SACCSIV – blog ortodox

De ce omul e prost si nu se gandeste la moarte?

Posted in Uncategorized by saccsiv on Aprilie 15, 2016

Iata un fragment din comentariul sorei Mirela postat la Patriarhul Daniel e GRAV BOLNAV. Si atunci? De ce nu ii este frica de iad?:

[…]

În plus, am mai observat că unii oameni pot fi total orbi vizavi de faptul că moartea stă cu coasa la căpătâiul lor.
Am exemplul unei doamne care, deşi avea 80-82 de ani şi ajunsese la 39 de kilograme (la o costituţie înaltă şi osoasă), nici o clipă nu se gândea la moarte. Fusese internată în spital, după ce căzuse în casă şi nu fusese în stare să se mai ridice şi era atât de slăbită încât nu putea nici să îşi mişte mâinile sau să bea lichide cu paiul, dar afirma că îi trebuie puţină gimnastică de recuperare. Deşi era, fără nici cea mai mică exagerare, scheletică gen Auschwitz şi total neputicioasă, credea că va mai trăi mult şi bine. A murit după două zile, cazul ei întipărindu-mi-se în minte drept exemplu elocvent al modului în care dracii îşi bat joc de oameni, întunecându-le mintea în privinţa apropierii morţii trupeşti, spre a-i face pe cât mai mulţi să rateze mântuirea prin pocăinţa în ultimul ceas.

[…]

Comentariu saccsiv:

Tatal meu a murit singur in casa sa. Mai batran. Si vroia sa treaca suta si-si facuse un plan ce chestii sanatoase sa mai manance.

Cand l-a gasit sora mea, avea pe noptiera niste analize medicale luate cu cateva zile inaintea mortii: erau perfecte …

Ca sa iasa omul din starea asta de nebunie, e bine sa treaca des pe la cimitir:

Sf. Ioan Gura de Aur – Cugetarea la moarte

Iata si ce ne invata parintele Arsenie Papacioc, conform Moartea nu vine sa-i faci o cafea, vine sa te ia! de pe Credo:

Eu am fost la viata mea la mai multe capatai de morti, stiti ca am mai mult de 90 de ani. Tipetele lor, contactul cu alta lume, care se stia si care nu se credea, vederea pacatelor proprii, pacate care nu se puteau repara decat prin intoarcere inapoi. Iar inapoi nu se mai putea veni, pentru ca venise moartea sa-i ia… V-am mai spus, moartea nu vine sa-i faci o cafea, vine sa te ia. Moartea-i o realitate. Si toti muribunzii pe care i-am vazut, doreau sa mai traiasca macar o zi.

Dar sa stiti ca nu intr-o zi, intr-o clipa poti sa faci foarte mult. Repet, daca nu stii sa mori si sa inviezi in fiecare zi, daca nu-ti pui problema mare a vietii tale, nu realizezi nimic important in planul mantuirii. Moartea e o realitate, nu avem ce face. Raiul e o realitate, iadul – o alta realitate. Daca traim fara a ne intreba: „Ce-i cu mine fata de valorile acestea, fata de ceea ce va fi?” – e o mare greseala. Chiar un sfant parinte spunea asa: daca crezi ca exista Vesnicia si stai nepasator, meriti sa fii inchis in casa de nebuni.

Care este pretentia unui baiat nou insurat fata de sotia lui? „De ce nu te-ai gandit la mine toata ziua?”, nu? Asta este si atitudinea lui Dumnezeu fata de om tinand cont de faptul ca omul este creatia lui. „Eu v-am creat, v-am dat lumina ochilor, inima, glasuire, Eu va miluiesc, Eu va judec, Eu va fericesc, fara de Mine esti nimic, pot sa te iau in fiecare clipa”. E un adevar, e un adevar sigur. Dar daca tu esti nepasator si astepti prepelita aia din cer, sa stii ca nu faci bine.

Omul este o fiinta superioara, superioara intregii creatii. Cand a facut Dumnezeu Creatia a zis si s-a facut dintr-un cuvant. Pe om, insa, l-a cioplit, l-a facut dupa chipul si asemanarea Lui. Chip si asemanare, toata lumea stie, dar nu gandeste ce inseamna chip si asemanare. Putem fi dumnezei dupa har, superiori ingerilor. Ingerii au o misiune grozava, pe care o indeplinesc cu o foarte, foarte mare exactitate. Dar ca structura, ca finalitate, omul este superior ingerilor, omul conduce Universul, de asta S-a facut Iisus Hristos Fiul Omului, om desavarsit, cu scopul sa ne salveze, sa ne trezeasca.

Iisus ne-a adus mai mult decat ne-a pierdut Adam, ne-a adus putinta de a ne indumnezei dupa har; ne-a dat puterea de a ne lepada de pacat, de iertare a vrajmasilor, de a exista ca o entitate mai mare decat oricare alta. Toata creatia este minunata, dar anume omul a fost creat cu o mare iubire, iubire care nu stiu daca se poate spune prin cuvinte. Dumnezeu este altceva decat credem noi, este iubirea desavarsita. El ne-a creat doar pentru El nu si pentru altcineva sau altceva. El ne-a creat ca sa fim cu El in vecii vecilor.

 

Anunțuri

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rossa said, on Aprilie 15, 2016 at 1:41 pm

  nu e prost, e pacatos. si pacatul intuneca mintea si o impiedica sa se indrepte spre ceea ce ii este cu adevarat de folos.

  Apreciază

 2. titi said, on Aprilie 15, 2016 at 1:42 pm

  Moartea este cel mai sigur lucru din viata.

  Apreciază

 3. Iuliana said, on Aprilie 15, 2016 at 2:12 pm

  Ba da,omul e prost.Prostia e pacat-a se citi ce a spus sf.Nicolae Steinhardt:”Dumnezeu nu ne vrea prosti,ci buni,blanzi…..dar nu prosti.Eu am gasit multe rugaciuni adresate sfintilor,pt ixbavire de prostie.Deci,sa recunoastem smerit ca suferim de pacatul prostiei si sa ne apucam de rugat de izbavire de aceasta.Prostia se datoreaza lenei,mandriei,nepasarii….

  Apreciat de 3 persoane

 4. ionutignat111 said, on Aprilie 15, 2016 at 3:03 pm

  Fratilor cunosc si eu oameni care au ajuns la varsta de care pomeneste Mirela si care nu au nicio treaba cu lucruri de genul: „ce voi face eu in clipa mortii?” sau „Dumnezeu ce este?” Ei merg in continuare cu „te pui cu blondele” sau meciuri din cempionzlig sau „ce ierburi sa mai mananc sa fie sanatos?” desi oamenii din jurul lor din generatia lor se sting unul dupa altul etc…

  Apreciat de 2 persoane

 5. Paul said, on Aprilie 15, 2016 at 4:50 pm

  Viata este privilegiul suprem,cel mai frumos dar pe care ni l-a facut Dumnezeu.Altminteri,puteam fi orice forma materiala;puteam fi piatra de pe drum pe, care o calca toti in picioare.A dori sa traiesti pana in ultima clipa,inseamna respect si recunostinta pentru darul divin de care a avut parte fiecare dintre noi.

  Apreciază

  • saccsiv said, on Aprilie 15, 2016 at 4:56 pm

   Paul

   Nu inteleg ce vrei sa spui cand spui ca puteai fi un bolovan.

   Apreciat de 2 persoane

  • Mirela said, on Aprilie 15, 2016 at 5:47 pm

   Paul

   Cel mai frumos dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu nu cred că e această viaţă, ci viaţa veşnică, adică posibilitatea de a ne uni cu Hristos prin Sfânta Împărtăşanie şi de a fi cu El în Împărăţia Lui.
   Spui că „a dori sa traiesti pana in ultima clipa,inseamna respect si recunostinta pentru darul divin”. Cum se potriveşte afirmaţia ta cu vieţile sfinţilor mucenici, cu Constantin Brâncoveanu şi cu miile de creştini care s-au jertfit pentru Hristos?
   Ce înţelegi din cuvintele „Ce-i va folosi omului de va câştiga lumea întreagă, dacă sufletul său şi-l va pierde”?
   PS. Viziunea aia cu piatra călcată în picioare nu crezi că e panteistă? Din ortodoxie ai scos aşa idee, sau din tenebrele Asiei?

   Apreciat de 1 persoană

 6. tom beron said, on Aprilie 15, 2016 at 5:24 pm

  Este o melodie interesanta care in romaneste se traduce:’ toata lumea ar vrea sa mearga in rai dar nimeni nu(ar) vrea sa moara”
  ps: cu vreo 2 ani in urma mi-a murit un unchi, care a stat la pat vreo 23 ani, iar la cimitir cind am fost tata mi-a facut o „surpriza”: mi-a aratat doua morminte noi (unul linga altul) cu numele lui si al mamei mele ,cu cruci,cu numele lor scrise, gata sa primesca „viitori locatari”..offffffff..imi dau lacrimile cind va scriu acum…scuzeee

  Apreciază

 7. timiana said, on Aprilie 15, 2016 at 6:19 pm

  Uite ce mai face Paisie pe la Timisoara
  http://ziuadevest.ro/editorial/60610-catedrala-mitropolitana-spaime-tipete-paie-in-crize-nervoase

  Apreciază

  • saccsiv said, on Aprilie 15, 2016 at 6:57 pm

   timiana

   Dar de ce-i zici Paisie?

   Si ce mai exact a facut?

   Apreciază

   • Timiana said, on Aprilie 15, 2016 at 10:54 pm

    Ca nu are comportament de preasfintit. S-a certat cu lumea in catedrala. Si nu e prima data. Probabil e frustrat ca i-a luat Inaltul jucariile.

    Apreciază

   • saccsiv said, on Aprilie 16, 2016 at 12:01 am

    Timiana

    Eu cred ca articolul e din categoria asta:

    Preotul PANA din GIARMATA prigonit de mass-media?

    https://saccsiv.wordpress.com/2016/03/05/preotul-pana-din-giarmata-prigonit-de-mass-media/

    Apreciază

   • Claudiu said, on Aprilie 16, 2016 at 9:28 am

    Ce sa zica PS Paisie..in Duminica Sfintei Cruci, PS Paisie a slujit la Catedrala din Timisoara impreuna cu Arhim Zaharia de la Manastirea Essex din Anglia..in timp ce Pr Zaharia tinea predica, oamenii din catedrala susoteau, vorbeau, nu mai aveau rabdare, se grabeau (ei stiu unde) ..lumea care il cunoaste pe PS Paisie stie ce fel de slujbe face acesta, cu randuiala, asa cum ar trebui toti sa faca..dupa predica Pr Zaharia, a vb si PS Paisie…si ce le a zis „enoriasilor”..le a zis ca nu au nici macar un pic de respect pentru Pr Zaharia care a venit de la mii de km departare sa tina un cuvant de invatatura pt timisoreni, le a mai zis ca la Biserica nu se vine ca la piata, in Biserica nu se vorbeste, si ca daca nu le convine sa tina randuiala asta, sa nu vina, nu sunt obligati sa vina..Biserica nu e piata! Cam asta le a zis PS Paisie si vezi doamne, „enoriasii evlaviosi” s au suparat! Timiana probabil s a simtit si ea ofensata de cuvintele PS Paisie..lui Timiana ii propunem sa l asculte pe Sf Vasile Novikov..
    PS Paisie vrednic este! AXIOS AXIOS AXIOS!

    Apreciază

  • el said, on Aprilie 15, 2016 at 7:39 pm

   barfe si bale otravite ale unor pizmasi care-l urasc pe PS Paisie. tu cata minte ai in cap sa judeci de bune laturile astea de ziar de scandal si sa le mai si raspandesti aici? se scandalizeaza dracii desigur si spumega cand intalnesc un om care NU se supune lor. vai de capul lor de banateni. pastoritii lui corneanu…

   Apreciază

   • Timiana said, on Aprilie 15, 2016 at 10:59 pm

    De unde esti? N-ai vrea tu sa-l luati pe PS Paisie la voi? Nu ne-am supara deloc. Eu nu-l urasc dar nici nu sunt deosebit de fericita cu un astfel de episcop vicar. Ce scrie in ziar chiar asa s-a intamplat.
    Laudat sa fie Dumnezeu ca ni l-a randuit pe Inaltul Ioan.

    Apreciază

   • el said, on Aprilie 16, 2016 at 1:55 pm

    Timiana

    DA bucuros l-as lua, ca NU il meritati fatarnicelor.
    voua va place doar clerul APOSTAT care va graieste voua dulcegariile de care inseteaza sufletele voastre BOLAVE de patimi si de URA ,in dulcele glas al iubirsmului mieros si al tolerantei la SPRCACIUNILE si LEPADAREA voastra.
    mergi la Biserica in continuare , ca esti si tu pe Cale….. CEA LATA !

    stai linisitita farfzuza bicisnica ca IN CURAND veti avea doar clerul CAZUT pe care-l meritati sa mergeti fericiti dupa ei in iad, hoardele nebune ale lui anticrist care URASC CERTAREA preotilor vrednici si IUBESC PACATUL si APOSTAZIA.

    Apreciază

   • Erdbeben said, on Aprilie 16, 2016 at 2:51 pm

    Episcopul Paisie Lugojanul :AXIOS,AXIOS,AXIOS !

    Apreciază

   • marinela said, on Aprilie 16, 2016 at 7:54 pm

    Timiana
    Tare ne-am dori aici in diaspora un episcop de talia Ps Paisie,sa” dea de pamint”oleaca cu toti ereticii ecumenisti de pe aici, sa faca oleaca de ordine duhovniceasca printre oile capii pripasite in ograda bisericii noastre.Ar trebui sa-l sustineti , sa-l ascultati in tot,ce zice/ face ,ca e o piesa rara printre ierarhi,rar mai intilnesti marturisitori cu curaj in zilele noastre de talia lui.Ce ai vrea ,sa va mingiie pe crestet parinteste cind gresiti si sa va incurajeze in dauna voastra sufleteasca,nu?Spui ca e bine cu ips Ioan,dar din cite am inteles eu, el e ecumenist si nu cred sa ajute acea parte a Romaniei(Banatul),care nu prea e fruncea in ale ortodoxiei,dimpotriva,de aceea s-a trezit si acea ziarista isterica sa faca spume la gura ,improscindu-si veninul prin ziare,impotriva unui preot marturisitor-Ioan Pana-ca e o „mare traitoare ortodoxa „ca altii asemenea ei ,ce nu le convine sa-i trezeasca din dulcea lor traire ecumenista tihnita,care le-a fost insuflata de „mari ierarhi traitori ecumenisti”-alde Corneanu si altii,care mai sint, inca prin zona- lasindu-i fara nici o vlaga duhovniceasca ,transformindu-i in niste bicisnici guralivi,fara habar de cele Sfinte Canoane,dar tari in gura la mincat r…t degeaba.Iertare pt cuvintele mai dure,dar a fost mai puternic decit mine sentimentul de revolta impotriva acestei prigoniri a unor Bravi Prelati.AXIOX!!!

    Apreciază

   • marinela said, on Aprilie 16, 2016 at 7:56 pm

    Total de acord cu tine,frate @el,sa traiesti cit trebuiesti:)).Doamne ajuta si mintuire!

    Apreciază

   • el said, on Aprilie 17, 2016 at 1:12 pm

    marinela

    Amin , multumesc !
    asemenea si tie soro draga !
    Maica Domnului a te aibe in paza.

    Apreciază

 8. Mary said, on Aprilie 15, 2016 at 6:45 pm

  tom beron

  Pentru ca e atata violenta, si oculta, in lume, oamenii cand aud ca vorbesti de moarte zic ca ai ganduri violente, ca nu te impresioneaza ce se intampla in lume, ca sa nu mai zic ca nebunii zic ca ne omoara ca sa ajungem in rai ca suntem infideli. Dar ce se intampla in lume pe de-a-ntregul?
  Mai zice in melodie „everybody wants to yell the truth. But they’d also sell a lie”. „Toti oamenii vor sa strige adevarul, dar ar vinde o minciuna.”
  Ce poate fi mai rau si mai politically incorrect acum decat aceasta melodie?
  Pe urma sa zica ca melodia, cine a pus-o, a facut violenta in moduri ascunse, ca cine gandeste face, nu cine face ce face face de fapt. Si uite asa se ajunge iar la vanatoarea de vrajitoare si ne vanam noi unii pe altii in timp ce diavolul e la plaja si bea suc.

  Apreciază

 9. Raluca said, on Aprilie 16, 2016 at 7:55 am

  Toți oamenii se gândesc la moarte. E inevitabil.
  Fiecare își trăiește însă viața în funcție de ceea ce crede că există (sau nu) după moarte.
  Diavolul vrea să-i facă pe toți să creadă că nu există nici el, nici iadul și nici plată pentru păcat, deci nici Dumnezeu și rai. Și atunci totul este posibil și orice nelegiuire este cu putință, pentru că dincolo e ”doar” neantul.
  Sunt unii care totuși, la un moment dat își pun problema că poate după moarte nu-i chiar nimicul. Dar orgoliul îi face să nu accepte că au greșit . Cum, să fi trăit toată viața în înșelare amăgindu-și conștiința? Mândria de a recunoaște că ai greșit, imposibilitatea de a te spovedi unui alt om (!), de a recunoaște așadar că Dumnezeu există.
  Și ca o paranteză, am observat că recunoașterea faptului de a fi fost în înșelare poate fi de (cel puțin) două feluri: mândria de ați cere iertare în fața lui Dumnezeu la spovadă și nu numai, și mândria de ați cere iertare de la oamenii față de care ai greșit. Și am văzut creștini foarte evlavioși și dreptcredincioși, care se spovedesc conștiincios, după îndreptar, și care nu și-ar cere în ruptul capului iertare de la oamenii cărora le-au greșit. Cum să se umilească în halul ăsta? Și atunci, ce? Cum te poți pocăi de niște păcate pe care tu nu le consideri păcate? Ce fel de creștinism ortodox este ăsta? Ei, unul agiornat ad hoc și adaptat cu viclenie și fățărnicie după neputințele și sensibilitățile fiecăruia

  Apreciază

 10. […] Iata cateva comentarii postate la De ce omul e prost si nu se gandeste la moarte?: […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: