SACCSIV – blog ortodox

LISTA NEAGRA a lui Piciorus pentru mine reprezinta de fapt BISERICA

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 9, 2016

Va mai amintiti de Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș?

Pr. Dr. DORIN OCTAVIAN PICIORUS ataca furibund pe cei ANTI CIP, ANTI ECUMENISM, ANTI MASONERIE, ANTI UE. Are blogul „TEOLOGIE PENTRU AZI” in care prezinta o lume roz foarte departe de ANTIHRIST si de VREMURILE APOCALIPTICE

A facut o lista neagra:

  • Mitropolitul Serafim de Pireu
  • PS Longhin Jar
  • Parintele Justin Parvu (despre care isi permite sa spuna ca a lasat o mostenire neagra Bisericii)
  • Monahii anti Marele Sinod din Muntele Athos
  • Staretul Macarie de la Schitul Oituz
  • Parintele Ciprian Ioan Staicu
  • Parintele Mihai Valica
  • Blogul Sinodul Talharesc
  • Revista Atitudini
  • Blogul Saccsiv

Ba bucur ca sunt si eu pe aceasta lista, deoarece cei din aceasta lista (alaturi de cei ca ei) reprezinta de fapt Biserica.

Lista apare in articolul Sinod tâlhăresc? de pe blogul sau Teologie pentru azi:

Sinodul de la Efesos, din 449, care a fost unul monofizit, a fost condamnat de către Biserică și numit drept latrocinium, adică tâlhărescbanditesc. Pentru că, pe nesimțite, a vrut să schimbe învățătura Bisericii la nivel sinodal.

De la această sintagmă, în ianuarie 2016, cineva a creat la nivel online blogul Sinodul Tâlhăresc, având ca subtitlu: Sinodul Pan-Ortodox din Creta 16-27 iunie 2016. Și înainte și după Sfântul și Marele Sinod din Creta, pe acest blog extremist ortodox au apărut articole care prezintă Sinodul din Creta drept unul „eretic”.

Care sunt motivele pe care le invocă blogul extremist, care nu are nicio transparență, adică nu e asumat de nimeni?

Primul articol de pe blog este preluat de pe Basilica, fără să indice sursa. E din 22 ianuarie 2016 pe Basilica și a fost preluat pe 23 ianuarie, a doua zi. Adică e vorba despre ce s-a stabilit la Sinaxa Întâistătorilor Bisericii de la Chambésy. E singurul articol din ianuarie 2016.

În februarie 2016 s-au publicat 6 articole pe blogul extremist, toate fiind preluări, date oficiale sau luări de poziție ale unor Ierarhi. În martie 2016 sunt alte 4 preluări, în prim-plan fiind PS Longhin Jar, care se dezice de Sinod. În aprilie 2016 a preluat 11 articole. Pentru că autorii blogului, după cum se pare, nu le au cu scrisul.

ÎPS Serafimos de Pireu pune întrebări. Prof. Dimitrios Tselenghidis are obiecții față de texte. Întrebările și obiecțiile sunt normale și constructive dacă sunt sincere. Înainte ca să se petreacă Sinodul, PS Longhin Jar consideră Sinodul „un sobor al fărădelegii, care va aduce dezbinare în Biserică”. O afirmație pripită. Pentru că lucrurile se judecă la final, față în față cu textele sinodale și nu ante-factum.

Acum, post-factum, lucrurile arată astfel: Sinodul din Creta a adus unitate în Biserică, iar focarele de extremism sunt aceleași. Nu s-a smintit nimeni din cauza Sinodului. Dar Biserica, care avea nevoie de hotărârile lui, a început să inițieze proiecte ample. Primul dintre ele este acela al autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care va fi acordată de Patriarhia Ecumenică, ca și Bisericii Ortodoxe a Poloniei.

Părintele Mihai Valica vorbește despre „legătura” dintre masonerie și Sinodul Bisericii…l-am auzit vorbind și după Sinod, într-o predică la nivel online, iar disprețul său față de membrii Sinodului Bisericii noastre, care au fost în Creta, nu mi se pare deloc în regulă. Adică deloc preoțesc.

L-au inclus în blog și pe Părintele Iustin Pîrvu, cu un transcript din 2009, pentru ca să ne spună că nici el „nu a fost de acord” cu Sinodul. El nu a fost de acord cu multe…și pepiniera de extremiști, care s-a format în jurul lui sau datorită lui, e o moștenire neagră lăsată Bisericii noastre. Și asta ne arată că nu a fost un om al teologiei, ci al fricilor puerile. Pentru că nu de cipuri trebuia să se ocupe și nu datorită lor trebuia să fie „remarcat”, ci datorită unei teologii profunde și ample.

În luna mai, pe blogul extremist, au apărut cele mai multe articole. Toate preluate. ÎPS Ieroteos Vlahos și-a exprimat punctele de vedere înainte de Sinod, a fost la Sinod, a mărturisit că nu a semnat un act, dacă îmi aduc bine aminte, și ce a avut de spus, a spus acolo, la Sinod. Însă a participat la Sinod! Dacă Sinodul e „tâlhăresc”, atunci a făcut partedin el.

Nu știu dacă ÎPS Serafimos al Pireului a fost la Sinod. Părerile sale extremiste erau cunoscute însă în spațiul românesc de mai mult timp, datorită unui extremist român din subordinea sa.

Ce înseamnă extremist ortodox pentru mine? Un cleric, un monah sau un mirean ortodox, cu sau fără studii teologice, care consideră drept cele mai importante lucruri ale Bisericii doar câteva probleme teologice, unele din ele fals-teologice, și doar despre ele discută și nu consideră că e nevoie să vorbim despre orice lucru teologic din istoria și viața Bisericii. Extremistul este cel care se rezumă la câteva…în loc de toate problemele Bisericii. Și care spune ce nu e bine sau ce nu pare a fi bine după mintea lui, dar care nu pune osul la bătaie, ca să ajute Biserica în mod efectiv.

Pentru că extremistul doar privește critic Biserica vie, se desparte de ea interior și o privește de la distanță, dar nu face nimic concret pentru ea. În afară de mult zgomot

Părintele Macarie de la Mănăstirea Oituz își manifesta „îngrijorarea” cu privire la Sinod. Pe 17 iunie 2016. După Sinod nu mai vrea să îl pomenească pe Ierarhul său. Pe 29 mai 2016, blogul publică scrisoarea unor monahi către ÎPS Teofan al Moldovei. Ierom. Ștefan Nuțescu traduce textul lui Hristu K. Livanos, intitulat: Vai vouă, ecumeniști fățarnici!

Pentru că frica fundamentală, dar falsă a extremiștilor ortodocși  a fost aceea că Sinodul „va canoniza” ecumenismul. Adică dialogul teologic cu alte confesiuni. Ca și când Biserica, de două milenii, nu vorbește cu celelalte confesiuni, ci tace mâlc.

Însă asta spune multe despre extremiștii noștri: că sunt niște oameni închiși în ei înșiși, care nu comunică în mod real nici cu alți ortodocși, nici cu alții de alte confesiuni, dar care se cred singurii trăitori ai credinței ortodoxe.

Numai că, credința ta e reală și vie când te mântuiește pe tine și îi mântuiește și pe alții. Iar ca să îi mântuiască pe alții, trebuie să știi să o prezinți în mod plăcut, cuceritor altora, pentru ca să se îndrăgostească de ea.

Revista Atitudini, apărută sub îngrijirea Părintelui Iustin Pârvu, ne prezintă frica fundamentală încă din titlu: „Cine aprobă sinodul din Creta, aprobă implicitecumenismul!” Adică Sinodul din Creta, după Atitudini, „a aprobat” dialogul, pentru că până acum Biserica „nu a dialogat”, ci „a stat speriată, într-un colț”.

Alături de insultele la adresa Sinodului, apar și hotărârile Sinodului. Ba, cu emfază, ne sunt prezentați și cei care nu au semnat un document. Însă au participat la Sinod și le-au semnat pe celelalte. Iar dacă le-au semnat, atunci, potrivit extremismului, și ei sunt „tâlhari”. Pentru că blogul de față îi consideră „tâlhari”, adică „falsificatori” ai credinței noastre, pe toți participanții Sinodului. Așa că cei 8, lăudați că nu au semnat un act sinodal, sunt și ei „bandiți”, potrivit blogului extremist, pentru că au participat la Sinod și le-au semnat pe celelalte.

Cele mai multe articole sunt din iunie 2016, pentru că atunci a fost Sinodul. Injuriile la adresa unuia sau a altuia sunt la vedere. ÎPS Ieroteos Vlahos e „bun”, pentru că a zis „de rău” de Sinod, dar a fost prezent la Sinod. I se trece cu vederea prezența, pentru că nu a semnat un act. Care? Cel care prezintă frica falsă a extremiștilor români: Relațiile Bisericii cu restul lumii creștine. Pentru că ei nu vor să-i convingă pe eterodocși, ci îi exclud pur și simplu.

Pe 19 iunie 2016, se preia pe blog articolul de aici, dar titlul articolului este: „Sinod tot mai tâlhăresc…mai ales prin rugăciunile papei Francisc”. Ce făcuse Papa Franciscus? Îndemnase la rugăciune pentru Sinodul ortodox. Însă articolul de față e unul de creație proprie. E al extremistului care compune blogul. Și nivelul lui intelectual…se vede din formulări. Dau exemplu: „Ca să fie mai clar pentru tot naivul ortodox, ce-și mai pune speranțele în niște ierarhi puși de oameni, iar nu de Dumnezeu, se arată de la o zi la alta cine stă în spatele acestui sinod și care este scopul său”.

Comentariul aduce cu formulările semidocte ale lui Saccsiv, existente în multe dintre „articolele” sale. Adică, după ce preia articolul, spune și el trei cuvinte personale. Și acelea „îl reprezintă”. Acelea spun totul despre „larga” lui respirație mentală.

Pe 17 iunie 2017, Pr. Dr. Ciprian-Ioan Staicu își dorea ca Biserica Ortodoxă Română să nu participe la Sinodul din Creta, pentru că acolo va avea loc „o trădare extremă”. Pe 28 iunie, același, spune că în Creta s-a produs „o mare apostazie”.

Pe mine mă uimește vehemența lui Staicu, a lui Valica, a lui Vulcănescu, a altora ca ei…pentru că ea vine pe fondul lipsei lor de operă. De muncă efectivă în spațiul teologiei.

Vehement, la o adică, poate să fie cineva care se ocupă profund cu teologia, care scrie teologie, care e în stare să explice ce e bine și ce e rău dintr-un text și nu cei care n-au nimic de spus. Oameni foarte erudiți în domeniul teologic pot fi vehemenți, iar nu oricine. Adică vehemența lor are altceva în spate decât dorul după teologia Bisericii.

Pentru că, dacă s-ar fi ocupat cu teologia, ar fi văzut, spre exemplu, că nu avem Scriptură tradusă critic din limba greacă, că nu avem o colecție, de sute de cărți, a Sfinților Părinți și o folosim pe cea a romano-catolicilor, că nu avem cărțile de cult traduse acrivic după limba greacă etc. Iar Vulcănescu și Staicu spun că au învățat limba greacă…

Pe mine m-ar fi convins nu vehemența lor față de Sinod, ci vreo câteva zeci de traduceri patristice emanate de la ei. Pe mine asta m-ar fi convins. Să vedem însă când se lasă de extremism și se apucă de teologie.

În iulie și în august, extremismul a continuat pe blogul cu pricina.

Extremiștii Sfântului Munte Athos, care nu acceptă Sinodul, s-au pus și ei pe o listă. Sper să fie autentică. Și dacă e autentică, înseamnă că Athosul are aceleași probleme ca și noi și nu trăiește în pace, în isihie profundă.

Cei care nu acceptă Sinodul, mai pe scurt, sunt oameni care nu au de-a face cu el. Și nici cu viața Bisericii. Ei nu iau decizii importante în Biserică, ci sunt pe post de sperietori de ciori. Din păcate: ciori imaginare. Pentru că ei îi sperie pe oameni tocmai cu ceea ce Biserica are mai de preț: cu dialogul și mărturia ei.

Dialogul nu face rău nimănui, ci îi convinge pe oameni că suntem deschiși spre alții. Iar în cadrul dialogului onest, sincer cu alții, se mărturisește credința noastră. Cine fuge de „ecumenism”, adică de dialogul cu alții, fuge de înțelegerea de sine, iar cine crede că Biserica, în mileniul al 3-lea, trebuie închisă în case și în Mănăstiri, nu e realist. Pentru că Biserica e în centrul lumii și noi trebuie să arătăm cât de sfinte și de importante sunt toate cele ale ei: de la teologie până la slujbe, de la modul ei de a fi și până la Sfinții ei, de la rolul ei în lume și până la consecințele ei ultime asupra întregii creații.

Așadar, Sfântul și Marele Sinod din Creta nu a fost unul „tâlhăresc”, pentru că pe el l-a pregătit întreaga Biserică și la el au participat 10 din 14 Biserici autocefale și autonome ortodoxe. Textele sunt la îndemâna tuturor, ele se pot citi și aprofunda. A dezinforma pe tema lor e un gest de răutate neavenită. Iar blogul extremist de care m-am ocupat în acest articol e un gest de răutate oarbă, care nu zidește pe nimeni, ci doar isterizează. Și ca el mai sunt și altele, care mestecă bârfe, frici, halucinații religioase, dar nu adevăruri.

 

74 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gabriel said, on august 9, 2016 at 4:27 pm

    I-am lasat si eu un comentariu nefericitului, sunt curios daca are curaj sa-l publice

    „Doamne ajuta!

    Ati folosit cuvantul extremist de 24 de ori. Am priceput, stapanii dvs, impreuna cu ereticul Daniel, v-au dat tema de gandire, din care a rezultat acest articolas in care le-ati exprimat parerea.
    Spuneti de Sf. Justin ca a lasat o „mostenire neagra” Bisericii, fara sa va cutremure gandul ca la Judecata va veti intalni fata in fata cu el, si dvs, si seful dvs Daniel, care l-a otravit in ajunul Inaltarii Domnului din 2006.

    Spuneti ca ERETICUL papa Francisc a indemnat la rugaciune, saracul, se roaga si el la Satana impreuna cu toti ereticii si ecumenistii printre care va aflati si dumneavoastra!

    P O C A I T I – V A !”

    Apreciat de 2 persoane

    • Ioan said, on august 10, 2016 at 6:15 pm

      Acest piciorus nu trebuie bagat in seama. E prea prost. Nu este o jignire ci o constatare.

      Apreciază

  2. Betty said, on august 9, 2016 at 4:28 pm

    Nu are cine sa-i dea la picioare la nesimtitul asta? Iată ce pupincuristi are patr Daniel, mitr Irineu, Teofan si toti trădătorii din Creta!

    Apreciat de 2 persoane

  3. el said, on august 9, 2016 at 4:38 pm

    cine jivina asta Piciorus ?
    si asta e popa?
    rau si prost ca dracii. soldatul MODEL al Noii Ordini mOndiale si ai Noii Religii a lui anticrist !

    maaai ce MONSTRI DEZGUSTATORI au produs fabricile de popi = „academiile ” DISTRUGERII Neamului romanesc , cu MULT mai eficiente( si mult mia mULTE) decat celebra lor inaintasa intru ale TRADARII si DISTRUGERII Stefan Gheorghiu !
    aici bine a lucrat dracul la imparatia lui anticrist prin producerea de insi ca asta ! comunismul a fost MIC COPIL intru ale rautatii fata de ce vor da din ei MONSTRII ASTIA !

    ANATEMA tie popa Piciorus !

    Apreciat de 2 persoane

  4. el said, on august 9, 2016 at 4:41 pm

    ce Piciorus?

    asta e COPITA DESPICATA , animal/zoon NECURAT !

    Apreciat de 2 persoane

  5. Gabriel said, on august 9, 2016 at 6:12 pm

    Daca vreti sa vedeti cum vorbeste dracul prin gura unui popa, uitati-va la aceste comentarii ale lui…


    Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș says:

    9 august, 2016 at 17:02

    Domnule Paul,

    da, eu nu văd nimic în neregulă cu Sfântul și Marele Sinod din Creta! Și trebuie să știți că la niciun Sinod Local sau Ecumenic nu au participat și nu au votat toți Episcopii în viață ai întregii Biserici. Ci doar o parte din ei. Uneori Episcopii au fost reprezentați la Sinod de Horepiscopi, de Preoți și de Diaconi.

    Observatorii, din alte confesiuni, au fost doar observatori. După cum și noi am avut observatori la Vatican II. E o chestiune de deschidere față de confesiunile cu care suntem în dialog. Ei nu au intervenit în Sinod, ci discuțiile au fost numai între sinodali și tot ei au semnat actele finale.

    Eu am vorbit despre situația unui blog extremist românesc și ce am găsit pe el. Despre temele Sfântului Sinod din Creta și despre teologia altor Sinoade ortodoxe voi vorbi, cu siguranță, pe viitor, în cărțile mele. Eu nu fac teologie heirupist, în grabă, ci pe îndelete, în timp. Așadar, cu harul lui Dumnezeu, să trăim și vom mai vedea ce voi scrie!

    Da, nu iubesc teoriile conspiraționiste, dar privesc lucid lucrurile.

    Iar dacă recidivistul Saccsiv (bănuiesc că a intrat de două ori la pușcărie pentru fărădelegi și nu pentru cipuri) este un gânditor pentru dumneavoastră, cineva care impune respect prin vasta operă pe care a scris-o, înseamnă că aveți surse de informare „solide”.

    Da, eu sunt împotriva tuturor celor care s-au extremizat în mod pueril, considerând că a fi anti cip, ecumenism, masonerie, UE înseamnă „a fi ortodox”. Pentru că a fi anti, în acest fel, nu înseamnă decât a pierde timpul mântuirii, adică al curățirii de patimi.

    Cipurile nu au nimic de-a face cu 666, ecumenismul înseamnă dialog cu cei de altă credință, masoneria nu ne privește, pentru că nu are de-a face cu Biserica, iar Uniunea Europeană e cadrul istoric al vieții noastre.

    Așa că în materie de discernământ stau bine și răspund cu eleganță unor oameni, care nu sunt eleganți în comentarii și nici în viața lor de zi cu zi.

    Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș says:

    9 august, 2016 at 17:45

    Părinte Ciprian Staicu,

    dacă nu mă înșel, cred că am făcut aceeași facultate de teologie, pe cea de la București, ca și Părintele Vulcănescu, iar el și dumneavoastră sunteți de-o parte a baricadei, sunteți ortodocșii „verzi”, vehemenți, cu vorbele la ei, iar eu, se pare, sunt de cealaltă parte, fără ca să îmi doresc asta.

    Iar cum dumneavoastră considerați Sinodul din Creta „o mare apostazie”, iar eu îl consider ortodox și benefic pentru întreaga Biserică, dumneavoastră sunteți ortodoxul, iar eu „apostatul”.

    Da, avem aceeași vârstă, până azi nu am auzit de opera dumneavoastră și mă bucur dacă așa stau lucrurile, și dacă sunteți apreciat ca un om cu bun simț, vă spun sincer, din vehemența dumnevoastră nelalocul ei, eu înțeleg contrariul.

    Pentru că a fi în „marea coaliție” Iustin Pârvu, Valica, Vulcănescu, Saccsiv etc., adică a extremismului ortodox, nu e o onoare, ci o problemă. Iar nebunia pentru Hristos e sfințenie mare și nu o putem bagateliza, crezându-ne fiecare niște „Mărturisitori”, fără ca nimeni să ne persecute.

    Așadar, dacă iubiți să traduceți, dacă aveți atâtea lucruri în comun cu Sfinții lui Dumnezeu, cum de nu vă place liniștea? Sau dacă vă luptați pentru Biserică, iar Sinodul Bisericii dumneavoastră, pentru dumneavoastră, este unul „căzut”, cum sunteți dumneavoastră?

    Îmi pare rău, de fiecare dată, cu fiecare caz, când aud că un om cu specializare teologică a ajuns „bucuria” extremiștilor. Adică a acelora care fac gâlceavă în Biserică, din cauza diverselor lucruri pe care nu le înțeleg.

    Mi-ar fi plăcut să vă cunosc opera înaintea afirmațiilor acestea, împotriva Sinodului, care nu vă fac cinste. Însă, dacă credeți că sunteți pe drumul cel bun, că a fi opozantul Bisericii înseamnă a fi slujitorul ei, nu vă sunt prieten de drum.

    În rest, sunt deschis oricând unor discuții ample cu dumneavoastră, vreau să vă cunosc opera…dar nu consider drept acceptabilă vehemența dumneavoastră față de Sinod. Pentru că ea arată că aveți neînțelegeri profunde vizavi de tematica teologică a Sinodului.”

    Apreciat de 2 persoane

    • el said, on august 9, 2016 at 9:05 pm

      Gabriel

      vai de capul lui de PROST alfabetizat degeaba! scuteste-ne de voma lui te rugam.
      lasa-l in nebunia si indracirea lui, NU NE TREBUIE popi ca piciorus=COPITA DESPICATA (de) animal NECURAT !
      astia functioneaza pe principiul PROSTI da` MULTI !
      iar Mantuirea NU e pentru GLOATE PROASTE ca piciorus& gasca….

      ce gandeste el si APOSTATII nascuti MORTI ca el e IRELEVANT pentru Ortodoxie.

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 10, 2016 at 12:43 am

      „Da, avem aceeași vârstă, până azi nu am auzit de opera dumneavoastră și mă bucur dacă așa stau lucrurile, și dacă sunteți apreciat ca un om cu bun simț, vă spun sincer, din vehemența dumnevoastră nelalocul ei, eu înțeleg contrariul.”____ ce OBRAZNIC si ce PROST INGAMFAT tembelul asta ! dar de el CINE a auzit? eu NU!
      DOAR DRACII care-l mana il stiu, Hristos NU IL CUNOASTE ! …. NICI noi Robii Lui Hristos!

      bai LABARICI piciorus ia spune tu aici : limba greaca o cunosti? ca de Teologie ESTI STRAIN!

      daca NU (si SUNT SIGUR ca HABAR NU AI) , atunci nici sandaua Parintelui Ciprian Ioan NU ESTI VREDNIC sa o dezlegi !

      cum poti mai PROSTULE( piciorus) sa infrunti pe unul care este MULT deasupra ta chiar si in cele lumesti ?

      Apreciază

    • el said, on august 10, 2016 at 1:15 am

      saccsiv

      era bine, sunt cheaun, lasa asa te rog, strege comentariul ultim de aici, cel cu „ATENTIE „… iarta-ma mi s-au prajit creierii de atata net si slugareala la munca mea minutioasa.

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 10, 2016 at 1:19 am

      „Cipurile nu au nimic de-a face cu 666, ecumenismul înseamnă dialog cu cei de altă credință, masoneria nu ne privește, pentru că nu are de-a face cu Biserica, iar Uniunea Europeană e cadrul istoric al vieții noastre. „____ MAGISTRAL !

      piciorus asta e deja PECETLUIT pentru anticrist, si fara pecete e SLUGA IDEALA a lui anticrist !

      Apreciază

    • valentindortodox said, on august 12, 2016 at 1:11 am

      spune astea toate pt. că el e eretic şi l-a pedepsit Dumnezeu să vorbească fără raţiune şi să umble în întuneric ca unul care a lepădat dreapta credinţă, gândirea sănătoasă şi dreptarul Bisericii.

      acesta are de dat seamă pentru cei mici pe care îi sminteşte şi care ajung să îi fie ca nişte pietre de moară legate de gâtul său şi care se aruncă în mare.

      e f. mare povara de a lupta contra adevăratei credinţe

      Apreciază

    • valentindortodox said, on august 12, 2016 at 1:19 am

      aceşti farisei făţarnici care strecoară fals şi mincinos
      Calauze oarbe care strecurati tantarul si inghititi camila!!

      Părintele Iustin e pentru aceşti impostori pe lista ruşinii, e întunericul din mintea lor care a ajuns să se dea pe faţă şi pe care îl etalează cu fală.

      Nu fac nimic spre slava lui Dumnezeu prin aceste sminteli şi nebunii ci fac numai în fala lor, slava deşartă şi erezia tuturor ereziilor.

      Credinţa adevărată au păstrat-o sfinţii şi nu i-au denigrat pe sfinţii din generaţia lor sau cele anterioare.

      Le-au cinstit sfinţenia şi viaţa şi au data Slavă lui Dumnezeu!

      Apreciază

  6. ion hodor, said, on august 9, 2016 at 7:08 pm

    Bagami-as piciorusul,asta-i preot,?!

    Apreciază

  7. ion hodor, said, on august 9, 2016 at 7:18 pm

    Parinte,cu adevarat suntetti eretic,iar lista ati gresit-o ,ea incepe cu Foarte Fericitul Daniel,care dupa o viata de peripetii in Apus in 3 ani a ajuns mitropolit……si foarte bizar PatriarhVenerabil,Lista D-stra neagra ,50% e formata din Sfinti,….cand va citesc numele i-mi vine rau.

    Apreciat de 2 persoane

    • Ema said, on august 10, 2016 at 8:37 am

      La ce biserica va desfasurati activitatea pr Piciorus? Ca sa stiu sa nu calc din greseala pe acolo? Doamne te rog pazeste-ne si arata-ne Tu de cine sa fugim. Amin

      Apreciat de 1 persoană

  8. tudor said, on august 9, 2016 at 7:28 pm

    Piciorus asta la talpa iadului o sa ajunga daca nu se indreapta.
    Dupa cum ne-a invatat Mantuitorul Iisus Hristos, sa rugam pe Bunul Dumnezeu sa-l ierte
    ca nu stie ce face.

    Noi avem invatatura dreapta lasata de Insusi Mantuitorul Iisus Hristos, pe Maica Domnului care este Imparateasa cerului si a pamantului, pe Sfintii Parinti ai Bisericii in care a lucrat Duhul Sfant si pe Sfintii Ingeri care neincetat ne ocrotesc, dau lauda si slujesc Domnului.
    NICI O VIRGULA NU TREBUIE SCHIMBATA DIN ORTODOXIE!

    Iata marturisitor vrednic parintele Arsenie Papacioc:

    Cum nu ii rusine sa pomeneasca acolo pe parintele Prof. Dr. Dumitru Staniloaie,
    care insusi a fost impotriva acestei erezii.

    Pr. Dumitru Staniloaie: „Eu nu sunt pentru ecumenism! A avut dreptate un sarb, Iustin Popovici, care l-a numit panerezia timpurilor noastre”

    Pr. Gheorge Calciu Dumitreasa: „Eu sunt impotriva ecumenismului! O socot cea mai mare erezie a secolului nostru”

    Pr. Arsenie Papacioc: „Sunt impotriva! Pe viata si pe moarte impotriva! Ce ecumenism?”

    Pr. Adrian Fageteanu: „Ecumenismul este o erezie, erezia secolului XX”

    Pr. Ilie Cleopa: „Noi ortodocsii suntem putini dar suntem Biserica intreaga. Noua nu ne lipseste nimic! Noi n-avem ce imprumuta de la protestanti dar nici de la catolici!”

    Pr. Iustin Parvu: „Ecumenismul nu e nascut din parerile bisericilor, ci din gandirea proprie a unor pastori ce nu au nimic profund crestin si religios in ei ci doar o viata politica”

    Cuv. Paisie Aghioratul: „Cu durere in suflet marturisesc ca, dintre toti filounionistii (ecumenistii n.e.) pe care i-am cunoscut, nu am vazut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit.”

    Sf. Efrem Sirul: „Vai acelora care se intineaza cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeiestile Scripturi! Vai de cei citi murdaresc sfinta credinta cu eresuri sau incheie vreo intelegere cu ereticii!”

    Pr. Arsenie Boca:Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni, inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu!

    SA STAM BINE, SA STAM CU FRICA, SA LUAM AMINTE!

    NU AVEM DE CE NE TEME CACI CU NOI ESTE DUMNEZEU:
    „El e Stapanul vietii si al mortii, de El asculta zidirea si de El se teme iadul,
    si din porunca Lui asculta dracii de Satana al lor.” (Parintele Arsenie Boca – Cararea Imparatiei)

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 9, 2016 at 9:07 pm

      tudor

      „ca nu stie ce face.”___ esti naiv !

      astia STIU FT BINE ce fac si CUI si-au vandut bicisnicele si nefolositoarele lor suflete.

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 10, 2016 at 1:02 am

      tudor

      „si din porunca Lui asculta dracii de Satana al lor”_____ mai frate CUM sa porunceasca Hristos sa asculte dracii de Satana? Pai Dumnezeu PORUNCESTE RAUL? vrea Dumnezeu sa asculte dracii care au fost INGERI de Satana cel CAZUT din Cer si INCEPATORUL Caderii?

      boca era in INDRACIT si un ERETIC INSELAT, de aia scria asemenea traznai !
      ca mai spunea el luand de la altii si lucruri bune, asta si DRACII fac ! … ca sa INSELE mai bine !

      e foarte bun comentariul tau …dar FARA boca, scoate-l din randul Sfintilor si barbatilor vrednici pomeniti ca e doar un INSELAT si un MINCINOS care a FATARNICIT Sfintenia si mintind NU lui Hristos ci DIAVOLULUI a slujit.

      Apreciază

      • tudor said, on august 10, 2016 at 11:20 am

        el, multumesc pentru raspuns; uite cum e:

        Mantuitorul a zis asa: ”Fara Mine nu se misca fir de par.”

        Cuvintele, Insusi le-a dovedit cu doua exemple:

        1. Cazul lui Iov: cand i-a ingaduit diavolului sa-l ispiteasca pe Iov,
        DAR FARA SA SE ATINGA DE SUFLETUL LUI
        (mai mult nici nu a putut sa faca Satana decat cu necazuri si ispite trupesti,
        pentru ca de suflet i-a zis Domnul sa nu se atinga)

        2. Cazul lui Iuda: Mantuitorul i-a dat atatea ocazii sa se pocaiasca, sa se smereasca, sa se intoarca la Domnul.
        Intr-un final, pentru ca diavolul l-a stapanit cu totul, a zis Domnul catre diavol: „Ceea ce faci, fa mai curand.”
        (numai de atunci, l-a impins diavolul la sinucidere care este si cel mai mare pacat, pana atunci nu putea)

        Sa interpretam asta in felul urmator:
        „Doamne, pe noi ne-ai izgonit din cer, dar acum vrei sa il umpli tot cu cei mandri, desfranati etc.
        Lasa ca iti aratam noi cine merita sa fie langa tine. – asta zic diavolii”
        Practic, dreptii ocupa si locurile ingerilor cazuti, dupa ce ingerii cazuti, in viata scurta de pe pamant i-au dovedit.

        Asta s-a intamplat si in vremea Mantuitorului care a zis:
        „Simone, Simone, iata Satana v-a cerut pe voi sa va cearna ca pe grau.
        Iar Eu m-am rugat pentru tine sa nu scada credinta ta.”
        Sa facem si noi ca Mantuitorul, pentru ca ii vedem pe ecumenisti in mare primejdie.

        Parintele Arsenie Papacioc zicea asa: „ce ne facem fara drac?”
        Sau un alt Sfant Parinte: „Fiule, cand vrei sa te apropii sa slujesti Domnului, gateste sufletul tau spre ispite.”

        In concluzie, de cand au fost izgoniti din rai, diavolii tot umbla cu ispite sa castige sufletele oamenilor;
        chiar si cu ispite duhovnicesti (pentru care se vor sfinti),
        numai numai sa cazi in mandrie si sa te crezi cineva (si sinuciderea vine tot din mandrie).

        Cum ii spune Domnul bogatului: „nebune, la noapte vor cere le mine sufletul tau”.
        Adica oamenii tot facand voia cea rea, diavolul ajunge de-i stapaneste,
        iar dupaia ii cere la Domnul pentru ca s-au rupt din propria voie de El.

        Ei nu fac altceva decat sa ne ispiteasca; noi avand voia libera de la Dumnezeu putem alege.
        Noi alegem sa ramanem cu Mantuitorul Iisus Hristos si pastram dreapta credinta ortodoxa.

        Pentru ca Domnul, vrea ca toti sa se mantuiesca, pe unii ii scoate mai devreme din viata aceasta
        ca sa nu se condamne de tot (stiind inclinarea lor), pe altii ii poarta pe fel si fel de carari,
        uneori batandu-i ca pe covor cu necazuri (vezi saracie, boli, cutremure, incendii,
        ne graieste si cu tunul daca e nevoie etc.), numai sa se intoarca.
        Suntem fiinte ceresti care traim vremelnic in corturi pamantesti, ca sa se vada spre ce inclinam.
        Iar spre ce inclinam, aceea sa avem vesnic.

        Prin acestea si Domnul a trecut cand a fost pe pamant, dandu-ne astfel exemplu cum sa facem.
        El insusi a fost ispitit si cu mancare, si cu bogatiile lumii si cea din urma ispita, cea pe cruce.
        Nicidecum atunci nu i-a blestemat pe cei rai, ci s-a rugat pentru ei.
        Cum putea El sa le doreasca raul cand a dat porunca iubirii.
        DE CERTAT, I-A CERTAT CA NIMENI ALTUL, DAR NU I-A URAT.
        Si noi sa facem prin blogul lui Saccsiv si altele tot asa; trebuie sa urmarim indreptarea lor.
        Sa urmam exemplul Mantuitorului Iisus Hristos si sa nu-i uram, ci sa ne rugam lui Dumnezeu sa-i ierte.
        Dumnezeu nu primeste rugaciunea decat daca pastram dreapta credinta ortodoxa si avem fapte bune
        (cele doua aripi necesare).

        Acum fac o paranteza si intreb pe toti:
        De ce credeti ca avem nevoie in viata cealalta?
        Raspunsul il avem de la Mantuitorul:
        „Veniti la Mine toti ce osteniti si impovarati, si ve-ti afla odihna sufletelor voastre.”
        „Eu sunt lumina lumii, cela ce crede in Mine nu va umbla in intuneric ci va avea lumina.”
        Adica de linistea sufletelor si lumina, care numai de la Domnul sunt.
        Daca ne legam sufletul de desfrau, bogatie, chiar si de celelalte precum muzica, filme, distractii,
        cariera, haine si masini scumpe, lux etc. aflam ca dincolo nimic din toate astea nu exista.
        Si atunci ce vom face dincolo?
        Aici bine zicea un Sfant Parinte despre altul ca „lucrul lui de mana era rugaciunea”.
        Ganditi-va ce puteti face dincolo din ce faceti deja aici ca sa nu va chinuiti.
        SA NU CREDEM CA VOM INTRA DUPA MOARTE
        INTRU IMPARATIA INTRU CARE NU AM TRAIT PE PAMANT!

        Pe finalul comentarului te intreb asa:
        Tu cunosti adevarul, poti sa-i indrepti tu?
        Numai Domnul poate sa-i intrepte, daca si ei vor si Il primesc pe El
        (precum s-a indreptat Pavel care prigonea pe crestini).
        Daca unul dintre ei se indreapta si marturiseste pe Mantuitorul si credinta ortodoxa fara sa sti si tu,
        iar tu ii urasti pe toti, crezi ca vei avea parte in rai?
        Crezi ca Dumnezeu baga ura in rai laolalta cu cei drepti?

        Cand au cazut ingerii din cer, Mihail a zis:
        SA STAM BINE, SA STAM CU FRICA, SA LUAM AMINTE!

        Nu a zis nimic despre cei cazuti, ci tot despre ei, ingerii ramasi cu Domnul.
        Asa sa facem si noi, care de pe blogul asta si altele suntem incercati
        cu ispita de a-i ura. Inca mai putin ca Mantuitorul care a fost si chinuit suntem incercati.
        Cercetati-va, dupa ce ati tot tunat impotriva celor rai, va merge rugaciunea?
        Daca nu, inseamna ca acolo e ceva.
        Sfantul Apostol Pavel zicea asa: „maniati-va dar nu gresiti, soarele sa nu apuna peste mania voastra”
        Sau iarasi parintele Arsenie Papacioc: „Când sunteţi trişti, gândiţi-vă la lucrul ăsta: Stai, că este ceva drac aici!”
        La fel as spune si cand ne pornim cu rau, cercetati duhurile!

        Asta e calea buna: nici la stanga cu ereticii, nici cu extremistii care le doresc raul.
        Asta e ortodoxia la care tinem.

        SA NU-I URAM!

        Apreciază

      • el said, on august 10, 2016 at 1:25 pm

        tudor

        in afara de o poliloghie extinsa in care amintesti ba de una ba de alta si care se vrea o mustrare a mea pentru ca am blestemat ERETCII INRAITI ( si Biserica i.a BLESTAMAT cu ANATEMA CUMPLITA inaintea mea si eu cu Ea!!) si ca ma acuzi de niscaiva ura ( ca sa iti „transpare”(/ ti se pare) tie la „sensibiliatea” ta ) _____ NU ADUCI NIMIC ca sa te „justifici” fata de RATACIREA citata de la ereticul tau inselatul boca !

        „SA NU-I URAM!” ___ Ok de accord ! nici eu nu-i urasc, de blestemat o fac cu Biserica care DEMULT i.a blestemat cu Anatema pe unii care s-au lipit de erezie tocmai ca sa stie , sa te teama macar de certare daca de indreptare prin cuvant bun nu asculta caci si-au invartosat inimile…. si sa indrepteze macar de frica pedepsei sub care s-au bagat singuri cata vreme persista in erezia lor.

        am inteles mesajul, te asigur ca nu urasc pe nimeni chiar daca exasperat de grozavia rautatii si ratacirii lor incapatanate ma mai exprim uneori asa mai „drastic” …. dar URASC EREZIE LOR din toti rarunchii!!!.
        Voi avea grija la formulari ca sa nu (te) mai duc in eroare si ispita. multumesc de averizare.

        cat despre ABERATIA citata de tine cu emfaza de la INSELATUL si jucaria dracilor boca… te invit sa te lepezi si sa mai reflectezi,
        si daca stii ca ura arunca din Cer , EREZIA/INSELAREA este HULA si AFRONT DIRECT la Sfanta Treime Insasi, pacat IMPOTRIVA Duhului Sfant si ARUNCA DESAVRASIT in IAD, acolo unde a ajuns si neica boca al tau !

        asadar tu presupui despre mine ca urasc pe unii desi NU stii sigur, (multumesc de averizare denota grija frateasca), eu AM ARGUMENTE ca boca al tau era un INSELAT /ERETIC si atunci aderand la ratacirea lui pe care o CONFUNZI cu Sfintenia, tu NU probabil/presupunand ci SIGUR esti in EROARE GRAVA.

        Dumnezeu sa te lumineze.

        Apreciază

      • VioletaB said, on august 10, 2016 at 11:20 pm

        Duminica aceasta am gasit un acatist al Pr Arsenie Boca la o icoana a Maicii Domnului la biserica de langa mine, in sectorul 2. Arata ca orice acatist mic,cu coperti galbene si cruce pe spate, dar fara mentiunea pe prima pagina cu binecuvantarea vreunui episcop. Nicio informatie despre cine l-a publicat. In prima faza l-am luat cu mine, dar nham avut taria sa il rup/ard si l-am adus la lc dupa un timp.
        pentru mine a fost un mare soc cand an citit prima data pe acest blog comentariile lui el, ale Mirelei, ale Aurorei, ale lui CosminM si altii, impotriva pr Boca. Si am renuntat incet incet la imagini cu el, la icoane cu poze din pictura de la Draganescu. Desi mai am o anumita retinere, recunosc ca ma deranjeaza teribil cand vad invazia A. Boca in majoritatea bisericilor, tarabelor. Eu nu pot judeca unde e dupa moarte, doar Dumnezeu stie. Dar citind din viata lui, comparat cu blandetea si bunatatea fata de orice faptura de pe pamant a unui sfant adevarat si canonizat, ca Sf. NECTARIE, Sf. PAISIE, nu pot sa ignor mandria si nepurtarea duhonvniceasca din multe episoade povestite de altii. Asa ca sa ii cinstim pe cei care sunt sfinti canonizati, sau mari marturisitori din timpul vietii, ca Pr. IUSTIN. Da, Doamne, sa se trezeasca tit mai multi romani din inselare!

        Apreciază

    • valentindortodox said, on august 12, 2016 at 1:22 am

      aşa e tudor
      e bine că a mai avut cineva şi puterea să zică să ne rugăm pt. ei să-i ierte Dumnezeu (pt. aceştia care îndeamnă public la lepădarea ortodoxiei) Într-adevăr , să dea Dumnezeu să nu rămână nepocăiţi ca să nu se ducă în talpa iadului

      Apreciază

  9. Ioan said, on august 9, 2016 at 7:48 pm

    Acesti oameni gen „doctorul” Piciorus nu cred ca au nici o vindecare. Sunt prea intunecati si mandri…

    Amintesc proverbele: „Prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul.” si „Prostia şi îngâmfarea sunt două surori care foarte rar se despart.”

    A fi de acord cu adunarea din Creta inseamna pierderea Ortodoxiei si imbratisarea ereziei ecumeniste. In nici un caz acest eretic Piciorus nu e ortodox. Imi pare rau pentru el.

    Fratilor, La Fontaine spunea: „Nimeni nu e destul de inteligent ca să-l poată convinge pe un prost că e prost.”

    Piciorus e un caz pierdut.

    „Cu cât e mai mică mintea, cu atât e mai mare îngâmfarea.” – Esop

    Apreciat de 1 persoană

  10. sherlock_holmes said, on august 9, 2016 at 8:15 pm

    @ Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș si oricare ierarh,preot sau mirean al Bisericii care-L iubesc pe Hristos,cit de putin :

    Dă clic pentru a accesa Sf.-Iustin-Popovici-Biserica-Ortodoxa-si-Ecumenismul.pdf

    Toata cartea ar trebui citita,pentru cei mai grabiti insa,pot scurta sarind la pagina 67 sau si mai scurtat,la pagina 111.

    Apreciază

  11. cosminmatiu said, on august 9, 2016 at 8:17 pm

    Astia sunt pentru ortodoxie ca si leucemia pentru organism

    Apreciat de 2 persoane

    • cosminmatiu said, on august 9, 2016 at 8:18 pm

      Preoti facuti pe banda cu impedimente canonice si prin simonie.

      Apreciat de 2 persoane

      • el said, on august 10, 2016 at 1:06 am

        cosminmatiu

        asa episcopi asa popi ! … dupa chipul si asemanarea „mai marilor” lor intru EREZIE si INSELARI !

        Apreciat de 1 persoană

      • Mihail said, on august 10, 2016 at 9:36 am

        „cosminmatiu” si „el”, asa preoti/episcopi, asa „sinod”.

        Apreciază

  12. RAS said, on august 9, 2016 at 9:20 pm

    De atata si atata timp Sf Părinti ai ortodoxiei au vorbit despre al optulea sinod ca fiind eretic, talharesc. Acum cei ce sustin sinodul din Creta sunt exact ca evreii care inca il asteapta pe mesia nerecunoscandu-l pe Hristos.

    Apreciază

  13. Augustin-de-Florina said, on august 9, 2016 at 10:03 pm

    Un crestin fara ‘s’ , un arhicon, si Piciorus, si Pruteanu, si Necula, Alexandru Stan, Coman, europopii de serviciu, dimpreuna cu ageamii Pomohaci, Ghelasie de la Ramet, Nifon de la Prislop si altii asemenea. Asta e Ortodoxia (oficial-juridica) actuala: o cocalareala care are in varf doar serpi arhiconi… Auzi, daca nu traduci tu Septuaginta, nu ai voie sa marturisesti Dreapta Credinta si daca nu traduci Vulgata, nu ai voie sa-ti faci Sfanta Cruce. Niste scelerati care batjocoresc Ortodoxia si pe Capul Ei Hristos, tocmai din postura de ortodoxomahi. Niste hahalere, niste teologomahi ipocriti si impostori! Europopi ca acest Piciorus, baga si pe episcopul lui in mizeriile si valtorile in care se scalda el, caci sunt unii episcopi chiar expusi la rau, tocmai ca sunt foarte marginalizati si speriati de astfel de popi din eparhia lui.

    Apreciază

  14. pr. Staicu Ciprian said, on august 9, 2016 at 10:05 pm

    Doamne, îți mulțumesc că am ajuns pe aceeași listă cu pr. Justin Pârvu. Acum am o șansă la mântuire.

    I-am scris un mesaj pr. Picioruș Octavian, mi-a raspuns cu patos, i-am mai scris si eu unul. Le redau, pentru cine are vreme de citit:

    Mesajul meu nr. 1:
    Un cunoscut mi-a trimis link-ul spre acest site. V-am văzut nedumeririle…Pr. Octavian, desi am doar 38 de ani, cu mila lui Dumnezeu, am 5 carti de autor si peste 35 de traduceri, majoritatea patristice. Recomand ultima lucrare, la care am trudit 9 luni, numita Martirii Ortodoxiei, a arhim. Spiridon Bilalis, in curs de aparitie la Editura Christiana, care are 1532 note de subsol, majoritatea patristice.Asa ca nu ma face nimeni sa ma simt incompetent. Dimpotriva, cei care ma cunosc ma caracterizeaza ca un om cu bun simț. la locul lui, un simplu ardelean cumsecade.Am facut vreme de 2 ani si jumatate la Sf. Gheorghe, ca director al Centrului Ecleziastic Nicolae Colan, curs de exegeza biblica, in care luam saptamanal cate un capitol dintr-o epistola paulina si il interpretam, strict pe baza operelor Sf. Parinti (adică citeam cam 500 de pagini patristice saptamanal, din biblioteca cu operele lor pe care mi-am luat-o din Grecia). Astfel am aprofundat cu credinciosii mei Epistola catre Romani, I Corinteni si II Corinteni, alaturi de alte subiecte de actualitate.Ca sunt extremist, e putin spus. Eu sunt nebun, caci nu traiesc pentru mine, ci incerc sa traiesc pentru Hristos. Va doresc ca in CV-ul sfintiei voastre pregatit pentru vesnicie sa aveti si aceasta specializare.Cu respect, pr. dr. Ciprian-Ioan StaicuPS – ma puteti contacta la ciprioan@yahoo.com sau la 0740788876. Oricand avem ceva bun de invatat unii de la altii. Si prefer sa mi se spuna Ciprian, asa ma cheama, nu sec ”Staicu.”

    Raspunsul pr. Octavian:
    Părinte Ciprian Staicu,

    dacă nu mă înșel, cred că am făcut aceeași facultate de teologie, pe cea de la București, ca și Părintele Vulcănescu, iar el și dumneavoastră sunteți de-o parte a baricadei, sunteți ortodocșii „verzi”, vehemenți, cu vorbele la ei, iar eu, se pare, sunt de cealaltă parte, fără ca să îmi doresc asta.

    Iar cum dumneavoastră considerați Sinodul din Creta „o mare apostazie”, iar eu îl consider ortodox și benefic pentru întreaga Biserică, dumneavoastră sunteți ortodoxul, iar eu „apostatul”.

    Da, avem aceeași vârstă, până azi nu am auzit de opera dumneavoastră și mă bucur dacă așa stau lucrurile, și dacă sunteți apreciat ca un om cu bun simț, vă spun sincer, din vehemența dumnevoastră nelalocul ei, eu înțeleg contrariul.

    Pentru că a fi în „marea coaliție” Iustin Pârvu, Valica, Vulcănescu, Saccsiv etc., adică a extremismului ortodox, nu e o onoare, ci o problemă. Iar nebunia pentru Hristos e sfințenie mare și nu o putem bagateliza, crezându-ne fiecare niște „Mărturisitori”, fără ca nimeni să ne persecute.

    Așadar, dacă iubiți să traduceți, dacă aveți atâtea lucruri în comun cu Sfinții lui Dumnezeu, cum de nu vă place liniștea? Sau dacă vă luptați pentru Biserică, iar Sinodul Bisericii dumneavoastră, pentru dumneavoastră, este unul „căzut”, cum sunteți dumneavoastră?

    Îmi pare rău, de fiecare dată, cu fiecare caz, când aud că un om cu specializare teologică a ajuns „bucuria” extremiștilor. Adică a acelora care fac gâlceavă în Biserică, din cauza diverselor lucruri pe care nu le înțeleg.

    Mi-ar fi plăcut să vă cunosc opera înaintea afirmațiilor acestea, împotriva Sinodului, care nu vă fac cinste. Însă, dacă credeți că sunteți pe drumul cel bun, că a fi opozantul Bisericii înseamnă a fi slujitorul ei, nu vă sunt prieten de drum.

    În rest, sunt deschis oricând unor discuții ample cu dumneavoastră, vreau să vă cunosc opera…dar nu consider drept acceptabilă vehemența dumneavoastră față de Sinod. Pentru că ea arată că aveți neînțelegeri profunde vizavi de tematica teologică a Sinodului.

    Iar al doilea meu mesaj este cel de mai jos (mai multe nu mai scriu, ca nu pierd vremea de pomană):
    Parinte Octavian, Sf. Grigorie Teologul spunea ca nu este nimic mai chinuitor decat o conștiință care te acuză și nimic mai eliberator si linistitor ca o constiinta impacata. Sf. Justin Popovici spunea că ecumenismul este panerezie. Si prin asta CERUL (adica Hristos si Maica Domnului si Sfintii si toata Biserica biruitoare) si-a dat sentintaAsa ca orice altceva ar spune altcineva, de la orice nivel uman ar fi, este gresit. Ma bucur ca ati excelat in studii teologice, mi-am ingaduit sa va citesc CV-ul inainte de a va raspunde prima oara, imi pare rau ca m-ati jignit in mod repetat. Oricum, eu la noapte dorm impacat. Va doresc la fel.Pr. Ciprian Staicu

    În concluzie: DOAMNE, SLAVĂ ȚIE !

    Apreciază

    • valentindortodox said, on august 12, 2016 at 1:35 am

      părinte Ciprian,
      vă atrag atenţia, un biet mirean păcătos cum sunt, fără teologie

      dar ştiu că Sf. Pavel ne-a dat această povaţă sau poruncă despre eretici – ” După prima şi a doua mustrare, de omul eretic îndepărtează-te!”

      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=80&cap=3#10

      9. Iar de întrebările nebuneşti şi de înşirări de neamuri şi de certuri şi de sfădirile pentru lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi deşarte.
      10. De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,
      11. Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.

      din Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel
      Capitolul 3

      Apreciază

  15. marinela said, on august 9, 2016 at 10:08 pm

    Piciorus – trepadus cu gura mare ,care-si mai etaleaza cu emfaza titulatura de doctor,el un trepadus al sefilor lui apostati.Cum isi permite acest eretic mizerabil sa-l insulte pe un mare duhovnic,vrednic de pomenire ca par.Iustin,cind el e varza la capitolul teologie si mai da cu critica la adresa acestor cuviosi parinti curajosi(pr Staicu si Vulcanescu)ca nu au scris destule carti sa le citeasca el ,dr-ul in palavrologie?!Iar in ce priveste „semidoctul „de saccsivs,pot spune ca asa „semidoct” cum il considera ,reuseste sa aduca pe blogul lui zilnic,mii de cititori fideli,care au avut si au ce invata din articolele expuse de el si din comentariile pertinente si pline de invatatura a unor comentatori la fel de pertinenti si informati in toate domeniile posibile,or ,unde e problema acestui blog atunci?Roade invidia rau de tot pe trepadus ,vai de capul lui saracul!

    Apreciat de 1 persoană

  16. Paul222 said, on august 10, 2016 at 12:04 am

    Nu stiu cum se face ca Parintele acesta chiar nu vede legatura intre cipuri si 666 sau pecete, oare nu e evident? E suficient sa vedem ce companii produc aceste cipuri. Sau mai simplu, sa studiem efectele lor dupa ce-au fost implantate in unii oameni. Chiar nu inteleg aceasta orbire, ma depaseste. Ori este teologhisit la randul lui de diavoli arhiconi ori pur si simplu nu a studiat suficient acest subiect si este ignorant. Inteleg ideea ca pana la cipuri ne mananca diavolii cu ispite si patimile trupesti dar sa ignoram acest subiect pentru ca nu e o problema „de azi” – in prag de eliminare a banilor cash si a fortarii populatiei globului sa treaca pe carduri cu microcip – mi se pare pur si simplu nebunie!

    Apreciază

  17. caldiceiimerginiad said, on august 10, 2016 at 12:05 am

    Un comentariu preluat de pe blogul „sinodultalharesc”

    seren
    Doamne ajuta,
    În legătura cu Manastirea Oituz, o știre de astăzi:

    „Astăzi, 9 august 2016, orele 15, a sosit din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la Schitul Oituz-Bacău un grup format din 8 persoane, dintre care amintim pe:

    Vicar Administrativ Pimen Costea, Consilier Eparhial Preot Alexandru Zamfir, Consilier Eparhial Preot Constantin Tomozei, Protoiereu Preot Ioan Bârgăuanu și alți 3 preoți.
    Scopul vizitei a fost acela de a-l determina pe starețul Ieromonah Macarie să se dezică de poziția pe care a luat-o de a opri pomenirea ierarhului locului, motivată de memoriul cu Nr. 1673, din 11.07. 2016, înaintat Episcopiei Romanului și Bacăului.

    Deși vizita a fost neanunțată și s-au făcut presiuni verbale asupra Ieromonahului Macarie, acesta i-a primit frățește și dispus la comunicare (dar nu la comuniune cu ecumeniștii), menținându-și ferm poziția, aducând argumente clare și concise din învățătura de credință a Bisericii Ortodoxe referitor la demersul făcut.
    Aproape convinși de argumentele părintelui stareț, preoții s-au retras descumpăniți de convingerile ecumeniste continuând să reflecteze la sfaturile primite de la părintele stareț, care le-a trezit pentru o clipă conștiința de preoți ortodocși, păstrători ai tradiției venite peste veacuri de la sfinții părinți.”

    Mai jos se găsește o înregistrare cu căteva momente de la această discuție:

    https://drive.google.com/file/d/0B4hnmpG0THE9MkZ3aWx1UkZLRDA/view?usp=sharing
    AUGUST 9, 2016 REPLY

    Domnul sa-l intareasca pe Parintele Macarie si sa-i lumineze pe toti Preotii sa marturiseasca dreapta credinta!

    Apreciază

    • mihai said, on august 10, 2016 at 1:23 pm

      pai apropo de preoti ce sau dus la parintele macarie, oare acestia ce fel de teologie au facut, pai daca au facut teologie pe unde a facuto si piciorus atunci este clar

      Apreciază

  18. Paul222 said, on august 10, 2016 at 12:06 am

    Frate Vasile, pe acest subiect, te rog sa postezi acest important articol chiar daca e de anul trecut, mi se pare ca l-ai ratat: Microcipul care poate influenţa deciziile. Un român face parte din echipa de inventatori
    Un român face parte din echipa de cercetători americani care vor să revoluţioneze neurologia. Au inventat un microcip care, implantat în creier, poate influenţa deciziile unor oameni în suferinţă. http://stiri.tvr.ro/microcipul-care-poate-influenta-deciziile–un-roman-face-parte-din-echipa-de-inventatori_59102.html

    Deci poate influenta deciziile! Va dati seama despre ce vorbim aici?

    Apreciază

  19. valentindortodox said, on august 10, 2016 at 1:01 am

    si lu ăsta ANATEMA!

    Apreciat de 1 persoană

    • valentindortodox said, on august 10, 2016 at 1:31 am

      pentru că propovăduieşte şi picioruş ăsta o altă evanghelie, nu pe cea lăsată de Apostoli, de asta anatema să fie ereticul dorin octavian picioruş

      Am citit că aşa au lăsat apostolii, ca toţi cei ce propovăduiesc o altă evanghelie decât cea lăsată de ei , anatema să fie.

      Apreciat de 1 persoană

    • Ionut said, on august 10, 2016 at 10:44 am

      Sa fim atenti totusi la cuvinte. Din cate stiu, unui mirean nu ii este ingaduit sa pronunte anatema. Nici chiar clericii nu o pronunta decat in ultima instanta.

      Apreciază

  20. Alex said, on august 10, 2016 at 2:03 am

    „Ce făcuse Papa Franciscus? Îndemnase la rugăciune pentru Sinodul ortodox”, spune pro-fundul teolog, vehementul erudit Picioruș, singurul care e în stare să explice ce e bine și ce e rău.
    Sunt extremiști, semidocți, fară operă, oameni care nu au de-a face cu teologia și cu viața Bisericii, toți cei care nu acceptă Sinodul. Dar cei care acceptă Sinodul cum sunt, cine sunt ? Cine sunt de fapt acești erudiți care iau decizii importante în Biserică? Trebuie să dialogăm cu cine, să ne deschidem și să ne unim cu cine, pentru a ne cunoaște pe noi înșine? Cu Papa Franciscus? Da, asta vor erudiții precum Picioruș, să ne unim cu hulitorii de Dumnezeu și să devenim asemenea lor, sataniști.

    Ce spune Papa Franciscus despre islam, eruditule Picioruș? Dar despre homosexuali ce spune Papa, pro-fundule teolog Picioruș?

    Papa Francisc – „Coranul și Biblia sunt același lucru”

    „Iisus Hristos, Mahomed, Jehova, Alah. Acestea sunt toate numele care au fost utilizate pentru a descrie o entitate care, este foarte clar, aceeaşi în toată lumea. Timp de secole sângele a fost vărsat în van din cauza dorinţei de a separa credinţa noastră. Aceasta însă, ar trebui să fie acelaşi concept care ne uneşte pe noi ca persoane, ca naţiuni, sau ca pe o lume întreagă, unită prin credinţă.”
    „Împreună putem obţine o eră fără precedent de pace şi tot ceea ce avem nevoie pentru a ajunge la acest nivel, este respectul faţă de celelate credinţe, pentru că toţi suntem fiii lui Dumnezeu, indiferent de numele pe care îl alegem pentru a ne adresa lui. Putem obţine lucruri miraculoase în lume prin intermediul fuziunii credinţelor noastre şi timpul pentru o astfel de mişcare este acum. Nu vor mai trebui să se sacrifice vecinii noştri din cauza diferenţelor referitoare la Dumnezeul lor.”
    „Este cineva care ştie că, trecând peste diferenţele dintre noi, suntem una. Şi El este cel care veghează asupra noastră. El, care îi veghează azi pe creştini, El care ne unge cu martirajul, ştie că toţi creştinii sunt ucenicii lui Hristos, că sunt una, că sunt fraţi. Nu îl interesează dacă sunt evanghelici, ortodocşi, luterani, catolici, apostolici …, nu îl interesează. Sunt creştini.” (Papa Francisc)

    „Biserica Romano-Catolică și creștinii ar trebui să ceară iertare homosexualilor pentru modul în care i-au tratat.”
    „Cine suntem noi să judecăm homosexualitatea?”
    „Persoanele homosexuale au daruri și calități de oferit comunității creștine.”
    „Biserica Romano-Catolică acordă o atenție specială copiilor care trăiesc cu cuplurile de același sex, insistând că exigențele și drepturile celor mici trebuie întotdeauna plasate pe primul plan.” (Papa Francisc-Vatican)

    Apreciază

    • Ionut said, on august 10, 2016 at 10:18 am

      Da, dom’le. Extraordinar. Poate se gandeste Vaticanul sa introduca sharia, asa, din mare respect pentru oameni (cei de religie islamica, bineinteles).

      Apreciază

    • Ionut said, on august 10, 2016 at 10:22 am

      Ca si cum cei aflati in robia pacatului Sodomei ar fi o rasa sau o etnie aparte…

      Apreciază

  21. emanuel1979 said, on august 10, 2016 at 2:09 am

    Manipulari de genul can-can ecumenistic ale popilor clovni :
    ” Înainte ca să se petreacă Sinodul, PS Longhin Jar consideră Sinodul „un sobor al fărădelegii, care va aduce dezbinare în Biserică”. O afirmație pripită ” – adica proorociile nu exista sau nu au valoare nu ?
    ” Sinodul din Creta a adus unitate în Biserică ” !!!
    ” disprețul său față de membrii Sinodului Bisericii noastre, care au fost în Creta, nu mi se pare deloc în regulă. Adică deloc preoțesc. ” – spuse marele arhitect al universului.
    ” Și asta ne arată că nu a fost un om al teologiei, ci al fricilor puerile. Pentru că nu de cipuri trebuia să se ocupe și nu datorită lor trebuia să fie „remarcat”, ci datorită unei teologii profunde și ample. ” – care teologie ? a stomacului glumet ?
    ” ÎPS Ieroteos Vlahos … a mărturisit că nu a semnat un act, dacă îmi aduc bine aminte … Însă a participat la Sinod! Dacă Sinodul e „tâlhăresc”, atunci a făcut parte din el. ” – auzi, nu a semnat dar prin simpla prezenta inseamna ca a fost de acord !!!
    ” Ce înseamnă extremist ortodox pentru mine? Un cleric, un monah sau un mirean ortodox, cu sau fără studii teologice, care consideră drept cele mai importante lucruri ale Bisericii doar câteva probleme teologice, unele din ele fals-teologice, și doar despre ele discută și nu consideră că e nevoie să vorbim despre orice lucru teologic din istoria și viața Bisericii. Extremistul este cel care se rezumă la câteva…în loc de toate problemele Bisericii. Și care spune ce nu e bine sau ce nu pare a fi bine după mintea lui, dar care nu pune osul la bătaie, ca să ajute Biserica în mod efectiv. Pentru că extremistul doar privește critic Biserica vie, se desparte de ea interior și o privește de la distanță, dar nu face nimic concret pentru ea. În afară de mult zgomot… ” – spuse marele teolog.
    Pai ce rost are ca un ortodox sa se apuce sa discute alte probleme ” teologice ” daca la unele din cele mai esentiale probleme nu exista consens cu ecumenistii ? Doar de dragul discutiei ? Si care alte probleme ma rog ? Probabil pupatul cu ereticii nu ? Ca de exemplu sf Marcu ar fi trebuit sa se pupe cu papa doar ca sa nu fie un extremist. Da, corect, ” extremistul ” ortodox nu face si nici nu va face nimic constructiv pentru pupatul cu ereziile. Clovnule ecumenist.
    ” Pentru că frica fundamentală, dar falsă a extremiștilor ortodocși a fost aceea că Sinodul „va canoniza” ecumenismul. Adică dialogul teologic cu alte confesiuni. Ca și când Biserica, de două milenii, nu vorbește cu celelalte confesiuni, ci tace mâlc ”
    Clovnule ecumenist, dar Biserica de doua mii de ani calca sf canoane facand slujbe cu ereticii ? Asta e dialog ?!? Mai, da blestemati mai sunteti … dar oare la sinoadele ecumenice se faceau slube cu ierarhi ortodocsi la care aveau acces NUMAI ereticii, care nu erau numiti ca atare ? Si la sinod aveau drept de participare doar ereticii in calitate de observatori ? Iar epicopii nu aveau drept de vot ? Asta e dialogul vostru ” teologic „.
    ” Însă asta spune multe despre extremiștii noștri: că sunt niște oameni închiși în ei înșiși, care nu comunică în mod real nici cu alți ortodocși, nici cu alții de alte confesiuni, dar care se cred singurii trăitori ai credinței ortodoxe. Numai că, credința ta e reală și vie când te mântuiește pe tine și îi mântuiește și pe alții. Iar ca să îi mântuiască pe alții, trebuie să știi să o prezinți în mod plăcut, cuceritor altora, pentru ca să se îndrăgostească de ea. ”
    Nebuni la cap. Dar sfintii parinti care au anatemizat pe eretici erau niste oameni inchisi in ei insisi care nu comunicau cu ereticii si se faceau vinovati de isihasm cumva, de comuniunea cu Hristos ? Si cum adica sa prezinti credinta ortodoxa in mod placut ereticilor incat ei sa se indragosteasca de ea ? Schimband-o ? Tavalind-o in rahat ? Pai … schimbati-o voi, ecumenistilor, si mergeti in biserica voastra. faceti-va o alta biserica, numiti-o cum vreti, ortodoxa desigur, dar parasiti-o pe asta in care inca mai sunteti, ca nu o puteti face curva pe mireasa lui Hristos. Nu va vom lasa noi, cativa. Vorba papei : daca pe sf Marcu nu l-am putut convinge nu am facut nimic. Asta e frica voastra in care o sa traiti vesnic : ca nu m-ati putut convinge si pe mine, unul singur, extremist asa cum ma vedeti voi. Unul impotriva a sute de milioane care nu au nici o valoare. Voi sunteti ca un tata care isi duce fiica fecioara la curvari, ca sa o faca placuta lumii.
    ” Adică Sinodul din Creta, după Atitudini, „a aprobat” dialogul, pentru că până acum Biserica „nu a dialogat”, ci „a stat speriată, într-un colț”. ”
    Adica, ecumenistule stupid, Hristos pe Cruce statea speriat intr-un colt ? Spurcat mai esti, tu care Il scuipi pe Hristos pe Cruce si ii spui in batjocura : mantuieste-te pe Tine Insuti.
    ” Pentru că ei nu vor să-i convingă pe eterodocși, ci îi exclud pur și simplu. ”
    Dar sfintii care pronuntau anatemele sub care sunt si azi ereticii, nu cumva s-au facut vinovati de faptul ca i-au exclus pe eretici din Biserica ?!? Stupide mai pot fi aceste gunoaie ecumenistice.
    ” Oameni foarte erudiți în domeniul teologic pot fi vehemenți, iar nu oricine. ” – bleahhhhh, ecumenismul este … eruditie teologica. Haaaa. Scaraosky. Cu astia nici nu mai are rost sa fii serios. Curat murdar coane fanica. Hai domle, parasiti odata biserica mea, cu sutele de milioane de profunzi traitori ortodocsi, cine va mai tine ? Dati-ne domle anatema, cine va mai retine ? Aaa, stai. Vreti sa ma schimbati si pe mine, care va sa zica.
    Anatema !
    ” Pentru că ei îi sperie pe oameni tocmai cu ceea ce Biserica are mai de preț: cu dialogul și mărturia ei.
    Dialogul nu face rău nimănui, ci îi convinge pe oameni că suntem deschiși spre alții. Iar în cadrul dialogului onest, sincer cu alții, se mărturisește credința noastră. Cine fuge de „ecumenism”, adică de dialogul cu alții, fuge de înțelegerea de sine, iar cine crede că Biserica, în mileniul al 3-lea, trebuie închisă în case și în Mănăstiri, nu e realist. ”
    Aaa, problema cu dialogul. Pai stai sa dialoghezi cu mine, sprietoarea de ciori : matale faci diferenta intre dialog si slujire cu ereticii ? Probabil pentru un agramat ” erudit ” ecumenist pentru care sf canoane nu inseamna nimic, dialogul e tot una cu slujirea cu ereticii. Dar pentru ca dialogati cu ereticii va acuza cineva pe voi, semidoctilor ? Sau de incalcarea sf canoane ?
    ” pentru că pe el l-a pregătit întreaga Biserică și la el au participat 10 din 14 Biserici autocefale și autonome ortodoxe ” – agramatule, 10 din 14 inseamna intreaga, nu ?

    Apreciază

  22. Ioan said, on august 10, 2016 at 2:16 am

    Ce depresive si penibile sunt inregistrarile lui!! Cat de mult incearca el sa para cult folosind cuvinte pompoase…POLILOGHIE.

    Nici nu stie sa se exprime si sufera de ceea ce numim betia cuvintelor. Adica vorbeste mult si prost.

    Nu mai dati importanta acestui biet om. El cerseste atentie. Se hraneste din laude si le cauta cu orice pret.

    El vorbeste exlusiv din minte. Sfintii vorbeau din inima, curat, simplu. Ei nu cautau sa aiba un limbaj academic, elevat, care sa contina fraze mestesugite si inaccesibile majoritatii oamenilor, nu cautau slava lor. Ei erau plini de Duhul Sfant.

    Apreciat de 1 persoană

  23. trovant said, on august 10, 2016 at 9:17 am

    Doamne ajuta !
    daca Domnul ar veni din nou in trup smerit, asa cum a mai facut-o, ar fi declarat extremist, vrajitor, practicant fara autorizatie a unor meserii ( medic, preot, invatator, producator de produse alimentare, etc ), s.a.m.d.
    Domnul Piciorus impreuna cu multi alii din BOR, este folosit de partidul fariseilor ( cel originar din Babilon afiliat la sinagoga satanei ) pentru distrugerea Bisericii si crearea noii ordini a imparatiei antihristice.
    acest proiect a intrat intr-o faza noua si aveau nevoie si de acest „sinod” pentru justificarea ( pentru creduli ) a actiunilor urmatoare.
    Acuzatia de extremism este ceva nou pentru un preot dar isi gaseste justificarea in documentele „sinodului”.
    ESte doar inceputul cernerii

    Apreciat de 1 persoană

  24. Ionut said, on august 10, 2016 at 10:39 am

    Eu sunt mai dobitoc asa, in felul meu, si din cauza asta n-am prea inteles anumite lucruri, ca de exemplu:

    – La ce mari dileme si provocari care framanta lumea ortodoxa a dat raspuns adunarea din Creta?
    – Daca s-a raspuns la anumite dileme, de ce aceste raspunsuri nu au fost aduse clar si raspicat, prin cuvinte simple si logice, la cunostinta poporului „indobitocit”?
    – De ce a fost introdus deja celebrul articol 22 si nu a fost introdus un articol prin care sa se raspunda prozelitismului de orice natura fie el neo-protestant, fie de alta sursa, mai tenebroasa, de genul prozelitismului ateu, politic corect, homosexual etc?
    – Cum poate fi valid acest sinod daca nu a avut unanimitate?
    – De ce graba asta de a convoca „sinoade”, atat in Apus, cat si in Rasarit?

    Si inca un lucru. E o problema legata de neo-protestanti. E ceva care seamana cu o boala contagioasa. Nu te poti duce sa tratezi un om care sufera de o boala contagioasa daca tu insuti nu esti perfect sanatos si nu ai un sistem imunitar puternic.
    Deci nu poti dialoga/polemiza cu un neo-protestant, daca nu esti un bun cunoscator al unor lucruri (ceea ce nu e cazul meu, ca nu ma dau pe mine exemplu). Si asta pentru ca predicatorii neo-protestanti (ca si multi dintre neo-protestantii de rand) isi cunosc mult mai bine invatatura de credinta decat multi dintre noi (din pacate) si au argumente (aparent logice) cu care pot sa rastoarne convingerile cuiva mai slab de inger.

    Apreciat de 1 persoană

  25. paulleu said, on august 10, 2016 at 11:11 am

    am o idee,poate este binecuvantata,ce spuneti?
    haideti sa ne inscriem benevol pe „lista neagra” a lui Picorus,si automat pe cea alba a lui Hristos!
    iata comentariul meu,in caz ca nu va fi postat:
    „paul says:
    Your comment is awaiting moderation.
    10 august, 2016 at 11:05
    domnule Piciorus,nu am de gand sa intru in discutii cu dumneata,consider ca va descrieti pozitia foarte clar.ca urmare ,atat va spun,eu care cu bucurie ma numesc crestin,singura ceata din care am facut ,fac si voi face parte.singurul steag si singurul salut sub care am fost,sunt si voi fi, este Crucea .credinta mea este reflectata in Simbolul de Credinta,Sf.Scriptura,Canoanele,Dogmele si Sf.Traditie.singurele pe care le accept ca adevarate Sinoade sunt cele ale Sfintilor purtatori de Duh Sfant,cele 9 Sinoade adevarate.credinta nu se „innoieste” si nu se „modernizeaza”.ecumenismul este o pan-erezie,este forma sub care luciferianismul se „introduce”crestinilor,o manifestare a noii ere luciferice.vreti sa fiti parte din aceasta,va priveste.eu sunt dator atat sufletului meu,cat si neamului din care fac parte sa marturisesc ,spre mantuire,ca sunt si voi muri CRESTIN ORTODOX.acest”sinod” cu care va faceti partas este o adunare apostata si satanica,si noi,crestinii,nu avem nici o partasie cu acesta,nici macar cu o virgula sau cu un punct din acesta.Anatema apostaziei ecumeniste si tuturor sustinatorilor sai.Paul Leu cu toata casa sa (6 suflete)-NEAMT”

    iertati,cu Dumnezeu inainte!

    Apreciază

  26. Mihail said, on august 10, 2016 at 11:20 am

    Din scrierile doctorale ale ieuroereticului tovarăș Picioruș
    „Care sunt motivele pe care le invocă blogul extremist, care nu are nicio transparență, adică nu e asumat de nimeni?” – mare durere că nu ai pe cine să ameninți, tovarășe.

    Apoi, urmează evidența scripturistico/securistică: „ 1 articol în ianuarie, 6 în februarie, 4 în martie, 11 în aprilie”…, etc și toate preluate. – Tovarășe Secretar ieuroepiscop, cum îi arestăm noi pe ăștia, că articolele nu sânt scrise de ei. „Nu le au cu scrisul”.

    Pentru că lucrurile se judecă la final, față în față cu textele sinodale și nu ante-factum.” – da nefericitule, tu ori pleci la război după ce se termină, ori te faci că nu îl vezi deloc. Am înțeles.

    Apoi dă tovarășul cu pâra/copita în toți Sfinții neamului românesc, grecesc și sârbesc, plângându-se de toate adevărurile spuse de aceștia și despre lupta lor cu erezia și ereticii.

    „El dottore”, în materie de credință NU EXISTĂ dialog, și nici diplomație, CI DOAR MĂRTURISIRE. Iar ereticii în Creta doar au negociat sufletele noastre, fără să facă vreo mărturisire de credință. Vai vouă, iudelor!…, mai bine nu v-ați fi născut.

    Doar atât am să-ți spun, nefericitule: Vai ție, popă fățarnic!… cu câtă ardoare alergi tu spre iad…, nu cumva să îți pierzi locul în focul cel veșnic.

    Apreciază

  27. Theodor L. said, on august 10, 2016 at 12:18 pm

    Acest Piciorus este reprezentantul tipic al preotului caldicel din BOR. A scris anul trecut despre Danion si am dorit sa testez cam cat de deschis este el la argumentatia impotriva calendarului indreptat asa ca l-am atras cu zaharelul intr-o polemica pe care va las s-o judecati voi.

    Acesta este articolul scris de Piciorus impotriva lui Danion
    Când Danion Vasile a devenit stilist
    6 aprilie, 2015 by Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș
    Acesta e comentariul meu la articolul său prin care a anunțat că a intrat în Biserica de stil vechi din România.
    Domnule Danion,
    n-am înțeles niciodată apetitul dumneavoastră pentru extreme. Și asta m-a mâhnit întotdeauna. Ați trecut prea repede de la yoga la radicalism teologic, fără să vă găsiți pacea de care aveați nevoie, deși, în multe părți ale cărților și ale conferințelor dumneavoastră, ați dăruit și experiență reală, curată. Care m-a bucurat…deși am amendat adesea lipsa de cercetare punctuală a problemelor teologice pentru a conferenția.
    Anunțul dumneavoastră e o surpriză neagră pentru mine, ca și anunțul de trecere la greco-catolicism al lui Cristian Bădiliță. Pentru că nu are niciun sens. Nu vă caracterizează. E un fel de beție a conștiinței.
    Ca teolog, știți foarte bine că alegerea dumneavoastră e o calamitate și o fundătură teologică pentru că nicio Biserică Ortodoxă nu acceptă formațiunea religioasă de la Slătioara. Iar până acum, teama dumneavoastră era tocmai de a vă situa în afara Bisericii…și v-ați situat, peste noapte, fără nicio prigoană.
    M-aș fi așteptat la alți extremiști ortodocși să facă gesturi necugetate dar nu și de la dumneavoastră. Însă vă respect alegerea, chiar dacă nu pot fi niciodată de acord cu ea.
    Vă doresc numai bine, dumneavoastră și întregii dumneavoastră familii!
    Hristos a înviat!

    Aceasta este momeala pe care i-am aruncat-o ca sa-l atrag in polemica si sa-l vad ce stie si cum se comporta.

    • Theodor says:
    17 aprilie, 2015 at 15:55
    Parinte,
    Foarte bun articol ati scris. Intr-adevar, Danion a gresit ducandu-se la stilisti. Dar totusi trebuie sa stiti ca, atata vreme cat s-a straduit in cadrul BOR sa arate ca ne aflam in inselare cu „calendarul iulian indreptat”, a dus lupta cea buna.
    BOR trebuie sa revina la calendarul iulian corect al Sfintilor Parinti de la Niceea si aceasta lupta trebuie sa o purtam noi, credinciosii din interiorul BOR, cu toate argumentele de care dispunem ca sa ne induplecam vladicii sa renunte la „calendarul indreptat”. BOR a pierdut in Danion un bun luptator, dar are si circumstante atenuante.
    Prea mult a fost pus la stalpul infamiei pentru lupta cea buna pe care a dus-o in BOR pentru revenirea la calendarul cel bun.
    Hristos a inviat!
    Theodor

    Piciorus ridica mingea la fileu:

    Răspunde
    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș says:
    17 aprilie, 2015 at 21:29
    Domnule Theodor Leontescu,
    adevărat a înviat! Iar alegerea lui Danion Vasile este una nefastă, de care sper să se lepede tot la fel de repede ca și de yoga.
    Însă îndreptarea calendarului nu e o problemă de credință ci o problemă de astronomie. Așa cum nu poți da drumul la radio și să aștepți să vezi imagini color, tot la fel nu poți să treci cu vederea un decalaj temporal de câteva zile și să ți se pară că e doar un decalaj de câteva secunde.
    Tam-tamul în jurul calendarului a fost și este o problemă falsă. Generată de o falsă evlavie, cum e acum nesăbuința creată în jurul codurilor de bare și a cipurilor.
    Toate Bisericile Ortodoxe vor accepta în cele din urmă îndreptarea calendarului dacă vor să fie cinstite cu realitatea astronomică. Însă schimbarea lui, ca și introducerea luminii electrice sau a microfonului sau a termopanului în Biserică nu a schimonosit cu nimic credința și viața noastră religioasă ci, dimpotrivă, le-a ajutat.
    Dacă dumneavoastră puteți să îmi argumentați cu ce se s-a schimbat viața liturgică a Bisericii datorită calendarului eu vă dau un premiu surpriză.
    Și vă mai dau încă un premiu, tot surpriză, dacă îmi spuneți cu ce vi s-a schimbat viața în rău prin aceea că aveți telefon, că puteți călători cu avionul și că puteți citi o predică sau o carte la nivel online.
    Răspunde

    Lovim mingea cu sete:

    o Theodor says:
    20 aprilie, 2015 at 15:34
    Parinte,
    spuneti asa:
    „Dacă dumneavoastră puteți să îmi argumentați cu ce se s-a schimbat viața liturgică a Bisericii datorită calendarului eu vă dau un premiu surpriză.”
    Hai sa argumentam sumar, desi Dvs.,ca preot, ar trebui sa cunoastei mai bine ca mine. Puteti sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari?
    1. Vi se pare normal ca crestinii ortodocsi sa praznuiasca Nasterea Domnului si toate celelate sarbatori cu data fixa la date diferite unii de ceilalti? Pana in 1924 nu se petrecea asa ceva.
    2. Vi se pare normal ca pe data de 6 ianuarie pe stil nou, la sfintirea Agheazmei Mari, sa pomeniti in rugaciunea de sfintire a Sfantului Sofronie al Ierusalimului intoarcerea apelor Iordanului, in schimb aceasta minune sa se petreaca peste 13 zile pe data de 6 ianuarie in calendarul iulian corect?
    3. Vi se pare normala scurtarea Postului Sfintilor Apostoli cu 13 zile in fiecare an si, atunci cand Pastele pica dupa 1 mai, desfiintarea lui, deoarece 29 iunie vine atunci inainte de Duminica Tuturor Sfintilor, data canonica pentru lasatul de sec pentru acest Post?
    4. Vi se pare normala in cazul desfiintarii Postului Sfintilor Apostoli, inlocuirea lui cu un simulacru de 2-3 zile de post care strica toata randuiala primei saptamani de harti de dupa Rusalii? Vi se pare normala stricarea bucuriei hartiului prin inlocuirea lui cu post, si stricarea si a postului prin plasarea lui peste harti? Amintiti-va de situatia cea mai recenta din 2013, cand miercurea si vinerea de harti au fost inlocuite cu post. Stiati, oare, ca in 1983, cand pastele a picat pe 8 mai in calendarul „indreptat” s-a postit de sarbatoarea Sfintei Treimi? Oare in anul 2269 cand 29 iunie in acest calendar va pica chiar de Sfanta Treime, va trebui sa tinem post de Rusalii?
    5. Vi se pare normal ca enoriasii Dvs. nu prea au timp sa se spovedeasca cum trebuie pentru a se impartasi cu Sfintele Taine in acest Post al Sfintilor Apostoli?
    Stiati ca odata cu marirea decalajului de zile dintre cele 2 calendare data Pastelui va migra spre luna mai si aproape anual se va ajunge la faradelegea desfiintarii Postului Sfintilor Apostoli?
    Ati auzit cumva despre Sarbatoarea numita Kiriopasha, cu cantarile ei liturgice speciale, pe care calendarul „indreptat” o desfiinteaza? Stiati ca daca urmarim datele sarbatorilor pascale conform cilcului dionisian al Sfantului Dionisie Exiguus, primul Paste crestin, cel echivalent cu Invierea Domnulu istorica a fost o Kiriopasha?
    Sunt mult mai multe intrebari de pus despre normalitate in viata liturgica dusa conform calendarului „indreptat”, dar raspundeti-mi macar la acestea. Daca-mi veti raspunde cu argumente, asa cum mi-ati cerut Dvs. mie si eu m-am conformat, va voi face eu insumi surpriza de a va demonstra ca îndreptarea calendarului e o problemă de credință si nu o problemă de astronomie.
    Mai spuneti Dvs.:
    „Toate Bisericile Ortodoxe vor accepta în cele din urmă îndreptarea calendarului dacă vor să fie cinstite cu realitatea astronomică. Însă schimbarea lui, ca și introducerea luminii electrice sau a microfonului sau a termopanului în Biserică nu a schimonosit cu nimic credința și viața noastră religioasă ci, dimpotrivă, le-a ajutat.”
    Realitatea astronomica de care vorbiti este de fapt o „realitate” astrologica decisa de papa Grigorie al 13-lea in anul 1582 cand s-a tinut cont de o precesie echinoctiala preluata de la farsorul astrolog Ptolemeu fara nicio baza reala. Cate zile vor mai trebui sa fie decalate la trecerea in anii centenali nedivizibili cu 400, ca lumea sa-si dea seama ca anotimpul se mentine fixat in calendarul iulian al Sfintilor Parinti? Sa ajungem oare la situatia cand Pastele va pica pe 1 iunie in calendarul „indreptat” si sa constatam ca nu au inflorit inca visinii si ciresii? De ce trebuie sa asteptam atat ca sa ne dam seama ca realitatea astronomica pe care o aparati este una contrafacuta?
    Este cat se poate de limpede ca daca nu ar fi fost vreo reforma calendaristica in 1582 si dupa pana in ziua de azi, calendarul ‘indreptat’ nici nu ar fi aparut, astfel ca introducerea calendarului „indreptat” nu este altceva decat o anticamera pentru trecerea ortodocsilor la calendarul gregorian.
    Har si pace de la Domnul!
    Theodor.
    Răspunde

    Piciorusul doctor se dovedeste a fi nici macar schiop, ci olog in chestiune.

     Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș says:
    20 aprilie, 2015 at 17:40
    Domnule Theodor Leontescu,
    văd că vreți să îmi câștigați premiile surpriză!…Sunteți doritor să faceți asta, faceți tot posibilul…însă să vedem dacă vă reușește.
    1. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale au fost de acord (nu mai știu data precisă) ca să serbeze Paștiul împreună dacă celelalte sărbători nu pot și fiecare Biserică, așa după cum are calendarul, îndreptat sau nu, să săvârșească slujbele. Facțiunea de la Slătioara și-a ales să facă contrariul acestei dispoziții inter-ortodoxe și de aceea nu are comuniune nici cu Biserica Ortodoxă Română, nici cu Biserica Ortodoxă Rusă, nici cu Biserica Ortodoxă Ucraineană sau cu Biserica Ortodoxă din Polonia.
    2. Dumnezeu, după cum observați, îngăduie ca fiecare Biserică Ortodoxă să facă slujbele potrivit calendarului pentru care a optat. Dacă Biserica Ierusalimului merge pe calendarul neîndreptat, Dumnezeu face minuni potrivit cu prăznuirea pe care o au aceia. Face minune și la Bobotează și la Paști, chiar dacă diferă ziua de prăznuire a diverselor Biserici Ortodoxe. Pentru că Dumnezeu nu face minunile după calendar ci după prăznuirea pe care noi o trăim, pentru ca să ne încredințeze că credința ortodoxă este credința care ne mântuiește.
    3.Postul Sfinților Apostoli e scurtat din necesități liturgice, datorită modului în care cade Paștile.Nimeni nu vrea să îl scurteze, ci el este așa, diferit de la an la an, pentru ca să împăcăm și pe unii și pe alții: adică și pe cei care țin calendarul neîndreptat și pe cei care țin calendarul îndreptat. Tocmai de aceea v-am spus că, pe viitor, toți tindem să avem același calendar, îndreptat, pentru ca să terminăm odată cu acest decalaj temporal.
    4. Când este și când nu este harți e o treabă de liturgiști și o hotărâre sinodală. Dacă, din motive de evlavie, vi se pare că aveți prea puține zile de post, dumneavoastră puteți posti și când e harți. Harțiul e iconomie/ scadență, pentru cine nu prea poate să postească. Dar dacă dumneavoastră vreți să postiți mai mult sau tot anul, nimeni nu vă reține. Au existat Sfinți Părinți care nu mâncau de dulce nici de Paști iar alții au trăit în post toată viața. Așa că e o problemă falsă când cade și când nu cade harți în calendar.
    5. Enoriașii noștri, ai tuturor, din România și din alte Biserici Ortodoxe surori, nu se cam împărtășesc decât de câteva ori într-un an și asta e o dramă. E o durere vie a Bisericii. Ei nu se împărtășesc nu din cauză că „n-au timp de post prea mult” ci pentru că nu prea iubesc să își sfințească viața.
    6. Cu Kiriopasha ați luat-o de aici. Și ziceați că nu sunteți stilist…Sau, da?
    7. Da, schimbarea calendarului e o chestiune de astronomie, prin care s-a dorit eradicarea decalajului temporal. Faptul că apar aceste schimbări în cadrul cultului se datorează lipsei de unitate a calendarului în Biserica Ortodoxă. Pentru că nu toți au trecut la noul calendar și trebuie să facem Paștiul împreună forțând lucrurile.Și eu mă bucur să facem așa sărbătorile, până la vremuri mai bune, decât să ne despărțim ortodocși de ortodocși pe motivul calendarului.Dumnezeu îngăduie acest lucru, această diversitate, iar noi trebuie să ajungem la un consens. Poate că viitorul Sfânt și Mare Sinod al Bisericii va rezolva și această problemă a calendarului.
    Până aici nu vă pot da premiul promis, pentru că nu l-ați câștigat.
    1. În a doua parte mi-ați dat un răspuns penibil. Noi vorbim aici de știință și dumneavoastră considerați că ne bazăm pe astrologie.
    2. Paștiul nu poate cădea niciodată pe 1 iunie, fie că suntem pe calendarul nou, fie pe cel vechi. Pe calendarul nou el cade între 4 aprilie și 8 mai, pe calendarul neîndreptat el cade între 22 martie și 25 aprilie.
    3. Nu Biserica stabilește timpul astronomic ci observatorul astronomic de la Greenwich.
    4. În materie de diferențe între ortodocși și romano-catolici nu calendarul e problema ci marile și grelele probleme dogmatice și eclesiale ale romano-catolicismului. Calendarul e „o problemă” doar pentru stiliștii din România și de aproape un secol e singura lor „problemă”…când marea lor problemă e lipsa de comuniune cu Bisericile Ortodoxe autocefale. Existența eclesială parazitară.
    Așa că nici de această dată nu vă pot da cadoul. Dar dumneavoastră perseverați și, mai ales, și cu alte probleme, de altă natură decât strict liturgică! Numai să nu vi le paseze Danion Vasile…și dumneavoastră să le promovați ca fiind personale.
    Numai bine!
    Răspunde

    Ca multi altii ma suspecteaza ca sunt portavocea lui Danion desi eu nici maca nu l-am vazut vreodata fata catre fata, iar la dojana mea de pe blog Danion nu a raspuns.
    Incercam totusi sa-l facem sa mearga cat de cat pe acest Piciorus nefunctional.

    • Theodor says:
    21 aprilie, 2015 at 13:43
    Parinte,
    Va raspund pe pasaje:
    „1. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale au fost de acord (nu mai știu data precisă) ca să serbeze Paștiul împreună dacă celelalte sărbători nu pot și fiecare Biserică, așa după cum are calendarul, îndreptat sau nu, să săvârșească slujbele. Facțiunea de la Slătioara și-a ales să facă contrariul acestei dispoziții inter-ortodoxe și de aceea nu are comuniune nici cu Biserica Ortodoxă Română, nici cu Biserica Ortodoxă Rusă, nici cu Biserica Ortodoxă Ucraineană sau cu Biserica Ortodoxă din Polonia.”
    E bine sa va straduiti sa aflati date precise, doar sunteti doctor in teologie.
    „2. Dumnezeu, după cum observați, îngăduie ca fiecare Biserică Ortodoxă să facă slujbele potrivit calendarului pentru care a optat. Dacă Biserica Ierusalimului merge pe calendarul neîndreptat, Dumnezeu face minuni potrivit cu prăznuirea pe care o au aceia. Face minune și la Bobotează și la Paști, chiar dacă diferă ziua de prăznuire a diverselor Biserici Ortodoxe. Pentru că Dumnezeu nu face minunile după calendar ci după prăznuirea pe care noi o trăim, pentru ca să ne încredințeze că credința ortodoxă este credința care ne mântuiește.”
    Dumnezeu e bun si ingaduie multe. Eu cred ca El face minuni numai la o anumita data si pentru a ne arata ca acea data este corecta. Sunt convins ca daca Biserica Ierusalimului ar trece pe calendar gregorian, focul sfant s-ar pogori la Ierusalim tot in sambata de dinaintea Pastelui pe calendarul iulian. Ne incredinteaza acest lucru minunea de la Melitina descrisa in Scrisoarea lui Paschasinus, episcopul Lilibetaniei catre papa Leo. Cititi-o, o gasiti in latina in PL, si cum sunteti doctor in teologie va veti descurca sa o traduceti.
    „3.Postul Sfinților Apostoli e scurtat din necesități liturgice, datorită modului în care cade Paștile.Nimeni nu vrea să îl scurteze, ci el este așa, diferit de la an la an, pentru ca să împăcăm și pe unii și pe alții: adică și pe cei care țin calendarul neîndreptat și pe cei care țin calendarul îndreptat. Tocmai de aceea v-am spus că, pe viitor, toți tindem să avem același calendar, îndreptat, pentru ca să terminăm odată cu acest decalaj temporal.”
    Aici Dvs nu intelegeti despre calendarul iulian indreptat faptul ca decalajul apare fata de calendarul gregorian deoarece sarbatorile cu data fixa din calendarul iulian „indreptat” sunt preluate din calendarul gregorian. Chiar daca ar renunta toate Bisericile – care, spre cinstea lor, nu renunta! – la calendarul iulian vechi si ar adopta toate calendarul „indreptat”, scurtarea si desfiintarea Postului Sfintilor Apostoli nu ar disparea. Aceasta scurtare sau desfiintare ar disparea numai daca am adopta calendarul gregorian. Asta doriti, pentru ca „sa terminam odata cu acest decalaj temporal”?
    „4. Când este și când nu este harți e o treabă de liturgiști și o hotărâre sinodală. Dacă, din motive de evlavie, vi se pare că aveți prea puține zile de post, dumneavoastră puteți posti și când e harți. Harțiul e iconomie/ scadență, pentru cine nu prea poate să postească. Dar dacă dumneavoastră vreți să postiți mai mult sau tot anul, nimeni nu vă reține. Au existat Sfinți Părinți care nu mâncau de dulce nici de Paști iar alții au trăit în post toată viața. Așa că e o problemă falsă când cade și când nu cade harți în calendar.”
    Cititi canoanele Bisericii si vedeti ca se canoniseste a tine post in zilele de harti pentru motive neintemeiate si fara binecuvantare. Hartiul din saptamana ce urmeaza dupa Rusalii, asmenea hartiului ce urmeaza in Saptamana Luminata sau dupa Nasterea Domnului, arata importanta evenimentului si faptul ca trebuie sa ne bucuram pentru implinirea lui, nu sa tinem post.
    „5. Enoriașii noștri, ai tuturor, din România și din alte Biserici Ortodoxe surori, nu se cam împărtășesc decât de câteva ori într-un an și asta e o dramă. E o durere vie a Bisericii. Ei nu se împărtășesc nu din cauză că „n-au timp de post prea mult” ci pentru că nu prea iubesc să își sfințească viața.”
    Cand postul Sfintilor Apostoli se scurteaza la 3 sau 2 zile, ei sunt impiedicati chiar de canoane sa se impartaseasca. Asta ca sa nu mai vorbim despre faptul ca daca intr-o parohie cu 1000 de credinciosi, ar dori toti sa se spovedeasca si sa se impartaseasca de Sfintii Apostoli, daca tine acest calendar ‘indreptat’, Biserica nu poate asigura acest lucru. Ca sa vedeti ce inseamna acest lucru, sincer mi-as dori ca la anul, in 2016, cand Pastele va cadea pe 1 mai in calendarul ‘indreptat’, si Postul Sfintilor Apostoli va fi iar desfiintat (desfiintat este cuvantul – cititi Liturgica Generala, Pr. Ene Braniste, vol I – ar fi trebuit sa va ramana acest lucru in memorie caci ati studiat-o la cursul de liturgica in Facultate) toti credinciosii pe care ii aveti sub obladuire sa doreasca sa se spovedeasca amanuntit, cu frica de Dumnezeu, pentru a se impartasi.
    „6. Cu Kiriopasha ați luat-o de aici. Și ziceați că nu sunteți stilist…Sau, da?”
    Aici, ma jigniti mult si o faceti cu totul neintemeiat. Cum sa fiu stilist daca il critic pe Danion ca a trecut la stilisti? Sustineti o absurditate. Cititi un Minei pe martie al BOR, de dinainte de 1924 si veti afla care sunt cantarile speciale care se cantau in Biserica in noaptea Invierii atunci cand aceasta cadea de Bunavestire. Acum nici vorba sa se mai poata canta. Ultima Kiriopasha sarbatorita in BOR a fost cea din 1912, cea din 1991 nu s-a sarbatorit pentru ca a fost desfiintata de calendarul ‘indreptat’.
    „7. Da, schimbarea calendarului e o chestiune de astronomie, prin care s-a dorit eradicarea decalajului temporal. Faptul că apar aceste schimbări în cadrul cultului se datorează lipsei de unitate a calendarului în Biserica Ortodoxă. Pentru că nu toți au trecut la noul calendar și trebuie să facem Paștiul împreună forțând lucrurile.Și eu mă bucur să facem așa sărbătorile, până la vremuri mai bune, decât să ne despărțim ortodocși de ortodocși pe motivul calendarului.Dumnezeu îngăduie acest lucru, această diversitate, iar noi trebuie să ajungem la un consens. Poate că viitorul Sfânt și Mare Sinod al Bisericii va rezolva și această problemă a calendarului.”
    Faptul ca apar schimbari in cazul cultului care tulbura Biserica, nu este o chestiune de astronomie cum credeti, ci a fost un scop bine tintit al celor care au introdus in ea calendarul ‘indreptat’ dorind sa faca dezbinare intre credinciosii ortodocsi. Personal, nu cred ca rusii, sarbii si ucrainienii vor dori vreodata sa treaca la calendarul ‘indreptat’ deoarece, in mod intelept ei nu doresc sa se tulbure viata liturgica asa cum v-am aratat. Cat despre o trecere a ortodocsilor la calendarul gregorian, este cu totul exclusa deoarece acest lucru ar insemna sa sarbatorim Pastele inainte de pastele evreiesc. Spre exemplificare, vedeti ca la anul romano-catolicii si protestantii vor sarbatori Pastele pe 27 martie, inainte de Pastele evreiesc care va fi pe 23 aprilie, incalcand regula de la Niceea.
    „Până aici nu vă pot da premiul promis, pentru că nu l-ați câștigat.”
    Sincer sa fiu, nu mai doresc niciun premiu de la Dvs.
    „1. În a doua parte mi-ați dat un răspuns penibil. Noi vorbim aici de știință și dumneavoastră considerați că ne bazăm pe astrologie.”
    Ma jigniti iar, cu totul neintemeiat. Ati citit macar Almagestul lui Ptolemeu, De revolutionibus orbium coelestis al lui Copernic sau Philosophiae Naturalis Principia Mathematica a lui Newton, ca sa avem o minima baza de discutie asupra stiintificitatii pe care o puneti in discutie? Daca nu ati facut asa ceva, atunci eu sunt in situatia celui care vorbeste in cunostinta de cauza, iar Dvs sunteti in situatia celui care crede orbeste in „stiinta” din aceste lucrari.
    „2. Paștiul nu poate cădea niciodată pe 1 iunie, fie că suntem pe calendarul nou, fie pe cel vechi. Pe calendarul nou el cade între 4 aprilie și 8 mai, pe calendarul neîndreptat el cade între 22 martie și 25 aprilie.”
    Se vede si aici ca va exprimati in necunostinta de cauza. Cititi bula Inter Gravissimas a papei Grigorie al XIII si veti vedea ca incepand cu anul 1582 fiecare an centenal nedivizibil cu 400 va fi considerat an nebisect. Acest lucru inseamna ca la trecerea la anii centenali 2100, 2200, si 2300 decalajul dintre calendarul iulian si calendarul ‘indreptat’, care la sarbatorile cu data fixa urmeaza calendarul gregorian, se va mari la 14, 15 si 16 zile ceea ce va face ca si perioada de praznuire a Pastelui sa se decaleze cu inca o zi in acest calendar (ex. 5 aprilie – 9 mai pentru perioada 2100-2199, 6 aprilie – 10 mai pentru perioada 2200- 2299, 7aprilie -11 mai pentru perioada 2300-2499, etc) Urmand tot asa, dupa ce la decalarea existenta de 13 zile se va mai adauga o decalare de 23 sau 24 de zile, atunci Pastele cel mai indepartat va cadea pe 1 iunie in acest calendar „indreptat’.
    „3. Nu Biserica stabilește timpul astronomic ci observatorul astronomic de la Greenwich.”
    Si pana in 1894, cand a fost stabilita conventia GMT, cine a stabilit timpul astronomic? Ati auzit cumva de Domnul care in ziua a 4-a a lumii a facut luminatorii cei mari si i-a pus in tarie spre zile, spre semne, spre vremuri si spre ani? Oare chiar asa de neputincios a fost Domnul nostru Iisus Hristos incat sa nu fie in stare sa stabileasca timpul astronomic inca de la Facere pentru Biserica Lui, iar Biserica a trebuit sa astepte conventia GMT?
    „4. În materie de diferențe între ortodocși și romano-catolici nu calendarul e problema ci marile și grelele probleme dogmatice și eclesiale ale romano-catolicismului. Calendarul e „o problemă” doar pentru stiliștii din România și de aproape un secol e singura lor „problemă”…când marea lor problemă e lipsa de comuniune cu Bisericile Ortodoxe autocefale. Existența eclesială parazitară.”
    Singurul punct in care aveti ceva dreptate. Stilistii sunt intr-adevar schismatici, caci nu au potir comun cu ortodocsii rusi, sarbi, ucrainieni, atoniti, etc, care tin calendarul corect ca si ei, in timp ce noi care tinem in mod gresit calendarul „indreptat”, avem. In iconomia Domnului, se pare ca pentru perioada de gratie de fata, problema comuniunii de potir bate corectitudinea calendaristica la care ei tin cu totul intemeiat. Asta e problema care trebuie rezolvata: BOR-ul sa revina la calendarul iulian corect, precum, spre cinstea ei, a facut, nu demult, Biserica ortodoxa a Poloniei, iar BOSV sa revina la BOR si sa fie primiti cam cum i-a primit Sf. Vasile cel Mare pe schismaticii din vremea lui cu pastrarea tuturor rangurilor lor.
    „Așa că nici de această dată nu vă pot da cadoul. Dar dumneavoastră perseverați și, mai ales, și cu alte probleme, de altă natură decât strict liturgică! Numai să nu vi le paseze Danion Vasile…și dumneavoastră să le promovați ca fiind personale.”
    Iar va hazardati in presupuneri cu totul neintemeiate. Danion nu cunoaste multe dintre problemele concrete, clare, pe care vi le-am expus aici. Probabil ca daca le-ar fi cunoscut, nu ar fi trecut la stilisti. In incheiere, va atrag atentia ca daca ma mai jigniti in mod cu totul nefondat, in loc sa va pregatiti, cercetand cu adevarat problema spre a putea purta un dialog autentic, nu voi mai interveni pe blogul Dvs.
    Domnul fie cu Dvs,
    Theodor

    Piciorusul refuza cu indarjire sa mearga desi argumentele pe care i le adusesem erau toate de …sah-mat.
    Se agata cu disperare de ideea absurda ca as fi stilist…

    Răspunde
    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș says:
    24 aprilie, 2015 at 19:16
    Domnule Theodor,
    sunteți duplicitar și duplicitatea nu este o virtute!
    Folosiți argumente strict stiliste și spuneți că nu sunteți stilist. Însă argumentațiile dumneavoastră vă dau de gol.
    Spre exemplu, Scrisoarea lui Paschasinus n-ați găsit-o „din multele dumneavoastră citiri în limba latină” ci din textul de aici. Alte elemente le-ați luat de aici.
    Pe mine nu m-a interesat și nici nu mă interesează la modul obsesiv subiectul calendarului pentru că nu am vreo problemă cu el. Părintele Cleopa Ilie a răspuns aici la unele probleme.
    Însă oricât ați dori să faceți din stilismul românesc vreun „păstrător al Ortodoxiei adevărate” demersul dumneavoastră e lamentabil. Pentru că nu e realist. Facțiunea cu centrul la Slătioara nu are niciun viitor…în afara întoarcerii lor la Biserica Ortodoxă Română.

    Din pacate cam in toate polemicile de la ora actuala argumentul irefutabil e tratat in cele din urma cu … delete. Sunt obisnuit cu chestia asta. Piciorusul nu a mai suportat raspunsul dat de mine si a tinut mortis sa aiba el ultimul cuvant. Ii dovedisem ca am tradus personal Paschasinus 3 si ca si-a irosit degeba timpul si demnitatea de om presupunand apriori ca am luat din alta parte. Sa-l vedem la Judecata ce raspuns o sa dea. Domnul inca ii mai da timp sa invete sa mearga ca omul.

    Apreciază

    • el said, on august 10, 2016 at 1:38 pm

      Theodor

      multumesc MULT pentru acest FLORILEGIU de prostie gogonata a „dlui” picior paraplegic in teologie !

      ca sa nu citez decat una mai „aleasa” :

      „3. Nu Biserica stabilește timpul astronomic ci observatorul astronomic de la Greenwich.”( picior-us DIXIT !) ___ MAGISTRAL !
      ce se facea Dumnezeu Insusi si Biserica fara INEGALABILUL intru „stiinta” observator astronomc de la Greenwich care „SA-I CORECTEZE ” !!
      🙂 🙂 🙂

      picior asta e atata de prost ca nu incape limba a talcui tampenia lui, o chintesenta de prostie oabla si de trancanire desarta.
      asemenea prostie nu se poate concentra intr-o generatie, e produsul unei decantari de genearatii nesfarsite de prosti … pana la reprezenatul lor suprem ….. magnificul piciorus !

      Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on august 10, 2016 at 6:50 pm

        @el,

        nu am citit zicerile lui Piciorus, da asta cu observatorul astronomic e chiar magistrala.
        E un om mediocru ca inteligenta, este vandut sistemului, si e f mandru de „opera” lui, care e egala cu zero.
        La fel ca si altii, el se crede sofisticat, fin in aprecieri, si crede ca „unde opera nu e, nimic nu e”. sau „unde opera nu e, ortodoxie nu e”. Depaseste orice limita admisibila in cele rele.
        Cati sfinti fara opera din asta nu sant, ca sa nu zic ca majoritatea sant fara opera. La inceput te amuza un astfel de individ, dar apoi iti provoaca o mare tristete. auzi frate, „opera”…

        Aduce asa, cu ceauseasca. Ea avea opera de ex, si titluri stiintifice. Uite, acum ma gandesc ca de fapt ceauseasca a prefigurat tipul de om de care e plina romania acum, care mediocru fiind, sau submediocru, si nemernic fiind, a vrut si el sa fie „dr” sau „profesor univ” si cu bani sau prin alte metode smechereti a obtinut asa ceva. Si asta l-a facut sa se simta destept, sau chiar sa creada ca e destept.

        Mama lu toti astia, inclusiv a lui Piciorus, e ceauseasca cea analfabeta, dar cu opera si titluri stiintifice.

        Apreciază

    • Mihail said, on august 10, 2016 at 2:39 pm

      Theodor L, multumim pentru material. 🙂 Ar fi fost super o confruntare fata catre fata, ca de la „doctor” la „stilist”.

      Apreciază

  28. ilioara said, on august 10, 2016 at 12:20 pm

    …dupa cum spuneam…constiinte pervertite, inimi impietrite…iarta-i Doamne ca nu SIMT ce fac!!!
    Ce m-au invatat pe mine bunii si strabunii mei de 2000 de ani incoace in BISERICA mea n-are nicio treaba cu ce vorbeste individul asta …..Daca ar SIMTI el pe ce LISTA NEAGRA e scris numele lui……………………

    Apreciat de 1 persoană

  29. ilioara said, on august 10, 2016 at 12:38 pm

    Fratilor am si eu o rugaminte daca se poate care dintre voi se pricepe sa posteze fotografia monahilor care s-au carbonizat dupa ce au slujit cu papistasii in Athos dar modificata in ce priveste claritatea ca oricum nu este nevoie de inflorituri……….

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on august 10, 2016 at 4:43 pm

      ilioara

      te referi la oribilitatea aceasta ? :

      O întâlnire înfricoşătoare
      Un frate auzise despre călugării afurisiţi de la Marea Lavră a Athonului, care l-au primit pe Ioannis Vekkos, Patriarhul latinofil al Constantinopolui, şi care au slujit cu el. Se îndoia însă că ar fi adevărate toate spusele astea şi cerceta neobosit şi întreba dacă se găseşte cineva care să fi văzut cu ochii lui trupurile călugărilor afurisiţi, vreun martor ocular, ca să se convingă şi să nu mai aibă îndoieli.
      Şi întrebând pe mulţi a aflat că Gavriil ieromonahul i-a văzut. Aşa a venit şi m-a întrebat dacă cunosc ceva şi dacă i-am văzut cu ochii. Şi l-am înştiinţat că eu i-am văzut şi că faptul este o certitudine. Eu am venit în Sfântul Munte la anul 1885, în vârstă de 20 de ani. După doi ani de la intrarea mea în Sfântul Munte, pentru că s-a întâmplat să mergem să luăm grâu de la Manastirea Constamonitu., am pornit pe mare cu barca noastră să îl aducem. Eram în vârstă de 22 de ani pe atunci şi era luna lui Septembrie, la două zile de la Înălţarea Sfintei Cruci.
      Am mers şi pe seara am ajuns la Marea Lavră unde am şi rămas peste noapte, de unde a doua zi de dimineaţă ne-am continuat călătoria. La scurt timp însă după ce am părăsit Marea Lavră, îl aud pe Bătrânul meu, monahul Meletie, spunând:
      „Fiul meu, Gavriil, aici în faţă se află afurisiţii, cei care i-au primit pe latinofili în Marea Lavră şi au slujit împreună cu Ioannis Vekkos şi cu ai lui, pe care eu i-am văzut şi altădată, dar pentru că eşti tânăr şi e posibil ca vreodată să se vorbească despre asta şi să spună unii că sunt minciuni toate astea şi că nu există nimic, nici afurisiţi, nici trupurile lor neputrezite, ci că se spun spre înspăimântarea oamenilor, de aceea să mergem şi să îi vezi cu ochii tăi, ca să nu crezi ce îţi va spune unul şi altul mai apoi, pentru că spune şi Sfânta Scriptură că ochiul e mai de crezut decât auzul”.
      Şi spunând Bătrânul acestea, am ajuns la o râpă abruptă, pe care numai să o vadă omul se sperie, şi îmi spune:
      „Aici este”.
      Eu eram curios să îi văd şi îi spun:
      „Îţi râzi de mine?”.
      El însă a zâmbit şi mi-a spus:
      „Ce crezi, că e vreo cruce sau vreo icoană la locul unde au fost puşi, ca să le vadă oamenii şi să-şi facă semnul crucii trecând pe aici? Ei au luat chipul diavolului, vei vedea şi atunci vei crede…”.
      Atunci, dară, ne-am apropiat de acea vale abruptă şi după mult efort, am ieşit afară şi, „cu 20 de unghii”, cum spune vorba, am urcat 4-5 metri şi apoi am văzut o peşteră şi am intrat şi văd acolo o privelişte vrednică de tânguire:
      Trei oameni sprijiniţi de stâncă, drepţi, cu hainele pe ei, cu rasele şi cu centurile, cu ochii deschişi, părul şi barba, la toţi trei, lungi şi albe, chipurile lor însă de culoarea funinginei (negre), la fel şi mâinile lor, cu degetele întoarse către interior, unghiile mâinilor mari de vreo 2-4 centimetri, picioarele nu li se vedeau, pentru că erau acoperite de ciorapi şi pantofi…
      Am vrut să îi ating să văd dacă într-adevăr trupul era moale sau doar piele uscată şi oase, dar nu m-a lăsat Bătrânul, care mi-a spus:
      „Nu băga tu mâna peste urgia lui Dumnezeu…”
      În toate celelalte însă am fost foarte atent, doar mâna nu am pus. Şi atunci deloc nu m-am speriat, acum însă, când îmi aduc aminte, mi se tulbură sufletul şi nu pot să dorm zi şi noapte, nici să mănânc 2-3 zile la rând, câtă vreme atunci când i-am văzut nici nu am băgat de seamă…
      Am scris prezenta, cu mâna mea, pe 2 martie 1964 la Sfânta Manastire Xenofont, Gavriil Ieromonahul şi Duhovnicul, de la Chilia Ivirită „Naşterea Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan”.

      Fotografia este făcută într-o peşteră de pe Muntele Athos în jurul anului 1932, şi publicată iniţial în revista ”Κήρυξ Ορθοδόξων” nr. 132 …
      (Engolpion aghioritic – Calendar pe anul 2004)
      Informaţiile sunt preluate din http://www.kivotoshelp.gr/pages/aforismenoi.htm / și din… http://pneymatiko.wordpress.com
      Traducere Mihail Ilie (G.O.)

      Apreciază

    • el said, on august 10, 2016 at 4:49 pm

      ilioara

      a se citi intregul Articol de pe blogul Graiul Ortodox:

      https://graiulortodox.wordpress.com/2011/11/23/patriarhul-ioannis-vekkos-al-xi-lea-si-prigonirea-athonitilor/

      Apreciază

      • ilioara said, on august 10, 2016 at 10:20 pm

        Da frate el. Ms mult. Comentariile sunt de prisos…… Am citit si eu articolul pe graiul ortodox dar tin minte ca am citit acum cativa ani o carte cu tot ce s-a intamplat acolo bn si cu caderea imperiului bizantin in general si o alta intamplare pe care am gasit-o acolo e ca papistasii au mai fost primiti intr-o manastire in Athos si s-a pornit o furtuna cu fulgere mari , a traznit biserica respectiva si au murit toti participantii cu exceptia catorva catolici putini la numar care au scapat cu viata dar atat de ingroziti ca s-au convertit la ortodoxie. Faptele au fost consemnate de istoricii vremii…deci fratilor asta e doar o picatura de apa din marea dovezilor ca nu e loc de intors puterea lui Dumnezeu.
        Deci aviz amatorilor…..

        Apreciază

  30. Mihail said, on august 10, 2016 at 2:47 pm

    Dupa cum stim deja, albul pentru adevaratul crestin este alb, iar negrul este negru. Pentru masoni, valorile sant inversate. Albul este negru iar negrul este alb. Concluzia? Cei care se afla pe listele „negre” al acestor locotenenti ai iadului, sant in acelasi timp scrisi in Cartea Vietii.

    „Fericiti veti fi cand din pricina mea va vor ocari si va vor prigoni Si mintind vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra. Bucurati-va si va veseliti, Ca plata voastra multa este in ceruri”. Amin.

    Apreciază

  31. tudor said, on august 10, 2016 at 6:03 pm

    el

    Se pare ca mai mult de 4 raspunsuri la un comentariu nu merg, asa ca scriu aici.
    Comentariul a fost mai lung pentru ca am raspuns la cele doua ale tale.
    Te rog sa-l mai citesti o data cand te linistesti.

    IN PRIMUL RAND NOI NU AVEM DE CE SA NE CERTAM;
    DACA TE-AM SUPARAT, TE ROG SA MA IERTI.

    Cat despre erezia ecumenista, noua ordine mondiala etc. ai dreptate.
    Asa cum se schimba formele de guvernare (monarhie, comunism, democratie, va veni si anarhie),
    in acelasi fel e si cu atacarea credintei ortodoxe (schisma, sectarisme, ecumenism = erezii).
    E acelasi rau care isi schimba forma
    (un parinte chiar a vazut un balaur schimbandu-si infatisarea si a interpretat asa).

    Te intreb insa, nu i-ai vrea sa se intoarca la Mantuitorul Iisus Hristos?
    Sunt sigur ca da, pentru ca asa e bine.
    La fel vrea si Domnul, care „ne iubeste mai mult decat ne uraste diavolul” (parintele Arsenie Papacioc).

    Cel mai bine intelegi daca ai copii.
    Cum sa nu-i primesti cu drag daca se intorc din a face rau,
    si ca parinte, uneori toata viata te lupti sa-i indrepti.

    Ei trebuie sa stie ca, Credinta Ortodoxa nu se va schimba niciodata
    si noi aici ii asteptam, sa se lepede de toate ereziile si sa vina acasa.

    Inca mai tare ca noi ii cheama Domnul; dar o sa le fie greu sa iti recunoasca
    greseala lor daca esti pe picior de lupta cu ei insisi.

    NOI COMBATEM EREZIA ECUMENISTA, CARE II STAPANESTE, NU PE EI.

    In acest fel, nici macar nu te lupti cu ei, iar ei au cale de intoarcere.
    Si esti mai linistit si tu; cerceteaza-te, iti merge rugaciunea cand esti manios? Mie nu.

    Cat despre parintele Arsenie Boca, iarasi nu avem de ce sa ne certam.

    Cu drag,
    tudor

    Apreciază

    • ilioara said, on august 10, 2016 at 11:04 pm

      Frate Tudor nu te mahni, asta e felul fratelui el de a-i iubi din iubire ii cearta…stiu ca da rau la imagine si fiecare are metodele lui….dar s-a ajuns la asa o nesimtire……….Ai dreptate si aia care L-au ucis pe Hristos stiau bine ca faceau dar voiau un Dumnezeu care sa-i odihneasca in nelegiuirile lor nu sa-i mustre si totusi…Hristos s-a rugat pt ei si asa mai departe cu toti mucenicii si sfintii care s-au rugat pt prigonitorii lor. Si
      parintele Grigorie s-a rugat la Sf Liturghie a zis ceva de genu: ” pe vrajmasii nostrii (ca deja ne sunt vrajmasi) iarta-i Doamne…lumineaza-i intoarce-i la dreapta credinta ca sa nu piara din cauza noastra si nici noi sa nu pierim din cauza lor”.

      Apreciază

    • VioletaB said, on august 10, 2016 at 11:26 pm

      On topic: sa va intareasca Dumnezeu pe toti din aceasta lista pentru marturisurea dreptei credinte ortodoxe in fata lupilor in blana de oaue ca acest pseudo teolog. Rusine sa ii fie! Orice cuvant impotriva voastra e de fapt motiv de bucurie. Caci stim bine, mantuirea e pe calea cea ingusta si putin batatorita, nu pe calea larga.
      am o intrebare: oare ar fi o solutie sa organizam noi mirenii un protest impotriva acestui „sinod”? Sa iesim in strada? Sau ar fi o greseala si ne-am da singuri in bratele iudelor de neam?

      Apreciază

      • Ema said, on august 11, 2016 at 10:39 am

        @violeta: din pacate iesitul in strada nu aduce nimic. Eu una am invatat asta vazind tot ce se intimpla in Romania din 1989 incoace. Parerea mea este sa ne stringem in jurul Parintilor neecumenisti si sa ne sprijinim unii pe altii.

        Apreciază

  32. tudor said, on august 11, 2016 at 11:23 am

    Orice s-ar intampla, Mantuitorul Iisus Hristos este Calea, Adevarul si Viata.
    Ramanem in Ortodoxie, fara amestecare cu nimeni.
    Sa postim, sa ne rugam si Bunul Dumnezeu ne va intari atat pe noi, cat si familia si pe cei de langa noi.
    Pentru nimic in lume nu deznadajduim, orice ar fi.
    Sa nu uitam ce a zis Domnul: „Nu se misca fir de par fara voia Mea.”

    Priviti aici:

    Apreciază

  33. […] LISTA NEAGRA a lui Piciorus pentru mine reprezinta de fapt BISERICA […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.