SACCSIV – blog ortodox

CULORILE PRIMARE: rosu, galben si albastru

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 20, 2016

Iata ce putem citi la Roata culorilor. Ghid de armonizare a nuanțelor în design. de pe Link Academy:

Roata culorilor este o invenție destul de veche, fiind pusă la punct de Isaac Newton în anul 1666. Este un grafic în formă de cerc în care este reprezentat întreg spectrul vizibil, de la roșu la violet. Roata culorilor te ajută să alegi precis acele culori care arată bine împreună.

Relativ simplu de costruit, roata culorilor a devenit un instrument absolut necesar în design pentru că pune în evidență legăturile dintre culori. Astfel, în orice compoziție, se poate găsi foarte ușor acea combinație de culori care impresionează privirea și dă o stare de armonie.

Roata culorilor începe prin reprezentarea echidistantă a culorilor primare, urmând a fi completată cu cele secundare și terțiare. Nicio culoare nu este mai importantă decât alta pentru că toate formează un cerc.

Culorile primare.

Sunt acele culori de bază și nu pot fi obținute prin combinarea altor culori. Sunt 3 la număr și alcătuiesc un triunghi echilateral pe cercul culorilor: roșu, galben, albastru.

Ca fapt divers ele sunt reprezentate pe steagul României.

Culorile secundare.

Sunt obținute prin combinarea a 2 culori primare. Ele completează cercul, dar nu îl definitivează. Sunt tot 3 la număr: verde, portocaliu, violet.

Culorile terțiare.

Completează întreg cercul. Se obțin prin fie prin combinarea unei nunațe primare cu una secundară, fie prin combinarea a 2 nunațe secundare.

[…]

   Comentariu saccsiv:

Pentru cei interesati, mai departe in respectivul articol sunt detaliate combinatiile de culori folosite in picturi.

Asadar, culorile primare sunt 3 si sunt singurele ce nu pot fi obținute prin combinarea altor culori. Toate celelalte se obtin fie prin combinarea celor primare, rezultand cele secundare, fie prin combinarea celor primare cu cele secundare.

E important sa stim pentru cultura noastra generala dar si mai important consider a fi acest subiect in contextul articolului Foto: VITRALIU BIZAR si STATUIE CU PROMETEU in ACADEMIA ORTODOXA din CRETA, acolo unde are lor MARELE SINOD.

Parintii Anastasie Goțopoulos si Ciprian-Ioan Staicu au vazut in semicercul din acel vitraliu un curcubeu. Un comentator a vazut insa steagul Romaniei, deoarece sunt doar trei colori: rosu, galben si albastru. Evident, mai apoi s-au luat si altii dupa el, ba chiar a inceput o dezbatere despre viitorul rol al Romaniei la sfarsitul vremurilor.

Eu merg pe varianta respectivilor parinti si vad un curcubeu. De ce doar trei culori? Pentru ca nu incapeau in compozitie toate. De ce rosu, galben si albastru? Pentru ca sunt cele primare din care prin combinare le poti obtine pe toate celelalte.

 

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu-Cristian said, on iunie 20, 2016 at 8:49 am

    Salut,

    Foarte interesant. Ca si mine sunt sigur ca sunt multi care nu stiu sau n-au stiut acest lucru. Intr-adevar varianta respectivilor parinti este cea mai plauzibila in acest moment dar sunt sigur ca exista o legatura si cu steagul iubitei noastre Romanie.

    Doamne ajuta !

    Apreciază

    • Gabriel M. said, on iunie 20, 2016 at 10:08 am

      Eu sunt cel care a vazut steagul romaniei dar nu ca sa pun la indoiala ce au vazut sfintii parinti ci pur si simplu ca orice om normal la cap stiu ca curcubeul are 7 culori R.O.G.V.A.I.V atat. Am intrebat doar ca sa ma lamuresc si nu sa creez vreo dezbatere sau vreo sminteala.
      Imi cer iertare daca am smintit pe cineva cu intrebarea mea.
      Si inca ceva. Nu mai spuneti tampenii ca antihrist are 16 ani sau ca e din nu stiu ce tara . Daca am sti asta cu adevarat inseamna ca deja stim cand va veni sfarsitul, Enoh ,Ilie etc.. nu stie nimeni lucrurile astea. Pff Auzi ca antihrist e facut deja la eprubeta. Astea sunt afirmatii ?
      Iertati-ma.

      Apreciază

  2. tataia said, on iunie 20, 2016 at 8:56 am

    Mda….numai ca virgula culorile primare sint rosu, VERDE si albastru. Galbenul este obtinut prin combinatia intre rosu si verde. Deci toata demonstratia este gresita. Galbenul este o culare secundara. Combinatia de rosu si verde da culorea galbena. Prin combianatia intre verde si albastru obtinem cian, iar prin combinarea intre rosu si albastru obtinem magenta.

    Deci rosu, VERDE, albastru = culori primare
    galben, cian, magenta = culori secundare
    s.a.m.d.

    Deci faza cu culorile primare pe steagul romaniei pica.

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 20, 2016 at 12:35 pm

      tataia

      Frate drag, gresesti.

      Culorile primare sunt rosu, galben si albastru.

      verde = galben + albastru
      violet = albastru + rosu
      portocaliu = rosu + galben

      http://cequinteroc.blogspot.ro/2014/02/primary-colors.html

      Apreciat de 1 persoană

      • tataia said, on iunie 20, 2016 at 1:05 pm

        Frate drag tu gresesti. Poate intr-adevar culorile primare sint rosu, galben albastru dupa pictori si artistii plastici. Arta lor o fi frumoasa dar nu are nici o legatura cu realitatea fizica a lumii in care traim. Daca era dupa ei nu aveam nici in ziua de azi TV color. Sau film color. sau fotografie color. Pentru ca toate aceste facilitati ale lumii moderne se bazeaza pe cele trei culori fundamentale rosu, verde, albastru. Asa numitul RGB (red GREEN blue) binecunoscut in toate cercurile tehnice. Pentru ca vezi tu…pe un televizor color (fie clasic cu tub, plasma sau LCD) imaginea color se formeaza cu ajutorul a trei tipuri de luminofori (cei de culaore rosie, de culoare verde, si de culoare albastra). Cu aceste trei culori se pot forma toate celelalte culori. La fel in cinematografia color sau fotografia color. Filmul (pelicula) are trei straturi fotosensibile. Si anume stratul sensibil la rosu, stratul sensibil la verde si stratul sensibil la albastru. NU esti convins? Afla ca in ochjiul uman imaginea color se formeaza folosind tot trei tipuri de receptori ai imagini color….sensibili la culorile rosu, VERDE si albastru. Ce vrei mai mult de atit?

        Uite aici:

        https://simple.wikipedia.org/wiki/Primary_color

        Culorile primare aditive sint rosu verde si albastru. Culorile primare substractive sint galben, magenta si cian. Deci in nici unul din cazuri nu se poate pune problema de rosu galben si albastru. Acela este intimplator doar steagul Romaniei, dar nu are legatura cu culorile fundamentale.

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 20, 2016 at 1:13 pm

        tataia

        Nu ne intereseaza in ecuatie tv-ul.

        Apreciază

      • tataia said, on iunie 20, 2016 at 1:37 pm

        @ saccsiv. NU ne intereseaza TV-ul….dar oricum asa functioneaza toate dispozitivele color din lumea asta. Si monitorul de calculator. Inclusiv ochiul uman. Daca in loc de rosu VERDE si albastru am fi avut rosu GALBEN si albastru nu am fi avut nici o posiblitate de a obtine culoarea verde. Pentru ca este culoare fundamentala. Iar galben + albastru dau verde doar daca este vorba de VOPSELE. NU de lungimi de unda ale luminii vizibile!

        Apreciază

    • Paul222 said, on iunie 20, 2016 at 12:46 pm

      Gresesti. Exista doua modele de culoare,modelul aditiv si cel substractiv. Tu vorbesti despre modelul RGB (RED GREEN BLUE) care se aplica la ecrane, vezi mai jos:

      Modelul aditiv se aplică oricând avem de-a face în mod direct cu lumina, indiferent dacă ea este emisă sau receptată. Modelul substractiv se aplică oricând avem de-a face cu pigmenţi, indiferent dacă lumina este reflectată sau refractată[9] – modelul substractiv se aplică atât la tipătituri pe hârtie cât şi la vitralii.

      Astfel, modelul aditiv, bazat pe lumină, se foloseşte atât în situaţiile în care lumina este emisă (televizoare, monitoare, proiectoare, afişaje luminoase) cât şi atunci când este captată (aparate de fotografiat, scannere, telescoape, fotoreceptori biologici). Datorită culorilor primare folosite în acest model generic, cel mai frecvent utilizat model aditiv în practică este modelul RGB.

      Pe de altă parte modelul substractiv, bazat pe pigmenţi, este utilizat în situaţiile în care există o sursă externă care iluminează pigmenţi de orice fel: tipărituri pe orice material opac sau transparent, vitralii, filtre fotografice şi chiar atunci când se studiază pigmenţii înşişi (cei folosiţi în industria alimentară, în construcţii, în industria cosmetică, în industria tipografică şi aşa mai departe). Din cauza unor compromisuri legate de reproducerea optimă a culorilor, cel mai frecvent model substractiv în practică este modelul CMYK.

      Apreciază

      • tataia said, on iunie 20, 2016 at 3:01 pm

        Si eu ce ziceam? NU exista culori fundamentale rosu, galben albastru! Modelul aditiv este rosu, verde, albastru. modelul substractiv este cian, magenta, galben. Rosu galben albastru or fi pe steagul romanesc dar nu au nici o legatura cu culorile fundamentale!

        Apreciază

      • Paul222 said, on iunie 20, 2016 at 10:41 pm

        „RYB (an abbreviation of red–yellow–blue) is a historical set of colors used in subtractive color mixing, and is one commonly used set of primary colors. It is primarily used in art and design education, particularly painting.

        RYB predates modern scientific color theory, which has determined that magenta, yellow, and cyan are the best set of three colorants to combine, for the widest range of high-chroma colors.[1] Red can be produced by CMY.”

        Deci reprezinta un model mai vechi de culori primare din pictura, CMYK e mai modern si are legatura mai mult cu tiparul.

        Apreciază

      • tataia said, on iunie 21, 2016 at 9:29 am

        Pictorii le stiu pe ale lor….realitatea fizica a lumii in care traim este alta. Televizorul, monitorul, aparatul foto camera video si ochiul uman toate functioneaza pe principiul RGB. Imprimantele functioneaza pe principiul CMYK…

        Rosu verde albastru nu sint culorile primare doar in electronica…..si in biologie e la fel! Deci cine greseste? Cei care au inventat aparate? Dumnezeu care a inventat ochiul uman si al animalelor? Sau pictorii care stiu timpeniile lor?

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 21, 2016 at 9:34 am

        tataia

        Pictorii n-au inventat nimic. Pictorii doar au constatat ceea ce a constatat intreaga omenire de mii de ani.

        Cel ce a pictat vitraliul a fost pictor si nu a avut treaba cu ale televizorului. El a avut treaba cu culorile primare de care am scris in articol. Deci semicercul ala e un curcubeu, dupa cum au spus si acei parinti.

        Apreciază

      • tataia said, on iunie 21, 2016 at 10:18 am

        @saccsiv tu ii dai inainte cu televizorul….chiar nu intelegi ca realitatea fizica si biologica a lumii in care traim se bazeaza pe trei culori primare rosu verde si albastru iar pictorii daca sustin altceva sustin pentru ca sint in afara subiectului?

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 21, 2016 at 11:40 am

        tataia

        Tu esti in afara subiectului.

        Apreciază

    • Ionut said, on iunie 20, 2016 at 4:36 pm

      La materia „desen” din gimnaziu am invatat ca exista 3 culori primare:rosu, galben si albastru, celelalte culori obtinandu-se prin combinarea acestora 3.
      In tv si calculatoare, culorile de baza sunt RGB. La imprimante sunt, in general, CMYK, dar exista si imprimante RGB (destul de rare).
      In ceea ce priveste combinarea luminii de diverse culori (ca la TV si monitoare), pot sa difere de la caz la caz nuantele folosite ca si culori de baza, dar conteaza si intensitatea luminoasa.
      Putem concluzina ca rosu, galben si albastru sunt culori primare in domeniul picturii (nu si al electronicii).

      Apreciază

      • tataia said, on iunie 21, 2016 at 10:34 am

        La materia „istorie” din gimnaziu/liceu ai invatat ca Biserica Ortodoxa s-a rupt de adevarata biserica catolica ca asa au vrut ei de capul lor. La materia „religie” ai invatat insa ca din contra Biserica Ortodoxa s-a rupt de cea catolica pentru ca tocmai biserica catolica nu voia sa pastreze invataturile intacte..adevarul nu e decit unul.

        La materia „desen” ai invatat ca rosu galben albastru sint culori primare. Dar mai tii minte si ce ai invatat la materia numita „fizica”? Probabil ca nu. Iti spun eu acum…culorile primare sint rosu, VERDE si albastru. Adevarul nu este decit unul. Oare cine are dreptate? Pictorii care viseaza cai verzi pe pereti dar nu au idee de lumea in care traiesc. Sau fizicienii, biologii, etc?

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 21, 2016 at 11:43 am

        tataia

        Pictorii nu viseaza cai verzi pe pereti.

        Pictorii au amestecat galben cu albastru si le-a dat verde.

        Apreciază

  3. ManolescuBD said, on iunie 20, 2016 at 9:22 am

    Off topic, dar foarte important: La postarea de pe Feisbuc’ a lui Savatie Baştovoi, [de care ştiu ce părere ai, Saccsiv… dar trecem peste] am postat un comentariu important, [ce conţine cuvântul „iezuit”, de care la fel, ştiu ce părere ai, dar te rog, aprobă-mi comentariul de aici; că-s bine intenţionat]: Patriarhul Rusiei e omul iezuiţilor: „The jesuits have penetrated Ortodox Chruch, completely: – Eric Jon Phelps https://www.youtube.com/watch?v=iY1PJAOBvyg&feature=youtu.be&t=144 Ca şi patriarhul României din păcate. Sinaxa asta e o lucrătură a iezuiţilor de a crea dezbinare, ca apoi să arate cât de important este ecumenismul ca SINGURA soluţie de mediere a neînţelegerilor dintre ortodocşi. Aşa au făcut mereu iezuiţii. Uitaţi-vă în ultima sută de ani, unde s-au semnat tratatele de pace după războaiele importante: la Roma. !Dezbină, Mediază Conflictul, şi Cucereşte! Uite aşa, vor pune mâna pe Ortodoxie! 😉 Am fost întrebat: „daca e omul iezuitilor de ce a refuzat sa mearga la sinodu asta talharesc „panortodox”. SIMPLU: Pentru că trebuie creat conflict. Ăsta e modus operandi: plantezi sămânţă de conflict, te dai în spate şi faci pe victima şi pe sfântul, ca ceilalţi să nu îşi dea seama că tu ai făcut-o, iar la final, după ce s-a desfăşurat conflictul, vii şi îţi impui punctele de vedere deja prestabilite.

    Uite şi ce a scris Savatie Baştovoi: https://www.facebook.com/savatie/posts/1080742968685028 – „Intram intr-o noua era: de acum vom avea doua Ortodoxii – una „oficiala” si una „ruseasca”. Acesti termeni au inceput sa fie vehiculati in presa rusa nemultumita de Biserica si cred ca ii vom auzi de acum incolo. S-a demonstrat inca o data ca ortodocsii, cind vor sa se adune, gasesc noi pricini de dezbinare. Nu mai vorbim de tensiuni, tensiuni au fost tot timpul – acum avem despartiri, iar despartirile acestea creeaza cadrul unui razboi rece in termeni politici. Aripa ortodoxiei aflata sub indluenta Moscovei va reprosa Constantinopolului erori de credinta si tact canonic, iar aripa cealalta va reprosa Moscovei afilierile politice. Lupta se va purta in spatiul informational profan in limba care nu cunoaste dedesubturile Ortodoxiei. Tot acest zbucium, vazut dintr-o parte, va arata ca o pasare mare care, incercind sa zboare, se loveste cu aripile peste fata.”

    Apreciat de 1 persoană

    • ManolescuBD said, on iunie 20, 2016 at 8:44 pm

      La afirmaţia că „Rusia are 100% dreptate teologic sa NU participe”, am răspuns aşa: „Sunt de acord că are dreptate 100% teologic să nu participe. Dar tot teologic, dreptatea era chiar înainte de suceala asta: se putea vedea din textele eretice de pregătire a sinodului, din regulamentul ce interzice schimbarea lor[ce implică că votul e deja prestabilit, totul fiind o formalitate-şaradă-teatru], şi participarea a mai puţin de 2% din episcopii Ortodoxiei mondiale{lucru [atât de] logic că sinodul e o făcătură, programată cu scopul de a eşua}. Astea le-a ştiut oricum! De ce NU a fost împotriva sinodului de la început? S-a vrut conflict, şi se obţine. Pentru orice conflict cu scop dialectic hegelian, trebuie să se creeze două tabere. Rusia retrăgându-se tocmai acum[deşi era îndreptăţită 100% teologic de luni de zile să facă asta], devine o tabără atacată de tabăra din Constantinopol, ce încearcă să justifice autenticitatea sinodului. Într-un final, nu se rezolvă nimic, şi se creează nevoia unei autorităţi care să intervină pentru a media conflictul. Vaticanul [„cel iubitor”] va interveni pe lângă Rusia, iar Chiril ‘se va da pe brazdă’, obţinându-se ‘sămânţa’ pentru Adevăratul sinod tâlhăresc din viitor!

      Apreciază

      • Arhanghelul said, on iunie 21, 2016 at 12:05 am

        Atunci sa fim atenti …

        Apreciază

  4. vagaBond said, on iunie 20, 2016 at 10:46 am

    Isaac Newton a fost bagat pina peste urechi in occultism.Am citit undeva ca si frecventa este importanta.Este frecventa care te listeste si alta care te zapaceste/inebuneste.Cei care sunt implicati in occultism cunosc astea si le aplica ptr. a controla cireada.

    Apreciază

  5. Nimbus said, on iunie 20, 2016 at 10:55 am

    https://www.holycouncil.org/live-stream

    Apreciază

  6. ozana said, on iunie 20, 2016 at 11:47 am

    Simbolistica curcubeului (arcada cereasca in ocultism)
    Pe linga simbolul Legamintului lui Dumnezeu cu omul, potrivit Genezei 9:13.14 si 16, acest simbol este frecvent folosit de masonerie, New Age, comuniatea LGBT, In aceasta zona reprezentind o simbolistica anti-Dumnezeu , facind referire la ,,marele pod dintre individul uman si supra sufletul lumii „-(Lucifer). Este deasemenea simbolul zeitei Isis.
    Voi atrage atentia (doar aparent fara nicio legatura) asupra lui Isaac Newton, fizician, matematician si astronom englez, considerat de unii ,, parintele moral al francmasoneriei”, cunoscut mai ales datorita descoperirii legii gravitatiei.Putini stiu insa ca a fost si filozof, teolog , interesat de ocultism si alchimie. A studiat si refractia luminii intr-un spectru de culori, cele ale curcubeului.
    Primul logo al corporatiei APPLE il prezinta pe Newton stind sub un mar , copac sub care a descoperit legea gravitatiei, inconjurat de o esarfa cu culorile curcubeului. Un alt simbol al lui Apple -marul curcubeu , unde vedem acelas mar muscat in culorile curcubeului dispuse in ordine gresita, aducind aminte de Illuminati. Marul muscat este simbolul senzualitatii , al cunoasterii prin muscare , al sperantei si anarhiei. Multi cred ca este modalitatea Apple de a spune ca ea este lumina , ca este o entitate ,,iluminata” , ca poate manipula lumina.sau faptul ca ea continua munca iluminatilor.
    Ultimul logo Apple restilizat , reprezinta acelas mar muscat , monocrom , din metal iar in spatele sau apare o lumina lucitoare.
    Faptul ca acest simbol apare reprezentat pe un vitraliu , intr-o compozitie artistica in care apar si alte simboluri controversate, inclusiv culorile drapelului Romaniei , mie personal nu-mi place.
    Asa cum stim, in ezoterism si ocultism culorile au si ele o multime de semnificatii si s-ar putea mai mult ca sigur ca respectiva compozitie sa transmita un mesaj pe intelesul doar al masoneriei sau a altor societati oculte.Vedem aceste simboluri peste tot. Astept sa le vad si pe hirtia igienica pentru a fi si utile acestui popor nimicit de satane…

    Apreciază

  7. Graiul Ortodox said, on iunie 20, 2016 at 12:09 pm

    Luni, 20 iunie, 11:00-14:00 – Ședința de deschidere a Sfântului și Marelui Sinod
    ACUM ÎN DIRECT DIN INSULA CRETA PE POSTUL NATIONAL DE TELEVIZIUNE DIN GRECIA
    ERT 1 http://webtv.ert.gr/ert1/

    Apreciază

  8. Cristian said, on iunie 20, 2016 at 3:36 pm

    Aceleasi culori primare se folosesc si in tipografii si in imprimantele color (inkjet, dar si laser): CMYK = Cyan (albastru), Magenta (rosu), Yellow (Galben), iar K este negru.

    Apreciază

  9. ManolescuBD said, on iunie 20, 2016 at 3:49 pm

    James Howell, unul din participanţii la atacul asupra barului de poponari din Orlando confirmă faptul că a fost vorba de o operaţiune sub steag fals coordonată de CIA.

    Anonymous Santa Monica police officers say James Howell was part of a coordinated CIA plan to attack homosexual events in LA and Orlando but turned himself in Sunday when he realized that, like his partner Mateen, he would be killed. Howell described details of his recruitment and training by the CIA. As Griffin says, this could be the smoking gun for all federal government false flag terror operations.

    – See more at: http://henrymakow.com/2016/06/santa-monica-patsy-refused-to-.html

    Apreciat de 1 persoană

  10. gheorghi said, on iunie 20, 2016 at 8:14 pm

    Un articol interesant din 2008 , in legatura cu culoarea… VERDE!
    http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2008/07/29/why_are_there_no_green_stars.html
    „No green stars – here’s why”
    Ne spune autorul:
    … any time of the year you can find colors in the sky. Most stars look white, but the brightest ones show color. Red, orange, yellow, blue… almost all the colors of the rainbow.
    But hey, wait a sec. Where are the green stars? Shouldn’t we see them?
    Nope. It’s a very common question, but in fact we don’t see any green stars at all. Here’s why.

    „confirma” ce spune tataia:
    „A warmer star will put out more blue, and a cooler star will put one more red, but no matter what, our eyes just won’t see that as green.

    The fault lies not in the stars (well, not entirely), but within ourselves.

    Our eyes have light-sensitive cells in them called rods and cones.
    Rods are basically the brightness detectors, and are blind to color.
    Cones see color, and there are three kinds:
    1. ones sensitive to red,
    2. others sensitive to blue,
    3. and the third sensitive to green.
    When light hits them, each gets triggered by a different amount; red light (say, from a strawberry) really gets the red cones juiced, but the blue and green cones are rather blasé about it. ”
    insa precizeaza caracteristica fiziologiei umane:
    „If the green cones are seeing just as much light as the red, with the blue ones not seeing anything, we interpret that as yellow. And so on.
    So the only way to see a star as being green is for it to be only emitting green light.
    But as you can see from the graph above, that’s pretty much impossible.
    Any star emitting mostly green will be putting out lots of red and blue as well, making the star look white. ”
    ===============
    Se intelege ca primind semnal luminos verde in „cantitate” egala cu semnalul luminos rosu, IN ABSENTA SEMNALULUI LUMINOS ALBASTRU noi „vedem” GALBEN.

    Apreciază

    • tataia said, on iunie 21, 2016 at 10:20 am

      Probabil de acolo vine si expersia „a vazut stele verzi!” Pentru ca nu exista 🙂 ! Scuzati off-topicul.

      Apreciază

    • tataia said, on iunie 21, 2016 at 10:53 am

      Asta dovedeste si ca notiunile de culori „calde” rosu, portocaliu, galben si culori „reci” verde albastru care provin tot din pictura si artele plastice sint de asemenea gresite. Asta chiar in ciuda faptului ca pina si bulinele de culoare de pe robinetele de apa sint codate in conformitate cu aceste notiuni de culoare calda rosu (pentru apa calda) si culoare rece albastru (pentru apa rece). In realitate oricine stie ca o flacara albastra este mult mai fierbinte decit una rosie sau galbena…Gazul (petrolul lampant, kerosenul) arde cu flacara galbena. Lemnul arde cu flacara glaben rosiatica..dar gazul (metan, propan) arde cu flaca ALBASTRA. Trebuie sa mentionez faptul ca aceasta este mult mai fierbinte decit flacara de kerosen sau lemn?

      Apreciază

  11. ultimul mohican said, on iunie 21, 2016 at 1:35 am

    Sunt folosite in mod uzual 3 seturi de culori primare , dar pot fi utilizate si multe altele.
    In arta se foloseste RYB: rosu, galben, albastru. e primul sistem primar folosit.
    In televiziune se foloseste RGB: rosu, verde, albastru.
    La imprimante CMY: cian, magenta, galben.
    Cine a realizat viitraliile era artist deci a folosit sistemul „artistic” de culori primare.
    Ipoteza din articol e logica si n-are legatura cu existenta mai multor sisteme primare de culori.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.