SACCSIV – blog ortodox

Manastirea Petru Voda asteapta ceea ce nu se va petrece niciodata

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 12, 2016

Iata ce putem citi la http://manastirea.petru-voda.ro/2016/08/12/despre-documentele-conferintei-din-creta/:

În conformitate cu Sfintele Canoane, vom prezenta cu smerenie propunerile şi gîndurile noastre cu privire la hotărîrile conferinţei din Creta (16-26 Iunie a.c.) într-o adresare scrisă, oficială, argumentată scripturistic şi patristic, la următoarea întrunire Sinodului B.O.R., aşteptînd în post şi rugăciune ajutorul şi luminarea lui Dumnezeu.

În conformitate cu Sfînta Predanie şi cu învăţăturile părintelui nostru duhovnic şi ctitor, Arhimandritul Justin Pârvu, oprirea pomenirii ierarhului locului se poate face numai după ce acesta se va fi împărtăşit din acelaşi potir cu ereticii.

Mănăstirea Petru Vodă

Comentariu saccsiv:

   Daca se limitau la prima parte a comunicatului, era bine. Se mai gandeau, mai scriau, una, alta.

Sminteala mare vine insa in a doua parte. Regasim aceeasi ratacire grava ce dovedeste din plin neintelegerea actiunilor ecumeniste ale papusarilor ce pregatesc terenul ANTIHRISTULUI. Anume, si-au ales si ei un hotar fantoma dincolo de care cica nu vor trece. Aidoma celebrilor intrusi:

Schema distrugerii rezistentei anti cip este folosita pentru a distruge si miscarea anti ecumenista: MISIUNEA SERPEASCA a blogului “CUVANTUL ORTODOX” / Ce spunea parintele JUSTIN PARVU? / NU PLECAM DIN BOR, ci NU MAI POMENIM IERARHII. Dar de cand?

Aidoma Mitropolitului Teofan:

Video: MITROPOLITUL TEOFAN raspunde MIRENILOR pe tema MARELUI SINOD

Acest hotar, zic toti acestia, dincolo de care avem voie sa piuim si noi cate ceva, trebuie sa fie momentul in care Ierarhii Ortodocsi se vor impartasi din acelasi potir cu ereticii. Pana atunci, tot ce edifica papusarii de zor intru ecumenism, nu reprezinta vreo problema prea grava.

Insa acest hotar, am mai zis-o, este un hotar fantoma. Pentru papusarii ecumenismului aceasta impartasire din acelasi potir nici nu trebuie neaparat sa aiba loc. Poata chiar sa vina si ANTIHRSITUL si ea sa nu se petreaca. Caci ecumenismul pare un ghiveci, un amestec de religii, doar la o privire rapida. La o analiza mai aprofundata se poate usor observa ca e de fapt un soi de uniune in care fiecare e cu a lui dar drumurile fiecaruia duc la acelasi Dumnezeu. Doctrina asta e arhisuficienta pentru a-l accepta toti pe ANTIHRIST. Nu e necesar ca islamistul sa intre in sinagoga si nici Ortodoxul sa mearga la potirul catolicului. Ba din contra, daca il obligi pe islamist sa se roage in sinagoga s-ar putea sa intampini o acerba rezistenta. Iar papusarii n-au nevoie de o astfel de rezistenta. La ce le-ar folosi, atata timp cat printr-o unitate in diversitate isi ating cu mult mai bine scopul?

Asa ca a astepta momentul impartasirii din acelasi potir e din aceeasi categorie cu asteptarea Sfintilor Ilie si Enoh:

Sfintii Prooroci ILIE si ENOH vor veni inaintea lui ANTIHRIST sau in timpul lui ANTIHRIST? Ii asteptam intai pe ei ca sa ne trezim sau va fi deja aproape prea tarziu?

Sa ne amintim si de profetia Sfantului Lavrentie de Cernigov:

Luaţi aminte la toate cele ce vă spun căci totul se pregăteşte cu foarte mare viclenie . Toate bisericile şi mănăstirile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogăţii, ca niciodată, dar să nu mergeţi în ele. Antihrist va fi încununat ca împărat în marea biserică din Ierusalim cu participarea clerului şi a Patriarhului. Intrarea şi ieşirea din Ierusalim va fi liberă pentru orice om, dar atunci să vă străduiţi să nu vă duceţi, căci totul va fi spre a vă linguşi pe voi, ca să vă atragă în ispită.

   Antihrist va proveni dintr-o femeie curvă, o evreică dintr-al doisprezecelea neam de preadesfrânaţi. Deja de la adolescenţă se va deosebi de semenii săi prin capacităţile sale intelectuale deosebite, care se vor manifesta la el mai ales după vârsta de 12 ani când, plimbându-se prin parc cu mama lui, se va întâlni cu satana care ieşind din beznă (din adâncul iadului) va intra în el. Băiatul se va cutremura de spaimă dar satana îi va spune: „nu te teme şi nu te înspăimânta, eu te voi înălţa pe tine”. Acest copil îi va uimi pe toţi cu inteligenţa sa. Şi aşa, din el va încolţi şi se va coace în chipul omului „antihristul”. Când satana va fi întronat, în timpul punerii coroanei se va citi Simbolul Credinţei – Crezul -, dar el nu va permite ca acesta să fie citit corect, iar acolo unde vor fi scrise cuvintele „şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu el se va lepăda de acestea şi se va recunoaşte doar pe sine. La încoronare, antihristul va avea mănuşi pe mâini, iar când le va da jos ca să-şi facă Sfânta Cruce, Patriarhul va observa că el în loc de unghii are gheare şi aceasta îi va întări bănuiala sa că acesta este antihristul. Atunci Patriarhul va exclama: „Acesta este antihristul” pentru care Patriarhul va fi omorât.

Cititi va rog mai multe la:

PROFETIA Sfantului LAVRENTIE DE CERNIGOV despre ANTIHRIST

E din aceeasi categorie si cu acel serpesc hotar pus de unii in privinta cipurilor. Cum ca sa le refuzam de abia cand ni se va cere simultan sa ne si lepadam:

666 si LEPADAREA

In concluzie, va veni ANTIHRISTUL si Manastirea Petru Voda va astepta inca sa se petreaca ceva ce nici nu se va petrece …

Sa ne amintim si de balbaiala Manastirii Petru Voda in chestiunea cipului.Trecuse deja un an de la mutarea la Domnul a Marelui Duhovnic Justin Parvu si inca nu era clar cam in ce directie se indreapta manastirea ctitorita de dragul nostru parinte. De aceea unii frati chiar ajunsesera sa intrebe:

Articolul zilei (20.01.2014): DE CE TACE MANASTIREA PETRU VODA? Saptamana de rugaciune pentru venirea antihristului se incheie dar nu se aude nici macar un mieunat din directia ctitoriei leului ortodox, ce pe vremea cand ragea, se cutremurau si cei mai inalti dintre vandutii diavolului

Si vazand staretul si cei ce-l consiliaza / indruma / controleaza ca tacerea aia prea bate la ochi, a / au postat pe site-ul manastirii in sfarsit o vorba:

IN SFARSIT … Staretul Hariton Negrea: CINE PRIMESTE ACTELE ELECTRONICE SE LEAPADA DE HRISTOS

Evident ca ne-am bucurat, dar ne-am intristat inapoi repede, caci la nu multa vreme:

Staretul HARITON NEGREA retrage articolul anti cip de pe site-ul Manastirii Petru Voda, „In urma reacțiilor negative avute la adresa mea” …

Cat despre ceea ce a zis in mod real parintele Justin Parvu in privinta Ierarhilor, cititi va rog finalul articolului:

Schema distrugerii rezistentei anti cip este folosita pentru a distruge si miscarea anti ecumenista: MISIUNEA SERPEASCA a blogului “CUVANTUL ORTODOX” / Ce spunea parintele JUSTIN PARVU? / NU PLECAM DIN BOR, ci NU MAI POMENIM IERARHII. Dar de cand?

 

132 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sluga netrebnica said, on august 12, 2016 at 5:11 pm

    Daca vrem sa ramanem in Biserica, fiind noi insine Biserica cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca, si sa ne purtam ca adevarati ortodocsi, dreptcredinciosi, hotarele noastre trebuie sa fie doar Canoanele sfintilor Apostoli si ale sfintilor nostri Parinti.

    In Canonul 15, Sinodul I-II, este hotarat foarte clar ca trebuie sa te desparti de episcopul care propovaduieste public erezia.
    In Canonul 45 Apostolic, este hotarat ca episcopul care se roaga cu ereticii sa fie afurisit.

    Unde, cand si de catre cine s-a hotarat ca poti ramane in comuniune cu patriarhii, episcopii sau preotii cazuti in erezie, pana la impartasirea comuna din acelasi potir?

    Ori suntem dreptcredinciosi si ne tinem de invatatura cea dreapta a Canoanelor Ortodoxe, ori, din necredinta sau prostie, incepem sa ne punem noi insine propriile hotare si astfel sa devenim la fel ca cei cazuti in erezie?

    Daca ne tinem de sfintele Canoane nu vom cadea in vicleniile celor ce vor sa ne tina in comuniune cu ereticii si sa ne piarda, prin inventarea de false hotare.

    Apreciat de 4 persoane

    • el said, on august 12, 2016 at 7:59 pm

      Sluga netrebnica

      FOARTE BINE ai spus!
      La el gandesc si (cum pot) marturisesc si eu pacatosul.
      Toti NEASCULATATORII de Dumnezeu si de Invataura Ortodoxa a Sfintilor Parinti MERG IN IAD!

      „argumentatia” lor e NIMIC sau mai degraba VICLEANA LEPADARE de DUmnezeu si va sta marturie impotriva lor la Judecata cand vor auzi cuvantul Mantuitorului : ” NU VA CUNOSC pe voi !”:

      Apreciază

    • el said, on august 13, 2016 at 6:31 am

      Sluga netrebnica

      Manastirea Petru Voda care „marturiseste” asa ceva este IN EREZIE si APOSTAZIE !

      Apreciază

  2. tudor said, on august 12, 2016 at 6:08 pm

    Nu e bine ca intrerup pomenirea numai cand se impartasesc din acelasi potir.

    Asa ajung in primejdie si mai mare atat ierarhii, preotii, calugarii, mirenii
    cat si ereticii. Pentru ca pastrand Ortodoxia, ereticii o au tot timpul in fata
    si se pot intoarce daca vor. Dar asa, ii smintesc si mai tare dandu-le apa la moara.
    Sa ne rugam sa nu ajunga sa raspunda si pentru caderea ereticilor.

    Noi pastram dreapta credinta lasata de Insusi Mantuitorul.
    Nici un pas inapoi, nu deznadajduim pana la sfarsitul vietii noastre.

    Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!

    Apreciază

  3. emanuel1979 said, on august 12, 2016 at 6:08 pm

    Mdea …
    Ha ha ha : ” În conformitate cu Sfînta Predanie şi cu învăţăturile părintelui nostru duhovnic şi ctitor, Arhimandritul Justin Pârvu, oprirea pomenirii ierarhului locului se poate face numai după ce acesta se va fi împărtăşit din acelaşi potir cu ereticii „.
    Dar canonul 15 al sinodului I-II de la Constantinopol din anul 861, nu face parte din sfanta predanie, monahi ai manastirii Petru Voda ? Canon care ne da dreptul sa nu ii mai pomenim pe ecumenisti inca din momentul in care au propovaduit erezii, adica de acum 100 de ani, de cand au inventat ecumenismul … dar zelotii din sf munte, care nu pomeneau pe patriarhul ecumenic din cauza schimbarii calendarului … Din cate stiu eu, P Iustin a spus ca sa ii dam anatema pe ierarhi cand se vor impartasi din acelasi potir cu ereticii … Pe cand nepomenirea ierarhului este o masura minimala, in comparatie cu anatemizarea ecumenistilor la un sinod ortodox. E doar un avertisment dat lor.

    Apreciază

  4. el said, on august 12, 2016 at 6:30 pm

    REEDUCATII model ! si au si damf de „marturisitori”…. ca monahul Teodot ! … si NU NUMAI ei….
    ASTIA SLUJESC Ecumenismului cu mai multa ravna si folos decat ecumenistii insisi pentru ca creand impresia FALSA ca sunt impotriva lui, ei de fapt SUSTIN STAREA actuala de EREZIE si CADERE DIN HAR a ecumenistilor si IMPING poporul la ratacire si UMPLU Bisericile ecumenistilor de prosti.

    si luand in gurile lor SPURCATE Inavataturile Sfintilor si ale Parintior recenti, ale celor ADEVARAT ANTIECUMENISTI ….le DETURNEAZA in favoarea ecumenismului caci poporul PROST care le urmeaza, auzindu-ii ca vorbesc despre aceia si PAR a fi de un uget cu ei, desi NU SUNT ci DIMPOTRIVA, se lasa amagit sa ii urmeze si….sa creada ca e si antiecumenist si lipsit de EREZIE !
    acestia DISTRUG Martrisirea CURATA a acelora si o FALSIFICA !

    asadar de astfel de „marturisitori ” ARE NEVOIE ecumenismul !! de aceea NU vor fi nicodata stramtorati sau prigoniti efectiv caci ORICE ar face sau zice ei DACA TRIMIT poporul la Bisericilor ERETICILOR nimic nu le poate dauna acestora , ba ei ZIDESC TEMEINIC la lucrarea ecumenista ! ecumenistii sunt multumiti de asa „marturisitori” !

    Apreciat de 1 persoană

    • Augustin-de-Florina said, on august 12, 2016 at 7:16 pm

      Frate ‘el’ si frate Vasile, trebuie sa insistam pe acest subiect, rogu-va! Cred ca si pe mine m-ati inteles gresit, asa cum si eu nu am inteles pe fratele Vasile, care a zis ca ‘asta cu potirul comun de fapt nici nu se va petrece’… In primul rand, eu nu vad nicio diferenta intre Liturghiile facute cu ereticii-papistasi si aghiasma facuta in comun cu ei. Niciuna! Dar, nici nu vad cum sa nu se ajunga la potir comun, atata vreme cat semnale am avut atat prin ereticul Corneanu, cat si prin spusele inselatului Bartolomeau Anania, Calciu, etc, cu referire la faptul ca papa este arhiereul lui Hristos si papistasii sunt Biserica Apostolica. Nu are cum sa nu se ajunga la potir comun… E ca si cum, toti barbatii care s-ar casatorii de acum, cu acte, nu s-ar culca cu nevestele lor niciodata. E ciudat. Desigur, nu vor veni cardinalii papistasi sa faca slujbe si la Vascauti si la Cucuietii din deal, in sate, ci vor face aceste slujbe sporadic, la tv, in catedrale mari si in orase mari. Ca vrei sa faci aghiasma cu ei, ca vrei sa faci Impartasanie (adica Liturghii, Hirotonii), mie mi se pare totuna. Potirul comun are in vedere o nuanta. intrarea in Altar impreuna, unde s-ar putea face Liturghie, impartasire comuna si hirotonii in cadrul Liturghiilor. De aceea, oamenii, nu vor crede nimic din ce spunem noi pana nu-i vor vedea pe astia in Altare cand, si atunci, se vor dezmeticii foarte putini, dar o vor face. A spune ca nu se va ajunge, sau ca nu trebuie neaprat sa se ajunga la potirul comun vreodata, e ca si cum am marturisi ca nu avem nicio amestecare cu ei vreodata. Oamenii, chiar daca nu intreaba pe aci, isi pun problema. dar de ce schimbarea asta radicala acum, atata vreme cat abureala ecumenismului este peste Ortodoxie si peste lume de un secol. La intrebarea asta as vrea sa le raspunzi frate ‘el’, acestora care sigur se intreaba de ce ai tu dreptate. Oare pentru ca 28 Iunie 2016, la Creta, a insemnat momentul maxim de cotitura si hotarare? Sau care alt motiv? Monahul Teodot e si el in ceva ceata, ca toti cei 15.000 de preoti, sa fii sigur de asta. De mireni nu mai vorbim; ei nu stiu nici unde e Biserica, nici care e Biserica nici ce inseamna Biserica. Ei nu stiu (majoritatea), care e credinta sfanta si daca o fi chiar a lor, cea Ortodoxa. Pentru ca s-a tacut in secolul asta de ecumensim, preotii nu stiu de ce se petrece totul asa de abrubt, de de acum se pune franc problema ca papistasii nu au botez si hirotonie. Preotii nu citesc frate Sfintii Parinti, unii nu se spovedesc toata viata lor. Au lat stil de viata, destul de nebisericesc (in profunzimile lor). Cu toate astea, fratilor, mai sunt unii preoti care pot fi salvati si unii mireni, si noi pentru acestia trebuie sa mai facem ceva. De aceea va rog pe voi sa explicati mai in amanunt…

      Apreciază

      • saccsiv said, on august 12, 2016 at 9:00 pm

        Augustin-de-Florina

        De ce acum? Pentru ca a avut loc acea adunare numita de ei Sinod Mare si Sfant.

        Spune-mi te rog in ce canoane ai citit despre acest hotar al impartasirii din acelasi potir cu ereticii? Adica ca de abia dupa trecerea de acest hotar s-ar impune caterisirile si restul?

        Apreciază

      • Constanta said, on august 12, 2016 at 10:10 pm

        Augustin-de-Florina

        Imi permit sa fac si eu o remarca pentru ca simt nevoia sa apar reputatia a doi oameni extraordinari : IPS Bartolomeu Anania si Parintele Gheorghe Calciu. Cine stie la ce anume te-ai gândit cand i-ai catalogat drept „inselati”, dar este, spun eu, o mare nedreptate fata de modul lor de a apara dreapta credinta ortodoxa.

        Este bine sa avem discernamant, sunt de acord cu tine, dar sa nu aruncam cu laturi in dreapta si-n stanga si sa murdarim niste oameni care oricum nu se mai pot apara !!

        Iarta-ma de interventie !

        Apreciază

      • tibi said, on august 12, 2016 at 11:12 pm

        Noroc cu tine ca ne-ai luminat, ca ramaneam si noi in ceata ca Teodot si cei 15.000 de preoti, ca inselatii de Anania, Calciu, etc.

        Apreciat de 1 persoană

      • valentindortodox said, on august 13, 2016 at 3:03 am

        mulţi oameni zic Da de ce să fie credinţa mea mai adevărată ca a altuia, ce oi fi eu mai cu moţ…. da chiar şi popa îi învaţă aşa… că nu e mai prejos catolicu şi protestantu şi nu avem voie noi să judecăm cine se va mântui după credinţa lor …. adică ei susţin că există şi în protestantism şi în catolicism mântuire.ceea ce e erezie.
        dar majoritatea oamenilor aşa spun.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on august 13, 2016 at 6:19 am

        Augustin de Florina

        raspunsul Bisericii:

        „scrisorile Sf. Teodor Studitul, care răspunde adeseori la situații și probleme concrete: „(Dacă episcopul nu s-a aflat în sinodul adulter şi îl numeşte adunătură mincinoasă, dar îl pomeneşte pe mitropolitul său care s-a aflat în acel sinod, dacă deci trebuie să ne împărtăşim de la un preot al [acelui] episcop ortodox) am răspuns şi în alte [dăţi], în scrisorile către Evod, că:

        • Pentru iconomie, trebuie [să ne împărtăşim], numai el să nu liturghisească împreună cu ereticii. Căci nu e nimic, de vreme ce îl pomeneşte pe episcopul ortodox, chiar dacă acela, de frică, îl pomeneşte pe mitropolitul său eretic. ( COROLAR pe exemplu practic actual: de plilda la PS Galaction TE POT DUCE SI IMPARTASI !!)
        • Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de obşte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] -, ar putea fi acceptat [acel preot] să binecuvinteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient părtăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vreun altul [de acest fel].( LA POPII care NU primesc erezia ecuenista dar POMENESC pe episcopul lor ERETIC ecumenist NU POTI MERGE la SF Liturghie/Imparatsanie/Spovedaie/Sf Tane….ci DOAR la rugaciuni simple …si asta DOAR DACA NU a stiut ca episcopul lui era ERETIC cand l-a pomenit !”

        PRICEPI?

        raspunsul la intrebarea ta se afla aici, citeste iarasi cu atentie ! citez partial din :

        Anexa 7 a textului de adresare catre APOSTATUL si ERETICUL FOSTepiscop savu ( FOST teofan, FOST crestin ortodox !!!) :

        „3. Mărturii ale Sfinților Părinți

        În literatura patristică se regăsesc nenumărate mărturii despre îngrădirea de comuniunea cu cei care cred și mărturisesc o erezie sau cu cei care sunt în comuniune euharistică cu ereticii.
        Sfântul Vasile cel Mare scrie în anul 372, deci înainte ca erezia pnevmatomahă a lui Macedonie să fi fost condamnată la sinodul II ecumenic, către credincioșii din Tars rămași ortodocși: „nu trebuie să numim pe Duhul Sfânt creatură şi nici să nu primim în comuniune pe cei care-L numesc aşa.” Iar în Mărturisirea de credință din 373 scrie: „iar de comuniunea cu cei care numesc pe Duhul Sfânt creatură să ne ferim, socotindu-i adevăraţi hulitori de Dumnezeu.”
        Sfântul Vasile se îngrijea însă și de toți cei păstoriți de către el ca să nu se întineze prin comuniunea cu ereticii, căci fiind învinuit de legături cu ereticii, el se apără spunând că nici el dar nici cei din eparhia lui nu au avut vreo comuniune cu ereticii: „Vor spune poate că eu ţin legături cu Apolinarie şi am în mine aceste învăţături rătăcite. Să se prezinte dovezi pentru acest lucru! Dacă ştiu să cerceteze adevărul, s-o declare şi veţi putea proba atotştiinţa lor! Dacă dovedesc comuniunea mea cu el după cele văzute şi cunos¬cute clar de toţi, să arate fie epistola canonică trimisă de mine către el şi de la el către mine, fie legăturile dintre clericii lui şi ai mei, dacă am primit pe cineva cândva de la ei la rugăciunea de comuniune!” În epistola către călugărul Urbikios Sf. Vasile îl roagă pe acesta „să faci în aşa fel ca aceste rătăciri să-şi primească de la Biserică îndreptarea lor şi să stai departe de comuniunea cu ere¬ticii, căci, să ştii, în aceste privinţe nepăsarea nimiceşte libertatea de vorbire pe care trebuie s-o avem în Hristos.”
        Este de preferat moartea fizică față de împărtășirea cu ereticii, cum tot Sf. Vasile arată: „Oricum, Cuvioşia Ta nu te-ai înşelat cînd ai spus că acel Asclepios, care a fost crunt bătut de arieni, a murit în urma rănilor, mai bine spus a preferat să se mute la viaţa veşnică, decât să intre în co¬muniune cu cei de soiul lui Doic.”
        Păstrarea comuniunii cu cei care cugetă și în același timp mărturisesc erezia pe față deschide larg poarta către împrăștierea și propagarea ereziei printre cei credincioși. Astfel un alt motiv, deloc de neglijat, pentru care se recurge la această măsură a necomuniunii este acela de a feri turma cea cuvântătoare de boala molipsitoare a ereziei. Scriind Către cei din Apus, Sf. Vasile le cere ca pe arieni să-i dea „pe faţă înaintea tuturor Bise¬ricilor Răsăritului pentru ca, ori să vină într-adevăr alături de noi, fixându-şi atitudinea în acest sens, ori, dacă rămân în izolarea lor, să menţină numai pentru ei acea stricăciune, fără ca, prin comuniune des¬chisă, să poată transmite rătăcirea lor şi celor din jurul lor.” Pentru realizarea acestui lucru se cere ca numele ereziarhilor să fie bine cunoscute în toată lumea și memorate iar comuniunea cu cei necunoscuți să se facă numai după cercetarea lor amănunțită cu privire la credința lor.

        Dar și împreună-împărtășirea cu ereticii este aspru condamnată de Sfinții Părinți.
        „Precum dumnezeiasca Pâine , atunci când se ia de către drept-credincioși, îi face pe toți cei ce se împărtășesc un singur trup, așa și pâinea eretică, de vreme ce îi face pe cei ce o primesc în acest chip (ca împărtășanie) să aibă părtășie între ei, îi face un trup potrivnic lui Hristos.”
        „Despre preotul ortodox, dar care pomeneşte, din frica de prigoană, pe episcopul eretic […]: dacă nu va liturghisi împreună cu un eretic şi nu se va împărtăşi cu unii ca aceştia, trebuie primit unul ca acesta când e vorba de mâncat împreună şi de psalmodiere şi de binecuvântarea bucatelor (şi aceasta prin iconomie), dar nu la dumnezeiasca împărtăşanie. Şi, cât timp ţine erezia, trebuie să se cerceteze neapărat”.
        „Deci să nu ne ademenească pe noi cu apucături sofistice şi să nu răspundă împreună cu toţi ceilalţi care sunt de părerea lui, ci să ne tri¬mită un cuvânt scurt, drept răspuns la întrebări, ori să mărturisească deschis că renunţă să mai stea în comuniune cu duşmanii credinţei.”
        Nuanțări foarte importante sunt regăsite în multe dintre scrisorile Sf. Teodor Studitul, care răspunde adeseori la situații și probleme concrete: „(Dacă episcopul nu s-a aflat în sinodul adulter şi îl numeşte adunătură mincinoasă, dar îl pomeneşte pe mitropolitul său care s-a aflat în acel sinod, dacă deci trebuie să ne împărtăşim de la un preot al [acelui] episcop ortodox) am răspuns şi în alte [dăţi], în scrisorile către Evod, că:
        • Pentru iconomie, trebuie [să ne împărtăşim], numai el să nu liturghisească împreună cu ereticii. Căci nu e nimic, de vreme ce îl pomeneşte pe episcopul ortodox, chiar dacă acela, de frică, îl pomeneşte pe mitropolitul său eretic.
        • Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de obşte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] -, ar putea fi acceptat [acel preot] să binecuvinteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient părtăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vreun altul [de acest fel].”
        De aceea, Părinţii Bisericii recomandau turmei ortodoxe îndepărtarea de comuniunea cu ereticii, arătând că aceştia nu mai se pot numi creştini. Opreliştile Părinţilor se extind şi asupra rugăciunilor în comun cu ereticii, sfinţitul Valsamon spunând că „de eretici trebuie să ne scârbim ca de nişte întinăciuni şi să nu avem legături cu ei.” De asemenea, credincioşii erau sfătuiţi să urască şi să respingă nu doar erezia, comuniunea bisericească cu ereticii şi faptele lor, dar chiar şi tovărăşia acestora.
        „(Căci nu greşim, n.n.) dacă vom exclude din comuniune pe toţi cei care nu primesc credinţa Sinodului de la Niceea şi dacă vom refuza să mai stăm în legătură cu cei care afirmă că Duhul Sfânt este făptură.” La fel întărește și Sfântul Efrem Sirul „Vai acelora care se întinează cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeieștile Scripturi! Vai de cei câți murdăresc sfânta credință cu eresuri sau încheie vreo înțelegere cu ereticii!”.
        După cum ne învață Sfântul Ioan Hrisostom, ascultarea și supunerea față de preot, ierarh sau Sinod merge până la erezie: „Dacă preotul are o credinţă stricată (greşită), chiar înger din cer de ar fi, tu nu te supune; iar dacă învaţă drept, nu te uita la viaţă, ci la cuvintele lui.”

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 6:26 am

        Augustin de Florina

        citetste ATENT TOATE cele de aici, au TOATE RASPUNSURILE la intrebarile PRACTICE ale crestinilor de azi: daca mai trebuie sau NU sa mergem la popii(episcopii) ecumenisti/ care pomenesc episcop eretic ecumenist !

        SA IA AMINTE TOTI crestinii ortodocsi ORBI si MINICINOSI impinsi de DOBITOCI la Monahul Teodot si alte IUDE ca ca hariton de la petru voda si cei de un cuget cu ei SA MEARGA la Potirul ERETICILOR si la Bisericile ERETICILR ECUMENISTI cum ca ar fi ok !

        Aceasta NU ESTE drept ! Ci este EREZIE este si MOARTEA VESNICA impreuna cu ERETICII ecumenisti !

        pentru cine mai e in stare sa priceapa ceva, pentru crestinul ortodox cu MINIMA ACRIVIE a carui minte NU a fost COMPLET NETREBNCIITA de SPURCAREA IMPREUNA cu ERETICI ecumenisti !

        citez spre folos :

        ANEXA 7

        ÎNTRERUPEREA POMENIRII BISERICEŞTI – MĂSURĂ CANONICĂ ŞI PATRISTICĂ DE ÎMPOTRIVIRE FAŢĂ DE HOTĂRÂRILE SINODULUI DIN CRETA

        „Iar Petru şi apostolii, răspunzând, au zis: Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni.” (FA 5, 29)

        1. Dreapta credință – temei pentru comuniunea euharistică

        În Biserică, harul merge întotdeauna împreună cu Adevărul. Lucrarea de sfințire a Tainelor se desfășoară numai în cadrul acesta al Adevărului, nici într-un caz în alt cadru lărgit artificial, deoarece Sfintele Taine constituie lucrarea sinergică dintre Dumnezeu și om. În ele Dumnezeu lucrează prin om, Dumnezeu este Săvârșitorul real al lor. Biserica însăși este și ea, ca Trup tainic al lui Hristos, izvorul tuturor Harurilor și darurilor, prin urmare în ea și numai în ea putem avea acces la Har și la Adevăr.
        Toate Tainele sunt săvârșite și sunt primite în baza aceleiași credințe, toate începând de la botez. Astfel și comuniunea la același potir, adică din același Sfânt Trup și Sânge, se realizează întotdeauna în baza și pe temeiul aceleiași credințe mărturisite în Adevărul revelat, acestea două fiind de fapt și granițele care delimitează foarte precis Biserica și cei care se află în ea de cei care sunt în afara ei. Iar acela care este rânduit să păzească curată învățătura de credință în Biserică este tocmai episcopul, așa cum de altfel se și angajează la hirotonirea întru arhiereu. Fiind păstor, el este primul care e dator ca turma sa cea cuvântătoare să nu se abată pe căi greșite, ce duc la pierzare. Episcopul este păstorul turmei nu prin sine, ci prin puterea primită de la Hristos, iar acest lucru este în mod general valabil pentru cei sfințiți clerici. Hristos este Arhiereul cel mare (cf. Evr. 4, 14), El este „preot în veac după rânduiala lui Melchisedec” (Evr. 5, 6), iar cel sfințit lucrează toate în numele și cu puterea Lui, și nu poate săvârși nimic fără Hristos sau împotriva Lui.
        Hotarele canonice amintite au fost descrise îndeosebi în tâlcuirea marelui canonist Sf. Nicodim (Milaş) la Canonul 1 al Sinodului III Ecumenic: „Emiţând această prescripţie, Soborul din Efes are în vedere acea normă juridico-bisericească în baza căreia conducerea ierarhică bisericească deţine puterea legitimă deplină doar atunci când acţionează în limitele descrise de lege şi atunci când chivernisitorii acestei puteri se supun cu stricteţe legilor şi învăţăturii Bisericii Ortodoxe; şi dimpotrivă, în momentul în care ei se depărtează de aceste legi şi încalcă hotarele legale strict-definite, această putere pierde toate drepturile ce îi aparţin. Tâlcuind în continuare canoanele soborului întrunit la Constantinopol în anul 861, vom vedea ce putere a avut mereu în Biserică această normă”
        Așadar episcopului i se cere dreapta credință, pentru a putea rămâne în comuniune cu Adevărul-Hristos, iar astfel să fie păstor cu adevărat al turmei sale și să lucreze cele sfinte. Dar dacă comuniunea episcopului cu Hristos este pierdută datorită unei stricări a credinței printr-o mărturie cacodoxă făcută în mod public, ce comuniune mai poate exista între un ortodox care păstrează curată credința și acel episcop?
        2. Oprirea pomenirii episcopului locului – temei canonic

        Canonul 15 de la Sinodul I-II Constantinopol (861) arată explicit în ce caz se poate întrerupe comuniunea cu episcopul locului; acesta stabileşte că atunci când episcopul locului mărturisește public o erezie, preotul poate recurge la această măsură de îngrădire față de episcopul său fără să se facă vinovat de vreo greșeală. Textul canonului este următorul:

        Cele rânduite pentru prezbiteri, episcopi, şi mitropoliţi, cu mult mai vârtos pentru patriarhi se potrivesc. Drept aceea dacă vreun prezbiter, sau episcop, sau mitropolit ar îndrăzni a se depărta de împărtăşirea cea către patriarhul său, şi n-ar pomeni numele lui precum este hotărât şi rânduit întru dumnezeiasca mistagoghie, ci mai înainte de sinodiceasca înfăţoşare şi de deplinita lui osândire ar face schismă, aceasta a hotărât sfântul sinod, cu totul a fi străin de toată ieratia (preoţia), dacă numai se va vădi că a nelegiuit acest lucru. Şi mai ales s-au pecetluit şi s-au hotărât acestea pentru cei ce cu pricinuire de oarecare vinovăţie se depărtează de ai lor întâi şezători şi fac schismă, şi rup unirea Bisericii. Că cei ce se despart pe sineşi de împărtăşirea cea către întâiul şezător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade, sau de Sfinţii Părinţi, de acela adică care eresul în public îl propovăduia, şi cu capul descoperit îl învăţa, unii ca aceştia nu numai canoniceştii certări nu sunt supuşi, îngrădindu-se pe sineşi despre împărtăşirea numitului episcop, mai înainte de sinodiceasca cercetare, ci şi de cinstea cea cuvenită celor dreptslăvitori se vor învrednici. Că nu au osândit episcopi, ci minciuno-episcopi şi minciuno-învăţători. Şi nu cu schismă au rupt unirea Bisericii, ci s-au silit a izbăvi Biserica de schisme şi de împărţiri.

        Tâlcuirea din Pidalion este aceasta:

        Cele ce canoanele cele mai de sus au rânduit pentru episcopi şi mitropoliţi, acesteaşi le rânduieşte cu mult mai vârtos canonul acesta pentru patriarhi. Însă acestea să se facă dacă pentru oarecare vinovăţii, curvii să zicem sau ierosilii (adică furare de cele sfinte) şi altele ca acestea, s-ar despărţi de împărtăşirea cu întâiul şezător al lor, iar dacă întâi şezătorii cei numiţi ar fi eretici şi eresul lor l-ar propovădui întru arătare, şi supuşii lor pentru aceasta se despart de ei mai înainte încă de sinodiceasca judecată pentru eresul acela. Unii ca aceştia despărţindu-se de aceia nu numai nu se osândesc, ci şi de cinstea cea cuvenită ca nişte dreptslăvitori, sunt vrednici. Că nu pricinuit schismă Bisericii cu osândirea aceasta, ci mai ales o au slobozit de schisma şi eresul minciuno-episcopilor acelora.

        Canonul face foarte clar distincția între greșelile morale și cele dogmatice. În cazul în care un episcop este învinuit de abateri morale iar preotul întrerupe pomenirea lui, acel preot se face vinovat de schismă pentru că nu a așteptat judecata sinodală și prin îngrădirea sa l-a considerat și judecat vinovat pe episcopul său înainte să se pronunțe o hotărâre a judecății sinodale.
        Dar alta este situația în cazul în care abaterile sunt în legătură cu credința. Astfel în cazul în care episcopul însuși învață și propovăduiește o erezie în mod public, prin cuvânt vorbit sau scris, de care iau cunoștință cei din jurul său, iar acea erezie a fost condamnată de Sinoade sau de Sfinții Părinți, preotul nu mai e dator să aștepte judecata sinodală, aceasta deoarece episcopul însuși se arată pe sine de partea acelei erezii pe care o propovăduiește, fără să fie acuzat de nimeni, iar acea erezie fiind condamnată deja, singur se vădește pe sine vinovat. Deci preotul are acest drept de a recurege la această măsură de îngrădire, fără să greșească în ceva anume și fără să se facă vinovat de schismă, ci chiar este vrednic de laudă fiindcă de fapt apără Biserica de schismă și de răspândirea ereziei. Așa cum specifică canonul foarte clar, îngrădirea se face față de minciuno-episcopi (pseudoepiscopi), adică față de erezia mărturisită și de cel care o mărturisește ci nu de Biserică.
        Dacă episcopul crede în taină în mod eretic, preotul nu are nici o vină, pentru că nu se poate face răspunzător pentru ceea ce nu știe.

        3. Mărturii ale Sfinților Părinți

        În literatura patristică se regăsesc nenumărate mărturii despre îngrădirea de comuniunea cu cei care cred și mărturisesc o erezie sau cu cei care sunt în comuniune euharistică cu ereticii.
        Sfântul Vasile cel Mare scrie în anul 372, deci înainte ca erezia pnevmatomahă a lui Macedonie să fi fost condamnată la sinodul II ecumenic, către credincioșii din Tars rămași ortodocși: „nu trebuie să numim pe Duhul Sfânt creatură şi nici să nu primim în comuniune pe cei care-L numesc aşa.” Iar în Mărturisirea de credință din 373 scrie: „iar de comuniunea cu cei care numesc pe Duhul Sfânt creatură să ne ferim, socotindu-i adevăraţi hulitori de Dumnezeu.”
        Sfântul Vasile se îngrijea însă și de toți cei păstoriți de către el ca să nu se întineze prin comuniunea cu ereticii, căci fiind învinuit de legături cu ereticii, el se apără spunând că nici el dar nici cei din eparhia lui nu au avut vreo comuniune cu ereticii: „Vor spune poate că eu ţin legături cu Apolinarie şi am în mine aceste învăţături rătăcite. Să se prezinte dovezi pentru acest lucru! Dacă ştiu să cerceteze adevărul, s-o declare şi veţi putea proba atotştiinţa lor! Dacă dovedesc comuniunea mea cu el după cele văzute şi cunos¬cute clar de toţi, să arate fie epistola canonică trimisă de mine către el şi de la el către mine, fie legăturile dintre clericii lui şi ai mei, dacă am primit pe cineva cândva de la ei la rugăciunea de comuniune!” În epistola către călugărul Urbikios Sf. Vasile îl roagă pe acesta „să faci în aşa fel ca aceste rătăciri să-şi primească de la Biserică îndreptarea lor şi să stai departe de comuniunea cu ere¬ticii, căci, să ştii, în aceste privinţe nepăsarea nimiceşte libertatea de vorbire pe care trebuie s-o avem în Hristos.”
        Este de preferat moartea fizică față de împărtășirea cu ereticii, cum tot Sf. Vasile arată: „Oricum, Cuvioşia Ta nu te-ai înşelat cînd ai spus că acel Asclepios, care a fost crunt bătut de arieni, a murit în urma rănilor, mai bine spus a preferat să se mute la viaţa veşnică, decât să intre în co¬muniune cu cei de soiul lui Doic.”
        Păstrarea comuniunii cu cei care cugetă și în același timp mărturisesc erezia pe față deschide larg poarta către împrăștierea și propagarea ereziei printre cei credincioși. Astfel un alt motiv, deloc de neglijat, pentru care se recurge la această măsură a necomuniunii este acela de a feri turma cea cuvântătoare de boala molipsitoare a ereziei. Scriind Către cei din Apus, Sf. Vasile le cere ca pe arieni să-i dea „pe faţă înaintea tuturor Bise¬ricilor Răsăritului pentru ca, ori să vină într-adevăr alături de noi, fixându-şi atitudinea în acest sens, ori, dacă rămân în izolarea lor, să menţină numai pentru ei acea stricăciune, fără ca, prin comuniune des¬chisă, să poată transmite rătăcirea lor şi celor din jurul lor.” Pentru realizarea acestui lucru se cere ca numele ereziarhilor să fie bine cunoscute în toată lumea și memorate iar comuniunea cu cei necunoscuți să se facă numai după cercetarea lor amănunțită cu privire la credința lor.

        Dar și împreună-împărtășirea cu ereticii este aspru condamnată de Sfinții Părinți.
        „Precum dumnezeiasca Pâine , atunci când se ia de către drept-credincioși, îi face pe toți cei ce se împărtășesc un singur trup, așa și pâinea eretică, de vreme ce îi face pe cei ce o primesc în acest chip (ca împărtășanie) să aibă părtășie între ei, îi face un trup potrivnic lui Hristos.”
        „Despre preotul ortodox, dar care pomeneşte, din frica de prigoană, pe episcopul eretic […]: dacă nu va liturghisi împreună cu un eretic şi nu se va împărtăşi cu unii ca aceştia, trebuie primit unul ca acesta când e vorba de mâncat împreună şi de psalmodiere şi de binecuvântarea bucatelor (şi aceasta prin iconomie), dar nu la dumnezeiasca împărtăşanie. Şi, cât timp ţine erezia, trebuie să se cerceteze neapărat”.
        „Deci să nu ne ademenească pe noi cu apucături sofistice şi să nu răspundă împreună cu toţi ceilalţi care sunt de părerea lui, ci să ne tri¬mită un cuvânt scurt, drept răspuns la întrebări, ori să mărturisească deschis că renunţă să mai stea în comuniune cu duşmanii credinţei.”
        Nuanțări foarte importante sunt regăsite în multe dintre scrisorile Sf. Teodor Studitul, care răspunde adeseori la situații și probleme concrete: „(Dacă episcopul nu s-a aflat în sinodul adulter şi îl numeşte adunătură mincinoasă, dar îl pomeneşte pe mitropolitul său care s-a aflat în acel sinod, dacă deci trebuie să ne împărtăşim de la un preot al [acelui] episcop ortodox) am răspuns şi în alte [dăţi], în scrisorile către Evod, că:
        • Pentru iconomie, trebuie [să ne împărtăşim], numai el să nu liturghisească împreună cu ereticii. Căci nu e nimic, de vreme ce îl pomeneşte pe episcopul ortodox, chiar dacă acela, de frică, îl pomeneşte pe mitropolitul său eretic.
        • Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de obşte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] -, ar putea fi acceptat [acel preot] să binecuvinteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient părtăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vreun altul [de acest fel].”
        De aceea, Părinţii Bisericii recomandau turmei ortodoxe îndepărtarea de comuniunea cu ereticii, arătând că aceştia nu mai se pot numi creştini. Opreliştile Părinţilor se extind şi asupra rugăciunilor în comun cu ereticii, sfinţitul Valsamon spunând că „de eretici trebuie să ne scârbim ca de nişte întinăciuni şi să nu avem legături cu ei.” De asemenea, credincioşii erau sfătuiţi să urască şi să respingă nu doar erezia, comuniunea bisericească cu ereticii şi faptele lor, dar chiar şi tovărăşia acestora.
        „(Căci nu greşim, n.n.) dacă vom exclude din comuniune pe toţi cei care nu primesc credinţa Sinodului de la Niceea şi dacă vom refuza să mai stăm în legătură cu cei care afirmă că Duhul Sfânt este făptură.” La fel întărește și Sfântul Efrem Sirul „Vai acelora care se întinează cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeieștile Scripturi! Vai de cei câți murdăresc sfânta credință cu eresuri sau încheie vreo înțelegere cu ereticii!”.
        După cum ne învață Sfântul Ioan Hrisostom, ascultarea și supunerea față de preot, ierarh sau Sinod merge până la erezie: „Dacă preotul are o credinţă stricată (greşită), chiar înger din cer de ar fi, tu nu te supune; iar dacă învaţă drept, nu te uita la viaţă, ci la cuvintele lui.”

        4. Refacerea comuniunii euharistice cu cei căzuți si reîntorși în sânul Bisericii

        Unirea din nou cu cei care în timpul vieții lor au căzut în erezie şi reprimirea lor în sânul Bisericii trebuie să se facă, după cum arată Sfântul Vasile cel Mare, numai „după o pocăinţă şi îndreptare învederată, anatemizarea pe faţă a ereziei şi recunoaş-terea deplină a dogmelor ortodoxe. În acest fel, ortodocşii vor redeveni mădulare ale «trupului Bisericii lui Hristos» şi se vor izbăvi de osânda care le-a fost gătită pentru erezie. Fără păzirea acestor condiţii, Sfântul Vasile este categoric: vom fi învinuiţi noi, ortodocşii, că am trecut la erezie.”
        Sf. Vasile accepta cu mare îngăduință în comuniune pe cei care proveneau de la școlile eretice ale vremii sale, adică pe aceia care posibil păstrau în inimă acest rău ascuns, dar nu arătau pe față erezia și nici nu se împotriveau învățăturii ortodoxe, cu scopul de a-i salva, de va fi fost cu putință, din ghearele cumplite ale ereziei: „Sunt conştient şi până în ceasul de faţă că, prin darul Celui care m-a ales la o chemare sfânta întru cunoaşterea fiinţei Sale, n-am adunat în inimă alt cuvânt potrivnic învăţăturii celei sănătoase şi nici nu mi-am întinat sufletul cu blestemata învăţătură a ucenicilor lui Arie. Dacă uneori am admis în comuniune pe unii din cei proveniţi din şcoala lui, care-şi ascundeau acest rău în adâncul inimii lor şi care pronunţau cu¬vinte pioase sau cel puţin nu se împotriveau la cele ce spuneam eu, am făcut-o din pricină că nu am vrut să arunc asupra lor toate osândirile şi pentru că m-am supus hotărârii pe care Părinţii o luaseră în legătură cu ei. Căci eu am primit de la fericitul Atanasie, episcopul Alexandriei o scrisoare pe care o am încă în mâini, iar celor care o doresc le-o pot arăta, scrisoare în care el lămureşte limpede că dacă vrea cineva să se întoarcă de la rătăcirea arienilor şi să recunoască mărturisirea de credinţă de la Niceea, să-l primim fără rezerve, căci la o astfel de hotărâre au aderat şi episcopii din Macedonia şi Ahaia.”
        Deci revenirea de la erezie a celor căzuți din dreapta credință se face foarte ușor și lesne, numai de va vrea omul; nu este preconizat nicăieri un timp de pocăință, ci singurul lucru ce se cere celui care se întoarce de la erezie este părăsirea și condamnarea ereziei și mărturisirea credinței ortodoxe. Erezia este un păcat ce ține de partea rațională, iar vindecarea de ea survine imediat ce Adevărul este însușit de om.
        „Un bărbat cunoscător mi-a pus o întrebare înfricoşătoare: «Care este, afară de omor şi de tăgăduire, păcatul cel mai greu dintre toate ?», a zis el. Iar eu am spus că a cădea în erezie. «Şi de ce, a zis acela, Biserica universală, primind pe eretici, după anatematizarea sinceră a ereziei lor, îi învredniceşte de împărtăşirea de Taine, dar pe cel ce a curvit, primindu-l după ce s-a mărturisit şi a încetat să păcătuiască, canoanele apostolice poruncesc să-l ţină departe de Prea Curatele Taine mai mulţi ani ?» Şi eu, înspăimântându-mă de neputinţa de a răspunde, taina a rămas nedezlegată.”

        5. Despre condamnarea preoţilor care întrerup pomenirea episcopului locului

        Conform Canonului 15 al Sinodului I-II, prezbiterul care întrerupe pomenirea numelui episcopului locului nu va trebui condamnat ca schismatic şi vinovat de schismă în Biserică, nici ca unul care se află în afara Bisericii. Dimpotrivă, este vrednic de laudă, pentru că a scăpat Biserica de la schismă.
        Sfinţii Părinţi arată că atât episcopii eretici, care s-au abătut de la credinţă şi au părăsit Biserica cea Una, cât şi cei hirotoniţi de ei sunt simpli mireni. Ei nu mai au succesiune apostolică deoarece aceasta nu se întrerupe doar printr-o transmitere nelegitimă sub raport exterior a hirotoniei, ci şi prin abaterea de la dreapta credinţă. De asemenea, orice condamnare pe care ei o emiteau împotriva celor care nu îi urmau în erezie era lovită de nulitate.
        În decursul istoriei, mulţi sfinţi mari, între care îi amintim pe Sf. Teodor Studitul, Sf. Maxim Mărturisitorul sau Sf. Ioan Damaschin, au întrerupt comuniunea cu episcopii eretici. Ei nu pot fi numiţi schismatici, deoarece au continuat să slujească Sfânta Liturghie şi toate Tainele Bisericii, rămânând în deplină comuniune cu Biserica Ortodoxă, însă delimitându-se de episcopul eretic de care aparţineau.
        Alții au fost chiar dați anatemei de sinoade eretice: Sf. Atanasie cel Mare, care a fost dat de mai multe ori anatemei la sinoade organizate de arieni; la fel și Sfântul Fotie cel Mare. Pe vremea când încă nu era hirotonit episcop, ci era ieromonah în Sfântul Munte, Sfântul Grigorie Palama, din cauza cugetelor eretice ale Patriarhului Ioannis Kalekas, a întrerupt pomenirea acestuia înainte de judecata lui sinodală. Ca urmare, Patriarhul Ioannis Kalekas a emis împotriva Sfântului Grigorie o anatemă, „pentru că a îndrăznit ca în mod necanonic şi fără de judecată să întrerupă pomenirea mea…”. Sfântul Grigorie, însă, nu a respectat această hotărâre şi a continuat să liturghisească.
        Și ce vom spune? Faptul că în 1054 papa Romei, care din anul 1014 căzuse în erezie prin introducerea ca dogmă oficială a ereziei filioque în Apusul întreg, a emis anatema asupra Bisericii Răsăritului, aceasta ar fi valabilă în vreun fel? Nicidecum.
        Dar și în timpurile noastre contemporane se regăsesc exemple ale îngrădirii de erezie: timp de trei ani (în perioada 1970 – 1973), aproape jumătate din Sfintele Mănăstiri ale Sfântului Munte, toate schiturile şi cele mai multe dintre chilii, prin acordul şi îndemnul Sfântului Paisie Aghioritul, alături de trei Preasfinţiţi Mitropoliţi ai Ţărilor Noi, Augustin Kantiotis din Florina, Pavlos de Paramythia şi Ambrozie de Eleftheropoli, au întrerupt pomenirea numelui Patriarhului Ecumenic, Atenagora, care, în 1965, trecuse la ridicarea anticanonică a anatemelor, se întâlnise cu ereziarhul Papă la Ierusalim, urmând o poziţie filopapistaşă.
        „Prezbiterul care aplică întreruperea pomenirii numelui Episcopului locului nu va trebui să primească pedeapsa caterisirii de la Episcop sau de la Sinod, lucru care neîndoielnic este o urmare firească, ci să continue să săvârşească Dumnezeiasca Liturghie, chiar şi în vreo casă oarecare, dacă i s-a interzis folosirea vreunei biserici, prin folosirea unui antimis simplu, pe care nu va fi înscris numele Arhiepiscopului locului, nici nu va purta pecetea Mitropoliei locului, nici nu va fi fost sfinţit, dar neapărat va avea cusute pe el moaşte de martir. Caterisirea din motivul opririi nepomenirii în acest caz (de erezie) este lovită de nulitate, după cum vedem din faptul că nici un Sfânt Părinte nu a acceptat această «caterisire» şi «anatematizare» mincinoasă (aşa cum este cazul Sfântului Ioan Damaschin anatematizat de patru Sinoade Locale).”
        După cum arată pr. Theodoros Zisis, şi mărturisitorii zilelor noastre sunt supuşi, de către ierarhii eretici, ameninţărilor şi calomniei, dar aceştia „nu trebuie să se teamă de aceşti episcopi nevrednici, care nici de Dumnezeu nu se tem, nici de oameni nu se ruşinează.”
        Din nefericire, în zilele noastre condiţiile pentru răspândirea şi acceptarea ereziilor sunt mult mai prielnice decât în timpul vechiului sinod de la Ferrara-Florenţa (1438 – 1439). După cum remarcă pr. Theodoros Zisis, astăzi nu mai există teama dezaprobării şi reacţiei poporului la cele uneltite, deoarece „poporul ignoră cele ale credinţei şi a fost supus unei spălări a creierului sub falsul iubirism (ἀγαπισμοῦ) new-age-ist şi împotriva Iubirii împletite cu Adevărul, împotriva adevăratei iubiri, care nu ascunde înşelarea şi minciuna, ci le denunţă, pentru a-i păzi mai dinainte pe credincioşi. Conducerea bisericească şi teologică a suferit o eroziune şi o alienare – desigur, cu lăudabile excepţii – sau, precum zice un respectabil stareţ şi egumen, sunt partizanii unei noi erezii, ai ereziei liniştirii (ἐφησυχασμοῦ = relaxării). Nu vor să-şi piardă liniştea şi să se tulbure. Petrec bine în festivităţi şi hramuri, şi cu famenii lor fii duhovniceşti, ce îi înconjoară şi îi urmează. Credinţa se alienează, dogmele ortodoxe nu sunt băgate în seamă, rătăcirea triumfă şi cei mai mulţi tac. Însă această tăcere, cum de multe ori am scris, este – după marele sfânt Grigorie Palama, cel care l-a învins definitiv pe monahul apusean Varlaam Calabrezul şi teologia scolastică papistaşă – al treilea tip de ateism. Primul este negarea existenţei lui Dumnezeu, al doilea este erezia, care desfigurează adevărul despre Dumnezeu, iar al treilea liniştirea (ἐφησυχασμός = relaxare), tăcerea care contribuie la răspândirea celorlalte două tipuri de ateism.”
        În acest context, singura soluţie rămâne trezirea cât mai multor credincioşi, deoarece – aşa cum spune Sfântul Ioan Gură-de-Aur – înseşi oile devin străjeri ai turmei, când arhipăstorii şi păstorii nu priveghează.
        Dacă această trezire nu se va produce cât mai curând, urmările vor fi catastrofale, după cum avertizează Episcopul Nicolae al Ohridei, un „Hrisostom al Bisericii Ortodoxe Sârbe”, aşa cum îl numeşte Sfântul Iustin Popovici:
        „Două avertismente grozave le-au fost oferite generaţiilor de azi, două războaie mondiale pe parcursul a 20 de ani. Fie ca creştinii să îngenuncheze dinaintea lui Hristos pe Care ei L-au batjocorit şi să-I înapoieze acea autoritate, cinste, slavă şi respect ce i se cuvin doar Lui.
        Şi voi, de asemenea, fraţii mei ortodocşi, trebuie să faceţi acelaşi lucru dacă vreţi să scăpaţi de cel de-al treilea război mondial, care va fi mult mai grozav decât primele două”.

        În loc de concluzie

        Abaterile şi compromisurile legate de Dreapta Credinţă prin erezii şi schisme, au condus spre apostazia şi criza spirituală generalizată la nivelul întregii omeniri. Ca urmare a acestei crize, au apărut gravele forme de ideologie şi mutaţiile îndreptate împotriva vieţii, sănătăţii şi firii omeneşti. Ideologia perversităţii care e impusă de acum chiar prin lege, este o consecinţă directă a acestor abateri de la Dreapta Credinţă. Acest sinod nu a făcut niciun fel de distincţie, dezbateri şi decizii în acest sens, ci le-a tratat superficial. Această stare de lucruri va agrava toate aceste categorii de prăbuşiri, la nivel spiritual, economic, social şi în final va atrage colapsul generalizat şi final. Dacă nici atât nu putem discerne, este un semn vizibil al unei masive părăsiri de Har, care se accentuează pe măsura nepăsării şi gravelor noastre compromisuri, care s-au făcut de fapt şi prin acest sinod. Este o strânsă legătură între erezie, apostazie şi ideologia şi presiunile pe linia legalizării perversităţii în toată lumea, inclusiv în spaţiile ortodoxe.

        Să luăm deci aminte, să stăm bine!

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 13, 2016 at 8:00 am

        el

        Nu inteleg fraza asta:

        SA IA AMINTE TOTI crestinii ortodocsi ORBI si MINICINOSI impinsi de DOBITOCI la Monahul Teodot si alte IUDE ca ca hariton de la petru voda si cei de un cuget cu ei

        Cine e dobitoc?

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 6:28 am

        saccsiv

        „Spune-mi te rog in ce canoane ai citit despre acest hotar al impartasirii din acelasi potir cu ereticii? Adica ca de abia dupa trecerea de acest hotar s-ar impune caterisirile si restul?”

        NU EXISTA NICIUN Canon al Sf Parinti/Bisericii care sa invete asa ceva !

        ERETICII si MINCINOSII, VICLENII si APOSTATII care au sete sa ramana in APOSTAZIA si CADEREA lor au inventat asa ceva !

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 7:32 am

        Augustin de Florina

        Documentele TRADARII si APSTAZIIE de la Balamand si Chambes NU fusesera semnate inainte de 1993(nov chiar )…. despre „ridicarea anatemelor” facuta de KAKODOXUL atenagora nu stia mai nimeni, sau aflasera ca „fapt divers”… majoritatea preorilor nu aveau habar de erezia ecumensita nicide TRADARILE facute de „ierarhii ” lor in secret pe la adunaturile lor satanicesti… poporul era in IGNORANTA cea mai deplina..

        erezia ecumenista se preda ca un „bun” la facultatile KAKOdoxe de teologie romaneasca ca si cum ar fi fost „dreapta”… pana si parinti ca Calciu Dumintreasa iesiti din cumplite teminte IGNORAU TEMEINIC Ortodoxia si RATACEAU din nestiinta si PROSTIE pura… alti slujeau in inchosrile comunite cu ERETICII papasitasi „infratiti” de suferinta ca si cum ceva din cele TRECATOARE/omenesti ar putea DESFIINTA/permite facerea de Rabat/BATJOCORIREA la Invataurii de Credinta REVELATA de Dumnezeu …

        comunismul a reprezentat o incercare care facea atingere si la viata FIZICA ANIMALICA si atunci oamenii NU ai aveau timp sa faca altceva decat sa isi apere viata lor ANIMALICA, SINGURA care le ramasese… nici pomeneala sa priceapa VALOAREA ei vesnica si MODUL de a se indumnezei…. si nu mai pomenesc mai multe, ….JALNICA priveliste a fost si acum mai mult este Romania iniantea Ochilor Lui Dumnezeu …

        NU aceasi lucru se poate spune despre preotii romani vechi iesiti din facultati inainte de comunism care NU AVEAU Rabat la Ortodoxie …nici macar cei din sate … si de episcopi vechi care hirotonisera intru dreptate atatia preoti….

        DAR acum DUPA CONSFINTIREA EREZIEI lor VECHI la Creta la Sinodul TALHARESC, NIMENI NU MAI POATE sa aibe cuvantde dezvinovatre ca NU ar fi stiut !

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on august 13, 2016 at 7:38 am

        Constanta

        „IPS Bartolomeu Anania si Parintele Gheorghe Calciu. „_____ AMBII cu RATACIRI GRAVE de la Ortodoxie ….
        Dumnezeu ii va judeca, sa NU LUAM de bune TOATE ale lor in ce priveste Dreapta Credinta, ca NICI MUCENICIA si NICIO virtute OMENEASCA NU permite omului sa NU ASCULTA de Sf Parinti, iar PROSTIA e scuza marunta… nu stim daca s-au pocait/indrepatat de ratacirile lor total,

        Dumnezeu sa.i ierte si sa primeasca buna lor intentie iar noua sa ne dea ORTODOXIA SFINTILOR ( …nu pe a lor a lui Bartolomeu si Calciu Dumitreasa)!

        Sa-i lasam deci in grija /la judecatile Lui Dumnezeu si noi sa TINEM NEABATUTA Ortodoxia Sfintilor asa cum ei NU AU FACUT-O la vremea lor!

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on august 13, 2016 at 8:06 am

        saccsiv

        Teodot !

        care crede ca merge si cu Hristos si cu diavolul ereziei ecumeniste !
        la fel hariton si cei de un cuget cu ei !

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 13, 2016 at 8:25 am

        el

        Nu-i mai zice asa. Se straduie si el si noi, dar suntem pe mai multe viteze.

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 8:10 am

        saccsiv

        mai degaba DOAR Teodot ca el e PROST si se imparatseste de la petru voda care pomenste pe ERETICUL sau (fost teofan) dar crede/i se pare ca ar fi in duhul Sf Parinti care COMBATAEAU EREZIA si NU PRIMEAU nici o partasie cu ereticii, nici cu cei care POMENESC eretici( vezi Sf Teodor Studitul , anexa 7 ) indiferent ce cred ei

        ca hariton e CURVA VANDUTA iar petru voda manastire de securisti ! si ratacirile lor inclusiv cea cu „pana la potirul comun” sunt MAI MARI ca ale lui Teodot !

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 8:49 am

        saccsiv

        TOCMAI de aceea ma iau de el, ca e singurul care e mai aproape de Adevar dintre ratacitii care fac pe „marturisitrii” din peisajul ro de azi si o fac SINCER ! greseste din prostie si deci are sanse MARI sa scape din RATACIREA lui!

        insa DACA NU ii zici/atragi atentia RATACESTE si pe altii, si dintre aceia cine stie daca si cati se vor mai indrepta !

        nu merge cu 2 masuri, si mai inveti si pe altii asa. daca nu stii mai bine taci decat sa HULESTI Sf Parinti si sa contrazici fie si cat de putin Invatatura lor !

        sunt MULTI oameni MAI DREPTI ca Teodot in Ro si NU trancanesc atata.

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 2:27 pm

        Augustin de Florina

        iti citez mai precis text cu referire la intrebarea ta :

        „Dacă episcopul crede în taină în mod eretic, preotul nu are nici o vină, pentru că nu se poate face răspunzător pentru ceea ce nu știe. ”

        asta s.a intamplat pana nu demult in Ro, tara mioritica a doinasilor urechisti in ale Teologiei si Invataurii Sf Parinti !
        de aia majoritatea popilor habar nu aveau de nimic si nu pot fi acuzati (ca NU stiau ce au semnat CAZATURILE INDACITE de ERETICI ecumenisti „mai marii” lor si ii pomeneau linsititi crezand ca sunt ortodocsi ! idem pt popor !

        acum RATACIREA/ EREZIA ecumenista e PROPOVADUITA FATIS !

        ce mai asteptam? pe Hrisos din Cer sa ii certe personal? NU L-AR ASCULTA!

        mai departe citez CUM TREBUIE FACUT de acum inainte cand STIU TOTI popii despre EREZIA episcopilor lor :

        „Astfel în cazul în care episcopul însuși învață și propovăduiește o erezie în mod public, prin cuvânt vorbit sau scris, de care iau cunoștință cei din jurul său, iar acea erezie a fost condamnată de Sinoade sau de Sfinții Părinți, preotul nu mai e dator să aștepte judecata sinodală, aceasta deoarece episcopul însuși se arată pe sine de partea acelei erezii pe care o propovăduiește, fără să fie acuzat de nimeni, iar acea erezie fiind condamnată deja, singur se vădește pe sine vinovat. Deci preotul are acest drept de a recurege la această măsură de îngrădire, fără să greșească în ceva anume și fără să se facă vinovat de schismă, ci chiar este vrednic de laudă fiindcă de fapt apără Biserica de schismă și de răspândirea ereziei. Așa cum specifică canonul foarte clar, îngrădirea se face față de minciuno-episcopi (pseudoepiscopi), adică față de erezia mărturisită și de cel care o mărturisește ci nu de Biserică. ”

        tu esti baiat destept NU face ca limbagii astia care umplu vazduhul de bale dand din palme bucurosi ca a iesit Documentul acesta ( semnat de cei 4500 cu Argumentatie BETON!!!) …dar ei nici macar NU l-au citit cu atentie, … sau daca l-au citit cu mintile BOANTE de la atata furajat cu imparasanie de la ERETICII lor popi care pomenesc ecumensitii NU MAI POT pricepe Adevarul , ce spun Sfintii si CE FAC ei !!! si li se pare ca e tot una !

        ca deeee, petrecerea indelungata in EREZIE SCHIMBA si mintea si intregul om ! ( ps: vezi poza cu aia doi neputreziti ce „frumosi” i-a facut erezia pe vecie !) 🙂 …

        asa si cu „amicii” care viteji „marturistori” cum se prezinta ei falos , mai cred ca popii care pomenesc ERETCI ecumenisti ACUM ar mai avea „har” prin „iconomie” !!!

        ce a facut Sf Maxim Marturisitorul cand NU A MAI AVUT preot drept de la care sa se imprtaseasca ? s-a dus tot la aia „prin „iconomie” ? … cum indeamna si face Teodot si altii ca el?

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on august 13, 2016 at 6:35 pm

        saccsiv

        ” impinsi de DOBITOCI la Monahul Teodot si alte IUDE „– iarta-ma abia acum pricep de unde vine intrebarea si nedumerirea ta.
        e o greseala de tastare, voiam sa scriu „de Monahul..” nu „la Monahul…”…. sunt campionul imbatabil blogului tau la greseli de ortografie ( cred ca si pe alte blogui nu gasesti unul mai agramat ca mine, am „exclusivitate ” i domeniu) 🙂

        Apreciază

      • M.M said, on august 13, 2016 at 8:50 pm

        „el” las-o ca macane, nu e prima data cand faci asta, adica asa voalat si indirect il faci si pe saccsiv un dobitoc la urma urmei blogul monahului teodot e la el in blogrol si cred ca acolo bati matale..

        si motivul real e ca tu ai ceva cu Arsenie Boca si toti care nu iti impartasesc punctul tau de vedere ( ca parintele Arsenie zace in iad) sunt apoi luati la suturi. Fratioare, mai sunt si alt fel de cititori pe acest blog care stiu sa citeasca printre randuri, de ce nu iesi matale in fata cum iese monahul Teodot ? e usor sa dai sfaturi din grota !

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 9:17 pm

        M.M curva cunoscuta mondial … 🙂

        „. Fratioare, mai sunt si alt fel de cititori pe acest blog care stiu sa citeasca printre randuri, de ce nu iesi matale in fata cum iese monahul Teodot ? e usor sa dai sfaturi din grota !” ____ bai tembelule daca asa este de limpede/pertinenta „ortodoxia” ta ca „cititul printre randuri ” …..esti un neanderthalian duhovnicesc si stii ca vietatile astea NU au existat erau doar inchipuiri, ca „dreapta credinta” a ta dupa ce te-ai inchinat la DIAVOLII lui zian boca !!!

        bagi aici strambe de seCURist bashit, din aia cei mai prost din departament ! ma faci sa rad ametitule ! 🙂

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on august 13, 2016 at 11:38 pm

        @ Constanta

        Grav de tot, foarte grav:

        Apreciază

      • M.M said, on august 14, 2016 at 1:29 am

        „el”

        De la „de” pana la „la” e diferenta si nu te mai scuza ca aici nu e vorba de greseala de ortografie. Sau tu scrii cu mouse-ul ? Nu bag strambe , dar nu pot sa nu remarc anumite chestii . Poate saccsiv din lipsa de timp sau alte motive nu ti-a citit atent toate comentariile, insa esti cam diplomat, prea diplomat pentru un ortodox , de la o somitate duhovniceasca ca tine e firesc sa avem asteptari mai mari..

        „Augustin-de-Florina”

        (din smerenie ar trebui sa nu mai postezi folosind nick-ul mitropolitului Augustin ) nu mi se pare ok sa-l faci pe parintele Gheorghe Calciu un ratacit atata timp cat nu stii daca a murit in ratacire . Da,poti sa spui ca a avut un moment de ratacire, cand a spus ce-a spus referitor la papistasi, dar nu ca a fost un ratacit . Daca tot insisti si-l faci ratacit vin-o cu dovada ca a murit in ratacire . Mi-e greu sa cred ca stand pe langa parintele Iustin nu a fost informat despre cum sta treaba cu papistasii si cu „tainele” lor ..

        E usor sa faci ce a faci tu, sa cauti peste tot rataciti si sa strigi in gura mare insa ar trebui sa tii cont si de cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur :

        „Să nu-i neglijăm pe fraţii noştri, să nu-i trecem cu vederea spunând: „ Câţi au postit cu iudeii! Câţi au fost târâţi acolo!” . Să nu spunem aşa, ci să purtăm grijă de ei! Chiar dacă ar fi mulţi cei ce au postit cu iudeii, tu, iubite, nu-i vădi şi nu da în vileag nenorocirea Bisericii, ci vindec-o! De-ţi spune cineva: „ Au postit mulţi creştini cu iudeii” , tu închide-i gura, ca să nu se răspândească zvonul acesta, şi spune-i: „ Eu nu ştiu pe nimeni! Te înşeli, omule, şi minţi! Ai văzut doi sau trei creştini atraşi de iudei, şi tu spui că-s mulţi!” . Inchide gura celui ce învinuieşte, dar nu sta nepăsător faţă de cei atraşi de iudei, ca, şi printr-o faptă, şi prin alta, Biserica să iasă întărită. Prin una nu răspândeşti zvonul acesta rău, iar prin alta îi aduci iarăşi în turma cea sfântă pe cei atraşi de iudei.

        Să nu umblăm dar de colo-colo şi să întrebăm: Cine a păcătuit? Dimpotrivă, să ne străduim să-i îndreptăm pe cei ce au păcătuit. Urât obicei, într-adevăr, urât obicei să-i învinuieşti numai pe fraţi, şi să nu te îngrijeşti de îndreptarea lor! Să dai pe faţă păcatele celor păcătoşi, şi să nu-i vindeci. Să stârpim dar, iubiţilor, acest obicei rău! Mare vătămare pricinuieşte! Şi-ţi voi spune cum. Cineva a auzit de la tine că mulţi creştini au postit cu iudeii şi, fără să cerceteze, a spus vorba asta altuia; acela, tot fără să cerceteze, o spune altuia; apoi, încetul cu încetul, zvonul acesta rău creşte.

        Biserica este acoperită de mare ocară, iar cei pierduţi nu-s cu nimic folosiţi. Paguba este şi pentru aceştia, şi pentru alţii mulţi. Chiar de sunt puţini cei căzuţi, noi prin astfel de zvonuri îi înmulţim: pe cei ce stau îi slăbim, iar celor care sunt pe cale să cadă le dăm brânci. Creştinul, când aude că au postit mulţi cu iudeii, începe să se trândăvească şi el, iar cel slab în credinţă, când aude aceasta, aleargă şi îngroaşă rândul celor căzuţi. Să nu ne bucurăm, dar, nici de această faptă rea, nici de alta! Chiar de-ar fi mulţi cei ce au păcătuit, încât să-i putem vădi şi să putem spune că sunt mulţi, totuşi să nu facem aceasta! Să ne închidem gura, să ne stăpânim, nu-mi spune mie că au postit mulţi cu iudeii, spune-mi că i-ai îndreptat pe cei mulţi. Eu n-am cheltuit atâtea vorbe ca să-mi învinuieşti pe cei mulţi, ci ca să faci pe cei mulţi puţini, dar, mai bine, nici puţini, ci să-i
        mântui şi pe aceştia. Deci, nu da în vileag păcatele, ci vindecă-le! ”

        Apreciază

      • Augustin-de-Florina said, on august 14, 2016 at 4:07 am

        Zi-i lu’ Daniel, ca-i dai banii indarat…

        Apreciază

      • el said, on august 14, 2016 at 12:06 pm

        M.M

        HAI SICTIR bai bambilici, CURVA internationala !

        bine ti-ai ales nick-ul 🙂 …. tarfa ieftina de cartier murdara sub fuste ! vezi ca puti a PUTRED …ca stapanii tai CADAVRE impaiate de diavol!!
        ai venit aici cu alba-neaga de la labaricii aia care te platesc ?

        du-te si spune-le din partea mea. SUNT NEPUTINICIOSI COMPLET ! LIPSITI DE ORICE HAR ! niste neica NIMENI nici macar crestini NU mai sunt !

        de aia te-au trimis ca SIMT ca le fuge pamantul de sub picioare si LE-AU CAZUT mitrele de pe capatazni….curand LE CAD si CAPETELE ! nu de mana noastra ci din MANIA Lui Hristos de care NU VOR SCAPA nici acum nici in veac si nici jivina aia la cer slujesc ei de diavol cu toti circarii si mascariciul lor anticrist cu tot NIMIC nu vor putea sa-i scape din OSANDA Lui Dumnezeu.

        si NU ne temem de afuriseniile sau pedepsele lor, ca …. ei Fara Hristos , LEPADATI si CAZUTI di har cum sunt NIMIC NU SUNT ! gunoi de ingrasat iadul vesnic, ii asteapta ocurile care si le-au pregatit la AFANIA !

        ai priceput tzatza? sau sa-ti fac si un desen… ??? 🙂

        hai si acum spala putina ca ai imputit locul de miros de mort de sub fustele tale !

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on august 14, 2016 at 1:31 pm

        M.M CURVA intrenationala…..

        Augustin-de -Florina si-a luat IN CINSTEA SFANTULUI MARTURISTOR acest BUN nume, Duhul Sfant l.a indemnat sa-l cinsteasca si in acest fel pe Sfantul !

        asa cum tu CURVA, ai luat numele unei CURVE ( mai mici ca tine) ca cele asemenea trag la cele asemnea lor!

        M. M ne graieste :

        PAAARTZZZ !

        uite asa esti tu ( mai putin frumusetea trupeasca a nefericitei ):

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on august 14, 2016 at 1:39 pm

        Augustin -de- Florina

        „Zi-i lu’ Daniel, ca-i dai banii indarat…”____ nu poate mai ca i-a mancat cu curvele deja ! 🙂 🙂 🙂

        asa ca-i da inainte, are si datorii la „bordel” :

        si apoi „frumuestea” se tine cu mare osteneala , la coafor, la mode, manichiura…toate astea cer PARAI GREI, si-a luat si el un TIITOR mai instarit, acum TREBUIE sa-l LINGA convingator …

        iata „crezul” lui :

        Apreciat de 1 persoană

      • M.M said, on august 14, 2016 at 8:08 pm

        „el” daca „Augustin-de -Florina si-a luat nick-ul IN CINSTEA SFANTULUI MARTURISTOR” normal ar fi sa posteze cu Augustin, e ca si cum eu as posta cu nick-ul „Sfantul Ioan Gura de Aur” , mi se pare prea mult. Dar cand vrei sa pari prea ortodox, si vrei sa arati tuturor , asa faci, cazi din smerenie. In fine e problema lui..

        Referitor la pleiada ta de invective, ce pot sa zic, imi dai impresia ca vrei sa fii un clown care vrea sa amuze, prin atac la persoana. Probabil asta se ascunde sub masca ta de „evlavios” ultrash ortodox.

        Din pct meu de vedere esti un comic ratat, grotesc, care nu m-a făcut deloc, dar deloc să râd.. Limbajul vitriolant nu prea ma caracterizeaza insa probabil cu tine nu se poate discuta normal decat la nivelul asta.

        Ma intristeaza faptul ca ne comportam ca si cum nu am fii degete de la aceeasi mana. Din moment ce sunt impotriva ecumenismului, impotriva biometriei, practic nu stiu ce ne separa. Cred ca rautatea. Care se manifesta din plin mai ales in perioada de post.

        Apreciază

    • el said, on august 12, 2016 at 8:17 pm

      pe unii ii ratacesc ecumenistii insisi, pe altii acesti FATRANICI si FALS „marturisitori”… incat sa NU ramana multi dintre cei care SCAPA din CURSELE diavolesti !

      daca nu sunt ecumenisti sunt pro-cip/ indiferenti la acest aspect al apostaziei, sau pro-boca sau pro-alte INSELARI !

      are dracul sita deasa cu care cerne de zor ultimile ramasite de popor necernut !
      si RARI vor scapa din sita lui !

      Apreciază

      • mihai said, on august 13, 2016 at 7:34 am

        Pe linga cuvantul kakadox mai este un blog ce se numeste ,,teologie patristica” dar cred ca este din aceea ala stefan ghiorghiu

        Apreciază

      • Ema said, on august 13, 2016 at 9:55 am

        @El: Intoarce-te tu in Romania si fa tu mai bine si mai corect decit Parintele Teodot. E usor de dat sfaturi de la mii de km distanta…

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 3:12 pm

        Ema

        statul in Ro sau pe vraf de munte in China NU desparte de Biserica nici de Hristos si MARTURISIREA ADEVARULUI ACEEASI trebuie sa fie ORIUNDE te-ai afla.

        asta e o FALSA problema, ca nu de aia sunt romanii in EREZIE, ci pentru ca LE PLACE/ii aranjeaza la comoditate si isi dau „justificari” !

        Sf Maxim Marturisiorul UNDE mergea sa se impataseasca cand n-a mai avut preoti drept credinciosi?
        Teodot CUM face si CUM invata?
        Ar trebui SA-II FIE RUSINE de Sf Maxim Marturisitorul si de TOTI Sfintii ca vorbeste asa ca el are MAI MULTE INLESNIRI AZi decat avea Sf Maxim Marturisitorul atunci sa mearga la preoti vrednici, ….dar lui ii place caldicel la petru Voda sa pazeasca ZDURILE GOALE de har !… si asa va invata si pe voi COMOZILOR !

        sau poate crezi ca USOR pe undeva altora?
        dar asa-i la romani „iarba veciniului e mereu mai verde decat cea din ograda lui”, asa ca e „scuzat” ca „n-a avut conditii” , ca si cum Hristos e neputincios sa ajute si sa intareasca pe robi Sai care-l CAUTA si URMEAZA Lui cu ACRIVIE !

        ORIUNDE am fi Ortodoxia este ACEEASI si Ea TREBUIE PAZITA cu ACRIVIE si FARA Rabat..daca vrem sa ne mantuim, daca nu …luati calea ereticilor si ei au facut rabat ba ici ba dincolo !

        dupa voi Sf Apostoli nici macar nu mai trebuiau sa plece sa propovaduiasca ca era prea greu in lumea care zacea in bezna inchinarii la draci !

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 4:00 pm

        Ema

        sfaturile „mele” NU sunt ale mele, sunt ale Sf Parinti de care NU ASCULTATI voi!

        poate nu vrei sa le spui si lor sa vina ACUM in Romania sa faca vreo treaba pentru voi concret pe loc, ca de departe unde sunt ei acolo… „e usor de dat sfaturi”???

        Apreciază

    • Cosmin said, on august 13, 2016 at 12:14 am

      Frate el, e a doua oara cand vad un comentariu in care faci referire oarecum negativa la monahul Teodot. A luat-o cumva si dansul pe aratura? Da-mi te rog un link sau ceva de genul sa ma edific. Am o parere buna despre acest monah, dar in egala masura nu las garda jos, pentru ca traim vremuri bantuite de un duh cumplit de inselare.

      Frate Vasile,

      Ce s-a intamplat cu monahul Teodot de tot il atinge fratele el? Am pierdut ceva, vreun eveniment ceva in ultima vreme?

      La un articol anterior am postat vreo doua filmulete ale dansului de pe youtube. A inceput un soi de vloging. M-am bucurat, mai ales ca le zice bine.

      Apreciază

      • saccsiv said, on august 13, 2016 at 7:44 am

        Cosmin

        Ce zice el, iti va explica el.

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 8:02 am

        Cosmin

        frate Teodot critica ereticii ecumenisti….dar MERGE si se imparatseste la petru Voda de la hariton si popii de acolo care TOTI pomenesc un ERETIC NOTORIU pe (teofan) savu. si indeamna poporul FATIS sa faca la fel , pe „PRETEXTUL” teoriei cu „eretcii (ecumenisti) mai au har” prin „iconomie” ” …ca si cum iconomia ar DESFIINTA /CONTRAZICE Dogma. Fara Dogma NU e Biserica si FARA Biserica nici pomeneala de „iconomii” ..

        Dupa Sfintii Parinti NU E PIMISA COMUNIUNEA cu ereticii , nici primirea de „taine (spovedanie,impartasanie,etc) de la ei nici de la cei care desi nu primesc ei insisi erezia POMENESC pe MAI MARELE lor (episcop) ERETIC si deci sunt in DEPLINA COMUNIUNE cu el si implicit ERETICI !
        vezi explicatii in Anexa 7 la Documentul rimis ca intreelare li teofan de cei 4500 de semnatari !

        dupa Sf Parinti NU E ERETIC DOAR cel care primeste inselarea ecumenista ci si cei care POMENESC episcop ECUMENSIT si prin aceasta pomenire se afla deci IN COMUNIUNE DEPLCA cu EREICUL POMENIT ca mai maree lorfratele lor( episcopul care pomenest emitropolit/patriarh ERETIC ecumenist) , la fel mireni care mer la popii care pomenesc ERETICI !!!

        Astfel Teodot nu numai ca MAIMUTARESTE „marturisirea” si „antiecumenismul”, MINTE cand se preface/ I SE PARE ca ar fi in duh cu ADEVARATII MARTURISITORI ai Ortodoxiei ( Sf Parinti care si.au pus VIATA pentru Ortodoxie si NIMIC NU primeau de la ERETICI, marturisitorii recenti par Zisis acre indeamna sa NU avem paratsie cu popii ecumenisti, etc, Parintii de la Oituz si lacul Frumos si TOTI cei care ASUMANDU-si PRIGAONE NU mai POMENESC pe erahii lor ERETICI ecumenisti , pe IPS Jar care NU pomeneste eretici,etc)

        si mai si UMPLE Bisericile ERETICILOR ecumenisti de popor ORB si ZIDESTE ECUMENSIMUL MAI BINE ca ecumenistii insisi caci inseala pe cei carora LI SE PARE ca s-au trezit !

        acum pricepi unde VILESUGUL lui Teodot ?
        nu cred ca il sustine din rautate si ca este vanzator, ci ca este INSELAT de DIAVOL ! si lucreaza( fara sa vrea/stie) PENTRU ECUMENISM !

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 8:22 am

        Cosmin

        „„scrisorile Sf. Teodor Studitul, care răspunde adeseori la situații și probleme concrete: „(Dacă episcopul nu s-a aflat în sinodul adulter şi îl numeşte adunătură mincinoasă, dar îl pomeneşte pe mitropolitul său care s-a aflat în acel sinod, dacă deci trebuie să ne împărtăşim de la un preot al [acelui] episcop ortodox) am răspuns şi în alte [dăţi], în scrisorile către Evod, că:

        • (pentru episcop ) : Pentru iconomie, trebuie [să ne împărtăşim], numai el să nu liturghisească împreună cu ereticii. Căci nu e nimic, de vreme ce îl pomeneşte pe episcopul ortodox, chiar dacă acela, de frică, îl pomeneşte pe mitropolitul său eretic. ( COROLAR pe exemplu practic actual: de plilda la PS Galaction TE POT DUCE SI IMPARTASI !!)
        • (pentru preot) : Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de obşte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] -, ar putea fi acceptat [acel preot] să binecuvinteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient părtăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vreun altul [de acest fel]. ( deci LA POPII care NU primesc erezia ecumenista dar POMENESC pe episcopul lor ERETIC ecumenist NU POTI MERGE la Sf Liturghie/Imparatsanie/Spovedanie/Sf Taine….ci DOAR la rugaciuni simple …si asta DOAR DACA NU a stiut ca episcopul lui era ERETIC cand l-a pomenit !”

        priceput?

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 9:15 am

        Cosmin

        „Dar și împreună-împărtășirea cu ereticii este aspru condamnată de Sfinții Părinți.
        „Precum dumnezeiasca Pâine , atunci când se ia de către drept-credincioși, îi face pe toți cei ce se împărtășesc un singur trup, așa și pâinea eretică, de vreme ce îi face pe cei ce o primesc în acest chip (ca împărtășanie) să aibă părtășie între ei, îi face un trup potrivnic lui Hristos.”

        asa ca sa ia aminte fiecare UNDE se imprataseste si al cui trup se face !!!

        Apreciază

      • Cosmin said, on august 13, 2016 at 10:40 pm

        Frate el,

        Eu sunt de urmatorul concept: toti suntem niste pacatosi cu muuuulte bube-n cap. Eu sunt cam dintre cei mai pacatosi si cu toate astea Dumnezeu are mila de mine si imi da timp de pocainta.

        Dar atunci cand din multimea asta de pacatosi scoate unul capul si incearca sa schiteze o opozitie fata de imensul angrenaj satanic, noi ne apucam si il tragem inapoi si ii dam si bataie la fundulet.

        Frate el, consider ca suntem de aceeasi parte a baricadei, iar daca vrem ca lupta noastra sa aiba randament, ar fi cazul sa renuntam la marele pacat al poporului roman si anume acela de a-i spurca pe cei care incearca sa faca ceva.

        Frate el, cati dintre cei pe care tu ii consideri mai buni decat monahul Teodot, au curajul sa faca ceea ce face monahul Teodot ???

        Frate el, eu sunt convins ca ai dreptate si am observat ca aduci si argumente in pozitia pe care o adopti, dar iti reamintesc ca la ora actuala acest popor are slabe sanse de a mai initia ceva, pentru simplu fapt ca 70 de comunism si neocomunism au decimat toata materia cenusie de valoare din aceasta tara. Cu cine vrei sa lupti impotriva satanei? Cu Daniel ? Cu Iohannis? Cu ministerul de interne care manageriaza aducerea de emigranti in tara?

        Cei de care spui ca sunt mai buni ca monahul Teodot, de ce tac? De ce nu isi fac si ei un blog sau un vlog? De ce nu initiaza ceva?

        Un lucru e cert: un Zelea Codreanu nu cred ca exista in viata in acest moment in Romania. Si repede, nu cred ca vom beneficia. Si atunci ?

        Eu zic sa strangem randurile frate el.

        Doamne ajuta si UNIRE.

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 11:57 pm

        Cosmin

        „Cei de care spui ca sunt mai buni ca monahul Teodot, de ce tac? De ce nu isi fac si ei un blog sau un vlog? De ce nu initiaza ceva? „___ ei FAC MULT MAI MULT decat atata, SE ROAGA , CER MANTUIREA neamului… si cand porti asmenea CRUCE si faci asa ceva NU poti sa si iesi ca paduchele in frunte la trancanit fruntas!

        … ca Teodot ! … TOCMAI ca ARE GRESEALA lucrarea lui Teodot NU va izbandi,

        eu IL VREAU INTREG de partea Adevarului ca sa AIBE IMPACT PUTERNIC lupta lui, ca e om sincer !…altfel e pierdere de vreme si nici el nu se mantuieste !

        Apreciază

  5. oarecare said, on august 12, 2016 at 9:25 pm

    Dragi ‘tovarasi si preteni’ de la Petru Voda,
    Pot sa va intreb cate ceva ?

    1.Sf Nicolae a asteptat sa se impartaseasca Arie cu ortododocsi ca sa-i dea un pumn in fata pentru ereziile ce le scotea pe gura ?
    2. Sf Parinti ce au facut au asteptat sa se impartaseasca cu ereticii?
    3. Nu i-au afurisit pe toti care indraznesc sa schimbe Adevarul cu minciuna?
    4.De ce au mai facut SFINTELE CANOANE?
    5.Nu ca sa le urmam?
    6.La ce ne mai foloseste Canonul 10 Apostolic care ne spune „Dacă cineva s-ar ruga, chiar şi în casă, împreună cu cel afurisit (scos din comuniune), acela să se afurisească’ ?
    6. Nu sunt toti cei care au semnat in Creta scosi de Sf Parinti din comuniune, anatemizati de ei ?
    7.Ce partasie are intunericul cu lumina?
    8. Cum poti pomeni unul care este precum Arie si vrea sa schimbe Adevarul cu minciuna când el este deja scos din comuniune de Sf parinti ?
    9. Mai sunt cei care au participat si semnat in Creta ortodocsi, in cuget si Adevar ?
    10. Nu va este rusine sa va folositi serpeste de numele Parintele Justin ?
    11. Dumnezeu sa va ierte ca nu stiti ce faceti ! Sau poate stiti?

    Apreciat de 1 persoană

  6. acelas said, on august 12, 2016 at 9:39 pm

    care „impartasire” la eretici? pai sunt zeci si sute de milioane de eretici pe lumea asta si sute si mii de episcopi de-ai lor care nu se impartasesc deloc pt simplu motiv ca nu cred in asa ceva. Numai catolicii se mai „impartasesc”, dar cu azima evreiasca (paine nedospita) de-i zic impartasanie, o minciunica ..

    pai si daca aia nu se imparsasesc defel niciodata inseamna ca ierarhii nostri impreuna cu „episcopii” lor au dreptul sa faca tot felul de blestematii, ca doar nu se impartasesc, nu?

    ce logics are si staretul Hariton. A bagat-o repede cu argumentul asta ca sa scape repede si sa nu se mai oboseasca sa raspunda la milioane de oameni in parte apoi. S-a scutit de un efort. Ca are atata treaba.

    .

    Apreciat de 1 persoană

  7. Iones said, on august 12, 2016 at 11:33 pm

    OFF-TOPIC
    Australia: Parintii care nu isi vaccineaza copiii risca sa fie exclusi de la beneficii si ajutoare sociale
    http://www.sciencealert.com/australian-vaccination-rates-are-at-an-all-time-high-since-the-govt-threatened-to-stop-family-payments

    Apreciază

  8. Stefan said, on august 13, 2016 at 4:03 am

    H Clinton merge la un meeting cu P Bartlomeu.

    https://still4hill.com/2016/06/24/hillary-clinton-on-the-great-and-holy-council/

    In schimbul demersurilor facute de el inspre a … „izola” Rusia ,ea (adica H Clinton) odata ajunsa presedinte il va sustine spre a-si pune toata diaspora din America de Nord sub el.. si nu numai.

    Putin mai tarziu are loc „marele” „sinod” la care cateva Patriarhii nu iau parte.

    P Daniel and co vor incerca sa convinga pe unii dintre cei ce nu au semnat in Creta sa o faca ( vezi vizitele in Romania ce urmeaza sa aiba loc).

    In paralel, prin intermediul ” Patriarhiei Ecumenice” , Bartolomeu va incerca pe cat posibil sa il recunoasca pe schismaticul Filaret.

    Si uite asa merg toate snur pana cand or sa spuna ca Patriarhia Rusa e nu doar asupritoare ci si … schismatica.

    Doar o teorie.

    Apreciază

    • el said, on august 13, 2016 at 9:21 pm

      Stefan

      de cand a realizat „rasunatorul” succes la Sinodului din Creta bartolomeu a ajuns sa o „convinga” si pe Clintoneasa ca …e de partea lor DESAVRASIT ! ..acum sunt tovarasi si pretini, se viziteaza calduros ! 🙂

      Apreciază

  9. Marin din Oradea said, on august 13, 2016 at 8:00 am

    CATRE SACCIV. EU AM VAZUT PE BBC IN 16 IUNIE 2016,UN DOCUMENTAR LEGAT DE TIGANII BOGATI DIN TARA SI SE NUMEA: THE NEW GIPSY KING. TU CRED POTI GASI USOR SI PE YOUTUBE SI SA FACI UN COMENTARIU PE ACEASTA TEMA CU FILMATUL DE CAM 58 DE MINUTE SI TRADUS CU SUBTITLU IN LIMBA ROMANA DE CEI DE LA BBC IN. ACOLO SE VEDE CLAR DIN CE SE HRANESC TIGANII IN AL LOR EGO MINTAL SI DE GRUP INCLUS FACATURI PENTRU MANELE LEGATE SA FIE DE SUCCES SI IMLETITE CU VRAJITORIE SI CARTOMANTIE. EI REFUZA SA SPUNA DIN CE FAC SI DE UNDE AU BANI ASA DE RAPIZI SI MULTI. CEI DE LA BBC NU AU ZIS NIMIC LEGAT TIGANIME SI MARILE FURTURI IN SECRET PRIN EUROPA. EU ITI SPUN CA SA-TI FIE DE AJUTOR LA SERVICIUL TAU CA SA AI PUI LA EXPOZITIE,CA IN MAREA BRITANIE CAM CU 7 ANI IN URMA 2008,2009,TIGANII AU FURAT PRIN NET DE LA INLAND REVENUE CAM 20 DE MILIOANE DE LIRE STERLINE PENTRU ASA ZISA COMUNITATE ROMM CARE NICI MACAR NU EXISTA CA INREGISTRARE REALA. CEI DE LA INLAND REVENUE AU SESIZAT LIPSA BANILOR LA TIMP SI INTR-O OPERATIE EXCELENTA POLITIA AJUTATA PRECIS DE CEI DE LA SCOTLAND YARD AU RECUPERAT SUMA IN APROAPE DE 100% IAR TIGANII CU COMPIUTERE SI CODURI DE FURT AU FOST TRIMISI IN INCHISORILE IZOLATE DIN REGAT. TOT IN ACEST DOCUMENTAR TIGANII CANTARETI AU TUPEU SA MINTA CA EI AU INTRODUS PENTRU PRIMA DATA IN ROMANIA MUZICA CU INSTRUMENE ELECTRICE. TIGANII TREBUIE SA STIE CA DEJA IN ROMANIA IN ANII 60 ERAU TRUPE CARE FOLOSEAU INSTRUMENTE ELECTRICE,SINTETIZATOARE SI AMPLIFICATOARI PENTRU PERFORMANTE MAI REUSITE ATIT LA MUZICA CAT SI LA A REALIZA O FORTA DE SUNET MAI MARITA,CEEA CE S-A DEMONSTRAT CU SI MAI MULT SUCCES IN ANII 70. IN DOCUMENTAR ESTE VORBA DE FANE SPOITORUL CARE ESTE VAZUT DE SALAM SI GUTA DREPT UN IDOL DE VENERAT INTRE TIGANII BOGATI MAI ALES SI PENTRU CA ACEST SPOITORU A AVUT CURAJ SA TAIE MINA LA UN POLITIST,LUCRU CARE AFOST VAZUT SI VA RAMINE PE BUNE APRECIAT DE TIGANIME CA UN MODEL DE URMAT. EI VORBESC CU LASITATE DESPRE ROMANIA SI NU ADUC NICI O MULTUMIRE CA TOT SUCCESUL LOR IN MARE PARTE SE DATOREAZA SI FRUMUSETEI,PUTERII SI EXPRIMAREA DULCE LA CANTAT A ACESTEI LIMBI ROMANE DE LA DACI SI TRACI PINA LA NOI ASTAZI. IAR CU LIMBA TIGANEASCA CU SIGURANTA NU AR FI AJUNS PE NICAIERI,DREPT DOVADA CA IN NICI O TARA DIN EUROPA UNDE TIGANII TRAIESC NU AU AVUT SUCCES IN LIMBA LOR DE ORIGINE INDIANA SI PLINA CU BLESTEM DE INSA-SI AI LOR INDIENI INAINTE DE A FI GONITI DEFINITIV DIN SUBCONTINENT. CHIAR SI ADEVARATII GIPSY KING DIN SPANIA AU AJUNS LA SUCCES IN ANII 90 DATORITA FAPTULUI CA S-AU FOLOSIT DE LIMBA SPANIOLA SI NU AU CANTAT NICI MACAR ODATA PE SCENELE INTERNATIONALE IN TIGANESTE CEEA CE LE-AR FI CREAT UN REGRES SI O STAGNARE RAPIDA IN MUZICA. AM DORIT SA TE INFORMEZ MAI DEVREME DESPRE ACEST DOCUMENTAR PE CARE EU L-AM VAZUT DAR AM FOST FOARTE OCUPAT. TOT ACOLO O SA VEZI CUM TIGANII VRAJITORI SE MAI PREFAC CA SUNT SI MARII CREDINCIOSI PRIN BISERICI CAND MERG LA CASATORII,ETC. SACCIV,STIU CA SUNT ALTE SERVICII CARE ACUM SUNT POATE MAI IMPORTANTE DE REALIZAT DAR PRINTRE ALTELE DACA POTI ARATA CELOR CE ASCULTA ACEASTA MUZICA DE MANELE CA E O MUZICA VENITA DIN SURSE DE VRAJITORII SI FACATURI PENTRU SUCCES LA AUDITORIU. EU CAND AM VAZUT DOCUMENTARUL,NU AM PUTUT SA DORM O SAPTAMINA PENTRU CA IMI VENEA IN MOD AUTOMAT IN CAP MANELE,ASA FARA SA LE DORESC REALIZIND DIN PLIN CAT DE MARE ESTE FORTA FACATURILOR NECURATE CATRE PUBLIC CA SA CUMPERE ACESTE CD-URI DIN LUMEA TIGANEASCASI SA FIE STAPINITA DE ELE PE VIATA. SACCIV,EU ITI MULTUMESC. CU RESPECT MARIN DIN ORADEA.

    Apreciază

  10. nevrednicul said, on august 13, 2016 at 8:18 am

    fratilor ar trebui sa cerem sa plece de la mitropolie dl savu sa vina in fruntea Bisericii Lui Hristos un mitropolit nu un prigonitor si hulitor a Lui si bisericii Lui

    Apreciază

    • el said, on august 13, 2016 at 8:53 am

      nevrednicul

      intelege ca noi nu putem sa cerem asa ceva cu petitii lumesti, ci sa CEREM la Hristos ca EL E CAPUL Bisericii!

      si Hristos Insusi va randui cum si pe cine va voi El….DACA va mai avea pentru cine( daca meritam) !

      poporul SA STIE ca are popii si episcopii pe care II MERITA !

      Apreciat de 1 persoană

  11. STOP RFID said, on august 13, 2016 at 8:44 am

    el

    Te-ai luat si de monahul Teodot, mai arunci mult cu laturi?

    Apreciază

    • pcmouse said, on august 13, 2016 at 10:25 am

      uite si ce scrie Monahul Teodot

      monahulteodot
      12 august 2016 la 23:05

      Nu exista in toata Predania Bisericii nici un hotar de acest fel – „potirul comun”. La ce potir comun a intrerupt pomenirea Patriarhului C-nopolului Ioan Kalekas, Sf.Grigorie Palamas ? La afirmare publica a ereziei. Cei care au scris acest comunicat pe site-ul M-rii Petru-Voda sunt in afara Predaniei, prin afirmatia „potirului comun”.

      https://monahulteodot.wordpress.com/2016/08/12/scrisoare-deschisa-catre-arhiereii-care-au-semnat-in-creta/

      Apreciază

    • Paul222 said, on august 13, 2016 at 10:37 am

      Stai linistit, „el” e probabil la foarte inalta masura duhovniceasca, altfel nu si-ar permite. Sigur a invins toate patimile sale si acum isi poate permite sa mustre sau sa osandeasca pe toata lumea in felul asta. Monahul Teodot e un biet purice pacatos in fata lui „el”.

      Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 3:18 pm

        Paul222

        esti IRONIC degeaba! ai grija mai bine tu la „dreptatea” ta ca aici nu evorba despre pacate si masura duhovniceasa ci de PASTAREA INOCMAI CU ACRIEVIE a Ortidoxiei FARA DE CARE NIMENI ( nici aia cu vitruti ) NU se mantuieste ! ok?

        Teodot CHIAR DACA spune asa, MERGE si se FURAJEAZA de la ERETICI /popii care pomenesc ERETICI ecumenisti( chiar pe teofan savu cel criticat de el !).. ceea ce Sf Teodor Studitul si TOTI Sfintii INTERZIC !
        deci indiferent ce spune BINE Teodot, DACA MERGE la COMUNIUNEA cu ERETICII ( popi care pomensc eretici, indiferent ce cred despre ei) e si el prin legatura COMUNIUNII DEPLINE pe care o aduce pomenirea ereticului ERETIC ca episcopul pomenit ! ok? e clar acum?

        easy, keep calm !
        nu am nimic cu Teodot ! numai ca ii spun ca RATACESTE si FATRANCESTE Adevarul !

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 3:56 pm

        Paul222

        ” Monahul Teodot e un biet purice pacatos in fata lui „el”.” ____ monahul Teodot si plin de toate virtutile sa fie si eu de toate patimile, DACA NU TINE si NU MARTURISESTE Adevarul si Invataura de Credinta a Sfintilor NESCHIMBATA NU se mantuieste SIGUR!!! ca se face NEASCULTATAOR de Hristos si de Biserica iar mantuirea e data in dar PRIN CREDINTA ! NU din fape ca sa nu se trufeasca nimeni !

        iar eu pacatosul MAI AM MACAR SANSE sa ma mantuiesc, macar pentru Acrivia mea la Dogma daca pentru fapte nu merit !

        pricepi domnule Paul?
        SA TII DREAPTA CREDINTA in vremurile azi si de pana la sfarsit e MARE bucurie pentru Hristos !

        si NU DEGEABA au spus Sfintii ca cei de la sfarstuil veacurilor desi NU vor mai avea fapte/virtuti le va veni MARE INCERCARE si DACA vor ramane intregi/ORTODOCSI /ai Lui Hristos MAI MARI si decat Sfintii Parintii cei dintai vor fi !
        cerzi ca exagerau cumva acesti Sfinti PLINI de TOATE VIRTUTILE care au spus asa ceva, sau ca vorbeau „alegoric” ?

        Apreciază

    • Exacustodian said, on august 13, 2016 at 11:10 am

      STOP RFID

      „el” este unul dintre puţinii credincioşi români cu discernământ în ţara asta. Adu argumente, nu întrebări de genu’, mai arunci mult cu „lături”. Din câte am observat până acum, „el” nu bate câmpii, ci îşi menţine echilibrul duhovnicesc. Aveţi unii dintre voi o evlavie bolnăvicioasă. Aţi uitat că în Scriptură scrie că până şi cei aleşi se vor sminti?! Ce te miri că monahul Teodot o ia pe arătură? Mie unuia nu mi-a plăcut de la început acest monah. Este din categoria senzaţional. Cum vine cineva şi-l acuză, PE BUNĂ DREPTATE, înşelarea, sar evlavioşii cu fundu-n sus. Creştini evlavioşi nu înseamnă zombi ce merg ca somnambulii cu mâinile întinse şi fac loc la locul ăla plin de draci care e prislopu’, nu cască gura la orice spune Teodot, ci CERCETEAZĂ DUHURILE DACĂ SUNT DE LA DUMNEZEU!
      Foarte uşor alunecaţi în idolatrie faţă de om.

      Aduceţi argumente bazate pe învăţătura sf. părinţi, nu sentimentalisme şi mărturii de-ale unor femei proaste sau vedenii drăceşti ale vreunor monahi înşelaţi.

      Bravo el! Bravo nikodim! Bravo părintele Gheorghe Anitulesei!

      Apreciază

      • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 12:24 am

        Si eu spun la fel, „el” pana in acest moment a dat dovada de mult discernamant. Traim intr-o vreme in care ortodoxia e plina de cancer si de tumori, Pentru a taia tumoarea e nevoie de bisturiu si poate de aceea „el” are un limbaj taios ca altfel ii ia somul pe caldicei. Unii au nevoie de electrosocuri ca sa se trezeasca.
        Prieten iti este cel care vrea sa te mantuiesti chiar daca este mai aspru, nu cei inselati sau rataciti cu limbajul dulceag si magulitor

        Apreciază

    • mihai said, on august 13, 2016 at 12:44 pm

      Iata pe cine a gasit vinovat popa piciorus, evident pe Parintele Iustin http://www.teologiepentruazi.ro/2016/08/12/mitropolitul-si-extremistii/

      Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on august 13, 2016 at 2:12 pm

      Monahul Teodot greseste referitor la Boca si participarea la slujbele in care e pomenit ereticul Teofan.

      Apreciat de 2 persoane

    • el said, on august 13, 2016 at 2:13 pm

      Stop RFID

      Teodot „vedeta” ta se impartaseste la hariton si la popii din petru Voda care POMENESC pe ERETICUL Teofan, si deci prin POMENIREA ERETICULUI sunt in deplina COMUNIUNE cu ERETICUL si se fac si ei ERETICI , si pe ei si pe Turma de PROSTI pe care o carmuiesc !!
      si NU e de ajuns ca el e un RATACIT , mai trimite si pe altii sa faca la fel si STRICA Biserica Lui Hrists MAI MULT decat ecumenistii insisi pentru ca le pe cei carora li se pare ca s-au trezit II INSELALA si ii trimie INAPOI in ghearele EREZIEIE ecumeniste prin popii care pomenesc eretici ! OK??? Am fost KLAR?

      ia asculta cum invata Biserica pe tema asta :

      „scrisorile Sf. Teodor Studitul, care răspunde adeseori la situații și probleme concrete: „(Dacă episcopul nu s-a aflat în sinodul adulter şi îl numeşte adunătură mincinoasă, dar îl pomeneşte pe mitropolitul său care s-a aflat în acel sinod, dacă deci trebuie să ne împărtăşim de la un preot al [acelui] episcop ortodox) am răspuns şi în alte [dăţi], în scrisorile către Evod, că:

      • : Pentru iconomie, trebuie [să ne împărtăşim], numai el să nu liturghisească împreună cu ereticii. Căci nu e nimic, de vreme ce îl pomeneşte pe episcopul ortodox, chiar dacă acela, de frică, îl pomeneşte pe mitropolitul său eretic. ( COROLAR pe exemplu practic actual: de plilda la PS Galaction TE POT DUCE SI IMPARTASI !!)
      • (pentru preot) : Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de obşte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] -, ar putea fi acceptat [acel preot] să binecuvinteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient părtăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vreun altul [de acest fel]. ( deci LA POPII care NU primesc erezia ecumenista dar POMENESC pe episcopul lor ERETIC ecumenist NU POTI MERGE la Sf Liturghie/Imparatsanie/Spovedanie/Sf Taine….ci DOAR la rugaciuni simple …si asta DOAR DACA NU a stiut ca episcopul lui era ERETIC cand l-a pomenit !”

      „„Dar și împreună-împărtășirea cu ereticii este aspru condamnată de Sfinții Părinți.
      „Precum dumnezeiasca Pâine , atunci când se ia de către drept-credincioși, îi face pe toți cei ce se împărtășesc un singur trup, așa și pâinea eretică, de vreme ce îi face pe cei ce o primesc în acest chip (ca împărtășanie) să aibă părtășie între ei, îi face un trup potrivnic lui Hristos.”

      FACE ASA teodot al tau ? NU ? Atunci MINTE si NU SE AFLA in duhul Sf parinti e un RATACIT si RATACESTE si pe altii ! inclusiv pe tine !

      bai voi mai avet mite in capul asa, sau s-a NETREBNICIT de TOT din pricina petrecerii impreuna cu EREZIA ecumensita si imparatsaitul la popii vstri ecumensiti/care pomenesc eretici ecumenisti !!

      sa stii ca EREZIA SCHIMA mintea si INTUNECA tot omul si il face asemenator diavolului!

      de la atata FURAJAT cu SPURCACIUNI de la ereticii ecumenisti i s.a STRICAT MINTEA lui Teodot , si MULTORA ca el si NU mai pot sa riceaa ca se afla IN CUMPLITA RATACIRE !

      iti GARANTEZ daca Teodot MOARE AZI cu ideile pe care le are si cu faptele pe care le face MERGE IN IAD !

      daca tie iti place asa, lasa-l sa CRAPE in INSELAREA lui !
      incurajeaza-l in RATACIREA lui, adapa-te eventual si tu cu RATACIRILE lui si …o sa va tineti companie vesnic cu ERETICII ecumenisti !

      SA NU ZICI acum ca NU STIAI pararea Sf Parinti ! IATA-O !

      ca dacaNU MAI ESTI CAPABIL ( ca TEodot) sa o pricepi asta e treaba ta, mintea se demoleaza din petrecreea cu diavolul inselarii si din imparatasirea de la ERETICI cu OTRAVA !

      Bai am si eu o intrebare la voi ( tu si Teodot) : VOI CITITI macar Documentele acestea si Invatatura SF Parinti data voua iata MURA IN GURA ? sau dati din buze admirativ si nu stiti ce ziceti si CE CONSECINTE are ?

      ba nu se poate si cu Hristos si cu diavolul ! ALEGETI !

      Teodot pana acum sta de partea diavolului !

      Apreciază

      • saccsiv said, on august 13, 2016 at 2:51 pm

        el

        Frate, dar a scris monahul Teodot pe undeva ca el se impartaseste la staretul Hariton la Manastirea Petru Voda?

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 3:30 pm

        saccsiv

        da frate, a spus ca se impartaseste si merge la Liturghie la petru Voda unde este pomenit ERETICUL INRAIT (teofan ) savu si unde slujeste si hariton (singur sau in sobor cu alti preoti nu conteaza e preenta deplina ) !!!
        A spus asta la el pe blog si indeamna si pe altii sa mearga la popi care pomenesc episcopi eretici, …. ca de saracii nu au unde sa mearga, si daca nu au unde … atunci sa mearga acum la ERETICI, ca e Dumnezeu Milos si da cu „iconomia” plocon la puturosii si ORBII vicleni ! …cu „dezlegare” de la celebrul „Marturisitor” teodot ! (parca ar fi parintele Antim si cei care au semnat acolo in Exremul Orient la 5000km de el… si chiar asa de ar fi !)

        frate NU NE JUCAM cu Hristos si cu Ortodoxia , NU spunem de la noi prostiile care ne aranjeaza, e pe viata si pe MOARTE ! VESNICE !
        vezi si tu ce spun Sfintii in Scrierile lor, macar sa citeasca cu atentie Documentul acela scris de moldovenii care-l interpeleaza pe teofan savu, ca are acolo ARGUMENTE BETON ! NU aiureli de baba proasta, semnat de Parintele Antim !!
        da din palme si ii lauda pe cei care au intrerupt pomenirea… dar el merge LINISTIT ca un „marturisitor” ce este la …ERETICI la slujbe si mai trimite si pe altii si le adoarme constiintele ! el NIMICESTE lucrarea de TREZIRE facuta cu atata osteneala si chin de acesti parinti din Romania ! amesteca binele cu RAUL si asta in materie de Dreapta Credinta!

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 13, 2016 at 8:07 pm

        el

        Da-mi te rog link-ul respectivului comentariu.

        Apreciază

      • Paul222 said, on august 13, 2016 at 4:33 pm

        „iti GARANTEZ daca Teodot MOARE AZI cu ideile pe care le are si cu faptele pe care le face MERGE IN IAD !” Urat sa spui asa ceva, asta e mandrie! de parca stii tu sigur care sunt milele lui Dumnezeu pentru acest monah. Tu daca mori azi ajungi in rai, ai certitudinea asta? Nu stiu omule dar esti prea inversunat, nu simt duhul ortodox la tine. Tu pentru ale tale mai ai timp sa te pocaiesti sau numa stai pe net si faci comentarii?

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 8:20 pm

        saccsiv

        nu stiu sa dau linkuri exact, am facut copy -paste dupa un „flirilegiu” de comentarii referitoare la martuira u pe tema asta.
        l-am scris mai jos lu @nevrednicul .
        dar pot sa ti-l scriu si tie aici , iata TOATE sunt copiate d epe blogul lui :

        „el

        30 iulie 2016 la 21:30
        monahul Tedot

        ziceti ca nu ascultati de Teofan dar mergeti la liturghie la cei care IL POMENESC pe teofan si deci sunt prin faptul ca il pomenesc IN COMUNIUNE cu el, adica si DV sunteti IN COMUNIUNE DEPLINA cu teofan!
        ascultati ce va spune @ilioara!!!
        ,veti DA SCOTEALA Lui Hristos parinte Teodot ca INCURAJATI/PROPOVADUITI/INTARITI Ecumenismul MAI MULT decat capeteniile lui cu atitudinea dv si UMPLETI BISERICILE ecumenistilor de suflete care NU SE VOR MANTUI ! si pentru care SI DV veti da socoteala ca le-ati TRIMIS la DIAVOLII ereziei !

        monahulteodot
        1 august 2016 la 19:07

        La deal – la calugari am fost gandind ca nu se poate ca in M-rea P.Justin sa nu mai fie valabile Sf.Taine din pricina ca inca este pomenit Teofan. Este intr-adevar, pacatul staretului si preotilor de acolo, ca inca il mai pomenesc pe Teofan. Nu este inca nici un semn clar ca, pentru pomenirea arhiereilor care au semnat apostazia la Creta, n-ar mai fi valide Sf.Taine la Sf.Liturghie. Acesta este pacatul arhiereilor si preotilor respectivi. Sunt unii preoti care acum scriu scrisori acestor arhierei iar daca vor raspunde negativ, sunt hotarati sa intrerupa pomenirea. Asta sa insemne ca nu mai au nici acestia Sf.Taine valide ? Sa nu cadem in alta inselare mai mare. Dar dumneata unde mergi la Sf.liturghie ? Sau nu mai mergi nicaieri ? Eu am afirmat despre liturghiile pe care le fac ierahii care au semnat la Creta, precum si preoti ca Alupei de la Onesti … ca sunt cu probleme si sa nu se mearga acolo nici sa se mai spovedeasca cineva la ei. Insa, fiecare va face dupa cum il indeamna propria constiinta. Nu putem forta pe nimeni la nimic.

        el
        2 august 2016 la 11:13
        Monahul Teodot

        „Eu am afirmat despre liturghiile pe care le fac ierahii care au semnat la Creta, precum si preoti ca Alupei de la Onesti … ca sunt cu probleme si sa nu se mearga acolo nici sa se mai spovedeasca cineva la ei. „_____ si cu asta GATA, ati taiat capul ecumenismului si v-ati dat constiinta buna !! in rest UMPLETI MAI DEPARTE bisericile ERETCILOR de crestini care NU se vom mantui ! ca o sa va felicite Hristos la Judecata !
        asa a facut poate si Sf Maxim Martursitorul cumva? a zis el ca „baaa nu va duceti la aia si la aia, ca sunt capetenii mai indracite ale ereziei monofizite/monotelite,.. dar ailalti puteti merge, pana va da semn Hristos din cer !”??? ____ ce MODEL aveti dv Parinte Teodot?
        cautati/cereti semne si minuni( proba aghiasmei,etc) ca NECREDINCIOSII si ISPITITI pe Dumnezeu, iar Invatatura de Credinta o IGNORATI/ TRECETI CU VEDERA/ INCALCATI, o HULITI si NU ASCULTATI de Sfinti cand ziceti ca ecumenistii mai au „har” si acum dupa atatea rataciri si incapatánare ! CARE Sfant a zis vreodata despre vreun eretic ca ar mai avea „har”??? in ce este EREZIA ecumenista „mai mica” ca alte EREZII?
        ” Dar dumneata unde mergi la Sf.liturghie ? Sau nu mai mergi nicaieri ?”____ eu merg la Liturghie DOAR la preoti fara abateri de la Ortodoxie si care nu pomenesc eretici ! si daca NU gasesc mereu astfel de preoti NU MERG ! si NU sunt stilist ca sa nu ma acuzati de asa ceva si nici nu voi vreodata !

        monahulteodot
        2 august 2016 la 11:46

        D-ta faci cum crezi. Eu mi-am exprimat parerea mea, ca inca se mai poate merge la Biserica. Doar n-am innebunit sa nu mai merg la Sf.Liturghie doar pentru ca acolo inca este pomenit un arhiereu eretic.

        Muritor
        2 august 2016 la 20:07
        Toti Sfintii Parinti spun foarte clar ca tre’ sa te departezi de potirul unde a fost pomenit un ereziarh. Nu cunosc nici un Sfint Parinte care sa spuna ca se poate sa ramii in comuniune cu un ereziarh.
        Iata ce spune Sf. Teodor Studitul: „întinare are împărtăşania din singurul fapt că îl pomeneşte [pe ereziarh], chiar dacă ortodox ar fi cel ce face Sfînta Liturghie.”
        https://paterika.wordpress.com/2014/03/21/sf-teodor-studitul-intinare-are-impartasania-unde-e-pomenit-ereziarhul/

        monahulteodot
        3 august 2016 la 10:49

        Dar daca preotul are de gand sa intrerupa pomenirea si ii acorda timp de o saptamana arhiereului ?

        Muritor
        3 august 2016 la 16:55

        Daca e sa vorbim lumeste, atunci saptamina cu cele 7 zile trece foarte repede si atunci preotul ce va face cind ierarhul nu face nimic si tace? Va avea el taria sa rupa comuniunea? Ii va fi mai drag Adevarul atunci preotului peste o saptamina decit ii este acum si va trece peste relatiile personale cu episcopul ce se vadeste a fi eretic sau se comporta ortodox, dar esenta ii este eretica pentru ca pomeneste pe mai marele ereziarh? Peste o saptamina va fi oare mai diferit?
        Sa nu fim naivi. Putem fi ingaduitori, dar nu trebuie sa ne facem prosti sau naivi. Hristos nu ne-a lasat Biserica ca sa-i faca pe crestini prosti, nu? De aceea sint foarte multi profitori de crestini in istorie, tocmai pentru ca crestinii nu si-au pastrat propria constiinta dogmatica care ii intareste in Adevar.
        Unica masura canonica si nu doar canonica de indreptare a unui apostat este intreruperea comuniunii cu acesta, ca apostatul sa-si dea seama intr-un sfirsit ca el insusi e rupt de Biserica, el singur pe sine s-a departat de Adevar, de Hristos. Si dupa ce isi va da seama, poate va vrea sa se pocaiasca, insa pentru unii mindria e mai mare decit intoarcerea la Adevar.
        Canonul 15 de la SInodul I-II e din timpul Sf. Fotie cel Mare, adica din secolul IX d. Hr. Dar el a fost scris doar pentru a confirma o masura demult si deseori aplicata de Sfintii Parinti in Biserica Ortodoxa in relatia cu apostatii si ereticii.
        Oare nu asa a procedat Sf. Vasile cel Mare in sec IV d. Hr intrerupind comuniunea cu arienii? Si a ajuns Arhiepiscop al Cezareei Capadociei facindu-l episcop aproape cu forta pe Sf. Ier. Grigorie Teologul pentru a lupta cu arienii si semi-arienii.
        Sf. Maxim Marturisitorul s-a departat de curtea domneasca, s-a facut monah si a luptat cu monotelitii neavind nici un fel de comuniune cu acestia, desi aproape toata Biserica fusese in acel moment cucerita de ereziarhi vaditi sau aparent „ortodocsi” si a murit neimpartasit. A considerat mai scump Adevarul decit partasia pe o clipa cu minciuna, chiar din mina unui episcop ce se inclina catre convingerile ortodoxe ale Sf. Martusitor Maxim insa nu a mai avut taria sa rupa si el (episcopul) comuniunea cu ceilalti ereziarhi.
        Nu mai pomenesc de Sf. Teodor Studitul ce a aplicat masura intreruperii pomenirii ierarhului locului de 2 ori in viata lui: o data pentru iconoclasti si a 2-a pentru ca un preot din Patriarhie a incalcat niste canoane (deci nu dogme).
        Dar cite exemple nescrise sint din istoria Bisericii, insa la o simpla lectura devine foarte clar ca ortodocsii nu au avut niciodata comuniune cu ereticii si apostatii, caci simpla comuniune cu ereticii, apostatii, ereziarhii, afurisitii il decade pe crestin din calitatea de crestin, de rob al lui Dumnezeu si de fiu al Bisericii.
        Si invataturile Sfintilor Parinti ne indeamna sa facem acelas lucru imediat, adica intreruperea comuniunii cu erezia si propovaduitorul acesteia, ereziarhul, prin incetarea comuniunii cu acesta si cu episcopul „ortodox” ce-l pomeneste pe ereziarh.
        Nu am vazut niciodata in vreo scriere a Sfintilor Parinti ce au avut de aplicat aceasta masura in viata lor paminteasca ca acestia sa indemne sau astepte de la ereziarhi „timp de pocainta” pastrind comuniunea cu acestia. Incetarea pomenirii era realizata imediat.

        monahulteodot
        26 iulie 2016 la 13:52

        Asa am zis si eu, ca cei 25 si ecumenistii in general nu mai pot fi pomeniti ca e pacat. Dar oare sa nu mai mergem nici la slujbele unde sunt pomeniti , chiar daca cei care-i pomenesc nu sunt de acord cu ei ? Asta-i intrebarea. Sa nu mai merg la deal la calugari pentru ca inca il pomenesc pe Teofan ? Aici mai trebuie cercetat cu rugaciune-post, si de cautat din experienta celor care au trecut si ei prin asa ceva, ca sa nu gresim.

        monahulteodot
        26 iulie 2016 la 13:53

        Eu cand aud pomenindu-se la deal Teofan , zic mereu sa ma auda si altii :”Nevrednic.”

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 8:32 pm

        Paul222

        „Tu daca mori azi ajungi in rai, ai certitudinea asta? Nu stiu omule dar esti prea inversunat, nu simt duhul ortodox la tine.”_____ nu stiu daca ajung in rai, dar STIU SIGUR ca SUNT ORTODOX si asta o sa conteze MULT !

        dar la Sf Parinti il simti „dulul ” ala numit de tine ortodox? ca eu PE EI II CITEZ !!!
        ei au fost SI MAI ASPRI si MAI RIGUROSI la Dogma decat mine !

        Apreciază

  12. Giovanni Onika said, on august 13, 2016 at 11:38 am

    Ce slujba ecumenista „de toata frumusetea” se face acum la capul raposatei regina Ana, de biserica ortodoxa in frunte cu patriarhul Daniel impreuna cu catolicii, data in direct pe mai toate posturile de stiri. Hai, hai tot inainte… grele vremuri ne asteapta…cand citeam din apocalipsa cele ce vor urma, acum 15-20 de ani, nu credeam ca o sa ajung acele zile ..si acum am ajuns sa traim…ecumenismul, lepadarea, pecetluira(procesul e in plina desfasurare) s.a.m.d…. „in direct” .
    Doamne apara-ne si ne iarta !

    Apreciază

  13. preotul said, on august 13, 2016 at 12:07 pm

    Din nefericire manast. P. Voda nu-l promoveaza pe pr. Iustin ca un exemplu de urmat , nici ei nu-l urmeaza, ci ca pe un brend ce sa aduca lume la ei sa-i umple de bani si slava desarta.

    Apreciază

  14. preotul said, on august 13, 2016 at 12:11 pm

    Cei care se impartasesc acum din mana semnatarilor din Creta trebuie canonisiti asemenea celor ce se impartasesc la eretici.

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 13, 2016 at 5:52 pm

      preotul

      „„scrisorile Sf. Teodor Studitul, care răspunde adeseori la situații și probleme concrete: „(Dacă episcopul nu s-a aflat în sinodul adulter şi îl numeşte adunătură mincinoasă, dar îl pomeneşte pe mitropolitul său care s-a aflat în acel sinod, dacă deci trebuie să ne împărtăşim de la un preot al [acelui] episcop ortodox) am răspuns şi în alte [dăţi], în scrisorile către Evod, că:

      (…)
      • (pentru preot) : Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de obşte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] -, ar putea fi acceptat [acel preot] să binecuvinteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient părtăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vreun altul [de acest fel].

      ( deci LA POPII care NU primesc erezia ecumenista dar POMENESC pe episcopul lor ERETIC ecumenist NU POTI MERGE la Sf Liturghie/Imparatsanie/Spovedanie/Sf Taine….ci DOAR la rugaciuni simple …si asta DOAR DACA NU a stiut ca episcopul lui era ERETIC cand l-a pomenit !”

      asadar NU DOAR cei care se impartasesc din mana celor 25 de eretici semnatari sunt de VREDNICI sa fie canonisti cu eretici
      ci TOTi care se impratasesc si de la preotii aflati IN COMUNIUNE cu acei ERETICI episocpi prin faptul ca II POMENESC ca pe „mai marii ” lor, INTAISTATATORII lor !!

      adica daca singur ai/declari public inaintea Cerului si paantului ca ai INTAISTATATOR o capatenie ERETICA CUM sa ti mai para ca tu esti drept , daca declari SINGUR ca esti in gasca cu ERETICUL care e seful/conducatorul tau in toate? ( asta ca sa vorbesc asa mai in limbaj de cartier, dv pricepeti mesajul ) la fel Turma de mireni care merg al popii care pomenesc espicopi ERETICI !

      pai noi NU ascultam de oameni ci de Hristos !
      nu asculta capetenia de Hristos e MORT, noi NU URMAM MORTII nici nu le lasam calauziti de cadavre impaiate.
      Comuniunea/ascultarea merge pana la Dogma si la Hristos, NU sunt respectate acestea noi NU pe episcop ci pe Hristos Dumnezeu care ne mantuieste (si prin episcop DACA e drept , daca NU NU ! ) il urmam, ca n-a murit episcopul pentru noi si nici „dumnezeu” nu este care mantuieste !

      POMENIREA episcopului la Liturghie inseamna dupa Sf Parinti DEPLINA COMUNIUNE cu el in TOATE ! si daca e ERETIC face eretica si COMUNINEA/legatura lui cu altii care o cer/sunt sub incidenta ei
      Biserica e un TOT UNITAR, un ORGANISM ! cu LEGATURA STRANSA intre madulare pe modelul organismului uman, harul e ca sangele care hraneste si da viata madularelor ! e o LEGE care ii UNESTE pe toti intre ei si cu Hristos.
      si cine se uneste cu DESFRANATA ( EREZIA si episcopul eretic) UNA este cu DESRFANATA , iar cel ce se uneste cu Hristos in Dreapta Credinta este una cu El.

      CUM sa fie ereticii(ecumenisti ca si Ecmenismul este EREZIE DEPLINA!) in Biserica daca ei NU ASCULTA de Capul Bisericii Hristos? poate un madular sa se taie singur de Cap si sa mai fie VIU?

      Apreciază

  15. nevrednicul said, on august 13, 2016 at 1:59 pm

    frate el,pentru ca sa stie toti cae sunt pe site-urile acestea ortodoxe ca gresesti in privinta monahului teodot ,caci el nici macar nu intra in biserica la petru voda,da sa se mai si impartaseasca acolo, deoarece una ca nu poate fi de acord cu conceptiile de la petru voda si ale lui hariton,iar alta ca de mai mult timp nu a fost lasat sa intre in biserica si nici nu a mai mers la vreo liturghie acolo.asa ca nu-l invinuim pe nedrept,ca ne facem osanda in fata lui Dumnezeu .lucrul acesta il stiu foarte bine ,si nu ma poate contrazice altcineva.stiu foarte bine ca este mare marturisitor ,antiecumenist ,anticip si totce ne desparte de dreapta credinta si Hristos.

    Apreciază

    • el said, on august 13, 2016 at 3:40 pm

      nevrednicul

      mergi si citeste ce scrie la el pe blog ca n-am timp sa-ti caut acum si sa-ti dau link mura in gura !

      crezi ca eu inventez? ca NU M-AS BUCURA DIN SUFLET sa aud ca merturiseste si FACE bine?
      am incercat de multe ori sa il corectez ACOLO explicit punct cu punct . sa-l fac atent ca GRESESTE ca se impartaseste acolo sau la ORICE POPA care pomeneste ecumenisti, dar mi-a banat. …
      si mai si urla la mine ca mi-a aruncat comentariile la gunoi ca „eu sunt ala care indeamna lumea sa nu mai mearga la Biserica BOR” !( dausem odata la el pe blog un sfat unei sore dragi @marinela care srie si aici si care traieste in Germania si care intreba UNDE ar putea sa mai mearga la Biserica acolo, iar eu iam spus unde cerd eu si ca in orice caz NU la romani, de aici a dedus taica Teodot „patruHotul” ca eu idemn sa NU mai mearga lumea in BOR . TAMPENIA TAMPENIEI !) …. atata l-a dus pe el mintea aia a lui BOANTA sa priceapa de la mine !

      tu citesti atent ce spune sau si tu citesti din 2 in 2 pe diagonala?

      Apreciază

    • el said, on august 13, 2016 at 3:42 pm

      nevrednicul

      uite ca sa nu mai zici ca mi se pare mie si inventez, mai scriu si altii care au OBSERVAT ca Teodot merge acolo :

      ” Ioan said, on august 13, 2016 at 2:12 pm

      Monahul Teodot greseste referitor la Boca si participarea la slujbele in care e pomenit ereticul Teofan.”

      OK? suntem amandoi debili sau mintim ( eu si Ioan?)

      Apreciază

      • marinela said, on august 13, 2016 at 11:58 pm

        nevrednicul
        Asa e cum zice fratele el, ca si eu am incercat sa-l lamuresc sa nu mai mearga la eretici la liturghie ca e pacat pt sufletul lui, dar si de-al celor ce-i sminteste (si nu sint putini, care – i urmeaza exemplul si sfaturile)si de care va raspunde la judecata. Eu l-am cunoscut si mi-e tare drag de el ca-i sincer si deschis, nu-i cu ifose de dom’calugar, dar are si el meteahna lui, de aia trebuie ajutat sa iasa la liman,daca il iubim, asa e crestineste. Fratele el ii vrea binele si de-aia il vrea salvat din ratacire, nu vad problema. Doamne ajuta si mintuire!

        Apreciază

    • el said, on august 13, 2016 at 4:31 pm

      nevrednicul

      mincinosul esti tu, care acolo la Teodot pe blog ii lngi mana slugarnic si nu mai contenest cu lauele si iti dai si nr de telefon sa te contacteze, deci STII TOT ce a zis Teodot, iar aici vii sa ma contrazici pe mine si sa ma faci mincinos !!

      si pentru ca ma faci MINCINOS aici IATA un florilegiu de RATACIRI ale lui Todot al tau adunate de pe blocgul sau de la dverse articole :

      monahulteodot
      26 iulie 2016 la 13:52

      Asa am zis si eu, ca cei 25 si ecumenistii in general nu mai pot fi pomeniti ca e pacat. Dar oare sa nu mai mergem nici la slujbele unde sunt pomeniti , chiar daca cei care-i pomenesc nu sunt de acord cu ei ? Asta-i intrebarea. Sa nu mai merg la deal la calugari pentru ca inca il pomenesc pe Teofan ? Aici mai trebuie cercetat cu rugaciune-post, si de cautat din experienta celor care au trecut si ei prin asa ceva, ca sa nu gresim.

      monahulteodot
      26 iulie 2016 la 13:53

      Eu cand aud pomenindu-se la deal Teofan , zic mereu sa ma auda si altii :”Nevrednic.”

      „el
      30 iulie 2016 la 21:30
      monahul Tedot
      ziceti ca nu ascultati de Teofan dar mergeti la liturghie la cei care IL POMENESC pe teofan si deci sunt prin faptul ca il pomenesc IN COMUNIUNE cu el, adica si DV sunteti IN COMUNIUNE DEPLINA cu teofan!
      ascultati ce va spune @ilioara!!!
      ,veti DA SCOTEALA Lui Hristos parinte Teodot ca INCURAJATI/PROPOVADUITI/INTARITI Ecumenismul MAI MULT decat capeteniile lui cu atitudinea dv si UMPLETI BISERICILE ecumenistilor de suflete care NU SE VOR MANTUI ! si pentru care SI DV veti da socoteala ca le-ati TRIMIS la DIAVOLII ereziei !
      monahulteodot
      1 august 2016 la 19:07
      La deal – la calugari am fost gandind ca nu se poate ca in M-rea P.Justin sa nu mai fie valabile Sf.Taine din pricina ca inca este pomenit Teofan. Este intr-adevar, pacatul staretului si preotilor de acolo, ca inca il mai pomenesc pe Teofan. Nu este inca nici un semn clar ca, pentru pomenirea arhiereilor care au semnat apostazia la Creta, n-ar mai fi valide Sf.Taine la Sf.Liturghie. Acesta este pacatul arhiereilor si preotilor respectivi. Sunt unii preoti care acum scriu scrisori acestor arhierei iar daca vor raspunde negativ, sunt hotarati sa intrerupa pomenirea. Asta sa insemne ca nu mai au nici acestia Sf.Taine valide ? Sa nu cadem in alta inselare mai mare. Dar dumneata unde mergi la Sf.liturghie ? Sau nu mai mergi nicaieri ? Eu am afirmat despre liturghiile pe care le fac ierahii care au semnat la Creta, precum si preoti ca Alupei de la Onesti … ca sunt cu probleme si sa nu se mearga acolo nici sa se mai spovedeasca cineva la ei. Insa, fiecare va face dupa cum il indeamna propria constiinta. Nu putem forta pe nimeni la nimic.
      el
      2 august 2016 la 11:13
      Monahul Teodot
      „Eu am afirmat despre liturghiile pe care le fac ierahii care au semnat la Creta, precum si preoti ca Alupei de la Onesti … ca sunt cu probleme si sa nu se mearga acolo nici sa se mai spovedeasca cineva la ei. „_____ si cu asta GATA, ati taiat capul ecumenismului si v-ati dat constiinta buna !! in rest UMPLETI MAI DEPARTE bisericile ERETCILOR de crestini care NU se vom mantui ! ca o sa va felicite Hristos la Judecata !
      asa a facut poate si Sf Maxim Martursitorul cumva? a zis el ca „baaa nu va duceti la aia si la aia, ca sunt capetenii mai indracite ale ereziei monofizite/monotelite,.. dar ailalti puteti merge, pana va da semn Hristos din cer !”??? ____ ce MODEL aveti dv Parinte Teodot?
      cautati/cereti semne si minuni( proba aghiasmei,etc) ca NECREDINCIOSII si ISPITITI pe Dumnezeu, iar Invatatura de Credinta o IGNORATI/ TRECETI CU VEDERA/ INCALCATI, o HULITI si NU ASCULTATI de Sfinti cand ziceti ca ecumenistii mai au „har” si acum dupa atatea rataciri si incapatánare ! CARE Sfant a zis vreodata despre vreun eretic ca ar mai avea „har”??? in ce este EREZIA ecumenista „mai mica” ca alte EREZII?
      ” Dar dumneata unde mergi la Sf.liturghie ? Sau nu mai mergi nicaieri ?”____ eu merg la Liturghie DOAR la preoti fara abateri de la Ortodoxie si care nu pomenesc eretici ! si daca NU gasesc mereu astfel de preoti NU MERG ! si NU sunt stilist ca sa nu ma acuzati de asa ceva si nici nu voi vreodata !
      monahulteodot
      2 august 2016 la 11:46
      D-ta faci cum crezi. Eu mi-am exprimat parerea mea, ca inca se mai poate merge la Biserica. Doar n-am innebunit sa nu mai merg la Sf.Liturghie doar pentru ca acolo inca este pomenit un arhiereu eretic.

      Muritor
      2 august 2016 la 20:07

      Toti Sfintii Parinti spun foarte clar ca tre’ sa te departezi de potirul unde a fost pomenit un ereziarh. Nu cunosc nici un Sfint Parinte care sa spuna ca se poate sa ramii in comuniune cu un ereziarh.
      Iata ce spune Sf. Teodor Studitul: „întinare are împărtăşania din singurul fapt că îl pomeneşte [pe ereziarh], chiar dacă ortodox ar fi cel ce face Sfînta Liturghie.”
      https://paterika.wordpress.com/2014/03/21/sf-teodor-studitul-intinare-are-impartasania-unde-e-pomenit-ereziarhul/

      monahulteodot
      3 august 2016 la 10:49

      Dar daca preotul are de gand sa intrerupa pomenirea si ii acorda timp de o saptamana arhiereului ?

      Muritor
      3 august 2016 la 16:55

      Daca e sa vorbim lumeste, atunci saptamina cu cele 7 zile trece foarte repede si atunci preotul ce va face cind ierarhul nu face nimic si tace? Va avea el taria sa rupa comuniunea? Ii va fi mai drag Adevarul atunci preotului peste o saptamina decit ii este acum si va trece peste relatiile personale cu episcopul ce se vadeste a fi eretic sau se comporta ortodox, dar esenta ii este eretica pentru ca pomeneste pe mai marele ereziarh? Peste o saptamina va fi oare mai diferit?
      Sa nu fim naivi. Putem fi ingaduitori, dar nu trebuie sa ne facem prosti sau naivi. Hristos nu ne-a lasat Biserica ca sa-i faca pe crestini prosti, nu? De aceea sint foarte multi profitori de crestini in istorie, tocmai pentru ca crestinii nu si-au pastrat propria constiinta dogmatica care ii intareste in Adevar.
      Unica masura canonica si nu doar canonica de indreptare a unui apostat este intreruperea comuniunii cu acesta, ca apostatul sa-si dea seama intr-un sfirsit ca el insusi e rupt de Biserica, el singur pe sine s-a departat de Adevar, de Hristos. Si dupa ce isi va da seama, poate va vrea sa se pocaiasca, insa pentru unii mindria e mai mare decit intoarcerea la Adevar.
      Canonul 15 de la SInodul I-II e din timpul Sf. Fotie cel Mare, adica din secolul IX d. Hr. Dar el a fost scris doar pentru a confirma o masura demult si deseori aplicata de Sfintii Parinti in Biserica Ortodoxa in relatia cu apostatii si ereticii.
      Oare nu asa a procedat Sf. Vasile cel Mare in sec IV d. Hr intrerupind comuniunea cu arienii? Si a ajuns Arhiepiscop al Cezareei Capadociei facindu-l episcop aproape cu forta pe Sf. Ier. Grigorie Teologul pentru a lupta cu arienii si semi-arienii.
      Sf. Maxim Marturisitorul s-a departat de curtea domneasca, s-a facut monah si a luptat cu monotelitii neavind nici un fel de comuniune cu acestia, desi aproape toata Biserica fusese in acel moment cucerita de ereziarhi vaditi sau aparent „ortodocsi” si a murit neimpartasit. A considerat mai scump Adevarul decit partasia pe o clipa cu minciuna, chiar din mina unui episcop ce se inclina catre convingerile ortodoxe ale Sf. Martusitor Maxim insa nu a mai avut taria sa rupa si el (episcopul) comuniunea cu ceilalti ereziarhi.
      Nu mai pomenesc de Sf. Teodor Studitul ce a aplicat masura intreruperii pomenirii ierarhului locului de 2 ori in viata lui: o data pentru iconoclasti si a 2-a pentru ca un preot din Patriarhie a incalcat niste canoane (deci nu dogme).
      Dar cite exemple nescrise sint din istoria Bisericii, insa la o simpla lectura devine foarte clar ca ortodocsii nu au avut niciodata comuniune cu ereticii si apostatii, caci simpla comuniune cu ereticii, apostatii, ereziarhii, afurisitii il decade pe crestin din calitatea de crestin, de rob al lui Dumnezeu si de fiu al Bisericii.
      Si invataturile Sfintilor Parinti ne indeamna sa facem acelas lucru imediat, adica intreruperea comuniunii cu erezia si propovaduitorul acesteia, ereziarhul, prin incetarea comuniunii cu acesta si cu episcopul „ortodox” ce-l pomeneste pe ereziarh.
      Nu am vazut niciodata in vreo scriere a Sfintilor Parinti ce au avut de aplicat aceasta masura in viata lor paminteasca ca acestia sa indemne sau astepte de la ereziarhi „timp de pocainta” pastrind comuniunea cu acestia. Incetarea pomenirii era realizata imediat.”

      si mai sunt si MULTE ALTELE mai recente !

      iti poate confirma si @ilioara care a plecat de pe blog AMARATA de INSELAREA si INDARATNICIA lui in RATACIRE !

      ca NU o singura data i s.-a atras atentia ca RATACESTE !

      pe mine m-a banat la MULTE comentarii, ai insa aici DESTUL cat sa pricepi care e parerea si purtarea FATARNICA si MINCINOASA a lui Teodot pe tema asta !

      iar acum vii tu aici si MINTI cu tupeu ca sa-ti aperi „maestrul” !

      Apreciază

    • pcmouse said, on august 13, 2016 at 5:14 pm

      intrebare este cine este „el”?atotsuperdesteptu” care ia in primire pe toti care cinstesc pe Sfantul Parinte ARSENIE BOCA iar acum a ajuns sa se ia de Monahul Teodot.las ca intru eu acum pe blogului Monahului Teodot sa ii spun ce rahat mananca aci.

      Apreciază

      • saccsiv said, on august 13, 2016 at 8:29 pm

        pcmouse

        Stii ca argumentul numeric nu este … argument, nu-i asa?

        Ca daca te duci acum pe site-urile mass-media si zici de cip, de exemplu …

        Apreciază

      • el said, on august 13, 2016 at 8:45 pm

        pcmouse

        hai ca m-ai speriat total, afla Teodot de ce scriu eu aici despre el, vaaai, sa ma ascund ! 🙂

        STIE bai pc,!!!
        ca l-am mustrat de multe ori la el pe blog si DEGEABA, a banat comentariile ca sa nu dea de gandit si la alti ametit aterizati acolo in admiratie totala fata de el, ca tine RATACITULE ! l-am mustrta DESCHIS si pe alte bloguri….degeaba !

        si tie si lui Teodot INCHINAREA la DIAVOLI la INSELATUL boca si CONFUNDAREA Sfinteniei cu INSELREA DRACEASCA v-au nimicit mintea ca sa primiti acum si ratacirea ecumenismulu sub o forma ASCUNS-PERVERSA ! … si sa vi se para ca sunteti in duhul Sf Parinti ! DRACII isi bat joc de voi !

        Apreciat de 1 persoană

      • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 12:43 am

        Teodot greseste aici iar despre inselarea lui Boca s-a vorbit destul

        Apreciază

  16. octoviv said, on august 13, 2016 at 4:12 pm

    Latrina ecumenisto-homeopată activenews.ro informează:
    http://activenews.ro/stiri-social/Comunicat-important-al-Mitropoliei-Moldovei-privind-tulburarile-aduse-de-Sinodul-din-Creta.-IPS-Teofan-considera-ca-%E2%80%9ELipsa-unui-consens-panortodox-plaseaza-documentul-intr-un-proces-de-revizuire-totala-sau-partiala-135776

    Legat de Simeon Zaharia, întru Adevăr zice Cuviosul Părinte Adrian Făgețeanu:
    https://saccsiv.wordpress.com/2016/04/11/parintele-adrian-fageteanu-romanii-nu-se-pot-uni-trei-sau-patru-pentru-o-idee-romaneasca-sau-crestina/

    Ce a însemnat mişcarea Rugul Aprins? Poate fi înviat Rugul Aprins în ziua de azi?
    Adică reactivat? Nici vorbă!
    Măcar ca idee?
    Nici vorbă! Eu am studiat foarte multe. Homer şi toţi istoricii antici care au vorbit despre geţi şi daci, în scrierile lor. Şi toţi istoricii spun cam aşa: dacă geţii sau dacii ar fi fost uniţi, niciun Alexandru Macedon, niciun Cezar, niciun împărat persan nu ar fi putut să-i biruiască. Şi eu cu asta dovedesc că suntem descendenţii lor, că nici românii nu se pot uni trei sau patru pentru credinţă sau pentru autohtonie sau pentru o idee românească sau creştină. Nu-i cea mai bună dovadă că suntem descendenţii lor?

    Apreciază

  17. Mihail said, on august 13, 2016 at 4:28 pm

    Cu durere în suflet privesc,cum și cei ce ar trebui să spună adevărul, se îmbată cu minciuna,și duc turma la pierzare! Prețuiesc mai mult slava de la oamenii,decât Slava de la Dumnezeu! Cred că Preacuviosul p.staret de la Petru Vodă nu a citit Canoanele Sfinților Părinții, și Sf.Scriptura! El învață erezia, și în loc a fi un următor a Apostolilor, se face un înainte mergator a lui Antihrist! La Sinodul de la Ferrara-Florența (1438-1439),Sfântul Marcul al Efesului zice: „Nimeni sa nu ne stapaneasca in credinta noastra: nici un imparat, nici un arhiereu, nici un sinod mincinos, nimeni, fara numai Unul Dumnezeu, ce ne-a daruit-o prin El si prin ucenicii Sai”
    Am și eu o întrebare, cine îl conduce pe el?Hristos în nici într-un caz! Dacă ar fi al lui Hristos, ar asculta Cuvântul Lui,dar asculta de tatăl lui Antihrist!

    Apreciat de 1 persoană

  18. un crestin said, on august 13, 2016 at 4:53 pm

    Scrisoare deschisă a obștii Mănăstirii Paltin Petru-Vodă către Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în privința Sinodului din Creta

    http://www.paltin-petruvoda.ro/scrisoare-deschisa-a-obstii-manastirii-paltin-petru-voda-catre-i-p-s-teofan-mitropolitul-moldovei-si-bucovinei-in-privinta-sinodului-din-creta/

    Apreciază

  19. ion hodor, said, on august 13, 2016 at 5:03 pm

    EL,cati ani de temnita ai facut ptr Hristos asa ca P Iustin si P Gheorghe Calciu,ce usor judecam?!

    Apreciază

    • el said, on august 13, 2016 at 8:57 pm

      ion hodor

      intrebare irelevanta !
      si Sf Atanasie cati ani avea(inclusiv de „puscarie”) cand a STRICAT ca tanar diacon al Sf Alexandru la Sinodul 1 balmajelile lui Arie?
      dar Hristos cand a mustrat Sinedriul de fatarnici si i-au pus EXACT aceasta intrebare/repros : ” nu ai inca 50 ani si l-ai vazut pe Avraam!”
      si sa nu crezi acum cum o sa-ti aduca dracul NEGRESIT prin minte ca ma compar cu Sfintii, NU dar acuc PILDA LOR EXEMPLA pt noi pentru ca PURTAREA lor si INVATAURA lor fata de EREZIE TREBUIE sa le URMAM INTOCMAI ! ce e asa greu de priceput?
      pai eu de la mine vorbesc?

      bai omule Dreapta Credinta NU varsta sau virturtile omenesti o influenteaza in ceva, PRUNC de tzatza, COPIL , tanar, adult, batran TOTI TREBUIE LA FEL sa MARTURSISIM INTICMAI cum ne-a invatat Hristos si Sfinti !
      Dogma e REVELATIE nu merge cu alba-nega si cu „iconomii” din burta ca la Teodot &gasca care va odihnesc pe voi sa mergeti in continuare la ERETICI ca sunteti KOSHER cu Hristos , nici usturoi n-ati mancat nici gura nu va miroase ! va impartasiti de la ERETICi si…sunteti ok cu Hristos !… no comment ! „crestinii pur sange” ai veacului al 8 lea !

      de aia VINE anticrist ba. ca sunteti in EREZIE si VA PLACE !

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 13, 2016 at 9:02 pm

      ion hodor

      „P Gheorghe Calciu”____ DEGEABA a facut atata puscarie daca DUPA atata chin TOT rataciri spunea !
      Sa speram ca l-a iertat Dumnezeu pentru intentia si inima lui buna, dar MARTURIA lui era GRESITA DOGMATIC !( vez filmele in care afirma ca si catolicii au „har si taine” si ca ar imparasi un catolic à la limite !)
      asta e DOVADA ca NICI puscaria grea, nici ORICE mucenicie NU pretuiest cat Dreapta Credinta care e DAR si REVELATIE DUMNEZEIEASCA! … si ereticii au „mucenici” DEGEABA !

      cauta si vezi ca e adevarat ce iti spun eu !

      Apreciat de 1 persoană

      • Silviu said, on august 14, 2016 at 1:19 pm

        el

        Dar de unde stii tu ca parintele Calciu s-a dus in mormant cu aceea parere cum ca catolici au taine?
        Am inteles ca a spus asta intr-o inregistrare. Dar de unde stii tu ce s-a intimplat pana la final?
        Crezi ca Dumnezeu nu a tinut cont de suferinta lui? Nu a incercat sa il indrepte? Sau e parintele Calciu cumva considerat ca papa de la roma care atunci cand spune ceva in materie de credinta, aceasta spusa este finala, ramane neschimbata.

        Apreciază

      • el said, on august 14, 2016 at 2:57 pm

        Silviu

        NU STIU !

        si NICI NU VREAU sa cred asa ceva !
        ba CRED ca Dumnezeu a TINUT CONT de cumplita lui suferinta, si NADJDUIESC din suflet sa se fi sfintit !
        Constantin Oprisan se va fi rugat SIGUR pentru mantuirea lui !

        DAR NU POT sa primesc ca DREPTE RATACIRILE lui afirmate fatis , care pot rataci si pe faratii nostri scumpi si mai slabi !
        Doamne ajuta !

        Apreciază

  20. un crestin said, on august 13, 2016 at 7:28 pm

    http://prieteniisfantuluiefrem.ro/
    Nu recunosc Adunarea din Creta – Scrisoarea Nr. 12 (Plânge Cuvioasa Parascheva)

    Apreciază

  21. emanuel1979 said, on august 13, 2016 at 9:39 pm

    http://m.activenews.ro/stiri-social/Comunicat-important-al-Mitropoliei-Moldovei-privind-tulburarile-aduse-de-Sinodul-din-Creta.-IPS-Teofan-considera-ca-„Lipsa-unui-consens-panortodox-plaseaza-documentul-intr-un-proces-de-revizuire-totala-sau-partiala-135776

    Acum se da ortodox cică. Eu nu prea cred ca e sincer, cred ca face politica in continuare, ca sa liniștească apele. Asa fac ecumenistii. Cică respinge teoria ramurilor. Adica nu e de acord cu afirmatia precum ca papistasii ar avea taine valide. Dar la creta a semnat pentru teoria ramurilor. Faptul ca acum se dezice de semnătură e lăudabil, dar felul cum procedează, lipsa de consecventa, nu imi inspira incredere. Imi pare nesincer. Adica prea usor isi schimba conceptiile, așa radical. La o adica, în biserică ne liniștește cu tradiționalismul lui, după care se duce iar la întruniri ecumeniste.
    Sau alta varianta : el o sa pozeze un timp în tradiționalist, iar alti episcopi vor rămâne în continuare ecumenisti. Nu prea cred ca toti episcopii vor voi sa se dezică de sinodul din creta.

    Apreciat de 1 persoană

    • emanuel1979 said, on august 14, 2016 at 6:46 am

      Oricum, faptul ca au aparut reactii mai bune în biserică, a multor preoti si monahi ce nu il vor mai pomeni la slujbe după o anumită data, e extrem de lăudabil, fffffffffffffff lăudabil. Ați văzut ca, cu politicienii ecumenisti nu se poate discuta decât luând măsuri în același timp ? Cu vorba bună nu merge, căci ăștia ne considera pe noi eretici si grupuri extremiste, fanatici, fundamentalisti, buni de pedepsit, de dat afara din biserică, din mănăstire, si asta ne-ar face, daca ar putea. Si vor putea atunci cand vom fi putini. Adica vor putea sa se auto excludă pe ei înșiși din biserică, căci pe noi nu au putere de la Dumnezeu sa o faca.
      Cu ăștia nu trebuie discutat frumos, căci altfel ne iau de prosti. Ei sunt ecumenisti din prostie, căci au impresia ca pot fi fara sa pateasca nimic. Ei o iau ca pe o distractie cu care isi impopotoneaza viata si și-o fac cică mai interesanta. Ei sunt niste ierarhi pauni, cărora le place slava lumii.
      Daca în biserică nu ar fi fost acesti ” extremiști ” care sa mai păstreze dialogul cu Dumnezeu în locul așa-zisului dialog cu ereticii, ecumenismul ar fi făcut prăpăd în biserică. De fapt ma mira următorul lucru : din cauza ecumenismului ortodocșii nu mai pot discuta nici cu ierarhii ecumenisti, nu stiu de ce ne mai cer ei dialog cu ereticii … E ilogic.

      Apreciază

  22. Sluga netrebnica said, on august 13, 2016 at 10:20 pm

    Acest comunicat este o inselatorie, o incercare de a adormirea constiinta poporului binecredincios, folosindu-se afirmatii mincinoase.

    Urmatoarea afirmatie din comunicatul manastirii Petru Voda este o minciuna: „În conformitate cu Sfînta Predanie şi cu învăţăturile părintelui nostru duhovnic şi ctitor, Arhimandritul Justin Pârvu, oprirea pomenirii ierarhului locului se poate face numai după ce acesta se va fi împărtăşit din acelaşi potir cu ereticii.”

    Sfanta Predanie spune ca oprirea pomenirii oricarui ierarh si a oricarui patriarh, se face atunci cand doar propovaduieste erezia. Iar atunci cand se roaga cu ereticii, Sfanta Predanie spune ca trebuie sa fie afurisit.

    Nu exista nicaieri in Sfanta Predanie a Bisericii Ortodoxe, vre-o hotarare care sa spuna ca trebuie sa astepti pana la „impartasirea din acelasi potir”. Asa ceva este o inselatorie, o minciuna pusa la cale si asumata de cei ramasi acum la Petru Voda.

    Sfanta Predanie a Bisericii Ortodoxe spune ca trebuie intrerupta pomenirea episcopului sau a patriarhului care propovaduieste public erezia, aceasta intrerupere a pomenirii facandu-se fara a mai astepta o certare sinodiceasca. Deci nu este necesar sa se astepte hotararea vreunui sinod (sfant sau talharesc).

    Sfanta Predanie ( Pidalion – Carma Bisericii Ortodoxe, dupa exemplarul original tiparit la Manastirea Neamt in anul 1844 )

    Canonul 45 Apostolic
    „Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, impreuna cu ereticii rugandu-se, sa se afuriseasca numai.
    Iar de au dat lor voie, ca unor clerici a lucra ceva, sa se cateriseasca.”

    Talcuire
    „Canonul acesta randuieste, ca oricare Episcop, sau prezbiter, sau diacon daca numai impreuna s-ar ruga, dar nu si impreuna ar Liturghisi cu ereticii, sa se afuriseasca. Ca cel ce impreuna se roaga cu afurisitii (precum acest fel sunt ereticii) trebuie impreuna a se afurisi si el, dupa Canonul 10 al acestora-si Apostoli.
    Iar de au iertat ereticilor acestora sa lucreze vreo slujire ca clericii, sa se cateriseasca. Fiindca oricare cleric va si liturghisi (impreuna liturghisi) cu cel caterisit (precum unii ca acestia sunt si ereticii, dupa Canonul 2 si 4 al Soborului 3) impreuna se cateriseste si el, dupa al 11-lea Canon al Apostolilor.
    Ca se cuvine pe eretici sa-i uram si sa ne intoarcem fetele dinspre ei, dar nu candva si sa ne rugam impreuna cu ei, sau sa iertam lor a lucra vreo slujire Bisericeasca, ori ca niste clerici, ori ca niste ierei.”

    Canonul 65 Apostolic
    „Daca vreun cleric sau mirean va intra in Sinagoga iudeilor, sau a ereticilor, spre a se ruga, sa se cateriseasca si sa se afuriseasca.”
    [Apostolic 7, 45, 71; Sobor 6, 11; Antiohia 1; Laodiceea 6, 32, 33, 37, 38]

    Talcuire
    „Mare pacat socoteste Canonul acesta a intra vreun crestin in Sinagoga iudeilor sau a ereticilor, pentru ca sa se roage. Ca ce parte este credinciosului cu cel necredincios (II Corinteni 6, 15) dupa dumnezeiscul Apostol? Caci, daca insusi iudeii intrand in sinagogile lor si jertfe facand, faradelege fac, fiind opriti afara de Ierusalim a aduce jertfa dupa lege (precum o marturiseste aceasta dumnezeiescul Iustin in dialogul cel catre Trifon, Sozomen in Bisericeasca istorie cartea 5, cap. 21, si Hrisostom in cuvantul al 2-lea impotriva iudeilor), cu cat mai vartos face faradelege crestinul acela ce se roaga impreuna cu rastignitorii lui Hristos.
    Dar si biserica si adunarea ereticilor, ca una ce impotriva de dreptslavitori cugeta, nu se cuvine a se cinsti, ci mai vartos a se lepada.
    Pentru aceasta si Canonul acesta randuieste, ca oricare cleric sau mirean, ar intra in sinagoga iudeilor sau a ereticilor pentru ruga, clericul, ca unul ce foarte a pacatuit, sa se cateriseasca si impreuna sa se si afuriseasca, iar mireanul numai sa se afuriseasca, fiindca, ca un mirean mai putin a pacatuit decat clericul, facand-o aceasta, ca a se caterisi fiind mirean nu se poate.
    Sau mai drept, precum altii talcuiesc, clericul cel ce ar intra in sinagoga sa se roage, sa se cateriseasca, iar mireanul sa se afuriseasca.”

    Canonul 15, Sinodul I-II Constantinopol
    “Cele randuite pentru prezbiteri, Episcopi si Mitropoliti, cu mult mai vartos pentru Patriarhi se potrivesc. Drept aceea daca vreun prezbiter, sau Episcop, sau Mitropolit, ar indrazni a se departa de impartasirea cea catre Patriarhul sau, si nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotarat si randui t intru Ddumnezeiasca Mistagoghie, ci mai inainte de sinodiceasca infatisare si de deplinita lui osandire ar face schisma, aceasta a hotarat Sfantul Sinod, cu totul a fi strain de toata ierarhia (preotia), daca numai se va vadi ca a nelegiuit acest lucru. Si mai ales s-au pecetluit si s-au hotarat acestea pentru cei ce sub pretextul oarecaror vinovatii se departeaza de intai statatorii lor, si fac schisma si rup unitatea Bisericii.
    Caci cei ce se despart pe sine-si de impartasirea cea catre intaiul statator al lor pentru oarecare eres osandit de Sfintele Sinoade, sau de Sfintii Parinti, fireste adica, de comuniunea cu acela, care propovaduieste eresul in public, si cu capul descoperit il invata, unii ca acestia nu numai ca nu se vor supune cercetarii canonicesti, ingradindu-se pe sine-si de impartasirea numitului Episcop, mai inainte de sinodiceasca cercetare, ci si de cinstea cuvenita celor dreptslavitori se vor invrednici. Ca nu au osandit Episcopi, ci minciuno-episcopi si minciuno-invatatori. Si nu cu schisma au rupt unirea Bisericii, ci s-au silit a izbavi Biserica de schisme si dezbinari.”
    [Apostolesc 31; Sinod 4, 18; Sinod 6, 10, 31, 34; Sinod 1 si 2, 12, 13, 14; Gangra 6; Cartagina 10, 11, 62; Antiohia 5]

    Talcuire:
    Cele ce Canoanele cele de mai sus au randuit pentru Episcopi si Mitropoliti, acesteasi le randuieste cu mult mai vartos Canonul acesta pentru Patriarhi. Insa acestea sa se faca daca pentru oarecare vinovatii, curvii sa zicem sau ierosilii (adica furare de cele Sfinte) si altele ca acestea, s-ar desparti de impartasirea cu intaiul sezator al lor, iar daca intai sezatorii cei numiti ar fi eretici si eresul lor l-ar propovadui intru aratare, si supusii lor pentru aceasta se despart de ei mai inainte de Sinodiceasca judecata pentru eresul acela.
    Unii ca acestia despartindu-se de aceia, nu numai ca nu se osandesc, ci si de cinstea cuvenita ca niste dreptslavitori sunt vrednici. Ca nu au pricinuit schisma Bisericii cu osandirea aceasta, ci mai ales au salvat de schisma si de eresul minciuno-episcopilor acelora.

    Apreciat de 1 persoană

  23. Ionut said, on august 13, 2016 at 10:32 pm

    Predica P.S. LONGHIN JAR după Sfânta Liturghie din 31.07.2016 în care vorbeşte printre altele şi de „sinodul” tâlhăresc din Creta.
    LEGĂTURA VIDEO AICI : https://www.youtube.com/watch?v=lLBkCYS58v0

    Apreciat de 1 persoană

  24. alexandru said, on august 13, 2016 at 10:32 pm

    Pentru fratele el si nu numai pentru el. Un citat din Sfantul Siluan: Sunt oameni care doresc vrăjmaşilor lor, sau duşmanilor, sau Bisericii, pierire şi chinuri în focul iadului. Ei gândesc aşa pentru că n-au învăţat de la Duhul Sfânt iubirea lui Dumnezeu, căci cel ce a învăţat aceasta va vărsa lacrimi pentru întreaga lume.

    Tu zici: „Cutare e un criminal şi e bine să ardă în focul iadului”. Dar te întreb: „Dacă Dumnezeu ţi-ar da un loc bun în Rai şi de acolo ai vedea arzând în foc pe cel căruia i-ai dorit chinurile iadului, nu-ţi va fi milă de el, oricine ar fi, chiar dacă e un duşman al Bisericii?” Sau vei avea şi tu o inimă de fier? Dar în Rai nu e nevoie de fier. Acolo e nevoie de smerenie şi de iubirea lui Hristos, care are milă de toţi. Cine nu iubeşte pe vrăjmaşii n-are în el harul lui Dumnezeu.

    Sf. Siluan Athonitul – ”Între iadul deznădejdii și iadul smereniei”

    Apreciază

    • el said, on august 14, 2016 at 12:05 am

      alexandru

      BLABLA BLA si BLABLABLABLA…. BLABLA BLA… BLABLA BLAAA….

      NU intamplator bietul Sf Siluan a ajuns „preferatul” RATACITILOR IUBISRISTI ecumenisti !
      pe el puteti voi sa-l deturnati mai bine , ca ii da cu placa voastra preferata , … dar NU CA VOI BICISNICILOR !
      ce conteaza jean boxeaza , mutli ctesc PUTINI pricep !

      daca ati cunoaste si Scrierile Sf Simeon Noul Teolog…..ce labartare de „argumente” s-ar face in tabara ECUKAKAmenista a iubiristilor !!! ..pacat ca Sfantul Simeon e asa mai „criptat” pt voi , ca taaare v-ati mai folosi si de el la RATACIREA voastra :

      IUBIRISMUL CRONIC CA UN CANCER AL MINTII si SUFLETULUI !!

      Apreciat de 1 persoană

      • Constanta said, on august 14, 2016 at 3:39 pm

        Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel

        Capitolul 13

        1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
        2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
        3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
        4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
        5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
        6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
        7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
        8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
        9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
        10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
        11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
        12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
        13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.

        Apreciază

    • el said, on august 14, 2016 at 12:23 am

      alexandru

      ” „Cutare e un criminal şi e bine să ardă în focul iadului”.”___ mai TEMBELULE despre CINE vorbeste SF Siluan aici ? despre ERETICI sau despre PACATOSI de RAND ?

      iar dusmanii Bisercii NUMAI Sfintii au voie si puterea sa ii iubeasca asa cum ii iubeste Dumnezeu,
      TU TEMBELULE TREBUIE sa FUGI de ei ! NU ti se potrivesc TIE aceste cuvinte nenorocitule ! vezi de TREAPA TA nenorocitule ca ALTFEL NU urci pe alta de mai sus si NICIDECU pe treata ULTIMA a ubirii curate despre care vorbeste Sfantul aici !
      acum ca TOTI suntem DATORI sa fim SFINTI asa cum Tatal nostru cel din ceruri SFANT ESTE , e adevarat! dar de aici la ajunge SFANT e CALE LUNGA bicisnicule !

      nu mai pot sa aud de la TOTI PROSTII aceeasi placa la infinit si sa nu ma maniez de ORBIREA voastra !

      INSELATILOR! Ati ajuns sa va RATACITI si citand Sf Parinti ! ASA TE DEMOLEAZA EREZIA si impatasirea cu ERETICII !

      tu mai ai ceva grauntze in capatzana aia sa PRICEPI EXACT , sau de la atata impartasire de la ERETICII ecumenisti ti s-a stricat definitiv mintea?

      au ajuns toti alfabetizatii sa citeasca si sa „talcuiasca” dupa mintea lor Sfintii si Scriptura !

      Apreciat de 1 persoană

  25. ilioara said, on august 13, 2016 at 11:27 pm

    Frate el nu ai cu cine….Imi pare rau dar…Fratilor DOMNUL A DAT…DOMNUL A LUAT…DOMNUL FIE BINECUVANTAT! .Poporul asta a avut o Maaaaaaare binecuvantarea in acesti 2000 de ani dar in iunie aceasta binecuvantare s-a luat de la acest popor, ne-a ajuns urgia lui Dumnezeu ne asteapta dureri mai mari decat cele ale nasterii si noi….Fratilor e posibil ca poporul asta s-a tampit in asa hal incat nu mai stie unde sa dea cu capul numai sa nu asculte de Domnul e posibil ca desi stie bine cum sta treaba tot incearca sa se agate cu disperare de ceva… sa faca tot cum vrea el…Mai oameni buni monahul Teodot nu are nici o baza reala canonica sa nascoceasca asa ceva. El pur si simplu din bun simt, daca tot zice ca nici el nu stie, ca nu stiu ce, putea sa zica fratilor nu stiu ce sa zic . Nu-mi asum acest risc sa merg impotriva canoanelor si sa va trimit la ecumenisti,din smerenie, daca nu stie cum frate sa te trimita in prapastie. Deci cand l-am bagat la mijloc a dat-o pe victimizare ca el nu poate sa nu se duca la fratii lui, ca el acolo a muncit ca nu stiu ce.Pai mai frate astea sunt slabiciunile si problemele tale dar de aici si pana la a-ti permite sa dai tu asemenea sfaturi……Deci un pic de smerenie si de bun simt si iesea altceva tocmai de asta pt mine spune tot……
    Deci ascultati-ma ce va spun asta cu potirul comun va fi ceva de genu pai frate daca pomenirea unui nume nu intineaza Sf Liturgie cum poate sa intineze potirul comun adica ce treaba are, ala se impartaseste spre osanda eu spre mantuire deci …in sf oricum e halucinant…..
    Frate el astia te-au lasat sa cauti unde scrie monahul respectiv ca se impartaseste la P V .Ce face el oricum e irelevant problema e ce invata pe altii sa faca. El a scris pe undeva ca nu se impartaseste nu ia anafura nu se lasa miruit deci cu atat mai mult ce mai cauta si pt ce sa-i mai sfatuiasca pe altii sa mearga. Daca el ar lupta pt canoane poate cu multa lui rugaciune ar gasi si preoti unde sa poata merge sa se si impartaseasca si unde sa-i poata trimite si pe altii……PACAT….ASTA ESTE.

    Apreciază

    • NIMENI said, on august 14, 2016 at 10:35 am

      Fratii el si ilioara,
      Bunul Dumnezeu face cuib la barza chioara …caci noi, poporul roman, nu am luat de la nimeni nimic, nici cu sabia nici cu inselarea, ci doar ne-am aparat, poate si din acest motiv nu suntem combativi si ne lasam jupuiti de sapte piei, adica ne ajuta si fata si profilul …
      Mi se pare ca ne pierdem in detalii canonice/ necanonice la care, recunosc, nu ma pricep deloc, cand de fapt fondul necazurilor noastre este cu totul altul …bai fratilor si surorilor !!!!

      Apreciază

    • el said, on august 14, 2016 at 1:25 pm

      ilioara

      soro tine NEABATUTA cu ORICE pret Calea cea Dreapta a SFINTEI Ortodoxii, PANA LA MOARTE, si Hristos va fi cu tine si DE NIMIC NU vei duce lipsa, si in pustie de ar fi sa ajungi!
      nu mai privi la cei din jur, DREPT si NEMINCINOS este Cel ca ne-a spus noua :

      „7. Cădea-vor dinspre latura ta o mie şi zece mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia.
      8. Însă cu ochii tăi vei privi şi răsplătirea păcătoşilor vei vedea.
      9. Pentru că pe Domnul, nădejdea mea, pe Cel Preaînalt L-ai pus scăpare ţie.
      10. Nu vor veni către tine rele şi bătaie nu se va apropia de locaşul tău.
      11. Că îngerilor Săi va porunci pentru tine ca să te păzească în toate căile tale.
      12. Pe mâini te vor înălţa ca nu cumva să împiedici de piatră piciorul tău.
      13. Peste aspidă şi vasilisc vei păşi şi vei călca peste leu şi peste balaur.
      14. „Că spre Mine a nădăjduit şi-l voi izbăvi pe el, zice Domnul; îl voi acoperi pe el că a cunoscut numele Meu.
      15. Striga-va către Mine şi-l voi auzi pe el; cu dânsul sunt în necaz şi-l voi scoate pe el şi-l voi slăvi.
      16. Cu lungime de zile îl voi umple pe el, şi-i voi arăta lui mântuirea Mea”. „(Ps 90)

      Maica Domnului sa te intareasca si sa te acopere !

      Apreciază

      • ilioara said, on august 15, 2016 at 12:55 am

        Amin! Pe noi, pe toti.

        Apreciază

  26. mircea.v said, on august 14, 2016 at 12:26 am

    Monahul Teodot greseste cand zice sa mergem la bisericile unde sant pomeniti episcopii eretici. Am mai zis asta, ca am vazut si eu la acel moment comentarille pe blog ale monahului Teodot.
    Da eu zic ca s-a gresit si cand nu s-a spus ca nu trebuie sa mergem in bisericile unde nu se vorbeste de biometrie, cipuri… Ca e la fel de grav. Nu? Si asta din 2009. Si la fel de cand cu consiliul mondial al bisericilor, ca e la fel de grav. Nu? Sant lucruri grele, cu implicatii/consecinte grele.

    Duhul Parintelui Calciu nu a fost unul militant spre catolicism. Judecata e a lui Dumnezeu si eu zic ca e sfant, si ca nu a murit cu ideile astea, mai ales ca Parintele Justin a primit sa fie ingropat Parintele Calciu la Petru Voda. Dovada este si neputrezirea sa, si faptul ca Duhul Sfant nu l-a parasit.

    Oricine zice ca x si y sant in iad, inclusiv @el, greseste, pt ca se substituie lui Dumnezeu. Doar la Dumnezeu este Judecata. Ca x si y au gresit putem spune, dar ca sa zici ca sant in iad, depaseste mult omul, adica este peste puterea lui. Ca unui sfant i se arata de catre Dumnezeu ca x si y sant in iad aia e altceva. La modul general se spune si in Biblie ca unii ajung in iad pt diverse, si asta ca sa sperie omul ca macar perspectiva iadului sa-l indrepte, dar fiecare om e un caz special, cu circumstantele lui atenuante, si inca o data, pe care doar Dumnezeu stie cum sa-l judece. Asta nu inseamna ca omul trebuie sa gandeasca la modul nemernic – ref la circumstantele atenuante; Dumnezeu nu poate fi pacalit. Circumstantele atenuante se refera in general la date ce nu tin de alegerea omului, de liberul arbitru, de genul, s-a nascut in tara eretica, a avut o educatie proasta in familie, a trait si a fost educat in regim ateu…

    Pr Boca nu e criteriu de apreciere a ortodoxiei. De ex. as vrea sa stiu ce atitudine a luat pr Anitulesei pe tema sinodului, ca nu am auzit nimic pana acum. Se stie ca pr Anitulesei este un infocat anti-Boca, la un mod destul de patetic.

    Noi sa ne vedem de ortodoxia cea adevarata, sa aratam greselile, dar sa nu osandim persoana cea cunoscuta, noi cei necunoscuti din spatele unor taste. Judecata si razbunarea sant ale lui Dumnezeu.
    Cu sinodul e clar, cu ecumenismul e clar, cu cipurile e clar.

    „Chiar in Biserica, in mediul duhovnicesc vor patrunde mii si mii de distrugatori catoliciti ai Ortodoxiei. Aparent evlaviosi, duhul lor e altul, strain, si poporul va parasi lacasurile lor. Vor sta restaurate si proaspat construite, dar pustii. Unde va straluci luminita adevaratei sfintenii si credinciosiei duhului credintei stramosesti? Dar cine cauta gaseste. Nimeni nu se va putea indreptati spunand: “Doamne, am cautat dar n-am gasit!” In intunericul necredintei si al ateismului, pe tot pamantul ard luminitele adevarului.” Staretul Antonie, viziunea a 2-a.

    Asa ca, la marea majoritate a bisericilor nu mai e de mers, dar vor mai fi luminite ale adevarului, si cine cauta gaseste.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 9:35 am

      „Pr Boca nu e criteriu de apreciere a ortodoxiei.”

      Ba da este, pentru ca daca citesti cartile Sf Ignatie Briancianinov, : Despre inselare si Experiente Ascetice si daca citesti si despre viata lui Boca o sa vezi ca Arsenie Boca s-a crezut vrednic sa primeasca darul facerii de minuni iar cei care cred asta aproape ca nu au nici o sansa sa scape de inselare.

      Arsenie Boca a mers in Athos, nu stiu cati ani avea atunci si s-a rugat lui Hristos sa ii dea daruri si nu a primit raspuns, apoi s-a rugat la Maica Domnului care se zice ca i-a aparut si la dat pe mana Sf Serafim de Sarov. Probabil ca doi demoni sau acelasi demon a luat chipul Maicii Domnului si a Sf Serafim de Sarov. De acolo din Athos Arsenie Boca s-a intors cu darul facerii de minuni.

      Ucenicii lui spun ca el picta cu descoperire de sus si nu asculta el de ceilalti duhovnici ca doar el era mare in virtuti si lui ii vorbeau sfintii si Dumnezeu. Dar cu aceasta descoperire de „sus” el a pictat pe Ulfila ereticul si pe Francisc de Asisi care a fost un mare inselat catolic.

      Pr Adrian Fageteanu, cel care de 8 ori a luat crucea de jos si a fost batut pana nu au mai putut sa il bata cei ce il bateau pentru asta spune ca ar fi avur relatie cu maica Zamfira, nu este exclus ca aceiasi ingeri si sfinti care i-au spus ca ereticii Ulfila si Francisc de Asissi sunt sfinti sa ii spuna si ca daca el traieste cu maica Zamfira nu are nici o treaba ca el e mare sfant si i se iarta prin iconomie.

      Arsenie Boca a fost un mare inselat, a fost inselat probabil de arhiconi nu de orice diavoli prosti dar degeaba tot inselat ramane.

      CIne crede ca Boca e sfant si nu a citit si nu vrea sa citeasca macar cartea „Despre inselare” vede ortodoxia ca printr-un fund gros de borcan.

      Inclusiv ieri si mereu la tv este Boca desi avem atatia sfinti de care nu vorbesc nimic, si asta este pentru ca au nevoie de el la propagarea ecumenismului: Uite ca marele „sfant” Boca considera pe catolicul Francisc de Asissi sfant, uite cum a pictat el biserica ortodoxa si cea catolica ca si surori etc.

      Fara suparare daca il considerai pe Boca sfant va rog cititi macar cartea Despre inselare ( o gasiti pdf pe net).

      Apreciază

      • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 9:41 am

        Cand m-am intors la credinta din ratacirile mele recunosc ca prima data am citit cartile lui Arsenie Boca pentru ca umblam dupa „super eroi” facatori de minuni. Apoi am citit faza aceea dintr-o carte in care vorbeste despre Arsenie Boca, Radu Cinamar si am zis ca nu are cum, dar acum cand stau sa ma gandesc si Radu Cinamar si Boca (din inselare) lucrau cu diavolul.

        Azi mai mare lucru decat sa vezi sfinti, sa invii morti, sa faci minuni este sa ramai in adevar pana la sfarsitul vietii.

        Apreciază

      • el said, on august 14, 2016 at 3:09 pm

        cosmin

        frate MA BUCUR DIN SUFLET si ai dreptate 100% in ce.ai scris fratelui @mircea .v

        dar te asigur ca desi se exprima el mai deficitar, NU e un RATACIT si nici nu primeste INSELAREA lui boca ! Sf Paisie Aghioritul a avut grija de el si in acest sens! 🙂

        Doamne ajuta !

        te am „pe raboj” in rugaciunile mele netrebnice !… si pe fratele meu/noteru mircea .v… 🙂

        Doamne ajuta si MANTUIRE de la Preacurata FRATE !

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 6:21 pm

        Multumesc, si eu am o parere foarte buna despre Mircea V,. Si avem un sfant comun drag noua: Sf Paisie Aghioritu

        Apreciază

      • mircea.v said, on august 14, 2016 at 7:35 pm

        cosminmatiu,

        Te-ai ambalat degeaba pt pr Boca, ref la mine, si ai presuspus tu ceva, apoi te-ai certat cu presupunerile tale. Pt mine pr Boca nu e reper ref la ortodxie, si nici un om nu e reper absolut ref la ortodoxie pt mine. Nu cred ca e sfant, a facut greseli nepermise in a doua parte a vietii. Citind niste carti ce au trecut prin filtrul de la Petru Voda mie mi-au folosit, si am luat ce a fost bun. Vezi ca aratarea aia la Muntele Athos i-a spus si ca e mandru. Ma rog, discutii. Iau ce e bun si ce corespunde cu Adevarul. Asa si cu Parintele Calciu. A zis bine de catolcii, foarte rau, iau ce e bun.
        Si ca sa pricepi mai bine, niciodata nu m-au interesat minunile, cartile de marturii, senzationalul.

        Inca o data, nici un om nu e reper absolut in ortodoxie. Doar invatatura lui Iisus este reper absolut.

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 9:37 pm

        Nu ma refeream la tine pentru ca am citit acum ceva vreme parerea ta despre Arsenie Boca, ma refeream la cei ce si-au facut idol din el. Si eu l-am considerat sfant acum cativa ani si am fost si la mormantul lui. Nestiinta este una dar dupa ce citesti si ramai in ratacire e altceva. Am raspuns la comentariul tau dar cele scrise sunt adresate celor in cauza nu tie, iertare.

        Apreciază

      • mircea.v said, on august 14, 2016 at 7:47 pm

        @el,

        cred ca asta e unul din lucrurile importante care le-am invatat in ultimii ani, sa nu imi fac idoli din oamenii in viata (asta de la Demostene Andronescu citire), si nici din cei ce nu mai sant printre noi si sant apropiati de aceste vremuri. Adica am o detasare fata de persoane, si sant atasat fata de ideile corecte, adevarate, ideile conforme cu ortodoxia. Ca pe unii ii iubesc si daca au unele greseli, gen Parintele Calciu, asta e alta poveste.

        Cei in viata se pot suci, cei ce nu mai sant printre noi citesti ceva de te unge la suflet, apoi afli si ceva rau, si te poate destabiliza daca iti sant „idoli”.

        E adevarat, Sfantul Paisie ocupa un loc important in inima mea, si nu are greseli in materie de dogma. Are o interpretare diferita ref la a 2-a venire a lui Iisus, dar aspectul asta nu e important pt mine la acest moment, ca asta va fi oricum dupa vremurile lui antihrist, si pr este cum sa treci de acest/acel moment.

        Multumesc pt gandurile bune!
        Aceleasi ganduri bune si din partea mea!
        Dumnezeu si Preasfanta Fecioara sa ne apere de rataciri si sa aiba mila de noi!

        Apreciază

      • M.M said, on august 14, 2016 at 8:55 pm

        Un singur si ultim comentariu imi permt ( asta daca si saccsiv il aproba) sa fac referitor la parintele A. Boca. Cosmine gresesti, parintele Arsenie Boca era impotriva papistasilor aceste cuvinte ii apartin, te rog citeste cu atentie si vei deduce ca era si impotriva ecumenismului .

        „In vremea prin care trecem şi pentru vremea şi mai grea ce se arată să vie peste toată lumea, a mai despărţi pe oameni şi a-i învăjbi – şi lucru de mirare în numele lui Dumnezeu – a-i mai învrăjbi zic, a-i sminti de la lucrarea mântuirii, a-i mai ţine în întunerec, e mai mult decât un păcat, mai mult ca o greşală, e o prostie, căci un păcat ţi-1 iartă Dumnezeu dacă te pocăieşti de el; o greşelă ţi-o iartă, că n-ai ştiut. – Prostia însă nu ştim dacă o iartă, căci aceea dovedeşte rea credinţă şi stă împotriva adevărului. De aceea la pacea trecută când s-a făcut unirea tuturor românilor (1 Decembrie 1918 n.n.) s-a făcut greşelă că nu s-a făcut şi unirea tuturor sufletelor încât ne rămâne nouă celor de azi să ştergem de pe haina sufletului nostru vicleşugul de la 1700. Aşa că pe faţă, întoarceţi-vă acasă la confesiunea ortodoxă şi aşa tot neamul prinde putere pentru ziua care are să vie. N-aşteptaţi s-o zică Domnii, ci ascultaţi ce zice Domnul. ” (Omul imbracat in haina de in si Ingerul cu cadelnita de aur / pagine 148)

        ce zice parintele aici : „Aşa că pe faţă, întoarceţi-vă acasă la confesiunea ortodoxă” ! si mai zice „vicleşugul de la 1700” .

        apoi in alta parte zice parintele :

        „Sfântul Apostol Petru e pus de Biserica romano-catolică, nu numai primul Episcop al ei în Roma, ci şi „temelia” Bisericii lui Hristos. După ei, Biserica se întemeiază pe Petru, pe un om. [..] De la a declara că Petru este temelia Bisericii şi până la infailibilitatea Papei nu e nici un pas; dar până la declararea Papei ca temelie a Bisericii, iarăşi nu e decât prea puţin. E curentă expresia: „Biserica este unde e Papa !” Toate acestea sunt deducţii şi dezvoltări logice, dar dintr-un principiu greşit: că Petru e temelia Bisericii. Temelia Bisericii e divinitatea întemeietorului. Poate că nu e fără legătură să le amintim confraţilor episodul de la arestarea Mântuitorului, când Petru a vrut să-L apere pe Iisus cu sabia, tăind urechea unui slujitor al stăpânirii.
        Iisus i-a atras aminte: „Petre, bagă sabia în teacă, fiindcă tot cel ce scoate sabia, de sabie va pieri !” (Matei 26,52). Şi Biserica romană a cam pus adeseori mâna pe sabie. La scadenţa istoriei i se aduc toate înainte. Cezarul îşi pretinde sabia luată. De data asta, poate că sabia Papei va fi frântă. Altă cale de unificare a Bisericii nu rămâne. ” (Omul imbracat in haina de in si Ingerul cu cadelnita de aur / pagina 219)

        Ti se pare o afirmatie ecumenista ? nu spune clar ca ei trebuie sa se intaorca, si nu sa ne unim cu ei de-a gata ? Daca tot judeci pe parintele, macar judeca-l din cuvintele , faptele si intentiile lui nu din ale altora.

        Iar referitor la neintelegea provocata de parintele Arsenie parintelui Fageteanu, explicatia se gaseste in aceeasi carte, la pagina 436 :

        „Numai o pildă a Sfântului Serafim de Sarov te poate lămuri cum. La el veneau mulţi oameni cu tot felul de încurcături. Odată a venit şi un general. Mândru, încrezut, cu gând să râdă mai mult, decât să asculte. Sfântul Serafim a început să-i spună câte isprăvi nedrepte a făcut ca să ajungă general, câte vicleşuguri în viaţă şi câte păcate cu numele şi cu numărul, încât (sufleteşte) generalul a asistat la o adevărată degradare a sa, vădindu-i-se toate relele sale. Un ucenic al sfântului, care asistase la acest rechizitoriu, îl întrebă mai târziu pe sfânt: „Cum ai ştiut, părinte, toate ale generalului ? – De la mine n-am ştiut nimic. Toate mi le-a spus Domnul Iisus, Care cunoaşte toţi oamenii şi toate ale lor.”

        De aici poti trage singur concluzia de ce parintele Arsenie spunea pacatele unora in public. Iar parintele Adrian Fageteanu nu a gresit ca a fost sceptic , a facut-o tot din smerenie.

        Doamne ajuta !

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 9:44 pm

        Lumea il ataca pe „el” ca are un limbaj taios, uite de exemplu dupa ce aici pe blog sunt cateva articole fiecare cu peste 1000 de comentarii despre Arsenie Boca vii tu si incepi iarasi, eu am obosit deja referitor la inselarea lui Arsenie Boca asa ca crede ce vrei. Tatal i-a spus fiului risipitor ca o sa ajunga rau dar el a fost mare si destept si a zis ca stie ce face, orice i-ar fi spus tatal nu ar fi crezut si a trebuit sa dea rau cu capul, asa sunteti si voi. Daca vrei poti sa citesti daca nu alegerea iti apartine: https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/

        Apreciază

      • el said, on august 14, 2016 at 9:50 pm

        M.M

        ia aici si te documenteza, voi boco- latrii ati ajuns sa puneti pe INDRACITUL zian boca mai presus de Biserca si Dogme ! :

        https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/

        te saluta guru tau de la TALPA IADULUI !

        guru cu „nevasta” :

        Apreciază

  27. alexandru said, on august 14, 2016 at 12:46 am

    Ca sa fim inteles, el are dreptate în ce spune dar maniera in care o spune este foarte departe de duhul ortodoxiei. Înverșunarea si pornirea pe care le are, indiferent de ce zice el nu sunt in regula. Poți explica pe alt ton, ferm dar fara jigniri sau alte apelative. Sa-l lumineze bunul Dumnezeu si sa-o dea duhul blandetii. Doamne ajuta.

    Apreciază

    • Augustin-de-Florina said, on august 14, 2016 at 4:29 am

      Gresesti!

      Apreciază

    • cosminmatiu said, on august 14, 2016 at 9:47 am

      Nu ii iau apararea la „el” dar „el” ar putea sa stea linistit sa isi vada de mantuirea lui fara sa intre pe net daca nu i-ar pasa de mantuirea altora dar prefera sa incerce sa trezeasca pe altii in aceste vremuri de inselare subtila. Dupa ce de mii si mii de ori tot incerci, mai poti avea rabdare si un limbaj decent? Este adevarat ca limbajul lui este taios dar tumoarea canceroasa o tai cu bisturiul, la fel uniii au nevoie de electrosocuri, de un dus rece sa se trezeasca iar pe oricare dintre noi daca cineva ii vorbeste mai dur si ne suparam inseamna ca dracul mandriei este la mare cinste in interiorul nostru.

      Apreciază

    • el said, on august 14, 2016 at 12:50 pm

      alexandru

      nu mai pot mai frate ca sut si eu om, si intalnesc peste tot in viata de zi cu zi, aici pe net, ORIUNDE NUMAI RATACIRI, ca sunt unii rataciti irecupreabili sau doar din prostie/simplitate si doar temporar si reversibil, sau ca sunt inraiti in viclesug si rataciri putin conteaza, pesiajul duhovnicesc sa zic asa e PLIN de RATACRI!

      abia ici colo mai vezi cate o lumintza. eu am munca grea, vin acasa si dau de asa cvea si nimeni NU face lumina in hatisul asta de bezne, chiar si fratii care pot si stiu NU mai ies din descurarajre ca iata BEZNA a cuprins peste tot locul.
      eu ma straduiesc si eu cum pot sa lamuresc lucurile dupa Invatatura Sf Parinti si recunosc ca forma interpelarilor e deficitara , dar CUI ii mai pasa de FORME cand Adevarul ARDE?

      daca esti asa sensibilos NU te vei folosi , aceasta” sensibilosenie” e dovada de boala sufleteasca ( iarta-ma nu spun ca sa te judec ci sa pricepi ca nu e lucru marunt) de MANDRIE si iubire de sine, de parere de sine exgerata incat nici de dragul Adearului NU mai esti in stare sa „iti inghiti mandria” si sa asculti, poate te folosesti ( nu zic aici de la mine ci de la oricine ) . Si eu la randul meu aud multe jigniri si traznai dar daca printre ele GASESC CEVA FOLOS nici nu le bag in seama , forma ma indifera total, si in natura sunt unele fructe folositoare invelite in coji/invelis tepos si greu de spart, dar cat folos aduc.

      duhul blandeii are randuila ais folosul lui NU cand iesi la lupta ! DE CE CREZI tu ca ne-a dat Dumnezeu mania? ca sa ne spargem capetele intre noi cum o folosesc maoritatea? sau ca NERV AL SUFLETULUI , ca PUTERE DE A NE IMPOTRIVI RAULUI si diavolului !

      ai nevoie si de bladetze dar si de MANIE CUMPLITA ca sa te mantuiesti !
      nu a lasat/construit Dumnezeu sufletul omului doar cu puterea iubitoare cum va place vua sa va gadilati si pe care putere si pe aia ati pervertit-o, Dunezeu a dat sufletului in mod ONTOLOGIC si puterea GANDITOARE ( pe care NU o folositi ca sa invatai Dogmele si sa DISECRENETI duhulrile) si puterea irascibila( MANIA de a se IMPOTRIVI raului !!!) . TOATE imtreuna le are omul si nu sa de decorr si de NU le folosest sau le foloseste GRESIT NU se mantuieste, se nimiceste ca faptura ontologica, se automutileaza si ajunge prada diavoluli!

      mai citeste si tu Filocaliile si lasa judecatul aiurea si gadiralea molesita aiubirismului dupa mintea omului CAZUT ca si aia nu e decat o PERVERSIUNE si URACIUNE inaintea Lui Dumnezeu !

      sau crezi ca trebuia acum Sf Ioan Botezatorul sau Sf Ilie sa iasa cu duhul blandetezei intre cei rataciti dupa Baal si lepadati de Dumnezeu si TARI la CERBICE?

      sau Sf Vasile cand a CERUT MOARTEA lui Iulian Apostatul iar Maica Domnului ARhistratega NEBIRUITA a LUPTELOR DUHOVNICESTI INSASI a poruncit Sf ercurie din Cer sa UCIDA pe Iulian Apstatul a carui pocainta devenise imposibilia?

      sau Sf Alexandru cand s-a RUGAT in ALtar SA CRAPE Arie ca sa NU fie nevoit sa SLUJEASCA IMPREUNA si Dumnezeu l-a auzit , iar Arie a CRAPAT pe WC varsandu-si matele imputite din el??

      si cate NU sunt exemplele in Istoria Bisericii cand DUHUL MANIEI a folosit Biserica?

      ca nu sunt eu un sfant asa e lucru clar, dar daca spun cele DREPTE si ADEVARUL DE CE te superi?

      si pentru ca CINSTIM si IUBIM pe Preacurata iata ce spune Cuvantul despre Ea:

      Icos12
      Maica a Domnului, Duhovnica iubitoare a pamantului!
      Odrasluitoarea predaniei de taina a Cuvantului!
      Tu esti dumnezeieste de lina si smerita,
      dar precum vorbeste Cantarea Cantarilor,
      Tu esti si nespus de dreapta si cumplita
      „ca niste ostiri sub steagurile lor”.
      Esti clara, esti senina, esti ascutita
      ca un palos neimblanzitor.
      Si ai la Ierusalimul cerului grabnici ajutatori,
      pe toti cei ce sunt ai „lepadarii de sine” fiii Tai sarguitori,
      toti cei ai cetelor de pustnici, de anahoreti,
      spita Ta toata de duhovnici intelepti,
      ce au in grija lor comori de binecuvantare,
      toate cele lamuritoare, curatitoare si indreptatoare
      ale neprihanirii si milostivirii Tale netarmuite,
      toate cele ce la un loc sunt numite
      „Gnoza cea curata” sau Mostenirea Sfintilor
      si pe care ni le pui la indemana vadite
      prin slovele, palmele si vorbele Parintilor,
      pentru care de-a pururi nu vom sti a Te lauda
      a Te cinsti, a Te preamari decat numai cantandu-Ti”

      AI AUZIT cum este Ea Cea mai Lina si Buna Maica Cuvantului ? :

      Tu esti dumnezeieste de lina si smerita,
      dar precum vorbeste Cantarea Cantarilor,

      Tu esti si nespus de dreapta si cumplita

      „ca niste ostiri sub steagurile lor”.

      Esti clara, esti senina, esti ascutita

      ca un palos neimblanzitor.

      SI CINE iubeste mai intalt si mai mult pe DUmnezeu si lumea decat Ea Arhistratega noastra?

      si Ea este si DREAPTA SI CUMPLITA in acelasi timp !

      Apreciază

  28. Precizare said, on august 14, 2016 at 1:15 am

    http://www.activenews.ro/stiri-social/Comunicat-important-al-Mitropoliei-Moldovei-privind-tulburarile-aduse-de-Sinodul-din-Creta.-IPS-Teofan-considera-ca-%E2%80%9ELipsa-unui-consens-panortodox-plaseaza-documentul-intr-un-proces-de-revizuire-totala-sau-partiala-135776

    Citește la final și precizările ieromonahului Simeon, pe care l-au pus în capul listei să „semneze” un text pe care l-au modificat ulterior.

    Apreciază

    • el said, on august 14, 2016 at 1:44 pm

      Precizare

      saracul Simeon care spovedea e ERETICUL (teofan) savu si … credea ca POATE sa-i ierte lui EREZIA chiar si cand acela NU se lasa de ea!!

      iar l-au BATJOCORIT dracii pe bietul Simeon, promovat de LABARICI APOSTATUL(teofan) savu …staretz la Sihastria !!

      Apreciază

  29. Exacustodian said, on august 14, 2016 at 12:35 pm

    el

    Să-ţi dea Dumnezeu sănătate şi să-ţi crească discernământul.

    Către toţi ceilalţi

    Uite aşa punem bazele unor noi idoli. Să avem grijă ca în pornirea noastră, în râvna noastră, lipisndu-ne dreapta judecată, să creem noi alţi guru. Chiar şi cei anti Boca, să aibă grijă să nu cumva să facă idoli din ne-arsienişti.
    Întrebările de tipu’ „câţi ani de puşcărie comunistă ai făcut tu ca să judeci”, NU AU NICI O SUSŢINERE TEOLOGICĂ! Deci copiii nu pot apăra credinţa, cei ce nu au făcut puşcărie nu pot deschide gura, ce fel de judecată mai e şi asta? Cum dacă cineva cade în rătăcire, nu mai putem spune nimic împotriva lui, pt. că a fost martir? Martirul nu este cu devărat martir dacă nu are dreapta credinţă! Ştiţi ce înseamnă asta? Să judecăm la faţa omului. Ne uităm la cine este: a dacă a făcut puşcărie comunistă, are dreptate în ce spune, dacă scrie pe blog, e un impertinent. Cum adică, cel ce spune o erezie, trebuie ascultat fiindcă puşcăria pe care a făcut-o îi dă autoritate, iar dacă e un tinerel ce vorbeşte drept, nu trebuie ascultat fiindcă e un nimeni pe lângă martirii anticomunişti?
    Nu la cine este cel ce vorbeşte uitaţi-vă ci luaţi aminte ca acela, indiferent de vârstă, naţie, etnie, statut social, să vorbească bazându-se pe învăţătura sf. părinţi! Criteriul e învăătura Bisericii dreptmăritoare, nu dacă cineva a făcut sau n-a făcut puşcărie!

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 14, 2016 at 3:19 pm

      Exacustodian

      AMIN !

      multumesc eu pacatosul de urari/cuvintele tale intelepte aici pe blog ( nu numai la acest articol) si tie MANTUIRE de la Hristos frate !

      El Insusi ti-a deschis mintea si NU TE VA LASA !

      Apreciază

  30. Sluga netrebnica said, on august 14, 2016 at 2:57 pm

    Preacuviosul parintele nostru Iustin Parvu a plecat demult la Domnul. Acum, cand el nu mai este de fata, este usor sa-i pui in gura orice fel de cuvinte. Majoritatea stiu ca poporul are evlavie la parintele Iustin Parvu, iar cei ce locuiesc acum la manastirea Petru Voda au zis sa incerce sa profite de aceasta evlavie a poporului si sa manipuleze prin inventarea unei asa zise „invataturi” a preacuviosului parinte Iustin Parvu.
    Parintele Iustin Parvu nu ar fi vorbit niciodata impotriva Sfintelor Canoane, impotriva Sfintei Predanii a Bisericii Ortodoxe.

    Apreciază

  31. Anghel said, on august 15, 2016 at 5:45 pm

    Nici o diferenţă

    Când privim adesea chipuri
    La oameni, de mai multe tipuri,
    Adesea, nu uneori
    Ne vedem superiori.

    Uităm iute că tot omul
    Ce a fost zidit de Domnul,
    Este o unicitate
    Toţi suntem zidiţi aparte.

    De ce oare ne-ngânfăm
    Ne-nfoiem, ne-nfumurăm,
    Cum c-am fi mai însemnaţi
    Mai buni, sau mai luminaţi.

    Mai înalţi, superiori
    Colonei, unii maiori,
    Iară ceilalţi sunt mai mici
    Soldaţi, răcani în opinci.

    Iute facem diferenţe
    Căruţe sau diligenţe,
    Chiar şi aeru-i mai bun
    Trecut prin al nostru plămân.

    Ne vedem mai virtuoşi
    Cei mai pintenaţi cocoşi,
    Nu ne-am defăima nicicând
    Unuia ce-i mai de rând.

    De la prima înfăţişare
    Dăm omului hramul ce-l are,
    Uitând de fond şi esenţă
    De ce-i omu-n chintesenţă.

    “Am venit să vă slujesc”
    A zis Domnul cel Ceresc,
    Însă noi cu îndârjire
    Ne purtăm cu semeţire.

    Nu ne-am apleca nicicând
    Omului ce-i mai de rând,
    Cugetul nostru înalt
    Suit într-un turn din bazalt.

    Nu suferă nici o mustrare
    Căci mereu dreptate are,
    Nimeni să nu-l contrazică
    Că se umflă de oftică.

    “Venit-am să vă slujesc”
    A zis Logosul ceresc,
    “Aşa să faceţi şi voi
    Slujiţi-vă la nevoi”

    Cel mai mic, va fi mai mare
    Cel mai slab, va fi mai tare,
    Cel defăimat va fi slăvit
    Dacă nu va fi cârtit.

    Nasul ni se răsuceşte
    Când pe-un sărman haina luceşte,
    Iară noi daţi cu parfum
    La el însă mai mult fum.

    Ne mirăm cum de trăieşte
    Şi cine-l îngăduieşte,
    Să ne strice peisajul
    Prea perfect era mirajul.

    Lumea visează la fală
    La o viaţă triumfală,
    Desigur li se cuvine
    Doar confort, plăcere, bine.

    Voi slăvite eminenţe
    Candidaţi la penitenţe,
    Veţi munci în ocne-n zdrenţe
    C-aţi făcut diferenţe.

    Crezi că eşti cumva frumos
    Vei ajunge un bubos,
    Căci păcatele putrezesc
    Pe tot omul cel lumesc.

    Crezi că eşti cumva frumoasă
    Vei fi şi tu găunoasă,
    Geaba acum tu te făleşti
    Ca mâine o să-mbătrâneşti.

    Fraţi iubiţi şi surioare
    Nu vedeţi că trupul moare,
    Tot mereu vă osteniţi
    Ca să fiţi mai diferiţi.

    Oricât aţi vrea să-ncercaţi
    Tot c-o gură, toţi mâncaţi,
    Iar durerea atunci când vine
    Loveşte pe orişicine.

    Nu mai faceţi diferenţe
    Că ăla-i prost, altul în zdrenţe,
    Cu nimic nu sunteţi mai buni
    Ci poate mai căpcăuni.

    A venit Hristos din Ceruri
    La evrei, dar şi la neamuri,
    Şi pe nimeni n-a respins
    Îmbulzit fiind, atins.

    A primit pe toată lumea
    De luni seara, până lunea,
    Suflete a curăţit
    Trupuri a tămăduit.

    Nu a ţinut cont de rang
    Ci cu sufletul său larg,
    A primit cu drag pe sărman
    Pe cel şchiop, lepros, orfan.

    Plângeţi dar, şi vă căiţi
    Voi cei de mai sus numiţi,
    Căci de nu discriminaţi
    Niciodat păcat n-aveaţi.

    Dar mândria cea din sine
    Ce curge prin a voastre vine,
    Cu eforturi ne-ncetate
    Face numai nedreptate.

    La final, la încheiere
    Vă spun şi eu cu durere,
    Pe mulţi am nedreptăţit
    Şi în gând, şi-nfăptuit.

    Dar mă căiesc cu amar
    Şi-i pun răului hotar,
    Şi vreau ca de-acum nainte
    Să lucrez doar cele sfinte.

    Doamne şi Stăpâne
    Pom al Vieţii, Pâine,
    Dă-mi astăzi să pun
    Începutul bun.

    O, Doamne PreaSfinte
    Am o rugă-n minte,
    Dă-mi veşnic refren
    Ruga lui Efrem.

    I) Duhul trândăviei, al grijii de multe
    Setea de putere, vorbirea prea multă,
    Nu mi le da mie, ci te rog mă ascultă.

    II) Dă-mi însă însutit, gândul cel smerit
    Duhul curăţiei, şi-al răbdarii – mie,
    Dă-mi-le îndată, şi-o minte curată
    Iar cu ele o dată, dragostea Ta toată.

    III) Aşa Doamne, Împărate
    Dă-mi să văd, ale mele păcate,
    Nici când să nu osândesc
    Că-n veci nu mă mântuiesc.

    Binecuvântat să fie
    Azi şi pe vecie,
    Al Tău Nume Sfinte
    Doamne, dă-mi să fiu cuminte.

    Cel ce e părtinitor, nedrept sau judecător
    Să nu-i fie de mirare, când la a iadului intrare
    Va fi scris cu Literă Mare
    NEDREPTUL – AICEA MOARE !

    Diferenţe, cine face
    Căută război, nu pace,
    Şi în loc de sfânta cale
    Va sfârşi cu multă jale.

    Ferească Dumnezeu !

    Apreciază

  32. A CAZUT PETRU VODA … | Saccsiv - Weblog said, on noiembrie 11, 2016 at 9:57 pm

    […] Manastirea Petru Voda asteapta ceea ce nu se va petrece niciodata […]

    Apreciază

  33. […] Manastirea Petru Voda asteapta ceea ce nu se va petrece niciodata […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.