SACCSIV – blog ortodox

Preotul MIHAI ANDREI ALDEA loveste din nou: MARELE SINOD are loc pentru ca RUSIA cea lacoma sa conduca intreaga Ortodoxie …

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 28, 2016

Cand a zis ca “Stapanul Inelelor” este un film duhovnicesc, m-am gandit ca e doar o nefericta modalitate de a-si apropia tinerii:

Cand a zis ca rockerii satanisti sunt Sfinti, am crezut ca e „doar” hulitor:

UNDE GRESESTE parintele MIHAI ANDREI ALDEA: Mesajul Goodbye to Gravity – „The day we die” este perfect ortodox / Eroii de la “Colectiv” sunt Sfinti / Rockerii de la “Colectiv” sunt ortodocsi adevarati

Citind textul de mai jos, deja cred ca e cu treaba:

Lovitură de stat în Biserica Ortodoxă! spune despre Sinodul din Creta părintele Mihai-Andrei Aldea

Biserica Ortodoxă este un organism ce cuprinde peste trei sute de milioane de oameni din întreaga lume.
Din Japonia până în Argentina şi din SUA până în Indonezia, în cele mai multe ţări există grupuri mai mici sau mai mari de creştini ortodocşi.

Una dintre cele mai des întâlnite acuzaţii la adresa Bisericii Ortodoxe este aceea de învechire, de lipsă de reformă, de încremenire în trecut.
Aceasta deoarece Biserica Ortodoxă este cea care, înfiinţată de Iisus Christos în secolul I, a păstrat neschimbate învăţătura acestuia, fără modernizările şi revenirile pe care le găsim în Catolicism, Anglicanism şi altele asemenea.
Felurite grupuri mai mici sau mai mari s-au desprins din ea de-a lungul veacurilor, prin felurite reforme. De la cele ale lui Arie sau Macedonie în vremuri mai îndepărtate, până la cele ale rascolnicilor în vremuri mai apropiate.

În ciuda acestor pierderi, Biserica Ortodoxă a refuzat să îşi schimbe structura, bazată pe sobornicitatea sau sinodalitatea apostolică. A refuzat să îşi schimbe învăţătura sau slujirea.
Orice dezvoltare a învăţăturii de credinţă sau a cultului, orice rugăciuni sau cântări noi, orice practică, de orice fel, a fost şi este supusă în Biserica Ortodoxă unei cercetări extrem de dure.
Dacă nu se potriveşte perfect cu Învăţătura Bibliei, dacă se abate în vreun fel de la Tradiţia Bisericii, este respinsă.
Totul este potrivit pe acest tipic. De la Liturghia ortodoxă, alcătuită din sute de texte biblice asamblate într-un mozaic uimitor, până la administraţia bisericească – ce caută să respecte cât mai fidel organizarea Ucenicilor în jurul lui Iisus Christos.

Desigur, există oameni care încalcă aceste rânduieli. De la ortodocşii „de rând”, numiţi mireni, şi până la ierarhii cei mai mari. Aşa cum şi în cele mai stricte unităţi militare există oameni care încalcă regulile.
Dar, atenţie!, încălcarea regulilor nu înseamnă schimbarea lor!
Iar Biserica Ortodoxă nu şi-a schimbat regulile niciodată!
Sau, nu şi le-a schimbat… până acum!

Pentru prima dată în istorie, o schimbare ULUITOARE a apărut în Biserica Ortodoxă!
După ce mai bine de o mie de ani Biserica Ortodoxă a luptat pentru egalitatea puterii episcopilor în Biserică – dar şi a preoţilor, a călugărilor, a mirenilor -, pentru prima dată în istorie acest lucru se schimbă!
Pentru prima dată în istorie Biserica Ortodoxă acceptă INEGALITATEA!

Acest eveniment ISTORIC de cea mai mare greutate trece aproape neobservat în aceste zile, în care are loc!
Practic, până acum toţi episcopii erau egali între ei.
Într-un sinod oarecare, orice episcop, oricât de mic, avea acelaşi drept de vot şi acelaşi drept la cuvânt cu oricare alt episcop.
Dar acest lucru se schimbă!
Prin înţelegeri secrete, în iunie 2016 va avea loc un aşa numit „Sinod Panortodox” în Insula Creta.
Sinod în care urmează să voteze, din sutele de episcopi ortodocşi din toată lumea, DOAR 14!
Iar aceştia vor avea putere să dea hotărâri pentru TOATĂ BISERICA ORTODOXĂ!

Practic avem de-a face cu o discretă şi extrem de eficientă lovitură de stat, prin care cei 14 episcopi vor prelua conducerea întregii Biserici Ortodoxe!
Iar toţi ceilalţi episcopi – şi toţi ortodocşii – devin de acum supuşii lor!
Egalitatea dintre episcopi, caracteristică fundamentală a Ortodoxiei, dispare.
Se va putea numi mai departe Biserică Ortodoxă?
Este doar una dintre întrebări.
Mai interesantă ni se pare acum însă altă întrebare: cine va conduce pe cei 14 episcopi?

La prima vedere, s-ar crede că este vorba despre Patriarhul de Constantinopole, aşa-zisul „Patriarh Ecumenic”.
Părerea noastră este însă alta.
Pentru că acele canoane care au dat Constantinopolului statutul de Patriarhie Ecumenică au dat şi motivul: era noua capitală a împărăţiei!
Ori astăzi Constantinopolul nu mai există! Nici ca nume, nici ca reşedinţă imperială!
Istambulul nu mai este nici măcar capitala Turciei!
Ceea ce face din titlul de „Patriarh Ecumenic” un titlu disponibil. Pentru cineva care poate să îl obţină!

La Athos, unde au ajuns în aceste zile Putin şi Patriarhul Chiril al Rusiei, s-a întâmplat un lucru ce a scăpat multora.
Un prieten l-a observat, însă, şi mi-a trimis poza. Clară, incontestabilă: Putin a fost aşezat în biserică în stranele împărăteşti!
În acelea în care doar împăraţii puteau să stea!
Ori asta înseamnă un singur lucru: se lucrează la punerea întregii Biserici Ortodoxe sub autoritatea Patriarhiei Ruse.
Patriarhie care are în spate întreaga putere şi lăcomie a Rusiei.
Aceasta este ţinta loviturii de stat din Biserica Ortodoxă!
De la grupul de 14 episcopi-cardinali ce vor prelua controlul se va trece la numirea unui episcop-papă: Patriarhul Rusiei.
O schimbare gigantică, ce se petrece chiar sub ochii noştri.
O schimbare pe care îmi permit să o consider extrem de rea. Şi care, cred eu, ar trebui să fie neapărat oprită.

Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea
Sursa: pagina Facebook a părintelui

   Comentariu saccsiv:

Ierarhi, preoti si monahi vrednici ne-au tot explicat care-i pericolul cu MARELE SINOD.

Iata de exemplu concluzia din SCRISOAREA DESCHISĂ A PĂRINȚILOR SFÎNTULUI MUNTE:

Așa zisul «Sfînt și Mare Sinod», care, cum se știe, urmează să se țină în Iunie ce vine în Creta (19-6-2016, după calendarul vechi 6-6-2016), constituie o etapă a programului ecumenismului inter-creștin și inter-religios sau al mondializării religioase a Noii Ordini Mondiale, care, după cum este cunoscut, urmărește să supună întreaga omenire prin trei proiecte pregătite sistematic:

  1. a) printr-un guvern mondial,
  2. b) printr-o economie mondială și
  3. c) printr-o religie mondială.

Cititi va rog mai multe la:

ROG RASPANDITI: Parinti din Sfantul Munte Athos despre „Sfantul” MARELE SINOD din 06.06.2016. Avertizeaza ca nu-l vor mai pomeni pe Patriarhul Constantinopolului

Cititi va rog si:

Parintele Mihai Valica: SINODUL din 2016 va fi MARE si SFANT doar daca Ierarhii adunati vor avea „RANILE PERSECUTIEI MONDIALISMULUI ACTUAL”. Va fi insa doar o ADUNATURA MASONICA …

Patriarhul GEORGIEI Ilia II RESPINGE documentul despre ECUMENISM pregatit pentru MARELE SINOD

P.S. LONGHIN impotriva MARELUI SINOD: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce dezbinare în Biserică”

RASPANDITI. Sfantul Sinod al BISERICII ORTODOXE BULGARE: “In afara de Sfanta Biserica Ortodoxa nu exista alte Biserici, ci doar eretici” / Patriarhule Daniel, TREZESTE-TE

Ce s-a discutat la Simpozionul din Pireu pe tema MARELUI SINOD. Episcopul Longhin: FRAȚILOR NU-S MAI MULTE BISERICI

Daca MARELE SINOD 2016 va hotara SFINTELE PASTI LA DATA FIXA si comuna cu ereticii atunci sa ne pregatim de o SCHISMA care va avea intemeiere canonica

Dar iata ca preotul Mihai Andrei Aldea vine si darama tot cu un text ce desigur nu poate decat sa-i bucure pe rusofobi, dar care e de natura a duce dezbaterea despre MARELE SINOD intr-o zona cat mai indepartata de realele sale probleme.

Despre putinii Episcopi invitati a vorbit si Mitropolitul Serafim de Pireu:

Mitropolitul SERAFIM DE PIREU despre MARELE SINOD: De ce nu sunt invitati toti Episcopii? / De ce in proiect nu se vorbeste despre erezii si inselari? / De ce sunt invitati catolici, monofiziti și protestanti in calitate de observatori si nu in calitate de impricinati?

Doar ca acest curajos Ierharh n-a batut campii:

Vlădica a calificat decizia potrivit căreia fiecare Biserică locală va fi reprezentată de douăzeci și patru de ierarhi la Sinod, ca fiind„o inovație nemaivăzută până în prezent”, fără precedent în două mii de ani de istorie bisericească.

El a menționat că, la fiecare Sinod Ecumenic, au fost prezenți „pe cât posibil cât mai mulți episcopi”. Uneori Bisericile au trimis reprezentanți, dar numai în cazul în care episcopul nu a putut fi prezent la Sinod dintr-un motiv sau altul.
„În conformitate cu eclesiologia ortodoxă, fiecare episcop, care conduce chiar și cea mai mică eparhie, reprezintă turma lui și este un membru viu al Bisericii Universale”, a scris mitropolitul în scrisoarea sa. Conform opiniei sale, a nu invita toți episcopii la Sinodul Pan-Ortodox neagă posibilitatea întregii Bisericii de a se pronunța în chestiuni de credință, „ceea ce se pare că urmăresc organizatorii Sinodului”.
Vlădica reamintește că în sesiunile Sinoadelor Ecumenice desfășurate până în prezent au participat, de asemenea, reprezentanți ai clerului inferior, monahi și laici. „Nu ar fi o exagerare să numim acest Sinod un Sinod Pan-Ortodox, fără (aspectul) Ortodox. Este evident că prin decizia privind reprezentarea în Sinod, contrară Tradiției, a fost evitată posibilitatea unor episcopi de a se exprima împotriva deciziilor Sinodului, care de altfel ar putea constitui o revizuire a Tradiției.”

Mitropolitul Serafim numește „complet nefondată” afirmația Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, prin care Biserica Ortodoxă poate denumi Sinodul viitor doar „pan-ortodox”, și nu „ecumenic”, pentru simplul motiv că Biserica Romano-Catolică nu va lua parte: „Decăderea ereticilor din Biserică nu reduce în nici un fel caracterul ei universal.”
Mitropolitul Serafim se exprimă ca fiind în dezacord cu principiul „o Biserică locală, un singur vot. ”În opinia sa, fiecare episcop care participă la lucrările Sinodului ar trebui să aibă drept de vot.
Mitropolitul de Pireu supune unui analize detaliate și critice proiectul de document, „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu întreaga lume creștină”, adoptat la a V-a Conferință presinodală de laChambésy, 10-17 octombrie 2015
În acest text nu se menționează nimic despre erezii și înșelări, ca și cum acestea ar fi dispărut din istoria Bisericii după secolul al optulea.” Sinodul Pan-Ortodox nu urmează un principiu similar Sinoadelor Ecumenice precedente, care au analizat și condamnat diferite rătăciri, scrie episcopul în mesajul său.

Al douăzeci și doilea paragraf al documentului este supus, de asemenea, criticii Mitropolitul Serafim:
Biserica Ortodoxă consideră că orice efort de a diviza unitatea Bisericii, realizat de către indivizi și grupuri sub pretextul de menținere sau de protecție a adevărului Ortodoxiei, este condamnabil. După cum reiese din întreaga viață a Bisericii Ortodoxe, păstrarea adevăratei credințe ortodoxe este posibilă doar datorită structurii sinodale, care din cele mai vechi timpuri a reprezentat pentru Biserică criteriul competent și suprem în problemele de credință.

În opinia episcopului, prevederile respective creează impresia că viitorul Sinod Pan-Ortodox caută „ o predeterminare a infailibilității rezoluțiilor sale.” Afirmația că „păstrarea adevăratei credințe ortodoxe este posibilă doar datorită structurii sinodale, care din cele mai vechi timpuri a reprezentat pentru Biserică criteriul competent și suprem în problemele de credință” nu este în concordanță cu faptul istoric conform căruia în Biserica Ortodoxă criteriul ultim al credinței este conștiința dogmatică a membrilor Bisericii. Tocmai de aceea nu a fost recunoscută legitimitatea unor consilii organizate spre a fi ecumenice.

Mitropolitul Serafim își exprimă dezacordul față de decizia arhiepiscopilor de a invita la Sinodul Pan-Ortodox, catolici, monofiziţi și observatori protestanți: „În istoria de 2000 de ani a Bisericii, niciodată nu au participat ‘observatori’ non-ortodocşi nici la Sinoadele Locale, nici la Sinoadele Ecumenice.” „Această practică a caracterizat doar primul și al doilea Sinod al Bisericii Catolice la Vatican”, a spus Mitropolitul Serafim, specificând: „Este permis ca un Sinod Pan-Ortodox să adopte practici papale ca model?”, întreabă Vlădica.
Mitropolitul Serafim reamintește că în trecut ereticii au fost într-adevăr invitați la Sinoadele Ecumenice, dar nu ca ‘observatori’, ci în calitate de ‘împricinați’, pentru a îi aduce la pocăință. În cazul în care aceştia au continuat să persiste în rătăcirea lor, ei au fost excomunicaţi din Biserică și alungaţi din sesiunile Sinodului. În opinia sa, prezența non-ortodocşilor la Sinodul Pan-Ortodox „legitimează ereziile, subminând practic întreaga autoritate a Sinodului.”

Comentariu saccsiv:

   Asadar, ce subliniaza Mitropolitul Serafim de Pireu?

Este evident că prin decizia privind reprezentarea în Sinod, contrară Tradiției, a fost evitată posibilitatea unor episcopi de a se exprima împotriva deciziilor Sinodului, care de altfel ar putea constitui o revizuire a Tradiției.”

„În acest text nu se menționează nimic despre erezii și înșelări, ca și cum acestea ar fi dispărut din istoria Bisericii după secolul al optulea.” Sinodul Pan-Ortodox nu urmează un principiu similar Sinoadelor Ecumenice precedente, care au analizat și condamnat diferite rătăciri, scrie episcopul în mesajul său.

Mitropolitul Serafim reamintește că în trecut ereticii au fost într-adevăr invitați la Sinoadele Ecumenice, dar nu ca ‘observatori’, ci în calitate de ‘împricinați’, pentru a îi aduce la pocăință. În cazul în care aceştia au continuat să persiste în rătăcirea lor, ei au fost excomunicaţi din Biserică și alungaţi din sesiunile Sinodului.

   Sa comparam cu concluziile preotului Mihai Andrei Aldea:

se lucrează la punerea întregii Biserici Ortodoxe sub autoritatea Patriarhiei Ruse.
Patriarhie care are în spate întreaga putere şi lăcomie a Rusiei.
Aceasta este ţinta loviturii de stat din Biserica Ortodoxă!
De la grupul de 14 episcopi-cardinali ce vor prelua controlul se va trece la numirea unui episcop-papă: Patriarhul Rusiei.
O schimbare gigantică, ce se petrece chiar sub ochii noştri.
O schimbare pe care îmi permit să o consider extrem de rea. Şi care, cred eu, ar trebui să fie neapărat oprită.

Cum e?

Sa ne ducem dupa fenta ca prostanacii din fotbal si sa dezbatem cum o fi cu rusii? Cum o fi pericolul rusesc? Ca or fi sau nu rusii lacomi?

Cand a fost in Grecia, Vladimir Putin a declarat:

„În momentul instalării lor, rachetele de interceptare (n.r. – ale scutului anti-rachetă) au o rază de 500 de km. În curând vor avea o rază de 1000 de km şi, mai rău, ele pot fi reînarmate cu rachete ofensive cu rază de 2400 de km chiar astăzi, printr-o simplă schimbare de software, încât nici măcar românii nu şi-ar putea da seama de diferenţă”
„Dacă în trecut în acele zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii luat în vizor, atunci azi vom fi obligaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”
„Nu vom acţiona până când vom vedea rachete în zonele care se învecinează cu Rusia”
   Cititi va rog mai multe la:
Reuters: Vladimir Putin ameninţă România şi Polonia că s-ar putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti
   Asta-i sa fie un al doilea motiv pentru care a venit acum preotul Mihai Andrei Aldea cu gaselnita asta?

Ca primul e limpede. Repet: textul sau e de natura a duce dezbaterea despre MARELE SINOD intr-o zona cat mai indepartata de realele sale probleme. Cat mai departe de reala sa cauza.

Fratilor. Cascati bine ochii si fiti treji.

“Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii”, ne invata Mantuitorul.

   “Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creştinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tâmpă şi laşă, ca şi cum menirea creştinismului n-ar fi decât să lase lumea batjocorită de forţele răului, iar el să înlesnească fărădelegile dat fiind că e prin definiţie osândit la cecitate şi paraplegie.”, ne dumireste parintele Nicolae Steinhardt.

Sunt rusii lacomi si cel mai rau dintre popoare? Neinteresant in ecuatie. Sa tot fie. Nu de aia are loc MARELE SINOD. Nu rusii l-au pregatit pentru a fi ei stapani peste Ortodoxie.

O sa fie Patriarhul Kiril pus papa peste Ortodoxie? Asta doar daca realii papusari (aia cu antihristul si NOUA ORDINE MONDIALA, care nu sunt rusi, si despre care nimic nu zice parintele Mihai Andrei Aldea) vor avea deplina incredere in el. Si o sa fie pus nu de dragul neamului rusesc care a dat cei mai multi Sfinti din istoria moderna, ci strict din motive ecumeniste.

 

87 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. el said, on mai 28, 2016 at 11:09 pm

    saccsiv

    FOARTE BUNA analiza ta !

    pacat insa ca PUTINI pricep realitatile, iar GLOATA ducatorilor DEGEABA la Biserica umbla insetata dupa INSELARI si se lasa fericita calauzita de tot felul de INSELATI maruntzei….ce sa mai cer cand li se va prezenta MAINE anticrist, vor URLA de infierbantarea „fericirii”/nebuniei ca si-au gasit pe „dumnezeul” lor si vor UCIDE sarguinciosi si neobositi cu sete pe toti care nu se vor supune lui.
    Doamne ajuta.

    Apreciază

  2. Anghel Ioan Florin said, on mai 28, 2016 at 11:35 pm

    Imi pare rau, insa nu pot fi de acord cu parintele Aldea, chiar daca este preot! Ma abtin de la mai multe critici!

    Apreciat de 1 persoană

  3. botaceala said, on mai 28, 2016 at 11:43 pm

    Doamne ajuta si Hristos a inviat!!! Am si eu o intrebare catre tine Saccsiv si catre fratele”el”, si anume: ce parere aveti despre parintele monah Teodot? Este unul din putinii si ultimii preoti adevarati si luptatori ai „ortodoxiei”? Sau este si el un ratacit ecumenist? Ptr ca eu personal il apreciez foarte mult!!!!si cred ca e unul din oamenii putini care au mai ramas „fideli”, marelui imparat al lumii Hristos!!

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 29, 2016 at 12:46 am

      botaceala

      Ecumenist nu e, in rest te rog sa nu discutam despre el aici.

      Apreciază

      • mircea.v said, on mai 29, 2016 at 12:39 pm

        saccsiv,

        la modul general, care ar fi criteriile de evaluare pt a se discuta sau a nu se discuta? 🙂

        Apreciază

      • botaceala said, on mai 29, 2016 at 3:03 pm

        Multumesc Saccsiv, ptr mine a fost suficient !😊Doamne ajuta!

        Apreciază

      • botaceala said, on mai 30, 2016 at 1:07 am

        Saccsiv, am o mare rugaminte la tine: te rog frumos sa stergi primul meu comentariu cu privire la dragul meu parinte si monah Teodot, deoarece nu vreau sa” smintesc” pe nimeni prin intrebarile pe care le- am pus cu privire la dansul! Si totodata si acest comentariu inclusiv! Doamne ajuta si scuze ptr deranj!

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 30, 2016 at 2:10 am

        botaceala

        Ca sa nu se mai inteleaga nimic apoi. Lasa asa acum, ca e bine.

        Apreciază

    • el said, on mai 29, 2016 at 12:03 pm

      botaceala

      si eu il apreciez pe parintele Teodot desi avem unele pareri divergente, nu este ecumenist, este omul Lui Dumnezeu.

      Apreciat de 1 persoană

      • botaceala said, on mai 29, 2016 at 3:06 pm

        Multumec pentu raspuns”el”, deoarece si eu il apreciez fff mult pe acest om! Doamne ajuta!!!

        Apreciază

    • cosminmatiu said, on mai 29, 2016 at 5:10 pm

      Eu din interviurile ce le-am vazut stiu ca il considera sfant pe Pr Arsenie Boca, in rest numai de bine despre el.

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 29, 2016 at 7:17 pm

        cosminmatiu

        asa este, aici diverg parerile noastre si mai sunt niste locuri. dar este un om sincer si incearca sa faca bine cat de mult poate el. sunt SIGUR ca va renunta intr-o zi la parerea aceasta gresita a lui cu boca.

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on mai 29, 2016 at 7:49 pm

        Asa este, daca citesti Sf Ignatie Briancianinov – Despre inselare si Experiente Ascetice vezi imediat inselaciunea in care a cazut Pr Arsenie Boca, poate Monahul Teodot nu le-a citit inca

        Apreciază

    • Aurora said, on mai 29, 2016 at 7:56 pm

      botaceala , nu inteleg ghilimelele tale.

      Apreciază

  4. Aurora said, on mai 28, 2016 at 11:45 pm

    Vai de capul lui ! Da mereu cu stangul in dreptul !

    Apreciază

    • marinela said, on mai 29, 2016 at 9:41 pm

      Aurora,la cine te referi,la par.Teodot sau par.Aldea,ca nu se intelege destinatia comentariului.Doamne ajuta si mintuire!

      Apreciază

  5. george m77 said, on mai 28, 2016 at 11:51 pm

    In text scrie „Părerea noastră este însă alta.” Deci e o parere comuna, nu doar a parintelui Aldea. Iar blogul https://dogmaticaempirica.wordpress.com poate fi acuzat de orice, dar nu de rea credinta si discernamant.

    Saccsiv, parca de la zi la zi devenim tot mai dezbinati si rai unii cu altii . Sunt unul din cei care ti-am tot promovat blogul atat pe forumuri cat si in grupuri pe facebook . Asta e primul si ultimul meu comentariu aici. Dezamagire profunda, uneori , citind comentariile unora, am impresia ca sunt pe un blog de mahala. Injuraturi, cuvinte spurcate, motiv pt care eu unu ma voi dezabona si n-am sa mai promovez acest blog, cu tristete spun asta.

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 29, 2016 at 1:07 am

      george m77

      E absolut neinteresant ca ma promovezi sau nu tu pe canalizarea facebook. Multumita bunului Dumnezeu, blogul saccsiv a ajuns inca de pe vremea cand era interzis pe facebook mai puternic decat toate conturile ortodoxe de acolo luate la un loc.

      Fraza „„Părerea noastră este însă alta.” apare pe contul de facebook al preotului Mihai Andrei Aldea:

      De ce a vorbit la persoana 1 plural ca regii, e problema lui.

      Apreciat de 1 persoană

  6. Vasile said, on mai 28, 2016 at 11:53 pm

    Asta e popa ala care facea campanie electorala pe facebook si scria cu subiect si predicat ca cine nu voteaza cu Capsali nu e crestin ? Care tinea si conferinte despre karate si ortodoxie ? Eu m-am lamurit, de mult nu de acum.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Vasile said, on mai 28, 2016 at 11:56 pm

    „Parintele” bastovoi nu zice nimic ? Nu da si el o declaratie ceva ca sa ne socheze ca de obicei?

    Fratilor, un reper este episcopul Longhin Jar de la Banceni, el este un sfant in viata si in el am incredere ca nu e vandut. Si el nu se ocupa nici cu karatele, nici cu fabricarea de posete de piele…… „Dupa roadele lor ii veti cunoaste”.

    Apreciat de 1 persoană

    • Paul222 said, on mai 30, 2016 at 3:37 am

      Mulltumesc pentru parere, si eu am incredere in Parintele Longhin.

      Apreciază

  8. Cristian said, on mai 29, 2016 at 12:52 am

    Presupun ca vor face asta sub acelasi pretext fals… al castigurilor din reclame/publicitate (pretext folosit si de Google pentru colectarea agresiva a datelor personale).


    facebook va monitoriza si persoanele care nu au cont pe reteaua de socializare
    http://www.activenews.ro/stiri-it-c/Facebook-va-MONITORIZA-si-persoanele-care-nu-au-cont-pe-reteaua-de-socializare-133590

    O posibila solutie:
    https://www.ghostery.com/try-us/download-browser-extension/


    Ridica-ti privirea! / Look up!

    Apreciat de 1 persoană

    • mihai said, on mai 29, 2016 at 8:16 am

      Dar iata ce declara ieronim al atenei citez: aici nu este loc de de incapatinari (adica antiecumenisti sunt catalogati caposi) si cica ,,biserica” noastra este catolica si apostolica (sa fie cumva el catolic si noi nu stim?!) http://www.lonews.ro

      Apreciază

  9. sherlock_holmes said, on mai 29, 2016 at 6:45 am

    ” Cand a fost in Grecia, Vladimir Putin a declarat:

    „În momentul instalării lor, rachetele de interceptare (n.r. – ale scutului anti-rachetă) au o rază de 500 de km. În curând vor avea o rază de 1000 de km şi, mai rău, ele pot fi reînarmate cu rachete ofensive cu rază de 2400 de km chiar astăzi, printr-o simplă schimbare de software, încât nici măcar românii nu şi-ar putea da seama de diferenţă”

    F interesanta si importanta aceasta declaratie care lamureste multe,din pacate nu am citit-o decit aici,pe saitul lui saccsiv.

    Se pare ca sint multi si dintre crestini care gindesc asemenea parintelui Aldea,incluzind aici si pe administratorii de pe razboiintrucuvint, se pare ca ei nu au identificat elitele SUA/Ue/Israel si legile,modul de viata,tendintele acestor societati de a se inchega intr-o lume a lui antihrist.Iar in conflictul dintre Rusia si elitele demonice occidentale ei ii favorizeaza sau tin partea celor din urma.

    Democratiile sint doar de fatada,conducerile tarilor fiind super corupte si aduse la un stadiu de obedienta rar intilnit fata de stapinii americani si evrei.Iar prin televiziuni si ziare ( prestitutie ) si oamenii la nivelele mai de jos sint tinuti in minciuni si analize partinitoare,directionati numai pe cai gresite si pierzatoare de suflete…

    Deci nu patriarhul ecumenic Bartolomeu si episcopii ecumenisti cu studii prin occident ( mai mult stricati decit invatati ceva de bine ) sint problema,ci Rusia lacoma si patriarhul Kirill.

    Desi mai multa incredere am in Putin decit in patriarhul Kirill,chiar daca prin absurd parintele Aldea ar avea dreptate aici,cu mult mai bine ar fi ca Rusia sa aibe un cuvint mai greu de spus si in ortodoxie ( fata de partida Bartolomeu et Co ) chiar si pe simplul fapt ca lumea inchegata a lui antihrist este impotriva ei,chiar si pe simplul fapt ca in Rusia crestinii nu sint persecutati sau vazuti de rau,deviatiile sexuale nu au devenit drepturi ale omului,nu creaza armate de teroristi cu care sa darime guverne si sa terorizeze populatiile precum elitele nebune din occident care ii corup si pe ierarhii ecumenisti.

    Ca o butada,cu americanii si aliatii lor,garantat iti pierzi sufletul si mintuirea desi traind mai bine trupeste,cu rusii,in cel mai rau caz iei un sut in fund sau o palma dupa ceafa,dar mai bine duhovniceste…. cam asa sta viitorul sau acesta este trendul,legile care se vor da si modul de viata impus peste tot vor arata aceste vorbe de bune sau nu….

    PS.Se pare ca si rusii au ierarhi ecumenisti,riia aceasta se ia cu usurinta,mai ales daca stai prea mult in contacte si participi la tot felul de mese bogate si intruniri….Bine ar fi ca Putin sa-i catalogheze pe acesti ierarhi ca pe ong-urile sponsorizate de occident,agenti straini sau indezirabili,cine stie….

    Apreciază

    • el said, on mai 29, 2016 at 12:58 pm

      scherlok

      „Se pare ca sint multi si dintre crestini care gindesc asemenea parintelui Aldea,incluzind aici si pe administratorii de pe razboiintrucuvint, se pare ca ei nu au identificat elitele SUA/Ue/Israel si legile,modul de viata,tendintele acestor societati de a se inchega intr-o lume a lui antihrist.Iar in conflictul dintre Rusia si elitele demonice occidentale ei ii favorizeaza sau tin partea celor din urma. „____ tot pe canalizarea aia iti pierzi vremea? la MINCINOSII , TRUFASII iudele si papagalii care au FURAT numele Orthodox Word si l-au atribuit ca sa insele mai iscusit niznaii fara minte ? cuvant KAKODOX e numele lor !!!

      ei nu stiu, dar sunt PLATITI si labarii astia sa propage politicul corect si trendul anticristic subtil in gloatele oarbe ducatoare DEGEABA la Beserica.SRL, astia fac mai mult rau ca mass-media de cacastoare caci inseala un public TARGET, nu m-as mira sa fie furajati si ei tot de soros pe ascuns! … ca si IUDA ONANISTA popologul aldea sunt si asta in Ro inca o specie de reeducatori soft ai tembelilor din Biserica… nimic nou sub soare, iude pitite sub masti „evlavioase”…

      Apreciază

      • el said, on mai 29, 2016 at 2:09 pm

        ei nu stiu= inseamna SIGUR ca stiu si ei …. dar propaga trendul care li se comanda de la furajatori

        Apreciază

  10. Nimbus said, on mai 29, 2016 at 8:47 am

    Poate gresesc dar tipul lui de discurs l-am mai auzit. Are o anumita amprenta prin repetarea anumitor fraze si modul cum sunt inserate pentru a avea impact emotional. Am senzatia ca nu face nimic intamplator, aparitiile lui sunt daca nu comandate, cel putin controlate de altii.
    Cum e si bancul acela: ” vorbitul in rever si mersul pe burta e specific serviciilor „

    Apreciază

  11. milica said, on mai 29, 2016 at 9:04 am

    Alt inselat. p.Aldea. ce duh i-a mai insuflat asemenea tampenii ? oricum nu unul bun…La ora actuala, nu vad un alt presedinte de stat, demn de functia lui, care sa lupte ptr.tara lui, si ptr.ortodoxie. Toti sunt vanduti, la satanisti…(sau aproape toti).

    Apreciază

  12. Altul said, on mai 29, 2016 at 3:45 pm

    Saccsiv, care e treaba cu tine? Avem doi preoti aniecumenisti (Matei Vulcanescu si Aldea) si pe amandoi ii arzi de cate ori poti. De ce?

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 29, 2016 at 4:45 pm

      Altul

      N-am explicat destul de clar in acest articol?

      Asa cum am explicat si in cazul lui Matei Vucanescu, care e activist pro cip:

      PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOPROTESTANTI sa vorbeasca despre ANTIHRIST si ACTELE CU CIP / Iar CALISTRAT CHIFAN zice la fel despre Parintele JUSTIN PARVU …

      https://saccsiv.wordpress.com/2016/03/01/preotii-lui-antihrist-matei-vulcanescu-zice-sfantul-paisie-aghioritul-a-fost-influentat-de-neoprotestanti-sa-vorbeasca-despre-antihrist-si-actele-cu-cip-iar-calistrat-chifan-zice-la-fel-despre-pa/

      Apreciază

      • Altul said, on mai 29, 2016 at 10:15 pm

        Referitor la chestiunea Vulcanescu, el are dreptate. Si nu doar el, ci si teologii greci, domnul Dimitrios Tselenghidis sau Parintele Theodoros Zisis care l-au cunoscut personal pe Sfantul Paisie Aghioritul. Acum ai vrea sa fii tu crezut si nu niste oameni care au trait in acelasi timp, aceeasi tara si l-au si cunoscut pe parintele Paisie? Apoi legatura dintre protestanti si tot felul de teorii ale cipurilor este evidenta si se gaseste in mod oficial chiar pe site-urile lor. Deci…? Modul cum e pusa problema la noi referitor la cipuri, pecete etc. nu are absolut nicio legatura cu modul in care au pus problema Sfintii Parinti. Si chiar nu conteaza ce a zis Parintele Justin Parvu atata timp cat Sfintii Parinti au pus problema altfel. Deci nu incerca sa joci vreo carte a infailibilitatii parintelui Justin, ca nu tine.

        Apoi parintele Aldea ce zice gresit? Ca imperialismul „ortodox” al rusilor este la lumina de cand Ilarion Afeyev era in contre dure pe tema primatului cu toata lumea de acum doi ani.

        Ca sa nu mai zic ca dezvolti un anticlericalism ciudat. Adica, Sfintii Parinti au zis sa criticam clercii in cazul abaterilor de la credinta, dar unii vad ca dau p-afara. Si critica asta fara discernamant a clericilor e tot proprie protestantilor, asa ca nu ar trebui sa sarim gardul.

        Nu lua comentariul asta cu rautate Saccsiv, dar unele lucruri pur si simplu nu sunt in ordine.

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 29, 2016 at 10:25 pm

        Altul

        Mars de aici satanistule pro cip cu minciunile tale ordinare de sarpe antihristic.

        Apreciază

      • el said, on mai 29, 2016 at 11:29 pm

        Altul

        si Staretii rusi au fost si ei „influentati” tot de protestanti sau de cine crezi tu ?
        Parintele Nicolae Novikov? Sau Gurie de la Chezlov, Nicolae Ragozin, Nicolae Gurianov din Insula Zalit. Arhim. Tavrion, Hristofor de la Tula? ….. chiar TOTI?
        sau acestia NU conteaza la tine? Cum se face ca TOTI acestia independent unii de altii au spus lucruri analoge/ care consuna cu cele spuse de Sf Paisie Aghioritul ?

        ….oameni buni va rataciti crezandu-va intelepti !

        Apreciază

      • el said, on mai 29, 2016 at 11:35 pm

        Altul

        ” Ca imperialismul „ortodox” al rusilor este la lumina de cand Ilarion Afeyev era in contre dure pe tema primatului cu toata lumea de acum doi ani.”_______ „imperialismul” rusilor e problema voastra sau ECUMENISMUL ca un cancer generalizat in Biserica si APOSTAZIA de care sufera TOTI, inclusiv aia zisi „neimperialisti” ?

        ONANISTUL tau maruntzel si limbar aldea va sfarsi cu sfarsit URAT si DEZONORANT mai rau ca iuda si ca arie ! nu ca ar fi de „anvergura” acelora, ci ca sa luati aminte unde veti merge si voi daca il urmati !

        strecurati tzantzarul si inghititi CAMILA !

        Apreciază

      • octoviv said, on mai 30, 2016 at 1:45 am

        Hristos a Înviat!

        Altul said, on mai 29, 2016 at 10:15 pm:

        […]
        Adica, Sfintii Parinti au zis sa criticam clercii in cazul abaterilor de la credinta, dar unii vad ca dau p-afara.
        […]

        Ce lipsește următoarelor imagini:

        http://postimg.org/image/5k4ckz9kb/

        http://postimg.org/image/lm7caqq7f/

        http://postimg.org/image/6cvtmdsff/

        capturate din filmul de pe youtube (începând cu minutul 14:10 puteți vedea mai multe):

        ca să fie 100% ortodoxe („să nu aibă abateri de la credință”) ???

        Indicii:

        https://iconreader.files.wordpress.com/2010/07/orthodox_cross.jpg?w=225&h=300

        https://iconreader.wordpress.com/2010/07/20/the-cross/

        https://saccsiv.wordpress.com/2016/03/02/edificator-cum-tine-calistrat-chifan-sfanta-cruce-cand-loveste-cu-ea-masa-in-timp-ce-explica-cat-de-bune-sunt-cipurile/

        Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.

        Hristos a Înviat!

        Apreciază

    • el said, on mai 29, 2016 at 9:41 pm

      Altul

      despre cutra vulcanescu e inutil a discuta.

      despre ONANISTUL aldea daca ar fi ADEVARAT antiecumenist nu ti se pare ca ar trebui sa inceapa sa mature INCEPAND cu batatura sa? dar el NU MUSCA laba care-l furajeaza, dimpotriva LINGE !
      CE CAUTA nod in paura la vecini, ori i se pare ca la el pe batatura e totul stralucind de curatenie si i-a ramas DOAR sa arunce cu cacat in curtea vecinului?

      omule E VANDUT aldea al vostru ! … si INDRACIT caci INSELAT demult si IN MULTE …..

      Apreciază

  13. Bogdan said, on mai 29, 2016 at 4:48 pm

    Sansa noastra nu este nici Rusia nici America ci Dumnezeu. Nu uitati nici cat am suferit ca popor din cauza rusilor. Daca vrem izbavire trebuie sa strigam la Dumnezeu.

    Apreciază

    • Aurora said, on mai 29, 2016 at 8:23 pm

      Este multa viclenie in discursul tau. Nici cu Rusia, nici cu SUA, doar cu Dumnezeu ! Problema ta nu este cu cine sa tinem, ci ca esti rusofob! Sigur ca nu ne punem nadejdea in rusi, ci in mila lui Dumnezeu, dar pe rusi trebuie sa-i vedem ca pe fratii nostri de credinta, nu ca pe urmasii lui Stalin.

      Apreciat de 1 persoană

  14. AKRITAS said, on mai 29, 2016 at 5:23 pm

    este in trend sa ataci Rusia pentru unii, este in firea lor plina de ura pentru altii sa atace Rusia, unii o fac ca asa e cool, altii ca sant platiti pentru asta, altii pentru ca sant indoctrinati…dar nu intelegem ca de fapt ei fac un joc, intra intr-un joc, ridicand steag fals, provocand, dezbinand totul pentru satisfactia satanei si a slujitorilor fideli iudeomasonii occidentului apostat.
    Sa ne inchipuim ce ar fi insemna ca toate popoarele ortodoxe sa fie unite din pct de vedere economic, militar, social….ei…da, de asta se tem cel mai mult nelegiuitii si lucreaza din rasputeri la dezbinare….de aceea bine ne-ar fi noua ca, daca increderea in fratii rusi ne este subminata prin propaganda diabolica, mincinoasa de atita amar de ani, bine ne-ar fi, mai putina paguba am avea, daca ne-am alia, daca ne-am lua ca parteneri pe congolezi, pe papuasi, dar in nici un caz occidentul apostat iudeoamason ue-ussa!

    Apreciat de 1 persoană

  15. acelas said, on mai 29, 2016 at 6:14 pm

    intre minutele 46.30 – 55.00 IPS Seraphim de Pireu vorbeste la tvr in nebuloasa emisiune „universul credintei” despre viitorul „mare”, sinod, excelent dpdv dogmatic si teologic, zice de celelalte sinoade 8 si 9 si al sfantului Grigorie de Palama, care trebuie acceptate ca ecumenice si in care s-a anatemizat erezia catolica „satanica” filioque, primatul papal etc. Ma mir cum la universul credintei a „transpirat” asa ceva, asta doar daca Rafael Udriste e realizator, precum a si fost. Comentariile de dupa, ale celor din studio nu-s relevante, inclusiv cel care a intervievat o scalda binisor, vorbeste f „soft”, probabil a fost atentionat, ca sa nu deranjeze ierarhia de la noi …

    http://www.tvrplus.ro//editie-universul-credintei-449129

    .

    Apreciază

    • octoviv said, on mai 29, 2016 at 11:29 pm

      Hristos a Înviat!

      În interviul cu Mitropolitul Serafim de Pireu începând cu minutul 13:47 avem următoarea afirmație (am crezut că nu citesc bine):

      Al treilea aspect, care ar soluționa definitiv problema ruperii de Trupul Bisericii a creștinătății apusene, ar fi alegerea și intronizarea unui Papă ortodox în vechea Romă.

      [I. P. S. SERAFIM. Mitropolit de Pireu]

      și desigur, alegerea și întronizarea unei ierarhii ortodoxe în Biserica Romană.

      Preasfințite Serafim de Pireu, pentru Numele Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cum rămâne cu anatematizarea ereziilor de către „creștinătatea apuseană” și botezarea acesteia (https://saccsiv.wordpress.com/2016/04/27/1896-catolicii-sunt-eretici-si-trebuie-botezati-daca-vin-in-biserica-ortodoxa-tiparit-cu-autoritatea-si-binecuvantarea-sfantului-sinod-al-sfintei-biserici-autocefale-ortodoxe-romane/) sau alegerea unui Papă ortodox la Roma și „întronizarea unei ierarhii ortodoxe” în „Biserica Romană” rezolvă anatematizarea ereziilor și botezul ereticilor??? De când, ce e la Roma via Vatican se numește „Biserică”???

      Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfinților Ierarhi Ignatie Briancianinov, Petru Episcopul Alexandriei, Fotie cel Mare, Marcu Evghenicul, Grigorie Palama, Nicolae Velimirovici, ale Sfinților Părinți Cuvioși Paisie Aghioritul, Justin Popovici de la Celie și ale tuturor Sfinților din Biserica Biruitoare, învață, înțelepțește, luminează și întărește pe Preasfințitul Serafim de Pireu și pentru rugăciunile dânsului și pe noi pe toți ca să nu Te părăsim pe Tine.

      Și încă după cum smerit se roagă prietenii Tăi de la Optina:

      Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, păzește-ne de înșelăciunea vicleanului Antihrist, a cărui venire se apropie, și ne izbăvește de toate uneltirile lui.
      Acoperă-ne pe toți și pe toți dreptmăritorii creștini de mrejele lui cele viclene, în tainica pustie a mântuirii Tale.

      Nu ne lăsa pe noi, Doamne, să ne îngrozim de frica diavolească mai mult decât de frica de Dumnezeu și să ne depărtăm de Tine și de Biserica Ta cea sfântă.

      Dă-ne Doamne, mai bine să pătimim și să murim pentru Sfânt Numele Tău și Credința cea adevărată, decât să ne lepădăm de Tine și să primim semnul mârșavului Antihrist și să ne închinăm lui.

      Dă-ne nouă, zi și noapte, lacrimi să plangem greșalele noastre și îndura-Te de noi, Doamne, în ziua Înfricoșătoarei Tale Judecăți. Amin.

      Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.
      Hristos a Înviat!

      Apreciază

      • saccsiv said, on mai 30, 2016 at 2:07 am

        octoviv

        Adica venirea la Ortodoxie. Eu asta inteleg ca a zis.

        Apreciază

      • octoviv said, on mai 30, 2016 at 2:49 am

        Așa să fie frate Vasile!
        Așa vrea și Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, așa vreau și eu.

        Doar că începând cu minutul 8:46 al aceluiași interviu Mitropolitul Serafim de Pireu zice:

        Și, desigur, trebuie să-mi exprim profunda apreciere, marele devotament și dragostea fiască față de cinstitul întâi-stătător al Preasfintei Biserici Ortodoxe a României, față de Preafericitul Patriarh al României, Daniel, care este o foarte importantă personalitate teologică a Ortodoxiei de azi și un ierarh conștient și veghetor al Bisericii lui Hristos. Deci, smerit, cu acest prilej, îmi exprim prețuirea față de Patriarhul României și față de poporul român frate din partea Mitropoliei Pireului.

        care nu prea se potrivește cu:

        sau cu:

        Canoanele Sfinților Apostoli:


        CANONUL 45
        Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, împreună cu ereticii rugându-se, numai să se afurisească. Iar de au dat lor voie, ca unor clerici a lucra ceva, să se caterisească.
        [Apostolic, can. 65; Sinod 3,can. 2, 4; Laodiceea, can. 6, 9, 32, 33, 34, 37; Timotei, can. 9]

        TÂLCUIRE

        Canonul acesta rânduieşte, că oricare episcop, sau prezbiter, sau diacon numai împreună s-ar ruga, dar nu şi împreună ar liturghisi, cu ereticii, să se afurisească. Că cel ce împreună se roagă cu afurisiţii (precum acest fel sunt ereticii) trebuie împreună a se afurisi şi el, după canonul 10 al acestoraşi Apostoli. Iar de au iertat ereticilor acestora să lucreze vreo slujire, ca şi clerici, să se caterisească. Fiindcă oricare cleric va şi liturghisi (împreună liturghisi) cu cel caterisit (precum unii ca aceştia sunt şi ereticii, după canonul 2 şi 4 al soborului 3) împreună se cateriseşte şi el, după al 11-lea al Apostolilor. Că se cuvine pe eretici să-i urâm şi să ne întoarcem feţele despre ei, dar nu cândva şi să ne rugăm împreună cu ei, sau să iertăm lor a lucra vreo slujire bisericească, ori ca nişte clerici, ori ca nişte ierei.


        CANONUL 65
        Dacă vreun cleric, sau mirean va intra în sinagoga iudeilor, sau a ereticilor, spre a se ruga, să se şi caterisească, şi să se afurisească.
        [Apostolic, can. 7, 45, 71; Sinod 6, can. 11; Antiohia, can. 1; Laodiceea, can. 6, 32, 33, 37, 38]

        TÂLCUIRE

        Mare păcat socoteşte canonul acestea a intra vreun creştin în sinagoga iudeilor, sau a ereticilor, pentru ca să se roage. Că ce parte este credinciosului cu cel necredincios (II Corinteni: 6,15) după dumnezeiescul Apostol? Căci, dacă însuşi iudeii intrând în sinagogile lor şi jertfe făcând, fără de lege fac, fiind opriţi afară de Ierusalim a aduce jertfă după lege (precum o mărturiseşte aceasta dumnezeiescul Iustin în dialogul cel către Trifon, Sozomen în Bisericeasca Istorie cartea 5 cap 21 şi Hrisostom în cuvântul al 2-lea împotriva iudeilor), cu cât mai vârtos face fără de lege creştinul acela ce se roagă împreună cu răstignitorii lui Hristos. Dar şi Biserica şi adunarea ereticilor, ca una ce împotrivă de dreptslăvitori cugetă, nu se cuvine a se cinsti, ci mai vârtos a se lepăda. Pentru aceasta şi canonul acesta rânduieşte, că, oricare cleric, sau mirean ar intra în sinagoga iudeilor, sau a ereticilor pentru rugă, clericul, ca unul ce foarte a păcătuit, să se caterisească împreună şi să se afurisească, iar mireanul, numai să se afurisească, fiindcă, ca un mirean mai puţin a păcătuit de cât clericul, făcând-o aceasta, că a se caterisi fiind mirean nu se poate. Sau mai drept, precum alţii tâlcuiesc, clericul cel ce ar intra în sinagoga să se roage, să se caterisească, iar mireanul să se afurisească.

        sau cu:

        Canoanele Sinodului de la Laodiceea:


        CANONUL 6
        Să nu fie iertat ereticilor să intre în casa lui Dumnezeu, stăruind ei în eres.
        [Apostolic, can. 45, 65]

        TÂLCUIRE

        Nu sloboade canonul acesta pe eretici să intre în Biserica lui Dumnezeu, cea de ortodocşi ţinută, dacă nu vor a se întoarce şi stăruie în eres. Vezi şi cel apostolesc 45.


        CANONUL 32
        Nu se cuvine a lua binecuvântările ereticilor, care mai mult sunt necuvântări, decât bine cuvântări.
        [Apostolic, can. 45]

        CANONUL 33
        Nu se cuvine cu ereticii, sau cu schismaticii a se ruga împreună.

        TÂLCUIRE

        Rânduieşte canonul acesta să nu ne împreună rugăm, nici cu ereticii, adică cu cei ce greşesc în credinţă, nici cu schismaticii, adică ce după credinţă sunt ortodocşi, dar de soborniceasca Biserică despărţiţi pentru oarecare predanii, şi obişnuiri care se pot vindeca, după canonul 1 al marelui Vasilie. Vezi şi pe cel 45 apostolesc.

        Doamne, miluiește.

        Apreciază

      • marc antoine said, on mai 30, 2016 at 12:52 pm

        saccsiv ai grija cu octoviv asta ca e sarpe ! cauta nod in papura Mitropolitului Serafim de Pireu, se vede ca e cu misiune ! I-a fraze din context si incearca sa asmute impotriva celor putini care inca mai apara ortodoxia. A mai comentat in trecut cu nick-ul „Exacustodian”

        Apreciază

      • octoviv said, on mai 30, 2016 at 3:26 pm

        marc antoine said, on mai 30, 2016 at 12:52 pm:

        saccsiv ai grija cu octoviv asta ca e sarpe ! cauta nod in papura Mitropolitului Serafim de Pireu, se vede ca e cu misiune ! I-a fraze din context si incearca sa asmute impotriva celor putini care inca mai apara ortodoxia. A mai comentat in trecut cu nick-ul „Exacustodian”

        Dacă gravatarul (poza aia din stânga pseudonimului cu care se postează un comentariu) comentariilor:

        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255728
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255732
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255734
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255737
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255739
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255742
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255744
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255745
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255752
        https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/20/caricatura-zilei-tv-closet/#comment-255764

        pe care le-am găsit aici: https://google.ro/search?q=Exacustodian+saccsiv, se aseamănă cu poza cu care am postat acest comentariu, atunci ai dreptate.

        Însă înaintea Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale tuturor Sfinților din Biserica Biruitoare și ale tuturor cititorilor acestui comentariu mărturisesc că nu comentat pe acest blog sub pseudonimul „Exacustodian” (nu cunosc simbolismul și nici îmi asum acest pseudonim), nu caut, nici am căutat vreun nod în papură nimănui, cu atât mai mult Mitropolitului Serafim de Pireu, care luptă împrotiva ecumenismului.

        Din partea mea:
        ANÁTHEMA! ANÁTHEMA! ANÁTHEMA! ecumenismului și tuturor ereticilor următori ai acestei „super erezii” (numită așa de Sfântul Gavriil Georgianul cel Nebun întru Hristos) sau „panerezii a secolului” (numită așa de Sfântul Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celie)!

        Psalmul 5, 4-7:

        Nu va locui lângă Tine cel ce viclenește, nici vor petrece călcătorii de lege în preajma ochilor Tăi; urât-ai pre toți cei ce lucrează fărădelege. Pierde-vei pre toți cei ce grăiesc minciună. Pre bărbatul sângiurilor și vicleanul urăște Domnul.

        Iar eu întru mulțimea milei Tale voia intra în casa Ta, închina-mă-voi spre Sfântă Biserica Ta, întru frica Ta.

        https://ro.orthodoxwiki.org/Patericul_egiptean#Pentru_avva_Arsenie

        Pentru Avva Arsenie:
        40. Când era avva Arsenie să moară, s-au tulburat ucenicii lui. Și le a zis lor: “Încă nu a venit ceasul; iar când va veni ceasul, vă voi spune. Însă am să mă judec cu voi la scaunul de judecată cel înfricoșător, de veți da trupul meu cuiva”. Iar ei au zis: “Și ce vom face, că nu știm să-l îngropăm?” Și le-a zis lor bătrânul: “Nu știți să legați o funie de piciorul meu și să mă trageți la munte?” Și acesta era cuvântul bătrânului : “Arsenie, pentru ce ai ieșit [din lume]? De multe ori m-am căit că am vorbit; iar că am tăcut, niciodată”. Iar când era aproape de a muri, l-au văzut frații plângând și i-au zis: “Într-adevăr și tu te temi, părinte?” Și le a zis lor: “Într-adevăr, frica ce este cu mine acum, în ceasul acesta, cu mine este de când m-am făcut călugăr”. Și așa a adormit [întru Domnul].

        Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.

        Hristos a Înviat!

        Apreciază

      • el said, on mai 30, 2016 at 9:11 pm

        octoviv

        nu trebuie sa te juri pe numele Lui Dumnezeu pentru orice prostie.
        saccsiv poate sa vada Ip urile si stie daca se repeta la tine si la Exacustodian.
        Exacustodian era un tip chibzuit care spunea lucruri bune.

        Apreciază

  16. sherlock_holmes said, on mai 30, 2016 at 3:14 am

    Acum am observat ca parintele Aldea scrie Iisus Christos in loc de Iisus Hristos,nici ca ortodocsii dar nici ca catolicii ( Cristos ) ci undeva intre ei,cred ca in limba romana este destul de greu de pronuntat Christos….

    Apreciază

  17. Paul222 said, on mai 30, 2016 at 3:45 am

    Deenot Yeboem · Chief Risk Officer la New Kramatorsk Machinebuilding Factory
    Adica cum vine asta? Sinodul Panortodox este impins de la spate de World Council of Churches al lui Rockefeller, cei din Sfantul Munte au chemat deschis pentru boicotarea sinodului, Putin fiind cel mai puternic presedinte ortodox este pus in scaunul patriarhului si popa Aldea zice ca e lovitura de stat. Aveam o oaresice simpatie pentru Aldea, dar iata ca el insusi a spulberat-o. Spune-ti-ne parinte Aldea, Mihai-Andrei, cine va apara ortodoxia? „Ortodoxul” Iohannis? Sau poate „ortodoxul” Rosen Plevneliev. Mergi parinte de-ti schimba izmenele ca te-ai cufurit rau tare de tot.

    Apreciază

  18. isihastu said, on mai 30, 2016 at 6:38 am

    Din pacate tot mai multi tigani sunt hirotoniti preoti lovind prin cultura lor intunecata ortodoxia autentica.

    Apreciază

    • ioana L. said, on mai 30, 2016 at 9:43 am

      Asa e!

      Apreciază

    • Aurora said, on mai 30, 2016 at 11:56 am

      Si mie mi s-a prut ca ar fi tigan, dar nu am vazut in asta ceva rau, dimpotriva ! Am zis ca tiganul ajuns preot se va smeri mai mult si ii va aduce si pe ai sai mai aproape de Hristos. Nu, eu cred ca tupeul la parintele Aldea nu tine de aspectul rasial, ci de mandria lui ca e mai destept decat altii… Domnul sa-l lumineze !

      Apreciază

    • Raluca said, on mai 30, 2016 at 7:15 pm

      Exact la asta mă gândeam și eu de mai mult timp. Și cred că nu e singurul …

      Apreciază

    • el said, on mai 30, 2016 at 9:20 pm

      isihastu

      vrei sa spui ca labarica aldea e tigan?
      JALNIC !

      Apreciază

  19. ortodoxia2013 said, on mai 30, 2016 at 7:49 am

    Reblogged this on Ortodoxia -singura Biserica adevarata.

    Apreciază

  20. salut said, on mai 30, 2016 at 10:19 am

    asta e prostalau rau auzi tu rusia vrea sa conduca ortodoxia ? ce-o fi rau in asta e mai bine sa ne conduca papa dupa el cat de prost e omul. pai de la rusi nu vine antihristu ci de la evrei sa mai invete si el

    Apreciat de 1 persoană

  21. haribo said, on mai 30, 2016 at 3:30 pm

    Mitropolitul Serafim de Pireu despre Sinodul Panortodox din Creta (Universul Credintei, T

    Apreciază

  22. preotul said, on mai 30, 2016 at 6:28 pm

    E mare invalmaseala in biserica si cred ca dupa acest sinod va fi si mai mare. Unii vor lua falsii marturisitori drept repere si vor cadea in cursa. Cu smerenie si pragmatism sa analizam toate. Unora li sa spalat mintea cu ideia ca anumiti duhovnici au fost mari , desi in realitate nu este asa, si asta ii face sa nu mai analizeze invatatura lor. Sunt astfel pusi deasupra dogmelor bisericii Am citit cartea episcopului Loghin , Sa stam bine, sa stam cu frica sa luam aminte , si concluzia este ca acest fals marturisitor construieste o ortodoxie cu elemente neortodoxe. Pune alaturi de sfintii ortodocsi pe preotii Iosif Trifa , Calciu Dumitreasa , Ilie Cleopa ,A. Boca ,Dumitru Staniloaie Eu ii consider atat pe ep. Loghin cat si pe m. Teodot, s. a. ca pe niste falsi marturisitori gata sa-i treaca in calendarul ortodox pe neortodocsii enumerati mai sus. In caz de separare crezand ca ai scapat de ecumenisti, te poti trezi ca cinstesti sfinti eretici , punte de lansare in erezie pe mai tarziu. Cine cinsteste mama sau tata mai mult ca pe Mine, nu este ucenicul Meu – zice Mantuitorul E socant pentru multi ceia ce va spun. .Stiu ca voi fi judecat aspru pentru ce spun, dar pentru cei doritori sinceri de Adevar i-mi asum riscul.

    Apreciază

    • el said, on mai 30, 2016 at 9:18 pm

      preotul

      „Pune alaturi de sfintii ortodocsi pe preotii Iosif Trifa , Calciu Dumitreasa , Ilie Cleopa ,A. Boca ,Dumitru Staniloaie”… „…niste falsi marturisitori gata sa-i treaca in calendarul ortodox pe neortodocsii enumerati mai sus.”_____ sa inteleg de aici ca toti cei citati mai sus de la Trifa si boca la Par Staniloae si Par Ilie Cleopa ar fi NEortodocsi? sau am inteles gresit?

      Apreciază

    • Otilia Hrimiuc said, on mai 30, 2016 at 9:22 pm

      Aoleu!!

      Apreciază

    • luc said, on mai 30, 2016 at 10:42 pm

      Daca Dumitru Staniloae este neortodocs atunci inseamna ca nu ai inteles nimic din ortodoxie .

      Apreciază

    • mircea.v said, on mai 31, 2016 at 9:29 am

      preotul,

      la revedere !

      Apreciază

  23. Ștefan said, on mai 30, 2016 at 11:02 pm

    @preotul
    Cu ce argumente îi socotești pe Ilie Cleopa, Dumitru Stăniloae și Calciu Dumitreasa neortodocși??! Tu gândești când scrii sau ești vreun ”preot” papistaș?

    Apreciază

  24. marinela said, on mai 31, 2016 at 12:48 am

    Parinte, cu tot respectul pt lupta antiecumenista ce-o purtati, dar totusi mi se pare ca vedeti raul si acolo unde nu e.E usor de aruncat cu vorbe , dar e mai greu de retractat, de aceea nu smintiti lumea cu asemenea afirmatii neverificate/neargumentate, pe ce va bazati? Fiti mai clar/explicit in ceea ce sustineti! Doamne ajuta!

    Apreciază

  25. Graiul Ortodox said, on mai 31, 2016 at 1:25 am

    Scopul acestui grup este de a informa serios creștinii în general despre Sfântul și Marele Sinod Ortodox care va avea loc în Creta, Grecia la data 16-27 iunie 2016.
    Invităm pe toată lumea de credință ortodoxă să-și exprime credința la modul cel mai responsabil și respectabil asupra temelor care se vor discuta, impactul acestora, nevoile și așteptările dumneavoastră vizavi de acest așa zis Mare Sinod.
    https://www.facebook.com/groups/1578788542419730/

    Apreciază

  26. preotul said, on mai 31, 2016 at 4:19 pm

    Pr. Cleopa este filocatolic, recomanda cartea Urmarea lui Hristos a lui Toma de Kemps, zicand ca e a doua dupa Biblie, in Pelerinul Roman intre minunile Maicii Domnului pune si inselarile de la Lurd. In memoriile Episcopului B. Anania marturiseste ca in 1990 vazand acuzatiile asupra ierarhiei de colaborare cu secu , sinodul a ales un duhovnic cu priza la popor pe care sa-l promoveze. A fost o intelegere reciproca , ei l-au umflat iar el striga ca are 7 episcopi ucenici toti ecumenisti.. Daniel Ciobotea se aduna cu sectarii la Durau in timpul vietii lui , iar pr. Cleopa nu -l mustra ci il lauda. In predica audio despre gradele de rudenie sustine ca femeia ortodoxa sa-si urmeze barbatul catolic. Eu l-am auzit sustinand ca maica catolica Tereza ce a facut misiune catolica in Africa este o sfanta. Pr. Calciu Dumitreasa se adreseaza papei in scrisorile sale numindu-l urmas al sf. Petru, iar intro predica video cu vreo doi ani inainte de a muri sustine ca Harul curge neancetat in cele doua biserici, ortodoxa si catolica. Recunoscand harul recunosti si tainele catolice. Pr. Iosif Trifa facea adunari , rugaciuni cu greco-catolicii de prin anii 1923 spunand, avem acelasi altar aceiasi preotie, aceleasi taine. Sustinea ca in sinagoga evreilor se cinsteste acelasi Dumnezeu la care ne inchinam si noi. Pr.. Staniloaie sustine inclusiv in Dogmatica teoria ramificatiilor fabricata de Conciliul 1 Vatican., Biserici depline si nedepline. Intrebat despre mantuirea catolicilor si sectarilor sustinea ca ei se vor mantui dar vor avea lumina mai putina. Pr. Boca e foarte clar vrajitor si eretic. Despre el am scris destul. Cei care iubesc Adevarul, si-si doresc sincer mantuirea nu-i pot sminti Cei care au fost indoctrinati si pornesc direct de la ideia ca X este sfant excluzand posibilitatea ratacirii lui, nemaianalizand invataturile lui, trebuie smintiti pentru a-si reveni. Aici nu mi-am propus sa scriu o carte, dar vine si aia cu mai multe detalii.

    Apreciază

    • el said, on mai 31, 2016 at 5:29 pm

      preotul

      daca toate cele pomenite de dv sunt adevarate deisgur ca ele sunt greseli dogmatice si pot influenta negativ Ortodoxia mai ales a incepatorilor si trebuie aratate nu ca sa barfim parintii ci ca sa aparam de lup mieii cei mici si slabi.
      eu insa nu asa ajuge de aici sa-i calific chiar de NEortodocsi pe unii din parintii pomeniti de dv in ciuda greselilor lor. au gresit unii din NESTIINTA sau SLABICIUNE (a mintii).

      talantul Teologiei este un dar SCUMP si RAR in Bierica si el nu s-a dat oricui (parerea mea).
      aici grecii care au dat cei mai mari Parinti si Invatatori ai lumii sunt NEEGALATI de intreaga Ortodoxie de pretutindeni.
      Romania, dupa parerea mea, nu s-a distins prin MULTI puratatori ai acestui talant ( cu PUTINE exceptii ) asa ca Biserica a vietuit cumva fata traditia greceasca formatoare disi modelatoare de constiinte a RIGORII la Dogme.

      insa pot sa va marturisesc eu cu bucurie un om FARA GRESELA la Dogme si FOARTE RIGUROS : Avva Adrian Fageteanu ! care era foarte aspru si TREZ, atent cu orice formulari si reguli si la care eu pana acum NU STIU sa fi gasit vreo greseala sau pata in privinta Dogmelor.

      Apreciază

    • saccsiv said, on mai 31, 2016 at 6:59 pm

      preotul

      Eu nu mai stiu.

      Care-i parerea dv. referitoare la cipuri?

      Apreciază

    • danielvla said, on iunie 2, 2016 at 2:45 pm

      preotul,
      Nu exista om fara greseala! Nu exista sfant fara greseala, cat de mica.
      La parintii de care vorbiti (cei mai multi dintre ei), jertfa e mult mai mare decat greselile.
      Pr Calciu si-a revizuit pozitia inainte de trecerea la Domnul:
      „Toate Sinoadele Ecumenice interzic acesta co-ruga cu in legatura cu toti cei care sunt parte de Ortodoxie„ – min 1:49 – 2:01.

      Apreciază

  27. sherlock_holmes said, on mai 31, 2016 at 5:47 pm

    @ preotul

    Cred ca umblati cu sopirle,in ziua de astazi asta ne mai lipsea,sa spuneti de acesti parinti romani ca sint neortodocsi pe baza unor greseli reale sau inchipuite.

    Dă clic pentru a accesa Cleopa_Ilie-Calauza_in_Credinta_Ortodoxa.pdf

    Incepind de la capitolul 2,Marea Schisma.

    Daca trupul parintelui Calciu a izvorit mir,atunci Dumnzeu gindeste opus gindirii dumneavoastra ( de tip stilist,dupa parerea mea ),desi aveti si dumneavoastra timp de pocainta.

    Poate va faceti timp sa cititi cartea cuviosului Serafim Rose despre fericitul Augustin.si acela cu destule greseli in gindire …

    Apreciază

  28. mircea.v said, on mai 31, 2016 at 8:59 pm

    cica @preotul este pr Anitulesei. Asteptam confirmare sau infirmare.

    Si totusi, Pr Calciu cat e de „nemernic”, fu gasit cu moaste intregi.
    Au gresit, asta e, stim ce au gresit, nu poti sa-i anulezi. Iar Parintele Calciu este unic. Este singurul care cunoscand iadul, a mai avut o data curajul sa-l infrunte dupa ce a iesit din el.
    Si singurul preot care a zis cu voce tare ca de ce se darma biserici. Da eu sant curios, pr Anitulesei ce fapte asa, marete, are?
    Adica ceva care sa deranjeze sistemul, sa deranjeze pe episcopi, patriarh, ca slava domnului sant destule teme…? Ca e usor sa dam cu pietre in Pr Calciu. Sfinte Parinte Calciu, am ajuns sa zicem ca esti nemernic si neortodox. Mi-ar cadea mana sa scriu asa ceva, sub forma asta. Pai frate, Parintele Calciu vorbea cu ingerul sau in perioada a 2-a de detentie, urmare a „Cele 7 Cuvinte catre tineri”.
    Ei uite, eu as vrea sa citesc ceva asemanator de la @preotul, si apoi nu mai zic nimic. Si daca mai face si vreo 22-25 de ani de puscarie in regim de exterminare ca nu se leapada de Iisus, e chiar tare.
    Da acum m-am linistit, a ramas un singur preot adevarat; nu PS Longhin, nu monahul Teodot, a mai ramas doar @preotul, care o fi el.

    @el,

    mie mi se par lucrurile f simple si clare in privinta dogmei ortodxe. Nu cred ca „talantul teologiei” si ma refer la teologia pt mirean, ortodoxia asta simpla unde este Adevarul, este asa un mare dar. Cred ca daca ramai pe taramul simplitatii si nu umbli dupa sofisticareli, complicatii existentiale, filosofii inalte nu ai cum sa gresesti. Noi acum aveam si toata info sub nas (vorbesc de mireni) si e usor sa vedem ce e aia catolicism, protestantism, islamism, hinduism… Si in plus asta e pr noastra acum. In alte vremuri erau comunismul si puscariile, masonerie si evreime …

    Apreciază

  29. sherlock_holmes said, on iunie 1, 2016 at 2:12 am

    saccsiv

    Am gasit un link aici,nu este prea mult despre Augustin ca la celalalt link,insa poate fi de folos totusi si ajuta si ” preotului ”

    https://cuvseraphimrose.wordpress.com/category/supercorectitudine/

    Apreciază

  30. preotul said, on iunie 1, 2016 at 11:22 am

    Nu am acte biometrice de nici un fel si asta le recomand si credinciosilor. Fericitul Augustin are expresii care pot fi interpretate ca erezii intro perioada cand biserica inca nu se pronuntase asupra lor. Biserica la numit doar fericit pentru multele invataturi bune ramase de la el si pentru ca nu a putut garanta sfintenia lui. Ecumenistii pentru a justifica abaterile lor se chinuie fortand nota sa gaseasca ca argument sfinti cu greseli dogmatice. Daca s-ar canoniza persoanele enumerate de mine ar putea fi un argument pe viitor pentru planul lor. Nu mi-e usor sa vorbesc , pr. Cleopa a fost cel care m-a adus pe mine la biserica, dar nu-l pot iubi mai mult decat pe Hristos. Mi-as fi dorit ca toti acesti parinti care au si multe lucruri bune sa nu fi facut greseli dogmatice, dar din nefericire au facut si intro perioada cand dogmele sunt clare. Mi-as dori sa existe dovada retractarii lor, dar au plecat din lumea aceasta fara sa o faca. Ei se afla in fata lui Dumnezeu asa cum au fost si nu cum am dori noi sa fie. In privinta pr. Calciu obositi-va sa cautati pe internet predica video in care marturiseste ca Harul curge neancetat in cele doua biserici, ortodoxa si catolica. Trupul sau a fost bagat pana subsuori intr-un sac de plastic si vidat cand a fost adus din America. Tocmai acea parte a trupului nu a putrezit pana la 7 ani. Mai usor cu moastele. Teodot exagereaza si va rog nu-l mai injositi pe pr. Iustin spunand ca Teodot e urmasul lui. In acea filmare in care spune Teodot ca trupul pr. Calciu misca mana se vede ca e un mincinos iubitor de senzational si reclama deoarece oasele mainii nici nu mai erau acolo. O unghie de la degetul mare o am si eu, si e cam vanata de aceia n-am expuso niciodata la inchinare alaturi de osemintele de la Aiud.

    Apreciază

    • mircea.v said, on iunie 1, 2016 at 12:47 pm

      @preotul,

      f tare asta cu vidatul de la subsuori in jos. Etansare perfecta acolo, ca doar acolo, la susbsuori, in toata sectiunea aceea se stie f bine si e dovedit ca e un plan perfect etans, care opreste orice comunicare intre cele 2 parti ale corpului delimitate de acest plan 🙂 🙂 :).
      Tampenie mai mare ca asta nu am auzit.

      Din SUA a fost adus in sac de plastic asa cum e procedura, apoi a fost desfacut sacul si lasat capul si pieptul afara, si apoi asa a fost bagat in mormant.
      Creierul cu care si-a argumentat cedarea la Pitesti a putrezit, dar limba cu care a rostit „Cele 7 Cuvinte” nu a putrezit.
      Apa din corp s-a scurs in acel sac, iar corpul deshidratat si neputrezit a stat in balta de apa 7 ani. E si mai interesant ca in pamant este o umezeala, dar nu balta. Si cu toate astea corpul nu a putrezit.

      Am uitat, tot mormantul a fost invelit intr-o folie vidata, si etansa, da doar de la subsuori in jos 🙂

      Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 1, 2016 at 12:56 pm

        mircea.v

        L-au palit din dreapta si pe preotul Anitulesei …

        Apreciază

      • marinela said, on iunie 1, 2016 at 7:43 pm

        mircea.v
        De-acord cu tine…toate supozitiile parintelui sint eronate!Apreciez ironia ta,m-a amuzat:)).

        Apreciază

    • octoviv said, on iunie 1, 2016 at 7:17 pm

      Hristos a Înviat!

      „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”

      Sfânta Scriptură 1 Corinteni 10, 12:
      De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă. (1988)

      Pentru aceea celui ce i se pare că stă, să ia aminte ca să nu cază. (1914)

      Deci cel ce i se pare că stă, caute să nu cază. (1688)

      Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, ale Sfântului Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celie, ale Sfântului Părinte Cuvios Paisie Aghioritul, ale Cuviosului Tău Adrian Făgețeanu și pentru ale tuturor Sfinților Tăi din Biserica Biruitoare, Tu învață-ne, Tu înțelepțește-ne, Tu luminează-ne, Tu întărește-ne ca să nu Te părăsim pe Tine și Sfânta Ta Biserică.

      Hristos a Înviat!

      Apreciază

  31. mircea.v said, on iunie 1, 2016 at 3:35 pm

    Intr-un interviu cu Parintele Calciu (se gaseste in cartea „Cuvinte vii” din cate imi amintesc) este intrebat: (aprox)

    Parinte, zilele urmatoare este o mare adunare ecumenista la Sibiu, ce sa facem, sa facem miting, demonstratie, sau doar sa ne rugam?
    Si raspunde Parintele:
    Nu, nu miting, sa ziceti atat „Sa nu le ajute Dumnezeu!”

    Nu mint.

    In alta parte, parca in „Viata Parintelui Calciu” spune ca a dormit la un moment dat la o „manastire” catolica si ca acolo intr-o carte a gasit ceva ce l-a luminat intr-o pr ::

    „In aceasta peregrinare a mea am ajuns la o manastire si am dormit in biblioteca manastirii. Era o manastire catolica. Si in biblioteca am gasit, intre mai multe carti, o carticica mica cu cugetari crestine, cu apoftegme. Am deschis din intamplare la un loc dintr-o pagina unde am vazut o cugetare a lui Paul Claudel, un scriitor celebru francez.

    El zicea asa: “Dumnezeu nu a venit in lume pentru a eradica suferinta, Dumnezeu nu a venit in lume nici macar ca sa o explice. Dumnezeu a venit in lume ca sa umple suferinta umana cu prezenta Lui”.

    Ati auzit? Sa umple suferinta umana cu prezenta Lui! Si atunci am inteles ca in momentele cand plangeam, sau cand ne revoltam, sau cand strigam “Doamne, ce faci cu noi?!…”, El era in noi mai mult decat in toti ceilalti, cu toate pacatele noastre, cu neputintele noastre. El umplea suferinta noastra cu prezenta Lui. Atunci am inteles exact adancul talcului acestei suferinte: Dumnezeu este prezent in noi! ”

    Acest pasaj este singurul in care am intalnit referire scrisa la ceva catolic.

    Iar despre ecumenism spune asa: (din tot ce am citit din Parintele Calciu, nu mi-am pus nici un moment pr cum ca, catolicii nu ar intra si ei aici; nu a facut reclama catolicilor, nu a fost militant pe tema asta; eu cu asta ma ramas )

    „Exista un duh care colinda Europa si lumea in general, un duh proteic care-si schimba infatisarea si discursul de fiecare data si care ataca din toate partile lumea crestina. Chipul lui in general este bland, discursul lui este atragator, dar intentia lui este perfida. Acest duh poate sa vorbeasca despre familie cu cuvinte frumoase, dar intentia lui este de a distruge familia. Poate sa vorbeasca despre Biserica, plin de dragoste pentru toate bisericile, un sincretism religios, dar dorinta lui este de a spulbera Ortodoxia in primul rand. Poate sa vorbeasca despre tara si despre patrie ca despre ceva pe care incearca sa le sustina, dar intentia lui este de a distruge si patria si Biserica. Acest duh se cheama ecumenism. ”

    Acuma, fiecare intelege ce vrea. Pe mine nu m-a smintit. Lucrurile sant clare „Singur Ortodoxia”.

    Apreciază

  32. mircea.v said, on iunie 1, 2016 at 3:48 pm

    Merge Ioan Ianolide la Parintele Cleopa (prin anii 1975 – 1983), si acesta ii spune:

    „Oamenii sunt pe cale să piară înghiţiţi de ştiinţa şi de tehnica lor şi nu le vor putea stăpâni decât dacă, situându-se în perspectiva creştină, vor vedea limitele materiei, sensul lucrurilor, rostul vieţii – şi aşa să le stăpânească şi să le coordoneze. Acum oamenii sunt orbi şi robi, orbiţi de lumina falsă din ei, robiţi de materia în care au crezut. Nu-i nimeni stăpân, nimeni nu mai este la cârma corabiei civilizaţiei secolului nostru. Trăim vremuri apocaliptice. Fiara e omul şi maşina e unealta nimicirii omului. Nici pacea nu va fi pace, nici războiul nu va rezolva nimic, căci criza este religioasă şi numai Dumnezeu redevenit Stăpân în oameni va putea găti o orânduire şi un sens bun omenirii întregi. Ne trebuie forţa lăuntrică de a gândi materia şi maşina iscodită din ea şi de a le stăpâni în limitele folositoare vieţii. Dar nu vom putea face acest lucru decât dacă vom vedea lumea însăşi în limitele ei şi-n normele ei divine. În fine, niciodată nu vom izbândi dacă nu ne pocăim, dacă nu ne supunem lui Dumnezeu, dacă nu-L primim în noi, dacă nu ne îndumnezeim!”

    Dar apoi adauga parintele Cleopa ca a fost ajutat sa inteleaga aceste lucruri de catre Parintele Marcu, caruia in inchisorile comuniste i se spunea Fachirul (la orice torturi era supus nu scotea un zgomot). Parintele Cleopa i-a spus lui Ianolide ca stia ca vine, si ca stia de la un fost coleg de inchisoare si suferinta – de la Parintele Marcu. Dar Parintele Marcu nu mai vroia sa vada pe nimeni, plangea tot timpul, si spunea ca iubeste lumea si se roaga pt ea. Si nici pe Ianolide nu a vrut sa-l vada

    Cuvinte grele frate, nume grele, Ioan Ianolide, Parintele Marcu, Parintele Cleopa. Sa luam ce e bun; si ce e rau, daca e rau sa spunem mai bland ca e rau, nu ca „neortodocsi”…

    Parintele Marcu avea darul inaintevederii. Io cred ca l-a tras de urechi pe Parintele Cleopa cand l-a vazut asa ratacit si filocatolic, nu se poate altfel, si si-a revenit Parintele Cleopa din ratacire.

    Apreciază

    • octoviv said, on iunie 1, 2016 at 8:47 pm

      Hristos a Înviat!

      „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”

      Sfânta Scriptură 1 Corinteni 10, 12:

      De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă. (1988)

      Pentru aceea celui ce i se pare că stă, să ia aminte ca să nu cază. (1914)

      Deci cel ce i se pare că stă, caute să nu cază. (1688)

      Arhimandrit Cleopa Ilie, Călăuză în Credința Ortodoxă, Episcopia Romanului, 2000, pp. 206-207 (pagina 101 în pdf):

      În Noul Testament, semnul Crucii se face astfel: se împreună primele trei degete de la mâna dreaptă – simbolizând Sfânta Treime – (degetul mare, arătătorul şi cel mijlociu), iar celelalte două degete se ţin strânse în palmă – simbolizând cele două firi ale Mântuitorului, firea dumnezeiască şi omenească.
      Apoi se duc la frunte, la piept, la umărul drept şi la urmă la umărul stâng, rostind cuvintele: În numele Tatălui (la frunte) şi al Fiului (la piept) şi al Sfântului Duh (de la un umăr la altul), după care zicem «Amin!»

      «În numele Tatălui» înseamnă cinstirea lui Dumnezeu-Tatăl, Stăpânul tuturor. Coborârea mâinii la piept rostind
      cuvintele «şi al Fiului» înseamnă coborârea Fiului lui Dumnezeu pe pământ pentru mântuirea noastră. Iar ducerea mâinii de la umărul drept la cel stâng, rostind cuvintele «şi al Sfântului Duh», înseamnă împăcarea noastră cu Dumnezeu şi împreunarea cu El, prin harul Sfântului Duh adus nouă de Dumnezeu-Fiul.

      Cum să ne însemnăm corect cu Sfânta Cruce:

      via http://blog.pustniculdigital.info/articole/43/

      1000 DE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE VIAȚA DUHOVNICEASCĂ. Alcătuite pe baza operelor Sfinților Părinți și ale nevoitorilor bunei credințe, Editura Cartea Ortodoxă, Editura Egumenița, Galați, 2005, pp. 121-122 (62-63 în pdf):

      Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, ale Sfântului Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celie, ale Sfântului Părinte Cuvios Paisie Aghioritul, ale Cuviosului Tău Adrian Făgețeanu și pentru ale tuturor Sfinților Tăi din Biserica Biruitoare, Tu învață-ne, Tu înțelepțește-ne, Tu luminează-ne, Tu întărește-ne ca să nu Te părăsim pe Tine și Sfânta Ta Biserică.

      Hristos a Înviat!

      Apreciază

  33. octoviv said, on iunie 1, 2016 at 6:51 pm

    Hristos a Înviat!

    Cu cutremur și durere, scriu următoarele observații, rugându-vă frumos să mă iertați dacă vă vor sminti.

    Nu caut nod în papură pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa, nici sunt cu misiune, nici am mai comentat în
    trecut cu pseudonimul Exacustodian (după cum, neadevărat, mi s-a reproșat mai sus).

    Adevărat este cuvântul lui Dumnezeu, grăit de Sfântul Proroc David întru Duhul Sfânt, care spune:

    Sfânta Scriptură, Psalmul 57, 1:
    1988:
    De grăiţi într-adevăr dreptate, drept judecaţi, fii ai oamenilor.

    1914:
    De grăiți adecă dupre adevăr dreptate, cele drepte judecați fiii oamenilor.

    1688:
    De adevărat oare direptate grăiți, ceale direapte judecați, fii oamenilor?

    Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania:
    Grăiţi voi, într’adevăr, dreptate?
    judecaţi voi oare drept, fii ai oamenilor?[a]

    [a] În T. M. (Textul Masoretic – n. n.) întrebarea se adresează unor „zei“, „dumnezei“ sau „fiinţe divine“,
    dacă ei îi judecă după dreptate pe „fiii omului“ sau „fiii lui Adam“, ceea ce face ca traducerile să fie foarte
    nesigure. Potrivit Septuagintei, întrebarea psalmistului, amară, se referă la incapacitatea omului de a
    judeca drept; o judecată dreaptă se face în cunoştinţă de cauză; or, numai Dumnezeu este Acela Care
    cunoaşte şi lăuntrul omului, nu doar aparenţele. În acest sens este construit finalul psalmului.

    7 cuvinte – Al doilea cuvînt către tineri: SĂ ZIDIM BISERICI! (https://intelepciuneasfintilor.wordpress.com/2016/03/23/7-cuvinte-al-doilea-cuvint-catre-tineri-sa-zidim-biserici/):
    […]
    Pe 15 Martie 1978, acum 38 de ani, in prima săptămână a Postului Mare, Părintele Gheorghe Calciu
    rostea ce de-al doilea cuvânt către tineri. Miercuri, la ora nouă și douăzeci, în cadrul rugăciunii de seară, în
    biserica Radu-Vodă, paraclis al Seminarului Teologic.

    Cuvintele Părintelui Gheorghe Calciu rostite acum 38 de ani în fața a sute de studenți privați de libertate,
    privați de Cuvântul lui Dumnezeu, privați de Bisercă, sunt atât de actuale și pentru tinerii zilelor noastre
    care se cred liberi, dar care sunt robi, robi ai păcatului, robi ai lumii stricăcioase, robi ai trupului.
    […]

    […]
    Vezi, dar, tânărul meu prieten, cât de aproape eşti de Biserica lui Hristos? Tu eşti Petru şi Dumnezeu îşi
    zideşte Biserica Sa pe tine. Tu eşti „piatra” Bisericii Lui, pe care nimeni şi nimic nu o va clinti, pentru că eşti
    o „piatră” liberă, un suflet care se realizează pe sine în această Biserică, nu un condamnat la încremenire.
    […]

    SFÎNTUL IOAN GURĂ DE AUR, SCRIERI. PARTEA A TREIA. OMILII LA MATEI, EDITURA INSTITUTULUI BIBLIC ȘI DE MISIUNE AL
    BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, BUCUREȘTI, 1994, pp. 621-624:
    Apoi după ce ucenii I-au spus:

    „Unii Ioan Botezătorul, alții Ilie, alții Ieremia, iar alții unul din profeți”[5], și I-au făcut cunoscută părerea
    greșită a poporului, Hristos a adăugat:

    „Dar voi cine ziceți că sînt?”[6]

    Prin această a doua întrebare, îi provoacă să-și facă despre El o idee mai mare, arătându-le că părerea
    poporului era cu totul departe de vrednicia Lui. De aceea cere de la ei o altă părere; le pune o a doua
    întrebare ca să nu ajungă să aibă aceeași părere ca și ceilalți oameni care, deși-L văzuseră făcînd minuni
    mai presus de puterile unui om, Îl socoteau om, dar înviat din morți, după cum spunea și Irod[7]. Hristos
    deci, pentru a-i depărta de această părere, îi întreabă: „Dar voi cine ziceți că sînt?”, adică: „Voi, care ați
    fost totdeauna cu Mine, care M-ați văzut săvîrșind minuni, care ați făcut prin Mine multe minuni!”

    Ce face gura apostolilor, Petru cel totdeauna înflăcărat, corifeul cetei apostolilor? Au fost întrebați toți, dar
    numai el răspunde. Cînd i-a întrebat ce părere are poporul despre El, au răspuns toți apostolii la întrebare;
    dar cînd i-a întrebat pe ei, Petru sare, o ia înainte și spune:

    „Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu”[8].

    Ce i-a răspuns Hristos?

    „Fericit ești, Simone, fiul lui Iona, că nu trup și sînge ți-a descoperit ție aceasta!”[9].

    Dacă Petru n-ar fi mărturisit că este născut din Însuși Tatăl, mărturisirea lui n-ar fi fost opera descoperirii;
    dacă ar fi socotit că este unul din mulții oameni, spusele sale n-ar fi fost vrednice de fericire. Cînd mai
    înainte, pe timpul furtunii pe mare, cei din corabie spuseseră: „Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu”[10],
    Hristos nu i-a fericit, deși grăiseră adevărat, că nu mărturisiseră Fiimea lui Hristos ca Petru, ci socoteau că
    este cu adevărat Fiu, unul din cei mulți, deosebit de majoritatea oamenilor, dar nu prin ființă.

    II
    Și Natanail spusese: „Rabi, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești împăratul lui Israel”[11], dar Hristos nu numai
    că nu l-a fericit, ci l-a ținut și de rău, ca și cum ar fi spus ceva cu mult mai prejos de adevăr; că Hristos a
    adăugat: „Pentru că ți-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi; mai mari decît acestea vei vedea!”[12].

    – Dar atunci pentru ce îl fericește pe Petru?

    – Pentru că a mărturisit că este adevăratul Fiu al lui Dumnezeu. De aceea Hristos n-a spus despre ceilalți
    apostoli ce-a spus despre Petru. Lui îi arată și cine i-a făcut această descoperire. Și ca să nu creadă
    oamenii că spusele lui Petru sînt spuse din prietenie și lingușeală și spre a-I face plăcere, pentru că Îl iubea
    foarte multe pe Hristos, Domnul spune în fața tuturor cine i-a insuflat această mărturisire. Hristos îi spune
    aceasta ca să cunoști că Petru a grăit, dar Tatăl i-a poruncit ce să grăiască; ca să nu crezi că cele spuse
    de Petru sînt o părere omenească, ci sînt o dogmă dumnezeiască.

    – Dar pentru ce Hristos nu declară și nici nu spune: „Eu sînt Hristosul”, ci Se folosește de întrebare
    făcîndu-i pe ucenici să mărturisească?

    – Pentru că modul acesta Îi era atunci mai potrivit și de nevoie; pentru că așa îi putea face mai bine pe
    ucenici să creadă în cele ce a spus Petru.

    Ai văzut cum descoperă Tatăl pe Fiul? Ai cum văzut cum descoperă Fiul pe Tatăl? Că „Nimeni nu cunoaște
    pe Tatăl decît Fiul și căruia va voi Fiul să-i descopere”[13]. Deci nu poți cunoaște de la altul pe Fiul decît de
    la Tatăl, nici nu poți cunoaște de la altul pe Tatăl decît de la Fiul. Și din aceasta se vede deci că Fiul este de
    aceeași cinste și deoființă cu Tatăl.

    Ce-i mai spune Hristos lui Petru?

    „Tu ești Simon, fiul lui Iona”[14].

    „Tu te vei chema Chifa[15]. Și pentru că ai predicat pe Tatăl Meu, numesc și Eu pe cel ce te-a născut!” Ca
    și cum i-ar fi spus: „După cum tu ești fiul lui Iona, așa și Eu sînt Fiul Tatălui Meu”.

    De altfel era și de prisos ca Iisus să mai spună: „Tu ești fiul lui Iona”. Dar pentru că Petru spusese că este
    „Fiul lui Dumnezeu”, Hristos spune și El: „Ești fiul lui Iona”, ca să arate că El este Fiu al lui Dumnezeu, așa
    cum este și Petru fiul lui Iona, de aceeași ființă cu cel ce l-a născut. Pentru aceasta Hristos a și adăugat:

    „Și Eu îți spun: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea”[16].
    Adică, pe credința în mărturisirea lui Petru. Prin aceste cuvinte Hristos arată că mulți au să creadă; îi înalță
    gândirea lui Petru și-l face păstor.

    „Și porțile iadului nu o vor birui”[17].
    „Dacă nu vor putea birui Biserica, apoi cu atît mai mult pe Mine! Să nu te tulburi, deci, cînd ai să Mă auzi
    spunînd: „Voi fi vîndut și voi fi răstignit”.

    [5] Matei 16, 14.
    [6] Matei 16, 15.
    [7] Matei 14, 1-2.
    [8] Matei 16, 16.
    [9] Matei 16, 17.
    [10] Matei 14, 33.
    [11] Ioan 1, 49.
    [12] Ioan 1, 50.
    [13] Matei 11, 27.
    [14] Matei 16, 17.
    [15] Ioan 1, 42.
    [16] Matei 16, 18.
    [17] Matei 16, 18.

    SFÂNTUL TEOFILACT ARHIEPISCOPUL BULGARIEI, TÂLCUIREA SFINTEI EVANGHELII DE LA MATEI, Editura Sophia, București, 2007, pp. 289-291:
    16, 15-16: Și le-a zis: Dar voi cine ziceți că sunt? (16) Răspunzând Simon Petru a zis: Tu ești Hristosul [10],
    Fiul lui Dumnezeu Celui viu.

    (16,15) Marcu 8, 29 / Luca 9, 19-20 (16, 16) Matei 14, 33 / Marcu 3, 11; 8, 29 / Luca 9, 20 / Ioan 1, 49; 6,
    69; 11, 27 / Faptele Apostolilor 8, 37 / Evrei 1, 2

    Petru, plin de înflăcărare, sare să răspundă și mărturisește că El este cu adevărat „Fiul lui Dumnezeu”. Că
    nu a zis: „Tu ești Hristos, Fiu lui Dumnezeu”, fără articol, ci: „Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu”, adică
    Însuși Acela, Cel Unul și Singur, Fiu nu după dar, ci Cel Născut din Însăși Ființa Tatălui. De vreme ce și
    „hristoși”, adică unși erau mulți, toți preoții și împărații. Dar „Hristosul”, adică Unsul, Unul este, [Domnul
    Iisus].

    16, 17: Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit ești Simone, fiul lui Ioná, că nu trup și sânge ți-au descoperit ție
    aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din Ceruri.

    (16, 17) Matei 11, 25, 27 / Galateni 1, 16

    Îl fericește pe Petru, ca pe cel care a luat cunoștința din dumnezeiescul dar; și, lăudându-l pe el, arată ca
    mincinoase părerile și socotințele [cugetele] celorlalți oameni.

    Și îi spune „fiul lui Ioná”, ca și cum ar fi zis: „precum tu ești fiul lui Ioná, așa Eu sunt Fiul Tatălui Meu Celui
    din Ceruri, de o ființă cu Acela fiind”.

    Iar „descoperire” numește cunoștința, fiindcă cele ascunse și necunoscute i s-au descoperit lui de la Tatăl.

    16, 18: Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea[11] și porțile iadului nu o
    vor birui.

    (16, 18) Isaia 33, 20 / Matei 7, 25 / Luca 22, 31-32 / Ioan 1, 42 / 1 Petru 2, 4 / 1 Corinteni 3, 11/
    Efeseni 2, 20 / Apocalipsa 21, 14

    Domnul îi răsplătește lui Petru, dându-i lui mare plată, a se zidi Biserica pe mărturisirea lui. Căci, de vreme
    ce Petru l-a mărturisit pe El că este Fiul lui Dumnezeu, această mărturisire va să fie temelia celor ce cred,
    încât tot omul care vrea să zidească [ridice] casa credinței, să pună ca temelie această mărturisire! Că
    măcar milioane de fapte bune de am zidi, dar temelie nu vom avea dreapta mărturisire, putred [șubred]
    zidim.

    Iar zicând „Biserica Mea”, Se arată pe Sine Stăpân al lumii, că toate sunt roabe ale lui Dumnezeu.

    Iar „porți ale iadului” sunt prigonitorii care-i trimiteau la moarte pe creștini. Încă și ereticii sunt „porți” care
    duc în iad; deci, pe mulți prigonitori și pe eretici i-a biruit Biserica.

    Dar și fiecare dintre noi este „biserică”, dacă se face sălaș al lui Dumnezeu. Iar dacă ne vom întări pe
    mărturisirea lui Hristos, „porțile iadului” – adică păcatele-, nu ne vor „birui” pe noi. Că dintru aceste „porți”
    striga și David după ce a fost înălțat împărat: „Cela ce mă înalți din porțile morții” (Psalm 9, 13). Din care
    „porți”, o, Davide? Din două: dintru a uciderii și dintru a preacurviei.

    [10] [1805] „Hristos”, cum am mai arătat, în limba greacă înseamnă „uns”.

    [11] [1805] Pline de înțelepciune sunt aceste vorbe, căci nu zice Domnul: „Pe tine, Petru, voi zidi Biserica
    mea”, ci îi spune: „Tu ești Petru” – de la piatra pe care a mărturisit-o – „și pe această piatră voi zidi Biserica
    Mea”. „Iar piatra era Hristos”, zice dumnezeiescul Pavel (1 Corinteni 10, 4). Deci, pe piatra mărturisită de
    Petru zidește Hristos Biserica, [adică pe Sine Însuși]. Iar ceea ce zice ca și către unul: „Și îți voi da cheile
    Împărăției”, trebuie să se înțeleagă către [pentru] toți este [lucru] arătat. Căci Mântuitorul pe toți i-a
    întrebat: „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?” Și ei răspund: „Unii Ilie, iar alții unul dintre Prooroci”. Și
    iar îi întreabă: „Dar voi, cine ziceți că sunt?” Deci, pe toți îi întreabă și pentru toți răspunde Petru,
    făcându-se gură a tuturor: „Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu”. Așadar pentru toți [în numele
    tuturor] primește Petru răspunsul Mântuitorului. Mai mult, și Sfântul Teofilact tâlcuiește aici că Domnul nu a
    zis către Petru „îți dau”, ci „îți voi da cheile Împărăției Cerurilor”. Și cu adevărat, când a dat Domnul „cheile”,
    nu unuia, ci tuturor Apostolilor le-a dat, după cum Însuși a și grăit: „Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta
    păcatele le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 22-23).

    Poate, pentru al doilea cuvânt către tineri, Dumnezeu l-a iertat pe pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa, după câte a suferit la Pitești, nu știm cu exactitate; vom vedea la Judecata de Apoi.

    Însă comparați fragmentul citat din al doilea cuvânt către tineri al pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa cu tâlcuirile Sfântului Ioan Gură de Aur și Sfântului Teofilact al Bulgariei și sincer vă întreb și, dacă vreți, vă rog să răspundeți cu sinceritate: tâlcuirea sau sensul dat de pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa la Matei 16, 18 este într-un gând cu tâlcuirile Sfinților Ioan Gură de Aur și Teofilact al Bulgariei ale aceluiași verset???

    „De adevărat oare dreptate grăiți, cele drepte judecați, fiii oamenilor?” (Psalmul 57, 1)

    Ieromonahul ISAAC, VIATA CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL. Traducere din limba greaca de Ieroschim. Stefan Nutescu. SCHITUL LACU – SFANTUL MUNTE ATHOS, EDITURA EVANGHELISMOS, BUCURESTI, 2005, pp. 231-234:
    Sfântul „mult nedreptățit”

    Odată stareţul stătea în afara Mănăstirii Stavronikita si discuta cu nişte închinători. Unul dintre ei care era
    teolog, susţinea că Sfântul Isaac Sirul a fost nestorian. Din nefericire repeta cunoscutele concepţii apusene.

    Părintele Paisie a încercat să-l convingă că Avva Isaac Sirul este nu numai ortodox, dar si sfânt si că au
    mult har şi putere cuvintele lui ascetice, dar în zadar. Teologul stăruia cu încăpăţânare în părerile lui. După
    ce au terminat discuţia, Stareţul a plecat spre coliba sa întristat.

    Pe drum, în timp ce se ruga, în locul unde se află un platan mare, „ceva i s-a întâmplat”, după cum el
    însuşi a povestit. Stareţul nu a destăinuit tot ce i s-a petrecut, dar, potrivit spuselor lui, a văzut în vedenie
    ceata Cuvioşilor Părinţi trecând prin faţa lui. Unul dintre ei s-a oprit şi i-a spus: „Eu sunt Issac Sirul. Sunt
    foarte ortodox. Într-adevăr în ţinutul meu a existat eresul lui Nestorie, dar eu m-am luptat împotriva lui.” Ne
    este cu neputinţă să adeverim sau să respingem credibilitatea acestei mărturii. Cu toate acestea, este de
    netăgăduit faptul că acel „ceva care i s-a întâmplat” Stareţului a fost un fapt dumnezeiesc, care l-a
    încredinţat foarte limpede despre ortodoxia şi sfinţenia Avvei Isaac Sirul.

    „Cuvintele ascetice” ale Sfântului Isaac Sirul le ţinea la căpătâiul său şi le citea mereu. Pentru o perioadă
    de şase ani acestea au fost singura lui lectură duhovnicească. Lua o frază şi toata ziua o punea în practică.
    Stareţul „mesteca” toate cuvintele Sfântului, aşa cum „animalele îşi rumegă mâncarea lor”, potrivit expresiei
    lui. Împărţea de binecuvântare o culegere alcătuită din cele mai frumoase cuvinte ale Sfântului pentru a
    îndemna pe cât mai mulţi la citirea lor. „Foarte mult ajută studiul «Cuvintelor ascetice» ale Sfântului Isaac,
    spunea Stareţul, pentru că ele îl ajută pe omul care crede în Dumnezeu să prindă sensul cel mai adânc al
    vieţii şi să alunge orice fel de comlex mic sau mare. Puţină citire a cuvintelor Avvei Isaac schimbă sufletul cu
    multele lor vitamine.”[89]

    Sfătuia şi pe mireni să citescă din Sfântul Isaac, dar foarte puţin, ca să-l poată „asimila”. Stareţul spunea că
    scrierile lui Avva Isaac valorează cât toată patristica.

    În cartea Avvei Isaac din care citea Stareţul a însemnat sub icoana Sfântului, în care este zugrăvit cu o
    pană în mână: „Avva al meu, dă-mi mie pana ta, ca să subliniez toata cartea ta.” (Adică tot textul cărţii
    merită să fie subliniat.)

    Stareţul nu numai că îi citea scrierile, dar avea şi multă evlavie la el. La „Panaguda”, una din cele cinci-şase
    icoane pe care le avea deasupra Sfintei Mese era a Sfântului Isaac. Din dragoste şi evlavie faţă de Sfânt,
    Stareţul a dat numele unuia dintre fiii săi duhovniceşti, atunci când l-a făcut schimonah. Pomenirea Sfântului
    o prăznuia la 28 septembrie cu priveghere de toată noaptea. La una dintre aceste privegheri Stareţul a fost
    văzut într-o lumină taborică, ridicat de la pământ şi transfigurat. În vechime, când Sfântul Isaac se prăznuia
    împreună cu Sfântul Efrem Sirul, Stareţul a adăugat în Mineiul pe ianuarie, la ziua 28, următoarele:

    Luna ianuarie, în 28 de zile, pomenirea Cuviosului Părintele nostru Efrem Sirul şi a marelui isihast Isaac,
    mult nedreptăţitul.

    [89] „Epistole”, pag. 67.
    [90] Vezi pag. 245-246 a prezentei ediții.

    Părintele Adrian Făgețeanu. Viața mea. Mărturia mea. Interviuri de Andrei Dârlău, Editura Areopag, Editura Meditații, București, 2011, pp. 82-84:
    [Andrei Dârlău:] Vorbiți-ne un pic despre părintele Daniil.

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] El era foarte pregătit din punct de vedere literar, să stea de vorbă, încât mulți
    vlădici de pe vremea lui îl chemau ca el să le cizeleze cărțile pe care trebuiau să le tipărească. Am fost de
    față, martor, şi la Firmilian al Craiovei, şi la alții, când stătea noaptea întreagă şi lucrau cu el, nopți întregi,
    să le refacă cărțile, să fie mai literare. El a pornit la Sfântul Munte cu un gând perfiiiid!!! Dacă un Pitigrilli
    sau un Damian Stănoiu au câştigat bani cu Alegere de stareță şi alte cărți pornografice, el va câştiga de o
    mie de ori mai mult, cu stilul lui, nu? Dar când a ajuns acolo şi făcea observații fraților de la unele mănăstiri:
    „Asta-i haină, ce ți-a dat starețul? Asta-i mâncare, ce-ți dă starețul? Asta-i comportare omenească?
    Ăsta-i pesimism!” Şi frații i-au răspuns cum nu se aştepta nici el, nici nimeni de pe lume: „Ăsta-i starețul
    meu, în care am încredere, şi Dumnezeu prin el mă va mântui!” N-a putut să mai răspundă nimic! A vrut
    să-i instige pe toți împotriva stareților şi, dimpotrivă, frații l-au pus la punct
    şi atunci s-a întors în țară smerit. S-a întâlnit cu Tit Simedrea, mitropolitul cel mai cult, şi acesta i-a spus:
    „Au dreptate frații, nu tu. Smereşte-te tu!” Şi atunci el s-a transformat cu totul din gândurile pe care le aveau
    pitigriliciştii, damianstănoicii – să fie smerit, să se închine,
    să se jertfească pentru credință, pentru biserică, şi de asta a fost bătut mai rău decât toți la Aiud şi de asta
    l-au omorât în bătăi.

    [Andrei Dârlău:] A murit martir, da.

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Da.

    [Andrei Dârlău:] Și ar putea fi sanctificat, părinte? Ar putea fi canonizat?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Dar de ce puneţi problemele astea? Cine are dreptul, cine are iniţiativa la
    canonizare?

    [Andrei Dârlău:] Sfântul Sinod.

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Nu-i adevărat!

    [Andrei Dârlău:] Puterea poporului, iubirea poporului…

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Nu-i adevărat! Fals, minciună, fals, fals! Numai Dumnezeu! Dumnezeu, când a
    vrut să arate că nădejdea unor creştini a slăbit în înviere, după trei sute şi atâţia ani, la Efes, a desfăcut
    peştera în care a arătat că aceia erau sfinţi, pentru că au crezut în înviere. Numai când se întâmplă ca la
    mănăstirea Neamţ, când merg părinţii la miezonoptică şi se roagă, se roagă, se roagă, şi când ies din
    biserică, văd că s-a întâmplat ceva afară: trotuarul s-a ridicat. Şi atunci au săpat şi au dat de nişte
    oseminte. Or, osemintele nu puteau să ridice trotuarul. Deci, numai Dumnezeu are iniţiativa. Numai când
    Dumnezeu are iniţiativa, atunci se canonizează. În privinţa asta, vă spun foarte sincer şi cu frica lui
    Dumnezeu adevărul, nu-i aprob nici pe legionarii care vor să-l canonizeze pe Codreanu, dacă Dumnezeu
    încă n-a hotărât. Am să vă spun ceva ce nu vă place celor care l-aţi iubit sau îl iubiţi pe cine-am iubit eu cel
    mai mult în viaţă, pe Corneliu. Am să vă spun că Corneliu nu-i de acord cu cei care vor să-l canonizeze.
    Numai Dumnezeu trebuie să ia iniţiativa, la timpul potrivit…

    [Andrei Dârlău:] De ce nu e de acord?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Pentru că nu e timpul pentru aşa ceva. V-am spus că pe cei şapte tineri din
    Efes, abia după 378 de ani… Deci, Dumnezeu ştie când trebuie să…

    [Andrei Dârlău:] Şi cum ne arată Dumnezeu că trebuie canonizat cineva?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Cum a arătat la Neamţ, când s-a ridicat pământul.

    [Andrei Dârlău:] Dar, de pildă, la Ştefan cel Mare cum a arătat?

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] A arătat prin alte fapte. N-aş vrea să intru în amănunte acuma. Pot să intru,
    dar nu e momentul, pentru că şi părinţi buni, buni, buni, chiar prieteni de-ai mei, arhimandriţi, au fost
    împotriva canonizării lui Ştefan, pentru că a trăit cu cutare femeie sau cutare, nu?

    [Andrei Dârlău:] Da, şi Petre Ţuţea…

    [Părintele Adrian Făgețeanu:] Dar Constantin a fost mai păcătos ca Ştefan, şi Dumnezeu a hotărât
    canonizarea lui. David a curvit şi apoi l-a ucis pe soţul curvei, nu? Şi e mai sfânt ca alţii. Deci, Dumnezeu,
    când face socoteala minus şi plus, trage linie şi spune: „Nu, binele pe care l-a făcut e mult mai mare decât
    răul”. De aceea am spus că la Ştefan a intervenit Dumnezeu, pentru binele pe care l-a făcut el în ţara
    noastră – nu numai în ţara noastră! A făcut biserici şi în Grecia, şi în Sfântul Munte şi în multe locuri…

    Sfânta Scriptură 1 Corinteni 14, 20:
    Fraţilor, nu fiţi copii la minte. Fiţi copii când e vorba de răutate. La minte însă, fiţi desăvârşiţi. (1988)

    Fraților, nu fiți prunci cu mintea; ci cu răutatea fiți prunci, iar cu mintea fiți desăvârșit. (1914)

    Fraților, nu vă faceți copii cu creierii, ci cu răutatea fiți prunci, iar cu creierii deplini vă faceți. (1688)

    Sfânta Scriptură, Romani 12, 16:
    Cugetaţi acelaşi lucru unii pentru alţii; nu cugetaţi la cele înalte, ci lăsaţi-vă duşi de spre cele smerite. Nu vă
    socotiţi voi înşivă înţelepţi. (1988)

    Aceeași unul către altul cugetând, nu cele înalte cugetând, ci cu ei smeriți împreună purtându-vă. Nu fiți
    înțelepți întru voi înșivă. (1914)

    Una unul altuia gîndind, nu cele înalte gîndind, ci cu cele smerite împreună luîndu-vă; și [nu] vă faceți
    înțelepți la înșivă. (1688)

    Sfânta Scriptură 1 Corinteni 10, 12:
    De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă. (1988)

    Pentru aceea celui ce i se pare că stă, să ia aminte ca să nu cază. (1914)

    Deci cel ce i se pare că stă, caute să nu cază. (1688)

    Blagosloviți și mă iertați.

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.

    Hristos a Înviat!

    Apreciază

  34. octoviv said, on iunie 1, 2016 at 7:40 pm

    Hristos a Înviat!

    „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”

    Sfânta Scriptură 1 Corinteni 10, 12:
    De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă. (1988)

    Pentru aceea celui ce i se pare că stă, să ia aminte ca să nu cază. (1914)

    Deci cel ce i se pare că stă, caute să nu cază. (1688)

    Pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa – 1999 APR 18 – DUMINICA TOMEI:
    http://resurse-ortodoxe.ro/audio/pr-gheorghe-calciu-dumitreasa-1999-apr-18-a-duminica-tomei

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, ale Sfântului Părinte Ierarh Ignatie Briancianinov, ale Sfântului Părinte Cuvios Justin Popovici de la Celie, ale Sfântului Părinte Cuvios Paisie Aghioritul, ale Cuviosului Tău Adrian Făgețeanu și pentru ale tuturor Sfinților Tăi din Biserica Biruitoare, Tu învață-ne, Tu înțelepțește-ne, Tu luminează-ne, Tu întărește-ne ca să nu Te părăsim pe Tine și Sfânta Ta Biserică.

    Hristos a Înviat!

    Apreciază

  35. mircea.v said, on iunie 1, 2016 at 8:04 pm

    octoviv

    1. n-ai priceput nimic din „Cele 7 Cuvinte catre tineri”: contextul momentului, cui ii erau adresate cuvintele, in ce scop…, ce pregatire teologica aveau cei care le ascultau…, ce impact se vroia sa aiba aceste cuvinte, conditiile de prigoana in care s-au rostit

    2. a fost o reclama la un moment dat la Romtelecom – „dincolo de cuvinte”

    3. Asa mare sminteala cu Cele 7 Cuvinte astea, ca Parintele Serafim Rose imediat le-a copiat si a inceput sa le distribuie in sua.

    4. Tu esti cu litera, nu cu duhul, iar „litera ucide, iar duhul face viu”

    „Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu. „

    Apreciază

  36. sherlock_holmes said, on iunie 1, 2016 at 11:06 pm

    @ preotul

    Ati plecat de la injosirea parintelui Arsenie Boca pe care il faceti eretic si vrajitor ( care dintre parintii nostri mari au zis despre dinsul asa ceva ? ) si in mod oarecum firesc,v-a dus neprietenul sa-i faceti si pe parintii Ilie Cleopa,Calciu,Dumitru Staniloae,etc neortodocsi.Ce alti mari parinti va impartasesc aceste cuvinte hulitoare ?
    Cine urmeaza oare ?

    Nu puteti simplu sa spuneti ca parintele Calciu a gresit cind a facut acea afirmatie despre harul la catolici ? Dinsul nu a facut polemica pe asa ceva,nu a desprins credinciosi din trupul Bisericii pe aceasta afirmatie,nu a fost ceva care se repeta,a fost in legatura cu parintele Iustin Pirvu in ultimii ani ai vietii,a fost inmormintat la manastirea Petru Voda,nu se poate sa nu fi vorbit cu parintele Iustin si despre aceasta,si sa se spovedeasca,nu-l lasa Dumnezeu asa dupa viata traita si dedicata Lui,Bisericii si oamenilor.

    Si la fel cu oricare parinte caruia ii tot cautati bube in cap ? Se pare ca faceti parte din categoria supercorectilor descrisi de parintele Serafim Rose:

    ” In particular, Părintele Serafim vedea în nejustificatele atacuri „ortodoxe” la adresa Fericitului Augustin semnul externalismului ce va conduce la acceptarea lui Antihrist. Învăţăturile hiper-raţionaliste ale Fericitului Augustin (faţă de care Părintele Serafim însuşi se recunoştea a nu fi un mare admirator), nu reprezintă decât aspectul extern, intelectual, al unui om cu o inimă vădit ortodoxă. După cum scria Părintele Serafim într-o scrisoare, „principalul şi singuru1 lucru plăcut şi ortodox al său este simţământul ortodox, evlavia şi dragostea de Hristos ce ies la iveală aşa de puternic în lucrările sale nedogmatice, precum Mărturisirile (iar Părinţii ruşi îndrăgesc şi Solilocviile). A-l distruge pe Augustin, aşa cum încearcă s-o facă criticii de azi, înseamnă să ajuţi de asemenea la distru­gerea acestei evlavii şi iubiri de Hristos. […] în ce mă priveşte, eu mă tem mult mai mult de inimile reci ale celor «corecţi intelectual» decât de orice greşeli pe care le-ai putea găsi la Augustin. Simt în aceste inimi reci o pregătire pentru lu­area lui Antihrist (a cărui imitare a lui Hristos trebuie să se întindă şi la «teolo­gia corectă»!); simt la Augustin dragostea lui Hristos”.

    PS.Daca cineva spune ca a vazut o sopirla rara pe carare,dumneavoastra o transformati in balaur sau dinozaur,T-Rex ,ramin la convingerea ca vederea propriilor pacate,pocainta,dreapta socoteala va sint mai de folos decit paliturile din dreapta,cum a spus saccsiv,in comparatie cu paliturile din stinga ale ecumenistilor,mergeti pe cararea imparateasca in toate,sfatuiti-va si cu alti stareti,monahi daca cele spuse de dvs sint de folos cuiva sau nu,Doamne ajuta!

    Apreciază

    • el said, on iunie 2, 2016 at 3:50 am

      sherlock

      nu ai dreptate in ce zici.
      par Anitulesei a spus DREPT si ADEVARAT INSELAREA lui boca ratacit si VRAJITOR ca sa nu se mai vateme cei cu inima fara viclenie de la inchinarea la diavoli care o reprezinta inchinarea la boca, si asta NU e putin lucru in MAREA de inselari care a cuprins Biserica azi.
      deasemenea remarcile lui la adresa afirmatiilor parintilor pomeniti daca sunt adevarate( spun DACA caci eu NU le cunosteam, si cred ca NU sunt scorneile lui) sunt juste.

      singurul lucru este ca de exemplu pe mine ACUM ( nu stiu daca asta ar fi fost la fel cand eram incepator in cunoasterea Dogmelor cum e MAJORITATEA poporului azi in Biserica) NU ma mai „smintesc” si NU as merge pana la a-i clasifica de NEortodocsi pe Parintii Staniloae, Cleopa si Calciu Dumitreasa pentru MULTELE lor fapte bune si cuvinte bune de invatatura.

      Biserica Ro a trait de la inceputul ei FARA rigoarea greceasca la Dogme, traditionala in Grecia, si a avut de infruntat la urma si ispita CUMPLITA a comunismului, si acest context neprielnic Bisericii romane a avut consecinte NEFASTE asupra FORMARII constiintelor crestin ortodoxe nNEajutate si NEEDUCATE in duhul Sf Parinti si al rigorii NEABATUTE la Dogme. De aceea Judecata Lui Dumnezeu la adresa lor cred ca va fi la corespunzatoare SI cu circumstantele in care a trait fiecare.
      Noi acum traim, cel putin din 1989 si in Ro, in alte vremuri, cand informatia duhovniceasca a Invataturii CURATE a Sf Parinti a patruns in toate mediile de propagare si FIECARE crestin TREAZ E DATOR sa si-o insuseasca CORECT si cu ACRIVIE pentru intreaga sa viata duhovniceasca si ca pregatire pentru vermurile MARII INSELARI care au si inceput.
      In acest sens RIGOAREA SE IMPUNE !

      daca tu azi iei de „sfant „in INSELAT NOTORIU si in INDRACIT ca boca, MAINE urmasul lui, anticrist, te va gasi gata formatat PREGATIT pentru „imparatia” sa a MINCIUNII si FALSULUI caci te-ai hranit cu minciuna in loc de Adevar si DUHUL MINCIUNII te-a format si locuieste in tine indeajuns cat sa cazi in mrejele lui dintr-un motiv sau altul.
      In acest sens demersul par Anitulesei e EXTEM de UTIL, dar sa rugam pe DUmnezeu sa-l lumineze ca sa aiba MARE grija sa NU JUDECE cel puntin pe UNII din acesti Parinti care au VIRTUTI EVIDENTE , ci sa arate DOAR GRESEALA PUNCTUAL acolo unde se gaseste ea, si sa lase Lui Hristos al nostru locul Sau de Judecator al acestor Parinti ( NU vorbesc de boca care e un INDRACIT si o HULA evidenta a Lui Hristos ,nici de Trifa la care abaterile de la Sf Parinti sunt prea evidente si „roadele ” lui ulterioare miscarea „ostea Domnului ” din BOR de azi sunt o aberatie si un exemplu de „monstru MUTANT” in Ortodoxie).

      Sa stii ca Avva Adrian Fageteanu( de la care am invatat si eu neisemnatul INTOLERANTA la NEADREVARUL mic sau mare) era EXTREM de RIGUROS la Dogme si NU FACEA RABAT de dragul neputintei nimanui, din care motiv era foarte neinteles si neagreeat de poporul sentimentalist si ORB caci era ASPRU in a IMPUNE FARA MILA Invatatura DREAPTA a Sf Parinti INDIFERENT de cat de „neputincios” si „cu dinti de lapte ” era la Dogme poporul NEASCULTATOR dealtfel ( caci daca ar fi fost ascultatori L-AR FI IUBIT si ascultat, ar fi PROGRESAT duhovniceste si si-ar fi corectat NESTIINTa, cu Dogmele NU se glumeste, iar NU l-ar mai fi detestat cum au facut-o multi pentru RIGOAREA lui NEINDURATOARE cu RATACIREA !)
      Vesnica lui pomenire!

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.