SACCSIV – blog ortodox

Ordin de ministru: STARPITI PUFOSENIILE

Posted in Uncategorized by saccsiv on Septembrie 30, 2016

Sunt scumpute pisicutele astea salbatice?

pisici_salbatice

Foto: https://pufosenia.org/ea-este-pisica-salbatica/

Ordin: Sa le starpim prin impuscare.

Iata ce putem citi la Ministerul Mediului dă ordin pentru împuşcarea a 1.691 de animale protejate de pe Cotidianul:

Un ordin elaborat de Ministerul Mediului şi aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, propune împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice strict protejate. Pe lângă urşi şi lupi, este vorba şi de împuşcarea a 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie. Documentul poate fi consultat aici. Conform referatului de aprobare, semnat de directorul Adi Popescu, proiectul de ordin stabileşte nivelul maxim de intervenţie în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică în baza procedurii de acordare a derogărilor de la măsurile de protecţie strictă a speciilor de floră şi faună sălbatică, prin a cărui implementare se doreşte un impact pozitiv asupra stării de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de floră şi faună protejate, având în vedere necesitatea evitării producerii unor evenimente care să pună în pericol sănătatea şi securitatea publică sau să producă diverse pagube”. Referatul stipulează că numărul de exemplare care se pot recolta din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, supus aprobării prin ordin, a fost stabilit în urma propunerilor realizate de către Universitatea Transilvania din Braşov. Pentru prezentul proiect de ordin a fost obţinut avizul Academiei Române, conform prevederilor legale în vigoare, susţine Ministerul Mediului.

ONG-ul de mediu WWF susţine că prin acest ordin avem de a face cu o victorie a intereselor vânătoreşti. „Vânătoarea va fi singura alternativă de control a conflictului dintre om şi animalele sălbatice, dacă ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, va trece mai departe. Și asta în condiţiile în care cotele stabilite de autorităţi se bazează pe un studiu care propune împuşcarea a 68 de râşi şi 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensaţii, existent în acest moment, nu funcţionează eficient. În plus, deşi studiile de specialitate realizate de WWF şi alte ONG-uri arată că estimările efectivelor de animale sălbatice nu corespund cu realitatea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor continuă să ignore experţii în conservare pe care îi consultă, legislaţia europeană aflată în vigoare şi cauzele reale ale problemelor”, susţin reprezentanţii WWF.

Potrivit ONG-ului de mediu, cotele sunt propuse în condiţiile în care ministerul acceptă parţial argumentarea celor care au făcut studiul – un colectiv al facultăţii Transilvania din Braşov, adică doar pentru urşi, lupi şi pisici sălbatice. Acelaşi studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deşi nu se oferă vreo explicaţie în acest sens. Mai mult, deşi 6 din 9 experţi din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea şi au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate. „Pagubele raportate în studiu sunt de 66.779 de lei în cazul lupului şi 783.018 de lei în cazul ursului, pentru pisica sălbatică şi râs nefiind înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Puse în contextul milioanelor de euro generate de industria vânătorii pentru aceleaşi specii – un trofeu de urs valorează în medie 8.000 de euro – motivaţia din spatele acestui ordin devine cel puţin îndoielnică. Mai mult, chiar dacă aceste compensaţii nu sunt semnificative la nivel macro, al unui buget de stat, ele se plătesc cu întârzieri semnificative iar procesul este îngreunat pentru păgubit”, susţin oficialii WWF România.

   Comentariu saccsiv:

Ea e Ministrul Mediului, Cristiana Palmer:

Foto: http://www.romexpo.ro/deschidere-oficiala-construct-ambient-romtherm-romenvirotec-2016/

Iata si ce putem citi la Omul care a decis uciderea a 1.700 de animale protejate de lege de pe PRESS ONE:

Un ordin al ministrului Mediului, aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, stabilește că anul următor vor putea fi ucise aproape 1.700 de animale sălbatice protejate de lege.

Ordinul a fost scris pe baza unui studiu întocmit de președintele unei asociații de vânători.

Aceasta nu este singura calitate a dr. ing. Ovidiu Ionescu (foto). El este un personaj omniprezent în sistemul decizional care vizează speciile protejate de lege.

Ionescu deține simultan funcția de consilier la Ministerul Mediului, este director în cadrul institutului care elaborează politici cinegetice, precum și reprezentant al mai multor ocoale silvice.

Pentru sezonul de vânătoare 2016-2017, Ovidiu Ionescu a stabilit că pot ajunge în bătaia puștii 552 de urși, 657 de lupi, 482 de pisici sălbatice și 68 de râși.

Toate sunt specii protejate de legislația națională și europeană, deoarece se află pe cale de dispariție.

Justificarea pe care o oferă studiul este aceea că animalele afectează mediul înconjurător și generează pagube omului. În ultimul an, respectivele pagube s-ar fi ridicat la 200.000 de euro.

Mai multe ONG-uri de mediu contestă însă datele pe care le oferă studiul, pe motiv că acestea ar fi manipulate în interesul vânătorilor.

Care este problema cu studiul

Organizațiile nonguvernamentale susțin că estimările efectivelor de animale sălbatice menţionate în studiu nu corespund realităţii. De vină ar fi metodologia care se aplică.

Ovidiu Ionescu își apără însă lucrarea:

„Sunt multe metode, dar cele mai folosite sunt două – cele care țin cont de densitatea urmelor și cele care țin cont de unități reproductive, astea sunt și cele mai exacte”.

Unitate reproductivă este termenul generic pentru femelele care au pui. Practic, se numără femelele gestante sau cu pui și astfel se determină populația unei anumite specii.

Ionescu spune că metoda este folosită pe scară largă în domeniul cinegetic și că marja de eroare este de „plus-minus 10%”.

În timp ce datele WWF indică o populație de cel mult 6.500 de urși în România (cu circa 2.500 mai puţini decât în perioada comunistă), studiul pe care se bazează Ministerul Mediului vorbeşte despre o populație de peste 11.000 de urși bruni în 2016, față de 9.000 în 2012.

Asta în condițiile în care, anual, au fost vânate până la 500 de exemplare.

„Rata de creștere cu 10% a ursului brun în Maramureș este neobișnuită în raport cu caracteristicile biologice ale speciei, fiind mai mare chiar decât în Suedia, țara cu cea mai spectaculoasă creștere a populației de urs brun în ultimii ani – 4,7%.

Observația cifrelor oficiale din județele Vrancea și Harghita ne-a indicat cifre de creștere cu 50% mai mari decât oriunde în lume, deși calitatea habitatului nu este comparabilă cu cele din America de Nord sau din unele părți al Europei”, se precizează într-un comunicat WWF.

Pe de altă parte, Ovidiu Ionescu spune că Universitatea Brașov a câștigat prin licitație realizarea acestui studiu: „A fost un studiu pus pe SEAP, pe site-ul Ministerului, la care se putea înscrie oricine, și WWF, și oricine, dacă îndeplineau condițiile să îl facă”.

Cu privire la calitatea sa de vânător, Ionescu a declarat: „Dacă se cerea calitatea de vânător în caietul de sarcini, era important că sunt vânător, dar dacă se cerea expert în biologia lupilor, urșilor și râșilor, e important că sunt membru în cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii și că sunt în grupul central de lucru al UE pentru Convenţia de la Washington privind Comerţul cu Specii în Pericol”.

Organizațiile de mediu spun că o altă problemă a studiului este conflictul de interese al vânătorilor. Responsabili pentru numărarea animalelor și pentru contabilizarea pagubelor pe care le produc sunt chiar administratorii fondurilor cinegetice, direct interesați să umfle cifrele.

Asta pentru că, în funcție de evoluția acestor date, Ministerul Mediului aprobă anual numărul de animale care pot fi vânate.

„UE interzice vânarea ursului, dar oferă posibilitatea obținerii unor derogări în situațiile în care se produc pagube materiale sau se pune în pericol viața oamenilor. Aceste derogări au rolul de a permite autorităților să ucidă animalele-problemă care afectează habitatul uman, însă România le dă pe colective statistice de animale”, a explicat, pentru PressOne, Csibi Magor, președinte WWF România.

Asta înseamnă că animalele vânate nu sunt neapărat cele care afectează comunitățile umane.

Domokos Csaba, reprezentant al organizației Milvus Group, spune că un vânător străin este dispus să plătească până la 10.000 de euro pentru uciderea unui urs. Însă, pentru aceşti bani, el va dori să-și aleagă un exemplar alfa, cât mai impunător, și care nu are contact cu civilizația.

Problemele nu sunt nicidecum noi. Noutatea este că, în acest an, Ministerul Mediului a decis să consulte un grup de lucru format din asociații de mediu. Chiar și așa, membrii grupului au fost nemulțumiți de consultări, pentru că vocea lor a fost ascultată doar în mică măsură.

„Grupul de lucru a constatat că metodologia este greșită din punct de vedere științific. De asemenea, am atenționat că pisicile sălbatice și râșii nu au provocat niciun fel de pagube în ultimul an”, a adăugat Domokos Csaba.

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu reușit să convingă autoritățile să elimine din textul ordinului doar derogările pentru cei 78 de râși propuși pentru împușcare.

Studiul estimează că în România ar trăi 2.770 de râși, dar că nivelul optim este de doar 1212 de exemplare

În cazul acestei specii aflate în pericol de dispariție, numărul de exemplare este foarte mic și nu se mai dăduseră derogări din 2012.

„Atât ordinul, cât și observațiile grupului de lucru au fost înaintate, conform procedurii, Academiei Române, cel mai înalt for de știință și cercetare fundamentală”, au precizat reprezentanții Ministerului Mediului.

Csibi Magor de la WWF spune că singurele soluții viabile pentru controlul animalelor sălbatice sunt investiţiile în metode de protejare a comunităților, precum gardurile electrice, și alocarea unor sume suplimentare pentru comunitățile unde au loc frecvent conflicte între oameni și animale.

„Dacă vom continua să împușcăm animalele, populația se va destructura, își va schimba comportamentul și se va apropia tot mai mult de comunități. Deja se întâmplă”, mai spune el.

„Triada” lui Ionescu

Studiul care fundamentează controversatul ordin de ucidere a circa 1.700 de animale este întocmit în baza unui contract cu Ministerul Mediului. În acest an, este semnat de trei entităţi diferite: Universitatea Transilvania Brașov (UTB), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (fostul ICAS – Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice) și Fundația Carpați.

Aceasta e „triada” cu care Ovidiu Ionescu a făcut mulți bani de-a lungul timpului.

Din 2007, de când România a implementat directiva europeană, contractul este câștigat de organizațiile legate direct de numele său.

El a fost director al ICAS până în 2012, iar în prezent este angajat al institutului, care are un nou nume. Din 2008 este şi prodecan al Facultății de Silvicultură din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, iar în perioada 1997-2012 a fost președinte al Fundației Carpați.

În prezent, Ionescu este colaborator contractual al Fundației Carpaţi, la care soția sa, Georgeta Ionescu, este manager de proiect, iar fiica sa, Anca Ionescu, vicepreședinte.

Contactat de PressOne, Ionescu a negat că ar avea vreo legătură cu fundația.

Trofeele lui Ionescu

Doctor în ştiințe agricole și silvice și cercetător ştiinţific de gradul I, Ovidiu Ionescu are o considerabilă experiență profesională în domeniul cinegeticii, dar este şi un vânător de funcții politice și un abonat la contractele cu fonduri europene.

În 2002, sub mandatul de premier al lui Adrian Năstase, Ionescu a devenit secretar de stat la Ministerul Agriculturii. A fost și anul în care președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler.

„Pentru cinstirea memoriei cavalerilor ordinelor naţionale, în cimitirele existente în municipii şi oraşe se va rezerva, prin grija autorităţilor locale, un loc special pentru înmormântarea celor decoraţi din respectiva localitate. Costul parcelelor respective va fi suportat din bugetele primăriilor”, precizează Legea privind sistemul național de decorații.

La scurt timp după decorarea sa, Ovidiu Ionescu a demisionat, în contextul unor nereguli depistate de Corpul de control al premierului.

La sfârșitul anului 2012, era consilier la Ministerul Economiei, când a fost implicat într-un alt scandal, cel al locuințelor aparținând Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

În 2013 a devenit consilier la Ministerul Educației, instituție în subordinea căreia se află ICAS (actualul INCDS), prin Autoritatea Națională de Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI).

Din 2015, Ovidiu Ionescu este „reprezentantul unităților de cercetare cu profil cinegetic”, potrivit unui ordin aprobat de Ministerul Mediului pentru stabilirea componenței Consiliului Național de Vânătoare.

În prezent, este consilier la Ministerul Mediului, instituția care emite ordine bazate pe studiile independente coordonate tot de el.

În 2015, în România trăiau 6114 de lupi, potrivit studiului coordonat de Ovidiu Ionescu, în timp ce numărul optim este de doar 2070

Ovidiu Ionescu se află şi în conducerea a patru ocoale silvice, de la care a încasat anul trecut 45.000 de lei.

Și soția sa lucrează atât la Universitatea Transilvania, cât și la ICAS. Ea este manager de proiect și la Fundația Carpați, precum și președinte al Ocolului Silvic Râșnov.

Această triadă, ICAS-UTB-Fundația Carpați, le-a adus soților Ionescu o mulțime de contracte cu statul, precum studiul efectivelor de populații de carnivore, și proiecte cu fonduri europene.

Rețeta e simplă. Cofinanțările proiectelor sunt suportate de instituții ale statului, iar Fundația Carpați nu lipsește de pe lista beneficiarilor. Printre responsabilii de proiect îi regăsim des pe soția lui Ovidiu Ionescu și chiar pe fiul lor, Vlad Ionescu.

De exemplu, în 2012, „triada” lui Ionescu a câștigat un proiect european de aproape un milion de euro, dedicat restaurării mlaștinilor de la Prejmer și Harman, din județul Brașov.

Deși Fundația Carpați și-a asumat coordonarea, 30% din valoarea proiectului este cofinanțată de ICAS.

2012 este și anul în care soții Ionescu au intrat în posesia unui teren intravilan de 1.500 de metri pătrați în Prejmer, potrivit declarației de avere a lui Ovidiu Ionescu.

Vânătorul

Ovidiu Ionescu este şi președintele Asociației Județene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brașov. El a fost acuzat în repetate rânduri că fondurile cinegetice pe care le administrează primesc cele mai multe derogări pentru vânarea animalelor sălbatice.

„Problema urşilor sau, mai bine zis, neşansa lor în ultimii 20 de ani s-a «datorat» celor câţiva funcţionari ministeriali şi cercetători sau pretinşi cercetători cu putere de decizie în privinţa managementului speciei.

Adică a celor care au validat efectivele reale an de an, au stabilit cifrele anuale de extras, le-au împărţit subiectiv pe judeţe (după cum le-a convenit) şi au susţinut, din ignoranţă (ceea ce este oarecum scuzabil) sau din interes (ceea ce ar trebui considerată crimă ecologică), extragerea la nadă, pe alese, preponderent a masculilor dominanţi”, scria, în 2012, într-o adresă către Ministerul Mediului, directorul general al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS), dr. ing. Neculai Șelaru.

În conținutul acelei adrese, Şelaru făcea referire la Ovidiu Ionescu.

De altfel, în ordinul propus în acest an, AJVPS Brașov a primit derogări pentru uciderea a 10 urși, 10 lupi și 4 pisici sălbatice, un record pentru județul Brașov, unde au fost propuse, în total, derogări pentru 55 de urși, 72 de lupi și 57 de pisici sălbatice.

Și Facultatea de Silvicultură, unde Ovidiu Ionescu este prodecan, deține un fond de vânătoare și a obținut derogări pentru 2 urși, un lup și un râs.

Ocolul Silvic Bucegi-Piatra Craiului, la care Ionescu este membru în consiliul de administraţie, a primit derogări pentru 3 urși, 4 lupi și 2 pisici sălbatice.

În 2010, Ionescu a povestit, pentru Adevărul, că a tras prima oară cu pușca la vârsta de 10 ani și că, odată cu majoratul, a devenit și vânător în toată regula.

„În 2007 am mers în Africa, la vânătoare de bivoli. Ghidul care ne însoţea ne-a spus că ştie un hipopotam foarte mare şi bătrân pe care îl putem vâna. Am găsit animalul într-o apă: nu i se vedeau decât nările, ochii şi urechile. Un coleg a tras, iar animalul a dispărut în apă.

Am aşteptat, iar apoi ne-am apropiat de malul apei crezând că este mort. Deodată, la cinci metri de noi, a ieşit hipopotamul rănit: am tras toţi şi animalul a căzut la trei paşi de mine. Avea peste două tone şi jumătate!”, a descris Ovidiu Ionescu momentul pe care îl consideră memorabil.

pisica-salbatica-600x319

Foto: http://destepti.ro/vezi-cele-mai-importante-specii-de-animale-si-pasari-de-vanat-din-romania

 

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Catalin Bonciu said, on Septembrie 30, 2016 at 7:31 pm

  Dovada: ministrul mediului si-a gresit cariera….sugerez pt. el un nou post la abator…!

  Apreciat de 2 persoane

 2. Scutaru Mihai said, on Septembrie 30, 2016 at 7:41 pm

  Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe Vin 30 sept. 2016 la 7:00 p.m., Saccsiv – Weblog a scris: | saccsiv a publicat:”Sunt scumpute pisicutele astea salbatice?Foto: https://pufosenia.org/ea-este-pisica-salbatica/Ordin: Sa le starpim prin impuscare.Iata ce putem citi la Ministerul Mediului dă ordin pentru împuşcarea a 1.691 de animale protejate de pe Cotid” | |

  Apreciază

 3. amonmissamonmiss said, on Septembrie 30, 2016 at 7:45 pm

  ,,…..un colectiv al Facultăţii Transilvania din Braşov….,, eu nu cunosc vreo facultate cu numele Transilvania în Braşov, ci cunosc Universitatea Transilvania Braşov…în fine, trecând peste greşelile de redactare ale oficialilor WWF România, vă anexez un link despre DEZVĂLUIRI: Ovidiu Ionescu, milionarul incompatibil. http://nedreptatenet.blogspot.ro/

  Apreciază

 4. amonmissamonmiss said, on Septembrie 30, 2016 at 7:53 pm

  „În 2007 am mers în Africa, la vânătoare de bivoli. Ghidul care ne însoţea ne-a spus că ştie un hipopotam foarte mare şi bătrân pe care îl putem vâna….,, Eu închei ghilimelele aici pentru că… am găsit animalul ! Ruşine să-i fie, că frică de Dumnezeu nu are.

  Apreciază

 5. Ioana said, on Septembrie 30, 2016 at 8:59 pm

  inceputul erei numerice si antihristice e salutat de liderii israelieni cu ocazia ceremoniilor aferente din aceste zile. la fel si „pacea” antihristica garantata de „securitatea” – sclavia! introdusa de „pacificatori”. Va exterminam numeric, fara mila, la fel si pe animalute, dupa bunul nostru plac… No comment. Niste perfizi pe fata in fata gloatelor inerte mai prejos decat bietele dobitoace… Ei dispun dupa bunul plac de numar oamenilor, de numarul pisicilor, o noua era numerica in care ei sunt stapani, iar restul sclavi aplaudaci. 😦

  Apreciat de 2 persoane

 6. Templier said, on Septembrie 30, 2016 at 9:48 pm

  Ce spuneti de stirea asta,saccsiv?
  Erdogan readuce în discuție problema trasării frontierei maritime dintre Grecia și Turcia
  https://templierblog.wordpress.com/2016/09/30/erdogan-readuce-in-discutie-problema-trasarii-frontierei-maritime-dintre-grecia-si-turcia/
  Rabin mistic evreu,Orientul Mijolciu si Europa vor fi inghitite de razboiul dintre Gog si Magog
  https://templierblog.wordpress.com/2016/09/30/rabin-mistic-evreuorientul-mijolciu-si-europa-vor-fi-inghitite-de-razboiul-dintre-gog-si-magog/

  Apreciază

 7. el said, on Septembrie 30, 2016 at 10:19 pm

  CRIMINALI IRESPONSABILI!
  In Germania acum se chinuiesc cu multi bani si munca multor voluntari pe langa asociatiile de specialitate sa PROTEJEZE pisica salbatica, rasul si sa reintroduca lupii in regiunile din care acestia au disparut( evident tot din interventia imbecilului biped ).

  asttora nu le mai ajunge ca au distrus si vandut tara aceea la bucata, ca au distrus viata si viitorul multor generatii … acum le-au mai ramas animalele din Romania de macelarit : ursii, lupii si acum… pisicile salbatice.

  pisica salbatica este un animal ft sfios care EVITA contactul cu oamenii, si ABSOLUT INDEPENDENT de om in TOATE cele necesare traiului sau, adica NU INTERFERA si NU STRICA CU NIMIC randuiala omului.

  Dumnezeu sa-i PEDEPSEASCA pe acesti UCIGASI fara minte , aceste unelte oarbe si proaste ale diavolului care NU MERITA nici macar viata animalica si care ei insisi sunt DEDESUBTUL starii de animal.
  MACELUL pentru insi ca astia e pregatit !

  le urez asadar SA CRAPE, SA FIE SPULBERATI INAINTE sa poata sa isi puna planurile criminale in aplicare !!!

  SUSTIN si SEMNEZ si INAINTEA Lui Dumnezeu voi cere si la Judecata de Apoi sa NU gaseasca mila pentru asemenea fapte nebunesti ale INDRACIRII lor !

  Apreciază

  • el said, on Septembrie 30, 2016 at 11:27 pm

   nu cere NIMANUI NIMIC !!!

   pisica salbatica face pui odata pe an, putini , traieste in paduri , locuri pustii, locuri NEFRECVENTATE de om, are adapost in scorburi, vizuni parasite de alte animale, se hraneste STRICT din ce vaneaza singura, e indispensabila echilibrului sepciilor, modelul crestinilor din ultimele vremuri !

   Apreciat de 4 persoane

  • alex said, on Octombrie 1, 2016 at 3:03 am

   Pai daca oamenii nu mai vor animalul ras facut de Dumnezeu, ei prefera acu ranjetu diavolesc.

   Apreciat de 1 persoană

  • alex said, on Octombrie 1, 2016 at 3:30 am

   In alta ordine de idei, frate el, stiu ca iubesti animalele si te intristeaza ceea ce fac ei, dar sa ne rugam pentru ei ca Dumnezeu sa ii lumineze si sa ii aduca la credinta. Asa este toti sfintii iubeau si animalele ele fiind creatia Lui Dumnezeu. Dar sa nu uitam si de rugaciunea Tatal nostru „si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostrii”. SI sa ne amintim din Biblie de Iona
   http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=40&cap=4

   1. Şi Iona a fost cuprins de mare supărare şi s-a aprins de mânie.
   2. Şi a rugat pe Domnul, zicând: „O, Doamne, iată tocmai ceea ce cugetam eu când eram în tara mea! Pentru aceasta eu am încercat să fug în Tarsis, că ştiam că Tu eşti Dumnezeu îndurat şi milostiv, îndelung-răbdător şi mult-milosârd şi Îţi pare rău de fărădelegi.
   3. Şi acum, Doamne, ia-mi sufletul meu, căci este mai bine să mor decât să fiu viu!”
   4. Şi a zis Domnul: „Faci tu oare bine că ţi-ai aprins mânia?”
   6. Şi Domnul Dumnezeu a făcut să crească un vrej care s-a ridicat deasupra capului lui Iona, ca să-i ţină umbră şi să-i mai potolească mânia. Şi s-a bucurat Iona cu bucurie mare pentru vrej.
   7. Dar Dumnezeu, a doua zi, la revărsatul zorilor, a poruncit unui vierme să reteze vrejul. Iar el s-a uscat.
   8. Şi la răsăritul soarelui a pornit Dumnezeu un vânt arzător de la răsărit şi soarele a dogorit capul lui Iona, încât el se prăpădea de căldură. Şi şi-a rugat moartea zicând: „Mai bine este să mor decât să trăiesc!”
   9. Şi a grăit Domnul către Iona: „Ai tu dreptate să te mânii pentru vrej?” Şi el a răspuns: „Da, am dreptate să fiu supărat de moarte!”
   10. Şi a zis Domnul: „Tu ţi-ai făcut necaz pentru acest vrej pentru care nu te-ai trudit şi nici nu l-ai crescut, care şi-a luat fiinţă într-o noapte şi într-alta a pierit!
   11. Dar Mie cum să nu-Mi fie milă de cetatea cea mare a Ninivei cu mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, care nu ştiu să deosebească dreapta de stânga lor, şi cu un mare număr de dobitoace?”

   Crestinul-ortodox trebuie sa fie sinonim cu omul bland, iertator. Bineinteles toate il limita canoanelor fata de eretici, dar si pe ei daca ii vedem cazuti pe strada sa ii ajutam sa se faca bine, si atat, caci daca nu vor sa se intoarca, mai mare paguba ne-am face sufletului daca am mai continua tovarasia cu ei.

   Sper sa nu iti fac suparare cu ceea ce am scris, dar suntem toti oameni si gresesc si ei, au cazut in mrejele celui rau, mai ales in zilele noastre cand rautate e la ea acasa pe pamant.

   Apreciază

   • el said, on Octombrie 1, 2016 at 2:20 pm

    alex

    astia NU sunt nestiutori ca ninivitenii care NU auzisera de Dumnezeul Cel Adevarat si faceau pacate din nestiinta lucru pentru care si Dumnezeu a fost Miostiv cu ei ca NU aveau viclenie. Dovada ca pacatuiau din nestiinta si ca NU aveau viclenie este ca S-AU POCAIT de rege pana la ce din urma om,…. DOAR la simplul cuvant al unui NECUNOSCUT STRAIN pentru ei !

    astia botezati intru ADEVAR fiind S-AU LEPADAT si S-AU UNIT cu DIAVOLUL si faptele DIAVOLULUI e fac si pe el il slujesc cu toata vartutea lor.
    iar daca azi NU Sf Prooroc Iona ci Insusi Hristos ar veni la ei sa le spuna sa se pocaiasca : NU l-a asculta ci L-AR UCIDE si FARA simularcul de „juedcata” a lui pilat si irod !!

    asadar SA PIARA SPULBERATI si rusinea sa acopere faptele lor vesnic!
    iar DIAVOLUL SA STEA DE-A DREAPTA LOR !

    Apreciază

   • Mary said, on Octombrie 2, 2016 at 7:17 pm

    Alex si la noi mai local, Sfantul Alexie. El iubea si ganganiile ca tot Dumnezeu le facuse, chiar daca nu ne plac noua si sunt sursa de inspiratie pentru demoni extraterestrii si cate altele. Ce stim noi. Si in popor la noi era erau si Alexiile, primavara cand ne coplesesc insectele.
    Dar filozofam prea mult, astia cu vanatoarea au o afacere … pentru bani. Pai ce yoga e asta dl. Ciolos cu reincarnarea, daca te intorci pisica cand astia te vaneaza? Lol… nu se intampla asa, dar nu vad logica din panteistii cu yoga…sau yoga nu e panteism? E altceva?

    Apreciază

 8. Ionut said, on Septembrie 30, 2016 at 10:28 pm

  N-ar fi mai bine ca guvernul sa starpeasca chimicalele din alimente, care chiar pun in pericol sanatatea publica?
  Minte de… tehnoratati. Cred ca vor sa mai stranga ceva bani pentru „Cumintenia pamantului”.
  Cred ca specia cea mai toxica pentru Romania e reprezentata de sistemul ocult care paraziteaza functiile de decizie ale statului roman.

  Si ceva off-topic:

  Romania a ajuns ca dupa razboi, dar nu stim exact cine se razboieste cu noi.

  „România are a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări, după Siria, stat care însă se confruntă cu un război devastator. Potrivit unui raport al ONU privind migraţia pe mapamond, 3,4 milioane de români locuiesc în altă ţară. Experţii spun că migraţia va continua, iar pentru încetinirea acestui fenomen nu sunt soluţii imediate. ” (adevarul.ro)

  Politia vrea sa ne scape de teroristi:

  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-21321118-politia-vrea-implementeze-pana-craciun-sistem-recunoastere-faciala-nivel-national-care-identifice-persoanele-din-imagini-chiar-daca-poarta-cagula-sau-burka.htm

  Dupa aceea o sa fie in stare sa scoata zona rezidentiala a Timisoarei din ghearele mafiei tiganesti?

  Apreciat de 1 persoană

 9. energein7 said, on Septembrie 30, 2016 at 10:31 pm

  In timp ce noi comentam despre legile coloniei, s-a scris deja un scenariu artistic in care promotorii teoriei cospiratiei au impuscat presedintele SUA si apoi au pornit o insurectie; filmul amesteca realitatea, adevarul si multa manipulare; daca asa ceva s-ar intampla virtual, ar urma legea martiala si SUA se transforma in ceva gen China, doar coincidente ?

  „Rampage president down”

  Apreciază

 10. Ionut said, on Septembrie 30, 2016 at 10:40 pm

  Asta se intampla cand pui pusca in mana unui coinac de 10 ani. Invata sa omoare. „Vanator in toata regula la 18 ani…”
  La noi toti borfasii imbogatiti peste noapte din „inalta societate” au pasiunea de a ucide animale fara aparare. Ce sa faci? Vaneaza si ei, saracii, ca n-au ce manca si le plang copiii de foame…

  Apreciază

 11. Mihai2016 said, on Septembrie 30, 2016 at 10:57 pm

  http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/30/erdogan-readuce-in-discutie-problema-trasarii-frontierei-maritime-dintre-grecia-si-turcia-21-01-48 Exista si o profetie pe seama asta! Parintele Paisie: Cand veti auzi la televizor mutare granitelor maritime atunci va veni si razboiu!

  Apreciat de 2 persoane

  • mihai said, on Septembrie 30, 2016 at 11:28 pm

   Patriarhe ilia ce ai facut?! http://basilica.ro/discursurile-patriarhului-georgiei-si-episcopului-romei-la-intalnirea-din-tbilisi/ cititi articolul si trageti concluziile

   Apreciat de 1 persoană

   • alex said, on Octombrie 1, 2016 at 2:55 am

    Pai cum ce a facut?? Ce au ordonat cei din Creta, chiar daca mosu’ nu a participat, la cum vad ca se misca de greu in film era lesne de inteles de ce nu a putut ajunge. Dar sa gandit papa sa ii faca o surpriza sa ii aduca ordinele pardon vestile ce le are de indeplinit. In rest e clar ce se vrea, acea religie unica mondiala prin care sa bage spaima in cei care nu o cred ca o sa ajunga in iad, cu tartoru de papa in rolul conducator al religie si ceilalti puiuti mai mici asa zisi patriarhi si Dalai Lama si altii in rol de slugi care prostesc multimea. Iar la final papa o sa ii lase adevaratului tartor venit din iad puterea peste toate capetele spalate, dupa care Parusia.

    Apreciază

   • mihai said, on Octombrie 1, 2016 at 10:12 am

    ceea ce a uimit si mai tare este discursul lui ilias, in care la bagat si pe SF PETRU in aceasta ecuatie, ceea ce SF PETRU nu avea nimic in comun cu catolicismul, deoarece la vremea respectiva in roma antica nic pomeneala de catolicism, ci acesta avea sa vina dupa schisma de la 1054, asa ca abi acum sa vazut si pregatirea teologica al acestui patriarh, ce va urma? DUMNEZEU cu mila, in acelas timp dupa cum am putut afla cu totii o profetie dea PARINTELUI PAISIE prinde tot mai mult contur

    Apreciat de 1 persoană

   • Ionut said, on Octombrie 1, 2016 at 3:49 pm

    Am citit si eu discursul Patriarhului Ilia. Nici un cuvintel legat de ecumenism sau unire de-a valma.

    La sfarsit spune: „Dumnezeu să binecuvânteze ţările noastre şi să dăruiască întregii creaţii pacea şi progresul duhovnicesc!”, nu „Bisericile noastre”.

    Apreciat de 1 persoană

  • el said, on Septembrie 30, 2016 at 11:34 pm

   Mihai2016

   FOARTE BINE!
   VESTI BUNE!
   asa sa fie, sa implineasca Dumnezeu cat de repede profetia Sf Paisie !

   Apreciază

 12. Mihai2016 said, on Octombrie 1, 2016 at 12:17 am

  Pare cam sadic cea ce spui tu poate si eu vreau sa se inplineasca pentru ca ma saturat de atata lume rautacioasa, perversa, care pentru niste arginti calca si peste cadavre! Sunt foarte putin in lumea asta oameni cu adevarati ! Nici eu nu sunt un sfant dar totusi am niste limite! Cea ce ma doare e ca vad oameni cu bani care ar putea sa ajute pe saraci, batrani, etc! Toti vor plati chiar si eu care am facut multe la viata mea…. cu Dzeu inainte!

  Apreciază

 13. Iones said, on Octombrie 1, 2016 at 12:45 am

  România, pe primul loc în Europa la numărul de avorturi: 80 de mii pe an, 400 de avorturi ZILNIC

  http://observator.tv/social/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-avorturi-80-de-mii-pe-an-187145.html

  Apreciază

 14. carla said, on Octombrie 1, 2016 at 10:41 am

  Pacat de animalute, mare pacat. Intai le-au distrus habitatul natural, pentru ca s-au taiat fara noima toate padurile, Acum se tem ca animalutele vor cobora intre oameni in cautarea hranei? Sau pur si simplu vor „distractie” pentru vanator snobi si fara inima? Mare pacat.

  Apreciat de 2 persoane

 15. ilioara said, on Octombrie 1, 2016 at 10:50 am

  astia sunt iubiristii vremurilor nostre…..macelari…bolnavi psihic si sufleteste….cica il sfideaza pe DUMNEZEU, ei…cica daca ne termina pe noi IL inving pe DUMNEZEU…..niste bieti psihopati……astia si cu psihopapa….

  Apreciază

 16. ines said, on Octombrie 1, 2016 at 12:51 pm

  Chiar daca ar fi prea multe pisici salbatice in Romania, mai intelept ar fi sa le exporte in tarile in care nu mai exista si solicita pentru rezervatii naturale, nu sa le omoare. E strigator la cer, este o specie protejata. Dar scopul slugilor romane este sa faca pe placul stapanilor occidentali-adica sa aduca vanatori straini sa le ucida pentru placerea lor, pentru agrement.

  Apreciat de 1 persoană

 17. marinela said, on Octombrie 1, 2016 at 2:48 pm

  Ce frumoase sint aceste pisici si ce minunate.Ce vina au ele ,ca trebuie musai impuscate,oare chiar nu mai au loc pe acest pamint si trebuie stirpite?Mare pacat au acesti criminali ,iubitori de trofee vinatoresti si stapiniti de patima uciderii de vietuitoare create de Dumnezeu.Au terminat de „curatat”tara de avutiile ei si acum le-a casunat pe fauna ei,ca asta mai ramasese „nerevizuita”de sacalii ce sint ei.Doamne lumineaza-i pe acesti intunecati la minte si suflet;Maica Preasfinta,imblinzeste-le inimile impietrite a acestor ucigasi de animale,sa le crute ,ca sint creatia lui Dumnezeu cel Bun si Milostiv si nu proprietatea lor.Doamne miluieste si ne mintuieste pre noi!

  Apreciat de 2 persoane

 18. Mirela said, on Octombrie 1, 2016 at 3:19 pm

  Ni se dovedeşte, încă o dată, că cei care urăsc oamenii urăsc şi animalele, Să le dea Dumnezeu acestor asasini nemernici să se mai împuţineze şi între ei, cum se mai întâmplă (prin pronie divină?) în cazul accidentelor de vânătoare. Ceauşescu era cu ticăloşia la nivel de grădiniţă faţă de jigodiile experte de acum. Le dau lecţii de răutate şi dracilor!

  Apreciat de 1 persoană

 19. Mirela said, on Octombrie 1, 2016 at 10:42 pm

  Acum câţiva ani, când se vocifera pe tema uciderii câinilor maidanezi, adepţii ideii susţineau că doresc masacrul din iubire faţă de oameni, negând că utilizează un pretext nefericit pentru a da curs urii faţă de animale.
  Bieţii câini nu aveau loc nicăieri pe lume, ci era musai să fie eliminaţi ca „duşmani ai poporului”. Acum au apărut alţi duşmani declaraţi, de al căror rău nu mai putem trăi: urşii, râşii şi pisicile sălbatice din păduri.
  Cine urmează? Noi? Pe noi credeţi că ne iubesc mai mult toţi aceştia care, prin crime („revoluţia/teroriştii, Colectiv), au ajuns în fruntea acestei ţări spre a o distruge?

  Apreciat de 1 persoană

  • costel said, on Octombrie 3, 2016 at 8:53 am

   …au golit si golesc incontinuare muntii de paduri seculare, acum (chiar la momentul asta!) racaie fundul marii (la propriu) dupa melci, multime de pescadoare pescuiesc zi si noapte in marea neagra fara ca nimeni sa le impuna vreo cota maxima de pescuit, urmeaza sa omoare animalele din paduri, apoi vine si randul nostru, nu-i asa tovarasi guvernanti?

   Apreciază

 20. marinela said, on Octombrie 2, 2016 at 12:10 am

  Mare dreptate ai Mirela, e asa cum spui tu.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: