SACCSIV – blog ortodox

Asadar patru Patriarhii nu participa la MARELE SINOD din Creta, care iata ca deja nu mai e pan ortodox

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 12, 2016

Patriarhia Georgiei

Conform articolului A patra patriarhie, cea a Georgiei, îşi anunţă retragerea de la sinodul panortodox de pe Sinodul Talharesc, Biserica Ortodoxă a Georgiei nu va lua parte la sinodul panortodox care va avea loc în Creta, pe 17-27 iunie.

Mitropolitul Ilarion (Kitiashvili) de Mestia și Svaneti a declarat că „principiul esențial al unanimității, care sta la baza Sinodului, nu se va mai realiza în acest context, intrucat Biserica Georgiei a luat decizia de a refuza sa participe”. „Biserica noastră nu participă la Sfantul si Marele Sinod… Există probleme fundamentale, care trebuie să fie luate în considerare de către Patriarhia de Constantinopol, și care nu sunt luate. Patriarhia Georgiei va face o declarație, ulterior, pe probleme concrete”, a adăugat el.

De-a lungul ultimele zile mai multe Biserici ortodoxe au refuzat să participe la sinodul panortodox. Biserica bulgară a fost prima care şi-a declarat absenţa. A urmat Patriarhia Antiohiei (Siria). Iar Biserica Ortodoxă Sârbă a declarat joi refuzul de a participa.

[…]

   Comentariu saccsiv:

Cei precum Mitropolitul Serafim de Pireu sunt multumiti:

Mitropolitul Serafim de Pireu multumește Patriarhiilor care au refuzat să participe la sinodul panortodox 

Cei precum masonul Cristian Unteanu sunt nemultumiti:

Bătălia uriaşă din interiorul creştinătăţii ortodoxe: Sfântul şi Marele Sinod panortodox, în pericol!

67 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ema said, on iunie 12, 2016 at 2:46 pm

    Hristos s-a inaltat! Nu stiu ce simt altii dar acesta e unul din momentele care ma fac sa imi fie jena ca sint romanca. Ceilalti din alte tari pot sa i-a o atitudine si ai nostrii dorm in cizme.. iarta-ne pe toti Doamne..

    Apreciat de 2 persoane

  2. cosminmatiu said, on iunie 12, 2016 at 2:55 pm

    sinod talharesc, iar noi romanii in nenumarate cazuri in istorie am avut la conducere tradatori

    Apreciat de 1 persoană

  3. Aurora said, on iunie 12, 2016 at 3:17 pm

    ATENTIUNE ! ATENTIUNE ! A INCEPUT MAREA TRADARE !
    S-a dat startul pentru marea adunare talhareasca din Creta. In foarte multe parohii, preotii au tinut astazi predici ecumeniste in care au laudat sindul cel mult asteptat de mai bine de 100 ani care urmeaza sa inceapa joi. Au spus cate ceva despre unele schimbari care vor fi, ca sa pregateasca mentalul prostimii, de ex. despre posturi si despre alegerea unei date fixe a Pastelui. Unii preoti mai devotati intunericului l-au criticat pe Sfantul Nicolae ca i-a dat o palma atunci lui Arie, spunand ca Sfantul Nicolae s-a inselat si ca nu trebuia sa precedeze asa. Fratilor, daca delegatia noastra nu a plecat inca, ar trebui sa ne strangem toti pe Deal si sa vociferam. Daca totusi se vor duce si se vor intoarce cu modificari de tip Ferrara-Florenta, sa-i asteptam cu oua si cu rosii. Sa nu stam nepasatori, fratilor, pentru ca preotii fac ascultarile lor oarbe de episcopii corupti si vor vinde Ortodoxia noastra ! Sa actionam noi, mirenii, cu puterile noastre slabe, caci ne va intari Dumnezeu si vom birui ! SFANTA CRUCE , AJUTA-NE IN LUPTA CU BALAURUL SI STRICA ADUNAREA NECREDINCIOSILOR !

    Apreciat de 3 persoane

  4. 0xana25 said, on iunie 12, 2016 at 3:22 pm

    Vesnica pomenire, sfântului părinte arhimandrit -Iustin Pârvu!
    http://manastirea.petru-voda.ro/2016/06/11/in-zori/

    Apreciat de 1 persoană

  5. safimvigilenti said, on iunie 12, 2016 at 4:05 pm

    eu cred ca nu se mai tine sinodul, se amana

    Apreciat de 1 persoană

  6. Vasile said, on iunie 12, 2016 at 5:53 pm

    De ce sa tina Pastele cu data fixa ?? Ca sa ce ?
    Daca vor sa serbeze Pastele la aceeasi data catolicii si ortodocsii, este simplu, sa calculeze catolicii data cand cade Pastele exact ca ortodocsii.

    Apreciat de 1 persoană

  7. mihai said, on iunie 12, 2016 at 6:29 pm

    In canada sarabanda nenorocirilor continua, pe linga sodomie si eutanasia la cerere, aflam ca a fost legiferata zoofilia http://www.stiripesurse.ro

    Apreciat de 1 persoană

  8. nina said, on iunie 12, 2016 at 7:11 pm

    FOARTE IMPORTANT !!!!!!!!!


    Auziti va rog la minutul 1:36.55 o erezie spusa din gura Patriarhului Daniel.

    Draga Saccsiv,
    Am gasit in predica Patriarhului Daniel, pe care a rostit-o la Inaltarea Domnului, 09.06.2016, o erezie … voita sau nu …strecurata serpeste sau scapata….??? Dumnezeu stie…
    Cert este ca poate fi auzita la minutul 1:36.55 CAND NE SPUNE CA DUHUL SFANT ESTE TRIMIS IN LUME DE CATRE DUMNEZEU TATAL SI DUMNEZEU FIUL. ( ADICA EREZIA FILIOQUE).
    Oare vrea sa pregateasca terenul? Dumnezeu sa-l ierte ! Desi stie ce face…

    Apreciat de 1 persoană

    • valentindortodox said, on iunie 12, 2016 at 10:53 pm

      E o diferență între a purcede și a trimite, de aceea nu e acelaȘI LUCRU ÎN ACEST PASAJ CU EREZIA FILIOQUE.

      Apreciază

      • Nicoleta said, on iunie 13, 2016 at 12:02 pm

        Vedem așadar, că „rostul înălțării” Domnului la cer este „trimiterea sau pogorârea Duhului Sfânt”. Concluzia: pentru Nefericirea Sa, trimiterea sau pogorârea sunt același lucru. Vezi de la minutele 1:36:33.

        Apoi, zice: „Dar de ce este trimis de Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul, Duhul Sfânt în lume?” ??! Tot în continuarea minutelor de mai sus.

        „Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, care din Tatăl purcede” Acest vers nu este din Crez? Nici n-a avut loc sinodul tâlhăresc și deja sărmanul vorbește ca ereticii.

        Apreciază

      • valentindortodox said, on iunie 13, 2016 at 1:46 pm

        ierarhii ecumeniști sunt eretici

        Apreciază

      • el said, on iunie 14, 2016 at 10:22 pm

        Nicoleta

        trimiterea Duhului Sfant este din perspectiva Fiului care TRIMITE si pogoraraea Sfantului Duh este venirea lui in lume peste Apostoli si urmatorii Lui Hristos cei sfinti. POGORAREA este deci actinea perceputa de noi de lume iar TRIMITEREA este actiunea prin care Fiul ne daruieste POGORAREA.

        Asadar este ACELASI LUCRU !

        Apoi Danutz NU zice ca Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul PURCED pe Duhul Sfant cum pretinde EREZIA Filioqu: „care de la Tatal Filioque=si de la Fiul purcede” ci zice ca Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul TRIMIT IN LUME pe Duhul Sfant sa intemeieze Biserica, iar NU CA AMBII il PURCED de Duhul Sfant !!!

        fii atenta ca TU REINTREPETEZI GRESIT cuvantul lui.

        Una este TRIMITETEA in lume a Duhului Sfant despre care Scriptura e spune ca Fiul DOAR il TRIMITE (dar ca Tatal in PRCEDE) si ALTA este PRCEDEREA Sfantului Duh care se refera la modul de vietuire ONTOLOGICA al Persanelor Sf Treimi intre ele:

        anume Tatal ( si DOAR Tatal) NASTE pe Fiul .si
        Tatal ( si DOAR Tatal) PURCEDE pe Duhul Sfant !!!

        pricepi?

        PURCEDEREA se refera la modul de vietuire SPECIFIC Duhului Sfant in Sfanta Treime (si NASTEREA la modul de vietuire al Fiului in Sfanta Treime)

        Tatal NASTE din vesnicie VESNIC pe Fiul si din vesnicie PURCEDE VESNIC pe Duhul Sfant ! Si asta se refera STRICT la Sfanta Treime si relatiile dintre Persoanele Sfintei Treimi intre ele STRICT si NU la relatiile /actiunile lor( Presoanelor Sfntei Treimi) relativ cu lumea( Creatia)

        Trimiterea Sfantului Duh in lume spre intemeierea Bisericii este un MOMENT PUNCTUAL in Istorie ( NU VESNIC cum este PURCEDEREA Sfantului Duh din Tatal sau NASTEREA Fiului din Tatal) si se refera la LUCAREA Sfintei Treimi prin Presoana Sfantului Duh in lume :____care CONTINUA Lucrarea rascumparatoare a Lui Hristos si face dua Inaltarea Domnului legatura lumii cu Sf Treime.
        Nasterea( Filui din Tatal) si Purcederea(Duhului Sfant din Tatal iar NU SI din Fiul cum pretinde erezia Filioque) NU au inceput si nici sfarsit, Pogorarea Duhului Sfant in lume e un moment punctual care are INCEPUT dar NU are si sfarsit caci Biserica va dainui vesnic.

        Deci Patriarhul NU a spus erezia Filioque cum il banuiesti tu, ci a spus ca Tatal si Fiul TRIMIT ( iar NU PURCED cum pretinde EREZIA Filioque) pe Duhul Sfant in lume.!! Pricepi diferenta?

        cel mult i se poate reprosa ca zice ca si TATAL a trimis pe Sfantul Duh in lume iar in Scriptura Hristos ne spune ca El ne va trimite pe Mangaietorul Duhul Sfant ( Carele de la Tatal PURCEDE) dar nu zice CLAR si ca Tatal il trimite pe Duhul Sant asa cum zice clar ca Tatal a TRIMIS in lume pe Fiul, iar Fiul A TRMIS in lume pe Duhul Sfant ca o continuarea Lucrarii Sale si a zidirii din nou a LEGATURII perturbate de pacat a omului cu Dumnezeu Sfanta Treime !!!

        asadar GRESESTI sa-l acuzi de erezia Filioque aici !

        nu ca Danutz nu s-ar fi distinis in viata lui prin rastalmaciri GROSOLANE ale Sf Scripturi ( vezi episodul cand la Sf Liturghie a citit in Biserica la Sf Evanghelie ALTCEVA decat scrie acolo si Avva Adrain Fageteanu nemairabdand indrazneala si badarania l.a mustrat sa SCHIMBA Cuvintele Sf Scripturi ceea ce NIMANUI NU ii este ingaduit sa faca si …. drept merci, si-a agonisit o lovitura cu carja epicopala in cap pana al pierderea cunostintei si necesitand spitalizarea !)

        adica a nu crede ca Danutz ar fi vreun pui de „patristic” respectuos cu Invataura Sf Parinti( ca NU e caci e un ecumenist VANDUT !) ci doar ca AICI PUNCTUAL NU ai dreptate sa.l acuzi de erezia Filioque decat eventual ca a zis ca pe Duhul Sfant l-a trimis in lume NU DOAR Fiul ci si Tatal( care-l purcede) !!!

        va rog sa fiti FOARTE ATENTI cu Dogmele si nunatele, ca sa nu va rataciti a un moment dar prin atac de la dreapta ( dracii ataca din mai multe parti !)

        Apreciază

      • valentindortodox said, on iunie 16, 2016 at 12:04 am

        sunt eretici chiar dacă nu au greșit în anumite locuri, ca acesta.

        Apreciază

    • admin said, on iunie 12, 2016 at 10:53 pm

      Una este Purcederea Sf. Duh de la Tatal si cu totul altceva este trimiterea lui catre Sf. Apostoli de catre Fiul: „Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac,
      17. Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaşte; voi Îl cunoaşteţi, că rămâne la voi şi în voi va fi!” (Ioan 14:16-17)

      Dar oricum patriarhul e pe langa, caci Mantuitorul se roaga Tatalui si Tatal il trimite. Deci Patriarhul a gresit in predica. Dar cine sa-l corecteze, ca toti se tem de el.

      Apreciat de 1 persoană

      • valentindortodox said, on iunie 12, 2016 at 11:04 pm

        așa voiam să spun, ați spun mai clar și mai pe larg

        Apreciază

      • valentindortodox said, on iunie 12, 2016 at 11:05 pm

        așa voiam să spun, ați spus mai clar

        Apreciază

      • el said, on iunie 14, 2016 at 10:42 pm

        admin

        „„Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.” (ioan 15,26)

        deci cumva NU a gresit, dar ca Nu a nuantat , caci a zis ca Tatal SI Fiul TRIMIT pe Duhul Sfant !
        nici nu a zis ca Tatal si Fiul PURCED pe Duhul Sfant cum zice EREZIA Filioque( asa cum il banuieste nina si-l acuza Nicoleta) , ci doar ca Tatal si Fiul TRIMIT pe Duhul Sfant !

        sa nu fim atat de „drepti” ca „prietenii” Lui Iov si sa nu ne grabim sa judecam in pripa ci sa analizam cu ACRIVIE, iar DACA este erezie/greseala sa semnalam( cum facem cu ecumenismul) si unde NU sa NU INVENTAM noi una , nu de alta dar suparam chiar pe Duhul Sfant MANGAIETORUL, DUHUL ADEVARULUI !

        Apreciază

      • irina said, on iunie 16, 2016 at 5:15 pm

        Gasca ecumenista a Preanefericitului Daniel, cu el in frunte, procedeaza vicleneste. Imi aduce aminte
        de cazul „bisericilor surori” :

        -pentru cunoscatori, spun oficial ca bisericile surori sunt acestea ;

        http://patriarhia.ro/biserici-ortodoxe-surori-159.html

        – si neoficial, pentru necunoscatori, tot surioara, e si cea catolica, vedeti aici mai jos :

        http://romanulfinanciar.ro/index.php/stiri-locale-sub-2015/62-ianuarie-2016/5541-eveniment-deosebit-rugaciune-comuna-pentru-unitatea-lumii-crestine-la-biserica-precista-mare

        Acest termen „Biserica sora” il amesteca in predicile lor, vicleneste, pe la spate cum se spune, ca sa induca in eroare poporul, care nu stie prea multa teologie, ca sa-l obisnuiasca auditiv .

        O viclenie pe care o vor plati in fata Domnului .

        Apreciază

    • octoviv said, on iunie 13, 2016 at 1:27 am

      Pr. Ioannis Romanides, DOGMATICA PATRISTICĂ ORTODOXĂ, o expunere concisă, Editura Ecclesiast, Sibiu, 2010, p. 29 (27 a pdf-ului https://scribd.com/doc/116825026/Pr-Ioannis-Romanides-Dogmatica-Patristica-Ortodoxa):

      […]
      Duhul Sfânt este trimis de Tatăl prin Fiul.
      […]

      […]
      Termenii „a purcede” și „a fi trimis” au pentru latini același înțeles și sunt traduși prin același cuvânt procedere fără a se face deosebire între cele două cuvinte. Procedere este aplicat atât Fiului cât și Duhului Sfânt.
      […]

      Despre Părintele Ioannis Romanidis:
      http://familiaortodoxa.ro/2014/10/28/parintele-ioannis-romanidis-nebun-din-dragoste-pentru-hristos/

      https://graiulortodox.wordpress.com/2011/03/01/doar-episcopii-indumnezeiti-intrunesc-un-sinod-ecumenic/

      […]
      Într-o discuţie cu un papistaş l-am întrebat:

      – Dar dumneavoastră vreţi într-adevăr unirea?

      – Da, o vrem cu adevărat.

      – Să vă dau un plan pentru unire, i-am spus, şi unirea se va realiza imediat.

      Pentru a realiza unirea dintre ortodocşi şi catolici pe baze catolice, sunteţi obligaţi să convingeţi pe fiecare ortodox în parte. Sunt două sute de milioane de ortodocşi, imaginaţi-vă câţi ani vor trebui să treacă ca să convingeţi pe fiecare în parte… În schimb, din partea voastră, unul singur trebuie convins să se schimbe: papa. La noi trebuie să se schimbe două sute de milioane. Mergeţi, deci, să-l convingeţi pe acest unul, pe papa, şi unirea se va realiza imediat.
      […]

      Apreciază

      • octoviv said, on iunie 13, 2016 at 5:26 pm

        https://petitieonline.net/comentariu/pc18796364.html

        ATENȚIE!! A NU SE CONFUNDA TRIMITEREA DUHULUI SFÂNT ÎN LUME „DE LA TATĂL PRIN FIUL” CU PURCEDEREA LUI DIN VEȘNICIE DIN TATĂL.

        ATENȚIE!! A NU SE CONFUNDA TRIMITEREA DUHULUI SFANT IN LUME „DE LA TATĂL PRIN FIUL” CU PURCEDEREA LUI DIN VEȘNICIE DIN TATĂL.

        CONFUZIA DIN TEOLOGIA LATINILOR ROMANO CATOLICI: TERMENII „a purcede” ȘI „a fi trimis” AU PENTRU LATINI ACELAȘI ÎNȚELES ȘI SUNT TRADUȘI PRIN ACELAȘI CUVÂNT: „procedere” FĂRĂ A SE FACE DEOSEBIRE ÎNTRE CELE DOUĂ CUVINTE. PENTRU SFÂNTUL AMBROZIE DE MEDIOLAN TERMENUL „PURCEDERE” SEMNIFICĂ NU MODUL DE EXISTENȚĂ, CI ENERGIA! (LUCRAREA DUHULUI SFÂNT ÎN LUME)

        Ceea ce a acceptat Sinodul II Ecumenic este Dogmă, nu unele speculații.
        Dogma referitoare la însușirea ipostatică a Duhului Sfânt a existat dintodeauna în Biserică, dar „purcederea” nu fusese încă definită ca o însușire ipostatică.

        Sf. Grigorie Teologul spune că: „între Tatăl și Fiul toate sunt în comun, cu excepția cauzei, care este o însușire ipostatică doar a Tatălui”.

        Iustin Martirus spune că însușirea ipostatică a Duhului Sfânt este aceea de a fi cauzat prin purcedere de la Tatăl, nu și de la Fiul.

        Termenii „a purcede” și „a fi trimis” au pentru latini același înțeles și sunt traduși prin acelas cuvant „procedere” fără a se face deosebire între cele două cuvinte. Procedere este aplicat atât Fiului cât și Duhului Sfânt.

        Latinii ortodocși nu au propovăduit Filioque, rămânând fideli Sinodului II Ecumenic, în schimb teologii franci (papistași) au pretins întodeauna că Sf. Ambrozie propovăduiește Filioque, fiindcă el spune că Duhul purcede de la Tatăl și Fiul, și că Tatăl și Fiul sunt numiți izvor, dar Sf. Ambrozie indică prin acesta nu pe Filioque ci Dumnezeirea Fiului și a Duhului Sfânt. La Sf. Ambrozie termenul procedere nu însemna modul de existență ci energia, lucrarea comună, trimiterea temporară în lume a Duhului pentru lucrarea mântuirii oamenilor. Motivul pentru care Sf. Ambrozie folosește această terminologie se datorează faptului că el a scris despre Duhul Sfânt înainte de Sinodul II Ecumenic, și astfel el nu a urmat exact dezvoltarea terminologiei părinților vorbitori de limba greacă. Singurul Părinte care propovăduiește Filioque este Fericitul Augustin (deci nu sfântul) care face o confuzie între ființă și energie în Dumnezeu. Temeiul ereziei Filioque este în doctrina Fericitului Augustin ce face această confuzie. Hotărârile de la Sinodul VIII Ecumenic din timpul Sf. Fotie cel Mare și anume condamnarea Filioque, este bazată pe toată gândirea Sfinților Părinți de la Sinoadele precedente.

        Filioque este erezie deoarece confundă însușirile ipostatice ale Tatălui, adica însușirea de a fi cauză, cu cele ale Fiului. Dacă avem doua principii în Sf. Treime avem semisabelianism. Duhul Sfânt devenind o creatură, dacă sursa existenței Duhului, sau purcederea Sa, este o energie comună Tatălui și Fiului dar care lipsește Duhului. Pentru că: Dacă Duhul ar fi lipsit de o singură energie comună Tatălui și Fiului, aceasta ar demonstra firea creeată a Duhului.
        Papistașii nu au adoptat terminologia patristică și nu fac diferența între creeat și necreeat. Iubirea și cunoașterea fiind energii comune celor trei Ipostasuri.
        Nu există la papistași învățătura despre îndumnezeire, ei îl coboară pe Dumnezeu la nivelul categoriilor ce țin de gândirea omenească. De aceea papistașii au nevoie de un om infailibil, dar nu au cum să îl aibă, pentru că Apostolul Petru, spre deosebire de papi, a participat la Lumina Taborică, la îndumnezeire. Papii, care învață ereziile, nu pot pretinde pentru ei infaibilitatea. Îndumnezeiți sunt aceia care primesc revelația. În Ortodoxie infaibilitatea este întemeiată pe Sinoadele Ecumenice care sunt formate din episcopi ce păstrează cu credincioșie Dogma, sunt curățiți de patimi, iluminați și îndumnezeiți.

        „Dogmatica Patristică Ortodoxă” a Părintelui Ioannis Romanides la capitolul 6 Învățătura despre Duhul Sfânt, pagina 25.

        Despre erezia Filioque – arătare clară cum că este o erezie

        RĂSPUNS PE TEXT PENTRU UN CREDINCIOS ÎN PROBLEMA FILIOQUE.

        [„CREDINCIOS”:]
        „De vreme ce Isus spune în Evanghelie că Fiul este în Tatal și Tatăl în Fiul și că tot ce are Fiul are și Tatal, este evident că dacă Duhul Sfânt purcede de la Tatăl, el purcede și de la Fiul. ”

        [RĂSPUNS:]
        TOT CE ARE TATĂL ARE ȘI FIUL, ADICĂ POSEDĂ ACEEAȘ FIINȚĂ DIVINĂ, DAR ÎNSUȘIRILE INTERNE DE NENĂSCUT ȘI NEPURCES A TATĂLUI, NĂSCUT DIN TATĂL A FIULUI ȘI PURCES DIN TATĂL A DUHULUI SUNT ÎNSUȘIRI CARE ARATĂ MODUL UNIC DE EXISTENȚĂ A FIECĂREI PERSONE TREIMICE ÎN PARTE. DUPĂ LOGICA TA, DACĂ TOT CE ARE TATĂL ARE ȘI FIUL ȘI DUHUL SE REFLECTA ȘI ÎN MODUL DE EXISTENȚĂ A PERSONELOR SF. TREIMI AR TREBUI (DUPĂ LOGICA TA) CA ȘI DUHUL SFÂNT SĂ PURCEADĂ PE FIUL ȘI DE CE NU PE TATĂL, SAU FIUL SĂ ÎL NASCĂ PE TATĂL.

        [„CREDINCIOS”:]
        „La fel, purcederea Duhului Sfânt era exprimată în teologia atât răsăriteană, cât și apuseană, prin ambele formule: de la Tatăl prin Fiul sau de la Tatăl si de la Fiul. Astfel, în Răsărit, sfântul Ciril de Alexandria spune clar: „Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și de la Fiul” (Ciril de Alexandria,Thesaurus de sancto et consubstantiali Trinitate, 34: PG 75, 585). Alții, tot în Răsărit, precum sfântul Vasile cel Mare, preferă cealaltă formulă: Duhul Sfânt purcede de la Tatăl prin Fiul. ”

        [RĂSPUNS:]
        FORMULAREA CORECTA IN ORIGINALUL GRECESC ESTE ” DIA TOU IOU” ADICA PURCEDE DIN TATAL PRIN FIUL, PREPOIZITIA DIA NU ARE SENSUL DE ” SI DE LA ” FIUL CI ” PRIN” FIUL, CONFUZIA TERMINOLOGICA ESTE EVIDENTA, SI EXPLICATA DE SF GRIGORIE PALAMA: DUHUL SFANT SE ODIHNESTE IN FFIUL, ESTE DUHUL FIULUI, ESTE VORBA DE IMPROPRIERE A INSUSIRILOR COMUNE ALE TREIMII, IN NICI UN CAZ MODUL DE EXISTENTA A PERSOANELOR.
        URMATOARE EXPLICATIE CU CREZUL, ARATA CA ” SFINTII PARINTI AR FI FOST SMECHERI, ADICA AR FI ASCUNS UN ADEVAR CA SA SCAPE DE O EREZIE” ESTE O EXPLICATIE CE NU POATE FI SUSTINUTA, CUNOSCANDU-SE ACRIVIA SFINTILOR PARINTI.

        [„CREDINCIOS”:]
        „Sfântul Ioan Damascenul, mai târziu, a preferat formula Patre per Filium și, datorită prestigiului acestui sfânt Părinte, această formulare s-a impus în cele din urma în Răsărit.”

        [RĂSPUNS:]
        SFÂNTUL IOAN DAMASCHIN NU „A PREFERAT” CI A SINTETIZAT CU PRECIZIE MATEMATICĂ TOATĂ ÎNVĂȚĂTURA DE CREDINȚĂ ORTODOXĂ DE PÂNĂ LA EL.
        DOVADA CEA MAI CLARĂ CĂ FILIOQUE NU ERA ACCEPTAT ÎN ORTODOXIE, CHIAR DACĂ FERICITUL AUGUSTIN L-A AVUT ÎN SCRIERILE SALE CA „PĂRERE TEOLOGICĂ” DAR BISERICA L-A CONSIDERAT CA FIIND GREȘIT!

        [„CREDINCIOS”:]
        „În anul 810, papa Leon al III-lea, fără a refuza adevărul de credință în sine, a considerat că nu este oportun să se introducă la Roma Filioque în Crez. Chiar dacă acest cuvânt s-a introdus în Crez în unele Biserici din Apus fără aprobarea papei inițial, ”

        [RĂSPUNS:]
        SFÂNTUL PAPĂ LEON A SCRIS CREZUL ORTODOX, FĂRĂ EREZIA FILIOQUE PE PERETELE CATEDRALEI SFÂNTUL PETRU DIN ROMA, CU SEMNĂTURA „DIN DRAGOSTE PENTRU ORTODOXIE” DIN DRAGOSTE PENTRU ADEVĂRUL CREDINȚEI, DOVADĂ CĂ CIRCULA EREZIA FILIOQUE, IAR ACEST GEST A FOST UNUL DE PROTEST DIN PARTEA SFÂNTULUI PĂRINTE PAPA LEON.

        [„CREDINCIOS”:]
        „Fotie scria, printre altele, referitor la Filioque: „Cât privește această blasfemie împotriva Duhului Sfânt sau, mai bine zis, blasfemie împotriva întregii Sfinte Treimi, blasfemie fără egal, chiar dacă toate celelalte nu li s-ar mai reproșa, aceasta ar fi suficientă ca să-i facă vrednici de zece mii de afuri-senii””

        [RĂSPUNS:]
        SFÂNTUL ȘI MARELE PĂRINTE AL ORTODOXIEI, NUMIT CA UNUL DIN CEI 3 NOI MARI IERARHI ALĂTURI DE SF. GRIGORIE PALAMA ȘI MARCU EUGENICUL, A SUBLINIAT PERICOLUL EREZIEI FILIOQUE, DOVADA CĂ LA SINODUL VIII ECUMENIC CE A ANATEMATIZAT PUBLIC ADAOSUL FILIOQUE A PARTICIPAT ȘI REPREZENTANȚII PAPEI! CARE ATUNCEA PĂSTRAU ORTODOXIA.

        [„CREDINCIOS”:]
        „După Conciliul din Florenta (1439), discuția în jurul lui Filioque ar fi trebuit să se încheie. La acest Conciliu grecii și latinii au ajuns la un consens: credința cu privire la Duhul Sfânt este identică, indiferent cum este exprimata: per Filium sau Filioque. Faptul că latinii au introdus în Crez Filioque nu constituie o inovație doctrinală sau o erezie.”

        [RĂSPUNS:]
        CONCILIUL UNIONIST DE LA FLORENȚA A FOST UN CONCILIU MINCINOS NEACCEPTAT ÎN ORTODOXIE, TOȚI SEMNATARII CONCILIULUI S-AU LEPĂDAT DE CEEA CE AU SEMNAT PRIN CUVINTELE „TĂIA-NI-S-AR MAINILE CARE AU SEMNAT” SFÂNTUL MARCU EUGENICUL FIIND SINGURUL CARE NU A SEMNAT COMPROMISUL CU LATINII. EI FUSESERĂ CONSTRÂNȘI SĂ FACĂ ACEST ACORD PENTRU CĂ BĂTEAU TURCII LA UȘA CONSTANTINOPOLULUI. A URMAT CONCILIUL ANTIUNIONIST CARE A LEPĂDAT FALSA UNIRE CU LATINII DE LA FERARA FLORENȚA.

        [„CREDINCIOS”:]
        „„Credeți din toată inima că Dumnezeu este veșnic?”, voi veți răspunde, fără îndoială, în mod afirmativ. Dar ar putea cineva să vă zică că sunteți afurisiți, deoarece credeți ceva care nu stă scris în Crezul de la Niceea?… Acest lucru s-ar putea zice și despre atâtea adevăruri de credință care nu s-au trecut în acest Crez. Părinții răsăriteni au acceptat și au semnat la Conciliul din Florența această mărturisire de credință: Noi suntem de acord cu voi; adaosul pe care l-ați făcut în Crez vine de la sfinții Părinți; noi îl aprobăm și ne declarăm uniți cu voi și zicem că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și de la Fiul ca dintr-o singură cauză și un singur principiu. ”

        [RĂSPUNS:]
        ACESTA ESTE UN SOFISM, SIMBOLUL NICEO CONSANTINOPOLITAN DAR OROSURILE DOGMATICE ALE TUTUROR SINOADELOR ECUMENICE CARE CUPRIND INTRAGA DOGMA A BISERICII NU EXISTA ADAOSUL FILIOQUE. DIN CONTRA EL ESTE CONDAMNAT, DUPA LOGICA TA, AR TREBUI CA SI INVATATURA DESPRE APOCATASTAZA SĂ FIE VALABILĂ ÎN BISERICĂ, DAR NU ESTE, CHIAR DACĂ NU ESTE CONDAMNATĂ EXPRES DE SINOADE. ÎN CAZUL FILIOQUE CONDAMNAREA ESTE EXPRESĂ ȘI NU DE UN SINOD CI DE MAI MULTE. ÎNCEPÂND CU SINODUL VIII ȘI ENCICLICA PATRIARHILOR RĂSĂRITULUI.
        SCOPUL VĂDIT AL INTRODUCERII ADAOSULUI A FOST UNUL DE CONJUNCTURĂ ISTORICĂ ȘI ANUME ADUCEREA VIZIGOȚILOR ARIENI DIN SPANIA LA ORTODOXIE. DIN PĂCATE O MINCIUNĂ NU POATE FI SCOASĂ CU ALTĂ MINCIUNĂ CI NUMAI CU ADEVĂRUL, ESTE ADEVĂRAT CĂ VIZIGOTII AU RENUNȚAT LA IDEEA CĂ FIUL E O CREATURA ÎN SCHIMB AU ÎMBRĂȚIȘAT O NOUĂ EREZIE, CE TRANSFORMA RELAȚIILE AUTENTICE DIN SÂNUL TREIMII. PĂRINȚII BISERICII AU AVUT EXACTITATE ÎN CREDINȚĂ MAI ALES ATUNCI CÂND SE EXPRIMAU ÎN SINOD, PĂRINȚII DEOSEBEAU FIINȚA DE IPOSTAS ȘI DE ENERGIE. TOATE SUNT COMUNE TATĂLUI ȘI FIULUI, FIINȚA, ENERGIA, ÎMPĂRĂȚIA, PUTEREA, ETC. CU EXCEPȚIA ÎNSUȘIRILOR IPOSTATICE CARE NU SUNT COMUNICABILE. ACEST ADEVĂR ÎL EXPRIMĂ SFÂNTUL GRIGORIE TEOLOGUL ATUNCI CÂND SPUNE: CĂ ÎNTRE TATĂL ȘI FIUL TOATE SUNT ÎN COMUN, CU EXCEPȚIA cauzei, CARE ESTE O ÎNSUȘIRE IPOSTATICĂ DOAR A TATĂLUI. SFÂNTUL IUSTIN MARTIRUL SPUNE CĂ „ÎNSUȘIREA IPOSTATICĂ A DUHULUI SFANT ESTE CEA DE A FI CAUZAT PRIN PURCEDERE DE LA TATAL.”
        VEZI ȘI HOTĂRÂREA SINODULUI VIII ECUMENIC DE LA 879. FILIOQUE INTRODUCE UN FEL DE SEMISABELIANISM. DE ACEEA PAPISTAȘII TREBUIE SĂ STUDIEZE TEOLOGIA SFINȚILOR PĂRINȚI CE AU PARTICIPAT LA SINOADELE I SI II ECUMENIC SI SĂ RESTABILEASCĂ TERMINOLOGIA ÎN SPIRITUL PĂRINȚILOR, ALTFEL EI SUNT ACUZAȚI CĂ TRANSFORMĂ DUHUL SFÂNT, PRIN TEOLOGIA LOR, ÎN CREATURĂ. DE ACEEA ȘI PR. DUMTRU STĂNILOAE AFIRMĂ CU TĂRIE ÎN DOGMATICA SA CĂ PAPISTAȘII NU AU ACELAȘ DUMNEZEU CU CREȘTINII ORTODOCȘI.

        Administratorii petiției (25 Februarie 2012, 14:35)

        Apreciază

    • lica pop said, on iunie 13, 2016 at 9:06 pm

      Rugam sa i se transmita prin orice mijloc posibil Patriarhului Daniel, regretata „EREZIE” !…poate se corijeaza….

      Apreciază

  9. cosminmatiu said, on iunie 12, 2016 at 7:28 pm

    Pr Teofil Paraian – un alt mare ratacit cu greseli ce duc la moarte vesnica.

    Fragment dintr-o emisiune radio din 2008
    Intrebare: Parinte, sunt cateva persoane care va acuza pentru faptul ca intr-una dintre cartile Sfintiei Voastre ati afirmat ca ati participat cu bucurie la o slujba impreuna cu catolicii.
    P. Teofil: – Da! Si o sa mai particip!
    „Ecumenismul e mai mult o chestiune sociala decat religioasa, hai sa dam mana cu mana. Poate sa fie rugaciune ecumenica, unora le convine unora nu. –Unde se mareste Hristos, poti sa te duci ca nu gresesti. Daca vrei sa te rogi cu ereticii, poti sa o faci, pentru ca ramai oricum ceea ce esti. -Dumnezeu este Dumnezeul tuturor, si al elinilor si al evreilor, nu numai al celor de la Sfantul Munte!” (sursa: Lumea Credinţei)
    “Eu pe oamenii care n-au posibilitate să se impartaseasca la ortodocsi în strainatate, de exemplu cei care stau acolo ani de zile si-s departe de Biserica Ortodoxa, n-am nimic impotriva dacă vor să se impărtăsească la catolici”.
    „Eu sa stiti ca am o consideratie fata de Papa de la Roma. Nu in intelesul ca ar fi conducatorul meu si ca ma orientez dupa el. Nu. Ci pentru ca este si el un Episcop al Bisericii, al Bisericii Universale. Eu, de exemplu, cind ascult Vaticanul (cateodata) si se da in cuprinsul emisiunii o binecuvantare a Papei (Urbi et Orbi), cind incepe binecuvantarea, in orisice pozitie m-as gasi, ma ridic in picioare.

    Apreciat de 1 persoană

  10. el said, on iunie 12, 2016 at 7:49 pm

    sa ia aminte „nationalistii” de mucava care se umfla n pene pentru NIMIC : poporul ro NU se distinge prin ACRIVIA Dogmelor( cu mici PREA MICI exceptii!!!) prin comparatie cu neamurile dispretuite de ei DEGEBA!!
    Si sa NU caraie imporivitorii Rusiei Sf Gavriile Georgianla avea sub puerea rufgaiunilor sale GEORGIA…dar si JUMATATE din RUSIA !!! … NIMIC din ro…. Si KAKANARII PSEUDO-nationalisti KAKOromani au URAT si Serbia si Bulgaria si Rusia… DEGEABA !

    Acelea se vor mantui si ei VOR PIERI !

    De aceea in Georgia sub apararea si Acoperamantul MARII ARHStratege Maica Domnului: GLOATE DIN MULTE nemauri se vor mantui !!… dar DOAR cui i se va da de SUS !

    iar Ro va ajunge . TEREN VIRAN… batjocura dracilor si bucuria anticristilor.

    cine are urechi de auzit sa auda!
    cine NU merge la IAD cu VICLENII si increzutii… cler si popor INSELAT !

    Apreciat de 1 persoană

    • Aurora said, on iunie 12, 2016 at 10:00 pm

      El, te rog sa ne spui parerea ta in legatura cu ce a postat Nina , min. 1:36’55” . Este erezia filioque ceea ce sustine patriarhul sau ni se pare.

      Apreciază

      • Ionut said, on iunie 13, 2016 at 1:35 pm

        „Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.” (ioan 15,26)

        Apreciază

      • el said, on iunie 14, 2016 at 10:29 pm

        Aurora

        te rog sa ma ierti pentru intrazierea raspunsului, am avut zile grele.
        vezi te rog mai sus unde i-am raspuns lui @Nicoleta STRICT pentru momentul precizat de @nina .
        NU am ascultat si nici nu pot a ascult intreaga oredica sa vad daca are si rataciri dogmatice in ea ca nu am timpul fizic necesar si sunt obosit.

        ele( Nicoleta si nina) il acuza ca la minutul respectiv din predica ar sustine Filioque dar ele insele CONFUNDA Purcederea Duhului Sfant si Trimiterea Duhului Sfant in lume….
        singura chestie pe care o zice fortat e ca SI Tatal trimite pe Duhul Sfant , cand noua Hristos ne spune in Scriptura ca Fiul ne trimite noua pe Duhul Sfant MANGAIETORUL !
        in Scriptura ni se spune clar ca Tatal a TRMIS pe Fiul in lume si Fiul a trimis pe Duhul Sfant in lume ca sa rascupmere si sa sfinteasca pe om, sa-l restaureze si sa-l faca fiu al Lui Dumnezeu prin har.

        Apreciază

  11. ORTODOXIE said, on iunie 12, 2016 at 8:04 pm

    Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!.

    Apreciază

  12. minionita said, on iunie 12, 2016 at 9:17 pm

    Cel putin un lucru e clar, absenta a 4 biserici le arunca in aer planurile pentru ca nu se mai poate pretinde nici macar in aparenta ca avem un sinod. Oricum nu cred ca se pot lua astfel hotarari in privinta datei Pastelui, a posturilor etc fiindca ar fi o incalcare prea vadita a canoanelor. Si nici nu cred ca toti participantii la sinod sunt de acord cu ce ni se pregateste.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on iunie 12, 2016 at 10:55 pm

      Asta nu este un sinod ci este o adunatura stabilita de diavol cu marionete masonice ajunse in fruntea bisericilor.

      Adica diavolul prin mijloacele tipice lui a pus in fruntea bisericilor conducatori asemnea lui, apoi a convocat un sinod prin care vor sa impuna tuturor bazandu-se pe ascultatea oarba a preotilor nestiutori si a mirenilor o credinta apostata fara nici o legatura cu Adevarul Hristos.

      Apreciat de 1 persoană

    • valentindortodox said, on iunie 12, 2016 at 10:56 pm

      să fie anatema cei care vor să schimbe acele hotărâri sfinte ale sfinților părinți pentru a face înșelăciunea eretică de unire mincinoasă cu papistașii

      Apreciat de 2 persoane

    • Silviu said, on iunie 13, 2016 at 12:32 pm

      Oricum noi anul acesta nu avem 4 posturi , unde ne este Postul Sf Apostoli Petru și Pavel ? Se spune ca post mai mic de 8 zile nu exista, aici nu este o eroare a calendarului Grigorian, iar calendarul Iulian este cel bun ?

      Apreciază

      • Pelerin Peregrin said, on iunie 14, 2016 at 3:16 pm

        Pentru ca unele biserici ortodoxe au incercat sa altoiasca calendarul gregorian cu calendarul iulian, redenumindu-l calendarul iulian indreptat, a iesti un fel de catar calendaresc (catar: nici tu cal, nici tu magar). Datorita modificarilor infaptuite, in anumiti ani postul Sfintilor apostoli dispare. Deci, atata timp cat sarbatoarea tuturor sarbatorilor: Pastele, se calculeaza dupa calendarul bisericesc (combinatie de calendar solar si calendar lunar, ce coincide perfect pe calendarul iulian), asa ar trebui sa se calculeze toate celelalte sarbatori, pentru a inlatura anumite anomalii precum disparitia postului Sfintilor Apostoli.

        Apreciază

  13. Apa trece, pietrele raman said, on iunie 12, 2016 at 11:08 pm

    Am intrat azi pentru cateva minute intr-o Biserica al carei nume il trec sub tacere chiar in timpul predicii. Preotul propovaduia de zor unitatea in diversitate si afirma sus si tare ca nu conteaza daca facem cruce de la dreapta la stanga ori de la stanga la dreapta…

    Apreciat de 2 persoane

    • Aurora said, on iunie 13, 2016 at 1:41 am

      E clar, astia sunt preotii care nu mai fac diferenta intre bine si rau.

      Apreciat de 2 persoane

    • cosminmatiu said, on iunie 13, 2016 at 8:30 am

      In curand trebuie sa cautam bisericile unde se va face liturghia curata

      Apreciază

    • valentindortodox said, on iunie 13, 2016 at 10:12 am

      preoții din Bârlad nu mi-au dat sfaturile ortodoxe în privința acestei erezii a ecumenismului

      Apreciază

    • marinela said, on iunie 13, 2016 at 3:48 pm

      Apa trece ,pietrele ramin
      Ba sa-i dai numele acestei biserici ,sa se stie ce fel de „pastor „slujeste acolo,sa fie atentionati cei care ,inca nu sint lamuriti cu ecumenismul asta spurcat.Eu asta as face ,n-as tacea deloc,ca urasc din rasputeri erezia asta.

      Apreciat de 1 persoană

  14. emanuel1979 said, on iunie 13, 2016 at 12:19 pm

    Nu stiu ce vor astia la asa-zisul sinod, dar eu abia astept sa vad. Sunt chiar curios. Nu vor tine acest sinod degeaba, ci vor incerca sa atace ortodoxia, testand terenul. Nu cred ca vor face o mare schimbare, dar vor face una mica si semnificativa, care va avea un impact imens pentru viitor. Si cred ca acel punct este centralizarea conducerii bisericii. Vor da asigurari ca ei nu doresc sa schimbe adevarul ortodox, dogma, dar vor ataca insasi conceptia de conducere sinodala, si vor inainta spre o conducere ca la catolici. In numele ascultarii de rangurile superioare … Cativa ierarhi ecumenisti sa aiba dreptul sa decida pentru toata biserica, sa schimbe canoanele dupa placul lor si al lumii, lasand insa dogmele neschimbate.
    La prima vedere pare ortodox sa procedezi asa, adica daca lasi dogma in pace, poti schimba canoanele. Si sa se dea mai multa putere patriarhilor, si in primul rand celui de la Constantinopol. Insa spre deosebire de papism, ei nu vor putea schimba si dogmele. Schimbând insa canoanele, vor putea elimina obligativitatea posturilor, vor lasa calugarii sa se casatoreasca, vor schimba data pastelui impotriva anatemei de la Niceea, vor legaliza anticonceptionalele, vor elimina unele patriarhii jenante, si mai tarziu, vor legaliza si curviile, preacurviile, homosexualitatea, avorturile etc.. Vor uni confesiunile in aparenta, lasand ortodocsilor dreptul sa creada in dogma lor …
    Toate aceste schimbari nu tin de dogma, tin de canoane. Si daca se va da in mana unor episcopi puterea de a le schimba, ma rog de a face pogoramant de la ele, cum spun ei, atunci orice virtute nu va mai fi necesara pentru mantuire. Doar dogma, adica o credinta moarta, dupa cum spune apostolul. Si ce vor face ei cu credinta lor moarta ? Vor merge in iad !
    Da, asta este ecumenismul, o dogma moarta, fara virtute sau moralitate. O dogma care nu cere nimic de la noi. Dumnezeu este asa si asa, iar noi putem face tot ce dorim, din pogoramant, din iubire pentru o lume departata de Dumnezeu.
    Doua lucruri vor cade mai intai :
    1. in problemele canonice ( nu ma refer la cele dogmatice ) mai importante se decidea prin sinod, prin vot, si nu doar, caci si sinoadele puteau fi anulate de popor. In problemele care afectau intreaga biserica, se decidea prin sinod, nu de catre patriarhi. Ca in problemele minore care tin de administratie se aplica ascultarea de rangul superior, da, dar nu in cele majore care afectau intreaga biserica. Caci sinodul este mai mult decat un patriarh lipsit de infailibilitate, normal nu ? Dar la acest viitor sinod vor incerca sa schimbe obiceiul asta, si vor centraliza puterea, cativa episcopi sa poata hotara si in cazul problemelor majore care afecteaza intreaga biserica.
    2. principiul conform caruia acrivia canonica se aplica in mod normal in majoritatea cazurilor. Dupa acest sinod, pogoramantul va deveni aplicabil in majoritatea cazurilor, va deveni normalitatea si regula, iar acrivia va deveni ceva anormal, rar intalnit, si exceptie de la regula.
    Aceste doua schimbari au un impact extrem de nociv pentru mantuire, nu tin de dogma, dar nu sunt de la Duhul Sfant.

    Apreciază

    • emanuel1979 said, on iunie 13, 2016 at 12:32 pm

      Eu cred ca este in egala masura de pierzator sa ai o credinta corecta fara fapte, adica moarta, sau sa ai fapte fara credinta corecta, ca la sectanti sau catolici. Ecumenismul este o erezie de tip nou, nu schimba dogma, dar elimina necesitatea faptelor, prin folosirea unui cuvant inselator : ” pogoramant „, care, dupa parerea celor inselati, iti da dreptul sa faci orice pacat. Ca un cuvant magic : nu mai spui pacatului pacat, il numesti pogoramant, si gata, pacatul devine iubire de aproapele.

      Apreciază

  15. anonim said, on iunie 13, 2016 at 12:33 pm

    acesta nu este sinod.aceasta este adunare de talhari necredinciosi blestemati care vor fi negresit pedepsiti!” spune Monahul Teodot!

    Apreciază

  16. octoviv said, on iunie 13, 2016 at 5:40 pm

    Primatul Greciei: Sinodul nu e numit Panortodox, așa că nu trebuie să fim toți prezenți!:

    Arhiepiscopul Ieronim al Atenei le-a reproșat, indirect, unora dintre Bisericile Ortodoxe locale, faptul că au declarat că refuză să participe la Sfântul și Marele Sinod Panortodox.

    Cuvintele acestuia au fost publicate în cadrul unui raport al publicației grecești „Orthodoxia”, semnat de jurnalistul grec Georges Ferdis, care a luat un scurt interviu Întâistătorului Bisericii Ortodoxe a Greciei.

    „Din moment ce am convenit în comun că Sinodul va avea loc, cum poate să decidă cineva că nu va veni?”, se întreabă Arhiepiscopul Ieronim al Greciei, aflat la acea oră în Chios.

    Acesta susține că Sinodul se va desfășura în mod normal, indiferent de absențe, și a făcut clar faptul că Biserica Greciei va participa după cum s-a convenit.

    Citat de publicația franțuzească Orthodoxie, acesta a declarat: „Sunt uimit! Din moment ce am convenit în comun faptul că Sinodul va avea loc, cum poate cineva să decidă că nu va veni? Fiecare este liber să decidă ce vrea el. Pe de altă parte, Sinodul nu este pan-ortodox, este numit ‘Sfântul și Marele Sinod’. Prin urmare, toți cei care vom fi acolo, vom face acest Sinod”.

    ΑΠΟΚΛEΙΣΤΙΚΟ: Παρέμβαση Ιερώνυμου για τις «απουσίες» της Πανορθόδοξης:

    ΑΠΟΚΛEΙΣΤΙΚΟ: Παρέμβαση Ιερώνυμου για τις «απουσίες» της Πανορθόδοξης

    Γιώργος Δ. Φερδής
    1 ημέρα ago

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ Έμμεση μομφή προς τις Εκκλησίες που δηλώνουν αποχή από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης απευθύνει μέσω αποκλειστικής δήλωσης στο http://www.orthodoxia.info ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. «Αφού από κοινού αποφασίσαμε να γίνει η Σύνοδος, πώς ο καθένας δηλώνει ότι δεν θα έρθει» διερωτάται ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από την Χίο όπου βρίσκεται.

    Ο κ. Ιερώνυνος τάσσεται υπέρ του να γίνει η Σύνοδος κανονικά ανεξάρτητα από τις απουσίες και ξεκαθαρίζει πως η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει όπως έχει συμφωνήσει.

    ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ
    «Εγώ απορώ! Αφού από κοινού αποφασίσαμε να γίνει η Σύνοδος, πώς ο καθένας δηλώνει ότι δεν θα έρθει. Αλλά είναι ελεύθερος ο καθένας να αποφασίσει αυτό που θέλει. Από την άλλη πλευρά όμως, η Σύνοδος δεν είναι Πανορθόδοξη, λέγεται «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος» επομένως όσοι κι αν είμαστε να την κάνουμε την Σύνοδο».

    L’archevêque d’Athènes s’exprime au sujet de l’absence de certaines Églises au Concile panorthodoxe:

    L’archevêque d’Athènes s’exprime au sujet de l’absence de certaines Églises au Concile panorthodoxe

    L’archevêque d’Athènes a exprimé des reproches indirects aux Églises qui déclarent leur absence au saint et grand Concile en Crète, dans une déclaration recueillie par le journaliste grec Georges Ferdis (diplômé de l’Institut Saint-Serge) pour le site grec Orthodoxia.info. « Puisque nous avons communément décidé que le Concile aurait lieu, comment chacun peut-il décider qu’il ne viendra pas » demande le primat de l’Église de Grèce, depuis Chios, où il se trouve actuellement. Mgr Jérôme se prononce pour que le Concile se déroule normalement, indépendamment des absences, et a clairement fait savoir que l’Église de Grèce participera comme convenu. Ci-après la déclaration en question : « Je suis étonné ! Puisque nous avons communément décidé que le Concile aurait lieu, comment chacun peut-il décider qu’il ne viendra pas. Chacun est libre de décider ce qu’il veut. Mais d’un autre côté, le Concile n’est pas panorthodoxe, il est appelé « saint et grand Concile ». Par conséquent, tous tant que nous sommes, nous ferons ce Concile ».

    Source

    Apreciază

  17. octoviv said, on iunie 13, 2016 at 8:01 pm

    Nici Biserica Ortodoxă Rusă, cea mai mare Biserică Ortodoxă a lumii, NU va participa la Sfântul și Marele Sinod:

    Nici Biserica Ortodoxă Rusă, cea mai mare Biserică Ortodoxă a lumii, NU va participa la Sfântul și Marele Sinod

    Biserica Ortodoxă Rusă a propus ca Sfântul și Marele Sinod panortodox din Creta să fie amânat, pentru o dată ulterioară, a informat RIA Novosti, într-un raport de ultima oră – informează în premieră Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe.

    Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a propus, în urma ședinței de urgență, care a avut loc astăzi, amânarea datei de organizare a Sfântului și Marelui Sinod panortodox, care fusese programat pentru perioada 16-26 iunie 2016, în Creta, din cauza refuzului unui număr de Biserici locale de a participa la viitoarea reuniune, în urma constatării unor documente și proceduri neconforme ale viitorului Sinod.

    Informația a fost oferită de șeful Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, imediat după încheierea sesiunii de urgență a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse.

    „Nu vom putea participa la Sinodul Pan-Ortodox… Vom cere să se amâne data desfășurării sale.” – a spus Mitropolitul Ilarion, citat de Ria Novosti, reprezentant al celei mai mari Biserici Ortodoxe locale din lume, Biserica Ortodoxă Rusă.

    Potrivit acestuia, anterior, au mai refuzat să participe la Sinod și Bisericile din Bulgaria, Antiohia, Georgia și Serbia, care au cerut, de asemenea, ca Sinodul să fie amânat.

    РПЦ предложила перенести сроки проведения Всеправославного собора:

    РПЦ предложила перенести сроки проведения Всеправославного собора

    Тема:
    Главное за 13 июня 2016 года (9)

    18:4013.06.2016 (обновлено: 19:41 13.06.2016)

    МОСКВА, 13 июн — РИА Новости. Священный синод Русской православной церкви предложил перенести Всеправославный собор, который был запланирован на Крите 16-26 июня, на другой срок в связи с отказом ряда Церквей участвовать в предстоящем собрании из-за непроработанности некоторых документов и процедуры собора, сообщил журналистам глава Отдела внешних церковных связей Московского патриархата митрополит Волоколамский Иларион по итогам экстренного заседания синода в понедельник в Москве.

    „Мы не сможем участвовать во Всеправославном соборе… будем просить отложить его проведение” — сказал митрополит Иларион.

    По его словам, ранее участвовать в соборе отказались Болгарская, Антиохийская, Грузинская церкви, а Сербская церковь также предложила отложить собор, проведя на Крите в уже намеченные сроки межправославное совещание.

    „Во Всеправославном соборе должны участвовать все церкви”, — подчеркнул митрополит Иларион. Только в этом случае, добавил он, решения Собора будут легитимны для всего православного мира.

    В Русской церкви не считают сложившуюся ситуацию катастрофической. „Мы должны извлечь из ситуации уроки”, — отметил митрополит Иларион. Он пояснил, что критические замечания звучали задолго до обострения ситуации вокруг Собора и, что голоса Церквей нельзя игнорировать, что надо внимательнее относиться к предложениям той или иной Церкви обсудить те или иные проблемы до Собора или на нем (в частности, Антиохийская церковь настаивала на решении ситуации вокруг Катара до Собора), а также внимательнее относиться к поправкам в соборные документы, предлагаемые Церквами.

    Константинопольский патриархат планирует провести Всеправославный собор с 16 по 27 июня. Всеправославный собор, который готовился свыше 50 лет, станет, как ожидается, первым более чем за тысячу лет собранием предстоятелей и представителей православных церквей. Однако, по словам патриарха Московского и всея Руси Кирилла, предстоящий Собор не будет „Вселенским”, так как „не призван решать вероучительные вопросы, вносить какие-либо новшества в литургическую жизнь Церкви, в ее канонический строй”.

    Apreciază

  18. adrian said, on iunie 13, 2016 at 9:07 pm

    Hristos S-a Inaltat! Saccsiv, am o predica a parintelui Emanuel Oros rostit la taina sfantului maslu, in care vorbeste despre Marele Sinod din Creta. As dori sa-o postezi pe acest site.

    Apreciază

    • marinela said, on iunie 16, 2016 at 9:28 pm

      Pr Emanuel Oros e cel cu moastele furate in Grecia si cu schitul ala clandestin ?Nu prea imi inspira multa incredere preotelul asta.

      Apreciază

  19. Pelerin Peregrin said, on iunie 14, 2016 at 3:54 pm

    „Bate-voi pastorul si se vor risipi oile”(Marcu, 14,27) Cel ce uraste creatia Domnului nu vrea decat sa o distruga. In deznadejdea si ura lui, doar asta vrea, sa distruga ce Dumnezeu iubeste. Si o face in stilul lui: bate pastorii ca sa risipeasca oile. Si o face in fel si fel de chip. A reusit sa ajunga in mintea, inima si sufletul pastorilor ortodoxiei, aceia care au acceptat de a fi pazitori si modele spirituale oamenilor simpli. Marea problema cu acest sinod este manipularea mintilor „prostimii” ca sa distruga ceea ce au ei mai sacru: spiritualitatea, adica liantul om-Dumnezeu. Asa-zisii ierarhi nu fac altceva decat sa aduca oile pastorite „in rand cu lumea”(si nu cu Dumnezeu), adica dau unda verde de a fi om modern si occidental, om care se uita doar la el, caci modernismul este mana in mana cu egoismul. Acest sinod nu vrea decat sa ratifice si oficializeze prin acte ceea ce fac lupii in vesminte de multa vreme. „Banul, dom-le,asta conteaza si conteaza sa-ti satisfaci orice dorinta, aici si acum”! Cam asta este mesajul subliminal pe care vor sa-l transmita participantii la sinod. Caci in cele zece capete de proiecte pe care vor sa le discute, lipseste cel mai important: cum sa facem ca sa-l aducem pe om iar la spiritualitate, cum sa reaprindem in inima omului dragostea de Dumnezeu!!! In agenda lor nici pomina de asa ceva!!! De ce? Pentru ca acest lucru poate fi indeplinit prin a se apropia ei insisi de Dumnezeu, pentru a fi ei insisi modele, dar ei nu pot sluji la doi domni o data, nu pot sluji si lui Dumnezeu si lui Mamona. Deci… DATORIA NOASTRA ESTE DE A NE AMINTI CUM E SA FIM IARASI SPIRITUALI, CUM E SA IL SIMTIM PE DUMNEZEU MEREU IN INIMA NOASTRA IN ORICE GANDIM SI ORICE FACEM, SI CUM SA ADUCEM ACEST FOC DUMNEZEIESC IN INIMA CELOR DIN JURUL NOSTRU, NU PRIN VORBE, CI PRIN FAPTE!!! Iar in ce priveste acesti nemernici (nemernic = strain) ai ortodoxiei, sa ne rugam la Bunul sa nu fim lasati ca mintea noastra sa ne fie spalata!
    Hristos s-a Inaltat!

    Apreciază

    • el said, on iunie 15, 2016 at 9:59 pm

      Pelerin

      n-ar putea vrasmasul sa bata nici un pastor DACA oile ar fi sanatoase!

      dar asa, oile BOLNAVE de GALBEAZA pacatelor spurcate si a UCIDERILOR NEPOCAITE …si- au dobandit/nascut pe „pastorii” lor pe care ii MERITA !

      Apreciază

      • marinela said, on iunie 16, 2016 at 9:20 pm

        Drept ai grait ,frate @el,de-acord cu tine!

        Apreciază

  20. john said, on iunie 15, 2016 at 8:07 am

    Monahul Teodot Marturisitorul:”Sinodul pan-Ortodox apostat”
    https://templierblog.wordpress.com/2016/06/15/apostazia-sinodului-ecumenic/

    Apreciază

  21. octoviv said, on iunie 15, 2016 at 11:45 am

    Κανονικά θα γίνει η Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη όπως έχει προγραμματιστεί:

    TΡIΤΗ, ΙΟΥΝΙΟY 14, 2016 | Του Θεόδωρου Καλμούκου | 0 Σχόλιο

    ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα γίνει κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί και συναποφασιστεί από όλες και τις δέκα τέσσερις 14 Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά την Οικουμένη, παρά το γεγονός ότι τέσσερις εξ’ αυτών έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν, προφασιζόμενες διάφορες αιτιάσεις οι οποίες είναι προσχηματικές. Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν οι εξής Εκκλησίες: Βουλγαρίας, Αντιοχείας, Μόσχας και Γεωργίας.

    Οι διοργανωτικές εργασίες συγκρότησης της Μεγάλης Συνόδου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι των Χανίων. Το Μήνυμα ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής του και το οποίο το συγγράφουν αντιπρόσωποι δέκα Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών σε ειδική Επιτροπή στην οποία είναι επικεφαλής ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

    Ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ σε δήλωσή του στον «Ε.Κ.» και απαντητικά στην ερώτηση αν έχει αλλάξει τίποτε έπειτα από την άρνηση της Εκκλησίας της Μόσχας να συμμετάσχει ζητώντας αλλαγή της ημερομηνίας σύγκλησης της Συνόδου, είπε ότι «εμείς προχωρούμε κανονικά, δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχει πλήρης συνεργασία και σύμπνοια στην Επιτροπή του Μηνύματος και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα διεξαχθεί κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί».

    Σε δήλωσή του στο «Associated Press» ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής είπε πως «προσκαλούμε την Εκκλησία της Μόσχας και τις άλλες Εκκλησίες να έλθουν να συναντηθούν και να συζητήσουν τις διαφορές στις 17 Ιουνίου». Πρόσθεσε ς πως «δεν υπάρχει εντολή να αλλαχτεί ή να αναβληθεί η Σύνοδος, αλλά προχωρούμε στη σύγκλησή της. Καλούνται σε μία προσυνοδική συνεδρίαση στις 17 του μηνός και τους αναμένουμε να έλθουν» τονίζοντας πως «είμαστε Εκκλησία της αγάπης και τους αγκαλιάζουμε όλους».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να αφιχθεί στα Χανιά της Κρήτης γύρω στη 1 το απόγευμα της Τετάρτης με ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρείας «Aegean», συνοδευόμενος από μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.

    Traducere cu google translate:

    În mod normal, va fi Reuniunea Big în Creta cum a fost planificat

    Triti, IOUNIOU 14, 2016 | Theodore Viewpoints | 0 Comment

    Boston. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe va deveni normal planificat și co-decise de toți și paisprezece 14 biserici ortodoxe locale din comunități ecumenice, în ciuda faptului că patru dintre ei au declarat că vor participa, au pretins diverse plângeri care sunt buze. Mai exact, ei au declarat că vor participa la următoarele biserici: Bulgaria, Antiohia, Moscova și Georgia.

    Ansamblul de muncă Organizarea de mare sinod continuă în ritm rapid la Academia Ortodoxă din Creta în Chania Kolimbari. Mesajul este deja în faza finală de execuție și care delegații autor zece a.m. patriarhiilor și biserici autocefale într-o comisie specială, care este condus de Mitropolitul Franței. Emmanuel.

    Metropolitan. Emmanuel într-o declarație la „RC” și să răspundă la întrebarea dacă sa schimbat ceva după refuzul Bisericii Moscovei de a participa solicita o schimbare a datei convocării reuniunii, a declarat că „vom proceda în mod normal, nu schimba ceva. Există o cooperare deplină și unitate în cadrul Comitetului mesaj și Sfântul Sinod va avea loc în mod normal, conform planului „.

    Într-o declarație la „Associated Press” decan membrul Alexander Carloutsos al Comitetului de Organizare a spus „invita Biserica din Moscova și în alte biserici să vină să se întâlnească și să discute diferențele din 17 iunie.” După cum el a adăugat că „nu există nici o comandă pentru a schimba sau amâna sesiunea, dar proceda la convocarea. Pre-sinodala invitat la o întâlnire pe 17 și ne așteptăm ca ei să vină „, subliniind faptul că” noi suntem Biserica iubirii și îmbrățișează pe toți. ”

    Patriarhul Ecumenic. Bartolomeu este de așteptat să sosească în Chania, Creta în jurul orei 13 miercuri un zbor special al companiei aeriene «Aegean», însoțit de membri ai Sinodului Patriarhiei Ecumenice și Arhiepiscopul Americii Dl Elder. Dimitrie.

    Apreciază

  22. Grigoriu Maria said, on iunie 26, 2016 at 1:01 am

    16.06.2016, 26.06.2016, 6 puncte pe ordinea de zi …..eu simt ca-si bat joc efectiv de ce nu l-au facut in alta perioada, de ce nu a avut 7 puncte sau 5 sau 9 poftim, un calugar batran mi-a atras atentia eu am zis ca na saracul el e aici in varful muntelui 666 a auzit si el. am venit am intart pe net si mi-a picat fata omul are dreptate, nu sunt foarte priceputa dar!!!! nimic nu e coincidenta si droaia asta de 6 bate la ochi!!!Bunul Dumnezeu sa ne apere!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.