SACCSIV – blog ortodox

IPOTEZA: Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS este ROMAN?

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 26, 2016

Asa rezulta dintr-o nota a articolului postat la Cititi va rog cu atentie: DREPT LA REPLICA privind COMUNICATUL de presa al MITROPOLIEI MOLDOVEI, in legatura cu reactiile unor credinciosi fata de Sinodul din Creta:

Numele “Vlachos” al Înaltpreasfinţiei Sale, în traducere din limba greacă, înseamnă “vlah”, adică aromân.

ierotheos-vlahos

Foto: http://www.doxologia.ro/hierotheos-vlachos-mitropolit-de-nafpaktos-sfantul-vlasie

 

Reclame

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. kazimir said, on august 26, 2016 at 10:46 am

  Apreciază

  • el said, on august 28, 2016 at 6:27 am

   roman sau GREC putin conteaza, omul este ceea ce s-a format singur cu ajutorul Lui Dumnezeu sa fie !
   educatia greceasca produce GRECI !… desi la cei mai slabi pot sa raman si reminiscente Dumnzeue sa ajute sa NU FIE spre tragerea lor INDARAT ! …

   Apreciază

 2. Ionut said, on august 26, 2016 at 11:49 am

  Foarte probabil. Insa statul grec, ca si cel francez, nu recunoaste diferitele nationalitati.
  Aromanii sunt risipiti prin toata peninsula balcanica.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Aromanian_settlements

  Eu, unul, m-as bucura daca ar fi asa, insa doar Inaltpreasfintia sa poate sa confirme.

  Apreciază

 3. Mario said, on august 26, 2016 at 1:30 pm

  Defapt vlahos in limba greaca inseamna taran… Nu exista in limba greaca asociere intre vlahos si roman, ci cuvantul vlahos in dictionarul limbii grecesti are strict sensul de taran, badaran. Puteti cauta si imi veti da dreptate

  Apreciază

 4. cosminmatiu said, on august 26, 2016 at 1:31 pm

  Am dat telefon la cei de la astradrom ca sa semnez si exista la sfarsitul scrisorii o petitie unde se strang semnaturi si se vor atasa la scrisoare. Va rog semnati, se poate semna din toata tara.

  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/08/sinodul-din-creta-scrisoare-de.html

  http://www.petitieonline.com/scrisoare_de_marturisire

  Apreciat de 2 persoane

 5. Apa trece, pietrele raman said, on august 26, 2016 at 2:04 pm

  Nu putem sti adevarul. Si la noi exista nume precum: Rusu, Sarbu, Ungur. Insa majoritatea acestora se considera romani. Ceva o fi la baza tuturor acestor nume.

  Apreciază

  • Prahovean said, on august 27, 2016 at 10:48 am

   Numele de Rusu are o origine relativ clară. Partea de nord a Ardealului, Transcarpația (județele Maramureș, Ugocșa, Ung, Bereg), a fost colonizată în timpul habsburgilor cu ucrainieni din Galiția, trecuți la greco-catolicism. Românii au migrat de acolo parțial, parțial au fost asimilați. Colonizarea Ardealului de către acești ucrainieni, numiți ruteni, s-a oprit când baza etnică a Galiției s-a secătuit, pesemne. În zonele unde ei apucaseră să devină majoritari au asimilat pe majoritatea românilor ce nu plecaseră, iar în zonele unde ei nu reușiseră să ajungă majoritari, românii i-au asimilat pe ei. Astfel, s-au rutenizat două treimi din Maramureș, două treimi din Ugocșa (azi avem la România o treime din Ugocșa, anume Țara Oașului), iar Ung și Bereg aproape în întregime. Românii aceia care nu auziseră de România din Ucraina erau o rămășiță a beregienilor.. Există o regiune clară românească în Maramureșul ucrainian, dar și una clar ruteană în cel românesc, granițele fiind trasate arbitrat în 1918. Cetatea de scaun a lui Dragoș Vodă, Bedeu, a picat în 1918 în afara granițelor țării. Ardelenii cu numele de Rusu sunt urmașii rutenilor asimilați, căci ucrainienii erau o parte din poporul rus, ruptă de greco-catolicism și alți factori promovați de evrei, de aceea românii îi priveau drept ruși.

   Apreciază

 6. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on august 26, 2016 at 2:14 pm

  Apreciază

 7. ion hodor, said, on august 26, 2016 at 4:43 pm

  Mario,taran inseamna locuitor a unei tari ,in cazul nostru Romania,nu badaran,s-au needucat,taranii romani au dus totdeauna greul ,si tot ei au dat de mancare celor cu bani,ei cresc animale,ei cultiva pamantul,ei sant legati de glie,cand vor disparea taranii,si ortodoxia va disparea si Tara noastra!

  Apreciază

  • Vasile said, on august 27, 2016 at 5:02 pm

   si tot ei scriu „s-au” cu cratima inloc de „sau” = „ori”, „sant” in loc de sunt”……………….

   Apreciază

 8. alex said, on august 26, 2016 at 5:18 pm

  Pagina https://preotiantiecumenisti.wordpress.com/2016/08/17/lista-preoti-antiecumenisti-romani/ nu mai merge.
  preotiantiecumenisti.wordpress.com is no longer available.

  The authors have deleted this site.

  Cel putin mie asta imi scrie cand incerc sa o accesez.

  Apreciază

  • mihai said, on august 26, 2016 at 9:21 pm

   Ft posibil sa fie aroman, mai ales ca in grecia acestia sunt ceva mai numerosi, acum depinde si din ce zona a greciei este, daca este din nordul acesteia, (din macedonia greceasca) tot ce este posibil

   Apreciază

 9. Haiduc said, on august 26, 2016 at 9:34 pm

  2 ani in urma la o masa, unde s-a servit multa branza, a recunoscut ca si el este din neam de pastori aromani.

  Apreciat de 1 persoană

  • el said, on august 28, 2016 at 6:36 am

   Haiduc

   sa ne rugam sa ramana pana la sfrasit GREC la minte si la simtire ! si originea / carnea lui ( mostenire GREA pt fiecare ) SA NU abe preeminenta asupra duhului lui GRECESC !

   Apreciază

 10. sorin said, on august 27, 2016 at 12:31 am

  Frate Vasile, ti am trimis pe email un memoriu scris de Domnul Gabriel Barbir. Dansul te roaga sa il publici.

  Apreciază

 11. Haiduc said, on august 27, 2016 at 1:09 am

  CIne stie sa traduca….

  http://www.monomakhos.com/the-phanar-crete-and-the-globalists/#comment-103958

  http://katehon.com/article/who-are-you-fr-alex

  „As for Alexander Karloutsos, he likewise is a friend of Soros.”

  Apreciază

 12. pamfil iacoub said, on august 27, 2016 at 1:55 am

  mergeti in grecia si intrebati locuitorii din partea de nord, nord est a greciei si nu numai (Salonic etc).numele de vlah dintodeauna a fost folosit de greci pentru aromanii din grecia.vlahii/ aromanii au fost intodeauna ortodocsi.va rog nu faceti confuzii gratuite fara o cercetare profund documentata.

  Apreciază

  • mihai said, on august 28, 2016 at 3:29 pm

   ai inteles gresit, aici este vorba ca multi aromani au numele de vlahos, ca ce si cum iau numit grecii asta e cu totul altceva, ideea este ca multi din ei siau pus ca nume de familie astfel de nume, ca si in cazul Episcopului, asa ca nai inteles nimic, iar in ce priveste macedonia aceasta fiind impartita in doua, o prte fiind incorporata in statul elen, iar o alta parte fiind in componenta fostei yugoslavii, ,,actualmente” independenta

   Apreciază

 13. sorin said, on august 27, 2016 at 8:36 am

  mai sppune te rog adresa de email

  Apreciază

 14. marian said, on august 27, 2016 at 8:48 am

  George Soros: ‘I Am A God, I Created Everything, I Control America And Hillary Clinton’
  Post by Newsroom
  Despre dementa acestui scarbavnic jidan, clown al satanei puteti citi pe site-ul SUPERSTATION95.

  https://www.superstation95.com/index.php/world/1886
  Doamne apara-ne!

  Apreciază

 15. oarecare said, on august 27, 2016 at 9:17 am

  Doamneeeeee …am trait sa aud si asta……..

  ”Noi facem parte din biserica creștină cea una” – continuă colaborarea între Patriarhia Moscovei şi asociația Evanghelică Billy Graham

  Biserica Ortodoxă Rusă şi asociaţia evanghelică Billy Graham vor organiza între 28-30 octombrie 2016 la Moscova Summit-ul Mondial al Liderilor Creştini în Apărarea Creştinilor Persecutaţi, la care urmează să fie prezenţi participanţi din întreaga lume, anunţă Departamentul de Relații Externe al BORu.

  Summit-ul urmează să aibă loc exact la un an după întâlnirea Patriarhului Moscovei și al întregii Rușii Kirill cu președintele asociației Evanghelice Billy Graham, William Francis Graham. Conform patriarchia.ru, Atunci Patriarhul Kirill a subliniat promisiunile făcute încă în anii 90 ai sec. trecut de asociația Evanghelică, pe atunci condusă de Billy Graham, anume că ea ”nu va merge nici într-un caz pe calea convertirii ortodocșilor la credința lor” și că ”dezvoltarea deschisă a relațiilor cu Biserica Ortodoxă Rusă până acum se îndeplinește”.

  028aVorbind despre bazele duhovnicești ale vieții apusene actuale și interacțiunea între Biserica Ortodoxă și creștinii din apus în perioada războiului rece, Întâistătătorul BORu a specificat următoarele: ”Noi percepeam civilizația apuseană drept civilizație creștină. Noi prețuiam cu adevărat acele libertăți pe care le aveau bisericile creștine în Apus și influiența lor asupra vieții sociale. Pentru noi creștinii din apus erau frați și surori, aliați ai noştri”. După care a adăugat că ”La baza relațiilor noastre a stat comuna înțelegere a faptului că noi facem parte din biserica creștină cea una, căci chiar de suntem biserici diferite și în decursul istoriei au existat separări, noi mărturisim valori morale comune tuturor creștinilor”.

  Auziti ce ne spun astia …”Noi facem parte din biserica creștină cea una” dar ”nu va merge nici într-un caz pe calea convertirii ortodocșilor la credința lor”

  Doamneeeee ajuta-neeee !!!

  Apreciază

  • el said, on august 28, 2016 at 6:33 am

   oarecare

   nu mai urla degeaba , mantuirea APOSTATILOR e IMPOSIBILA! sunt SLUGILE DIAVOLULUI si CU VOAI lor INCAPATANATA !

   deci ca un om intelept care stii ca „scapa ( DOAR) cine (MAI ) poate !” delimiteaza-e de ERETICI, NU MAI MERGE la slujbele lor, NU PRIMI NICI O PARTASIE cu ei si Hristos te la calauzi catre mantuirea ta !

   deci se zice azi Doamne AJUTA-MA sa NU CAD si eu ! si … se FUGE CAT PUTEM de mult de partasia cu ERETICII ( pretisn „crestini ortodocsi” APOSTATI !!!) !

   Apreciază

 16. mihai said, on august 27, 2016 at 9:54 am

  Da este ft posibil sa fie aroman, dece spunem asta, sa nascut in zona Ioannina din nordul greciei provincia macedonia, o zona populata mai dens de aromani.Nascut la 1945 Ioannina grecia pe numele sau Gheworghios Vlahos
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Hierotheos_Vlachos
  http://armanjiditutaeta.ro/index.php/2015/09/02/viata-unei-comunitati-care-incearca-sa-si-apere-personalitatea-de-greci-ii/

  Aici in videoclipul mai sus veti vedea localnici aromani din ioannina imbracati in strae specifice

  Apreciază

 17. alex said, on august 27, 2016 at 10:39 am

  Ceva ni se pregateste.
  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/armata-de-trei-luni-de-la-intai-ianuarie-anul-viitor-cine-va-participa-la-proiectul-ministrului-apararii.html

  „Serviciul militar obligatoriu a fost introdus in anumite conditii in Lituania, vorbim de tarile aliate, in Romania a fost suspendat pe timp de pace in 2007, era firesc sa fie asa in conditiile in care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste, de atunci a trecut ceva timp si este evident ca s-a resimtit de ceva timp, cu ani in urma, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. In final s-a gasit o formula legislativa buna, avem adoptata legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara. In esenta este vorba de antrenarea acestora intr-o perioada de formare initiala, probabil 3,4 luni in care acumuleaza cunostintele de baza, dupa care, anual, se face o convocare de instructie, de doua saptamani, 15 zile, de actualizare a pregatirii, timp in care exista o relatie contractuala cu acesti rezervisti militari si un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care il au in civilie”, a precizat ministrul Apararii la Realitatea TV.

  Apreciază

 18. Prahovean said, on august 27, 2016 at 11:00 am

  Probabil că este aromân. Lucrul acesta este mai puțin important, contează poziția lui ca arhiereu. Putea să fie de orice neam, ca origine. Vlach însemna aromân în Grecia inițial, dar pentru că aromânii făceau anumite meserii în principal, a ajuns sinonim cu cioban sau cu țărănoi. La căderea limesului Danubian, în secolele V-VI, tăvălugul avaro-slav a ajuns până în adâncurile Greciei europene, ducând pe o parte din proto-români și pe dacii liberi (albanezii) cu ei. Grecia a fost secătuită aproape de grecofoni, numai jumătate din Pelopones și Atica (zona Atenei) au rămas grecești, dar și acolo era un element slav. Grecofonii au fost împinși în Asia Mică, s-au întors parțial mai târziu, la recucerirea Greciei continentale de către Bizanț. Așa au ajuns aromânii în Grecia. După creștinare, grecofonii nu se numeau pe ei elini (greci), ci romani (romeios sau romanos), căci elinii erau strămoșii păgâni, iar romanii erau Creștini Orthodocși. Puțini se mai considerau elini. Românii se considerau și ei romani, denumirea de Bizanț sau bizantin a venit din vest, după 1453. Imperiul Bizantin se numea oficial Romania. Turcii au numit mare parte din Balcani din acest motiv Rumelia. Naționalismul venit din vest în secolele XVIII-XIX a făcut să reapară conștiința de elin și formarea unui stat național grecesc, și atunci s-au pornit cu asimilarea forțată a albanezilor, aromânilor și bulgarilor de pe teritoriul statului grecesc. Probabil, evident, că și aceștia asimilarea niței grecofoni când s-au stabilit, există, pe testare genetică, o clară înrudire a aromânilor nu doar cu românii nord-dunăreni, ci și cu grecii. Consider forțată căutarea unei purități etnice acum, contează conștiința națională. Acum ar merita văzut cum se consideră pe sine Î.P.S Ierotheos. Dacă a avut strămoși aromâni, dar el se consideră grec, asta este, contează însă lucrarea sa de arhiereu mărturisitor al adevărului.

  Apreciază

 19. Raluca said, on august 27, 2016 at 11:34 pm

  E foarte greu să fi călugăr în ziua de azi, oriunde în lume. Poți fi oricând prigonit de cei ierarhic superiori dacă ești antiecumentist. Oficial se luptă pentru unitatea ortodoxiei, dar ce fel de ortodoxie? Cea a cărei ierarhi sunt ecumeniști? Adică să fie unitate, dar nu în Adevăr. Și cât efort fac unii pntru așa ceva. Trăim în lumi paralele.

  Apreciază

 20. Raluca said, on august 28, 2016 at 1:36 pm

  Din păcate românii vlahi din Grecia și fosta Iugoslavie au fost întotdeauna prigoniți. Adică nu li s-a recunoscut faptul că sunt vlahi, și nu li s-au acordat drepturile pe care ar fi trebuit să le aibă ca orice naționalitate care trăia pe teritoriul grec sau sârb, așa cum li se acordă toate drepturile, și chiar mai mult de atât, tuturor naționalităților care trăiesc în România.
  Aromânii (makedonii, vlahii) au fost obligați ori să fie asimilați, ori să plece. Cum se numește asta altfel decât prigoană pe față. Dacă are alt nume vă rog să spuneți. Așa că ”frații” noștri greci și sârbi așa s-au purtat cu noi românii. Nu știu, poate că ne merităm soarta, pentru că aromânii din teritoriile grecești și sârbești n-au primit cred că niciodată ajutor românesc.

  Apreciază

  • mihai said, on august 28, 2016 at 7:49 pm

   nu , Raluca statul roman este ,,grijuliu” fata de cu totul altceva, cu ”drepturile”, poponautilor, tiganilor, infractorilor sa traiasca bine si sa aibe spor la nenorociri, al imigrantilor musulmani, la calarasi in aceasta primavara inaugurandu-se o moschee, arhiepiscopia calarasilor si ialomitei muta surda si oarba

   Apreciază

 21. ion hodor, said, on august 28, 2016 at 7:20 pm

  Da Vasile ce sa.i faci,si tot ei scriu, inloc, legat,atat ai priceput tu din ce am scris acolo!

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: