SACCSIV – blog ortodox

Teofanice: CU BINECUVATAREA Mitropolitului Moldovei avem SEMINAR ORTODOX cu DIRECTOR CATOLIC …

Posted in Uncategorized by saccsiv on August 31, 2016

   Iata ce putem citi la Director catolic la Seminar Ortodox! Cu binecuvântare!… de pe Vestea:

Anul şcolar 2016-2017 va începe cu multe noutăţi pentru noul Seminar Teologic Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Piatra Neamţ. „Nou” pentru că a devenit mai mare ca unitate de învăţământ, având acum şi formele de învăţământ primar şi gimnazial în urma fuziunii prin absorbţie cu Şcoala 1 Piatra Neamţ.
Dar nu asta ar fi noutatea „cea mai şi cea mai” ci faptul că, în premieră pentru un Seminar Ortodox din Judeţul Neamţ (probabil şi din ţară), una din funcţiile de director va fi ocupată de un cadru didactic care este catolic practicant.
Prin comunicatul remis ieri presei de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (care sintetizeată deciziile CA ISJ Neamţ din 16, respectiv 29 august 2016) este comunicată o dublă informaţie legată de profesoara Anişoara Marele: îşi pierde funcţia de director la Scoala 1 (care dispare ca urmare a comasării) dar este numită ca director adjunct la Seminarul Teologic (care a absorbit respectiva Şcoală 1).
Imediat a apărut şi informaia că noul director (adjunct) de la Seminarul Ortodox este de religie catolică. Dincolo de ineditul situaţiei (câţi directori de religie ortodoxă or fi la seminare catolice din România sau din lumea largă?) există şi reglementarea (cutuma de nezdruncinat) la profesorii care servesc învăţământul în instituţii religioase să aibă şi binecuvântarea ierahilor bisericii respective. Şi – surpriză – directorul catolic Anişoara Marele de la Seminarul Ortodox are binecuvântarea pentru a ocupa funcţia respectivă chiar de la Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, după cum a precizat chiar profesorul Viorel Stan, Inspectorul şef al ISJ Neamţ.
„Da, doamna Marele este de religie catolică. Şi are şi binecuvântarea Mitropolitului teofan pe care acesta i-a dat-o nu demult, la sărbătoarea Seminarului Teologic”, a declarat „generalul” Stan.
O asemenea „indulgenţă” oferită de chiar Mitropolitul Moldovei este cea mai bună dovadă că Biserica Ortodoxă nu mai stă chiar în chingile conservatoare de altădată. Altfel spus, Mitropolitul a binecuvântat, conducerea ISJ a binecuvântat de asemenea, mai rămâne doar să nu apară voci contra din rândurile altor ierarhi sau ale părinţilor.

 

Anunțuri

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ionut said, on August 31, 2016 at 1:15 pm

  Chiar asa, ce legatura ar putea sa aiba invatamantul teologic cu credinta? Examene, note, pe urma un post bun in oras si cu asta, basta. Daca pe langa toate astea mai are loc si un pic de traire autentica, bine. Daca nu, care-i baiul?

  Apreciază

 2. Iones said, on August 31, 2016 at 1:23 pm

  Uluitor, mai ramane sa se faca un liceu unic pentru toate religiile sub motivatia „pacii si armoniei intre religii”.
  Aceasta este tradarea Ortodoxiei in Moldova, unde credeam ca este traditionalismul

  Apreciază

 3. Mihail said, on August 31, 2016 at 2:12 pm

  Teofan tocmai și-a dat semnătura pentru IAD. Să fie cacatolica Marele vreo metresă apropiată? Sau a primit la rîndu-i un ordin de „și mai sus”? Ce mai!… au spart gheața cu barda. Urmează torentul.

  Apreciat de 2 persoane

 4. sorin said, on August 31, 2016 at 2:21 pm

  Frate Vasile ti am trimis email. Publici te rog scrisoarea?

  Apreciază

  • saccsiv said, on August 31, 2016 at 4:21 pm

   sorin

   Voi citi si foarte probabil ca voi publica. Dar trebuie sa specificam si din partea cui e.

   Apreciază

 5. ayeaye20 said, on August 31, 2016 at 2:23 pm

  Apreciază

  • Mihail said, on Septembrie 1, 2016 at 8:58 am

   Ereticul asta mai este si mincinos. In saptamana de rugaciune au trimis in toate Bisericile din Bucuresti catolici imbracati in carpele lor si acesti eretici au fost pusi de catre Preoti (ortodocsi !!) la loc de cinste in fata Sfintelor Altare, rugandu-se (la dracii lor) in Sfintele Biserici ortodoxe. Ni i-au bagat pe gat.

   La Seminarul ORTODOX din Piatra Neamt ereticul Teofan a bagat director papistas. In vecii vecilor nu s-a mai vazut asa ceva.

   Ia de aici Teofane!!! Cu asta se ocupa stapanii tai.

   http://www.apologeticum.ro/2016/04/video-inceputul-ecumenismului-romania/

   Apreciază

   • ayeaye20 said, on Septembrie 1, 2016 at 10:45 am

    Bine i-a zis cine i-a zis ca il cheama teORFAN

    Apreciat de 1 persoană

   • Mihail said, on Septembrie 1, 2016 at 3:44 pm

    ayeaye20 , mare grijă la cum arunci cu vorbele. „ORFAN” este un cuvânt greu, ce conține multă suferință. Dacă nu știi când să îl folosesești, scoate-l mai bine din vocabularul tău, căci altfel te bate Dumnezeu.

    Apreciază

 6. mihai said, on August 31, 2016 at 2:27 pm

  Pai in ograda la taica teofan se poarta, pai la roman ce apartine tot de jud neamt monseniorul (ca asa era trecut pe lista) ioachim bacauanu a facut poteca la institutul romano catolic franciscan

  Apreciază

 7. Mihail said, on August 31, 2016 at 2:45 pm

  Acela care urmează acest Seminar și profesorii lor teologi ortodocși, daca nu protestează împotriva acestei fărădelegi, dacă nu împiedică in orice formă posibilă această fărădelege, se face părtaș la a doua răstignire a Mântuitorului. Anatema pe capetele lor eretice, în frunte cu „ereticul șăf” teofan.

  Apreciat de 3 persoane

 8. Mihail said, on August 31, 2016 at 3:04 pm

  Asta e răzbunarea ereticului Teofan pentru întreruperea pomenirii lui. Mare sărbătoare este astăzi în iad. De bucurie dansează toate legiunile iadului.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Aurora said, on August 31, 2016 at 5:21 pm

  Mare nelegiuire ! Nu mai rele face Teofan in Moldova ! E clar ca e pus de masonerie sa distruga ortodoxia !

  Apreciat de 1 persoană

 10. sorina said, on August 31, 2016 at 5:23 pm

  Doamne ajuta,

  Tocmai am vazut o stire …. nu am cuvinte …

  Deja se aplica in Grecia caterisiri in urma articolului 22 din textele sinodului din Creta.

  Nu se asteapta Sinodul local care să dea Anatema acest Sinod Tâlhăresc?

  http://m.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/caterisirea-clericilor-care-raspandesc-vrajba-trupul-bisericii-152976.html

  Panagiotis Andriopoulos: Caterisirea clericilor care răspândesc vrajbă în trupul Bisericii – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

  Apreciat de 1 persoană

 11. Mary said, on August 31, 2016 at 6:36 pm

  Apropos de „traditionalismul” Vaticanului de azi: Francis nu-l sustine pe Trump.
  Este un hoax news de prin iunie 2016. WTOE e un site de glume.
  https://www.truthorfiction.com/pope-francis-shocks-world-endorsing-donald-trump/
  Realitatea e ca majoritatea sustinatorilor lui Trump sunt protestanti in timp ce catolicii americani voteaza in sondaje cu Hillary Clinton.
  Aici:
  http://www.irishcentral.com/opinion/others/-Catholics-reject-Donald-Trump-huge-numbers-Pope-Francis-effect.html
  se analizeaza faptul daca nu cumva faptul ca Francis l-a numit pe Trump ne-crestin l-a facut sa piarda voturile catolicilor, care nu sunt majoritari, dar sunt un „swing vote” (se pot razgandi). Pe de alta parte insa catolicii n-au votat nici in 2012 cu Republicanii, ci cu Obama.
  Majoritatea catolicilor din USA sunt emigranti, din A. de Sud, deci este foarte improbabil sa fie de acord cu ce spune Trump referitor la imigrare si granite, si in acelasi timp Francis e foarte popular pentru ei. Francis a spus ca Trump e ne-crestin pentru ca „construieste ziduri” (cel dinspre Mexic).

  Apreciază

 12. gheorghi said, on August 31, 2016 at 7:16 pm

  M-a „luat” cu ameteala….
  Cred ca trebuie sa ai probleme psihice grele ca sa profnezi trairea crstina in felul asta….
  Aduce a convingerea victimei ca ii dace bine sa fie violata!
  Si cucoana are nesimtirea sa ocupe postul???
  Ce fel de binecuvantare poate avea un eretic sa „conduca” viata credinciosilor?
  Nu cumva este un pas care sa arate ca „se poate” ca oricine sa „conduca” Biserica?
  Altfel spus, fie mason, eretic, ateu…. nu mai conteaza daca se conformeaza regulilor de ocupare a unei functii intr-o institutie…
  Angajat „civil” – paznic, contabil, ingrijitor, gradinar, s.a. mai ntelegem dar sa se ocupe de organizarea si desfasurarea activitatii scolare – chiar de a preda vreo disciplina elevilor!…. asta este batjocura la adrea credinciosilor.
  Isi incepe ora cu Crezul? ori cu „laudatiae” anatemizatului papa?
  O fi sadica ea sau masochist cine o pune si o sustine…

  Apreciat de 1 persoană

  • Mihail said, on Septembrie 1, 2016 at 12:06 pm

   Nici macar ca spalator de veceuri nu are ce cauta un eretic ca angajat la un loc cu ortodocsii. Nu avem ce imparti cu ereticii. Ei cu ai lor, noi cu ai nostri. Un crestin poate avea acasa 3-4 copii si tu accepti un eretic sa ii ia painea familiei? Chiar ca esti ametit.

   Apreciat de 1 persoană

 13. Maxymos said, on Septembrie 1, 2016 at 12:03 am

  Efectele minciunosinodului de la Creta încep să lucreze…se combină și cu „supermemorandumul”…e vremea lui scapă cine poate(cum zicea avva Adrian Făgețeanu)

  Apreciază

 14. Andy said, on Septembrie 1, 2016 at 8:10 am

  Pentru cei din Piatra Neamt: astazi, la ora 17.00, in sala „Cinema Panoramic”, cu „binecuvantarea” mitropolitului Teofan se tine o conferinta despre sinodul din Creta care sa „clarifice” problemele duhovnicesti ce au tot fost ridicate pana acum de credinciosii din Moldova. Bineinteles, o noua spalare pe creier cu aportul a 3 preoti participanti, din Cluj, Sibiu si Iasi. Pentru cine doreste sa mearga si sa incerce sa-i combata, intrarea este libera. Sunt foarte curioasa daca mai exista vreun preot „nevandut” in Piatra Neamt…Din toate bisericile in care am fost, nici un preot nu ridica vocea impotriva sinodului din Creta – sinodul a fost „foarte bun” si „folositor” – sau impotriva lui Teofan, toti pomenindu-l in continuare la Sf. Liturghie ca niste mielusei cuminti…

  Apreciază

 15. Partizanu said, on Septembrie 1, 2016 at 9:22 am

  Lasa bre ca nu-i chiar asa de grav. La cite manele se asculta in MOLDOVA LUI STEFAN trebuia pus un DIRCTOR MUSULMAN(MUFTIU).

  Apreciază

 16. cristi said, on Septembrie 1, 2016 at 12:42 pm

  protopopul ce face? numara bani sau doarme? sa mai lase linguselile si sa se ocupe de turma, ca ii bate vantul prin biserica la slujbe.

  Apreciază

 17. Constantin-Alexandru Vasiliu said, on Septembrie 1, 2016 at 2:11 pm

  Imi asum riscul primirii „binecuvantarilor” deloc in duhul ortodoxiei, si intreb:
  – daca scoala respectiva a fost preluata cu tot cu postul de director, ar fi fost normal ca respectiva doamna director sa fie lasata fara serviciu, pentru ca este catolica? Stim toti care este situatia posturilor si a salarizarii in invatamantul de stat. Acest lucru pare sa nu conteze, ca argument. Doar suntem ortodocsi! Faptul ca este catolica practicanta, consider ca este un plus in favoarea domniei-sale, in sensul ca are o traire spirituala si face eforturi pentru sufletul sau( in felul specific credintei catolice).
  Din comentariile de pana acum, nu reiese vreo apreciere la calitatile sale profesionale si morale, exprimata de cineva care SA O CUNOASCA PERSONAL pe aceasta doamna.
  – care dintre aceia care au aruncat deja cu pietre, poate sa cunoasca lucrarea lui Dumnezeu?
  Cine poate garanta ca aceasta masura atat de blamata, a Inaltului Teofan, nu este decat PRIMUL PAS pe calea spre Botezul ortodox al doamnei director?
  – inca ceva: dupa 20 de ani petrecuti intr-un penitenciar, activitatea desfasurata cu detinutii mi-a aratat ca o persoana care isi conduce viata dupa preceptele unei religii si in masura posibilitatilor concrete, este un credincios practicant, aceasta persoana este mai morala decat multi alti credincioasi, chiar ortodocsi, in cazul carora, singura legatura cu ortodoxia este doar Sfantul Botez!

  Rabdare si Mantuire!
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • saccsiv said, on Septembrie 1, 2016 at 2:48 pm

   Constantin-Alexandru Vasiliu

   Doamna aceea poate fi o minunata. E neinteresant. Nu vorbim despre o fabrica de piulite iar dansa e eretica.

   E bine cand un puscarias se reabiliteaza, dar este insuficient pentru mantuire. Mai trebuie sa fie si in Biserica.

   Apreciat de 1 persoană

  • Mihail said, on Septembrie 1, 2016 at 3:37 pm

   Constantin-Alexandru Vasiliu, Dumnezeu este Unul singur și este ORTODOX. Deci, dacă femeia este eretică, în afara Bisericii, despre care Dumnezeu vorbiți?

   Apreciază

  • tanase said, on Septembrie 1, 2016 at 6:14 pm

   Constantin-Alexandru Vasiliu, intrebi asa; „daca scoala respectiva a fost preluata cu tot cu postul de director, ar fi fost normal ca respectiva doamna director sa fie lasata fara serviciu, pentru ca este catolica?” – Putea fi, in cel mai bun caz, lasata sa lucreze doar ca simplu profesor nu sa ocupe post de conducere.
   „Faptul ca este catolica practicanta, consider ca este un plus in favoarea domniei-sale, in sensul ca are o traire spirituala si face eforturi pentru sufletul sau( in felul specific credintei catolice).” – dumneata esti un om tare „bun”, poate nu stii dar exista in lume multi oameni ce au „traire spirituala autentica” (in specificul credinte lor) ca de exemplu; samani, budisti, animisti, zoroastristi, confucianisti, iehovisti, evangelisti, etc? De ce nu ai pune dumneata (daca ai putea) ca director de seminar ortodox … un wiccan cu „traire spirituala autentica in credinta lui”? Pai faci „discriminare”, nu ar trebui sa-i iubesti pe toti? Vai, cum se poate asa ceva!
   ” Doar suntem ortodocsi!” – pe bune, dumneata chiar crezi ca esti ortodox?
   „Din comentariile de pana acum, nu reiese vreo apreciere la calitatile sale profesionale si morale, exprimata de cineva care SA O CUNOASCA PERSONAL pe aceasta doamna.” – domnule poate sa fie cat de morala si profesionala, daca e asa e meritul ei, dar nu intelegi ca NU E FIRESC SI NICI SANATOS CA UN CATOLIC SA CONDUCA O INSTITUTIE ORTODOXA???
   -„care dintre aceia care au aruncat deja cu pietre, poate sa cunoasca lucrarea lui Dumnezeu?” – iata lucrarea Domnului; „NU VA INJUGATI la jug străin cu CEI NECREDINCIOSI, căci CE INSOTIRE are dreptatea cu fărădelegea? Sau CE IMPARTASIRE are lumina cu întunericul?” „IESITI din mijlocul lor şi VA OSEBITI, zice Domnul, şi de ce este necurat să nu vă atingeţi şi Eu vă voi primi pe voi.”
   „Cine poate garanta ca ACEASTA masura atat de blamata, a Inaltului Teofan, nu este decat PRIMUL PAS pe calea spre Botezul ortodox al doamnei director?” – Domnule ma faci sa cred ca esti copil la minte, asta nu e judecata de adult! Nu stii ca este recunoscut botezul ereticilor de catre ierarhi, in speta si „ingustul” teofan? Despre ce „botez” vorbesti dumneata?
   Sanatate!

   Apreciază

  • gheorghi said, on Septembrie 1, 2016 at 8:40 pm

   Nu intereseaza morala ne-mantuitoare – este doar conformare unui zeu, adica nu este spiritualitatea crestina.
   Crestinismul nu include uzurpatorii si travestitii, nici comerciantii cu furaciune de cele sfinte – papistasi, sectantii „lor” – protestantii si „ordinele” de „n”-spe feluri, toti mozaici deghizati in secte cu nume luat de la Crestinism – „universala”, „internationala”, „copii lui …”, „lumiatoare”, …etc.
   SPiritualitatea crestina este aerul pe care sufletul il doreste, in firea Creatiei.
   Duhoarea (putoare duhurilor minciunii) emanata de „corectitudinea” politica, de „echitatea” si „toleranta” [h]umanista, rationalista, pozitivista, feminista, …. este nedetectabila de amortitii sufleteste, de cei orbiti de materialism si hedonism.
   Sa-i gaseasc post la alta scoala, laica sau sa-i plateasca salariu din fonduri europene si sa stea acasa pana se „elibereaza” altceva.
   Aprecierile fata de acea persoana se natura strict sociala, cu principii materialiste si desconsiderarea fondului – trairea Ortodoxa – arata cat de mutilata este gandirea omului din ziua de azi.
   Vede omul, nu „vede” sufletul – si deci nu exista suflet…. de ce sa tinem cont de ceva care nu exista, nu-i asa?
   Se vede doar „psyche”, poate ca si …. corpul astral, ca doara i-o fi „zis” la zodii ca nu ramane fara slujba….
   Ce zici, am inteles bine ce mesaj ai postat?

   Apreciază

 18. gheorghios said, on Septembrie 1, 2016 at 4:41 pm

  Incredibil! Prima data am crezut ca articolul e o inventie. Nu am nimic cu respectiva doamna, dar situatia creata nu numai ca sfideaza ortodoxia, ci se inscrie in domeniul absurdului. Parca traim intr-un roman de Kafka, intr-o dementa continua. Ne transformam din ce in ce mai mult intr-o „zombie-nation”.

  Apreciază

 19. Constantin-Alexandru Vasiliu said, on Septembrie 1, 2016 at 9:23 pm

  Trist si reprezentativ din pacate, pentru modul actual de a gandi a multora dintre noi romanii: daca se gaseste careva de buna credinta, sa exprime un punct de vedere altfel decat acela acceptat de noi, imediat este catalogat drept prost, eretic, mason, vandut, papistas, etc. , dupa care afirmatiile sale sunt trunchiate, scoase din context si rasucite in asa fel incat dreptatea sa fie oricum de partea noastra. Sunt ortodox (practicant daca vreti, in adevaratul sens al cuvantului), dar consider si tin cu tarie la parerea mea, ca a fi ortodox inseamna mai mult sa lucrezi binele decat sa il afirmi doar verbal. Inseamna sa vezi cele trei degete care sunt indreptate spre tine, cand tintesti cu aratatorul spre oricine caruia ii reprosezi ceva, chiar si intemeiat, cu atat mai mult cand pui mana pe piatra, pentru a implini o justitie in numele unui adevar, care inaintea lui Dumnezeu este „ca o carpa lepadata”.
  Spun toate acestea pentru, CA IN NICI-O SITUATIE, in care unul dintre preoti sau ierarhi au gresit mai mult sau mai putin grav, NIMENI nu a venit cu propunerea DE A SE FACE MACAR O RUGACIUNE pentru cel aflat in greseala, ci toata lumea s-a ingramadit la aruncatul cu pietre!
  Sa luam aminte la Sfantul Ierarh Nicolae, care cu multa rabdare a incercat sa il induplece pe ereticul Arie, si numai atunci cand acela a devenit peste masura de obraznic, l-a lovit peste fata.
  Traim vremuri tulburi, cortina care ascunde grozavii de neinchipuit sta sa cada, iar noi ne facem jucaria acelorasi draci care i-au indemnat si pe acesti nefericiti, sa puna la cale in Creta o noua vanzare a Mantuitorului.
  Ma iertati si Dumnezeu sa ne ierte pe toti, si mici si mari, sa ne lumineze la minte si la suflet si sa nu ne ia din viata aceasta nepocaiti!
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • Ionut said, on Septembrie 2, 2016 at 9:28 am

   Trebuie sa fim ingaduitori, rabdatori, intelepti, nu pusi pe cearta, nu excesiv de banuitori. Dar cred ca trebuie sa avem si dreapta socotinta.
   Nu-i judec pe romano-catolici, dar cred ca lucrurile nu trebuie amestecate. Parerea mea ca mai intelept ar fi fost sa se cumpaneasca bine aceasta comasare, cu toate consecintele, inainte de se produce.
   Pana la urma, nu prea mi se pare normala nici starea asta a invatamantului teologic. E legat de Biserica, dar tine si de Ministerul Educaţiei, e un fel de struto-camila, dupa parerea mea. Si cred ca una dintre problemele extrem de grave ale zilelor noastre este SECULARIZAREA de facto a invatamantului teologic.
   Doamna respectiva poate sa fie o persoana de buna calitate. Dar vreau sa stiu si eu daca vreun institut teologic roman-catolic, baptist, adventist, reformat etc. din Tara asta Romaneasca are director (adjunct) un ortodox.
   Cred ca putem sa ne iubim si sa ne respectam fara sa ne amestecam.

   Apreciază

   • Constantin-Alexandru Vasiliu said, on Septembrie 2, 2016 at 10:32 am

    Absolut de acord!
    Mai cu seama in ce priveste invatamantul teologic: in principiu, cred ca pentru admitere, ar trebui respectate aceleasi canoane ca si la hirotonie(si in privinta aceasta sunt atatea exemple de hirotonii cu pogoraminte de la normele canonice).
    De asemenea, sunt de parere ca ar trebui introdusa examinarea psihologica pentru candidatii la admiterea in invatamantul teologic.
    Cum, de altfel, ar trebui testati psihologic toti candidatii la posturile importante din conducere: presedinte, parlamentari, ministri, secretari de stat, prefecti si primari. Asa am scapa de marea majoritatea a persoanelor cu probleme care ajung, chipurile, sa ne reprezinte.

    Apreciază

 20. Dan Luduş said, on Septembrie 2, 2016 at 9:29 am

  Doamne ajuta, frate Vasile ştiţi ceva de părintele Antim, se aud tot felul de lucruri

  Apreciază

  • marinela said, on Septembrie 5, 2016 at 2:40 am

   Dan Ludus
   Parintele Antim s-a retras in padure la pustnicie,ca erau prea multe presiuni asupra lui.Sora mea e tare necajita,ca era duhovnicul ei,dar pt moment asta-i situatia.Doamne ajuta si mintuire!

   Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: