SACCSIV – blog ortodox

IASMINA de la MANASTIREA AGAPIA – o poveste inventata? Medicii spun că poate fi luat în discuție un CAZ PSIHIATRIC. Cine este autorul DRAGOS VASILESCU?

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 17, 2016

Pe un blog Dragos Vasilescu, de care nu stiu cati au auzit, aparea acum sase zile articolul Azi noapte a murit Iasmina. Nişte medici inconştienţi au ucis-o. Biserica încearcă să acopere totul. Cui îi pasă?:

Azi dimineaţă am deschis facebookul ca de obicei. Primul mesaj care m-a izbit pur şi simplu a fost de la Cătălin. Puţin stângaci, mesajul suna aşa: Dragi prieteni, o veste fatidică am de împărtășit: Iasmina Popescu a decedat în noaptea trecută…Am crezut că e o glumă proastă şi l-am întrebat pe Cătălin dacă ea a aflat… Răspunsul lui a fost trist şi fără comentarii:“Da, a murit azi noapte într-un spital din Viena, din păcate nici medicii de acolo nu i-au mai putut face nimic, a ajuns prea târziu…” Vreo oră am stat pe facebook să aflu despre ce e vorba. Alaltăieri scrisesem un articol despre jegul din spitale, despre mizeria de acolo, articol pe care l-au citit aproape 70.000 de oameni săi cărora le mulţumesc atât pentru comentarii cât şi pentru că au citit cele scrise de mine.

Povestea Iasminei este una simplă. S-a născut la Agapia în 1989. Când s-a făcut mai mare babele din familie au ţinut morţiş ca fata să se ducă la mănăstire, era frumușică şi isteaţă, tocmai bună de… măicuţă! Fata a refuzat şi a plecat la oraş. S-a întors însă în urmă cu doi ani, învinsă de viaţă, cu sufletul zdrobit. Cu puţină lor minte, babele au tăbărât pe ea să se ducă la mănăstire “să se purifice de păcatele oraşului”. Taică-său, (poliţist) cu şi mai puţină minte, a ameninţat-o. Neavând de ales fata s-a dus, dar n-a uitat viaţa adevărată, reală pe care o dusese înainte. A fost pusă la muncă, la mănăstire nu e doar vis şi armonie, ci munca grea, biserica trebuie să câştige bani, nu să facă rugăciuni. Avea grijă de vitele mănăstirii, făcea curăţenie şi avea obligaţia să “asculte” ce spuneau maicile mai vechi şi mai ales maica stareţă Olimpiada. Într-o zi, fata s-a îndrăgostit şi se întâlnea în taină cu un băiat. S-a întâmplat şi a rămas gravidă. Nu i-a spus nici baiatului. A ascuns cât a putut, apoi i-a spus unei prietene, tot din mănăstire în care avea încredere. Prietena a dus-o la alta şi au încercat să-i provoace un avort. Au încercat până au ucis fătul, în condiţii mai mult decât mizere. Cu hemoragia cât casa, fata era trimisă de maica supraveghetoare să adape vacile, să care apa cu găleata… După câteva zile, cu fătul mort înăuntru, fata a clacat. A fost dusă la spitalul din Târgu Neamţ, în cel mai mare secret, să nu cumva să afle cineva că e bolnavă. Bolnavă de ce? De acolo, au trimis-o la Iaşi, unde marii medici de la Institutul Oncologic din Iaşi au hotărât după ce i-au făcut analize, ecografii şi alte investigaţii că are cancer şi o mare tumoră în uter. Tumora din uter avea mâini şi picioare, fata era în a opta săptămână de sarcină, dar… fiind trimisă de maica stareţă de la Agapia cum să spui așa ceva? Așa că fata a fost lăsată să facă septicemie, că… aşa vrea Dumnezeu! Într-un final, când au văzut că nu mai au ce-i face, au trimis-o la… Viena! Cum? Biserica ştie să-şi ascundă urmele crimelor. Medicii din clinica vieneză s-au crucit, au încercat imposibilul, dar septicemia fetei ajunsese în faza terminală și corpul ei n-a mai rezistat… Iasmina a murit ieri noapte la 27 de ani, pe care i-ar fi împlinit pe 21 mai…

“Aşa a vrut Dumnezeu” spune maica stareţă de la Agapia, Olimpiada Chiriac, dându-şi ochii peste cap cu falsă smerenie. Mai mult nu zice, are şi aşa destule belele, cu DNA-ul, cu primarul din comună, cu Episcopia. Pentru că Olimpiada cea preacucernica a scăpat până acum de două ori de pârnaie, cu ajutorul Înalt Prea Investitorului Daniel, iar Mănăstirea Agapia aduce bani nu glumă la bugetul BOR. Ce mai contează o fată moartă în condiţii suspecte? Ce a murit în curtea ei? A murit la dracu-n praznic!

Prin anii 70, s-a descoperit în spatele mănăstirii Agapia o groapă în care erau “înmormântaţi” mai mulţi copii nou născuţi. Pruncii au fost găsiți băgaţi în var şi acoperiţi cu pământ. Procuratura de atunci a investigat şi… la cererea BOR a muşamalizat frumos cazul, susţinând că erau de pe vremea… ciumei lui Caragea! Ce, credeţi că atunci biserica nu avea putere? Să fim serioşi, era mult puternică decât acum… Nici până astazi nimeni n-a spus adevarul!

Eu Dragoș Vasilescu,

SESIZEZ PUBLIC Parchetul pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie să investigheze acest caz.
SESIZEZ PUBLIC Procurorul General să ordone o anchetă care să NU fie făcută de Parchetul Neamţ, dacă vrea să aibă sorţi de izbândă.
SESIZEZ PUBLIC DIICOT să investigheze acest caz.
SESIZEZ PUBLIC DNA să investigheze acest caz.
SESIZEZ PUBLIC ANAF să investigheze ACTELE CONTABILE şi nu numai alemănăstirii Agapia.
SESIZEZ PUBLIC BOR să investigheze acest caz.

Sper că în numele celor peste 100.000 de cititori ai acestui blog, cei pomeniţi mai sus să facă ceva. În cazul în care, niciuna dintre instituţiile de mai sus nu se va sesiza, voi trimite o sesizare scrisă tuturor, sesizare la care va trebui să primesc un răspuns oficial.

Iasmina va fi înmormântată sâmbătă, la ora 13 în cimitirul din Târgu Neamț. Odihnească-se în pace…

Un coleg ziarist l-a întrebat pe primarul din Agapia Neculai NASTASĂ  acum două ore dacă povestea este adevarată. Primarul a răspuns: Nu este treaba ta! Este un atac la mine și comuna MEA, acum în campania electorală!Legatura la… Dolhasca!

Comentariu saccsiv:

Multe ziare s-au bulucit sa raspandeasca mai apoi povestea. DC News insa a sapat si iata ce a gasit conform articolului Medicii pun diagnosticul în cazul Iasmina Popescu: ține de psihiatrie:

Povestea unei tinere din Agapia, moartă la Viena, a făcut să fiarbă internetul, după ce un blogger a anunțat că fata a fost ucisă de medici și de Biserică. Poveste tragică a fost preluată de mai multe site-uri și chiar de televiziuni, care au anunțat că sâmbătă, 14 mai, Iasmina Popescu va fi înmormântată în cimitirul din Piatra Neamț.

Bloggerul Dragoș Vasilescu anunța că va face sesizări penale împotriva Bisericii Ortodoxe, pentru că totul ar fi pornit de la tensiunile pe care le suporta Iasmina, novice la mănăstirea Agapia, din partea maicii starețe Olimpiada Chiriac. Iasmina ar fi fost trimisă la mănăstire de tatăl său, fost polițist rural, și de babele din sat. Fata s-a îndrăgostit de un localnic și a rămas însărcinată. Cu ajutorul unor colege de la mânăstire, și-a provocat o întrerupere de sarcină, dar a fost obligată să muncească din greu, încă patru zile, în ciuda hemoragiei. Ajunge, într-un târziu la spitalul din Târgu Neamț, de unde este trimisă la Institutul Oncologic din Iași.

Medicii sunt acuzați că nu au observat septicemia, ci au pus diagnosticul de tumoră uterină. Pentru a acoperi scandalul, Biserica ar fi plătit internarea fetei într-o clinică din Viena, dar medicii austrieci n-au mai putut face nimic.

”Informațiile” lansate de blogger, difuzate în cascadă pe Facebook și ulterior preluate de mass media nu pot fi verificate.

Autorul textului schimbă povestea

Contactând autorul textului, acesta afirmă că prenumele fetei este într-adevăr Iasmina, dar numele real nu este Popescu. În schimb, data nașterii este cea din cartea de identitate a victimei. Informațiile ar fi  fost adunate de la fostul prieten al Iasminei, și de la surse din mănăstire. ”Prietenul ei mi-a spus ca locuia in manastire. A ramas gravida cu un altul si de aici toata povestea”, ne-a răspuns în scris  Dragoș Vasilescu.  Certă rămâne data înmormântării: 14 mai.

Primăria Agapia: Iasmina nu s-a născut aici 

Între timp, am contactat și Primăria Agapia, de unde secretara acesteia, Doina Ilioi, ne-a declarat că citise și ea povestea blogger-ului, astfel că a scos din arhivă Registrul de Stare Civilă, constatând că la data menționată nu figura nicio naștere. După câteva ore am insistat cu amănuntele referitoare la mama fetei. Același răspuns: nu avem cunoștință de această persoană. Mănăstirea Agapia a refuzat să prezinte o poziție legată de postarea bloggerului, care ar fi putut lămuri imediat situația.

Nicio călugăriță ”Iasmina” la vreo mănăstire din zonă

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, a fost ceva mai deschis cu noi. Și aceasta ne-a declarat că a auzit de povestea de la Agapia, dar nu se confirmă nimic, în urma investigațiilor Arhiepiscopiei. Nu există la mănăstirile din zonă nicio călugăriță născută în Agapia. În obștea Mănăstrii Agapia nu a figurat niciodată o persoană numele Iasmina, îndrumându-ne să ne adresăm și Poliției.

La IPJ Neamț, Bulgărea Elena, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a răspuns că  verificările efectuate până în prezent, în urma informației de pe blogul respectiv, nu confirmă existența unui caz.

La nicio parohie din Târgu Neamț, Agapia sau Iași nu va fi înmormântată, sâmbătă, o tânără de 27 de ani. Despre numele Iasmina…

Cazul nu figurează în evidențele medicale

Pentru a ni se confirma încă o dată că povestea este de domeniul fantasticului, am continuat investigațiile și la Institutul Oncologic din Iași.

În primul rând, o pacientă cu septicemie nu avea ce să caute la acest institut deoarece acesta nu este un spital de urgență, aici tratându-se numai pacienții cu probleme oncologice. Ambulanța nu a adus de la Neamț un astfel de caz, în registrul de internări sau de consultații nu figurează nimic, medicii nu au avut o astfel de pacientă.

După patru-cinci zile de septicemie ar fi fost exclusă deplasarea pacientei și în aceeași localitate, darmite la Viena. Din cercetările Colegiului Medicilor și a managerilor de spital, nu s-a pus problema, pentru că un astfel de caz nu a existat. Medicii spun că poate fi luat în discuție un caz psihiatric. Dacă nu este o manevrăde imagine, o invenție care să atragă atenția asupra unui blog, putem să ne gândim la fabulații din cazurile psihiatrice.

Comunicatul Arhiepiscopiei Iașiului

„Precizăm că, deși i se atribuie un comentariu despre cazul așa-zisei „măicuțe”, nu a existat nici un fel de dialog al Maicii Starețe de la Mănăstirea Agapia cu persoana care deține blogul sau cu vreo altă persoană pe marginea subiectului mai sus menționat, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei primit la redacție.

„Mai mult, din informațiile primite de la instituțiile medicale citate în articol, reiese că nu a existat nici o pacientă cu numele Iasmina Popescu înregistrată la Spitalul din Târgu Neamț sau la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Regretăm ușurința cu care se lansează în public astfel de povești fabricate, preluate fără minime verificări de unele instituții de presă, deși am fost la dispoziția tuturor celor interesați de un punct de vedere în acest sens. Pe de altă parte, mulțumim acelor instituții de presă care, după verificări profesioniste, au informat corect publicul despre acest caz”, se mai arată în comunicat.

Comentariu saccsiv:

   Cine-i autorul povestii? Habar n-am. Pare ateu:

https://dragosvasilescu.wordpress.com/2016/04/01/divinitatea-de-rezerva/

Si asa ar arata:

https://twitter.com/dcvasilescu

 

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. georgescu14 said, on mai 17, 2016 at 8:12 pm

    E anarhist, adica comunist. Taica-sau a fost secoorist!

    Apreciază

  2. nikodim said, on mai 17, 2016 at 8:48 pm

    Acest caz se pare ca are legatura directa cu materialul anterior in care se pune in discutie reitingul Bisericii:
    https://saccsiv.wordpress.com/2016/05/15/romania-sondaj-biserica-sub-50-incredere-mai-multa-incredere-au-romanii-in-dna-si-sri/
    Intr-un comentariu, acolo, am amintit ca se vor mediatiza iar cazuri precum „Tanacu”, „colectiv” sau flagrante de tot felul pentru clerici, ca sa fie compromisa cat mai mult Biserica.
    Tendinta politic-corecta TREBUIE sa fie de scadere dramatica a increderii poporului in Biserica. Pentru asta sunt activati tot felul de diversionisti din spectrul socio-mediatic care isi pun in scena „lucraturile”. „Lucratura” prezentata in materialul de fata e una din acestea… un fel de inventie bau-bau tip „bin-laden” inspirat din cazul „tanacu”, cu mare impact la „sensibilul” public „tanar si frumos” din retelele de socializare.

    Apreciat de 2 persoane

  3. parmena said, on mai 17, 2016 at 9:08 pm

    ,, Da in duhul ortodoxiei,, S-au inmultit dracii pe pamant…de ce nu raspunde nimeni, penal de afirmatiile pe care le publica ??? spun ,, biserica a omorat-o,, dar cine-i biserica ??? biserica, suntem noi toti crestinii ortodoxi. ,, Inviaza Dumnezeu, sa se risipeasca vrajmasii Lui”

    Apreciază

  4. el said, on mai 17, 2016 at 9:38 pm

    saccsiv

    bine ai facut sa publici articolul, spun desi personal ma dezgusta magistral cazurile astea de fapt divers cu curve si „umanisti”.

    e bine sa fie demontat DIVRESIONISMUL si URA cu care vrasmasii lui Hristos ATACA Biserica sub masca „umanismului” ca KAKANARUL asta PSIHOPAT de dragosvasilescu sau cum il mai cheama …. o lepadatura cu psihlogie borderline fabulatori care inveteaza povesti cu curvistine „victime” ca tarva si personajul de gunoi numit „jasmina”…

    acest individ reprezinta un elemant care arata inca odata DESCOMPUNEREA PUTRIDA la care ajuns societatea romaneasca cu O CLIPA iniantea NIMICIRII ei din Porunca dumnezeiasca…. ca sa nu se lamenteze cu lacrimi de crocodil nimeni ca „vaaai vai vai ce nenorocire i.a lovit pe romanii „buni” si „ortodosci „…cum A PIERIT „crestintatea” sarmana de ea….

    Apreciază

  5. Mario said, on mai 17, 2016 at 10:14 pm

    Nu stiu daca realizati, dar aceste povesti inventate nu conteaza daca sunt reale sau nu, ele au acelasi efect asupra celor intaratati impotriva Bisericii, o sa urasca si o sa arunce mai mult cu pietre impotriva Bisericii, iar si daca se dovedeste ca nu e adevarata nu o sa vrea niciunul dintre ei sa inteleaga… E atat de multa minte criminala SRI/SIE in spatele acestor articole…

    Apreciază

  6. qazschneider said, on mai 17, 2016 at 10:15 pm

    Articolul lui Dragos Vasilescu este o mare dezinformare. Din pacate, raul deja a fost facut. Deja am vazut comentarii in care oamenii s-au apucat sa strige ca „Biserica si religia omoara lumea”, ca „Voi astia cu religia trebuie sa fiti starpiti”…gretos.

    Nu exista nicio dovada cum ca Iasmina a existat vreodata. Oricine poate lua o fotografie si o poate folosi in alte scopuri. Nici pana la ora asta, autorul nu a venit cu dovezi clare care sa-i sustina acuzatia.

    Fratilor, daca va uitati un pic pe blogul lui Vasilescu, veti vedea ca omul acesta se tine numai de critici inutile. Astfel de oameni nici jurnalisti nu pot fi numiti.

    Apreciază

  7. hello.billy said, on mai 18, 2016 at 12:51 am

    Dragoş Vasilescu sau Mircea Gheorghiu ?

    – Mai demult, apare un site teiadna.ro (te ia DNA.ro). M-a şocat site-ul, şi am investigat puţin. Are nameserver ns.batranu.ro.

    – Batranu.ro e un domeniu unde e un mic blog, cu un singur post : „a venit primavara” – un fel de hello world.
    – nameserver batranu.ro are si comisarul.ro, un blog aflat tot in tema. Domeniile sunt pe numele Dinamic Soft SRL.
    In spate e poza unui ins de ~ 50 de ani care seamănă la faţă cu acest Dragoş Vasilescu. Un pic cărunt, bărbos – un veritabil intelectual rebel – pe nume Mircea Gheorghiu.

    Ipoteza mea e că aceste persoane, inventate sau nu, sunt promovate mai ales că sunt pe plac tineretului bovin. Ei sunt un fel de Mircea Toma, Razvan Exarhu, Andrei Gheorghe ai internetului, sau se încearcă a se crea asta din ei. Evident că sunt anti biserică (măcar de erau atei ignoranţi tot era mai bine, dar ei tună şi fulgeră asupra bisericii, parcă ar fi puşi să facă asta), iar aspectul lor fizic (uşor încărunţiţi de atâta înţelepciune câtă au strâns în viaţă) + felul de a scrie mă face să cred că sunt fie nişte interpuşi, fie o şleahtă care se ştiu unul pe altul bine şi lucrează împreună. Poveştile, adesea lacrimogene sunt scrise în mod iscusit pentru a stârni vârtejuri emoţionale (biata Iasmina era torturată de maicile înfometate de la mănăstire, când ea e îndrăgostită de un băiat) şi, însoţite, de regulă, de imagini în care sunt folosite persoane cât de cât atractive ca să circule rapid pe internet. E ca reclamene de la McDonald’s – aţi văzut vreo fată grasă sau un băiat peste 30 de ani într-o reclamă la Mac ?

    Orice ar fi, mai investigaţi şi voi. Eu v-am spus ce ştiu şi ce mi-a sărit în ochi.

    Apreciază

    • el said, on mai 18, 2016 at 10:03 am

      problema cea mai mare e ca in aceasta tara VANDUTA diavolului ORICE IMBECIL poate sa arunce cu laturi si sa minta, sa CALOMNIEZE pe cine vrea trendul politic corect al indobitocirii si … sa ramana NEPEDEPSIT !
      daca ar fi inventat scarnavia asta o asemnea instorie si ar fi pus-o pe seama unui partid politic, unui derbedeu oarecare de la putere sau altei organizatii de cacat in locul Manastirii/Bisericii sa vedeti ce scandal si urlete ar fi vuit in toata presa de cacastoare sarita sa apere vitejeste „onoarea” respectabilei „persoane/institutii”….

      dar asa la dat cu cacat in Biserica se aduna toti neispravitii si indracitii bucurosi sa amplifica si ei cu cacatul popriu dimnesiunile scarnaviei in care se balacesc

      Apreciază

    • robert252 said, on mai 18, 2016 at 3:07 pm

      Cei doi barbosi nu sunt identici in poza.

      Dar uite ce pagina are pe FB acest Dragos:

      https://www.facebook.com/olddevil.white

      Apreciază

      • el said, on mai 18, 2016 at 5:12 pm

        robert252

        BLASFEMIE !

        labarici „dragos vasiKAKAlescu ” sa plateasca despagubiri pisicii negre din poza a carei imagine care o utilzeaza ABUZIV asociind-o cu SCRANAVA sa persoana/conceptie ideologica!

        Apreciază

  8. gheorghi said, on mai 18, 2016 at 8:03 am

    Scenariu de film – tip mugitoru’ cu greata fata de romani.
    De parca la manastire esti primit cu forta… ca dupa ce te „baga” melitianu’ cu forta te si apuci de munca…
    Nu faci – vorba ceea, o „greva foamei”, … nu transmiti biletele cu cerere de „ajotoooor!” catre salvatorul james_bond…, nu tipi sa demasti „rapirea” cand apar vizitatori, credinciosi la manastire… etc.

    Ca in bancul cu castigatul unei masini la loterie… (radio Erevan se spunea „pe vremuri”); s-a inteles altceva caci de fapt:
    – nu era o masina ci o bicicleta
    – nu a fost castigata ci furata…
    Asa si aici,
    – a murit fara sa se nasca
    – se chema cum nu exista nimeni numit
    – s-a gasit solutia avortului tocmai prin „colega” de la manastire (ca acolo sint colege, nu surori…)
    – la spital, medicii sint experti in a lasa oamenii sa moara cu diagnostice falsificate pentru… a transfera bolnavul instrainatate…
    SA NU SE „PRINDA” romanii de manevrele oculte…
    Asta este instigare contra Bisericii dar denota suferinta sufleteasca sub forma afectiunii psihice a scenaristului.

    Apreciază

  9. cosminmatiu said, on mai 18, 2016 at 8:28 am

    Dumnezeu ingaduie aceste lucruri ca sa fie mare distanta dintre oi si capre.

    Apreciază

  10. Nicoleta said, on mai 18, 2016 at 9:08 am

    Cine a zis că acest caz ține de psihiatrie, mare dreptate a avut.

    Apreciază

  11. mihai said, on mai 18, 2016 at 9:49 am

    Apropo de cazul tanacu, eram intrun mijloc de transport cand sa dat stirea si majoritatea calatorilor la unison hulea si balacarea biserica

    Apreciază

  12. Partizanu said, on mai 18, 2016 at 9:56 am

    Iar va duce VASILE pe COCLAURI cand TARA ARDE. De un singur lucru sunt sigur: ca sunt mai multi VASILE pe SACCSIV. Cel prigonit i se da din cind in cind senzatia ca e liber in GINDIRE. Domnul sa ne aibe in paza.

    Apreciază

  13. oarecare said, on mai 18, 2016 at 11:19 am

    La un moment dat mi-a venit la spam exact fotografia din articol intr-un mail de genul „meet singles on your area”, sau „want to f**k”, astea le sterg de obicei, dar am o memorie vizuala destul de buna. Se poate ca autorul articolului tocmai dintr-un astfel de mail sa fi luat fotografia care si asa nu este prea clara…

    Apreciază

    • el said, on mai 18, 2016 at 4:06 pm

      oarecare

      NU ma mira, parasuta terfelita din poza e o imagine de CURVA TIPICA , din cele care infierbanta imaginatia „creatoare” de scranavii a unor perversi ca autorul fictiunii isteroid-psihopate al textului de bordel de aici !

      Apreciază

  14. marian said, on mai 18, 2016 at 12:53 pm

    Citat din un titan al medicinei romanesti: ”TOATA IMUNITATEA TINE DE CREDINTA”
    Acum, pe mine cel care posteaza aici,o infectie serioasa continua sa ma tina in casa. Ceaiurile nu mi-au ajutat prea mult, produsele apicole, la fel, iar antibioticul a fost ca o iluzie care a durat 36 de ore. Boala a revenit si mai tare.
    Il rog pe Bunul Dumnezeu sa ma ierte si sa faca ce e bun pentru Mantuirea sufletului meu pacatos pentru ca eu, nu am fost bun. Am esuat facand doar rau, intru totul. Ma uit inapoi cautand cu disperare un singur lucru bun drept pe placul Lui Dumnezeu si nu vad sa fi facut vreunul. Am intrebari la care nu am raspuns. Sigur Dumnezeu le-a auzit. Regretul este tardiv caci viata s-a cam dus.
    Iarta-ma Doamne te rog si pe mine!
    Pentru cei care inca sunteti vii, iata articolul:
    Prof. univ. dr. George Litarczek: Religia e și ea o doctorie. Se ocupă de suflete. Toată imunitatea organismului ține de CREDINȚĂ. Medicina românească s-a descurcat foarte bine în cazul Colectiv
    DE ANCA APOSTOL /

    Marţi, 17 mai 2016, 16:50

    Prof. univ. George Litarczek, în vârstă de 91 de ani, s-a născut în 1925 în SUA, la Boston, dar a studiat și lucrat în România, unde a întemeiat specialitatea anestezie terapie-intensivă. Prin mâna lui au trecut de la Elena Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej, până la fratele lui Kim Ir-sen.

    „Societatea de astăzi este un haos dominat de incompență, pentru că oamenii judecă în parametri comuniști în care au fost formați. Comuniștii au construit cu oamenii educați în sistemul de învățământ dinainte de război. Acum noi vrem să refacem societatea dinainte cu oameni educați în timpul comunismului”, spune prof. univ. dr. George Litaczek.

    Prof. univ. Litarczek a vorbit, într-un interviu acordat ziare.com, despre despre relația dintre medicină și credință, despre problemele societății românești, ale sistemului sanitar, despre intervenția de la Colectiv.:

    „Nu îl salvezi numai cu medicina, ci și cu psihicul, trebuie să-l faci să lupte. Iar psihicul are nevoie de credință. Când trăiești extracorporalizarea, nu te mai poți îndoi că ești carcasa care ține de materialitate și ești om prin starea de conștiență umană care nu poate fi definită în termenii actuali ai științei. (…) Dumnezeu nu lucrează cu minuni precum Hristos. Dumnezeu îți creează oportunități.(…) Religia e și ea o doctorie. Se ocupă de suflete. Când credincioșii se roagă, în lobii lor frontali a fost identificată o activitate intensă, care nu există la necredincioși. Eu sunt credincios și în toată viața mea am fost ajutat pentru ceea ce m-am rugat. Toată imunitatea organismului tine de credință.”

    Născut în SUA, având și origini germane, profesorul Litarczek a rămas în România într-o perioadă grea, adică după 1945. Chiar fără a fi membru de partid, la Elias i-a anesteziat pe Gheorghiu Dej și alte „capete încoronate”. A intrat în partid în 1973, când i s-a spus că altfel nu poate fi profesor universitar. Era deja conferențiar.
    De ce nu a plecat din România?

    „Toată lumea mă întreabă. Pentru că în anii ’50 am făcut, ca găina, un ou, pe care conjunctura mi-a permis să-l dezvolt – specialitatea anestezie, care, în 1972, a devenit anestezie terapie intensivă. Înainte de anii ’50, când bolnavul ajungea în stare gravă, murea. Era abandonat de medici. Până când medicina a învățat că bolnavii pot fi scăpați din situațiile primar grave.

    Specialitatea de anestezie a fost recunoscută în 1957, când Voinea a făcut marea curățenie în rețeaua sanitară. După război, rămăsese un haos, erau în posturi de medici oameni fără diplomă, unii fără liceu, impostori de mâna întâi. Erau și profesori universitari fără diplomă de medic. Specialitatea AȚI a fost creată de ministrul Teodor Burghele în 1972, când s-a făcut o reorganizare sanitară. Voinea Marinescu a fost cel mai bun ministru al Sănătății pe care l-a avut România postbelică până astăzi inclusiv”.

    Sănătatea de astăzi suferă de boala generală a sistemului – corupția:

    „Acolo unde ai un manager cât de cât cinstit, care cumpără ce-i trebuie spitalului, treaba merge de bine de rău. Eu am fost șef de clinică la Fundeni și știu cum este.Dar e mai mult decât atât: oamenii nu știu să gândească, nu sunt profesioniști.

    Comuniștii au avut o viziune organizatorică gândită de Lenin și Stalin, bazată pe industrializare, ceea ce nu era neapărat greșit, pentru că numai țările industriale își pot crește standardul de viață. Și au făcut asta cu generația mea, ingineri, medici educați în sistemul de învățământ dinainte de război. Acum noi vrem să refacem societatea dinainte cu oameni educați în timpul comunismului. Ceea ce ai învățat în școală, ceea ce ai văzut în tinerețe îți creează coordonatele după care faci toate judecățile.

    Mă uit la cei de acum, nu găsesc soluții decât în stil centralizat. Vă dau un exemplu. Nu are ce cauta Ministerul Sănătății să impună prețul medicamentelor, iar asta deranjează tot echilibrul. Soluția lor e că Guvernul să dirijeze tot. În lumea capitalistă, Guvernul nu dirijează, ci creează mediul, legislația, restul e concurenta liberă”.

    Cazul Colectiv:

    „(n.r.: Intervenția de la Colectiv) a fost prost interpretată. Eu zic că medicina românească s-a descurcat foarte bine. La o oră după incendiu în spitale erau 70 de bolnavi protezați respirator. Se leagă unii că au fost resuscitați pe trotuar. Așa se face. Întâi îl resuscitezi unde e și apoi îl miști. Prințesa Diana a fost resuscitata în mașină, intubată în mașină și abia apoi descarcerată și a ajuns vie în sala de operație.”

    Cazul infecțiilor intraspitalicești:

    „Povestea cu infecțiile e veche și eu am trăit-o de la începuturile ei. Odată cu apariția intervențiilor chirugicale și administrarea antibioticelor de rutină. Penicilina strepto primea toată lumea în post-operator și imediat s-au creat specii rezistențe.

    Continuu am avut morți și am făcut dezinfecții. Când îi aud la televizor că întreabă cine e de vină pentru infecția intraspitalicească, îmi vine să îi strâng de gât. E de vină o atitudine generală a medicinei, care a produs germenii rezistenți la antibiotice prin utilizarea aiurea a acestora.

    Se vorbește mult despre cei care au murit în spital, dar foarte puțin despre faptul că 4 dintre cei trimiși în străinătate au murit pe durata transportului. Bolnavii aceștia nu se transportă. Îi tratezi în situ pentru că atunci când începi să tragi de ei.”, spune Prof. univ. dr. Litarczek pentru ziare.com.

    Apreciază

    • mihai said, on mai 18, 2016 at 3:11 pm

      Calugarii de la muntele athos vizavi de sinodul panortodox ce va avea loc in vara acestia fiind ingrijoati in privinta acestuia

      Apreciază

  15. […] IASMINA de la MANASTIREA AGAPIA – o poveste inventata? Medicii spun că poate fi luat în discuți… […]

    Apreciat de 1 persoană

  16. Radu said, on mai 22, 2016 at 2:20 am

    Arata bine tipa asta din pct de vedere fizic sigur nu e de la manastire de unde si pana unde?
    La manastire nu ai nume de iasmina cand intri…si clar nu te imbraci asa…

    Propaganda de doua parale…nu mai gasesc pretexte de aruncat cu noroi in Biserica si acum delireaza inventeaza ei din burta ceva doar doar or mai prosti cativa prosti cu minciunile lor…

    Daca e adevarat ca a murit spun cum spun oricarui crestin ortodox care a murit fie ca-l cunosc sau nu

    Dumnezeu sa o ierte !

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.