SACCSIV – blog ortodox

DE LUAT AMINTE: Pomenirea Cuviosului Iacov, cel ce prin inselaciune s-a inchinat diavolului

Posted in rubrica incepatorului, Uncategorized by saccsiv on iunie 13, 2016

Iata ce putem citi la http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iunie/iunie13.htm

În luna iunie, în ziua a treisprezecea pomenirea Cuviosului Iacov, cel ce prin înşelăciune s-a închinat diavolului

Acest fericit Iacov, fiindcă a iubit pe Hristos, a urât lumea, şi a părăsit toată averea sa, fără a întrebuinţa ceva din aceasta. Însă după acestea, prin lucrarea urâtorului de om, diavolul, atâta s-a mândrit, încât a îndrăznit şi zicea: “Cine altul ştie mai bine decât mine mântuirea mea?” Pentru aceasta a întrebuinţat multe şi mari nevoinţe, însă fără întrebare de cei socotitori, după cum învaţă dumnezeieştii părinţi. Ci cu însăşi voia şi bună plăcerea sa, pentru aceasta a şi fost înşelat de către diavolul, căci venind la dânsul un înger viclean, adică un demon, prefăcut în chip de înger al luminii, i-a zis: “Curăţeşte-ţi chilia ta, şi să aprinzi candele şi făclii, şi să o afumi cu miruri şi tămâieri, bine împodobindu-te pe tine însuţi, pentru ca, plăcându-i nevoinţa ta, Hristos vine în noaptea aceasta pentru ca să-ţi dea multe daruri”. Iar nepriceputul Iacov, prin mândrie fiind înşelat, a făcut toate acestea. Şi aşa a venit la el anticrist cu mărire şi nălucire multă, la miezul nopţii. Iar Iacov deschizând uşa chiliei sale s-a închinat lui; iar diavolul lovind pe Iacov în frunte, după dumnezeiască iconomie, n-a stat, ci s-a întors înapoi şi a fugit. A doua zi, dimineaţa, Iacov plângând a mers la un bătrân; iar bătrânul mai înainte de a auzi de la Iacov vreun cuvânt, a zis către el: “Fugi de aicea, căci ai fost batjocorit de satana”. Deci după ce Iacov a plâns de ajuns şi s-a sfărâmat cu inima, atunci bătrânul certându-l mult şi sfătuindu-l, l-a trimis la viaţa de obşte, iar el ascultând, a mers la obşte şi a slujit la bucătărie şapte ani, cu multă smerenie şi ascultare; după aceea a şezut singur în chilie alţi şapte ani, lucrând lucrul mâinilor cu măsură, şi păzind canonul dat cu multă scumpătate. Şi aşa învăţând calea lui Dumnezeu cea fără amăgire, cu multă desluşire, s-a făcut făcător de minuni prea ales; şi aşa şi-a săvârşit viaţa sa, mutându-se către Domnul.

Cititi va rog:

Cum apar uneori DRACII CA INGERI DE LUMINA. Cum ii smintesc uneori chiar si pe calugari. De ce au uneori succes?

 

Reclame

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. om said, on iunie 13, 2016 at 9:20 am

  „Dacă în Evul Mediu românii s-au aflat chiar pe linia frontului războiului purtat de lumea catolică cu cea ortodoxă, iar pe de altă parte pe linia frontului dintre Imperiul Otoman și Europa Creștină, astăzi, alături de vechiul conflict religios fratricid, au apărut elemente noi care nu pot decât să îngrijoreze.

  Imperiul Otoman a dispărut, dar islamizarea Europei este mai actuală și mai agresivă ca oricând.

  Orice ar spune cei spălați pe creier, în spatele dramei refugiaților se ascunde un proces organizat de colonizare arabă a Europei, menit să ducă, în timp, la condițiile propice creării acelei Noi Ordini Mondiale dorită de „elitele oculte” ale planetei, cele care visează un Stat Global pe care să îl conducă cu o mână de fier. Pentru a ajunge acolo au însă nevoie de distrugerea statelor națiune, de amestecarea raselor, de destabilizare și insecuritate pentru ca oamenii să accepte, ce pe o soluție salvatoare, Guvernul Global, legile Big Brother, Noua Orânduire pe care acești nemernici o visează…

  Vor reuși să își ducă planul la îndeplinire? Ce poate face România în acest context geopolitic? Știm care sunt agenții anti-români din interior? În acest episod al emisiunii Adevăruri Tulburătoare vom discuta deschis și fără menajamente despre aceste lucruri!”

  https://www.youtube.com/user/roxindaniel/videos

  Apreciază

 2. Adrian said, on iunie 13, 2016 at 3:09 pm

  Slavă lui Dumnezeu pentru toate !

  Cu adevărat, noi toţi ar trebui să luăm aminte la cele petrecute Cuv. Iacov, (şi când spun toţi îi includ şi pe „arsenişti” !!!), cum din iconomie dumnezeiască a fost vindecat de greaua patimă a mândriei, a slavei deşarte !

  Iertaţi de îndrăzneală !
  Doamne ajută !

  Apreciază

 3. nikodim said, on iunie 13, 2016 at 6:13 pm

  Aceasta ar trebui sa fie si spre folosul celor care cred conditionat… adica daca „actul religios” sau „pelerinajul” lor nu se materializeaza cumva cu vreo „lumina” sau vreun „mini-cutremur” sau cu oricare alta „minune”, credinta lor slabeste… sau pur si simplu dispare si nu mai exista. Sau unii intra in panica mereu in ajunul Sfintelor Pasti cu permanenta grija daca „apare sau nu apare lumina?” Cati dintre Sfintii din toate timpurile si din toate locurile de pe fata pamantului, au avut nevoie de lumina fizica de la Sfantul Mormant pentru a crede in Mantuitor si a se sfinti? Unii dintre ei habar nu aveau ca la Sfantul Mormant apare lumina. Au fost timpuri de la Invierea Mantuitorului pana in prezent cand lumina fizica nu a aparut la Sfantul Mormant… In vremea Sfintelor Sinoade Ecumenice foarte rare sunt referirile la acest fapt si nimeni dintre Sfintii Parinti nu face referire speciala asupra acestui fenomen. Si a disparut cumva Biserica, daca nu a aparut lumina? Au incetat adevaratii crestini sa creada ca i-a parasit Hristos? Hristos ne-a spus clar: „fericit este cel care vede si crede ce a vazut dar mai bine este de cel care crede fara sa vada”!
  Stim foarte bine ca antihristul va fi inscaunat in Ierusalim. Si mai stim ca va fi capabil sa faca minuni de sunet si lumina cum nu s-a mai vazut. Cei care sunt atat de conditionati in credinta lor de aparitia luminii,ce vor face atunci cand la Sfantul Mormant nu va apre lumina adevarata la un moment dat si va apare doar o lumina conditionata de inscaunarea antihristului? Vor fi in extaz bineinteles si nu vor face distinctie. Si nu numai ei, pentu ca discernamantul multora este depasit de asteptari spectaculoase, cultivate de-a lungul timpului cu mult succes de catre industria inselatoare a marilor si micilor ecrane si de catre publicitatea ecumenista si mai inselatoare a „noilor <> facatori de minuni”.
  Si inca un amanunt descris aici foarte vag, legat de marea inselare a antihristului.
  Sta scris mai sus despre Sfantul Iacov: „Şi aşa a venit la el anticrist cu mărire şi nălucire multă, la miezul nopţii. Iar Iacov deschizând uşa chiliei sale S-A INCHINAT lui; iar diavolul lovind pe Iacov în frunte, după dumnezeiască iconomie, n-a stat, ci s-a întors înapoi şi a fugit.”
  Special am scris cu majuscule „S-A INCHINAT”. Deci Sfantul Iacov, dupa ce S-A INCHINAT ( cu semnul Sfintei Cruci, adaug eu) crezand ca-l are in fata sa pe Hristos, diavolul n-a putut sta ci a fugit imediat de acolo. Se poate pune intrebarea: Cum va sta antihristul la slujba de intronare a sa daca patriarhul si clericii care vor sluji acolo se vor inchina cu semnul Sfintei Cruci? Si raspunsul cred ca este ceea ce observam in jurul nostru, la cum se inchina, „facandu-si cruce” in mod extrem de schimonosit, cu tot felul de Y-uri si T-uri sau cruci rasturnate sau neterminate, multi din jurul nostru in frunte cu majoritatea clericilor, care ar trebui ei insisi sa dea exemplu de manifestare corecta a inchinarii cu semnul Adevaratei Sfinte Cruci asa cum ne invata in Filocalie Sfantul Petru Damaschinul de exemplu:
  „De asemenea trebuie să ne minunăm, cum prin semnul cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci se izgonesc dracii şi felurite boli, lucru cu neputinţă tuturor. Şi cine poate număra laudele Crucii? Iar simbolurile acestui sfânt semn ni l-au predat Sfinţii Părinţi, ca să stăm împotriva necredincioşilor şi ereticilor.

  Căci cele două degete şi o singură mână arată pe Domnul nostru Iisus Hristos Cel răstignit, cunoscut în două firi şi într-un singur ipostas. Iar dreapta aminteşte de puterea Lui nemărginită şi de şederea de-a dreapta Tatălui. Coborând ea de sus, ne arată pogorârea Lui din ceruri până la noi. Iar trecând de la dreapta la stânga, izgoneşte pe vrăjmaşi şi arată că prin puterea Sa nebiruită a biruit Domnul pe diavol, care stă la stânga, lipsit de tărie şi întunecat!” (Filocalia V, p. 189).

  Deci sa nu ne mai miram ca dracii ne impresoara, Credinta fiindu-ne mai puternica in minuni decat in Mantuitor, sau lipsindu-ne cu desavarsire, iar insemnarea la inchinarea crestineasca o facem cu niste semne schimonosite care numai a Cruce nu seamana.

  Apreciază

 4. templier's blog said, on iunie 13, 2016 at 8:18 pm

  De urmarit, evenimentul poate fi de insemnatate majora..
  Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, a condus astazi ședința de urgență a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, de la care se așteapta să decidă dacă delegația Bisericii Ortodoxe a Rusiei – cea mai mare si numeroasa Biserica Ortodoxa a lumii – va mai merge sau nu va mai marge la Sfantul si Marele Sinod pan-ortodox, programat sa aiba loc in perioada 16-26 iunie, în Creta.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: