SACCSIV – blog ortodox

INTERESANT: Sunetul puternic distruge hard disk driverele

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 29, 2016

   Iata ce putem citi la Fenomenul extrem de rar care a dus la prabusirea serviciilor ING Bank (Video) de pe Ziare Com din 12 Septembrie 2016:

Centrul de date al ING Bank din Bucuresti a fost afectat grav, sambata, iar clientii au fost nemultumiti de faptul ca toate serviciile au fost blocate ore bune. Mai mult, problemele continua si luni.
Defectiunile au aparut in timpul unui test pentru sistemul de stingere a incendiilor, insa cum s-a ajuns la o astfel de situatie? Ce legatura este intre ele?
Ei bine, e vorba de un fenomen destul de rar: sunetul provocat de eliberarea gazului inert din esantioane a distrus zeci de hard disk drivere (HDD), arata Motherboard.


„Operatiunea (de verificare a sistemului de stingere a incendiilor – n.red.) a decurs conform planului de proiectare, dar am avut daune colaterale”, a explicat un purtator de cuvant al bancii pentru sursa citata.
In centrele de date se foloseste gazul inert (Inergen, in cazul ING Bank Romania) pentru a proteja echipamentele IT in eventualitatea unui incendiu, deoarece substanta nu afecteaza componentele chimice ale electronicelor, ci micsoreaza temperatura mediului ambiant.
Substanta e stocata in cilindri si se elibereaza cu o viteza foarte mare prin niste orificii mici, pentru a se raspandi uniform in camera.
Detalii despre problema de la ING
In cazul testului derulat la centrul de date al ING Bank din Bucuresti, presiunea ar fi fost mai mare decat se asteptau cei prezenti la fata locului, iar eliberarea gazului a provocat un sunet extrem de puternic.
Banca a monitorizat operatiunea, potrivit unei surse apropiate situatiei, citate de Motherboard, iar intensitatea sunetului a depasit 130dB, astfel ca hard disk-urile au inceput sa vibreze. Miscarea a fost transmisa la capetele de citire/scriere si a afectat discurile magnetice, care sunt responsabile cu stocarea datelor.
„In timpul unui test planificat al sistemului de stingere a incendiilor din centrul nostru de date, eliberarea gazului Inergen a afectat in mod grav si neasteptat mai multe servere si sistemul de stocare a datelor.
In consecinta, au fost afectate toate serviciile conectate: tranzactiile cu cardul, operatiunile la bancomat, serviciul de internet banking, sistemele de comunicare si website-ul http://www.ing.ro. Ca urmare, o mare parte din tranzactii nu au mai putut fi procesate. De asemenea, si comunicarea cu clientii a fost mult intarziata, tot din cauza imposibilitatii de a accesa baza noastra de date”, a aratat ING Bank, duminica, intr-un comunicat.
Problemele au durat mai bine de 10 ore, timp in care clientii au fost nemultumiti.
Banca si-a cerut scuze si a transmis ca va inapoia comisioanele platite de cei care au retras bani de la bancomatele altor institutii financiare. Si luni, o parte din servicii au fost nefunctionale o scurta perioada, dar au fost rezolvate rapid.
De ce dau crash hard driverele cand sunt expuse la un sunet atat de intens
Motivul pentru care HDD-urile sunt afectate de sunete puternice nu e studiat suficient de mult. Unul dintre primele experimente a fost facut in 2008, de catre inginerul Brendan Gregg, care a fost printre putinii care au incercat sa gaseasca o explicatie pentru acest fenomen.
El a filmat si un videoclip in care arata ca tipetele intr-un centru de date pot cauza prabusirea sistemelor.

De ceva vreme, IBM si Siemens studiaza acest fenomen.
Motherboard mai noteaza ca, in cazul ING Bank, a fost ca si cand „ai fi pus sistemul de stocare a datelor langa un motor cu reactie in functiune”.
Banca a transmis ca a fost nevoie de 10 ore pentru ca serviciile sa revina la normal, din cauza complexitatii si amplitudinii avariilor, tot sistemul a trebuit sa fie restartat dupa o racire in prealabil. „In plus, pentru a asigura integritatea totala a datelor, am facut inainte o copie a bazei noastre de date”, arata ING Bank.
Potrivit surselor Motherboard, fiecare piesa din echipamentul expus trebuie verificata in urmatoarele saptamani si se pare ca sistemul e compromis „in cea mai mare parte”.

 

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. alex said, on septembrie 29, 2016 at 7:16 pm

    In caz ca e cineva curios cum funcrioneaza hddurile.

    Apreciază

    • tataia said, on septembrie 30, 2016 at 9:39 pm

      Am vazut destule „hard”-uri desfacute….Problema este ca in ziua de azi s-a ajuns la densitati colosale de date. Primele hard-uri erau de 8 inci si aveau doar 10 MB…Da! 10 MB. In ziua de azi s-a ajuns la 10 TB ( de un milon de ori mai mult) pentru un hard de 3,5 inci ( cu 5 platane) respectiv 2 TB pentru cele de 2,5 inci ( cu doua platane – pentru laptop). Platanele se rotesc cu o viteza atit de mare incit capetele de scriere-citire nu ating suprafata platanului, pur si simplu plutesc la citiva micrometri inaltime pe o perna de aer. Iar cind hard-ul este oprit capetele sint „parcate” adica retrase de pe suprafata platanului in lateral. Problema este cind se ia curentul sau calculatorul este oprit in mod gresit…fara sa se foloseasca comanda de shutdown a sistemului de operare. Atunci este posibil ca unele modele de harduri sa nu aiba timp sa parcheze capetele…platanele se vor opri din rotatie iar capetele vor „ateriza” pe suprafata platanului provocind zgirieturi microscopice pe suprafata acestora, zgirieturi care in timp vor duce la erori de scriere citire (temutele „bad”-uri).

      Apreciază

  2. alex said, on septembrie 29, 2016 at 7:23 pm

    Problema este ca din spate vin rapid ssd-urile, rapide, fiabile(parerea lor, eu tot hddul il vad mai fiabil pentru scrieri aproape nelimitate),rezistente la socuri mai bine decat batranul hdd, fara parti in miscare.

    Apreciază

    • geo said, on septembrie 30, 2016 at 10:44 am

      Deocamdata preturile sunt cam prohibitive…or fi avanda avantajele vitezei mari, greutatii reduse, dar nu uitati ca este o memorie flash mai mare…or la acestea pierderea datelor este irecuperabila…pe cand la hdd se mai pot recupera…

      Apreciază

    • tataia said, on septembrie 30, 2016 at 9:28 pm

      Mai rezistente la socuri categoric…mai rapide decit hardurile? Nici vorba! In ciuda patului ca HDD-uri se bazeaza inca pe elemente mecanice, iar SSD-urile sint in intregime memorii electronice digitale, tot hardurile sint mai rapide….si parerea mea si mai fiabile…asta in cazul in care nu sint supuse la socuri mecanice.

      Apreciază

  3. Mary said, on septembrie 29, 2016 at 7:59 pm

    ING Bank fiind si dintre primele banci care si-au instalat sistemul NFC…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.