SACCSIV – blog ortodox

Mihai Silviu Chirila despre MARELE SINOD: Biserica Ortodoxă e singura Biserică creştină

Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 1, 2016

eu2

   Iata ce putem citi la Biserica Ortodoxă e singura Biserică creştină de pe blogul fratelui Mihai Silviu Chirila:

Daca relatările din presă sunt adevărate, atunci, cu părere de rău, la sinodul din Creta au participat şi unii episcopi vânduţi, care vorbesc direct în retorica francmasonico-new-agistă a duşmanilor Bisericii, numindu-i pe creştinii practicanţi şi pe teologii ortodocşi „fanatici şi fundamentalişti”, exact aşa cum îi numeşte presa mondialistă sau discursul ateist-secularist.

Îndrăznesc să aspir şi eu bucuros (dar fără a merita această cinste) la titulatura de teolog „fundamentalist şi fanatic”, deoarece cred şi marturisesc că:

 1. Nu există nicio părtăşie între Ortodoxie şi heterodoxie, canoanele Sfinţilor Părinţi nepermiţând nici măcar şederea la masă cu heterodocsii, în niciun caz participarea la slujbe cu ei sau împreuna-liturghisire.

2 Biserica Ortodoxă este cea Una pe care o mărturisim în Crez, afirmaţia acelui episcop fiind de un eretism pentru care el trebuie caterisit imediat. Dacă am admite că Biserica este alcătuită şi din heterodocşi, atunci de fapt Ortodoxia nu ar avea niciun rost, de vreme ce te poti mântui peste tot în comunităţile creştine şi nu trebuie să fii ortodox şi să trăieşti după asprimea canoanelor ortodoxe. Mai mult, acceptarea ideii că Biserica din Crez îi cuprinde şi pe heterodocsi (eretici) înseamnă a spune că Biserica e în sine plină de contradicţii, de vreme ce în Biserică s-ar afla şi unii care o cinstesc pe Maica Domnului, şi unii care o înjura, unii care se închină la icoane, altii care le consideră idoli etc. Asemenea idee este incalificabilă şi desfiinţează practica tuturor celor Şapte Sinoade Ecumenice, care s-au desparţit clar prin anatemă de toate ereziile timpului lor, arătând că acei eretici nu sunt în Biserică, ci în afara şi împotriva ei.

Se cuvine să nu cădem în capcana de a crede că ectenia din Sfânta Liturghie „pentru pacea a toată lumea, pentru bună starea sfintelor lui Dumnezeu Biserici şi pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm” se referă la ideea ecumenistă de unire a Bisericii Ortodoxe cu comunităţile heterodoxe. Ectenia se referă la unirea Bisericilor Ortodoxe între ele, la armonia din interiorului oekumene-ului ortodox, nicidecum la unirea drept-credincioşilor cu ereticii.

 1. Celelalte culte creştine nu sunt „biserici nedepline”, pentru că Hristos nu a întemeiat Biserici depline şi Biserici nedepline, nici nu poate fi Capul mai multor Biserici, după cum mărturiseşte Sfântul Apostol Pavel : „Există unDomn, ocredinţă, unbotez” (Efes. 4,5, s.n.). Există o singură Biserică, cea care a rămas fidelă curăţiei învăţăturii divine cuprinse în Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, şi care din acest motiv e capabilă să aibă „dreapta slăvire” a lui Dumnezeu şi „opinia corectă” cu privire la învăţătura de credinţă (care în greceşte se numescorthodoxia). Celelalte culte sunt atât de puternic influenţate de gândirea lumească, încât nu mai pot avea pretenţia continuităţii cu tradiţia biblică şi apostolică (nici nu o au, cele mai multe dintre ele).

Daca celelalte culte creştine ar fi „biserici nedepline”, ar însemna că şi Biserica Ortodoxă este „nedeplină”, de vreme ce ar exista bucăţi de Biserică în afara ei. Acest lucru este inadmisibil. A afirma că în afară de Biserica Ortodoxă mai există şi alte „biserici nedepline” este o contradicţie în termeni, deoarece ceva nu poate fi deplin, atât timp cât are părţi de aceeaşi substanţă cu sine în afara sa.Deplinătatea Bisericii Ortodoxe implică şi unicitatea sa.

Din câte am citit, această idee halucinantă a „bisericilor nedepline”, preluată din eclesiologia catolică, în care ortodocşii şi protestanţii sunt numiţi „biserici nedepline”, a fost susţinută în baza argumentului că termenul ekklesia (biserică) apare la Clement Alexandrinul şi la Teodoret de Cir ca desemnând şi comunităţile eretice. Clement Alexandrinul a trăit înainte de prima mare erezie, cea a lui Arie, într-o perioadă în care Biserica nu se confrunta cu opinii atât de puternic contrare adevărului de credinţă. La primele două sinoade ecumenice s-a făcut definirea clară a Bisericii, ca fiind „Una”, „Sfântă”, „Sobornicească” şi „Apostolească”. În acelaşi timp, ereziarhii au fost anatematizaţi şi daţi afară din Biserică. Aşadar, argumentarea este puerilă. Mai mult, Teodoret de Cir a fost condamnat la Sinodul al V-lea Ecumenic ca eretic.

Termenul ekklesia apare şi în organizarea cetăţilor greceşti antice, desemnând adunările publice în care se luau deciziile cu privire la treburile cetăţii. Numim şi acele adunări precrestine „biserici nedepline”? E ridicol.

 1. Nu există nicăieri în tradiţia ortodoxă instituţia sinodului ecumenic permanent şi infailibil. Infailibilitatea în Ortodoxie aparţine lui Hristos şi Bisericii Sale în general, nu unei structuri administrative, mai ales compusă din episcopi ca cei care au sustinut că Biserica Una nu e cea ortodoxă, că ortodocşii practicanţi sunt fanatici etc. Dacă ar fi dorit să aibă un sinod permanent ecumenic, Sfinţii Părinţi l-ar fi creat ei, cu multe sute de ani în urma. Sinodul ecumenic a fost conceput ca o armă extremă de luptă contra dezbinării în Biserică, atunci când acea dezbinare nu mai poate fi combătută prin celelalte arme spirituale (predica, scrierea, apologia, polemica, sinoadele locale etc.). Prin urmare, ideea este complet irealistă, dictatorială şi necanonică. Ca să nu mai vorbim de faptul că încalcă principiul receptării textelor sinodale în Biserică de către popor, prin transpunerea lor în cult (hotărârile sinoadelor ecumenice au devenit parţi ale cultului, fie prin practici de cult, fie prin cântări inspirate din ele, fie prin arhitectura bisericească etc.).

Faţă de astfel de inovaţii doctrinare, dacă ele se vor transpune într-un document oficial, orice creştin ortodox cu frică de Dumnezeu trebuie să îşi reamintească faptul că ascultarea se face până la păcat, cu alte cuvinte, creştinul nu are nicio datorie a ascultării faţă de cel ce îl îndeamnă la păcat şi la erezie.
Aştept cu nerăbdare o proclamare oficială a deciziilor oficiale ale sinodului, aşa cum e şi firesc pentru un sinod de asemenea anvergură şi o publicare a documentelor conciliare. Atunci fiecare va vedea ce este de făcut.

 

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. geo said, on iulie 1, 2016 at 9:11 am

  Astazi se implinesc 100 de ani de la declansarea Bataliei de pe Somme, una dintre cele mai cumplite din istoria umanitatii, cu aproape 2 milioane de victime – dintre care 1.000.000 de morti restul raniti si disparuti…

  De ce a fost nevoie de un asemenea macel? Marii vinovati – politicienii si liderii militari…iar in spate…adevaratii beneficiari…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Somme
  https://new.vk.com/doc3644257_437625437?hash=2ff4149d30c5604a90&dl=517ad59880631785e7
  https://new.vk.com/doc3644257_437528717?hash=ec4f8aeeb68a780ef0&dl=58b5d5127afbfe9bfc
  http://vkturbo.ru/doc277688559_437607915?hash=7a14d200652f4bce32&dl=22b49811366fd42dae
  https://new.vk.com/doc316875653_437585668?hash=c1bfdca9934d4543f8&dl=5acdd4558514e72f2f
  https://new.vk.com/doc3644257_437597915?hash=09f89cbee92ef37081&dl=0b02e26cc318231b05
  https://new.vk.com/doc3644257_437474472?hash=0f4bc5044c54ade560&dl=9837e5a519970f1c3c

  Batalia de Somme si cea de la Verdun, totalizeaza, dupa ultimele cercetari, aproximativ 3,5 milioane de morti, raniti si disparuti…
  https://new.vk.com/doc3644257_437366100?hash=33854b5f42aa1f2114&dl=fc6b3fbb8020b01c0e
  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Verdun
  https://gottmituns.net/2013/03/18/german-veterans-of-verdun-world-war-1-video-interviews/

  Apreciază

 2. geo said, on iulie 1, 2016 at 9:45 am

  Circula, de la o vreme, prin media, dar am vazut si panouri publicitare, niste reclame…toate bune si frumoase, sunt atatea alte mii de reclame, dar aceasta campanie iti sare in ochi – e vorba de cristim:

  Gusturi de demult uitate, reinventate acum de Cris-Tim într-o nouă manieră, aduc pe mesele românilor nostalgia unor mezeluri mult râvnite de pe mesele de sărbătoare. Reţetele autentice din trecut bucură deopotrivă atât pe melancolici cât și pe cei care vor să guste produse originale făcute ca pe vremuri. Poftiţi de gustaţi o felie de nostalgie.
  Gostatul sau gospodăria agricolă de stat era o structură a agriculturii socialiste, promovată in epoca comunistă. Gostatul era deopotrivă o formă de organizare a producției, o școală practică pentru fermieri și specialiști în agricultură și o rețea de magazine destul de împânzită, care comercializa de obicei produse de calitate. La sat, cantinele lucrătorilor de la Gostat găzduiau întâlniri de socializare – baluri și ceaiuri dansante.
  Primele ferme organizate au apărut în anii 1953-1954, rețeaua Gostat fiind dizolvată imediat după 1989. Lucrătorii din Gostat, majoritatea oameni competenți, foloseau echipamente de ultima generație, iar produsele pe care le realizau erau bune și ieftine – faima produselor din carne – Salam de Vară, Parizer sau Salam Victoria – era recunoscută și apreciată, mai ales datorită gustului și calității lor.
  Toate produsele erau realizate cu carne ce provenea de la animalele și carmangeriile proprii Gostatului. Belșugul a dispărut după 1980, când s-a înăsprit regimul comunist și a inceput raționalizarea populației.
  În afară de Gostat, Casele de Comenzi, Alimentarele și Aprozarele erau magazine din care românii se puteau aproviziona în vremea comunistă cu produse agroalimentare.

  http://www.cristim.ro/

  Mai nene, astia pe ce lume au trait? De unde atatea bunataturi, mai ales in acea perioada invocata, cand, stie toata lumea, ca erau jupani sovromurile, care luau tot cu titlul de despagubiri de razboi…iar „dusmanii” comunismului erau lichidati, inchisi sau deportati…

  Nu cred ca in Germania s-ar putea lansa o campanie in care sa se preamareasca realizarilem lui Hitler…

  http://adevarul.ro/news/societate/gustul-nostalgiei-1_5773f3c15ab6550cb867abe9/index.html

  Stiam, dar se pare ca nu e chiar asa, ca apologia comunismului e cam infractiune…parca era si o ordonanta…

  Apreciază

 3. Constanta said, on iulie 1, 2016 at 5:24 pm

  Off topic _ Pr. Amfilohie de la Manastirea Diaconesti e bolnav

  http://www.crestinortodox.ro/religie/din-cabina-avionului-chilia-monah-152275.html

  Poate cineva sa ne dea vesti mai recente despre Parintele Amfilohie ?

  Multumesc !

  Apreciază

  • Camelia R. said, on iulie 2, 2016 at 10:30 pm

   Parintele Mihai-Andrei Aldea a scris pe fb, ieri, 1 iulie : „Am bucuria să îi anunţ pe toţi cei îngrijoraţi de zvonistica despre starea de sănătate a Părintelui Amfilohie că, slavă lui Dumnezeu, părintele este bine.
   Are fireasca oboseală a celor care într-adevăr muncesc din greu, dar este sănătos (din nou, slavă Domnului!).”

   Apreciază

   • saccsiv said, on iulie 3, 2016 at 7:30 am

    Camelia R.

    Toti ne-am bucura ca macar in privinta asta s-o nimereasca si preotul Aldea, adica parintele Amfilohie Branza sa fie sanatos.

    Ca in rest preotul Aldea tot prin balarii umbla.

    Dar ce inseamna „cei îngrijoraţi de zvonistica despre starea de sănătate„?

    Apreciază

 4. boby said, on iulie 2, 2016 at 1:05 pm

  pai sa iasa la atac si sa strige acum impotriva lui daniel masonu ca iel are darul asta de demasca masonii

  Apreciază

 5. […] Mihai Silviu Chirila despre MARELE SINOD: Biserica Ortodoxă e singura Biserică creştină […]

  Apreciază

 6. […] Mihai Silviu Chirila despre MARELE SINOD: Biserica Ortodoxă e singura Biserică creştină […]

  Apreciază

 7. […] Mihai Silviu Chirila despre MARELE SINOD: Biserica Ortodoxă e singura Biserică creştină […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: