SACCSIV – blog ortodox

ALEGERI SUA: Cum functioneaza sistemul electoral. Scrutinul este indirect, prin electori

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 8, 2016

cum-devii-presedinte-sua-casa-alba

Iata ce putem citi la ALEGERI SUA – DOCUMENTAR Sistemul electoral din Statele Unite, explicat de pe NEWS RO:

Sistemul electoral al Statelor Unite este unul dintre cele mai complicate din lume, o combinaţie între votul direct şi cel indirect, relatează Daily Telegraph, care prezintă un ghid al modului în care americanii îşi ale preşedintele.

CUM FUNCŢIONEAZĂ COLEGIUL ELECTORAL?

Scrutinul pentru Casa Albă este unul indirect, în care delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Scopul sistemului este ca statele cu o populaţie redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.

Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de “electori” în Colegiul Electoral – aproximativ proporţional cu populaţia statului.

Colegiul Electoral (Foto: Casa Albă)

Colegiul Electoral (Foto: Casa Albă)

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C.

Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.

Există, însă, două excepţii: Maine şi Nebraska, unde electorii sunt repartizaţi proporţional.

Principalul dezavantaj al sistemului electoral american este faptul că unele voturi sunt mai valoroase decât altele, mai ales în cazul aşa-numitelor „swing states”, state cu o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi.

Acestea sunt principalele “câmpuri de luptă” pentru candidaţi şi decid, de regulă, soarta scrutinului.

Practic, americanii votează pentru electori, nu pentru candidaţii propriu-zis. Electorii sunt oficiali din stat sau membri ai partidelor, dar numele lor nu apare, de regulă, pe buletinul de vot.

Numărul de electori pe care îi are fiecare stat este egal cu numărul de reprezentanţi pe care îi are în Camera Reprezentanţilor şi în Senat. California, de exemplu, cel mai mare stat, are 55 de electori, în timp ce Wyoming, stat cu populaţie redusă, are numai trei.

CE SUNT “SWING STATES”?

Principalele swing states în 2016 sunt Florida, Ohio şi Pennsylvania. Printre alte state importante se numără Wisconsin, New Hampshire, Minnesota, Iowa, Michigan, Nevada, Colorado şi Carolina de Nord.

Acestea pot fi împărţite în trei categorii:

 1. Bijuteriile Coroanei

În scrutinele recente, preşedinţia a fost câştigată în Florida şi Ohio. Al treilea, respectiv al şaptelea stat ca mărime din SUA, cu 29, respectiv 18 electori, Florida şi Ohio oscilează în permanenţă între Partidul Democrat şi cel Republican.

De asemenea, candidatul care a câştigat în cele două state a câştigat şi preşedinţia la aproape fiecare scrutin din ultimele cinci decenii.

În aceste condiţii, nu este o surpriză că atât Trump, cât şi Clinton alocă mult timp şi multe resurse celor două state.

 1. Statele pe care Trump TREBUIE să le câştige

Din cauza schimbărilor demografice din Statele Unite, dar şi din cauza controverselor şi scandalurilor care îl înconjoară pe Trump, state care erau înainte fiefuri republicane, pot să fie câştigate de democraţi în 2016.

Când Barack Obama a câştigat în Carolina de Nord în 2008, a fost primul democrat care a reuşit să facă acest lucru după Jimmy Carter. Mitt Româney a recâştigat statul sudic în 2012, iar acum pare divizat între Clinton şi Trump.

Mai mult, candidata democrată speră să mai cucerească şi alte fiefuri republicane: Arizona, Georgia şi Missouri – state unde republicanii au câştigat fără excepţie de aproape două decenii.

Trump nu îşi permite, însă, să piardă aceste state în 2016.

 1. Statele cucerite de Obama

Obama a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din 2008 şi 2012, cucerind “swing states” tradiţionale, precum Iowa şi Pennsylvania.

De asemenea, el a atras state cu o mare diversitate etnică, precum Colorado şi Nevada, în tabăra democrată.

Mai mult, şi-a folosit popularitatea în rândul alegătorilor din clasa de mijloc pentru a impune dominaţia democrată în state precum Virginia şi Carolina de Nord.

Potrivit sondajelor, Clinton îşi păstrează avansul în Colorado, Pennyslvania şi Virginia, dar în Iowa şi Nevada situaţia nu s-a clarificat încă.

De asemenea, îi este mai greu decât se aştepta să convingă electoratul din New Hamsphire, care a votat pentru democraţi la fiecare scrutin în afară de cel din 2.000.

CONTESTAREA ALEGERILOR

Există întotdeauna riscul ca, la finalul Zilei Alegerilor, să nu fie clar câştigătorul. Unul dintre scenariile posibile poate fi a rezultatul să fie prea strâns pentru a fi decis fără numărarea tuturor voturilor.

Un alt scenariu este ca alegerile să fie contestate în instanţă, ceea ce ar putea duce la un ordin judecătoresc de renumărare.

O a treia posibilitate este ca ambii candidaţi să aibă câte 269 de electori în Colegiu, caz în care Camera Reprezentanţilor votează pentru a alege următorul preşedinte.

Alegerile prezidenţiale din anul 2000 au fost al patrulea scrutin din istoria Statelor Unite şi primul din ultimii 112 ani în care câştigătorul nu a obţinut cele mai multe voturi din partea populaţiei. Al Gore a obţinut 48,38% din sufragii, la nivel naţional, iar George W. Bush 47,87%.

Rezultatul alegerilor a fost decis în Florida, unde rezultatul a fost atât de strâns încât voturile au trebuit renumărate.

Disputa a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă, care, pe 12 decembrie 2000, a decis că Bush va fi preşedinte. Cinci dintre judecători au votat pentru oprirea renumărării sufragiilor şi declararea republicanului învingător, iar patru au votat împotrivă.

ALEGĂTORII VOTEAZĂ DOAR PENTRU ALEGEREA PREŞEDINTELUI PE 8 NOIEMBRIE?

Nu. Americanii îşi aleg şi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, dar şi o treime dintre senatori. În plus, aleg o serie de oficiali locali şi la nivel de stat.

ISTORIA SISTEMULUI

Când fondatorii SUA au creat sistemul Colegiului Electoral, în 1787, nu era posibil ca un candidat la preşedinţie că poată organiza o campanie la nivel naţional. În plus, identitatea naţională era departe de a fi cristalizată.

Varianta alegerii preşedintelui de către Congres a fost respinsă, pentru că ar fi provocat prea multe diviziuni. De asemenea, alegerea unui preşedinte de către administraţiile statelor a fost eliminată, pentru că ar fi subminat autoritatea federală.

Alegerea unui preşedinte prin vot direct a fost evitată, de asemenea, de teamă că oamenii îşi vor vota candidatul local favorit şi nu va exista nici un candidat cu o majoritate suficientă pentru a guverna toată ţara.

Sistemul electorilor, bazat, într-o oarecare măsură, pe Colegiul Cardinalilor care îl aleg pe Papă, a fost ales. Autorităţile au plecat de la premisa că persoanele cele mai bine informate şi mai înţelepte din fiecare stat se vor întruni pentru a alege un preşedinte pe baza meritelor acestuia, fără a ţine cont de loialitatea lor la nivel de stat.

DE CE AU LOC ALEGERILE ÎNTOTDEAUNA ÎN A DOUA MARŢI DIN LUNA NOIEMBRIE?

Alegerile sunt în noiembrie pentru că Statele Unite au fost, predominant, o societate agrară, iar luna noiembrie este cea mai puţin aglomerată pentru fermieri.

De asemenea, scrutinul s-a organizat încă de la început marţea pentru ca oamenii din zonele rurale, izolate, să aibă timp să plece către oraşele unde se vota după slujba de duminică.

De asemenea, scrutinul nu are loc în prima marţi din noiembrie, pentru a nu exista riscul să coincidă cu Ziua Tuturor Sfinţilor, când oamenii de afaceri îşi puneau la punct, de regulă, situaţia contabilă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ZIUA ALEGERILOR?

Pe 8 noiembrie dimineaţă, secţiile de vot se vor deschide în toate cele 50 de state ale SUA şi la Washington D.C. Circa 120 de milioane de oameni sunt chemaţi la urne.

Numărătoarea are loc chiar în timp ce oamenii votează, astfel că, atunci când se închid urnele, populaţia află şi rezultatele preliminare. În plus, exit-pollurile oferă o imagine a ceea ce s-a întâmplat la urne şi cine a câştigat.

De regulă, în jurul orei 23 ET (miercuri, 6 ora României), devine clar cine a câştigat. În mod tradiţional, candidatul învins îşi sună atunci rivalul pentru a-l felicita şi a-şi recunoaşte înfrângerea.

Apoi, ambii candidaţi rostesc discursuri: unul pentru a revendica victoria, celălalt pentru a-şi admite înfrângerea.

CÂND ESTE ÎNVESTIT NOUL PREŞEDINTE ÎN FUNCŢIE?

În prima luni după a doua zi de miercuri din decembrie, Colegiul Electoral se reuneşte pentru a vota oficial. Anul acesta, data va fi 19 decembrie. Rezultatele sunt trimise apoi Senatului şi citite public pe 6 ianuarie.

Potrivit legii, Barack Obama este preşedinte până pe 20 ianuarie 2017 – Ziua Inaugurării – când câştigătorul scrutinului depune jurământul şi se mută la Casa Albă.

 

 

Reclame
Tagged with: ,

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] via ALEGERI SUA: Cum functioneaza sistemul electoral. Scrutinul este indirect, prin electori — Saccsiv… […]

  Apreciază

 2. ortodox☦traditionalist said, on noiembrie 8, 2016 at 1:54 pm

  Apreciază

 3. Ioan said, on noiembrie 8, 2016 at 2:27 pm

  Ratacitul Teodot spune despre Boca: „Si eu il cred Sfant Mucenic si Apostol, care a dus greul in vremea comunistilor.”

  https://monahulteodot.wordpress.com/2016/11/04/raspuns-parintelui-dragos-bahrim-privind-talcuirea-canonului-15-de-la-sinodul-i-ii-861/

  Apreciază

  • Vali said, on noiembrie 8, 2016 at 3:55 pm

   Apostol????????? Adica la egalitate cu APOSTOLII??? La egalitate cu Sfantul Andrei? Cu care Apostol e egal? Maine poimaine te pomenesti ça va fi considerat sfant si apostol si papa ca tot este el „credincios”…

   Apreciază

  • Ioan said, on noiembrie 8, 2016 at 5:05 pm

   Cat de penibili pot fi arsenistii: „Un ins dintre atatia” scrie pe blogul inselatului Teodot:

   „Matale, Monahule Teodot, ce ati face daca de maine:
   1. Va dau afara din manastire
   2. Va denigrează la maxim, din toate directiile, iar lumea începe sa creadă bârfele imprastiate.
   3.Va baga la pușcărie 1 an, spre fragezire.
   4. La iesire va fixeaza domiciliu obligatoriu, alături de o maica, interzicandu-va sa mai purtati amândoi haine monahale si indemnandu-va sa „va traiti viată.
   5. Oricum, nimeni nu va mai primeste, nimeni nu va mai cunoaste, toti se tem pt pielea lor, teroarea e mare, daca va duceti la cineva, acela poate infunda puscaria pt dvs, il mai aveți si pe constiinta.”

   Prostia maxima e atinsa la punctul 4: „La iesire va fixeaza domiciliu obligatoriu, alături de o maica, interzicandu-va sa mai purtati amândoi haine monahale si indemnandu-va sa „va traiti viată.”

   https://monahulteodot.wordpress.com/2016/11/04/raspuns-parintelui-dragos-bahrim-privind-talcuirea-canonului-15-de-la-sinodul-i-ii-861/

   Sa incercam sa privim un tablou creat de mintile bolnave ale arsenistilor care in idiotenia lor incearca sa indreptateasca ceea ce nu poate fi indreptatit:

   „Securitatea a unit destinele a doi oameni nevinovati: Julieta si Zian. Ce cruda poate fi viata!! Ei voiau la manastire departe unul de celalalt iar nemiloasa securitate, pusa in miscare de partidul comunist i-a obligat sa duca o viata mireneasca. Lui Zian i-au facut o mustata a la Clark Gable, l-a imbracat in haine la moda si l-au pus sa mearga prin excursii pe la munte imbracat in pantaloni scurti, dandy, alaturi de stareta napastuita de moda acelor ani.

   Ne si imaginam cum veneau securistii in fiecare dimineata, il legau de scaun, il imobilizau complet iar un barbier amestecand apa cu sapun, cu pamatuful pregatea zona si schimband lamele il radea, lasandu-i doar mustata.

   Sigur l-au drogat pentru ca nu se poate sa fi purtat asemenea haine un calugar.”

   Cum vi se pare?

   Au dreptate arsenistii?

   In nebunia lor, faptul ca Boca a stat in casa cu Julieta e tot un martiriu si e opera securitatii. Altcineva e vinovat. Nu Arsenie Boca. El nu a gresit in conceptia lor. Pentru arsenisti Zian e un dumnezeu pentru ca stim ca numai Dumnezeu nu poate gresi. Boca nu a gresit, Dumnezeu nu poate gresi rezulta egalitate intre persoane dupa aceasta socoteala bolnava, idolatra.

   Boca era de fapt un martir iar supliciul lui erau hainele la moda, inclusiv fularul alb si pantalonii scurti, mustata tunsa smechereste si ochelarii de soare, impreuna locuire cu o femeie si excursiile montane. Si sa nu uit, vila de la Sinaia luata din banii prostilor.

   Intelegeti ce gandire nebuneasca au acesti sarmani arsenisti? O gandire de idolatru. Arsenistii nu mai sunt crestini.

   Sarmanul si nefericitul Arsenie Boca are nevoie de rugaciuni nu de osanale si acatiste. Daca acesta este la chin putem fi fericiti sau multumiti? „Dumnezeu sa il ierte pe Arsenie Boca si sa nu imi socoteasca aceasta rugaciune drept pacat.” Asa socotesc ca trebuie sa spunem.

   Acestea sunt gandurile mele.

   Apreciază

   • cosminmatiu said, on noiembrie 8, 2016 at 7:23 pm

    Cei care il cred sfant ii fac cel mai mare rau pentru ca ii maresc chinurile.
    Arsenistii sunt cei mai mari dusmani ai lui Arsenie Boca.

    Apreciază

  • Rozalia said, on noiembrie 8, 2016 at 11:22 pm

   Imi pare rau pentru monahul Teodot ca rataceste. Oare degeaba a stat langa Parintele Justin Parvu care a facut 16 ani de inchisoare?
   12 ani a stat Parintele Arsenie Papacioc in inchisoare , iar Parintele Adrian Fageteanu 16! Iar el il plange pe Boca ca ,,a dus greul” in cele 500 zile cat a fost inchis? Sa ne fereasca Dumnezeu!

   Apreciază

 4. ortodox☦traditionalist said, on noiembrie 8, 2016 at 2:29 pm

  Traum pare mai credibil… dar n-am incredere in niciunul.

  Apreciază

 5. luigilucretiu said, on noiembrie 8, 2016 at 2:55 pm

  Revista Ocultei Mondiale – “Newsweek” – a scos un număr înainte de începerea campaniei prezidenţiale din SUA, în care Hillary Clinton e numită deja “Doamna preşedinte”! Sunt deja măsluite alegerile americane sau e o simplă strategie de manipulare electorală?
  http://www.lovendal.ro/wp52/revista-ocultei-mondiale-newsweek-a-scos-un-numar-inainte-de-inceperea-campaniei-prezidentiale-din-sua-in-care-hillary-clinton-e-numita-deja-doamna-presedinte-sunt-deja-masluite-alegeril/

  Apreciază

  • luigilucretiu said, on noiembrie 8, 2016 at 2:56 pm

   Cel care a postat fotografia lucrează la o librărie, unde primeşte revista “Newsweek” mai devreme, înainte de a fi comercializată… Aşadar, judecaţi singuri!

   Apreciază

   • gheorghi said, on noiembrie 8, 2016 at 7:37 pm

    Reviste – chipurile – pentru decembrie (asa scrie pe coperta) apar/se difuzeaza in noiembrie si le vezi cand stai la coada la casa, in magazinele tip „cu de toate” – mancare, medicamente, ceva haine, electrocasnice, birotica…dar si reviste.
    Nu trebuie sa ai „relatii” ci este manevra de marketing sa sugereze ca afli inainte … minciunile.
    De obicei pozele de pe coperta sint cu cu boarfe in ipostaze quai-pornografice, cum se „poarta” acum – tate, buci, fese si priviri dracoase ale astora…
    Desigur, si „bombe”, adica barfe cu si despre personaje cu bani dar fara demnitate ori bun simt.

    Apreciază

 6. Cristian said, on noiembrie 8, 2016 at 3:58 pm

  Off-topic: OARE l-or fi iradiat? Cam ciudat cum s-a „imbolnavit” asa brusc si a si murit. Acum il elogiaza…

  http://www.activenews.ro/stiri-justitie/A-murit-judecatorul-si-profesorul-Corneliu-Turianu-omul-care-a-eliberat-studentii-detinuti-ilegal-la-mineriada-si-a-rejudecat-procesul-Ceausescu-138046

  Apreciază

 7. dante said, on noiembrie 8, 2016 at 4:00 pm

  Ca si cind ar exista diferente intre cei doi, poate doar de nume, pe unul il cheama Donald Duck, iar pe celalalt Kilary Clinton. Amindoi niste marionete triste ale unui sistem satanic. Se stia inca de cind a inceput asazisa campanie electorala ca doamna Kilary este „aleasa”, restul este pentru divertisment. Piine si circ pentru goimi.
  Dar vaaai doamne, o asa democratie este si p-aci pe Dimbovita, numai ca ei sint mai puternici.

  Apreciază

 8. ovidiu said, on noiembrie 8, 2016 at 4:53 pm

  NEAMUL ROMAN ORTODOX ESTE PA E CALE SA DISPARA SI CE-MI LIPSESTE ?

  Apreciază

 9. ortodox☦traditionalist said, on noiembrie 8, 2016 at 6:13 pm

  Daca Robert De Niro si alte vedete sunt pro Hillary Clinton, in schimb Sylvester Stallone si Arnold Schwarzenegger sustin ca il vor vota pe Robert Trump !

  “I love Donald Trump,” Stallone told Variety.

  Stallone are ceva radacini ortodoxe din partea mamei, parintii acesteia fiind emigranti din Ucraina.

  http://www.bizpacreview.com/2016/11/08/sylvester-stallone-inspired-trump-ad-transcends-politics-keep-moving-forward-causing-goosebumps-409671

  Apreciază

  • marinela said, on noiembrie 9, 2016 at 1:23 am

   Din doua rele e de preferat Trump.

   Apreciat de 2 persoane

   • Radu said, on noiembrie 10, 2016 at 3:38 pm

    Din doua rele e de preferat NICIUNA
    Donald Jay Trump (14iunie1946) e om care s-a ridicat pe picioare proprii in viata asta e ceva de admirat nu orice laie poate dar daca a intrat in chestia asta nu prea cred ca nu se da ori de partea lor ori daca o face pe nebunu cu ei pateste ca kennedy sau alti presedinti.

    Apreciază

 10. Ionut said, on noiembrie 9, 2016 at 9:34 am

  Un lucru bun: respectarea zilei de duminica.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: