SACCSIV – blog ortodox

Video: CARMEN JIMENEZ HUERTAS la lansarea cartii ei „NU VENIM DIN LATINĂ” (în limba română) la Muzeul Național al Țăranului Român

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 15, 2016

Va amintiti?

VIDEO REMARCABIL: Limbile romanice sunt surori dar mama lor nu e latina. Erau acolo inainte de venirea romanilor. Un interviu cu cercetatoarea spaniola CARMEN JIMENEZ HUERTAS

   A venit in Romania:

Iata si ce putem citi la Cercetătoarea CARMEN JIMENEZ HUERTAS și-a lansat la Muzeul Național al Țăranului Român cartea „NU VENIM DIN LATINĂ” (în limba română), pe 16 ianuarie – Conferință, interviu de pe blogul fratelui Daniel Vla:

Preiau textul de sub film, de pe youtube:

Lingvista spaniolă Carme Jimenez Huertas le-a vorbit românilor, în 16 ianuarie 2016, despre faptul că limba română, alături de celelalte limbi romanice, nu este născută din latină și că romanizarea este doar o poveste pentru naivi.

Prezentă la București pentru a-și lansa cartea NU VENIM DIN LATINĂ, carte publicată în limba română de editura Geto Dacii, cercetătoarea spaniolă și-a prezentat argumentele în fața unei săli arhipline, cu care a fost în interacțiune aproape 5 ore.

În materialul video de mai jos puteți viziona o oră și jumătate din evenimentul care a avut loc la Muzeul Național al Țăranului Român – în special prezentarea făcută de Carme J. Huertas pentru români și un interviu pe care I l-am luat…

În esență, mesajul lingvistei spaniole este următorul: “Limbile romanice nu vin de nicăieri. Ele erau aici. Erau graiuri locale. (…) E clar că au o aceeași origine, o limbă mamă, care NU ESTE LATINA! Latina este o soră sau mai degrabă o verișoară a limbilor romanice”.

Cartea NU VENIM DIN LATINĂ poate fi achiziționată de aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/c…

În final, îi adresăm mulțumiri speciale doamnei Mihaela Alda din Spania, cea care a avut inițiativa traducerii acestei cărți și pe care a și realizat-o cu profesionalism!

De asemenea, le mulțumesc partenerilor noștri care au făcut posibilă organizarea și promovarea acestui eveniment. Lansarea cărții NU VENIM DIN LATINĂ a fost organizată de Asociația Geto Dacii, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Nașul Tv și PCNET-CATV.

Vizionare cu folos! Traducerea a fost asigurată de Anca Bărbulescu.

Daniel Roxin

http://daniel-roxin.ro/

Comentariu saccsiv:

   E bine sa-l ignorati pe Daniel Roxin deoarece vede chestiunea dacica prin ochelari new age, adica rataceste. Ca si altii:

Documentar: DACII – ADEVARURI TULBURATOARE (2012). Sunt românii urmasii Romei? Atentie insa si de unde ne informam despre chestiunea dacica

   Asta nu inseamna insa ca varianta oficiala ar fi cea corecta:

DOCHIA/DACIA si „LATINITATEA” românilor. Despre legatura GOTI – GETI

Parintele Dumitru Staniloae: DACII = PROTOLATINI. Aici s-a format latinitatea

 

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ioana said, on martie 15, 2016 at 12:57 pm

    O limbă foarte frumoasă, cu durere o spun… limba Sfinților Noștri dragi, pătimitori și smeriți….

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mustafa said, on martie 15, 2016 at 1:17 pm

    Priviti ce discutii au loc la Universitatea Harvard( chipurile, cea mai buna universitate din lume)
    „De ce ar trebui ca viata albilor sa aiba vreo valoare? Viata albilor nu are nici o valoare”
    „Nu exista nici un motiv etic pentru care albii ar merita sa traiasca, din acest motiv moartea albilor trebuie sa aiba loc”
    Sinuciderea afirmativa( a albilor) e un pas mic in directia cea buna

    Totusi acesti tineri de culoare sunt doar studentii.
    Sa nu uitam cine sunt profesorii de la Harvard care ii invata asa ceva( Noel Ignatiev):

    De ce ar trebui sa vorbim despre asta?
    Pentru ca asa a inceput si comunismul, asa a inceput si miscarea pentru legalizarea casatoriilor intre homosexuali, asa au inceput multe lucruri, iar daca nu vor fi opriti peste 20-30 de ani vor trece si la fapte. Totul a inceput de la un grup mic de indivizi cu niste idei care initial au fost considerate nebunesti iar cateva decenii mai tarziu au devin „normalitate”.
    Mi se pare deja strigator la cer faptul ca se intampla la Harvard…. La cea mai buna Universitate, unde toti tinerii si-ar dori sa studieze. Acolo sunt acceptate si incurajate asemenea idei.

    Apreciază

    • Mary said, on martie 15, 2016 at 4:33 pm

      Pai dovada, ca nu este de fapt „cea mai buna universitate”. Si nu este socant ca fac asta acolo.
      Noi vrem pe toate – si recunoastere lumeasca (diplome valoroase, titluri academice, bani, stiinta, cunoastere) si mantuire.
      Harvard e doar o univesitate, un praf in ochi. Un bob de mazare si daca este otravitor, daca ramane pe piedestal, va face in continuare rau.
      Mai rau nu este ca si Harvard face asta dar ca ramane pe pediestalul multora din vina lumii si pentru ca noi permitem. Dar nu e surprinzator. Nu e surprinzator deloc. Tot cu stiinta se ocupa si anume „heruvim” care a ajuns ceva mai jos in cele din urma.
      Partea buna este ca Harvard e scumpa. Asa ca se pot pierde doar cei cu relatii suficient de oculte sa le plateasca bursele si cei care vor sa plateasca pentru asa ceva. Marea majoritate nici nu ajung acolo.
      Noi sa ne invatam copiii sa nu viseze sa ajunga acolo, ca nu este un ideal sa te cobori atat de jos doar pentru ca este trending.
      Orice tanar ateu antrenat in sedintele de „gandire alternativa” va rade daca vede videoclipul si va spune ca este intentionat ales subiectul socant si gresit ca sa invete sa argumenteze (aka numai prostii se agata se semnificatia ideii nu de argumentatie). Sa argumenteze ce? Raul….
      In educatia americana argumentatul de dragul argumentatului este traditie deja. Ei fac ore de oratorie de mici, subiectul de demonstrat este irelevant, doar sa poti face argumentatia logic si orice rasucire de idei, cu cat mai ciudata si suprinzatoare este aplaudata si apreciata. Asa se facea si prin scolile de filosofie pagana, si pe urma din nou cu ravna in Renastere si Iluminism.
      Un rau vechi care si-a facut o casa buna unde a fost primit.

      Apreciază

  3. georgegr said, on martie 15, 2016 at 3:17 pm

    Varianta extinsa a video-ului cu Carme Jiménez Huertas de la primul articol:

    Apreciază

  4. Radu said, on martie 15, 2016 at 3:41 pm

    Curios ce sa zic…
    Daca nu din latina atunci de unde?
    Cred ca am sa cumpar cartea sa vad si eu cam ce scrie pe acolo…

    Oricum a starnit reactii cand a fost atunci la Bucuresti.

    Aflam prea tarziu a trecut mult dupa 16 ianuarie pana acum 2 luni.
    Alt lucru care este bagat sub pres de mass media corupta si aservita strainilor.

    Apreciază

  5. Ionut said, on martie 15, 2016 at 3:56 pm

    Off-topic:

    Bill Gates vrea sa dea din nou lovitura. Unde? Tocmai in Uganda, tara cunoscuta pentru anumite antipatii. Sa fie o simpla coincidenta?

    http://m.evz.ro/controversatul-expriment-din-iowa-mananci-trei-banane-si-primeste-900-de-dolari-de-ce-mii-de-oameni-sunt-terifiati-de-acest-studiu.html

    Apreciază

  6. Radu Humor said, on martie 15, 2016 at 4:30 pm

    Decizia șocantă a Uniunii Europene! Din martie nu mai putem să ne botezăm copiii!

    Sfânta taină a botezului va fi în ilegalitate începând cu data de 1 martie, acest lucru fiind hotărât de Curtea Europeana a Drepturilor Omului!

    Decizia CEDO va fi aplicabilă din martie 2016 și a fost citată și de presa din Bulgaria. Judecătorii europeni consideră că botezul creștinesc pentru un copil care nu își poate exprima voința, în contextul multiculturalismului, îi încalcă acestuia dreptul fundamental de a alege!

    ”Botezul copiilor încalcă articolul 16 din Convenția Europeană, coroborat cu articolul 22: copiii, de fapt, nu au fost încă în măsură să înțeleagă și să își exercite voința lor liberă, și, de fapt ei nu se află într-o poziție de a accepta o credință, deoarece nu sunt conștienți de ea. Botezul este un act care ar trebui să fie ales în mod conștient și nu poate fi impus de sus de o organizație religioasă (în acest caz creștinismul), mai ales într-un moment ca acesta, când Europa se află într-un amestec veritabil de rase, culturi și religii.
    Practica acestui sacrament este contrar interesului superior al copilului, în conformitate cu prevederile art. 3 din Convenția cu privire la drepturile copilului, ratificată la 25 mai 1992. Această lege garantează libertatea personală.”

    Na! Mai vreți UE?!!!

    Apreciat de 1 persoană

    • Apa trece, pietrele raman said, on martie 15, 2016 at 6:56 pm

      Se leaga lucrurile. Daca e lege, inseamna ca putem fi pedepsiti in caz de nesupunere! Iar monitorizarea prin cipuri este necesara pentru a se sti daca respectam legea sau nu!

      Sa tot fii copil!!! Ai ,,dreptul” sa fii abuzat sexual de catre pedofili, in schimb UE te fereste de Botez, copile!!!

      Apreciază

    • gheorghi said, on martie 15, 2016 at 9:31 pm

      .. de parca spalatul (la fund…), schimbatul, leganatul… sint actiuni pentru care copilul isi declara optiunea?
      Si apoi. aceasta CURTE nu are magistrati/preoti care sa declare credinta in Umnezeu ci sint slujitori ai lui Ba’al, Belzebuth.
      Pana cand se va implini voia zeitei pagane si criminale Justitia si va incepe sa se faca DREPTATE?
      Ca nu sint acelasi lucru; nu-i totuna sa te inchini Lui Iisus Hristos cu a te inchina Diavolului.
      Ati vazut vreun judecator sa puna mana pe Biblie si dupa exprimarea „angajamentului” – ca nu sint juraminte reale… sa spuna – „Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”???
      Justitia este „motivarea” aplicarii fortei impotriva individului, mai degraba decat corectarea unor dezechilibre relationale sau repararii unor „defectiuni” materiale, financiare, etc.

      Apreciază

    • intelepciuneasfintilor said, on martie 15, 2016 at 11:29 pm

      Radu Humor, poti sa ne arati te rog sursa acestei stiri?
      Este una de incredere?

      in 2014 in presa italiana circula acelasi gen de stire, care s-a dovedit un fals.
      Eu nu gasesc nimic oficial care sa ateste stirea ca fiind veridica, ci numai site-uri mai mult sau mai putin „obscure”.

      Apreciază

    • Ionut said, on martie 16, 2016 at 11:22 am

      Se pare ca e doar o gluma (sinistra) vehiculata de site-uri de parodii si altele asemenea.

      Apreciază

  7. Apa trece, pietrele raman said, on martie 15, 2016 at 7:03 pm

    Mi se pare documentata expunerea prezentata privind limba latina. Influenta catolicismului s-a facut simtita si in sfera lingvisticii.

    Apreciază

  8. Patricia said, on martie 15, 2016 at 9:29 pm

    Nu stiu dece sa mai dat aceasta lege,deoarece in Occident se practica acest soi de botez la maturitate .Doar Ortodoxii si catolicii ce mai boteza copii mici in rest sectele doar la maturitate,iar unii copii nici nu vor sa se mai boteze si mor nebotezati

    Apreciază

    • Apa trece, pietrele raman said, on martie 16, 2016 at 9:37 am

      Prin aceasta lege, se loveste in primul rand in noi, ortodocsii, caci noi botezam copiii de mici. In caz ca mor de mici, copuii se mântuiesc, neavand pacate.

      Apreciază

  9. intelepciuneasfintilor said, on martie 15, 2016 at 11:39 pm

    Foarte intersanta prezentarea doamnei Carme Huertas.
    Cumva imi vine in minte un paralelism intre negarea latinitatii ca origine a popoarelor romanice, sustinuta in conferinta, si negarea evolutionismului ca origine a omului. Atat cei ce sustin originea latina cat si cei ce sustin evolutionismul par sa aiba trasaturi comune.

    Apreciază

  10. intelepciuneasfintilor said, on martie 16, 2016 at 2:04 am

    7 cuvinte a rostit Mântuitorul nostru de pe cruce, 7 cuvinte a propovăduit Părintele Gheorghe Calciu purtând crucea lui Hristos.

    Pe 8 Martie 1978, acum 38 de ani, in săptămâna de dinaintea Postului Mare, Părintele Gheorghe Calciu rostea Primul cuvânt către tineri. Miercuri, la ora nouă și douăzeci, în cadrul rugăciunii de seară, în biserica Radu-Vodă, paraclis al Seminarului Teologic.

    Cuvintele Părintelui Gheorghe Calciu rostite acum 38 de ani in fața a sute de studenti privati de libertate, privati de Cuvântul lui Dumnezeu, privați de Bisercă, sunt atât de actuale si pentru tinerii zilelor noastre care se cred liberi, dar care sunt robi, robi ai păcatului, robi ai lumii stricăcioase, robi ai trupului.

    În amintirea acestui act de mărturisire a credinței din timpul stăpânirii comunist-atee, redau mai jos predica părintelui pentru a ne fi călăuză in acest Post al Sfintelor Paști, călăuză pe drumul urcușului duhovnicesc, pe drumul crucii, pe drumul chemării, pe drumul spre înviere:

    https://intelepciuneasfintilor.wordpress.com/2016/03/16/7-cuvinte-primul-cuvant-catre-tineri-chemare/

    Apreciază

  11. bisericasfantulspiridon.wordpress.com said, on martie 16, 2016 at 5:10 am

    off topic despre oprirea exploitării sexuale comerciale a copiilor din kenya – pe scurt în acest email pe care îl redau aici am primit link-ul şi cererea de a semna petiţia cu nume prenume, email, oraş, ţară

    după care mi-a trimis pe mail şi rugămintea de a răspândi (iniţial email primit de la Eugenia Alfonso)

    Dear Valentin,

    Thank you for calling on the Kenyan government to take real action in the fight to end the commercial sexual exploitation of children.

    As tourists descend on Kenya during the busy summer season, it’s vital that as many of us as possible speak out to protect these children from travelling sex offenders.

    Please can you take a moment to ask your friends to take action too, by sharing the email below?

    Thank you,

    The Walk Free team
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    Dear Friend,

    I was shocked to learn that many vulnerable children are being forced into the commercial sex industry as a means of survival along the coasts of Kenya. It’s a form of modern slavery and it has to stop.

    One way we can help is by calling on the Kenyan Minister of Tourism to take urgent steps to better regulate the tourism sector to help protect Kenyan children from sexual abuse.

    Will you join me in signing this petition and speaking out against the commercial sexual exploitation of Kenya’s children?

    http://www.walkfree.org/help-end-sexual-exploitation-of-children-in-kenya/?utm_source=taf&utm_medium=email&utm_campaign=help-end-sexual-exploitation-of-children-in-kenya

    Thank you,

    Valentin

    p.s. sunt tot eu valentindortodox

    Apreciază

  12. geo said, on martie 16, 2016 at 8:54 am

    Introducerea cardului de sănătate a scos la lumină o serie de fraude din sistemul medical românesc. Astfel, nu s-au mai decontat anul trecut consultații, analize sau medicamente pentru aproape 1,5 milioane de români care apăreau în 2014 ca beneficiari de servicii medicale. Economia la bugetul de stat este de mai multe sute de milioane de euro.

    Deși este obligatoriu doar de la 1 septembrie 2015, cardul de sănătate deja vine cu economii substanțiale la bugetul de stat.

    Conform datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în 2015 au beneficiat de servicii medicale puțin peste 10,1 milioane de persoane, în timp ce în 2014 numărul CNP-urilor unice pentru care s-au decontat consultații, analize sau medicamente a fost de 11,6 milioane. Scăderea spectaculoasă a numărului beneficiarilor de la un an la altul, de exact 1.491.758 de persoane, reprezintă o economie substanțială la bugetul asigurărilor de sănătate. Totuși, suma exactă este foarte complicat de stabilit, existând cel puțin două variante de calcul.

    Varianta CNAS: cardul a salvat anul trecut 106,7 milioane euro

    Vasile Ciurchea, președintele CNAS, pleacă în acest demers de la stabilirea unui cost mediu pe CNP unic. Astfel, bugetul anual al instituției este împărțit la numărul românilor care au beneficat de servicii medicale. Pentru 2014, pentru fiecare român suma cheltuită a fost de 1.751 de lei, în timp ce anul trecut suma a crescut la 2.069 de lei. Ca să vadă suma economisită, CNAS a făcut diferența dintre banii cheltuiți în medie în 2015 față de 2014 și a înmulțit-o cu numărul CNP-urilor. Astfel, rezultatul este de 474,37 milioane de lei, adică 106,7 milioane euro.

    Un alt calcul are la bază, până la un punct, aceeași metodologie folosită de CNAS, adică se pleacă de la stabilirea costului mediu pentru fiecare român care a beneficiat de servicii medicale. Diferența este că se alege un alt scenariu. Dacă numărul de CNP-uri unice pentru care se suportau servicii medicale și medicamente rămânea în anul 2015 la fel ca și în 2014, adică 11,6 milioane de persoane, având în vedere bugetul de 20,9 miliarde de lei, costul mediu pentru fiecare român ar fi fost de 1.803 lei. Cum prin utilizarea cardului numărul de CNP-uri unice a scăzut cu 1.491.758, economia ar fi de 2,689 miliarde de lei (1.491.758 CNP-uri x 1.803 lei cost mediu), adică aproximativ 600 de milioane de euro.

    Ce se ascunde în spatele cifrelor

    De la început, trebuie spus că utilizarea cardului de sănătate a început la data de 1 mai 2015 și a fost obligatorie abia la 1 septembrie 2015. Astfel, în mod real, economia pe care o aduce cardul de sănătate poate fi considerată de două ori mai mare decât sumele calculate în cele două scenarii prezentate – 4 luni cardul nu a funcționat, 4 luni sistemul a mers în paralel, iar ultimele 4 luni toate serviciile s-au efectuat exclusiv pe baza cardului. În varianta calculată de CNAS putem vorbi de economii anuale de aproximativ 214 milioane de euro, în timp ce în cazul variantei optimiste putem vorbi de o economie anuală incredibilă, de 1,2 miliarde de euro (17% din bugetul total alocat Sănătății în 2016). Pe de altă parte, este forțat să ne gândim că din sistemul medical s-au eliminat fraudele, iar alte date pot chiar să pună sub semnul întrebării calculele de mai sus. Astfel, cu toate că pentru 1.491.758 de români nu s-au mai decontat consultații, analize sau medicamente, în 2015 numărul serviciilor medicale și al medicamentelor acordate și eliberate a scăzut cu numai 1.137.008 față de 2014. Astfel, chiar dacă astăzi este mai complicat să fie fraudat sistemul de sănătate, soluții se găsesc. Chiar și Casa Națională de Sănătate recunoște că au fost identificați medici care au păstrat cardurile pacienților și care au validat servicii medicale care nu au fost efectuate. Totuși, în foarte puține cazuri s-a luat măsura desfacerii contractului. Explicații sunt cel puțin două: CNAS are atribuiții limitate de control, iar apoi, la ce deficit de medici există în România, o intensificare a activității de control ar putea provoca serioase probleme în sistemul medical. Astfel, mai ales în mediul rural, încetarea contractului cu un medic poate avea ca rezultat privarea asiguraților de serviciile de sănătate la care au dreptul. Pe de altă parte, și păstrarea cardului de către medici până când sistemul online devine funcțional, chiar dacă nu este legală, își are explicația. Aici nu este neapărat vorba de fraudă, cât de verificări necesare doctorilor pentru a se convinge că serviciile efectuate nu li se impută. „Dacă nu funcționează cardul online, medicii nu pot ști în timp real dacă pacienții nu figurează internați în alt spital (CNAS nu decontează două servicii medicale efectuate concomitent la furnizori diferiți de servicii medicale), dacă nu au primit medicamente din alte părți. Serviciile efectuate astfel sunt ulterior invalidate și imputate, chiar dacă nu s-a creat niciun prejudiciu material. În plus, cardurile nu pot fi activate, iar sistemul nu îți poate spune în timp real dacă acel card este valid, invalid, blocat sau defect“, susține doctorul Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

    Un card bun care funcționează prost

    De altfel, în ultimul an, medicii de familie au acuzat de nenumărate ori modul în care funcționează cardul de sănătate. Plecat de la o idee fericită, proiectul s-a dovedit greu de implementat: a durat foarte mult și este plin de erori. Printr-o hotărâre de Guvern din 2010 s-a aprobat modalitatea de realizare a sistemului național al cardurilor de asigurări de sănătate. Astfel, până la finalul anului trebuiau concepute infrastructura IT şi aplicaţiile software. S-a reușit să se stabilească câștigătorul licitației pentru furnizarea soluției IT doar în 2012, contractul cu o valoare de 108,7 milioane de lei (aproximativ 25 milioane de dolari) ajungând la consorţiul HP Romania și Novensys Corporation, care a apelat la un subcontractant, Siveco. Deși ar fi trebuit implementat în urmă cu cel puțin trei ani, abia anul trecut cardul de sănătate a devenit funcțional. Totuși numeroasele blocaje ale sistemului dovedesc că mai multe lucruri s-au făcut foarte prost. Mai mult, contractul de mentenanță cu HP România a expirat, acesta fiind valabil până la sfârșitul lui 2015, de partea informatică a sistemului ocupându-se acum doar angajații CNAS. Colegiul Medicilor din România arată, într-o adresă trimisă revistei Capital, că problemele cardului sunt cunoscute în sistemul de sănătate: „În ceea ce privește utilizarea cardului de sănătate, asociațiile patronale și sindicale ale medicilor de familie au semnalat unele dificultăți de natură tehnică. De asemenea, au semnalat că activitățile administrative asociate cardului consumă o parte din timpul alocat pacientului.“ Pe de altă parte, Colegiul Medicilor susține proiectul cardului de sănătate. „Cardul de sănătate, componentă a SIUI, face parte dintre mecanismele moderne de gestionare și control ale cheltuielilor publice din Sănătate. Medicii, alături de pacienți, doresc ca resursele disponibile să fie folosite cât mai eficient. Ca urmare, ei susțin măsurile ce pot aduce transparență și corectitudine în administrarea sistemului“, punctează reprezentanții Colegiului Medicilor.

    În loc de concluzie

    Este deja dovedit că datorită cardului de sănătate în sistemul medical s-au economisit sume importante de bani. Totuși, banii puteau fi mult mai mulți, iar problemele acuzate de medici ar fi putut să dispară, dacă implementarea sistemului cardului de sănătate s-ar fi făcut corect. O licitație „cu cântec“, soluții informatice controlate superficial sau chiar deloc și o întârziere de câțiva ani sunt elementele care ne împiedică astăzi să afirmăm că proiectul cardului de sănătate este unul reușit. Dacă s-ar fi ales alte variante, cum ar fi folosirea cărții de identitate care să conțină cip-ul cardului de sănătate, o parte din problemele actuale ar fi dispărut. Astfel, oamenii nu și-ar fi lăsat buletinele pentru ca unii medici să deconteze servicii medicale neefectuate. Pe de altă parte, dacă soluțiile informatice ar fi fost „fără cusur“, nervii medicilor și ai pacienților nu ar mai fi fost întinși la maximum și nu s-ar mai fi căutat „portițe“ să se ocolească sistemul.

    Efectul cardului de sănătate

    Număr de CNP-uri unice care au benefi­ciat de servicii medicale și medicamente
    2014 11.600.988
    2015 10.109.230
    Diferența -1.491.758
    Numărul serviciilor medicale și
    medicamente acordate și eliberate
    2014 190.345.460
    2015 189.208.452
    Diferența -1.137.008
    Cost mediu/CNP unic
    2014 1.751 lei
    2015 2.069 lei
    Diferența – 318 lei

    http://www.capital.ro/economii-de-sute-de-milioane-de-euro-in-contul-cardului-de-sanatate.html

    Apreciază

    • Ionut said, on martie 16, 2016 at 11:25 am

      Eu cred ca ar face economii mult mai mari daca ar interzice fumatul si daca ar interzice vanzarea sucurilor sintetice si a alimentelor cu chimicale.

      Apreciază

  13. Raluca said, on martie 16, 2016 at 9:57 am

    Foarte interesant studiul. Ridică un colț al existenței popoarelor Europei despre care cei ce croiesc istoria lumii (după a lor măsură) nu vor să se știe. Nimic dacă este posibil. Dacă am săpa mai adânc poate am găsi despre strămoșii noștri informații care ar deranja socotelile multora. Nu întâmplător suntem „latini” și ortodocși în același timp. Caz unic în lume.
    Mai trist este că dna Carmen Jimenez Huertas se ocupă și de alte studii, și anume numerologice, în care amestecă noțiuni de numerologie babilonană, Kabalistică și extrem orientală (printre care și referiri la chacre, reîncarnare, etc., etc.).
    Altfel bine venit acest studiu. Important este cum îl vor dezvolta pe mai departe lingviștii și antropologii români, sau români + iberici + francezi … Material există, slavă Domnului. Nu știu însă și cât interes există. Ați văzut că publicul prezent la lansarea cărții dnei Huertas era format în majoritate de oameni trecuți de mult de prima și chiar de a doua tinerețe? Se pare că tinerii români nu mai sunt interesați de viața lor, de țara lor, nu mai sunt prezenți nici măcar în viața lor.

    Apreciază

  14. Ionut said, on martie 16, 2016 at 11:32 am

    Off-topic:

    Unii mai au curajul sa spuna adevarul. Stiam ca „sistemul” e putred, dar nu ma gandeam ca e intr-un asemenea grad:

    http://m.evz.ro/un-judecator-care-isi-cauta-dreptatea-in-instanta-a-avut-un-soc-cand-a-aflat-ce-se-intampla-dincolo-de-bara.html
    http://m.evz.ro/darren-white-confi-rma-lupta-impotriva-coruptiei-nu-e-altceva-decit-o-rafuiala-intre-clanurile-politico-mafiote-din-romania-de-azi-romania-lui-cristoiu.html

    Fragment din primul articol:

    ” În toată această perioada în presă locală dar şi cea centrală au apărut fragmente din dosarul penal la care noi nu aveam acces.

    Cumpărăm ziare să citesc ce acuzaţii şi probe are DNA împotriva mea.

    Când v-am scris în anul 2014, am scris şi presei, mai multor televiziuni, celor mai reprezentative ziare centrale. În afară de site-ul luju.ro, nimeni nu a publicat nimic.

    Niciun jurnalist din România nu a avut curiozitatea, profesionalismul de a asculta măcar şi ce avem noi de spus. Crezusem până atunci că jurnalismul este despre a pune întrebări, a găsi răspunsuri, a caută adevărul, a informa corect. Am constatat însă că jurnalismul nostru este despre a da copy-paste la ce li se serveşte din dosare şi la a-şi da cu părerea despre tot, prea puţin despre a caută adevărul, a face anchete jurnalistice şi a prezenţa lucrurile echidistant.

    A fost o experienţă tristă să realizez că, mai ales pentru cei din presă care scriu despre justiţie, demnitatea omului nu are valoare, nu contează. Comunicatele DNA şi scurgerile din dosare devin pentru aceştia adevăr absolut.

    În ochii presei devii nu doar inculpat, ci eşti suspendat din calitatea de cetăţean şi de om, nu mai ai nici un drept, devii un paria a cărui voce este ori ignorată ori luată în derâdere.

    Eşti nu doar acuzat penal, ci diabolizat şi executat sumar, în public, fără proces, în aplauzele mulţimii însetate de „sânge de corupt”.

    Am scris şi la ambasade. Citisem de-a lungul timpului în presă despre lecţiile de „stat de drept” pe care diplomaţii străini în tranzit prin România ni le dădeau, despre cum ne spuneau că trebuie să funcţioneze justiţia, cum să se judece dosarele, cum să se lupte cu corupţia. Mi-am zis că oamenii aceia ştiu ce vorbesc, că la ei e altfel decât la noi, că înţeleg ce înseamnă respectarea drepturilor procedurale şi anchete profesioniste. Din păcate, şi ei că ai noştri: teoria că teoria (sau sloganele că sloganele), dar practica îi omoară.

    Cert este că în afară de Ambasada Olandei, care mi-a confirmat amabil că a primit memoriul meu şi îmi urează să îmi rezolv problemele judiciare, nu am primit nici un răspuns de la nimeni. „

    Apreciază

    • intelepciuneasfintilor said, on martie 16, 2016 at 4:30 pm

      Nu-mi vine sa cred ca exista asa ceva in tara noastra!

      Blogul oficial al Partidului Comunist din Romania (PCdR)
      https://pentrucomunism.wordpress.com/

      O tara chinuita de doctrina comunist-atee scoate fii ce aduc elogii doctrinei comuniste.

      Doamne miluieste!

      ”Partidul Comunist din Romania (PCdR) este un partid politic care pune pe primul plan binele celor multi, care vrea sa elibereze poporul roman din toate formele de sclavie care exista la ora actuala: sclavia muncitorului in fata patronului, din care decurg toate celelalte, sclavia poporului roman in fata corporatiilor straine din Vest si din Est care ne fura resursele, isi bat joc de munca noastra si ne distrug mediul, sclavia religioasa care de 25 de ani ne impiedica sa mergem inainte, sclavia patriarhala a femeii in fata barbatului precum si sclavia reprezentata de ramasitele rasismului, care apasa inca greu asupra marii majoritati a romilor. PCdR are ca ideologie comunismul stiintific, marxismul in forma sa cea mai avansata si anume marxism-leninism-maoismul. Marxismul este singura ideologie care poate salva Romania si lumea intreaga din toate aceste sclavii pentru ca marxismul este Stiinta, este o busola care, folosita cum trebuie, nu da gres niciodata, este cea mai mare sursa de Lumina si de Putere pe care a inventat-o vreodata Omenirea in istoria ei. Nici lumina a o suta de Sori nu poate ajuta Omenirea sa lupte cu dusmanii ei asa cum o face lumina marxismului.

      Partidul Comunist din Romania (PCdR) are ca ideal comunismul deplin, o lume in care nu vor mai exista saracie, exploatare, somaj, foamete, criminalitate si razboaie, o lume care, in comparatie cu ce avem acum, reprezinta raiul pe Pamant, adica cel mai adevarat rai cu putinta, de o suta de ori mai adevarat decat raiul religios. Noi inainte de 1989 nu ajunsesem inca in comunismul deplin, ci traiam doar in prima faza a comunismului, numita si socialism. Chiar daca mai erau si atunci lipsuri, ele nici nu se compara cu starea de saracie si inapoiere din Romania de dinainte de socialism sau cu starea de saracie si robie in fata corporatiilor straine din Romania de acum.

      …poporul este Dumnezeul nostru iar noi suntem servitorii lui, altfel nu vom merita in veci numele de comunisti.”

      Apreciază

  15. mihai popescu said, on martie 16, 2016 at 1:02 pm

    Aberatii. Dacopatia asta este o boala grava. Toti neica nimeni astia, toti neaveniti isi dau cu parerea, mos teaca, chelnari si alti figuranti. Sa va intre bine in cap. Limba romana ca si limbile zise romanice sunt produsul limbii latine. restul sunt niste fabulatii de baba proasta. Stiti cum se zici nu te ridica cizmare mai sus de calapodul tau. Partea buna e ca prostiile astea nu au acces in educatia de mase

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 16, 2016 at 2:22 pm

      mihai popescu

      Mai varza, de abia cand te vei ridica tu la nivelul tocului unora ca Dumitru Staniloae sau Mihai Silviu Chirila vei realiza ce prostie de comentariu ai scris.

      Apreciază

      • George said, on martie 16, 2016 at 6:06 pm

        Domnule Saccsiv,Limba Romana si celelalte limbi Romanice sunt descendente din Latina,chiar daca vrei sa crezi asta sau nu.Si sunt foarte multe argumente.De exemplu Cruce-Crux;Rusalii-Rosalia;Florii-Florilia;Inger-Angelus;Pamant-Pavimentum;Turn-Turis;Templu-Templum;Biserica-Basilica;Zilele saptamanii;Lunile anului;Duce-Dux;Rege-Rex;Imparat-Imperator;Nume(Iulian,Cezar,Sabin,Iuliana,Iulia,Maxim,Cecilia,Cezianu,Valeriu,Valeria,Traian,Valentin,Valentina,etc),Nume de Sfinti(Cvintilian,Maxim,Artemon,Valentin,Adrian,Constantin,Elena,etc),si multe altele.In legatura cu ce a spus Parintele Staniloaie ca Dacii-Proto-Latini,pot sa spun ca are dreptate,pentru ca Proto-Italicii(triburi Indo-Europene),adica stramosii popoarelor Italice au locuit la inceput pe teritoriul fostei Iugoslavii,adica pe un teritoriu al etnogenezei Romanesti.

        Apreciază

      • Ionut said, on martie 17, 2016 at 2:06 pm

        George si Mihai Popescu

        Nu am studii de specialitate, am invatat la scoala despre latinitatea limbii romane, dar pot sa accept si o alta parere daca e bine fundamentata.
        Autoarea la care se refera articolul chiar are studii de lingvistica, si nu e singura din mediul academic care face astfel de afirmatii.
        Am auzit intamplator cuvantul „dusman” la un film turcesc. Am auzit apoi acelasi cuvant la un film indian.
        Daca ne uitam pe internet la etimologie scrie ca provine din limba turca, limba care l-a preluat din persana, limba persana fiind o limba indo-europeana.
        Cu alte cuvinte, majoritatea limbilor europene si limba vorbita de indieni au o radacina comuna. Deci lucrurile sunt mai complexe decat par.
        Si mi se pare foarte improbabil ca limba vorbita de daci sa fi fost complet „eradicata”. Asta ar fi insemnat ca poporul dac sa fi fost complet exterminat, ceea ce iar mi se pare improbabil. Aceste lucruri ne pot duce la concluzia ca limba vorbita de daci si limba latina ar fi putut avea multe elemente comune INAINTE de invadarea Daciei de catre Imperiul Roman. Dar repet, asta e o parere de nespecialist.

        Dacii nu trebuie idealizati, dar anumite lucruri chiar merita sa fie luate in seama, de exemplu abtinerea de la vin instituita de Burebista (si e vorba de vin curat, nu de solutii de alcool sintetic cu coloranti si arome) si de alianta cu Pompei impotriva lui Cezar („americanii” antichitatii).

        In ceea ce priveste „educatia de mase”, mai sunt si alte lucruri (bine documentate) care nu au loc – de pilda scheletele de uriasi de la Rosia Montana si din alte locuri (trecute sub tacere de securitate si confiscate de sovietici).

        Apreciază

      • George said, on martie 19, 2016 at 3:49 am

        Un raspuns pentru Ionut in calitate de nespecialist.Limba Traca(pentru ca nu trebuie sa vorbim despre Daci,ci despre Traci,Dacii fiind o ramura a Tracilor)nu a disparut odata cu cucerirea Romana,aceasta Limba Indo-europeana(adica Traca) fiind vorbita pana prin secolul al 7-lea,deci in anul 1000,Traca era disparuta de vreo trei secole,iar elementele comune dintre Traca si Latina,se datoreaza faptului ca ambele sunt Limbi Indo-europene.Tracii trebuie respectati si tratati ca atare,pentru ca sunt,impreuna cu Romanii,stramosii nostri.Nu trebuie sa dam in Dacopatie ca unii.

        Apreciază

  16. Mary said, on martie 16, 2016 at 2:50 pm

    Off topic:

    Am gasit in sfarsit o reteta pentru a face vegeta (legume uscate) de casa fara potentiatorii de gust din delikat, knorr, etc. Mai exista si aparatele de dishadratat legume dar sunt foarte scumpe.

    http://www.lauraadamache.ro/2010/02/vegeta-de-casa.html#_
    In loc de ceapa (pe care oricum o folosim in retete) putem deshidrata praz.

    On topic:
    Nu stiu de ce se supara toata lumea pe ideea ca exista limbi paralele inrudite. De ce trebuie sa fie totul simplificat, redus, taiat si pus intr-o cutiuta mica? Dar pe de alta parte sloganul este „unitate in diversitate” (UE) etc. Personal am fost mult mai curioasa cine erau etruscii decat mi s-a prezentat in istorie (conform teoriei „evo” ca latinii au castigat si etruscii au disparut). Aceeasi istorie aglutizanta care da limbii latine o pozitie superioara, explica si „disparitia estrucilor” prin faptul ca „latinii i-au omorat si i-au asimilat” (ca erau mai puternici etc).
    Ca sa nu mai vorbesc de lumea post-moderna in care „latino/a” se refera de fapt la nativi americani amestecati cu spanioli si portughezi (America de Sud) dintr-un motiv greu de inteles. La fel grupul de „latini” este portretizat intr-un fel anume – femeile imbracate ca niste tarfe (scuze, nu zic ca mexicancele spre exemplu sunt tarfe dar cam asa e prezentata imaginea trendy) cu accese de revelatie religioasa isterica (sau bigote), barbatii gelosi si violenti de obicei mafioti. Mai nou datorita Fridei Kahlo si altor celebritati, „latino” sunt si bisexuali (homosexuali/lesbiene dar nu numai; deschisi la orice dar asa ca niste animale nu cool si rafinat cum zice eticheta sunt spre exemplu francezii). Eu zic ca e in interesul tuturor culturilor care se simt inruditi cu latinii, inclusiv si al latinilor, si al Romei, sa descifreze adevarul istoric despre aceasta inrudire lingvistica si sa dilueze tiparele „culturale” prin care „latino” este vanduta ca produs de marketing.

    Apreciază

  17. Radu Humor said, on martie 16, 2016 at 3:39 pm

    Celor care nu cred în chestia cu interzicerea botezului, le răspund că am găsit ştirea ca foarte probabilă, analizată în contextul prigoanei dezlănţuite asupra creştinismului în general şi a ortodoxiei, în special !
    Aruncarea de steaguri false pentru a testa reacţiile la viitoare acţiuni mai mult decât discutabile este o practică curentă a manipulatorilor de profesie !
    Dar iată un pdv foarte interesant, care merită adus în discuţie ( probabil şi una din cauzele pentru care întârzie această decizie, dacă încă nu a fost luată) :

    Nu pot sa cred asa ceva. Botezul la varsta frageda nu impiedica persoana respectiva sa se re-converteasca mai tarziu la ce doreste el/ea. Am vazut migranti musulmani in Germania convertindu-se la crestinism, prin taina Botezului, pentru a fi mai usor acceptati in spatial european.
    Pe de alta parte, daca vor sa fie consecventi, judecatorii CEDO ar trebui sa interzica taierea imprejur a sugarilor evrei si musulmani. Sa o faca ei, la majorat, din proprie vointa.

    ,,Circumcizia consta din indepartarea preputului cu un cutit, la opt zile dupa nastere. Daca la inceput aceasta operatie se aplica tuturor celor de parte barbateasca din familie, in cele din urma, ea se va restrange doar la fiii de parte barbateasca ai lui Israel, moment in care era pus si numele copilului. Uneori chiar mama copilului era cea care taia imprejur pe copil: „Sefora, luand un cutit de piatra, a taiat imprejur pe fiul sau” (Iesire 4, 25).”

    Folosesc aceasta cale virtuala pentru a face o plangere la CEDO impotriva practicilor religioase ale evreilor. Daca Botezul nu afecteaza integritatea corporala a copilului, nu acelasi lucru se poate spune despre ritualul evreiesc.
    Poate ma ia in seama cineva.

    Apreciază

  18. ioan said, on martie 17, 2016 at 1:36 am

    pt cei care sunt fericiti cu limba latina, limba mama a celor „latine”:

    practic orice demonstratie privind transformarea unui cuvint poate avea loc in ambele sensuri, deci nu e deloc stiintific sa te bazezi pe asa demonstratii. Dar cum lenea e mare, pt multi e mai usor sa refuzi sa gandesti decat cauti adevarul. Si daca dacii erau nimeni: de ce dupa cucerirea unei mici parti din Dacia a avut loc cele mai mari sarbatoriri din ostroie- 6 luni de paine, vin si circ la Roma? De ce romanii sunt singura populatie care nu au in constiinta ca vin de undeva, ca trebuie sa isi afirme mereu drepturile asupra unui teritoriu ca si cum al lor a fost de la facerea lumii? Ce popor mai are asemenea constiinta ? In 160 de ani nu invatau mai multa limba decat ardelenii au invatat maghiara in 500… De ce iezuitii scolii ardelene au militat pt unirea sub brandul de Romania?

    Apreciază

  19. […] Video: CARMEN JIMENEZ HUERTAS la lansarea cartii ei „NU VENIM DIN LATINĂ” (în limba română) … […]

    Apreciază

  20. […] Video: CARMEN JIMENEZ HUERTAS la lansarea cartii ei „NU VENIM DIN LATINĂ” (în limba română) … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.