SACCSIV – blog ortodox

HARTI TEMATICE EUROPA. La ce sta Romania bine, comparativ cu alte tari

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 15, 2016

GEOGRAFILIA ne prezinta cateva harti interesante. Am ales o parte, restul le gasiti acolo.

Asadar, iata ce putem citi in articolul http://geografilia.blogspot.ro/2016/08/harti-tematice-care-evidentiaza-10.html

 Sătul de propaganda media, care insistă parcă prea mult pe aspectele negative din această țară, m-am gândit să realizez câteva hărți choroplet de contrabalansare a acestui curent. Da, nu vă mirați, suntem și noi buni la ceva… Printre temele abordate și-ar fi putut face loc și altele, cum ar fi proporția vorbitorilor de limbi străine (franceză, italiană, spaniolă, engleză), ospitalitatea locuitorilor, amploarea rezistenței anticomuniste, pionieratul și invențiile în diverse domenii etc.

[…]

4. Numărul indiviziilor din speciile de carnivore mari: urs brun, lup, râs (Sursa datelor). România deține populația cea mai numeroasă la nivel european. Carnivorele mari sunt extrem de importante în cadrul lanțurilor trofice fiind un indice al sănătății ecosistemelor și al gradului de naturalețe. Mediul nostru natural este foarte căutat de turiștii străini pentru biodiversitatea sa, care s-a redus dramatic în țările lor. Însădefrișările masive constituie dușmanul numărul 1 al carnivorelor mari, al biodiversității și al nostru al tuturor, mai ales că numărul carnivorelor este totuși îngrijorător de mic raportat la siguranța supraviețuirii speciilor

5. Procentul celor care se spală pe mâini cu apă și săpun după ce merg la toaletă (Sursa datelor). Un obicei care pentru noi este absolut normal și civilizat. Se pare că nu toți europenii gândesc ca noi.

6. Indicele de obezitate. România se menține încă bine la acest capitol nu neapărat datorită vreunei educații gastronomice deosebite. Sunt o mulțime de alți factori care trebuie luați în calcul (sărăcia, alimentația precară, morbiditatea etc.). Oricum în anii următori proporția adulților obeji se va mări și la noi. Copiii sunt mai mult și mai nesănătos hrăniți, fac mai puțin sport și sunt mai sedentari decât generațiile trecute.

7. Consumul de cocaină. În general se observă o diferență între Europa de Vest și Europa de Est, cocaina fiind unul din drogurile cu preț ridicat.

[…]

9. Indicele de criminalitate (Sursa datelor). Încadrează România în grupul celor mai sigure societăți europene. Multe frici și griji au românii, însă nu și frica de a-și lăsa copiii să meargă singuri la școală sau frica de a-și lăsa soțiile să meargă singure seara pe stradă. În multe orașe europene așa ceva a devenit de neconceput.

10. Credința în Dumnezeu (Sursa datelor). Datele au fost obținute printr-o sondare Eurobarometru din 2010. Poate unii s-ar mira de prezența hărții în acest top, însă din punctul meu de vedere constituie un mare motiv de speranță că societatea românească nu s-a dărâmat de tot. N-aș vrea să trăiesc într-o țară care-și transformă bisericile în cluburi și baruri (sau muzee și biblioteci în cazurile mai fericite). Cred că și celelalte țări ar putea fi la fel de verzi, dar, din păcate pentru ele, doar în stare de război, foamete sau pandemii.

de Ionuț Tudose

12.08.2016

   Comentariu saccsiv:

Ar fi utila si o harta cu amploarea rezistenței anticomuniste.

Cititi va rog si:

HARTA: Cum au schimbat comunistii numele de localitati cu semnificatie crestina

 

Reclame
Tagged with: ,

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ionuț said, on august 15, 2016 at 4:12 pm

  În legătură cu link-ul din baza articolului, am publicat o variantă nouă a acelei hărți, conținutul este același dar calitatea este mult mai frumoasă (și dinamică): http://geografilia.blogspot.ro/2016/05/harta-noua-numele-de-localitati-cu.html

  Apreciază

 2. Ionuț said, on august 15, 2016 at 4:18 pm

  De mult mă gândesc să fac o hartă a rezistenței anticomuniste, clară, frumoasă și completă. O hartă care să le înglobeze cumva și pe cele din articolul acesta: http://geografilia.blogspot.ro/2015/10/harti-romania-martira.html. Chiar și a locurilor de martiriu pre-comuniste (interbelice). Sper să revin cât mai repede cu noutăți în acest sens.

  Apreciază

  • saccsiv said, on august 15, 2016 at 5:00 pm

   Ionuț

   Sa-mi dai un semn.

   Apreciază

  • cosminmatiu said, on august 15, 2016 at 8:29 pm

   Poate faci si o harta cu cei care au credinta adevarata, faptul ca multi cred in Dumnezeu, un dumnezeu dupa parerea lor nu are nici o valoare

   Apreciază

   • cosminmatiu said, on august 15, 2016 at 8:36 pm

    Tot asa poti sa faci pe culori cu procente. Ar fi frumos. Cel mai mare lucru in lumea asta este sa fii ortodox dreptcredincios pentru ca singurul scop al omului pe pamant este mantuirea.

    Apreciază

 3. Zeus Ludus said, on august 15, 2016 at 7:13 pm

  Reblogged this on Zeus Ludus.

  Apreciază

 4. energein7 said, on august 15, 2016 at 8:04 pm

  Reblogged this on energein7's Blog.

  Apreciază

 5. el said, on august 15, 2016 at 8:44 pm

  prietenii mei !

  Apreciază

 6. gheorghi said, on august 15, 2016 at 11:49 pm

  Referitor la
  „Procentul celor care se spală pe mâini cu apă și săpun după ce merg la toaletă”
  amintesc folosirea dezinfectantelor semilichide (gel) specifice cabinelor mobile si nu numai.
  Tot la „toaleta” se folosesc pisoare cu ceva chimicale ca sa se mai foloseasca apa…
  ––––-
  Nu zic ca ar fi mai bine, nu simti mainile mai curate … „stii” ca ar fi mai curate, ca asa ti se spune…

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: