SACCSIV – blog ortodox

DINU C. GIURESCU: “Sa-ti iubesti tara a devenit o infractiune”

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 2, 2016

dinu_giurescu

Foto: http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/dinu-c-giurescu-la-85-de-ani-74564.html/

Iata ce putem citi la Dinu C. Giurescu: Să-ţi iubeşti ţara a devenit o infracţiune de pe Q Magazine:

O știre mi-a atras atenția la un moment dat: Mein Kampf-ul lui Hitler se vânduse ca pâinea caldă la Târgul de Carte de la Lisabona. M-am gândit că Dinu C. Giurescu este persoana cea mai potrivită să-mi explice dedesubturile acestei notițe. L-am sunat și, cu vocea sa ușor tărăgănată, m-a invitat la o discuție în apartamentul său de pe Calea Victoriei. Era mai mult decât sperasem: urma să intru în sanctuarul unuia dintre cei mai importanți istorici ai momentului, al istoricului care în mod fățiș a declarat război ipocriziei, prostiei și impotenței intelectuale de la vârful actualei piramide a societății. Mă aștepta în biroul său de acasă. S-a uitat la mine lung şi m-a măsurat din cap până în picioare. După ce m-a radiografiat, mi-a spus:„ Mă uit la dumneata. Ești tânără și dorești să vorbești cu mine. Eu am 89 de ani. Dar să știi că încă mai am chef să mă bat cu ăștia, încă mai am forța să lupt pentru ideile mele.”

„Mein Kampf“ („Lupta mea“)  a fost scrisă de Adolf Hitler în perioada 1923-1924

Mi s-a părut că declarația de credință făcută chiar înainte de a fi reușit să scot reportofonul din geantă era un fel de a-mi spune că nu dorește să-și „machieze” opiniile doar așa, pentru un interviu. M-am așezat pe unul din scaunele indicate. Mi-a oferit rahat cu apă rece. Nu zâmbiți, mie mi s-a părut extraordinar pentru că și prin asta profesorul Dinu C. Giurescu îmi dădea cu generozitate biletul de intrare către lumea din care face parte. Își dovedea în acest fel, mărunt poate, aristocrația. În timpurile când societatea românească era mai așezată, în vremurile în care familiile încă țineau la blazonul lor, acesta era semn de mare ospitalitate.

Fascinaţia trecutului

Energia pe care profesorul o emana m-a făcut să înțeleg că în acest om, pe care vârsta l-a gârbovit ușor, vremurile nu i-au corupt credința și, în consecință, nici sufletul. „M-a tulburat când mi-ai zis de Mein Kampf la telefon. Am stat și m-am gândit de ce ar căuta lumea o astfel de carte. Să fie fructul oprit până de curând? Poate. Lumea este extrem de confuză, extrem de nesigură și poate că se simte hărțuită. În aceste condiții, își caută repere. Și cum Al Doilea Război Mondial a tot fost subiect de documentare, de emisiuni, de carte, în cei 70 de ani de la terminarea lui, a intrat în conștiința oamenilor ca fiind evenimentul la care se pot raporta. Și cred că mai este și curiozitatea. Sunt curios, la următorul târg de carte important oare va fi aceeași situația?”.

Cărțile care ocupau pereții camerei în care ne aflam păreau că îl aprobă. Istoria  este la ea acasă în apartamentul profesorului Giurescu. Volumele groase de specialitate, enciclopediile cu coperțile ușor roase stau în rafturi, cuminți unele lângă altele, dar dând impresia că respiră, că au viață. Fiecare dintre ele fusese citită, poate răscitită. Mai vechi sau mai noi, ele fuseseră asimilate de proprietarul lor, li se dăduse importanța de care aveau nevoie și respectul cuvenit.

În tinerețea lui, înainte de începerea războiului, evenimentele se succedau cu o rapiditate grozavă. „Mă interesa și atunci, prin ‘39-‘40, ceea ce se întâmpla în jurul meu. Ziarele le citeam cu toții. Eram bulversați de rapiditatea cu care se întâmplă evenimentele. Nu înțelegeam însă pe deplin sensul acelor informații. Și atunci totul era confuz, era în ceață. Există totuși o asemănare între ceea ce simțeau oamenii de atunci și ceea ce simt oamenii de acum. Numai că atunci războiul se desfășura pe alte coordonate. Acum, situația e schimbată. Deși nu ne dăm întotdeauna seama, există un război continuu, pe toate planurile: economic, social, identitar etc”.

Țara se conduce prin instituții de forță

Profesorul își ridică ochii de un albastru intens și se uită în fața lui, unde trona un televizor deschis pe un canal de știri, dar cu sonorul dat la minimum. Îmi spune: „Doamne, când mă uit la televizor și îi văd pe câte unii cu câtă nonșalanță debitează tâmpenii, mă enervez cumplit. Nu au pic de cultură, dar sunt foarte siguri pe ei.”

L-am întrebat cum explică faptul că partidele extremiste din Europa capătă din ce în ce mai mult sprijin popular, mai multă credibilitate și, în mod evident, mai mult capital electoral.

Partide extremiste? Nu le-aș numi așa, ci mai degrabă naționaliste. Este evident, la nivel intuitiv, europenii simt că amestecul nu e bun. Mă refer la amestecul de civilizații, de mentalități, de credință. Nu poți să fii obligat să primești cu brațele deschise ceea ce de fapt nu vrei să accepți. Acea cotă nesuferită pe care fiecare țară a fost obligată să o accepte este motivul pentru care oamenii au început să sprijine partidele naționaliste.

Gândiți-vă la noi, românii. Țara Românească și Moldova au fost sub dominație turcească timp de 500 de ani, dar, în acest răstimp, turcii nu au avut voie să aibă proprietăți, să ridice moschei. Domnitorii pe care i-am avut au simțit că în acest fel apără identitatea și românismul. Acum toate sunt invers. Îi chemăm la noi, le ridicăm moschei. Ceea ce nu au reușit în alte vremuri, reușesc acum.

Ba, mai mult decât atât, se dorește parcă ștergerea treptată a identităţii, a conştiinţei apartenenţei la naţiunea română. Și se vede asta și prin reformele din domeniul învățământului. Se vorbește de globalizare, dar constat că se dorește formarea  unui om al secolului XXI interesat de valori materiale şi pseudo-culturale, fără identitate naţională. Cu alte cuvinte, un pălmaş modern. Cu cât uiți mai repede trecutul care-ți aparține, cu atât ți se va șterge identitatea mai rapid. Cred și eu, ca Ilie Șerbănescu – deși el este mai rău decât mine atunci când spune că suntem un spațiu de la marginea lumii –, că am ajuns o colonie, că nu mai decidem noi pentru noi. Atitudinile oamenilor politici nu sunt încurajatoare pentru noi ca țară și constat că tendinţa merge spre slăbirea şi chiar destrămarea statului şi a naţiunii.

Am fost ales parlamentar. Am crezut că voi putea schimba câte ceva, am crezut că voi putea să fac. Nu se vrea. Ăsta este adevărul. Cu toate acestea, nu pot să nu mă întreb unde sunt cei din elita intelectuală? Apar unii pe la televizor, vorbesc, dar se clamează independenți și, de fapt, nici nu spun nimic, dar nici nu fac nimic să îndrepte situația. E trist. Industrie nu mai avem; sistem bancar, nu; pădurile, nu le mai protejăm; vindem pământul pentru că aşa a zis UE! Mie-mi vine rău când zic asta! Şi ce dacă a zis UE?! Ei pot să zică şi eu zic cum zic eu şi până la urmă vedem ce facem noi! Țara se conduce prin instituții de forță, ca DNA. Nu-i nimic normal în toate astea.”

În timp ce-și expunea părerea despre ceea ce se întâmplă, figura istoricului se înnegura. Tristețea i se întipărise pe față. „Să-ți iubești țara în zilele noastre este aproape o infracțiune…”

Tăcu din nou și privi către televizor, pe ecranul căruia se derulau tot felul de imagini despre Brexit. „Ceea ce a făcut Marea Britanie este un act al unui stat cu adevărat suveran. La noi, există o slugărnicie a conducătorilor pe care nu o pot înțelege. Asta e situația!” M-am mirat. Părea că s-a instalat resemnarea, lucru care nu i se prea potrivea. L-am întrebat dacă despre asta este vorba. Zâmbind, mi-a spus: „Știi, când discutam cu tata (n.r. Constantin C. Giurescu – istoric, academician profesor universitar și deținut politic la Sighet), mă întreba câteodată de ce se întâmplă un lucru sau altul. Îi răspundeam: „Asta e situația. Se enerva și-mi spunea că ăsta nu e un răspuns, nu e o explicație. Mă uitam la el și îi spuneam: păi nu asta e situația? Situația în sine e explicația.”

Mai credeți că se poate schimba ceva în parcursul nostru ca țară?, l-am întrebat… Ochilor lui albaștri le-a revenit strălucirea, fruntea s-a descrețit. „Poate sunt naiv, dar eu încă mai cred în naţiune şi în forţa ei. Poporul ăsta mai are vigoare, poporul ăsta are ingeniozitate, poporul ăsta e creativ. Cred în el și cred că la un moment dat se va trezi”.

Am plecat de la profesorul Dinu C. Giurescu însuflețită de discuția minunată pe care am avut-o. Am plecat cu speranța că va veni momentul de bine și pentru România.

Comentariu saccsiv:

Marea Britanie nu mai e stat cu adevarat suveran inca de cand a ajuns Rothschild pe insula, iar ceea ce se petrece cu Brexitul asta nu e decat un joc de glezne.

In rest, ca de obicei, profesorul le zice bine. Si poate ca o fi spus si altele cu mult mai dure insa nu le-a mai redat ziarista ce-si incheie interviul cu fraza “Am plecat cu speranța că va veni momentul de bine și pentru România”.

Eu consider insa ca atata vreme cat mass-media colcaie de jurnalisti ce considera nationalismul ca fiind extremism, mai bine nu va fi.

Cititi va rog si:

Academician GIURESCU: “Incotro ne indreptam, Doamne?”

Video (LECTIA DE ISTORIE) – Prof Dinu Giurescu: REGIONALIZAREA duce la ROBOTIZAREA ROMANIEI. Nu vor mai exista romani, ci cetateni din regiunea 1, cu CNP cutare, de pe o lista cu numere …

VIDEO: Prof Dinu C Giurescu despre Statutul Minoritatilor anti-Romania si atacul UDMR la fiinta nationala

 

Tagged with:

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. intelepciuneasfintilor said, on august 2, 2016 at 9:19 am

    Poate traduce cineva din rusa cele de mai jos despre Parintele Vasile Novikov.

    Poza Parintelui Vasile Novikov izvoraste mir:

    Parintele Ieromonah Vasile Novikov despre erezia ecumenismului:

    Unii din Rusia il considera Sfant si are si un tropar:

    Acesta e tradus si in limba romana:
    Sf Vasile Novicov

    Apreciază

    • el said, on august 4, 2016 at 12:10 am

      ivoraste mir, dar carcotasii ii cauta nod in papura….cica de ce spovedea la coumun?
      dupa mintea lor … no comment !

      si Lui Hristos i-a fi gasit vina unii ca ei !

      Apreciază

      • Nicu Plasoianu said, on august 6, 2016 at 10:20 pm

        Si la Tudor Vladimirescu se spovedea la comun de catre maicuta Veronica. Veneau atat de multi ca nu reusea sa-i spovedeasca pe rand.Si Duhul era peste toti.

        Apreciază

  2. energein7 said, on august 2, 2016 at 10:12 am

    Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

  3. Iones said, on august 2, 2016 at 12:58 pm

    Clotilde Armand vrea referendum pentru finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Clotilde+Armand+vrea+referendum+pentru+finantarea+Catedralei+Man

    Apreciază

  4. Acta Diurna said, on august 2, 2016 at 1:49 pm

    același prof-istoric giurescu cu ochi intens albaștri făcea deșănțată propagandă pro-nato la ora respectivă, iar mai pe la începutul anilor 90 declara „pe sticlă” cu dispreț nazal că, parafrazăm din memorie, „românia nhu conthează” in contextul marilor și barosanelor puteri și consilii si planuri si consfături…. își mai amintește cineva această atitudine a marelui prof-istoric cu ochi intens albaștri? mirarea lui, la ora ACTUALĂ, cum că unde ne sînt elitele intelectuale e de-a dreptul cretină, sau fățarnică (la fel de grav, oricum) – cum unde, masacrate, genocidate in puscării acum 50-60 de ani, a uitat? pe cind el și neamul lui de istorici erau bine mersi in PA/TID

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 2, 2016 at 2:09 pm

      Acta Diurna

      Cica tatal sau a fost la Sighet.

      Spune-mi te rog, de ce nu e bine daca s-a trezit? Tu te-ai nascut direct anti NATO?

      Apreciază

      • NIMENI said, on august 2, 2016 at 3:01 pm

        Omul se mai desteapta, mai citeste, ii mai ia inima foc …
        Candva, sunt ceva ani deatunci, ma dovedeam darnic sa dau 5 lei pentru sterilizare …..vasile stie!

        Apreciază

      • el said, on august 2, 2016 at 3:28 pm

        NIMENI

        sper ca n-ai castrat pisica…

        Apreciază

    • Geo said, on august 4, 2016 at 12:41 am

      Da, imi amintesc cum de fiecare 1 Decembrie batjocorea Marea Unire, cerand, ca monarhist declarat, 10 mai ca zi nationala! Imi mai amintesc ca a devenit apoi republican pesedisy, omul des invitat de Radu Tudor (…) la a3 si imi mai amintesc ca a emigrat in SUA in anii ’70, cand NU se putea in mod normal. Da, imi mai amintesc ca si tatal sau era un istoric apreciat de comunisti, cu tot Sighetul invocat. Si atunci, ne place adevarul ori nu?

      Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on august 4, 2016 at 9:20 am

        Geo

        S-o luam pe scurtatura: a zis bine acum sau nu?

        E tipic intrusilor profesionisti sa zbiere ceva de genul: „Ala vorbeste? Ala care in trecut zicea sau facea sau dregea?”

        Apreciază

  5. acelas said, on august 2, 2016 at 2:26 pm

    mandra banca „romaneasca” transilvania. Cat bine doreste tarii.

    http://www.evz.ro/banca-transilvania-lanseaza-cardul-bratara-cu-care-se-pot-achita-cumparaturile.html

    „face cu ochiul” si respectivul va fi agresat. Pe foametea asta…, sau mai ales pe cea care va urma.. . Ce urmeaza? Ceva subcutanat?

    .

    Apreciază

  6. Adrian said, on august 2, 2016 at 3:08 pm

    @Acta Diurna

    Oricine poate greşi !

    Însă tare mult aş vrea să văd şi eu cum aceste persoane publice (care au greutate în cuvântul exprimat public – persoane din orice domeniu, în special cel al credinţei – vezi episcopii din BOR !), îşi exprimă părerea de rău, poate chiar condamnând (în cazul episcopilor, care au „căzut” la un moment dat) faţă de greşelile/ereziile susţinute anterior, explicând de ce este greşit ceea ce au susţinut la un moment dat şi de ce este corect/adevărat ceea ce susţin după îndreptare – ADICĂ UN FEL DE SPOVEDANIE PUBLICĂ !!! (public au răspândit greşeala/EREZIA, tot public să o şi îndrepte/CONDAMNE, altfel să nu mai aibă pretenţia că sunt persoane de a căror cuvinte trebuie să ţinem cont !)

    Cam aşa văd eu că ar fi firesc !

    Îmi cer iertare de îndrăzneală !
    Doamne ajută !

    Apreciază

  7. marinela said, on august 2, 2016 at 3:23 pm

    Acta Diurna
    Oamenii isi mai schimba ideile si convingerile pe parcursul unei vieti,nu sint batute-n cuie si nu scrie nicaieri ca asa trebuie sa fie.Imi aduc aminte ,ca in tineretea mea eram si eu mai pro una sau pro alta,ca mi se parea mie ca o fi bine asa,dar maturizindu-ma cu anii, mi-am dat seama cit eram de naiva si credula in sperantele mele desarte de mai bine si cit credit am acordat celor din capul trebii, degeaba.Acum am devenit atit de anti-tot ce vine din afara tarii si de la cei ce cu rusine ne conduc,ca nu mai am incredere nici in umbra mea,darmite sa le mai conced vreo sansa de credibilitate acestor ticalosi.

    Apreciază

    • NIMENI said, on august 2, 2016 at 3:42 pm

      Ne-am vindecat de cacaturi …AMIN!

      Apreciază

    • tataia said, on august 2, 2016 at 4:09 pm

      Mda..in general tineretul este ademenit sa creada ca schimbare = mai bine….ca nu e asa…avem evolutie, etc…Abia cind te maturizezi incepi sa iti dai seama evolutia este de fapt involutie deci de unde rezulta ca schimbare = mai rau. Deci noi nu trebuie sa fim pro schimbare, trebuie sa fim contra schimbarii. In fine..eu unul am fost anti nato inca de cind am auzit de existenta sinistrei aliante militare. Insa am fost pro UE…

      Apreciază

  8. Augustin-de-Florina said, on august 2, 2016 at 3:37 pm

    Mda, e infractiune sa spui ca esti romana, sa spui ca esti crestin, sa ai logica, bun simt, sa fii darnic, sa ai familie, sa spui cuiva ca Hristos e Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu, sa spui cuiva ca avem suflet vesnic, tot ce-i valoros e astazi infractiune. Basca, nu mai ai voie nici sa spui ca negrul e negru si raul e rau… Lumea e pe duca!

    Apreciază

  9. acelas said, on august 2, 2016 at 3:39 pm

    hop-tzop si liberalii cu bratarile ..

    https://www.evz.ro/proiect-pnl-propune-arestul-in-weekend.html

    .

    Apreciază

    • pcmouse said, on august 2, 2016 at 7:17 pm

      era sa zic o prostie..mai astia nu mai stiu ce sa inventeze..e ceva fara de minte,,

      Apreciază

  10. octoviv said, on august 2, 2016 at 6:06 pm

    http://activenews.ro/stiri-social/Teologul-Laurentiu-Dumitru-crede-ca-Regina-Ana-ar-trebui-sa-aiba-parte-de-o-inmormantare-catolica-Toata-viata-a-trait-in-credinta-catolica-in-comuniune-cu-Roma-135494

    https://lavrentie74.wordpress.com/2016/08/02/exigente-canonice-la-inmormantarea-reginei-ana/

    […]
    Cele 5 fiice ale familiei regale au fost botezate și crescute în credința ortodoxă a tatălui, Regina Ana însă a trăit toată viața în comuniune cu Roma, în credința catolică. De altfel, o confirmare în plus vine din partea Casei Regale care în comunicatul emis precizează că Regina Ana „cu o zi înainte de moarte a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges„.

    ÎPS Calinic al Argeșului și Muscelului scria astăzi că fusese înștiințat de starea critică a Reginei Ana și orânduia cele necesare pentru înmormântarea din Catedrala cea nouă de la Curtea de Argeș.

    Firesc ar fi ca Majestății Sale să i se facă funerarii catolice și nădăjduiesc că așa va fi, ca să nu se mai inflameze iarăși și iarăși internetul care, după Sinodul din Creta, încă mai polemizează pe marginea exigențelor canonice legate de cununia ortodocșilor cu eterodocșii.

    Vă reamintesc că, după cazul Corneanu/Drincec, printre altele, Sinodul BOR a hotărât în ședința din 8-9 iulie 2008 că „nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte. Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni„.

    Nădăjduiesc că la Argeș, Regina Ana va avea parte de o slujbă de înmormântare catolică… dacă cununia sa cu regele Mihai a fost cu atâtea peripeții, măcar înmormântarea sa să nu fie animată de discuții interminabile în emisiuni de can-can unde orișicine își dă cu părerea despre orice.

    … ca să fiu mai explicit, parcă e prea mult să le auzim pe doamnele care-și fac veacul pe la tv cum își dau cu părerea despre hotârârile Sinodului BOR din 8-9 iulie 2008, despre normalitate și anormalitate, despre acrivie și iconomie… Ar fi prea mult!
    […]

    Apreciază

  11. Ioan said, on august 2, 2016 at 7:43 pm

    Uitati ce fac iudele:

    http://stirileprotv.ro/stiri/stirileprotv-special/manastirea-curtea-de-arges-necropola-regilor-romaniei-regina-ana-va-fi-inmormantata-aici.html

    Cum sa fie inmormantata o biata eretica intr-o catedrala ortodoxa? Cum sa i se faca o slujba ortodoxa in moment ce ea a murit in credinta ei cea rea?

    „Se va savarsi o slujba ortodoxa, cu preot ortodox, la Curtea de Arges. Alte slujbe, catolice, se vor face la Bucuresti”, a declarat Caliopie Ichim, consilier eparhial.

    Înmormântarea reginei se va face conform unui protocol încheiat între Casa Regală şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

    „În urmă cu vreo doi ani se vorbea despre boala Majestăţii sale, dar faptul că trecuse atâta timp mă făcuse să sper că va apuca cel puţin aniversarea vârstei de 93 de ani, care este în septembrie. Iată că nu a avut parte de împlinirea frumoasei vârste pe care eu i-o doream din tot sufletul. Faptul că este de religie catolică impune probabil o slujbă făcută de reprezentantul bisericii catolice din România, aşa mi se pare firesc. Pot să vă spun că la înmormântarea Reginei Elisabeta, care trecuse la ortodoxism, s-a făcut atât slujbă protestantă, cât şi slujbă ortodoxă, deci ambele tipuri de slujbă, una în Bucureşti, cealaltă la Curtea de Argeş. Cred că în cazul Reginei Ana va fi o slujbă romano-catolică, deşi la momentul căsătoriei sale Papa Pius al 12-lea a excomunicat-o pentru refuzul său de a se căsători în rit catolic şi a-şi boteza copiii catolic. După cum ştiţi, toate cele cinci principese sunt botezate ortodox. Din ce am auzit eu, mormintele sunt gata, se află la un demisol, exact unde trebuie să fie o necropolă regală organizată după toate regulile unui astfel de aşezământ şi partea de morminte este gata. Mai sunt alte lucrări conexe pe partea de mobilier”, a declarat managerul muzeului din Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache, pentru Mediafax.

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/regina-ana-va-fi-inmormantata-la-catedrala-episcopala-si-regala-din-curtea-de-arges-424433

    Apreciază

  12. Ioan said, on august 2, 2016 at 7:44 pm

    Si din seria rataciri:

    Cititi ce scrie ereticul Calinic Argeseanul despre ereticii papistasi:

    „Episcopul Gherasim, aproape în fiecare an, în iulie, trăgea câte-o raită prin Germania. Locul predilect era Regensburg, la un Institut Teologic Catolic cu privirile îndreptate spre Est. Acolo veghează încă, voios şi cu deplină vârtoşenie ecumenică, Albert Rauch, un „român ortodox”, cum îl putem numi, alături de Wilhelm Nysen de la Koln, un alt iluminat, savant şi om de geniu, care a scris Imnul cel mai frumos din lume, adresat României, prin cartea sa: Pământ cântând în imagini.

    Aceşti doi uriaşi ai spiritului, pot fi numiţi sfinţi, încă din viaţă.”

    http://www.eparhiaargesului.ro/arhieparg/index.php/stiri-evenimente-din-eparhia-argesului/5789-generosul-vladica-si-rabojul

    Ce spune basilica despre papistasul Albert Rauch:

    http://basilica.ro/un-prieten-al-ortodoxiei-si-un-slujitor-al-unitatii-crestine/

    Acesti episcopi ecumenisti sunt adevarate iude si oricine va face ascultare de acestia va merge in iad.

    Nu exista nici un fel de indreptatire.

    Nu poti spune eu sunt ortodox, nu ma intereseaza ca episcopul e eretic si ca Dumnezeu il va judeca.

    Inlocuieste numele lui Calinic Argeseanul cu numele oricarui eretic si vei intelege lesne.

    Cum suna: ”Întâi pomenește, Doamne, pe Arhiepiscopul nostru Nestorie pe care-l dăruiește sfintelor Tale biserici în pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului Tău”?

    Ce preot intreg la minte va pomeni un eretic?

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on august 2, 2016 at 9:59 pm

      Buna ideea ta, o sa o dezvolt:

      „Cum suna: ”Întâi pomenește, Doamne, pe Arhiepiscopul nostru Nestorie pe care-l dăruiește sfintelor Tale biserici în pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului Tău”?”

      Apreciază

  13. NIMENI said, on august 3, 2016 at 2:05 pm

    el,
    din pacate am castrat-o …mi-a parut rau dar nu am gasit un fante, macar o data daca o vedeam cu pisoi …
    Poate ma indrumi cum sa postez poze cu Micka

    Apreciază

    • el said, on august 3, 2016 at 6:26 pm

      NIMENI

      foarte frumos nume Micka ! imi place.
      rau ai facut, au si ele vietisoarele lor si noi n-ar trebui sa silim natura impotriva firii ei. daca ai sti ce frumoasa e o pisica cu puii mici si cata bucurie aduc ,iar puii mici de pisica e o binecuvantare si un dar sa-i ai in preajma cat sunt mici, sunt dragalasi si minunati, cum se joaca ei si se bucura de viata si de noile lor „descoperiri”: 🙂
      si Sf Paisie Aghioritul a avut mereu pisici si le iubea, chiar lauda pisica ca mama si o dadea exemplu de curaj si daruire. avea odata o pisica cu blana atat de frumoasa si prin ea a facut pe un ateu care nu credea in Dumnezeu sa se schimbe cand rugandu-se la Hristos sa.i deschida aceluia inima sa vada adevarul prin intermediul frumusetii Creatiei i-a zis : ” cum sa nu fie Dumnezeu fiule, ia uite ce lucuri MINUNATE a facut . vezi blana pisicii mele cat de frumoasa este , nici regina Friedericke nu a avut o haina asa de frumoasa !”.

      eu n-am castrat motanul, dar nu prea cred ca-i pasa lui ( am dedus eu dupa cum am observat ca nu da nici o atentie pisicii vecinului meu care este foarte frumoasa si necastrata). e el cam egoist si posesiv si „insemneaza” totul cand ii tuna, dar nu pot sa ma supar pe el pt. astfel de mici inconveniente.

      Apreciază

  14. NIMENI said, on august 5, 2016 at 9:40 am

    ….. cel mai necajit pisoi, ciufulitul care se roaga de om sa-l ajute!
    Daca vrei sa o cunosti pe Micka, cum fac sa postez fotografii?

    Apreciază

    • el said, on august 5, 2016 at 6:22 pm

      NIMENI

      nu e bine sa publici de pe calculatorul personal./cat despresa faci domenii personale gen Picassa pe net nu sunt de accord.

      lasa asa, STIU ca Micka ta e minunata !

      in fiecare zi BINECUVINTEZ pe Dumnezeu sii II MULTUMESC cu caldura din toata inima pentru ca a facut Zidirea Sa atat de MINUNATA …si ai sa razi…MA ROG sa miluiasca (si) necuvantatoarele !!

      pana al venirea Mantuitorului Hristos CINE a fost ales sa „rascumpere” pacatele poporului in JERTFE? Raspuns = NEVINOVATII!!! Singurii de atunci = ANIMALELE ! Omul era SPURCAT ONTOLOGIC pein ACderea Lui Adam pana la Hristos .
      De aceea primea Dumnezeu SINGURA jertfa si ardere de tot CURATA POSIBILA atunci pentru CURATIREA poporului animale,… oamnii ERAU SPURCATI de CADEREA lui Adam!

      Sa ia aminte toti DOBITOCII omenesti care dispretuiesc acsete fapturi MINUNATE date lor de Dumnezeu si pentru care VOR DA SOCOTEALA!!

      ar trebui sa ne amintim ca animalele sunt NEVINOVATE si MUCENICII fara grai ai Caderii omului !
      sufera NEVINOVATI FIIND pentru DEZORDINEA adusa in Creatie si in lumea vazuta de CADEREA omuui !

      LE SUNTEM DATORI !!!

      nici eu nu public poze cu motanul meu desi il iubesc foarte mult..

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.