SACCSIV – blog ortodox

VIDEO (interviu): Parintele SAVA LAVRIOTUL despre Marele Sinod, OPRIREA POMENIRII, minciunile despre GHERONDA GAVRIIL, “teologia post patristica”

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 23, 2016

La minutul 4 se vorbeste despre o ticalosita minciuna, cum ca Gheronda Gavriil ne-ar invata ca nu cumva sa nu-i mai pomenim pe Ierarhii ecumenisti, caci astfel facem schisma …

Noi stim ca nu poate spune asa ceva, din moment ce inca de acum doua luni ii marturisea Parintelui Ciprian Ioan Staicu ca:

“Eu merg la slujbă la un părinte vecin, care DEJA nu îl mai pomenește pe ereticul patriarh Bartolomeu.”

Cititi va rog mai multe la:

PARINTELE CIPRIAN IOAN STAICU a fost zilele trecute in MUNTELE ATHOS. Iata ce a vorbit cu GHERONDA GAVRIIL

Si iata ca in aceasta inregistrare si Parintele Sava Lavriotul confirma spusele Parintelui Ciprian. Ba mai mult, subliniaza ca si el a oprit pomenirea.

Cititi va rog si:

VIDEO. Gheron Sava Lavriotul: SINODUL DIN CRETA ESTE ERETIC / Un exemplu – ne baga ecumenismul in familie prin CASATORIILE MIXTE / Consiliul Mondial al Bisericilor trebuie ANATEMATIZAT / Si un MESAJ CATRE ROMANI – NU MAI MERGETI la bisericile unde Episcopii primesc acest Sinod

 

118 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Scutaru Mihai said, on septembrie 23, 2016 at 6:52 pm

    Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe Vin 23 sept. 2016 la 6:44 p.m., Saccsiv – Weblog a scris: | saccsiv a publicat:”La minutul 4 se vorbeste despre o ticalosita minciuna, cum ca Gheronda Gavriil ne-ar invata ca nu cumva sa nu-i mai pomenim pe Ierarhii ecumenisti, caci astfel facem schisma …Noi stim ca nu poate spune asa ceva, din moment ce inca de acum doua lun” | |

    Apreciază

    • Haiduc said, on septembrie 23, 2016 at 11:25 pm

      Cel care a raspindit aceasta minciuna despre pr Gavriil, este pseudo-monahul Filoteu de la Petru-Voda. A fost trimis in Athos sa gaseasca sustinere pentru ereziile din Creta, si s-a intors cu aceste minciuni pe care a inceput sa le mediatizeze prin prietenii sai agenti gen Roncea,(un mic detaliu: a carui mama se numeste Rashila). Mai apoi, acest mandrutza-monah, a fost abordat prin email de Pr Staicu, (care a trecut si sfintia sa pe la pr Gavriil si i-a spus exact contrariul.) pentru a se lamuri de unde a plecat aceasta minciuna. Raspunsul securisto-monahului-pro-ereticului sinod din Creta a fost:” Nu l-am vazut in viata mea pe pr Gavriil”.

      De acum stiti cine e in spatele paginii PETRU VODA, si ce interese urmareste. Doamne miluieste!

      Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 24, 2016 at 2:44 am

        Haiduc

        Unii zic ca mama lui Roncea e evreica iar tatal un tigan boxer.

        Apreciază

      • Haiduc said, on septembrie 24, 2016 at 10:50 am

        Saccsiv, Iarta-ma, dar Rashila numai nume de romanca nu este… Din surse 100% de incredere mama Rashila este jidanca, ceea ce-i faciliteaza accesul lui Roncea in organizatiile sionisto-masonice. Ca tata i-ar fi tigan, e premiera si pentru mine, dar asta ar explica comportamentul tupeist tiganos pe care-l are. MAcar asta e mirean, dar celalat chipurile poarta haina smereniei….

        Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 24, 2016 at 11:30 am

        Haiduc

        Pai si eu ce-am zis?

        Apreciază

      • Gabriel said, on septembrie 24, 2016 at 2:43 pm

        Printre cei care propaga mizeriile lui Filotheu este si un anume Adrian Grigoriu care ii ataca pe facebook pe toti cei anti-sinod, prieten bun cu fratii Roncea…
        @Haiduc de catre cine a fost trimis Filotheu in Athos? De secretara lui cu care sta in casa din fata cimitirului manastirii Petru-Voda?
        Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras…

        Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 24, 2016 at 2:57 pm

        Gabriel

        Neonila?

        Apreciază

      • Haiduc said, on septembrie 24, 2016 at 4:49 pm

        Gabriel, cand am spus ca a fost trimis, nu m-am referit la ” NEONILA”( o alta smerita cu pretentii de geniu) NU, ci la cel care ii sponzorizeaza casa pe care o construieste, care numai pe geamurile termopan a platit 16.000 MII de euro. Mai multe nu pot spune. Va dati seama si singuri….

        Saccsiv : „Pai si eu ce-am zis?” eu ti-am confirmat ceea ce zic unii…

        Apreciază

  2. mircea.v said, on septembrie 23, 2016 at 7:06 pm

    Sa speram ca se lumineaza si monahul Teodot. Dansul face afirmatia ca abia cand sinodul din creta este anatemizat de alt sinod, abia atunci nu mai e de mers la biericile unde preotii tac.

    Intrebare:

    CMB a fost anatemizat? ca asta e mama rautatilor de acum
    De catre care sinod ar trebui anatemizat sinodul din creta? Orice sinod? Un sinod de la noi?

    Daca CMB nu a fost anatemizat atatia ani, pai va fi anatemizat sinodul din creta? Mai mari sant ratacirile la cmb decat in creta, cu toata adunarea aia de indraciti.
    Pana va fi anatemizat vine antihristul, si noi tot asteptam sa faca plopu pere.

    E atat de mare putreziciunea si de perversa si noi asteptam anatemizarea ecumenistilor de catre ecumenisti.

    Da parca era o informatie pe aici ca parca un sinod din america a anatemizat creta ?

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on septembrie 23, 2016 at 9:14 pm

      Isi bate joc diavolul de cei care asteapta un sinod care sa dea in anatema pe cel din Creta.

      Apreciază

      • maxim said, on septembrie 24, 2016 at 12:49 am

        Asa e!

        Apreciază

      • ayeaye20 said, on septembrie 24, 2016 at 3:49 am

        E prorocit ca sunt 2 sinoade 1 rau si 1 bun, erau discutii si pe aici ca ziceau unii ca la cum is vremurile prorocia cu sinod bun nu are cum sa se intample deci e o prorocie falsificata, dar de contra sinod la sinodu rau nu a zis nimeni nimic desi un exemplu de contra sinod a fost facut de Sf Maxim Marturisitorul de aceea se zice ca unele profetii le intelegem mai bine atunci cand se intampla, anathema ecumenismului dracesc mincinosului sinod cretan si mincinosilor episcopi de au semnat tradarea din Creta, anathema!, anathema!, anathema!.

        Apreciază

      • Mirela said, on septembrie 24, 2016 at 6:34 pm

        Nici eu nu cred că avem ce sinod anticretan să aşteptăm. Din contră, mă întreb câţi ierarhi or mai fi fiind care nu au slujit/slujesc împreună cu apostaţii ecumenişti?
        Zilele acestea, patriarhul Antiohiei, neparticipant la sinod, va vizita România, acum e la Putna. În Moldova, va fi însoţit de Teofan, după care va merge la Vâlcea, unde e clar că se va însoţi cu Irineu. Se precizează şi slujirea comună la liturghii.
        Ce sinod anticretan să mai visăm, când ierarhii antiecumenişti slujesc cu semnatarii din Creta ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Oare de ce nici de sinodul antiecumenist de la Vancouver nu auziserăm nimic până acum, ci se tot zicea că ecumenismul nu a fost anatematizat de nici un sinod?

        http://basilica.ro/550-ani-de-la-punerea-pietrei-de-temelie-a-manastirii-putna-patriarhul-antiohiei-va-participa-la-manifestarile-dedicate-acestui-eveniment/
        http://basilica.ro/vizita-la-manastirea-putna-patriarhul-antiohiei-a-sfintit-racla-sfantului-ierarh-iacob-putneanul-al-moldovei/

        Am aflat că la Putna trebuia să vină mâine şi Daniel, dar vizita lui s-a anulat, după cum s-a anulat şi canonizarea mitropolitului Iacov Putneanul, care ar fi trebuit să aibă loc tot mâine.

        Apreciază

      • el said, on septembrie 25, 2016 at 11:53 pm

        ayeaye20

        „E prorocit ca sunt 2 sinoade 1 rau si 1 bun,”___ UNDE e „proorocit ” asa ceva?

        Apreciază

    • maxim said, on septembrie 24, 2016 at 12:49 am

      Monahul Teodot se inseala si cu asteptarea unui mega-contra-sinod, si cu Sfintii Boca si Argatu…

      Apreciat de 2 persoane

    • octoviv said, on septembrie 24, 2016 at 10:53 am

      Dreapta credință în scrierile Sfinților Părinți. SFÂNTUL THEODOR STUDITUL. SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR. SFÂNTUL AMFILOHIE DE ICONIUM. Vol. 1, Editura Sophia, București, 2006, pp. 43-44:

      Așadar, dacă monahi sunt unii în vremurile de acum, să arate prin fapte. Iar fapta monahului este ca nici din întâmplare să nu sufere înnoirea Evangheliei, ca nu cumva, punând înaintea mirenilor pilda sa, să le dea motiv pentru erezie și pentru împărtășirea cu ereticii, spre a lor pierzanie.

      Apreciat de 1 persoană

  3. alex said, on septembrie 23, 2016 at 7:28 pm

    Avea parintele Gheorghe Anitulesei o vorba intr-o predica „hranesc trupuri si omoara suflete” sau ceva de genu.

    http://basilica.ro/spectacolul-de-binefacere-o-sansa-pentru-fiecare-la-timisoara/

    Sute de timișoreni au participat duminică, 18 septembrie, în Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, la un spectacol de binefacere, organizat de Mitropolia Banatului, Fundația „Preot Ioan Olariu”, Parohia Timișoara-Iosefin și Filarmonica Banatul, informează Răzvan Fibișan, de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

    Invitați ai spectacolului au fost Cvartetul „Furiant” din Berlin, precum și soprana Ecaterina Lal Coresi și basul Teodor Coresi de la Opera din Viena, acompaniați de Ansamblul Vienna Opera Company. Cvartetul „Furiant” a interpretat piese din muzica de cameră contemporană: Cvartetul nr. 2 în Do Major, op. 20, de Joseph Haydn și Cvartetul nr. 2 în La Mojor, op. 68, de Dimitri Șostakovici, iar cei doi soliști au interpretat liduri și arii din operele compozitorilor clasici: G. Verdi: Otello – Ave Maria; G. Rossini: La Danza; Johann Strauss: Tritsch-Tratsch Polka; etc.

    La începutul spectacolului, directorul Filarmonicii Ioan Gârboni a apreciat colaborarea permanentă dintre Fundația Preot Ioan Olariu și Filarmonica Banatul. În continuare, părintele Ionel Popescu a prezentat misiunea fundației, subliniind dezvoltarea sistemului de caritate în spirit creștin-umanitar în comunitățile din Parohia Ortodoxă Iosefin și oferirea de servicii sociale, medicale, culturale și educaționale, necesare rezolvării problemelor comunității.

    Spectacolul de binefacere, organizat la împlinirea a 8 ani de la înființarea Fundației noastre parohiale <>, are scopul de a prezenta proiectele pe care noi le derulăm în folosul semenilor noștri. Un profesor de Noul Testament spunea: <>. Acest lucru îl face și fundația, împreună cu Parohia Iosefin, întrucât ambele susțin astfel de prioecte pentru semenii aflați în nevoi și în suferințe. Ne-am orientat, în primul rând, spre credincioșii în vârstă, fără aparținători. În al doilea rând, ne-am orientat spre copiii care provin din familii numeroase, cu posibilități materiale reduse, aflați în pericolul de a abandona școala. Acestor copii, elevi și studenți, le oferim burse lunare, rechizite, alimente și îmbrăcăminte, făcând în felul acesta un apostolat laic. Pe de altă parte, organizăm acest concert și pentru ceilalți credincioși din orașul nostru, ca toți să conștientizăm cât de necesară este implicarea oamenilor în astfel de acțiuni filantropice, atât de necesare în vremurile noastre, a menționat părintele paroh Ionel Popescu.

    Moderatorul serii a fost conf. dr. Claudiu T. Arieșan, de la Universitatea de Vest din Timișoara, care a prezentat portofoliul artistic al invitaților. Pe timpul desfășurării spectacolului au fost prezentate imagini din activitatea Parohiei Timișoara-Iosefin, în perioada 2009-2016.

    De 8 ani, membri Fundației <> reușesc să suțină mai multe operații grele de care au avut nevoie semenii noștri, ducându-se aici majoritatea fondurilor. De asemenea, reușim să distribuim, în zilele de sâmbătă și duminică, trei feluri de mâncare la familiile neajutorate. Totodată, de 3 ani sprijinim tinerii cu potențial la învățătură din școală și universitate care nu au posibilități materiale, a declarat dr. Ing. Ștefan Dună, vicepreședintele Consiliului Director al fundației.

    Fundația „Preot Ioan Olariu” este o fundație creștină, de dezvoltare comunitară, de caritate, înființată în 2008, având în prezent 43 de membri. Din anul 2013 a fost demarat proiectul „Sprijin la distanță – O șansă pentru fiecare”, prin care acordă burse lunare unor elevi și studenți cu rezultate foarte bune la învățătură, preocupați de pregătirea lor profesională, dar care provin din familii cu venituri modeste. Împreună cu Parohia Iosefin, fundația sprijină comunitatea credincioșilor cu deficiențe de vorbire și auz, singura din Vestul țării deservită de un preot care slujește Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual.

    Apreciază

  4. alex said, on septembrie 23, 2016 at 7:39 pm

    O chestie grava de tot

    http://ro.radiovaticana.va/news/2016/09/23/primat_%C8%99i_sinodalitate_comisie_catolico-ortodox%C4%83_dialog/1260234

    RV 23 sep 2016. Comisia mixtă internațională pentru dialogul teologic dintre Biserica catolică și Biserica ortodoxă în ansamblul ei a aprobat un important document intitulat ”Sinodaliate și Primat în primul mileniu. Spre o înțelegere comună în slujirea adusă unității Bisericii”. Sesiunea plenară a Comisiei s-a desfășurat la Chieti, în Italia, de la 16 la 21 septembrie a.c. Lucrările au fost co-prezidate de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și de arhiepiscopul ortodox Job Getcha, reprezentant al Patriarhatului ecumenic de Constantinopol.
    Într-un interviu pentru Radio Vatican, subsecretarul Consiliului Pontifical amintit, mons. Andrea Palmieri, a afirmat că ”documentul reprezintă rezultatul unui drum lung, început cu documentul de la Ravenna din 2007. Atunci s-a afirmat necesitatea unui primat în Biserică la nivel local, regional și universal. Rămânea de specificat în ce fel acest primat ar trebui să fie pus în practică. Prin acest document, care a avut nevoie de multă lucrare, pentru că atinge una din problemele cruciale din contenciosul dintre catolici și ortodocși, avem o explicație a felului în care, în primul mileniu, se articulau primatul și sinodalitatea. Modelul primului mileniu devine o indicație pentru a ajunge la rezolvarea problemelor existente încă între catolici și ortodocși”.
    ”Din lectura primului mileniu”, participanții la lucrările Comisiei mixte au recunoscut că ”nu există nici o îndoială cu privire la faptul Scaunului Apostolic al Romei îi era recunoscut primul loc în ordinea Bisericilor. Acest primat, în orice caz, era exercitat întotdeauna în contextul sinodalității. Trebuie clarificat, de acum, în următorii pași ai Comisiei, ce înseamnă în mod precis acest primat și cum poate fi exercitat astăzi pentru a fi cu adevărat o slujire de comuniune între Biserici. (…) Dialogul are acum o bază comună de la care se poate continua studierea acelor structuri care în Biserică pot asigura comuniunea între toate Bisericile din Răsărit și din Apus. Documentul fixează o referință comună în experiența primului mileniu și în interpretarea la care au convenit catolicii și ortodocșii. Acest document deschide un drum”, a recunoscut mons. Palmieri, ”dar nu rezolvă în mod clar toate dificultățile. Ne permite, însă, să fim optimiști pentru viitor”.
    La lucrările plenarei, desfășurate într-un climat cordial și dialog deschis, au participat din România PS Florentin Crihălmeanu, episcopul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, membru în Comisia mixtă pentru dialogul teologic, și arhiepiscopul ortodox Iosif, mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, reprezentant al Bisericii ortodoxe române.
    (rv – A. Dancă)

    Apreciază

  5. Pąʍvo said, on septembrie 23, 2016 at 9:19 pm

    Feriti-va de monahul Teodot !
    Pe langa faptul ca e sarit de pe fix, confuz si prost informat; mai e si un inflacarat arsenist, adept al ratacitului Boca.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on septembrie 23, 2016 at 9:44 pm

      Exista trei tipuri de inselari actuale: ecumenist, procip si care il considera pe Arsenie Boca sfant

      Apreciază

      • ayeaye20 said, on septembrie 24, 2016 at 3:53 am

        Si cu cnp ul nu e inselare nu ?

        Apreciază

      • Haiduc said, on septembrie 24, 2016 at 10:53 am

        de 20 ayea , dar PR Justin a fost in inselare? Ca si el a a vut CNP….

        Apreciază

      • ayeaye20 said, on septembrie 24, 2016 at 5:17 pm

        @Haiduc pe mantuirea ta ca Sf Justin avea cnp???

        Apreciază

      • octoviv said, on septembrie 25, 2016 at 2:45 am

        Întru tine părinte…???

        Începând cu minutul 00:34:

        Moderator: La cererea părintelui vom spune și Troparul „Întru tine părinte…” pentru părintele Arsenie Boca.

        _________________________________________________________________________________________

        Sfințite Părinte Ciprian-Ioan Staicu, întru Numele Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dacă acest comentariu îmi va fi acceptat și dacă îl veți citi, vă rog frumos, dacă încă mai aveți evlavie la Arsenie Boca, dacă vreți să primiți acest cuvânt: nu îl mai cinstiți ca pe un sfânt, spre a nu fi zadarnică întreaga luptă pe ați dus-o și o duceți cu bună cuviință cu panerezia ecumenistă; cinstindu-l pe Arsenie Boca ca pe un sfânt, cinstindu-i pictura de la Drăgănescu, cinstiți erezia ramificațiilor reprezentată acolo, deci cinstiți ecumenismul.

        Pentru mai multe detalii legate Arsenie Boca, dacă vreți, citiți acest studiu: https://888adevarul8despre8arsenieboca8.files.wordpress.com/2016/03/grozaviile-neasemanate-de-la-draganescu-si-viata-parintelui-arsenie-boca-in-lumina-sfintilor-parinti-v-111.pdf

        pe care îl puteți descărca de aici:
        https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/descarcare-continut-blog-sub-forma-de-fisiere-pdf/

        Vă mulțumesc frumos și mă iertați.
        _________________________________________________________________________________________

        Sfârșit și lui Dumnezeu, în Preasfânta Treime închinat: Tatălui Atotțiitorul și Fiului, Domnului Iisus Hristos Mântuitorul, și Sfântului Duh Mângâietorul, slavă pentru tot și pentru toate!

        Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, ale Sfântului Părinte Ierarh Ioan Maximovici, ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou de la Nea Makri și ale tuturor Sfinților Tăi din Biserica Biruitoare, iartă-ne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi!

        Hristos a Înviat!

        Apreciat de 2 persoane

      • el said, on septembrie 25, 2016 at 11:54 pm

        octoviv

        JALNIC !

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 26, 2016 at 11:14 am

        Pentru ca problemele astea nu s-au rezolvat la timp, iata acum ne confruntam cu minti si pareri diferite.

        Apreciază

    • Pentru ortodoxie said, on septembrie 24, 2016 at 1:51 am

      Teodot se contraziceti foarte tare, nu stie pe ce lume traieste, le cleveteste pe maicile de la Paltin ca nu au incetat pomenirea Ierarhului, dar el merge sus la culugari la Petru Voda la Sf Liturghie, unde acelasi Mitropolit se pomeneste, desi la maici la Sf Liturghie el a strigat ca un nebun in timpul Liturghiei ca Teofan este erectic. NU ii iau apararea lui Teofan, dar totusi monahul Teodot in ce barca e? Odata zice ca exista Duhul Sfant la Biserici prin iconomie, odata zice sa nu mergem. Pana se hotaraste ar trebui sa isi ia un concediu, ca ajunge nehotarat exact ca Danion, care nu sti niciodata unde il gasesti.

      Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 24, 2016 at 2:40 am

        Exact. Un concediu la Socola.

        Apreciază

      • ayeaye20 said, on septembrie 24, 2016 at 4:01 am

        Problema se pune altfel , daca cel ce e pomenit crede drept, si nu daca are sau nu are haru, daca nu crede drept e orb si va duce in iad pe toti ce se i-au dupa el plus ca pomenirea lui de cei ce zic ca-s impotriva ecumenismului ii arata pe antiecupenisti partasi ai ereziei lui(a ereziarhului) numai prin simpla pomenire, la Sf Munte s-a intrerupt pomenirea 50 de ani si era vorba de calendar care nu e o problema dogmatica , acu e problema dogmatica

        Apreciază

      • Haiduc said, on septembrie 24, 2016 at 11:00 am

        Pamvo, de ce esti rau? Macar Teodot este bine intetionat fata de alti vicleni, care stiu ce-i bine de facut si fac exact contrariul. Teodot este curat la inima, dar are porniri nefiresti, si asta din dragoste pentru Adevar, nu din alt motiv. Inteleg ca multi sunt si invidiosi pe popularitatea lui, dar va dati seama ce responsabilitate are? Ca si saccsiv cu blogul sau… Haideti sa incercam sa fim uniti noi cei care deja suntem porniti intr-o directie si sa ne rugam Lui Dumnezeu sa ne arate pasul urmator.

        Apreciază

      • Apa trece, pietrele rămân. said, on septembrie 24, 2016 at 3:45 pm

        Eu zic sa luam aminte și la noi înșine sa nu greșim. Ispitele sunt foarte mari, în măsura sa-i însele și pe cei aleși. Personal, pot sa înțeleg dorința părintelui de a se împărtăși, dar și de a lupta împotriva ereziilor. Dumnezeu sa-i dea putere sa lupte lupta cea buna și sa invinga. E o lupta mare. Povățuitorii lipsesc, iar oile au rămas de izbeliște. Mirenii sunt avantajați, căci au mai multa libertate de mișcare. În schimb, călugării mai fac și oarece ascultare…

        . Referitor la părintele Arsenie Boca, Dumnezeu știe mai bine decât noi ce e cu el. Unii au evlavie la el ca la un slujitor plăcut al lui Dumnezeu. O fi avut și păcate, dar a murit mucenic. Nu putem pune pe același plan ecumenismul, cipurile și sfințenia părintelui Arsenie Boca. Cui nu-i place de părintele Arsenie Boca îl ignoră și gata. Nu spune ca e în iad, căci nu știe sigur.

        Eu am citit undeva o istorioara despre un tâlhar care a intrat sa prade o mănăstire de maici. Acestea l-a considerat un trimis al lui Dumnezeu, i-au spălat picioarele. Ba, mai mult, o maica oarba s-a vindecat de orbire după ce s-a spălat cu acea apa.

        Unele picturi ale părintelui Arsenie nu-mi plac nici mie. Însă icoană Maicii Domnului de la Chichis este deosebită. Imi mai place si una din București in care Pruncul Iisus apare in zeghe. Ma întreb dacă nu o fi intervenit cineva sa-i modifice unele picturi. Mă întreb dacă nu cumva o fi pictat și altcineva anumite picturi în numele lui.

        Apreciază

      • el said, on septembrie 24, 2016 at 9:55 pm

        Pentru ortodoxie

        eu am avertizat demult despre RATACIREA lui Teodot !

        DEGEABA ! viastorii viseaza indarjit, CU SETE …. pana la anticrist TOT ASA VOR FACE dandu-si ILUZII ca se afla in Adevar si debile „justificari”, din care MOTIV imi e din ce in ce mai GREU sa scriu/deschid gura…

        CREDE-MA e INUTIL ! GLOATA cu GLOATA, tu/fiecare din cei TREJI sa-si mantuiasca sufletul. ATAT !

        ca de incerci ceva cu cei DEPRINSI/naraviti sa isi spuna siesi MINCIUNI confortabile( nu vorbesc despre cei DEJA trecuti de partea inselarii, ci de cei care „lupta” ) , te vor acuza de „nerabdare” ( adica lasa-i ca ” sunt bunI” doar tu esti NEBUN ca VEZI NEBUIA si MICNUINA lor INDRARATNICA ) sau de altele. fa ce vrei, DOAR NU le darama IDLOII /amicii/protejatii, NU le darama micul confort …

        de aia nici nu mai scriu… NU FOLOSESTE ! caci AM VAZUT singur cu MARE amaraciune, ca fiecare „se consoleaza” cu visele lui rozalii.

        … petru voda, paltin, teodot( ca sa nu pomenesc de VADIT VANDUTII ric/cuvantul KAKAODOX si analogii lor gen „fameila HORRORtodoxa,, blablabla,etc) ….. GUNOI pentru IAD, pepiniere de INSELARE, CURSE pentru mantuirea celori buni din poporul roman!

        vai de tine popor roman plin de scranave CURVE avortatoare, TRADATOR, VANZATOR de fratele, UCIGAS/facator de GENOCID si …. ERETIC/LEPADAT de Hristos,!!
        ai CLERUL LEPDATAT pe care IL MERITI ! si ti-ai batut joc DEFINITIV de mantuierea ta , de aceea VEI FI LISPIT de ea!

        MAI BINE va fi la Judecata neamurilor eretice din europa si de aiurea cei NEBOTEZATI Ortodox !!!

        Haiduc

        „spala-te pe fata”(POCIANTA/SEMERENIE/TREZVIE) si VEI VEDEA, de nu ramai cu cacatul amagirii pe ochii mintii!

        Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 24, 2016 at 11:41 pm

        el

        Mai da-l incolo de cacat, frate, ca poti spune aceleasi lucruri si fara el.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 26, 2016 at 12:05 am

        @Haiduc

        Teodot, „curatul la inima” sa incerce el sa fie echilibrat daca vrea unire, nu sa ma ameninte aiurea cu iadul si pedepse ca i’am atacat idolul. Fiindca pana acum numai dezbinare a facut prin parerile lui contradictorii, eu n’am nicio partasie cu astfel de dezaxati.

        Apreciază

      • valentin dorneanu said, on septembrie 26, 2016 at 11:01 pm

        teofan este eretic.
        are dreptate.

        Apreciază

  6. Iones said, on septembrie 23, 2016 at 9:22 pm

    Ecumenism? Christian Today scrie ca nu ar fi de necrezut ca Biserica Ortodoxa sa-l recunoasca pe Papa

    http://www.christiantoday.com/article/could.orthodox.churches.recognise.the.pope.its.no.longer.completely.unthinkable/96192.htm

    Apreciază

  7. Iulian Gavrilov said, on septembrie 23, 2016 at 9:29 pm

    un sambure de credinta in vest : https://www.youtube.com/watch?v=VUaJlNrqFUw

    Apreciază

  8. Mary said, on septembrie 23, 2016 at 9:59 pm

    „Capitala daneză, Copenhaga, va avea prima sala de ceremonii „religion-free” (fara religie), care sa le permita atât credincioșilor, cât și non-credincioșilor, sa oficieze diferite ritualuri și treceri intre diferitele etape importante ale vietii, conform declaratiilor celor care se ocupa de acest proiect.”
    Sursa
    http://www.ortodoxia.md

    Apreciază

  9. ban said, on septembrie 23, 2016 at 10:02 pm

    Interesant, spune ”trebuie sa intrerupem pomenirea episcopilor eretici ca sa nu ramanem in pacat”.
    Ascultandu-l pe gheron Sava, parca transmitea pace si bunavointa, o stare de bine, desi subiectele erau grave. Poate au simtit si altii asta.

    Apreciat de 1 persoană

    • cosminmatiu said, on septembrie 25, 2016 at 12:38 pm

      “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.” (Sfântul Ciprian al Cartaginei)

      Apreciază

  10. Raluca said, on septembrie 23, 2016 at 11:20 pm

    Gheronda Sava spune lucruri de un elementar bun simț. Spune despre patriarhul Bartolomeu că este cel mai eretic dintre toți, și că dacă s-ar fi întrerupt pomenirea lui mai demult, atunci când a început să-și arate public ereziile, poate nu s-ar fi ajuns aici. Mai spune că cei care promovează și susțin ereziile ecumeniste se plasează ei înșiși de bună voie în afara Biseicii provocând schizme, și nu preoții care nu-i mai pomenesc pe ierarhii eretici. Mai spune că încă Sf. Chinotită nu a dat un răspuns clar dacă acceptă sinodul din Creta ca fiind ortodox sau nu (deși au trecut iată trei luni!!!). Iar despre poporul credincios, a spus că acum este timpul să mărturisească dreapta credință și să respingă ereziile.
    Mare dreptate are când spune că au fost tărăgănate nepermis de mult lucrurile, și că nu s-a smuls din timp rădăcina ecumenismului atunci când a apărut, pentru că acum e puternic și și-a întins tentaculele în toată ortodoxia. Pentru pace, linște, comoditate și ascultare s-a ajuns la o situație de o gravitate fără precedent în ortodoxie: controlul bisericii ortodoxe prin ierarhi ecumeniști, și schimbarea dogmenlor de credință, și a tot ce vor mai vrea ei să mai schimbe de acum încolo. Și o fac cât se poate de premeditat, de calculat și de cinic. Nu-i spunea mitropolitul Teofan monahului Antim (fost Sihăstria, fost Bistrița), că în șase, șapte, opt ani toate aceste schimbări vor fi asimilate de credincioși? Da, ei vor ca asta să se întâmple.

    Apreciază

    • valentin dorneanu said, on septembrie 26, 2016 at 11:09 pm

      sunt eretici, asta e erezia ecumenismului, vin cu o față ca să poată să convingă după care atrag în direcția opusă, fără pic de scrupule. teofan e unul dintre ei.

      Apreciază

  11. alex said, on septembrie 24, 2016 at 2:14 am

    A fost cutremur acum in Bucuresti. Pacatele ne ajung din urma. Doamne ajuta si pazeste.

    Apreciază

  12. mihai said, on septembrie 24, 2016 at 2:19 am

    A fost cutremur în Bucureşti, acum câteva minute (pe la ora 2:15). Cine la simţit ?

    Apreciază

  13. Raluca said, on septembrie 24, 2016 at 10:08 am

    Mi-ar părea bine să existe un sinod care să condamne ereziile semnate la ”sinodul ” din Creta, erezii care au devenit dogme noi în ortodoxie. Dar câți ierarhi s-ar putea aduna din toate bisericile ortodoxe autocefale la un astfel de sinod??? Cine să-i organizeze??? Ierarhii ecumeniști se organizează de foarte mult timp, și nimeni nu i-a deranjat până acum. Și aceștia vor sări ca arși asupra ierarhilor antiecumeniști numindu-i schizmatici, și vor face orice pentru împiedicarea organizării unui sinod cu adevărat ortodox.

    Apreciază

  14. mircea.v said, on septembrie 24, 2016 at 11:29 am

    Pąʍvo

    Tocmai vroiam sa fiu un pic mai caustic ref la „pr Boca in Iad”, care e cam de gradinita filmuletul ala postat de tine, da am vazut ca apreciezi corect situatia in privinta pr Boca, adica inceput bun, sfarsit rau.
    Saccsiv se intreba ca de ce sant 2 tabere asa impartite in privinta pr Boca, si raspunsul e ca o tabara judeca doar prin prisma partii bune, iar cealalta doar prin prisma partii rele. Si prin pilda din „Poetul si talharul” doar Dumnezeu stiu unde e pr Boca acum, doar Dumnezeu stie sa cantareasa binele vs sminteala facuta de pr Boca.

    Eu in partea buna am gasit cea mai buna explicatie duhovniceasca citita de mine ref la cnp, la atribuirea de numar omului, care, dupa cum stim, este primul pas spre insemnare.
    Ce parere ai ref la aceste cuvinte? Stii niste cuvinte mai lamuritoare decat acestea? Nu sant ironic, si chiar as vrea sa stiu si alte cuvinte duhovnicesti/explicatii pe tema „numarul omului”.

    Mai jos, tot citatul.

    “Faptul că din partea Sa Dumnezeu a făcut totul pentru om, până şi jertfa Sa pe cruce, dovedeşte că omul are un preţ imens, necrezut de mare. Omul are dimensiunile intenţiei divine; centrul şi sinteza creaţiunii Sale: lumea văzută îmbinată cu lumea nevăzută.

    Iată de ce suntem datori a vieţui potrivit acestei intenţii divine; adică să trăim deodată şi ca persoane văzute, şi ca persoane nevăzute. Omul are valoarea arătată de jertfa de pe cruce. Când omul trăieşte în adevărata lui valoare, e subiect de istorie, pe când dacă renunţă la dimensiunile sale divine, ajunge obiect de istorie, în rând cu oricare dintre obiecte; nu mai poartă un nume, ci poartă un număr.

    Deci, ce poate să însemneze coborârea omului la simpla valoare economică decât o degradare a lui în rândul vitelor, care se vor sălbătici întreolaltă şi-şi vor împinge conducătorii până la marginile nebuniei. Asta înseamnă treaba unuia care ar încovoia crinii în gunoi, preţuind mai mult gunoiul decât mirosul crinului.
    Pentru o alunecare a omului de la nume la număr, au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu răspunderi, cu măriri, cu puteri şi cu tot felul de haruri.”

    Si eu cred ca diavolul a lucrat in privinta lui pr Boca prin intermediul femeii, si toate pe fondul unei mandrii manifestata inca din tinerete. Rezultatul, pictura de la Draganescu, unde, de acum Zian Boca, este pe aratura total.

    Sa ne fereasca Dumnezeu si pe noi de astfel de caderi, ca pt barbati mari ispite vin prin mandrie si femei!

    Apreciază

    • octoviv said, on septembrie 24, 2016 at 12:02 pm

      Amin.

      Apreciază

      • maria said, on septembrie 26, 2016 at 12:22 am

        octoviv

        Multumesc tare mult de linkul postat,căci ,chiar vroiam să stiu care e poziția pr Ciprian față de Arsene Boca,căci el este autorul unei cărti, împreună cu unii arseniști,și asta mi-a creat mare dubiu,căci Sfântul Ioan Gură de Aur a spus deschis că :„duşmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci şi cei aflaţi în comuniune cu ei.”
        iată cartea:

        Ghid practic ortodox și Comunitatea Terapeutică Ortodoxă Sf Efrem cel Nou.MP4
        12 autori

        Cei 12 autori
        1.Virgiliu Gheorghe-Teolog

        2.Doamna economistă….doamna conferențiar dr Elena Claudiua Turlea-facultatea de stiințe din București.

        3.D-na dr Ioana Bratu –medic psihiatru și specialistă în probleme de antidrog.

        4.Laurențiu Dumitru un publicist și teolog din pitești care scoate o revistă f. frumoasă de ortgrafii.O revistă de live-star ortodox așa o intitulează,se adresează tinerilor de liceu.

        5.Pr dr Ștefan Negreanu.Sunt 2 frați.Pr Ștefan Negreanu-duhovn al studenților din Arad și pr Ciprian Negreanu duhovnic al studenților din Cluj

        6.Ana Maria Jitea care este juristă,care decâtva ani face misiune în scoli,ei au sub egida fundației crestine Arsene Boca,

        7.Dr Violeta Oliver din Timișoara medic de familie a primit un post la un centr de medic planning familial și duhovnicul a sfătuit-o să se ducă ca să ajute și alte suflete.

        8.Protos dr Teofan Popescu de la Mănăstirea Putna-fost șef ASCOR Buc apoi a devenit Ieromonah la Putna -un părinte înconjurat mereu de f. multi tineri,cu o bogată experientă ce înseamnă experientele tinerilor si de curând dr în telogie,un om cu autoritate în ceea ce spune.

        9.D-na Dumitra Mihăiesi psiholog din București-care a fost adusă în fața acestor probleme ale viții are un copil care a avut ispite cu acest apitol și s-a specializat și ea în lupta aceasta antidrog ca terapeut.

        10.Pr doctorant Ioan Irimia din Suceava care este mâna dreaptă a lui Virgiliu Gh.de la revista familia ortodoxă-un pr f.misionar și am avut onoarea de a-i fi naș de cununie…am spus onoarea că nu el a avut de învățat de la nașul lui ci nașul de la finul său.

        11.Cristian Filip-inginer și economist de profesie,acualmente vicepresedinte al fundatiei Arsen Boca și care prin resursele pe care le găsește se finanțează la nivel această camapnie„vreau să aflu”care pînă acum a pornit de vreo 3 ani și s-a răspîndit în toată țara și are efecte f.frumoase.

        12.pr Ciprian Staicu.

        Apreciază

    • Raluca said, on septembrie 24, 2016 at 1:10 pm

      mireca v.:

      Pr. Arsenie Boca o fi început bine, nu știu, dar preocupările spre științele oculte, teozofie și altele asemănătoare le avea încă din studenție, deci înainte de a deveni monah. Biblioteca Mănăstirii Sâmbăta de Sus se pare că are o serie de cărți de genul ăsta lăsate ”moștenire”.
      În ceea ce privește maica Zamfira, căzută în idolatrie după pr. Arsenie Boca, are partea ei de vină, dar nu putea să-l oblige să stea cu forța în preajma ei dacă el însuși nu și-ar fi dorit-o. Să zicem că în cazul lor vina a fost împărțită.

      E de folos a se citi cartea ”Jurnal duhovnicesc” a Arhimandritului Paulin Lecca unde se spun mai multe lucruri despre viața pr. Arsenie Boca:

      Dă clic pentru a accesa jurnal-duhovnicesc.pdf

      Apreciază

      • mircea.v said, on septembrie 24, 2016 at 4:04 pm

        Raluca, nu prea vad legatura cu ceea ce zic eu, iar cartea recomandata de tine cu 888 e atat de puerila in argumente incat nu am putut sa o citesc. Se bazeaza doar pe niste marturii, care apoi din tantar, armasar… cu tot felul de conexiuni fara noima…
        Pr sant clare in privinta ratacirii, pictura de la Draganescu si ce se ascunde in spatele ei, adica, neascultarea de Traditia Ortodoxa, faptul ca s-a pus mai sus decat toata Biserica si aceasta Traditie cu tot ce inseamna ea.

        Normal ca nu putea sa-l oblige, dar ispita prin ea a venit. Normal ca amandoi sant vinovati.

        Vezi ce zice pr Boca de orientalisme si yoga, in cartile lui. Ca a studiat nu e o pr. Si eu am citit cate ceva, si multi de aici.

        Ce parere ai de citatul de mai sus ref la cnp/numarul omului?

        Apreciază

      • el said, on septembrie 24, 2016 at 8:50 pm

        mircea.v

        Raluca ARE DREPTATE aici!

        Apreciază

      • Ioana said, on septembrie 25, 2016 at 2:23 pm

        Documentatie Anti CNP: https://www.scribd.com/doc/315566537/Documentatie-Anti-CNP-Update

        Apreciază

    • Raluca said, on septembrie 24, 2016 at 7:07 pm

      mircea. v:
      Lagătura cu ce ai spus tu e că nu cred că pr. Arsenie Boca a început bine, și asta din cauza preocupăilor sale ezoterice anterioare hirotonirii și călugăriei, preocupări care se pare că au continuat în timp. Cu sau fără maica Zamfira nu se poate șterge de exemplu pictura de la Drăgănescu. Putea să întâlnească și zece maici Zamfira, dacă nu vroia să accepte, NU ar fi acceptat. Ispite există sub felurite chipuri, și în fața lor omul are opțiunea de a le accepta sau de a le respinge. Asta se întâmplă cu toți. Diavolul atacă acolo unde există punctele cele mai sensibile.
      Cnp-ul a fost introdus în Romania în 1978 în timpul comunismului. Pe atunci cred că nimeni nu dădea acestui număr alte conotații decît cele legate de regimul opresiv comunist, adică era încă o măsură de control. Nu știu dacă pe atunci cineva se gândea, inclusiv preoți sau călugări, la semnificațiile spirituale ce le-ar fi putut avea, și nici n-am auzit opinii critice la adresa acestor cnp-uri. Aceste preocupări legate de cnp sunt de dată recentă. Cum să te lupți acum cu ceva ce există de aproape patruzeci de ani, și pe care toți l-au acceptat fără excepție? Eu una nu văd ce s-ar putea face în condițiile în care deja lumea a acceptat masiv cardurile de sănătate de exemplu.

      Apreciază

    • cosminmatiu said, on septembrie 25, 2016 at 12:54 pm

      Eu indirect am venit la credinta prin Boca pentru ca umblam dupa minuni ca atat ma ducea capul atunci.
      Unde o fi el acum cum a spus si Mircea stie Dumnezeu dar nu despre asta e vorba ci despre faptul ca este considerat sfant si inca unul mare. Daca era un calugar simplu fara pretentii de sfant din partea lumii nu se creea atata sminteala. Iar dupa cum Mircea ai dat exemplu cu izvorul si talharul si scriitorul eu cred ca Boca este scriitorul pentru ca ce a facut el lucreaza spre distrugerea din interior a bisericii si cu tot mai mare amploare.

      Apreciază

    • Pąʍvo said, on septembrie 25, 2016 at 2:40 pm

      Dar ce faci, omule fara numar ? Maine, poimaine ajungi sa ne dai citate si din Origen si Evagrie de pe vremea cand nu erau inca in inselare, cu toate ca pana sa ajunga eretici definitiv exista posibilitatea ca si vechile scrieri sa fie contaminate. De aceea e mai bine sa nu le citim ! Acel clip postat de un ucenic de-al meu se bazeaza pe marturia unui batran pustnic din Athos care, da, l-a vazut pe Boca in iad, iar faptul ca ratacitul cu prezenta demonica indrazneste prin convingerea unor babe credule sa intre in casele oamenilor ma intareste in convingerea ca trebuie sa sfatuim oamenii sa arunce in foc tablourile ”sfintite” cu idolul Boca. Daca ar face astfel toata gloata asta innebunita dupa senzational sunt convins ca Arsenie Boca in sfarsit ar afla milostivire de la Dumnezeu. Se pare insa ca mandria lui a fost atat de imensa incat se rasfrange asupra lui astazi facandu-i mai mult rau. Ai carti referitoare la insemnatatea omului ca persoana cu nume dat la botez si daca vrei poti citi doar scrierile parintilor acreditati de Biserica, deci nu mai citi mizerii. Si ultimul sfat: Arunca cartea ”Cararea Imparatiei” pe foc !

      Apreciază

      • mircea.v said, on septembrie 26, 2016 at 12:24 am

        Pąʍvo,

        am acasa si Coranul, si Istoria Religiilor, si carti scrise de sectanti, si de Plesu, si am si Cararea Imparatiei, dar pe care nu am citit-o. Si nu le arunc.:) Am citit carticelele scoase la Petru Voda, si care nu au nici o ratacire in ele. Am citit si carti „neacreditate” de Biserica, si iau ce e bun din fiecare. Si din Winnetou, si din Forest Gump si din „Tinerete fara batraneste si viata fara de moarte” si din „Singur spre Pol” si din tot ceea ce am citit.

        De ce prinde asa bine toata povestea asta cu pr Boca, parerea mea, pt ca omul nu stie dogma, nu stie ce e aia Ortodoxie. Si vina principala este a generatiilor de preoti si monahi de prin 1940 incoa. Adica vina este a profesorului ca nu l-a invatat pe elev Ortodoxie. Vina este a pastorului in principal, si mai putin a oii. Stiu cine facea teologie la Sibiu pe timpul comunistilor, si ca sa fiu scurt, cam 70% dintre preoti erau ori informatori, ori cu grade, iar ceilalti taceau. Si astia au facut „cateheza” poporului. Si acum astia sant protopopi, episcopi, si alte grade bisericesti. „Gloata” are o scuza. Preotii si monahii nu pot avea.

        Problema Boca este identica cu situatia de la un examen. Elevului slab pregatit i se da o problema, elevul nu stie, si pica cu succes examenul. Dar adevarata cauza nu e problema in sine, ci slaba pregatire a elevului, care slaba pregatire e ca nu s-a facut carte la scoala.

        Problema Boca acum arata doar starea jalnica a poporului. Dar nu Boca este vinovat pt starea asta. (sau are vina care ii revine fiecarui preot si monah. ) Boca este doar problema de la examen si este de vina doar pt problema.

        Si eu de asta sant un pic suparat pe incrancenarea unora de a-l face pe pr Boca al mai mare tap ispasitor. Ca de fapt, tapii ispasitori sant multi altii, si amintiti mai sus. Si sant un pic suparat ca nu identifica corect adevaratii vinovati. Trebuie aratata si problema, dar si scoala si profesorii unde au invatat elevii.
        Ca sa spui ca Boca e vinovatul de starea natiunii este ca si cum ai zice ca problema de la examen este de vina ca elevul nu stie carte. inca o data, problema arata doar o stare de fapt, adica nivelul de pregatire al elevului/starea natiunii in materie de ortodoxie. Si aici s-a ajuns in 3-4 generatii, nu ca „Boca”, si gata.
        Oricum, starea poporului nu mai poate fi schimbata, biserica oficiala e in genunchi, rapusa, „scapa cine poate”.

        @el, ce parere ai?

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 26, 2016 at 10:36 am

        mircea.v

        Nu a spus nimeni ca Boca e singurul vinovat de starea natiunii, inventivule, dar e logic ca inselatii si ereticii sunt cei mai vinovati. Nu oricine poate studia mizerii fara sa se murdareasca, iar a le cumpara si a detine acasa asfel de carti inseamna sa faci un ghiveci literar ecumenist care oricand iti poate perverti adevarul de credinta. Mai putin vatamatoare sunt acele carti care fac referinta la un spirit de dreptate omeneasca cum sunt Winnetou, Rambo sau ce mai vrei dumneata, decat filosofiile eretice care chiar nu se merita sa le tii intr-o casa unde candela ortodoxa este pururea aprinsa, si la propriu si la figurat.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 26, 2016 at 11:05 am

        Problema ”boca” este insa una de actualitate si ar trebui combatuta la fel ca ecumenismul.
        Gloata innebunita dupa senzational, spalata la cerebel de cultura occidentala simte nevoia in credulismul si prostia ei de minuni la comanda si idolatrie asemeni poporului Israel care si-a facut vitel de aur in pustie. Libertinajul asta ideologic a dat frau liber inselatilor si vrajitorilor sa isi arate postmortem lumina artificiala in lume, rataciti care pe vremea marilor duhovnici erau tinuti in umbra.

        Apreciază

      • el said, on septembrie 26, 2016 at 10:45 pm

        mircea.v

        nu o fi boca de vina ca lumea e oarba si lispita de ce mai elementar discernamant/bun simt duhovnicesc desigur.
        dar boca TRAGE ACEASTA LUME TAMPITA de pacate si nepocainta la IAD cu MULT succes, in sensul acesta s-a facut o pitra de porticnire pentru cei slabi, dupa cuvantul ” sminteala TREBUEI sa vina in lume, dar VAI CELUI prin care vine sminteala!” . prin boca a venit „sminteala” GLOATEI IMENSE si din cauza asta el este un anticrist eficace.

        si INDRADEVAR , azi DEGEABA se mai pocaisc , ca NU MAI AU UNDE sa se curateasca de NECURAIA lor caci beserica ofcaiala popilor ERETICI/POMENITORI de ERETICI NU mai mantuieste !

        inselarea cea mia de pe urma , au „PIERDUT TRENUL” pur si simplu… au popis si „ortodxie” care NU MAI MANTUIESTE !
        de unde se adevereste inca odata ce spuneau Sfintii: NU AMANA pocainta/lucarea duovnicesca ca NU estei stapan pe ziua se maine si pe rautatea ei !

        poporul acesta a DORMIT, SI-A BATUT JOC de OCAZIA data lui de a se mantui dupa atatea zeci de ani de coumunism si… acum a aterizat in ANTICRISM !
        iar BOALA RUSINAOA a INSELARII boca de care s-a molisit intre timp i-a agonisit SIGUR IADUL !

        acum UNDE vei gasi preot CURAT cu Ortdoxie ca sa te ajute sa te mantuiesti, s ascapi din inselarile/boile tale duhovnicesti?

        frate mi se face rau de atata amaraciune…. AZI daca ar veni Hristos la ei L-AR RASTIGNI PE LOC de URA , FARA simulacrul de „judecata” a lui pilat/ irod/ fariseilor !!

        Apreciat de 1 persoană

      • Raluca said, on septembrie 26, 2016 at 10:56 pm

        Măi mircea. v, așadar ai acasă cărți sectare și coranul printre altele. Știi tu că în îndreptarul de spovedanie scrie că e păcat să ai acasă și să citești cărți sectare, și cu atât mai mult coranul care e de-a dreptul o care păgână? Cu toată dragostea, ”curiozitățile” astea nu ne ajută la nimic. Și soția lui Lot a fost curioasă, deși fusese avertizată să nu se mai uite înapoi la dezastrul pe care-l lăsa în urmă, că nu-i mai folosea la nimic, și Dumnezeu a transformat-o în stâlp de sare. Așa că, ”mutatis mutandis”, sugestia mea ar fi să pui pe foc (cât mai repede) aceste cărți și altele asemănătoare, și să folosești timpul prețios cu citirea cărților cu adevărat folositoare: Noul Testament, Vechiul Testament, Psalmii, patericele și cărțile de învățătură scrise de Sfinții Părinți. Te asigur că sunt atât de multe, încât ți se va părea că nu ai destul timp la dispoziție ca să le citești.

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on septembrie 27, 2016 at 9:09 am

        Raluca,

        stai bre linistita ca nu fac studiu pe Coran si idem carti sectare. Trec doar cu ochiul asa, repede, ca mari profunzimi nu gasesti prin ele. Am mai dat si eu pe la unii niste carti de-ale noastre, Un Sf Paisie, Sfintii Inchisorilor, si mi-au dat si ei de-ale lor. Ei de exemplu ziceau ca majoritatea in puscarii au fost protestanti. Dupa ce au citit „Intoarcerea la Hristos” si-au mai schimbat parerea. Si multe alte pareri. Pt mine a fost f folositor ca am vazut ce gandire au, cat de nestiutori sant in istoria crestinismului – ca de aici pleaca totul, cat de sucita e mintea lor…
        Este vorba de studierea adversarului, ca sa stii cum sa te aperi la o adica. Cand cu invazia musulmana de unde crezi ca am scos citatele despre cum trebuie sa omoare musulmanii pe ceilalti si in special pe crestini, nu din Coran? Eu sant mai curios, si vreau sa vad eu cu ochii mei cum scrie acolo, si apoi devin beton pe probelma.
        Adica, nu imi place sa vorbesc din auzite. Imi place sursa primara, radacina problemei.
        La fel si cu Plesu. Inca o data, imi place/vreau sa vorbesc in cunostinta de cauza.
        Ma conversez si cu un pastor protestant din sua de vreo 2 ani, si la fel, mi-a folosit ca am invatat toate „argumentele” lor, le-am vazut modul de gandire, si am devenit si mai betonat in Ortodoxie si in antiecumenism.
        Vorbesc si cu catolic…

        Da tu, repede cu tantarul si armasarul si interpretarile tale. Nu te mai repezi asa. Nu uita, este bine sa iti cunosti adversarul.

        Iertare, si sa ne lumineze Dumnezeu, sa ne dea putere sa mergem prin vremurile astea fara sa cadem, sau daca picam, sa ne putem ridica!

        Apreciază

      • mircea.v said, on septembrie 27, 2016 at 9:17 am

        Raluca,

        apropo de curiozitate, asa, de la Sfantul Paisie, exista o curiozitate rea si o curiozitate buna, ca in orice. Eu eram ateu, si prin curiozitate am venit la credinta. Tot omul e diferit.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 27, 2016 at 12:12 pm

        mircea.v

        Ziceai mai sus ca nu ai citit Cararea Imparatiei… Ca pacatos mai esti 🙂

        Apreciază

      • mircea.v said, on septembrie 27, 2016 at 3:16 pm

        Pąʍvo,

        pai nu am citit-o, dupa cum am zis am citit doar fragmentele din ea care erau in carticelele de la Petru Voda, si in care nu am gasit nici o erezie, si care mie mi-au folosit. Am rasfoit-o si asta e. Si dacat sa stau sa-i zic de 4-5 carticele, de asta i-am spus de Cararea Imparatiei. In cuvintele scrise, 99%, asa, din ce imi amintesc, nu am gasit ceva aiurea, si de assta i-am spus sa o citeasca. Mult mai multe aiurea gasesti de ex in Jurnalul fericirii a lui Steinhardt . Dupa cum ti-am zis, iau ce e bun, si nu imi fac idoli. Ortodoxia e deasupra la toti.
        Apoi dupa ce s-a iscat toata vorba pe net, am vazut si pictura de la Draganescu, si din ce s-a mai discutat pe pr asta, din ce am mai citit la Sf Ioan Gura de Aur, a rezultat si pt mine ca dupa 1958 a luat-o pe un drum clar gresit.
        Poti sa crezi ce doresti, asta e adevarul.
        Multi pe aici au tras niste concluzii f bune despre pr Anitulesei. Apoi, in timp, datorita unor evolutii ale parintelui, datorita info ce mai apar, isi mai schimba omul parerea. Sau cazul pr Amfilohie.
        Asa si eu cu pr Boca. L-am cunoscut initial doar prin prisma scrierilor, apoi si prin prisma picturii de la Draganescu. Eu am invatat din cuvant, nu din pictura, si de asta nu m-a interesat pictura.

        La pr Boca pictura de la Draganescu e problema, nu scrierile de pana in 1958. Asta pt cine il cunoaste doar din scrieri si pictura. Cine l-a cunoscut personal, poate sa interpreteze si altfel lucrurile. Sau cum e @el, care a mai primit cuvant direct pe tema asta de la Parintele Fageteanu.
        Nu ma intereseaza marturiile.

        Deci stai linistit, nu m-ai prins cu minciuna :).
        Apreciez efortul 🙂

        Apreciază

      • Raluca said, on septembrie 27, 2016 at 7:48 pm

        Bre mircea.v, e bine să citim Eminescu, Creangă, și alți scriitori români și nu numai, pentru că putem găsi lucruri folositoare, dar cu cărțile eretice și păgâne e altceva. Cel ce nu este întărit în credință poate fi ușor vătămat, nu degeaba în îndreptarele de spovedanie este considerat ca păcat a avea și a citi astfel de cărți. Cei sporiți în credință poate nu se vor vătăma. Eu de exemplu mai am mult, foarte mult până la ajunge la astfel de măsuri, așa că mă feresc de ele. E greu pentru fiecare să fie un bun creștin prin exemplul personal, și e și mai greu să aducă la credință pe frați, părinți sau rude. În ceea ce privește credința ortodoxă, cel mai bine o apărăm împotriva oricui, eretic sau păgân, dacă o cunoaștem bine, și asta o putem face și citind cărțile noastre ortodoxe pentru a ne întări în credință. Asta e cea mai bună ”armă”. Ereticul sau păgâul va rămâne în ale lui. Nu-l interesează. E pur și simplu pierdere de vreme să stăm de vorbă cu ei. Putem însă să ne rugăm ca și ei să cunoască adevărata credință, dar nu ne folosesc la nimic scrierile lor mincionoase. Sunt periculoase. Maculatură de aruncat la gunoi.

        Apreciat de 1 persoană

    • Raluca said, on septembrie 25, 2016 at 2:43 pm

      mircea. v:
      omul despărțit de Dumnezeu ajunge să nu mai fie nume ci număr, se poate referi și la apostazia finală când vor căuta să-i însemne pe oameni cu semnul fiarei, care este un număr. Nu știu dacă s-a referit la cnp sau la diferitele numere pe care le vor primi oamenii până la sfârșit, pentru că și cardul de sănătate are un număr unic, și pașaportul biometric are un număr unic …
      Ioana: nu cred că se va rezolva ceva, din păcate.

      Apreciază

      • el said, on septembrie 25, 2016 at 3:53 pm

        mircea.v

        are DREPTATE Raluca aici !
        ascult-o ! si lasa PARERILE despre un INSELAT DOVEDIT !

        cat despre PAREREA ta „buna” despre „bunatatea” INDRACITULUI boca , ASCULTA ce-ti spune Duhul Sfant prin Proorocul Iezechiel cap 18:

        „23. Oare voiesc Eu moartea păcătosului, zice Domnul Dumnezeu – şi nu mai degrabă să se întoarcă de la căile sale şi să fie viu?
        24. Dar şi dreptul, dacă se va abate de la dreptatea sa şi se va purta cu nedreptate şi va face toate acele ticăloşii pe care le face nelegiuitul, va fi el oare viu? Toate faptele lui bune, pe care le va fi făcut, nu se vor pomeni, ci pentru nelegiuirea sa, pe care va fi făcut-o, şi pentru păcatele sale, pe care le-a săvârşit, va muri.
        25. Dar voi ziceţi: „Calea Domnului nu este dreaptă”. Ascultaţi, casa lui Israel: Oare calea Mea nu este dreaptă, sau nu sunt drepte căile voastre?
        26. Dacă cel drept se abate de la dreptatea sa şi face nelegiuire şi din pricina aceasta moare, apoi el moare pentru nelegiuirea sa, pe care a făcut-o. ”

        numai ca NICI MACAR ACESTE cuvinte NU s eporivesc CURVE IADULUI boca MINCINOSUL si PLAGIATORUL Sfintilor si al Sfintenei !
        intru acesta, cum BINE spune Raluca NICIODATA NU a fost ceva bun, de tanar, de pe vremea cand era Zian ( si ASA ARAMAS) s-a INDRACIT, DINAINTE de a scrie alecele SPURCACIUNI pe care PARAREA TA le intrepreteaza ca „bune” sau „profeice”, din vremea cand era un biet neica nimeni( asa cuma si ramas pentru VESNICIE) in Athos S-A INDRACIT pentru MANDRIA lui si PARAREA DE SINE ( ca ar fi curat/fecior/frumos, de aceea a si cazut IN CURVE pana si TRUPEASCA, DA; DA !!! ASUM ce spun…. ca Dumnezeu VOIA sa-l trezeasca, dar el MAI MULT S-a INDRACIT si N-A ASCULTAT NICODATA de cienva in BLESTEMATA si SPURCATA lui viata !!!)

        asadar DE UNDE sa iasa „profetile” despre cnp… cum ii nazareste acum tie dracul?

        de la O SLUGA a DACRULUI inca din tineretile ei?

        asculta de Raluca !

        si patriarhului Avraaam i s-a spus de la Dumnezeu cand ii era GREU sa creada /faca asta, (el cel „roditor” sa ascunte de cea stearpa) : ” ASCULTA DE FEMEIA (ta Saara)” !

        OK? 🙂

        Apreciază

      • Ioana said, on septembrie 26, 2016 at 12:58 pm

        statul Mamona nu mai rezolva nimic…. mi se pare o mare delasare si amorteala din partea noastra ca popor ca nu am facut nimic public in privinta actelor cu numere. trebuia mai demult marturisit, indiferent de ce fac ei. oricum eu garantez ca te poti descurca si fara numerele lor, faci cerere la politie, deja e una intocmita pe net pentru acte vechi, ei te privesc ca un nebun dar tu iti vezi de treaba ta. important e ca ai sesizat public ca nu esti de acord cu sistemul lor de inrobire. Poti sa iti asumi o viata fara sa integrezi in sistem, sa cultivi pamantul, sa muncesti pentru altii… dar si ei sunt in sistem. Se pare ca de sistem nu poti oricum scapa decat daca te duci in padure… pentru ca tot cumperi de la altii, care la randul lor au cnp, sau imprumuti internet de la altii, in fine complicata situatia. Ca sa-mi gasesc echilibrul duhovnicesc, pe mine m-au ajutat foarte mult sfaturile parintelui Antim si filmele Sarea Pamantului. Cred ca interviul cu parintele Antim Gadioi luat de domnul Barbir in 2015 ne arata foarte potrivit cum e bine sa procedam.

        amorteala asta e valabila si pentru ecumenism, atatea dracisme si am dormit in papuci, 😦 acum ne-am trezit si noi ca nu e bine…, CAND ARDE.

        https://saccsiv.wordpress.com/2015/12/06/parintele-antim-nu-le-luati-treziti-va-pana-mai-e-vreme-interviu-recent-despre-cipuri-carduri-buletine-cnp-si-filmul-sarea-pamantului/

        Apreciază

    • Pąʍvo said, on septembrie 25, 2016 at 3:14 pm

      În cele ce te voi găsi, în acelea te voi judeca (Ie. 33, 20)

      ”Un frate a mers la avva Sisoe si i-a spus: parinte, am cazut in pacat. Ridica-te! , i-a raspuns batranul simplu. M-am ridicat, dar am cazut din nou in cursa pacatului, a marturisit fratele cu tristete. Si ce te opreste sa te ridici din nou?, ii raspunse batranul. Pana cand?, intreba fratele. Pana te va gasi moartea, fie in picioare, fie cazut. Caci scris este: in ceea ce te voi gasi, in aceea te voi judeca. Roaga-te lui Dumnezeu sa te gaseasca in ultimul moment, in picioare si in pocainta!”

      Apreciază

      • el said, on septembrie 25, 2016 at 6:52 pm

        Pamvo

        mda, asta e valabl pentru pacate personale.
        pentru EREZIE, cand ai fost ERETIC IN PUBLIC si ai adus prejudiciu Biseicii ca cleric, NU MAI MERGE pocainta ASCUNSA !
        TREBUIE DEZICERE PUBLICA de EREZIE !!

        ca boca ca cleric a facut INSELARE /EREZIE, In Biserica, in Numele Lui Hristos, nu ca Nostradamus, Baba Vanga ,etc care in numele lor propriu au RATACIT/INSELAT pe altii cu semne si „profetii” de la draci. de aia NIMENI( nici macar eretticii cacatolici) nu cer „canonizarea” lui Nostradamus sau a babei Vanga, pe cand poporul acesta ILDOLATRU cere „canonizarea” INDRACIRII drept Sfintenie.

        boca INDRACITUL NU s-a lepadat d INSELAREA si EREIE lui, nici MAZGALELILE/HULELE de la Draganescu NU A VRUT sa le stearga cand I S-A ATRAS ATENTIA de catre episcopul Roman !

        UNDE e deci „pocainta” lui?
        ca daca a fost CURVAR si A FOST, NU CNTEAZA pentru Biserica ci doar pentru mantuirea SPURCATULUI sau suflet!
        dar daca a fost ERETIC si INSELAT si FATIS/PUBLIC a INSELAT/RATACIT Biserica ( si ASA A FACUT, vezi scrierile si MAZGALELILE lui ERETICE de la draganescu) ) pocanta lui ca sa fie primita TREBUIE FACUTA PUBLIC !

        ca sa se ierte EREZIA cu care boca/ERETICUL/INSELATUL a INSELAT /RATACIT Turma Lui Hristios TREBUIE INAINTEA Turmei PUBLIC , asa cum a fi INSELAT, se se dezica INDRACITUL de INSELAREA/EREZIA lui. nu asa ca in pilda data de tine cu pacatele PERSONALE ae calugarlui care cadea si se ridica …IN TAINA, si pacatele lui NU STRICA MANTUIREA altora ca ale lui boca/ERETICILOR

        ori acest BLESTEMAT NU a facut asa, deci IN IAD VESNIC va arde cu ereticii, cu dracii si cu turma proasta de DOBITOACE idolatre care il urmeaza si primesc minuni si semne de la DIAVOL pentru numele lui cel murdar si VESNIC BLESTEMAT !

        nu va mai amagiti , spuneti RAULUI RAU si Binelui BINE ! ca din cauza asta, a prea multei relativizari a ajuns Turma lui Hristos sa se adape din izvoarele diavolului si sa se lase pastorita de ERETICI si INSELATI.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 26, 2016 at 12:23 am

        @el

        Asa este. Am pus acel citat doar ca sa’i amintesc lui mircea.v ca nu conteaza inceputul, ci sfarsitul.

        Apreciază

      • mircea.v said, on septembrie 26, 2016 at 10:58 am

        Pąʍvo

        stiu ce conteaza, stai linistit. Mai conteaza si faptele, si cuvintele si gandurile din toata viata ta, conteaza totul, contextul in care ai trait, educatia primita, nu doar sfarsitul. Iar ce e in ultimul moment in om doar Dumnezeu stie. Si fiind asa de complicat cu judecata, de asta doar a lui Dumnezeu este judecata, pt ca doar El este omniscient. Cu teoria stau mai bine. Cu practica mai greu.
        Da eu spun ceva, si mi se raspunde altceva.

        Apreciază

      • Pąʍvo said, on septembrie 26, 2016 at 1:03 pm

        mircea.v

        Tu spui ceva si ti se da ceea ce ai nevoie.
        Tocmai pentru ca stai prost cu practica, logica iti altereaza deosebirea.

        Apreciază

  15. Raluca said, on septembrie 24, 2016 at 2:44 pm

    STAREŢUL SAVA, MONAH LA ESFIGMENU
    Cinstitul Stareţ, părintele Sava, a urmat politica celor nouăsprezece mânăstiri conducătoare ale Muntelui Athos, crezând, precum mulţi alţii, că trebuie să facem anumite concesii şi îngăduinţe în chestiunile Credinţei, pentru o perioadă.
    De vreme ce era plin de virtuţi, cu intenţii sincere şi bune, părinţii ce au venit în ultima vreme la Muntele Athos îl vizitau frecvent pe Stareţ. Îl dădeau drept pildă ucenicilor lor şi spuneau că dacă opoziţia şi protestele ziloţilor ar fi fost bune, de ce nu li se alătură cucernicul părinte Sava?
    Totuşi, când Patriarhul Ecumenic Dimitrie a concelebrat împreună cu Papa Romei, în decembrie 1987, Stareţul s-a ridicat; sufletul său nu mai putea suporta asemenea „ecumenisme”. Împreună cu alţi asceţi, a protestat şi s-a separat de toţi ceilalţi părinţi ai Muntelui Athos, ce urmau celor nouăsprezece mânăstiri. Nu se mai ducea la biserică în vreuna din cele nouăsprezece mânăstiri, sau în chiliile ori dependinţele ce le urmau.
    Toţi comemoratorii Patriarhului au început să se agite; din mânăstiri şi din chilii, mulţi au alergat să îl convingă pe Stareţ. Dar vizitele dese, ce au devenit împovărătoare, nu au slujit la nimic.
    În cele din urmă, Stareţul a fost silit să răspundă în scris unui călugăr care îl vizita frecvent, răspunzând astfel şi tuturor celorlalţi, bine organizaţi şi hotăraţi să îl convingă pe Stareţ de greşeala sa.
    Iată textul scrisorii Stareţului:
    Chilia Sfântului Nicolae, Capsala,
    Careia, Muntele Athos,
    13 august 1991
    Dragă părinte Nicodim,
    Blagosloviţi!
    În timpul vizitei la chilia noastră, de acum câteva zile, aţi repetat declaraţiile dogmatice neortodoxe, cum că ne găsim în afara Bisericii, deoarece nu îl comemorăm pe Patriarhul Dimitrie. Aţi mai făcut şi alte declaraţii, din care pricină ne vedem siliţi să scriem cele ce urmează, spre cunoştinţa voastră deplină, de vreme ce dovezile şi respingerile pe care le-am oferit în timpul discuţiei noastre v-au distrus liniştea şi v-au supărat.
    În Pateric se scrie că atunci când avva Agathon a fost întrebat dacă era mândru, curvar şi un eretic, a răspuns că primeşte primele două acuzaţii, căci era de folos sufletului său să facă astfel, dar nu şi că era un eretic, căci aceasta înseamnă despărţirea de Dumnezeu [1].
    Potrivit vouă (şi potrivit tuturor mânăstirilor Muntelui Athos, mai puţin Mânăstirii Esfigmenu, Schitului Proorocului Ilie şi a multor Părinţi ziloţi [plini de râvnă]), noi suntem înşelaţi şi schismatici. Găsiţi dificil a admite că Patriarhia de Constantinopol propovăduieşte erezia, deoarece ar trebui să acceptaţi că păstrarea comuniunii cu acei lupi şi nu păstori este vrednică de osândă, sau va trebui să încetaţi a le urma, potrivit poruncii tuturor Sfinţilor Părinţi şi a Sfintelor Sinoade.
    Încercaţi să îndreptăţiţi Fanarul, dar cuvintele şi faptele lor vă vădesc a fi în greşeală. În zadar invocaţi părerea Părintelui Paisie şi a altora ce sunt îngăduitori cu condiţiile actuale şi fac concesii, şi anume, că [acum] tratează cu „iconomie”, dar când va veni vremea (adică atunci când se presupune că Dimitrie va intra în comuniune cu Papa, precum aţi spus), vă veţi despărţi de tot nu este potrivit învăţăturilor Sfinţilor Părinţi şi a Sfintelor Sinoade. Vă înşelaţi tare.
    Cât despre mustrările la care vă referiţi – fie ale Stareţului Paisie [Aghioritul], sau ale vecinului vostru papa-Isaac, sau ale oricărui altcuiva – ce susţin că Dimitrie împarte cu dreptate cuvântul adevărului, cum vă puteţi aştepta să le primim ca fiind plăcute lui Dumnezeu, când sunt vădit împotriva predaniei Ortodoxe? De vreme ce adevărul este trădat, nu ar trebui să fie numită nedreptate mai degrabă decât iconomie, concesie, adaptare sau îngăduire? Vă păstraţi poziţia deoarece Stareţul Paisie a spus: „Dimitrie este îndrumat greşit de către arhiereii din jurul său să facă ceea ce nu doreşte” şi „Dacă încetăm a-l mai comemora [pe Patriarh] vom fi în afara Bisericii!” şi multe altele, cărora li se potrivesc cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Toate vorbele lor sunt nebunie, şi istorii de copii neştiutori”. Vorbele lor sunt roada unei noi teologii, pe care Fanarul a folosit-o în binecunoscuta Enciclică din 1920, numindu-i pe eretici „împreună-moştenitori ai harului lui Dumnezeu”.
    Aduceţi înaintea noastră vorbele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Nici măcar sângele mucenicilor nu acoperă schisma” şi ale Sfântului Ignatie Teoforul: „Nimic să nu se săvârşească fără episcop”. Concluzionaţi că atunci când ne despărţim de episcopul nostru, suntem în afara Bisericii.
    Sfinţii au făcut aceste afirmaţii adevărate, însă, într-o vreme de pace a Ortodoxiei şi a Bisericii. Astăzi, când tăvălugul pan-ereziei ecumeniste mătură chiar şi pe cei aleşi, cuvintele aceloraşi Sfinţi au tărie: „Dacă episcopul tău este eretic, fugi, fugi, fugi ca de la foc şi ca de la un şarpe” (Sfântul Ioan Gură de Aur). „Dacă episcopul tău ar învăţa orice în afara orânduielii date, chiar de trăieşte în curăţie, sau de săvârşeşte semne, sau de prooroceşte, să îţi fie ţie ca un lup în blană de oaie, căci lucrează nimicirea sufletelor” (Sfântul Ignatie). Dacă Dimitrie împărţea cu dreptate cuvântul adevărului, aţi fi fost îndreptăţit în folosirea citatelor de la cei doi Sfinţi; dar acum publicaţi scrierile Părinţilor după gustul vostru, pentru a îndreptăţi vina de a fi împreună-mergători cu Dimitrie, Partenie al Alexandriei, Iacov al Americii, Stelian Harkianakis al Australiei. Nu sunt îndeajuns pentru voi multele citate din sfintele Sinoade şi din Sfinţi? Ori vă temeţi, poate, să fiţi izgoniţi din sinagoga ereticilor? Faptul că celelalte patriarhii păstrează comuniunea cu Fanarul nu este cu adevărat important. Ceea ce este important, e cine urmează paşii Sfinţilor şi este cu Adevărul? Partenie, Patriarh al Alexandriei, spune că îl recunoaşte pe Mohamed drept un Apostol care a lucrat pentru Împărăţia lui Dumnezeu, şi alte asemenea hule, pe care le cunoaşteţi. Nu e de trebuinţă a scrie iarăşi ereziile lui Iacov Kuzukis al Americii, şi cele ale lui Stelian Harkianakis al Australiei. Sunteţi în comuniune cu aceşti oameni ca şi cum ei ar împărţi cu dreptate cuvântul adevărului! Cine îl va condamna pe Iacov Koukouzis? Partenie? Sau comisia Fanarioţilor de sub Bartolomeu, care „investighează” de doi ani, acum, daca Harkianakis este eretic? [2] Nu aţi înţeles că ei nu vor să dea un verdict?
    Fanarul a făgăduit delegaţiei celor trei egumeni din Muntele Athos că vor retrage şi îndrepta declaraţia Patriarhului Dimitrie către United Press, despre primirea împărtăşaniei de la Latini, ca îl vor înlocui pe Stelian Harkianakis de la preşedinţia comisiei pentru dialog teologic etc. S-a îndreptat ceva până în ziua de astăzi? Sau credeţi că nu avem nici o responsabilitate, sau vreo vină, şi putem rămâne în comuniune, deoarece Stareţul Paisie declară fără de ruşine că declaraţiile şi acţiunile lui Dimitrie nu sunt împotriva învăţăturilor noastre şi nu încalcă adevărul?
    Istoria se repetă. Sfântul Teodor Studitul, Sfântul Maxim Mărturisitorul, mulţi alţi creştini ce nu au urmat ierarhiei care la diferite vremuri propovăduia erezia, au fost cu toţi numiţi schismatici de către acea ierarhie. Deşi Sfântul Gherasim de la Iordan era slujit de către un leu şi era făcător de minuni, se afla în greşeală, căci nu primea cel de-al patrulea Sobor Ecumenic, trăgând împreună cu el mii de călugări ai Palestinei, până ce a fost îndreptat de Sfântul Eftimie cel Mare şi s-a pocăit.
    Întrebaţi: „Este cu putinţă ca Stareţul Paisie şi şaptezeci de episcopi ai Bisericii de stat a Greciei sa fie în greşeală?”
    Vreţi ca Dumnezeu să îi silească să Îl mărturisească? La Sinodul Iconoclast din 754, de sub domnia Copronimului, citim în Minute acea ovaţie înfricoşătoare a celor 338 de episcopi prezenţi la sinod: „Trăiască Împăratul! Icoanele sunt idoli şi trebuie ori distruse, ori spânzurate în tării ca să nu poată fi cinstite”. Găsiţi greu de crezut că şaptezeci de episcopi pot fi înşelaţi astăzi, când, precum vedeţi, atât de mulţi au fost înşelaţi atunci? În zilele noastre, călugării îşi doresc să dobândească mitre, cârje de egumen, în vreme ce împlinesc doar o mărturisire cu numele a credinţei, adică, protestând oarecum, dar neîncetând pomenirea Patriarhului, şi îngăduind toate inovaţiile la Evanghelie introduse de către Dimitrie, Partenie, Iacov, şi cei asemenea lor. Sfântul Teodor Studitul, totuşi, scrie că lucrarea monahului este să nu îngăduie nici cea mai mică înnoire la Evanghelia lui Hristos.
    La împreună-slujirea de la Roma, Dimitrie nu a primit pâinea blagoslovită de Papa pentru a evita reacţiile ostile din partea „conservatorilor”. Oricum, acolo în Roma, a subscris învăţăturii că Latinii au Tainele Bisericii, şi continuă să o facă. Nu e îndeajuns? Când au reacţionat vreodată precum voi, care continuaţi să îl comemoraţi pe Dimitrie, Sfinţii şi creştinii oricărui veac în care erezia era propovăduită pretutindenea? Ce precedent aţi găsit în istoria Bisericii, ca să puteţi spune că îl urmaţi? Dacă sunteţi fii ai Sfinţilor (adică, imitatori şi următori ai Sfinţilor), „Aţi fi săvârşit faptele lui Avraam”, precum grăieşte Evanghelia. În vremea Patriarhului [Iosif] Beccos, părinţii de la Muntele Athos au încetat să îl mai pomenească, chiar dacă nu fusese depus de un Sinod; şi deoarece au stăruit cu neclintire în aderarea lor la preceptele Părinţilor (adică, să nu ai părtăşie cu cei ce s-au depărtat de la credinţa ortodoxă), Hristos le-a dăruit cununa cea de mucenic. Cât pentru cei ce au slujit împreună cu cei ce îl pomeneau pe patriarhul „oficial” latino-cugetător, Beccos, leşurile lor se găsesc până astăzi, precum bine se ştie, umflate, urât-mirositoare şi neputrezite, spre a fi pildă tuturor.
    Ne-aţi spus că dacă Dimitrie nu se mărturiseşte pentru lucrurile pe care le-a săvârşit, va fi osândit. Acum admiteţi că urmaţi unui om care se osândeşte pentru ceea face. Pentru el, a se osândi [şi intr-adevăr, din pricini ce privesc credinţa şi păcate proprii şi individuale] înseamnă că săvârşeşte lucrarea diavolului. Prin urmare, voi înşivă admiteţi că îl aveţi pe diavol ca împreună-mergător.
    Sunteţi serios, părinte Nicodim, sau glumiţi? Dacă Athenagora s-a „pocăit” şi şi-a mărturisit păcatul cu puţină vreme înainte de a muri, atunci s-ar fi mântuit? [3] Arătaţi-mi măcar o singură mărturie patristică care să îndreptăţească rămânerea într-o Biserică care propovăduieşte erezia, precum face „blândul şi tăcutul Conducător al Ortodoxiei, Dimitrie”. O asemenea ascultare faţă de o ierarhie care nu împarte cu dreptate cuvântul adevărului ne va sfinţi? Dacă nu doriţi să admiteţi că Mânăstirea Esfigmenu şi atât de mulţi Părinţi plini de râvnă sunt vrednici de cinstire – potrivit celui de-al cincisprezecelea canon al Sinodului Întâi şi al Doilea – măcar fiţi tăcut şi nu huliţi spunând ca ei sunt schismatici şi în afara Bisericii. Ignoraţi existenta Testamentului Sfântului Marcu Evghenicos al Efesului, care a cerut ca cei cu cuget Latin [papist] nici măcar să nu vină la înmormântarea sa.
    Mai întâi cercetaţi şi apoi pronunţaţi-vă. Potrivit propriului fel de gândire, atât Sfântul Marcu al Efesului, cât şi Sfântul Maxim Mărturisitorul, precum şi cei mulţi alţii care nu au păstrat părtăşie cu ereticii, sunt în afara Bisericii!
    Vedeţi încotro vă călăuzeşte „noua” voastră teologie? Cine s-ar fi gândit vreodată că părinţii Sfântului Munte vor avea drept biblie cartea „Cele doua extreme” a părintelui Epifanie Teodoropulos? Sfătuiţi săvârşirea de proteste asemenea celor recomandate la paginile 19 şi 22 din acea carte, „pentru Sfintele Canoane [de] care [se zice că] nu sunt aplicabile în vremurile noastre, căci le lipseşte dragostea”. El îl mai descrie pe patriarhul Athenagora ca „având o dragoste demonică”. Totuşi, rămâne în comuniune cu cei ce au „o dragoste demonică”. Ce consecvenţă uimitoare!
    Am văzut proteste asemănătoare, atunci când reprezentantul Mânăstirii Grigoriu a cerut să se scrie în hotărârile Sfintei Comunităţi, că dacă secretarul şef va fi trimis în Australia, să nu împreună-liturghisească acolo. Secretarul şef nu a mers, până la urmă; dar părintele Vasilie, egumenul Stavronichitei, ignorând hotărârea tuturor celorlalte mânăstiri, l-a trimis pe părintele Tihon să îl „ajute” pe arhiepiscopul Stelian Harkianakis. Când părintele Tihon s-a întors, a fost trimis la sărbătorirea Chiliei Burazeri. Acolo, reprezentantul Mânăstirii Grigoriu (părintele Atanasie) a slujit împreună cu părintele Tihon şi cu restul. Nu mai este de trebuinţa nici un comentariu.
    Părintele Epifanie Teodoropulos a fost redus la tăcere atunci când, acum vreo douăzeci de ani, i-au fost dovedite greşelile. Dar voi, cu aceleaşi argumente ne-teologice, vreţi a îndreptăţi comuniunea cu patriarhii care propovăduiesc erezii „cu capul descoperit”, ce au „o dragoste demonică” pentru eretici, în vreme ce prigonesc pe autenticii ortodocşi, şi asemănându-se astfel Patriarhului Beccos, Împăratului Copronim, şi tuturor celor asemenea lor. Când le cântaţi întru mulţi ani şi îi comemoraţi, este acelaşi lucru cu a le spune: „Sunteţi grăitori întru credinţă, şi vi se cuvine ascultare, închinăciune şi pomenire”. Nu îi ajutaţi să priceapă că păşesc pe o cale a răului; pe când dacă aţi fi încetat părtăşia cu ei, poate s-ar fi simţit vinovaţi şi ar fi purces la căutarea adevărului. Vina pentru tăcerea voastră vrednică de osândă – pe care Sfântul Grigorie Palama o numeşte un al treilea fel de necredinţă – sporeşte de la o zi la alta, în pofida aşa-numitelor voastre proteste.
    Când Latino-cugetătorii au venit aici, în vremea patriarhatului lui Beccos, spre a întări unirea cu Latinii [papistaşii], Doamna noastră, Maica Fecioară, Păzitoarea Sfântului Munte al Athonului, a grăit singură, zicând: „Vin vrăjmaşii Fiului meu şi ai mei!”
    Anul trecut, când urmaşul lui Beccos – Dimitrie („Conducătorul Ortodoxiei”!) – a sosit, a găsit Sfântul Munte învestmântat în negru, după două săptămâni de foc neîncetat. [4] Are urechi să audă, să asculte glasul Preasfintei Maici a lui Dumnezeu!
    Fie să găsiţi calea neînţelegerii celei bune, aşa cum învaţă Sfântul Nicodim Aghioritul în Omilia sa asupra celor Paisprezece Epistole ale Sfântului Pavel, zicând: „Dacă el [egumenul sau episcopul] este rău în Credinţă, de crede învăţături ereticeşti şi hulitoare, fugi de la el, chiar de ar fi un înger din Ceruri”.
    Stareţul Sava,
    Un călugăr nemonahicesc, dar Ortodox
    Stareţul de veşnică pomenire a rămas neclintit în mărturisirea sa, până la rãposarea în octombrie 1991 [5], în pofida multelor străduinţe ale altor părinţi athoniţi de a-l convinge să le împărtăşească vederile. Ucenicul şi urmaşul său, părintele Alipie, aducându-şi aminte de dorinţa şi testamentul Sfântului Marcu al Efesului, şi urmându-i pilda, nu îngăduie comemoratorilor patriarhului să ţină slujbe de pomenire la mormântul Stareţului.
    [1]. Păcatul şi erezia, precum ne învaţã Sfinţii Pãrinţi, diferă în mod esenţial: Păcatul este o încălcare a legii lui Dumnezeu, dar erezia este o schimbare a legii lui Dumnezeu.
    [2]. Harkianakis a fost acuzat de propovăduirea ereziei de către Mitropolitul Augustin al Florinei şi de către credincioşii ortodocşi din Australia. -n. ed.
    [3]. Mărturisirea individuală a păcatelor este îndeajuns pentru iertarea păcatelor personale şi individuale, dar pentru păcate publice împotriva Credinţei, trebuie săvârşită şi o pocăinţã şi îndreptare publică, potrivit cuvintelor Mântuitorului nostru: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatãlui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.”
    [4]. Focul a ţinut de la 1 august pânã pe 15, adică întreg postul Născătoarei de Dumnezeu. -n. ed.
    [5]. Într-o noapte, toată mănăstirea a fost inundată de o mireasmă nespusă. Stareţa nu ştia de unde provine, însă după puţin timp au depistat că mireasma ieşea din chilia unde stătea Părintele Sava. Când au deschis uşa, totul s-a umplut de bună mireasmă şi au văzut că Părintele Sava adormise în Domnul; numai atunci au înţeles că mireasma aceea ieşea din sufletul înmiresmat al Părintelui Sava.
    Sã avem binecuvântarea lui. Amin.
    Sursa: http://www.aparatorul.md/staretul-sava-monah-la-esfigmenu/

    Apreciază

    • el said, on septembrie 24, 2016 at 9:36 pm

      Esfigmentii sunt SINGURII ( plus cativa , destul de MULTI Slava Domnului, chilioti) care in Athos sunt IN ADEVAR !

      au fost PRIGONITI, ISPITITI,2006/2005( unii au si MURIT atunci cand Man. lor a fost „desfiintata”/inlocuita FORTAT cu una SUROGAT din JAVRE si gunoie ( aviz amatorilor de „ecursii” duhovnicesti in Athos care IGNORA pe acesti parinti obiditi) OBEDINETE CAZUTURII bartolomeu , si ei alungati UNII au si MURIT (desi mass-media de cacastroare NU a aratat asta__pana acum___ nicodata, sunt parinti athoniti care AU VAZUT targi cu parinti muribunzi scosi de acolo!)

      Apreciază

      • el said, on septembrie 25, 2016 at 1:10 pm

        atentie NU gloata de OBEDIENTI aflata azi prin UZURPARE in Man. Esfigmenu !
        Acesti sunt TRADATORII si VANZATORII de FRATE care au AJUTAT la PRIGOANA esfigmenitilor si PARTEA lui iuda vor capata !

        acestia NU MERITA decat SCUIPAT si dispret!
        au primit sa fie prigoniti in 2005/2006 si ALUNGATI din DREPTUL lor parintii esfigemeniti ( cu politia, abuziv, cu batai de ciocan in usile Bisericii si MULTE alte SILNICII, li s-a intrerupt cu multa vreme dinainte aprovizionarea cu hrana si medicamente___par Gavriile batran si bolnav lipsit de medicamentele lui chiar a murit __ au fost pusi sub asediu, apoi alungati cu BATELE din Manastrirea lor….. pentru ca NU POMENEAU pe ERETCUL bartolomeu !!!______ in vreme ce GLOATA celorlalte Manastiri IL POMENEAU si IL POMENESC PANA AZI, TANCAND ca TRADATORII Lui Hristos ! De aceea NU VOR lua atitudine NICIODATA aceste „istorice” manastri Athonite IMPOTRIVA EREZIEI ci , dupa mici scrisarele cur-papir se vor intoarce ca porcul la boratura sa….la POMENIREA cu OSARDIE a ERETICULUI bartolomeu si deci la IDIREA Imparatiei lui antocrist.
        dupa cum vedeti PANA AZI TAC despre LEPADAREA NOUA din Creta si nici nu vor face altceva…
        asa cum AU TACUT si ATUNCI in 2006 de Craciun cand FRATII lor din Esfigmenu erau SCOSI cu BATELE din Man lor ! ….si PANA AZI in Athos acesti parinti prigoniti sunt numiti de IUDELE celalate „zelotosti” !!!

        adica MARTURISIREA Adevarului este azi numita in Athos „zelotism” …. iar ei CAZUTII7FRICOSII/POMENITRII ERETICULUI bartolomeu ERETICI si ei SINGURI prin LIBREA LOR ALEGRE, stau confortabil si iau banii euroloacilor/ si ai PROSTOR de crestini turistii in GLOATE ai athosului, bani care VOR NIMICI Athosul … si in loc sa ia atidudne , au ajusn niste BIETI ACTORASI /MASCARICII Ortodoxiei : fac filme „artistice” cu si despre athos si dau intreviuri „duhovnicesti” FATRANICE ( ca Efrem de la Vatopedi, etc) … zidesc IDURI GLAOE pentru OAMENI GOI de Duhul Sfant si PARASITI de har !

        deci dusul la Athos ca excursie si turism duhovnicesc( NU DEGEABA incurajata azi la PAROXISM de toate „agentiile” de turism gen Basilica/Biroul de pelerinage al CAZUTEI patrierahii romane, si alti STRICATI ) NU FOLOSESTE NIMANUI cata vreme IGNORATI si BATJOCORITI Ortodoxia si pe Hristos prin comuniunea cu popii si episcopii/patriahii vostri ERETICI ecumenisti !

        ATAT !

        Apreciază

      • Mirela said, on septembrie 25, 2016 at 9:35 pm

        el,

        Călugării care locuiesc în prezent la Esfigmenu nu sunt cei antiecumenişti? Ştiam că Patriarhia ecumenică a tot luptat împotriva lor, că Bartolomeu a trimis alţi călugări să-i înlocuiască, dar înţelesesem că monahii s-au opus, unii au fost răniţi, loviţi cu bâte în cap etc., dar că s-au blocat în mănăstire şi au rămas acolo. Am recitit articolele pe care le postez şi tot aşa înţeleg.
        http://eresulcatolic.50webs.com/scurtistoric.html
        http://eresulcatolic.50webs.com/esphigmenou.html
        http://eresulcatolic.50webs.com/blocada.html
        În plus, un preot care toată ziua se plimbă la Athos cu cipurile aferente vorbeşte cu dispreţ despre călugării de la Esfigmenu, zicând că-s schismatici. Dacă acolo ar fi acum cei trimişi de Bartolomeu, nu ar mai fi schismatici, ci în acord cu apostazia pe care o vedem, din păcate, şi la Athos.
        PS. Mă bucur că ai revenit printre noi, chiar dacă scrii cu mâhnire. Să te întărească şi să te mângâie milostivul Dumnezeu!

        Apreciază

    • el said, on septembrie 24, 2016 at 10:02 pm

      nu vreau sa te mahnesc Raluca, dar si in Athos pana azi romanii NU se afla de partea MARTURISIRII Adevarului !

      popor PREA SLAB….
      mantuieste-te, mantuiti-va fratilor!

      Apreciază

  16. octoviv said, on septembrie 25, 2016 at 1:27 am

    PSB 23. SFÎNTUL IOAN GURĂ DE AUR. SCRIERI. PARTEA A TREIA. OMILII LA MATEI, EDITURA INSTITUTULUI BIBLIC ȘI DE MISIUNE AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, BUCUREȘTI, 1994,
    pp. 15-16:

    OMILIA I

    I
    Ar fi trebuit să n-avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci să avem o viață atît de curată încît harul Duhului să fi ținut locul Scripturilor în sufletele noastre. Și după cum Sfintele Scripturi sînt scrise cu cerneală, tot așa ar fi trebuit ca și inimile noastre să fi fost scrise cu Duhul cel Sfînt.

    Dar pentru că am îndepărtat harul acesta, haide să pornim pe o nouă cale, ca să-l dobândim iarăși. Prima cale era negreșit mai bună; și Dumnezeu a arătat aceasta prin spusele Sale, și prin faptele Sale.

    Dumnezeu n-a vorbit prin scrieri cu Noe, cu Avraam și cu urmașii lui, cu Iov și cu Moise, ci a vorbit cu ei față către față, pentru că a găsit curat sufletul lor. Cînd însă întregul popor a căzut în păcate grele, atunci da, atunci a fost nevoie de scrieri, de table, de însemnarea în scris a tuturor faptelor și cuvintelor lui Dumnezeu. Și vei vedea că același lucru s-a petrecut nu numai pe vremea sfinților din Vechiul Testament, ci și pe vremea sfinților din Noul Testament. Dumnezeu n-a dat ceva scris apostolilor, ci în loc de scrieri le-a făgăduit că le va da harul Duhului, zicînd: „Acela vă va aduce aminte de toate”[1].

    Și ca să cunoști că era mai bună această cale, ascultă ce spune Dumnezeu prin profetul Ieremia: „Și voi face cu voi testament nou, dînd legile Mele în mintea lor și le voi scrie pe inimi și toți vor fi învățați de Dumnezeu”[2]. Pavel, de asemenea, arătînd superioritatea acestei căi, spunea că a primit legea „nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimii”[3]. Cu vremea, însă, oamenii s-au abătut de la drumul cel drept; unii din pricina învățăturilor greșite, iar alții din pricina vieții și a purtării lor; de aceea a fost nevoie să fie însemnate iarăși în scris faptele și cuvintele lui Dumnezeu. Gîndește-te cît de rău am ajuns! Noi, care eram datori să viețuim atît de curat, încît să nu mai fi avut nevoie de Sfintele Scripturi, ci în loc de hîrtie să fi dat Duhului inimile noastre spre a scrie pe ele, am pierdut cinstea aceasta și am ajuns să avem nevoie de scrieri. Și, cu toate acestea, nici de acest de al doilea leac, de Sfintele Scripturi, nu ne-am folosit cum trebuie. Noi sîntem de vină că am avut trebuință de Sfintele Scripturi și că n-am atras asupra inimilor noastre harul Duhului. Gîndește-te acum ce mare vină avem că nu voim să dobîndim harul Duhului, nici după ce am primit ajutorul Sfintelor Scripturi, ba, dimpotrivă, disprețuim Scripturile, socotindu-le zadarnice și fără de rost! Prin aceasta ne atragem mai mare osîndă. Dar, ca să nu se întîmple asta, să citim cu toată atenția cele scrise în Scripturi și să cunoaștem cum a fost dată Legea Veche și cum a fost dat Noul Testament.

    [1] Ioan 14, 26.
    [2] Ieremia 31, 31, 33.
    [3] II Corinteni 3, 3.

    pp. 33-36:

    De aceea[13], oprind aici cuvîntul despre cele cercetate pînă acum, să țineți bine minte cele ce v-am spus. De pildă: pentru ce în genealogie a fost pus David înaintea lui Avraam; pentru ce Matei și-a numit Evanghelia sa „Cartea nașterii”; pentru ce a spus: „a lui Iisus Hristos”; pentru ce nașterea Lui este și la fel, dar nu și la fel cu a oamenilor; pe ce dovezi ne întemeiem că Maria este din casa lui David; pentru ce a făcut Matei genealogia lui Iosif și au fost trecuți sub tăcere strămoșii Mariei.

    Dacă veți ține minte toate răspunsurile la aceste întrebări, îmi veți da mai mult curaj să merg mai departe; dar dacă le veți disprețui și le veți scoate din sufletul vostru, atunci voi pregeta să mai vorbesc de celelalte. Nici plugarul nu vrea să mai semene un pămînt care i-a stricat semințele. De aceea, vă rog să țineți minte ce v-am spus. Că grija de astfel de lucruri va aduce sufletului vostru un mare și mîntuitor bine. Îngrijindu-ne de acestea vom putea să placem lui Dumnezeu; vom avea gurile noastre curate de ocări, de cuvinte de rușine și de defăimări, pentru că cercetăm cuvinte duhovnicești; vom fi de temut și demonilor, pentru că limba noastră este întrarmată cu astfel de cuvinte; în sfîrșit vom atrage asupra noastră și mai mult harul lui Dumnezeu, pentru că privirea noastră va fi și mai pătrunzătoare. Că pentru asta ne-a dat Dumnezeu ochi, gură și auz, ca toate aceste mădulare să-I slujească Lui; să rostim cuvintele Lui, să facem poruncile Lui, să-I cîntăm neîncetat imne, să-I înălțăm mulțumiri și prin toate aceste mădulare să ne curățim conștiința. După cum trupul ajunge mai sănătos cînd respiră aer curat, tot astfel și sufletul ajunge mai înțelept dacă este hrănit cu niște gînduri ca acestea.

    V
    Nu vezi că și ochii trupului lăcrimează mereu dacă-i ținem la fum, dar dacă stăm la aer curat, în livezi, lîngă izvoare, în grădini sînt mai pătrunzători și mai sănătoși? Tot așa și cu ochiul sufletului; dacă paște în livada cuvintelor duhovnicești va fi curat, limpede și ager; dar dacă umblă în fumul grijilor lumești va scoate nenumărate lacrimi și va plînge și acum pe pămînt, dar și atunci pe lumea cealaltă. Da, cu fumul se aseamănă grijile lumești. De aceea spunea cineva: „S-au stins ca fumul zilele mele”[14]. David a spus aceste cuvinte gîndindu-se la scurtimea anilor și la nestatornicia vieții; eu însă nu mă gîndesc numai la asta, ci aș spune că trebuie să raportăm aceste cuvinte și la tulburările din viață. Că nimic nu întristează și tulbură atîta ochiul sufletului ca mulțimea grijilor lumești, ca roiul poftelor; ele sînt lemnele acestui fum. Și după cum focul scoate o mulțime de fum cînd pui peste el lemne umede și jilave, tot așa și pofta cea puternică și învăpăiată face și ea mult fum, cînd cuprinde un suflet molîu și slăbănog. De asta e nevoie de roua Duhului, de acea adiere lină ca să stingă focul, să risipească fumul, să ne întraripeze mintea. Că nu-i cu putință, nu-i cu putință să ne înălțăm la cer cînd sîntem împovărați cu atîtea păcate. Ar fi de dorit să fim sprinteni, ca să ne putem croi acest drum; dar mai bine spus, nici așa n-am putea, dacă nu luăm aripile Duhului. Așadar, dacă avem nevoie de minte limpede și de har duhovnicesc ca să ne urcăm la acea înălțime, cum ne vom putea înălța, cînd nu avem nici una, nici alta, ba, dimpotrivă, trași în jos de atîta greutate, atragem asupra noastră și pe toate cele potrivnice și povară satanică? Dacă ai încerca să cîntărești cu un cîntar bun cuvintele rostite de fiecare din noi, ai găsi abia o sută de dinari de cuvinte duhovnicești între zece mii de talanți de cuvinte lumești; dar mai bine spus, nu vei găsi nici zece oboli[15]. Nu este, oare, o rușine și cea mai mare batjocură ca pe o slugă de-a noastră s-o punem să ne facă cele mai de seamă treburi, iar gura noastră, propriul nostru mădular, să nu o folosim nici ca pe o slugă, ci dimpotrivă s-o întrebuințăm la lucruri nefolositoare și de prisos? Și de-am întrebuința-o numai la lucruri de prisos! Dar nu; o întrebuințăm la lucruri potrivnice, vătămătoare și la nimic folositoare. Că de ne-ar fi nouă de folos cele ce rostim, atunci negreșit spusele noastre ar fi plăcut și lui Dumnezeu. Dar așa, grăim tot ce ne sfătuiește diavolul cînd rîdem, cînd spunem glume, cînd sîntem morocănoși, cînd vorbim prea mult, cînd flecărim mai rău decît babele, discutînd numai fleacuri. Spuneți-mi, vă rog, care din cei de față ar putea, dacă i-aș cere, să-mi spună un psalm sau un text din dumnezeieștile Scripturi? Nici unul! Și nu-i numai asta grozăvia. Grozăvia este alta, că sîntem atît de nepăsători față de cele duhovnicești, pe cît sîntem de iuți, ba mai iuți decît focul, față de cele satanice. De v-aș întreba de știți cîntece de lume, cîntece de dragoste, cîntece desfrînate aș vedea că mulți le știu pe de rost și că le cîntă cu multă plăcere. Dar ce scuză găsiți că nu știți un text din Scriptură? „Nu-s călugăr mi se răspunde! Am femeie și copii și trebuie să mă îngrijesc de casa mea!” Ei bine, scuza asta vă pierde, că socotiți că numai călugărilor li se cuvine să citească dumnezeieștile Scripturi, cînd de fapt voi aveți cu mult mai multă nevoie de ele decît călugării, pentru că voi trăiți în lume, voi vă răniți în fiecare zi; și de aceea voi aveți mai cu seamă nevoie de leacul Sfintelor Scripturi. Prin urmare a socoti de prisos citirea Sfintelor Scripturi este cu mult mai rău decît a nu le citi. Astfel de gînduri sînt gînduri drăcești.

    VI
    N-ați auzit pe Pavel spunînd că: „s-au scris toate acestea spre povățuirea noastră”?[16] Dacă ar trebui să iei Sfânta Evanghelie în mîini, n-ai face-o dacă ți-ar fi mîinile nespălate! Pentru ce dar nu socotești că cele cuprinse în ea sînt cu mult mai de preț? O astfel de socotință a întors totul cu susul în jos!

    Vrei să știi ce mare folos ai de pe urma citirii Sfintelor Scripturi? Cercetează-te să vezi ce gânduri îți vin în minte cînd auzi cîntîndu-se un psalm și ce gînduri îți vin cînd auzi un cîntec de lume! Ce gînduri îți vin cînd ești în biserică, și ce gînduri cînd ești la teatru! Și vei vedea cîtă deosebire este între o stare sufletească și alta, deși sufletul este unul! De aceea Pavel spunea: „Vorbele rele strică obiceiurile bune”[17]. Să căutăm deci să avem necontenit în gurile noastre cîntările Duhului. Asta ne face să fim superiori animalelor necuvîntătoare, deși în alte privințe sîntem cu mult inferiori lor. Cîntările Duhului sînt hrană sufletului, podoabă și tărie; lipsa lor, foamete, foamete cumplită. Scriptura spune: Le voi da lor „nu foamete de pîine, nici sete de apă, ci foamete de auzirea cuvîntului Domnului”[18]. Ce poate fi mai groaznic decît să-ți atragi de bună voie asupra capului tău răul cu care Dumnezeu te amenință, ca pedeapsă, să-ți înfometezi adică sufletul și să-l slăbănogești! Că prin cuvinte ne stricăm sau ne mântuim sufletul. Cuvintele ne pornesc spre mânie și tot ele ne îmblânzesc din nou. Un cuvînt de rușine ne aprinde în suflet pofta, iar un cuvînt cuminte ne face curați la suflet și la trup. Dacă un simplu cuvînt are atît de mare putere, spune-mi, te rog, cum de disprețuiești cuvintele Scripturii? Dacă un sfat omenesc poate atît de mult, apoi cu mult mai mult, cînd sfaturile sînt date de Duhul lui Dumnezeu! Cuvîntul scos din dumnezeieștile Scripturi înmoaie mai bine decît focul un suflet învîrtoșat și-l face în stare să săvîrșească orice lucru bun. Așa i-a potolit și i-a îmblânzit Pavel pe îngîmfații și semeții corinteni; că ei, corintenii, se lăudau tocmai cu fapte de care trebuiau să se rușineze și să-și acopere fețele. Dar ascultă ce schimbare s-a petrecut în ei, după ce au primit epistola lui Pavel! Însuși dascălul o mărturisește, spunînd astfel: „Că aceasta, că v-ați întristat așa cum vrea Dumnezeu, cîtă sîrguință v-a adus, ba încă și dezvinovățire și mîhnire și frică și dorință și rîvnă și ispășire”[19]. Sfătuind pe cei din jurul nostru cu cuvintele lui Dumnezeu îndreptăm viața slugilor noastre, a copiilor noștri, a soțiilor noastre, a prietenilor noștri, iar pe dușmani ni-i facem prieteni. Prin cuvintele Sfintelor Scripturi au ajuns mai buni chiar marii bărbați, chiar prietenii lui Dumnezeu. De pildă David, după ce a păcătuit, a ajuns la acea minunată pocăință datorită cuvintelor lui Dumnezeu[20]. Apostolii iarăși tot datorită cuvintelor lui Dumnezeu au ajuns ce au ajuns și au atras la ei întreaga lume.
    – Dar ce folos are un om dacă aude cuvintele lui Dumnezeu și nu le face?
    – Nu mic îi va fi folosul chiar numai dacă aude cuvintele lui Dumnezeu. Se va osîndi, va ofta și va ajunge cîndva și la săvîrșirea celor spuse de Dumnezeu. Că dacă nu are conștiința păcatului, cînd se va depărta de păcat, cînd se va osîndi?

    Să nu disprețuim, dar, auzirea dumnezeieștilor Scripturi. Gîndul acesta este un gînd drăcesc, care nu ne lasă să vedem comoara, care nu ne lasă să ne îmbogățim. Diavolul ne șoptește la ureche că nu-i de nici un folos auzirea legilor lui Dumnezeu, pentru că se teme ca nu cumva noi să trecem de la auzirea cuvintelor lui Dumnezeu la săvîrșirea lor. Cunoscîndu-i dar viclenia, să ne întărim cu aceste arme, pentru a-i zdrobi capul și a ajunge de nebiruit. Și astfel, încununați cu strălucite victorii, să dobîndim și bunătățile viitoare, cu harul și cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slava și puterea în vecii vecilor, Amin.

    [13] De aici începe partea morală: Mare ne este folosul studierii Sfintelor Scripturi.
    [14] Psalmul 101, 4.
    [15] Un obol era a șasea parte dintr-un dinar; o sută de dinari valora 0,87 franci; un talant avea 6000 de dinari, adică 5220 franci aur (deci exact 5560,90 franci aur); deci zece mii de talanți valorau 52200000 franci aur.
    [16] I Corinteni 10, 11.
    [17] I Corinteni 15, 33.
    [18] Amos 8, 11.
    [19] II Corinteni 7, 11.
    [20] II Regi 12, 1-16.

    _________________________________________________________________________________________

    Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu. Scrisori către mireni. Scrisoarea 53 – Despre mărturisirea adevărului cu gura și cu fapta. Singura cale fără greș către mântuire este urmarea neabătută a învățăturii Sfinților Părinți. Despre citirea cărților eretice. Despre adevăratul îndrumător duhovnicesc. Împlinirea prorociei despre prorocii mincinoși. Ce înseamnă ascultarea.
    Scrisoarea 54 – Despre deplina ascultare față de îndrumătorul duhovnicesc. Nevoitorii vremurilor din urmă.
    Scrisoarea 55 – De ce este neapărată nevoie de citirea Sfinților Părinți. Ereticii din toate timpurile urăsc cu deosebire scrierile Părinților. Despre citirea Sfintei Scripturi.
    Scrisoarea 56 – Despre îndrumătorul duhovnicesc. Despre împătimirea față de îndrumător. Despre dreapta îndrumare duhovnicească și viața în Dumnezeu. Despre viața închipuită, care nu există de fapt, Editura Sophia, Editura Cartea Ortodoxa, Bucuresti 2012, pp. 167 – 186:

    https://scribd.com/document/325167980/Sfantul-Ignatie-Briancianinov-Scrisori-catre-mireni-53-56

    p. 149:

    Atât pentru toți călugării îndeobște, cât și pentru creștinii viețuitori în lume, cea mai folositoare lectură este Noul Testament, mai ales Evanghelia. Trebuie să-l citim însă cu smerenie, fără să ne îngăduim interpretări proprii, ci călăuzindu-ne doar după tâlcuirea Bisericii.

    pp. 175-177:

    Vremurilor noastre li s-a dat altă nevoință, însoțită de multe greutăți și poticniri. Noi trebuie să ne săvârșim călătoria nu ziua, nu la lumina limpede a soarelui, ci noaptea, la lumina palidă a lunii și a stelelor. Ni s-au dat spre călăuzire Sfânta Scriptură și scrierile Sfinților Părinți: lucrul acesta îl spun pe șleau Părinții vremurilor târzii. De folos ne este și sfatul celor care se călăuzesc ei înșiși după scrierile Părinților. Să nu credeți că nevoința noastră este fără necazuri și fără cununi: nu! Ea este mână în mână cu mucenicia. Această mucenicie se aseamămă suferinței îndurate de Lot în Sodoma: sufletul dreptului se chinuia văzând curvia necontenită și neînfrânată. Și noi ne chinuim fiind înconjurați din toate părțile de minți care au încălcat credința față de adevăr, care au intrat în legătura de curvie cu minciuna, care s-au molipsit de ura împotriva scrierilor insuflate de Dumnezeu și s-au înarmat împotriva lor cu minciuna, clevetirea și batjocura infernală. Nevoința noastră are preț înaintea lui Dumnezeu: în cumpăna Lui sunt cântărite și neputința noastră, și mijloacele noastre, și împrejurările, și înseși vremurile. Un oarecare Părinte mare a avut următoarea vedenie: viața pământească a oamenilor i s-a înfățișat ca o mare. El a văzut cum nevoitorilor din primele veacuri ale monahismului li s-au dat aripi de foc, și ei au trecut ca fulgerul peste marea patimilor. Nevoitorilor din vremurile de pe urmă nu li s-au dat aripi: ei au început să plângă pe malul mării. Atunci li s-au dat dăruit aripi, dar nu de foc, ci unele slabe: ei au plecat în zbor peste mare. Pe drum, din pricina slăbiciunii aripilor, se cufundau deseori în mare; ridicându-se cu greutate din ea, porneau mai departe, până când, în cele din urmă, după multe strădanii și restriști, au reușit să treacă marea.

    Să nu ne descurajăm! Să nu năzuim cu nechibzuință spre nevoințe strălucite, mai presus de puterile noastre: să primim cu evlavie nevoința smerită, foarte potrivită neputinței noastre, dată, în chip parcă văzut, de către mâna lui Dumnezeu ! Să săvârșim această nevoință cu credincioșie față de sfântul Adevăr, și în mijlocul lumii care, gloată gălăgioasă și fără număr, aleargă pe calea cea largă în urma raționalismului său samavolnic, noi să mergem la Dumnezeu pe calea îngustă a ascultării față de Biserică și de Sfinții Părinți. Nu mulți merg pe această cale? Și ce dacă! Zis-a Mântuitorul: „Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția! Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire, și mulți sunt cei care o află; și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață, și puțini sunt care o află” (Lc. 12, 32; Mt. 7, 13-14).

    pp. 182-183:

    Să aveți evlavie față de Sfânta Scriptură, evlavia cuvenită unui adevărat fiu al adevăratei Biserici; să aveți cuvenita încredere și evlavie față de scrierile Părinților! Același Duh al lui Dumnezeu Care a lucrat în proroci și în apostoli a lucrat în sfinții învățători și păstori ai Bisericii: martor al acestei dogme este Sfântul Apostol: „Dumnezeu a pus în Biserică intâi apostoli, al doilea proroci, al treilea învățători” (I Corinteni 12, 28).

    Potrivit spuselor apostolului, spuselor Sfintei Scripturi și îndrumării Bisericii, primul loc în lecturile dumneavoastră evlavioase trebuie să-l ocupe scrierile apostolești. Între scrierile apostolești, primul loc îl are Evanghelia. Pentru a înțelege așa cum trebuie Noul Testament citiți-i pe sfinții învățători ai Bisericii, citiți și Psaltirea, și celelalte cărți ale Vechiului Testament. Curățiți-vă prin poruncile evanghelice și prin nevoințele evlavioase. Pe măsura curăției lui, sufletului i Se arată Dumnezeu, i se descoperă cuvântul lui Dumnezeu, care pentru ochii trupești
    este acoperit cu vălul de nepătruns al cuvântului omenesc.

    Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, Experiențe ascetice. Adevăr și duh, Editura Sophia, București, 2008, pp. 96-99:

    _________________________________________________________________________________________

    Arhimandritul Iustin (Popovici) din Chelije, CUM ŞI DE CE SĂ CITIM SCRIPTURA:
    http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/cum_si_de_ce_sa_citim_scriptura.htm
    _________________________________________________________________________________________

    Cuvânt al părintelui Gheorghe Anițulesei publicat pe youtube de utilizatorul „Ortodox Crestin” în data de 21 septembrie 2016:

    Nu se specifică în descriere din ce predică este luat acest cuvânt, nici în ce context este rostit, fapt pentru care în comentariile din transcriptul de mai jos am considerat formularea „ora actuală” raportată la data de 21 septembrie 2016, moment în care nu știu care este mărturia publică a părintelui Gheorghe Anițulesei legată de sinodul tâlhăresc din Creta.

    Părinte Gheorghe Anițulesei dacă acest comentariu îmi va fi acceptat și dacă îl veți citi, vă rog frumos în Numele Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dacă vreți, să mă lămuriți și pe mine care este poziția dumneavoastră legată de sinodul tâlhăresc din Creta, din ce predică este luat, când și în ce context a fost susținut acest cuvânt, pentru a nu cădea în înșelare și a nu vă judeca greșit. Vă mulțumesc și vă rog frumos să mă iertați dacă am analizat greșit cuvântul dumneavoastră.

    Transcriptul cuvântului părintelui Gheorghe Anițulesei (în cazul în care clipul respectiv va fi șters):

    […] Dumnezeului Celui Viu. Există câteva concepții greșite în societate la ora actuală; au apărut din influența sectară. Și chiar unii imaginați teologi de-ai noștri ajung să suțină aceste teorii.

    Și se vede la ora actuală că se trăiește cu impresia că poporul acesta al nostru s-a rătăcit de la Biserica cea adevărată, a pierdut Calea aceasta care duce înspre Împărăția lui Dumnezeu (ecumenismul și acceptarea sinodului tâlhăresc din Creta nu sunt rătăciri de la Cale???; părinte Gheorghe Anițulesei, care este părerea dumneavoastră, asumată public, despre sinodul tâlhăresc din Creta??? – nota mea), trecând pe la diferite secte și culte din acestea care sunt apărute și erezii în societate datorită faptului că nu cunoaște Biblia, că nu cunoaște cuvântul lui Dumnezeu.

    Iubiți credincioși, am să vă spun o taină în privința aceasta: este o atitudine neserioasă a celor care susțin așa ceva: „Că este necesar ca fiecare creștin să aibă în casa lui Biblia și să o citească”.

    Poporul nostru creștin ortodox a avut mai puține secte sau n-a avut chiar deloc secole îndelungate în care creștinii nu citeau Biblia și nu aveau în casele lor (mișcarea de la Maglavit ce a fost sau ce este??? – nota mea).

    De când o au în casele lor și fiecare neisprăvit cu mintea lui începe el să tâlcuiască după capul și după mintea lui, au apărut mult mai multe secte pentru că fiecare cititor de Biblie dacă o citește fără a consulta învățătura Bisericii, adică învățăturile Sfinților Părinți și Dogmele și Canoanele Bisericii, poate deveni oricând un cap de sectă.

    Oricând poate deveni, pentru că el ajunge un om mândru, un om înfumurat, un om care trăiește cu impresia că știe tot și nu are nevoie să îi explice lui Biserica, nu are nevoie să îl citească pe Sfântul Ioan Gură de Aur, pe Sfântul Vasile cel Mare sau pe alți Sfinți, ci el știe mai bine care este adevăratul sens al învățăturii Sfintei Scripturi (adevărat ați grăit în conglăsuire atât cu Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov cât și cu Sfântul Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celje – nota mea).

    Aceea, de aceea am spus că aceasta este o atitudine neserioasă, iubiți credincioși.

    Poporul nostru acesta românesc a fost impregnat de cuvântul lui Dumnezeu prin slujbele bisericești (a fost, dar acum garantați că vor mai fi aceleași slujbe – nemodificate – care să mai impregneze cuvântul lui Dumnezeu adevărat în noi, oamenii acestor vremuri, post sinod tâlhăresc de la Creta??? – nota mea).

    Cei care ascultați cu atenție și Utrenia și toate, toate Troparele care se citesc la Utrenie și la Liturghie, veți vedea că acolo veți găsi nenumărate învățături și explicații ale textelor Sfintei Scripturi. Asta se găsește acolo, dacă ascultați cu atenție.

    Nu ai nevoie să citești Sfânta Scriptura dacă citești aceste lucruri (cu această afirmație nu sunteți în conglăsuire nici cu Sfântul Părinte Ierarh Ioan Gură de Aur, nici cu Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, nici cu Sfântul Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celje – nota mea).

    Pentru că să știți dumneavoastră că în afară de Biserică nu există mântuire (adevărat; sunteți în conglăsuire cu Sfântul Părinte Ierarh Ciprian al Cartaginei – nota mea), chiar cu Biblia în buzunar sau în cap, nu te poți mântui în afara Bisericii (vă rog frumos să mă iertați dar revin din nou cu întrebarea: părinte Gheorghe Anițulesei care este poziția dumneavoastră, asumată public, față de sinodul tâlhăresc din Creta; îl primiți, l-ați primit, ați primit hotărârile lui sau nu??? – nota mea).

    De aceea putem spune că această, aceastăă ispită care există la ora actuală (de ce la ora actuală??? în 2016 au apărut sectele de tip „sola scriptura”??? – nota mea) este o ispită îngrozitoare și putem spune că poporul nostru la ora actuală a ajuns să piardă calea aceasta înspre Împărăția lui Dumnezeu, nu tot ci o bună parte din el, datorită faptului că s-a dezbisericit (vă rog frumos să mă iertați dar revin din nou cu întrebarea: părinte Gheorghe Anițulesei care este poziția dumneavoastră, asumată public, față de sinodul tâlhăresc din Creta; îl primiți, l-ați primit, ați primit hotărârile lui sau nu??? să înțelegem că îngrădirea și aplicarea Canonului 15 de la Sinodul I-II Constantinopol din anul 861 este dezbisericirea de care vorbiți??? – nota mea) și este nevoie de o îmbisericire din nou (sau o NOB, Nouă Ordine Bisericească??? – nota mea) sau reîmbisericire (sau o reeducare ecumenistă??? – nota mea) a poporului nostru ortodox; aceasta este nevoie.

    Adică ce înseamnă îmbisericire, pentru că cei care au trecut la sectari n-au trecut pentru că nu știu Biblia, ci pentru că sunt suflete nesincere, pentru aceea, pentru că nu fac ascultare de Biserică și de duhovnic (ascultare fără discernământ față de Biserică sau față de „biserică” sau poate față de CMB, părinte Gheorghe Anițulesei??? – nota mea), pentru aceea au ajuns să treacă la sectari.

    Încă și un ascultător cu frică de Dumnezeu, un creștin care, care este legat de Biserică, de viața duhovnicească a Bisericii nu doar formal de Biserică; că sunt unii care merg în biserică dar nu se folosesc cu nimic.

    Așa cum știm că era și în vremea Mântuitorului Hristos, mulți Îl urmau să vadă minunile care le făcea El, dar, mulți dintre dânșii au strigat, știm prea bine: „Ia-L, ia-L, răstignește-L!”, împotriva lui Hristos.

    Deci, depinde de lucrurile acestea, foarte important, deci este nevoie de o îmbisericire, deci de o trăire profundă în duhul acesta patristic al Sfintei noastre Biserici.

    Aceasta este necesar să practicăm virtuțile creștine, să ne lepădăm haina aceea veche a păcatului (și cum rămâne cu respectarea celei dintâi virtuți creștine, a celei dintâi fapte bune, după cum o numește Sfântul Părinte Cuvios Justin Popovici – în cartea sa „Biserica Ortodoxă și Ecumenismul” -, dreapta credință, care în zilele noastre este batjocorită și viclenită de chiar cei care ar fi trebuit să o păzească, părinte Gheorghe Anițulesei??? – nota mea).

    Deci un creștin cu frică de Dumnezeu ajunge într-adevăr luminat, ajunge într-adevăr un om și putem spune un cetățean și un moștenitor al Împărăției lui Dumnezeu, numai în felul acesta prin îmbisericire, cel care se îmbisericește, nu cel care citește prin Biblie (patristic, vă lămurește Sfântul Părinte Ierarh Ioan Gură de Aur ce folos are citirea Sfintei Scripturi, iar Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov spune că nu trebuie interpretată după capul fiecăruia ci în lumina scrierilor Sfinților Părinți – nota mea).

    Sunt mulți, cum v-am spus, că și dracii citesc prin Biblie, și o știu pe dinafară cu totul și asta nu înseamnă că se mântuiesc sau merg întru Împărăția lui Dumnezeu, deci nu este asta foarte important (citirea Sfintei Scripturi nu este un lucru foarte important??? aici nu sunteți în conglăsuire cu Sfântul Părinte Ierarh Ioan Gură de Aur, nici cu Sfântul Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, nici cu Sfântul Părinte Cuvios Justin Popovici – nota mea).

    Ci așa cum vedem, putem spune că dorința aceasta a oricărui creștin de a citi mereu din Biblie, de a tâlcui el, chiar unii de a predica în fața celorlalți este o mândrie a lor (dacă multe dintre argumentele contra ecumenismului sunt scrise în Sfânta Scriptură ce ar trebui să facă cei care încearcă să le spună fraților lor că ecumenismul nu e bun, să nu mai citeze pe acei Sfinți Părinți care la rândul lor citează din Sfânta Scriptură, părinte Gheorghe Anițulesei??? – nota mea).

    Se vede clar că ei se cred mai presus de Sfinții Părinți că ei se cred mai presus de Biserică. Iubiți credincioși, Biblia este proprietatea Bisericii (am scris Bisericii cu B pentru că Biblia este proprietatea Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel de al doilea Ipostas al Preasfintei Treimi, al cărui Trup este Biserica – nota mea); asta trebuie să înțelegeți. Deci, de aceea Biblia se citește în Biserică unde preotul (doar preotul care „drept învață cuvântul Adevărului” și îl tâlcuiește în lumina Sfinților Părinți, raportat la timpul prezent și la problemele actuale cu care se confruntă Biserica, nu popa sau europopa ecumenist – nota mea) este: „Binevestitorul Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, Matei, Ioan, Marcu” care citește, iar poporul este cel binecredincios care ascultă cuvântul lui Dumnezeu.

    În Biserică, aici, Biblia este a Bisericii, nu a oricăruia și Biblia face parte din Tradiție, pentru că Tradiția, nu obiceiurile băbești – nu faceți confuzie între obiceiurile băbești și Tradiție -, pentru că Tradiția reprezintă totalitatea cuvântului lui Dumnezeu care se păstrează până astăzi.

    Aceasta este Tradiția: cuvântul lui Dumnezeu păstrat atât prin grai viu cât și prin Epistolă se găsește în Tradiție; o parte din Tradiție, adică o parte din cuvântul lui Dumnezeu, că Mântuitorul nostru Iisus Hristos a vestit prin grai viu, n-a scris nimic.

    Știm prea bine că și din cei doisprezece apostoli doar foarte puțini dintre ei au scris. Cei mai mulți dintre ei vorbeau față către față cu toți oamenii la care le vesteau Evanghelia.

    De aceea Biblia este doar o parte din ceea ce au vorbit ei prin grai viu, deci în Biblie s-a scris o parte, funcție de nevoile unei comunități sau a unei anumite persoane într-un anumit moment al timpului – asta este Biblia.

    Deci este o parte din Tradiție și aparține Bisericii, nu fiecare, mă rog, cum am spus, tâlcuitor, fiecare se crede învățător, fiecare crede că o poate înțelege.

    Nu o poate înțelege fără ca să rămână în Biserică și cu ajutorul Bisericii, ba din contră pe foarte mulți cititul acesta al Scripturii i-a îndepărtat de Biserică, i-a făcut să creadă că nu au nevoie de Biserică, ci tu dacă știi și crezi în inima ta și în casa ta, cu familia ta, te-ai mântuit și cu asta basta, nu mai ai nevoie de Biserică, nu mai ai nevoie de Sfinți, nu mai ai nevoie de nimic (vă rog frumos să mă iertați dar revin din nou cu întrebarea: părinte Gheorghe Anițulesei care este poziția dumneavoastră, asumată public, față de sinodul tâlhăresc din Creta; îl primiți, l-ați primit, ați primit hotărârile lui sau nu; v-ați îngrădit de erezia ecumenistă??? – nota mea).

    _________________________________________________________________________________________

    Sfârșit și lui Dumnezeu, în Preasfânta Treime închinat: Tatălui Atotțiitorul și Fiului, Domnului Iisus Hristos Mântuitorul, și Sfântului Duh Mângâietorul, slavă pentru tot și pentru toate!

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Ierarh Ioan Gură de Aur, ale Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, ale Sfântului Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celje și ale tuturor Sfinților Tăi din Biserica Biruitoare, miluiește-ne pe noi!

    Apreciază

    • Mirela said, on septembrie 25, 2016 at 8:20 pm

      octoviv

      Părerea mea este că te pripeşti în privinţa părintelui Aniţulesei. Datoria lui este să păstorească turma încredinţată lui, iar asta face. Dacă vrei să vezi dacă le vorbeşte enoriaşilor despre sinod, mergi şi ascultă-l! Eu ştiu că vorbeşte. Deci, nu cred că e frumos să îl tragi de mânecă spre a-şi spune părerea în ce formă vrei tu, adică pe net.
      Una e să le aducem reproşuri clericilor care vorbesc prosinod, dar alta e să îi luăm la rost pe preoţii despre care nu avem destule informaţii.

      Apreciază

      • octoviv said, on septembrie 25, 2016 at 9:36 pm

        Am înțeles.

        Vă mulțumesc frumos pentru răspuns.

        Nu vreau să îl trag de mânecă pe părintele Gheorghe Anițulesei, îmi cer iertare atât înaintea Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, înaintea părintelui Gheorghe Anițulesei, înaintea dumneavoastră cât și înaintea tuturor oamenilor sinceri care au citit comentariul de sus, dacă așa a reieșit, nu asta am vrut; doar că acel cuvânt al părintelui Gheorghe Anițulesei, public, legat de citirea Sfintei Scripturi, intră în contradicție tocmai cu duhul patristic al Sfinților Părinți Ierarhi Ioan Gură de Aur și Ignatie Briancianinov, despre care vorbește părintele Gheorghe Anițulesei în predica sa; sau mai simplu spus: părintele Gheorghe Anițulesei mă învață că nu trebuie să citesc din Sfânta Scriptură, pe când Sfinții Părinți Ierarhi Ioan Gură de Aur și Ignatie Briancianinov în conglăsuire cu Sfântul Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celje mă învăță că bine este și îmi este de folos să citesc Sfânta Scriptură tâlcuită, nu după capul meu, ci de Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Celei Uneia, Sobornicești și Apostolice; de aceea s-au ivit acele întrebări în notele din comentariul de mai sus.

        Vă rog frumos să mă iertați că am deschis subiectul.

        „Era vorba bătrânului: Arsenie, de ce ai pribegit? M-am căit adesea că am vorbit, că am tăcut niciodată.”

        Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Ierarh Ioan Gură de Aur, ale Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov și ale tuturor Sfinților din Biserica Biruitoare să îl miluiască și să îl mântuiască pe părintele Gheorghe Anițulesei, turma pe care o păstorește, cât și pe dumneavoastră și, pentru rugăciunile dumneavoastră, pe noi pe toți.

        Apreciază

      • Mirela said, on septembrie 26, 2016 at 12:28 am

        octoviv

        Te rog să nu te superi şi să fii un pic mai îngăduitor. Una este o predică, despre care nu ştii exact cui se adresează, alta este o carte. Într-un discurs poţi să abordezi oarecum unilateral o chestiune, în timp ce o scriere îţi oferă posibilitatea unor explicaţii mai amănunţite, a abordării diveselor aspecte ale problemei, îţi permite reformularea frazelor care ţi se par insuficient de clare şi observarea unor nuanţe care ar putea genera înţelegeri eronate etc. În cazul discursului liber, nu poţi.
        Dacă ar fi spus că sinodul e bun, înţelegeam să sari, căci era limpede că asta e opinia părintelui. Însă, faptul că ai înţeles că recomandă necitirea Sf. Scripturi consider că e exagerat, căci din context, reiese că se adresează celor care, în duh protestant, se consideră capabili să o tâlcuiască fără să apeleze la învăţătura Sfinţilor Părinţi.
        Din punctul meu de vedere, ierarhii au datoria de a vorbi public despre sinod, în forme larg accesibile (video, comunicate etc.), căci lumea care e în comuniune cu ei e răspândită pe o suprafaţă geografică suficient de extinsă, iar datoria ierarhului este să vegheze la păstrarea dreptei credinţe în eparhia lui.
        Un preot simplu, însă, are comunitatea pe care o păstoreşte în faţa ochilor, la slujbe, deci nu e obligat să găsească forme de transmitere a mesajelor la distanţă, ci asta ţine de bunăvoinţa lui.
        Doamne-ajută!

        Apreciază

      • sorin said, on septembrie 26, 2016 at 9:21 am

        Il cunosc pe Par Anitulesei. Atitudinea lui despre sinod este urmatoarea: La predica intradevar spune ca este impotriva si predicile sunt bune, in particular daca vorbesti spune ca nu se justifica intreruperea pomenirii ierarhilor si mai ales a acelora care nu au participat la sinod. Ba mai mult nu este deacord cu parintii care au intrerupt pomenirea,Trist este urmatorul fapt: Parintele Anitulesei era un adevarat marturisitor in urma cu cativa ani, dar in ultimele perioade cedeaza. Intradevar asa spune de Sf scriptura. Sf Scriptura nu este bine so citim de capul nostru. Duhovnicul trebuie sa ne dea so citim si atunci o citim. Trebuie luat treptat. Se citesc in primul rand vietile Sfintilor si dupa aia si Sf Scriptura si alte carti ale sfintilor.

        Apreciază

      • Mirela said, on septembrie 26, 2016 at 7:15 pm

        Sorin,

        Pr. Aniţulesei consideră că nu se justifică întreruperea pomenirii ierarhilor care au semnat la Creta şi a celor care susţin sinodul şi ecumenismul? Mă mir. Totuşi, părintele Antim (cu care pr. Aniţulesei are legături) nu asta a făcut? Nu e de acord cu el? Consideră că el şi părintele Elefterie Tărcuţă au exagerat?
        Am auzit şi eu sfatul monahal să avem răbdare, deşi nu se preciza şi până când. Oare până când îl vom vedea pe Hristos venind pe norii cerului? Căci, după cum evoluează lucrurile, e clar că nu ne pregătim pentru vremea antihristului, ci pentru vremea fraternităţii şi iubirii, sub oblăduirea marelui salvator mondial.

        Apreciat de 1 persoană

  17. ilioara said, on septembrie 25, 2016 at 8:06 pm

    nu stiu daca foloseste cuiva dar mie mi-a folosiit sa inteleg mai bn…
    Ziceam si eu in sinea mea, ma ce tot atata balci cu a boca asta, zic pana la urma oamenii se roaga la Dumnezeu sa ii ajute pentru rugaciunile lui , daca are rugaciuni bine, daca nu stie Dumnezeu mai bine. Eu nu am treaba cu el dar rudele mele monahii da, si ma zapaceau a b in sus si a b in jos plus carti si „icoane” gramezi. Le-am zis sa nu-mi mai dea ca nu-mi trebuie si ele nimic, imi pare rau ca multe din ele in loc sa le distrug le-am dat mai departe..Anul asta din nou aceeasi poveste si am incercat o discutie, am incercat eu mai multe argumente pe care le consider eu, ele nimic „e sfant, e mare sfant, a fost inspirat de Duhul Sfant, a fost omorat de securitate….” In afara de ereticii pictati pe mine personal ma deranjeaza f tare modul in care L-a pictat pe Hristos si am zis: „mai e posibil ca in doua mii de ani nimeni nu a fost inspirat de Duhul Sfant sa-L picteze pe Hristos in felul asta?”, la care ea imi zice ceva de genu astia de acum sunt platiti sa picteze aiurea el a fost mare prooroc, mare, mare deci asa o idolatrie…..zic „bine ma ai sa-ti dau sa citesti ce zice sf. Ignatie Briancianinov despre francisc de assisi” . Citeste ea si la un mom dat zice „ma ma tulbura chestia asta, nu pot sa ma concentrez si daca mi se intampla asa inseamna ca nu e de la Dumnezeu” si nu a mai citit….Deci ….no comment.
    Acum vreo 2 saptamani am gasit o icoana prin casa cu el intoarsa cu fata in jos si am ars-o dar daca mai caut prin sertare sigur mai gasesc plus cartea cararea imparatiei care inca este pusa la loc de cinste in raftul cartilor mele de suflet.
    Nu stiu daca are vreo legatura, bine in mare eu cunoscandu-le stiu cam unde sunt bubele ….in sfarsit, ziceam ca odata, cand am fost la ele, era un tiuit oribil, deranjant. Am intrebat si erau niste aparate bagate in priza care alungau soriceii, aparate care ii iritau rau de tot….
    Oricum concluzia era ca orice cadere, oricat de mica ar parea……E MARE.

    Apreciază

    • Mirela said, on septembrie 25, 2016 at 9:09 pm

      „la un mom dat zice „ma ma tulbura chestia asta, nu pot sa ma concentrez si daca mi se intampla asa inseamna ca nu e de la Dumnezeu” si nu a mai citit…”

      Trist! Nici măcar scrierile unui sfânt nu mai sunt credibile pentru arseniştii înfocaţi, care ar nega şi Sf. Scriptură pentru a-şi susţine idolul.
      Ce să mai aşteptăm de la monahi, dacă adevărul îi tulbură şi fug de el? Mai sunt stareţii oameni duhovniceşti? Câţi? De unde să aibă călugării discernământ, dacă cei „de jos” muncesc toată ziua mai rău decât sclavii la cărămizile lui faraon, la mese protocolare, la câmp etc., iar favorizaţii sunt în excursii „duhovniceşti”, ale căror „beneficii” se văd în starea de decădere?
      Ce reguli monahale, ce paterice, ce Sfinţii Părinţi???

      Apreciază

    • Mirela said, on septembrie 25, 2016 at 10:34 pm

      Şi tot fără cuvinte mi se pare ca tocmai la mănăstire să alungi şoriceii cu aparate ţiuitoare. Din păcate, omul devine tot mai străin de creaţia lui Dumnezeu, pe care nu o mai suportă, ci o vrea îngrădită, lichidată, corectată sau modificată după bunul lui plac, în totală lipsă de respect faţă de Creator. În schimb, omul iubeşte tot mai mult tehnologia, fără de care nici măcar în mănăstiri nu mai este conceput traiul. Vieţuitoarele sunt o mare problemă, buruienile la fel, dar paşapoartele cu cip, telefoanele, maşinile de toate felurile etc. sunt acceptate şi dorite. Urmează încununarea tehnologiei, semnul care îl va lega veşnic pe om de dumnezeul acestei lumi.

      Apreciază

      • el said, on septembrie 25, 2016 at 11:51 pm

        Mirela

        „Şi tot fără cuvinte mi se pare ca tocmai la mănăstire să alungi şoriceii cu aparate ţiuitoare.”____ DOBITOCII impatimiti de modernitate AU UITAT ca Dumnezeu a lasat in scopul asta CAZATURII de om PISICA !

        pisica cu majuscule, omul cu minuscule si .. CAZATURA , caci A CAZUT din rostul si taxonul lui, cu mult DEDESUBTUL animalelor , si S-A INDRACIT !

        au ajuns MAI RAU ca in Profetii euromonahii/euro-„monahiile” de azi : „monahii ca mirenii si mirenii ca dracii !”____ acum TOTI au ajuns MAI RAI ca dracii !… si MAI PROSTI/ DOBITOCESTI ca animalele !

        Apreciază

      • Mirela said, on septembrie 26, 2016 at 3:48 pm

        Sunt destui monahi care dispreţuiesc pisicile şi alte animale de astea „inutile” şi consideră că persoanele care îşi asumă grija lor nu au discernământ. Mai mult, am auzit de un călugăr care considera că falsul şi minciuna se justifică în privinţa animalelor.
        Concret, acest călugăr avea grijă de un bătrân care avea 10 pisici, urmând ca la moartea bătrânului casa lui să revină mănăstirii. Ce făcea călugărul? Ducea pisicile moşului şi le arunca pe străzi, iar când acesta îl întreba de pisici, îi răspundea că nu ştie nimic.
        Halal grijă! Monah hoţ şi mincinos, care se mai şi lăuda cu faptele lui, de parcă ar fi dat dovadă de mare vrednicie. Dar, după capul lui, îl izbăvea pe bătrân de slăbiciuni şi de preocupări neimportante.
        În plus, pe lângă faptul că sunt monahi care aruncă animale neajutorate pe străzi, justificând gestul cu ideea că o să le ia cineva, îi dispreţuiesc pe cei care au mai multe animale, acuzându-i că nu au discernământ.
        Adică, îi dispreţuiesc tocmai pe cei care îşi asumă împovărarea cu grija de care au vrut ei scape!
        Ştiu cazuri concrete de persoane care ajung sa aibă 20 de pisici, dar nu pentru că asta vor, ci pentru că NIMENI nu sare să ajute un animal nenorocit, toţi ţinând mai mult la confort, la casă şi la alte proprietăţi. Aşa că tot ăla care are deja o stână e obligat să îl ia, căci îi plânge inima şi nu rabdă să treacă nepăsător, la nesfârşit, pe lângă un animal necăjit/bolnav/neajutorat pe care nu îl salvează nimeni. Plus că, dacă oamenii din zonă văd că ai animale şi ţi-e milă de ele, îţi aruncă în curte toate vietăţile de care vor să scape, apoi te acuză că eşti nebun dacă ai atâtea.
        Bietele animale sunt tot mai urâte, după cum urâţi sunt şi cei care le ocrotesc şi se preocupă de ele, dar parcă e mai dureros să vezi că nici măcare oamenii cu pretenţii duhovniceşti nu mai au dragoste, respect şi milă faţă de creaţie, ci o privesc cu silă sau cu nepăsare.

        Apreciază

      • el said, on septembrie 26, 2016 at 11:02 pm

        Mirela

        stiu si eu de starea grea a fapturii necuvantatoare de azi, omul e un DIAVOL azi, nici diavolii NU AU VOIE /nu li se ingaduie sa faca rau fapturii necuantatatoare care este zestrea data de Dumnezeu pe pamant omului, dar omul INDRACIT a ajuns MAI RAU ca diavolul !

        mi se rupe inima ziecare zi cand ma rog pentru Faptura Lui Dumnezeu cea necuvantataore care sufera NEVINOVATA din cauza CAZATURII de om din ce in ce mai indracit. omul e VREDNIC de suferinta/incercarile care-ii vin si pe care singur si le-a agonisit. animalele SUFERA NEVINOVATE fiind !
        In Vechiul Testament JERFTA pentru pacatul omului NU putea fi platitatá de NICIUN om, caci TOTI erau PACTAOSI si NECURATI! Asa ca Dumnezeu( pana la insituirea Jertfei Lui Hristos) PRIMEA ca MIROS de BUNA MIREASMA si ispasire pretul paltit de CEI CURATI , SINGURII CURATI din Creatie de atunci (macar ca necuavntatore) = ANIMALELE ! si NU rugaciunea Profetilor sau Dreptilor puteas a CURETE pacatul poporului ci JERTFA unor NEVINOVATI = ANIMALE (SINGURII NEVINOVATI de atunci,) !

        aceasta JERTFA a fost preluata o data pentru totdeauna de Hristos =SINGURUL FARA PACAT ! acre a platit pretul rascumpararii pacatelor omenirii care in Vechiul testament era platit SIMBOLIC de animale= creaturi NEVINOVATE !

        asa ca sa bage la cap SCRANAVIA de om , animalul e NEVIOVAT si in sensul acesta II E SUPERIOR, si de NU se va indrepta omul cazut ca sa ajunga la starea de om mantuit, se afla VESNIC MAI PREJOS decat animalele !

        dar sa nu se amageasca nimeni, felul in care omul se comporta cu animalele e DIAGNOSTIC/simptom pentru URA sa fata de Creatie si fata de Creator!

        Apreciază

      • ilioara said, on septembrie 27, 2016 at 4:59 pm

        el
        animalele sunt mai curate decat omul pt ca NU LUPTA PT MANTUIRE… nu se poate compara lupta omului si mizeria lui cu lupta animalului si…nevinovatia lui…Doua intrebari as avea pt tine la care nu este nevoie sa-mi raspunzi ca stiu raspunsul tau…e suficient sa-ti raspunzi tie
        – daca ai vedea in sant un om ranit si un pisic ranit si ai fi obligat sa alegi ce ai alege?
        – ce crezi ca este mai important pentru Dumnezeu: omul sau animalul?
        si eu cand eram mica , copilarind la tara, adunam de la o groapa toti pisicii nounascuti aruncati acolo si ii ascundeam undeva la marginea gradinii noastre intr-o padurice de salcami si ii ingrijeam asa muribunzi, erau niste sticlute de rom pe vremuri cu gat subtire si le umpleam cu lapte…in sfarsit bunicii ma pandeau si ii luau si de acolo ca eu faceam pe furis..ei, si ma duceam si ma plangeam ca nu mai sunt si bunica zicea ma s-au facut bine si au plecat ….si la noi cand aveam pisicuti mici ii pandeam ca stiam ca urma sa-i arunce ..ii pandeam in sfarsit…si acum am animale si-mi sunt dragi dar……nu te supara dar daca ai folosi toata dragostea ta pt animale si efortul de a te ruga si lupta pt ele deci daca le-ai folosi pt semeni…….stiu ca esti dezamagit, toti suntem dar gandul ca Hristos a asezat omul la asa o inaltme si i-a dat atata valoare…..si faptul ca EL Lupta pt om…….
        despre monahi poate e greaseala mea ca vorbesc dar ma doare si stiu ca se intampla ceva pana la urma nu sunt numai ele…e o tara intreaga…stiu ca sunt si exeptii si sunt multe…..nu toti se supun……dar pe de alta parte stiu ca este o lupta mizera de spalare pe creier, de manipulare de fapt pot sa zic ca sunt ABUZATI PSIHIC acolo…I-am zis : mai e posibil ca mirenii nu stiu prin ce cotloane sa se mai bage in vremurile astea si isi roaga moartea, IL roaga pe Domnul sa le scurteze zilele sa nu apuce….. si voi acolo…”infloriti” ca cedrii Libanului, la care ea imi zice : ma de ce zici ca avem proorocie ca vom fii peste 100 de maici si vom mucenicii toate. I-am zis cine ma a proorocit iar ea, ca sa n-o bage pe m Stareta care …vede cu duhu…..a zis de un preot batran care mai venea pe acolo (manastirea lui e pe lista celor care au semnat impotriva celor de la lacul frumos), deci ce sa mai zic..preotii si staretii, staretele sunt facatori de minuni, cum sa nu faci ascultare…stiu eu mai bine decat ei???/
        Din pacate sunt maici care mananca numai legume..de rugaciune nu mai zic de cand erau in lume si totusi…….ca sa nu mai zic ca ei au fost cernuti dar vine randul nostru…al mirenilor…..Domnul cu mila……

        Apreciază

      • el said, on septembrie 27, 2016 at 9:04 pm

        ilioara

        nu am de dat socoteala NIMANUI in afara de Hristos pentru faptele/alegerile mele si nici sa ma justific de ceva.
        omul este o CAZATURA, omul HULESTE VESNIC pe Dumnezeu , a ajuns la diavolii si tu vrei ca eu sa IGNOR suferinta NEVINOVATILOR din luea necuvantatoare ca sa ce? …. sa ma strofoc pentru cei care NU VOR sa se indece?
        NU SUNT nebun sa faca asa ceva , NU cheltuiesc NIMIC cu CAUZELE PIERDUTE !
        daca te crezi „mantuitoarea” CAZATURILOR de oameni e treaba ta, fa cum crezi/stii… eu NU am primit cuvant sa ma rog /ostenesc pentru cei cu PACATE DE MOARTE si HULE IMPOTRIVA Duhului Sfant, ba DIMPOTRIVA ! ( vez Ep Sf Ioan Evanghelistul!).

        un pisoi e o MINUNE care NICIODATA NU in scurta lui vietiosaora si-a tradat firea/scopul pentru care a fost adus in lume ,
        omenirea MAJORITATEA este DEDESUBTUL celui mai mic necuvantator care ASCULTA de Legile puse lui de Dumnezeu si prin asta traieste in ASCULTARE DEPLINA de Dumnezeu Creatorul lui !
        si FIECARE FATURA ARE locul ei in Planul si Creatia Lui Dumnezeu.

        „intaplarea” face ca necuvantatoarele , desi inferioare omului ca fire si inzestrari AU RAAS TOTDEAUNA CREDNCIOASE omenirea in MAJORITATE s-a nascut …ca sa ajunga bogatia imparatieie DIAVOLULUI ! si daca animalul ridica Slava Lui DUmnezeu in felul lui, omul NEmantuit este o HULA VESNICA a Lui DUmnezeu.

        se compara starea unuia cu a altuia?

        si BINELE NU se face cu sla sau prosteste ca asta NU mai e bine ci RZNA OARBA si PIEREDER INUTILA de timp/forte.

        omul e DATOR sa apere/ajute necuvantatoarele ca unul care a fost pus Stapan peste ele. Eu in sensul acesta nu fac NIMIC DEOSEBIT decat sa IMPLINESC o PORUNCA a Lui Dumnezeu portrivita starii de om.

        imlinirea unei porunci( mai mici) NU EXCLUDE implinirea altora mai mari!

        dar NEIMPLINIREA unei porunci/randuieli MICI e TOTDEAUNA SEMNUL ca SLUGA e VICLEANA si de n-a fost credinciosa in cele mici , nici in cele mari NU va fi credincioasa Ziditorului ei.

        de ar fi sa ajunt un om sau/si un pisoi cazuti in acelasi sant, daca pot sa ajut omul SIGUR pot sa ajut IN ACELASI TIMP si pisoiul si sa fii SIGURA ca NU il voi lasa acolo, sub NICIUN motiv !

        cine NU iubeste animalele NICI pe om NU POATE sa-l iubeasca , asa cum ine nu iubeste pe aproapele nici pe Dumnezeu NU poate sa il iubeasca !!!!

        Apreciază

      • Ioana said, on septembrie 27, 2016 at 11:08 pm

        ilioara, m-a impresionat relatarea ta, noi comentam pe aici facem planuri, criticam… dar este foarte dureros ce se intampla. m-a induiosat si ce se intampla cu monahii, exact ca in profetii, si cei nevoitori se vor pierde, ascultand de stareti orbiti si vanduti. am revenit de curand pe net. in aceste vremuri trebuie sa fii la curent cu ce se intampla, sunt lucruri de importanta majora si un SINOD al unor ierarhi ortodocsi TREBUIE SA INTERESEZE PE ORICE ORTODOX, nimeni nu are scuza, cel mai probabil toti stiu ca a avut loc acest sinod. nu are justificare aceasta inertie. Cine citeste vietile sfintilor imposibil sa nu stie cate lupte au dat Sfintiti cu ereticii la Sfintele Sinoade. Este vorba de Sfanta noastra Traditie Ortodoxa! Nimeni nu are scuza ca n-a stiut, ca n-a fost catehizat… desi mai VAI preotilor mascarici care si-au batut joc de darul primit de la Insusi Hristos, nesocotind chemarea de a zidi sufletele, facand toate cu fatarnicie si necredinta, tradand Sfanta Taina a Preotiei, ca si cum ar fi vorba doar de o simpla meserie si de interesele materiale…. farisei fatarnici, iubitori de arginti si lasi…. Oricum nimeni nu are indreptatire ca nu a pazit Credinta! Stramosii nostri au murit pentru ea! Noi nu meritam aceasta tara zidita pe sange de mucenici marturisitori, pe jertfa! Pentru ca ne-am batut joc, vom da socoteala… Nimeni nu are indreptatire sa isi vanda sau sa-si lepede credinta. Pacatele personale nu avem dreptul sa le judecam, dar cand e vorba de erezie, trebuie sa strigam. Sa ne ingradim de erezie. Doar asa vom avea posibilitatea mantuirii, la fel si cei inselati de erezie, vor avea un far, daca se vor mai intoarce la Dreapta Credinta.

        ilioara, citind ce ai scris, si ce scriu si alti crestini pe aici, am simtit o mare durere si mahnire. e dureros ca semeni de-ai nostri au ajuns in acest hal. e dureros sa mergi printre oameni si sa ii simti ca si cum ar fi morti. Duhul Sfant i-a parasit,odata cu alunecarea in erezie au pierdut ce aveam mai Sfant noi ca popor si mai nimeni nu constientizeaza. Ne agitam sa mai vorbim, sa mai marturisim fiecare cum putem, dar foarte putini se mai trezesc. Eu simt ca lumea are nevoie de rugaciune, mai mult ca oricand are nevoie de mai multa rugaciune! De rugaciune cu lacrimi, pentru ca si noi am fi fost la fel ca acesti eretici daca alti oameni cu viata sfanta nu s-ar fi rugat pentru noi! NIMIC NU SUNTEM PRIN MERITUL NOSTRU. sa nu ne mandrim.

        totul este jalnic, jalnic, jalnic. suntem deja o generatie de zombie. Dumnezeu e Atotmilostiv ca apropie sfarsitul acestei lumi scaldate in nelegiure, caci lumea s-ar fi indracit si mai mult si poate nu ar fi scapat nimeni

        https://saccsiv.wordpress.com/2014/03/06/traducerea-preofetiei-parintelui-elpidie-pentru-2014/

        Apreciază

  18. ilioara said, on septembrie 25, 2016 at 11:57 pm

    da, ideea e ca ar fi acceptat orice gand salvator, si cu pictura erticilor, ca asa a fost inspirat ca trebuie cu siguranta sa existe o explicatie….la un moment dat era in stare sa-l scoata pe francisc, a zis ca ea a inteles ca a fost impotriva catolicilor, i-am zis eu cum a fost cu ordinul franciscanilor dar degeaba….pacat….Am vrut sa zic ca TOATE persoanele pe care le cunosc eu si care au evlavie la a b acum sunt pe aratura una dintre ele a derapat rau si deja nu mi se mai pare intamplator….
    Referitor la aparatele alea ideea este ca sunt facute sa irite creierul, sistemul nervos al soriceilor dar eu m-am gandit din prima clipa ca tinta lor era de fapt alta…..(tinute in priza mereu…..)

    Apreciază

  19. ilioara said, on septembrie 26, 2016 at 11:39 am

    da mai, aparate care functionau pe nu stiu ce unde si frecvente……..adevarat erau pentru soareci dar le testau pe oameni………

    Apreciază

  20. oarecare said, on septembrie 27, 2016 at 2:01 pm

    MINUNAT INTERVIUL, DAR TREBUIE SA NU CADEM IN ALTA INSELACIUNE A DIAVOLULUI … ACCEPTAREA CIPURILOR…

    ASTA NU VREA SA STIE ACEST ‘PARINTE’ MATEI VULCANESCU CARE INVATA UCENICII SAI CA NU E NICIO PROBLEMA DACA ACCEPTAM CIPUL… PT CA ZICE EL – ‘NU E DOGMA’ … ATENTIE MARE !!!! LUATI DOAR CE E BUN.. ACEST INTERVIU … ATAT ! NU SI CE SPUNE ACESTA DESPRE CIPURI..DOMNUL SA NE APERE DE INSELACIUNILE DIAVOLULUI ! SA NE DEA DISCERNAMANT DUHOVNICESC !!!!

    Apreciază

  21. ilioara said, on septembrie 28, 2016 at 11:06 am

    NU SUNT IUBITOARE DE OAMENI….. dar privesc omul prin prisma importantei pe care i-a dat-o Domnul. Poate sunt eu nebuna dar in toate vad numai dragostea lui Dumnezeu pt om si mai ales pt oile cele pierdute…si pentru mine….pana la urma numai EL face diferenta in privinta mea…..
    Ai dreptate el, omul este cazut…si din tot ce scrii IL slavesti pe Domnul, pentru ca El iubeste omul asa cazut cum este…..si astia care lupta impotriva noastra si a Domnlui IL slavesc pe Domnul pentru ca din toata indarjirea asta de a lupta si de a ne distruge eu inteleg dragostea si lupta Domnului pentru …om….si din faptul ca ne-a daruit pisicile…animalele in general si tot ce ne-a daruit..eu vad tot dragostea Domnului pt….om…
    frate, DOMNUL Iubeste omul si plange pentru…….om.

    Apreciază

  22. […] VIDEO (interviu): Parintele SAVA LAVRIOTUL despre Marele Sinod, OPRIREA POMENIRII, minciunile despre… […]

    Apreciază

  23. […] VIDEO (interviu): Parintele SAVA LAVRIOTUL despre Marele Sinod, OPRIREA POMENIRII, minciunile despre… […]

    Apreciază

  24. […] Sava a fost scos din Consiliul de conducere al Marii Lavre? De ce oare? Dar daca are binecuvantarea Parintelui Gavriil, de exemplu, cum ar fi? Pentru mine ar fi suficient, caci Parintele Gavriil e mai important decat […]

    Apreciază

  25. A CAZUT PETRU VODA … | Saccsiv - Weblog said, on noiembrie 11, 2016 at 9:57 pm

    […] VIDEO (interviu): Parintele SAVA LAVRIOTUL despre Marele Sinod, OPRIREA POMENIRII, minciunile despre… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.