SACCSIV – blog ortodox

ANTI MARELE SINOD. Scrisoarea Preotului NICOLAE STRIZU catre Mitropolitul Banatului

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 12, 2016

   Iata ce putem citi la Nu recunoaștem Adunarea din Creta – Scrisoarea Nr. 23 (Banatul își înalță glasul său) de pe Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”:

ÎNALTPREASFINŢITE PĂRINTE MITROPOLIT

Cu adâncă durere, asemenea multor creştini din ţara noastră, venim şi noi cu această scrisoare înaintea Înaltpreasfinţiei Voastre, spre a ne arăta amărăciunea pricinuită de hotărârile Sinodului din Creta. Considerăm că este mai de folos a ne exprima opinia noastră înaintea Înaltpreasfinţiei Voastre decât a adopta o atitudine de tăcere, indiferenţă sau neştiinţă, toate acestea fiind păcate în condiţiile date, asemenea necredinţei.

Prin dualitatea anumitor hotărâri de la acest Sinod asistăm din nefericire dacă nu la o schimbare, cel puţin la o scădere a dogmei Unicității și Sobornicității Bisericii Ortodoxe. Sunt de asemenea multe reproşuri la adresa acestui “Sinod”: că a oferit posibilitatea introducerii oficiale a ereziei ecumeniste în doctrina Bisericii. S-a scris deja mult pe seama acestor hotărâri. Nu dorim să cuprindem și să analizam în această scrisoare toate acestea, amintim doar că sunt contestate ca fiind lipsite de autenticitate ortodoxă următoarele texte:
1. Documentul “Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine”:
Articolul 6 acordă statut bisericesc ereziilor. Articolul 12 sugerează că şi ortodocşii caută restabilirea dreptei credinţe şi unitatea dragostei, ca şi cum le-ar fi pierdut odată cu eterodocşii. Articolul 19 recunoaşte Consiliul Mondial al Bisericilor ca temei doctrinar, prin însuşirea “premiselor eclesiologice” ale Declaraţiei de la Toronto (1950). Articolul 22 acordă puteri depline “sistemului sinodal”, o autoritate infailibilă, în dauna Sfintei Biserici, înțeleasă plenar ca şi comuniune dintre cler şi credincioşi întru Hristos.
2. Regulamentul de organizare al Sinodului este antitradiţional şi antisinodal, pentru că a pus bazele unei noi eclesiologii a primatului. Acest regulament prevede ca documentele Sinodului să fie votate doar de cei 14 capi ai Bisericilor locale.
3. Introducerea practicilor străine Ortodoxiei.Căsătoria mixtă, adunările episcopale, rugăciuni pentru mediu etc.
Sunt anumite asigurări venite din partea unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum că “nimic din ceea ce este ortodox nu s-a schimbat”. Că sensul cuvântului Biserică (Eclessia), acordat celor din afara dreptei credinţe, are doar conţinut istoric şi nu eclesiologic. De asemenea mai poate fi amintită şi argumentarea unor teologi români că denumirea de” Biserică istorică” aplicată unor confesiuni creştine la Sinoade Ortodoxe anterioare (Enciclica Patriarhilor din 1848, Sinodul din 1484) nu implică şi o conotaţie eretică a formulării, deci nici în situaţia dată.

Asocierea însă cu erezia în acest caz,are după părerea noastră o altă subtilitate interpretativă. Nefiind născută “filozofia ecumenistă” în acele vremuri, n-a fost necesară impunerea unor precauţii în folosirea termenului de Biserică, de la sine “bisericile” din afara celei “Una, Sfantă, Sobornicească şi Apostolească Biserică” nu erau considerate ca fiind Biserica adevărată.
Conform evaluărilor făcute de renumiţi teologi contemporani, Sinodul din Kolimbari – Creta, prin votarea celui de al şaselea document caracterizat prin “neclaritaţi intenţionate”şi “contradicţii teologice”, “a consolidat instituţional ecumenismul, cea mai mare erezie eclesiologică şi cea mai riscantă poli-erezie care a apărut vreodată în istoria Bisericii. Ecumenismul datorită caracterului său sincretist …toceşte conştiinţa dogmatică a pliromei Bisericii si generează confuzie în jurul identităţii credinţei noastre. În mod viclean goleşte integritatea credinţei mântuitoare a Bisericii, cu consecinţe soteriologice grave, susţinând că toate credinţele religioase sunt soteriologic valabile …că toate credinţele eterodoxe şi ale celorlalte religii sunt căi care conduc la aceeaşi mântuire.” (Dimitrie Tselenghidis – Scurtă evaluare a Sfântului şi Marelui Sinod din Creta)
Ecumenismul prin multiplele sale feţe reprezintă un pericol de neimaginat pentru viitorul Bisericii Ortodoxe. Hotărârile unui Sinod Panortodox trebuiesc făcute fără echivoc sau fisuri dogmatice. Precizarea reprezentanţiilor BOR “- Confesiuni creştine eterodoxe” în loc de ‘’Biserici’’ era termenul cel mai potrivit pentru demnitatea unui Sfânt si Mare Sinod al Ortodoxiei. Din nefericire propunerea a fost retrasă, deschizându-se astfel porţile întunecate ale ereziilor. Efectele se văd deja la scurt timp: botezul ortodocşilor de către catolici şi acceptarea unei formule ortodoxe pentru primatul papal. Totuşi nesemnarea acestor documente cretane de către 33 de arhierei ortodocşi ne mai dă o sperantă în soluţionarea corectă a acestor disoluţii de către toţi ierarhii, într-un viitor cât mai apropiat.

ÎNALTPREASFINŢIA VOASTRĂ

În faţa acestei situaţii dramatice nu putem sta indiferenţi, pentru că aceste hotărâri vizează viaţa noastră de zi cu zi, viaţa preoţilor şi a credincioşilor, viaţa poporului român. Cine poate garanta prezenţa Duhului Sfânt la slujbele noastre dacă am căzut în erezie? Ce se alege de poporul acesta dacă pierde pe aliatul său dintotdeauna, Duhul Sfânt care a ţinut “sufletul în trup şi carnea în oase” a acestui neam în cele două milenii?
Sunt consecinţe prea grave, Înaltpreasfinţia Voastră, ca rezolvarea acestei situaţii să se limiteze doar la organizarea unor conferinţe cu teologi năimiţi să răstălmăcească dogmele sau la anihilarea celor câţiva monahi și preoţi care au rupt tăcerea. Este nevoie mai mult ca oricând de mărturisire şi de curaj, aşa cum au avut Brâncovenii.
Este nevoie pentru Ortodoxia românească să fie salvată de ierarhii ei. Ce este mai uşor a zice ? “da, ecumenismul este erezie” sau “retragem iscălitura noastră până la o nouă decizie”. Vor fi cinstiţi de popor ca unii ce au apărat Ortodoxia şi L-au mărturisit pe Hristos, adevăraţi arhierei ai Bisericii Sale.
Vă conjurăm, Înaltpreasfinţia Voastră, să fiţi şi de această dată, ca în atâtea alte dăţi, alături de popor. Fiţi apărătorul Ortodoxiei şi al neamului românesc, fiţi eroul Banatului pe care îl păstoriți.

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU ÎN VECI. AMIN.

PREOT NICOLAE STRIZU – PAROHIA FOENI

(alături de 58 de alți semnatari)

Comentariu saccsiv:

   Cititi va rog si:

Pr. Nicolae Strizu – Meditaţie la Duminica Ortodoxiei: Biserica şi masoneria

 

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Claudiu said, on octombrie 12, 2016 at 5:04 pm

    Doamne ajuta! In sfarsit cineva si din partile Banatului adreseaza o scrisoare „cretanului”. Eu cred ca, prin mila Lui Dumnezeu vom avea cel putin 1 „nepomenitor” in fiecare judet al tarii..pentru ca Dumnezeu la Judecata ne vrea fara raspuns, fara scuza..nu o sa putem zice „pai Doamne da nu avut unde sa merg ca preotii nepomenitori erau foarte departe”..Doamne ajuta! Doamne fereste ne de prooroci mincinosi, Doamne fereste ne de cei imbracati in piei de oaie care pe dinauntru sunt lupi rapitori, Doamne lumineaza ne calea si ajuta ne sa ramanem in dreapta credinta! Amin!

    Apreciază

  2. Alex said, on octombrie 12, 2016 at 6:50 pm

    NASA live

    Apreciază

  3. Alex said, on octombrie 12, 2016 at 6:51 pm

    24/7 STREAM: 👽🌎 „EARTH FROM SPACE” ♥ NASA #SpaceTalk (2016) ISS HDVR | Subscribe now!

    Apreciază

  4. Serban said, on octombrie 12, 2016 at 9:02 pm

    Saccsiv, as dori un raspuns daca se poate. Va veni in tara la hramul Sfintei Parascheva si va sluji cu Mitropolitul Teofan, Mitropolitul Atanasie de Limassol, ce nu a semnat documentele. De asemenea, a fost la Bucuresti, Patriarhul Antiohiei ce nu a participat la sinodul din Creta. De ce nu exista o problema din partea celor ce nu au participat la sinod (sau au participat dar nu au semnat un anumit document) cu cei ce au participat si au semnat toate documentele?

    Multumesc.

    Apreciază

    • mircea.v said, on octombrie 12, 2016 at 11:46 pm

      Serban,

      pai de unde sa stie saccsiv ce-i in capul lor? Pot fi foarte multe explicatii, dar toate explicatiile nu sant de nici un folos. Sant detalii, spectacol, fum, abur, politics…
      Da te intreb eu pe tine altceva:
      De ce nu exista o problema sa viziteze x si y pe unii care sant de acord cu amprentarea, cipurile, cardurile de sanatate? Ca si asta e la fel de importanta, cel putin. Nu?

      Astea 2 sant criteriile. Asculta-l pe Sf Apostol Pavel. Cine nu asculta, greseste.

      Steinhardt:

      „Oamenii rai, tiranii, propaganda ideilor rele cauta sa incurce lucrurile, sa le ieie asa, incat secundarul si principalul sa se amestece, si ochiul omului sa nu mai poata desprinde limpede ceea ce este esential din masa de detalii nesemnificative. […]

      Şi am spus ca ceea ce fac aia care monteaza procese false, cu hotararea dinainte stabilita, e sa prezinte lucrurile in asa fel, incat amanuntele sa orbeasca oamenii de buna credinta si ei sa creada ca intr-adevar procesul a fost drept, si am comparat aceasta actiune cu ceea ce face prestidigitatorul. El apare pe scena, isi sufleca manecile, arata jobenul publicului, sa vada ca jobenul nu contine nimic intr-insul, isi scutura mainile si bratele si pe urma scoate un iepure din joben. Şi toata lumea e fermecata si minunata de cum de-a iesit iepurele din joben.
      Dar el, ca sa faca aceasta operatie, o pierde intr-o serie intreaga de detalii. Muzica, lumini, gesturi, in asa fel ne orbeste, ne pierde cu detaliile, incat noi nu observam pe unde iese cu adevarat iepurele. E o operatie de prestidigitatie, care urmareste sa ne distraga privirea, sa ne ameteasca. Asta cred ca fac oamenii astia. Ne orbesc, ca sa nu avem capacitatea de-a prinde esentialul, de a discerne esentialul. […] Deci trebuie sa fim foarte atenti. Clarviziunea este intr-adevar o insusire esentiala a tuturor spiritelor mari. […] Exista o intreaga arta a vederii. Ne lasam foarte usor orbiti, foarte usor ametiti, distrasi. E o arta, arta vederii”.

      Apreciază

    • el said, on octombrie 13, 2016 at 12:07 am

      Serban

      pentru ca bietii de ei desi au INTENTIE BUNA si FAPTA BUNA, NU AU INSPIRATIA DIRECTA de la Duhul Sfant!
      A is Sf Grigorie de Nazian ” eu L-am vazut/l cunosc e El” despre Duhul Sfant au scris Sf Parinti INTOCMAI ca Sf Grigorie la Sinodul II Ecumenic.

      acum CINE are cuvant DOERT de la Dumnezeu ca sa aibe si TARIA NECESRA sa-l sustina?
      si daca NU AU CUVANT DICET, DE CE NU asculta de Duhul Sfant care DEMULT, prn Sf Parinti ne-a invatat pe noi TOATE ?…
      Raspuns: pentru ca nu NUMAI harul si inspiratia DRECTA de la Duhul Sfant le LIPSESTE ci si CREDINTA si ASCULTAREA de Duhul Sfant si Sf Parinti !!!

      asta e tabloul „marturisitoruilor” actuali…

      Apreciază

    • gheorghi said, on octombrie 13, 2016 at 10:48 am

      Singurul prezent in Creta care nu asemnat vreun document in vreo varianta lingvistica este Dusan din Patriarhia Serbiei. L-a auzit cineva spunand ceva?
      Toti ceilalti au semnat cel putin un document in cel putin o varianta lingvistica – greaca, engleza, franceza ori rusa. TOTI CEILALTI AU SEMNAT MACAR O EREZIE.
      … de mana unul cu altul (orb pe orb calauzind..), in acelasi pas, cu ceva cosmetica si decoruri de tip cultural-mistic se prezinte vajnici luptatori…
      De cate ori (ar fi „nevoie!?!) sa hulesti, cat de multe „IOTA” sa schimbi, cate canoane sa calci, cata telogie sa rastalmacesti (anti-talcuire) incat sa fii considerat eretic?
      Si cand erezia este declarata public, CU SEMNATURA!… nu asta este definitia „apostaziei”?
      Prin intalniri si slujire comuna ei nu condamna, nici critica apostazia colectiva ci se insotesc cu ceilalti in osandire.
      De asta se inteleg intre ei, vorbesc „cretanii” cu ne-participantii „aceeasi limba”, a ecumenistilor „diplomati” si „titrati” de Papism si Protestantism.

      Apreciază

  5. proiecteeducationale said, on octombrie 13, 2016 at 7:58 pm

    Dumnezeu sa va intareasca si sa va ocroteasca parinte. Ati luat decizia care ar trebui sa o ia toti slujitorii si credinciosii ortodocsi.

    Apreciază

  6. roman adriana said, on octombrie 14, 2016 at 11:51 am

    Doamne ajuta,parinte!un adevarat preot care nu ii este teama ca ii cade scaunul,felicitari!

    Apreciază

  7. roman adriana said, on octombrie 14, 2016 at 11:54 am

    Doamne ajuta,parinte!un adevarat preot nu ca ceilalti carora le este frica sa nu le cada scaunul!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.