SACCSIV – blog ortodox

O asemenea atmosfera crestina e aproape imposibila acum in inchisorile romanesti

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 2, 2016

Iata Mărturia unui camarad de-al Părintelui Justin despre Slujba Învierii de la Baia Sprie din 1951. Vizionati va rog incepand cu minutul 10:45

Si continuarea:

Iata si raspunsul marelui duhovnic Sofian Boghiu la intrebarea: Cum ati invatat si cum ati exersat smerenia in iadul inchisorilor comuniste?

– In inchisorile comuniste, unde am stat cativa ani, toti cei care erau in celula cu mine se rugau, se pocaiau, isi depanau pacatele, regretau; erau niste oameni aflati pe calea aceasta, a pocaintei. Erau smeriti, cuviinciosi si duceau o viata crestina. Va spun cinstit ca adeseori m-am simtit mai bine in inchisoare decat afara. De mic sunt in manastire si aici am avut tot ce mi-a trebuit pentru viata trupeasca si sufleteasca.

In inchisoare era cam aceeasi situatie; aveam strictul necesar ca sa putem trece de la o zi la alta. Era acolo o viata cu preocupari duhovnicesti. Se invatau pe de rost texte din Sfanta Scriptura, atunci cand in inchisoare nu era voie sa intre o fituica de hartie sau un varf de creion. Pe talpa bocancului, unsa cu spuma de sapun, se scria cu o grifa (care era furata de afara, o data pe cand fusesem scosi la aer curat). Si asa se scria un text din Evanghelia lui Matei, un text din Evanghelia Sfantului Ioan, din epistola Sfantului Iacob. Si cum se aflau aceste texte? Cioc, cioc, cioc, cu alfabetul Morse, prin perete. Erau puscariasi mai vechi, care apucasera vremurile cand in inchisoare intra si Biblia si acestia au invatat atunci texte din ea; au invatat aceste lucruri sfinte si le transmiteau pe calea auzului, prin alfabetul Morse in perete si asa se puteau invata. Scriau cate un text scurt invatat pe de rost dupa ce il scriau fiecare mai intai pe tabla inimii si a memoriei. Aceste texte sfinte, cu aceste mijloace foarte sarace.

Era o atmosfera crestina in inchisoare. Toate insultele de la anchete erau bobarnace pentru a ne curati de mandrie. Erai smerit de nevoie, dar ni se cere sa fim smeriti de buna voie; daca nu suntem smeriti de buna voie, ne smeresc altii din afara, ne insulta si ne spun fel de fel de cuvinte grele. Asa incat era o atmosfera smerita in inchisoare. Smerita de nevoie, dar si de voie, pentru ca, in necazurile de acolo, aproape fiecare simtea vie in inima sa pacea lui Iisus.

Cititi va rog mai multe la:

Invataturi despre smerenie

Iata si ce povestea Ilie Tudor:

„Grija cea mare în închisoare era pentrul aproapele, astfel încât era o continuă jertfă. Pe noi ne-a salvat caloriferul şi poezia. Când se bătea în calorifer se facea linişte desăvârşită şi se ascultau prin codul morse poezii sau predici. Părintele Dumitru Stăniloae spunea predica în fiecare duminică. Cel mai greu lucru în închisoare era să nu faci nimic. Totuşi era o atmosferă de sfinţenie şi de aceea am scris odată „Mi-e dor de Aiud”. Mi-e dor de Aiud, dar nu de foamea şi frigul de acolo, ci de starea de sfinţenie de acolo, în care eram obligaţi să trăim şi care ne-a salvat”

Cititi va rog mai multe la:

„Mi-e dor de Aiud, de starea de sfinţenie de acolo“

   Comentariu saccsiv:   

De ce asa ceva e aproape imposibil acum in inchisorile romanesti, dupa cum am scris in titlu? Dintr-un cumul de motive, dar doua dintre ele fac in principal diferenta:

  • E foarte greu sa ajungi intr-o camera cu inca un ortodox
  • Libertatile

Voi detalia insa intr-un viitor articol. E util de stiut mai ales pentru primii dintre prigoniti care vor ajunge pe acolo. Ei vor suferi cel mai mult deoarece vor fi aproape singuri.

 

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. marteo said, on mai 2, 2016 at 1:29 pm

    Poate ca ai o datorie de suflet sa ne impartasesti cum poti trece de ispite in inchisoare fara sa pacatuiesti, in conditiile in care, asa cum bine ai spus, vei fi singur, inconjurat de tot felul de indivizi, care mai de care mai ispititor, mai tulburator.
    Eu cred ca ar trebui sa fim pregatiti pentru astfel de clipe, sa cunoastem Pacea lui Hristos inainte de prigoana si sa fim pregatiti sa nu pierdem aceasta Pace.
    E drept, caile Domnului sunt nenumarate, poate o sa fie si oameni care in mijlocul valtoarei prigoanei vor ajunge sa-L cunoasca cu adevarat pe Hristos.
    Hristos a inviat!

    Apreciază

  2. mircea.v said, on mai 2, 2016 at 5:29 pm

    E imposibil acum pt ca acele inchisori nu erau politice, ci inchisori religioase/crestine. Adica ajungeai acolo daca erai crestin adevarat, gen legionar. „Vina” era credinta in Dumnezeu. Erau si inchisorile „normale” cu detinuti „normali” (furt, talharie, omor…) si pe vremea aia, si in inchisorile astea normale, la fel, nu era posibila o asemenea atmosfera. Atunci erau inchisori religioase si normale, acum sant doar inchisori normale.

    Daca se vor face iarasi inchisori religioase, iarasi va fi posibila o asemenea atmosfera.

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 2, 2016 at 7:31 pm

      mircea.v

      Corect, dar acum e mai rau.

      Apreciază

      • cosminmatiu said, on mai 2, 2016 at 8:55 pm

        Mult mai rau, atunci fortau oamenii sa se lepede de Dumnezeu, acum cu cipul implantat vor merge aproape toti sa il ceara.

        Apreciază

      • marinela said, on mai 3, 2016 at 6:40 pm

        Vasile
        Mai rau e putin spus,e cumplit.Astazi spre exemplu, mi-a spus un nepot de-al meu de 12 ani,cu multa exaltare in glas,ca in curind vor fi construiti roboti ce vor deveni prietenii omului si vor fi de „maaareee ajutor” in casa si peste tot in viata omului.Incerca sa ne deschida noua ochii,adultilor,ce bine va fi atunci.Eu cu mare rabdare ,dar si cu durere in suflet am incercat sa-i explic cit de cumplit va fi acel moment in viata noastra,daca vom sfirsi sa ne cautam prieteni roboti,caci ar insemna sfirsitul nostru ca oameni cu suflet,ar disparea relatia interumana ,facind loc unei anomalii catastrofale.N-a prea fost el de acord cu mine,caci era prea extaziat de aceasta „minunata tehnologie”,privindu-ma un pic de sus,ca si cum as fi in urma cu totul si nu pot intelege asemenea „chestii importante „.Noi vom tine cumva piept – unii foarte putini ,bineinteles – la asemenea modernizari fortate,dar cei tineri sint pur si simplu „educati si formatati”gata pt ziua de miine,de acesti „binevoitori”criminali de suflete,e nevoie de multa munca de lamurire si discutii asidui cu copiii si tinerii din familiile noastre,ca sa mai salvam din ei pe cit posibil.Doamne ai mila de noi si ne miluieste cu mare mila Ta!

        Apreciat de 1 persoană

  3. STOP RFID said, on mai 2, 2016 at 8:26 pm

    Apreciază

  4. oarecare said, on mai 3, 2016 at 12:52 am

    offtopic

    cu durere va atrag atentia asupra unei manifestari ecumeniste, preoti ortodocsi gireaza prin prezenta lor ratacirile sectare, predicatori sectari predicand pe treptele Catedralei din Timisoara si famfara aferenta, toate a 2-a zi de Sfintele Pasti, detalii la:
    http://www.pressalert.ro/2016/05/marsul-invierii-timisoara-pasti/
    http://www.opiniatimisoarei.ro/marsul-invierii-a-adunat-sute-de-oameni-la-timisoara-pe-strazile-orasului-in-a-doua-zi-de-paste-foto/02/05/2016#OptmGallery%5B5727c7020ecb2%5D/41/
    http://www.tion.ro/marsul-invierii-la-timisoara-3/1639313
    https://dininimapentrutine.wordpress.com/2016/05/02/marsul-invierii-timisoara/

    NU VAD NICI CRUCI SI NICI ICOANE, NUMAI BANNERE, CE CAUTA PREOTII NOSTRI ACOLO?!?

    Apreciază

  5. tom beron said, on mai 3, 2016 at 1:42 am

    Din intimplare am dat de acest articol scris de V.Ernu,un aciuat pe la noi,un veneitic bosevizat posibil agent strain.Acest iscariotean scrie ca R.Wumbrandt a salvat un legionar in timp ce era la inchisoare.O minciuna tipic ovreiasca,in realitate a fost invers:R.W a fost salvat de V.Gafencu.Eu n-am „feisbuc” dar cei care au pot sa-i raspunda acestui papagal rosu vopsit in tricolorul romanesc!

    http://www.stiripesurse.ro/bumerangul-rabinilor-hasidici-se-intoarce-intotdeauna-altfel_993075.html

    Apreciază

    • Ionut said, on mai 3, 2016 at 11:33 am

      Nu te mai supara inutil. Nenea asta sa spuna despre ce legionar e vorba si sa puna la dispozitia publicului documentele/marturiile care sustin aceasta idee.

      Apreciază

  6. geo said, on mai 3, 2016 at 8:37 am

    Hrisot A Inviat! Corporatiile si sligile lor, asa zisele guverne, continua neabatut, fara pauza, pe drumul instaruraii sclaviei mondiale:

    Statele Unite au acuzat luni organizația non-guvernamentală Greenpeace că interpretează greșit informațiile despre un proiect al acordului transatlantic de liber-schimb (TTIP), pe care acest ONG a reuși să-l obțină în pofida eforturilor SUA și ale UE de a-l păstra secret și care este considerat de Greenpeace o dovadă a faptului că oficialii europeni ar fi dispuși să facă celor americani concesii în privința respectării standardelor comunitare de protecție a consumatorilor și mediului, cum ar fi de exemplu cele legate de organismele modificate genetic.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/05/02/sua-se-alatura-ue-in-criticile-la-adresa-organizatiei-greepeace-dupa-publicarea-unor-documente-secrete-despre-ttip-18-59-46

    Comisia Europeană și-a exprimat luni regretul față de „neînțelegerile” provocate de o scurgere de informații confidențiale despre acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), aflat în curs de negociere cu SUA, și a susținut că nu va accepta „niciodată” o diminuare a standardelor de protecție a consumatorilor și mediului în blocul comunitar, relatează AFP.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/05/02/ce-se-apara-dupa-dezvaluirile-care-sugereaza-ca-face-concesii-privind-sanatatea-si-mediul-in-acordul-transatlantic-de-liber-schimb-15-46-49

    Apreciază

    • Paul said, on mai 3, 2016 at 7:29 pm

      Aceasta Comisie Europeana are intentii bune pentru comunitate,de ce secretizeaza informatiile care intereseaza intreaga comunitate? Suntem macinati pas cu pas de tot felul de comisii pe care nu le-am propus si validat noi,in numele carora trag sforile niste inamici ascunsi si ostili noua.

      Apreciază

  7. geo said, on mai 3, 2016 at 8:42 am

    http://www.greenpeace.org/international/en/press/releases/2016/Greenpeace-Netherlands-releases-TTIP-documents/

    https://www.ttip-leaks.org/

    Evident ca politicienii vor trata cu superficialitate dezvalurile, incarcand sa mute discutia nu pe fond ci pe scurgerile de informatii…

    Apreciază

  8. George said, on mai 3, 2016 at 9:04 am

    Tine mintea in iad si nu deznadajdui

    Apreciază

  9. Ionut said, on mai 3, 2016 at 11:27 am

    Vreau sa incep cu o intrebare pentru cei ce administreaza sistemul penitenciar: daca un personaj reprezinta pericol social pentru restul populatiei, fapt pentru care e bagat la puscarie, atunci pentru cei cu care imparte celula, nu reprezinta un pericol?

    Apoi zic, intr-o tara crestina, NU AR TREBUI SA EXISTE puscarii.

    Si, inchei cu ce e mai important, dupa parerea mea. Cei mai multi dintre noi se afla intr-o puscarie, pentru ca puscaria cea mai teribila e mintea omeneasca, sau, mai bine zis, pacatul care prinde radacini in minte. „Deci, dacă Fiul vă va face liberi, liberi veţi fi într-adevăr”. Nu trebuie sa asteptam puscaria ca sa ne induhovnicim, trebuie sa-l cautam pe Dumnezeu si cand suntem in „libertate”.
    „Şi, răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijeşti şi pentru multe te sileşti;
    Dar un lucru trebuie: căci Maria partea bună şi-a ales, care nu se va lua de la ea.” (Luca 10;41-42)

    Sa ma iertati pe mine, fariseul, caci eu spun, dar nu fac.

    Apreciază

    • Marius said, on mai 3, 2016 at 11:46 am

      ” intr-o tara crestina, NU AR TREBUI SA EXISTE puscarii.”

      Cum adica? Si cu infractorii ce ar trebui facut, lasati in libertate?

      Apreciază

      • Ionut said, on mai 3, 2016 at 12:37 pm

        Adica, pe de o parte, inca din frageda pruncie, Biserica si familia sa le insufle copiilor adevaratele valori (cele crestine), si nu dragostea de bani si pofte, cum face duhul lumii acesteia, iar pe de alta parte, diriguitorii acelei tari sa fie si ei (buni) crestini si sa nu-si arunce in inchisoare adversarii politici etc.
        Cu alte cuvinte, intr-o tara crestina n-ar trebui sa existe infractori, nici reali, nici inventati.

        Apreciază

      • Ionut said, on mai 3, 2016 at 12:55 pm

        Erata: „Biserica, familia si scoala”. Fiecare ora de curs (nu numai cea de religie propriu-zisa) ar trebui sa fie o ora de religie (adica de credinta). Iar elevul inteligent sa nu-l dispretuiasca pe cel mai putin inteligent, dupa cum cel mai putin inteligent sa nu-l invidieze sau sa-l urasca pe cel inteligent.

        Apreciază

  10. geo said, on mai 3, 2016 at 12:00 pm

    http://www.lidl.ro/ro/Oferte-513.htm?id=1160

    1. Să nu se tulbure inima voastră; credeţi în Dumnezeu, credeţi şi în Mine.
    2. În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt. Iar de nu, v-aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc.
    3. Şi dacă Mă voi duce şi vă voi găti loc, iarăşi voi veni şi vă voi lua la Mine, ca să fiţi şi voi unde sunt Eu.
    4. Şi unde Mă duc Eu, voi ştiţi şi ştiţi şi calea.
    5. Toma i-a zis: Doamne, nu ştim unde Te duci; şi cum putem şti calea?
    6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.
    7. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut.
    8. Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl şi ne este de ajuns.
    9. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl?
    10. Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl – Care rămâne întru Mine – face lucrările Lui.
    11. Credeţi Mie că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl întru Mine, iar de nu, credeţi-Mă pentru lucrările acestea.
    12. Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu şi mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl.
    13. Şi orice veţi cere întru numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul.
    14. Dacă veţi cere ceva în numele Meu, Eu voi face.
    15. De Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele.
    16. Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac,
    17. Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaşte; voi Îl cunoaşteţi, că rămâne la voi şi în voi va fi!
    18. Nu vă voi lăsa orfani: voi veni la voi.
    19. Încă puţin timp şi lumea nu Mă va mai vedea; voi însă Mă veţi vedea, pentru că Eu sunt viu şi voi veţi fi vii.
    20. În ziua aceea veţi cunoaşte că Eu sunt întru Tatăl Meu şi voi în Mine şi Eu în voi.
    21. Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui.
    22. I-a zis Iuda, nu Iscarioteanul: Doamne, ce este că ai să Te arăţi nouă, şi nu lumii?
    23. Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el.
    24. Cel ce nu Mă iubeşte nu păzeşte cuvintele Mele. Dar cuvântul pe care îl auziţi nu este al Meu, ci al Tatălui care M-a trimis.
    25. Acestea vi le-am spus, fiind cu voi;
    26. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.
    27. Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze.
    28. Aţi auzit că v-am spus: Mă duc şi voi veni la voi. De M-aţi iubi v-aţi bucura că Mă duc la Tatăl, pentru că Tatăl este mai mare decât Mine.
    29. Şi acum v-am spus acestea înainte de a se întâmpla, ca să credeţi când se vor întâmpla.
    30. Nu voi mai vorbi multe cu voi, căci vine stăpânitorul acestei lumi şi el nu are nimic în Mine;
    31. Dar ca să cunoască lumea că Eu iubesc pe Tatăl şi precum Tatăl Mi-a poruncit aşa fac. Sculaţi-vă, să mergem de aici.

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=14&id=35

    1. Eu sunt viţa cea adevărată şi Tatăl Meu este lucrătorul.
    2. Orice mlădiţă care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; şi orice mlădiţă care aduce roadă, El o curăţeşte, ca mai multă roadă să aducă.
    3. Acum voi sunteţi curaţi, pentru cuvântul pe care vi l-am spus.
    4. Rămâneţi în Mine şi Eu în voi. Precum mlădiţa nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi, dacă nu rămâneţi în Mine.
    5. Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic.
    6. Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădiţa şi se usucă; şi le adună şi le aruncă în foc şi ard.
    7. Dacă rămâneţi întru Mine şi cuvintele Mele rămân în voi, cereţi ceea ce voiţi şi se va da vouă.
    8. Întru aceasta a fost slăvit Tatăl Meu, ca să aduceţi roadă multă şi să vă faceţi ucenici ai Mei.
    9. Precum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi; rămâneţi întru iubirea Mea.
    10. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne întru iubirea Mea după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân întru iubirea Lui.
    11. Acestea vi le-am spus, ca bucuria Mea să fie în voi şi ca bucuria voastră să fie deplină.
    12. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu.
    13. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi.
    14. Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ceea ce vă poruncesc.
    15. De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute.
    16. Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veţi cere în numele Meu.
    17. Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul.
    18. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât.
    19. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte.
    20. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi.
    21. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis.
    22. De n-aş fi venit şi nu le-aş fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor.
    23. Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu.
    24. De nu aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au şi văzut şi M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu.
    25. Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: „M-au urât pe nedrept”.
    26. Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.
    27. Şi voi mărturisiţi, pentru că de la început sunteţi cu Mine.

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=15

    Apreciază

  11. geo said, on mai 3, 2016 at 12:07 pm

    The Piatra Neamt chief of police resigned in March after surveillance camera footage showed him slapping and kicking a 14-year-old girl at police headquarters. The Directorate for the Investigation of Organized Crimes and Terrorism initiated an investigation. An investigation also began of the police officer on duty the day of the beating, on suspicion that he had disseminated the camera footage. Both remained pending at the end of October.

    http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2015&dlid=252891#wrapper

    Apreciază

  12. geo said, on mai 3, 2016 at 12:08 pm

    16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
    17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
    18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=13

    Apreciază

  13. geo said, on mai 3, 2016 at 3:33 pm

    sigur…daca bisericile ar plati taxe…dar de bogati si corporatii sa nu se atinga nimeni…

    Apreciază

  14. Paul said, on mai 3, 2016 at 7:32 pm

    Zilele din urma se fac din ce in ce mai simtite.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.