SACCSIV – blog ortodox

VIOREL ISTRATE despre “VEDETELE ORTODOXIEI” pro MARELE SINOD: Cuvantul Ortodox (fost Razboi intru cuvant), ActivNews, Iulian Capsali, Virgiliu Gheorghe, Familia Ortodoxa

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 21, 2016

   Iata ce putem citi la Adevărul despre Sinodul din Creta şi aşa-zisa schismă din BOR. O analiză a diversiunilor revistei “Familia Ortodoxă” şi a blogului anonim “Cuvântul Ortodox” de pe Sinodul Talharesc:

Semnarea unor documente eretice de către delegaţia României, în Creta, a stârnit nelinişte în rândul unor clerici şi credincioşi din Biserica Română. Protestele iau tot maimare amploare, în timp ce ecumeniştii găsesc mereu pretexte să minimalizeze importanţa aplicării deciziilor validate de către participanţii români la sinod.

Pentru a muşamaliza situaţia creată, adepţii ereziei ecumeniste susţin că protestatarii se rup de Biserica Ortodoxă şi produc schisme.O altă diversiune se conturează în jurul ideii că informaţiile publicate pe internet nu ar fi reale, în spatele lor fiind “nişte turbulenţi care caută agitaţie”. Amintim aici că declaraţiile ierarhilor greci, sârbi, ruşi, ciprioţi etc.,comunicatele Bisericilor Locale care nu au participat, sau alte articole publicate de noi (şi alte bloguri), au fost preluate de pe site-uri oficiale şi bloguri cu administratori cunoscuţi (persoană fizică sau juridică) care îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile difuzate. De exemplu, site-ul romfea.gr, este administrat de Emanuel Polighenis etc.

Pe blogul “Cuvântul Ortodox” fostul blog “Război întru cuvânt”, în 14 august 2016, a apărut o mărturie a mitropolitului Ierotheos Vlachos cu un titlu si subtitlu manipulator. În titlu scria: “În ciuda dezimformărilor şi în ciuda contestatarilor, mitropolitul Ierotheos Vlachos laudă poziţia Bisericii Ortodoxe române la sinodul din Creta…”. În subtitluscria: “Am primit din partea Mitropoliei de Nafpaktos, spre publicare”. Prin subtitlu, administratorii blogului “Cuvântul Ortodox” dau impresia că textul postat de ei a fost trimis special de către IPS Ierotheos, pentru a fi publicat tocmai pe blogul lor. Până în prezent nu există nici o dovadă a comunicării mitropoliei de Nafpaktos cu blog-ul respectiv.Textul este publicat pe siteul oficial al mitropoliei şi poate fi preluat de către oricine doreşte să se folosească de aceste texte în limba română. Titlul textului de pe “Cuvântul Ortodox” nu-i aparţine mitropolitului grec, ci a fost pus cu scop diversionist de către cei trei administratori care se zbat din răsputeri săapere interesele ecumeniste ale delegaţiei române din Creta. Textul cu pricina este un fragment dintr-un articol mai amplu al mitropolitului Ierotheos, în care, printre altele prezintă şi ce a făcut delegaţia României.Atât mitropolitul de Nafpaktos, cât şi noi, apreciem partea bună a delegaţiei Române, dar nu putem exclude realitatea că ierarhii români au acceptat în mod oficial ecumenismul, prin semnăturile lor. Aceste decizii validate de ei rămân de acum încolo în istoria Bisericii Române ca valide şi se vor pune în aplicare. Ce interes au cei trei administratori ai “Cuvântului Ortodox” să convingă credincioşii din BOR să accepte aceste noi dogme eclesiologice de nuanţă ecumenistă? Mitropolitul grec prezintă lucrurile aşa cum stau ele în realitate, dar de aici până a pune în lumină un lucru care are consecinţe eretice, este o cale lungă, o minciună lipsită de cel mai elementar bun simţ şi respect faţă de cititorii blogului, pe care încearcă să-i manipuleze.

Situaţia delegaţiei BOR aş putea să o compar cu un cetăţean care se opune să-şi vândă maşina şi casa, dar în cele din urmă semnează la notar că le vinde. Astfel rămâne şi fără casă şi fără maşină, chiar dacă verbal si-a exprimat dorinţa de a nu le înstrăina.Semnăturile pe documente rămân pentru totdeauna. Acest lucru vor să-l ascundă şi să-l minimalizeze cei trei administratori ai blogului “Cuvântul Ortodox”. Argumentele lor nu stau deloc în picioare, totul fiind o manipulare bine gândită pe care să o răspândească prin intermediul cititorilor blogului respectiv. Pe lângă aceasta menţionăm că între “Cuvântul Ortodox” şi biroul de presă al Patriarhiei Române există o legătură foarte strânsă, după cum se observă prin faptul că basilica.ro a preluat acelaşi mesaj scos din context pe care l-a publicat. De ce basilica.ro nu a preluat textul direct de la mitropolitul grec? A fost nevoie de intermediari?

Ceea ce spune IPS Ierotheos Vlahos este real si cunoastem cu toţii, nimeni nu acuză ierarhii români pentru că au avut intenţii bune, ci pentru că au lăsat pe umerii Bisericii noastre o povară foarte grea. Deciziile ecumeniste adoptate în Creta sunt obligatorii şi pentru Biserica României datorită semnăturilor membrilor delegaţiei. Despre gestul apostat al ierarhilor noştri, părintele Iulian de la schitul românesc Podromu (Sfântul Munte Athos), spune că au abandonat învăţătura sănătoasă, spălându-se pe mâini ca Pilat din Pont care se justifica că nu e vinovat pentru răstignirea lui Iisus. Pilat a acţionat corect până la un moment dat, dar apoi s-a spălat pe mâini, dând vina pe iudei. La fel şi BOR s-a retras şi a acceptat documentele eretice, ca dovadă semnăturile existente pe documentele respective.

O altă diversiune a administratorilor “Cuvantul Ortodox” a fost publicarea unei scrisori din partea mănăstirii Vatoped, sub numele unui necunoscut “m. Th”. Cine este acest “m. Th”? Un pseudonim pe care nouă ni l-au prezentat a fi oficial, spunându-ne aceeaşi minciună: “Am primit prin email de la manastirea Vatoped”. Din informaţiile pe care le avem, mănăstirea Vatoped nu a transmis nici unuia dintre cei trei administratori, vreun email cu acel conţinut. O altă minciună manipulatoare. Nicăieri nu apare un document, cu ştampilă şi semnătură, cu antet sau un număr de înregistrare. Aşa-zisa scrisoare de la Vatoped este o invenţie a cuiva care se luptă din răsputeri ca românii să accepte decretarea oficială a ecumenismului, cum s-a întâmplat în Creta.

Blogul “Cuvântul Ortodox” se ascunde sub anonimat. Nici unul dintre cei trei administratori nu îşi fac cunoscut numele, ceea ce ne ajută să înţelegem că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru felul în care se postează informaţiile pe acest blog. Cu atât mai mult,o personalitate de talia mitropolitului Ierotheos Vlachos, nu dă niciodată comunicate unor “războinici” care, din prea multă “responsabilitate” şi “demnitate”, se ascund sub anonimat. Din câte se observă, basilica.ro oferă acestui blog credibilitate, din moment ce preia articole de pe el. Din felul în care decurg lucrurile, se observă o clară secondare a site-ului basilica.ro, de către blogul “Cuvântul Ortodox”. Pe lângă aceasta, la rubrica de comentarii nu publică toate intervenţiile cititorilor incomozi la anumite articole, în mod special cele la care nu au răspuns, de multe ori fiind foarte incisivi. Nu vrem să facem public numele celor trei adiministratoti ai “Cuvântului Ortodox”, cel puţin deocamdată, dar dacă va fi nevoie nu vom ezita să-i demascăm. Promitem.

Dintre cei care, pe lângă “Cuvântul Ortodox”,secondează basilica.ro sunt şi ActivNews, Iulian Capsali, Virgil Vlăiescu (cunoscut sub numele de Virgiliu Gheorghe), revista “Familia Ortodoxă” şi alţii. Aceştia răspândesc zvonul că opoziţia din România, faţă de sinodul din Creta, este o tulburare creată artificial în spatele căreia sunt interese neortodoxe. Dar cine are interese ortodoxe? Cei care acceptă oficializarea ecumenismului în Biserica Ortodoxă? Cei care, de ochii lumii, spun că sunt împotriva ecumenismului, dar susţin ca această erezie să devină oficială în Biserica României? Este lesne de înţeles că cine acceptă sinodul din Creta, acceptă implicit erezia ecumenistă ca formă oficială în Biserica Ortodoxă. Un teatru asemănător îl joacă cu multă abilitate stareţul Hariton Negrea şi monahul Filoteu Bălan de la mănăstirea Petru Vodă. Am ascultat două predici ale dânşilor în care se pronunţa că nu acceptă ecumenismul, la fel şi în faţa obştii (combătând ecumenismul), dar militează din răsputeri să fie acceptat sinodul ecumenist din Creta, ceea ce arată o mare contradicţie între afirmaţiile verbale şi fapte. Am certitudinea că părintele Iustin Pârvu ar fi avut o atitudine cu totul diferită.

Cea mai mare manipulare făcută de susţinătorii sinodului din Creta este aceea prin care aceştia mint credincioşii din BOR, răspândind zvonul că opoziţia faţă de ecumenismul decretat prin semnarea documentelor finale în Creta, ar duce la schismă în Biserica Română. Este o minciună deoarece nici unul dintre cei care şi-au manifestat dezacordul, prin diferite metode, faţă de deciziile din Creta, nu s-au rupt de Biserica Ortodoxă. Chiar dimpotrivă, aceştia luptă din răsputeri să păstreze nealterate învăţăturile Bisericii. Deşi aduc astfel de afirmaţii mincinoase, nici basilica.ro şi nici colaboratorii ei, mai sus amintiţi, încă nu au putut dovedi un caz real, prin care să-şi justifice afirmaţiile. În ceea ce priveşte oprirea pomenirii ierarhilor care au semnat (şi/sau a celor care sunt în comuniune cu aceştia) nu este schismă, deoarece aceştia au rămas în Biserica Ortodoxă Română, nu au trecut la stilişti sau la vreo sectă, nu au părăsit (abandonat) bisericile sau mănăstirile, rămânând în continuare în aceleaşi lăcaşuri de cult, unde au fost şi până acum. Astfel s-a întâmplat şi cu preoţii şi monahii din Biserica Rusă care au oprit pomenirea patriarhului Chiril. Aceştia nu au părăsit Biserica Rusă, sunt în continuare mădulare ale Bisericii Ortodoxe Ruse, conform canonului 15 de la sinodul din Constantinopol (861), considerat de către mulţi teologi ca fiind cel de al VIII-lea Sinod Ecumenic. Întreruperea pomenirii este o măsură radicală şi curajoasă, în acelaşi timp, care îi sperie pe mulţi dintre ierarhi. Aşa se explică disperarea unor ierarhi, şi măsurile abuzive luate în astfel de situaţii. Ţinând seama de interesele Patriarhiei Române, se înţelege de ce anumite bloguri sau reviste (care fără binecuvântare arhierească nu pot fi scoase la vânzare) răspândesc astfel de zvonuri diversioniste legat de o presupusă schismă în Biserica Română.

Comparând faptele concrete cu afirmaţiile susţinătorilor sinodului din Creta, constat că lipsa argumentelor teologice îi determină să recurgă la astfel de metode.

Viorel Istrate (economist)

Comentariu saccsiv:

   Nu stiu cine e Viorel Istrate.

E neinteresant pentru mine daca administratorii unui blog isi dau sau nu numele.

E bine insa ca a enumerat o parte dintre blogurile, revistele si personalitatile (care oricum si-au facut publice numele) despre care am vorbit la modul general la:

MARELE SINOD – Un nou examen la care au cazut “VEDETELE ORTODOXIEI”

Despre unii am scris deja si eu:

Cuvantul Ortodox (Razboi intru cuvant)

Schema distrugerii rezistentei anti cip este folosita pentru a distruge si miscarea anti ecumenista: MISIUNEA SERPEASCA a blogului “CUVANTUL ORTODOX” / Ce spunea parintele JUSTIN PARVU? / NU PLECAM DIN BOR, ci NU MAI POMENIM IERARHII. Dar de cand?

Active News

Active News: ISLAMUL E CU NOI

Iulian Capsali

JOCURI PAPUSARESTI: De ce IULIAN CAPSALI vrea MOSCHEE si ISLAMISTI? Pentru ca are sotie palestinianca si este sustinut financiar de socrul sau? De ce se sinucide politic? I se va da alt rol sau trebuie sa lase loc altui “reprezentant” al Ortodoxiei, mai putin compromis?

Iata si comentariul lui Virgiliu Gheorghe postat la articolul LA SCURTĂ VREME DUPĂ „SFÂNTUL ȘI MARELE SINOD” de pe Familia Ortodoxa:

După publicarea Enciclicei în numărul trecut al revistei, iată că putem veni în acest număr cu o lămurire privind cel mai controversat punct al Sinodului din Creta care s-a încheiat de curând. Mulţumită Mitropolitului Ierótheos al Nafpaktosului, care a fost nu numai prezent, dar şi foarte activ în discuţiile purtate în cadrul Sinodului, iată că avem un cuvânt cu multă acrivie teologică şi totodată discernământ duhovnicesc, un cuvânt care nu caută dezbinarea în Biserică, cum am văzut că se întâmplă în unele cazuri, ci caută unitatea noastră, a ortodocşilor, în Adevărul-Hristos. Avem nevoie de astfel de cuvinte izvorâte din multă rugăciune şi jertfire de sine, şi mai puţin de justiţiari, care nu cunosc teologia, dar care parcă se bucură de dezbinare. Unitatea noastră în Adevăr este cea mai importantă, dar pentru aceasta trebuie să fim cu mult mai multă smerenie, mai multă dragoste pentru Hristos şi Biserica Sa. (V.G.)

Virgiliu Gheorghe a fost de asemenea unul dintre cei mai activi sustinatori ai lui Iulian Capsali:

 

Reclame

76 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. cca70 said, on august 21, 2016 at 9:03 am

  @saccsiv

  vreau sa iti trimit ceva prin mail, ce adresa ai?

  Apreciază

 2. el said, on august 21, 2016 at 10:30 am

  un limbar iscusit si viclean Virgilica asta Vlaescu aka Gheorghe ( mai exact 2prenumeVirgil Gheorghe/ nume familie VLAESCU) absolvent al Fac. de Fizica la Magurele ( de unde supranumele de biofizician)
  astia au pus labele pe mass media zisa „duhovniceasca” de azi …

  despre el, conferintologul national Virgiliu Gheorghe Vlaescu v-am spus ca a PRACTICAT EFECTIV: RADIESTEZIE si HATA YOGA !!! …. ( masura cu palmele „nivelul enrergetic” al cheakrelor cunoscutilor prin curtea manastirii Antim !)
  scos din cacastoare de Parintele SFANT Sofian Boghiu ( cu greu,le-a practicat si sustinea ca sunt bune inca o buna perioada si DUPA ce mergea la Parintele Sofian si se spovedea ) …… de dezdracit nu se stie daca s-a dezdracit, Mirungere NU si-a facut si SECHELE avea de pe vremea aceea : ticuri ca ridicarea brusca a umerilor, agitatie patologica si un neastampar permanent mascat dibaci sub aparenta de umor si vivacitate !!!

  astia sunt „invatatorii” neamului ! el, daninon care „INTAMPLATOR ” TACE MALC azi pe tema ecumenismului, TAMAN el inflacaratul INSELAT si fost stilist de la atata „buna credinta” ….
  popa ONANICI aldea un PARSIV ECUMENSIT si VANDUT propagandist al politicului corect …

  si à apropos PE CINE POMENESTE ca episcop la Liturghie popa Ovidiu VLAESCU fratele lui Virgilu Vlaescu? 🙂 ….. pai vezi nea virgilica de ce n-are ursul coada? 🙂

  Apreciază

  • sorin said, on august 21, 2016 at 2:43 pm

   dACA o sa aflam ca Virgilica al nostru de la asa zisa familie ortodoxa este vreun intrus si chiar pus de Marele Alb Daniel cu multi ani in urma ca sa ii tampeasca pe cat mai multi/>? Virgiliu Gheorghe la inceput a avut o revista cu subiecte de lupta impotriva raului, dupa nu mult timp am aflat ca daca vrea sa mai reziste revista, sa scoata de pe prima pagina crucea si icoana si sa nu mai scrie asa transant impotriva raului. Asta o stiu din sursa sigura, o persoana apropiata lui Virgiliu. Cam de atunci Virgiliu este foarte laudativ la adresa patriarhului.Mie personal de acest om nu mi a placut niciodata. e plin de sine,

   Apreciat de 1 persoană

  • Hazazup George said, on august 22, 2016 at 5:01 pm

   Domnule ,,el”,ai vazut,sau ai ascultat vreodata vreo conferinta a domnului Virgiliu Gheorghe,sau nu?Adica alea despre Efectele negative ale TV-ULUI,Calculatorului,Internetului,Telefonului si Tabletei?.Daca nu,asculta-le.Poate ca s-a dezdracit,ca intr-una din conferinte,a recunoscut ca a practicat yoga si radiestezie,cine stie.Mie nu mi se pare ca domnul Virgiliu Gheorghe,ar fi vreo vedeta a Ortodoxiei.

   Apreciază

   • el said, on august 22, 2016 at 7:53 pm

    hazazup

    cunosc ft bine continutul conferintelor lui ! nu te ingrijora nu vorbesc in necunostinta de cauza, DIMPOTRIVA !
    si ca a practicat RADIESTEZIE si HATHA YOGA EFECTIV NU din conferintele lui stiu !!! ..ci din viata REALA !

    despre Mirungere NU si-a facut-o si de dezdracit nu da semne ca ar fi reusit , indiferent ce vi se pare dv !

    Apreciază

 3. cosminmatiu said, on august 21, 2016 at 10:50 am

  Cei mai periculosi sunt viclenii botezati ortodox, din neamul lui Iuda

  Apreciază

 4. VioletaB said, on august 21, 2016 at 11:06 am

  am cititt tot articolul din Familia Ortodoxa in nr din luna august si prezinya motivele ierarhului Vlahos pt care NU a semnat in Creta. cred totusi ca aceasta revista se va alatura marturisitorulor : http://www.familiaortodoxa.ro/2016/08/01/la-scurta-vreme-dupa-sfantul-si-marele-sinod/

  Apreciază

  • el said, on august 21, 2016 at 6:17 pm

   Violeta B

   ia uite ce scrie aici despe „cuvioasa” intru INSELARE Familia Ortodoxa :

   „Iata si comentariul lui Virgiliu Gheorghe postat la articolul LA SCURTĂ VREME DUPĂ „SFÂNTUL ȘI MARELE SINOD” de pe Familia Ortodoxa:

   După publicarea Enciclicei în numărul trecut al revistei, iată că putem veni în acest număr cu o lămurire privind cel mai controversat punct al Sinodului din Creta care s-a încheiat de curând. Mulţumită Mitropolitului Ierótheos al Nafpaktosului, care a fost nu numai prezent, dar şi foarte activ în discuţiile purtate în cadrul Sinodului, iată că avem un cuvânt cu multă acrivie teologică şi totodată discernământ duhovnicesc, un cuvânt care nu caută dezbinarea în Biserică, cum am văzut că se întâmplă în unele cazuri, ci caută unitatea noastră, a ortodocşilor, în Adevărul-Hristos. Avem nevoie de astfel de cuvinte izvorâte din multă rugăciune şi jertfire de sine, şi mai puţin de justiţiari, care nu cunosc teologia, dar care parcă se bucură de dezbinare. Unitatea noastră în Adevăr este cea mai importantă, dar pentru aceasta trebuie să fim cu mult mai multă smerenie, mai multă dragoste pentru Hristos şi Biserica Sa. (V.G.)”

   ASADAR ce vezi aici?
   Pe site- ul acelei Reviste APARENT corecte e INSLEAREA!!

   cum adica ti se pare tie??

   vezi ce fac ei EFECTIV si apoi judeca , daca mai ai ceva minte, daca nu inghite nemestecata VOMA pentru GLOATE a reeducatorilor FATARNICI care TOCMAI pentru ZIUA si INSELAREA ACESTA au fost adusi la lumina !!!

   vorba aceea : multi citesc putini PRICEP !

   Apreciază

   • VioletaB said, on august 21, 2016 at 11:24 pm

    Frate El, am abonament la revista Familia Ortodoxa de prin 2008 pt ca am gasit f multe lucruri utile in ea dpdv duhovnicesc, mai ales cand presa scrisa e 95% anticrestina. Oricum, fata de altii, macar au expus in intregime in paginile reviste toata argumentatia Mitropolitului Vlahos cu privire la ce a considerat gresit la Sinod.
    Fiecare putem avea o parere in baza experientelor proprii. Eu recunosc ca nu cunosc asa multe detalii ca voi despre diverse persoane care activeaza de multi ani in spatiul virtual ca ortodocsi. Si mai ales ca imi lipsesc multe cunostinte teologice si despre canoane, asa ca am inceput sa fiu mai precauta, si sa va urmaresc pe cei mai luminati de pe blog. Totusi cred ca mai sunt unii oameni de buna credinta si la revista asta, precum si multi altii ascunsi de ochii nostri, sau care nu posteaza aici. Nu caut tulburare, dimpotriva citesc cu mare atentie tot ce posteaza Vasile, tocmai pentru o mai mare intelegere a celor ce se petrec acum in jurul nostru.
    Sa stii ca am stat mult timp incognito pe blog, de vreo 8 luni, doar citind, si de curand am inceput sa postez. Chiar ti-am multumit intr-o postare pt argumentele tale anti Arsenie Boca, care pe mine m-au ajutat.
    Asa ca, sa nu fie suparare.

    Apreciază

 5. mihai said, on august 21, 2016 at 12:07 pm

  Asta se urmăreşte, de fapt, să fie, o turmă de oi proaste, iraţionale, reduse la tăcere şi cât mai multe, dacă se poate. „Păstorii” ecumenişti astfel de oi vor să „păstorească”, sau mai bine zis, să le mâne pe astfel de oi, acolo unde vor ei, cât mai lejer, pentru a-şi finaliza cu brio agenda.

  Creştinii însă, nu sunt o simplă turmă de oi, că doar nu suntem jivine.
  Creştinii trebuie să fie o turmă cugetătoare şi cuvântătoare, cărora să le pese de ceea ce se petrece în Biserică, cu atât mai mult când avem de-a face cu ecumenismul şi cu strâmbarea dreaptei credinţe prin tot felul de decizii luate, acte semnate, mărturisiri publice la tot felul de întruniri ecumeniste !

  Apreciază

 6. Ionut said, on august 21, 2016 at 12:27 pm

  Ma bag si eu in vorba. Gandesc, cu mintea mea proasta, ca daca era nevoie sa semneze 14 si au semnat doar 10, atunci documentele semnate sunt invalide.
  S-a spus ca aceia care nu vor participa vor fi mustrati, sanctionati etc. etc. Stie cineva cum au fost mustrati sau sanctionati efectiv cei 4 care nu au participat? Si de catre cine?
  Sa presupunem prin absurd ca au dreptate cei 10. Pai atunci deja avem dezbinare, schisma (daca nu e apostazie totala, macar dezbinare sa fie, nu?). Inseamna ca suntem deja in comuniune cu ei asa cum suntem si cu armenii, care recunosc doar primele 3 sinoade. Si in consecinta, ar trebui ca PF Daniel sa intrerupa pomenirea celor 4 care nu au participat, atunci cand savarseste Sf. Liturghie. Pai, ori e sinod, ori nu e?
  Cei 4 care nu au semnat nu au cum sa mai semneze, pentru ca intrunirea a luat sfarsit. Astfel ca singura solutie este ca acei 10 care au semnat, sa-si retraga semnaturile. Si in mod sigur, daca fac acest lucru, vor fi aspru pedepsiti, ca si cei 4 care nu au participat…

  Apreciază

  • mihai said, on august 21, 2016 at 3:30 pm

   Nu fi chiar atit de naiv prietene. Trebuie sa dea de gandit faptul ca acest sinod a avut ramificatii politice, asa ca nu te mai imbata cu apa rece, ereziile sau desfasurat cu mult inainte de creta, numai ca acum ,,preasfintiile” lor aveau nevoie de un cadru lega (adica de un alibi) pt le pune in aplicare

   Apreciază

 7. cosminmatiu said, on august 21, 2016 at 12:27 pm

  Apreciază

 8. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on august 21, 2016 at 12:56 pm

  Iuliana Dolhascu
  2 ore ·

  Un exemplu foarte bun,pentru cei care se cred superiori ierarhilor ,,dezbracandu-i ”de harul Sf.Duh:
  La una din manastirile Sfantului Munte, au coborat cativa pustnici dintre cei care nu erau de acord cu schimbarea calendarului. Si in fata sfintei biserici, ii ponegreau pe calugarii manastirii in fel si chip, deoarece nu intrerupeau comuniunea cu Bisericile care tineau calendarul nou. Unul dintre batranii manastirii, statea putin mai departe si nu participa in nici un fel la “discutie”. Cand insa zelotistii (cum sunt Ghica si…altii,pe care nu-i numesc aici…)au inceput sa le spuna ca sunt lipsiti de harul Sfantului Duh si ca Sfintele Taine nu mai sunt valabile, batranul n-a mai putut rabda. S-a ridicat si i-a spus celui mai infocat dintre aceia: Acum voi intra in Sfantul Altar si-ti voi aduce Sfantul Potir sa arunci jos ce este in el si sa calci cu picioarele (probabil erau dupa Sfanta Liturghie si preotul slujitor nu consumase inca). Atunci, “zelotistii” au amutit, si-au luat picioarele la spinare, si dusi au fost! Probabil s-au ingrozit si ei de hulele pe care le spuneau.
  Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte caci vom da socoteala pentru fiecare cuvant pe care il rostim!

  Apreciază

  • saccsiv said, on august 21, 2016 at 1:47 pm

   STOP RFID ( Viorel Ghica )

   Si ce vrei sa zici cu acest comentariu?

   Apreciază

   • STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on august 21, 2016 at 10:31 pm

    saccsiv

    Cu acest comentariu Iuliana vrea sa justifice erezia ecumenista, ca ierarhii ecumenisti mai au har.

    Apreciază

  • el said, on august 21, 2016 at 2:11 pm

   Stop RFID

   mai bine te-as numi Stop PROSTIA !

   si ce vrei sa pretinzi cu asta smintitule, se compara azi EREZIA ECUMENISTA de atunci avand DOAR cu Schimbarea calendarului si „riciarea anetemelor ” iar MAJORITATEA eiscilpr greci erau ORTODOCSI si MARTURISEAU Ortodoxia cu ACRIVIE desi pomeneau pe Atenagora ?
   cu satrea de azi JALNICa a APOSTAZIEI in BOR cand MAJORITATEA epsicopilor sunt ERETICI si MARTRISESC FATIS EREZIA , erezia ecumensita care azi s-a LABARAZTA ca o PALGA si cuprinde AFIRMAT MULTE EREZII in ea care atunci NU erau ???

   ia judeca si tu cap de musca INSELATA , arsenistule bocolatru?

   care era starea RATACIRII atunci a ecumenismului celui aducator de calendarul nou si care este starea EREZIE ECUMENIST azi?

   erau semnate atunci EREZIILE de la Balamand si Chmabesy , era Biserica in CMB, recunosteau nou calndaristii de atunci FATIS „tainele” si „hirotonie” ERETICILOR ca acum? , sau recunoasteau atunci drept „ortodocsi ” toti ERETICII MONOFIZITI armeni, copti, etc ca acum?

   mai esti in stare sa COMPARI cele ASEMENEA cu cele ASEMENEA sau compari cerul cu pamantul si ti se pare ca-i tot una?

   compari pepenii cu merele si tragi concluzia : daca au samburi e acelasi lucru !! minte TAMPITA de DRACI !

   cand v-am spus sa LEPADATI INSELAREA DIAVOLESSCA boca ca va nimiceste mintea si ajungieti ERETICI si ANICRISTI NU ati crezut!!

   iata urmarile !!! STRICAREA DESAVARSITA a MINTII si CADEREA CEA MAI DE PE URMA !

   poti sa nu iei nici un cip cu EREZIILE astea mergi in iad 100% , nu-i nevoie de sa vina personal anticrist pentru asta.

   asadar STOP PROSTIA inati ! … si apoi graieste !

   REEDUCAREA a inceput !

   Apreciază

  • el said, on august 21, 2016 at 2:16 pm

   Stop RFID

   critica este adresata tie daca asta e parerea ta, daca doar ai adus ca exemplu si NU ADERI la el, critica se refera la TOTI cei care gandesc ca in comentariul tau intitulat Iuliana Dolhascu !!

   fii mai clar nu arunca aici cacareze fara nici o explicatie !

   Apreciază

 9. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on august 21, 2016 at 12:58 pm

  Viorel Ghica
  Viorel Ghica Iuliana Dolhascu tu nu iubesti nimic, ai card de sanatate si te-ai lepadat de Hristos.
  Îmi place · Răspunde · Ieri la 11:48
  Iuliana Dolhascu
  Iuliana Dolhascu Pretindem ca suntem ortodocsi, dar ne lipseste ortodoxia. …pana la urma Dumnezeu este cel care conduce istoria si sa-I lasam Lui dreptul acesta, sa nu I-l rapim.
  Îmi place · Răspunde · 2 ore
  Iuliana Dolhascu
  Iuliana Dolhascu Ajută-ne întâi să’nvingem
  Păcatul nostru şi mândria,
  Şi’apoi iubindu-ne vrăjmaşii
  Să apărăm ortodoxia.
  Îmi place · Răspunde · 2 ore
  Iulian Bracau
  Iulian Bracau :)))))))))))))))
  Îmi place · Răspunde · 1 · 2 ore
  Iulian Bracau
  Iulian Bracau Nu ai card de sanatate esti tampit si habotnic. Simplu.
  Îmi place · Răspunde · 1 · 2 ore
  Iuliana Dolhascu
  Iuliana Dolhascu
  Îmi place · Răspunde · 2 ore
  Iulian Bracau
  Iulian Bracau In Rai merge doar Ghica ca nu si-a luat cardul.
  Îmi place · Răspunde · 2 ore
  Iuliana Dolhascu
  Iuliana Dolhascu Ghica are probleme grave de sanatate:)))))))
  Îmi place · Răspunde · 2 ore
  Iulian Bracau
  Iulian Bracau Asta insemna cand nu-si ia omul pastiluta la timp, spune lucruri trasnite.
  Îmi place · Răspunde · 2 ore

  Apreciază

  • saccsiv said, on august 21, 2016 at 1:48 pm

   STOP RFID ( Viorel Ghica )

   Am inteles. Urma acest comentariu.

   Apreciază

   • Aurora said, on august 21, 2016 at 5:46 pm

    Vasile, sunt destui vorbareti pe facebook. Vin si eu cu un comment de la o credincioasa pe care mut timp am considerat-o anti-sistem : „O sa mai spun un lucru pe tema asta: momentan, cu tot ecumenismul, erezia si devierile de care dau dovada multi preoti si arhierei, biserica noastra inca are har, Sfinte Taine inca se savarsesc, indracitii se vindeca. Deci sa stam bine si sa nu ne tragem singuri covorul de sub picioare, provocand dezbinare mai inainte de vreme. Ca vremea sa ne separam va veni, asta se stie, dar sa ne folosim un pic si capul. Atata timp cat inca se tin slujbele cum trebuie si nu ne obliga nimeni sa ne rugam cu ereticii, eu voi merge la slujbe.”.
    Probelma e ca si pe aici , pe blog, e cate unul care s-a tampit si a trecut de partea Basilicii. Nu dau nume, dar un baiat care a absolvit anul acesta teologia mi-a zis ca nu vede ceva rau in hotararile ”sinodului”, ca pana la urma nu e vorba de nicio erezie . Mi-a mai spus ca a vorbit cu Par. Valerian de la Patrunsa si ar fi aflat ca Par. Grigorie de la Lacu s-a refugiat acolo si ca s-a cam pripit cu nepomenirea ierarhului. Eu in urmasii par. Ghelasie de la Frasinei n-am incredere.

    Apreciază

   • Pąʍvo said, on august 22, 2016 at 12:55 pm

    @Aurora

    Nici eu.

    Apreciază

 10. oarecare said, on august 21, 2016 at 1:17 pm

  Felicitari, acestui domn Viorel Istrate !!!
  Analiza lui e ffff. buna.. chiar daca este economist nu teolog. Pentru ca dansul este sincer in Credinta, i-a dat Dumnezeu sa vada vicleniile iudelor acestora, care au tupeu sa se numesaca Ortodocsi..
  Un crestin adevarat isi apara credinta, tara, neamul.. Acestia insa le vand pe toate ereticilor ca niste iude ce sunt. Dumnezeu sa-i ierte, si pe noi sa ne pazeasca de vicleniile lor ! Sa ne lumineze Bunul Dumnezeu sa nu cadem in cursele lor dracesti ! Amin !

  Apreciază

 11. delia said, on august 21, 2016 at 1:19 pm

  Frate, sinodul nu e inca declarat sinod si nici acceptat de toti, deci valva ce o faci aici e mult zgomot pt nimic. Vezi de treaba ta, lasa biserica in pace, Cuvantul Ortodox , ActivNews, Iulian Capsali, Virgiliu Gheorghe, Familia Ortodoxa sunt tocmai sursele cele mai profunde de ortodoxie in tara asta, care pe multi si pe mine m-au ajutat sa tin aproape de Dumnezeu si biserca in aceste vremuri tulburi. Eu chiar cred ca in spatele tau chisr sta SRI- ul sau cel putin un incornorat care nu te lasa sa-ti vezi de pacatele tale.

  Apreciază

  • saccsiv said, on august 21, 2016 at 2:18 pm

   delia

   M-am uitat la comentariile tale mai vechi. Esti bizara.
   Esti pro cip.
   Lauzi ecumenismul Patriarhului Daniel.
   Il lauzi pe Vladimir Putin ca a fost la sinagoga.
   Nu crezi ca sfarsitul vremurile bate la usi.
   Esti pro vaccin caci zici ca esti medic.
   Esti pro Dan Puric, pe care-l numesti “titan”.
   Erai pro Danion Vasile pe vremea cand indemna crestinii sa iasa din BOR.
   Esti activista Arsenie Boca.
   Pe de alta parte, scriai ca iti pare rau de rautatile pe care altii le-au spus despre mine cand eram la puscarie. Pai tocmai majoritatea celor insirati in articol sareau ca dracii in jurul focului de bucurie cand am fost arestat.

   Apreciat de 1 persoană

   • el said, on august 21, 2016 at 2:53 pm

    aaa, pai pe ea o stim, @delia e un experiment reusit al reeducarii, o RATACITA veche, una din spalatele pe creieri cu succes si dintre TRANCANITOARELE RATACIRILOR pe net !

    deliutza surioara lui danutz din deal ! mergi si linge-i laba, ca se da „haru” ” cu „iconomie” CACALAU la patriarhie la APOSTATI ! 🙂 🙂 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  • oarecare said, on august 22, 2016 at 8:19 am

   Dar in spatele tau cine sta? Dumnezeu ? Sau vb dracu’ acum prin gura ta ? E suparat ca i-au fost descoperite viclesugurile cu care duce oamenii in iad … 🙂
   Ai grija ca esti in inselare si, mai rau, vrei sa duci si pe altii cu tine .. Crestinul cu adevarat Ortodox lupta pentru ce a primit la Sf Botez – Dreapta Credinta ! Cine nu face acest lucru s-a lepadat de Dumnezeu si s-a unit din nou cu Satana , draga mea …sau dragul meu… ce esti tu … intelegi acum ?

   Apreciază

 12. STOP RFID ( Viorel Ghica ) said, on august 21, 2016 at 1:24 pm

  asa ceva?

  https://www.facebook.com/?sk=nf

  Apreciază

 13. el said, on august 21, 2016 at 1:51 pm

  si pentru ca tot a venit vremea sa ARATAM pe RATACITII si INSELATORII, iata DURERE MARE inca unul care a CAZUT !

  Parintele Stefan Nutescu de la Schitul Lacu , APRIG sustinator al INSELARII si pomenitor al ERETICULUI bartolomeu, care a publicat si scrisorica cur-papier a CURVEI „m.Th” preluata de la apendicele la TRUSTUL BASILICA „cuvantul KAKODOX ” si care azi INSEALA mai departe crestinii, RASTALMACIND si APLICAND GRESIT si MINCIOS cele ce NU sunt de aplicat. Anume Scrisoarea lui Epifanie Teodoropulos imporiva tendintei la stilism din vreme alui , la SITUATIA MULT AVANSATA de EREZIE a Biserici de azi.

  daca atunci Ecumeneismul avea abia scos doar capul lui diavolesc din gaura de sarpe, si decretase doar Schimbarea calendarului si „ridicarea anatemlor” , acum EREZIA ECUMENSITA a DEPASIT ORICE nivel de acceprate prin semnaturile ERETICE de la Balamand si Chambesy( 1993) , partciparea la CMB, teoria „bsiericilor” surosi si a ramurilor, etc
  si daca atunci MAJORITATEA EPISCOPILOR gerci erau ORTODOCSI chiar daca pomeneau pe ERETICUL Atenagora, acum MAJORITATEA EPISCPILOR Sinodulu BOR sunt ERETICI si au semnat TOATE ACTELE EREZIEI si popobaduesc EREZIA FATIS !!

  iata deci ce publica pe blogul lui ca Argument de „ARAPARE” la „POMENIREA in continuare a episcopilor ERETICI si ca AMENINTARE FATISA cu Schimsa MINCINOASA !:

  http://marturieathonita.ro/despre-pericolul-schismei-care-poate-incepe-cu-nepomenirea-episcopilor/

  dar ia uite ce zice CUM si PANA CAND sa ii rabde pe rataciti ( citez):

  “(…)Biserica Ortodoxă Universală care păstrează adevărul şi iubesc credinţa neschim¬bată, care au întărite în ei tradiţiile Părinţilor, care se amărăsc profund de acrobaţiile şi de faptele îndrăzne¬ţe ale unor întâi-stătători ai Bisericii, dar îi suferă – folosind iconomia – pe aceştia, căutând la pacea Bi-sericii şi nădăjduind că faptele îndrăzneţe nu vor ajunge până la extrem, dacă astfel îţi va răspunde conştiinţa, atunci… atunci, iubite Părinte Nicodime, eşti dator să nu-ţi desparţi căile tale de ale lor.” ______ DECI DOAR CUM sa ii rabde IATA CUM: “nădăjduind că faptele îndrăzneţe nu vor ajunge până la extreme”_____ si azi dupa 1993 Balamand si Chambesy, teroria ramurilor, CMB care NU ERAU pe veremea parintelui Epifanie Teodorpoluos, IMPRASTARIREA( vezi fapta APOSTATULUI Ieronom Sinaitul Cretu de la Patmos 2009, cand a imparasasit catolici) si IMPREUNA SLUJIREA cu ereticii in “saptamana rugaciunii ecumeniste” generalizat impusa de apostatii din Sinodul BOR .

  Asadar azi faptele lor AU DEPASIT EXTREMELE despre care nu era nici pomenire pe vremea cand s-a scris scriosarea aceasta, si daca au fost RATACIRI ele au fost DINTOTDEAUNA in Biserica ( vezi insirarea cu date si ani a fapelor eretice in Scrisoare poenite de Epifanie) dar PUNCTUAL si IZOLAT intr-o MASA ORTODOXA care era Biserica MAJORITARA!!
  Azi au ajuns MAJORITARI ERETCII in Biserica si deci NU SE MAI APLICA aceste cuvinte lor !

  In plus atunci pleroma episcopilor greci era ORTDOXA, citez:

  “Cred că în toată Biserica Greciei nu există mai mult de şase-şapte episcopi filoatenagorei. Ceilalţi, mai mult de şaizeci de epis¬copi, cu neplăcere (unii mică, alţii mare şi alţii şi mai mare) privesc la acţiunile lui, dar nu se manifestă, cel puţin public, răbdând „până la o vreme”. Trupul Ie¬rarhiei Bisericii Greciei şi, în general, clerul ei cuprin¬de în sânurile lui stânci de Ortodoxie. Da, Părinte Nicodime! Şi aceasta o spun eu, care cunosc bine şi persoanele şi lucrurile. Întreabă prin epistolă pe epis¬copii Bisericii Greciei dacă sunt de acelaşi cuget cu patriarhul şi vei fi înştiinţat de aceasta.”

  INSUSI Arhiepiscopul Atenei desi poate pomenea pe Atenagora MARTUSRISEA HOTARAT ORTODOXIA( nu ca iudele si ERETICII VANDUTI din Sinodul BOR de azi) si NU TACEA si nici nu se rugase cu ERETICII ca Atanagora si ca IUDELE din Sinodul BOR de azi, nici nu primea EREZIA ecumenista cum fac acestia:

  “În timpul discuţiilor ţinute acum doi ani la Constantinopol între el şi patriarh, nu a şovăit să se opună cu hotărâre la unele propuneri ale patriarhului (de pildă, cea legată la recunoaşterea căsătoriilor făcute de papistaşi etc.). Am încă motive să cred că dacă până astăzi patriarhul nu a îndrăznit să facă şi alte compromisuri mai mari, aşa cum dorea, aceasta se datorează faptului că Arhiepiscopul Atenei nu nu¬mai că nu l-a încurajat, ci a pus şi „frână”. În sfârşit, Arhiepiscopul Atenei şi-a exprimat public opinia sa despre neortodocşi, opinie cum nici cel mai fanatic stilist nu ar fi putut-o formula mai aspru. Ai citit „Scri¬soarea Praznicală” oficială a lui Ieronim trimisă patri-arhului Atenagora la Crăciunul trecut? Dacă da, atunci ai citit şi acestea: „Dumnezeu să ne învrednicească pe noi şi pe toți cei ai Săi să cugetăm la fel unii față de alţii şi să nu fim iubitori de întâietate, căutând a stăpâni peste turma lui Hristos sau peste ceilalţi, ci întru smerenia lui Hristos să ne punem sufletul pen¬tru oi, îngrijindu-ne pentru unirea tuturor celor ce cheamă numele Lui, Ce trebuia să spună mai mult Arhiepiscopul? După cum vezi, se roagă omul pentru unire, dar nu şovăie să propovăduiască că îi socoate pe eterodocşi înde¬părtaţi de diavolul de la adevăr şi umblători pe calea înşelării şi pierzării!!!”

  Cat despre CINE face astazi asa cum faceau Atenagora si Iacov al Americii la vremea aceea ANUME :

  “Patriarhul Atenagora şi Iacov al Americii şi încă câţiva s-au dovedit a fi nişte cosmopoliţi şi discipoli ai sinistrului sincretism; s-au dovedit a nu avea nici o legătură lăuntrică şi adâncă cu nestricata şi neprihănita Ortodoxie. Dar ceilalţi? Dau dovadă de astfel de cugetări? De ce caracterizăm – nu voi, nici eu, ci alţii oarecare – atât de uşor pe ceilalţi drept trădători?”_____

  adica MAJORITATEA episcopilor greci de erau atunci INCA ORTODOCSI si MARURISEAU ORTODOX , ceea ce NU E CAZUL MAJORITATII episcoparilor BOR de azi, caci azi in BOR Sinodul si EPISCOPARII lui CAZUTI cu capul descoperit FAC INTOCMAI ce au facut Atenagora si Iacov la vremea lor si PROPOVADUIESC FATIS EREZIA, ceea ce episcopii greci aparati in Scrisoarea de atunci de Parintele Teodoropulos NU FACUSERA asa , ba chiar CRITICASERA pe cei rataciti!

  asadr judecati si vou artilor INSELAREA si CUMPLITA CADERE a unora !!

  VAI TIE Parinte Stefan !!!

  Apreciază

  • mihai said, on august 21, 2016 at 3:46 pm

   Frate Vasile ai uitat sa treci si blogul celor 3 purcelusi alias ,,teologie patristica” sa vezi acolo propaganda pro cip, sa vezi acolo in ce hal sunt facuti sfinti inchisorilor si miscarea legionara, sa vezi acolo ce tiribombe poate sa inventeze ioan c care este laudat intrunul din rticole pe cuvantul kakadox, fratele stop r.f.i.d si sluga netrebnica poate sa confirme, desi am pus si linkuri vizavi de acestea dar nustiu daca leai citit, sa vezi si in ce hal este facut monahul teodot, bine nu teau ocolit nici pe tine si blogul apologeticum

   Apreciază

   • saccsiv said, on august 21, 2016 at 5:07 pm

    mihai

    Am scris si de ei. Plus altii.

    Apreciază

   • el said, on august 21, 2016 at 6:36 pm

    mihai

    multumim pentru informatie , foarte bine de stiut pentru cine ar avea curiozitatea sa le intre pe site!

    eu nu frecventtez site-ul LABARILOR alora, asa ca nu ma intereseaza ce mai latra alte slugi ale diavolului impotriva Adevarului si Robilor Lui Hristos !

    or sa CRAPE de ciuda CURAND. cu Adevarul NU POTI sa te lupti si sa mai ramai viu in minciuna, da-le pace !

    Apreciază

  • oarecare said, on august 21, 2016 at 7:31 pm

   L-AM INTREBAT PE MAIL DACA SI DANSUL CONSIDERA SINODUL DIN CRETA ERETIC ?
   M-A TRIMIS LA CHINOTITA..CACI PAREREA LUI E SI PAREREA ASTORA ( O SA FIE PREMIAT PT RASPUNSUL ACESTA…)
   DUPA CARE L-AM INTREBAT CUM SA PROCEDEZ TOT LA CHINOTITA SA TRIMIT SI LISTA CU SEMNATURI PT DEMITEREA DIN FUNCTII A IERARHILOR APOSTATI, PT CA NU NE MAI REPREZINTA*, SI NU VOR SA SE POCAIASCA, SI POATE VREA SI DANSUL SA SEMNEZE …NU MI-A MAI RASPUNS 🙂

   * CHIAR DE SE POCAIESC ACESTI APOSTATI, CONFORM CANOANELOR, EI NU MAI POT SLUJI, CAD DIN RANG, SUNT REPRIMITI IN BISERICA DOAR CA MIRENI.. SE POT IMPARTASII .
   LA ASTA NU V-ATI GANDIT ? NU ? VOM AVEA MIREANUL DANIEL, MIREANUL TEOFAN, MIREANUL IRINEU..ASA CA …VOM AVEA DE LUPTAT CU ACESTIA …CA NU VOR PLECA USOR DIN SCAUNELE LOR CALDUTE 🙂

   Apreciază

   • el said, on august 21, 2016 at 8:54 pm

    oarecare

    te referi a Parintele Stefan Nutescu de la Lacu?

    Apreciază

   • oarecare said, on august 22, 2016 at 8:24 am

    Da, el

    La dansul ma refer

    Apreciază

   • Pąʍvo said, on august 22, 2016 at 1:11 pm

    Parintele Stefan Nutescu este un afacerist notoriu, un calugar aservit ultra nationalismului grecesc.
    Mai demult am stat o perioada la chilia sa si am ramas dezamagit de repezeala activitatilor sale cu caracter de business. Metologia ascetica este trasa la indigo dupa modelul calugarilor modernisti, iar atitudinea impunatoare si categorica, fara concesii, este scrisa in cafeaua obligatorie de la kerasma de dimineata.

    Apreciază

   • el said, on august 22, 2016 at 4:43 pm

    Pąʍvo

    n-o sa-i primeasca Sf Paisie Aghioritul jertfa, si chiar daca ridica Biserica aia cu stie el ce fonduri NIMIC nu se va alege de ea …. ai sa vezi !
    SF Paisie AGhioritul vrea suflete curate si DREAPTA CREDINTA cu ACRIVIE nu ziduri goale cu minciuna si fatarnicie, ca sa nu zic chiar …..erezie /colaborationism la erezia ecumenista !

    Apreciază

  • VioletaB said, on august 21, 2016 at 11:39 pm

   F trist sa citesc aceste randuri. 😦 Atunci mai e bine sa donam pentru construirea primei chilii din muntele Athos in cinstea Sf. Paisie, constructie de care se ingrijeste acest Pr Stefan?
   Nici nu stii la ce biserici sa mai donezi in ziua de azi si unde sa mai lasi pomelnice pentru a fi pomenite la o liturghie curata 😦
   La Catedrala Neamului nu am simtit niciodata tragere de inima sa dau nici macar un leu…

   Apreciază

   • Ema said, on august 22, 2016 at 3:30 pm

    @ Violeta: Si eu am avut asa un gol in stomac citind ce a scris Oarecare. Dar gindesc ca Sfintul Parinte Paisie se roaga pentru toti care au contribuit la inaltatea bisericutei de pe Sfintul Munte. Am mare nadejde la rugaciunile Sfintului si stiu ca nu ne lasa. Macar pe Sfintul Munte sa mai fim si noi ctitori. Cit o mai fi Sfintul Munte..

    Apreciază

   • el said, on august 22, 2016 at 4:45 pm

    Ema

    „Macar pe Sfintul Munte sa mai fim si noi ctitori. Cit o mai fi Sfintul Munte.. „____ mai de folos va este sa fiti CTITORII propriei MANTUIRI ! ca Dumnezeu nu locuieste in case construite de oameni, acelea vor ramane de acum ERETICILOR !

    Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on august 21, 2016 at 5:03 pm

   RomeoB

   Tu ce parere ai?

   Apreciază

   • el said, on august 21, 2016 at 5:24 pm

    ce parere sa aiba RomeoB. compara si el merele cu pepenii si…pentru ca au samburi…declara ca sunt IDENTICI!

    asa ca INSELATUL Stefan Nutescu preot DEGEABA in Athos !!

    bai romeo ( fara julieta) EREZA ECUMENSITA atunci in 1969 data screrii Srisorii ciatet de RATACITUL LA MINTE Stefan Nutescu este 1969 !! ___ se ruzuma la : Calendarul nou ( pentru ca EXPLICIT a fost scrisa aceasca Scrisoare si DOAR PT ASTA !!) si la „ridicarea anatemelor” de care NEVREDNICU d epomenie APOSTAT Atenagora !!

    EREZIILE de la Chambesy si Balamand sunt declarate „lege ” in Beseriac de APOSTATI dupa noembrie 1993, la fel atunci NU era apratenta Biserici Ortodoxe la CMB si nici teoria ramurilor si alte ERET`ZII CUMPLITE ca azi !!

    ce zici ? se mai compara „merele” de atunci cu pepenii imputiti de azi? ??

    nu-l intreb pe Stefan Nutescu ca el E RATACIT !!!

    sa nu cerzi ca popia sau calugaria te scuteste de EREZIE si AUTOMAT te arunca in Dreapta Credinta !!!
    ia vezi Scara CATI CAD si CATI urca ??? si CATI ajung la Capatul ei sa dea mana cu Hristos MANTUITI ???

    Apreciază

   • RomeoB said, on august 21, 2016 at 8:53 pm

    Mi se pare corecta pozitia Georgiei.

    In situatia asta incurcata, trebuie sa vedem ce parere va avea Sfanta Chinotita de la Sf Munte !
    Deocamdata sunt in asteptare…

    PS. Nu sunt de acord cu „pogoromantul” in privinta casatoriilor cu heterodocsii. In ce priveste relatiile cu ereticii, evident ca neortodocsii nu au cum sa fie Biseirci. Dar in relatiile diplomatice nu stiu daca poti in mod real sa le impui sa nu-si foloseasca titulatura oficiala.

    Descarcati de pe Mirem ( http://www.mirem.ro/#ortodoxie http://www.mirem.ro/pdf/molitfelnic.pdf ) Molitfelnicul, si ce scrie acolo despre intrarea in ortodoxie a ereticilor, evreilor si musulmanilor este si punctul meu de vedere.

    Descarcati cartile de acolo cat se mai poate…

    Apreciază

   • mihai said, on august 22, 2016 at 5:25 am

    Pe romeo b lau ,,invatat” numai de ,, bine” cei de la cuvantul kakadox ca lam vazut prezent si pe acolo si la fel trancaneste vrute si nevrute si linkuri postate cu tot felul de aberatii

    Apreciază

   • el said, on august 22, 2016 at 12:46 pm

    mihai

    stiu ! 🙂

    pentru el gandesc ALTII !

    Apreciază

 14. un crestin said, on august 21, 2016 at 3:24 pm

  Doamne ajuta,

  Peste 4500 de preoti, calugari si mireni au semnat o scrisoare catre Mitropolitul Teofan, referitoare la MARELE SINOD …

  Ieri in data de 20.08 era termenul limita pentru incetarea pomenirii ÎPS Teofan de către PLIROMA Moldovei …..daca acesta nu se dezice de semnaturile din Creta

  Stie cineva ceva ?
  Daca preotii au incetat pomenirea?

  Apreciază

  • sorin said, on august 22, 2016 at 12:44 am

   da au incetat si noi nu mai trebuie sa mergem la bisericile unde preotii sunt deacord cu sinodul sau o alta capcana, zic ca nu sunt deacord cu sinodul dar ii pomenesc mai departe pe acesti ierarhi eretici. Deacum cine vrea mantuire aplicam exemplul Sf Mariei egipteanca care nu a avut nici liturghie, nici slujbe , nici impartasanie , nimic. Ci se ruga simplu si atat. Asa sa facems i noi. Stam la casele noastre si citim rugaciuni. Si la un momentdat Dumnezeu o sa ne descopere un duhohnic ”caterisit” din cauza ca marturisea credinta si o sa tinem de el.

   Apreciază

  • el said, on august 21, 2016 at 5:27 pm

   Vasile

   daca ar fi numai Goagal si fotbalistii… NU AR FI NICI O PROBLEMA de mantuire pentru Biserica !!

   666 e sigla EPISCOPILOR CAZUTI !!! si a sinodului talharesc de la creta ….

   Apreciază

 15. mihai said, on august 21, 2016 at 5:57 pm

  Blajinii şi sensibiloşii „teologi” despătimiţii şi imaculaţii de la „cuvantul-ortodox”, în măsură să-i înveţe pe ăia înşelaţi, rătăciţi, „dezbinători” şi „schismatici” – nu tot aşa de despătimiţi ca ei:
  (politică şi ştiinţele educaţiei + multă psih.ologeală)

  Mai multe aici:

  Ionuţ Butoi – http://ratingpolitic.ro/?s=Ionut+Butoi

  Şerban Adrian Mircea -http://www.ise.ro/adrian-mircea

  Apreciază

  • el said, on august 21, 2016 at 8:22 pm

   mihai

   absolventii de analogul lui Stefan Gheorghiu comunist, TRADATORI si LIFTE, DRESATI sa MINTA sa MANIPULEZE sa sa faca PERVERSA DIVERSIUNE pentru IMBECILII dezobisnuiti/ niciodata deprinsi sa gandeasca singuri !!!!

   KAKAT CU OCHI !
   dar se merita unii pe altii MANIPULATII si MANIPULATORII =KAKAT de ingrasat IADUL VESNIC !

   Apreciază

  • Vasile said, on august 21, 2016 at 11:59 pm

   Deci intelegem ca niciunul nu are studii de teologie, nu e monah, nu nimic. Atunci cum isi permit cu atata aroganta sa il ia de sus si sa cenzureze de exemplu pe un preot marturisitor ca parintele Staicu, doctor in teologie si autor si traducator de lucrari teologice?

   Apreciază

   • el said, on august 22, 2016 at 12:45 pm

    Vasile

    EXACT ! niste mireni nesimtiti descalecand de pe femeile lor descind „vitejeste” pe blog si va invata pe voi „ortodoxia” dupa mintea lor!!!

    cacanarii astia infatuati si prosti, ticsiti de atata „teHUOlogie” dispenseaza „ortodoxia” POLIIC CORECTA pe internet si iau in bascalie si preoti si oameni care le sunt MULT SUPERIORI din toate punctele de vedere!
    si CULMEA e … ca sunt DESTUI PROSTI care sa-i creada/urmeze cand ei put a MORT/ MINCINOSI demult !

    si sa nu crezi ca ei proceseaza textele alea multicolore si impanate de poze colorate iscusit cu icoane si imagini duhovnicesti sau ca ei citesc cartile din care CITEAZA/ scriu SCRIBII lor acolo! nuuuu…. e doar MANIPULARE ORGANIZATA!

    in spatele lor stau BENZI INTREGI de insi si popologi ai patriarhiei care ghideaza/conduc prin ei EXPERIMENTUL REEDUCAREA „ortodoxa” !

    ei sunt cu MANIPULAREA si FALSIFICAREA ideilor , asta e „EXPERTIZA” lor , asta au invatat la acele „Stefan Gheorghiu” de sorbonici de Fa-KAKAT-ultati ale lor unde sunt promovati pe modelul COMUNIST al CADRELOR DE PARTID !

    Apreciază

  • mihai said, on august 22, 2016 at 2:59 pm

   @ Vasile

   Nu se aplică pentru toţi preoţii acelaşi tratament, Atitudinea diferă doar pentru anumiţi colaboratori, aleşi după criterii care nu sunt accesibile oricui…
   Însă, nu oricine poate face această deosebire, ci doar cei despătimiţi, aşa ca ei.
   Politică, interese şi multă figuraţie sub stindardul ortodoxiei…

   Apreciază

  • mihai said, on august 22, 2016 at 11:43 pm

   Blajină, sensibiloasă şi teoloagă este şi doamna Veersé Corina, însă mult mai despătimită şi mai smerită decât cei de la “cuvântul-ortodox”.

   Distinsa doamnă, inginer de profesie, este administratora blogului “corortodox”…

   Mai multe aici – http://veerse.chez-alice.fr/CORINA/CV.htm

   http://veerse.chez-alice.fr/CORINA/index.htm

   Apreciază

 16. acelas said, on august 21, 2016 at 6:06 pm

  despre virgiliu gheorghe si a sa „familia ortodoxa” am observat si eu ca de buna vreme au cotit-o mai la stramba … Dupa ce s-au „rusinat” si ei de denumirea initiala a revistei – mult mai propice ca titlu si mai riguroasa la continut pe vremea aia, cu editorialisti in adevarata dreapta-credinta, asemenea „rusinarii” lumesti a celor de la Razboi intru Cuvant care la o dojana, cu caracter de crasa impostura in materie de ortodoxie si cultura teologica, a lui Liiceanu – vexat din cale afara ca unii care se intituleaza credinciosi isi pun in titlul blogului „Razboi”, in acest secol al pacii, fraternitatii, tolerantei, comuniunii, cei de la „Razboi” s-au executat rusinati numaidecat si au schimbat „rusinati” de intelepciunea si duhul lumii acesteia titlul blogului (care venea si asa pe fondul unei mentalitati alterate treptat de heterodoxie) in Cuvantul ortodox, pt a fi „digerati” si „tolerati” si de papa-lapte ca Liiceanu si alti neaveniti cu dinti de lapte ce nu pot digera un cuvintel mai „tare” si „drept” al credintei ortodoxe, se smintesc pe seama prostiei si inculturii lor de nici macar incepatori, de neaveniti si pafaristi. Cu acestia au ales Razboi sa se asocieze, bineinteles ca sa nu-i „piarda” – ca si ips joanta, e treaba lor, alegerea lor. Dar in schimb isi vor pierde dreapta-credinta si o data cu asta, Doamne fereste, mantuirea. Si de asemeni e pacat ca mai trag si o multime de oameni cu buna vointa dar creduli dupa ei. Asta e cel mai trist.

  asemena acestora, virgiliu gheorghe si oameni lui de azi s-au rusinat si ei de titlul initial: Presa ortodoxa. Era tare, pertinenta, luptatoare. Cu siguranta au fost dojeniti de cei „din Deal” ca o asemenea titulatura pe care si-o aroga ei nu le sta in putinta, ca ei nu reprezinta „presa ortodoxa”, ca patriarhia sunt ei si nu altcineva, si deci si presa …, ca nu ei dau ora exacta in ortodoxie, da, era un real pericol pt patriarhie cu titlul asta, credem si noi. Ne dam seama de ce.

  Si-au schimbat subit titlul si apoi in f scurt timp
  s-au blegit de tot. I-am si scris acum cativa ani lui Virgiliu Gheorghe despre asta. Pe coperta apar invariabil „fetite” micute si dragalase gen „mancale-ar mama”, rosii in obraji, aranjate, si bineinteles cu un costum popular (o vadita forma goala, fara fond, la noi azi – pt ca nu se TRAIESTE dupa valorile alea autentice, dar isi arunca numai costumul ala, luand alura de clovni), dar aceste poze cu fetite mici si dragalase sunt ultra photo-shopate, rosu mult pe fata, ochii de un albastru izbitor si halucinant, contraste tari. Dai coperta si ce vezi in continut? Aproape fiecare articol e dublat de cate o poza la fel de ultra photo-shopata, peisaje incarcate, culori vii, prim-planuri sau fonduri evidentiate si invers, conditii grafice „impecabile”. Un psihedelic vizual de toata frumusetea. Unde am mai vazut asa? I-am spus: la oribila si halucinata „Turnul de veghe”, sectara. Aceste conditii de „impecabilitate” doar la aia. Le-am spus prefer tusul sa se ia pe maini, cum era odata Credinta Ortodoxa alb-negru sub obladuirea PS Galaction, dar sa scrieti in dreapta-credinta. Dar ce si-or fi zis, poate s-o vinde totusi.

  Imi amintesc de apelul disperat al lor de acum cativa ani si le-am scris astea. Au schimbat intr-o publicatie „dulceaga”, pietista pe alocuri, „blajina”, dupa duhul lumii acesteia si mai ales total „inofensiva” nu-i asa? acum fata „de Deal”, sa nu cumva sa „supere”, sa nu „rupa”, sa nu arate cu degetul, sa nu critice, sa nu judece, sa nu gandeasca eventual, in general daca se poate sa nu faca nimic cu adevarat. Asa au neutralizat-o si pe asta. Adevarata „politica” ce duc aia din Deal, ce duhovnicie! Politicienii sa ia aminte.

  treaba e ca mie mi se pare „vedetele ortodoxiei” care sunt cele mai „mari” si nu s-au aratat pana acum in acest proiect politic sunt Puric si Pavel Chirila. Dupa taranistii cu care au fuzionat, Aurelian Pavelescu si criticul Alex Stefanescu, cred ca vor urma Capsali, Puric si Chirila. Totul sa facut treptat, dibaci, nu de la inceput, ca sa arate ca usor-usor din ce in ce mai multa lume si din ce in ce „mai buna” li se alatura. Mai ramane de vazut cum orgoliile unui Capsali si Puric vor putea sta in aceeasi teaca. Dar daca-i ordin, cu placere!

  .

  Apreciază

 17. Miron Lucretia said, on august 21, 2016 at 9:15 pm

  Poate citesc și vănzătorii ortodoxiei :PUBLICAȚIUNILE RELIGIOASE ALE SFINTEI MĂNĂSTIRI ROMÂNEȘTI -PRODROMUL- DIN SFÂNTUL MUNTE ATHOS

  ADEVERIREA SFINTEI ÎNVIERI
  A
  DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI NOSTRU IISUS HRISTOS
  EDIȚIA a -6- a

  Cuprins:
  1.Adeverirea Sfintei Învieri a Domnului și Dumnezeului Nostru Iisus Hristos,
  2.Descoperirea pentru sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care din voința lui Dumnezeu s-a arătat păgânilor, la anii de la Hristos 1009 și de la zidirea lumii 6484 precum scrie Baronie,
  3.Sf. Antonie cel Mare, Cum a vrut diavolul să-l ispitească și Cuviosul l-a legat cu puterea lui Dumnezeu,
  4.Cuvânt de descoperirea ce-i face Îngerul Sfântului Macarie cel Mare,
  5.Cuvânt al Cuviosului Părintelui nostru Arsenie cel Mare pentru lucrurile lumești,
  6.Cuvânt pentru ieșirea sufletului,
  7.Cuvânt de la Sf. Efrem Sirul, Tom. lll pag. 104, asupra femeilor celor rele,
  8.Din Prolog,
  9.Din Prolog, 10 decembrie, Cuvânt din Pandoo ca să nu scârbim pe nimenea,
  10.Învățătură a Sf. Ioan Gură de Aur , pentru pocăință, din Prolog 7 decembrie.

  C U V Â N T
  LA
  SFÂNTA ȘI MAREA DUMINICĂ A PAȘTELOR
  ADEVERIREA ÎNVIERII DOMNULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI POGORÂREA LA IAD

  După pogorârea de pe cruce și îngroparea Domnului nostru Iisus Hristos, de către Sfântul Iosif cel din Arimatea, aflând mai marii Iudeilor, că el a îndrăznit, să facă aceasta, îndată trimițând, l-au prins și l-au pus în temniță; iar când se lumină de ziuă – Duminică – , sfat făcând arhireii și iudeii, au trimis ca să-l scoată din temniță, ca să-l omoare, dar mergând ostașii n-au găsit pe Iosif. Și se minunau arhireii, auzind acestea, cum ușile fiind încuiate și încuietorile și pecețile întregi, s-a făcut nevăzut Iosif! Dar pe când se mirau ei de aceasta, iată un ostaș din cel ce păzea mormântul, viind înaintea lor a zis în mijlocul adunării: Aveți cunoștință că a înviat Iisus? Și au întrebat iudeii – Cum ? – Iară ostașul a spus: cutremur mare s-a făcut întâiu; după aceasta Înger purtător de lumină din cer s-a pogorât și a prăvălit piatra mormântului și a șezut deasupra de dânsa; de a cărui putere s-a clătinat pământul și de frica lui ne-am făcut toți ostașii ca niște morți, neputând nici să fugim, nici să grăim. Apoi, am auzit pe Înger zicând către femeile care veniseră acolo ca să vadă mormântul: – Nu vă temeți voi ! – Știm că pe Iisus căutați. Nu este aici, ci s-a sculat după cum a zis mai înainte. Plecați-vă și vedeți mormântul unde a zăcut trupul Domnului Iisus. Mergeți dar și spuneți ucenicilor lui și lui Petru, că a înviat din morți și să meargă în Galileia unde îl vor găsi pre dânsul. Iată v-am spus vouă aceasta mai înainte – . Atunci au întrebat iudeii pe ostași: – Ce femeiau fost care au venit la mormânt și pentru ce nu le-ați prins pe ele? -. Iară ostașul a răspuns: – Numai de vederea și de frica îngerului n-am putut nici să grăim nici să ne mișcăm – . După aceasta venind și ceilalți ostași care erau cu ei, au spus tot așa. Și le-au spus iudeii: – Viu este Dumnezeul lui Israil, că nimic din cele ce spuneți voi, nu credem – . Au răspuns ostașii: – Atâtea minuni a făcut Iisus și n-ați crezut și acum ne veți crede pe noi? – Adevărat ziceți că viu este Dumnezeul lui Israil și întradevăr viu este, pe care voi L-ați răsticnit. Am auzit încă pentru Iosif că l-ați avut închis în temniță și deschizând voi ușile, nu l-ați găsit pe dânsul . Deci dară, dați pe Iosif și așa vom da și noi pe Iisus – . Răspuns-au iudeii: – Pre Iosif, cel ce a fugit, îl ve-ți afla în Arimatea, orașul lui. Zic și ostașii: – Atunci mergeți și voi în Galilea și ve-ți afla pe Iisus, după cum Îngerul a spus femeilor – . Atunci iudeii, înfricoșându-se au zis ostașilor: – Vedeți nimănui să nu spuneți cuvântul acesta, pentru că toți vor crede în Iisus și dându-le arginți mulți , i-au învățat să spună norodului, că dormind ei, au venit ucenicii Lui și L-au furat pre El. Iar ostașii au zis: – Ne temem ca nu cum-va să se audă la Pilat că noi am luat arginți și ne va omorâ pe noi. Și iudeii le-au răspuns: – Luați aceștia și vă încredințăm pe voi că vom da lui Pilat răspuns în locul vostru, numai să ziceți voi că ați fost adormiți. Și așa luând ostașii arginți, au spus după cum erau învățați , pentru care și până astăzi un astfel de cuvânt mincinos îl cred iudeii. După aceasta au venit din Galilea trei oameni, dintre care unul era preot cu numele Finees, al doilea Levit cu numele Ageu și al treilea ostaș cu numele Ados. Aceștia venind la arhirei, le-au spus lor și norodului: – Acela pe care voi L-ați răsticnit, L-am văzut în Galilea, cu cei unsprezece ucenici în muntele Măslinilor, învățându-i pe dânșii și zicând: – Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia și cei ce vor crede și se vor boteza, se vor mântui ! – . Acestea zicând, se suia la cer și l-am văzut noi și alți mulți, peste cinci sute. Auzind acestea arhireii și iudeii, au zis către acei trei bărbați: – Dați slavă Dumnezeului lui Israil și pocăiți-vă pentru cele ce spuneți, că nu sunt adevărate – . Cărora le-au răspuns cei trei zicând: – Viu este Domnul Dumnezeul lui Israil, că nu mințim, dar vă spunem vouă adevărul – . Atunci i-au jurat pe ei arhireii și dându-e arginți i-au trimis pre dânșii într-alt loc, ca să nu propovăduiască Învierea Domnului în Ierusalim. Asfel de cuvinte auzindu-se întru tot norodul , s-a făcut mare zarvă, pentrucă ziceau mulți că Iisus a înviat din morți, pentru ce l-ați răsticnit? Iară Ana și Caiafa , le-au zis : – Nu credeți iudeilor ce spun ostașii nici că l-au văzut pre dânsul cine-va, de vreme ce le-au dat arginți ucenicii lui Iisus ca să spună: – Că a înviat din morți – . Zis-a Nicodim: – O fiii Ierusalimenilor: – Proorocul Ilie s-a suit la înălțimea cerului cu căruța de foc și nimic de necrezut este dacă Dumnezeu a înviat pe Iisus , căci mai înainte însemnare a Lui, a fost proorocul Ilie ca, atunci când ve-ți auzi că Iisus a înviat să nu vă îndoiți ci să credeți. Deci eu vă sfătuiesc, ca să trimitem ostașii în Galilea, unde măărturisesc oamenii că l-au văzut pe El și aflându-l să ne ducem și noi la dânsul , să cerem iertăciune pentru relele ce le-am făcut. Acestea zicând Nicodim , le-au plăcut la toți cuvăntul . Și alergând ostași credincioși , i-au trimis în Galilea, unde pe Iisus nu l-au aflat, însă au găsit pe Iosif în Arimatea. Apoi întorcându-se ostașii și înștiințându-se arhireii că Iisus nu s-a aflat, au adunat pe norod și au zis către dânsul: – Ce să facem ca să vină Iosif la noi, și să aflăm de la el mai bine fiind om adevărat, cum îl cunoaștem toți? – Și sfătuindu-se, au găsit cu cale să-i trimită o scrisoare între-acest chip: – Părinte Iosif, pace ție și la toată casa ta și la toți prietenii tăi – . Noi am cunoscut că am greșit lui Dumnezeu și ție robul său. Pentru aceasta te rugăm pe tine , vino la noi fiii tăi că mult ne-am mirat de ieșirea ta din temniță și întradevăr mărturisim, că rele cugetam să-ți facem pentru aceasta . Dar Dumnezeu , te-a izbăvit din mâinile noastre; deci te rugăm vino către noi că tu ești cinstea norodului – . Această scrisoare a trimis-o iudeii în Arimatea, cu sapte ostași, prieteni a lui Iosif, care mergând și găsindu-l pe el, cu cinste după cum li se poruncise, i-au dat scrisoarea și citind-o Iosif a dat slavă lui Dumnezeu și sărutând pe ostași le-a pus masă de-a mâncat și băut împreună cu el, iar a doua zi au mers cu dânșii la Ierusalim. Și a ieșit norodul, întru întâmpinarea lui, închinându-se și primindu-l pe la casele lor, iară mai vârtos cu Nicodim, era în casa sa. Deci în cea-laltă zi, poftindu-l Ana și Caiafa, au mers cu dânsul în biserică și-au zis: – Dă slavă Dumnezeului lui Israil și spune-ne nouă adevărul! Știm că pe Iisus tu l-ai înmormântat și pentru aceasta te-am prins și te-am pus în temniță, după care căutându-te să te scoatem spre ucidere, nu te-am găsit și ne-am minunat și ne-am spăimântat prea mult de aceasta; însă ne rugăm lui Dumnezeu, ca să te găsim și să te întrebăm, cum s-au întâmplat toate acestea ? Ne rugăm ție ca să ne spui tot adevărul – . iar Iosif a zis către dânșii: – În seara vinerii când m-ați închis în temniță, am căzut la rugăciune toată noaptea și toată ziua Sâmbetei, iar pe la miezul nopții, văd casa temniții înălțându-se de cele patru unghiuri și pe Iisus intrând ca un fulger și de frică am căzut la pământ, iar El apucându-mă de mână m-a ridicat zicând: – Nu te teme Iosife – După aceea cuprinzându-mă m-a sărutat și a zis: – Întoarce-te și mă vezi cine sunt. Deci întorcându-mă și văzându-l am zis către dânsul: – Doamnenu știu cine ești – Apoi îmi zice acela: – Eu sunt Iisus pe care alaltăieri m-ai înmormântat – . Și eu i-am zis iarăși: – Arată-mi mormântul și atunci voi crede – . Deci luându-mă de mână , m-a dus la mormânt, fiind deschis. Și văzând eu giulgiurileși mahrama, cunoscând am zis: – Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului ! – Și m-am închinat lui . Apoi luându-mă iară-și de mână urmându-i și îngeri mulți, m-a dus în Arimatea în casa mea și mi-a zis: – Șez aici până la 40 de zile, căci Eu mă duc la ucenicii mei, ca să-i încredințez pe dânșii să propovăduiască învierea mea – . Acestea spunând Iosif, au strigat arhireii către norod: – Noi știm că Iisus a avut tată și mamă și cum vom crede că acesta este Hristos ? Au spus unul din Leviți și a zis: – Eu știu pe neamul lui Iisus că, sunt oameni slujitori ai lui Dumnezeu și iau zeciuială de la poporul iudeu. Cunosc și pe bătrânul Simion, care l-a primit pe el în brațe și a zis către dânsul: – Acum slobozește pe robul tău stăpâne în pace, că văzură ochii mei mîntuirea ta etc. – Atunci iudeii au zis: – Să-l întrbăm și pe Simion, dar acum mai întâi pe cei trei bărbați, care l-au văzut în Muntele Măslinilor și să-i jurăm pe ei ca să ne spună adevărul. Deci i-au întrebat pe dânșii iarăș și au spus: – Viu este Dumnezeul lui Israil, cum v-am mai spus vouă că am văzut pe Iisus viu în muntele Măslinilor vorbind împreună cu ucenicii lui – . Atunci Ana și Caiafa, au despărțit pe cei trei bărbați, unul de altul și i-au întrebat pe câte unul deosebi și câteși trei cu un glas tot același au mărturisit. Deci au răspuns arhireii zicând: – Scriptura noastră zice: – Tot graiul în două sau trei mărturii stă – . Iosif mărturisește că l-a înfășat și l-a îmormântat pe El . Și acum este cu adevărat că s-a sculat? – Răspuns-a Iosif: – Și ce vă mirați că a înviat Iisus ? Aceasta nu este atât de mirat cu puterea ce are ca Fiu al lui Dumnezeu . Dar mai de mirare este, că nu s-a sculat numai singur el, ci și pe alți morți a sculat , care s-au arătat la mulți din Ierusalim. Și dacă pe alții nu-i cunoașteți, dar pe bătrânul Simeon, care a luat în brațe pre Iisus, când era prunc, îl știți, precum și pe cei doi fii ai lui și pe cei doi frați , pe care îi știți, căci noi i-am îngropat pre ei cu puțin timp mai înainte, iar acum motmintele lor se văd deschise și deșarte, dar ei sunt vii și petrec în Arimatea – . Atunci Ana și Caiafa, Nicodim și Gamaliil și alți arhirei, s-au sculat și au mers în Arimatea, unde găsind pe Simion și cei împreună cu el înviați din morți, precum le spusese Iosif, au făcut rugăciune și sărutându-se unii cu alții au mers cu dânșii în Ierusalim și i-au dus în biserică. Acolo închizând ușile, au pus în mijloc legea lor cea veche și au zis către dânșii arhireii și iudeii: – Voim ca să vă jurați pe Dumnezeul lui Israil și așa să spuneți adevărul – . Cine v-au înviat pe voi din morți? Acestea auzind cei înviați au făcut pe fețele lor semnul cinstitei cruci și au zis către arhirei: – Dați-ne nouă hârtie, cerneală și trestie, pe care aducându-le, au șezut unul dintr-înșii și au scris acestea: – Doamne Iisuse Hristoase cela ce ești învierea și viața lumii, dă-ne nouă dar ca să povestim învierea Ta și minunile tale pre care le-ai făcut în iad – . După aceea au adăugat: – Noi – zic ei – eram în iadul cel întunecos împreună cu toți cei din veac adormit, iară pe la miezul nopții întru cele întunecate de acolo a strălucit ca lumina soarelui și ne-am luminat toți și ne-am văzut unii cu alții. Și numaidecât Părintele nostru Avram, împreună cu Patriarhii și Proorocii toți de bucurie umplându-se, au zis unii către alții: – Această lumină este de la Marele luminător, iar proorocul Isaia fiind de față a zis: – Lumina aceasta este de la Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru care am proorocit eu încă în viață fiind și zicând: – Pământul Zabulonului și pământul Neftalimului, norodul cel ce ședea întru întuneric , a văzut lumină mare – . După aceea a venit în mijloc altul după vedere pustnic și întrebându-l Patriarhii cine este el a răspuns: – Eu sunt Ioan sfârșitul proorocilor care am făcut netede căile Fiului lui Dumnezeu și am propovăduit noroadelor pocăința spre ertarea păcatelor și Fiul lui Dumnezeu a venit către mine, pe care de departe, văzându-l am zis către norod: – Iată mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatele lumii – . Și cu mâna mea l-am botezat pe dânsul în râul Iordanului . Și am văzut pe Duhul Sfânt în chip de porumb , viind peste dânsul și glas am auzit de la Tatăl, așa zicând: – Acesta este Fiul meu cel iubit, întru care bine am voit, pre acesta să-l ascultați – . Și pentru aceasta m-a trimis și către voi să propovăduiesc : – Că vine Fiul lui Dumnezeu aicea – și cel ce v-a crede într-însul va fi viu în veci, întru viața cea veșnică. De aceea zic vouă tuturor: – Că numai acum este către noi vremea pocăinței , iară altă dată nu o vom mai găsi – . Deci așa Ioan învățând pe cei din iad, auzind și cel întâi zidit strămoșul Adam, zice către Sit fiul lui: – Spune și tu Sit, când te-am trimis, încă în viață fiind eu bolnav , ce ți-a spus Îngerul? Iară Sit a răspuns: – Tatăl meu Adam căzând oare când la boală , aproape la sfârșit m-a trimis să fac rugăciune aproape de ușile Raiului ca să fiu povățuit de Înger la copacul milostivirii și să iau untdelemn dintr-însul , ca să ung pe tatăl ca să se scoale din boală. Și după ce m-am dus și am făcut rugăciunea, cum mi-a zis tatăl meu , a venit Îngerul Domnului și mi-a zis: – Untdelemn care ceri din copacul milostivirii, acesta nu se află acum, ci mergi și spune tatălui tău , că după ce se vor împlini de la zidirea lumii 5508 ani , atunci se v-a pogorâ , unul născut Fiul lui Dumnezeu și se v-a întrupa și acela îl v-a unge pre el cu astfel de untdelemn, care îl v-a ridica și de toată boala îl v-a tămădui, iar acum a se face cu aceasta este cu nepuțință – . Aceasta zicând Sit, a răspuns Adam, strămoșul către toți Patriarhii și Proorocii: – Socotesc fraților că această milostivire acum a sosit, de ne scoate pe toți de aici – . Și se bucurau cu toții împreună așteptând isprăvirea lor. Într-această bucurie a lor, a venit satana moștenitorul întunericului și zice iadului: A toate mâncătorule și nesățiosule ascultă cuvintele mele. Oare care din neamul iudeilor , ce se chiamă Iisus și se numește pe sine Fiu al lui Dumnezeu, acesta om fiind și prin mijlocirea mea răsticnindu-l pe El iudeii, acum s-a săvârșit . Dar tu fii pregătit că aici să-l închizi pe El , pentru că am cunoscut că om este și l-am auzit zicând: – Întristat este sufletul meu până la moarte – . Acesta mi-a făcut mie multe rele în lume, cât a petrcut cu oamenii, căci unde găsea, pe slugile mele le gonea și pe câți oameni îi făceam eu gârbovi, orbi, leproși, șchiopi și altele de acest fel, numai cu cuvântul el îi vindeca pe ei. Și pe mulți gătindu-i eu spre îngropare , el pe aceștia iar prin cuvânt îi făcea vii. Deci i-a zis iadul: – Și atât de puternic este acesta, în cât numai prin cuvânt să facă unele ca acestea? Și dacă astfel este , mie mi se pare că nici tu , nici eu, sau altul, nu va putea să i se împotrivească ; iar pentru că l-ai auzit pe El temându-se de moarte , după cum ai zis,acesta grăia batjocorându-te și înșelându-te , vrând ca să te răpească pe tine cu mână tare. Și vai ție în veci nesfârșit – . Atunci satana îi zise: A toate mâncătorule și nesățiosule iad atât te-ai înfricoșat auzind de vrăjmașul nostru cel de obște? Eu de dânsul nu m-am temut nici de cum , ci am lucrat prin iudei ca să se răsticnească El și a fi adăpat cu fiere și oțet. Deci gătește-te, ca viind să-l ții pre dânsul tare. A răspuns iadul: moștenitorule al întunericului și fiule al pierzării diavole , acum îmi spuseși că gătindu-i tu spre îngropare, El numai cu cuvântul i-a făcut iar vii și pe alții de îngropare izbăviți. Deci cum pre acesta și cu ce putere îl vom ținea? Eu cu puțin mai înainte am înghițit pe oare carele mort cu numele Lazăr și după puțin timp oare care dintre cei vii, numai cu cuvântul cu sila dintru cele dinăuntru ale mele, pe acesta l-a răpit mie, mi-se pare, că acesta pentru care tu zici este. Și dacă pe acesta aici îl vom primi, mă tem ca nu cumva să fim lipsiți și de ceil-alți pe care îi avem. Pentrucă pe toți cei din veac i-am înghițit , iată că îi văd tulburându-se și mă doare pântecele meu. Deci mi se pare, că nu este semn bun. Lazăr cel ce mai înainte s-a răpit de la mine , nu ca un mort, ci ca un vultur a zburat. Pentru aceasta te jur pe tine și pe toate darurile tale și a le mele , să nu-l aduci pe dânsul aici căci mie mi se pare că vine să-i scoată pe toți de la noi . Și acestea îți zic ție jurându-mă pe întunericul care îl avem , căci dacă aici îl aduce pe El , nimenea din cei morți nu v-a rămânea. Acestea satana și cu iadul vorbind între ei, s-a făcut glas mare ca de un tunet, strigând: – Ridicați boieri porțile voastre – și auzind iadul zice satanei: -Eși acum dacă poți să te împotrivești Lui ? Atunci a ieșit satana iar iadul a zis dracilor lui: Asigurați bine și tare porțile cele de aramă și zăvoarele cele de fier și țineți încuietorile bine și fiți cu băgare de seamă toți , stând în picioare, căci dacă v-a intra Acela aicea, vaiul, durerea ne v-a cuprinde pe toți ! Acestea auzind strămoșii, au început să-l ocărască pe el zicând: – A toate mâncătorule și nesățiosule iad, deschide ca să intre Împăratul Slavei – . Atunci a zis Proorocul David: – Nu știi orbule, că eu când eram încă viu în lume , acest glas ca să ridicați porțile, am proorocit? După care a răspuns Isaia, zicând: – Eu acestea mai înainte văzându-o prin Duhul Sfânt, am scris : – Învia-vor morții și se vor scula cei de pe pământ . Unde-ți este moarte boldul? Unde-ți este iadule biruința? Atunci a venit iar glas zicând: – Ridicați boieri porțile voastre și vă ridicați porțile cele veșnice și v-a inra Împăratul Slavei! Și auzind iadul glasul al doilea, a răspuns, ca cum neștiind și a zis: – Cine este acesta Împăratul Slavei? Iară Îngerii au zis: – Domnul cel puternic și tare în războaie – . Și numai decât cu cuvântul acesta porțile cele de aramă s-au sfărâmat și zăvoarele de fier s-au zdrobit ți toți morții cei din veac legați s-au dezlegat din legături împreună cu care și noi . Atunci intrând Împăratul Slavei, toate cele întunecate ale iadului s-au luminat și numai decât iadul a strigat: m-a biruit ! vai nouă ! , Cine este acesta carele are atâta stăpânire și putere? Și cine este cel ce fără de păcat a venit aicea ? Cel mic privit, dar mult putând? Cel smerit , însă înalt ! Robul și stăpânul! Ostașul și împăratul! Cel ce stăpânește pe cei morți și pe cei vii! Pironindu-se pe cruce, a stricat toată puterea noastră! Oare tu ești Iisus de care ne spunea nouă, mai marele dracilor satana, că prin cruce și moarte, vrei să moștenești toată lumea? Atunci Mântuitorul Nostru Iisus Hristos, apucând de creștet pe întâiul dracilor satana și dându-l pe el îngerilor a zis: – Ferecați cu lanțuri mâinile, picioarele și grumazul lui . După aceasta dându-l pe el iadului a zis: – Luând pe el, să-l ții tare până la a doua mea venire – . Și iadul luând pe satana, zicea către dânsul: Belzebut ! moștenitorule al focului și al muncii, vrăjmașule al sfinților, pentru care nevoie ai uneltit de a se răstigni Împăratul Slavei, ca să vină aicea și să ne osândească pe noi? Întoarce-te și vezi că nimeni din morți n-au rămas în mine ci toate câte ai câștigat prin lemnul crucii, le-ai pierdut și toată bucuria ta ți s-a întors, întru întristare, batjocură și tânguire, căci pre Împăratul Slavei vrând să-l omori , pe sine te-ai omorât de vreme ce te-a dat pe tine mie ca să te țin tare. Cu lucru să te înveți dar, câte rele am să-ți fac? O începătoruleal diavolilor și al morței pricinuitorule, rădăcina păcatelor și săvârșitorule al tuturor relelor! Ce rău ai găsit la Iisus de ai voit pierderea Lui? Și cum ai îndrăznit a cugeta rele asupra Lui prin carele pe toți cei din veac morți ne-am lipsit? Unele ca acestea zicând iadul către satana a întins Împăratul Slavei, Mâna Sa cea dreaptă și a apucat pe strămoșul Adam. După aceasta întorcându-se și către cei-l-alți a zis: – Veniți cu mine toți câți de lemn atingându-vă ați murit, căci iată eu prin lemnul Crucii, iară vă înviez – . Și aceasta zicând ia scos pe toți afară, iar strămoșul Adam, umplându-se de veselie zicea: -Mulțumesc Slavei Tale, Doamne că m-ai ridicat din iadul cel mai de jos! Asemenea și toți Proorocii și Sfinții ziceau: – Mulțumim ție Mântuitorul lumii, căci ai ridicat din stricăciune viața noastră! Aceasta zicând ei a binecuvântat Mântuitorul pe Adam făcându-i cruce pe fruntea luiși pe a tuturor Patriarhilor și Strămoșilor. Cu care și pe toți câți erau în iad, luându-ne Mântuitorul mergea cântând Sfinții Părinți și urmând după dânsul și zicând: – Bine este cuvântat , cel ce vine întru numele Domnului! Aliluia! Aceasta este slava tuturor sfinților! Deci mergând în raiu ținând și pe strămoșul Adam de mână, l-a dat pe el Arhanghelului Mihail, de asemenea și pe toți drepții . Și intrând ei prin poarta raiului, i-au întâmpinat pe dânșii doi oameni bătrâni. Către care Sfinții Părinți au zis: – Cine sunteți voi, care moartea n-ați gustat și în iad nu v-ați pogorât, ci cu sufletele în trupuri locuiți în Raiu? Și răspunzând unul dintr-ânșii a zis: – Eu sunt Enoh care am plăcut Domnului Dumnezeu și m-am mutat aicea de dânsul: iar acesta este Tesviteanul Ilie, care vom trăi până la sfârșitul veacului acestuia, iar atunci vom fi trimiși de Domnul Dumnezeu spre mustrarea lui antihrist și vom fi omorâți de dânsul și după trei zile, vom învia și vom fi răpiți în nor, spre întâmpinarea Domnului. Acestea zicând ei a venit alt om smerit, ținând pe umerii lui cruce, căruia i-au zis Sf. Părini: – Cine ești tu de ai vedere de tâlhar și ce cruce este aceasta pe umerii tăi? Iar el a răspuns: – Eu după cum ziceți , am fost tâlhar în lume pentru care prinzându-mă iudeii la moarte de cruce m-au dat, dimpreună cu Domnul nostru Iisus Hristos. Și pe cruce fiind spânzurat, văzând eu semnele cele înfricoșate ce s-au făcut, la răstignirea Lui, am crezut într-ânsul. Și rugându-l pe El am zis: – Doamne când vei împărăți să nu mă uiți – Și îndată Mântuitorul a zis: – Amin, Amin, zic ție, astăzi cu mine vei fi în raiu! Și găsind pe Arhanghelul Mihail, i-am zis lui: – Domnul nostru Iisus Hristos cel răsticnit m-a trimis aici, iar el m-a adus la poarta Edenului și văzând semnulcrucii, sabia cea de foc mi-a deschis și am intrat – . Apoi a zis către mine Arhanghelul: Așteaptă puțin că vine stămoșul nostru Adam dimpreună cu toți drepții ca să intre și ei înăuntru, cu stăpânul nostru Hristos Dumnrzeu. Pentru aceea văzându-vă acum pe voi am venit spre întâmpinarea voastră. Acestea auzind Sfinții Părinți, au strigat toți cu mare glas: – Mare este Domnul nostru și mare este puterea Lui – . Toate acestea le-am văzut și le-am auzit noi cei înviați cu bătrânul Simeon și pe care ne-a trimis Arhanghelul Mihail înapoi în lume , poruncindu-ne să propovăduim Învierea Domnului. Și mai întâi ne-a zis: Să mergem la Iordan și să ne botezăm într-ânsul, unde am și mers și ne-am botezat cu toți cei-lalți câți am înviat din morți. Apoi am venit în Ierusalim și am săvârșit sărbătoarea Paștelui Învierea Domnului. Iar acum neputând ca să petrecem aicea mergem. Și cu acestea sfârșind scrierea, au închis scrisorile și le-au dat : una arhireilor, una lui Iosif și una lui Nicodim. Apoi numai decât s-au făcut nevăzuți. Iudeii citindu-le pururea acestea și mirându-se au rămas în mare nedumerire și scârbă , neștiind ce vor face! Că tot norodul era turbat asupra lor, pentru moartea lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru, căruia să-i fie slava în veci , Amin !

  Apreciat de 1 persoană

 18. Apa trece, pietrele raman said, on august 21, 2016 at 9:23 pm

  Acatistul Sfântului Iuda Tadeul
  Data prăznuirii: 19 iunie
  Condacul I
  Mult-smeritului Apostol şi rudă a domnului nostru Iisus Hristos, Iuda Tadeul, lauda mucenicilor, grabnic ajutător al celor deznadajduiţi, să-i cântăm cu bucurie : Mare este Dumnezeu întru tine, Sfinte Apostole Iuda!
  Icosul I
  Ai fost, o, Sfinte Apostole Iuda, unul dintre cei patru fii ai Sfantului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria, ca şi Iacov, Iosie şi Simon. Şi tot ca şi ei , la inceput nu credeai în El. Apoi, înţelegându-ţi greşeala, ai devenit unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mantuitorului şi te numeai cu smerenie ,,Iuda, sluga lui Hristos şi fratele lui Iacov”. Pentru aceasta, o, sfinte Iuda Tadeu, trimite-mi ajutor spre a cinsti sfântă apostolia ta:
  Bucură-te, învăţătorul smereniei;
  Bucură-te, îndreptătorul mândriei;
  Bucură-te, dascălul pocăinţei;
  Bucură-te, stâlpul credinţei;
  Bucură-te, înţelept slujitor al lui Hristos;
  Bucură-te, că ascultarea ţi-a adus folos;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al II-lea
  Spre a evita confuzia cu un alt Iuda, Sfantul Evanghelist Matei te-a numit cu înţelepciune Tadeu, ce se tâlcuieşte ,,lăudător” şi ,,mărturisitor” sau ,,sânii laptelui”. Te-a mai numit şi Levi, arătând astfel râvna şi vitejia ta în lupta pentru Mântuitorul nostru după ce te-ai încredintat că Iisus este Mesia. Iar alţii, numindu-te Varsava, ce se tâlcuieşte ,,fiul întoarcerii” au arătat astfel imensa ta pocăinţă, credinţă şi dragoste, pentru care îi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al II-lea
  Spre tine năzuim, aşadar, cu încredere, o sfinte apostole Iuda, şi te chemăm în rugăciunile noastre. Apără-ne ca un leu de patimile sufleteşti şi trupeşti, ajută-ne sa înţelegem şi să împlinim cuvintele Sfintei Evanghelii, ajută-ne să mărturisim şi noi cu vorba, cu fapta şi cu gândul dreapta credinţă, spre slava lui Dumnezeu si ajutorul aproapelui, pe noi, cei ce-ţi cântăm:
  Bucură-te, râvnă aprinsă;
  Bucură-te, comoară necuprinsă;
  Bucură-te, mărturisitor înflăcărat;
  Bucură-te, luptător avântat;
  Bucură-te, biruinţă a patimilor;
  Bucură-te, bucuria îngerilor;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al III-lea
  În tinereţe ai arătat mai întâi şi neiubire faţă de Hristos, nevrând ca din averea maicii tale sa i se faca parte si Lui. Ţi-ai pus apoi sufletul pentru Hristos, devenind apostolul Lui, dându-ne astfel exemplu de pocăinţă, de smerenie de credintă şi de iubire. Voiai cu înflăcarare ca toată lumea să-L cunoască pe Hristos, să creadă în El, să-l iubească, să se mântuiască şi să cânte în veci: Aliluia!
  Icosul al III-lea
  La tine alergăm, o, sfinte Iuda, ca la unul care înţelegi înşelarea diavolească prin ură şi prin necredinţă să ne vindeci de patimi şi pe noi şi pe apropiaţii noştri ai celor ce-ţi cântăm:
  Bucură-te, dragoste nemăsurată;
  Bucură-te, evanghelie întrupată
  Bucură-te, învăţătorul recunoştinţei;
  Bucură-te, dascălul nevoinţei;

  Bucură-te, cel ales şi încercat;
  Bucură-te, al Preasfintei Treimi slujitor devotat;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al IV-lea
  După Înălţarea Domnului, ai propovăduit, Sfinte, Apostole, Evanghelia mai intâi in Iudeea, în Galileea, în Samaria şi în Idumeea. Apoi ai mers in Arabia, în Siria, în Mesopotamia si in Edesa, cetatea lui Avgar, unde a desavarsit lucrarea începută de catre un alt sfânt cu numele Tadeu, unul din cei şaptezeci de apostoli, cântând lui Dumnezeu : Aliluia!
  Icosul al IV-lea
  Ai binevestit apoi cuvântul lui Dumnezeu şi în Persia, unde ai scris în limba greacă o epistolă către toţi credinciosii scurtă, plină de învăţături folositoare despre taina Preasfintei Treimi şi a întrupării lui Hristos, despre deosebirea îngerilor buni de cei răi, despre Înfricoşata Judecată. Ne-ai sfătuit apoi să fugim de necurăţiile păcatelor trupeşti, de huliri, de mândrie, de neascultare, de invidie, de urâciune, de meşteşugiri şi de vicleşuguri. Ne-ai îndemnat apoi ca fiecare să fim statornici în propria chemare în credinţă, în rugăciune şi în dragoste. Ne-ai învăţat apoi să ne îngrijim de întoarcerea celor rătăciţi la adevărata credinţă şi să ne păzim de eretici a căror pierzare o considerai asemenea sodomitenilor. Ne-ai îndemnat apoi ca, pe langă dreapta credinţă, să avem fapte bune cuviincioase chemării şi vrednice de mântuire, pentru care îi cântăm:
  Bucură-te, că în puţine cuvinte ai spus lucruri mari;
  Bucură-te, povăţuitorul celor slabi şi ai celor tari;
  Bucură-te, aprig luptător împotriva pacatului;
  Bucură-te, cel ce ne ocroteşti de chinurile iadului;
  Bucură-te, apărător al valorilor creştine;
  Bucură-te, cinstitor al rânduielii divine;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al V-lea
  Nu cunoaştem mulţimea durerilor şi a ostenelilor tale, Apostole Sfinte, în timp ce l-ai propovăduit pe Hristos. Ştim, însă, că ai botezat şi ai încredinţat prin minuni popoarele, povăţuindu-le la mântuire. Iar credincioşii ajutaţi prin rugăciunile tale, îi cântă lui Dumnezeu : Aliluia!
  Icosul al V-lea
  Îndrăznim, Sfinte Apostole Iuda, la milostivirea ta. L-am supărat pe Dumnezeu prin faptele noastre de ocară şi suferim din cauza păcatelor noastre. Mijloceşte ajutor după voia lui Dumnezeu, pentru sufletele şi trupurile noastre ce zac în suferinţe sufleteşti şi trupeşti. Credem că tu acelaşi eşti acum ca şi atunci şi poţi să mângâi pe cei întristaţi ori deznădajduiţi ajutându-i în situaţii ce par a nu avea rezolvări, spre slava Preasfintei Treimi. Tu esti cel care ştii că deznădejdea este cel mai mare păcat în care necuratul caută să ne arunce. Ajută-ne să stăruim în rugăciune pe noi, cei întristaţi, şi să înţelegem rostul suferinţei sau să ne izbăvim de aceasta pentru a nu cădea în deznădejde. Ajută-ne să ne purtăm crucea şi să răspundem chemării lui Hristos pe noi cei ce-ţi cântăm:
  Bucură-te, doctor al trupului;
  Bucură-te, vindecător al sufletului;
  Bucură-te, nădejdea celor deznădăjduiţi;
  Bucură-te, apărarea celor asupriţi;
  Bucură-te, dascăl al virtuţii;
  Bucură-te, mustrarea necredinţei;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al VI-lea
  Te-ai dus apoi prin părţile Araratului, unde ai întors mulţime de popor de la înşelăciunea diavolească la Hristos. Ai fost, prins, însă, de închinătorii la idoli şi, după îndelungate chinuri, ai fost spânzurat pe lemn în chip de cruce şi străpuns cu săgeţi de către cei necredincioşi. Şi astfel ai trecut la Hristos Dumnezeu, unde cânţi împreună cu toti sfinţii lui: Aliluia!
  Icosul al VI-lea
  Sfinte Apostole Iuda, slăvim mucenicia ta şi te rugăm să mijloceşti pentru noi dobândirea înţelepciunii pentru a şti cand ne este de folos răbdarea suferinţei şi când trebuie să-l rugăm pe Dumnezeu să ne izbăveasca de aceasta. Ajută-ne să dobândim taria mărturisirii credinţei în aceste vremuri de cernere! Ajută-ne să vieţuim după voia lui Dumnezeu, apărând poruncile divine şi credinţa ortodoxă pentru care te-ai adus jertfă vie pe tine însuţi pe noi cei ce-ţi cântăm:
  Bucură-te, slugă bună ce roade multe ai adus;
  Bucură-te, frate după duh a lui Iisus;
  Bucură-te, că voia Lui ai împlinit;
  Bucură-te, că, la fel ca El, în chip de cruce, pe lemn ai fost răstignit;
  Bucură-te, mucenic ce multe chinuri ai răbdat;
  Bucură-te, cel cu veşnica slavă încununat;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al VII-lea
  Vestea minunilor tale s-a transmis peste timp din neam în neam şi astfel mulţi aleargă la tine atunci când se află în situaţii disperate. Tu pe toţi îi mângâi şi îi indemni să-L cinstească pe Dumnezeu cântându-I: Aliluia!
  Icosul al VII-lea
  La tine alergăm şi noi cei luptaţi de patimile noastre şi ale altor oameni, prin gânduri necurate, prin necazuri îngăduite de Dumnezeu pentru păcatele noastre, prin boli şi prin ispite.
  Bucură-te, alungarea demonilor;
  Bucură-te, vindecătorul bolilor;
  Bucură-te, împăcarea celor despărţiţi;
  Bucură-te, mângâierea celor asupriţi;
  Bucură-te, mustrarea asupritorilor;
  Bucură-te, liniştea rugătorilor;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al VIII-lea
  Multe sunt mărturiile credincioşilor care au apelat la ajutorul tău în situaţii disperate. Fiecare mărturie reprezintă încă o dovadă că apostolia ta continuă şi în zilele noastre, căci, odată cu ajutorul tău, îi îndemni pe toti cei ce ţi se roagă să se pocăiască şi să-I cânte Lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al VIII-lea
  Te rugăm sfinte Apostole Iuda, cercetează vieţile noastre şi vezi dacă ne aflăm pe drumul mântuirii şi dacă voia noastră corespunde cu voia lui Dumnezeu. Ajută-ne cum ştii şi cum poţi. Pe cei în vârstă ajută-i să fie exemple bune pentru cei tineri. Pe cei tineri ajută-i să fie bucurie părinţilor. Pe cei neînţelepti ajută-i să devină înţelepţi. Pe cei necredincioşi ajută-i să devină credincioşi. Pe cei aflaţi în situaţii disperate ajută-i să dobândească credinţă, nădejde şi dragoste. Cerceteaza-ne şi pe noi, cei ce-ţi cântăm:
  Bucură-te, apărătorul cauzelor ce par a fi pierdute.
  Bucură-te, ocrotitorul celor aflaţi în examene;
  Bucură-te, cel ce îi ajuţi pe cei din închisori;
  Bucură-te, vindecătorul celor bolnavi;
  Bucură-te, că aduci linişte în sufletele întristate;
  Bucură-te, ajutorul celor aflaţi în felurite necazuri;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!

  Condacul al IX-lea
  Ai fost închipuit de pictor cu o icoană a Domnului nostru Iisus Hristos pe piept pentru a arăta râvna ta sfântă şi cu o săgeată, spre mărturie a patimirii tale, căci ai fost străpuns cu săgeţi de către cei necredincioşii care nu ştiau să-i cânte lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al IX-lea
  O, Sfinte Apostole Iuda Tadeu, ajuta-ne sa sporim în credinţă, nadejde, dragoste, smerenie, curăţie, milostenie, cumpătare, blândeţe, îndelungă răbdare şi hărnicie. Ajută-ne să ne vindecăm de mânie, mândrie, zgârcenie, lăcomie, desfrânare, invidie, lene, vrăjitorie şi avorturi.
  Bucură-te, nădejde sfântă;
  Bucură-te, chemare neabătută;
  Bucură-te, chip al smereniei;
  Bucură-te, sălaş al evlaviei;
  Bucură-te, Levi, leu al rugăciunii;
  Bucură-te, Tadeu, izvor al înţelepciunii;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al X-lea
  Din pricina dispreţului pentru fapta lui Iuda Iscarioteanul, mulţi preferau sa te numească ,,Levi” sau ,,Tadeu.” Însă tu ţi-ai sfinţit numele în smerenie cântând mereu lui Dumnezeu : Aliluia!
  Icosul al X-lea
  Roaga-te şi pentru noi, Preasfintei Treimi, Sfinte Iuda, să ne dăruiscă Pogorârea Duhului Sfânt, darurile Preasfântului Duh şi rugăciunea în Duh şi în Adevăr, nouă, celor ce-ţi cântăm:
  Bucură-te, următor credincios al lui Hristos;
  Bucură-te, că asculţi şi înveţi cele ce sunt de folos;
  Bucură-te, că ne înveţi să iertăm pentru a fi iertaţi;
  Bucură-te, ne ajuţi să-i fim lui Iisus prieteni şi fraţi;
  Bucură-te, în via lui Hristos lucrător neobosit ;
  Bucură-te, mare apărător al creştinului oropsit;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al XI-lea
  Slăvim pe Preasfanta Treime, căci prin întruparea şi jertfa pe Cruce a Mântuitorului, a facut posibilă calea spre îndumnezeire. O cinstim Preasfanta Fecioară Maria care îî ajuta pe crestini în încercarile lor. Îi cinstim pe toti sfinţii şi îngerii alături de care mijloceşti pentru noi şi-I cânti lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al XI-lea
  Cinstim pomenirea ta, Sfinte Apostole Iuda Tadeu, şi te rugăm să miloceşti ajutor de la Dumnezeu nouă , celor care îţi cântăm:
  Bucură-te, slăvindu-l pe Dumnezeu;
  Bucură-te, rugându-te pentru sufletul meu;
  Bucură-te, mijlocitorul mântuirii mele;
  Bucură-te, apărătorul meu în ispite grele;
  Bucură-te, chipul milosteniei;
  Bucură-te, înfăţişarea smereniei;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al XII-lea
  Cu ce cuvinte vom lauda viata ta smerită, râvna ta înflăcărată şi dragostea ta nemăsurată pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos? Cu ce cuvinte vom lauda minunile tale preaslăvite prin care îi binecuvântezi pe cei care te cinstesc? Negăsind cuvinte pe măsură, îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate şi-i cântăm împreună cu tine: Aliluia!
  Icosul al XII-lea
  Sfinte Apostole Iuda, Îi mulţumim Preasfintei Treimi pentru ajutorul dat creştinilor prin mijlocirile tale şi ne rugăm ca şi de acum încolo să ne ajute şi pe noi să ne bucuram de milostivirea Sa, pentru rugăciunile tale.
  Bucură-te, izgonitorul tristeţii;
  Bucură-te, aducătorul blândeţii;
  Bucură-te, împăcarea celor învrăjbiţi;
  Bucură-te, salvare al celor năpăstuiţi;
  Bucură-te, lauda apostoliei;
  Bucură-te, aflătorul bucuriei;
  Bucură-te, Sfinte Iuda, mare Apostol al lui Hristos!
  Condacul al XIII-lea
  O sfinte Apostole şi mucenice Iuda Tadeu, cel ce ai dobândit atâta iubire pentru Mantuitoul nostru, încât viaţa ta i-ai adus prinos, primeşte această rugăciune şi te roagă pentru apărarea noastră de Antihrist, de demoni şi de duşmani. Ajută-ne în necazuri şi în ispitele ce ne vin de la lume, de la trup si de la necuratul. Mijloceşte înţelepciune tuturor conducătorilor lumeşti si bisericeşti pentru a ne conduce pe caile mantuirii! Ajuta-ne sa trecem netulburati prin vamile vazduhului, ca, mântuiti fiind, să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
  Acest condac se zice de trei ori, după care se zice Icosul I şi Condacul I.
  Rugăciune preluată de pe internet:
  O, Sfinte Iuda Tadeu, ruda a Domnului nostru Iisus Hristos, apostol si martir glorios, stralucit in virtuti si puternic in minuni, credincios si grabnic ajutator al celor ce te cinstesc si se incred in tine, priveste cu ochi milostivi la cel ce astazi alearga la tine si cere mijlocirea ta.

  Tu ai dobandit de la Dumnezeu darul de a ajuta indeosebi pe acei care au pierdut aproape orice speranta si se afla in pragul disperarii.
  Priveste deci la mine si vezi in ce stramtorare ma aflu. Viata mea este o viata de suferinta. Zilele mele sunt pline de durere si necaz, sufletul meu este o mare amaraciune.
  Cararile mele sunt pline de suspine si lacrimi si fara griji mistuitoare care imi macina toata puterea de viata.
  Nelinistea, disperarea si lipsa de incredere in ajutorul de sus imi coplesesc de multe ori sufletul, astfel incat mi se pare ca providenta dumnezeiasca m-ar fi parasit. Atunci sufletul meu se umple de intuneric, credinta se clatina, inima mea slabeste si disperarea se furiseaza in suflet vrand sa se faca stapana peste mine,
  O, Sfinte Iuda Tadeu, tu nu ma poti lasa in starea aceasta grozava. La tine alerg, pe tine te rog, ajuta-mi. Asculta te rog, rugamintea mea! Nu ma voi departa de tine pana cand nu ma vei asculta. Grabeste-te si vino-mi te rog in ajutor si nu ma lasa ca increderea mea in tine sa fie rusinata. Fie ca prin mijlocirea ta sa se preamareasca si intru mine nesfarsita milostivire a lui Dumnezeu. Asculta-mi rugaciunea mai ales in necazul meu cel mare pe care il am acum si da-mi grabnicul tau ajutor in ( se marturiseste necazul ).
  Nu lasa ca sufletul meu sa ramana zdrobit de aceasta lovitura a durerii si sa cada in disperare. Asculta-ma o, Sfinte Iuda Tadeu, implineste-mi rugamintea si eu iti voi fi recunscator in toate zilele mele.

  Te voi cinsti ca pe cel mai de seama ajutator al meu.

  Voi multumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea ta si voi raspandi pe cat imi va sta in putere cinstirea ta intre oameni. Amin.

  Am primit si eu acest acatist. As vrea sa stiu daca e corect. Eventual, parerea unui preot.

  Apreciază

  • oarecare said, on august 22, 2016 at 2:05 pm

   E foarte adevarat , ca se face schisma cu Hristos si cu biserica lui, dar si cei care promoveaza cipurile si spun ca nu sunt dogmai tot schisma cu Hristos fac si ei … asta a propos de Pr Vulcanescu care nu vede in cipuri nicio problema…

   Atentie … la Dumnezeu nu merge cu jumatatile de masura.. Asa ca e timpul ca si Pr Vulcanescu sa spuna cu cine este… ori cu Dumnezeu ori cu dracu’ … ca nu duca atatia oameni care il cred marturisitor (pt ca lupta impotriva ecumenismului ) in iad…

   E ceva ca in povestirile Parintelui Cleopa despre cursele dracului… cand cheama Satana la raport toti dracii si ii intraba cum au inselat pe oamenii :

   ”Atunci a iesit unul din multime si a zis:
   – Sa traiesti, întunecimea ta! Am venit sa dau raport, cum însel eu pe oameni!
   – Ei, sa vedem! – Eu, zice el, îi spun omului asa: „Mai omule, mai du-te la biserica, mai posteste, mai roaga-te, mai fa chiar si milostenie, si alte fapte bune. Mai, dar nici cu dracul nu te strica! Mai du-te la restaurant, mai mergi la crâsma, la jocuri, la petreceri, la jocuri de noroc, ca si cu lumea asta sa te mai veselesti!”

   Aveti mai jos link-ul cu povestirea toata:
   http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfatuld.htm

   Din acelasi film e si Pr Vulcanescu care ne spune ca ecumenismul e rau dar daca luam cipuri nu patim nimic …pt ca cipurile nu sunt dogma…

   Sper sa-si vina in fire cat mai repede, e pacat de dansul…face treaba buna cu ecumenismul dar e in zadar …daca se afla intr-o asemenea inselare cu cipurile , pt ca tot pe drumul spre iad merge din pacate…si mai trage si pe altii dupa el…

   Iertati, parinte, dar asta e adevarul din pacate !

   Apreciază

 19. Constanta said, on august 22, 2016 at 1:07 pm

  ASTRADROM a facut publica ieri o scrisoare de marturisire :

  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.fr/2016/08/sinodul-din-creta-scrisoare-de.html

  http://www.petitieonline.com/scrisoare_de_marturisire

  Apreciază

 20. acelas said, on august 22, 2016 at 5:25 pm

  cu ce se ocupa serviciile si in alte tari, sau mai ales, ca ne-am luat dupa ele …, numai cu „protectia” cetateanului..

  http://www.evz.ro/mi5-a-impiedicat-timp-de-ani-de-zile-scotland-yardul-sa-l-aresteze-pe-clericul-terorist-anjem-choudary.html

  .

  Apreciază

 21. mihai said, on august 23, 2016 at 10:47 pm

  Interesant şi acest articol mai vechi postat de fratele Vasile:
  https://saccsiv.wordpress.com/2014/02/07/serpeasca-de-la-razboi-intru-cuvant-teoria-pre-pecetii-frizeaza-erezia/

  Apreciază

 22. mihai said, on august 24, 2016 at 5:40 pm

  Ca să ştie toţi creştinii, cu cine au de-a face, de unde se informează şi care-i treaba cu acel blog..

  Acelaşi Ionuţ Butoi, administratorul de la „cuvantul-ortodox” (fost razbointrucuvant) este autorul scriiturilor:

  Convertirea la modernitate. Teme de politică paşoptistă:

  http://www.civitas99.ro/volume/ionut1_vol1.pdf

  Consideraţii asupra partidelor politice mici în sistemul de partide românesc:

  http://www.civitas99.ro/volume/ionut1_vol2.pdf

  -http://www.unibuc.ro/n/organizare/dirresumane/post-vaca/desf-conc-orga-in-facu/docs/2015/ian/14_13_35_25CV-BI-formal-el.pdf

  Apreciază

  • el said, on august 24, 2016 at 8:41 pm

   mihai

   EXACT el e, labarici „expertul” „ortodoxiei” internetiste !
   ….. le „talcuieste” din BUTOIUL lui cu CACAT !

   MANIPULATOR scolit sa faca asta ! ANAL-is T PERVERS !

   Apreciază

 23. mihai said, on august 25, 2016 at 4:21 pm

  Da, am observat şi eu că aceşti indivizi se folosesc de textele Sfinţilor Părinţi şi le răstălmăcesc pentru a-i manipula pe credincioşii creştini. Ceea ce este extrem de grav!!! Nu au nici o treabă cu teologia aceşti oameni.

  Ei au fost special instruiţi ca să se joace cu minţile oamenilor, ale credincioşilor ortodocşi…
  Unul cu politica, celălalt cu (re)educarea aşa zis creştin-ortodoxă, POLITIC CORECTĂ !!!
  Vor să controleze minţile creştinilor ortodocşi. Prin manipulare şi diversiune, vor să-şi impună influenţa în BOR.
  Şi culmea, pentru ca amăgirea să fie şi mai mare printre credincioşi ortodocşi, se prezintă pe ei, ca şi cum ar fi cei cu dreaptă socoteală şi cu discernământ (ca şi cum ar avea darul deosebirii duhurilor).

  Ipocrizie, trufie şi tupeu maxim !
  .
  Sunt vicleni, vicleni, vicleni… vorba părintelui Adrian Făgeţeanu…

  Apreciază

 24. […] VIOREL ISTRATE despre “VEDETELE ORTODOXIEI” pro MARELE SINOD: Cuvantul Ortodox (fost Razboi intr… […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: