SACCSIV – blog ortodox

Parintele NEONIL STEFAN, staretul Manastirii FRASINEI, s-a mutat la Domnul

Posted in Uncategorized by saccsiv on Martie 14, 2016

d86bada96d31d6bd19610b17c078e1f9_XL

Foto: http://www.voceavalcii.ro/2016031434771/parintele-arhimandrit-neonil-stefan-staretul-sfintei-manastiri-frasinei-a-trecut-la-cele-vesnice.html

   Iata ce putem citi la Părintele Neonil Ștefan, starețul Sfintei Manastiri Frasinei, a trecut la cele veșnice de pe site-ul Arhiepiscopiei Ramnicului:

Duminică, 13 martie 2016, Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan, starețul Sfintei Manastiri Frasinei din județul Vâlcea, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 94 de ani. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 16 martie 2016, de la ora 11:00, la Sfânta Mănăstire Frăsinei.

Model de statornicie și viață cuvioasă

Părintele Neonil Ștefan s-a născut la 21 octombrie 1922, în satul Valea Babei, din comuna Runcu, județul Vâlcea. Părinții săi, Dumitru și Maria, l-au crescut din mic în dreapta credință.

După ce a absolvit școala primară în satul natal (1929-1936) și stagiul militar la Alba Iulia (1943-1946), a rămas în sânul familiei până la 15 aprilie 1948, când a fost primit ca frate în obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei din județul Vâlcea, unde, la 15 august 1949, a fost tuns în călugărie, primind chipul îngeresc.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iosif Gafton al Râmnicului, s-a format duhovnicește la Seminarul Teologic Monahal de la Sfânta Mănăstire Neamț (1950-1953), apoi la Sfânta Mănăstire Curtea de Argeș (1953-1955), unde a deprins meșteșugul olăritului, și, în cele din urmă, la Institutul Teologic din București (1955-1959).

Părintele Neonil Ștefan a fost hirotonit ierodiacon la 13 noiembrie 1949 și ieromonah la 21 noiembrie 1952. Cu harul lui Dumnezeu, la 1 octombrie 1959, la vârsta de 37 de ani, dintre care 11 ani de călugărie, a fost ales stareț al Sfintei Sfintei Mănăstiri Frăsinei, pe care a îndrumat-o duhovnicește vreme de alți 57 de ani.

Om de rugăciune și de aspră nevoință călugărească, păstrător al sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe, dar și iscusit administrator, părintele arhimandrit Neonil Ștefan a rânduit cu smerenie, cu multă răbdare și cu fermitate nevoile mănăstirii, vreme de peste o jumătate de secol.

Prin osteneala părintelui stareț Neonil Ștefan, ansamblul monahal de la Frăsinei și rânduiala slujbelor dintru început au rămas neschimbate, duhul athonit putând fi simțit și astăzi în mănăstirea Sfântului Calinic. Rânduiala statornicită aici de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire și de a se face slujbă de la miezul nopții și până spre dimineață, ca la Sfântul Munte Athos, a fost păstrată cu multă strictețe de părintele Neonil, vrednic urmaș al stareților din vechime.

A trecut la cele veșnice duminică seara, după slujba Vecerniei Iertării, în chilia sa, în stare de trezvie și rugăciune, pregătit pentru a trece hotarul cel de taină, spre întâlnirea cu Domnul Hristos. La dorința sa, va fi înmormântat în cimitirul sfintei mănăstiri, în mormântul din vreme rânduit lângă ceilalți stareți și părinți care au sfințit locul.

Îl rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos, Calea, Adevărul și Viața, să așeze sufletul său în ceata cuvioșilor și în lumina Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări pentru toți cei îndurerați de plecarea părintelui,

† Varsanufie,

Arhiepiscopul Râmnicului.

Comentariu saccsiv:

   Cititi va rog si:

VIDEO: Parintele NEONIL STEFAN (staretul manastirii FRASINEI) despre CIPURI …

 

Anunțuri

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. carla said, on Martie 14, 2016 at 8:53 pm

  Bunul Dumnezeu si Domnul nostru Iisus Hristos sa-i primeasca sufletul in ceata celor drepti, in odihna vesnica.
  A mai trecut la Domnul un bun rugator si nevoitor mijlocitor pentru noi, catre Domnul. Rugaciunile lui si a bunilor parinti de la Frasinei au mijlocit de multe ori si pentru mine, ca si rugaciunile parintelui trecut la Domnul, Sovre Lavrente ( Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace).

  Iata o parte dintr-un raspuns impresionant, la o solicitare de pomenire si rugaciune:
  „Frate crestine,
  Stai neclintit in credinta si dragostea ta pentru sfanta biserica in care ai fost botezat, in care ai primit de mic sfanta impartasanie, in care bunicii ori parintii te-au dus de mana, cand erai copil, spre a-ti calauzii pasii, pe calea Domnului si in care ai primit binecuvantarea lui Dumnezeu cand te-ai intovarasit cu scumpa fiinta, ce inima ta a ales-o, pentru intemeierea familiei crestine.
  Caci bisericile ce sunt raspandite pe plaiurile tarii tale sunt slova sfanta de aur si sange din cartea neamului tau.
  In jurul lor se odihnesc de veacuri oasele stramosilor tai raposati.
  In preajma lor s-au inmormantat durerile neamului nostru si in mireasma altarului s-au infiripat si pastrat nadejdile lui.
  Iar atunci cand trupul tau va fi un pumn de tarana, in fundul unui mormant necunoscut, mama ta, biserica, iti va pastra numele cu sfintenie in pomelnicul ei…………”

  Apreciat de 5 persoane

 2. Radu said, on Martie 15, 2016 at 3:02 am

  Dumnezeu sa il ierte !

  La doar 27 de ani in 1949 a devenit calugar ce curaj si hotarare o cale si o cruce pentru cei care au multa perseverenta rabdare si curaj. In plina tinerete si putere mare om !

  Altii au fugit imediat de cand a inceput sa se strice treaba cu sovieticii in tara din 1944 incolo.
  Nu sunt de condamnat nici ei pentru ca, ce a avea sa urmeze sa vina peste romanii ramasi in tara nu a fost deloc usor sau de dorit.

  Bine macar ca nu a fost persecutat de comunisti si a avut Domnul grija sa nu ajunga ca multi altii pe la Aiud sau la Canal.

  Apreciază

  • isihastu said, on Martie 19, 2016 at 9:43 am

   Pentru prima data in istoria monahismului frasinit a fost calugarit un frate cu doar 6 luni de incercare, si asta la doar doua zile dupa inmormantarea vrednicului de pomenire staretul Neonil, care nu admitea sub nici o forma, cuvioasa sa fie, tunderi in monahism mai inainte de 4 ani de vietuire in manastire. Se pare ca aceasta va fi tactica pentru moment a IPS Varsanufie, cel care a avut o relatie intima de cativa ani cu o femeie ieromonah fiind, de a le insusi favoritilor ucenicei si sloganul de „calugar de Frasinei” pe langa slava desarta acumulata natural in facultatile de teologie. In curand va mai fi adus un asemenea specimen, se pare tot de etnie tigan, care va fi inchinoviat in Frasinei si el cel mult 6 luni… Pentru ca acesta este noul interval de timp pentru invredniceala la ingerescul chip, iar dupa viziunea IPS Irineu, scoala este modul ideal de desavarsire a monahului.

   PS: Staretul Neonil, desi a facut teologia la insistentele guvernului comunist, nu a conceput niciodata nevoia unui calugar de a studia la astfel de scoli si nu indemna pe nimeni in acest sens.

   Sunt calugari la Frasinei care nu au iesit efectiv 30-40 de ani din manastire, monahi imbunatatiti care nici nu mai stiu cum arata femeile. Desi unul dintre ei a fost propus staret, criteriile noi din statutul BOR nu i’au dat castig de cauza.

   Apreciază

 3. ayeaye20 said, on Martie 15, 2016 at 6:17 am

  Dumnezei ii ia pe Sfintii Lui ca sa nu vada fata spurcatului antihrist

  Apreciat de 1 persoană

 4. ayeaye20 said, on Martie 15, 2016 at 6:19 am

  A avut o Trezvie (ruga a inimii )incat nici la animale nu accepta cipu666

  Apreciat de 1 persoană

 5. Spaceman said, on Martie 15, 2016 at 8:31 am

  Duminică, 13 martie 2016, Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan, starețul Sfintei Mânăstiri Frăsinei din județul Vâlcea, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 94 de ani. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 16 martie 2016, de la ora 11:00, la Sfânta Mănăstire Frăsinei.
  Cu 3 luni și 3 zile înainte de al optulea sinod!? Dumnezeu sa-l odihnească, dar eu cred că a fost asasinat!

  Apreciază

 6. […] Parintele NEONIL STEFAN, staretul Manastirii FRASINEI, s-a mutat la Domnul […]

  Apreciază

 7. Apa trece, pietrele raman said, on Martie 15, 2016 at 12:35 pm

  Dumnezeu sa- l ocroteasca in veci si sa-l numere cu sfintii.

  Apreciază

 8. AKRITAS said, on Martie 15, 2016 at 2:50 pm

  BUNUL DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !
  UN STARET ADEVARAT DUPA VREMURILE DE DEMULT DIN PATERIC !
  SA-L RUGAM SA MIJLOCEASCA PENTRU NOI PACATOSII LA BUNUL DUMNEZEU, CA UN ADEVARAT PARINTE PENTRU FII ASCULTATORI, DAR SI PENTRU CEI MAI NEASCULTATORI, CARE, DESI INCERCATI, AU MERS PE ALT DRUM DECAT CEL PROMIS !

  RUGATI-VA FRATILOR SI PENTRU PACATOSUL CARE A SCRIS ACESTE RANDURI, MULT INCERCAT CHIAR IN ACESTE ZILE !

  DOAMNE AJUTA ! VA MULTUMESC !

  Apreciază

 9. Mish said, on Martie 15, 2016 at 2:54 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca !

  Apreciază

 10. carmen said, on Martie 15, 2016 at 7:52 pm

  Dumnezeu sa -l odihneasca!

  Apreciază

 11. Aurora said, on Martie 15, 2016 at 10:10 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe Parintele Neonil ! Incet, incet ne pleaca toti duhovnicii neamului…

  Apreciază

 12. ayeaye20 said, on Martie 17, 2016 at 10:13 am

  Apreciază

  • el said, on Martie 17, 2016 at 12:59 pm

   Scrisoarea 1 Eminescu

   se aplica INTOCMAI la predica baloasa a IPS irineu APOSTATUL !

   „Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
   Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare…
   Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
   Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el”

   „Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
   Ei vor aplauda desigur biografia subţire
   Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
   C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare
   Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
   Şi le umflă orişicine în savante adunări
   Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
   C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
   Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
   Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…”

   Apreciat de 1 persoană

 13. isihastu said, on Martie 17, 2016 at 10:39 pm

  Nu a trecut nicio zi de la inmormantare si deja IPS sa Irineu, prietenul jidovilor, si-a instalat in aceasta dimineata mascota executabila la carma Frasineiului. Fara sa intrebe obstea si tocmai pe cel care a fost refuzat categoric de calugari la tentativa de intronizare de anul trecut. Vor urma jafuri, directive si contributii ”binecuvantate”, actiuni filantropice en gross, acte de caritate la cheremul masonilor, studii teologite cu profil misionar aidoma vestului salbatic… iar nevointa, faptele bune si isihasmul monastic vor fi depuse la muzeu alaturi de piatra cu legamantul original al Sf. Ierarh Calinic.

  Apreciază

 14. ayeaye20 said, on Martie 18, 2016 at 8:37 pm

  Apreciază

  • isihastu said, on Martie 19, 2016 at 8:57 pm

   Acest cuvant rostit de staretul Neonil a fost intrerupt brusc de IPS Irineu al Olteniei care a dat dovada iar de o grosolana nesimtire.

   Apreciază

 15. Costin said, on Aprilie 7, 2016 at 10:48 pm

  Îmi pare rău că nu mai este printre noi și că nu l-am întâlnit Dumnezeu să-l odihnească în pace

  Apreciază

 16. […] Parintele NEONIL STEFAN, staretul Manastirii FRASINEI, s-a mutat la Domnul […]

  Apreciază

 17. […] Parintele NEONIL STEFAN, staretul Manastirii FRASINEI, s-a mutat la Domnul. […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: