SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Ce dorea Mitropolitul SERAFIM DE PIREU de la MARELE SINOD. Interviu difuzat la TVR, emisiunea “Universul Credintei”, 29 mai 2016

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 13, 2016

Iata si comentariul celui ce la postat inregistrarea pe youtube la 12 sept. 2016:

Desigur, obiectivul a fost ratat. Sinod incomplet. Tema principala – sustinerea ecumenismului.
TVR, Universul Credintei, 29 mai 2016 / interviu realizat inainte de sinod de jurnalistul Silviu Andrei Vladareanu

 

Reclame

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pąʍvo said, on septembrie 13, 2016 at 1:32 pm

  Document original: Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine

  http://theolcom.ru/

  Apreciază

 2. Pąʍvo said, on septembrie 13, 2016 at 1:48 pm

  De la sarbi, doar 3 au semnat acest document eretic.

  Apreciază

 3. Haiduc said, on septembrie 13, 2016 at 1:55 pm

  NU UITATI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  13 September 2016

  Viaţa unui erou legendar: Corneliu Zelea Codreanu (13 Septembrie 1899 – 30 Noiembrie 1938)
  romanian-men-corneliu-zelea-codreanu-portrait-legionary-movement-iron-guard-romania-people-history-famous-romanians1

  Fb-Button

  I

  1916-2016. Un secol de minciuni despre Corneliu Zelea Codreanu si familia sa. Astăzi deci, despre Fam. Codreanu. Câteva clarificări absolut necesare, zic eu. Dat fiindcă, până în prezent nu a apărut o biografie oficială, completă si exhaustivă a Căpitanului, falsificatorii de istorie profită, atât cei „profesionisti”, cât si cei amatori, despre unii din odiosii „contributori” de pe wiki vorbesc, am mai vorbit pe aici despre acestia, nu mai e cazul să-i amintesc, nomina odiosa care va să zică. Dl. Cristoiu a tot promis o „biografie” a Căpitanului, dar a rămas la acest stadiu. Ba mai mult, a luat si bobârnace din partea „societătii civile” atunci când a făcut, în cursul unui interviu televizat, câteva aprecieri asupra rectitudinii morale a Căpitanului. Normal, orice referire la personalitatea Căpitanului trebuie făcută în limitele dictate de legea „anti-legionară”, ceva ce matematic s-ar exprima prin ceva mai mult de asasin si ceva mai putin de fascist. Cam asa devine chestia cu referirea în spatiul public la Căpitan si Miscarea Legionară. Orice se situează în afara acestor limite impuse de un parlament compus din corijenti la istoria propriei tări se poate solda cu ani de închisoare. Iar „evreii” vigilenti veghează. Ceea ce urmează nu este o biografie, pentru că asa ceva este un nonsens – biografia Căpitanului este intrinsec legată de istoria Miscării Legionare, în consecintă poporul român nu de biografii mai mult sau mai putin romantate are nevoie, ci de o adevărată istorie a Miscării Legionare. Dar nu de una minată de corectitudine politică, ci de o lucrare solidă, bazată pe documente istorice de necontestat, chestie la care se lucrează. Stati linistiti, într-un an maxim e gata. Dacă nu chiar în librării. În cele ce urmează deci, alte fragmente din carte, este doar o scurtă notă biografică, dar chiar si asa, veti vedea că se demontează o serie întreagă de legende, colportate si azi, multe din ele, lansate încă de pe la 1900, pe când viitorul Căpitan bea lăptic, iterate în timpul campaniei denigratoare din preajma înscenării judiciare din 1938, si reluate până în prezent de inconstienti, de neofiti și alti ageamii care îsi închipuie că istoria este obiect de joacă sau subiect pentru a-si exersa stilul si retorica anti-legionară, dar mai ales de detractori animati de interese obscure. Textul, deci.

  corneliu-zelea-codreanu-tatal-ion-zc-si-ionel-mota

  Originile familiei Codreanu. Nota nr. 10357/2 iun.1938 [1] a Insp. Reg. de Politie Cernăuti înaintează către directorul general al Politiei, o serie de documente de stare civilă ale familiei Codreanu, inclusiv un arbore genealogic improvizat în sediul politiei, plus două referate privind ascendentii pe linie paternă si maternă, concepute probabil pe baza informatiilor culese de jandarmi de la populatia satului Igesti, Storojinet. Străbunicul, Simion Zilinschi, decedat în 8 feb.1887 în vârstă de 65 de ani (născut în 1822). Străbunica, Axenia Zilinschi, decedată în 4 mar. 1899 în vârstă de 63 de ani (născută în 1836) Amândoi, crestini ortodocsi, asa cum atestă certificatele de deces anexate.[2] Din această căsătorie a rezultat un fiu, Nicolai Zilinschi, născut în 2 dec. 1853, crestin ortodox. (decedat în 13 sept. 1933), căsătorit în data de 15 ian. 1878 cu Agafia, născută Antec, fiica lui Lorenti Antec si a Mariei, fiica lui Giorgiu Codac, crestin ortodoxă. Din această căsătorie, (Nicolai Zilinschi rămas văduv, se va recăsători în 5 nov. 1892 cu Eudochia Nituscă) a rezultat unicul fiu, născut în 10 aug.1878, Ioan Zilinschi, care ulterior îsi va schimba numele în Ioan Zelea Codreanu (prin decizia publicată în Monitorul Oficial din 6 mart.1922), asa cum atestă documentele publicate în presă [3]. Ioan Zilinschi se va căsători în 3 iul. 1875 cu Lisaveta (Elisabeta, ulterior Eliza) Brauner, crestină ortodoxă, fiica lui Carol Brauner si a Mariei, cu nume de familie necunoscut. Carol Brauner era se pare originar din Moravia. Amândoi părintii erau crestini ortodocsi. Referatul întocmit de politie mai sustine că acest Carol Brauner era fiul unui anume Adolf Brauner si al Elizei Czerny, de origine cehă, din com. Bosance (Bosancea de fapt, azi Bosanci, jud. Suceava). Avocata Lizeta Gheorghiu [4], apărătoarea lui Corneliu Zelea Codreanu la înscenarea judiciară din 1938, a arătat la proces că mama Căpitanului, Eliza Brauner, este fiica româncei Marita Sârghi si a lui Carol (zis Costache) Brauner, român ortodox după mamă, ca fiu al româncei Elisabeta Cernea și german numai din partea tatălui său, Adolf Brauner, de origine bavareză.

  [1] Documente din arhiva C. Z. Codreanu (Dosar 11784 – vol.4), editate de Victor Roncea în colab. cu Gh. Buzatu – Iaşi, Ed. Tipo Moldova, 2012., p. 237.

  [2] Ibidem. p.243-244.

  [3] Ibidem, vol.7, p.119-122.

  [4] Vălenas, Liviu, Convorbiri cu Mircea Dumitriu – Miscarea Legionară între adevăr si mistificare, Ed. Marineasa, Timisoara, 2000, p.17.

  Numele de Zilinschi este o variantă a numelui polonez Zieliński, care este legat de adjectivul zieleń, care înseamnă verde. Este unul din cele mai frecvente nume poloneze, fiind posibil adoptat si datorită faptului că ascendentii pe linie paternă erau pădurari. În lucrarea “Histoire des Roumains de Boucovine” [5], Nicolae Iorga mentionează presiunile exercitate de polonezi pentru trecerea românilor la religia catolică si adoptarea limbii poloneze, dar si faptul că nu puteai ocupa un post cât de mic în administrație dacă te declarai român. În aceste conditii, nu există nici un dubiu asupra originii românesti dinspre ramura paternă, religia ortodoxă si limba română în care sunt redactate actele de stare civilă atestând originea etnică. În ceea ce priveste ascendenta pe linie maternă, confesiunea ortodoxă a bunicilor este certă. Numele Antec si Codac nu există în onomastica românească. Cel mai probabil, Antec este o variantă a numelui polonez Antek, varianta poloneză a numelui Anton, sau varianta germană, Antoni. Numele Codac nu există în nici o onomastică, cu exceptia celebrei mărci de aparatură fotografică, nume conceput în mod artificial de George Eastman în 1887. Este posibil să fie o deformare a numelui românesc Cozac, extrem de frecvent în Basarabia si Bucovina. Dat fiindcă la toate recensămintele, în afară de etnia declarată, definitorie a fost religia si limba maternă, nu se pot ridica obiectii privind originea românească a familiei Codreanu. Speculatiile cu caracter denigrator avansate initial în ziarul “Adevărul”, apoi de Mihail Stelescu în “Cruciada românismului”, actualizate pentru “pregătirea psihologică” a opiniei publice în vederea procesului de “înaltă trădare” înscenat lui Corneliu Zelea Codreanu în 1938, si ulterior reluate în epoca comunistă si post-comunistă de diversi detractori animati de interese obscure, nu au nici un fundament serios. Informatiile din cele două referate ale politiei, care urmăresc să demonstreze că printre ascendenti s-ar găsi dezertori, asasini, escroci si aventurieri nu se bazează pe nici un document palpabil, sunt doar speculatii bazate pe relatările sătenilor din Igesti. În rest, documentele furnizate prin nota 10357/2 iunie 1938, solicitate de instantă pentru a demonstra originea “străină” a lui Corneliu Zelea Codreanu, oferite cu generozitate presei aservite regimului carlist, vorbesc de la sine.

  Ion Zelea Codreanu s-a născut la 10 august 1878, în localitatea Igesti, Storojinet, zona Cernăuti, este absolvent de liceu în 1890, licentiat în litere si filosofie al Facultătii de litere din Iasi. Începe să functioneze ca profesor suplinitor de limba germană la Gimnaziul „Anastasie Panu”din orașul Husi (actualul Colegiu „Cuza Vodă”), din data de 1 apr. 1901, unde detine și calitatea de director în perioada 1907-1908.

  [5] Iorga, Nicolae : Histoire des roumains de Bucovine à partir de l’annexion autrichienne (1775-1914), Iassy, Imprimérie de l’état, 1917, p.64.

  În 25 feb. 1912 este numit profesor definitiv la catedrele de limba germană si limba română, asa cum certifică anuntul oficial din Adevărul [6]. La începutul anului 1902 îsi va schimba numele din Ioan Zelinschi-Codreanu în Ioan Zelea Codreanu, prin decizia Consiliului de Ministri, publicată în Monitorul Oficial din 6 mart. 1902 (nu în 1922, cum sustinea referatul Politiei), iar în urma unei cereri cu data de 15 feb. 1902, adresată Ofiterului Stării Civile din Husi, va fi rectificat și numele întâiului născut, Corneliu Zelea Codreanu. Primele manifestări politice ale lui Ion Zelea Codreanu datează de prin 1903, când înfiintează societatea “Munca” ale cărei sedinte se desfăsurau în casele avocatului Monastireanu (astăzi emblematicul restaurant Bicomplex din Husi), un prieten apropiat al poetului Mihai Eminescu din perioada Blaj. Se numără printre apropiatii istoricului Nicolae Iorga si ai profesorului A.C. Cuza, decanul Facultătii de drept din Iasi, care în 1910 au înfiintat Partidul Nationalist Democrat. Ion Zelea Codreanu era presedinte al sectiei din Husi. De altfel, A.C. Cuza va fi nasul de botez al lui Corneliu Zelea Codreanu, primul din cei sapte copii ai lui Ion Zelea Codreanu. Din această perioadă datează si primele tentative de a intra în Parlament, cînd Iosif Nădejde îi face un succint portret în Adevărul din 2 feb. 1911 [7]:

  Om activ, temperament de luptător, d-sa se dedă la o propagandă stăruitoare în judet, întrebuintând, pentru a reusi, oarecare demagogie si nedându-se înapoi nici din fata unor acte de pur cabotinaj politic. Astfel, vara trecută aflându-se în vilegiatură în judet si-a botezat o fetiță punându-i vreo 20 de nasi. Or, toti acesti nasi erau tărani, alegători directi din diverse comune. Acum, de aproape o lună de zile d. Codreanu cutreeră muntele făcând propagandă si, cum vorbeste perfect graiul tăranului moldovean si are darul de a convinge, a creiat un puternic curent în favoarea candidaturei sale.

  Este de altfel, singura dată când Adevărul are o atitudine relativ echidistantă vis-à-vis de personalitatea lui Ion Zelea Codreanu.

  [6] Ultime informatiuni, Adevărul, anul XXV, nr. 8065, 25 feb. 1912, p.5.

  [7] Anchetele electorale ale Adevărului – Situatia din Fălticeni – de la trimisul nostru special, Adevărul, anul XXIV, nr. 7685, 2 februarie 1911, p.1.

  Zecile de articole ce vor urma, toate semnate cu pseudonim, vor fi pline de calomnii si insulte, în principal vizând originea sa pretins ne-românească si o asa-zisă dezertare în timpul primului război mondial, neconfirmată de vreun document oficial. Este posibil ca aceste acuzatii să fie în legătură cu interpelările repetate în Parlament ale acestuia vizând anchetarea diversilor politicieni cu privire la activitatea acestora în timpul războiului si colaborarea cu ocupantul german. Cariera politică si cea profesorală îi vor fi întrerupte de intrarea României în primul război mondial. Participă la ostilităti în calitate de comandant de companie cu gradul de căpitan, în cadrul Regimentului 25 Infanterie, sub comanda col. Vasile Piperescu. Două decenii mai apoi, într-un interviu, acesta îsi va aminti de “bravul căpitan Ion Zelea Codreanu” [8]. Erou de război, decorat cu Steaua României cu spade si panglică Virtutea Militară. Politician neobosit, un adevărat zoon politikon, îl regăsim în Parlament încă din 1918, alături de A.C. Cuza si de Nicolae Iorga. În conditiile dramatice ale refugiului din Moldova, cu ceea ce mai rămăsese din statul român, atacat din toate părtile de armatele austro-ungare, germano-bulgare si de bandele de dezertori bolsevici, Ion Zelea Codreanu credea neabătut în victorie, cerând totodată pământ pentru tărani. În data de 11 iunie 1918, Iorga consemna [9]:

  Deputatul nationalist Zelea Codreanu a apărat pe aceia ce n’au părăsit steagul României si a glorificat pe Regele, căruia Marghiloman voia să-i impuie “gestul inevitabil”. El cere arendarea imediată a pământurilor la săteni. Pătrăscanu [10] îi răspunde cu urlete.

  pentru ca în 15 iunie să consemneze:

  Camera a ratificat tratatul [11]. Sedinta n’a fost lipsită de demnitate. Zelea Codreanu, Văgăunescu au vorbit energic si au votat hotărât contra. Și Cuza a ajuns la un refuz de vot.

  [8] De ce cred în biruinta Miscării Legionare, Buna Vestire, anul I, nr. 238 din 11 decembrie 1937.

  [9] Iorga, Nicolae, Memorii, vol. II (Însemnări zilnice maiu 1917-mart 1920), Ed. “Natională” S. Ciornei, p.23.

  [10] D.D. Pătrăscanu (1872-1937), scriitor și politician, pe atunci deputat PNL.

  [11] Este vorba despre tratatul de pace semnat de România la 7 mai 1918, cu Imperiul German si cu Austro-Ungaria.

  După război, Ion Zelea Codreanu a fost ales deputat în mai multe legislaturi, ultima dată atunci când a candidat pentru un loc rămas vacant în jud. Tutova, în 17 apr. 1932 [12], pe listele Gărzii de Fier. După alegerile din decembrie 1933, Corneliu Zelea Codreanu a evitat să implice în mod direct vreun membru al familiei în activitatea politică a Miscării Legionare. Nationalist ireductibil si orator strălucit, chiar Nicolae Iorga subliniază în repetate rânduri acest aspect, s-a situat permanent în opozitie față de politicianismul tuturor guvernelor, fie ele tărăniste, liberale sau “de tehnicieni”. A fost permanent atacat de presa de stânga, cu precădere de Adevărul, în care scribi anonimi au publicat zeci de note calomnioase si injurioase la adresa acestuia, ridiculizând până si costumul national pe care-l îmbrăca adesea. Din 1934 si până în ultima clipă, fără a detine vreo functie, a continuat să se implice activ în activitatea Miscării Legionare. Prof. Ion Zelea Codreanu a încetat din viată în data de 21 nov. 1941, fiind înhumat în Cimitirul “Reînvierea” din București.

  cuza-voda-iasi-strada-golia
  Fosta Strada Golia / Cuza Vodă din Iaşi
  Corneliu Zelea Codreanu. În data de 13 septembrie 1899, în str. Golia din Iasi, se naste viitorul lider al dreptei national-crestine interbelice, Corneliu Zelea Codreanu. Numele declarat la nastere era Corneliu Codreanu, asa cum rezultă din actele de stare civilă, ulterior fiind rectificat după numele adoptat de tatăl său în 1902, în Corneliu Zelea Codreanu. În consecintă, nu există vreun act de stare civilă în care acesta să poarte numele de Zelinschi, ortografiat adesea Zilinski, pentru a sublinia pretinsa sa origine ne-românească. Se cunosc extrem de putine amănunte privind copilăria sa, petrecută în bună parte la Husi, acolo unde tatăl său a fost numit profesor după terminarea studiilor. Câteva amintiri privind vizite cu părintii la mânăstiri, “în vilegiatură”, presărate printre rândurile scrise în primăvara lui 1934, pe când se ascundea în casa col. Stefan Zăvoianu, si cam atât. După absolvirea scolii primare la Husi, urmează studiile secundare la Liceul Militar “Nicolae Filipescu” de la Mânăstirea Dealu.

  capitanul-miscarii-legionare-corneliu-zelea-codreanu-copil-in-1913-la-liceul-militar-si-tatal-sau

  Unul dintre colegi, viitorul avocat si scriitor Petre Pandrea, cel care ulterior avea să declare că “am optat demult, de prin anul 1930, pentru materialismul dialectic” [13], îi va face un portret putin măgulitor, reluat ulterior de diversi detractori anti-legionari:

  La clasificatie trecea printre elementele cele mai mediocre ale scolii si sortite declasării în viată. Celula sa cerebrală îl indica la coadă… Era un codas devorat de ambitie si “toceală” sinistră [care] îl săltau la clasificatie cu un punct si jumătate sau două, adică de la 4 la 6 [14].

  [12] Codreanu, Corneliu Z., Pentru legionari, vol. I, Editura Gordian, Timisoara, 1993, p.252.

  [13] Pandrea, Petre, Reeducarea de la Aiud, Ed. Vremea, 2000, p.35.

  În vara anului 1916, pe când se afla în vacantă la Husi, România intră în război. (15 aug. 1916, Adormirea Maicii Domnului). Tatăl său este mobilizat în aceeasi zi, asa cum atestă o confirmare a Centrului de Recrutare Fălciu [15], fiind demobilizat în 25 mai 1918. Adresa fusese emisă în urma unei telegrame cifrate din 9 mai 1938, prin care se cereau investigatii privind o pretinsă internare în lagăr a lui Ion Zelea Codreanu pentru spionaj, chestiune ce urma să fie ridicată în cursul procesului de “înaltă trădare” înscenat de autorităti lui Corneliu Zelea Codreanu (23-27 mai 1938). Documentele emise chiar de autoritătile militare exclud categoric această informatie, lansată în presa aservită regimului. Corneliu Zelea Codreanu îsi va urma tatăl pe front fără a fi înrolat, dat fiindcă nu împlinise nici 17 ani. În momentul intensificării luptelor, atât comandantul regimentului, cât si tatăl său, îi vor cere să se întoarcă acasă.

  corneliu-codreanu-ofiterÎn anul următor, la 1 sept. 1917, se înscrie la Scoala Militară de Infanterie de la Botosani, cu speranta de a reveni pe front. Absolvă scoala în iulie anul următor, cu gradul de subofiter. Fisa matricolă si caracterizările superiorilor, “hotărât la fapte si energic, bun comandant de pluton” [16], contrazic în mod categoric cele afirmate de către Petre Pandrea. Ultimele două clase ale cursului superior al liceului le absolvă la Husi, în 1919. În vara aceluiasi an, sub impresia agitatiilor bolsevice din Moldova, cu acordul directiunii liceului, înfiintează o societate culturală, intitulată “Mihail Kogălniceanu”, împreună cu alti elevi din cursul superior. Grupul de elevi îsi procurase arme si munitie si, în paralel cu activitătile culturale, făceau exercitii militare în pădurile din jurul orasului, urmărind dezvoltarea unei rezistențe armate în cazul invadării țării de către trupele bolșevice.

  [14] Pandrea, Petre, Portrete și controverse, vol. I, Bucuresti, Fundatia Regală pentru Literatură si Artă, 1945, p.245-267.

  [15] Documente din arhiva C. Z. Codreanu (Dosar 11784 – vol.13), editate de Victor Roncea în colab. cu Gh. Buzatu – Iasi, Ed. Tipo Moldova, 2012., p. 250.

  [16] Panini-Finotti, Alfonso, Da Codreanu a Antonescu, Romania di ieri e di oggi, Verona, 1941, p.141.

  Pericolul era real, dar din fericire, bolsevicii aveau mult prea multe probleme interne, ca să mai atace si România. Planul nu era chiar atât de infantil pe cât au socotit ulterior diversi autori. Arme si munitie se găseau din belsug pe atunci, iar în trecătorile înguste din munti, câtiva oameni hotărâti si bine înarmati, puteau face ravagii. Din fericire, armata română era încă suficient de puternică la sfârsitul marii conflagratii, astfel că a reusit să pună capăt celor 133 de zile de existentă a republicii bolsevice maghiare. Trupele române au rezistat atacului dezlăntuit în 24 mart. 1919 de Armata Rosie maghiară, pentru ca în 4 aug. 1919, să intre victorioase în Budapesta.

  romanian-men-corneliu-zelea-codreanu-legionary-movement-iron-guard-romania-people-history-famous-romanians

  Două luni mai târziu, Corneliu Zelea Codreanu, după ce si-a dat bacalaureatul, s-a înscris la Facultatea de drept din Iasi. Aici va debuta în cariera politică, punând bazele uneia dintre “cele mai neobisnuite miscări de extremă dreaptă din Europa”[17], Miscarea Legionară.

  Corneliu-Zelea-Codreanu-si-Vacarestenii

  Cincisprezece ani mai târziu, avea să-si amintească de acele momente :

  Plecam din Husi în momentul acestei răspântii pentru fiecare tânăr, înscrierea la universitate, mult asteptata înscriere la universitate! Ca pregătire aveam bagajul de cunostinte pe care mi-l dăduse liceul. Literatura de senzatie, de pervertire sufletească ce astăzi ocupă un loc important în procesul de formatie al elevului de liceu – spre nenorocirea lui – eu n-am gustat-o. Pe lângă literatura firească a clasicilor români citisem toate articolele din “Semănătorul” si „Neamul Românesc” ale lui N. Iorga si A. C. Cuza. Tatăl meu le avea în nişte lăzi, în podul casei. În ceasurile libere, mă suiam acolo si mă ocupam cu acest soi de literatură. Esenta acestor articole cuprindea manifestarea într-o formă înaltă, a celor trei idealuri de viată ale poporului român:

  1) Unirea tuturor Românilor.

  2) Ridicarea tărănimii prin împroprietărire si drepturi politice.

  3) Rezolvarea problemei jidănesti [18].

  [17] Veiga, Francisco, Istoria Gărzii de Fier (1919-1941), Mistica ultranationalismului, Ed. Humanitas, 1995, ISBN 973-28-0590-0, p.17.

  [18] Codreanu, Corneliu Z., Op. cit., p.5.

  Apreciază

 4. Gabriel said, on septembrie 13, 2016 at 2:28 pm

  Documentul oficial intitulat „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine” cu semnăturile trădătorilor pe el.

  http://www.glasulstramosesc.ro/blog/documentul_oficial_intitulat_relatiile_bisericii_ortodoxe_cu_ansamblul_lumii_crestine_cu_semnaturile_tradatorilor_pe_el/2016-09-13-169

  Apreciază

 5. Gabriel said, on septembrie 13, 2016 at 3:06 pm

  Interesant ca IPS Irineu al Olteniei a scris langa semnatura: „Cred in singura una sfanta soborniceasca biserica ortodoxa” a incurcat el oleaca Crezul, dar macar a mâzgălit ceva

  Apreciază

  • alex said, on septembrie 13, 2016 at 5:20 pm

   Poate daca oamenii i-ar arata ca il sustin ar lupta si el? Poate prin asta a lasat o portita sperand la oameni. Sau poate sunt eu prea naiv…

   Apreciază

  • Pąʍvo said, on septembrie 13, 2016 at 5:39 pm

   Vezi si originalul in greaca. IPS Irineu al Olteniei deplin semnatar !

   Apreciază

   • alex said, on septembrie 13, 2016 at 8:53 pm

    Da e trist. Nu stiu de ce tot mai speram sa fie unu care sa nu fi semnat. Pacat de ei. Mult li se potriveste versetul acesta din Biblie.
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=23&id=55
    Sfânta Evanghelie după Matei capitolul 23
    1
    3. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.

    Apreciază

  • ban said, on septembrie 13, 2016 at 5:48 pm

   Ca si cu apostolul Petru, credea in inima, dar cu gura (aici semnatura) s-a lepadat, si i s-a considerat lepadare. Poate se dezice macar unul, Doamne-ajuta!

   Apreciază

   • Mirela said, on septembrie 13, 2016 at 7:49 pm

    ban,

    Cred că apostolul Petru s-a lepădat tocmai pentru că nu mai credea în dumnezeirea lui Hristos, pe care tot el o recunoscuse cândva. Când L-a crezut Dumnezeu pe Iisus, a luptat pentru El cu curaj, tăind urechea ostaşului arhiereului, însă când L-a crezut un simplu om, s-a lepădat de El chiar şi în faţa unor slugi. Aminteşte-ţi cuvintele lui Petru când s-a lepădat: „Nu cunosc pe OMUL acesta!”

    Apreciază

   • ban said, on septembrie 13, 2016 at 11:00 pm

    Mirela, nu stim noi ce gandea apostolul, dar e clar ca ei in Creta s-au lepadat deplin.

    Apreciază

 6. Raluca said, on septembrie 13, 2016 at 7:21 pm

  Conținutul fragmentului de interviu transcris:

  ”Ca acest sinod sa aibă o relevanță ecumenică, ar trebui să se ocupe de următoarele subiecte de mare însemnătate, care ar aduce o schimbare esențială în problemele Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană, care are o atât de mare nevoie de Biserică.
  În primul rând ar trebui să se recunoască relevanța ecumenică a Sinoadelor cu adevărat ecumenice VIII si IX, care s-au întrunit în Constantinopol, respectiv sub Fotie cel Mare, cel dintâi, care a condamnat erezia Filioque și primatul Episcopului Romei. Și, știți, erezia Filioque este după cum spune Fotie cel Mare, cea mai satanică erezie, pentru că, dacă Fiul Îl purcede pe Duhul Sfânt, trebuie să nască, prin analogie, și Fiu. Carevasăzică, următorul Fiu naște și el Fiu și purcede și el Duhul Sfânt, și se destramă astfel dumnezeirea treimică. Din acest motiv, Sfântul Fotie cel Mare, în inspirata sa Epistolă către toate Tronurile Răsăritului Ortodox, se referea cu rigurozitate la malefica erezie despre Filioque. Și, desigur, ar trebui recunoscut și Sinodul IX Ecumenic, care a avut loc in 1351, sub Sfântul Grigorie Palama, unde a fost condamnată învățătura despre harul creat, care este baza teologiei scolastice a lui Toma d’Aquino și a tuturor ereziilor apusene. În același timp ar trebui validate Sinoadele Ortodoxe care au invalidat Pseudo-Sinodul de la Lyon și Sinodul tâlhăresc de la Ferrara-Florența, și să fie combătută finalmente pseudo-dogma petrină a Vaticanului, care se bazează, după cum știți, pe Decretele Pseudo-Isidoriene, pe Donația Pseudo-Constantiniană, pe Donația Pseudo-Pipiniană, pe texte false, falsificate. Și, un lucru esențial, să fie evaluată problema poziției întâi-stătătorului în Biserica Ortodoxă. Ce este valabil în Biserica Ortodoxă? Este valabil principiul primus inter pares „primul între egali”, sau primus sine paribus „primul fără egali”? … așa cum afirmă unii în ultima vreme.
  Al doilea subiect pe care ar trebui să-l abordeze Biserica ortodoxă, un asemenea Sinod Panortodox, cu relevanță ecumenică, ar fi problema diasporei și a jurisdicțiilor suprapuse. Adică, este inadmisibil ca într-un oraș, într-o regiune, să existe mai multe jurisdicții, în funcție de naționalitatea căreia îi slujesc. Acest lucru este inadmisibil în Biserica Ortodoxă din punct de vedere teologic și dogmatic, pentru că promovează erezia etnofiletismului. În momentul de față, problema va fi abordată cu jumătatea de măsură a așa-numitei conferințe-episcopale. Ar fi putut însă fi mai bine abordată prin întemeierea de Biserici Autocefale, în Europa, în America, în Canada și în Australia. Prin urmare, s-ar rezolva problema aceasta care rezultă din jurisdicțiile suprapuse, și s-ar face auzit la nivel mondial glasul Bisericii, care are de transmis un mesaj esențial.
  Al treilea aspect, care ar soluționa definitiv problema ruperii de trupul Bisericii a creștinătății apusene, ar fi alegerea și intronizarea unui Papă ortodox în vechea Romă. Așa încât vechea Patriarhie a Apusului să revină în Trupul Bisericii, și desigur, alegerea și intronizarea unei ierarhii ortodoxe în Biserica Romană.
  Și al patrulea ar fi să se rezolve în sfârșit problema calendarului, care rupe unitatea liturgică a Bisericii O
  rtodoxe, pentru că nu este corect ca noi, grecii, și voi românii, să prăznuim Botezul, iar frații noștri ruși, Sfântul Munte, Patriarhia Ierusalimului, etc., în aceeași zi să prăznuiască Crăciunul. Acest lucru este ceva inadmisibil, pentru că rupe unitatea noastră liturgică, ca mădulare ale aceluiași Trup al Bisericii.
  Și, eventual o ultimă posibilitate ar fi crearea unei platforme mondiale prin satelit, în multe limbi, care să vestească mesajul ortodoxiei pe tot cuprinsul lumii.
  Sunt de părere că aceste puncte ar conferi valoare Sinodului acestuia, care, cu adevărat, s-ar număra printre Sinoadele Ecumenice, și ar avea un prestigiu în veșnicie.
  Iubiții mei, peste 50 de ani, peste mulți ani, să zicem, nimeni dintre noi nu va mai fi aici, vom fi cu toții în curțile cerești, vom fi cu toții înaintea Judecății Preasfântului Dumnezeu. Cei care ne vor urma, ce vor găsi după noi, deci? Ce texte le vom preda? Texte pline de compromisuri, de adaptări la evenimentele din lume? Sau texte cu valoare veșnică ce vor veni în continuarea Sfintelor Sinoade Ecumenice? De aceea, așadar, răspunderea, și a noastră și a episcopilor, dar și a tuturor credincioșilor este foarte mare. Mă rog ca Hristos cel Înviat să ne lumineze mintea și inima, nouă tuturora!”

  Apreciază

 7. ayeaye20 said, on septembrie 13, 2016 at 9:28 pm

  De pe 10 septembrie https://youtu.be/F7xo8gjatzA

  Apreciază

 8. alin craioveanul said, on septembrie 13, 2016 at 11:00 pm

  DOAMNE AJUTA esti naiv Alex ,Irineu e mason, scopul cmb este unirea intruna ,,sfanta,, ,,soborniceasca,, si si,,apostoleasca,, ,,biserica,, in care sa se refaca ,,unitatea,, pierduta a ..crestinilor,, irineu tocmai a concretizat prin aceasta semnatura ca este de acord cu ,aceasta ,,unire,,. Masonii vb cu dublu sens ca sa denatureze adevarul sau sa induca in eroare, adica documentul este prin esenta abatere de la dogma ortodocsa si el pune chipurile… semnatura pe el cu adaugirea aceaia prin care pt unii sa dea de inteles ca el face totusi o ,,marturisire,, iar pt prietenasii lui cu sort sa valideze documentul semnat, Un act ticalos semnat de catre cineva ramane tot ticalos indiferent daca acel cineva pune sub aceea semnatura ,,am gresit,,.

  Apreciat de 1 persoană

 9. mirean said, on septembrie 14, 2016 at 4:02 pm

  Aceasta ar fi ultima inregistrare cu Mitropolitul Serafim de Pireu.Din luna mai nu am mai citit nimic scris/spus de sf.sa.Ce-o fi patit oare? Si Pr.Anitulesei,Epsc.Macare care din cate stiu,nu semnase si mai sunt si altii care par a fi speriati de bombe.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: