SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: pestera Sfantului Cuvios Ioan de la Prislop

Posted in Uncategorized by saccsiv on Septembrie 13, 2016

Ioan de la Prislop

Iata ce putem citi la http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1473724800

În luna septembrie, în ziua a treisprezecea, pomenirea Cuviosului Ioan de la Prislop.

Se spune ca un tânăr pe numele Ioan, din satul Silvasul de sus – în hotarul căruia se afla şi Sf. Locas – a părăsit casa părintească, s-a închinoviat în obştea călugărilor de le Prislop, ducând o viaţă aleasă de rugăciune, împletită cu munca şi săvârşirea de fapte bune. După un număr de ani, dorind să ducă o viată şi mai liniştită, retrasă cu totul de lume, a găsit un loc, ca la 500 metri de mănăstire, pe malul prăpăstios al râului Slivut (Silvut), unde şi-a săpat singur cu mari nevoinţe, o chilie de piatră, cunoscută până azi sub numele de „chilia” sau iarăşi „casa sfântului”. Aici şi-a petrecut restul zilelor în neîncetate rugăciuni şi ajunări, întocmai ca marii nevoitori întru cele duhovniceşti din primele veacuri creştine. Dar a fost voia lui Dumnezeu ca viata lui îmbunătăţită să se sfârşească prea devreme. Spune tradiţia populară că pe când îsi facea o fereastră la chilia lui, doi vânători de pe versantul celalat al prăpastiei l-au împuşcat, fără să ştie cine era. Aşa s-a săvârşit din viaţă Cuviosul Sihastru sau Sfântul Ioan de la Prislop.

Nu ştim cu siguranţă când a trăit Cuviosul Ioan de la Prislop. Presupunem că în veacul al XV-lea sau în prima jumătate a celui următor… El a fost este şi va fi – pentru credincioşii din părţile Hategului şi Hunedoarei – o pildă vie de sfinţenie, iar „chilia” sau „casa” lui rămâne mereu un loc de pelerinaj şi de reculegere sufletească pentru toţi cei ce caută cuvânt de mângâiere şi de întărire în locurile de mare frumuseţe naturală ale Prislopului, în care au trăit atâţia cuvioşi călugări cu viaţa aleasă şi bineplacută lui Dumnezeu.

(Pr. prof. dr. Mircea Păcurariu: „Sfinţi Români”, editia 1987)

   Comentariu saccsiv:

Iata si pestera Sfantului Cuvios Ioan de la Prislop:

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Scutaru Mihai said, on Septembrie 13, 2016 at 12:30 pm

  Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe Mar 13 sept. 2016 la 11:36 a.m., Saccsiv – Weblog a scris: | saccsiv a publicat:”Iata ce putem citi la http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1473724800În luna septembrie, în ziua a treisprezecea, pomenirea Cuviosului Ioan de la Prislop.Se spune ca un tânăr pe numele Ioan, din satul Silvasul de su” | |

  Apreciază

 2. Pąʍvo said, on Septembrie 13, 2016 at 12:45 pm

  Si gloata in goana ei disperata dupa senzational alearga la Prislop chiar si de ziua Sf. Ioan, tot la ratacitul Boca, mai ales muierile indragostite de alura tineretii lui Arsenie, Rasputinul de Romania.

  Apreciază

  • Adrian said, on Septembrie 13, 2016 at 1:41 pm

   Ai dreptate, frate !
   E trist, dar asta este crunta realitate !
   Din PĂCATE s-a stricat (otrăvit !), în popor (populaţie !) DREAPTA CREDINŢĂ şi se generalizează o pseudo dreaptă credinţă, care-i de fapt o credinţă SUPERFICIALĂ şi SUPESTIŢIOASĂ.

   ” … Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte. Şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău….” Amin.

   Apreciază

 3. Mirela said, on Septembrie 13, 2016 at 4:25 pm

  Cred că cei cărora uciderea animalelor li se pare la liber şi fără consecinţe în plan duhovnicesc ar trebui să ia aminte: din ucigaş de animale poţi deveni ucigaş de oameni.

  Apreciat de 1 persoană

 4. ion hodor, said, on Septembrie 13, 2016 at 4:25 pm

  Minunile de la Prislop se datoreaza de fapt Sf Ioan,nu lui Arsenie,nu am ajuns pe acolo,dar daca voi ajunge va fi sigur ptr Sf Ioan,si atat!

  Apreciat de 1 persoană


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: