SACCSIV – blog ortodox

A facut bine IPS Teodosie ca si-a scos Crucea de la gat la DNA?

Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 13, 2016

   Iata ce putem citi la Teodosie al Tomisului şi-a scos crucea la DNA de pe EVZ:

Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, s-a despărţit ieri de crucea arhierească pe care o poartă la gât pentru a trece prin detectorul de metale de la intrarea în sediul DNA.

Slujitorul Domnului a fost audiat de procurorii anticorupţie în calitate de martor, în dosarul privind redactarea unor lucrări ştiinţifice de către deţinuţi. Teodosie este cel care a coordonat o carte scrisă de Gigi Becali în detenţie, cu titlul „Muntele Athos. Patria Ortodoxiei”. După ce a dat cu subsemnatul preţ de o oră, ÎPS Teodosie nu a dorit să facă declaraţii şi în faţa jurnaliştilor. A vorbit în numele său avocatul, care a spus că Teodosie a dat o declaraţie în calitatea de martor cu privire la „binecuvântarea dată pentru o carte” şi că nu îi este teamă de anchetă.

   Comentariu saccsiv:

Daca trecea cu Crucea, piuia detectorul. Asa ca l-au pus s-o scoata, ca sa vada daca mai piuie. Ca daca mai piuia, poate ca avea vreun Kalashnikov sau vreo maceta pe sub sutana.

Articolul nu ne spune daca si-a pus-o la loc dupa ce a trecut de detector sau doar la iesirea de la DNA.

Ce se intampla daca n-o scotea? Tam tam si apoi perchezitie corporala. Nu cred ca riscau o interventie in forta pentru a i-o smulge de la gat. Dar multa vorbarie s-ar fi iscat. Ce ar fi rezulta din acest tam tam? Cred ca mass-media cadea in plasa si n-ar fi ratat relatarea evenimentului si astfel avea loc o extraordinara promovare a unei marturisiri.

Sa ne amintim ca in instanta fiind, Gigi Becali a refuzat sa jure pe o Biblie protestanta. Si nu doar ca n-a patiti nimic dar i-au mai si determinat sa inlocuiasca Bibliile:

Gigi Becali, juratul pe Biblie si razganditul. Cum s-a transformat latifundiarul din martor in acuzat printr-o declaratie

Nu ca ar fi bine sa juri, dar asa, ca chestie.

Sa ne amintim si de:

Mucenicul rus EVGHENIE RODIONOV, cel DECAPITAT deoarece n-a vrut sa-si dea jos Crucea de la gat …

Iata si comentariul fratelui el postat la 12 iulie – Cuviosul PAISIE AGHIORITUL: „Poate veţi apuca să trăiţi şi voi multe din semnele scrise în Apocalipsă”:

Parintele Adrian Fageteanu a fost batut CRUNT si i se arunca Cruciulita la gunoi…el se scula de jos zdrobit de pumnii si picioarele calailor si isi recupera Crucea din gunoi, a durat multa vreme „jocul”, pana cand si indracitii aia s-au saturat si l-au lasat in pace cu Crucea lui la gat cu tot.

Ierarhul asta ce „obligatie” a avut sa-si scoata Crucea de la gat? si pe viata si pe moarte sa fi fost , MUREA MUCENIC daca NU ceda…asa ce sa zicem? ….DNA e mai tare ca un ierarh roman____caruia s-a dat la Hirotonia lui DEPLINA toata puterea in cer si pe pamant sa lege si sa dezlege !!! JALNIC fratilor !

Dumnezeu sa ne freasca de CADERE !

 

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Andrei said, on iulie 13, 2016 at 8:55 am

    O țară tristă, cu oameni triști și goi, dar în care încă n-a pierit nădejdea în Dumnezeu. Este greu să judecăm fapta ÎPS, dar ar fi fost de apreciat să urmeze exemplele de mai sus…

    Apreciază

  2. mishuleu said, on iulie 13, 2016 at 8:58 am

    In afara faptului ca se simte cu musca pe caciula la cate a operat pana acum nici nu are el vreo treaba cu ce reprezinta ortodoxia. Cat il mai tine bunu Dumnezeu se joaca de-a credinta ortodoxa pe la noi.

    Apreciază

  3. catalin_b said, on iulie 13, 2016 at 9:05 am

    Nu știu, chiar, în ce măsură poate fi judecat Înaltul Tomisului pentru că și-a scos Crucea de la gât la cererea oficialităților nu de a se lepăda de dreapta credință, ci doar ca să poată trece, temporar, de detectorul de metale, urmând ca, imediat după aceea, să și-o poată repune la loc. Înaltul Tomisului s-a conformat atât datorită lipsei de semnificație a acestui gest din punctul de vedere al mărturisirii, cât și pentru a evita o percheziție corporală impudică la adresa unui ierarh, care, cu siguranță, ar fi generat glume deocheate din partea unora, adică i-ar fi smintit pe aceștia. Comparația cu mărturisirea Părintelui Adrian Făgețeanu este complet anacronică: solicitarea de depunere temporară a obiectelor metalice alături de detectorul de metale până după efectuarea controlului nu conține, în legea care o reglementează, nici o denigrare sau batjocură de vreun fel la adresa credinței. Părerea mea este ca să nu exagerăm acolo unde nu este cazul.

    Apreciat de 2 persoane

    • Ștefan said, on iulie 13, 2016 at 10:33 am

      @catalin_b
      Ai dreptate întru totul. Începem să ne legăm de niște chichițe pentru a arunca cu noroi.

      Apreciază

      • saccsiv said, on iulie 13, 2016 at 11:29 am

        Ștefan

        Oricum IPS Teodosie e o mare varza dupa Sinodul din Creta. N-ai cu ce noroi sa mai arunci in el, caci e deja plin de smoala.

        Discutia era asa, mai mult de principiu, cu dezvoltarea: crestinii ce ar trebui sa faca cand li se cere sa-si dea jos crucea de la gat?

        Apreciază

      • Ștefan said, on iulie 13, 2016 at 9:54 pm

        @Saccsiv
        Eu,ca și @catalin_b, m-am referit strict la această situație, când IPS Teodosie și-a scos curcea de la gât pentru a trece prin detectorul de metale. Nu poți considera această situație ”lepădare”. Să rămânem cu picioarele pe pământ și să discutăm cazurile cu adevărat grave. Pe acest blog, până acum cel puțin, nu s-a vorbit doar așa ”de amorul artei”, ca să ”vorbim vorbe”. Dar comentariul lui ”el” cât și comparația cu ce i s-a întâmplat Părintelui Adrian Făgețean este cel puțin deplasată. Cât privește greșelile ierarhilor și ale oamenilor în general, nu suntem noi în măsură să le judecăm. Să ne dezicem de acțiunile lor DA, dar nu-i judecăm, căci Unul este Judecător, Domnul Iisus Hristos.

        Apreciază

      • saccsiv said, on iulie 14, 2016 at 6:26 am

        Ștefan

        Deplasat e comentariul tau.

        Apreciază

    • el said, on iulie 14, 2016 at 1:03 am

      catalin_b

      comentariul meu l-am facut cand inca nici nu stiam in ce context si cine este ierarhul care si-a dat Crucea jos de la gat. Desigur ca asta nu e lepadare de Hristos , poate ca avea si o cruce a lui ascunsa, cruciulia personala de la gat si nu numai pe cea EVIDENTA episcopala, a RANGULUI sau si desigur ca aceasta Cruce episcopala nu o poarta nonstop, decat in conditii publice cand se arata corespunzator cu rangul sau.

      M-as fi bucurat insa chiar si asa, acum ca am aflat in ce context a facut acesta, sa le zica HOTARAT jigodiilor de la DNA ca el e EPISCOP al Lui Hristos si pentru Hristos de la care a primit HARUL/RANGUL sau NU SE CADE sa-si injoseasca pentru contingente lumesti josnice RANGUL sau primit prin UNGERE de la Duhul Sfant! Nu cred ca JIGODIILE ar fi cartit/s-ar fi opus mai mult, JIGODIILE sunt LASE si GUNOAIE, dracii se tem CUMPLIT de clericii cu har care marturisesc, pana si dracii din jigodiile omenesti…. si el NU PENTRU EL ci pentru Hristos se cadea sa arate mai multa cinste Rangului sau primit in dar de la Duhul Sfant si Crucii sale. Asa el nici macar nu a incercat sa se opuna/explice de ce NU e cazul sa o scoata. Aunci daca facea asa NU MAI VUIAU incantate CACASTORILE mass-media , ci isi inchideau pliscul ploestite ca si cum nimic nu s-a intamplat, ca sa nu arate ca iata nu pot sa faca cacanarii orice vor cu un episcop, ca li se da si peste bot la obraznicia lor, nimeni nu mai afla „amanunte” din acestea( nu mai aveau inca un motiv sa arunce cu CACATUL din sufletele lor SPURCATE in Biserica pe motiv de slabiciuni ale clerului) si nieni nu stia cum si-au luat-o peste bot jigodiile acolo! Le rupea/inchidea pliscul Teodosie daca facea asa !

      Si problema cea mai mare, cea arata de @Ioan, oricum le ramane : ca acesti episcopi NU marturisesc Ortodoxia nici macar acum dupa „oficializarea ” ecumensimului prin Sinodul APOSTAT din Cipru, ci sunt slugi plecate ecumenismului, poate ca nu atat din convingere …dar macar din prostie si/sau lasitate cum e cazul lui IPS Teodosie.

      Apreciază

  4. Partizanu said, on iulie 13, 2016 at 9:24 am

    Iertare fratilor. Habar nu aveti pe ce lume traiti. Nu zic ca SPAGOVEANU e basma curata ba din contra e acel slujitor care la vindut pe HRISTOS pentru o punga de arginti. Cautati si voi gradele de rudenie a lui SPAGOVEANU cu DANA NASTASE (hirotonia lui facindu-se in mandatul lui NASTASE TIGANUL ca sa puna capat batjocori MASONERIEI prin acel film a lui Misa in BISERICA cu hramul ARHANGHELULUI MIHAIL si GAVRIL din C-ta „Capela militara”). Dumnezeu nu doarme. Problema se pune daca procurorul e MASON. E un inceput bun.

    Apreciază

    • Nicoleta said, on iulie 13, 2016 at 11:48 am

      Partizane, si alti „crestini” de pe la noi, incetati sa mai loviti preotii (de orice grad) pe internet, ca mai mult paguba va faceti. Daca vreti sa faceti ceva constructiv, mergeti la Bisericile in care predica si acolo spuneti ce aveti de spus, in fata tuturor celor prezenti, iar castigul va fi cu mult mai mare pentru noi. Altfel, la modul in care „operati” acum, au de castigat doar sectantii si antihristii. Nu mai zic de legiunile iadului care dantuiesc de bucurie la fiecare vorba (piatra) aruncata de voi pe „taramul lor” – internetul.

      Treziti-va fratilor, ca nu asa se duce lupta cea buna!

      Apreciază

  5. isa said, on iulie 13, 2016 at 9:24 am

    mass-media nu cadea in plasa, ci abia astepta un motiv sa mai aunce cu pietre

    Apreciază

  6. alex said, on iulie 13, 2016 at 10:21 am

    http://stirileprotv.ro/stiri/international/un-nou-conflict-global-pe-cale-sa-izbucneasca-mesajul-chinei-pentru-sua-pregatiti-va-de-o-confruntare-militara.html din ce in ce mai rau fratiilor pe langa razboiul duhovnicesc s-ar putea sa avem si unul fizic

    Apreciază

  7. Ioan said, on iulie 13, 2016 at 11:09 am

    Ce mai conteaza ca si-a scos crucea de la gat in situatia in care nu l-am auzit sa vorbeasca nimic despre actele eretice semnate in Creta. Ce mai conteaza? Daca nu isi scotea crucea de la gat aceasta nu il facea automat marturisitor. Tacerea lui in privinta Cretei afecteaza milioane de suflete si devine astfel un tradator.

    Ne impiedicam in lucruri marunte scapand esentialul.

    Frati ortodocsi voi chiar nu sunteti constienti de gravitatea situatiei in care ne aflam si de apostazia, caderea in erezie a ierarhilor si a celor care ii urmeaza? Este acesta un lucru de joaca?

    Situatia e cu mult mai grava decat in 1924 cand s-a facut schimbarea calendarului.

    Acum e vorba de erezie pe fata.

    Acum ereticii imbracati in vesminte arhieresti sau in sutane prin silnicie, amenintari si caterisiri ii prigonesc acum pe adevaratii pastori ortodocsi.

    Ei spun adevaratilor pastori: „taci, nu vorbi, nu cauta sa alarmezi lumea.”

    Multi dintre cei care poarte engolpioane si paterite au devenit slujitorii satanei.

    Nu rugaciunea in singuratatea camerei noastre salveaza credinta ortodoxa. Aceasta inseamna egoism curat. Este ca si cum ai auzi o fata cum striga dupa ajutor afara, in miez de noapte, iar tu te afunzi in rugaciune si spui: „Doamne, ajut-o Tu pe fata aceasta!!” Si dupa o astfel de rugaciune prelungita, cand afara s-a asternut tacerea te ridici satisfacut de tine si de starea „minunata” de „rugator” in care te afli.

    Fratilor, intelegeti ca aceasta este ipocrizie si fatarnicie si anume sa taci atunci cand credinta ortodoxa e primejduita.

    Nu iti odihni constiinta prin faptul ca te rogi pentru luminarea ierahilor cazuti si nu mai e nevoie sa faci nimic.

    Rugaciunea este fapta.

    Luati imediat legatura cu duhovnicii vostri ortodocsi si intrebati-i ce aveti de facut? Practic ce aveti de facut.

    Sa citim cuvintele sfantului Teodor Studitul:

    „Sa nu spui: <>. Nicidecum, maica! Fiecare dintre noi a luat putere de la Dumnezeu – si barbat si femeie, si tanar si batran – ca sa se lupte pana la sange pentru dumnezeiasca lege si pentru credinta noastra ortodoxa. Si nu ne va fi de ajuns spre apararea noastra caderea aproapelui. Cati si cate nu au fost in vremurile de mucenicie pentru Hristos de mai inainte? Si putini si putine, ca sa nu le zic pe nume una cate una, sunt cele care au dobandit cununa luptei. Asadar, lor asemanandu-te, rogu-te, stai si tu cu barbatie! “Caci pentru Hrisos“, zice, “mijlocim ca si cum Dumnezeu v-ar ruga prin noi” (II Cor. 5, 20). Da-ne si tu in schimbul cuvantului rugaciunile tale ca si noi, smeritii, sa intampinam in urma ta pe sfintii nostri Parinti care s-au incununat.” (Scrisoarea 142 – Unei egumene)

    „De aceea, iti amintesc sa nu te schimbi nicidecum din statornicia ta, intarindu-te pe stanca neclintita a Ortodoxiei, nici sa te infricosezi degraba si sa te indoiesti din pricina caderii unora, fie mireni, fie monahi, si care parca sunt ceva desi nu sunt nicidecum. Caci unii ca acestia sunt frati mincinosi, apostoli mincinosi, “avand infatisarea dreptei credinte, dar tagaduind puterea ei“ (2 Tim.3, 5). Multi paruti intelepti si arhierei la aratare si paruti sfinti, [care au trait] in vremurile de demult, au fost osandit.” (Scrisoarea 156 – Patricienei Irina)

    „Caci porunca Domnului este a nu tacea in vremea primejduirii credintei. Caci zice: “Graieste si nu tacea“ si: “Daca se va da deoparte, nu va binevoi sufletul Meu intru el” (Avac.2, 4) si: “Daca acestia vor tacea, pietrele vor striga” (Lc. 19, 40). Asa incat, atunci cand e vorba despre credinta, nu trebuie a spune: <>. Vai! Pietrele striga, si tu taci si esti fara de grija? Firea cea nesimtitoare l-a ascultat pe Dumnezeu si tu te clatini? Ceea ce nu a fost insufletit, nici i s-a cerut socoteala la judecata, temandu-se ca de o porunca, glasuieste, iar tu cel ce va sa dai seama inaintea lui Dumnezeu in ceasul cercetarii chiar si pentru un cuvant desert, desi vei fi intrebat spre a da socoteala, spui ca unul fara de minte <>. “Acestea“, o, stapane, zice Pavel, “le-am infatisat din pricina voastra, in ce ma priveste pe mine si pe Apollo, ca sa invatati a nu cugeta, in ce ne priveste, mai presus de ceea ce s-a scris” (cf. I Cor. 4, 6). Asa incat chiar si saracul e lipsit de orice aparare in ziua judecatii si va fi osandit ca unul care acum nu graieste, caruia si osanda ii va fi sigura, fie si numai pentru acest lucru – [ca sa nu mai vorbim] de vreunul din cei de sus pana la cel ce poarta coroana.” (Scrisoarea 425 – Logofatului Pantoleon)

    „Sa stam, dar, in Domnul cu mai multa tarie, va rog, neinfricosandu-ne de nimic din partea celor potrivnici. Oare marturisirea noastra sta in cei cazuti, incat prin statornicia acestora sa fim intariti, iar prin caderea lor sa fim clatinati? Sa nu fie! Noi [nu ne bazam] nici pe acestia, nici pe altii. Hristos e temelia noastra intru Care stam, intru Care ne lauda, zicand cu Pavel: “Cine ne va desparti de dragostea lui Dumnezeu? Necazul sau stramtorarea, sau foamea, sau prigoana, sau golatatea, sau primejdia, sau sabia? Caci si intru toate acestea preabiruim prin Cel Ce ne-a iubit pe noi” (Rom. 35, 37). Astfel, cel care nu e gata de bataie, [acela] nu se lupta pentru Hristos, nu poate sa fie crestin. Nu in zadar sunt luptele mucenicilor, chinurile, nevointele. Nu cumva nu sunt de un trup cu noi? Nu cumva nu s-au ostenit fiind aruncati sub atatea pedepsiri? Nu cumva nu au fost ingreuiati incat nici nu mai nadajduiau in viata, precum zice Apostolul (cf. II Cor. 1, 8)? Dar prin frica de pedepsele vesnice si prin dorirea rasplatirilor ceresti, ca niste intelepti, au ales mai degraba moartea trupului decat pe cea vesnica. Au rabdat, nu s-au infricosat, nu au fost loviti de groaza. Si zugravindu-si in minte pe cele viitoare ca prezente, s-au dedat cu bucurie la chinuri, socotind multa patimire ca dar. “Caci noua ne-a fost daruit pentru Hristos nu numai a crede in El, ci si a suferi pentru El” (Flp. 1, 29). Si in alta parte: “Caci prin multa cercare a necazului este prisosul lor de har” (II Cor. 8, 2). Asa s-au bucurat, asa s-au veselit cand au patimit pentru Hristos toti sfintii.

    Sa gustam si noi, iubitilor, din dragostea lui Hristos, sa umblam pe urmele sfintilor, sa nimicim impatimirile fata de veacul acesta. Nu avem aici cetate statatoare (cf. Evr. 13, 14). Ierusalimul cel de sus este patria si cetatea noastra. O, barbati puternici cu Duhul, o fii ai lui Dumnezeu (caci nu ale mele smeritului si pacatosului sunt aceste cuvinte), sa nu plecam genunchii, chiar daca toti s-ar schimba – ceea ce sa nu fie – ci, noi, ca unii intariti odinioara de Dumnezeu, si acum sa luptam de unii singuri. Cu noi este Dumnezeu, toti sfintii cei din veac, cu noi e Rasaritul si Apusul.
    (Scrisoarea 223 – Fiului Naucratie)

    (Sfantul Theodor Studitul Sfantul Ioan Gura de Aur Sfantul Amfilohie de Iconium – Dreapta credinta in scrierile Sfintilor Parinti. Vol. 1, editura Sophia)

    Profetia Sfantului Anatolie al Optinei: http://ortodox.md/profetia-sfantului-anatolie-al-optinei-despre-vremea-cand-ereticii-vor-pune-mana-pe-biserica-2/

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 13, 2016 at 11:32 am

      Ioan

      Eu cred ca cei de pe aici suntem constienti.

      Apreciază

    • Nicoleta said, on iulie 13, 2016 at 12:06 pm

      „Ne impiedicam in lucruri marunte scapand esentialul.”

      Ioane, dupa cum vad, pentru tine crucea este un lucru marunt. Tocmai ce ai scris cu manuta ta. Si mai strigi in gura mare ca esti crestin. Nici macar nu ti-am mai citit comentariul. Daca acest nefericit ar fi luptat pentru crucea lui, tot ceea ce facuse el anterior ar fi fost iertat.

      CRUCEA ESTE TOTUL FRATILOR! ESTE VIATA NOASTRA. FARA EA NU EXISTAM!

      Apreciază

      • Ioan said, on iulie 13, 2016 at 2:16 pm

        Nicoleta bati campii. Unde am spus asa ceva? De ce rastalmacesti cuvintele mele?

        Citi eretici nu au cruce? Purtarea la gat a crucii ii mantuieste? Spune. Mantuieste?

        Bineinteles este foarte important sa purtam cruce, dar ma refeream in mod special la cazul Teodosie. El daca nu isi revine ramane in apostazie. Si ce mai conteaza daca isi pune cruce sau si-o da jos de la gat? Ce importanta mai are?

        Stiai Nicoleta ce spune Sfântului Ciprian de Cartagina referitor la eretici?

        Citeste Nicoleta:

        „asemenea oameni (cei născuţi în erezie), chiar dacă au fost ucişi în numele credinţei lor, nu-şi vor spăla nici cu sânge greşelile lor. Vina dezbinării e gravă, de neiertat, şi suferinţa n-o poate purifica. Nu poate fi martir cel ce nu este cu Biserica. (…) Nu pot rămâne cu Dumnezeu cei ce nu vor să fie uniți cu Biserica lui Dumnezeu. Chiar dacă vor arde pe rug sau vor fi daţi fiarelor sălbatice, aceea nu va fi coroana credinţei, ci pedeapsa trădării, şi nu sfârşitul glorios al celui cu virtute religioasă, ci moartea din disperare. Unul ca aceştia poate fi ucis, dar nu poate fi încoronat. Mărturiseşte că e creştin, ca şi diavolul care adesea minte că e Hristos, căci Însuşi Domnul ne atrage luarea-aminte şi zice: «Mulţi vor veni în numele Meu spunând: Eu sunt Hristos, şi pe mulţi vor înşela.» După cum el nu e Hristos, chiar dacă înşeală cu numele, la fel nu poate fi creştin cine nu rămâne în Evanghelia lui Hristos şi a adevăratei credinţe.”

        Sinodul de la Laodiceea: «Nici un creştin nu se cuvine să părăsească pe martirii lui Hristos şi să se ducă la pseudomartiri, adică la ai ereticilor sau la cei ce mai înainte au fost eretici; căci aceştia sunt străini de Dumnezeu. Deci cei ce se vor duce la dânşii să fie anatema. »(Laodiceea canon 34)

        Asadar nici viata daca si-o da un eretic nu are importanta inaintea lui Hristos daca a murit in erezie. Nu numai faptul ca nu renunta sa poarte cruce la gat, viata lui nu conteaza si nu e martir daca s-a incapatanat in erezie. Sti tu ce este hula impotriva Duhului Sfant?

        Sfantul Nicolae Velimirovici spune:

        „Ai citit în Evanghelie aceste spuse ale lui Hristos: tot păcatul şi toată hula se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu li se va ierta oamenilor nici în lumea aceasta, nici în cealaltă. Şi întrebi: ce este hula împotriva Duhului Sfânt? Este hula împotriva adevărului şi vieţii care este de la Dumnezeu Duhul Sfânt. Necredinciosul, care urăşte şi prigoneşte adevărul lui Dumnezeu, huleşte împotriva Duhului. Sinucigaşul, care urăşte şi ucide viaţa din sine, huleşte împotriva Duhului. Fiindcă Duhul este numit Duhul adevărului şi Dătătorul de viaţă, în Evanghelia după Ioan scrie că Domnul Hristos l-a numit de trei ori pe Duhul Sfânt Duhul Adevărului (14, 26; 15, 26; 16, 13). Deci, cine tăgăduieşte şi batjocoreşte adevărul tăgăduieşte şi batjocoreşte pe Duhul Sfânt, tăgăduieşte şi batjocoreşte pe Dumnezeu, Care e duh şi adevăr.

        „De ce nu poate fi iertat acest păcat”, întrebi, „în vreme ce orice alt păcat poate fi iertat? Iată, lui Zaheu i s-a iertat iubirea de averi, femeii păcătoase i s-au iertat păcatele trupeşti, tâlharului de pe cruce i s-au iertat tâlhăriile şi multor altora li s-au iertat multe alte păcate. Şi atunci, de ce să nu fie iertată şi tăgăduirea adevărului, necredinţa, batjocorirea lui Dumnezeu Duhul?” Fiindcă la cei ca primii pomeniţi este ruşine şi pocăinţă, pe când la ceilalţi, nu. Cei dintâi, chiar dacă păcătuiesc, reînnoadă legătura cu Dumnezeu prin ruşine şi pocăinţă – dar la cei din urmă toate legăturile cu Dumnezeu sunt rupte, şi omul necredincios s-a depărtat nemărginit şi deplin de Dumnezeu. La cei dintâi este slăbiciune, la cei din urmă, îndărătnicie. La cei dintâi, sufletul călătoreşte prin întuneric, însă măcar doreşte lumina. La cei din urmă, sufletul călătoreşte prin întuneric şi numeşte întunericul lumină. Când omul nu are nici cea mai mică voinţă să se mântuie, Dumnezeu nu vrea să-l mântuie cu de-a sila.”(Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi: scrisori misionare, Editura Sophia – Press, 2002, p. 39)

        Nu trebuie sa fim fanatici si sa ne luam dupa mintea noastra proasta si intunecata.

        Noi trebuie sa citim scrierile Sfintilor Parinti si sa urmam exemplul lor.

        Sfantul Vasile cel Mare spune:

        „De cei care arată că mărturisesc credinţa ortodoxă, dar sunt în unire cu cei care i se împotrivesc, dacă după mustrare nu vor întrerupe această unire, de aceia trebuie nu numai să te desparţi, dar nici fraţi nu se cuvine să-i mai numeşti”

        Sfantul Teodor Studitul:

        “Hrisostom ii expune cu glas tare nu numai pe eretici, ci si pe cei care sint in comuniune cu ei ca vrajmasi ai lui Dumnezeu.”

        si in alt loc:

        „Dacă ar da cineva toţi banii lumii şi are părtăşie cu erezia, nu este prieten al lui Dumnezeu, ci vrăjmaş”

        Sfantul Marcu al Efesului:

        „Toţi Dascălii Bisericii, toate Soboarele şi toate Dumnezeieştile Scripturi ne îndeamnă să fugim de cei ce cugetă diferit şi să oprim comuniunea cu aceştia”

        Citeste Nicoleta cea care te-ai smintit ce faceau ucigasii papistasi oamenilor pe care ii socoteau ei eretici:

        „Asa zisilor eretici li se mai acorda o ultima „sansa” pe rug. Acestia puteau sa isi retracteze credinta si sa sarute crucea intinsa de un oficial al autoritatilor locale. Trebuie spus ca preotii, desi dadeau verdictul pedepsei capitale, nu participau la executii. O astfel de „confesiune” atragea mila calailor, iar victima era sugrumata inainte de a fi arsa. Daca invinuitul doar isi retracta credinta dar refuza sa sarute crucea, el era ars cu lemne uscate care sa permita un foc rapid si puternic.”

        http://www.descopera.ro/cultura/4481415-cainele-domnului-tomas-de-torquemada

        Ai citit Nicoleta care era ultima „sansa” a sarmanilor oameni? Vezi ce inseamna strambarea invataturii sanatoase?

        Apreciază

      • Ioan said, on iulie 13, 2016 at 2:39 pm

        Sfântul Tihon din Zadonsk (+ 1783) : ADEVARAȚII ȘI FALȘII CREȘTINI

        “– Creștinii care trăiesc fără frică de Dumnezeu, care nu fac adevărata pocaință și sunt lipsiți de roade aduc ei, oare, jertfa lui Dumnezeu?

        – Nicidecum.

        – Dar mulți dintre ei zidesc biserici, îmbracă evangheliile în aur și argint, cos veșminte pentru biserică, aduc lumânări și tămâie.

        – Cu nimic nu le folosesc acestea, fiindcă ei rămân neîndreptați și nepocăiți, fiindcă lui Dumnezeu, deoarece este Duh (v. Ioan 4, 24), nu îi bineplăcem decât prin jertfa duhovnicească, adică prin supunerea voii noastre față de voia Lui și prin celelalte roade ale credinței. Iar ei, deși fac faptele arătate mai sus, nu vor să-i aducă lui Dumnezeu jertfa ascultării, fără de care nimic nu Îi place lui Dumnezeu. Pe deasupra, mulți dintre ei clădesc biserici Domnului din piatra sau lemn, însă pe cele însuflețite le părăsesc sau, și mai rău, le strică. Evanghelia o împodobesc, dar de învățătura Evangheliei nici cu un deget nu vor să se atingă s.a.m.d. Mulți cos veșminte preoțesti și mai fac și altele, însă pe cei goi nu îi imbracă și, mai rău, îi despoaie pe alții și mai fac și alte nedreptăți.

        – Dar mulți merg la biserică ca să se roage, să Îl slăvească, să Îi cânte și să Îi mulțumească lui Dumnezeu!

        – Nici asta nu le folosește, fiindcă ei cu gura cântă și mulțumesc lui Dumnezeu, însă cu inima stau departe de El, precum spune Dumnezeu despre ei: se apropie de Mine poporul acesta cu gurile lor și cu buzele lor Mă cinstesc, dar inima lor departe stă de Mine (Matei 15,8) – și prin viața lor cea nelegiuită necinstesc și hulesc numele lui Dumnezeu.

        – Și atunci se află într-o stare primejdioasă?

        – Cu adevărat primejdioasă, fiindcă sunt supuși osândei veșnice dimpreună cu închinătorii la idoli, cu care deopotrivă se află în rătăcire și nu-L cinstesc pe singurul Dumnezeu, ci își jertfesc voința și sufletul păcatului și prin păcat diavolului – dacă nu se vor întoarce fără fățărnicie și nu se vor pocăi.

        – Și ei cred în Dumnezeu?

        – Nicidecum, căci credința adevărată face roade bune și de lucrurile rele se depărtează – iar ei Îl mărturisesc pe Dumnezeu, însă cu inima și cu faptele se leapadă de El, precum învață Apostolul(Tit 1, 14).”

        (dupa Profeții și mărturii creștine pentru vremea de acum, Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2008)

        Apreciază

      • Ionut said, on iulie 13, 2016 at 10:12 pm

        Nicoleta

        Nu te inteleg. Pe de o parte zici sa nu aruncam cu pietre, pe de alta…
        Crucea nu si-a scos-o ca o lepadare de credinta. Dupa ce a trecut de detector, si-a asezat-o din nou la gat.

        Apreciază

    • Nicoleta said, on iulie 14, 2016 at 12:29 pm

      Ioan said, on iulie 13, 2016 at 11:09 am

      – Vezi randul al 4-lea, afirmația scrisă de tine. Era vorba de cruce.
      Pe internet sânteți toți viteji. Un preot nu își dă crucea jos în veci. Nu mai amesteca istoria ereticilor și practicile lor cu situația unui preot ortodox. NU trebuia să își dea crucea jos. Asta nu înseamnă că trebuie să sărim la gâtul preoților tocmai pe internet. Am mai spus-o și o repet. Lupta cea bună nu se dă pe internet.

      Să știi Ioane că nu am nevoie de „lecțiile” tale pe internet. Cu mine nu faci propagandă. Încetează să mai scrii 10 mii de rânduri din cărți că nu ți le citesc. Ocupă-te mai degrabă de mândria ta care îți întunecă mintea și nu vezi dincolo de acest internet. Și cu asta am încheiat discuția cu tine, că ești obositor.

      Apreciază

      • el said, on iulie 14, 2016 at 7:00 pm

        Nicoleta

        mandria TA ii intuneca mintea!
        de la @Ioan AI MULTE DE INVATAT !

        Apreciază

      • Ioan said, on iulie 14, 2016 at 8:42 pm

        @ Nicoleta – Nu doream sa iti mai scriu nimic, dar ma vad silit de imprejurari. Ma acuzi de faptul ca iau in deradere Sfanta Cruce. Departe de mine asa ceva!

        Ai ramas sarmana de tine fixata la un cuvant fara sa citesti intregul mesaj. Internetul a ajuns acum un mijloc de comunicare. Ti-am oferit un raspuns mai sus referitor la Sfanta Cruce si nu ma repet pentru ca vad nu intelegi lucruri elementare, din nefericire. Si imi pare rau ca iti spun aceasta.

        Spui: „Un preot nu își dă crucea jos în veci.”

        Te intreb: Teodosie se spala avand acel lant lung cu cruce la gat?

        Cum isi schimba hainele fara sa si-o scoata de la gat? Ma scuzi, dar cand se duce la toaleta ce face?

        Sa nu fim caraghiosi.

        Spui:

        „Încetează să mai scrii 10 mii de rânduri din cărți că nu ți le citesc.”

        Am postat din scrierile Sfintilor Parinti – daca le-ai fi citit, probabil alta era parerea ta.

        Aceasta e problema majoritatii si anume nu citesc pe Sfintii Parinti si vorbesc din mintea lor cea intunecata. Este foarte trist!!

        Sa ne lumineze Dumnezeu!!

        Apreciază

  8. Nicoleta said, on iulie 13, 2016 at 12:10 pm

    Eu ii astept pe cei de la Evenimentul Zilei sa imi faca dovada ca IPS Teodosie si-a scos crucea de la gat.
    VREAU SA VAD POZA SI FILMAREA!!

    Apreciază

    • el said, on iulie 15, 2016 at 2:34 pm

      cauta si vei gasi, vezi mai jos comentariul unuia care a vazut….

      Io said, on iulie 13, 2016 at 2:12 pm

      A arătat la RTV ca si-a dat crucea jos.
      Dar nici măcar nu a facut gesturi teatrale pt a o tine la gât, sa conformat prea usor.
      A pierdut o mare ocazie de a ne păcăli ca el este un mare susținător al CRUCII.”

      Apreciază

      • Nicoleta said, on iulie 18, 2016 at 9:23 pm

        Iertare, dar nu a zis „Am vazut”, ci „a aratat”. Cred ca este o diferenta. Ar trebui sa existe si filmarea, daca „cineva” a vazut, dar…, ia ghici, ia-o de unde nu-i. Are cineva filmarea?…

        PS – Mi se pare un lucru groaznic sa lovesti in public un preot deja cazut la pamant. Un om care face asta, nu este crestin. Si spun asta la modul general, nu personal.

        Cum ar fi fost ca Petru sa fie lovit dupa ce s-a dezis de Htistos?

        Apreciază

  9. Pr.Alexandru said, on iulie 13, 2016 at 12:19 pm

    Fratilor, vreau doar sa va spun ca recent am intrat intr-un penitenciar, iar la controlul de la intrare, nici nu am schitat vre-un gest de a-mi scoate Crucea pectorala si nici agentul de la poarta, cand am trecut prin zona detectorului de metale, vazand Crucea, nu mi-a cerut sa o scot de la gat, desi putea sa o faca.
    Dar poate una e intarea in penitenciar si alta la DNA. Doamne fereste pe toti, si de una si de cealalta !

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on iulie 13, 2016 at 1:19 pm

      Pr.Alexandru

      Detectoarele merg pe acelasi principiu si colo si dincolo, doar ca masurile la penitenciar sunt, cel putin la cele de maxima siguranta, cu mult mai drastice.

      Apreciază

    • Ionut said, on iulie 13, 2016 at 10:17 pm

      Eei, la DNA e cu tambalau, cu ziaristi, cu demonstratii de forta…

      Apreciază

  10. Ionut said, on iulie 13, 2016 at 12:31 pm

    In privinta gestului in cauza, sunt de aceeasi parere ca si catalin_b. Banuiesc ca nu o poarta tot timpul, o mai scoate din cand in cand (de exemplu, cand isi schimba vesmintele).
    In alta ordine de idei, ce altceva e DNA-ul decat un produs al unei clase politice profund corupte? A fost infiintat de Adrian Nastase. In ce alte tari procurorii au statut de magistrati, egali cu judecatorii, cand statutul lor, de fapt, ar trebui sa fie cel de avocat al acuzarii din partea statului?
    In loc ca DNA sa se ocupe de cazurile Petrom, Rosia Montana, Schweighopfer si multe altele asemenea, ce face? Se ocupa de cartea lui Gigi Becali si sicaneaza inalti ierarhi, macar asa, ca sa-si arate muschii si sa zica prostimea indobitocita: „Ce bine ca i-a chemat si pe astia!…”

    Apreciat de 1 persoană

  11. Ioan said, on iulie 13, 2016 at 1:04 pm

    Sa citim cuvintele sfantului Teodor Studitul:

    „Sa nu spui: <>. Nicidecum, maica! Fiecare dintre noi a luat putere de la Dumnezeu – si barbat si femeie, si tanar si batran – ca sa se lupte pana la sange pentru dumnezeiasca lege si pentru credinta noastra ortodoxa. Si nu ne va fi de ajuns spre apararea noastra caderea aproapelui. Cati si cate nu au fost in vremurile de mucenicie pentru Hristos de mai inainte? Si putini si putine, ca sa nu le zic pe nume una cate una, sunt cele care au dobandit cununa luptei. Asadar, lor asemanandu-te, rogu-te, stai si tu cu barbatie! “Caci pentru Hrisos“, zice, “mijlocim ca si cum Dumnezeu v-ar ruga prin noi” (II Cor. 5, 20). Da-ne si tu in schimbul cuvantului rugaciunile tale ca si noi, smeritii, sa intampinam in urma ta pe sfintii nostri Parinti care s-au incununat.” (Scrisoarea 142 – Unei egumene)

    „De aceea, iti amintesc sa nu te schimbi nicidecum din statornicia ta, intarindu-te pe stanca neclintita a Ortodoxiei, nici sa te infricosezi degraba si sa te indoiesti din pricina caderii unora, fie mireni, fie monahi, si care parca sunt ceva desi nu sunt nicidecum. Caci unii ca acestia sunt frati mincinosi, apostoli mincinosi, “avand infatisarea dreptei credinte, dar tagaduind puterea ei“ (2 Tim.3, 5). Multi paruti intelepti si arhierei la aratare si paruti sfinti, [care au trait] in vremurile de demult, au fost osandit.” (Scrisoarea 156 – Patricienei Irina)

    „Caci porunca Domnului este a nu tacea in vremea primejduirii credintei. Caci zice: “Graieste si nu tacea“ si: “Daca se va da deoparte, nu va binevoi sufletul Meu intru el” (Avac.2, 4) si: “Daca acestia vor tacea, pietrele vor striga” (Lc. 19, 40). Asa incat, atunci cand e vorba despre credinta, nu trebuie a spune: <>. Vai! Pietrele striga, si tu taci si esti fara de grija? Firea cea nesimtitoare l-a ascultat pe Dumnezeu si tu te clatini? Ceea ce nu a fost insufletit, nici i s-a cerut socoteala la judecata, temandu-se ca de o porunca, glasuieste, iar tu cel ce va sa dai seama inaintea lui Dumnezeu in ceasul cercetarii chiar si pentru un cuvant desert, desi vei fi intrebat spre a da socoteala, spui ca unul fara de minte <>. “Acestea“, o, stapane, zice Pavel, “le-am infatisat din pricina voastra, in ce ma priveste pe mine si pe Apollo, ca sa invatati a nu cugeta, in ce ne priveste, mai presus de ceea ce s-a scris” (cf. I Cor. 4, 6). Asa incat chiar si saracul e lipsit de orice aparare in ziua judecatii si va fi osandit ca unul care acum nu graieste, caruia si osanda ii va fi sigura, fie si numai pentru acest lucru – [ca sa nu mai vorbim] de vreunul din cei de sus pana la cel ce poarta coroana.” (Scrisoarea 425 – Logofatului Pantoleon)

    „Sa stam, dar, in Domnul cu mai multa tarie, va rog, neinfricosandu-ne de nimic din partea celor potrivnici. Oare marturisirea noastra sta in cei cazuti, incat prin statornicia acestora sa fim intariti, iar prin caderea lor sa fim clatinati? Sa nu fie! Noi [nu ne bazam] nici pe acestia, nici pe altii. Hristos e temelia noastra intru Care stam, intru Care ne lauda, zicand cu Pavel: “Cine ne va desparti de dragostea lui Dumnezeu? Necazul sau stramtorarea, sau foamea, sau prigoana, sau golatatea, sau primejdia, sau sabia? Caci si intru toate acestea preabiruim prin Cel Ce ne-a iubit pe noi” (Rom. 35, 37). Astfel, cel care nu e gata de bataie, [acela] nu se lupta pentru Hristos, nu poate sa fie crestin. Nu in zadar sunt luptele mucenicilor, chinurile, nevointele. Nu cumva nu sunt de un trup cu noi? Nu cumva nu s-au ostenit fiind aruncati sub atatea pedepsiri? Nu cumva nu au fost ingreuiati incat nici nu mai nadajduiau in viata, precum zice Apostolul (cf. II Cor. 1, 8)? Dar prin frica de pedepsele vesnice si prin dorirea rasplatirilor ceresti, ca niste intelepti, au ales mai degraba moartea trupului decat pe cea vesnica. Au rabdat, nu s-au infricosat, nu au fost loviti de groaza. Si zugravindu-si in minte pe cele viitoare ca prezente, s-au dedat cu bucurie la chinuri, socotind multa patimire ca dar. “Caci noua ne-a fost daruit pentru Hristos nu numai a crede in El, ci si a suferi pentru El” (Flp. 1, 29). Si in alta parte: “Caci prin multa cercare a necazului este prisosul lor de har” (II Cor. 8, 2). Asa s-au bucurat, asa s-au veselit cand au patimit pentru Hristos toti sfintii.

    Sa gustam si noi, iubitilor, din dragostea lui Hristos, sa umblam pe urmele sfintilor, sa nimicim impatimirile fata de veacul acesta. Nu avem aici cetate statatoare (cf. Evr. 13, 14). Ierusalimul cel de sus este patria si cetatea noastra. O, barbati puternici cu Duhul, o fii ai lui Dumnezeu (caci nu ale mele smeritului si pacatosului sunt aceste cuvinte), sa nu plecam genunchii, chiar daca toti s-ar schimba – ceea ce sa nu fie – ci, noi, ca unii intariti odinioara de Dumnezeu, si acum sa luptam de unii singuri. Cu noi este Dumnezeu, toti sfintii cei din veac, cu noi e Rasaritul si Apusul.
    (Scrisoarea 223 – Fiului Naucratie)

    (Sfantul Theodor Studitul Sfantul Ioan Gura de Aur Sfantul Amfilohie de Iconium – Dreapta credinta in scrierile Sfintilor Parinti. Vol. 1, editura Sophia)

    Profetia Sfantului Anatolie al Optinei: http://ortodox.md/profetia-sfantului-anatolie-al-optinei-despre-vremea-cand-ereticii-vor-pune-mana-pe-biserica-2/

    Apreciază

  12. Ion said, on iulie 13, 2016 at 1:51 pm

    Articolul este exagerat, sa ne fereasca bunul Dumnezeu sa judecam ierarhii nostri. Ei la judecata universala vor fi responsabili si ptr pacatele turmei pe care o pastoresc. Va rog din suflet sa nu le ingreunam sarcina lor si mai mult, sa ii aparam cat putem, atata timp cat nu s-a lepadat de ortodoxie in public si nu a invatat nimic cacodox eu zic ca nu are rost sa aruncam cu pietre in ei aiurea. Ma iertati va rog!

    Apreciază

  13. Io said, on iulie 13, 2016 at 2:12 pm

    A arătat la RTV ca si-a dat crucea jos.
    Dar nici măcar nu a facut gesturi teatrale pt a o tine la gât, sa conformat prea usor.
    A pierdut o mare ocazie de a ne păcăli ca el este un mare susținător al CRUCII.

    Apreciază

  14. ultimul mohican said, on iulie 13, 2016 at 2:57 pm

    Nici IPS Teodosie, nici Becali nu sunt fara pacat. Dar pentru ca IPS Teodosie a incercat sa-l ajute pe marturisitorul Becali, strict pentru asta, il apreciez.

    Apreciat de 1 persoană

  15. Iuliu said, on iulie 13, 2016 at 4:49 pm

    Daca pe Dna a deranjat Sf Cruce atunci e marturisire daca ramane in gat… daca metalul de la Sf Cruce a deranajat alta problema… Discernamant…

    Apreciază

  16. Liviu said, on iulie 13, 2016 at 7:38 pm

    Aceasta este procedura PENTRU TOTI. Nu avea nimic de ascuns Inaltul. Tocmai ca a demonstrat cs intra CURAT si nu are nimic de ascuns. Nu s-a lepadat de Hristos. Jigodiile care au instaurat acest regim sa se bucure. E o solutie degradanta pentru anumite persoane publice dar si Base si alti demnitati au urmat aceiasi procedura.

    Apreciază

  17. Raluca said, on iulie 13, 2016 at 9:24 pm

    Poporul român drept credincios atât cât a mai rămas nu a fost informat deloc în legătură cu ceea ce s-a hotărât și semnat la Sinodul din Creta. Credincioșii nu cunosc documentele Sinodului, preoții nu vorbesc despre ele și nu le explică. Totul se petrece în acuns, tacit, ”pe burtă”. Mulți credincioși sunt ignoranți. Habar n-au de ceea ce se întâmplă. Dacă este adevărat ceea ce se spune despre hotărârile luate, și dacă va fi obligatorie punerea lor în practică, nici nu vrea să mă gândesc ce va urma. După 45 de ani de comunism și după 25 de ani de post comunism românii au încă mare nevoie de evanghelizare, pentru că s-a lovit puternic și sistematic în biserică și în credință. Oamenii trebuie să aibă încredere că păstorii îi vor învăța ceea ce este drept și că îi vor ajuta să se mantuiască.
    Ori în loc să se întâmple asta se petrec lucruri care or să producă multă confuzie și erezii.
    Bineînțeles că IP Teodosie n-ar fi trebuit să-și dea crucea jos (acest lucru ”minor”) indiferent de pretexul invocat de orice administrație laică lumească, că doar crucea armă împotriva diavolului este.

    Apreciază

  18. Aurora said, on iulie 13, 2016 at 10:40 pm

    Eu zic ca nu este o cadere ca si-a scos crucea de la gat ca sa nu piuie aparatul, caci dupa ce a plecat de acolo si-a pus-o la loc. Dar problema lui e ca nu ia atitudine fata de sinodul din Creta plus toate acuzele care i s-au adus de-a lungul timpului legat de bani.

    Apreciază

  19. ROmanul said, on iulie 14, 2016 at 4:45 am

    Am si eu o intrebare: Am inteles ca turistii crestini care merg la zidul plangerii trebuie sa-si ascunda cruciulitele daca le poarta la gat. Aia e tot o forma de lepadare ori rusinare de Hristos? Sau mai bine sa evite acel loc? O cunostinta merge in pelerinaj in Tara Sfanta si li s-a spus asta cand s-a facut informarea cu ce trebuie sa aiba, unde vor merge, ce sa faca, etc.

    Apreciază

    • Ioan said, on iulie 14, 2016 at 10:40 am

      Nu are ce sa caute un crestin la zidul plangerii (cand spun crestin ma refer la ortodox, doar ortodocsii sunt crestini). Zidul plangerii cui? A evreilor. Ei au credinta lor rea, noi o avem pe a noastra.

      Sfantul Ioan Gura de Aur spune: „sinagoga nu este numai casa de desfrau si teatru, ci si pestera de talhari, si locuinta de fiare salbatice. „Pestera de hiena a ajuns pentru Mine casa voastra” , spune Profetul. Casa lor n-a ajuns locuinta unei fiare oarecare, ci locuinta unei fiare necurate. Si mai spune Profetul: „ Am lasat casa Mea, am parasit mostenirea Mea”. Iar cand Dumnezeu paraseste casa, ce nadejde de mantuire mai poate fi? Cand Dumnezeu paraseste casa, locul acela ajunge locuinta draceasca.
      Dar, negresit, mi se va spune ca si iudeii se inchina lui Dumnezeu. Doamne fereste! Sa nu se spuna una ca asta! Nici un iudeu nu se inchina lui Dumnezeu.
      – Cine spune asta?
      – Fiul lui Dumnezeu! „Daca ati sti pe Tatal Meu, spune El, M-ati sti si pe Mine; dar nici pe Mine nu Ma stiti, nici pe Tatal Meu nu-L stiti” . Ce marturie mai vrednica de credinta decat aceasta sa-ti aduc?
      Mai indrazneste cineva dar sa spuna ca sinagoga nu-i locas de inchinare la idoli, odata ce iudeii nu-L cunosc pe Tatal, odata ce iudeii L-au rastignit pe Fiul, odata ce iudeii au respins ajutorul Duhului? In sinagoga lor nu I se slujeste lui Dumnezeu, Doamne fereste! Sinagoga lor e locas de slujire idoleasca.”

      http://www.apologeticum.ro/2011/04/cuvantul-sf-ioan-gura-de-aur-despre-iudei-popor-blestemat-ce-se-inchina-satanei-iar-sinagoga-lor-este-casa-de-desfrau/

      Apreciază

    • el said, on iulie 14, 2016 at 12:50 pm

      si daca nu merge la Zidul plangerii nu se mai mantuieste?
      de cand a ajuns zidul plangerii relicva de MARE „sfintenie” pentru crestinii ortodocsi?

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.