SACCSIV – blog ortodox

La SINAXA PAN ORTODOXA, din ianuarie 2017, din Grecia, VOR ANATEMATIZA Marele Sinod. E super, dar DE CE TOCMAI ATUNCI?

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 16, 2016

Parintele Ciprian Ioan Staicu vine cu vesti de la Conferinta Monahilor din Athos ce s-a tinut la Brasov:

Și acum îngăduiți-mi să vă spun veștile bune:
1. Părinții athoniți au pregătit și este gata de publicare un text plin de durere și de smerenie, dar și de mărturisire autentică, către Sf. Chinotită, în care spun că au așteptat destul ca aceasta să ia o atitudine referitoare la Sinodul din Creta. Răbdarea are limite, că nu putem să Îl batjocorim pe Dumnezeu prin nepăsare. Deci Athosul este pe poziții. Să nădăjduim că vocea lui va fi unitară și toți părinții vor fi de partea Ortodoxiei, nu a ”vrăjmașilor Fiului Fecioarei”, dintre care cei mai răi sunt ecumeniștii sincretiști.
2. În luna ianuarie 2017 grecii pregătesc o sinaxă panortodoxă, la care vor participa episcopi, clerici, monahi și mireni din toată lumea, pentru a fi anatematizate hotărârile eretice și sincretiste ale Sinodului ecumenist din Creta. Acolo va fi glasul Bisericii, în Duhul Sfânt. Să ne ajute Dumnezeu să mergem! Avem toată binecuvântarea Sfinților Mucenici și a Sfinților Mărturisitori ai Bisericii celei Una, care este Sfânta Ortodoxie.
   Cititi va rog mai multe la:

Iubirea de Adevăr, adică de Dumnezeu (Ioan 14, 6) sau slujirea tatălui minciunii, care este satana (Ioan 8, 44)? Ce alegi, ortodoxule?

   Comentariu saccsiv:   

  1. Dupa parerea mea, Muntele Athos, cel “oficial” se va dovedi si mai tradator decat pana acum
  2. Ma bucura ca va avea loc o astfel de sinaxa. Ma intristeaza insa ca va fi tocmai in ianuarie 2017. De ce atat de tarziu? In sfarsit, ei stiu. Dar poate totusi se vor grabi.

Trebuie inteles ca treaba asta cu ecumenismul “crestin” e parte componenta a unui ecumenism mai mare, de tip total, new age, care la randul sau este unul din cei doi stalpi fundamentali instaurarii ANTIHRISTULUI. Din acest punct de vedere ecumenismul e unic in istoria Bisericii, caci este o erezie a vremurilor din urma care nu mai bat la usi, ci deja au intrat pe usi. Celalalt stalp fundamental fiind semnul fiarei 666, de aceea intreaga goana a SISTEMULUI pentru implementarea cat mai rapida a sinistrului angrenaj cip – eGuvernare – internetul obiectelor – disparitia banilor cash.

Si fiind ei pe ultima suta de metri pana la instaurarea NOII ORDINI MONDIALE, nu doar ca se grabesc, dar se vor dovedi pe zi ce trece si din ce in ce mai nemilosi cu orice minima rezistenta de natura a trezi, chiar daca si o mica parte, dintre cei ce inca dorm linistiti in tenesi. Asta n-ar fi o problema, caci prigoana creaza mucenici. Si unde-i mai bine ca in Rai? Doar ca pe masura ce marturisitorii sunt eliminati, nici ceea ce marturisesc ei nu se mai aude, iar asta nu e bine. Si de aceea intreb din nou: de ce atat de tarziu sinaxa aceea?

Noi pe aici, majoritatea cititorilor acestui blog, ne-am cam lamurit ce si cum cu ecumenismul. Nu ne ajuta extraordinar de mult acea sinaxa. Ea insa va fi utila pentru trezirea macar a unora dintre cei ce inca dorm roz dar si pentru anti ecumenistii carora nu le este suficienta anatema data ecumenismului de catre canonicul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, ci asteapta nu stiu ce Sinod care sa anatematizeze ecumenismul si Sinodul din Creta. Iar dupa acea sinaxa sper sa nici nu mai astepte vreun astfel de Sinod anti ecumenist, caci altfel vor tot astepta pana la Parusie. Asta nu prea inteleg acesti tip de anti ecumenisti, ca PAPUSARII deja sforaresc dupa bunul lor plac Patriarhiile si pe majoritatea Ierarhilor. Ca atare bine ar fi sa primeasca acea sinaxa ca pe un Sinod, caci mai mult nici ca vor primi.

Desigur, pentru falsii anti ecumenisti, acea sinaxa va fi degeaba, caci vor  “argumenta” cum ca Episcopii, preotii, monahii si mirenii adunati in Grecia vor reprezenta doar o minoritate de extremisti.

Pe de alta parte insa, anti ecumenistii oare vor mai apuca sa se intruneasca in Grecia tocmai la anul? Sigur, unii vor zice ca va avea bunul Dumnezeu grija. Desigur ca bunul Dumnezeu are grija, insa asta nu inseamna sa ne aruncam de pe o cladire in cap. Caci vedeti voi fratii mei dragi, PAPUSARII au resurse financiare nelimitate, au mass-media, au ierarhii care au parohiile si manastirile unde se citesc comunicatele anti anti ecumeniste, au puzderie de intrusi in miscarea anti ecumenista. Si au inceput deja si vor continua cu o formidabila actiune de indoctrinare a maselor de credinciosi cum ca anti ecumenistii sunt schismatici si extremisti, iar semnatarii din Creta ar fi de fapt adevaratii ortodocsi. Ba mai mult, ii vor scoate din manastiri si parohii pe cei ce se opun Marelui Sinod si vor merge pana la caterisiri si afurisiri. Iar dintre cei ce vor spune ca inca sunt preoti, caterisirile nefiind valabile, unii vor fi chiar bagati la puscarie. Si despre cei ramasi, care poate vor mai apuca sa ajunga in Grecia in ianuarie 2017, propaganda va urla cum ca nici macar cler si mireni nu mai sunt …

Asa ca, orice ora de amanare a acelei sinaxe nu e buna absolut deloc. Ea trebuie tinuta acum. Ne punem nadejdea in bunul Dumnezeu ca se va tine chiar si la anul? Foarte bine, dar de masele de credinciosi ce se vor pierde pana atunci, nu ne pasa? Nu-i mai bine sa ne punem nadejdea in bunul Dumnezeu si s-o tinem cat mai curand?  Asta e parerea mea. Atat ma duce pe mine mintea. Iertare.

 

158 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Adi said, on octombrie 16, 2016 at 9:05 am

    Si credeti ca ne vor lasa de la anul? Astai minciuna sa se mai piarda din antiecumenisti.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 12:48 pm

      Adi

      Cine si ce sa ne lase?

      Apreciază

      • Adi said, on octombrie 16, 2016 at 2:00 pm

        Oamenii pro ecumenism , ne vor lasa atunci sa facem sinodul? amanarea nu face altceva decat sa ne mai pierdem noi. Si atunci tot asa o sa o tina, vor amana iar… Acum trebuie ca mai incolo vor nascoci alte erezii …

        Apreciază

  2. cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 9:34 am

    Pun aici comentariul lui Sorin de la un articol anterior. Se pare ca si monahii s-au mai lamurit pe parcursul sirului de conferinte:

    „sorin said, on octombrie 15, 2016 at 11:27 pm
    Azi la Bucuresti parintii au clarificat indoiala cu mersul la biserica. Au zis sa nu mergem la nici o biserica unde sunt pomeniti ierarhii romani. Toti ierarhii romani sunt intinati de erezie chiar daca nu au participat, dar tac. Au mai zis ca persoana care merge la un preot ce pomeneste ierarhul, daca moare asa va ffii judecata aspru si risca iadul. In privinta harului, parintii au spus ca asta este iconomia lui Dumnezeu si noi nu stim cand este si cand nu , dar daca preotul marturiseste erezia nu mai avem ce calca la el. Au mai zis ca in Romania ecumenismul este la cel mai inalt nivel in comparatie cu alte tari. La noi situatia e mai grava.

    Apreciază

    • el said, on octombrie 16, 2016 at 1:24 pm

      cosminmatiu

      „. Au zis sa nu mergem la nici o biserica unde sunt pomeniti ierarhii romani. Toti ierarhii romani sunt intinati de erezie chiar daca nu au participat, dar tac. Au mai zis ca persoana care merge la un preot ce pomeneste ierarhul, daca moare asa va ffii judecata aspru si risca iadul.”_____ AMIN !

      MULTUMESC !
      Dumnezeu sa le rasplateasca ca au spus ADEVARUL!

      DE MULT astepta sa aud asa un cuvant BUN. Tot ne invartim dupa cuvinte, sa NU SPUNEM raului RAU si Binelui BINE ! Acum macar au fost CLARI si au zis drept.

      Apreciat de 2 persoane

      • Ioana said, on octombrie 17, 2016 at 12:07 am

        Minutul 2:09:30

        Gheron Sava: Atunci sa mergem la preoti care nu il pomenesc si sa cautam acele biserici unde episcopul nu este pomenit!

        AXIOS pentru aceasta afirmatie

        dar sa stiti ca si parintele Antim i-a contrazis la Piatra Neamt in legatura cu existenta harului pe care tot o trambiteaza…

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 17, 2016 at 12:29 am

        Ioana

        A fost parintele Antim la Piatra Neamt?

        Apreciază

      • Ioana said, on octombrie 17, 2016 at 12:36 am

        A fost. Stiu de la mai multe persoane care au confirmat. Si de asemenea cineva a confirmat si faptul ca parintele Antim la contrazis pe Gheron Sava. Parintele Antim a incercat sa ii explice ca din momentul sinodului din Creta nu mai putem vorbi de har la ierarhii care au semnat sau la preotii care ii pomenesc pe acestia. Voi vorbi mai multe despre asta cu cei care mi-au spus ce s-a intamplat la Piatra Neamt, si daca aflu ceva nou si de luat in considerare voi reveni.

        Apreciază

      • Cristian said, on octombrie 17, 2016 at 1:49 pm

        „Parintele Antim a incercat sa ii explice ca din momentul sinodului din Creta nu mai putem vorbi de har la ierarhii care au semnat sau la preotii care ii pomenesc pe acestia.” – pun din nou intrebarea:

        La ce-i foloseste duhovniceste pr. Antim, fratilor, ucenicilor, Bisericii pana la urma, sa se substituie sinoadelor? Nu se poate „implini duhovniceste” in munti (unde bine a facut ca a plecat) daca nu se asigura ca a „luat” si Harul din BOR?

        Gheron Sava a explicat cat se poate de limpede:

        „Caderea automata din Har izvoraste din papism, la noi [ortodocsii] nu exista. De aceea lui Dioscor sau Nestorie, unii dintre cei mai mari eretici, desi propovaduiau ereziile lor, le-au fost acceptate toate hirotoniile facute inainte de a fi caterisiti. Asta ne spune istoria Bisericii. De aceea e nevoie de un Sinod – ca sa fie caterisit ereticul. Altfel n-ar mai fi fost nevoie de un Sinod – ar fi existat in Biserica anarhie. Fiecare ar fi spus: asta are Har, celalalt n-are Har, ala este caterisit, etc. Nu se poate. Biserica lucreaza Sinodal. Sinodul trebuie sa cateriseasca pe eretic. Acesta poate fi vrajmas al lui Dumnezeu inainte de a fi caterisit, dar asta nu inseamna ca acela se identifica cu Taina. Au patruns in poporul ortodox, cu zeci de ani in urma, idei papistase …”

        Apreciază

      • alex said, on octombrie 17, 2016 at 3:02 pm

        Eu zic ca mai multa dreptate are Parintele Antim. Caci mai papistas mi se pare ce face ratacitul si ereticul de Bartolomeu sau chiar netrebnicul de Joanta care spune ca e un hula impotriva Duhului Sfant ca noi nu acceptam ratacirile alora. Si noi tre sa ii ascultam pana…… la un sinod facut tot de ei, deci care idee este mai papistasa?

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 5:40 pm

        Cristian,

        Deci, dacă nu se face sinod de caterisire a eretcilor ecumenişti, mergem cu „harul” ereziei până la Parusie? Cam pe cine vezi tu într-un sinod care să-i caterisească pe ereticii din bor??? Dă-ne nişte nume! Sau crezi că pe ereticii noştri îi vor caterisi ierarhii din Grecia?

        Apreciază

  3. Geo said, on octombrie 16, 2016 at 9:42 am

    Ai mare dreptate frate Saccsiv. Amanarea anatemizarii rapide a sinodului din Creta cam miroase a nemarturisire cand totul este extrem de simplu avand argumentele canoanelor Sfintilor Parimti. Multe se pot intampla pana in ianuarie sau poate o alta data ulterioara. Soarta a milioane de crestini este in joc. In momentul de fata este o deruta totala pe toate flacurile. Sa nu uitam puterea de represiune si mijloacele de informatie in masa atat a bisericii oficiale cat si a papusarilor lumii care ii sprijina pentru a realiza scopul urmarit.

    Apreciază

    • marinela said, on octombrie 23, 2016 at 11:20 pm

      Da,parintele Antim a fost la P-Neamt la conferinta,ca a vorbit cu el ,acolo,fratele meu,fiindu-i duhovnic de altfel.

      Apreciază

    • el said, on octombrie 16, 2016 at 2:02 pm

      ayeaye20

      teodot e NU un inselat simplu, din „simplitatea” /PROSTIA lui cum credeam eu initial.

      se DOVEDESTE a fi un ERETIC CONVINS si un INCAPATANAT in INSELARI , ba si mai rau: indeamna si pe altii PROSTI si VICLENI ca el sa faca si ei asemenea !

      Apreciat de 1 persoană

      • sorin said, on octombrie 16, 2016 at 3:45 pm

        Unde este MARELE TEODOT care acu vreo doi ani trimitea anatame ierarhilor BOR si ii facea masoni si slugi ale jidanilor?

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:48 pm

        sorin

        nu l-a rabdat inimioara… vezi mai jos ca a aparut mult”prigonitul” ! 🙂

        Apreciat de 1 persoană

  4. cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 10:10 am

    Apreciază

  5. mihai said, on octombrie 16, 2016 at 11:05 am

    Oricum situatia este critica, iar pt cine nu constientizeaza pericolul este si mai mare

    Apreciază

  6. Mihail said, on octombrie 16, 2016 at 11:07 am

    CONFERINTA BUCURESTI

    Apreciază

  7. Vasile said, on octombrie 16, 2016 at 11:31 am

    Nu mai e decat putin pana in ianuarie 2017, 3 luni. 3 luni trec foarte repede, si o astfel de intalnire de anvergura trebuie organizata, asta ia un pic de timp. Eu zic ca e foarte bine.

    Apreciază

    • el said, on octombrie 16, 2016 at 1:55 pm

      Vasile

      si daca CRAPI pana in ianuarie furajat pana in dintzi cu laturile din potirele pomenitorilor de eretici UNDE crezi ca vei merge? cu dreptii? sau cu aia cu care te-ai declarat( tu si popa al tau pomenitr de ERETICI) in comuniune la Sf Liturghie. Sa stii la Sf Liturghie e IN VESNICIE/ are VALAORE VESNICA, nu e ca la conferinta, azi zici una, maine alta.

      sau poate crezi cumva ca pana in ianuarie/presupsusul „sinod” NU mai moare nimeni dintre ducacii ( DEGEABA) la besericile pomenitorilor de ERETICI, a pus Dumnezeu cumva sigiliu pe moarte si stau toti in asteptare pana in ianuarie?

      Vasilica FA BINELE AZI/ACUM/ cat ai timp ca NU esti stapan pe ziua de mine, si cel care AZI NU face ceea ce era DATOR sa faca NICI MAINE NU va face/ cu atat mai PUTIN va reusi sa faca maine ceea ce nu a facut azi.

      Apreciat de 2 persoane

      • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 2:03 pm

        el

        Dar poate ca Vasile va urma indemnul monahilor athoniti.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 2:13 pm

        saccsiv

        NADAJDUIESC sa faca asa, si nu lui musai ii raspund aici, ci idelilor vehiculate de el INDIFERENT CE face el EFECTIV.

        Apreciat de 1 persoană

      • Vasile said, on octombrie 17, 2016 at 11:00 am

        @El

        Poate crapi tu cu ma-ta care te-a cacat, avortonule

        Apreciază

      • el said, on octombrie 17, 2016 at 11:51 am

        Vasilica

        despre Mama poti sa iti iei o grija de pe inimioara ta PEREFCTA , plina de virtute crestineasca …. e moarta de mult !
        ok? te-ai mai usurat ? 🙂

        Apreciază

      • scortisoara said, on octombrie 17, 2016 at 2:28 pm

        @Vasile.

        URAT ! Urat sa gandesti asa nu doar sa scrii….

        Apreciază

  8. Vasile said, on octombrie 16, 2016 at 11:38 am

    Saccsiv – nu mai sunt decat trei luni, o astfel de intalnire la scara mare cere o logistica, trebuie invitati sute de participanti, trebuie organizate spatiile unde se vor tine intalnirile, apoi toti acei oameni care vin din toata lumea, trebuie cazati undeva, nu o zi doua, ci poate cel putin o saptamana sau doua, trebuie hraniti, etc etc, sunt foarte multe treburi care nu pot fi facute de pe o zi pe alta. Poate trebuie tiparite si niste materiale care se vor imparti participantilor. Deja ne apropiem de luna noiembrie, pana in ianuarie mai este foarte putin, acus sunt sarbatorile. Eu zic ca este foarte bine ca se intampla asa ceva, este o reactie puternica anti-ecumenista.

    Apreciază

    • el said, on octombrie 16, 2016 at 1:59 pm

      Vasile

      asa zice si daivolul, „lasa nu te pocai AZI, maine ai timp, sau mai bine saptamana viitoare. ai putea sa incepi chair in 3 luni, de pilda din ianuarie incolo …!”

      AMANAREA indreptarii /POCAINTEI …. cu atat mai MULT a IESIRII din EREZIE/comuniunea cu EREZIA/ERETICII este lucru cu VICLESUG si INDENM DIAVOLESC !

      Apreciat de 2 persoane

    • Mirela said, on octombrie 16, 2016 at 5:50 pm

      Vasile,

      Vezi să nu fie aşa: întrucât „o astfel de intalnire la scara mare cere o logistica, trebuie invitati sute de participanti, trebuie organizate spatiile unde se vor tine intalnirile, apoi toti acei oameni care vin din toata lumea, trebuie cazati undeva, nu o zi doua, ci poate cel putin o saptamana sau doua, trebuie hraniti, etc etc, sunt foarte multe treburi care nu pot fi facute de pe o zi pe alta”, SE VA AMÂNA ŞI SINODUL DIN IANUARIE.
      Şi ca să vezi, săracii ierarhi fără mijloace materiale pentru aşa ceva! Bine că ăia cu spiralele MISA se pot strânge în două zile, cei care merg la concerte rock la fel, pentru plajă se pot caza zeci de mii, dar pentru sinod antiecumenist nu se poate.
      Că-s teribil de mulţi antiecumenişti şi trebuie logistică serioasă!

      Şi te întreb: pentru România tot aşa? Trebuie logistică, spaţii cazare etc.???? Până la urmă, pe noi ce e în România ne interesează, că doar nu ne mutăm în Grecia.
      Sau crezi cumva că, PRESUPUNÂND că va fi sinod antiecumenist în Grecia, hotărârile lui se vor aplica în România? Iar Daniel, Teofan, Irineu şi gaşca de apostaţi vor pleca ruşinaţi capurile şi se vor dezice de ecumenism şi de Creta???
      Sau crezi că episcopii bor care acum tac muţi despre sinod şi se roagă cu ereticii semnatari vor deveni mărturisitori?
      Dacă tu crezi asta, eşti NAIV.

      Mai exact, ce beneficii aştepţi să ne aducă sinodul din Grecia?

      Apreciază

  9. maxim said, on octombrie 16, 2016 at 11:53 am

    ” Ea insa va fi utila pentru trezirea macar a unora dintre cei ce inca dorm roz dar si pentru anti ecumenistii carora nu le este suficienta anatema data ecumenismului de catre canonicul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, ci asteapta nu stiu ce Sinod care sa anatematizeze ecumenismul si Sinodul din Creta. ”

    Frate Vasile, cei de genul ‘monahul Teodot’, vor spune ca ala din 2017 n-a fost sinod, pentru ca au fost doar 20 persoane, si cel din Creta a avut 200…

    Apreciază

    • Monah Teodot said, on octombrie 16, 2016 at 2:56 pm

      Maxime si toti cei care faceti pe acest blog comentarii in care ma defaimati mereu, fara sa aveti macar bunul simt si responsabilitatea sa va dati numele adevarate, sustinuti fiind de Vasile Vieru, administratorul acestui blog, este prima si ultima data cand va scriu aici. Aflati ca saptamana trecuta am fost la 5 din cele 7 conferinte ale P.Sava si el insista sa facem tot ce tine de noi pentru convocarea unui Sinod care sa-i condamne pe cei de la Creta. Daca ar fi dupa mintea voastra, ar trebui ca fara Sinod, in cele ale credintei fiecare sa cateriseasca pe cine vrea, cand vrea , cum vrea, unde vrea … in asa fel incat sa se instaureze de-a binelea anarhia in Biserica. Slava Domnului ca mai sunt in Biserica minti luminate ca ale acestui Parinte Sava, pe care il cunosc personal. El a spus-o foarte clar la toate cele 7 conferinte : 1. pana nu sunt caterisiti, cretanii au har si slujbele lor sunt valide. 2. participarea la slujbele lor este vatamatoare duhovniceste, datorita ereziilor lor. 3. este de preferat sa se mearga la cei care nu pomenesc, dar avand in vedere ca popourul nu este informat iar unii preoti mai pot fi recuperati, sa se mearga la slujbele lor in scopul ajutorarii si intaririi acestor preoti spre inceperea nepomenirii. Un lucru insa nu il inteleg : de unde stie acest pseudonim „maxim”, ce voi zice eu dupa acest Sinod ? Deja aici se vede o patima fata de mine. Huliti-l in continuare aici pe P.Arsenie Boca si o sa vedem cu totii unde veti ajunge. Momentan atat va spun : sa va fie rusine si mai ales d-tale Vasile Vieru, ca ma numesti la telefon „parinte drag”, iar aici permiti aceste defaimeri continue la adresa mea, fara sa-mi dai un telefon in care sa purtam o discutie bazata pe argumente. Nici P.Sava vad, nu va mai multumeste, iar cuvintele lui le folositi inspre intarirea patimilor voastre. Sa stiti insa ca, nu aveti absolut nici o legatura cu Duhul in care el marturiseste, sau poate doar una foarte slaba. ca sa nu fiu prea radical cu voi. Avand in vedere insa ca, totusi nu sunteti ecumenisti, dar mergeti cu mare viteza inspre fanatism prin ura, defaimari, cuvinte de rusine – combatute cu insistenta de P.Sava – , va doresc pocainta si intelepciune. N-am vazut nici urma de ura si defaimare la P.Sava nici chiar fata de ecumenisti. Dar multe din comentariile voastre mustesc de venin. Se vede clar ca, un duh rau va are in stapanire de mult timp, probabil din faptul ca huliti lucrarea Duhului Sfant care inca se mai face in BOR si ca ati renuntat sa mai mergeti la Biserica inainte de vreme. Dumnezeu sa va intelepteasca. Pentru toate defaimarile la adresa mea, sunteti iertati. Dar vedeti ce faceti cu hulele la adresa Duhului Sfant , care inca lucreaza in BOR-chiar si acolo unde sunt pomeniti cretanii-si cu hulele la adresa P.Arsenie Boca !!!

      Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 3:30 pm

        Monah Teodot

        – Parinte drag inca imi sunteti.
        – Am fost SINGURUL blog de mare trafic ca v-a luat apararea cand ati fost prigonit. Si habar nu aveam pe vremea aia nici cum va cheama. Si am pierdut mult ca am facut-o, caci multi mi-au intors spatele din acest motiv. Dar nu mi-a pasat, caci mie imi place dreptatea.
        – Si daca faceti cu mine precum facea Victor Roncea cu dv., cand va dadea tot numele, credeti ca e vreo smecherie?
        – Acceptati criticile, chiar daca sunt dure. Asta nu inseamna tradare.
        – Parintele Sava spune clar “MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARHI ERETICI”:
        VIDEO: Conferinta Monahilor din Athos la Bucuresti / Concluzie: MERGETI UNDE NU SUNT POMENITI IERARHI ERETICI
        https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/16/video-conferinta-monahilor-din-athos-la-bucuresti/
        Si nu e prima data cand o spune:
        VIDEO. Gheron Sava Lavriotul: SINODUL DIN CRETA ESTE ERETIC / Un exemplu – ne baga ecumenismul in familie prin CASATORIILE MIXTE / Consiliul Mondial al Bisericilor trebuie ANATEMATIZAT / Si un MESAJ CATRE ROMANI – NU MAI MERGETI la bisericile unde Episcopii primesc acest Sinod
        https://saccsiv.wordpress.com/2016/07/13/video-gheron-sava-lavriotul-sinodul-din-creta-este-eretic-un-exemplu-ne-baga-ecumenismul-in-familie-prin-casatoriile-mixte-consiliul-mondial-al-bisericilor-trebuie-anatematizat-si-un/
        – Parintele Arsenie Boca a hulit cumplit cu desenele sale pe pereti. Iar consecintele hulelor sale sunt folosite la maxim de ecumenisti. Daca va pasa de parintele Arsenie Boca, rugati-va cu lacrimi fierbinti sa nu fie cumva in iad. Daca e in Rai, nu-i va dauna cu nimic rugaciunea asta. Daca insa este in iad, dar dv. il declarati Sfant, atunci cu nimic nu-l ajutati.
        – Chiar parintele Sava a spus: “NU MAI MERGETI la bisericile unde Episcopii primesc acest Sinod”. Deci gresiti fundamental cand spuneti ca cei ce nu mai merg la bisericile acestea, hulesc lucrarea Duhului Sfant.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:08 pm

        Teodot

        mai tu dupa ce ca esti INSELAT si ERETIC mai indemi si pe altii sa faca la fel ca tine.

        mergi „justificat” de PAREREA MINTII tale ( Sfintii Parinti rastalmaciti de tine NU au facut asa) la POMENITORII de ERETICI, la RATACITII tai popi din Petru Voda care pomenesc chiar un SUPRA-ERETIC, un SEMNATAR si la Creta pe ecumenistul si MONFIZITUL savu( si erezia monofizitta NU DE AZI a fost ANATEMTIZATA!) …. dar FATRANICESTI „martuirisirea” si te crezi „drept”.

        te lauzi aici ca „il cunosti personal ” pe Par. Sava care zice SA NU MERGI la slujbele unde sunt pomeniti ERETICI si el insusi NU POMENESTE ERETICI, … dar mergi la „prigonitorii” tai din Petru Voda NOTORII INSELATI si POMENITORI de ERETICI.

        daca ai fi schizofren te-as intelege, dar pentru ca zici ca esti „intreg” CUM sa te socotesc altfel decat MINCINOS si ERETIC/INSELAT ?

        bai Teodot, daca nu stii TACI, macar NU TRANCANI IMPOTRIVA Adevarului.
        ai sa dai socoteala de tembelii aia ORBI pe care-ii trimiti la furajat la pomenitorii de ERETICI , CHIAR DACA aia se vor poca intr-o zi, TU esti VINOVAT de aceasta HULA lor de acum, ca i-ai impins la asa ceva.

        despre INSELATUL boca e INUTIL sa mai discutam, cine are urechi de auzit e DEMULT LAMURIT, iar daca tu te-ai inchinat la un INSELAT, la DIAVOL te-ai inchinat si … iata CONSECINTELE: ai ajuns SEMIECUMENIST sa primesti si EREZIA ecumenista in care esti bagat DEPLIN prin COMUNINUEA cu ERETICII ecumenisti pe care fatarnic ii critici dar de la care te furajezi si pe care II INTARESTI „justificand-i” ca „ar mai avea har „… de la tine poate bai teodot , ca de la Hristos sunt ANATEMA !

        hai ca ne-am lamurit si ce e si de capul tau.
        nu mai face pe prigonitul si ASUMA EREZIILE pe care le sustii si sa NU crezi ca TOTI gandesc asa RATACIT ca tine ca sa bata din palme de admiratie la ABERATIILE tale.
        OK?

        Apreciat de 2 persoane

      • maxim said, on octombrie 16, 2016 at 4:31 pm

        Monahule, nu fii mandru si inselat… Caterisirea fiind peseapsa juridica, ar insemna ca Serafim de Pireu, Longhin si Ieremia al Gortinei sa-i dea din scaun pe toti ierarhii si preotii eretici-ecumenisti. Cum vezi tu asa ceva? E noaptea mintii la tine?! Apoi, daca un sinod antiecumenist i-ar da pe ecumenisti anatema, si asta ar insemna ca e momentul public in care lumea ar trebui sa incheie cu ecumenistii, ce folos au anatemele lor, mai mult decat anatemele date de Sfintii Parinti si de Sfanta Scriptura?! Tu nu mai pricepi ca indemnul atonitilor conferentiari, de a nu mai merge la slujitori ecumenisti, este deja recunoasterea starii lor de erezie, si recunoasterea anatemelor deja date de Sfintii Parinti, de Sfanta Scriptura, de anatemele citite in Duminicile Ortodoxiei? De ce nu e bine sa mai mergem la ei? Ca incepe sa le creasca stramb barba? Nu vezi ca esti in noaptea mintii? Cat despre Boca si Argatu, tu nu vezi ca esti dus de diavoli pe alte piste gresite si pe subiecte decundare tocmai pentru a-ti fi derutata atentia pentru prioritati mortale? Tu nu mai vezi bine?

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on octombrie 16, 2016 at 5:16 pm

        Monah Teodot,

        nu o mai faceti asa pe fecioara. Ati zis despre noi ca santem extremisti, ca avem duh sectar, ca vrem sa rupem bor, ca semanam cu stilistii… adica destul de grav.
        Iar cand v-am spus cuvantul Sf Apostol Pavel „departat-va de ei!” nu v-a placut ideea Apostolului, si nu ati aprobat comentariul.
        Pai nu pe mine nu m-ati aprobat ci pe Apostolul Pavel. Va dati seama pe cine ati interzis? Cuvintele cui?

        Dvs ziceti „se mai poate merge”, iar Apostolul „departati-va de ei” – fara a fi mentionate exceptii, ca iconomie, ca har…. Cine o avea dreptate?

        Puneti-va un pic in balanta cu Sf Pavel, va odihniti un pic, va trageti sufletul, si apoi decideti sa-i scrieti un mesaj de felul de mai sus si Apostolului.

        Va recomand sa cititi ce spune Sf Ioan Gura de Aur ref la preotii/monahii ce stau sub acelasi acoperis cu o femeie, nefiind casatoriti.

        „În Răsărit ele purtau un nume mai frumos, agapete, agape fiind iubirea de Dumnezeu în opoziţie cu eros care este iubirea pământească. Preotul lua la el o orfană sau o tânără fată care vroia să se dedice Bisericii, o declara soră agapetă şi o păstra ca menajeră toată viaţa sa. Lui Gură de Aur nu-i plăcea această viaţă comună a monahilor şi tinerelor fete. Era convins că Dumnezeu nu iubea această coabitare, oricât de castă ar fi fost ea. Viaţa în aceeaşi casă cu o femeie era deja o voluptate. Era nesănătos pentru un monah să aibă tot timpul pe lângă el prezenţa unei tinere femei.

        Gură de Aur încearcă să-i convingă pe monahi că această coabitare este încărcată de păcat. Cel care spune contrariul minte.

        El ştia că aceste coabitări nu plac Domnului şi aduc prejudiciu Bisericii. El a spus că, dacă ar tolera astfel de coabitări ilegitime, el însuşi, episcopul, s-ar face vinovat de acelaşi păcat ca şi proxeneţii.
        Gură de Aur a ordonat acestor fecioare să părăsească numaidecât locuinţele preoţilor. Le-a sfătuit să se mărite dacă voiau să trăiască cu un bărbat, coabitarea cu preoţii fiind mai condamnabilă decât conduita prostituatelor.

        „Sfântul Pavel spunea: „Nu fiţi robii oamenilor.” Eu vă voi spune: încetaţi să fiţi sclavii femeiuştilor care vă duc împreună cu ele la pierzanie. Hristos vrea ca oştirea Sa să recruteze soldaţi veghetori, atleţi viguroşi pe care lupta îi lasă în picioare, şi nu ne-a înarmat cu arme duhovniceşti ca noi să trăim ca slujitori ai unor fete ticăloase, printre lânuri şi fuse”67.
        Sfântul episcop era sever, ireductibil. El i-a scos din Biserică pe episcopii şi preoţii care nu s~au supus ordinului de a concedia aceste tinere fete. Prima armată de duşmani ai lui Gură de Aur era deja formată. Dar sfântul nu a dat înapoi. Ştia că a nemulţumit clerul, dar că a plăcut lui Dumnezeu şi a curăţat Biserica lui Hristos.”

        Astea fiind valabile daca te consideri monah.
        Daca te consideri mirean, liber la program. Da atunci, mirean esti. Este vorba de monahul A Boca, care a gresit si in privinta asta, sau de mireanul Zian Boca, care era si el un mirean pe acolo… dupa 1958.

        Asa ca, 2 teme de meditatie: Sf Apostol Pavel si Sf Ioan Gura de Aur.

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 5:47 pm

        Daca preotii care opresc comuniunea cu episcopul eretic se invrednicesc de cinstea de a fi aparatori ai ortodoxiei confrom canoanelor noi ca si mireni care nu mai mergem in acele biserici de ce suntem vinovati ?

        Daca este sau nu Har in biserica este alegerea lui Dumnezeu, El ne-a rascumparat prin patimile Sale si suntem ai Lui. Cel ce se teme de Dumnezeu pazeste poruncile si canoanele iar conform acestora nu mai avem ce cauta acolo pentru ca ne facem complici la erezie.

        „1. Al 15-lea Canon al Sinodului I-II al lui Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului (861 d.Hr.), stabilește cu exactitate că: ”Cele ce sunt rânduite pentru preoți, episcopi și mitropoliți, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun preot sau episcop sau mitropolit ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh și nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât și rânduit în dumnezeiasca slujbă tainică, ci mai înainte de înfățișarea înaintea sinodului și de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acela să fie cu totul străin de toată preoția, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Și acestea s-au hotărât și s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovății se depărtează de întâii lor stătători și fac schismă și rup unitatea Bisericii. Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinți, firește, adică, de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învață în Biserică, unii ca aceștia nu numai că nu se vor supune certării canonicești, desfăcându-se pe sineși de comuniunea cu cel ce se numește episcop chiar înainte de cercetarea sinodală, ci se vor învrednici și de cinstea cuvenită celor ortodocși. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi și pe pseudo-învățători, și nu au rupt prin schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și dezbinări”.

        “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.” (Sfântul Ciprian al Cartaginei)

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 5:50 pm

        Desi poate sunt taios in comentarii si desi nu mai merg in bisericile unde sunt pomeniti ierarhi eretici mi-as dori sa mai fie valide tainele pentru cei care merg la biserica.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 16, 2016 at 6:29 pm

        Citez din crezul monahului Teodot, expus mai sus:
        1. pana nu sunt caterisiti, cretanii au har si slujbele lor sunt valide.
        2. participarea la slujbele lor este vatamatoare duhovniceste, datorita ereziilor lor.

        Deci, cretanii au har, dar slujbele lor vatămă. Oare asta nu înseamnă că harul e vătămător? Aţi mai auzit aşa ceva?

        Apreciat de 2 persoane

      • ilioara said, on octombrie 16, 2016 at 6:31 pm

        stai linistit ca nu are nimeni nimic cu tine. Noi nu am avea treaba cu tine daca nu ai sfatui aiurea atatia oameni. Esti cam sensibil la critici dat fiind faptul ca ne cenzurezi si reactionezi in felul asta in loc sa iei in considerare ce incercam sa spunem…pana la urma noi vorbim despre canoane si sfinti parinti aici nu dupa capul nostru si nici nu asteptam minuni ca tine…si nu inteleg de ce nu astepti minunile si dupa sa sfatuiesi lumea. Uite care este treaba , daca cineva merge cu hotul la furat, stiind tu ca el e hot……nu stiu…..chiar daca el spune ca a platit anticipat, ca sa nu mai zic ca si ala care nu stie ca e hot o pateste pentru ca nu a privegheat….
        Sper din suflet ca la tine sa fie numai dorinta de a nu gresi in fata lui Dumnezeu, nu si altceva…..cu toate ca am dubii. Iconomia lui Dumnezeu (dar nu Harul ereticilor ca nu are de unde sa mai fie), poate sa functioneze in cazuri extrem de rare, cand omul nu stie(si nu ma refer aici la cei carora nu le pasa), si atunci slujesc ingerii, sunt alte treburi…dar la noi cei care stim, sa ne facem partasi de buna voie la asa ceva….nimeni nu ne mai scoate…..De cand intram pe blogul tau am inteles ca daca ai fi preot nu ai pomeni cel putin asa am concluzionat, deci nu inteleg cum de reusesti sa te contrzici in halul asta. Ce am comentat noi la adresa ta este nimic fata de raspunsul pe care va trebui sa-l dai. Frumos ar fi sa lasi la o parte orgoliul si stiind ce implicatii are parerea ta cel putin sa iei o pauza…..cu sfaturle…
        Dumnezeu sa te lumineze pe tine si pe cei care isi gasesc justificarea lasitatii si nesimtirii pe blogul tau…va afundati reciproc si mai rau, ei pe tine si tu pe ei…..

        Apreciază

      • alex said, on octombrie 16, 2016 at 6:49 pm

        1.Si totusi nu inteleg un lucru de ce trebuie un sinod nou sa condamne niste erezii vechi, deja condamnate de Sintii Parinti, doar ca le-au mai coafat si le-au dat alt nume??
        2. Cine sa ii mai cateriseasca pe cretani si pe cei ce ii sustin?Banuiesc ca trebuiesc caterisiti toti nu doar semnatarii, ca se sustin astia in ale ereziilor de la opinca la vladica, asemenea unei mafii, chiar mai grav ca pe acolo se mai tradeaza intre ei, dar in bor si restu bisericilor ortodoxe daca le mai putem numi asa caci mai marii sunt cazuti grav, astia se sustin unii pe altii.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on octombrie 16, 2016 at 8:36 pm

        Mata confunzi erezia cu pacatul. Canoanele spun clar, indeosebi cel al Sf. Fotie cel Mare, ca e lucru laudabil pentru ortodocsi sa nu mai fie in comuniune cu ierarhii eretici (nu pacatosi obisnuiti), chiar inainte de condamnarea lor la un eventual sinod. Este evident ca n-o sa incepem sa batem la cap oamenii simpli care nu pricep mare lucru acum din toata aceasta tevatura cu ecumenismul, dar in curand va fi limpede pentru toti.
        Mai mult de atat, practicile oculte si apostazia nepocaita a ex-parintelui Boca o consideri sfintenie doar pentru ca gloata aia majoritara alearga pe calea cea larga la baltoaca de la Prislop. Esti influentat de behaitul turmei contaminata de credulism mai mult decat de cuvintele marilor nostri duhovnici care au spus ca Arsenie Boca a fost un ratacit. Ce faci ? Te lasi prins de frica unei eventuale prigoniri prin pustietati si judeci problemele si evenimentele ca politicianul care nu mai stie cum sa-si arate credibilitatea ? Culisezi in stari de marturisire si lasitate si tocmai astfel de comportament confuz te face uneori fanatic, alteori resemnat. Eu sunt prigonit de cativa ani de arhiereii astia comozi si compromisi in credinta, dar am ramas la fel de ferm in marturisire prin darul lui Dumnezeu, sfatul si rugaciunile parintilor.
        Cuvantul nostru trebuie sa fie DA sau NU, fiindca ce e mai mult, de la cel rau este. (Matei 5, 37) E clar.
        Asteptam cu nadejde in Dumnezeu sinodul din ianuarie, iar pentru sfintia ta ne rugam sa-ti dea Domnul intelepciunea sa faci bine deosebirea dintre adevar si minciuna. Amin.

        Apreciază

      • ingrid said, on octombrie 16, 2016 at 9:21 pm

        Cu adevarat am fost la Iasi la conferinta, si parintii au marturisit adevarul ca episcopii care marturisesc erezii dar nu sunt condamnati de Sinod au har! Monahul Teodot are dreptate!
        Este trunchiat ce spui mai jos Sacciv. Marturia par. Sava a fost cel putin la Iasi in consens cu ce spune Monahul Teodot.

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 10:17 pm

        ingrid

        Ce mai exact anume este trunchiat?

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on octombrie 17, 2016 at 12:07 am

        ingrid

        A spune ca un eretic mai are har pana la un sinod care il va combate e ca si cum ai admite ca un criminal mai este om bun si credibil pana ce un tribunal il va judeca si condamna. Plus ca sinodul sau tribunalul poate sa amane sau sa ascunda cazul, iar pe respectiv sa-l scoata basma curata. In dogmele credintei nu ne putem juca cu oarece prezumtii de nevinovatie. Nu va mai lasati derutati de confuzia lui Teodot !

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioana said, on octombrie 17, 2016 at 12:17 am

        Minutul 2:10:00

        Gheron Sava: Atunci sa mergem la preoti care nu il pomenesc si sa cautam acele biserici unde episcopul nu este pomenit! Ortodoxia nu se raporteaza la multime se raporteaza la Adevar.

        Monahul Teodot, nu tineti cont nici macar de marturisirea Sfantului Maxim Marturisitorul.

        Gheron Sava a spus clar la Bucuresti sa mergem la preoti care nu pomenesc episcopul, a spus ca sunt nule caterisirile aplicate preotilor ce au intrerupt pomenirea si ca acei preoti trebuie urmati de credinciosi ca fiind VREDNICI SI MARTURISITORI!

        Ati auzit bine sau nu? De ce mai strecurati asemenea galcevi cand parintele Sava v-a lamurit ca trebuie sa mergem la preotii ce au intrerupt pomenirea?!

        Incepand cu minutul 1:17:30: „Ne aflam intr-o situatie dificila. S-a facut iconomie cu aceasta erezie a ecumenismului 113 ani. Din 1903. Si inca ni se spune sa facem rabdare si sa aplicam iconomia in continuare. La sfarsit vom avea potir comun cu papistasii si inca ne vor spune sa facem si mai departe iconomie. Nu mai putem face iconomie mai mult de atat (se refera la documentele din Creta nu la potirul comun). Sfintii Parinti, intr-un singur punct i-au vadit ca erau eretici si au intrerupt cu ei comuniunea. Astazi Patriarhul Bartolomeu i-a intrecut pe toti ereticii. Si pe cei care (…). Socotesc Coranul la fel de sfant ca Sfanta Evanghelie si ca si acestia se pot mantui. Socotesc binecuvantata sinagoga evreilor, si ca si ei acelasi drum ca si noi. Socotesc ca toate religiile mantuiesc si il blasfemiaza pe Mantuitorul. (…) Nu mai putem aplica iconomia.

        Apreciază

      • Aurora said, on octombrie 17, 2016 at 12:12 pm

        Vai, parinte Teodot, nu m-am asteptat sa te intorci impotriva noastra, a celor care te-am sustinut cand erai prigonit ! Te-am considerat un vrednic urmator al parintelui Justin, ne-am rugat pt. d-ta si iata ce dezamagire ne produci ! Ne faci „hulitori”, „patimasi”, pe Saccsiv l-ai luat cu nume si prenume de parca ai fi de la evidenta populatiei … Bag seama ca d-ta esti in mare intunecime, poate din cauza mandriei si a fricii care te-a cuprins. Te-ai crezut un mare luptator si ai ajuns un biet iepure. Acum te ascunzi pe sub poala lui Teofan vulpoiul, care ti-a promis ca n-o sa te manance… N-o sa te manance acum, dar la Judecata vei fi felul principal din meniul lui si al altor draci…

        Apreciat de 1 persoană

  10. maxim said, on octombrie 16, 2016 at 11:54 am

    GUVERNUL MONDIAL EXISTA DE MULT TIMP, URMEAZA CA DIN 2020 SA INCEAPA NOUA ORDINE MONDIALA. TOTUL VA DEVENI UN ‘PITESTI’ GLOBAL…

    Nu urmeaza niciun rai vesnic pe acest pamant… Urmeaza tiranie globala, politie planetara, transumanism, o religie globala draceasca, stabilirea centrului lumii intr-o singura tara, inscaunarea lu’ Antihrist, Armaghedonul si Infricosatoarea Judecata a lui Hristos-Dumnezeu!!!

    Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. (Luca 21, 33)
    Vor trece si se vor stinge toate:
    Universul intreg, antropocentrismul, umanismul, hominismul, arianismul, autozeificarea omului, zadarnicele stradanii omenesti, increderea in imaginate, in bani, averi si muschi, narcisismul, hedonismul, egocentrismul, filozofiile, parerile, minciuna, smecheria, nedreptatea, lacomia, zgarcenia, cu toate cele izvorate din acestea. Toate se vor preface in NIMIC!
    TOTI ZEII SI ZMEII VOR STRIGA LA SFARSITUL VEACURILOR (CA SI IULIAN APOSTATUL): NE-AI INVINS GALILEENE!!!

    COPII, TINETI APROAPE DE PARINTI, SOTII TINETI APROAPE DE SOTI SI CU TOTII IMPREUNA TINETI APROAPE DE UN DUHOVNIC NEERETIC, CHIAR DACA IL VEDETI O DATA LA UN AN…

    Apreciat de 3 persoane

  11. el said, on octombrie 16, 2016 at 12:09 pm

    si daca Sinodul dorit NU VA AVEA LOC, ca NU suntem stapani pe ziua de maine ci DOAR pe aceasta de azi ca sa ne LEPADAM/DELIMITAM de ORICE rau/ pacat/ EREZIE?

    ce va fi atunci cu cei care petrec in comuniune cu ERETICII/pomenitorii ERETICILOR si care STIIND asta continua sa schioapete de amandoua picioarele si pun „termene” INDREPTARII lor?

    CUM vor muri acesti si IN CE STARE vor fi socotiti ?
    ii vor scoate din IAD/vor da scoteala pentru ei cei care i-au incurajat sa mearga la pomenitorii de ERETICI presupunad dupa mintea lor ca „ar mai avea har”?

    cum vor da ei ochii cu contemporanii lor ca Par Antim si altii care IN ACELEASI VREMURI/CONDITII grele AU LEPADAT orice comuninue cu EREZIA? CUM sa indrezneasca ei sa ceara acelasi loc eu cei care AU DUS GREUL?

    NU AVEM CUVANT de la Dumnezeu si „teologhism” dupa mintea noastra CONTRAZICAND Sfintii si Biserica care au fost DINTRU INEPUT RADICALI IMPOTRIVA oricarei EREZII.

    si NU vorbim aici despre cei care NU STIU , ca si noi insine pe vremea cand NU STIAM cum sta treaba cu EREZIA ecumenista si greseam din nestiinta ( si care IATA , NU am fos trecuti cu vederea pentru LIPSA NOASTRA de VICLESUG , ci am primit la vremea randuita ICONOMIA si MULTA MILA a Lui Dumnezeu de am ajuns AZI sa PRICEPEM greseala in care petreceam).

    ISPITIM pe Dumnezeu si cerem „semne si minuni” iar noi NU FACEM cele cu care suntem DATORI : SA NE DELIMITAM/ LEPADAM de ORICE EREZIE/ INSELARE , dar asteptam ( ca si cum am fi vrednici sa prmim asa ceva iubitori de COMPROMIS cum suntem) Sinoade care sa indrepteze cea ce noi PARTIAL „JUSTIFICAM : ” ereticii au totusi niscaiva har ” ….

    Apreciat de 2 persoane

  12. Martyrik Appeal said, on octombrie 16, 2016 at 12:10 pm

    E limpede ca lupta este impotriva lui Hristos cel haric, cel de pe Sfanta Masa. Ii deranjeaza si persoana istorica a Mantuitorului, dar prezenta harica a lui Hristos, prin Sfanta Liturghie in viata noastra, face parjol in lumea congestionata a ecumenistilor.
    Se lucreza intens si se fac toate eforturile posibile ca sa nu mai existe Dumnezeiasca Liturghie, si dintr-un ritual dumnezeiesc-omenesc sa fie transformata intr-o sinistra piesa de teatru in care preotii sunt actori, iar credinciosi necredinciosi niste morti vii.
    Va dati seama de ce sunt capabili sa faca ca sa opreasca orice reactie a unei turme mici? De ce tocmai in ianuarie 2017? Hmm… posibil pentru ca deja a inceput martirizarea oculta, in ascuns, a celor ce au puterea sa faca acest Sinod dupa Adevar.
    Aduceti-va aminte de cele scrise in istoria Bisericii. Sfintii Parinti care se adunau la Sinoade, toti purtau pe ei, fizic, urmele prigoanelor. Ochi scosi, maini taiate, picioare, lovituri, rani. Sfantului Spiridon i-au taiat capetele boilor de la caruta cu care trebuia sa ajunga la Sinod. Se dezlantuie forte ale intunericului carora nu le poti sta impotriva decat daca galeriile sufletului tau sunt luminate de faclia harului, har castigat prin armele luminii, nu cu spume la gura, nu cu manii de la draci, nu cu semne ce indeamna la tratament, nu cu isterie galopanta sau sindrom discordant.
    Eu stau in fotoliu si bat la tastatura, dar cei ce lupta acum sa pregateasca un Sinod dupa Adevar, stau intre lupi si bestii si sunt batuti de presiuni ce nu se masoara cu masura omeneasca. Cei ce o sa reuseasca sunt cei ce nu si-au iubit viata si n-au adulat vitrinele de pe drumul pribegiei lor pamantesi. Oameni ce n-au pregetat sa dea 6 litri de sange, fara sa clipeasca, ca sa sustina Adevarul si sa pecetluiasca marturia lor.

    – daca Sfantul Ioan Gura de Aur a suferit ceea ce a suferit, atunci cand poporul era cu el si langa el, stau si ma gandesc cam care sunt planurile ocultei cu cei ce vor sa adune acest Sinod.
    – daca s-au pus atatea piedici si s-au tocmit atatea iscoade ca sa opreasca micile conferinte ale calugarilor athoniti, stau si ma gandesc cam ce forte se vor disloca ca sa sufoce planurile unui Sinod dupa Adevar.

    Da, ne punem toata nadejdea in Dumnezeu si credem nelimitat ca este un plan de mantuire si pentru noi cei ce, mai mult din taste decat din fapte, vrem sa ramanem langa El.

    Se disloca forte din tenebre, se cantoneaza leginuni de bestii din iad sa sprijine mitrele, societatile, boierii care lupta impotriva lui Hristos, impotriva Bisericii Ortodoxe. Dar greu le este sa loveasca cu piciorul in tepuse si sa miste piatra din capul unghiului ca sa se surpe Biserica! O sa simta pe pielea lor ca”cine va cadea peste piatra aceasta se va sfarama iar peste cine va cadea ea il va spulbera!”.

    Cei ce lupta acum sunt cei din urma care au sa fie peste cei dintai. Iar cei ce il vand pe Hristos acum sunt cei ce vor fi numiti de Mantuitorul cu definitia pe care i-a dat-o El lui Iuda: „Oare, nu v-am ales Eu pe voi, cei doisprezece? Şi unul dintre voi este diavol!” Ioan 6,70

    Aduro ab intra!

    Apreciat de 2 persoane

    • el said, on octombrie 16, 2016 at 2:12 pm

      Martyric

      „Eu stau in fotoliu si bat la tastatura, dar cei ce lupta acum sa pregateasca un Sinod dupa Adevar,”___ CE STII tu ce fac TOTI aceia despre care PRESUPUI aici si care e LUCRAREA/ OSTENEALA lor?
      ai cumva cuvant din descoperire despre fiecare din ei, sau iti dai doar cu presupusul dupa cum ti se pare tie, la modul general?

      sau crezi ca apostazia ai s-o opresti tu cu niscaiva demonstratii publice pasnice si „intelepte”?

      mai usurel la sportul aruncatul cu piatra in altii legat la ochi, sa nu te nimereasca cumva din ricoseu taman pe tine.

      omule nu e usor sa ZICI si SA FACI, INCEPE INTAI asadar cu a NU MAI AVEA NICI o COMUNIUNE cu NICIUN pomenitor de eretici , apoi se trece la „next level”…. DACA ingaduie Dumnezeu sa se faca (SI) prin tine, …daca nu, macar ti-ai mantuit sufletul tau de care vei da socoteala( si un singur suflet e LUCRU MARE la Dumnezeu) si din puterea aceasta se va da putere Bisericii sa lupte mai departe.

      Apreciază

      • Martyrik Appeal said, on octombrie 16, 2016 at 3:57 pm

        Stai chill „el” ca nu merita sa vorbim aici despre cate carduri cu cip folosesti tu. Inainte sa vorbesti de comuniuni da dovada ca ai comuniune cu Dumnezeu si nu cu pavilionul isteric, deci las-o mai subtire ca nu candidam pentru Socola. Ne spunem fiecare parerea, ne sfatuim sa nu gresim, nu esti stapanul nimanui ca sa-ti permiti comportament de militian cu cineva. Primesc sfaturi, dar nu din partea duhurilor tale. Am observat ca jignesti mult si pe multi pe aici, dar oamenii se smeresc si te asteapta sa iesi din criza. Lasa-i pe oameni sa isi spuna si ei parerea. Ne ajung necazurile zilei, nu mai fi si tu unul. Iarta-ma! N-am nimic cu tine, dar sunt satul de badarania habitatului. Spune-ti parerea calm, fara spume la gura si iti garantez ca daca e ceva folositor in ceea ce spui oamenii se vor folosi de parerea ta. Dar cu spume la gura si superioritate produci alergie multora. Si nu vorbi despre Sfintii Parinti spumegand isteric, pentru ca nu asta e duhul Sfintilor Parinti. Oricine poate sa isi dea seama dupa comportamentul tau ca ceva nu e in regula cu tine. Hai sa fim pe pace macar aici si sa ne sfatuim ca fratii, deci nu fi vrajmasul sufletului meu. Intelegi cum zic?

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:53 pm

        Martyrica

        … asa-i mai „alesule” si „distinsule” e in neregula azi sa spui Adevarul… esti calificat instant de ISTERIC daca indraznesti sa te opui TRENDULUI, noroc cu „intelepti” si „invatati „ca tine !
        AFERIM! Multumim frumos 🙂

        ok ! asta e parerea ta ! daca ATATA ai priceput tu din ce spun eu … asta ramane pentru tine, nu tin sa te conving de nimic. fiecare cat/ce poate sa priceapa.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:55 pm

        Martirica

        „Stai chill „el” ca nu merita sa vorbim aici despre cate carduri cu cip folosesti tu”____ de ce, ne-am intalnit cumva la vreun bancomat si nu am avut onoarea sa te cunosc „vazatorule” ? 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • Martyrik Appeal said, on octombrie 16, 2016 at 6:17 pm

        Hmm…obraznicie

        Indraznesti sa ii acuzi pe altii ca sunt urmatori ai trendului si eretici, iar tu ai carduri, acte cu cip si n-ai niciun stres si nu te deranjeaza deloc se pare. Mai ai tupeul sa si vorbesti de marturisire… Ai facut compromis cu sistemul, cu mamona, ti-ai luat cip si faci pe eroul aici. Te-ai gandit ca poate nu mai poti sa mergi la biserica si ca ai starile astea groaznice, pentru ca ai acte si carduri cu cip? Nu, nu te-ai gandit pentru ca tu nu ai legatura cu Biserica.
        Dai sfaturi cu duh rau, tot ce scoti pe gura e venin si tulburare, dar stim cine esti.
        Si diavolul se poate preface inger de lumina si poate sa „marturiseasca” ca tine, deci te sfatuiesc sa nu te mai ascunzi, nu trebuie sa te cunoasca personal cineva ca sa isi dea seama cine te mana.

        Cine vrea sa imite faptele sfintilor, dar nu are duhul lor, e in inselare – Sfantul Ignatie Briancianinov. Deci, poti sa „marturisesti” si cu portavocea prietene, dar duhul tau te vadeste ca nu ai partasie cu Hristos si ca viata ta e problema. Nu poti sa marturisesti invatatura Sfintilor Parinti cu duh de ura si tulburare, pentru ca e limpede ca diavolul te mana si nu Hristos. Ai vazut tu la parintii athoniti ce au conferentiat, duh de isterie, de tulburare si ura? Deci, pliscu’ mic!
        Tot respectul pentru cei ce marturisesc senin, calm si de neclintit ca si Sfantul Maxim Marturisitorul. Obraznicia ta e semn de duh rau. Numai diavolul e obraznic. Dar semnul cel mai clar este ca nu numai cu salbaticii de ecumenisti esti obraznic, ci si cu cei ce lupta sa afle calea si sa se mantuiasca.

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 8:58 pm

        Martyrik Appeal

        Dar de unde stii tu ca el e plin de cipuri?

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 8:47 pm

        Martyric

        „deci nu fi vrajmasul sufletului meu. Intelegi cum zic?”____ eu nu sunt vrasmasul niciunui suflet.
        nu stiu de unde ai priceput tu ca as fi vrasmasul tau sau ca vorbesc cu superioriate sau manie in cele ce ti-am scris mai sus?
        nu cumva ma acuzi de cele ce „vede” DOAR ochiul tau?

        sa stii ca eu ma bucur pentru ORICE marturie a Adevarului si pentru ce spui tu bine, te-am corectat ca mi se pare ca postulezi asa generalizant despre ceea ce ti se pare ca „stii” /”vezi” despre altii care nu sunt dupa cum ai vrea tu. si ti-am atras atentia ca se poate sa gresesti pt ca JUDECI din presuspus cele ce NU cunosti.

        eu cand am criticat pe cineva NU l-a criticat/combatut pt parerea mea despre el, ci pt IDEILE lui EXACTE raspandite de el si GRESITE., si daca s-a dovedit incapatanat in ratacirea lui… abia atunci l-am ironizat si eu ca un om neputincios iar nu ca unSfant ca nu sunt sfant sa am rabdare si perfectiunea sfintilor in TOATE, pt mine e DESTUL sa spun ceea ce au invatat Sfintii ca NU DE MINE spun ca sa fiu mandru de asa ceva.

        pe mine cand ma critica cineva pentru vreo GRESEALA ANUME iau aminte la ce mi se spune chiar daca mi s-ar zice ironic/dispretuitor sau cum mai vrei tu, pentru ca mai important e sa NU GRESIM in cele ale Dogmei decat sa nu fim jigniti in orgoliul personal.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 9:46 pm

        Martirica

        ” Ai facut compromis cu sistemul, cu mamona, ti-ai luat cip si faci pe eroul aici. Te-ai gandit ca poate nu mai poti sa mergi la biserica si ca ai starile astea groaznice, pentru ca ai acte si carduri cu cip? Nu, nu te-ai gandit pentru ca tu nu ai legatura cu Biserica.”____ WOOOW ! TARE !

        stai bland Martirica si nu mai delira furios despre MULTELE mele cipuri „vazatorule” !
        ai vazut TU la „tv-ul „tau „duhovnicesc” cipurile mele cumva? 🙂 … ba stii chiar si „starile ” mele … si „lispa” de legatura cu Biserica ( DA NU MAI MERG DECAT la NE-Pomenitorii de eretici!)

        acte cu cip Martirica AU PUTINI si in vestul asta ateu/eretic, DOAR aia care le-au luat RECENT, TOATE actele de identitate ale europenilor de forma veche si inca valabile NU au fost schimbate !!!

        de pilda pentru linistea ta sufleteasca permisul de conducere francez arata ca un carnetel roz DE CARTON simplu( multi l-au plasticat singuri prin laminare ca e FARA data de EXPIRARE si se deterioreaza de la caratul prin portofele) … si cf ULTIMELOR legi de „up-datare” trebuie preschimbat cu formatul nou CU CIP… pana in 2033 !!! 🙂 … si chiar asa fiind NICIUN francez NU se grabeste sa o faca .
        actele de identitate francez si german de plida sunt SIMPLE carti plasticate FARA cip la MAJORITATEA detinatorilor lor, DOAR cele noi se elibereaza de acum cu cip… ( cand expira cele vechi sau la copiii care devin majori)

        … sau crezi cumva ca TOTI care traiesc in strainatate sunt AUTOMAT si cipati si pecteluiti deja?

        daca am grest in cuvant , am marturisit gresit Dogma/ ERETIC/ INSELAT/ PRO-cip DOVEDESTE, dar nu te lega de forme ca s.a impiedicat dracul mandriei din tine de vorbele mele „obaznice” „marturisitorule fara pata” ce te crezi !

        si à propos CHAPEAU ! tu esti mai presus ca „ACRIVIE” si decat Hristos Insusi:

        … daca unul a gresit ceva dar marturiseste CURAT IMPOTRIVA greselii cu ce te vatama pe tine „acribistule” marturia lui DREAPTA? Hristos INSUSI a zis iudeilor sa asculte CE ZIC fariseii si carturarii( pana la EREZIE si LEPADREA de Hristos !) dar sa NU FACA FAPTELE lor, esti tu mai cu ACRIVIE decat Hristos cumva ca sa te impiedici de marturia DREPTA a unuia care spune ADEVARUL ?

        „Numai diavolul e obraznic”____ o fi obraznic dar NU SPUNE Adevarul ! ….

        … keep cool amice „vazator” ! 🙂

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 9:55 pm

        saccsiv

        … „stie” de la duhul mandriei din el, ala ofticat de ironiile mele …
        a „vazut” pana si actele cu cip … no comment !

        si trebuie sa recunosc ca daca eu sar calul de enervare si mai sunt cateodata obraznic cu unii pe aici , apoi iesirea asta a lui Martitika …. e o „SPLENDOARE INEGALABILA” ! 🙂

        Apreciază

      • Martyrik Appeal said, on octombrie 17, 2016 at 12:33 am

        Vasile, cunosc destul de bine sistemul din afara. Stiu cu ce valori opereaza si tu cu ce te leaga. Logoreea lui „el” e de cea mai joasa speta. Macar daca tacea si nu mintea, dar sa nu afirme ca nu are acte si carduri cu cip ca e jenant.
        Imi cer iertare si de la tine si de la „el”. Sinceritatea e prima victima in zilele noastre. Nu iti cere nimeni sa fi sincer daca nu vrei, dar prin cele ce le zice cineva, isi zugraveste autoportretul sufletului lui.
        Iertare!

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 17, 2016 at 12:39 am

        Martyrik Appeal

        Ce zici tu aici?

        Stiu cu ce valori opereaza si tu cu ce te leaga

        Apreciază

      • Martyrik Appeal said, on octombrie 17, 2016 at 1:46 am

        Vasile, ma refer la faptul ca in occident nu scapi fara cip, deci te leaga cu prima ocazie cu un card bancar, cu cel de sanatate, cu pasaport si altele. Valorile cu care se opereaza in occident nu au nici cea mai mica legatura cu Dumnezeu. Pentru ei conteaza securitatea, mai ales acum dupa atentatele de pe continent. Iar daca imi spune cineva in occident o biserica unde nu e pomenit un iererh manjit, o iau ca minciuna. Nici Varsanufie de la Valcea nu a fost in Creta, dar el cand slujeste il pomeneste pe patriarh. Nu exista in occident biserica unde nu e pomenit un ierarh.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 17, 2016 at 11:49 am

        Martyrika


        dar sa nu afirme ca nu are acte si carduri cu cip ca e jenant.”____ mai Maryirica „vazatorule” …. esti JENANT!

        imi pare rau sa te dezamagesc, dar NU AM acte cu cip si cele pe care le cunosti tu din auzite despre vest nu sunt neaparat cele din viata reala.
        desi nu meriti sa discutam pt stiinta ta „atotstiutorule” aici sunt MULTI oameni (eretici/pagani/atei sau cum vrei tu sa le zici) care NU au nici card bancar si asta de pe vremea cand tu nici macar nu auzisei de asa ceva. … ei fac asta nu din motive de constiinta ci de neincredere in siguranta lor informatica.

        … ma tem insa ca ti-am calcat pe coada vreun IDOL ( PS: nu cumva esti „intamplator” si bocait??? 🙂 ) de unde aversiunea ta BOLNAVA fata de mine si aceasta revarsare de rautate grauita cat si acuzele aberante., ca daca nu ia ce spune inventezi si crezi ca eu trebuie cumva sa ma simt obligat sa „ma justific” fata de tine sau alt imaginativ ca tine….

        amice ” NU am a ma justifica DECAT inaintea Lui Hristos.
        ce crezi/afirmi/inventezi tu si/sau alti IDLOATRI (idolul EGO supradimensionat din generatia asta „telectuala” face RAVAGII !) inraiti despre mine … imi este INDIFERENT , ZERO ! OK?

        hai si acum poti sa faci spume la gura cat vrei si sa ma acuzi de tot ce-ti mai da tie dracul prin minte.

        cati ametiti m-au acuzat pe mine de toate cele si m-au injurat in toate felurile sa fii tu sanatos… si daca era asa „sensibilos” ca Maria ta faceam demult plici ! 🙂

        in concluzie poti sa-ti debitezi linistit discursul poetic pe aici, te voi intrepela ( ca pe ORICINE altul) DOAR daca spui aberatii si inselari… nici o grija nu am”vedenii” despre „virtutile” tale 🙂 … si nici nu acuz pe nimeni de pacate inchipuite ,
        desi n-ai observat ORB cum esti de URA ta, iti precizez ca NU am acuzat NICIODATA pe nimeni de cele imaginate de mine ci daca am avut ceva de zis impotriva cuiva a fost STRICT critica ideilor lui GRESITE ( in opinia mea si cu ARGUMENTE) si porniind de la raspunsurile insului ___ concluziile de rigoare. OK?

        … asa ca keep cool „virtuosule” fara pata ! …..

        Apreciază

      • el said, on octombrie 17, 2016 at 11:56 am

        Martyrica

        „Nu exista in occident biserica unde nu e pomenit un ierarh.”___ evident ca se pomeneste ierarh si pe aici, dar NU neaparat unul ERETIC cum crezi tu ….
        si la urma urmei de unde stii tu UNDE ma duc eu la Biserica? tot din „vedenii”?

        Apreciază

      • el said, on octombrie 17, 2016 at 8:52 pm

        Martyrik

        „Imi cer iertare si de la tine si de la „el” „___ de la mine nu ai de ce sa iti ceri iertare, Dumnezeu sa te ierte pt ce i-ai gresit Lui, eu NU MA SUPAR USOR 🙂 .. pentru „jignirea”/”supararea” mea NU ai a da socoteala nimanui

        m-as bucura sa spui Adevarul si sa te situezi FARA GRESEALA de partea ADEVARULUI a lui Hristos , INDIFERENT daca si cat de mult ma balacaresti pe mine, te-as iubi ca pe un FRATE SCUMP !

        gresesti cand crezi/ sustii ca ereticii ecumenisti mai au „har” si sa trimiti lumea la ei !
        Dumnezeu sa te lumineze.

        Apreciat de 1 persoană

  13. Stefan said, on octombrie 16, 2016 at 12:28 pm

    Intrebari :
    1.Preotii care s-au dezis oficial de Noua Religie din Creta ,chiar daca sunt infimi ca numar ,nu e mai bine sa slujeasca in continuare ptr pacatosii care nu doresc schimonosirea ADEVARULUI , inceputa de mult si oficializata cu semnatura si parafa anul acesta ?
    2.E mai bine sau mai usor sa plece in munti si sa lepede turma ,chiar daca si ea e foarte mica? Parintele Iustin Parvu spunea ceva de a ,,inchide portile manastirii ”si a se ingradi impotriva ereziei,in caz de va pica BOR in minciuna oficiala !Parintele Iustin spunea ca si in caz de batalie ,,trebuie sa fie cineva care sa se ridice sa lupte”.Parintele Iustin Parvu este un Sfant Contemporan ,care nu trebuie sa te pui intr-un anumit context istoric si sa incepi sa DEBITEZI argumente venite de la rationamentul uman.El a trait si a MARTURISIT in timpul cand noi eram si suntem VII.
    3.De ce nu iau preotii care s-au dezis oficial, legatura unul cu altul (prin net,telefon,scrisoare etc) si sa mearga sa ceara Binecuvantarea Episcopului roman Longhin Jar (si toate cele de trebuinta ,ca eu nu sunt un mare cunoscator de randuiala bisericeasca),care este un Episcop a Imparatului Hristos,iar mai apoi sa faca un Sinod local ,care sa condamne DESTRABALAREA umana din Creta ?
    4. De ce trebuie sa mai astepte ? Parintii care s-au dezis de cretani trebuie sa aiba constiinta si raspundere si fata de ce LASAM COPIILOR nostri ?
    5.Oare a te da batut fara lupta nu e un act de LASITATE ? Toti suntem supusi la test in viata noastra de pe pamant ptr a ne mantui !! Poate fi si acesta un test suprem sa vada Dumnezeu cati mai LUPTA ptr ce Hristos a dat omului =Biserica Adevarului si a Mantuirii.
    6.Oare daca astazi ar fi trait Parintele Iustin Parvu ar fi fugit sau s-ar fi lasat fugarit in munti si pustiu (precum multi din GREUCENII de pe aici se tot lauda si tot sunt gata de martiraj ,de razboaie ca in modern warfare etc) ,ar fi dat bir cu fugitii sau ar fi luat URGENT ATITUDINE ptr a nu se extinde spurcaciunea diavoleasca in toata ortodoxia romaneasca.Cu cat se amana prin TACERE si TACLALE pa net luarea unei decizii si la propriu ,cu atat ecumenistii avanseaza cu SUPERMEMORANDUMUL :canta prin biserici cantece religioase,aduna tineri frumosi si liberi ortodocsi,decoreaza familii cu n.. copii ,rastalamcesc sensul Scripturilor prin a tot o da ca am evoluat ,suntem diversi si …fel de fel … de schimonosiri care vin de la oameni.
    Eu ma gandesc si la copii si de aia va intreb pa cei mai cunoscatori si mai ales pa preotii care sunt doxa in doxologie si sigur stiu ce trebuie facut ! Am mai spus si o repet treaba cu pustiul si marele martiraj ,astazi este o mare , o imensa SMINTEALA !! In pustiu se pleaca atunci cand nici Dumnezeu nu ne va mai calauzi,ptr ca ne va fi trecuta perioada data de El ptr pocainta.Trebuie sa fie si solutii concrete ,pe care Dumnezeu ni le arata ,dar noi nu suntem destul de dornici si smeriti sa le putem vedea.Imi cer iertare !!DOAMNE AJUTA !!

    Apreciază

    • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 6:11 pm

      Ştefan

      Spui”treaba cu pustiul si marele martiraj ,astazi este o mare , o imensa SMINTEALA !!”
      Întreb: Te crezi tu mai plin de Duh Sfânt şi de Adevăr decât vrednicul părinte Antim, să dispreţuieşti alegerea lui? Tu crezi că a pleca în munţi pe o vreme ca asta e laşitate, cum zici? Iar să dai din gură fără nici o jertfă proprie e mare vitejie şi apărarea credinţei? Ai analizat tu cum a ajuns părintele Antim la alegerea pustiei?
      Şi mai zici tu, „In pustiu se pleaca atunci cand nici Dumnezeu nu ne va mai calauzi”.
      Serios??? Din ce descoperire zici asta? Tu ce crezi? Dacă te părăseşte Dumnezeu pleci în pustiu, sau stai bine mersi în confortul antihristic de o clipă, cu cipul în mână?
      Trezeşte-te!

      Apreciază

  14. pr Ciprian Staicu said, on octombrie 16, 2016 at 12:37 pm

    Părintele Sava mi-a spus că se așteaptă ca Sinodul fiecărei Biserici Ortodoxe autocefale să se întrunească – asta se va întâmpla în noiembrie și decembrie, la date diferite pentru fiecare (al nostru nu se știe ce și cum) – să recepteze pozitiv sau negativ (noi speram în ultima varianta) hotărârile din Creta, plecându-se de la principiul că mandatul pe care delegațiile le-au avut din partea Sinodului pe care îl reprezentau avea formulări ortodoxe ale textelor, deci semnatarii vor fi trași la răspundere de ce au semnat ceea ce nu erau mandatați să facă. Acesta este pasul normal – cât și dacă se vor schimba lucrurile în bine, asta vom vedea. Iar apoi, în ianuarie va fi sinaxa la care vor fi chemați din toate țările acei oameni – arhierei, clerici, monahi, mireni – care au luptat și lupta contra apostaziei din Creta.
    Cu Dumnezeu înainte !
    Pr. Ciprian Staicu

    Apreciază

    • el said, on octombrie 16, 2016 at 1:28 pm

      pr Ciprian Ioan

      da astepati sa fie trasi la rasundere danutz &gasca … de catre CINE din „sinodul” roman de DEGENERATI?
      de LASII/ereticii ei insisi care TAC si AU TACUT mereu?

      asteptati, asteptati…. pana la Parusie !

      Apreciat de 1 persoană

      • alex said, on octombrie 16, 2016 at 2:27 pm

        Sper sa ma insel, dar ei de la o conferinta la alta s-au adaptat la ce vrea lumea sa auda, iar cu ne pregatesc cu chestii de genu „nu mai mergeti la biserici unde sunt pomeniti ereticii, dar sa stiti ca ei inca mai au har, si asteptati sinodul sa ii condamne”. Ceva bun de dupa adunarea cretana nu a venit, deci nu stiu cum o sa faca un alt sinod in care o sa se condamne singuri.

        Apreciat de 1 persoană

      • IOAN said, on octombrie 16, 2016 at 3:11 pm

        el

        stiu că ești fierbinte…mai ai un pic de rabdare sa vedem clar la SINODUL BOR daca mai există Episcop ORTODOX care să lupte împotriva Episcopilor eretici…

        s-ar putea ca unul-doi să rupă tăcerea de mormânt care există acum…la momentul acela eventual toți creștinii ortodocși trebuie să sărim în ajutorul lor caci vor fi linșați public și martirizați…nu este deloc ușor pentru un Episcop să mărturisească public mai ales că există presiuni uriașe și intimidări soră și frate cu moartea…

        dacă situația o cere până la urmă e nevoie de varsare de sange ca a sfinților cuvioși și mucenici pentru ca ORTODOXIA din Romania să existe în continuare până la PARUSIE și asta nu privește numai Episcopii ci ne privește pe toți creștinii ortodocși care vrem Împărăția Cerurilor…

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 3:53 pm

        IOAN

        tu poti sa astepti cat vrei, numai SA NU PRIMESTI EREZIA prin comuniunea pomenitorilor de ERETICI cu ERETICII insisi.
        ca daca mergi la ERETICI prin pomenitorii de ERETICI esti un ERETIC si tu cu sau fara Sinod, si de va fi s amori n starea asta cu ERETICII te vei socoti.

        desigur ca M-AS BUCURA NESPUS sa aflu ca MACAR 1 episcop roman a luat atitudine si a MARTURISIT FATIS IMPOTRIVA EREZIEI ecumeniste. dar pana acum TOTI TAC ! DE CE? de CINE le e frica MAI MULT decat de Dumnezeu?

        si ce va fi si DACA va fi, NU sta in puterea noastra sa decidem.
        SIGURUL lucru BUN e in puterea noastra AZI/ACUM cand inca suntem vii si ne sta in putinta sa il facem SIGUR: sa ne DELIIMITAM de ORICE EREZIE/COMUNIUNE cu EREZIA.
        daca am facut asa POATE vom primi si MAI MULT. dar daca NU am facut asa SLUGI VICLENE si MINCINOASE suntem.

        Asadar ADEVARUL NU trebuie urmat/marturisit DOAR dupa Sinoade magice…. cine NU este TOTDEAUNA cu Adevarul cu DIAVOLUL PETRECE si NU STIE DACA maine se va mai putea dezlega de legaturile lui …chiar de ar fi si SInod

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 4:10 pm

        IOAN

        si daca NU ar mai fi episcop drept sa lupte in BOR nu cumva TREBUIE sa ramanem ERETICI/in comuniune cu ERETICII… pe motiv ca NU avem pe unul drept credincios?

        adica daca nu e ALTUl drept, sa NU FIM nici noi… ( sa NU fie !)

        Apreciat de 1 persoană

      • scortisoara said, on octombrie 16, 2016 at 4:20 pm

        Impulsivitatea asta nu e buna . Ieri Pr Sava a spus ca trebuie sa ne rugam pentru toti ierarhi ca sa-i lumineze Dumnezeu. Mi se pare normal .E ca o datorie. Sa facem ce trebuie si ce depinde de fiecare pana la Sinaxa si sa-l lasam pe Dumnezeu sa lucreze cum stie El. Asa ce facem , o luam noi inainte aruncand cu pietre ? Pentru ca nu avem incredere in Dumnezeu . Stiu , veti spune ca pe astia nu-i mai lumineaza nimeni si ca e timp pierdut . Dar nu asta conteaza , conteaza ca ni se cere ceva ,atitudinea noastra vis-a-vis de ceea ce urmeaza si noi ne purtam precum barbarii . Dupa voi , antihrist trebuie sa apara de maine dimineata la ora 7 fix , sa nu indrazneasca sa intarzie ca e jale , Armaghedonul sa se intample musai saptamana asta iar duminica viitoare sa vina Hristos sa-l puna la punct pe satan si gata . De luni incolo un pamant nou si un cer nou . Ce sa mai pierdem vremea cu alt sinod , sinaxa etc ?
        Nu asa .

        Pr. Sava a facut si o mentiune asupra Patriarhului Rusiei : chiar daca nu a fost la sinod ,asta nu-l face neeretic. Se stie de intalnirea cu papa.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 5:25 pm

        scortisoara

        mai mergi tu la „slujbe” la popa tau care pomeneste episcop ERETIC?

        asta e intrebarea PRIMORDIALA pentru mantuirea ta, care te „califica” de ERETICA sau drept credincioasa , restul e datul cu pararea , tralala… tranacanire in desert. ok?

        asta au indemnat si par Sava, si par Gavriil de la Panaguda. FACETI voi ca ei? DA sau NU ?

        nu mai divaga discutia despre „rabdarea sau nerabdare” altuia si judecarea celorlalti cum ti se pare tie ca ar fi…
        eu am vorbit despre RESPECATREA Dogmei cu care suntem DATORI TOTDEAUNA ( nu doar la momentele care vi se par voua prielnice) si NU despre alte „virtuti” ale altora era vorba aici. pricepi?

        Apreciază

      • el said, on octombrie 16, 2016 at 5:29 pm

        scortisoara

        nu e buna DATORIA ( numita mai nou „impulsivitatea” … ) de a RESPECTA DOGMA TOTDEAUNA; lasa ca e buna „intelepciunea” voastra si TOLERANTA la EREZIE si COMUNINUEA voastra cu ERETICII !… asta e „invatatuura” inalta ( de la dracii din vazduh..)

        e „intelepciune” „divina”, … NICI SF Parinti NU au avut-o, pana la voi…

        Apreciază

      • scortisoara said, on octombrie 17, 2016 at 3:30 pm

        @el

        Ce ar fii sa-ti vezi tu de treaba ta si sa nu te mai preocupe ce fac eu , sau mantuirea mea .Sunt adulta si stiu sa-mi port de grija si singura si nu as face indemnuri cuiva pe care sa nu incerc sa le aplic si eu . Si nu te-am luat pe tine ca reper ortodox . Una e sa stii ce trebuie facut si sa spui si altora si alta e sa obligi . Eu n-am insistat si nici n-am obligat pe nimeni . Am spus ce am avut de spus si gata . Cine te crezi sa-mi spui mie sa nu imi dau cu parerea ?
        Ai auzit de Patul lui Procust ? Cam asa masori tu oamenii dupa un asmenea pat : ar trebui sa se spuna „Patul lui ‘el’ ” si nu ” Patul lui Procust ” . Pe mine nu ma preocupa ce face unul si altul. Imi este greu sa traiesc Ortodoxia asa cum trebuie si nu imi este greu din cauza mea . Nu eu sunt pricina .
        Si inca odata sa iti fie clar : intotdeauna stiu ce fac . Si mai ales , sunt cu ochii in 20 de directii , altfel n-as supravietui.

        Din fraza asta : ” nu mai divaga discutia despre „rabdarea sau nerabdare” altuia si judecarea celorlalti cum ti se pare tie ca ar fi… ” reiese ca nu intelegi nimic si iti place doar sa te certi . Ai niste probleme la cap . Nu mai vorbi cu mine .

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 6:35 pm

        IOAN

        Deja s-a văzut, în perioada de aproape 4 luni de după Creta, că nu mai avem episcop bor neeretic. Cei care nu au participat fie luptă, împotriva antiecumeniştilor, fie laudă sinodul, fie tac, dar TOŢI LITURGHISESC CU ERETICII. În prezent, nu cândva. Vezi ce spune canonul 45 apostolic despre asta.
        Părerea mea este că cine aşteaptă cu sinceritate sinod de caterisire antiecumenist în bor ori habar nu are pe ce lume trăieşte, ori e nebun.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 7:00 pm

        scorţişoara

        Spui, referindu-te la ierarhii eretici: „Asa ce facem , o luam noi inainte aruncand cu pietre ? Pentru ca nu avem incredere in Dumnezeu.”

        Nu din lipsă de „încredere în Dumnezeu” ne delimităm de erezia ierarhilor, ci din încredere în Sfinţii Părinţi. Citeşte ce ne sfătuiesc ei ei şi vezi dacă învăţătura lor se potriveşte cu viziunea ta:

        Sf. Ioan Gură de Aur: „Iacov a zis: „Cel care se arată că este prieten al lor [al ereticilor] vrăjmaș al lui Dumnezeu este” (cf. Iac. 4, 4).Auziți toți care mâncați împreună cu ereticii hotărâre dureroasă: sunteți vrăjmași ai lui Hristos. Căci nici cel ce este prieten cu vrăjmașii împăratului nu poate să fie prieten al împăratului; și nu se învrednicește de viață, ci piere împreună cu vrăjmașii și suferă și mai rele.”

        Cat priveste lucrarea celor ce singuri s-au blestemat prin partasia cu erezia, Sf. Maxim Marturisitorul se intreba retoric: “Aceia ce fel de taină săvîrşesc? Apoi ce duh vine asupra acelora care se hirotonisesc de unii ca aceia?” (Sursa: Viata Sf.Maxim)

        Celor ce spun că pomenirea ecumeniştilor se poate face din iconomie: mărturia Părinţilor Aghioriţi din sec. XIII:
        http://lumea-ortodoxa.ro/celor-ce-spun-ca-pomenirea-ecumenistilor-se-poate-face-din-iconomie-marturia-parintilor-aghioriti-din-sec-xiii/

        Sf. Teodor Studitul: “Așadar, dacă monahi sunt unii în vremurile de acum, să arate prin fapte. Iar fapta monahului este ca nici din întâmplare să nu sufere înnoirea Evangheliei, ca nu cumva, punând înaintea mirenilor pilda sa, să le dea motiv pentru erezie și pentru împărtășirea cu ereticii, spre a lor pierzanie. “

        “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.” (Sfântul Ciprian al Cartaginei)

        „Dacă episcopul tău este eretic, fugi, fugi, fugi ca de la foc şi ca de la un şarpe” (Sfântul Ioan Gură de Aur).

        „Dacă episcopul tău ar învăţa orice în afara orânduielii date, chiar de trăieşte în curăţie, sau de săvârşeşte semne, sau de prooroceşte, să îţi fie ţie ca un lup în blană de oaie, căci lucrează nimicirea sufletelor” (Sfântul Ignatie).

        Sf. Ioan Gură de Aur a spus deschis că dușmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci și cei aflați în comuniune cu ei.”

        Canonul 45 al Sfinților Apostoli precizează:
        „Episcopul sau preotul sau diaconul, dacă numai s-ar ruga împreună cu ereticii să se afurisească; iar dacă le-a îngăduit acestora să săvârșească ceva ca și clerici (să săvârșescă cele sfinte) să se caterisească.”

        Sf Teodor Studitul: ”In legătură cu cele rânduite de Sfinții Părinți, trebuie spus că nici a petrece, nici a mânca, nici a cânta împreună, nici a avea vreo părtășie cu ei (ereticii) nu am primit, ci ”Vai!” se rostește asupra celor care au părtășie cu ei, fie și doar la mâncare sau băutură sau simplă relație.”

        Sf. Marcu al Efesului: ”Toți dascălii Bisericii, toate Sinoadele, toate Sfintele Scripturi, ne spun să ne ferim de acești eretici și de împărtășirea cu ei.”

        Cuv. Ghenadie Scholarul(1452): ”Să nu facem nici măcar tovărășie cu cei care au schimbat cugetul Dreptei Credințe.”

        Sf. Valsamon arată că de eretici ”trebuie să ne scârbim ca și de niște întinăciuni și să nu avem legături cu ei.”

        Sf. Ignatie Teoforul poruncește: ”De aceștia (de eretici) trebuie să fugiți ca de fiare (…). Trebuie să vă feriți de ei, fiindcă mușcăturile lor sunt greu de vindecat.”

        Sf. Vasile cel Mare afirmă: ”Trebuie să evităm orice părtășie cu ei (cu ereticii) și să le respingem cuvintele ca unele ce sunt otravă pentru suflete.”

        Sf. Chiril al Ierusalimului: ”Fugi, dar, de necucernicie și nici măcar să nu-l saluți pe unul ca acesta ca să nu fi părtaș la faptele cele neroditoare ale întunericului (Efeseni V, 11); și nici să nu te amesteci (cu ereticii), nici să nu voiești să intri în discuție cu ei.”

        Sf. Ignatie al Antiohiei, purtătorul de Dumnezeu, scria în Epistola sa către Sf. Policarp al Smirnei: ”Tot cel ce se pronunță împotriva celor hotărâte, chiar dacă ar fi vrednic de crezare, chiar dacă ar posti, chiar dacă ar trăi în feciorie, chiar dacă ar face minuni, să-ți fie lup în piele de oaie, care lucrează stricarea oilor.”

        Sf. Ioan Gură de Aur accentuează asupra îndatoririi membrilor bisericii de a mustra clerul care învață neortodox: ”Trebuie ascultat de învățători și de preoti și de a nu-i judeca, chiar dacă ar avea o viață urâtă; dacă însă credința le e greșită, nu trebuie doar să nu îi ascultăm, ci să fugim de ei și să îi judecăm.”

        Sf. Gherman cel Nou al Constantinopolului (1224-1240), într-o scrisoare de a sa, din 1229, îi îndemna pe ortodocșii din Cipru: “Fugiți cu grăbire, depărtându-vă de preoții care s-au plecat stăpânirii latine. Să nu vă adunați cu ei în biserică, nici să nu primiți din mâinile lor vreo binecuvântare. Fiindcă este mai bine să vă rugați lui Dumnezeu, singuri în casele voastre, decât să vă adunați în biserică, dimpreună cu slugarnicii latino-cugetatori.”

        Sfântul Nicodim Aghioritul (1809) spunea: ”Se cuvine să ne îngrădim pe noi înșine și să ne separăm de episcopii care în chip vădit, stăruie în greșeală, privitor la cele ce țin de Credință și de Adevăr, așadar se vădesc a fi eretici sau nedrepți.”

        Sfântul Ignatie Teoforul în cuvântările sale afirmă: ”Un episcop care a devenit eretic nu mai este episcop, dar dacă credincioșii continuă să-l considere pe el episcop ortodox, dacă continuă să vină la slujbele din bisericile ce îl pomenesc pe el, să primească “darurile” sau „binecuvântările” lui, atunci vor cădea cu toții în afara Bisericii.”

        Sfântul Theodor Studitul şi toţi sfinţii arată că împreuna împărtăşire cu ereticii sau simpla lor pomenire la liturghie înseamnă unul şi acelaşi lucru.
        Sfântul Marcu scria: ”Fugiţi, fraţilor! Fugiţi de părtăşia cu cele de neîmpărtăşit, şi de pomenirea celor de nepomenit! Iată eu, Marcu păcătosul, vă spun că oricine pomeneşte pe papa ca pe un ierarh ortodox este vinovat. Iar cel ce cugetă dogmele latinilor (papistaşilor), cu latinii se va judeca şi se va socoti vânzător al Credinţei.”

        Sfințitul Valsamon, spune: „dreptslăvitorii creștini se cuvine a se feri de eretici și slujirile lor a le urî”, cum de altfel și Sfântul Chiril al Ierusalimului sfătuiește în acest fel: „Mai ales, urăște toate adunările nelegiuiților eretici”. Căci „pe latini nici îngerii nu îi pot schimba”, după cum a spus Sfântul Grigorie Palama (sec. al XIV-lea).

        „Credinţa se alienează, dogmele ortodoxe nu sunt băgate în seamă, rătăcirea triumfă şi cei mai mulţi tac. Însă această tăcere, cum de multe ori am scris, este – după marele sfânt Grigorie Palama, cel care l-a învins definitiv pe monahul apusean Varlaam Calabrezul şi teologia scolastică papistaşă – al treilea tip de ateism. Primul este negarea existenţei lui Dumnezeu, al doilea este erezia, care desfigurează adevărul despre Dumnezeu, iar al treilea liniştirea (ἐφησυχασμός = relaxare), tăcerea care contribuie la răspândirea celorlalte două tipuri de ateism.” — Pr. prof. Theodoros Zisis

        Apreciază

  15. tanase said, on octombrie 16, 2016 at 1:51 pm

    Off – topic; Mitropolitul Germaniei si Europei de nord Serafim Joanta se roaga impreuna cu luteranii si catolicii DUPĂ ce ataca ortodocsii!
    Cuvintele lui de la 1:25:50 – 1:26:50 :
    „Eu sufar ca in diferite biserici inca exista grupuri , FUNDAMENTALIȘTI care le strica multora lupta pentru unitatea in credinta! Mai ales in biserica ortodoxa! Asta este un pacat impotriva Sfantului Duh! ……”
    SI ACUM UITATI-VA CUM FACE SEMNUL BINECUVANTARII LA MINUTUL 1:33:08! MAI ÎNTÂI ÎȘI FLUTURA MÂNA ARĂTÂND SEMNUL MASONIC „M”, APOI CÂND LASĂ MÂNA IN JOS „SCHIȚEAZĂ” SI SEMNUL BINECUVÂNTĂRII DIN ORTODOXIE! ANATEMA!

    Apreciază

    • Spyridon said, on octombrie 16, 2016 at 11:50 pm

      Acum observ și eu ca îndrăcitul ăsta de Serafim face semnul satanist precum cei din trupele de muzică rock. Cred că majoritatea ierarhilor din biserica ortodoxă sunt masoni-satanizați.

      Apreciază

  16. dante said, on octombrie 16, 2016 at 2:45 pm

    Intr-un fel sau altul apele trebuiesc limpezite, asa ca mai bine mai tirziu decit niciodata, pina la urma 3 luni nu sint o vesnicie. Macar acum in ceasul al 24-lea preotii si lumea ortodoxa autentica sa prinda curaj si sa se coalizeze in lupta pentru Adevar. Batalia nu va fi usoara de ceea trebuie multa rugaciune si intelepciune caci diavolul are de partea lui toate mijloacele lumesti intr-o lume din ce in ce mai apostata. Acest „sinod” a adus multa tulburare Bisericii, iar dupa roadele lui se vede in ce „duh” s-a tinut.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  17. sorin said, on octombrie 16, 2016 at 3:58 pm

    Parinte Teodot nu va spun cu rautate, mai cunosc prieteni de a sfintiei voastre si intamplator gandesc exact ca sfintia voastra. tot intaMPLator sunt incapatanati in a cerceta adevarul despre inselatul Boca. Cum se intampla ca toti arsenistii ati ajuns acum sa aparati ecumenismul. Nu vi se pare deloc suspect? Oare Sf MAxim MArturisitorul de ce nu a mai avut rabdare asa cum i s-a cerut?

    Apreciat de 1 persoană

  18. Teo said, on octombrie 16, 2016 at 4:26 pm

    M-am intors de curand din Athos, am vorbit cu parintii care au semnat scrisoarea care condamna Sinodul si cereau Sfintei Chinitite sa ia atitudine. Am vazut ingrijorare si la ei deoarece Chinotita nu a dat raspuns. Staretii sant supusi la diferite presiuni, nu pot sa dau amanunte. Am fost indemnati cu toata responsabilitatea sa nu parasim Biserica, sa mergem in continuare la Sf. liturghii la acei preoti care nu sunt ecumenisti si condamna sinodul macar in particular daca nu o pot face inca oficial.( Mucenicia este floare rara astazi, o cerem de la altii nu de la noi.) Trebuie sa le explicam preotilor care este situatia si cu siguranta unii dintre ei, din pacate foarte putini, e adevarat, ne vor da dreptate chiar daca oficial inca tac.

    1. Important in aceasta faza este ca sa-i facem pe cat mai multi sa inteleaga ca acest Sinod este eretic.Trebuie aruncata samanta si RUGACIUNEA fara de care nimic nu va rodi, deci este nevoie de timp. Cand de un preot vor incepe sa traga mai multi, pe aceasta tema, atunci poate vor incepe sa intelega ca asa nu se poate.
    2. Trebuie sa vedem concluziile Sinoadelor tuturor bisericilor participante care nu au semnat in unanimitate si mai ales a acelora neparticipante pentru ca se vor ridica multi care sa-i anatemizeze si sa ne sustina, este nevoie de sprijinul lor, deci este nevoie de timp.
    3. Este nevoie de multa rugaciune. Dumnezeu nu vrea sa ne rupem de Biserica, de aceea este nevoie de timp. Fiecare dintre noi trebuie sa se apropie de El prin rugaciune si daca ne vom ruga cu adevarat Dumnezeu, singurul care ne ajuta, ne va da si biruinta. Ne este incercata credinta, puterea cu care ne rugam, cerem, faptuim, iubim si ne jertfim. Pe acestea Dumnezeu vrea sa le avem, deci este nevoie de timp.
    4. Unii vor abandona lupta … altii se vor ridica, aceasta este cernerea, asa lucreaza Dumnezeu, nu se grabeste, da sanse la toti si la cel din primul ceas si la cel din al doisprezecelea. . . Vrea sa vada miscarea si in sufletul cel mai las, de aceea este nevoie de timp.

    Nu inteleg de ce se pierd suflete intre timp. Avem Sf. Scriptura. avem scrierile Sf. Parinti, avem rugaciunea si sunt inca destui preoti antiecumenisti care nu sunt de acord cu Sinodul. Da, sunt foarte multi preoti la care nu trebuie sa mergem dar sunt si preoti care vor marturisi daca rugaciunea noastra ii va arde, deci este nevoie de timp.

    Noi insine v-om deveni marturisitori si nu zmintitori atunci cand ne v-om slefui sufletele cu rugaciune iar inimile noastre vor fi purtatoare de har pentru ca in ele v-a sta scris cu lacrimi CRED IN UNA SFANTA SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA! Cine si cum ne va mai zminti? Dar este nevoie de timp. Dumnezeu sa ni-l dea si noi sa-l sfintim. Amin.

    Atentie ! Este mare diferenta intre a merge la bisericile care nu pomenesc erarhi ecumenisti si in a te rupe de biserica si a nu mai merge la slujbe deloc. Cu asa ceva nu sunt de acord parintii nici cei di Athos nici cei de la conferinta.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on octombrie 16, 2016 at 5:14 pm

      Teo

      Nu se rupe nimeni de Biserica. Daca nu ai pe o raza foarte mare o astfel de biserica nu inseamna ca te rupi de Biserica.

      Apreciază

      • cosminmatiu said, on octombrie 16, 2016 at 6:14 pm

        Nici unul dintre noi nu a spus ca nu mai merge deloc la biserica ci ca vom merge cand este posibil chiar si la sute de km departare la preoti necumenisti care nu pomenesc ierarhi eretici.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 7:19 pm

        De fapt, Teo reia ideea vehiculată de unii şi pe aici că dacă te separi de ierarhii şi de preoţii eretici bor te rupi de Biserică (cea sfântă, care e trupul lui Hristos.

        Dragă Teo

        Te rog să citeşti răspunsul pe care i l-am dat scortisoarei. Sunt multe citate din Sfinţii Părinţi. Ne îndeamnă ei să ne rupem de Biserică?

        Apreciază

    • mircea.v said, on octombrie 16, 2016 at 5:35 pm

      Teo,

      Parintele Fageteanu:

      „- Este o tendinta de apropiere, in special catre catolici… Ce o sa facem daca episcopii o sa mearga cu catolicii? Caci se pare ca acesta ar fi planul… Lumea ce sa faca, daca nu va aparea un episcop (care sa ia atitudine fata de aceste apropieri – n.noastra)?
      – Cred ca nimeni nu poate sa va raspunda, ca n-are nimeni puterea proorocilor, nu?… Deja, in gura mare, episcopii spun la studentii de la Teologie: Duceti-va la Roma!
      … Francezii (in al doilea razboi mondial, n.mea), cand au vazut ca nici Linia Maginot si nici alte pregatiri militare nu i-au ajutat sa ii opreasca pe germani, care patrundeau peste tot, au spus:„Sauve qui peut!” Scapa cine poate! Cred ca si acuma salvarea va fi cam la fel; nu zic individuala, dar religia se va putea face (doar) in familie. Tatal, mama sau cei putini… Deci nu va mai fi religie de masa, de mari proportii.
      – Ca la inceputul veacului, ca in vremurile catacombelor, intr-un fel…
      – Da, da…”

      Curand curand vine vremea catacombelor, indiferent ca ne place sau nu, indiferent de parerea Athosului.
      Pt unii a venit deja. Si ei nu gresesc, pt ca asculta de Apostol: „departati-va de ei!”

      Apreciază

  19. pr Ciprian Staicu said, on octombrie 16, 2016 at 6:38 pm

    Ce ușor e pentru unii să jignească. Concluzia – nu numai că nu au Duhul lui Dumnezeu în ei, dar nici bun simț.
    Îmi pare rău că saccsiv nu folosește cenzura înjurăturilor. Adică ”vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei” ar trebui să aibă și reversul, trimis de saccsiv celor lipsiți de bun simț: mai ține-ți asupată gura, măi! Concluzia mea este că din traficul mare al acestui blog, peste 70% sunt invective ca la ușa cortului. Așa că eu nu am câștigat nimic că nu am televizor, nu mă uit la seriale-televonele-talk-show-uri, așa că nici la comentariile de pe acest blog veci pururi nu mă mai uit. Măcar din respect pentru ceea ce văd ochii mei.
    Moderatorul lasă oamenii să se înjure pe net. Ce ar face cei ce scriu zeci de paragrafe – neputându-se opri din vărsatului veninului – dacă ar sta la masă cu ceilalți? Le-ar scoate ochii la propriu.
    Așa că, mă iertați, mai spovediți-vă (găsiți voi la cine), că altfel cu dreptatea fanatică nu aveți ce căuta în Împărăția de Sus. Dar eu vă doresc sincer exact invers!
    Iar în calitate de preot îi iert pe cei care mă vor înjura.
    Pr. Ciprian Staicu

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on octombrie 17, 2016 at 12:24 am

      pr Ciprian Staicu

      Iar prin sms mi-ati scris:
      “Sunt consternat de lipsa dvs. de interes in a modera in duh ortodox ce se intampla pe site dvs. Nu suntem la penitenciar, nici la usa cortului. Cu bine.”

      Eu sunt si mai consternat de comentariul si sms-ul dumneavoastra.
      Prin aia cu penitenciarul v-ati incolonat in legiunile ce ma ataca furibund folosind “argumentul”: puscariasule.
      Aia “cu bine” inseamna adio?

      Parinte drag, sa analizam comentariul dumneavoastra:
      Este fundamental nedrept.

      V-a jignit cineva? Nu. Atunci ce va mana in lupta? S-a plans monahul Teodot la dumneavoastra? Pai el a zis pe blogul sau, despre comentatorii de aici, ca sant extremisti, ca au duh sectar, ca vor sa rupa BOR, ca seamana cu stilistii, adica i-a numit schismatici pe comentatorii ce urmeaza exemplul parintelui Gavriil, despre care ati scris chiar dumneavoastra:
      PARINTELE CIPRIAN IOAN STAICU a fost zilele trecute in MUNTELE ATHOS. Iata ce a vorbit cu GHERONDA GAVRIIL
      https://saccsiv.wordpress.com/2016/08/08/parintele-ciprian-ioan-staicu-a-fost-zilele-trecute-in-muntele-athos-iata-ce-a-vorbit-cu-gheronda-gavriil/
      Sau care urmeaza indemnul parintelui Sava Lavriotul, care a conferentiat saptamana asta in Romania:
      VIDEO. Gheron Sava Lavriotul: SINODUL DIN CRETA ESTE ERETIC / Un exemplu – ne baga ecumenismul in familie prin CASATORIILE MIXTE / Consiliul Mondial al Bisericilor trebuie ANATEMATIZAT / Si un MESAJ CATRE ROMANI – NU MAI MERGETI la bisericile unde Episcopii primesc acest Sinod
      https://saccsiv.wordpress.com/2016/07/13/video-gheron-sava-lavriotul-sinodul-din-creta-este-eretic-un-exemplu-ne-baga-ecumenismul-in-familie-prin-casatoriile-mixte-consiliul-mondial-al-bisericilor-trebuie-anatematizat-si-un/
      Parinte drag, realizati ce inseamna sa-l numesti pe cineva schismatic sau eretic? Va reamintesc istoria cu Sfantul Agaton:
      Intr-o manastire vietuia un parinte sfant pe nume Agaton, vestit prin virtutile sale: smerenie si rabdare. Odata, au venit la el cativa frati hotarati a-l ispiti. Acestia ii spun: “Parinte, multi vorbesc despre cuviosia ta ca esti clevetitor si ca neincetat osandesti pe semeni”. A cugetat batranul in sinea sa la acestea si zise in gandul sau: “Oare, nu am osandit niciodata, macar in gand, pe fratii mei?” si le-a raspuns: “Adevarat este ca sunt clevetitor si osandesc!” “Mai mult decat acestea, esti si desfranat!”, au continuat fratii. Sfantul Agaton si-a amintit atunci de cuvintele Domnului: ” ca oricine se uita la femeie, poftind-o a si savarsit adulter cu ea in inima lui” (Matei 5, 28) si a recunoscut smerit: “Adevarat este, sunt desfranat!” Astfel, fratii au insirat multe pacate, invinuind pe Sfantul Agaton ca le-a savarsit, si de care acesta se recunostea deplin vinovat. In cele din urma, fratii i-au spus sfantului: “nu vom ascunde de tine si aceasta, ca multi socotesc ca esti eretic!” Atunci ochii smeriti ai sfantului s-au aprins de ravna dumnezeiasca, iar acesta, cu mana ridicata, le zise: “Nu! Viu este Dumnezeu! Martor imi este ca nu sunt eretic!” S-au mirat fratii de acest raspuns energic, neasteptat, si l-au rugat pe batran sa-i lamureasca de ce a incredintat la toate invinuirile dintai, iar pe ultima a respins-o atat de hotarat. Atunci, Sfantul Agaton le-a spus: “Pacatele cele dintai de care m-ati invinuit le-am primit ca sa dobandesc smerenie si pentru ca voi sa nu aveti o parere inalta despre mine; pe cel din urma insa, l-am respins pentru ca erezia este indepartare de Dumnezeu, iar eu pazesc credinta sfanta, ca sa nu pier impreuna cu ereticii!”
      Ei bine, cand monahul Teodot aduce acuzatii de schisma, absolut orice i s-ar zice mai apoi nu egaleaza grozavia scrisa de el. Asa ca tocmai el se plange?
      Sau nu din cauza lui ati postat un asemenea comentariu? Atunci din ce cauza?

      Ziceti:
      „Concluzia mea este că din traficul mare al acestui blog, peste 70% sunt invective ca la ușa cortului. Așa că eu nu am câștigat nimic că nu am televizor, nu mă uit la seriale-televonele-talk-show-uri, așa că nici la comentariile de pe acest blog veci pururi nu mă mai uit. Măcar din respect pentru ceea ce văd ochii mei.”
      Intai o treaba “tehnica”. Traficul are treaba cu numarul de comentarii doar la blogurile minuscule. La blogurile mari, precum saccsiv, numarul mare de comentarii influenteaza insesizabil traficul. Caci uriasa majoritate a cititorilor nici nu comenteaza.
      In rest, pana acum n-ati vazut comentatorii de pe saccsiv? Ca erau la fel mereu. De ce inainte erau ok iar acum nu mai sunt? Nu tot aceiasi comentatori va luau apararea cand v-au atacat bezmeticii de la Cuvantul Ortodox, fost Razboi intru cuvant?
      Schema distrugerii rezistentei anti cip este folosita pentru a distruge si miscarea anti ecumenista: MISIUNEA SERPEASCA a blogului “CUVANTUL ORTODOX” / Ce spunea parintele JUSTIN PARVU? / NU PLECAM DIN BOR, ci NU MAI POMENIM IERARHII. Dar de cand?
      https://saccsiv.wordpress.com/2016/07/25/schema-distrugerii-rezistentei-anti-cip-este-folosita-pentru-a-distruge-si-miscarea-anti-ecumenista-misiunea-serpeasca-a-blogului-cuvantul-ortodox-ce-spunea-parintele-justin-parvu/#more-28670
      Mai mult, a fost o vreme cand l-ati sustinut pe intrusul Iulian Capsali:
      Avem nevoie de un europarlamentar ca Iulian Capsali
      http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2014/02/20/avem-nevoie-de-un-europarlamentar-ca-iulian-capsali/
      Poate pentru ca nu stiati ca e intrus. Ei bine, in aceeasi perioada saccsiv era singurul blog de mare trafic ce-l critica. Ca atare, pe contul sau de facebook atacurile impotriva cititorilor saccsiv depaseau cu mult in limbaj tot ceea ce am auzit vreodata in penitenciare. Si am auzit multe. Lor le-ati zis ceva similar cu ce imi ziceti mie in comentariu si sms? Sincer, va rog.

      Mai ziceti:
      “Ce ar face cei ce scriu zeci de paragrafe – neputându-se opri din vărsatului veninului – dacă ar sta la masă cu ceilalți? Le-ar scoate ochii la propriu.”
      Adica ar sari la bataie, nu-i asa? Si astfel din nou va incolonati alaturi de cei ce, de exemplu, chemau jandarmii sa-l apare pe Mitropolitul Teofan de cei cu pielea mai inchisa la culoare ce indrazneau sa-l intrebe despre Marele Sinod, caci, nu-i asa, alta data vor sari la bataie. Sunteti sigur ca vor sari la bataie comentatorii saccsiv, ce pana ieri va erau tare dragi si acum brusc au devenit pericol public? V-ar place aidoma sa fiti judecat la Judecata particulara si la cea de obste, precum ii judecati dumneavoastra pe acestia mici?

      Ati imprumutat multe din repertoriul ecumenistilor ce-i ataca nedrept pe anti ecumenisti. Mai zice, de exemplu:
      “mai spovediți-vă (găsiți voi la cine), că altfel cu dreptatea fanatică nu aveți ce căuta în Împărăția de Sus.”
      Dar de unde stiti ca nu se spovedesc?

      Si incheiati cu cireasa de pe tort:
      “Iar în calitate de preot îi iert pe cei care mă vor înjura.”
      Iar eu inca o data intreb: v-a mai injurat cineva pe aici?

      Parinte drag, cine v-a suflat in ureche sa declansati asa hal de atac impotriva cititorilor mei si a mea? Nu eram noi doi frati pana ieri? Nu ne ajutam si sfatuiam si toate alea? Ce ati devenit brusc peste noapte? Eu am ramas acelasi cu cel ce o zi intreaga si-a strofocat mintea dupa o solutie, atunci cand de frica Ierarhului ati luat hotararea sa taceti ca mutul in papusoi. Si am gasit solutia si v-am pus in legatura cu fratele Mihai Silviu Chirila si apoi v-ati bucurat:
      https://saccsiv.wordpress.com/2016/09/11/a-inceput-prigoana-impotriva-parintelui-ciprian-ioan-staicu-cititi-instiintarea-ierarhului-si-raspunsul-parintelui/#more-28997
      De ce brusc am devenit dusman?

      Daca considerati ca mai suntem in aceeasi tabara, astept sa ne impacam public. Chiar si fara explicatii asupra motivatiilor acestui comentariu si sms al dumneavoastra. Daca considerati ca nu mai suntem in aceeasi tabara, atunci spuneti, ca sa stiu. Caz in care astept si explicatii, asa, ca de la un lord, gentleman, reprezentant al razboiului nobil, pe fata, barbateste, netradator.

      Apreciat de 2 persoane

      • maxim said, on octombrie 17, 2016 at 12:51 am

        Eu nici nu cred ca sms-ul si comentariul au fost trimise de parintele… Crede-ma!

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 17, 2016 at 1:03 am

        maxim

        Eu cred, dar daca n-o fi asa, sa spuna.

        Apreciază

      • Ionut said, on octombrie 17, 2016 at 9:32 am

        „Şi a zis Domnul: Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu;
        Iar Eu M-am rugat pentru tine să nu piară credinţa ta. Şi tu, oarecând, întorcându-te, întăreşte pe fraţii tăi.” (Luca 22,31-32)

        Apreciază

      • IOAN said, on octombrie 17, 2016 at 11:43 am

        Părinte Ciprian

        Cunoscând faptul ca suntem în vremurile din urmă și asta o cunoaștem mai ales datorită profețiilor sfinților și anume că instalarea urâciunii pustiirii Bisericii de catre slugile eretice și antichristice înseamnă prigonirea Ortodoxiei și a creștinilor ortodocși… vă atrag atenția să nu cădeți în LEPĂDARE DE CREDINȚĂ în schimbul banilor și deci a serviciului asigurat de catre puterea administrativă-religioasă-antichristică de care dispun mai marii lumii o vreme.

        CREȘTINII ORTODOCȘI sunt conștienți de mântuirea lor urmând mucenicilor…altfel ne speriem și ne vom speria în continuare de orice rafală de vânt plesnită pe chipul nostru de eretici și de fiara economică 666.

        Credeți că putem sta în scaune confortabile și mantuirea să vină ad-hoc sau prin jertfă până la închisori și mucenicie !?

        Apreciază

    • Gabriel said, on octombrie 17, 2016 at 10:14 am

      Parinte Ciprian, ati spus in ziua „protestului” de pe 30 august ca va deziceti de orice asemenea manifestare, si ca dialogul cu PS Varlaam a fost plin de invective, chiar inainte de a aparea filmarea pe internet. V-a dez-informat cineva si l-ati crezut pe cuvant? Sau faptul ca oamenii din „simplu” motiv ca ierarhii L-AU vandut pe Hristos la sinodul talharesc, l-au spus lui PS Varlaam, „ereticule” in momentul in care aceasta a sustinut ca papistasii au sfinte taine? Spunandu-le tuturor (fara sa-i cunoasteti) de pe acest blog „mai spovediti-va” ii puneti intr-o lumina proasta, judecandu-i tocmai pe aceia care va sustin si lupta, fiecare asa cum poate impotriva ecumenismului. Iar cand spuneti „gasiti voi la cine” ne cam luati peste picior. Credeti ca sunteti singurul preot anti-ecumenist din Romania? Nu toti credinciosii anti-ecumenisti pot lupta „pe cale oficiala” asa cum luptati sfintia voastra, prin scrisori si interviuri prin sfantul munte. Majoritatea lupta in parohia lui, cu preotul lui pentru ca sunt constienti ca nu mai pot merge la biserica unde au mers ani de zile. Nu toti au posibilitatea sa parcurga zeci sau sute de kilometrii in fiecare Duminica sau la fiecare sarbatoare. Ierarhii ne-au vandut, noi pentru ei nu contam, eu cred cu tarie ca o baie de adevar cum a fost cea de pe 30 august le-ar fi buna TUTUROR ierarhilor incepand cu patriarhul. In momentul cand jandarmii au auzit ca oamenii striga „ereticule” la PS Varlaam, au spus: „va rugam, nu-l jigniti”, pai asta e jignire? Va rugam parinte Ciprian, nu faceti ca jandarmii!

      Apreciat de 1 persoană

      • alex said, on octombrie 17, 2016 at 1:06 pm

        Si inca o intrebare de curiozitate. Pr. Ciprian mai pomeniti ierarhul locului? Caci azi din curiozitate rasfoiam blogul monahului Teodot sa vad cum ne mai huiduie lumea (stiu par rautacios, dar e doar curiozitate) si acolo chiar si el spune ca sunt 3 preoti care au intrerupt pomenirea in mod public
        citez:
        „Numai trei preoti au intrerupt pomenirea cretanilor – in mod public – in toata BOR, si foarte bine au facut : P.Macarie de la Oituz-Bacau, P.Mihai Popescu de la P.Neamt, P.Grigorie de la Lacul Frumos-Oltenia. Daca mai sunt, nu au facut-o public, si tot e ceva.”
        Eu zic ca merge de adaugat si parintele Antim de la Bistrita. Fata de care am mare respect caci el si cu pr. Gheorghe (de la care nu am auzit nici o parere despre sinod) l-au demascat pe inselatul de Boca.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 17, 2016 at 8:04 pm

        alex,

        Pr. Gheorghe predică prosinod, dar îl pomeneşte pe Pimen.

        Apreciază

      • alex said, on octombrie 17, 2016 at 8:34 pm

        @Mirela,

        Multumesc pentru informatie, cred ca am citit de vreo 3 ori comentul tau si nu imi venea sa cred. Este foarte trist. Am multe predici de la pr Gheorghe, in multe vorbea bine, dupa a luptat si anti-Boca, iar acum sa fie prosinod. Ma intristat mult sa vad ce tabrara a ales. Dumnezeu sa il lumineze.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 6:15 pm

        Alex,

        Pr. Gheorghe nu e prosinod, dar îl pomeneşte în continuare pe episcop, afirmând că nu îl consideră eretic.

        Apreciază

    • el said, on octombrie 17, 2016 at 8:44 pm

      saccsiv

      pr Ciprian Staicu desigur este suparat pe mine pentru comentariile mele catre el de la acest articol si de la articolul tau predecent : „ne vom lepada maine?”

      si desigur ca eu cu gura mea „sloboda” le-am dat multora aici material sa caraie impotriva ta, numai ca DACA ar fi cinstiti ar discerne din ORICE balast Adevarul, daca MANDRIA e cat casa si NU AU nici simt pentru sesizarea Adevarului( sau dimpotriva au pareri CONTARE Adevarului) CLAR ca se simt FUNDAMENTAL si PRIMORDIAL jigniti si pun FORMA criticabila inainte ca sa „concluzioneze magsitral” / „dogmatizeze” ca … sub o asemenea forma NU incape un continut VALOROS in Adevar ! 🙂

      ok !
      poate a fi cazul sa iau o pauza ca si asa mi-am cam pierdut rabdarea vazand de atata amar de vreme si la atat de multi asemenea VICLENIE PERVERSA si SETE de INSELARE/ „justificari” la EREZIE/COMPROMIS in care campeaza INCAPATANAT „marturisitorii” si „evlaviosii” nostri preoti si mireni.
      nu de alta dar se pare ca nu se folosesc atatia cati se vatama din cele ce spun si eu pacatoslul cu mijloacele mele marunte.

      din pacate oameni in general NU VOR Adevarul, vor „justificari” confortabile care sa-i odihneasca in alegerile lor si cu care sa-si dea constiinta buna.

      oricum eu sunt FT AMARAT ca poporul credincios rataceste pe la ERETICI si este IMPINS (si daca s-ar trezi) inapoi catre MINCIUNA si APOSTAZIE.

      Apreciază

      • Ioana said, on octombrie 18, 2016 at 12:27 pm

        el,

        daca e sa iei o pauza si sa nu mai scrii pe aici un timp, sa nu faci asta din cauza viclenilor si iubitorilor de placeri care cauta fel de fel de justificari pentru LASITATEA LOR. Ba nu se multumesc sa isi pastreze pentru ei lipsa de curaj si LIPSA DE DRAGOSTE pentru ADEVAR, pentru HRISTOS, CI MAI INVENINEAZA SI PE ALTII cu ORBIREA in care se afla si cu „justificarile lor”.

        – si tuturor de pe aici

        sa luam exemplu de la Avva Antim, care a ales sa plece si de la alti monahi si monahii care au marturisit si au plecat, rupand orice legatura cu lumea ecumenistilor si a invataceilor lor, pe care nimeni si nimic nu ii mai convinge sa iasa din inselarea lor. asta observ si eu, cine s-a trezit din inselare merge cu toate fortele in cautarea Adevarului, ceilalti doar se justiica inutil si de cele mai multe ori ne pierdem timpul incercand sa le aratam cat de rataciti sunt…

        Frumos spunea cineva: „Lumina mireanului este monahul iar lumina monahului este ingerul.”Ne intarim unii pe altii, suntem uniti intru Hristos, chiar daca unii dintre noi se retrag si se leapada de aceasta lume…

        e adevarat ca cei mai multi dorm pe ei, dar si un singur suflet daca se intoarce spre Dumnezeu este lucru mare…

        de aceea Saccsiv continua lupta si bine face!

        frate el,

        impreuna cu alti comentatori @cosminmatiu, @Spaceman, @maxim, @Pamvo, @octoviv, @sorin, @mircea v. @alex, @Geo, @Mario, @Theodor L., @Nikodim, @gheorghi, @tataia, @nimeni ( 🙂 ) @Mirela, @ilioara, @Aurora, @marinela, @blue, @Elena si alti frati si surori (carora le cer iertare ca nu i-am pomenit), ati fost fermi pe pozitii de fiecare data si ATI DEMASCAT INSELARILE si FALSURILE asa zisilor „marturisitori” si greselile celor cu gand sincer si curat, dar care inca bajbaie, pentru a fugi de orice MINCIUNA, venind tot timpul cu argumente de la Sfintii Parinti, si pastrand neabatuta calea CEA DREAPTA a Credintei!

        blogul Saccsiv are mullte comentarii, din care unele sunt pline de viclenii si de invataturi si indemnuri mincinoase, de justificari si poteci spre fel de fel de rataciri si inselari. Le multumim tuturor fratilor si surorilor care nu le-au lasat sa „balteasca” si sa duca in rataciri si pe altii !

        Daca vreti sa marturisiti si sa scrieti, continuati. Daca vreti sa va linistiti sufletul si sa va retrageti putin, sau pentru un timp mai indelungat, ca sa va simtiti sufletul hartuit mai aproape de Dumnezeu, foarte bine!

        🙂

        ~~~Zis-a avva Marcu către avva Arsenie: „Pentru ce fugi de noi?“ Zis-a lui bătrânul: „Dumnezeu ştie că vă iubesc pe voi, dar nu pot să fiu şi cu oamenii şi cu Dumnezeu. Cele de sus, mii şi zeci de mii, au numai o voie, iar oamenii au multe voi. Deci nu pot să las pe Dumnezeu şi să vin cu oamenii“.~~

        dar frate el, nu face acest lucru din pricina comentatorilor mandri, agresivi si sensibilosi care nu mai suporta ADEVARUL si iubesc justificarile caldute, din pricina acestor FARISEI, care ne tot intimideaza si ne tot ataca.

        daca cuiva nu ii place limbajul tau, ti-ar fi spus-o prieteneste si cu dragoste, aratand pretuire pentru eforturile tale, pentru timpul tau JERTFIT ca sa DEZMETICESTI pe cei SINCERI, dar ce pot fi lesene ametiti de indemnurile viclene.

        nu lua in considerare frate aceste amenintari, daca e vorba doar de ele, si scrie daca nu iti este foarte greu sa iti rapesti din timp… daca e sa asculti de cineva in privinta asta ASCULTA DE SFATURILE LUI SACCSIV !!, nu ii baga in seama pe toti habaucii!

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 18, 2016 at 7:03 pm

        Ioana,

        Mulţumesc pentru comentariu, subscriu.

        el,

        Şi eu, de MULTE ori, am stat în dubii dacă e sau nu e bine să comentez pe aici, dacă îi este cuiva de folos sau doar îi fac pe alţii să piardă vremea. Şi recunosc că, citind unele texte, le găseam fără rost şi mă întrebam de ce autorii scriu fără să aibă ceva serios de zis. Însă, văzând că sunt unii oameni care îmi apreciază comentariile, mi-am spus că poate contribui şi eu la clarificarea unor lucruri şi aceasta foloseşte măcar câtorva. De aceea sunt mult mai „vocală” decât acum câţiva ani.
        Ideea este că nu ne dăm singuri seama în ce măsură ajutăm pe cineva, dar când alţii ne spun că o facem, consider că e bine să ţinem cont.
        Frate el, cuvântul tău este clar, puternic, drept călăuzitor şi îi ajută pe toţi cei care caută aici Adevărul, nu o metodă plăcută de petrecere a timpului. Vedem ce vremuri trăim, vedem că am rămas fără Părinţi, fără duhovnici la care să ne ducem să ne lămurească dubiile, fiind obligaţi să ne călăuzim singuri, după Sfinţii Părinţi, Scriptură, canoane. Nu e uşor.
        Faptul că, atunci când „dispari”, mulţi întreabă de tine, e un indiciu că au nevoie de claritatea cuvântului şi gândirii tale. Ştiu că ţi se reproşează de către unii limbajul, dar impresia mea este că cei care se mai împiedică de aşa fleacuri în vremurile TRAGICE pe care le trăim nu s-au adaptat realităţii şi nu prea o înţeleg. Ne împinge mândria să sărim ca fripţi la un cuvânt care ni se pare jignitor, dar ne gândim la câte au suportat sfinţii temniţelor comuniste? Ei au fost trataţi mai bine, li s-a vorbit mai frumos? Când creştinii primelor secole erau aduşi la chinuri, oare torţionarii le vorbeau politicos, cu „vă rog frumos!”?
        Fraţilor, lăsaţi sensibilitatea antihristică! Mai bun e tăişul adevărului, decât mierea minciunii pierzătoare de suflet, cu care destul ne îngreţoşează iubiriştii ecumenişti cei plin de pace. Mai e vremea să ne uităm la forme şi să ne lăsăm duşi de valuri mincinoase? Au fost sfinţii tare politicoşi şi blânzi cu erezia şi cu rătăcirile? Trăim vremuri apocaliptice, cine ştie cât de curând va trebui să pribegim ca să ne salvăm sufletele, războiul bate la uşă, iar noi ne dăm loviţi de câteva cuvinte care nu ne plac, deşi cel care le rosteşte caută adevărul?
        Frate, pentru cei sinceri pentru care reprezinţi un reper, nu pleca şi scrie!

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 18, 2016 at 7:37 pm

        Mirela

        Contribui clar. Si altii de asemenea.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 18, 2016 at 9:04 pm

        Ioana si Mirela

        multumesc si de pretuirea voastra. e RECIPROCA! si eu pretuiesc comentariile voastre si ale celor care spun DREPT Adevarul.
        si va asigur ca mi-am dat silinta cat am putut sa spun DREPT Adevarul si DOAR Dumnezeu stie ca nu e usor.

        si daca eu nu mai scriu vreodata aici, sa nu cumva sa dispareti si voi, o sa ma straduiesc si eu cat pot , deocamdata e f greu, viata /munca mea NU E DELOC usoara si nici fara responsabilitate lumeasca incat numai eu stiu cat de obosit sunt cand scriu si am ajuns sa fac rabat si la ortografie si la gramatica si la forma exprimarii ca sa apuc sa spun in putinul timp de care dispun ceea ce cred e ca ar fi de folos dupa judecata mea. iar viata duhovniceasca CURATA a devenit EXTREM de GREA acum, incat FT GREU e sa traiesti IN ADEVAR azi si MULTA osteneala si chin se cere a sa mai ai de unde cheltui si in afara ta

        am apreciat totdeauna cand de ex in lipsa mea sau la comentariile gresite la care nu am apucat sa dau raspuns ati intervenit voi si i-am multumit Lui Dumnezeu ca NU A TACUT Adevarul aici chiar daca unul sau altul din cei cu interventii drepte/corecte nu au putut interveni/comenta la un moment dat.

        nu ne bazam pe noi ci pe ADEVARUL MARTURISIT de noi, care SINGUR isi ajuta Siesi ca sa ajunga la sufletele curate si care-L cauta pe Dumnezeu si SA RODEASCA VESNIC mantuirea celor cu inima fara viclesug, sa se foloseasca toti cat de cat, de aia nu-mi fac griji,
        ADEVARUL ESTE MAI TARE CA TOATE !
        VA BIRUI TOTDEAUNA prin PUTEREA SA INTRINSECA , chiar si cand este marturisit de un netrebnic ca mine.

        in general sunt din ce in ce mai necajit cand vad ca degeaba te ostenesti, ca sufletele multora sunt/raman ARIDE si OPACE la Adevar, si imi pare rau ca am mai jignit pe unii cu vorbele mele „deocheate” ….am ajuns sa vorbesc asa pur si simplu in disperare de cauza, vazand atata VICLENIE si ORBIRE nevindecata in jur la ducatorii la Biserica( DEGEABA).
        stiu si ca Dumnezeu are MULTI Robi ai Lui care NU si-au plecat si NU isi vor pleca genunchiul vreunui baal.

        Doamne ajuta.
        Hristos sa va intareasca, sa va lumineze si sa va dea mantuirea voua si TUTUROR celor cu inima curata care il cauta cu TOATA VARTUTEA pe El.

        Apreciază

      • blue said, on octombrie 18, 2016 at 10:58 pm

        el

        Nu te amărî, n-are rost, toate trec, mai ales orgoliile nemăsurate. Pănâ şi ipocrizia este trecătoare. Doar Hristos rămâne în suflete şi le luminează. Răbdare.

        Apreciază

      • octoviv said, on octombrie 18, 2016 at 11:18 pm

        el

        Amin.

        Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Mărturisitor Gavriil Georgianul, ale tuturor Cuvioșilor Săi și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Sa Biruitoare să îți dea putere să lupți în continuare lupta cea bună a credinței pentru care ai dat bună mărturie înaintea multor martori (1 Timotei 6, 12) și mântuire ție, și celor dragi ție, și, pentru rugăciunile Celui ce se roagă cu suspine negrăite (Romani 8, 26) și în tine, să mântuiască pe toți cei care, fără fățărnicie și fără viclenie, vor să fie cu El în veșnicie.

        Ioana,

        Slavă lui Dumnezeu, în Preasfânta Treime închinat: Tatălui Atotțiitorul și Fiului, Domnului Iisus Hristos Mântuitorul și Sfântului Duh Mângâietorul, pentru tot și pentru toate!

        Cât despre mine, subscriu cuvintelor întru adevăr rostite de Părintele Grigorie de la Schitul Lacu Frumos, rostite la finalul conferinței monahilor athoniți:

        Acuma ce să vă zic, ne lăsăm fiecare în mâna lui Dumnezeu. Dumneavoastră să ne pomeniți foarte mult, că avem nevoie de rugăciune, să ne întărim unii de ceilalți, că lupta aceasta, dacă nu vom fi ajutați de Harul lui Dumnezeu, nu o putem duce bine. Lupta de fapt o duce Hristos, n-o ducem noi. Noi decât suntem niște slugi netrebnice, un pai, un gunoi care e pus într-un loc și trebuie să stea acolo și Dumnezeu face lucrarea datorită gunoiului care este acolo. Asta n-o zic din smerenie…

        Fratelui saccsiv (Vasile) și tuturor fraților și surorilor care fără fățărnicie și fără viclenie, cu sinceritate, scriu pe aici și caută adevărul, Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria și ale tuturor Sfinților Săi din Biserica Sa Biruitoare, cu Sfântă Crucea Sa, să vă învețe, să vă înțelepțească, să vă lumineze, să vă întărească ca să nu Îl părăsiți pe El și Sfânta Sa Biserică, să ne ierte pentru tot cât, ca niște oameni, L-am supărat și Îl supărăm în fiecare clipă, să vă apere, să vă păzească, să vă acopere cu acoperământul aripilor Sale, să vă miluiască și să vă mântuiască, și pentru smeritele voastre rugăciuni pe toți oamenii.

        Iertați-mă.

        „Bine ești cuvântat Doamne, învață-ne îndreptările Tale.
        Bine ești cuvântat Stăpâne, înțelepțește-ne cu îndreptările Tale.
        Bine ești cuvântat Sfinte, luminează-ne cu îndreptările Tale.”

        Apreciază

      • Ioana said, on octombrie 19, 2016 at 1:13 am

        Sa le ajute Dumnezeu cu mijlocirile tuturor sfintilor tuturor care lupta in fiecare clipa pentru Credinta cea Adevarata! ce ma bucur ca s-au alaturat si alti frati si surori si au combatut aceasta nedreptate adresata lui Saccsiv si celor care il ajuta sa duca lupta cea buna pe acest blog!

        am uitat sa ii mentionez pe @Muritor, @mihai, @Mihail, @Raluca, @Liliana, @VioletaB si multi alti de ale caror marturii si incurajari ne-am folosit cu totii.

        tuturor celor ce ataca acest blog,

        Va purtati exact ca fariseul care l-a osandit pe vamesul din Evanghelie, poate fara macar sa aveti virtutile aceluia. E ciudat ca acei care ataca, o fac pentru a-si descarca constiinta pe care tot incearca sa si-o linisteasca cu fel de fel de scuze, pentru a-si ascunde LASITATEA, sau partasia la diferite inselari si justificari si pogoraminte inventate pentru panerezia instalata odata cu sinodul din Creta sau pentru alte inselari bocaite, pogoraminte pentru cipuri si fel de fel de viclenii ascunse cu grija de fatarnicia voastra de FARISEI CORECTI, olimpici la gramatica, la fel de fel de „teologii”, autori sau abonati la fel de fel de reviste si site-uri inselatoare. Va laudati cu virtutile voastre inchipuite si nu va dati seama ca prin invectivele pe care le adresati sunteti mult mai josnici si perfizi cu niste oameni sinceri care mai demult v-au luat apararea. Exprimarile comentatorilor lui Saccsiv, chiar daca au parut mai deocheate sau jignitoare au fost facute cu prietenie si sinceritate, cu dorinta sincera de a indrepta. In unele cazuri persistenta in fel de fel de prostii si inselari era atat de mare incat a fost nevoie ca acele invaluiri sa fie demascate, pentru a nu-i contamina si pe altii.

        tuturor celor ce ataca acest blog,

        pentru ca va vine greu sa renuntati la confortul personal si la fatareasca mandrie de „marturisitori”-vedeta ce trebuie asezati neaparat pe cel mai inalt piedestal, cand de fapt sunteti plini de toate indemnurile stricatoare, tragandu-i dupa voi si pe altii, NU GASITI alte acuzatii pentru Saccsiv decat ca permite sa apara pe blog si acele comentarii, cu VORBA DREAPTA si PUTERNICA, dar uneori mai „ca la usa cortului”,, tot din cauza vicleniei si incapatanarii voastre de a-i trage si pe altii in prapastie!

        tocmai aceia pe care ii defaimati, poate au avut o contributie FOARTE-FOARTE mare pentru evolutia acestui blog si pentru CALEA NEABATUTA DE LA ADEVAR pe care o mentine cu multa stradanie si consecventa. tocmai aceia pe care ii defaimati v-au sprijinit candva si acum va atrag atentia ca ati nimerit intr-o mare si adanca prapastie, facandu-va ca nu observati nimic.

        tuturor celor ce ataca acest blog,

        va bateti cu pumnul in piept vorbind de despatimire, ortodoxie curata, virtuti, cuvant curat, forme frumoase (si mincinoase!) dar unde este una dintre cele mai frumoase pilde si exemple pe care ni le da Mantuitorul fata de vamesi, farisei, desfranati si pacatosi!

        unde este exemplul cu fariseii care se bateau cu pumnul in piept, vrand sa placa multimilor, dar pe care Mantuitorul ii demasca mustrandu-i cu 33 de „vai” si facandu-i exact cu vreti sa fiti si voi „pui de napirci”, „nebuni si orbi” !

        va legati tocmai de cei cu gand sincer si curat care se straduiesc sa faca ceva, care din ravna pentru Adevar, demasca viclenia! de cei care poate nu s-au despatimit dar VOR DIN TOATA INIMA LOR sa strige LIBERI si NEABATUTI : „‘Nu sunt eretic!”

        tuturor celor ce ataca acest blog,

        aveti tupeul pentru ca nu va convine Adevarul si va arde sa veniti cu cele mai jegoase si josnice reprosuri fata de Saccsiv, doar cu scopul de a rani pe cineva care intotdeauna v-a vorbit cu respect si cu dragoste!

        am scris acest comentariu nu neaparat pentru voi, ci pentru cititorii acestui blog care pot sa plece urechea la vicleniile, defaimarile si josniciile voastre!

        „”
        3. Şi au adus la El fariseii şi cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter şi, aşezând-o în mijloc,
        4. Au zis Lui: Învăţătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter;
        5. Iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici?
        6. Şi aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ.
        7. Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.
        8. Iarăşi plecându-Se, scria pe pământ.
        9. Iar ei auzind aceasta şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stând în mijloc.
        10. Şi ridicându-Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te-a osândit nici unul?
        11. Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.
        12. Deci iarăşi le-a vorbit Iisus zicând: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.
        13. De aceea fariseii I-au zis: Tu mărturiseşti despre Tine Însuţi; mărturia Ta nu este adevărată.
        14. A răspuns Iisus şi le-a zis: Chiar dacă Eu mărturisesc despre Mine Însumi, mărturia Mea este adevărată, fiindcă ştiu de unde am venit şi unde Mă duc. Voi nu ştiţi de unde vin, nici unde Mă duc.
        15. Voi judecaţi după trup; Eu nu judec pe nimeni.
        16. Şi chiar dacă Eu judec, judecata Mea este adevărată, pentru că nu sunt singur, ci Eu şi Cel ce M-a trimis pe Mine. „” – Sfânta Evanghelie după Ioan, Capitolul 8


        „”
        11. Fariseul, stând, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş.”” – Sfânta Evanghelie după Luca, Capitolul 18

        Apreciază

      • Ioana said, on octombrie 19, 2016 at 2:12 am

        si nu uitati, daca veti reveni din caile gresite pe care ati pornit, sunteti primiti cu bratele deschise, nimeni nu are resentimente, ci ne dorim ca „toți să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină” ! sa nu va suparati mai tare, sa priviti lucrurile corect si cu demnitate. Sa iubiti Adevarul si Dreptatea. Hristos sa va lumineze!

        Apreciază

    • timisorean1 said, on octombrie 19, 2016 at 2:48 am

      Dar ce schimbare de macaz… parca e greu de crezut ca a scris chiar parintele(asa cum spunea cineva mai jos). Dar… astea sunt vremurile.

      Apreciază

  20. sorin said, on octombrie 16, 2016 at 8:05 pm

    toti care cereti rabdare defapt cereti, mai asteptati putin sa puna dracul stapanire pe cat mai multi, nu ii stricati planul., Oameni buni, de 100 de ani se tot face iconomie si rabdare in privinta ecumenismului, paharul s-a umplat peste si se vede cum tot curge la vale cu Chieti in Italia , cu prigoana inceputa asupra marturisitorilor, si se vede clar ca in acest ritm cat de curand va incepe o prigoana generala, deci in concluzie nu se mai poate vorbi de rabdare fiindca casa este acoperita de flacari si se trece la dat cu apa, la scos afara tot ce se mai poate salva chiar daca din greseala lovesti pe cineva si il ranesti. Cu atat mai mult acum trebuie procedat asa fiindca e vorba de credinta nu de casa. Sunteti inconstienti si bolnavi de bani si de avutii si va este frica sa marturisiti fiindca pierdeti materialul.

    Apreciat de 1 persoană

  21. Ionut said, on octombrie 16, 2016 at 10:50 pm

    Ce sa zic, mi se pare cam nepotrivit momentul, dat fiind ca este iarna. Eu sper ca inaintea Sinaxei sa se tina Sinodul BOR, care sa invalideze adunarea din Creta.

    In alta ordine de idei, am vazut ca la Antena 3 s-a facut „reclama” unei asa-zise mitropolii aflate in subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Initial m-am gandit ca poate fi o alternativa, dar, dupa aceea, am ajuns la concluzia ca ar fi o cacealma, ca si „biserica” stilista.

    Apreciază

  22. Pr. Evghenie said, on octombrie 17, 2016 at 12:46 am

    Totusi, sinaxa nu este Sinod. Sa-mi fie iertat, dar sunt de acord cu monahul Teodot ca nu trebuie sa iesim din Biserica inainte de vreme. Sa nu cadem in capcana divolului si sa nu mergem la biserica, spunand ca harul nu mai lucreaza in BOR. Trebuie sa se tina un Sinod al episcopilor, adica ecumenic, care sa condamne si nominal pe episcopii si teologii eretici. Pana atunci sa nu mergem la slujbele preotilor vadit ecumenisti, sa incercam fiecare sa vorbim cu preotii din parohii despre noua erezie, in duh de smerenie si dragoste. Pana la un Sinod care sa condamne ecumenismul Dumnezeu si biserica mai asteapta intoarcerea ereticilor, dar dupa aceea, nimenu nu trebuie da indrazneasca sa mai aiba comuniune cu cei dati anatemei.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on octombrie 17, 2016 at 12:56 am

      Pr. Evghenie

      Dar nu iese nimeni din Biserica. Si nici nu va exista vreodata vreo vreme de iesit din Biserica.

      Apreciat de 1 persoană

    • Martyrik Appeal said, on octombrie 17, 2016 at 1:37 am

      De acord cu Pr. Evghenie!

      Sfantul Constantin cel mare a murit la Nicomedia si a fost botezat de episcopul locului care era Eusebiu de Nicomedia, episcop arian. Datele istorice sunt clare si sunt specificate de istoricul Bisericii Eusebiu de Cezareea si de alti istorici. Legendele pioase, cum ca ar fi fost botezat de papa Silvestru si drept multumire Constantin i-a facut celebra „Donatio Constantini” nu prezinta credibilitate, se stie acest lucru. Sfintii au considerat valabil botezul prin iconomie.
      E hula impotriva Duhului Sfant sa afirme cineva ca nu mai e har in BOR, asa cum gresit afirma unii. Adica, sunt multe dovezi de iconomie Dumnezeiasca in istorie. Cum nici sinuciderea fecioarelor care urmau sa fie pangarite nu a fost considerat pacat cu toate ca e sinucidere.
      Deci, daca botezul Sfantului Constantin a fost considerat valabil, atunci nu se poate afirma ca Hristos nu poate sa lucreze si acum pana cand randuieste El rezolvarea.
      Parintele Iulian de la Prodromu se impartaseste in kiriacon-ul manastirii. Participa la slujbe cand poate si se impartaseste intr-o manastire unde e pomenit Bartolomeu. Iar daca nici Parintele Iulian nu e luminat de Dumnezeu, atunci suntem pierduti. La viata curata si sfanta pe care a dus-o si o duce, eu zic ca Avva Iulian e reper.
      Mila lui Dumnezeu si iconomia lui lucreaza pentru ca nu avem solutii. Nu poti sa lasi copiii nebotezati pentru ca, Doamne fereste, pot sa moara nebotezati. Ce faci cu batranii care sunt pe patul de moarte si au nevoie de spovedanie si Sfanta Impartasanie? Ii lasi sa moara in pacatele lor si sa se osandeasca? Sa fim seriosi!
      A facut Dumnezeu iconomie si pe vremea comunismului.
      E o extrema, iar cei ce inca mai judeca isi dau seama. Eu zic ca un reper bun e Avva Iulian Prodromitul si Avva Partenie, staretul Manastirii Sfantul Pavel. Batran cu viata sfanta, marturisit de alti batrani cunoscuti ca avand viata sfanta. Aici ma refer la marturia Cuviosului Andrei Aghiopavlitul ce spune despre Parintele Partenie: „Fiul meu, avem egumen plin de Harul Sfantului Duh.” (Din traditia ascetica si isihasta a Sf.M.Athos/Sinaxarele, pag. 114)
      Batranul Partenie a venit la Iasi, de Sfanta Parascheva, cu moastele Sfantului Maxim Marturisitorul. Cititi predica ce a tinut-o impotriva ecumenismului. Sa nu uitam ce ne-a spus si Parintelui Theodor Zisis. Vreau sa spun ca inca mai sunt repere. Iar cine se crede mai intelep decat ei si cu o viata mai curata ca a lor, e pericol.
      Sa ne fereasca Dumnezeu de extrema „Vladimiresti”.
      Poate unii nu stiu dar umblau calugarite prin tara, intrau in biserici in timpul Sfintei Liturghi si urlau „Teoctist comunist!” si pretindeau ca nu mai e har in Biserica din cauza lui.
      Fiecare e liber sa faca cum il duce capul, dar eu prefer sa ascult de sfaturile batranilor in viata.

      Apreciat de 1 persoană

      • Aurora said, on octombrie 17, 2016 at 1:00 pm

        Martiric, ma obosesti la maxim cu argumentele tale de cacao. Pe pr. Evghenie nu pot sa-l jignesc ca e preot, dar ti-e ti-o spun franc : esti un prost ! Si mi-e mila de Saccsiv ca trebuie sa modereze pe fiecare cretin care vine cu ineptii de genul. „mai e har in BOR”.

        Apreciază

      • el said, on octombrie 17, 2016 at 8:11 pm

        Aurora

        gresesti Martitica e CEL PUTIN teHUOlog, daca nu popar oficial si …. probabil bocait, (sa ma scuze daca presuspun gresit)

        iar principala cauza a RABUFNIRII lui patologice impotriva mea de mai sus , de URA TURBATA vecina cu nebunia si a acuzelor securistice pe care mi le-a aruncat …. este ca SUSTINE (ceea ce EU/NOI COMBATEM AICI) cu discursuri „poetico -teologale gen popologul aldea TRENDUL ECUMENIST :
        – blablabla… da sunt eretici, … dar „mai au har”, NU PLECATI de la ERETICI, furajati-va acolo ca…. sunteti morti fara popi/episcopi ( ar fi adevarat daca ar fi vorba despre cei ORTODOCSI, dar noi avem acum de-a face cu ERETICI si pomenitori de ERETICI, deci ERETICI si ei prin DEPLINA COMUNIUNE cu ERETICII pomeiti!)

        … asadar ce mi-e teodot , ce mi-e gasca oficialilor si PROPAGANISTILOR iesiti la INSLAT cu gloatele pe toate canalele? … : TOTI CER ramanera in EREZIA ecumenista ( cica pt adormirea constiintelor voastre macar pana la Sinodul ala, daca o sa mai fie vreodata , ca si cum ei care NU ISI FAC DATORIA lor AZI: sa se RUPA de eretici , ar fi stapani pe ziua de mane si pe faptele ALTORA care ar trebui sa le convoace lor Sinod ).

        nu vezi ca INNEBUNESC toti de furie IMPOTRIVA celor care NU PRIMESC PARATSIA cu ERETCII ecumenisti si TURBAREA sa sustina ca ERETICII ar mai avea har?
        de ce acesta teza cu harul? pentru ca daca cineva admite ca ERETICII in nu stiu ce mod magic „ar mai avea har” ….. AI DISTRUS TOATA MARTURIA Adevarului de a LUPTA cu EREZIA, de a NU PRIMI NIMIC de la ERETICI …

        e TEZA PRINCIPALA e oficilailor bserica.srl.. daca auu castigat aceasta „batalie” si-au rectasigat GLOATELE INAPOI inclusiv aia care ar mai fi avut ceva rezerve si s-au mai trezit cat de cat dupa OFICIALIZAREA APOSTAZIEI din Creta

        trustul beserica.srl a scos la „propovaduit” pe toate canalele ( MAI ALES ACOLO UNDE SE SPUNE ADEVARUL si NU AU ei CONTROLUL : saccsiv, Sinodul Talharesc) LEGIUNI de teologari si popologi iesiti la zapacit oamenii prin invartirea unor discursuri PSEUDOpatristice cu frazelogii PRESUDOmarturisitoare, impanate cu informatii „duhovnicesti” si texte TRUNCHIATE ale Sfintilor si RASTALMACIRI GROSOLANE are Istoriei Bisericesti, Dogmelor si faptelor Sf Parinti.

        deci TINETI MINTE : asta e TRENDUL „marturisistorilor” : ecumenistii sunt ERETICI, dar „au har” deci….NU VA RUPEI de beserica lor APOSTATA ca ati fi inafara Bisericii.

        FALS, in afara Bisericii sunt ei „oficialii si „canonicii” de la BESERICA:SRL care ERETICI ecumenisti fiind pretind ca”ar mai avea har” si acu la 26 ani dupa Balamand, Chambesy si dupa OFICIALIZAREA din Creta!) ___ si nu au astampar ca URLA si constiinta in ei , II ARDE si ii mana si dracul feroce sa prigoneasca pe cei care NU primesc INSELAREA si EREZIA lor.

        ORICINE SPUNE ADEVARUL isi va agonisi LEGIUNI DE DUSMANI DE MOARTE !

        Doamne ajuta !

        Apreciat de 1 persoană

    • gheorghi said, on octombrie 17, 2016 at 8:56 am

      ” inainte de vreme.”
      Ma gandeam sa ne fi spus cum le-ati spus celorlalti Preoti si Episcopului…. SA NU IASA DIN BISERICA si SA NU MINTA POPORUL! NICIODATA, nu… „inainte de vreme”….
      Cand colo…. stati cuminti ca sinteti prosti…
      =========================
      Sa incerc o „modelare” filologica a mesajului, sa vad daca am inteles:
      1 Sfintii Parinti ne-au lasat „To-Do List” si „Not-to-do List”
      2. „Lumea” s-a schimbat… si vin ierarhi cu brainwashing facut in Apus (doctorate, masterate… ce mai! acolo este Adevarul!!!)… si le modifica: ce era „bine” ieri, azi nu mai e bine… ce era rau ieri, azi este bine.
      3. Noi trebuie sa ne „dam cu lumea” si sa aruncam la gunoi „invechitele povete” si sa ne „modernizam”, asa – sa fim prieteni cu toti.
      Concluzie – nu e diferenta intre religii, toti „mergem” in acelasi loc, orice am face.
      INTREBARE: DE CE NU PLEACA ASTIA MODERNIZATI LA FRATII LOR FARA SA-SI IA CASA-N SPATE?
      ============================
      Incredibil cum se sucesc vorbele ca sa mangaie pe crestet pe bietii apostati!!!!
      NU VEDETI CA SI-AU FACUT CREDINTA PROPRIE?
      Ocupa acum prin impostura spatiul sacru, cu lipsa constientei de la necuvantatoare si obiecte; cred ca nici nu mai realizeaza ce si cui slujesc de atata confuzie dobandita in „fratia” cu ereticii si paganii!
      Nu trag nadejde sa inteleaga altceva decat au semnat…
      Dau convingerea, nu…impresia ca re-scriu Teologia Crestina cand de fapt o spurca din toate directiile.
      –––––––––––
      Rog pe cei care duc ascultarea la supunere oarba fara discernamant [duhovnicesc] sa nu mai incerce sa faca din „negru” – alb si invers. Cu sufletul nu se face tranzactie decat prin lepadare; el se daruieste Domnului Iisus Hristos si atat. Fara lu-lu, la-la,.. mi se pare,… am pute sa, .. si alte rasuciri pe calcaie care arata frica de Adevar si iubirea de arginti!
      Eu atat am ajuns sa inteleg:
      „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si din toata puterea ta!”
      Nu zice – PE FRATELE TAU IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU! – caci Invatatura de la Iisus este sa-L urmam, nu sa urmam pe cei ce nu_L-au ascultat ori pe cei ce-L hulesc sau hulesc pe Maica Sa!
      UNA SFANTA, SOBORNICEASCA, APOSTOLEASCA BISERICA!
      Dumnezeu Tatal, Fiul-IISUS HRISTOS si Sfantul Duh!
      Orice este imbogatit filozofic cu mila falsa si filosofie „stearpa” nu duce decat la rataciri.
      E greu sa nu mai fii angajat… oriunde,… dar sa fii „dat afara” de la INSTITUTIA BOR …. culmea! – pentru ca „iti faci treaba”… este o amenintare care cred ca sminteste rau.
      Iertare, nu este contra cuiva ci impotriva mesajelor fals-impaciuitoriste pe care le consider viclene si in duh de inselare.

      Apreciază

    • alex said, on octombrie 17, 2016 at 12:10 pm

      Pr. Evghenie nu mai bine mergeti la Teodot pe blog ca vad ca il periati bine.

      Pr. Evghenie
      16 OCTOMBRIE 2016 LA 15:57
      Parinte Teodot, Dumnezeu sa va tina harul si sa-l inmulteasca, ce bine ca va avem luminator, mult bine faceti oamenilor. Cine va asculta, bine face, eu nu stiu pe cineva care sa dea sfaturi mai bune in aceste vremuri de ratacire. Eu va urmaresc de mult in inregistrari, sarutam mainile.

      Apreciază

      RĂSPUNDE
      monahulteodot
      17 OCTOMBRIE 2016 LA 1:03
      Unii zic ca sunt un ratacit, pentru ca indemn lumea sa mearga inca la Biserica, ajutand preotii sa prinda curaj in intreruperea pomenirii cretanilor, discutand cu ei si neizolandu-se inca de pe acum.

      Apreciază

    • mircea.v said, on octombrie 17, 2016 at 2:38 pm

      Pr. Evghenie

      cum interpretati ?

      17. Şi vă îndemn, fraţilor, să vă păziţi de cei ce fac dezbinări şi sminteli împotriva învăţăturii pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei.
      18. Căci unii ca aceştia nu slujesc Domnului nostru Iisus Hristos, ci pântecelui lor, şi prin cuvinte bune si prin cuvantare de bine inseala inimile celor prosti”
      Romani 16
      Biblia 1914

      Seamana ce spuneti dvs cu ce spune Apostolul Pavel?

      Daca nu seamana, aveti o pr.

      Pai noi nu iesim din BOR, ies automat aia care au semnat erezii, si aia care tac. Ce credeti, Duhul Sfant vine si pleaca pe baza de vot?

      In acest moment, preot vadit ecumenist este acela ce nu vorbeste de ecumenism cum ca nu e bun, cum ca sinodul asta e eretic…
      A nu vorbi, a nu feri turma de pericol = vadit eretic = ateu.

      Idem pt @Martyrik Appeal

      Apreciază

      • alex said, on octombrie 17, 2016 at 4:01 pm

        Acu serios, de la un om care frecventeaza blogul lui Teodot, nu stiu ce ai putea sa ii ceri. E un ultim copy-paste de acolo sa vada lumea ce parere are Teodot.

        ban
        16 OCTOMBRIE 2016 LA 20:53
        Parinte, ati auzit ce au zis la conferinta de la Bucuresti cei din Athos: au har, nu au, Dumnezeu face cum vrea; dar noi sa nu mergem deloc unde sunt pomeniti eretici, iar in Romania episcopii fiind toti ecumenisti sau tacand, mergem unde nu-i pomenesc, chiar daca sunt doar cativa preoti si ajungem o data pe an.

        Apreciază

        monahulteodot
        17 OCTOMBRIE 2016 LA 0:25
        Pai binenteles ca va convin aceste raspunsuri, dar nu ati fost la toate conferintele si nu stiti ca nu stau chiar asa lucrurile. Niciunul dintre cei care aveti aceasta obsesie nu aveti harul P.Sava, dragostea lui plina de discernamant si de aceea ganditi foarte greseit, in mod legist, ca si fariseii din vremea Mantuitorului.. Si cum sa aveti acestea , daca voi ati renuntat de mult sa mai mergeti la Biserica !!! Iata ce scrie pe saccsiv despre conferinta de la Oradea : „„Până la o condamnare oficială, putem merge la slujbe unde sunt pomeniţi ierarhi eretici”. „Cerem un alt sinod care să condamne acest sinod eretic”. „Despre tăcerea preoţilor în biserici spune că aceasta rămâne la conştiinţa fiecăruia: „Sinodul ne obligă să recunoaştem ecumenismul oficial. Preoţii ar trebui să nu recunoască acest sinod, să-l respingă”

        – „Cerem un alt sinod care să condamne acest sinod eretic”. „Ierarhii care au participat la sinod au har, din moment ce încă nu au fost caterisiţi”. „Să nu avem răutate, să nu fim fanatici, să mărturisim din dragoste pentru Dumnezeu şi pentru oamenii care caută Adevărul”. Acestea toate sunt la adresa : https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/11/scurt-rezumat-despre-conferinta-de-la-oradea-este-singurul-sinod-care-nu-a-condamnat-vreo-erezie-sinodul-a-fost-pus-la-cale-de-catre-cia/
        Dupa cum se observa, P.Sava nu neaga harul din BOR dupa Creta nici chiar la cretani, pana la caterisirea lor de catre un alt Sinod, cu atat mai mult la preotii care inca pomenesc pe cretani – desi ii indeamna sa inceteze pomenirea. Unde se poate, da, mergem la cei care au intrerupt pomenirea. Dar avand in vedere ca sunt foarte putini, doar n-o sa ducem mortul la cei trei care au intrerupt pomenirea. Dupa mintea unora asa ar vrea, sau sa-l ingroape fara preot. Sau alt caz . E pe moarte o ruda si vrea sa fie spovedita si impartasita . Dupa mintile saccsiv-elsaid-maxim-ban…o lasi sa moara asa, fara Sf.Taine, ca preotul pomeneste inca pe cretani. Sau ai de botezat un copil care e cam bolnav si s-ar putea sa moara. Dupa mintile antiecumenistilor radicalizati lasa-l sa moara nebotezat, ca preotul pomeneste pe cretani si, dupa mintea voastra, nu mai are nici un har. Vedeti la ce aberatii se poate ajunge daca nu avem discernamant si dragoste dumnezeiasca ? Cand o sa iasa cartea cu aceste conferinte, poate va veti mai dumeri. Pana atunci, invatati lumea sa nu mai mearga la Biserica, dupa cum faceti si voi si o sa vedeti in curand roadele.

        Apreciază

  23. religarhia said, on octombrie 17, 2016 at 12:54 am

    Și unii și alții se joacă cu sufletele păstoriților, adică grecii care au acceptat pe teritoriul lor-Creta-sinodul tâlhăresc și au semnat majoritatea mitropoliților actele eretice de acolo, acum se joacă cu sinodul b.o.r ping-pong. Adică ei știau că noi românii avem sinod în Octombrie 2016 și ei ce își zic, noi vom da un răspuns la anul în Ianuarie 2017. Între timp bandiții,pseudo-ierarhii,români și-au dat seama ( sau au fost informați de informatorii lor) de jocul murdar al grecilor și amână sinodul sau vreo hotărâre legată de Creta pentru la anul…și la peste cât mai mulți ani…
    Deci și unii și alții își bat joc nu doar de credincioși, de preoți și societate ci și de Hristos, prin faptul că amână condamnarea ereziilor cretane.
    Credincioșii ar trebui să ceară în parohii preoților să apere împreună Ortodoxia, să transmită episcopului locului ferm poziția lor și dacă acela nu răspunde repede și-n duh ortodox să nu mai fie pomenit în acea parohie pseudo-episcopul, să nu-l mai primească la slujbă pe acel episcop eretic, să-l trimită la pocăință la mănăstirea lui de metanie pentru pocăință, dacă are așa ceva!
    În rest amânarea unui răspuns clar e de fapt o tăcere ce duce la acceptarea ereziilor cretane prin acceptarea tacită.
    Hristos în mijlocul nostru!

    Apreciază

  24. RomeoB said, on octombrie 17, 2016 at 8:01 am

    GRABA STRICA TREABA !

    In anul 1009 armatele germanilor au alungat ultimul papa ortodox din Roma. Dupa 1009 toti papii au marturisit Crezul, cu erezia filioque.
    Biserica din Constantinopol nu i-a mai pomenit pe pomenit pe papii eretici, incepand cu anul 1009: I-A STERS DIN DIPTICE, asteptand intoarcerea lor !
    ABIA IN 1054, DESPARTIREA FORMALA S-A PRODUS: ERETICII CATOLICI S-AU RUPT DE BISERICA OFICIAL, PRIN PROPRIE VOINTA ( ‘anatema’ cardinalului Humbert, pusa pe Sf Altar al Bisericii Sf Sofia ).
    Cu toate acestea, in sudul Italiei, la peste 100 de ani de la marea schisma, in unele biserici, se mai rostea Crezul fara filioque.

    Pentru detalii, descarcati cartea ca va fi utila in vremurile ce vor veni.

    http://www.angelfire.com/space2/carti/detalii/0315.htm

    Apreciază

    • alex said, on octombrie 17, 2016 at 11:27 am

      Si uite asa usor usor, ajungem sa il credem sfant si pe Francisc de Assisi? Dupa aceea normal ca si Boca ajunge sfant si ciorba ecumenista este gata. Dupa wiki luata cand s-a nascut Francisc.

      „Francisc din Assisi (în italiană San Francesco d’Assisi), pe numele său laic Giovanni Bernardone, (n. ca. 1181/1182, Assisi, Italia – d. 3 octombrie 1226, Portiuncula, lângă Assisi), întemeietorul Ordinului Fraților Minori (Ordo Fratrum Minorum, OFM), ordin călugăresc cunoscut sub numele de Ordinul franciscan, diacon, patron al Italiei, al orașului San Francisco etc.”

      Apreciază

      • alex said, on octombrie 17, 2016 at 11:48 am

        Nu vreau sa par rautacios la ceea ce am zis mai sus. Dar daca s-au dat cu papistasii eu devenit eretici si cei care rosteau Crezul fara filioque. Uite spre exemplu biserica pe stil vechi desi ca dogme seamana cu Biserica Ortodoxa, nimeni nu le-a recunoscut valide tainele si i-a numit schismatici.

        Apreciază

      • RomeoB said, on octombrie 17, 2016 at 3:33 pm

        @alex:: Si uite asa usor usor, ajungem sa il credem sfant si pe Francisc de Assisi?
        Imi sunt atribuite intentii car nici nu mi-au trecut prin cap !
        DOCUMENTATI-VA DE LA OAMENI COMPETENTI ASUPRA ADEVARULUI ISTORIC::

        Noul catehism catolic contra credintei Sfin]ilor Parinti
        PS Photios, arh Philarete, Părintele Patric ( + )

        Până în 1009 şi 1014, „Filioque” n-a putut fi niciodată adăugat Crezului la Roma care recunoştea Sinoadele VII şi VIII Ecumenic, şi de aceea exista comuniune între Patriarhatele Răsăritene şi cel al Romei celei Vechi. În această perioadă, temându-se de o revoltă generală a tuturor Romanilor aserviţi din Occident împotriva franko-germanilor feudalizaţi, aceştia din urmă n-au îndrăznit să se atingă direct de scaunul Romei celei Vechi. Dar când Imperiul germanic a fost restabilit, ultimul papă ortodox, Ioan XVIII [1003 – 1009] a fost deportat într-o mânăstire din Italia de Sud, iar Sergiu IV [1009 – 1012] care-şi datora tronul regelui german Henric II [1002 – 1024; încoronat împărat în 1014] l-a mărturisit pe „Filioque” în scrisoarea de întronizare adresată patriarhului Constantinopolului Sergios II. Printr -o hotărâre sinodală, acesta din urmă a şters atunci numele papei din dipticele Marii Biserici unde n-a mai fost niciodată restabilit. La Roma, „Filioque” a fost oficial introdus de papa Benedict XII [1012 – 1024], nepotul împăratului german. Încă odată, clerul şi poporul au reacţionat dar de data aceasta au trebuit să se închine înaintea lui Benedict XII pentru că „Filioque” a fost cântat în Crez la missa încoronării ca împărat a lui Henric II. Uzurparea scaunului ortodox al Romei celei Vechi se încheiase iar poporul roman al Occidentului, lipsit de apărare şi de conducător spiritual, a suferit persecuţiile şi reprimările impuse de marii papi ai feudalităţii, ca de pildă Grigorie VII [1073 – 1085]. Rezistenţe sporadice au continuat încă multă vreme iar dintr-un text de la Alexandru de Hales se ştie că în 1240 în unele biserici se cânta încă Crezul fără adaosul „Filioque”. Se poate spune, totuşi, că în 1014 rezistenţa de patru secole a romanilor din Occident se încheie şi o nouă structură eclezială, total străină de cea veche şi purtând toate caracterele feudalităţii, înlocuieşte papalitatea ortodoxă a Romanităţii, papalitatea unui Leon I, Grigorie I, Martin I, Agathon I, Adrian I şi Ioan VIII. Incidentul din 1054 de la Constantinopol care dă numele său „schismei” însăşi, nu e decât autorizaţia de înhumare. Se ştie că la 15 iulie 1054 în momentul Liturghiei celebrate la Sfânta Sofia în prezenţa patriarhului Mihail Kerularios, cardinalul Humbert, legatul papei Leon IX [1094 – 1054], a izbucnit şi a depus pe altar un act de excomunicare în care reproşa „răsăritenilor” îndepărtarea lui „Filioque” din Crez! Îl acuza pe patriarhul Mihai I de a fi „pnevmatomah” şi „teomah”. Patriarhul a convocat un sinod local care a anatematizat acest „înscris impios şi stupid”. Patriarhul Petru al Antiohiei căruia i-a scris Kerularios, a confirmat hotărârea Bisericii Noii Rome şi toate celelalte Patriarhate răsăritene (Alexandria, Antohia şi Ierusalimul) au făcut la fel aplicând decizia Sinodului VIII Ecumenic de la Constantinopol din 879. Evenimentele ulterioare confirmă faptul că noţiunea de uzurpare este cea mai potrivită pentru a descrie politica ecleziastică a Frankilor şi Germanilor. Cruciadele, culminând cu ocuparea Constantinopolului în 1204 de cavalerii cruciadei a IV-a, au fost, încă şi mai evident, tentative de a înlocui episcopii ortodocşi ai scaunelor romane din Răsărit cu episcopi „latini”, adică franko-germani.

        Apreciază

      • alex said, on octombrie 17, 2016 at 5:46 pm

        Stai asa ca la unele gandesc mai greu.
        1.Tu vrei sa arati ca aceia erau cazuti oricum, chiar daca nu rosteau filioque? Pentru ca fusesera anatematizati de un sinod.
        2. Citez „Patriarhul a convocat un sinod local care a anatematizat acest „înscris impios şi stupid””. Vrei sa arati ca practic si un singur partiarh/ ierarh poate in zilele noastre sa faca un sinod sa anatematizeze cancerul din Biserica? /Lucru care s-a intamplat in trecut in ROCOR si au mai fost ierarhi care i-au dat anatema pe cretani//

        Cel putin eu asta am inteles din ce ai scris la comentariu.

        Apreciază

  25. ilioara said, on octombrie 17, 2016 at 2:37 pm

    constiinta acestui mileniu: nu ma duc la ierarhii eretici care au semnat ca ma intinez dar ma duc la preotii care-i pomenesc, prefer sa las sa se intineze numai Sfanta Liturghie prin pomenirea lor dar eu ma pastrez CURAT…, , nu ma afecteaza ca astia au distus dogma bisericii mele, dupa zeci de ani de erezie si inchinare la draci PE FATA, adica cu ce ma afecteaza pe mine ca astia AU SEMNAT o invatatura bor care nu are nicio treaba cu Biserica lui Hristos, cu ce ma afecteaza pe mine ca astia IL batjoicoresc pe Hristos, atata timp cat eu nu ma inpartasesc cu ereticii din acelasi potir? Eu nu am nicio datorie fata de Biserica sau de Hristos, sufletul il pierd numai daca ma intinez eu la potir comun, si pana la urma daca o babuta curata care nu stie nimic despre tot ce se intampla , se mantuieste prin iconomia lui Dumnezeu, de ce sa nu ma mantuiesc si eu ca vorba ceea…tare milostiv ii Domnul……..si daca sfintii FARA SA ASTEPTE SINOD S-AU IMPOTRIVIT, AU MUCENICIT, si au lasat exemplele lor si scrierile lor si daca avem canoane si cu totii stim ca ascultarea nu trece peste erezie eu ma mantuiesc oricum ca iconomiste Domnul……..

    Apreciază

  26. ilioara said, on octombrie 17, 2016 at 3:26 pm

    si sa nu indrazneasca cineva sa-mi spuna ca acest bor eretic a decazut la stadiul de secta notorie care il are cap pe papa si ca acest bor se inchina la draci….ca nu vreau sa ma tulbur aiurea……Va dati seama cate chestii secrete se intampla in spatele acestui bor??? Credeti ca nu poate sa fie nimic mai rau decat cmb-ul? eu ma indoiesc……de cate ori au incercat s-i manjeasca catolicii pe ortodocsi le-au oferit niste compromisuri mici si nevinovate si in spatele acestor compromisuri acceptate s-au trezit oamenii ca au oferit un deget dar le-au tras sufletul cu totul prin acel deget…oare nu-i va judeca DOMNUL CA AU FACUT UN COMPROMIS MIC FARA SA STIE CE SE ASCUNDEA IN SPATELE LUI????
    Fratilor, Dumnezeu inainte de a fi milostiv este DREPT…NU TRECE MILOSTENIA LUI DUMNEZEU PESTE DREPTATE.

    Apreciază

  27. ilioara said, on octombrie 17, 2016 at 3:29 pm

    sa nu cumva voi astia curati care va faceti partasi la caderea si plata boru-lui sa va treziti ca sunteti jertfe „curate” aduse dracilor…..

    Apreciază

  28. Teo said, on octombrie 17, 2016 at 3:57 pm

    Multumesc pr.Ciprian Staicu, va sarut dreapta cu respect,
    pentru pozitia dumneavoastra fata de Sinod si pentru pozitia de aici impotriva mitocaniei care nu are nimic de-a face cu Duhul Sfant, desi nu va cunosc personal.
    Saccsiv, tu chiar nu pricepi ca duci toara munca pe care o faci in laturi necenzurandu-i pe acesti intrusi cu misiune? Toata lumea este nemultumita de aceasta mizerie. De ce o tolerezi? Ma crezi ca nu putem citi aceste murdarii? Duhul din noi nu ne lasa, frate! Dai apa la moara celor care arata cu degetul la calitatea morala a celor care lupta impotriva ecumenistilor.
    Sa nu sariti ca sunt platit, pus, trimis etc., sunt doar manat de bunul simt, de faptul ca ma doare cum sunt tratati cei care sunt antiecumenistii, anticip, antiglobalizare aratand mereu la laturile cu care voi invaluiti totul.
    Mereu cand vi se atrage atentia sariti in sus ca ne-a trimis unul sau altul. Poate mai trimite si Dumnezeu mai ales ca iti atrage atentia un preot care nu este de acord cu duhul in care se comenteaza
    A fost cam o luna in gare s-a putut respira cat de cat, vad ca s-au intors cu forte proaspete si nu-i opreste nimeni .Duhul lor nu ne poate pacali ci doar otravi, De ce-i tolerezi?
    Dumnezeu sa va dea lumina si intelepciune.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on octombrie 17, 2016 at 5:50 pm

      Teo

      Nu stiu ce autoritatea ai sa vorbesti la persoana intai plural din moment ce n-ai participat la ridicarea valorii acestui blog, la care ai doar 5 comentarii. Cam asa, in ordine cronologica:
      – Unul in care il critici pe el
      – Unul in care o critici pe Aurora deoarece critica manifestarea asta http://basilica.ro/concert-in-cinstea-maicii-domnului-prodromita-la-paraclisul-catedralei-mantuirii-neamului-video/
      – Unul in care ii critici pe organizatorii conferintei de la Iasi pentru ca “au ales prost ora”
      – Unul in care zici ca aduci un mesaj din Muntele Athos sa nu ne rupem de biserica (cu b mic)
      – Si asta de mai sus.
      Nu cred ca-l iubesti sincer pe parintele Ciprian. Cei pe care-i critica brusc acum parintele Ciprian insa, chiar l-au iubit mult.

      Apreciază

    • el said, on octombrie 17, 2016 at 9:30 pm

      Teo

      „Duhul din noi nu ne lasa, frate!”____ PLIN de „duh”(- uri?) esti „amice” ….. 🙂

      Tot alea(duh-urile) NU TE LASA sa VEZI/ URMEZI nici Adevarul si te trimit la „canonicii” politicosi ai trend-ului politic corect al „ortodoxieie” innoite, aia dupa mintea si spre satisfactia voastra?

      uite ce, daca nu te lasa „duhu`´ ” sa mai citesti pe aici … mergi in „Intelepciunea” ta de „mantuit” si lasa-ne, nu ne suparam.
      Si DA SKIP la tot ce-l intoxica pe „duhul” tau… nu pricep de ce te chinuiesti singurel degeaba ca un masochist !

      Apreciază

  29. octoviv said, on octombrie 17, 2016 at 4:05 pm

    Partea 1 a comentariului legat de un viitor sinod local care să anatemizeze adunarea tâlhărească din Creta și hotărârile ei eretice:

    Pidalion, Sfânta Mănăstire Neamț, 1844, Mănăstirea Petru Vodă, 2006, subînsemnare la Prolegomena în deobște despre Sfințitele Canoane. Ce este Canonul?, pp. 17-18:
    https://scribd.com/document/327808962/Pidalion
    […]
    Însemnează însă, că pentru a înțelege cineva mai lesne canoanele acestea, se cuvine a ști aceste 14 prețuiri sau cinstiri, ce de obște se socotesc la toate canoanele:
    1. Că aceste canoane se osebesc de hotărâri, de legi, de decreturi, și de poruncitoarele trimiteri, căci canoanele sinoadelor chiar nu cuprind dogmele credinței (decât rareori), ci pe buna rânduială, pentru așezarea Bisericii. Iar hotărârile sinoadelor, cuprind chiar pe singure dogmele credinței. Măcar că unii ori cu abuz (rea întrebuințare), și canoanele le numesc hotărâri. Precum aceasta se arată din câteva canoane ale celorlalte sinoade, și mai ales din cel al 5-lea al sinodului din Cartagina și din practicalele lui, unde se zice că s-au citit acele 20 de hotărâri ale sinodului din Niceea, adică acele 20 de canoane ale lui. Se osebesc canoanele de legi, căci legi chiar se numesc cele politicești și din afară ale împăraților; iară canoanele sunt dinlăuntru și Bisericești, și mai tari decât legile, precum mai jos vom spune osebit. Se osebesc canoanele de decreturi, precum învață Gratian în împărțirea în 3 a canoanelor, ori de particularnic (local) sinod s-au rânduit, ori de ecumenic s-au hotărât, ori s-au adeverit. Iară decretul este acela ce patriarhul cu sinodul său hotărăște, spre a nimăruia (nimănuia) sfătuire sau răspuns. Se osebesc și de poruncitoarele trimiteri; căci acestea se rânduiesc, ori de vre-un papă, ori patriarh, ori și împreună cu sinodul lor spre dogmaticeasca sfătuire (Dositei foaia 600 din Dodicavivlion).

    2. Se cuvine a ști cineva căci, canoanele câte nu cuprind arătat certare acelora ce le calcă, după tăcere dau voie arhiereului celui de loc, fără patimă să rânduiască cuvenita și potrivita certare, adică canonisirea lor care o ar socoti, precum zice Valsamon în tâlcuirea canonului 45 al sinodului 6. Vezi certările, ori canonisirile Pustnicului Ioan, împreună cu canoanele lui cele nepomenite în celelalte canoane.

    3. Se cuvine a ști, că unul și același păcat, unele canoane îl ceartă mai în îndelungată vreme, iar altele mai în puțină. Fiindcă după mai multă, ori mai puțină pocăință a celor ce au păcătuit, așa mai mult, ori mai puțin, se rânduiește și iertarea lor (despre care vezi și subînsemnarea canonului 12 al sinodului 1); și după mai multă, sau mai puțină creștere, și întărire a Bisericii.

    4. Se cuvine a ști fieștecine, că după capul 4 al titlului 1 al lui Fotie, canoanele nu se așează de un episcop, ci de obștime, și de sinodul episcopilor; precum zice canonul 47 al marelui Vasilie: „Să se adune la un loc cei mai mulți episcopi, și așa să se așeze canonul”, și cel al 6-lea al lui Grigorie de Nissa, zicând: „La noi așezarea canoanelor de un episcop, nu are stăpânire, nici este vrednică de crezare”.

    5. Cum că cel ce vorbește din canoane sinodicești, cuvântul lui este vrednic de crezare după cel al 6-lea a lui Grigorie de Nissa.

    6. Că cel ce face după canoanele acestea, are neprimejduire, după însuși cel 47 al marelui Vasilie.

    7. Cum că cel ce calcă canon sinodicesc, se cuvine să ia precum am zis, certarea care rânduiește canonul cel călcat de el, după cel al 2-lea al sinodului al 6-lea. Iar sinodicești canoane sunt și se numesc, nu numai cele așezate de ecumenicele sinoade, ci încă și cele localnice, și pe lângă acestea și cele de oarecari sfinți în deosebi scrise. Și mai ales au putere de canoane ecumenice, atât cele localnice sinoade, cât și cele alcătuite de oarecari sfinți. Pentru că de ecumenice sinoade, de al patrulea, zic, și de al șaselea, și de al șaptelea, s-au cercetat, și s-au întărit. Precum se vede în canonul 1 al celui al patrulea, și al șaptelea, și în cel al 2-lea al cinșeaselea sinod.

    8. Cum că ceea ce canoanele nu scriu arătat, aceea din cele scrise în asemenea canoane se cuvine a se judeca și a se încheia, și vezi tâlcuirea canonului 15 al sinodului al 6-lea și din scripturile Părinților celor din parte, ori și din deslușirea dreptului cuvânt să se judece.

    9. Cum că toate cele rare și iconomicos și de nevoie urmate, ori din vre-un obiceiu rău și de obște a zice, toate cele ce afară de canon s-au făcut lege sau canon, și pildă a Bisericii nu sunt; și vezi tâlcuirea apostolescului canon 68. Însă și iconomia aceasta și nevoia trecând, iarăși canoanele stăpânesc. Vezi subînsemnarea canonului 46 și canonul 13 al sinodului 1.

    10. Cum că, canonisirile cele mai multe ce se rânduiesc de canoane fiind de a treia persoană poruncitoare care nu este de față, negreșit au trebuință de a doua persoană ce este de față (care este Sinodul) pentru ca să se lucreze. Și vezi subînsemnarea canonului al 3-lea apostolesc.

    11. Cum că, canoanele și legile s-au pus pentru cei îndeobște, și nu pentru cei particularnici. Și pentru cele ce se întâmplă mai de multe ori, și nu pentru cele ce urmează mai rar.

    12. Cum că canoanele ecumenicelor sinoade, mai multă tărie au decât cele ale celor localnice, iar cele al celor localnice, mai multă tărie au decât cele ale Părinților celor din parte. Și mai ales decât cele neîntărite de vreun sinod ecumenic, și citește zicerea preasfințiului Fotie despre aceasta.

    13. Cum că unde nu este canon, sau lege în scris, stăpânește bunul obicei, care cu drept cuvânt și în mulți ani au fost cercat, și care nu se împotrivește vreunui canon în scris sau lege, ținând rânduială de canon și de lege. Și vezi subînsemnarea canonului 1 al sinodului din Sardica.

    14. Cum că toate cele rău judecate și închipuite, nici canon, nici lege, nici vremea, adică obiceiul nu le adeveresc după legiuitori.
    […]

    ……….

    Pidalion, Sfânta Mănăstire Neamț, 1844, Mănăstirea Petru Vodă, 2006, subînsemnarea canonului al 3-lea apostolesc, p. 27:
    https://scribd.com/document/327808962/Pidalion
    […]
    Trebuie să știm că certările ce le poruncesc canoanele acestea: să caterisească, să se afurisească, și să se anatematisească, acestea după meșteșugul gramaticii a treia persoană care nu este de față, la care spre a se da porunca aceasta de nevoie trebuie a fi a doua persoană, o tâlcuiesc mai bine. Canoanele poruncesc soborului episcopilor celor vii să caterisească pe preoți, ori să afurisească, ori să anatematisească pe mireni, când calcă canoanele. Însă dacă soborul nu va pune în lucrare caterisirea preoților, ori afurisirea, anatematisirea mirenilor, preoții aceștia și mirenii, nici caterisiți nu sunt cu lucrul nici afurisiți, ori anatematisiți. Învinovățiți însă sunt, aici spre caterisire, ori afurisire, ori anatematisire, iar acolo spre dumezeiasca osândă. Precum și când un împărat va porunci slugii sale să bată pe un altul care i-a greșit, dacă sluga cea poruncită nu va lucra porunca împăratului, acela ce a greșit împăratului a rămas nebătut, învinovățit însă spre bătaie. Drept aceea tare greșesc cei fără minte care zic cum că în vremurile acestea toți cei sfințiți care în afară de canoane s-au hirotonit, sunt cu lucrarea caterisiți. De cei sfinți, prihănitoare limbă este aceea ce nebunește pe acest fel de cuvinte le bârfește, neînțelegând că porunca canoanelor fără de punerea în lucrare a persoanei a doua, adică a soborului, este nesăvârșită, fără mijlocire și mai înainte de judecată, nelucrând de sineși. Însuși dumnezeieștii Apostoli arătat se tălmăcesc pe sineși cu al 46-lea canon al lor, fiindcă nu zic că îndată acum cu lucrul se află caterisit oricare episcop sau preot care va primi botezul ereticilor, ci a se caterisi poruncind, adică a sta de față la judecată, și de se va dovedi că a făcut acesta atunci să se dezbrace cu hotărârea voastră de preoție, aceasta poruncim.
    […]

    ……….

    Pidalion, Sfânta Mănăstire Neamț, 1844, Mănăstirea Petru Vodă, 2006, Canonul 46 al dumnezeieștilor Apostoli, pp. 61-66:
    https://scribd.com/document/327808962/Pidalion
    […]
    CANONUL 46
    Episcopul, sau prezbiterul, ereticesc botez primind, sau jertfă, a se caterisi
    poruncim. Că ce conglăsuire este lui Hristos cu veliar? Sau ce parte credinciosului cu
    necredinciosul?
    [Apostolic, can. 47, 68; Sinod 2, can. 7; Sinod 6, can. 95; Cartagina, can. 1, 6, 15; Vasilie, can.
    1, 20, 47, 2]

    Tâlcuire
    Dreptslăvitorii creștini se cuvine a se feri de eretici, și slujirile lor a le urî. Iar mai vârtos însuși ereticii se cuvine a se mustra și a se înțelepți de către episcopi și prezbiteri, doar cumva vor înțelege și se vor întoarce, din rătăcirea lor. Pentru aceasta și canonul acesta rânduiește, că, oricare episcop, sau prezbiter, ar primi ca de drept și adevărat botezul ereticilor[79] sau jertfa ceea ce se proaduce de dânșii, unul ca acesta, poruncim ca să se caterisească. Fiindcă ce conglăsuire are Hristos cu diavolul? Sau ce parte are credinciosul cu cel necredincios? Căci cei ce primesc cele de către eretici, sau și ei au aceleași socoteli ale acelora, sau cel puțin nu au osârdie spre a-i scoate pe dânșii din cacodoxia lor. Că cei ce binevoiesc (adică se învoiesc) la slujbele acelora, cum pot a-i mustra pe ei ca să lepede eresul lor cel cacodox și rătăcit.

    [79] Pentru aceasta și Sfântul Ieromartirul Chiprian care a stătut episcop al Calcedonului, și tot soborul cel dimprejurul său, cel de optzeci și patru de episcopi, ce s-au adunat în Calcedon, urmând apostolescului acestuia canon care leapădă botezul ereticilor de obște, încă și apostolescului canon 68 celui ce zice, că cei de eretici botezați sau hirotonisiți, este cu neputință, a fi ori creștini, ori clerici. Urmând ei zic, canoanelor acestora, au așezat canon prin care leapădă botezul ereticilor, și al schismaticilor împreună. Dovedindu-o aceasta, și din alte multe scripturilnice ziceri, iar mai ales din acea apostolească: „Un Domn, o credință, un Botez” (Efeseni: 4). Că dacă, zic ei, una este soborniceasca Biserică, și unul este Botezul cel adevărat, cum poate fi adevărat botezul ereticilor, și al schismaticilor, de vreme ce ei nu sunt înlăuntru în Biserica cea sobornicească ci s-au rupt dintr-însa prin eres? Iar de este adevărat botezul ereticilor și al schismaticilor, și este adevărat și cel al drept slăvitoarei și al soborniceștii Biserici, apoi nu este un Botez, precum Pavel strigă, ci două. Care este prea cu necuviință. Adaugă însă ei și aceasta, că socoteala aceasta, de a nu primi botezul ereticilor, ne este nouă și proaspătă a lor, ci veche, și de cei mai dinainte ai lor cercată, canonul acestui sobor și sfântul a toată lumea al 6-lea sobor (cu canonul al doilea) l-au pecetluit. Și de unde mai-nainte era canon de localnic și particularnic sobor, acum este canon de a toată lumea sobor, ca unul ce de acesta s-a pecetluit. Într-un glas cu Sfântul Chiprian și cu soborul cel de lângă el, și Firmilian cel ce a stătut exarh al soborului celui din Iconia (pe care marele Vasilie în întâiul său canon, îl numește al său, ca pe unul ce era episcop al Chesariei), strică și leapădă botezul ereticilor. Că scriind către Sfântul Chiprian, zice acestea, dar cine, măcar de ar fi ajuns și la vârful săvârșirii și al înțelepciunii, poate a se întări, și a crede, că singură suprachemarea celor trei nume ale Sfintei Treimi, este destulă spre iertarea păcatelor, și spre sfințenia Botezului, de nu este adică drept slăvitori, și acela ce botează? Citește toată epistolia acestuia, care se află în cartea cea pentru cei ce au patriarhisit în Ierusalim (cartea 1, cap 16, paragraf 4) de nevoie fiind la această pricină. Să unește la această socoteală și marele Vasilie, pe ale cărui canoane așijderea le-a pecetluit cel al 6-lea sobor a toată lumea (în canonul 2) că adăugând în întâiul său canon a zice, care Botezuri sunt primite, și care neprimite, în două le împarte pe acestea, zicând: Că, botezul ereticilor: adică al celor cu totul despărțiți de Biserică, și care după însăși credință sunt osebiți de cei drept slăvitori, și a cărora osebire privește dea dreptul la credința cea întru Dumnezeu, s-au părut bine cuvântată pricină celor din început cu totul a se lepăda. Iar botezul schismaticilor, sau socotit adică a fi de cuviință de către soborul cel de lângă Chiprian, și Firmilian al nostru, să se lepede și acesta; fiindcă schismaticii cei ce se numesc curați zic, și înfrânați, și de sac purtători, și idroparastații (adică cei ce săvârșesc Liturghia numai cu apă), și alții, sau despărțit la început de Biserică, și despărțindu-se numai aveau în sineși darului Duhului Sfânt, fiindcă darea acestuia se tăiase. Pentru aceea ca niște mireni făcându-se, nici dar duhovnicesc aveau, nici stăpânire de a boteza, sau a hirotonisi; Și după urmare cei ce se botezau de dânșii, ca de mireni botezându-se, au poruncit să se boteze cu adevăratul Botez al Bisericii cei sobornicești, dar însă fiindcă s-au socotit de cuviință de către oarecare părinți ai Asiei, să fie primit botezul schismaticilor, pentru oarecare iconomie a multora, fie primit. Însă însemnează, că botezul schismaticilor, care în întâiul său canon îl primește marele Vasilie, în cel 47 al său îl leapădă, zicând, noi cu un cuvânt, pe cei curați, și înfrânatici, și de sac purtători, pe toți îi botezăm. Iar de este la voi oprit Botezul al doilea, pentru oarecare iconomie, precum este și la Romani, cuvântul nostru însă să aibă putere de a strica adică pe botezul acestora. Drept aceea dacă pe botezul schismaticilor îl strică marele Vasilie, pentru că le lipseau săvârșitul, dar, de prisos este de a mai întreba cineva de se cuvine să boteze pe eretici. Iar în canonul al 20 al său hotărâtor zice, că pe eretici nu-i primește Biserica, fără a-i boteza. Aceastași socotință o are și marele Atanasie, și pe ale acestuia cuvinte le-a pecetluit soborul al 6-lea că zice, întru al treilea cuvânt asupra arienilor: „Arienii se primejduiesc și întru însăși plinirea tainei, a Botezului zic. Căci, dacă deplinirea prin Botez se dă în numele Tatălui, și al Fiului, iar arienii nu zic Tată adevărat, fiindcă tăgăduiesc pe întocmai ființa cea dintr-însul, tăgăduiesc însă și pe adevăratul Fiu, și pe altul din nou plăsmuindu-l cu nălucirea lor zidit din cele ce nu au fost, pe acesta îl numesc Fiu, cum dar Botezul cel ce se dă de dânșii, nu este cu totul nefolositor, și zadarnic? Și se vede adică după mască, că este Botez, dar cu adevărul nici un ajutor are către credință, și către buna cinstire. Că nu cel ce zice Doamne, acela dă și pe adevăratul Botez, ci cel ce zice și cheamă numele, și care are și credință dreaptă. Pentru aceasta dar și Mântuitorul nu a poruncit Apostolilor să boteze chiar numai, ci mai întâi le-a zis să învețe pe cei ce vor să se boteze, și așa să-i boteze în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, pentru ca să se facă credința dreaptă din învățătură, și cu dreaptă credință să se adauge săvârșirea botezului. Pentru aceasta și multe alte eresuri, zic numai numele Sfintei Treimi, dar fiindcă nu le cugetă acestea drept, nici credința o au sănătoasă, și nefolositor au și pe Botezul cel dat de dânșii, fiind lipsiți de buna cinstire. Drept aceea urmează, că cel ce se stropește de dânșii, mai mult se spurcă cu păgânătatea, decât se izbăvește de ea. Deci și cei ce cugetă cele al arienilor, măcar de și citesc cele scrise, și zic numirile Sfintei Treimi la Botez, însă amăgesc pe cei ce iau Botez de la dânșii, fiindcă sunt mai necinstitori de Dumnezeu decât ceilalți eretici. Dar și Teologul Grigorie întru un glas, cu sfinții cei mai-nainte ziși, zice în cuvântul cel la Sfântul Botez, către arieni, sau și către macedonieni întinzându-se, care se catehiseau. Iar de șchiopătezi încă, și nu primești deplinirea dumnezeirii Fiului și a Duhului, caută pe altul să te boteze, sau mai bine zice, să te înece în apa botezului, fiindcă eu nu am voie a despărți dumnezeirea Fiului, și a Duhului, de dumnezeirea Tatălui, și a te face mort, în vreme ce se cuvine a doua oară a te naște prin Botez. Încât nici darul Botezului să-l aibă, nici pe nădejdea care se naște prin Botez, pierzând în puținele slăviri ale celui de o ființă și de asemenea ființă mântuirea ta. De vreme ce pe oricare din cele trei ipostasuri o ai pogorî din vrednicia dumnezeirii pe toată Sfânta Treime o pogorî din aceasta, și pe sineți te lipsești de deplinirea cea prin Botez. Zice încă și dumnezeiescul Hrisostom (în voroava cea la început, era Cuvântul) „Nu te amăgească pe tine o ascultătorule adunările ereticilor, că au Botez dar nu luminare. Și se botează cu trupul, iar cu sufletul nu se luminează.” Ci și Sfântul Leon în epistolia cea către Nichita zice: „Nici un eretic dă sfințenie prin Taine.” Iar Ambrosie în cuvântul cel pentru cei ce se catehisesc, zice: „Botezul celor rău cinstitori de Dumnezeu, nu sfințește.” Acestea așa zicându-se, cu dreptate s-ar nedumeri cineva, pentru ce sfântul a toată lumea sobor al 2-lea și al 7-lea canon al său, încă și cel al 6 a toată lumea sobor în canonul 95 al său, nu a lepădat botezul tuturor ereticilor, după apostoleștile canoanele acestea și după soborul cel de lângă Sfântul Ciprian, și după toți ceilalți mari de Dumnezeu înțelepțiți Părinți mai sus pomeniți, ale cărora conscripturi, însuși acest al 6-lea a toată lumea sobor, precum am zis, în al 2-lea canon al său, l-a pecetluit, ci al altor eretici le-au primit botezul, iar al altora nu? Pentru ca să se facă dar lesne de înțeles dezlegarea nedumeririi acesteia, este trebuință a ști cineva mai-nainte, că două feluri de chivernisire, și de îndreptare, se păzesc în Biserica lui Hristos. Un fel se numește scumpătatea, iar celălalt, se numește iconomie și pogorământ. Cu care chivernisesc mântuirea sufletelor iconomii Sfântului Duh, uneori cu unul alteori cu altul. Deci Sfinții Apostoli în canoanele lor cel mai-nainte zice, și toți pomeniții Sfinți, au întrebuințat scumpătatea, și pentru aceasta desăvârșit leapădă botezul ereticilor; Iar soboarele acestea două de toată lumea, au întrebuințat iconomia, și botezul arienilor și al macedonenilor l-au primit, și al altora. Iar pe al evnomianilor, și al altora încă, nu l-au primit. Pentru că, mai ales în vremea soborului al 2-lea arienii și macedonenii erau în putere, și nu numai că erau mulți întru mulțime, ci aveau și mari puteri lângă împărați, și pe lângă stăpânitori, se aflau și la senat. Drept aceea, întâi pentru ca să-i tragă la dreapta slăvire, și să-i îndepărteze mai cu lesnire, și alta pentru ca să nu se întâmple mai mult să-i sălbăticească asupra Bisericii, și asupra creștinilor, și răul mai rău să se facă, au iconomisit lucrul așa, dumnezeieștii Părinți aceia iconomisindu-și cuvintele lor cu judecată (Psalm 111,5). Și s-au pogorât a primi botezul lor. Iar cum că, acestea nu le zicem de la sine-ne, și cu cuvinte goale, mărturii sunt la aceasta la acești doi mari Părinți, Vasilie zic, și Grigorie. Că marele Vasilie, temându-se de împărăteștile și dregătoreștile puteri, ale luptătorilor Duhului, și îngrijindu-se ca nu cumva să năvălească, asupra Bisericii Chesariei, care atunci era Finix singur înființat al Ortodoxiei, au întrebuințat iconomia, și până la destulă vreme nu nume arătat Dumnezeu pe Duhul cel Sfânt. Iar marele Grigorie vrând a arăta puterile și sălbăticia arienilor, și macedonienilor, în însuși recomenduitorul cuvânt ce îl face către cei 150 episcopi ai acestui 2 a toată lumea sobor, zice, pentru dânșii acestea: „Cu adevărat fiare cumplite au căzut asupra Bisericii, care nici după însemnarea noastră cruțându-ne, ci nerușinându-se a fi decât vremea mai puternici”. Unde arată, că și cu toate că împăratul era drept slăvitor, și cu toate că drept slăvirea s-a înfățișat, și sobor de toată lumea asupra lor s-a făcut, însă ei încă erau grei și sălbatici asupra dreptei slăviri, și mai puternici decât creștinii. Au zis însă și mai sus marele Vasilie, că, Botezul celor curați (adică al navatianilor) pe care l-au primit și al 2-lea și al 6-lea sobor (l-au primit pentru iconomia celor mulți) căci de nu ar fi fost cuvântul acesta al iconomiei, cu soborul al 6-lea ne s-ar fi împotrivit și luiși, și soborului al 2-lea de toată lumea, primind el botezul oarecăror eretici, și canoanele lui Vasilie pecetluindu-se (adică întărindu-se), care în canonul 1 și în cel 47 desăvârșit strică botezul ereticilor? Au doară nu citea aceste canoane lui Vasilie? Sau pentru ce să nu facă osebire, și să zică, că pecetluiește pe toate celelalte canoane ale lui, afară numai de cel 1 și 47? Arătat este dar, că, au lăsat să înțelegem noi, că marele Vasilie întrebuințează scumpătatea, iar el, și cel al 2 a toată lumea au întrebuințat iconomia, și așa nu se vede vreo împotrivă zicere, sau împotrivire între dânșii, și cuvântul acesta al iconomiei este pricina cea mai întâi și domnitoare, pentru care soboarele acestea, botezul altor eretici l-a primit, și al altora nu. Însă pe lângă cuvântul iconomiei au stătut și a doua pricină, pentru care a făcut așa. Iar aceasta este, căci, ereticii aceia al căror botez le-au primit soboarele acestea, păzeau neschimbat felul, și materia Botezului ortodocșilor, și se botezau după forma soborniceștii Biserici; Iar ereticii aceia, al cărora botez nu l-au primit, au schimbat săvârșirea Botezului și o au stricat, adică chipul felului, să zicem așa, chemarea, sau întrebuințarea materiei, adică a afundărilor și a ieșirilor din apă. Și cum că aceasta a stătut pricina, martori vrednici de credință sunt, mai întâi însuși cuvintele canonului al 7 al soborului 2. Că pentru ce alta, botezul evnomianilor, și al savelianilor nu l-au primit, iar pe al arienilor și al macedonenilor l-au primit, de vreme ce de o potrivă, și evnomianii, și arienii, și macedonenii sunt cu totul cumpliți eretici? (fiindcă Evnomie asemenea ca Arie hulea asupra dumnezeirii a Unuia Născut Fiului Tatălui, zicându-L pe El zidire a Tatălui, și slujitor precum se vede în cuvântul al 2-lea al marelui Vasilie cel asupra lui Evnomie; Și asemenea că Macedonie hulea asupra dumnezeirii Duhului, zicându-L pe El că este al treilea cu firea după Tatăl, precum se vede aceasta în cuvântul al 3-lea al marelui Vasilie cel asupra lui Evnomie). Și savelianii, și arianii, sunt întocmai după eresuri, precum zice Teologul Grigorie.” Întocmai este spre păgânătate, și savelianește a împreuna, și arienește a despărți, cea întâi adică cu fața, iar cea a doua, cu firile. Și iarăși, că răul în amândouă este de-o potrivă, măcar deși se află în cele potrivnice. Și socoteala lui Savelie introduce iudaismul, după sfințitul Fotie, iar cea a lui Arie, bagă elinismu? Pentru ce dar cei ce sunt deopotrivă după eresuri, nu s-au primit deopotrivă de către sobor? Arătat este, că arienii, și macedonieni se botezau fără schimbare, ca și dreptslăvitorii, în trei afundări, și în trei scoateri, și în trei chemări ale Sfintei Treimi, fără a schimba nici felul chemărilor nici materia apei (că măcar deși arianul Ualie a pus lege ca botezul să se facă întru o afundare, precum zice Dositei la Dodecavivlion foaia 86 însă legea aceasta nu s-a ascultat, nici s-a întărit, ci a rămas nelucrătoare la arieni. Fiindcă nici pomenire de aceasta cât de puțin canonul nu face, întru cele ce pomenește botezul ereticilor, nici Zonara, sau Valsamon, sau Aristin, sau Anonimul (cel nenumit). Tâlcuitorii canoanelor o zic aceasta. Și măcar de au schimbat arianii și chemările Botezului după Chedrino, și după acestași Dositei, zicând în numele Tatălui celui mai mare, și al Fiului celui mai mic, și al Sfântului Duh celui și mai mic; Dar nu au făcut schimbarea aceasta înaintea soborului al 2-lea ci în urmă, precum acestași Dositei zice). Iar evnomianii schimbând chipul materiei Botezului, numai într-o afundare se botezau; precum însăși cuvintele ce le are canonul arată anume: „Că pe evnomiani, zice, care întru o afundare se botează și cel precum și savelianii chipul materiei botezului, adică pe cele trei chemări stricându-le, învăța, că Tatăl, și Fiul, și Duhul sunt o față. Iar cum că se boteza după chipul Botezului Bisericii ereticii aceia al cărora Botez soborul l-a primit, martor este și Zonara tâlcuitorului canoanelor. Că citind canonul al 7-lea al soborului 2 acestea zice anume: „Nu se botează dar de al doilea aceștia, căci despre Sfântul Botez la nimic se osebesc de noi, ci întocmai ca și creștinii, se botează”. Și cum că dimpotrivă, nu după forma Botezului Bisericii, se botezau ereticii aceia, al cărora botez nu l-au primit, martor este iarăși acestași Zonara zicând: „Aceștia dar, și toți ceilalți eretici a se boteza Sfinții Părinți au legiuit. Că ori nu s-au norocit de dumnezeiescul Botez, sau norocinduse, nu drept nici după chipul dreptslăvitoarei Biserici, s-au norocit de el”. Deci pentru că ereticii aceea păzeau chipul apostolescului Botez, canoanele acelor două soboare, i-au primit ca botezați. Și nu numai pentru aceasta, ci și pentru iconomie, precum am zis. Că de le-ar fi lipsit iconomia, negreșit nu ar fi stătut împotriva apostoleștilor canoane, care poruncesc dimpotrivă, adică să nu primim botezul ereticilor. Toată teoria, care până acum o am făcut aici, nu este aici de prisos, mai ales este și prea de nevoie, de obște adică pentru toată vremea, iar mai ales pentru ziua de astăzi, pentru gâlceava cea mare, și prigonirea cea multă, ce se face pentru botezul latinilor, nu numai între noi și latini, ci și între noi, și între cei de o cugetare cu latinii. Deci urmând celor zise fiindcă locul apostolescului canon o cere, zicem că botezul latinilor este minciunonumit botez. Și pentru aceasta, nici după cuvântul amărunțimei este primit, nici după cuvântul iconomiei. Nu este primit după cuvântul amărunțimei, întâi pentru că sunt eretici. Și cum că latinii sunt eretici, nici o trebuință este acum să arătăm vreo dovadă. Că însuși aceasta, că avem atâta ură și atât întoarcere, iată atâtea veacuri despre dânșii, este arătată dovadă, căci ca pe niște eretici îi urâm, adică precum și pe arieni, sau pe savelieni, sau pe macedonienii cei luptători de Duh. Dar de ar pofti cineva a înțelege și din cărți eresurile lor, acestea le va afla toate, în cărțile preasfântului patriarh al Ierusalimului Chir Dositei biciul papistașilor, cu prea înțeleptele lor surpări. Însă în destulă știință poate să ia și din cărticica înțeleptului Miniat cea numită piatra smintelii. Ajungă însă câte despre dânșii Sfântul Marcu al Efesului (în adunarea 25 cea în Florenția) de față a zis așa: Noi pentru nimic alta ne-am dezbinat de latini, decât pentru că sunt, nu numai shismatici, ci și eretici, pentru aceasta nici se cuvine măcar a ne uni cu dânșii. Încă și marele eclesiarh Silvestru zicea (cart 9 cap 5): „Osebirea latinilor, este eres, și așa o au avut cei mai-nainte de noi. Deci mărturisit fiind, că latinii sunt prea vechi eretici, mai întâi îndată din aceasta sunt nebotezați, după marele Vasilie de mai sus și după Chiprian și Firmilian sfințiții cei mai-nainte de el; pentru că mireni făcânduse ei, fiindcă s-au rupt din dreptslăvitoarea Biserică, nu mai au cu sineși pe darul Sfântului Duh, prin care dreptslăvitorii ierei săvârșesc Tainele. Aceasta este o dovadă, care este atât de mare și ne împotrivă zisă, cât sunt mari, și cărora nu li se poate zice împotrivă, și canoanele marelui Vasilie, și ale Ieromartirului Ciprian, fiindcă au luat, și mai ales au întărire de la Sfântul a toată lumea al 6-lea sobor. Al doilea latinii sunt nebotezați, pentru că nu păzesc cele trei afundări la cel ce se botează, precum din început au primit de la Sfinții Apostoli dreptslăvitoarea Biserică. Latinii cei mai-dinainte mai întâi stricând apostolescul Botez, cu pravățul și cu nădejdea întoarcerii acelora și a cunoștinței, pentru ca să nu se facă fiară mai sălbatică asupra Bisericii, fiindcă era mulțime prea multă, și puternici întru lucrările cele din afară. Și au nimerit pravățul acesta și nădejdea. Pentru că cu iconomia aceasta și mai blânzi sau făcut aceia către cei dreptslăvitori, și atâția s-au întors la buna cinstire, încât, în puțin, ori desăvârșit au lipsit, ori prea puțini au rămas. Deci și cei mai-nainte de noi asemenea au iconomisit, și au primit botezul latinilor, mai ales după chipul cel al doilea. Pentru că papismosul atunci era îndricul său, și toate puterile împăraților Europei le avea în mâinile sale, iar împărăția noastră își da duhul. Drept aceea de nevoie era, că de nu s-ar fi făcut iconomia aceasta, papa, ar fi ridicat neamurile cele apusenești asupra celor răsăritenești, și ar fi robit, și ar fi ucis, și alte nenumărate răutăți le-ar fi făcut. Dar acum când relele cele de acest fel nu ni le pot face, fiindcă au pus asupra noastră dumnezeiască pronie, acest fel de păzitori care și însăși trufașilor acelora desăvârșit le-au smerit sprânceana. Acum zic, când nimic asupra noastră poate turbarea papismosului, ce mai trebuie iconomie? Că iconomia are măsuri și hotare, și nu este veșnică și nehotărâtă. Pentru aceasta și Teofilact al Bulgariei zice: „cel ce face ceva după iconomie, nu chiar ca un lucru bun, face aceasta: Ci ca un lucru trebuincios la o vreme (tâlcuirea la cap 5 stih 11 către Galateni). În destul am iconomisit, zice Teologul Grigorie în lauda cea către Atanasie: „Nici (socoteala) cea străină primindu-o, nici pe a noastră stricându-o, care cu adevărat ar fi rea iconomie. Așa zic și eu. Cu adevărat întrebuințau turnare, adică puțină apă pe creștetul copilului turnând. Care încă și acum pe la oarecare locuri se lucrează. Iar cei mai mulți cu o legătură de peri de porc, de trei ori aruncă puține picături de apă pe fruntea pruncului. Iar între alte locuri, precum au vestit nouă de acolo întorcându-se la noi oarecine, că puțin bumbac (care fieștecine poate ști câtă apă au ridicat bumbacul) zice, împlântându-l în apă, ung cu acela pe copil, și așa îl botează. Deci, nebotezați sunt latinii, pentru că nu fac cele trei afundări și scoateri, după apostoleasca predanisire. Pentru aceste trei afundări, cât sunt de nevoie și de neapărate, spre deplinirea Botezului, nu zicem. Cel ce poftește, cetească, ci după toată nevoia, cetească cartea prea mult învățatului, și preaînțeleptului Evstratie Arghentios. Ci și noi la apostolescul canonul al 50-lea vom zice, câtă trebuință de acum cere. Iar dacă oarecare dintre însuși latinii și dintre cei ce cugetă latinește, ar propune cele trei chemări ale Sfintei Treimi, nu trebuie a se face că au uitat cele ce au auzit mai sus de la Sfințitul Firmilian, și de la marele Atanasie; cum că sunt adică nelucrătoare dumnezeieștile numele acelea din gura ereticilor scoțându-se. Pentru că de nu ar fi aceasta, negreșit ar trebui să credem, că și babornițile fac minuni, fiindcă descântă cu dumnezeieștile nume; deci când latinii, și ca niște eretici botez nu pot da, pentru că au pierdut darul cel începător desăvârșirii, și pe lângă aceasta, au răsturnat și apostolescul Botezul acelor trei afundări. Deci, zic, cei ce primesc stropirea latinilor, socotească ce au să răspundă, la stăpânirea acestui apostolesc canon, încă și la a celui după acesta adică al 47-lea! Știu ce propun nenumiții apărători ai latinescului minciunobotez. Că propun că obișnuia Biserica noastră a-i primi cu ungerea Sfântului Mir pe cei ce din latini se întorceau. Și că se află și oarecare rânduială tipărită, care arată în ce chip să-i primim. Și către acestea chiar și cu dreptate răspundem acestea. Cum că ajunge că mărturisești, că cu Mir îi primeau; apoi, eretici sunt. Că pentru ce cu Mir dacă nu ereau eretici? Deci eretici fiind mărturisiți, nu este de crezut, că dreptslăvitoarea și apostoleasca Biserică, ar fi vrut cu dinadinsul să strice apostoleștile și soborniceștile canoanele acestea, ce mai sus le-am însemnat. Ci precum se vede, și precum de cuviință este a crede, că oarecare mare iconomie au vrut să întrebuințeze pentru latini Biserica, având și pilda pravățului său, pe acel mare și Sfânt al doilea de toată lumea sobor. Că au iconomisit soborul al 2-lea precum am zis, și a primit botezul arianilor, și al macedonienilor, rea iconomie este aceasta, când printr-însa, nici pe latini putem ai întoarce, și noi călcăm scumpătatea sfințitelor canoane, și primim minciunobotezul ereticilor.” Că a iconomisi se cuvine unde nu se face călcare de lege, zice dumnezeiescul Hrisostom. Iar cum că cu iconomie s-au făcut închipuirea aceea, dintru aceasta este arătat, că până atunci răsăritenii botezau pe apusenii cei ce se întorceau. Precum o mărturisește aceasta localnicul sobor cel din Laterano Romei; Care s-a făcut la anul de la Hristos 1215 că zice acesta în canonul 4 că răsăritenii nu liturghiseau, acolo, unde mai-nainte ar fi liturghisit apusean, de nu ar fi făcut mai-nainte Apă Sfântă, spre curățire. Și apoi zice, că răsăritenii al doilea boteza pe apusenii cei ce veneau la Biserica răsăritului, adică ca pe unii ce nu aveau Botez Sfânt și apostolesc (dodecavivlion a lui Dositei foaia 8, 24). Deci, când până atunci, după mărturia a însuși vrăjmașilor, răsăritenii îi botezau, arătat este, că în urmă pentru mare iconomie au întrebuințat chipul mirului, fiindcă nu folosea slăbiciunii cei mai de pe urmă a neamului nostru, să ațâțe mai mult mânia papismosului, și cu aceasta încă, fiindcă atunci surpaseră și stricaseră toate cele rău făcute în Florența, și multă latinească mânie era pentru acestea. Drept aceea, și după ce au trecut iconomia trebuie să-și aibă locul lor amărunțimea și apostoleștile canoane.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Învățătura de Credință Creștină Ortodoxă. Ediție electronică, Apologeticum, 2006, pp. 26-29:

    Dă clic pentru a accesa invatatura-de-credinta-crestina-ortodoxa.pdf

    […]
    64. Prin ce mijloace statornicește Biserica adevărurile de credință dezvoltate de-a lungul Tradiției?
    Biserica statornicește aceste adevăruri prin hotărârile (canoanele) Sinoadelor ecumenice și prin Cărțile simbolice. Definițiile date la Sinoadele ecumenice ies dintr-un material bogat framântat de Tradiție, zeci sau sute de ani, până în momentul când Biserica, prin împuterniciții ei oficiali, desprinde, cu ajutorul Duhului Sfânt, adevănul din dezbateri, ca aurul în cuptor, si-l înfățișează în definiții sau formule care devin obligatorii pentru toți credincioșii. Pentru Biserica Ortodoxă sunt obligatorii defnițiile celor șapte Sinoade ecumenice: I la Niceea (325), II la Constantinopol (381), III la Efes (431), IV la Calcedon (451), V la Constantinopol (553), VI la Constantinopol (Trulan: 680-681), VII la Niceea (787). Cărțile simbolice sau Mărturisirile de credință au apărut în Biserica Ortodoxă din cauza întreruperii Sinoadelor ecumenice de la 787 încoace. Mărturisirile de credință lămuresc întrebările noi care s-au ivit în viața Bisericii și le dezleagă cu ajutorul Sf. Scripturi și al hotărârilor Sinoadelor ecumenice sau locale, în duhul celei mai curate Tradiții. Asemenea Mărturisiri de credință sunt: aceea a Mitropolitului Petru Movilă, numită „Mărturisirea Ortodoxă”, închegată și formulată definitiv la Sinodul de la Iasi (1642)[62]; „Mărturisirea Patriarhului Dositei”, care se numește și „Pavăza Ortodoxiei” și care e tot una cu „Mărturisirea Patriarhilor Ortodocși”; ea e, de fapt, lucrarea Sinodului de la Ierusalim din 1672; „Mărturisirea lui Mitrofan Critopulos” și altele[63].

    Pentru importanța, răsunetul și neîntrerupta ei actualitate față de doctrina romanocatolică, merită să fie trecută în rândul Mărturisirilor de Credință și „Enciclica Patriarhilor Ortodocși” de la 1848[64].

    65. Ce este un sinod ecumenic?
    Un sinod ecumenic este adunarea episcopilor întregii Biserici dreptcredincioase, pentru statornicirea, formularea și întărirea învățăturii și regulilor de viață ale Bisericii.

    66. Care este obârșia ținerii Sinoadelor ecumenice?
    Obârșia ținerii Sinoadelor ecumenice se ridică până la Sf. Apostoli, care au ținut un Sinod la Ierusalim în anul 50, unde lucrând sub pază și împreună-lucrarea Sfântului Duh (Fapte 15, 28), au luat hotărâri de credință și de reguli de viață creștină cu putere și obligație pentru toți credincioșii, așa cum se vede în Faptele Apostolilor (15, 1-29).

    67. Pe cine înfățișau Sf. Apostoli adunați în Sinod?
    Ei înfățișau pe Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Capul nevăzut al Bisericii, așa cum ni se spune în cuvintele: „Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă și cine se leapădă de voi, de Mine se leapădă; iar cel ce se leapădă de Mine, se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine” (Luca 10, 16). Ca înfățișători ai Domnului nostru Iisus Hristos, Apostolii lucrau sub oblăduirea Sf. Duh, cum ne adeverește Sf. Scriptură: „Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor va da vouă, ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu-L poate primi, că nu-L vede pe El, nici Îl cunoaște pe El; voi Îl cunoașteți, căci cu voi petrece si în voi va fi” (Ioan 14, 16-17).

    68. Cui a încredințat Mântuitorul conducerea Bisericii, după înălțarea Sa la cer?
    După înălțarea Sa la cer, Mântuitorul a încredințat conducerea Bisericii Sale Sfinților Apostoli, așa cum spune El însuși: „Precum M-ai trimis pe Mine în Lume și Eu i-am trimis pe ei în Lume” (Ioan 17, 18). „Și apropiindu-se, Iisus le-a grăit lor zicând: „Datu-Mi-s-a toată puterea în cer și pe pământ. Drept aceea mergând învățați toate neamurile, botezâdu-le în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă; și iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului” (Matei 28, 18-20). Când li Se arată, în ziua învierii, Mântuitornl spune Apostolilor: „Pace vouă! Precum Ma trimis pe Mine Tatăl și Eu vă trimit pe voi”; și acestea zicând, a suflat și a zis lor: „Luați Duh Sfânt, cărora le veți ierta păcatele, li se vor ierta să cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 21-23).

    69. Ce fel de puteri a dat Mântuitorul Apostolilor și urmașilor lor în Biserică?
    Mântuitorul a dat Apostolilor, și prin ei urmașilor acestora, puterea de a învăța, adică de a propovădui adevărul Cuvântului lui Dumnezeu, puterea de a sfinți, adică de a împărtăși credincioșilor harul lui Dumnezeu, și puterea de a conduce, adică de a păstori, a povățui și a conduce pe creștini, așa cum putem vedea din Sf. Evanghelii (Matei 28,18-20; Ioan 20, 21; Luca 9, 1-2).

    70. Sf. Apostoli au folosit această întreită putere, fiecare în parte sau în unire și conlucrare?
    Fiecare Apostol deținea și folosea această putere asupra credincioșilor săi, însă cu respectarea credincioasă a cuvântului Domnului, de a păstra împreună cu ceilalți Apostoli „unirea Duhului întru legătura păcii” (Efes. 4, 3). Când a fost vorba de o hotărâre de credință, asupra căreia se iviseră neînțelegeri între creștinii din Antiohia, atunci puterea de a învăța nu s-a mai practicat de un singur Apostol, ci de către adunarea tuturor Apostolilor, adică de Sinodul Apostolic de la Ierusalim. Acest Sinod arată că înșiși Sf. Apostoli, deși întăriți cu puterea dată de Domnul fiecăruia dintre ei, totuși, în momente însemnate, nu foloseau separat această putere, ci în împreuna-lucrare frățească, cu ajutorul Sfâtului Duh. Prin urmare, dacă Domnul nostru Iisus Hristos a dat fiecărui Apostol puterea de a-și conduce Biserica, în schimb puterea cea mai înaltă de conducere a întregii Biserici a dat-o Adunării, adică Sinodului Apostolilor, după cuvintele Mântuitorului: „Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt si Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20).

    71. Pe cine au lăsat Sf. Apostoli ca urmași ai lor la conducerea Bisericii văzute?
    Sf. Apostoli au lăsat, după porunca Domnului, ca urmași la conducerea Bisericii văzute, pe episcopi, cărora le-au dat această autoritate, împărtășindu-le harul Sfântului Duh prin punerea mâinilor, adică prin hirotonie. Despre această ne încredințează atât Sf. Scriptură, cât și Sf. Tradiție.

    Sf. Apostol Pavel, așezând ca episcopi pe Tit în Creta și pe Timotei în Efes, le dă învățături și sfaturi cum să-și conducă credincioșii. El scrie lui Timotei: „Nu fi nepăsător față de harul ce este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. Cugetă la acestea, ține-te de acestea, ca propășirea ta să fie vădită tuturor. Ia seama anume la tine însuți și la învățătură; sturuie în acestea. Căci făcând aceasta, și pe tine te vei mântui, si pe cei care te ascultă” (I Tim. 4, 14-16). Iar despre hirotonia preoților spune aceluiași Timotei: „Mâinile degrab să nu-ți pui pe nimeni, nici nu te face părtaș la păcatele altora. Păstrează-te curat” (I Tim. 5, 22).

    Mântuitorul a încredințat, deci, conducerea Bisericii Sale văzute Apostolilor, prin însăși puterea Duhului Sfânt dată lor (Ioan 20, 22-23), iar aceștia au încredințat-o episcopilor, împărtășindu-le harul Sf. Duh prin Taina hirotoniei. Prin urmare, cine ascultă de episcopii hirotoniți după rânduiala canonică a Bisericii, ascultă de Sf. Apostoli, adică de Domnul nostru Iisus Hristos, iar cine se leapadă de episcopii legitimi, se leapadă de Sf. Apostoli, adică de Domnul nostru Iisus Hristos, după înseși cuvintele Mântuitorului (Luca 10, 16). Sf. Ignatie purtătorul de Dumnezeu și Sf. Ciprian susțin că ascultarea de episcopi este ascultarea de Iisus Hristos, că în Biserică nu se poate face nimic fără episcopi și că nu există Biserică fără episcopi, preoți și diaconi[65].

    72. Cum foloseau episcopii întreita putere dată lor de Sfinții Apostoli?
    După pilda Sf. Apostoli, fiecare episcop lucrează singur cu puterea ce i-a fost dată asupra celor incredințați spre păstorire, păstrând cu grijă, asemenea Sf. Apostoli, „unirea Duhului întru legătura păcii”, cu ceilalți episcopi. Când însă se ivește nevoia de a tâlcui sau a limpezi un adevăr de credință, sau de a statornici o regulă de viață, care interesează întreaga Biserica, puterea de conducere nu se mai practică de un singur episcop, ci de Adunarea tuturor episcopilor, adică de Sinodul ecumenic, așa cum puterea cea mai înaltă apostolică s-a practicat prin Sinodul de la Ierusalim. Istoria celor șapte Sinoade ecumenice stă mărturie că autoritatea cea mai înaltă în Biserică este Sinodul ecumenic.

    73. Sinodul ecumenic are puterea de a statornici învățături noi de credință?
    Sinodul ecumenic nu face decât să lămurească și să statornicească când nevoia o cere – un adevăr descoperit de Domnul și care se găsește nedezvoltat în Sf. Scriptură sau în Sf. Tradiție. El poate statornici, de asemenea, reguli de viață pentru întreaga Biserică.

    74. Ce condiții trebuie să îndeplinească o învățătură de credință statornicită de un Sinod ecumenic, ca ea să aibă putere obligatorie pentru toți creștinii?
    Aceste condiții sunt:
    1. Ca acea învățătură de credință să fie cuprinsă mai mult sau mai puțin lămurit în propovăduirea Domnului nostru Iisus Hristos, adică să se afle în Sf. Scriptură și în Sf. Tradiție.
    2. Ca lămurirea și statornicirea învățăturii să se facă de către un mod ecumenic, care lucrează cu ajutorul Duhului Sfânt și reprezintă cu adevărat Biserica.
    Cea mai desăvârșită statornicire sau formulare scurtă a credinței creștine este Sinmbol de credință.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Viața Sfântului Maxim Mărturisitorul:
    https://ro.orthodoxwiki.org/Maxim_M%C4%83rturisitorul#Via.C8.9Ba
    […]
    Sf. Maxim s-a născut la Constantinopol în anul 580, într-o familie nobilă și a avut parte de o educație aleasă. Pe la anul 610 împăratul Heraclie l-a chemat la curte, încredințându-i slujba de prim secretar (protasekretis sau logothet). Dar după trei ani, Maxim a părăsit această demnitate și s-a călugărit în Mănăstirea Hrisopolis, care se găsește lângă Constantinopol dar pe țărmul opus al strâmtorii Bosfor. Mai apoi pleacă la Cizic, iar invazia persană de la anul 626 îl împinge să se refugieze la Cartagina (Africa de Nord)[2].

    Pe la începutul anului 632 se găsea în Africa, împrietenit cu monahul Sofronie, viitorul patriarh al Ierusalimului. Acesta începuse deja lupta împotriva noii erezii monotelite care începuse să facă mulți prozeliți.

    Patriarhul Serghie I al Constantinopolului împreună cu împăratul Heraclie au încercat să se împace cu ereticii monofiziți pe baza unui compromis care, lăsând pe al doilea plan problema celor două firi din Hristos, obliga cele două grupări – ortodoxă și monofizită – să admită o singură lucrare în El. La 633 s-a încheiat pactul formal, în acest sens, între ortodocși și monofiziți.

    Monahul Sofronie a fost cel dintâi care a sesizat pericolul acestui compromis. Ajuns apoi Patriarh al Ierusalimului, a publicat o Epistolă Sinodală (643), în care face distincție clară între cele două lucrări în Hristos. În următorii patru ani a domnit o relativă liniște. Frământările au început cu putere abia în 638, când împăratul Heraclie a publicat așa-numita Ecthesis, Sf. Maxim devenind conducătorul acestei lupte. Între 642 – 645 el desfășoară în Africa o activitate intensă pentru întărirea episcopilor de acolo împotriva ereziei.

    În iulie 645 poartă în Cartagina o mare dispută cu Pyrrhus, fostul patriarh monotelit al Constantinopolului, în prezența a numeroși episcopi. Ia parte la mai multe Sinoade în Africa, convocate la îndemnul lui pentru osândirea monotelismului. La sfârșitul anului 646 se află la Roma, unde rămâne până la 649, determinându-l pe arhiepiscopul Martin al Romei să convoace Sinodul de la Lateran, prin care de asemenea se condamnă monotelismul.

    În anul 648 împăratul Constans al II-lea Pogonatul (641 – 668) dăduse un nou decret (Typos-ul lui Constans al II-lea), prin care oprea sub grea pedeapsă de a se mai discuta dacă în Hristos este una sau sunt două lucrări și voințe.

    În anul 653, Sfântul Maxim a fost arestat și adus la Constantinopol, unde, fiind condamnat, la 655 a fost exilat în Bizija, în Tracia. O nouă audiere în același an la Bizija are ca urmare trimiterea lui în Perberis. În anul 662, Sfântul Maxim a fost adus la Constantinopol pentru încă o audiere. Aici, în fața mulțimii, i s-a tăiat limba din rădăcină și mâna dreaptă, ca să nu mai poată comunica adevărul, nici cu graiul nici în scris. Astfel, se adeveri din nou că fiecare părticică din dogmele Bisericii s-a impus prin sângele celor ce au fost gata să-și dea viața pentru mărturisirea ei, fiind o chestiune de viață, nu o simplă speculație teoretică.

    Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost trimis apoi în exil în țara Lazilor, pe coasta răsăriteană a Mării Negre, unde, rămas simplu monah până la sfârșitul vieții, a trecut în același an, în ziua de 13 august, la Domnul, în urma chinurilor suferite, la venerabila vârstă de 82 de ani. Pomenirea sa se face în fiecare an la 13 august (mutarea moaștelor) și la 21 ianuarie[3]. Sf. Maxim mai este comemorat și pe 20 septembrie, împreună cu Sf. Martin Mărturisitorul.
    […]

    ……….

    Sfântul Maxim Mărturisitorul (580-662) și tovarășii săi întru martiriu: papa Martin, Anastasie Monahul, Anastasie Apocrisiarul. „Vieți” – actele procesului – documentele exilului, DEISIS, Sibiu, 2004, pp. 6-9:
    […]
    În ce privește viața Sfântului Maxim Mărturisitorul, părintele Dumitru Stăniloae se limitează, fără să insiste, la această „scurtă notă biografică”:
    „Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut la anul 580 în Constantinopol, dintr-o familie nobilă și a avut parte de o educație aleasă. Pe la anul 610 împăratul Heraclie l-a chemat la curte, încredințându-i slujba de prim secretar. Dar încă după trei sau patru ani a părăsit postul și a intrat în mănăstirea Chrysopolis (azi Scutari) de pe țărmul opus Constantinopolului. Mai târziu a călătorit mult. Pe la începutul anului 632 se găsea în Africa, împrietenit cu monahul Sofronie, viitorul patriarh al Ierusalimului. Acesta începuse lupta împotriva noii erezii monotelite ce-și făcea apariția la orizont.

    Patriarhul Serghie din Constantinopol dăduse sfatul împăratului Heraclie să caute să câștige pe monofiziții de la granița răsăriteană a imperiului, pentru a se putea sprijini pe ei împotriva amenințării perșilor. Împăcarea trebuia să se facă pe baza unui compromis care, lăsând pe al doilea plan problema celor două firi în Hristos, obliga cele două partide să admită o singură lucrare în El. Dintre episcopii ortodocși fu câștigat pentru această idee Cyrus din Phasis, care la 630 fu ridicat pe scaunul de patriarh al Alexandriei. La 633 se și încheie pactul formal în acest sens între ortodocși și monofiziți.

    Dar Sofronie sesiză cel dintâi pericolul acestui compromis. El se prezentă patriarhului Cyrus și-l rugă în genunchi să renunțe la publicarea pactului. Nereușind, se duse la patriarhul Serghie din Constantinopol, de la care obținu ca cel puțin să nu se vorbească nici de o lucrare, nici de două în Iisus Hristos. Potrivit acestei învoieli, Serghie publică la 634 o epistolă sinodală. Îndată după aceasta, Sofronie ajunse patriarh la Ierusalim. Serghie se adresă papei Honorius, cerându-i să consimtă cu epistola lui sinodală și cu trecerea sub tăcere a chestiunii de este o lucrare sau două în Iisus Hristos. Papa se declară de acord cu Serghie, admițând însă că în Iisus Hristos este o singură voință.

    Îndată își publică însă și Sofronie epistola sa sinodală (634), în care în fond face distincție clară între cele două lucrări în Hristos, fără să spună apriat că sunt două. În următorii patru ani a domnit o relativă liniște. Frământările încep cu putere abia la 638, când împăratul Heraclie publică așa-numita «Ekthesis», prin care poruncind de asemenea tăcere asupra chestiunii de este o lucrare sau două în Hristos, dispune ca toți să mărturisească o singură voință în El.

    În lupta pe care aderenții dreptei credințe o pornesc acum împotriva acestui decret împărătesc se angajează cu toată puterea și Maxim. Ba întrucât patriarhul Sofronie moare tocmai în anul în care apare «Ekthesis», Maxim devine conducătorul acestei lupte. Între 642-645 el dezvoltă în Africa o activitate intensă pentru întărirea episcopilor de acolo împotriva ereziei. «El este sufletul mișcării care pornește din Africa pentru păstrarea curată a credinței.» În iulie 645 poartă în Cartagina o mare dispută cu Pyrrhus, fostul patriarh monotelist al Constantinopolului, în prezența a numeroși episcopi. În același timp ia parte la mai multe sinoade în Africa, convocate la îndemnul lui pentru osândirea monotelismului. La finea anului 646 e în Roma, unde rămâne până la 649, determinând pe papa Martin să convoace sinodul din Lateran, prin care de asemenea se condamnă monotelismul.

    La 648 împăratul Constantin II (641-668) dăduse un nou decret, prin care oprea sub grea pedeapsă de a se mai discuta dacă în Hristos este una ori două lucrări și voințe («Typos»). Maxim și papa Martin au fost primele victime ale acestei dispoziții. La 653 Maxim este arestat și adus la Constantinopol, unde, fiind condamnat, la 655 e exilat la Bizya în Tracia. O nouă audiere încă în același an la Bizya, are ca urmare trimiterea lui în Perberis. La 662 fu adus din nou cu Atanasie Apocrisiarul roman și cu un alt Atanasie, ucenic al său, la Constantinopol pentru o audiere. Întrucât nu voiau să tacă asupra chestiunii de este în Hristos una sau două lucrări și voințe, li se tăie în fața mulțimii limba din rădăcină și mâna dreaptă, ca să nu mai poată comunica adevărul nici cu graiul, nici în scris. Astfel se adeveri din nou că fiecare părticică din dogmele Bisericii s-a impus prin sângele celor ce-au fost gata să-și dea viața pentru mărturisirea ei, fiind o chestiune de viață, nu o simplă speculație teoretică. Cei trei fură trimiși apoi într-un al treilea exil în țara Lazilor, pe coasta răsăriteană a Mării Negre, unde Maxim, rămas simplu monah până la sfârșitul vieții, trecu în același an, în ziua de 13 august, la Domnul, în urma chinurilor suferite, în vârsta venerabilă de 82 de ani”[4].

    [4] FR II (Filocalia Românească – nota mea), Sibiu, 1947, p. V-VII. Notă redactată în esență pe baza cercetărilor istorice și cronologice ale părintelui asumpționist V. Grumel, „Notes d’histoire et de chronologie sur la vie de saint Maxime le Confesseur”, Échos d’Orient 26 (1927), p. 24-32 și „Maxime de Chrysopolis ou Maxime le Confesseur”, Dictionnaire de théologie catholique X, 1 (1928), col. 448-459.
    […]

    ……….

    Apreciază

  30. octoviv said, on octombrie 17, 2016 at 4:06 pm

    Partea 2 a comentariului legat de un viitor sinod local care să anatemizeze adunarea tâlhărească din Creta și hotărârile ei eretice:

    Sfântul Maxim Mărturisitorul (580-662) și tovarășii săi întru martiriu: papa Martin, Anastasie Monahul, Anastasie Apocrisiarul. „Vieți” – actele procesului – documentele exilului, DEISIS, Sibiu, 2004, pp. 9-11:
    […]
    Memoria liturgică a sfântului mucenic și papă al Romei Martin Mărturisitorul e celebrată anual pe 14 aprilie, iar cea a Sfântului Maxim, părinte al monahilor și mărturisitor al Ortodoxiei, în două rânduri (ce-i drept într-o răsturnare cronologică a datelor reale): pe 21 ianuarie, mutarea la Domnul, și pe 13 august, mutarea moaștelor[5]. Prăznuirea solemnă a Sfântului Maxim Mărturisitorul în Biserica Ortodoxă are loc, așadar, pe 21 ianuarie[6], unde Mineiul are următoarea notiță:

    „Întru această lună [ianuarie] în 21 de zile, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Maxim Mărturisitorul.

    Stih: Lipsindu-te de mână și de limbă, iarăși mâna și limba îți răsar Părinte,
    Și sufletul în mâinile lui Dumnezeu îți dai Maxime cinstite.
    În a douăzeci și una trupul lui Maxim cel cinstit,
    Pământul prin moarte l-a acoperit.

    Acesta a fost în zilele rău credinciosului împărat Consta[ns], ce a fost tată împăratului Constantin, ce s-a numit Bărbosul, nepotul lui Heraclie; care, fiind cinstit de la cei mai dinainte împărați, era iscusit la lucrurile politicești, învățând și îndreptând cele ce trebuiau a se face. Cu înțelepciunea și cu firea cea bună și mintea ce avea, s-a suit la cinstea protasicritului și s-a făcut sfetnic împăraților. Pe atunci ivindu-se eresul monofiziților și dându-se porunci, care au fost lipite pe pereții bisericilor, Maxim nesuferind un asemenea eres, s-a lepădat de toată cinstea lumească, alegând mai bine a fi lepădat și nebăgat în seamă în casa lui Dumnezeu, decât să locuiască în sălașurile păcătoșilor. Și mergând la mănăstirea din Hrisopoli, s-a călugărit, unde a fost egumen. De aicea ca de foc aprinzându-se de dumnezeiasca râvnă, s-a dus la Roma cea veche, și a plecat pe fericitul papa Martin, ca să strângă Sinod local și să anatemizeze pe începătorii și pe pricinuitorii păgâneștii acelei dogme, celor ce bârfeau o voie singură a fi la Hristos, încă și spre mustrarea și rușinarea acelora ce credeau așa; a scris cuvinte și cărți, care adevereau temerile credinței noastre cu dăscălești dovediri ale sfintei Scripturi, de le-a trimis pretutindeni în lume. Iar întorcându-se de la Roma cu cei doi Anastasie ucenici ai săi, s-a numărat ca un vinovat dinaintea sfatului, care era tot la acel gând cu împăratul, despre partea acelui eres. Și de vreme ce toți țineau cu împratul, numai Sfântul Maxim sta împotrivă și îndemna pe alții cu scrisorile lui, ca să nu se supună, nici să-și schimbe gândul lor, s-a trimis la închisoare în Tracia și stând tare în credință, i-a tăiat mâna și limba. Și de acolo a fost izgonit la Lazica, unde petrecând trei ani și singur servindu-se la trebuințele trupului său și plin fiind de zile, bolnăvindu-se puțin, a răposat în Domnul și s-a îngropat în mănăstirea Sfântului Arsenie, într-acea țară a Lazilor, făcând în toate zilele multe minuni. Și spun că după tăiere, iarăși i-a venit limba la loc cu minune de la Dumnezeu și a vorbit curat până la moarte. Iar din cei doi ucenici ai lui, Anastasie celui mai mare cu vârsta tăindu-i-se și lui asemenea ca și dascălului mâna și limba, s-a trimis departe la închisoare. Iar cel mai tânăr Anastasie, trimițându-se la oarecare cetate din Tracia, și-a săvârșit viața și s-a odihnit întru Domnul”[7].

    [5] Cf. Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae, ed. H. Delehaye, Bruxelles, 1902, p. 409-410, 888-890. Inversarea datelor reale – fiindcă Sfântul Maxim a murit de fapt pe 13 august 662, și atunci 21 ianuarie poate fi doar data aducerii moaștelor sale la Constantinopol – se explică probabil din rațiuni liturgice: 13 august fiind și data după-prăznuirii Schimbării la Față și preserbarea Adormirii Maicii Domnului, acestea eclipsau cu totul prăznuirea mărturisitorilor ortodoxiei Maxim și a celor doi Anastasie, ucenicii și tovarășii lui de martiriu.

    [6] Cf. textul grec al slujbei în PG 90, 205-221.

    [7] Mineiul pe ianuarie, ed. 1909, p. 348-349; textul grec al sinaxarului în PG 90, 209A-212A.
    […]

    ……….

    Viața Cuviosului Părintelui nostru Maxim Mărturisitorul și Mucenicul (21 ianuarie):
    http://paginiortodoxe.tripod.com/vsian/01-21-cv_maxim_marturisitorul.html
    […]
    Pe Cuviosul Maxim cel mare cu numele și cu viața, l-a odrăslit cetatea cea mare a Constantinopolului, născut din părinți de neam mare și dreptcredincioși; și l-au crescut în învățătura cărții din destul, pentru că toată filosofia și teologia a străbătut desăvîrșit; apoi a fost bărbat prea înțelept și slăvit și întru palate împărătești cinstit. Pentru că împăratul Heraclie (610-641) văzînd înțelepciunea și viața lui cea bună, l-a cinstit pe el cu rînduială de asincrit (boier), chiar nevrînd, și în numărul sfetnicilor săi l-a rînduit; apoi era de toți iubit și cinstit și la toată cetatea împărătească de mare folos.

    Întru acea vreme, s-a ridicat eresul monoteliților, adică al acelora ce mărturisesc că este numai o voință în Hristos, Dumnezeul nostru. Acesta s-a născut din eresul ce a fost mai înainte, al lui Eutihie, care spunea cu necuviință că numai o fire este întru Hristos, împotriva mărturisirii celei credincioase, care spune că sînt două firi în Domnul nostru Iisus Hristos cel întrupat, asemenea și două voințe și lucrări deosebite ale fiecărei firi, însă o singură persoană a lui Hristos; pentru că nu în două persoane este despărțit Hristos Dumnezeu, ci are două firi, fără amestecare.

    Și erau apărători ai monoteliților și răspînditori ai lui Chir, patriarhul Alexandriei, Serghie al Constantinopolului (610-638) și chiar împăratul Heraclie, înșelîndu-se de dînșii cu acel eres, și adunîndu-și soboare, Chir în Alexandria, iar Serghie în Constantinopol, au întărit acel eres și pretutindeni l-au presărat, încît tot Răsăritul l-au vătămat. Numai Sfîntul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, se împotrivea, neprimind credința cea rea a acelora. Și văzînd fericitul Maxim cum că și palatele împărătești s-au atins de acel eres și chiar pe împăratul l-au vătămat, apoi, temîndu-se ca nu cumva chiar și el însuși să se vatăme de acel eres, precum se vătămaseră mulți, și-a lăsat dregătoria sa, cum și slava lumii acesteia, și s-a dus într-o mănăstire, care era departe de cetate și se numea Hrisopol, voind să fie lepădat în casa lui Dumnezeu, decît să locuiască în locașurile păcătoșilor; și s-a făcut acolo monah.

    După cîțiva ani, pentru viața lui cea îmbunătățită, a fost ales părinte al mînăstirii aceleia. După aceea, patriarhul Serghie a îndemnat pe împăratul Heraclie ca să scrie mărturisirea nedreptei lor credințe, cea plină de eresul monoteliților, și a numit-o pe aceea împăratul Ekthesis (638), adică „alcătuire”, și a poruncit ca toți să creadă astfel pretutindeni; deci, Biserica lui Hristos era tulburată foarte mult.

    Sfîntul Maxim, văzînd tulburarea ce se făcea Bisericilor în Constantinopol și prin tot Răsăritul și pe eretici întărindu-se și înmulțindu-se, iar credința cea dreaptă împuținîndu-se și clătinîndu-se de furtuna prigonirii, tînjea cu duhul, plîngea și suspina. Auzind că în Apus eresul acela se leapădă cu totul, pentru că Severin, episcopul Romei, n-a primit acea alcătuire împărătească, iar Ioan, cel următor după dînsul la scaunul Romei, a dat-o anatemei sobornicește, fericitul Maxim și-a lăsat mînăstirea sa și s-a dus în părțile Apusului, avînd scop să meargă la Roma cea veche, deoarece la Ierusalim era cu neputință, din cauza arabilor, care năvăliseră atunci asupra Palestinei.

    Deci, s-a dus la Roma, ca una ce era atunci dreptcredincioasă, binevoind să petreacă cu cei dreptcredincioși. Mergînd acolo, s-a dus pe la episcopii din Africa, care se întîmplau prin cetățile din calea lui, și vorbind cu dînșii, îi întărea în credință și-i învăța cum să scape de meșteșugirile potrivnicilor și să se izbă-vească de vînarea lor cea cu rău meșteșug; iar către alții, care erau departe, trimitea scrisorile sale învățătoare și sfătuitoare despre dreapta credință, ca să se păzească cu dinadinsul de eresul acela.

    Într-acea vreme a murit Serghie, patriarhul Constantinopolului, și după el a venit Piros (638-641 și 652), care ținea de același eres, asemenea a murit și acel Piros Alexandrinul, iar după dînșii, i-a sosit sfîrșitul și împăratului. Dar mai înainte de sfîrșitul său, văzînd împăratul că mulți sfinți arhierei și de Dumnezeu înțelepțiți părinți leapădă și nu primesc alcătuirea lui, ci încă și anatemei o dau, s-a rușinat foarte și a scris iarăși pretutindeni, adeverind că nu este mărturisirea sa aceea, ci a lui Serghie, patriarhul care a fost înainte, că singur acela scriind-o, l-a silit să iscălească. Apoi, murind împăratul Heraclie, a venit după dînsul Constantin, fiul lui (641), dar și acela a murit, împărățind numai patru luni, căci a fost otrăvit în taină de mama sa vitregă. După dînsul, vitrega lui mamă, anume Martina, a pus pe fiul său Heraclion pe scaun (641), prin mijlocirea patriarhului. Dar după șase luni ale împărăției lui Heraclion, s-au sculat asupra lui boierii și prinzîndu-l, i-au tăiat nasul, asemenea și maicii lui, Martina, și i-au trimis pe amîndoi în surghiun cu necinste.

    După aceasta au ales la împărăție pe fiul lui Constantin și nepotul lui Heraclie, cu numele Constans (641-668), care și el a avut fiu pe Constantin, care s-a numit „bărbos”. Împărățind Constans, patriarhul de atunci al Constantinopolului, cel de un gînd cu Martina, despre care se vorbea în popor că împreună cu dînsa au omorît cu otravă pe Constantin, fiul lui Heraclie și tată al lui Constans, împăratul cel pus din nou; atunci patriarhul Piros temîndu-se foarte și dezbrăcînd de la sine rînduiala patriarhiei, a fugit de voia sa în surghiun, în Africa; iar după dînsul a venit Pavel la scaun în Constantinopol, care de asemenea era eretic monotelit. Mai pe urmă s-a vătămat și împăratul de acel eres și s-a făcut mare ajutător și răspînditor al acelui eres.

    Cuviosul zăbovind în părțile Africii, s-a dus acolo Piros, patriarhul Constantinopolului, cel care fugise de la scaunul său, și străbătînd cetățile, înșela pe cei dreptcredincioși cu a sa rea credință; și mult ar fi vătămat acolo Biserica lui Hristos, de n-ar fi avut potrivnic pe Cuviosul Maxim, cu care adunîndu-se în toată vremea, se întărea cu credință; și a fost nevoie să se adune episcopii din Africa în Cartagina, ca să asculte întrebările amîndurora, pentru că aceasta dorea și Grigore, patriciul părților acelora.

    Deci, făcîndu-se sinodul și întrebarea, înțelepțitul de Dumnezeu Maxim a biruit pe Piros, dovedindu-i din dumnezeieștile cărți și din dogmele Sfinților Părinți, arătîndu-i că în Hristos Dumnezeu, precum sînt două firi, așa sînt și două voințe și că lucrările sînt într-o persoană nedespărțită. Drept aceea, Piros fiind biruit, s-a lipit de cei dreptcredincioși și a fost primit de Biserică cu dragoste și cu cinste ca patriarh.

    Atunci Piros a alcătuit și o cărticică cu mărturisirea credinței celei drepte și s-a dus în Roma, la episcopul Teodor, cel care a venit după Ioan, și acolo l-a primit cu cinste, ca pe un patriarh dreptcredincios al Constantinopolului. Deci, auzindu-se în Constantinopol, cum că Piros s-a alăturat la cei dreptcredincioși, adunarea eretică se tulbura cu zavistie despre aceasta și, alcătuind cuvinte mincinoase, a adus în popor acest zvon: că episcopii din Africa și episcopul Romei cu sila l-au făcut pe Piros să fie cu dînșii la un gînd. Ajungînd acel zvon la împăratul, acesta îndată a trimis pe un boier în Italia, anume Olimpiu, care era eretic, ca să întoarcă pe Piros iarăși la mărturisirea monoteliților.

    Ajungînd Olimpiu în Italia și intrînd în cetatea Ravena, a chemat la dînsul pe Piros din Roma și iarăși l-a făcut să se țină de eresul cel dintîi. Iar el, întorcîndu-se la ale sale rătăciri, s-a făcut vrednic ca să se dea anatemei de către sfinții părinți, împreună cu cei de un gînd cu el, lucru care s-a și făcut mai pe urmă.

    În acea vreme, împăratul Constans, fiind îndemnat de Pavel ereticul, patriarhul Constantinopolului, a scris, în septembrie 648, precum mai înainte Heraclie, moșul său, alcătuirea (mărturisirea) credinței sale, plină de eresuri, numind-o „Tipos” (normă) și a trimis-o pretutindeni, poruncind ca așa să se creadă. Și ajungînd aceea la Roma, episcopul Teodor sfîrșindu-se, a urmat Martin fericitul (649-653); iar împăratul dorea ca episcopul cel nou pus să-i primească „Tipos”-ul lui, cel scris despre credință.

    Dar acela îl lepăda, zicînd: „De ar voi toată lumea să primească acea nouă învățătură potrivnică credinței celei drepte, eu nu voi primi, nici nu mă voi depărta de acea evanghelică și apostolică învățătură și de predaniile sfinților părinți, chiar de aș pătimi și moarte”. Iar Sfîntul Maxim Mărturisitorul, fiind atunci în Roma, a făcut pe fericitul Martin ca să adune sinod numaidecît și acea scrisoare împărătească, ce se numea „Tipos”, s-o anatematizeze sobornicește, ca pe o eretica și potrivnică Bisericii lui Hristos. Și așa a și făcut. Episcopul Romei, chemînd pe episcopii săi, 105 la număr, între care era și Maxim, și punînd înainte rătăcirea lui Chir, Serghie, Piros și Pavel, împreună cu împărăteasca scrisoare ereticească, au dat-o anatemei; și au scris la toți credincioșii din toată lumea, întărindu-i întru dreapta credință și arătîndu-le eretica rătăcire și poruncindu-le cu tot dinadinsul să se ferească de ea.

    […]

    Iar el cu multă îndrăzneală a vădit minciuna lor, grăind fără temere înaintea patriarhilor și a suitei. Cînd l-au întrebat: „Ai anatematizat „Tipos”-ul cel împărătesc?”. El a răspuns: „Nu numai l-am anatematizat, ci și o cărticică am scris asupra lui”. I-au zis boierii: „Nu mărturisești că rău ai făcut?”. El a răspuns: „Să nu-mi ajute Dumnezeu a zice că rău am făcut, ceea ce după rînduiala bisericească am făcut bine”. Și de alte multe lucruri fiind întrebat, el răspunzînd precum îi ajuta Dumnezeu, l-au scos afară și l-au adus pe Maxim, cuviosul bătrîn, înăuntru, căruia Troil patriciul i-a zis: „Vezi, părinte, să grăiești adevărul, că Dumnezeu te va milui; căci cînd vom veni la întrebarea cea legiuită, de se va afla adevărată o pricină din cele aduse asupra ta, după lege vei fi chinuit”.

    Răspuns-a bătrînul: „Am grăit acum și iarăși grăiesc că atunci ar fi cu putință ca una dintr-acele pricini să fie dreaptă, cînd lui satan i s-ar putea zice că este înger luminat. Dar de vreme ce satana nu este astfel și nu poate să fie, fiind depărtat, pentru aceea și pricinile acelea nu pot să fie drepte, cînd sînt mincinoase. Însă ceea ce voiți să faceți, faceți; eu pe Dumnezeu cu dreaptă credință cinstindu-L, nu mă tem de strîmbătate”. Troil i-a zis: „Au doară n-ai anatematizat „Tipos”-ul?”. Bătrînul a răspuns: „Nu o dată ți-am spus că l-am anatematizat”. Troil a zis: „De ai anatematizat „Tipos”-ul, apoi și pe împăratul l-ai anatematizat”.

    Cuviosul a răspuns: „Eu pe împărat nu l-am anatematizat, ci hîrtia cea străină de credința cea dreaptă”. Troil a zis: „Unde l-ai anatematizat?”. Răspuns-a Sfîntul Maxim: „La sinodul cel local ce a fost în Roma, în Biserica Mîntuitorului și a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu”. Atunci i-a zis eparhul: „Te vei împărtăși cu Biserica aceasta sau nu?”. Sfîntul a răspuns, zicînd: „Nu mă voi împărtăși”. Eparhul a zis: „De ce?”. Sfîntul a răspuns: „Pentru că a lepădat sinoadele cele credincioase”. Eparhul a întrebat: „Dacă Biserica noastră a lepădat sinoadele, apoi cum acelea se află în sinaxarul lunilor?”. Sfîntul a zis: „Ce folos de lume și de pomenirile acelora, dacă dogmele lor sînt lepădate?”. Eparhul a zis: „Vei putea să dovedești că Biserica de acum a lepădat dogmele sfintelor sinoade de mai înainte?” Bătrînul a răspuns: „De-mi veți da voie și îmi veți porunci, apoi cu înlesnire voi dovedi”.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Starețul Rafail (Berestov) de la Athos: „Nu se mai poate tăcea!”, 16 iunie 2010:
    http://toaca.md/?&page=news&row_id=135
    […]
    Așadar, vă chem pe voi, iubiți Arhipăstori, să vă ridicați întru apărarea credinței ortodoxe împotriva tuturor ereziilor și dezbinărilor.

    Dacă însă veți tăcea cu voi se va judeca Sf. Serafim de Sarov, și Hristos înfricoșător vă va acuza dacă nu vă veți ridica întru apărarea Ortodoxiei:

    „Mie, nevrednicului Serafim, Domnul mi-a deschis, că pe pământul Rusiei vor fi mari nenorociri. Credința Ortodoxă va fi călcată în picioare, arhiereii Bisericii lui Dumnezeu și alte fețe duhovnicești se vor lepăda de curăția Ortodoxiei și pentru aceasta Domnul îi va pedepsi cu asprime. Eu, nevrednicul Serafim, trei zile și trei nopți L-am rugat pe Domnul ca să mă lipsească pe mine de Împărăția Cerească, iar pe ei să-i miluiască. Dar Domnul a răspuns: „Nu îi voi milui, pentru că ei învață învățături omenești și cu limba lor mă cinstesc pe Mine, iar inima lor departe de Mine stă”…

    Orice dorință de a introduce schimbări în pravila și învățătura Sfintei Bisericii este erezie, hulă asupra Duhului Sfânt, care nu se va ierta în veac. Pe această cale vor merge arhiereii pământului rusesc și mânia lui Dumnezeu îi va răpune pe ei…”

    Pocăiți-vă, cât Domnul mai rabdă.

    Și poporul rus nu vă va susține în lepădarea voastră. Veți fi ca niște trădători, ca niște iude. Și doar acei Arhierei, care vor rămâne credincioși Bisericii și lui Hristos, vor fi în Biserica Sfântă, Ortodoxă.

    Este necesar să fie convocat Soborul Ortodox Local, dacă reprezentanții oficiali vor accepta al 8-lea Sobor „tâlhăresc” și vor primi ideile eretice de unire cu catolicii, vor recunoaște întâietatea papei și ecumenismul și dacă vor încălca așezămintele Apostolești despre aceea, că preotul este bărbatul unei femei și nu îi este permis să se însoare de două ori.

    Acest sobor poate fi convocat de trei episcopi, sau de zece, sau de douăzeci… Aceasta va fi Biserica prigonită, însă noi vom da mărturii pentru ea, toți creștinii ortodocși. Credincioșii, care-L iubesc pe Domnul nostru Iisus Hristos, vor rămâne în Biserică.

    La Sfântul Sobor sabia credinței va curăța toate ereziile. Această Biserică va fi Sfântă, Adevărată, Biserica Ortodoxă a lui Hristos curățită. Iar ereticii vor fi osândiți și alungați afară împreună cu toate ereziile. Acea „biserică” a satanei, zidită de apostați, care nu se va smeri în fața sfântului Sobor și va recunoaște întâietatea papei în Biserică, și nu a lui Hristos, se va uni cu celelalte confesiuni. Această „biserică” este a lui antihrist, fiind acea desfrânată, care șade pe fiară (Apoc. 17, 3). Iată încotro se cotilesc reprezentanții oficiali ai Biserici, iată încotro merg – la satana.

    Soborul Ortodox, adunat din episcopi, preoți, diaconi, călugări și mireni, este un instrument canonic corect al Bisericii. Cu lama credinței el curăță toate rănile canceroase de pe trupul Sfintei Biserici Ortodoxe. Sfântul Sobor trebuie să osândească toate ereziile și toate vătămăturile din conștiința omenească: și sionismul, și masoneria, și socialismul, și comunismul, și democrația ca fiind lepădări de Dumnezeu ce provoacă daune imense omenirii.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Părintele Adrian Făgețeanu, Viața mea. Mărturia mea. Interviuri de Andrei Dârlău. Volum coordonat de Ciprian Voicilă, Editura Areopag, Editura Meditații, București, 2011, p. 87:

    […]
    [Andrei Dârlău:] Părinte, ce credeți: România se mai vindecă?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] România? Nu! Mai curând se vor vindeca alte țări. România, v-am spus mai înainte și repet: nu se pot uni doi români între ei. Asta-i cea mai bună dovadă că suntem strănepoții geților, dacilor. Sfinții Părinți din ultimul timp spun că, din cauză că rușii au dat cei mai mulți mucenici, ei vor lupta împotriva și a ecumenismului și a papistașilor și a tuturor…

    [Andrei Dârlău:] Cine, rușii?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Rușii! Vor lupta și vor ajunge să conducă Constantinopolul ortodox.

    [Andrei Dârlău:] Este așa și o profeție a unui părinte din Sfântul Munte, la fel zice.

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Da, da. Păi, da, da, exact.
    […]


    _________________________________________________________________________________________

    AUDIO (si transcriptul). Parintele ANTIM (ce a parasit Manastirea Bistrita) si parintele HARITON (Muntele Athos) discutand pe tema MARELUI SINOD: “ce vom face, unde ne mai spovedim, unde ne mai împărtășim, unde mai mergem la Liturghie?”:
    https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/06/audio-si-transcriptul-parintele-antim-ce-a-parasit-manastirea-bistrita-si-parintele-hariton-muntele-athos-discutand-pe-tema-marelui-sinod-ce-vom-face-unde-ne-mai-spovedim-unde-ne-ma/
    […]
    P.A.:

    -”Unii, ca persoana mea sau alții, și sunt puțini aceștia în România, nu vor avea altă cale decât ieșirea din mănăstire. Că nici nu mai poți sta! Deci calea retragerii …! Dacă am avea stareți care să fie împreună cu obștile după gândirea sfinților, ar fi o luptă în comun, dar așa nu este…! Și durerea mare…, încă sunt creștini care sunt frământați de lucrurile acestea sinceri pentru mântuire și întreabă: ce vom face, unde ne mai spovedim, unde ne mai împărtășim, unde mai mergem la Liturghie? Asta-i durerea mare! Le-am spus: fraților, dacă o să fie…, o să ajungem ca Sf. Maria Egipteanca. Nu a avut nici icoană, nu a avut nici anafură, nici aghiasmă, nici biserică, nici preot, nici spovedanie, nici Liturghie, nici …nimic! Pocăința, lacrimile și celelalte ne unește cu Hristos! Le-am spus și lucrurile acestea, mai ales la ucenici de-ai mei.
    […]
    _________________________________________________________________________________________

    Concluzii:

    Sfântul Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul cum a văzut că a apărut erezia nu s-a mai împărtășit cu ereticii (sau folosind cuvintele canonului 15 de la Sinodul I-II Constantinopol din 861 – s-a îngrădit de erezie și de eretici, de împărtășirea cu erezia și cu ereticii), și a mers în Africa unde „ia parte la mai multe sinoade în Africa, convocate la îndemnul lui pentru osândirea monotelismului. La finea anului 646 e în Roma, unde rămâne până la 649, determinând pe papa Martin să convoace sinodul din Lateran, prin care de asemenea se condamnă monotelismul”; deci la îndemnul Sfântului Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul au fost convocate mai multe sinoade locale ce au a dat anatemei erezia monotelismului, deși „eresul monoteliților, adică al acelora ce mărturisesc că este numai o voință în Hristos, Dumnezeul nostru, s-a născut din eresul ce a fost mai înainte, al lui Eutihie”, monofizitismul fusese anatemizat la Sinodul IV Ecumenic. Erezia combătută de Sfântul Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul, monotelită, a fost anatemizată la Sinodul VI Ecumenic 680-681, la ceva vreme după mutarea la Domnul a Sfântului Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul – 662 (vezi https://graiulortodox.wordpress.com/2014/09/20/223-cele-9-sinoade-ecumenice-ale-bisericii-ortodoxe-universale-si-minunile-care-s-au-intamplat-stalpii-si-fortificatiile-ortodoxiei/)

    Cum ar fi procedat Sfântul Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul dacă ar fi trăit acum în România? S-ar fi îngrădit de erezia ecumenistă, nu s-ar mai fi împărtășit și nu ar mai fi participat la slujbele ereziarhilor ecumeniști, popilor ecumeniști ce pomenesc ereziarhi ecumeniști și ar fi încercat, cu Harul Sfântului Duh, să lămurească pe cât mai mulți oameni, episcopi, clerici și mireni să convoace un sinod local de către episcopi ortodocși, nu minciuno-episcopi, care să dea anatemei adunarea Creta și hotărârile ei eretice, neîmpărtășindu-se cu ereticii nici până la convocarea unui sinod local, nici după convocarea sinodului local și rostirea anatemelor, dacă ereticii s-ar fi încăpățânat în eresul lor.

    Monahul Teodot și toți clericii sau mirenii, dacă vor să urmeze vieții Sfântului Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul, ar trebui să învețe oamenii: cine vrea (pentru că și Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a spus: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.” (Matei 16, 24)), să nu mai participe și să nu se mai împărtășească la slujbele ereziarhilor și popilor care pomenesc ereziarhi ecumeniști (adică să aplice canonul 15 de la sinodul I-II Constantinopol), până întâlnirea unui sinod local, al unor episcopi ortodocși, nu al unor ereziarhi, care să anatemizeze adunarea tâlhărească din Creta și hotărârile ei eretice.

    Dacă în România nu se va întâlni un sinod ortodox local, dacă nu va fi un sinod al unor ierarhi ortodocși, nu ereziarhi, care să dea anatemei, să anatemizeze adunarea din Creta și hotărârile ei eretice, se va împlini încă odată Cuvântul lui Dumnezeu, cu ‘păstorii’ oilor cuvântătoare românești dar și cu cei care îi urmează în erezia lor, care spune: „Domnul din Cer au privit preste fiii oamenilor, ca să vază de este cel ce înțelege, sau cel ce caută pre Dumnezeu. Toți s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.” (Psalmul 13, 2-3), ceea ce va face ca să se împlinească și cuvintele întru Adevăr rostite atât de Părintele Cuvios Adrian Făgețeanu cât și de Părintele Antim Gâdeoi.
    ________________________________________________________________________________________

    Sfârșit și lui Dumnezeu, în Preasfânta Treime închinat: Tatălui Atotțiitorul și Fiului, Domnului Iisus Hristos Mântuitorul și Sfântului Duh Mângâietorul, slavă pentru tot și pentru toate!

    „Bine ești cuvântat Doamne, învață-ne îndreptările Tale.
    Bine ești cuvântat Stăpâne, înțelepțește-ne cu îndreptările Tale.
    Bine ești cuvântat Sfinte, luminează-ne cu îndreptările Tale.”

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Cuvios Maxim Mărturisitorul și ale tuturor Sfinților Tăi din Biserica Biruitoare cu Sfântă Crucea Ta, iartă-ne, apără-ne, acoperă-ne cu acoperământul aripilor Tale, ajută-ne, învață-ne, înțelepțește-ne, luminează-ne, întărește-ne ca să nu Te părăsim pe Tine și Sfântă Biserica Ta, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi.

    Apreciază

  31. Templier said, on octombrie 17, 2016 at 10:58 pm

    Monahul Teodot Marturisitorul:”Sinodul pan-Ortodox apostat”

    Apreciază

    • el said, on octombrie 18, 2016 at 8:39 pm

      Templier

      „Marturisitorul” tau zice ca aia sunt apostati… dar MERGE si se imparatseste la popii POMENITORI de ERETICI APOSTATI ( mai rau la omenitorii lui teofan SUPRAERETICUL ecumenist si MONOFIZIT , ultia EREIE fiinde DEMULT anatematizaa la fel si urmatorii ei!!!) si deci, dupa Sf Parinti , este in DEPLINA COMUNIUNE cu APOSTATII si ERETICII prin POMENIREA lor.

      OK?

      asadar ORICE ar zice daca NU IESE din EREZIE e ZERO si pentru mantuirea lui si pt presupusul folos al altora pe care II INSEALA trimiandu-i si pe ei la popi pomenitori de ERETICI.

      daca nici acum nu iti e clar cum sta treaba cu urlarici teodot „marturisitorul” ai probleme MARI si de logica( ca el caruia i se pare ca zice si face la fel ca aia e care-i lauda :Par Sava, Par Gavriil de la Panaguda, Par Antim,etc) si de intelegere duhovniceasca si mantuirea ta insasi e in PERICOL.

      Apreciază

      • Templier said, on octombrie 18, 2016 at 9:29 pm

        el,scuza-mi curiozitatea si spune-mi un lucru(daca vrei)Pe Monahul Teodot l-am vazut l-am ascultat si stiu cine este(cel putin in aparenta)Dar tu de pe ce pozitie vorbesti(in ce calitate)?

        Apreciază

      • ilioara said, on octombrie 19, 2016 at 12:07 pm

        el e piatra care striga….au ajuns sa strige pietrele….

        Apreciază

      • el said, on octombrie 19, 2016 at 12:31 pm

        Templier

        in calitate de CRESTIN ORTODOX si MARTURISESC Adevarul cu care sunt DATOR si eu si TOTI crestinii ortodocsi care vor sa se mantuiasca , inclusiv tu si INSELATUL teodot !

        ok?

        nu spun Adevarul? dovedeste! teodot insa e ERETIC si INSELAT si am dovedit cu Argumente.

        in rest e irlevant ce ceri tu , pe mine ma stie HRISTOS si e DESTUL !
        schimba cu ceva DATELE ESENTIALE numele meu sau faptul ca m-ai vazut tu la mutra sau nu?
        sau crezi ca din niscaiva „intelepciune” pui intrebarea asta?

        si daca permiti un sfat :templier ai grija la MANDRIE si la EREZIE/INSELARE, idolul EGO a DARAMAT case si mai mari …. si mantuirea se castiga cu GREU, mai ales in vremurilöe de pe urma.

        Apreciază

      • ilioara said, on octombrie 19, 2016 at 3:15 pm

        ma da matale ce cavaler templier zici ca esti? vreo reincarnare ceva?

        Apreciază

  32. […] La SINAXA PAN ORTODOXA, din ianuarie 2017, din Grecia, VOR ANATEMATIZA Marele Sinod […]

    Apreciază

  33. […] La SINAXA PAN ORTODOXA, din ianuarie 2017, din Grecia, VOR ANATEMATIZA Marele Sinod. E super, dar DE… […]

    Apreciază

  34. […] La SINAXA PAN ORTODOXA, din ianuarie 2017, din Grecia, VOR ANATEMATIZA Marele Sinod. E super, dar DE… […]

    Apreciază

  35. […] din Creta Dar daca majoritatea vrea Sinod, atunci Sinod sa fie. Prin octombrie ni s-a spus cum ca: La SINAXA PAN ORTODOXA, din ianuarie 2017, din Grecia, VOR ANATEMATIZA Marele Sinod. E super, dar DE… La acea vreme am considerat ca termenul e mult prea lung, caci boala lunga inseamna moarte sigura. […]

    Apreciază

  36. […] La SINAXA PAN ORTODOXA, din ianuarie 2017, din Grecia, VOR ANATEMATIZA Marele Sinod. E super, dar DE… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.