SACCSIV – blog ortodox

Lumea de maine: ECUMENISM sau ATEISM?

Segnung-Gotthard_Printscreen-SRF-1_4

Foto: https://www.kath.ch/newsd/gottfried-locher-zur-gotthard-segnung-glueckliche-fuegung/

Iata ce putem citi la Noua Ordine Mondială Religioasă de pe blogul fratelui Mihai Silviu Chirila:

Am citit cu surprindere că se fac paşi mari pentru instaurarea unei organizaţii mondiale a tuturor religiilor. Această veste[1] mi-a lămurit foarte multe lucruri, inclusiv despre sinodul ortodox recent încheiat în Creta. Măsura pare surprinzătoare, în condiţiile în care peste tot în lume se militează pentru marginalizarea religiilor şi pentru laicitatea din ce în ce mai accentuată a societăţilor. Cui ar folosi o organizaţie a tuturor religiilor? Evident, celor care o propun.

Lumea noastră înaintează cu paşi repezi spre o unificare globală, pe care foarte mulţi o percep ca pe un lucru minunat. Educaţi generaţii întregi în acest sens, oamenii nu sunt prea interesaţi de dispariţia graniţelor dintre state, a deosebirilor dintre popoare. Fiecare vrea să găsească în cei din alte părţi ale lumii acelaşi clişee spirituale pe care le numeşte “mentalitate occidentală” sau “mentalitate democratică”. Cei care nu trăiesc după aceste clişee trebuie învăţaţi, pe cale paşnică sau prin război. Cum au fost învăţaţi afganii, iraquienii, libienii, sârbii şi alţii.

Se preconizează o guvernare mondială, dar nu una democratică, cum îşi închipuie unii, ci o dictatură mondială cum nu a mai fost până acum. Însă pentru instaurarea unei guvernări mondiale este nevoie de:

  1. un guvern central, condus de un grup politico-financiaro-militar care va deveni stăpânul absolut al unei lumi făcute să creadă că a ajuns în ultima fază de civilizaţie[2] – de fapt, o reeditare a Turnului Babel de la începuturile lumii (Facerea 11);
  2. o centralizare desăvârşită a economiei, deoarece controlul total al economiei va face din „cetăţenii planetari”, reduşi la un nivel strict instinctual, sclavi în mâna celor ce vor deţine instrumentele prin care le vor putea satisface „modul de viaţă” hedonist, cultivat de generaţii prin consumerism, libertinism, agnosticism, pretrofobie etc. Această măsură trebuie dublată de o dispariţie a banului fizic, de o computerizare a tuturor tranzacţiilor care se vor face, de o distrugere a oricărei forme de agricultură independentă de concernul planetar (inginerii agricoli sunt deja avertizaţi să nu mai folosească decât seminţe “aprobate”, adică permise de Noua Ordine. Ce vor mai folosi când Noua Ordine nu le va mai permite şi seminţe obişnuite nu vor mai fi nicăieri, deoarece sistemul le culege deja de peste tot). Cu această măsură, Noua Ordine Mondială se va asigura că toate resursele planetare sunt în mâna sa, iar persoanele sau ţările recalcitrante vor putea fi aduse la ascultare prin metode deja brevetate de înaintaşi precum Stalin, care a creat în Uniunea Sovietică celebrul Holodomor, o înfometare programată a zeci de milioane de ţărani recalcitranţi;
  3. o religie unificata, deoarece o lume cu mai multe sisteme religioase este încă divizată, mai ales că guvernarea mondială va fi una „teocratică”, avându-l în frunte pe omul autoproclamat dumnezeu – pe care spiritualitatea creştină îl numeşte antihrist.

Sub motivul prezervării păcii, le este propus cetăţenilor planul cunoscut creştinilor încă din paginile Apocalipsei, scrisă în secolul I d.Hr. Este de aşteptat ca ei să îl salute cu maximă bucurie, deoarece a dispărut în mare parte discernământul spiritual şi chiar spiritul critic cultural, care ne învaţă că drumul spre iad este pavat de multe ori cu bune intenţii, de data aceasta fiind vorba despre iadul pământesc care se pregăteşte celor care acceptă distopia globalizării.

Ce înseamnă un ONU al religiilor? Înseamnă pasul final al proiectului ecumenist, aflat în derulare de peste jumătate de secol. Diluarea tuturor religiilor şi transformarea lor, încetul cu încetul, într-o religie planetară, care să îl aibă în centru pe om, cu antihrist ca pontifex maximus, preot şi conducător al lumii globalizate şi puse sub stăpânirea sa.

Cine îşi închipuia că lumea se îndreaptă către o stare de agnosticism, că ştiinţa reuşeşte „să împrăştie ignoranţa bigotă”, este naiv şi ignorant cu privire la această problemă. Ateismul este doar o armă îndreptată contra creştinismului. Creatorii îşi propun ca după distrugerea creştinismului (din păcate pentru ei, Biserica va supravieţui, orice vor face), să înlocuiască ateismul, care şi-a făcut datoria, cu o nouă spiritualitate, care îl va avea în centru pe OM. Această spiritualitate se numeşte New Age şi este deja propovăduită intens (inclusiv în şcolile româneşti, sub ochii indiferenţi ai părinţilor ignoranţi, şi în societate, sub forma unor proiecte „culturale”, prin propaganda ecologistă, prin propaganda LGBT, prin arheolatrie (reîntoarcerea spre zeităţile preistorice, de obicei, către zeiţa Pământul-mamă, zeitatea new-agistă) şi prin multe alte mijloace.

Această noua spiritualitate este absolut necesară, deoarece numai cu ajutorul ei va putea fi înscăunat antihristul. Dacă antihrist ar veni într-o lume de atei, cine l-ar proclama dumnezeu? Nu va trece mult şi agitatorii atei ai darwinismului şi propovăduitorii libertăţilor extreme (promotorii libertăţilor sexuale de tot felul, al comportamentelor aberante de tot felul, al urii faţă de religie) se vor “converti” brusc la new-agism sau vor fi interzişi şi chiar persecutaţi, pentru că lumea care se construieşte va fi fără libertate, fără democraţie, fără drepturi (modelul ei in nuce este Uniunea Europeană). Dovada clară a acestui mod de societate este fanatizarea adepţilor săi, care cer încă de pe acum dispariţia religiilor tradiţionale, a societăţilor tradiţionale, a naţiunilor, a tot ce “împiedică societatea în drumul său glorios către progres”.

Dacă se va crea un ONU religios acesta va beneficia şi de o forţă coercitivă (ca şi ONU politic), prin care să îşi impună rezoluţiile (aşa cum s-au aplicat rezoluţiile contra Afganistanului, Iraqului, Libiei etc.). Asta înseamnă că organismul care se va crea va avea forţa de a persecuta pe toţi cei ce se opun noii religii (fanaticii şi fundamentaliştii despre care s-a vorbit la sinodul tocmai încheiat).

Ceea ce e mai interesant este că însărcinatul cu crearea acestei organizaţii este papa Romei. Nici nu se putea un candidat mai bun pentru un asemenea proiect decât cel autointitulat conducătorul lumesc al tuturor creştinilor. Este interesant de văzut dacă conducătorii celorlalte religii vor accepta conducerea planetară a papei. Dacă da, înseamnă că ecumenismul şi-a făcut datoria şi toţi conducătorii religioşi ai lumii au fost aduşi în jurul aceloraşi idealuri mondialiste, trădându-şi, fiecare în parte, propriii credincioşi.

[1] http://www.cotidianul.ro/vatican-propunere-surprinzatoare-venita-din-israel-246545/.

[2] Ideea sfârşitului istoriei este deja propagadă de către think-tank-urile Noii Ordini Mondiale.

Comentariu saccsiv:

   E vorba despre stirea despre care am scris acum doi ani:

Un „ONU al religiilor”, condus de Papa Francisc. Propunerea lui Shimon Perez din Israel

Eu consider ca nu va conduce papa vreo federatie a religiilor, ci are strict rolul de pregatitor al terenului. Asa ca nu trebuie prea multi sa-l accepte, ci trebuie sa-i accepte ideile, pe care de fapt nu doar el le propaga. Importanta e acceptarea doctrinei NOII ORDINI MONDIALE, caci astfel va fi acceptat antihristul.

Evident, un ONU al religiilor le poate fi folositor, cu atat mai mult cu cat terenul e deja pregatit deja cu actualul ONU. Cititi va rog cu rabdare amplul articol:

AGENDA 21 = MOARTE. Cititi si va ingroziti despre PIESA DIN PUZZLE CARE LIPSEA. Veti intelege totul mai bine

Fratele Mihai Silviu Chirila are dreptate si cand afirma ca lumea de maine nu va fi atee, ci va imbratisa un ecumenism total.

Albert Pike:

Vom dezlănțui nihiliștii și ateii și vom provoca un formidabil cataclism social, care în toată grozăvia sa va arăta în mod clar națiunilor efectul ateismului absolut, originea sălbăticiei și a turbulențelor celor mai sângeroase.

Apoi peste tot, cetățenii, obligați să se apere de minoritatea mondială a revoluționarilor, îi vor extermina pe acei distrugători ai civilizației și mulțimea, dezamăgită de creștinism, ale cărei spirite deiste vor fi din acel moment, fără busolă sau direcție, nerăbdătoare pentru un ideal, dar fără să știe spre ce să-şi manifeste adoraţia, va primi adevărata lumină, prin manifestarea universală a doctrinei pure a lui Lucifer, adusă în cele din urmă în faţa ochilor publicului.

Această manifestare va rezulta din mișcarea generală reacționară care va urma distrugerii creștinismului și ateismului, ambele cucerite și exterminate în același timp.

Adevar sau facatura? Masonul grad 33 ALBERT PIKE (secolul 19) despre AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, despre ISLAM si despre LUCIFER

Inchei cu o scurta explicatie a fotografiei de la inceputul articolului. E de la plina de simboluri Ceremonie de inaugurare a celui mai lung tunel feroviar din lume:

Video si foto: SIMBOLURI SATANISTE NWO la Ceremonia de INAUGURARE a celui mai lung tunel de cale ferata din lume

 

39 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. energein7 said, on iulie 6, 2016 at 10:31 am

    Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

  2. Gabriel said, on iulie 6, 2016 at 11:28 am

    Nicolae Iorga despre familia Hohenzollern. Special pentru regaliști si pentru hăbăucii care trâmbițează ca legionarii l-au omorât pe Iorga.

    Desi se cunosc lucrurile astea, redau mai jos un articol de pe site-ul Uniunii ziaristilor profesionisti din Romania in speranta ca se vor lumina cat mai multi romani.

    Din arhivele S.R.I.: Nicolae Iorga – Dinastia Hohenzollern = Evrei!

    Evreii din Capitală şi ȋn special membrii Lojei desfiinţate a Marelui Orient, comentează în toate împrejurările, cu tendinţa de a se difuza în cercuri cât mai largi, următoarele:
    Consilierul Regal N. Iorga ar fi adus grave ofense Suveranului într-o şedinţă a Academiei, când preşedintele acestei înalte instituţii propusese ca toţi academicienii să se înscrie în bloc în „Frontul Renaşterii > Naţionale” (înfiinţat de Carol al II-lea la 16 decembrie 1938, în locul partidelor politice declarate clandestine). În acel moment, N. Iorga s-a ridicat, spunând că îl surprinde ca tocmai preşedintele să facă o atare propunere adunării, ca şi cum aceasta ar fi o breaslă de bărbieri, tinichigii sau o asociaţie de funcţionari comerciali. „Nu, domnule preşedinte – a spus în continuare, noi nu suntem o turmă de mameluci, fiecare dintre noi are puterea de discernământ necesară şi prin nimic nu am putea fi constrânşi, ori măcar ademeniţi să comitem un asemenea act. Eu cel puţin, declar de la început, că nu m-aş putea înscrie niciodată în asemenea condiţiuni.”
    La strigătele de „destul”, „stai jos!” ale academicienilor, N. Iorga s-a ridicat din nou şi a mai spus că nu vorbeşte numai în calitate de academician, ci şi de istoric şi că dacă este vorba să facă istorie, apoi să mai aştepte puţin, domnii colegi, că vor afla lucruri interesante.
    Cu toate protestele asistentei şi fiind des întrerupt de academicieni, N. Iorga a început prin a aminti că: „În Evul Mediu existau în Germania trei oraşe libere: Hamburg, Lubeck şi Bremen. În Lubeck, printre diferitele familii de evrei conlocuitoare se găseau unele care se numeau „Zollern”, adică familiile din deal, şi spre a nu se confunda cu cele din vale îşi ziceau „Hohenzollern”. Aceşti Hohenzollerni, prin camătă şi tot felul de mijloace specific evreieşti, devenind extrem de bogaţi, au ajuns mai târziu stăpâni ai castelului şi domeniilor de la Sigmaringen, fiind mai târziu înnobilaţi de Margraful Bavariei. Din aceşti Hohenzollerni se trage actuala noastră dinastie, care după cum este şi firesc, poartă nu numai stigmatele rasei evreieşti, dar mai suferă şi de anumite tare care se transmit pe calea ereditară şi periodic din patru în patru generaţii.”
    Deşi des întrerupt de asistență, N. Iorga a continuat totuşi, arătând cum în calitatea sa de istoric, a putut stabili că „printre alte boli ale acestei familii se află şi nebunia transmisă invariabil din patru în patru generaţii şi că păcatele au căzut tocmai pe M.S. Regele ca să fie din generaţia celor nebuni Regele Ferdinand a fost deplin sănătos la minte, după cum a fost sănătos şi Regele Carol I, ca şi fratele său, tatăl Regelui Ferdinand. Deşi părintele Regelui Carol şi bunicul Regelui Ferdinand au fost sănătoşi, bunicul Regelui Carol I a fost totuşi nebun, nebunie transmisă astăzi după a patra generaţie, Regelui Carol II. Mai mult încă: toţi aceşti regi ori prinţi nebuni, atunci când au simţit că puterea de vitalitate a sângelui evreesc din vinele lor scade, din cauza rezultatelor încrucişării cu prinţese de sânge arian, au căutat să-şi reconforteze virusul iudaic, prin căsătorii cu evreice.
    Aşa a făcut şi străbunicul lui Carol II, care l-a precedat cu patru generaţii şi aşa a făcut şi actualul Rege al României, căsătorit – după cum se ştie, a mai adăugat N. Iorga – cu d-na Lupescu.” Suveranul, informat de propunerea ce urma a fi făcută de preşedintele Academiei, pentru înscrierea în bloc a academicienilor în „Frontul Renaşterii Naţionale”, asculta la microfon (n.n. difuzor) dezbaterile din sala de şedinţe a Academiei.
    Auzind cele spuse de N. Iorga, regele l-a trimis la Academie pe colonelul Urdăreanu, ca să-l împiedice de a vorbi mai departe.
    Intrând în sala de şedinţe, dl. Urdăreanu s-a dus direct la Iorga pe care l-a ameninţat, spunându-i că toate cele declarate acolo fuseseră auzite de Suveran.
    Acesta a spus d-lui colonel Urdăreanu următoarele: „Du-te şi spune stăpânului tău, că profesorul Iorga nu se teme de nimeni, chiar dacă Regele ar porunci să fie ucis şi că toate cele spuse acum la Academie se vor învăţa în viitor în cărţile de şcoală. Chiar dacă voi fi suprimat, cele spuse se vor cunoaşte totuşi în lumea întreagă, deoarece am avut grijă să le trimit mai înainte la Londra, Roma, Paris şi Berlin.” Toate aceste insinuări fac obiectul de discuţie prin toate lojile masonice, loji în care s-ar fi hotărât detronarea Suveranului României.
    Tot masonii mai pretind că, pentru ca opinia publică să nu dea crezare celor care s-ar comenta, (Regele) a îmbunat pe N. Iorga, iar la serbarea şi recepţia membrilor Ordinului „Ferdinand”, Suveranul s-a fotografiat întreţinându-se cordial cu acesta.

    Arhiva SRI, fond D, dosar 11382, vol. II, f. 181-184.

    http://www.glasulstramosesc.ro/blog/nicolae_iorga_despre_familia_hohenzollern_special_pentru_regalisti_si_pentru_habaucii_care_trambiteaza_ca_legionarii_l_au_omorat_oe_iorga/2016-07-06-109

    Apreciază

  3. Paul222 said, on iulie 6, 2016 at 12:27 pm

    Inca nu e confirmat oficial dar se pare ca l-au „sinucis” pe hackerul roman Guccifer, mai intai a fost dat „disparut” in inchisoare si acum cica ar fi fost gasit spanzurat… http://christiantimesnewspaper.com/breaking-romanian-hacker-with-access-to-clinton-emails-found-dead-in-jail-cell/

    Apreciază

    • Ionut said, on iulie 6, 2016 at 1:06 pm

      Se pare ca stirea nu se confirma, dar ce vedem? Un american a ucis un roman in accident de masina, nu a fost extradat de SUA si a fost achitat; un roman a spart niste conturi de mail (chestie pentru care ar fi trebuit macar sa-i multumeasca, pt faptul ca le-a descoperit brese de securitate) a fost extradat de SLUGILE care detin puterea in statul roman, iar acum sta la parnaie. „Bravooooo”!

      Apreciază

    • Ionut said, on iulie 6, 2016 at 1:17 pm

      Eu propun sa-l aleaga presendinte al SUA, pentru ca e mult mai inteligent decat hilara Clinton… Da’ papusarii au nevoie de tembeli manipulabili, de marionete, nu de oameni care gandesc.

      Apreciază

    • marian said, on iulie 6, 2016 at 1:50 pm

      La fel au procedat cu autorul filmului despre catastrofa de la Smolensk din 2010. Acesta a filmat si A POSTAT PE YOUTUBE felul in care erau impuscati in cap de la mica distanta supravietuitorii prabusirii aeronavei poloneze. Un agent ii striga subordonatului:priveste-i in ochi si trage. Autorul filmului a fost injunghiat in Kiev apoi internat la reanimare si iar injughiat pe patul reanimarii. Jidanii satanici nu au limite….

      Apreciat de 1 persoană

  4. Ionut said, on iulie 6, 2016 at 12:44 pm

    Off-topic:

    Pana una, alta, in Romania se trece la o noua etapa a dictaturii fiscale. Ce secret bancar, ce viata privata!… Drepturi… doar pentru „minoritatile” sexuale. Nu pentru „prostime”, pardon, pentru majoritate.
    De la 1 iulie, bancile au obligatia sa raporteze catre ANAF zilnic (!) cine isi deschide sau isi inchide un cont. De asemenea, la cererea ANAF-ului, au obligatia sa raporteze rulajul prin conturile unei anumite persoane.
    Cum zicea Par. Nicolae Steinhardt? „Statul-mamona”…

    Apreciază

  5. Ionut said, on iulie 6, 2016 at 12:56 pm

    Da, e ciudata organizarea sinodului din Creta, intrucat nu am auzit sa fi luat atitudine in mod raspicat impotriva plagilor societatii moderne (de ex. propaganda homosexuala, avortul, dictatura financiara modiala).
    Cu atat mai mult cu cat, de curand, la Vatican a avut loc un fel de sinod (chiar asa s-a si numit, „sinod”). Acolo, lucrurile au fost chiar mai transparente. Una din problemele centrale a fost „familia”, iar pe pagina de internet respectiva, daca ne aducem aminte, era o imagine cu 4 siluete (un barbat, doi copii – un baietel si o fetita, si o silueta ceva mai neclara, aparent o femeie tunsa scurt si cu pantaloni 3 sferturi).
    Din pacate, avortul e o rana nevindecata si, zic eu in prostia mea, ca intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe ar trebui sa nu aiba liniste pana cand aceasta boala nu va fi eradicata, sa piseze JIGODIILE care detin puterea politica pana cand s-ar sparge buba intr-un fel sau altul. Nu e insa suficient sa pisezi JIGODIILE, trebuie sa mai si propovaduiesti in popor, ca si poporul indobitocit cu forta de aceleasi JIGODII, sa priceapa cum sta treaba.

    Apreciază

  6. oxana25 said, on iulie 6, 2016 at 1:10 pm

    Ceea ce ne lasa sa vedem ca au de gand sa faca este doar varful icebergului! Acceleratorul de la Cern, din Elvetia, ar fi deschis deja, portaluri spre Iad, sau a patra dimensiune, cum o numesc ei! Daca pana acum s-au scurs informatii din randul celor ce lucreaza acolo, imaginile filmate pe cerul de deasupra masinariei infernale sunt clare si vorbesc de la sine! Asa se explica, poate si starea de semiconstienta a oamenilor, care nu mai reactioneaza la nimic, la nici un pericol, la nici o amenintare?
    Biblia Ortodoxa – Eveanghelia dupa Luca – cap.21
    „25. Şi vor fi semne în soare, în lună şi în stele, iar pe pământ spaimă întru neamuri şi nedumerire din pricina vuietului mării şi al valurilor.
    26. Iar oamenii vor muri de frică şi de aşteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina. ”

    Apreciază

    • el said, on iulie 6, 2016 at 10:15 pm

      saccsiv

      i-am scris un mesaj @oxanei . unde e ?

      Apreciază

    • octoviv said, on iulie 7, 2016 at 1:58 pm

      Sfânta Scriptură, Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, Capitolul 11:

      14. Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii.

      Apreciază

    • octoviv said, on iulie 7, 2016 at 4:05 pm

      Vrăjitorie prin tehnologie:

      Inventatorii world wide web (www) (lume întinsă plasă ~ plasă întinsă peste sau lume largă plasă ~ plasa peste lumea largă ~ lumea largă în plasă – n. n.):
      History of the World Wide Web:

      […]
      1980–1991: Invention and implementation of the Web[edit]

      In 1980, Tim Berners-Lee, an independent contractor at the European Organization for Nuclear Research (CERN), Switzerland, built ENQUIRE, as a personal database of people and software models, but also as a way to play with hypertext; each new page of information in ENQUIRE had to be linked to an existing page.[3]

      Berners-Lee’s contract in 1980 was from June to December, but in 1984 he returned to CERN in a permanent role, and considered its problems of information management: physicists from around the world needed to share data, yet they lacked common machines and any shared presentation software.

      Shortly after Berners-Lee’s return to CERN, TCP/IP protocols were installed on some key non-Unix machines at the institution, turning it into the largest Internet site in Europe within a few years. As a result, CERN’s infrastructure was ready for Berners-Lee to create the Web.[6]

      Berners-Lee wrote a proposal in March 1989 for „a large hypertext database with typed links”.[7] Although the proposal attracted little interest, Berners-Lee was encouraged by his boss, Mike Sendall, to begin implementing his system on a newly acquired NeXT workstation.[8] He considered several names, including Information Mesh,[7] The Information Mine or Mine of Information, but settled on World Wide Web.[9]
      […]

      care tradus în limba română ar zice cam așa:

      Istoria World Wide Web:

      […]
      1980-1991: Invenția și punerea în aplicare a Web-ului

      În 1980, Tim Berners-Lee, un contractant independent la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), Elveția, a construit ENQUIRE, ca o bază de date personală a oamenilor și a modelelor de software, dar, de asemenea, ca o modalitate de a se juca cu hipertext; fiecare pagină nouă de informații în ENQUIRE a trebuit să fie legată de o pagină existentă.[3]

      Contractul lui Berners-Lee în 1980 a fost din iunie-decembrie, dar în 1984 a revenit la CERN într-un rol permanent și având în vedere problemele sale de management al informației: fizicienii din întreaga lume aveau nevoie să facă schimb de date, dar ei nu aveau mașini obișnuite și nici software-ul de prezentare partajată.

      La scurt timp după întoarcerea Berners-Lee la CERN, protocoalele TCP/IP au fost instalate pe unele mașini-cheie non-Unix la instituție, transformându-l în cel mai mare site-ul de internet în Europa, în termen de câțiva ani. Ca rezultat, infrastructura CERN a fost pregătită pentru Berners-Lee pentru a crea Web.[6]

      Berners-Lee a scris o propunere martie 1989 pentru „o bază de date hypertext mare cu link – uri tastate”.[7] Deși propunerea a atras un interes scăzut, Berners-Lee a fost încurajat de șeful său, Mike Sendall, să înceapă punerea în aplicare a sistemului său pe noua stație de lucru achiziționată NeXT.[8] El a considerat mai multe nume, inclusiv Information Mesh,[7] Mina Informatoare sau Mina de Informare, dar s-au hotărât la World Wide Web.[9]
      […]

      Sigla (logo) CERN:

      Cel mai utilizat browser de pe planetă, pe computere și telefoane mobile, surprins în World Wide Web:
      în ianuarie 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201601-201601-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201601-201601-bar

      în februarie 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201602-201602-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201602-201602-bar

      în martie 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201603-201603-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201603-201603-bar

      în aprilie 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201604-201604-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201604-201604-bar

      în mai 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201605-201605-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201605-201605-bar

      în iunie 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201606-201606-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201606-201606-bar

      în iulie 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201607-201607-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201607-201607-bar

      în iunie-iulie 2016:
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201606-201607-map
      http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-monthly-201606-201607-bar

      are sigla (logo):

      Cel mai utilizat browser (navigator de internet) de pe planetă se află instalat implicit pe „cele mai bune telefoane inteligente”.

      Siglele (logo-urile) primelor două firme producătoare ale „celor mai bune telefoane inteligente” din 2016:

      1. SAMSUNG ~ SAM SUNG:

      2. LG ~ L G:

      1. urmat de 2. sau: SAMSUNG urmat de L G dă:

      Apreciază

    • octoviv said, on iulie 7, 2016 at 6:31 pm

      Vrăjitorie prin tehnologie, II:

      Numele generic al sistemului de operare al celor două dintre „cele mai bune telefoane inteligente” este Android și are sigla (logo-ul) verde:

      1. Etimologia cuvântului android

      android:

      android (n.)
      „automaton resembling a human being,” 1837, in early use often in reference to automated chess players, from Modern Latin androides (itself attested as a Latin word in English from 1727), from Greek andro- „male” (see andro-) + -eides „form, shape” (see -oid). Greek androdes meant „like a man, manly;” compare also Greek andrias „image of a man, statue.” Listed as „rare” in OED 1st edition (1879), popularized from c. 1951 by science fiction writers.

      automaton:

      automaton (n.)
      1610s, from Latin automaton (Suetonius), from Greek automaton, neuter of automatos „self-acting,” from autos „self” (see auto-) + matos „thinking, animated, willing,” from PIE *mn-to-, from root *men- „to think” (see mind (n.)).

      automaton = cu acțiune proprie = care acționează de la sine = ceva viu, rațional și cu voință proprie

      android = automaton care seamănă cu ființa omenească = ceva viu, cu rațiune și cu voință proprie care seamănă cu ființa omenească = ceva viu, cu rațiune și cu voință proprie care mimează (maimuțărește) ființa omenească

      Cum se numește ceea ce a creat Dumnezeu, afară de om, care să fie viu, rațional, cu voință proprie și netrupesc?

      Android-ul fiind numele generic al sistemului de operare al smart phone-ului (smart phone = deștept sunet ~ sunet deștept), este ca și cum ar fi „duhul” smart phone-ului, deci este netrupesc.

      2. Android ~ Andruid (Old Irish pronunciation) ~ An druid

      Deci utilizatorul de smartphone poate fi:
      1. un druid (an druid), un vrăjitor inițiat; smartphone-ul este obiectul cu care se fac vrăjile prin aplicațiile sistemului de operare Android (duhurile din lampă – dracii din lampă);
      2. o persoană căreia, prin simplul fapt că l-a cumpărat, l-a vrut, făcând astfel un act de voință, îi poate fi anihilată voința prin vrăjitorie fie subit, fie treptat.

      Smartphone-urile = protoicoanele antihristului???

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on iulie 6, 2016 at 5:56 pm

      sorin

      „Guccifer a pledat vinovat pentru spargerea conturilor de e-mail a numeroase personalități americane, inclusiv membri ai familiei Bush şi Clinton, riscând astfel să primească 7 ani de închisoare.

      Hillary Clinton se află de un an de zile într-un scandal privind scurgeri de informații clasificate în urma folosirii unei adrese de e-mail private în chestiuni de securitate națională. Hillary Clinton a negat acuzațiile, dar FBI a găsit peste 100 de e-mailuri clasificate pe servere.”_______ ce vrei mai mult ?
      Baietul asta Lehel stia/aflase prea multe si oricat de multe „juraminte de tacere ” le-ar fi facut el la un moment dat(admitand ca ar fi acceptat el asta) NU era SIGUR pt amerloci sa fie lasat in natura ….. cate MARSAVII gasise el acolo pe care unii abia asteptau sa le afle …. si asa ca decat sa-l lase sa fie eventual prins si stors cumva de aceste info mai bine l-au lichidat ei …. e mai „sigur” pt amerlocia mort decat viu, mai ales ca pe unul cu un nivel de inteligenta MULT superior lor NU IL VOR PUTEA ei controla totatl niciodata !!! !

      Apreciază

  7. Ioan said, on iulie 6, 2016 at 2:51 pm

    Pentru a înțelege vremurile pe care le trăim, trebuie să ne uităm în trecut. În perioada premergătoare primului război mondial, popoarele au fost încurajate să se răzvrătească împotriva marilor imperii, pentru a își crea state naționale. Noi, românii, am fost atunci lăsați să făurim România Mare. Nu fără a ni se condiționa recunoașterea Marii Uniri de acordarea drepturilor cetățenești depline minorității evreiești. Dar imaginea de ansamblu este că primul război mondial a fost necesar pentru distrugerea marilor imperii, în special a Imperiului Țarist, și a sistemului monarhiei absolutiste. După primul război mondial, monarhiilor constituționale și republicilor nou constituite li s-a propus garantarea securității colective prin cedarea unei părți a suveranității lor Ligii Națiunilor. Cum popoarele abia scăpate de sub jugul marilor imperii nu prea au vrut să își cedeze o parte a suveranității lor unui organism supra-statal, a fost nevoie de al doilea război mondial pentru a le convinge. Astfel, după război a fost înființată ONU, iar lumii postbelice i s-au oferit 2 alternative: teroarea comunismului sau bunăstarea spălătoare pe creier a democrației. A fost nevoie de aproape 50 de ani de așa zis război rece pentru ca cele 2 tipuri de societate să fie aduse la un numitor comun. Ultimii 25 de ani reprezintă o perioadă de pregătire. După ce politica și economia au fost aduse la un numitor comun și globalizate, a venit rândul ca și religia să fie globalizată. Pentru asta însă elitele conducătoare ale lumii au nevoie de al treilea război mondial, care bate la uși. Ceea ce am văzut în ecumenismul inter-religios al ultimilor ani și la ,,sinodul” din Creta este doar sfârșitul perioadei de pregătire. Dacă în primul război mondial s-au confruntat imperii, iar în al doilea ideologii, în al treilea se vor confrunta religii. Totul conform dialecticii hegeliene: ,,Teză-Antiteză-Sinteză”.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Adi said, on iulie 6, 2016 at 4:20 pm

    https://cetateanortodox.wordpress.com/2016/07/06/ratacirile-pr-arsenie-boca-partea-2/

    Ratacirile Pr Arsenie Boca ! Partea 2

    Apreciază

  9. marian said, on iulie 6, 2016 at 9:18 pm

    Spania se află în fruntea mişcării de distrugere a valorilor creştine din Europa. Daca in trecut în spania a existat sloganul emis de către ministerul învăţământului madrilen adresat copiilor din ciclul primar prin care li se spunea că plăcerea stă în mâinile tale, azi grozăvia capătă noi dimensiuni prin invitarea populaţiei din madrid la expunerea neruşinată a corpului gol in piscina acolo unde se spune că hainele nu sunt necesare.
    Orade parte ziua în care indivizii se vor împerechea asemeni animalelor ziua in amiaza mare in vazul tuturor? Caci daca asa va fi, foarte putin va mai fi.
    Doamne iartă!

    No Swimsuit Day: Madrid allows nude bathing in public pools to ‘educate & transmit Western values’

    Apreciază

  10. mircea.v said, on iulie 6, 2016 at 9:36 pm

    Si ecumenism si ateism. Ca doar asta invata toti, ca se trag din maimuta, ca evolutionism…

    Ecumenismul este pt aia ce cred intr-un Dumnezeu sau dumnezeu, este pt caldicei si „sofisticati”.
    Si toti vor fi prinsi cu insemnarea. Pe ateu oricum nu-l intereseaza, si vede insemnarea ca transumanism, ca doar evolutia biologica s-a incheiat, si acum urmeaza evolutia prin microelectronica implantata…
    Majoritatea vor fi atei din astia cu transumanismul. Si ateii astia isi vor face ei zeul lor, dumnezeul lor, dar tot atei sant, pt ca acest dumnezeu nu e creator, nu introduce norme morale de conduita, nu e Adevarul… adica nu e Dumnezeu.

    Apreciază

    • el said, on iulie 6, 2016 at 11:23 pm

      mircea.v

      „Le XXIème siècle sera spirituel/mystique ou ne sera pas.”_____zicea André Malraux(un ATEU profund !)

      nu poti sa aduci pe anticrist si sa zici GLOATEI sa i se inchine, daca GLOATA are simtul „spiritual/mistic” ATROFIAT ca ateii!

      de aceea ateii vor muta in… new-age-isti !!! … „minuni” si „semne” de la draci si de la tehnologia MISTIFICATA (vezi magaoaia/sperietoarea CERN si altele cu care se sperie azi usurel niznaii) de indraciti … se creeaza azi „noul om” care MUSAI TREBUIE sa aibe simtul sa se INCHINE RELIGIOS cuiva…altefl anticrist NU POAE veni.
      asadar e vremea APUSULUI/SFRASITULUI ateilor si inceputul GENERALIZARII cacastoarei new-age ( musiumani, hindusi, budisti, „crestini”,pagani…”ATEI „…TOTI se vor inchina lui antcrist !…

      e vorba de o mentalitate, simplul fapt al „credintei” in MAGAOAIA CERN e unul din semne… sarmanii cred ca „spirutualul” ar putea fi „constrans” de MATERIAL !!! … minte de CACASTOARE… rasapandita masiv hèlas/iata(din pacate) , si la crestinasii nostri „ortodocsi”…

      PS: of topic___azi am gasit muraturi adevarate rusesti gogonele verzi in saramura pikanta, o minunatie!!!, si tocanitza bulgareasca,autentica DELCIOASA, plus …ai sa razi : zacusca de la Tecuci: cu ciuperci, cu vinete sau pikanta!!! ….un regal ! 🙂 🙂 🙂
      paine n-am facut pana azi, dar azi am gasi malai ADEVARAT moldovenesc, din Republica Moldova, abia astept sa-mi fac o mamaligutza si sa mananc cu bunatatile astea!
      Te salutam : eu si Motanul ! ( cand mi-e foame ma gandesc la tine si la bunatatile gatite de tine… 😦 )

      Apreciază

      • mircea.v said, on iulie 7, 2016 at 9:04 am

        @el,

        Multumesc pt salutari si pt gandurile bune!

        „Le XXIème siècle sera spirituel/mystique ou ne sera pas.”
        Expresia asta este de suprafata si tipic pt un neortodox, si este falsa si lucreaza in sensul ecumenismului. Expresia asta e asa, a la Eliade.
        Corect este, „sec 21 va fi ortodox sau nu va fi”, ca spiritual/mistic sant si budistii si islamistii, si ecumenistii.

        Daca nu te inchini Dumnezeului Adevarat, te inchini direct sau indirect lui Antihrist.
        Raman la parerea ca vor fi cele 2 situatii in acelasi timp, adica si ecumenism si ateism, plecand si de la Apocalipsa cap 14:

        „Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei. ”

        „Cei ce se inchina fiarei si chipului ei” sant ecumenistii (care vor primi si ei semnul).
        „Si oricine primeste semnul numelui ei” sant cei care nu au treaba cu vreo religie, nu-i intereseaza pr, si atunci oricum primesc semn.

        Ramane sa vedem. S-ar putea sa definim diferit ateismul si de asta diferenta de abordare. Spunea cineva ca omul de azi nu are evlavie la nimic si nu va avea evlavie nici la antihrist. Ca va fi o admiratie pt antihrist, ca vor pune botul la „minunile” lui si toate draciile din acele momente, asta da, dar totul va fi de suprafata, va fi ca un fapt divers pt multi. Dar din moment ce primesti semn, pt ah totul e ok, ca esti fanatic pt el, sau ca e faptul divers. Asa cum pt multi nu va fi o lepadare directa de Hristos (teoria ric si a unor preoti cum ca de baza e doar lepadarea explicita, cu semnatura, cum ca te lepezi de Hristos, si ca actele electronice nu reprezinta asa ceva), dar va fi indirecta prin acceptarea insemnarii, tot asa pt multi inchinarea la ah nu va fi directa.

        ––––––

        Vad ca vorbesti mai mult de vegetale… 🙂
        In strategia de „simplificati-va viata”, am trecut si eu pe vegetale, si in plus iaurt facut in casa ( e extrem de simplu; iese un iaurt super-bun, care rece merge cu o mamaliga calda; si spre deosebire de iaurtul din comert, asta nu lasa zer). Ma gandeam ca Adam si Eva erau cu fructele si legumele, ca pana la Potop Dumnezeu nu a dat binecuvantare sa se manance carne, si ca omul functioneaza cel mai bine cu legume, fructe, si cat mai neprelucrate termic. Pana la Potop cei din semintia lui Cain au mancat carne, au inceput „a bea lapte dobitocesc”, ei au inventat branza – (aici sant in culpa si eu cu iaurtul :)).
        Carne, branza, oua, zahar, alcool sant o mare povara pt organism si genereaza o cantitate mare de toxine.

        Aceleasi ganduri bune, si pt tine si pt motanul tau!
        Domane ajuta!

        Apreciază

  11. marian said, on iulie 6, 2016 at 9:41 pm

    Greața nu era completă fără anuntata deschidere in londra a unui restaurant cu si pt nudisti. Au 42 de locuri si 40.000 pe lista de asteptare.
    Ce hal de omenire!

    Apreciază

  12. stareadeveghe said, on iulie 7, 2016 at 9:07 am

    De aceea se și spune în cartea Apocalipsei ca va fi nevoie sa vina Enoh si Ilie sa propovăduiască din nou Adevărul, deoarece ecumenismul a schimbat și schimba Adevărul despre dreapta credință.

    Apreciază

  13. acelas said, on iulie 7, 2016 at 10:00 am

    treptat-treptat se incepe predarea stafetei fNOM catre reala NOM ..

    (din capitolul „nenorocitii”)

    https://www.evz.ro/raport-privind-dezinformarea-irak-2003-cum-s-a-creat-haosul-din-care-a-aparut-isis.html

    iar presa romana preia tamp si absolut necritic (sau la ordin) pasaje din presa internationala (treaba cu infiintarea isis)

    .

    Apreciază

  14. octoviv said, on iulie 8, 2016 at 1:10 am

    Sfânta Scriptură, Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, Capitolul 5:

    33. Aţi auzit ce s-a zis celor de demult: „Să nu juri strâmb, ci să ţii înaintea Domnului jurămintele tale”.
    34. Eu însă vă spun vouă: Să nu vă juraţi nicidecum nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu,
    35. Nici pe pământ, fiindcă este așternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat,
    36. Nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poţi să faci un fir de păr alb sau negru.
    37. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.

    Sfânta Scriptură, Epistola Sobornicească a Sfântului Apostol Iacov:

    12. Iar înainte de toate, fraţii mei, să nu vă juraţi nici pe cer, nici pe pământ, nici cu orice alt jurământ, ci să vă fie vouă ce este da, da, și ce este nu, nu, ca să nu cădeţi sub judecată.

    PSB 23. SFÎNTUL IOAN GURĂ DE AUR, SCRIERI. PARTEA A TREIA. OMILII LA MATEI, EDITURA INSTITUTULUI BIBLIC ȘI DE MISIUNE AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, BUCUREȘTI, 1994, pp. 225-231:

    […]
    „Iarăși ați auzit că s-a zis celor de demult: Să nu juri strâmb, ci să dai Domnului jurămintele tale; iar Eu vă spun vouă: Să nu te juri deloc”[15].

    – Pentru ce Domnul n-a vorbit îndată de furt, ci de jurămîntul strîmb, trecînd peste porunca aceea?
    – Pentru că cel ce fură, acela se și jură. Și dimpotrivă cel care nu știe nici să se jure, nici să mintă, cu atît mai puțin va fura. Prin urmare oprind jurămîntul, a oprit și celălalt păcat, furtul; iar prin furt, minciuna.
    – Ce înțeles au cuvintele: „Să dai Domnului jurămintele tale”?
    – Înseamnă să spui adevărul cînd juri. „Dar Eu vă spun vouă: Să nu te juri deloc”.

    V
    Apoi mai departe, pentru a-i face să nu se jure pe Dumnezeu, spune:
    „Nici pe cer, că este tronul lui Dumnezeu; nici pe pămînt, că este așternut picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, că este cetatea marelui Împărat”[16].

    Folosind cuvintele profeților, Hristos arată că nu e împotriva celor de demult. Evreii aveau obiceiul să se jure așa; și evanghelistul vorbește, la sfîrșitul Evangheliei, de acest obicei[17].

    Uită-te, te rog, la pricina pentru care Domnul prețuiește atît de mult aceste stihii: cerul, pământul; nu din pricina firii lor, ci din pricina raportului lor cu Dumnezeu, exprimat pe măsura înțelegerii noastre. Pentru că era mare tirania închinării la idoli, Hristos, ca să nu pară a spune că stihiile acestea sînt de preț prin ele însele, a arătat pricina prețuirii lor, care duce tot la slăvirea lui Dumnezeu. Hristos n-a spus: „Să nu vă jurați pe cer, că e mare și frumos”; nici n-a spus: „Să nu vă jurați pe pămînt, pentru că este folositor”, ci: „Pentru că cerul este tronul lui Dumnezeu, iar pămîntul este așternut picioarelor Lui”. Totdeauna Hristos îndreaptă pe ascultătorii Săi spre Stăpânul lor.

    „Nici pe capul tău, că nu poți să faci un fir de păr alb sau negru”[18].
    Iarăși și aici, nu pentru că admiră pe om oprește jurămîntul făcut pe capul omului – că atunci are trebui adorat și omul -, ci spre a înălța spre Dumnezeu slava. Arătîndu-ți că nu ești stăpîn pe tine însuți, înseamnă că nu ești stăpîn nici pe jurămintele făcute pe capul tău. Că dacă un tată nu-și dă altuia copilul lui, cu atît mai mult Dumnezeu nu va da pe mîna ta opera Lui. Chiar dacă capul e al tău, dar e bun al lui Dumnezeu; și ești atît de puțin stăpîn pe el, că nu poți face nici ceea ce este mai neînsemnat pe el. Că Hristos n-a spus: „Nu poți face un fir de păr”, ci: „Nu poți nici culoarea să i-o schimbi”.

    – Dar ce să fac dacă cineva îmi cere să jur, dacă mă silește?
    – Frica de Dumnezeu să fie mai puternică decît silnicia. Dacă ai de gînd să-mi vii cu astfel de scuze, atunci nu vei păzi nici o poruncă! Așa vei spune și cu porunca de a nu-ți lăsa femeia[19]: „Ce? Să n-o las, cînd e certăreață și cheltuitoare?” Așa vei spune și cu porunca de a-ți scoate ochiul drept[20]: „Ce? Să rup orice legătură cu prietenul meu, cînd îl iubesc și ard de dragul lui?” Așa vei spune și cu porunca de a nu te uita cu poftă[21]: „Ce să fac dacă nu pot să nu mă uit?” Așa vei spune și cu porunca de a nu te mînia pe fratele tău[22]: „Ce să fac, dacă sînt iute și nu pot să-mi stăpînesc limba?” Și așa vei călca toate poruncile Domnului. Totuși de legile omenești nici nu îndrăznești să-mi vii cu astfel de scuze, nici să spui: „Ce să fac, dacă sînt așa și așa?”, ci, vrînd-nevrînd, te supui celor scrise.

    De altfel, nici nu vei ajunge vreodată să fii silit să juri. Cel ce a auzit fericirile și și-a format sufletul, așa cum a poruncit Hristos, nu va fi silit niciodată de nimeni să se jure, fiind respectat și prețuit de toată lumea.

    „Ci să fie cuvîntul vostru: da, da și nu, nu; iar ceea ce este mai mult decît acestea, de la cel rău este”[23].
    – Dar ce este mai mult decît „da” și decît „nu”?
    – Jurămîntul, nu jurămîntul strîmb. Că toată lumea știe – și nimeni nu mai are nevoie să o afle – că jurămîntul strîmb este de la diavolul și că nu e numai de prisos, ci și potrivnic. A fi de prisos înseamnă a fi mai mult, a fi din belșug, așa cum este jurămîntul.
    – Cum? Jurămîntul este de la cel rău? Dacă-i de la cel rău, atunci pentru ce a fost legiuit de legea veche? Tot așa cu lăsarea femeii; pentru ce este socotită acum adulter cînd era îngăduită mai înainte?
    – Ce putem răspunde acestor întrebări? Legiuirile Vechiului Testament erau legiuiri pe măsura slăbiciunilor celor ce primeau legile. Chiar cinstirea lui Dumnezeu, cu arderea de carne și grăsime, era cu totul nevrednică de Dumnezeu, după cum gîngăvitul este nevrednic de un filosof. Dar acum, cînd Hristos ne-a ridicat la o viețuire mai înaltă, lăsarea femeii este socotită adulter, iar jurământul, de la diavol.

    Dacă legile Vechiului Testament ar fi fost de la diavol, apoi n-ar fi făcut atîta bine. Că n-ar fi fost primite acum cu atîta ușurință legile Noului Testament, dacă n-ar fi fost mai înainte legile Vechiului Testament. Nu-mi cere, dar, să-și arate tăria lor acum, cînd a trecut folosul lor, ci atunci, cînd timpul o cerea! Dar, mai bine spus, dacă vrei, poți să le-o ceri și acum! Că și acum își arată tăria lor, tocmai prin ceea ce noi hulim în ele; căci cea mai mare laudă a lor este că sînt așa cum sînt. Dacă nu ne-ar fi crescut bine și dacă nu ne-ar fi făcut destoinici pentru primirea unor legi mai bune, n-ar fi așa cum sînt. Legile Vechiului Testament se pot asemăna cu sînul mamei. Sînul pare nefolositor după ce și-a îndeplinit tot rostul lui și după ce copilul poate mînca o altă mîncare; mamele chiar, care socoteau mai înainte sînul cu totul trebuincios copilului, acum îl batjocoresc înaintea copilului cu fel de fel de cuvinte urîte; multe din ele nu se mărginesc numai la batjocură, ci își ung sînurile cu alifii amare, pentru ca amărăciunea alifiei să-i stingă copilului pofta, atunci cînd cuvintele n-au destulă tărie să-l dezvețe de supt.

    VI
    În acest înțeles a spus și Hristos că: „ceea ce este mai mult decît da și decît nu este de la cel rău”, nu ca să arate că Vechiul Testament este de la diavol, ci să ne depărteze cu niște cuvinte mai tari de tot ce era rău în Vechiul Testament.

    Acestea le spunea Hristos ucenicilor Săi; iudeilor celor nesimțitori, însă, care stăruiau în ale lor, le-a uns cetatea sfîntă de jur împrejur cu frica de robie, ca și cu o alifie amară, făcîndu-le-o de necălcat; iar cînd Hristos a văzut că nici aceasta n-are putere să-i stăpînească, ci doreau iarăși să o vadă, alergînd la ea, ca și copilul la sînul mamei, Domnul a acoperit desăvîrșit sfînta cetate, dărîmîndu-o, iar pe cei mai mulți dintre iudei i-a dus departe de ea, așa cum fac mulți depărtînd vieții de vaci, pentru ca să-i dezvețe cu trecerea timpului de vechiul lor obicei. Dacă Vechiul Testament ar fi fost de la diavol, atunci n-ar fi ținut pe iudei departe de închinarea la idoli, ci, dimpotrivă, i-ar fi dus și i-ar fi aruncat la slujirea idolilor. Că asta voia diavolul. Așa, însă, vedem că Vechiul Testament a făcut cu totul altceva. Chiar jurămîntul, de care e vorba, a fost legiuit de legea veche, tocmai pentru ca iudeii să nu se jure pe idoli, ci pe Dumnezeu. „Jurați-vă”, spune profetul, „pe Dumnezeul cel adevărat”[24]. Deci legea veche n-a săvîrșit fapte de mică însemnătate, ci foarte mari. Lucrarea strădaniei ei a fost de a-i aduce pe iudei la hrana cea tare a Noului Testament.

    – Ce? aș putea fi întrebat. Jurămîntul nu mai este de la diavol?
    – Ba da, este de la diavol! Dar aceasta abia acum, după ce am primit o atît de înaltă filosofie, atuncea nu!

    – Dar cum se poate ca același lucru odată să fie bun și altă dată să fie rău?
    – Eu spun cu totul dimpotrivă: Pentru ce nu poate fi un lucru odată bun și altă dată rău, cînd toate lucrurile o arată: meseriile, fructele, toate celelalte? Uită-te la trupul nostru! Cu el se întîmplă mai întîi lucrul acesta. Mersul în patru labe, atunci cînd ești copil mic, e un lucru bun; mai tîrziu, o nenorocire; hrănitul cu mîncare mestecată în gură este un lucru bun la începutul vieții noastre; mai tîrziu, plin de scîrbă; hrănitul cu lapte și căutarea sînului, la început, este un lucru folositor și mîntuitor; mai tîrziu, ruinător și vătămător. Vezi că aceleași fapte sînt bune într-un timp, iar în alt timp nu mai sînt bune? E un lucru bun să porți haine copilărești cînd ești copil, dar e o rușine să faci asta cînd ești bărbat. Vrei să vezi acum și contrariul, anume că cele care se potrivesc bărbatului nu se potrivesc copilului? Dă-i unui copil o haină bărbătească și pe toți îi apucă rîsul. Dar pentru ce vorbesc de niște lucruri ca acestea? Crima, recunoscută de toți ca venind de la diavol, ei bine, chiar crima, săvîrșită la timp potrivit, a făcut ca Finees, care a ucis, să fie înălțat la treapta de preot[25]. Că uciderea este o faptă a diavolului, ascultă ce spune Hristos: „Voi vreți să faceți lucrurile tatălui vostru[26]; acela a fost dintru început ucigător de oameni”[27]. Finees a fost ucigaș de om și totuși „i s-a socotit lui întru dreptate”[28], spune Scriptura. Avraam apoi n-a fost numai ucigaș de om, ci și ucigașul propriului său copil – ce-i cu mult mai rău – și totuși fapta lui l-a ridicat și mai mult în ochii lui Dumnezeu[29]. Iar apostolul Petru a făcut un îndoit omor[30]; totuși fapta lui a fost o faptă duhovnicească.

    Așadar să nu cercetăm numai faptele, ci să cercetăm, cu deosebită luare-aminte, și timpul și pricina și intenția și deosebirea de persoane și tot ceea ce poate da unei fapte sensul adevărat. Că nu poți ajunge în alt chip la adevăr.

    Să ne sîrguim, dar, de voim să avem parte de împărăția cerurilor, să facem mai mult decît cele poruncite de legea veche; altfel nu-i cu putință să dobîndim cele cerești. Dacă ne mulțumim cu măsura legilor vechi, vom rămîne dincoace de pridvoarele darurilor. „Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decît a cărturarilor și fariseilor, nu veți putea intra întru împărăția cerurilor”[31]. Și cu toate că stă deasupra noastră o atît de mare amenințare, totuși sînt unii care nu numai că nu depășesc dreptatea Vechiului Testament, ci sînt cu mult în urma ei. Nu numai că nu evită jurământul, dar se jură și strîmb; nu numai că nu alungă privirile desfrînate, dar se și desfrînează și îndrăznesc să săvîrșească, fără să le pese, tot ce-i oprit. Aceștia un singur lucru mai așteaptă: ziua osîndirii, cînd vor primi cea mai cumplită pedeapsă pentru păcatele lor. Acesta-i sfîrșitul celor ce și-au cheltuit viața în păcate! De aceștia trebuie să deznădăjduim, pentru că ei nu mai au nimic altceva de așteptat decît osînda. Iar cei care sînt încă pe pămînt mai pot lua lupta de la început; și le va fi ușor și să învingă și să se încununeze.

    VII
    Nu te descuraja[32], deci, omule, nici nu-ți slăbi râvna! Poruncile lui Hristos nu-s grele! Spune-mi, te rog, ce oboseală este să fugi de jurămînt? Îți cere să cheltuiești bani? Trebuie să asuzi și să te nevoiești? Nu! E de ajuns numai să voiești și totul s-a făcut! Dacă-mi spui că te juri din obișnuință, îți voi răspunde că tocmai obișnuința te va ușura să nu te mai juri. Reușești totul dacă, în locul vechii obișnuințe, iei o altă obișnuință. Gîndește-te că mulți eleni, care se bîlbîiau, și-au îndreptat limba lor greoaie prin îndelungată stăruință; alții, care aveau umerii strîmbi și-i mișcau necontenit, i-au îndreptat punînd deasupra lor săbii. Am fost silit să vă dau aceste exemple, luate de la păgîni, ca să vă fac cu ele de rușine, pentru că nu vă conving cuvintele Scripturilor. Așa făcea și Dumnezeu cu iudeii, spunîndu-le: „Duceți-vă în insulele Hetiim, trimiteți în Cedar și vedeți de-și schimbă neamurile dumnezeii lor! Și ei nu sînt dumnezei!”[33]. Îi trimite adeseori și la cele necuvântătoare, grăindu-le așa: „Mergi la furnică, leneșule, și urmează căile ei![34] … Mergi la albină!”[35]. Așa vă voi spune și eu acum: Uitați-vă la filozofii greci și atunci veți ști de cîtă osîndă sîntem vrednici noi, care nu ascultăm legile cele dumnezeiești! Aceia s-au supus la nenumărate munci și osteneli, pentru slavă omenească; voi, însă, nu arătați aceeași rîvnă nici pentru cele cerești! Iar dacă și după acestea spui că obișnuința poate să-i fure chiar pe cei ce-și dau toată silința să se lase de jurat, o mărturisesc și eu; dar totodată îți spun că, după cum este cu putință să te fure obișnuința, tot așa de ușor este să te și îndrepți. Dacă-ți pui în casa ta mulți paznici, de pildă: sluga, soția, prietenul, iute te vei dezbăra de deprinderea cea rea, fiind de toți îndemnat și încurajat. Fă asta zece zile numai! Nu-ți trebuie mai mult! Totul se va întări, iar deprinderea cea bună va prinde rădăcină puternică. Cînd începi să faci asta, nu te deznădăjdui de calci legea o dată, de două ori, de trei ori, de douăzeci de ori chiar! Ai căzut? Scoală-te din nou! Ia munca de la început, cu aceeași râvnă, și vei birui negreșit!

    Nici jurămîntul strîmb nu este un păcat întîmplător. Dacă jurămîntul este de la diavol, ce pedeapsă merită jurămîntul strîmb? Aplaudați spusele mele? Nu-mi trebuie aplauzele voastre, zgomotele voastre, nici aprobările voastre! Un singur lucru vreau numai: Să mă ascultați în liniște și cu mintea trează și să faceți cele ce vă spun. Acestea-mi sînt aplauzele, aceasta-mi este lauda! Dar dacă-mi lauzi spusele și nu faci ce lauzi, mai mare ți-i osînda, mai multă vina, iar mie rușine și batjocură. Nu-i teatru aici; nu stați aici ca să vedeți tragedieni și să aplaudați numai. Aici e școală duhovnicească! De aceea un singur scop am: să faceți ce vă spun și prin fapte să-mi arătați că mă ascultați. Atunci dobîndesc totul; acum, însă, sînt deznădăjduit. N-am încetat niciodată de a da aceste sfaturi și celor pe care-i întâlneam îndeosebi și celor cărora le vorbeam în biserică; dar nu văd nici un progres, ci sînteți tot la cele dintîi lecții. Iar aceasta îl face pe dascălul vostru să șovăie mult. Iată că și Pavel era foarte supărat, tocmai pentru că ascultătorii săi rămîneau tot la primele lecții. El spunea: „Că deși trebuia ca voi să fiți învățători, din pricina timpului, totuși aveți iarăși trebuință să fiți învățați stihiile începutului cuvintelor lui Dumnezeu”[36]. De aceea și eu plîng și mă jelui. Dacă vă voi vedea că nu puneți capăt jurămîntului, vă voi opri de a mai călca aceste sfinte praguri și de a vă mai împărtăși cu nemuritoarele taine, cum îi opresc pe desfrînați, pe cei ce fac adulter și pe cei învinuiți de crime. E mai bine să înalț lui Dumnezeu obișnuitele rugăciuni numai cu doi și trei credincioși, care păzesc legile lui Dumnezeu, decît să se strîngă o mulțime de păcătoși care să strice și pe ceilalți. Să nu mi se laude aici bogatul, nici puternicul zilei! Să nu-mi ridice din sprîncene! Toate sînt pentru mine basm, umbră și vis! Nici unul din cei bogați pe pământ nu mă va apăra dincolo, cînd voi fi învinuit și acuzat că n-am răzbunat, cu toată tăria cuvenită, legile Dumnezeu. Aceasta, aceasta a pierdut pe minunatul acela bătrîn, pe Ili, deși viața-i era nepătată! Totuși pentru că a trecut cu vederea pe cei care călcaseră legile lui Dumnezeu a fost pedepsit împreună cu copiii lui și a primit cea mai cumplită pedeapsă[37]. Dacă Ili preotul a fost atît de cumplit pedepsit pentru că n-a întrebuințat față de copiii lui bărbăția cuvenită, deși îl silea la asta dragostea firească de fii, ce iertare voi avea eu, care nu sînt silit nici de o astfel de dragoste și mai stric totul datorită lingușelilor? Așadar, ca să nu pier și eu și voi, lăsați-vă, vă rog, convinși de cuvintele mele! Fiți voi înșivă cercetătorii și socotitorii vieții voastre! Dezbrăcați-vă de deprinderea de a jura, pentru ca, pornind de la această poruncă, să săvîrșiți cu ușurință și toate celelalte virtuți și să vă bucurați de bunătățile cele viitoare, pe care facă Dumnezeu să le dobîndim cu toții cu harul și cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slava și puterea acum și pururea și în vecii vecilor, Amin.

    [15] Matei 5, 33-34.
    [16] Matei 5, 34-35.
    [17] Matei 23, 16.
    [18] Matei 5, 36.
    [19] Matei 5, 32.
    [20] Matei 5, 29.
    [21] Matei 5, 28.
    [22] Matei 5, 22-23.
    [23] Matei 5, 37.
    [24] Ieremia 4, 2.
    [25] Numeri 25, 6-18.
    [26] Ioan 8, 41.
    [27] Ioan 8, 44.
    [28] Psalmul 105, 32.
    [29] Facerea 22, 10.
    [30] Fapte 5, 1-10.
    [31] Matei 5, 20.
    [32] De aici începe partea morală: Despre a nu te jura.
    [33] Ieremia 2, 10-11.
    [34] Proverbe 6, 6.
    [35] Proverbe 6, 8.
    [36] Evrei 5, 12.
    [37] I Regi 4, 1-19.
    […]

    SFÂNTUL TEOFILACT ARHIEPISCOPUL BULGARIEI, TÂLCUIREA SFINTEI EVANGHELII DE LA MATEI, Editura Sophia, București, 2007, pp. 190-191:

    […]
    5,33-35: Ați auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu juri strâmb[39], ci să ții înaintea Domnului[40] jurămintele tale”. (34) Eu însă vă spun vouă: Să nu vă jurați nicidecum: nici pe Cer, fiindcă este tronul[41] lui Dumnezeu, (35) nici pe pământ, fiindcă este așternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat.
    (5,33) Ieșire 20,7 / Levitic 19,12 / Deuteronom 5,11 / Matei 23,16 (5,34) Psalm 10,4 / Isaia 66,1 / Matei 23,16,22 / Iacov 5,12 (5,35) Psalm 47,3 / Isaia 66,1
    Fiindcă iudeii îl aud pe Dumnezeu spunând: „Cerul este scaunul Meu și pământul așternut picioarelor Mele!” (Isaia 66,1), se jurau asupra unora ca acestora. Deci Domnul, oprindu-i, nu zice să nu facă aceasta, de vreme ce cerul este frumos și mare, iar pământul folositor, ci pentru că Cerul este „scaun al lui Dumnezeu”, iar pământul „așternut al picioarelor Lui”. [Și grăiește Domnul astfel] ca să nu aibă încăpere [loc] închinarea la idoli, căci s-ar fi socotit că stihiile sunt dumnezei, de către cei care se jurau pe ele, cum se petrecuse și mai înainte.

    5, 36: Nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poți să faci un fir de păr alb sau negru.
    Numai Dumnezeu Se jură asupra Sa, ca Cel Care nu este supus nimănui. Iar noi, neavând stăpânire asupra noastră, cum să ne jurăm asupra „capului nostru”, că lucru al Altuia este? Iar de capul este al tău, schimbă un fir de păr, de poţi!

    5,37a: Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu;
    (5, 37a) 2 Corinteni 1,17 / Iacov 5,12
    Ca să nu zici: „Dar cum voi fi crezut?”, îți arată că de vei grăi totdeauna adevărul, nu va fi nevoie să te juri, căci nimeni nu e mai puțin crezut, precum acela care lesne se jură.

    5, 37b: Iar ce e mai mult decât aceasta, de la cel rău este.
    Fiindcă a se jura este „mai mult” decât „da” și decât „nu”, este de la diavol. Iar ca să nu zici că Legea lui Moise, fiindcă poruncea a face jurământ era rea, află că atunci nu era lucru rău jurământul. Dar, după Venirea lui Hristos este lucru rău, ca și tăierea împrejur și, în scurt, ținerea rânduielilor evreiești. De vreme ce și a suge lapte la piept pruncilor le este lucru cu­viincios, iar bărbaților [le este lucru de] rușine.

    [39] [1805] Adică atunci când te juri că grăiești adevărul.
    [40] În ediția de la 1805, în loc de „să ții înaintea Domnului”, se găsește „să dai Domnului”.
    [41] În ediția de la 1805, în loc de „tronul”, se găsește „scaunul”.
    […]

    Problema jurământului la terminarea Facultății de Teologie:

    […]
    Nota MM: Teologii sunt obligati pe la noi sa depuna acest juramant (nu stiu cat de legal este; teologic, insa, are probleme).
    Ar fi bine ca oamenii sa se angajeze sa apere Ortodoxia, dar nu vad de ce sa juri ca o pazesti asa cum ti s-a predat la Teologie Bucuresti, de vreme ce se spun prostii de catre unii profesori (unii cred in ereziile de la Balamand cu „Biserica Catolica, Biserica Sora” sau adera la Chambesy, sustinad conslujirea cu necalcedonienii). Ei au tinut vreun juramant de pastrare a credintei apostolice si patristice facand acestea? Pot sa demonstreze o reala si permananta continuitate a tuturor invataurilor lor cu cele ale lui Hristos, Sf. Apostoli si Parinti?
    In plus, Ortodoxia si, mai bine zis, Biserica este universala. De ca sa juri ca „voi rămâne în ascultare canonică faţă de ierarhia Bisericii Ortodoxe Române”? Studentii straini de ce sa o faca? De ce ar trebui ca un roman sa o faca etc etc?
    Si de ce sa juri? De ce sa fii santajat ca nu ti se da diploma de absolvire daca nu faci acest juramant?
    […]

    Jurământul absolvenților teologi bucureșteni. Published on Jun 27, 2016:

    Absolvenții teologi din Iași au depus jurământul de credință . Published on Jul 2, 2016:

    Jurământul de credință al tinerilor teologi clujeni

    Jurământul de credință al tinerilor teologi clujeni

    În prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, cei 120 de absolvenți ai Facutății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au depus luni, 4 iulie 2016, jurământul de credință.

    Momentul solemn a avut loc în jurul orei 10:30 în capela din incinta Campusului Teologic „Nicolae Ivan” din cartierul Mărăști. La ceremonie a participat conducerea insituției și profesorii unității de învățământ. Înaltpreasfințitul Andrei, pornind de la un citat din cartea „Sufletul Apostolatului” a Arhiepiscopului Teofil Herineanu, a punctat importanța misiunii unui cleric:

    Părintele decan Vasile Stanciu, care a fost și îndrumătorul de an al tinerilor teologi, i-a îndemnat pe studenți la misiune, asemeni apostolilor și le-a reamintit că oriunde ar urma să lucreze, au responsabilitatea de a le fi recunoscători profesorilor și să ducă mai departe numele bun al instituției care i-a format, titrează Radio Renașterea.

    La finalul ceremoniei s-a dat citire mediilor finale obținute de studenți și masteranzi, în urma susținerii lucrărilor de licență și disertație.

    NapocaNews

    05-07-2016

    Apreciază

  15. […] Lumea de maine: ECUMENISM sau ATEISM? […]

    Apreciază

  16. […] Lumea de maine: ECUMENISM sau ATEISM? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.