SACCSIV – blog ortodox

ZAHARUL contine OASE?

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 14, 2016

oase de vita fara carne

Foto: https://mihalceamanuela.wordpress.com/2013/04/08/ciorba-de-burta/oase-de-vita-fara-carne/

   Iata ce putem citi la Zahăr din oase de animale – avertisment pentru vegetarieni de pe Adevarul:

Cei care au ales să devină vegetarieni trebuie să fie atenţie şi la modul în care se prepară anumite tipuri de zahar, deoarece în procesul lor de fabricaţie pot interveni şi anumite elemente de natură animală, notează Huffington Post.
Zahărul rafinat – cel pe care îl adăugăm la cafea de exemplu – este realizat din trestie de zahăr sau din sfeclă de zahăr. Chiar dacă ambele produse au o valoare nutritivă asemănătoare, modul de fabricare a zahărului diferă.

Pentru a realiza zahăr din trestie de zahăr, tulpinile sunt zdrobite pentru a separa sucul de pulpă. Substanţa obţinută este apoi prelucrată şi încălzită până când se cristalizează. Apoi, este rafinată şi decolorată cu particule arse din oase de animal, acestea din urmă producând şi culoarea albă a zahărului.

Cu toate acestea, particule arse din oase de animal nu sunt utilizate în procesul de rafinare a zahărului obţinut din sfecla de zahăr.

În Statele Unite, producătorii de zahăr folosesc deseori oase provenite de la bovine pentru procesul de filtrare şi albire a zahărului. Cei care aprobă metoda spun că prin acest mod se îndepărtează eficient toate impurităţile din zahăr.

Câteva companii americane însă au decis să utilizeze mai degrabă variante alternative, precum cărbunele granular. Chiar şi aşa, consumatorul nu ar putea să îşi de-a seama de diferenţă nici măcar prin gust. Singura posibilitate de a avertiza un cumpărător asupra modului de fabricaţie a zahărului este prin etichetarea corespunzătoare.

Indiferent dacă sunteţi vegetarieni sau nu, trebuie să ştiţi că cel mai bun zahăr este cel care nu utilizează în procesul de fabricaţie particule arse din oasele de animal.
Iata si ce putem citi la Adevărul despre zahăr de pe Ecologymd:

[…]

Știţi cum se obţine zahărul în realitate?

Pentru a obține zahărul rafinat, alb și curat, este necesar ca acesta să fie trecut prin filtrul de oase de vacă (sau negru de oase; sau cărbune animaliere; sau spodium – trad.).

Pentru producerea zahărului rafinat sunt utilizate cărbunele din oase de vită!

Filtru din cărbune de oase de vită acționează ca un filtru grosier și este adesea folosit la prima etapă de purificare a zahărului. În plus, acest filtru poate elimina agenți de colorare, coloranţii cei mai frecvenţi utilizaţi sunt aminoacizi, acizi organici, fenoli (acid carbolic) și cenușă.

Singurul tip de oase folosite pentru filtru sunt cele de vită. Filtrele din cenuşa de oase de vită sunt cele mai eficiente și mai rentabile filtre de albire, prin urmare în industria producţiei zahărului din trestie aceste filtre sunt folosite mai des.

[…]

Iar conform Ingrediente alimentare care pot fi revoltatoare sau inspaimantatoare de pe Ziare com:

Pudra de oase este folosita pentru a albi zaharul inca din 1812.

Comentariu saccsiv:

Asadar, oase arse. Deci conteaza pentru cei ce tin post sau pentru vegetarieni?

 

Tagged with: , ,

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. alextatulea said, on martie 14, 2016 at 11:05 am

    Da stiam de chestia asta dar nu credeam chiar tot. De asta zahărul de trestie brun nerafinat este o alternativa. Macar nu e prelucrat in fabrici chiar daca e tot dulce si are calorii la fel.

    Apreciază

    • Radu said, on martie 15, 2016 at 2:47 am

      Mierea e cea mai buna.

      Decat sa dai bine pe prostii iei miere cat iti permiti si rezolvi problema.

      Ajuta la multe probleme de sanatate e un fapt cunoscut de multa vreme despre miere.

      Zaharul brun de trestie din Brazilia sau alte tari exotice e scump mai ales daca il iei en detail la market.

      Apreciază

      • Mirela said, on martie 25, 2016 at 10:30 pm

        Atenţie! Mierea devine toxică la peste 50 de grade, deci nu poate fi utilizată la combinaţii ce impun temperaturi înalte.

        Apreciază

  2. remus said, on martie 14, 2016 at 11:16 am

    Apreciază

  3. blue said, on martie 14, 2016 at 11:16 am

    Eu la şcoală am învăţat această tehnologie a zahărului:

    Dă clic pentru a accesa Tehnologia%20zaharului.pdf

    Stiu că aşa se face zahărul în fabricile din România. Ce-o fi pe afară….
    Purificarea zemii de producţie se face cu lapte de var iar albirea cristalelor cu apă sau abur. Cine are răbdare şi e curios…. poate citi.

    Apreciază

    • Ioana said, on martie 14, 2016 at 1:05 pm

      bine ca e vorba DOAR despre zaharul din TRESTIE

      ce ne trebuie noua zahăr amerloc din Brzailia sau Asia sau pe unde s-o mai face trestia asta. Poate sa fie si extra extra brun si cum o fi, eu zic a tot cel facut la noi in țări ortodoxe e mai sigur, macar putin mai sigur. 🙂

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 14, 2016 at 8:51 pm

      Zaharul e de fapt ca un drog pentru organism.

      http://www.formula-as.ro/2015/1159/sanatate-35/un-drog-legal-zaharul-18977

      Un mic istoric

      Zahărul a fost descoperit cu mai bine de trei mii de ani în urmă în India, de către… medici. Ei au inventat procedeul său de extracţie şi l-au folosit iniţial pentru prepararea medicamentelor din plante şi minerale. Răspândirea zahărului în lume a fost un proces lent, care s-a întins pe secole, întrucât putea fi obţinut doar din trestia de zahăr, care putea fi procurată numai în zonele tropicale, acolo unde creşte. În consecinţă, până în secolul al XIX-lea, zahărul a fost consumat în mici cantităţi, efectele sale nocive nefiind observate. Problemele au început datorită lui… Napoleon Bona­parte, care, în timpul războaielor sale, a blocat impor­turile pe mare ale zahărului de trestie, obligându-i pe europeni să găsească un înlocuitor. Şi l-au găsit în modesta sfeclă albă, a cărei cultură a cunoscut o ade­vărată explozie în Europa începutului de secol XX. Brusc, zahărul a devenit foarte ieftin, uşor de obţinut în cantităţi uriaşe, transformându-se astfel, treptat, din raritate, în aliment de bază. Şi în cazul acesta, consu­mul crescând gradat, multă vreme efectele sale nocive au fost prea puţin cunoscute de medici, care nu-i intuiau potenţialul toxic.

      Ce este zahărul

      Este o combinaţie extrem de simplă de substanţe organice, între care pre­domină zaharoza (termen sinonim cu sucroza), o substanţă cu gust dulce destul de puternic, uşor solubilă şi digerabilă. Za­haroza este extrasă din tres­tia de zahăr sau din sfeclă, prin­tr-un proces de rafinare şi, în stare aproape pură, formează cristalele acelea trans­lu­cide şi dulci atât de familiare. Zaharoza con­ţine destul de multe calorii (4,1 kilocalorii/gram) şi, cel mai important, creşte glicemia puternic, supraso­licitând pancreasul şi determinând organismul să facă depozite de ţesut adipos. Începând din anii ’80, spe­cialiştii au numit zahărul calorii goale, pentru că, în afara gustului dulce şi al unui aport energetic, nu ofe­rea nicio vitamină, mineral sau altă substanţă utilă, ceea ce declanşa un întreg lanţ de carenţe în orga­nism. Acum, în secolul XXI, conceptul de calorii goa­le este considerat depăşit, tot mai mulţi nutriţionişti considerând zahărul o substanţă toxică sau, mai exact, o otravă cu acţiune lentă. Studiile arată că peste 90% dintre microor­ga­nismele puse într-o soluţie su­prasaturată de zahăr sunt distru­se, iar animalele hrănite cu can­tităţi mari de zahăr au speranţa de viaţă de trei ori mai mică de­cât cele hrănite normal. Efectele asupra oamenilor sunt la fel de dezastruoase, dar înainte de a vorbi despre ele, vom afla câte ceva şi despre rudele toxice ale zahărului.

      Apreciat de 1 persoană

  4. gyonyk said, on martie 14, 2016 at 11:39 am

    Haideti sa nu exageram… nu cred ca acest lucru conteaza catusi de putin… altfel, ar trebui sa se specifice la post si interdictia de a utiliza zaharul…, imaginati-va : dezlegare la zahar…..
    Noi suntem cam obtuzi… Daca acest procedeu se utlizeaza inca din 1800+, si daca ar fi contat, s-ar fi gasit cati-va Sf. Parinti care sa ne avertizeze asupra acestui aspect. Sa fim seriosi, postul nostru de alimente fara „postul” mintii si abtinerea patimilor, nu prea are valoare…. Din cate am priceput eu…. credinta fara fapte si viceversa, precum si abtinerea de la hrana fara postul sufletului – inutile…..

    Apreciază

    • Ioana said, on martie 14, 2016 at 1:02 pm

      de acord cu tine gyonyk, si Sfantul Paisie Aghioritul servea închinătorii cu rahat. bine ca e vorba DOAR despre zaharul din TRESTIE. Mulțumim pentru articol, Saccsiv!

      Poate introduci si ca e vorba de zaharul din trestie in titlu, desi… cine stie ce le mai trece la spurcatii jidovesti, sa spurce si zaharul nostru din sfecla, sunt eu prea paranoica…

      Apreciază

    • ayeaye20 said, on martie 14, 2016 at 2:44 pm

      La sfantul munte Athos se indulceste coliva cu fructe sau miere dar nu am auzit sa puna zahar din acesta

      Apreciat de 2 persoane

    • Ioana said, on martie 14, 2016 at 9:02 pm

      Așa știu și eu că la Sfântul Munte Athos se îndulcește coliva cu miere sau fructe. Și la unele mânăstiri din România se îndulcește coliva cu miere.

      Dar știe totuși cineva din ce ere facut acel rahat cu care Sfîntul Paisie Aghioritul servea închinătorii?

      E clar că zahărul e nociv și că noi suntem niște bicisnici lacomi și puturoși. Ar trebui să pregătim mâncarea din surse curate, nu cu fel de fel de ingrediente procesate in fabrici, vase si locuri necurate, ci simpla, cum e lăsată de Dumnezeu, nu otrăvită sau chiar spurcată, din aceste magazine mutanți.

      Totuși, zahărul chiar e interzis? Poate mai descoperim cazuri de SFINȚI CARE AU MAI SERVIT CREDINCIOȘII CU MICI PRODUSE CONȚINÂND ȘI ZAHĂR.

      Iertare de îndrăzneală!

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 14, 2016 at 9:13 pm

      http://ortodox.md/crampeie-din-viata-sfantului-ioan-de-kronstadt/
      Crâmpeie din viaţa Sfântului Ioan de Kronștadt

      –După masă obişnuiam să servim ceai. Părintele prefera ceaiul foarte tare, negru, cerând întotdeauna să fie aruncată prima apă după fierbere, spunând uneori în glumă ca „trebuie spălată necurăţia chinezească”. La ceai se servea ceva tăcut din peşte, deoarece părintele nu mânca NICIODATĂ CARNE. Câteodată bea jumătate de pahar de vin dulce, dând apoi cuiva dintre cei prezenţi să golească paharul. După aceea i se aşezau în faţă mai multe pahare cu ceai tare, mai multe farfurioare şi o cană plină cu ZAHĂR cubic. Părintele BINECUVÂNTÂND, lua ZAHĂR şi-l punea în pahare, DÂNDU-LE CELOR PREZENȚI. Îi plăcea o astfel de comunicare. În aceste momente la noi în apartament veneau foarte mulţi vecini din casă, toţi voind să vorbească cu părintele despre greutăţile şi nevoile lor. Câteodată el tăcea fără a răspunde la întrebări, alteori dădea sfaturi sau îi pomenea în rugăciune pe cei prezenţi. După ceai îi binecuvânta pe toţi şi pleca în altă parte.––

      Apreciază

  5. Spaceman said, on martie 14, 2016 at 2:54 pm

    Ma plictiseam și neavând ce face, am mixat un clip de pe youtube cu o melodie. Ce a ieșit:

    :mrgreen:

    Apreciază

  6. Ionut said, on martie 14, 2016 at 3:58 pm

    Daca imi aduc bine aminte, cred ca la scoala am aflat pentru prima data ca se foloseste carbunele animal in procesul de rafinare a zaharului. Practic nu se poate vorbi ca zaharul contine nutrienti de origine animala, intrucat carbunele respectiv e obtinut prin incinerare si nu intra in compozitia zaharului. Daca totusi ar fi prezenta in zahar, cenusa/carbunele animal s-ar separa ca reziduu la dizolvare, ceea ce nu se intampla.
    Pe de alta parte, zaharul „fura” din organism calciul, magneziul si vitaminele B , oricum ar fi preparat, deci e un aliment nesanatos.
    Cel mai sanatos zahar e mierea (si aici e o discutie cu privire la modul. Se pot folosi si fructele dulci ca inlocuitori de dulciuri.

    Apreciază

  7. Graiul Ortodox said, on martie 14, 2016 at 4:21 pm

    ȘAPTE ORE DE PROTEST AU ZGUDUIT ATENA
    Cardul cetățeanului: Ora zero!
    O FOARTE NUMEROASĂ ADUNARE DE PROTEST ÎMPOTRIVA CARDULUI CETĂȚEANULUI A ZGUDUIT CENTRUL ATENEI
    Scrie domnul Dimitrios Hiotakakos, Doctor în Electronică, profesor la universitatea din Mancester Anglia în ziarul Ortodoxos Typos
    Peste 12000 de oameni au protestat cinci ore în fața Academiei și încă peste o oră în fața Parlamentului din Atena în data de 7 februarie 2016.

    https://graiulortodox.wordpress.com/2016/03/14/cardul-cetateanului-ora-zero-o-foarte-numeroasa-adunare-de-protest-impotriva-cardului-cetateanului-a-zguduit-centrul-atenei/

    Apreciat de 1 persoană

  8. Aurel said, on martie 14, 2016 at 5:35 pm

    A murit Părintele Neonil staretul Manastiri Frasinei

    Apreciat de 2 persoane

  9. Maresalul said, on martie 14, 2016 at 7:11 pm

    De unde atatea oase la sute de milioane de tone de zahar sau mult mai multe.Grav este ca zaharul e periculos pt organism si mai grac¡v e ca in 80 la suta din produsele din magazine exista zahar pana si in pasta de dinti .Am vazut un reportaj .

    Apreciază

  10. john said, on martie 14, 2016 at 8:45 pm

    Decizie SOC: Putin RETRAGE trupele Rusiei din Siria.
    https://templierblog.wordpress.com/2016/03/14/putin-retrage-trupele-rusiei-din-siria/

    Apreciază

  11. Ioan said, on martie 14, 2016 at 9:34 pm

    Oare si in zaharul brut, sau zaharul brun?

    Apreciază

  12. Radu said, on martie 15, 2016 at 2:42 am

    Exista si zahar fara asa ceva sau tot zaharul din comert trece prin acest proces?

    Zaharul din trestie e maron sau brun am cumparat desi e scump ala nu trece prin filtrul ala….are culoarea naturala nu e alb.

    Mierea de albina e de preferat fata de orice tip de zahar cea mai ieftina e vreo 12-14lei kg pentru en gross nu en detail.
    En detail la magazin e cam scump depinde de buzunaru fiecaruia.

    Apreciază

  13. ela said, on martie 15, 2016 at 10:19 am

    V-ati pus vreodata intrebarea de ce zaharul brun este mult mai scump decat zaharul alb rafinat ,desi in procesul de fabricatie al acestuia din urma intra o operatie in plus(rafinarea),iar pretul de fabricatie ar trebui sa fie mai mare?

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.