SACCSIV – blog ortodox

Raspanditi in Parohii textul necenzurat al PROHODULUI DOMNULUI caci versurile despre IUDEI au fost scoase din actuala varianta politic corecta

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 26, 2016

Parintele Mihai Valica ne spunea ca foarte mult conteaza si ce facem fiecare la nivel de parohie. Asa ca util ar fi sa raspandim fluturasi cu:

Textul intreg si neschimbat al PROHODULUI Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos

Sa ne amintim ce au scos:

Starea I.

Starea 1 are 76 de strofe în versiunea originală şi 73 de strofe în versiunea cenzurată.

Din Starea întâi au fost eliminate total:

 1. Urmaşii lui Iuda,
  Din izvor adăpaţi
  Şi cu mană săturaţi demult, în pustiu,
  În mormânt îl pun pe Hrănitorul lor.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “urmaşii lui Iuda” a fost înlocuit cu “cei ce au fost de demult”, apoi a fost eliminată strofa definitiv )

 1. Îngâmfat Israil,
  Ucigaşe popor 
  !
  Pentru ce pe Varava, pătimaş, slobozi,
  Iar pe Domnul pentru ce Îl răstigneşti ?

(în cazul acestei strofe, în 2007 “îngâmfat Israil, ucigaşe popor” a fost înlocuit cu “O, vicleni farisei! O, popor pătimaş!”, apoi a fost eliminată strofa definitiv )

 1. Pizmăreţ popor,
  Ucigaş blestemat
  !
  Ruşinează-te măcar, înviind Hristos,
  De mahrama şi de giulgiurile Lui.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “Pizmăreţ popor, Ucigaş blestemat !” a fost înlocuit cu “Ceata celor pizmaşi Care L-au răstignit”, apoi a fost eliminată strofa definitiv )

Starea a II-a

Starea 2 are 63 de strofe în versiunea originală şi 60 de strofe în versiunea cenzurată

Din Starea a doua au fost eliminate total:

 1. Tu, ca Cel ce eşti
  De viaţă dătător, Cuvinte,
  Pe iudeinu i-ai ucis, fiind răstignit;
  Ba chiar şi pe morţii lor îi înviezi.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “Pe iudei nu i-ai ucis, fiind răstignit” a fost înlocuit cu “N-ai ucis pe cei ce Te-au răstignit acum”, apoi a fost eliminată strofa definitiv – de fapt, această cenzură mută efectiv vina de la evrei la romani)
42. O, neam jidovesc
Îndărătnic, ce-ai primit arvuna
 !
Cunoscut-ai ridicarea Bisericii;
Pentru ce dar pe Hristos L-ai osândit ?

(în cazul acestei strofe, într-o vreme “jidovesc” a fost înlocuit cu “păcătos”, apoi a fost eliminată strofa definitiv)

 1. O, iudeilor !
  Ruşinaţi-vă măcar de morţii
  Înviaţi de Dătătorul vieţii lor,
  Cel pe Care, plini de pizmă, L-aţi ucis.

(Acesta din urmă este singurul caz în care nu a avut loc o eliminare totală, însă a fost schimbat în 2007 “O, iudeilor !” cu “Fariseilor!”).

 1. Cel făr’ de-nceput,
  Veşnice Părinte, Fiu şi Duh Sfânt,
  Întăreşte stăpânirea ’mpăratilor
  Împotriva duşmanilor, ca un bun.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “Întăreşte stăpânirea ’mpăratilor Împotriva duşmanilor, ca un bun.” a fost înlocuit cu “Întăreşte-i, ca un bun, pe cei drept-credincioşi Şi le dă izbând’-asupra celor răi”, apoi a fost eliminată strofa definitiv)

Starea a III-a

Starea 3 are 49 de strofe în versiunea originală şi 43 de strofe în versiunea cenzurată

Din Starea a treia au fost eliminate total:

 1. Cei hrăniţi cu mană
  Lovesc cu piciorul
  În Binefăcătorul.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “cei hrăniţi cu mană” a fost înlocuit cu “cei ce-au cerut milă”, apoi a fost eliminată strofa definitiv )
9. O, ce nebunie !
Pe Hristos omoară
Cei ce-au ucis pe profeţi.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “cei ce-au ucis pe profeţi” a fost înlocuit cu “cei pătimaşi cu cei răi”, apoi a fost eliminată strofa definitiv)

 1. Zis-a înţeleptul:
  Groap’-adâncă este
  Gâtlejul jidovilor.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “gâtlejul jidovilor” a fost înlocuit cu “Pornirea inimii lor”, apoi a fost eliminată strofa definitiv)

 1. La viclenii jidovi,
  Căile lor strâmbe
  Curse şi ciulini sunt.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “viclenii jidovi” a fost înlocuit cu “cei făr’ de lege”, apoi a fost eliminată strofa definitiv)

 1. Pier răstignitorii,
  Împărate-a toate,
  Dumnezeiescule Fiu.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “pier răstignitorii” a fost înlocuit cu “Iartă-i pe toţi, Doamne”, apoi a fost eliminată strofa definitiv)
Toţi pier, împreună,

În groapa pierzării,
Bărbaţii sângiuirilor.

(în cazul acestei strofe, în 2007 “Bărbaţii sângiuirilor” a fost înlocuit cu “Cei vărsători de sânge”, apoi a fost eliminată strofa definitiv)

   Cititi va rog mai multe la Prohodul Domnului, versiunea incorectă politic de pe DISCERNE

 

Reclame
Tagged with: ,

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vasile said, on aprilie 26, 2016 at 1:34 pm

  Dar de ce nu tipareste cineva o brosura cu textul prohodului necenzurat ? O episcopie, o parohie, o editura crestina. De ce se urmeaza orbeste varianta cenzurata, cred ca la niovelul fiecarei parohii ar putea avea initiativa de a se canta varianta veche, completa. dar pentru asta trebuie carticele.
  Observ o foarte mare inertie si lasitate, nu cracneste nimeni,. ultimul care avea personalitate si demnitate a fost Mitropolitul Bartolomeu Anania.

  Apreciat de 2 persoane

  • sky said, on aprilie 26, 2016 at 6:08 pm

   Mergi la Manastiri din Moldova (Neamt, Suceava) si vei gasi carticele cu prohodul nemodificat.

   Apreciază

   • Vasile said, on aprilie 27, 2016 at 12:12 am

    Multumesc de informatie, dar nu le ceream pentru mine, carticelele.

    Apreciază

   • Vasile said, on aprilie 27, 2016 at 12:14 am

    Si daca ai citi atent ce se comenteaza pe aici ai vedea ca o cititoare tocmai se plangea ca la manastirea Putna anul trecut se canta prohodul cenzurat.

    Apreciază

 2. tinu said, on aprilie 26, 2016 at 2:31 pm

  putem uita noi sau putem fi dusi in eroare dar Mantuitorul nostru Domnul Isus Hristos nu uita si nici nu poate fi pacalit

  Apreciază

 3. Muritor said, on aprilie 26, 2016 at 2:36 pm

  Pr. Theodoros Zisis: „Ne îngrijim să ne unim cu ereticii, fără ca aceștia să se lepede public de ereziile lor, dar rămânem despărțiți de frații noștri care țin calendarul părintesc, față de care nu avem nici o diferență în credință”: http://lumea-ortodoxa.ro/pr-theodoros-zisis-ne-ingrijim-sa-ne-unim-cu-ereticii-fara-ca-acestia-sa-se-lepede-public-de-ereziile-lor-dar-ramanem-despartiti-de-fratii-nostri-care-tin-calendarul-parintesc-fata-de-care-nu-av/

  Apreciat de 1 persoană

 4. botaceala said, on aprilie 26, 2016 at 2:43 pm

  Doamne ajuta, are cineva si varianta” pdf”? Multumesc anticipat!😊

  Apreciază

 5. Apa trece, pietrele raman said, on aprilie 26, 2016 at 2:49 pm

  In aceasta saptamana, sa uram pacatul. In aceste vremuri, gasim oameni botezati care gandesc precum Caiafa. Asadar, e nevoie de prudenta. Pacatul atrage pacat. Dumnezeu ne cheama la mantuire prin apostoli evrei. Asa cum unii, in zilele noastre se leapada de Hristos prin cip si prin pacate grave, asa au facut si evreii atunci. Au existat si atunci oameni vindecati de boli grave care s-au alaturat celor care au strigat sa fie rastignit. Lipsa de recunostinta este la moda si astazi. Oameni botezati care s-au rugat intens sa-i ajute Dumnezeu si au primit ajutor din belsug au intrat apoi in masonerie, alaturandu-se hulitorilor lui Hristos. Asadar, sa uram pacatul, in primul rand.

  Apreciat de 1 persoană

 6. nikodim said, on aprilie 26, 2016 at 2:50 pm

  Si daca avem textul necenzurat, in cadrul carei biserici sa-l folosim, daca ierarhii si clericii ortodocsi binecuvanteaza doar folosirea variantei „corectate politic-corect” in eparhiile si parohiile lor? Si cu ascultarea de ierarhi cum ramane? Daca ei ar anatemiza ( si vor face si asta, sa nu ne amagim ca nu) textele Sfintilor Parinti „necorectate”, ce facem cu ascultarea?

  Apreciază

  • I said, on aprilie 26, 2016 at 8:10 pm

   N-ar fi in drept sa o faca, cel putin nu ma gindesc ca e corect Sfintii Parintii sa ii ~anatemizeze~. Dar cine stie, in vremea de acum… Oricum, se stie ca cel care pastreaza credinta este poporul.

   Apreciază

  • Vasile said, on aprilie 26, 2016 at 8:26 pm

   Arhimandritul Paulin Lecca in cartea sa „De la moarte la viata” face urmatoarea afirmatie: „Ascult de duhovnic in masura in care si el asculta de Hristos”.
   Iar ierarhii nu cred ca pot arunca anatema asupra unor scrieri ale Sfintilor Parinti, care sunt in cultul ortodox de multe secole. Se pot anatemiza doar scrierile eretice, dar nu e cazul.

   Apreciază

 7. ORTODOXIE said, on aprilie 26, 2016 at 3:37 pm

  Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!.

  Apreciază

 8. Claudia said, on aprilie 26, 2016 at 4:53 pm

  Sunt brosuri cu textul Prohodului Domnului necenzurat. Dar cand se canta, strofele in care sunt incriminati iudeii sunt sarite (omise). Toti care canta au carticele cu Prohodul necenzurat. Ei il cenzureaza dupa porunca… Inaltilor. Doar trebuie ASCULTARE, nu?!? Voi asculta si anul acesta slujba Prohodului tot la Manastirea Putna. Sa vad daca si in acest an il ciopartesc. Ca anul trecut a fost Jale!!! Si nu numai la Putna. Ce indrazneala….

  Apreciază

 9. Delacruce said, on aprilie 26, 2016 at 5:09 pm

  cata ravna pentru prohodul necenzurat !! dar atunci când de buna voie preotii sar intentionat si-l scurteaza , cum e ? oricum nu va inteleg zelotismul !

  Apreciază

  • Vasile said, on aprilie 26, 2016 at 8:33 pm

   Pentru ca una este cand cineva sare niste strofe fiindca se grabeste sau ii e lene sa cante, si alta e cand il cenzureaza din alte ratiuni… iar zelosi sunt cei care se grabesc sa strice si sa darame, nu cei care vor sa apere si sa pastreze… nu crezi ?

   Apreciază

 10. Vasi said, on aprilie 26, 2016 at 5:20 pm

  De ce a cenzurat, ne lepadam de Hristos pentru a nu-i supara pe evrei? Asta este adevarul, ei L-au ucis. Inca si acum Il urasc pe Hristos. De ce sunt deranjati acum..?

  Apreciază

 11. leonardconstantin61 said, on aprilie 26, 2016 at 5:27 pm

  Din luna mai anul 2016 incep toate nenorocirile iar una dintre ele e asta: din mai vor incepe sa monteze contoarele inteligente. Din mai – august se vor pune 800 contoare/zi. Iar din august – octombrie se vor instala 1300 de contoare pe zi. Din mai – august se vor monta 55000 de contoare iar din august pana la sf.lunii octombrie – 110000 de contoare. Iar din oct-dec = 130000 contoare.
  Aceste contoare inteligente sunt produse in Timisoara. Zonele vizate din Bucuresti sunt urmatoarele: Aviatiei,Doinei,Palatul Parlamentului,Vitan Barzesti, Stadionul Rapid,Sabareni,Politehnica,Brancusi.
  Motivul pe care il vor invoca e urmatorul: au prea multe pierderi de curent. Fratele Saccsiv a scris intr-un post mai vechi care sunt consecintele montarii acestor contoare. Sa ne ajute Dumnezeu

  Apreciază

 12. leonardconstantin61 said, on aprilie 26, 2016 at 5:34 pm

  Inca ceva – clipul acela de pe youtube ”Luati-va energia inapoi – contoarele inteligente” e de negasit acum pe internet. Oare de ce l-au sters cu putin timp inainte de a monta contoarele inteligente? Oare pe cine deranja acel documentar?

  Apreciază

 13. leonardconstantin61 said, on aprilie 26, 2016 at 7:11 pm

  Si inca ceva : s-au mai pus contoare inteligente si lunile trecute dar montarea lor a facut parte dintr-un program-pilot. Din mai 2016 totu-i oficial

  Apreciază

 14. cosminmatiu said, on aprilie 26, 2016 at 9:06 pm

  Apreciază

 15. nikodim said, on aprilie 27, 2016 at 3:19 pm

  Indirect, prin fapta nu prin vorba, nu se anatemizeaza Sfintii Parinti si implicit Adevarul, adica Hristos, de catre cei care adopta invataturi necrestine in Biserica si schimband sau cenzurand textele vechi initiale, respingandu-le, pe care s-a cladit Biserica si cu care s-au mantuit de-a lungul veacurilor generatii de oameni?
  Zici ca se pot anatemiza doar textele eretice, dar cenzurarea Adevarului nu este erezie? Iar clericii care cu buna stiinta renunta la textele Sfintilor Parinti si adopta „corecturile” vremii ce altceva sunt decat eretici? Sau poate ca sunt intelectuali emancipati, nu?

  Apreciază

  • I said, on aprilie 27, 2016 at 8:15 pm

   Sunt de acord cu tine, citisem undeva, ca dupa intilnirea aceasta a Patriarhului Kirill cu papa, ei deamu au schimbat Crezul, nu ca la nivel de litera, da la sens duhovnicesc. In ziua de azi, totul e incert, daca vrei oleaca sa traiesti ortodox cit de cit mai adevarat, dupa putinta, deja esti fanatic, chiar si pentru multi din biserica. Eu nu stiu cum la voi, da la noi in MD, mie imi pare un fel de dezbinare, sunt parohii care se tin dupa vechi, asta mai rar, da majoritatea au introdus multe inovatii, schimbari in texte… Un parinte zicea ca amu e alegerea crestinilor, care merge la dreapta si care la stinga. Dumnezeu sa ne ajute, sa ne intareasca si sa ne invredniceasca!

   Apreciat de 1 persoană


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: