SACCSIV – blog ortodox

Umberto Eco: “INTERNETUL l-a promovat pe IDIOTUL SATULUI ca purtator de adevar. RETELELE DE SOCIALIZARE dau drept de cuvant unor LEGIUNI DE IMBECILI”

Posted in Uncategorized by saccsiv on Mai 18, 2016

eco-200x3001

Foto: http://filme-carti.ro/carti/cimitirul-din-praga-de-umberto-eco-9459/

   Iata ce putem citi la Umberto Eco atacă dur reţelele sociale: „E invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” de pe Gandul:

Reputatul scriitor Umberto Eco a primit recent titlul de Doctor Honoris Causa în „Comunicare şi Cultură mass media” la Universitatea din Torino. Cu acest prilej, Eco s-a întâlnit cu jurnaliştii şi a criticat reţelele de socializare.

„Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, spune Umberto Eco, potrivit gazetaromânească.

Scriitorul îi invită pe jurnalişti „să filtreze cu o echipă de specialişti informaţiile din spaţiul virtual, pentru că nimeni nu poate preciza dacă un site este credibil sau nu”.

„Ziarele ar trebui să dedice cel puţin două pagini analizei critice a site-urilor, aşa cum profesorii ar trebui să-i înveţe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-şi face temele. Să ştii să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informaţiile pentru a înţelege dacă sunt credibile sau nu”, explică scriitorul.

Umberto Eco este optimist în privinţa hârtiei tipărite. „Există o reîntoarcere la tipăritură. Firme din SUA care au trăit şi triumfat pe internet au cumpărat ziare. Acest lucru îmi spune că există un viitor, ziarul nu va dispărea, cel puţin pentru cât mi-e permis să trăiesc. Cu atât mai mult în era internetului în care se dezlănţuie sindromul complotului şi proliferează scornelile”.

   Comentariu saccsiv:

Vorba asta a lui e mai veche insa mi-am amintit de ea cu ocazia povestii cu Iasmina:

IASMINA de la MANASTIREA AGAPIA – o poveste inventata? Medicii spun că poate fi luat în discuție un CAZ PSIHIATRIC. Cine este autorul DRAGOS VASILESCU?

Stapanii internetului tocmai asta au si urmarit. Ca si cei ai retelelor de socializare.

In prima parte, Umberto Eco are dreptate. In a doua, consider ca nu. Ce sa critice ziarele? Caci tocmai ele sunt cele mai mari aruncatoare de voma in spatiul public.

 

Anunțuri

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mihai said, on Mai 18, 2016 at 4:35 pm

  Tanti cernea nu sta locului o clipa. Acesta cu inca un grup de parlamentari au venit iar cu o propunere legislativa in ceea ce privveste parteneriatele civile http://www.fluierul.ro

  Apreciază

 2. mihai said, on Mai 18, 2016 at 4:43 pm

  Noi presiuni asupra Lavrei Poceaiev pt a ceda si ereticilor marea lavra
  …..In grecia religia atacata in scoli in favorea sincretismului religios
  …….In albania biserica ortodoxa amenintata sa treaca in maini private, toate acestea pe http://www.lonews.ro

  Apreciază

  • el said, on Mai 18, 2016 at 5:08 pm

   mihai

   cu riscul de a deveni redundant, sa mai amintim odata ametitilor „umanisti” dintre crestinasii nostri reeducati de politicul correct, ce e cu „urcaina” si cu INVENTATA „beserica ucrainiana” APOSTATA !

   de la Sf Lavrenie de Cernigov :

   „Proorociile cuviosului Lavrentie despre ereziile şi dezbinările din Biserica Ucraineană

   Părintele cel iubitor ne spunea nouă: ”Când va apărea puţină libertate, bisericile, mănăstirile se vor deschide şi vor fi restaurate, atunci toate învăţăturile înşelătoare vor ieşi la suprafaţă împreună cu dracii şi ateiştii tainici (catolicii, uniaţii, ucrainenii-de sine sfinţiţi şi alţii) şi în Ucraina, cu mare îndârjire, se vor năpusti asupra Bisericii Ortodoxe Ruse, împotriva unităţii şi sobornicităţii ei. Aceşti eretici vor fi sprijiniţi de puterea cea fără de Dumnezeu, iar apoi vor lua cu de-a sila de la ortodocşi bisericile şi-i vor bate pe cei credincioşi.

   Atunci Mitropolitul Kievului (nu este vrednic de acest nume) împreună cu adepţii săi – arhiereii şi iereii – foarte puternic vor zdruncina Biserica Rusă. Lumea întreagă se va uimi de nelegiuirea lui şi se va înspăimânta. El se va duce în veşnica pierzare, precum Iuda*.

   Însă toate aceste defăimări şi învăţături înşelătoare vor dispărea din Rusia şi va fi Una singură Biserică Ortodoxă Rusă”.

   Protoiereul Alexandr (Kraskovski), schiarhimandritul Antonie şi ieroschiminahul Teodosie

   *Cuvintele prooroceşti ale Cuviosului se împlinesc în zilele noastre, mai ales în privinţa Bisericii Ucrainene. Cu adâncă nelinişte duhovnicească suntem nevoiţi să cităm Actul de lepădare de la Biserică a monahului Filaret (Denisenko), fostul Mitropolit al Kievului, care a aruncat în dezbinare multe suflete: „Sfinţitul Sobor Arhieresc a făcut aprecierea activităţii antibisericeşti a monahului Filaret (Denisenko), acesta find lipsit de toate gradele preoţeşti de Acţiunea Judecătorească a Soborului Arhieresc de la 11 iunie 1992 şi atenţionat de Soborul arhieresc din 1994 că „dacă va mai continua… fărădelegile, va fi lepădat de Biserică prin anatemizare”. Sfinţitul Sobor Arhieresc este nevoit să constate cu durere, că monahul Filaret n-a luat aminte la adresarea Bisericii-mame care îl chema la pocăinţă şi, în răstimpul dintre soboare, şi-a continuat activitatea schismatică (de dezbinare), pe care a răspândit-o departe de hotarele Bisericii Ortodoxe Ruse, contribuind la aprofundarea schismei în Biserica Bulgară şi primind în comuniune schismatici ale altor Biserici Locale, ignorând în mod criminal interdicţiile întemeiate din partea puterii bisericeşti legale – lipsirea de cinul bisericesc, – el continua să săvârşească slujbe blasfemiatoare şi hirotonii nelegiuite; neavând cin preoţesc, monahul Filaret, spre ispita multora, a îndrăznit să se numească „patriarh al Kievului şi al întregii Rusii şi Ucraine” (în vreme ce vechea catedră a Kievului este ocupată în mod legal de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care se află în comuniune canonică cu Biserica Ortodoxă Rusă şi prin ea cu toată Biserica Ortodoxă Universală), continuând prin acţiunile sale criminale să aducă daune Ortodoxiei din Ucraina. Date fiind cele expuse mai sus, Sfinţitul Sobor Arhieresc în temeiul pravilei Apostoleşti 28 care spune: „Dacă un episcop, sau preot, sau diacon, fiind afurisit cu dreptate pentru fărădelegi vădite va îndrăzni să se atingă de slujirea care cândva i-a fost încredinţată, unul ca acesta să fie cu totul lepădat de la Biserică”, la fel şi conform pravilei a 14-a a Soborului din Sardichia, pravilei a 4-a a Soborului din Antiohia şi pravilei a 88-a a sfântului Vasile cel Mare, într-un glas confirmă: monahul Filaret (Mihail Antonovici Denisenko) să fie lepădat de Biserica lui Hristos. Să fie dat anatema înaintea întregului popor (Aнафемa. История и XX век, 1998, pag. 396–397) – nota alcăt.

   […]

   Cuvintele Cuviosului Lavrentie despre Rusia, despre ceea ce este „rusesc”, despre erezii şi credincioşie Bisericii-Mame

   Părintele Lavrentie vorbea insistent şi cu severitate, preîntâmpinând că Rusia şi rusesc sunt cuvinte natale. Şi trebuie de ştiut neapărat, ţinând bine minte că a fost Botezul Rusiei, iar nu botezul Ucrainei. Kievul – este al doilea Ierusalim şi maica oraşelor ruseşti. Rusia Kieveană a fost dintotdeauna împreună cu Marea Rusie. Kievul fără Marea Rusie şi separat de Rusia este de neînchipuit în nici o situaţie şi în nici un caz.

   Capitala Poloniei în taină era jidovească. Jidovii îi sileau pe polonezi să cucerească Rusia. După ce o parte din Rusia a fost cotropită de polonezi, ea a fost dată în arendă jidanilor împreună cu mănăstirile ortodoxe, bisericile şi preoţii. Preoţii şi creştinii ortodocşi, fără permisiunea lor, nu aveau voie să săvârşească nici un fel de trebuinţe. Pe ortodocşi îi constrângeau şi îi oprimau din toate părţile, favorizând Polonia, catolicismul şi unia. Nu în zadar Griţi „Auraşul”, fericitul nebun pentru Hristos Grigore, striga în piaţă atunci când îl băteau: „Vai, dor pumnii jidoveşti!”.

   Jidovilor foarte tare nu le plăceau cuvintele Rusia şi rusesc, şi, de aceea, au numit pământurile cucerite de polonezi şi luate de ei în arendă Malorosia (Rusia mică). Apoi şi-au dat seama că acest cuvânt conţine cuvântul Ros şi au numit aceste teritorii Ocraina (margine). Cuvântul ocraina este defăimător şi înjositor! Ce fel de margine? A cui margine, de ce margine? Doar după această părelnică margine jidanopoloneză se află alte ţări şi state. Şi mai târziu, după indicaţiile lor, polonezii au legiferat termenii de Ucraina şi ucraineni, pentru ca noi cu mai multă uşurinţă să ne uităm numele rusesc şi să ne rupem pentru totdeauna de Sfânta şi Dreptmăritoarea Rusie.

   Cuviosul Teodosie, egumenul Lavrei Peşterilor, scria, ca noi să nu lăudăm credinţa străină şi în nici un caz să nu ne unim cu catolicii şi să nu părăsim Credinţa Ortodoxă. Cei apropiaţi nouă duhovnoceşte, marii Arhiepiscopi Lazăr Baranovici şi Teodosie al Cernigovului, ale cărui moaşte sunt în faţa noastră (zicând acestea Părintele Lavrentie făcu o metenie în direcţia Catedralei), şi Sfinţitul Ioan de Tobolsk, se străduiau din răsputeri după cuvântul Domnului Iisus: „Ca toţi să fie una”, să fie cu Rusia Ortodoxă, ca împreună să formeze Sfânta Rusie. Şi ca pentru totdeauna să se elibereze de stăpânirea poloneză şi asuprirea jidovilor, de arenda lor şi să se izbăvească de catolicismul străin şi de unia pierzătoare de suflet, introdusă şi implantată prin ameninţări, torturi, violenţă şi moarte. Părintele a mai spus: „Aşa precum nu poate fi despărţită Preasfânta Treime, Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh, care este Unul Dumnezeu, la fel nu pot fi despărţite Rusia, Ucraina şi Bielarusia. Împreună ele constitue Sfânta Rusie. Să ştiţi aceasta, ţineţi minte şi nu uitaţi!

   În oraşul Kiev niciodată nu a existat Patriarh. Patriarhii erau din Moscova şi locuiau în Moscova. Păziţi-vă de grupul ucrainesc autosfinţit (biserica) şi de unie”.

   Stareţul Lavrei Peşterilor din Kiev, părintele Kronid l-a contrazis pe Părinte zicând că autosfinţiţii şi uniaţii deja au dispărut din Ucraina. Părintele a răspuns cu mahnă şi tristeţe: „Diavolul va intra într-înşii şi ei, cu o răutate satanicească, se vor oşti împotriva Credinţei şi Bisericii Ortodoxe, dar sfârşitul lor va fi ruşinos şi adepţii lor vor primi pedeapsa cerească de la Domnul Împăratul puterilor”.

   Cât sunt de scumpe şi fără de preţ cuvintele Părintelui – el pe toate le-a prevăzut şi le ştia din timp. Nu demult a apărut un arhiereu ucrainean autosfinţit care s-a numit pe sine Patriarh al Kievului şi încă unde? În America. El nu ştie sau a uitat că în Kiev niciodată nu a existat Patriarh… Iar noi trebuie să ne întrebăm de unde se poate lua în America un Patriarh Kievean?! Dar unii, sortindu-se la munci veşnice, spre propria lor ruşine, îl aclamau ca nişte posedaţi: „Patriarhul nostru!”.

   Părintele ne preîntâmpina să rămânem credincioşi Patriarhiei Moscovei şi în nici un caz să nu aderăm la nici un fel de dezbinare. Iar acei arhierei şi preoţi, care au semănat tulburări în sufletele credincioşilor, şi-au provocat mare daună şi au dus multe suflete la pieire.

   […]

   Schiarhimandriţii Teofan, Nichifor şi Varlaam

   Apreciază

   • mihai said, on Mai 18, 2016 at 6:26 pm

    La sibiu a avut o intrunire al decanilor facultatilor de teologie din romania unde sa discutat despre sinodul pan ortodox de luna viitoare si despre manualele ce vor fi lansate, evident ecumenice si unde au mai luat cuvantul diversi erectici zicase si doctoranzi http://www.basilica.ro

    Apreciază

   • el said, on Mai 19, 2016 at 12:21 am

    mihai

    despre ca ticluiesc apostatii de pe @basilica.ro nu e nevoie sa-mi amintesti… ma dezusta total !
    cat despre „teologarii ” KAKOdocsi de la Sibiu cu atat mai putin, cunosc personal niste „elemente” diasporene , IUDE si RATACITI saraci cu mintea dar TRUFASI peste masura, IMBECILI fatrnici si fuduli cu mute ´re de „binecredinciosi” …

    ma INDIFERA TOTAL circoteca ieftina a „oficialilor din BOR. srl ..

    besericile lor NU le mai frecventez DEMULT, …a NU se crede ca NU ar mai fi ( caci sunt SLAVA DOMNULUI , PUZDERII de preoti NEPERVERITI , ba chiar SFINTI ai Lui Hristos in aceasta RATACITA CURVA BOR.srl)

    Apreciază

 3. AKRITAS said, on Mai 18, 2016 at 6:15 pm

  Un judecător a depus la DNA o plângere penală împotriva numiților Hans Klemm, ambasadorul SUA, și Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților
  http://m.activenews.ro/stiri-politic/Un-judecator-a-depus-la-DNA-o-plangere-penala-impotriva-numitilor-Hans-Klemm-ambasadorul-SUA-si-Valeriu-Zgonea-presedintele-Camerei-Deputatilor-133319

  asadar, iata ca nu santem pierduti, iata ca mai exista oameni, români, curajosi…..care sa fie de partea poporului asuprit si umilit atita amar de ani de straini !
  asteptam aceiasi reactie impotriva tuturor strainilor de neam si cozilor de topor, care s-au instalat prin viclenie si minciuna, ca lupii la oi in toate institutiile statului !

  Apreciază

 4. luigilucretiu said, on Mai 18, 2016 at 6:36 pm

  Un sondaj recent al unei reviste britanice arata ca 80% dintre britanici ar fi gata sa emigreze in Rusia pentru a primi parcela de pamant gratis promisa de Putin!
  Why so many Brits would be happy to quit UK for Russia
  https://www.rt.com/op-edge/343092-brits-siberia-putin-land-poll/

  Apreciază

 5. luigilucretiu said, on Mai 18, 2016 at 6:41 pm

  In California s-a votat legea ca „orice furtisag din magazine cu o valoare sub 950$ nu va mai fi considerata infractiune pedepsibila cu inchisoarea, ci „contraventie”!
  „It’s Pretty Much Open Season” – Shoplifting Runs Rampant In California After Rule Changes
  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-15/its-pretty-much-open-season-shoplifting-runs-rampant-california-after-rule-changes

  Apreciază

 6. luigilucretiu said, on Mai 18, 2016 at 6:43 pm

  In Venezuela se da 4h electricitate pe zi, si nu mai e mancare! Tara in pragul colapsului!

  Shortages, Looting And Economic Collapse Are Coming To America Too
  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/watch-venezuela-because-food-shortages-looting-and-economic-collapse-are-coming-to-america-too

  Apreciază

 7. luigilucretiu said, on Mai 18, 2016 at 6:54 pm

  Sub pretextul „combaterii extremismului”, United Nations Security Council vrea sa inceapa razboiul cu libertatea de exprimare pe net! (Doar o intrebare: cine sunt aia care decid ce e si ce nu „extremism” si cine le-a scris „regulamentele”?GV)

  UN Plots War on Free Speech to Stop “Extremism” Online
  http://www.thenewamerican.com/world-news/asia/item/23185-un-plots-war-on-free-speech-to-stop-extremism-online

  Apreciază

 8. luigilucretiu said, on Mai 18, 2016 at 6:55 pm

  Franta a creat „centre de deradicalizare” pe tot cuprinsul tarii, unde „radicalistii jihadisti” sa fie dusi si supusi la un proces de „deradicalizare”!
  France’s Weird Jihadi Re-Education Camps Could Become ISIS Incubators

  Apreciază

 9. mihai said, on Mai 18, 2016 at 6:59 pm

  O stire de ultima ora, la conducerea pentagonului va ajunge un poponaut ,,ferice” de armata s.u.a

  Apreciază

 10. mihai said, on Mai 18, 2016 at 7:01 pm

  http://www.activnews.ro

  Apreciază

 11. From Vienna, Austria said, on Mai 18, 2016 at 8:33 pm

  Dragilor, am o veste proasta, Umberto Eco a murit, anul acesta, in Februarie, dar a lasat in urma sa niste carti valoroase, ultima, despre presa, Numarul Zero, si penultima, cred…Cimitirul din Praga. Ambele trebuiesc citite cu mare atentie…

  Apreciază

  • el said, on Mai 19, 2016 at 12:26 am

   From…

   Danke sehr… lieber Herr…
   stim DEMULT ca amaratul asta de umberto ” a dat coltzul” … si cartile lui le cunostem( multi dintre noi) insa ele ORICAT le-ai cerceta ta tu, NU sunt NIMIC in comparatie cu Sfintii Parinti ACTUALI( despe cie echi e INUTIL sa pomenesc, sunt AUR CURAT !) ai Bisericii Ortodoxe !

   Imi permit sa ti-ii recomand CALDUROS spre cercetare !… NU se compara cu „initiatul” Umberto… cel dintre ERETICI !

   Apreciază

 12. Iones said, on Mai 18, 2016 at 9:20 pm

  OFF-TOPIC

  Arhiepiscopia Tomisului organizează un concert de muzică clasică cu piese de JOHANNES BRAHMS , francmason

  http://m.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/arhiepiscopia-tomisului-organizeaza-un-concert-de-muzica-clasica-594049.html

  Brahms apare pe site-uri masonice
  http://www.unity95.org/about-us/famous-freemasons-a-d/johannes-brahms.html

  Apreciază

 13. Vasi said, on Mai 19, 2016 at 10:04 am

  Cateodata idiotul satului detine adevarul. De ce sa nu aiba si el dreptul la replica? Idiotul satului ar fi mai idiot daca s-ar lasa condus orbeste de ”spectatorii” de la oras vicleni si vanzatori de tara.

  Apreciază

  • saccsiv said, on Mai 19, 2016 at 11:41 am

   Vasi

   Idiotul e idiot. Ala de zici tu, nu-i idiot ci eventual e considerat astfel de prostanacii ce n-au discernamantul necesar pentru a face diferenta dintre un intelept si un idiot.

   Apreciat de 1 persoană

 14. Radu said, on Mai 22, 2016 at 2:01 am

  E discutabil…

  Cine este idiotul? ce reprezinta „satul”? Foarte usor de interpretat in o mie si una de sensuri…

  Retelele de socializare sunt doar mijloace de manipulare foarte eficiente pentru a abate atentia oamenilor de la lucrurile esentiale plus pentru spionaj si alte asemenea.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: