SACCSIV – blog ortodox

RETETA de PAINE DE CASA a lui Mircea

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 13, 2016

Fratele mircea.v ne-a dat la rubrica de comentarii de la PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOPROTESTANTI sa vorbeasca despre ANTIHRIST si ACTELE CU CIP / Iar CALISTRAT CHIFAN zice la fel despre Parintele JUSTIN PARVU… o reteta ce ne-a incantat pe multi doar ca inca nimeni n-a si reusit s-o puna in practica:

Cine face, nu mai cumpara din comert. Am un prieten care a trebuit sa intrerupa un pic, ca fiind asa buna s-a ingrasat cam tare. Asta e singurul pericol 🙂

Reteta de paine din aluat neframantat. Cel care a pus-o pe you-tube este un brutar din New York. Mai jos o varianta si mai simpla si mai comoda. Etape putine, mizerie de curatat la fel.
1kg faina;
800 g apa
3 lingurite rase de sare (sau dupa gust)
3,5g drojdie instant
(pt alte cantitati, se respecta proportiile)
se pune faina, drojdia, sarea intr-un vas cam de 5 litri;
se amesteca;
se pune toata apa;
se amesteca 1-2 min cu o lingura de lemn sa se omogenizeze cat mai bine continutul;
daca se pune apa calduta incepe imediat sa creasca aluatul; (isi dubleaza volumul cand e crescut la max)
dupa ce creste, sau creste cam jumate, se pune intr-un loc mai racoros pana a 2-a zi, vasul sa fie acoperit. Trebuie sa stea cam 12-14 ore. (in caz de urgenta ar merge si un 4-6 ore, dar se tine aluatul tot timpul la temperatura camerei)
Vasul in care se face painea – vas de sticla yena (jenna) , cu capac yena. Volumul vas + volumul capac sa fie cam tot 5 litri. Nu conteaza forma vasului.
Se pune in cuptor vasul cu capac, si foc la max, 10-15 min, pana ajunge si vasul la temperatura max. Se scoate vasul (manusi), se ia capacul, se presara putina faina pe fund vas; daca faina se face maro inseamna ca temperatura este prea mare si trebuie dat focul un pic mai mic, si se mai asteapta 1 min sa se mai raceasca si vasul de yena. Se presara faina pe fund.
(Daca temperatura vasului este prea mica sau prea mare painea se va lipi de fundul vasului. Daca T = 180…250grd C, painea nu se lipeste)
Se rastoarna aluatul in vas, se pune capac, si la cuptor.
30-35 min cu capac;
10-15 min fara capac;
timp total 45-50 min
Nu se lipeste, nu se arde, totul ok.
Pt cuptor cu gaz (fara indicator de temperatura), foc la max, si test cu faina pt temp prea mare. Se gasesc in comert si termometre de cuptor, nu sant f scumpe.
Pt cuptor electric pe la 220-230 grd C. (se lasa sa ajunga si vasul gol la temperatura asta, si apoi se scoate si se pune aluatul in vas)
Timp mai mare fara capac si temperatura mai mare inseamna o crusta mai crocanta, mai groasa, si mai inchisa la culoare.
La sfarsit painea trebuie lasata sa se raceasca (1,5-2 ore). Orice paine care nu trece si prin procesul de racire, adica daca se rupe imediat, va avea la interior aspect de miez umed, necopt suficient…
In general se raceste invelita intr-un prosop, ca sa se mai inmoaie crusta. Dar asta, dupa preferintele fiecaruia, in functie si cat de crocanta rezulta crusta….
Prosopul sa nu aiba miros (de detergent, cocolino sau alte tampenii…) deoarece daca are, painea va capata gust de detergent.
Este incredibila ca si aspect si gust. Gust f bun are si varianta 1/3 faina integrala + 2/3 faina alba (in cazul asta e bine sa se puna apa calduta pt a accelera cresterea si 900 g apa la 1kg amestec faina). Se poate folosi orice fel de faina, orice fel de drojdie. Am mai incercat si 1/3 faina de secara si 2/3 faina alba, cu 800g apa – iese f buna. Idem, faina fara gluten, si se mai adauga 5-6 linguri ulei de masline.
(nu se pun seminte, deoarce la temperatura mare toate uleiurile si ce mai e bun pe acolo se descompune (partial) si rezulta ceva rau si in loc sa mancam sanatos mancam nu bun).
Cine face si e multumit sa zica o rugaciune mica si pt acest brutar din New York, ca la sfarsitul prezentarii a spus: „sa stie toata lumea”.
Se poate experimenta un pic, variind doar cate un parametru, in principal temperatura si timpi, pana se obtine cel mai bun rezultat; cuptoarele sant diferite, vasele de jenna pot fi rotunde, ovale… si atunci pot apare mici diferente fata de reteta mai sus prezentata, diferente ce se pot compensa prin mici variatii ale celor 2 parametri de mai sus.

Pofta buna!
(Se poate pastra mai multe zile daca se tine intr-un loc mai racoros, si dupa primele 2 zile tinuta tot in vasul yena (cu capac) in care a fost facuta.)

Cititi va rog si comentariile de la:

Ce mancam de POST? RETETE CULINARE

 

Tagged with:

69 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. documenteortodoxe said, on martie 13, 2016 at 3:25 pm

    Nu cred ca este cea mai buna paine..
    In primul rand, faptul ca fermentul este din drojdie termofila,care este extrem de periculoasa pt. organism. Normal, trebuie facuta din maia, cu ferment natural, numit Yeast. In Rept.Moldova se mai pastra retea in regula.
    Drojdiile termofile sunt mai ‘noi” si sunt cancerigene..
    Iata cateva retete in regula..

    http://blog.codrudepaine.ro/2011/06/paine-simpla-cu-maia-metoda-123/

    http://www.andie.ro/2014/07/14/cea-mai-simpla-reteta-de-paine-cu-maia/

    http://www.retetedesuflet.ro/paine-cu-maia-naturala-fara-drojdie/

    reteta video pas cu pas -o consider cea mai buna

    drojdia tyermofila- otrava din paine

    http://ecology.md/md/page/drojdie-otrava-video-in-rusa

    http://www.popescumarian.ro/20140422/cancer-ciuperci-termofile-drojdia-uscata/

    Apreciază

    • el said, on martie 13, 2016 at 5:40 pm

      documenteortodoxe

      informatiile prezentate de tine se contrazic.
      pe de o parte aduci info cum ca drojdia termofila e periculoasa, apoi contrazici totul cu info de la ultimul link(popescumarian) din care iti citez aici :

      „Asadar, totul este o minciuna: drojdia uscata folosita in prepararea painii nu provoaca tumori pentru ca temperatura la care se coace paine depaseste lejer 60°C, de fapt interiorul painii coapte depaseste usor 100°C, iar coaja ajunge pana la aproape 200°C. Daca nu ma credeti trebuie doar sa cautati la ce temperaturi se coace painea si veti descoperi voi insiva adevarul, fara a mai fi prostiti.”

      cum se impaca acestea cu logica, ce sa credem in final ?
      ai vreo explicatie?

      Apreciază

  2. ioan said, on martie 13, 2016 at 3:35 pm

    fratilor! de maine icepe ultimul post si vom avea ultimul paste din istoria lumii acesteia. din vara ne unim cu ereticii si deci dupa aceea toate sarbatorile vor fi de fapt niste jertfe aduse dracilor. acest post si acest paste sunt ultimile cu adevarat crestin ortodoxe. pastele de anul acesta e ULTIMUL la care mai vine Sfanta Lumina. dupa sinodul antihristic nu va mai exista dreapta credinta crestin ortodoxa pe pamant si deci Dumnezeu nu va mai avea pt. ce sa tina lumea. (vezi prof. par. Elpidie)
    https://saccsiv.wordpress.com/

    Apreciază

    • marinela said, on martie 13, 2016 at 4:28 pm

      Fratilor, va doresc un post cu mult folos duhovnicesc ,multa pace sufleteasca si liniste. Dumnezeu sa ne dea ajutor la cit mai multe fapte bune.Iertati-ma si Dumnezeu sa va ierte.

      Apreciat de 2 persoane

    • cosminmatiu said, on martie 13, 2016 at 4:34 pm

      Cat timp cel putin un singur episcop din cei 800 si ceva cati sunt ramane in dreapta credinta ortodoxa si vor mai ramane si preoti vor mai fi taine. Trebuie sa gasim acei preoti

      Apreciat de 2 persoane

    • Gabriel M. said, on martie 13, 2016 at 8:52 pm

      Ioan ai incredere in Dumnezeu . Va fi probabil ultimul post al unora ca cei care vor sa tina vie credinta o vor tine incontinuare. Sau Hristos s-a inselat cand i-a spus lui Petru ca portile iadului nu vor birui Biserica cea adevarata? Doamne ajuta-ne.

      Apreciază

    • Prahovean said, on martie 13, 2016 at 9:27 pm

      Trezvie, mare încercare este un sinod tâlhăresc, cum se pare că va fi cel de pe 16 iunie 2016 (666) din Creta. Să avem reperele care trebuie, adică oamenii duhovnicești, ca nu cumva să cădem din Biserică și să ajungem unde nu trebuie. Dacă patriarhul apare la televizor și va proclama drept dogmă erezia, marea masă o să cadă imediat. Cumplit, căci vor pieri multe suflete, dar totuși un lucru bun, poate, se va alege, anume că Biserica se va curăța de multe uscături, iar aceste uscături sufocă enorm acum.

      Apreciază

  3. constantin said, on martie 13, 2016 at 4:39 pm

    in Grecia se face o paine cu un aluat special cu PROZIMI. acest aluat se face doar in zilele inchinate sf Cruci. este vorba de o rugaciune speciala. multi teologi romani au facut studii in Grecia , dar nici unul nu a adus randuiala Prozimi in Romania. ar fi de folos si la noi, desigur, caci se face cu puterea sf Cruci. stie cineva?

    Apreciază

  4. ozana said, on martie 13, 2016 at 5:04 pm

    Buna idee sa vorbim despre hrana sanatoasa si mai ales despre piinica cea de toate zilele. Fiind un aliment de baza consumat zilnic, trebuie sa contina ingrediente cit mai sanatoase , altfel devine otrava.Frate saccsiv, gustoasa si imbietoare este piinea de casa din faina alba superprocesata cu adaos de tot felul de chestii inca de la macinare ca sa creascaaaaa….in 30 de minute cit pe vremuri in patru ore. Sint foarte documentata in directia asta asa ca vin si eu cu informatii foarte utile pe care sper sa le urmati. Revista Cancer Epidemiology dar si multi cercetatori atentioneaza asupra consumului de faina alba implicit asupra produselor pregatite cu o astfel de faina; creste probabilitatea dezvoltarii unui cancer cu , atentie , 220% , mai ales a cancerului de plamini si prostata. Pentru ca omul modern a uitat din pacate sa consume acele cereale INTEGRALE pe care le folosea pina acum vreo suta de ani , respectiv orzul, ovazul , meiul , hrisca (nu este cereala dar poate inlocui orezul, deosebit de gustoasa si aromata).Si acum hai sa vedem proprietatile cerealelor care trebuie consumate obligatoriu zilnic , nedecorticate (eu am acasa o moara de bucatarie cu macinis integral, am luat-o de pe net deoarece faina din comert contine conservanti , antiaglomeranti…anti…sanatate).Cumpar de la tarani din piata orz , ovaz , mei si secara (care este modificata genetic daca nu stiati) , amestec in parti egale si o macin la moara mea. In rest folosesc acelas mod de preparare ca a fratelui Mircea V. Mai adaug si o ceasca de iaurt intotdeauna (cind nu sintem in post) pentru a ajuta la cresterea aluatului .Adaugati seminte de care vreti voi ; floarea soarelui , susan ,in , cinepa ,etc. Compozitia o fac din cam 700 g faina integrala din cerealele enumerate mai sus si 300 g faina alba integrala luata din comert . Din pacate.cu griul macinat de mine nu prea creste. Un moft in fond care ne costa sanatatea. Folosesc doar sare grunjoasa neiodata , sare de mare neiodata .
    Proprietati ovaz :regleaza nivelul zaharului din singe, reduce riscul aparitiei diabetului tip II ,previne instalarea cancerului la sin, copiii nu fac astm , reduce apetitul , laxativ , regleaza tensiunea arteriala , reduce stresul oxidativ , controleaza greutatea corporala , protejeaza inima ,intareste sistemul imunitar , regleaza nivelul colesterolului.
    Proprietati mei : nu contine gluten , aroma si gust de-ti ia mintile (pentru fursecuri , biscuiti , o minune), reduce riscul atacului de cord , severitatea astmului , regleaza metabolismul lipidelor , reduce riscul de diabet , protejeaza impotriva aterosclerozei si a accidentelor vasculare cerebrale ischemice ,obezitate , moarte prematura.
    Proprietati secara : ca si semintele de in contin Omega-3 si Omega-6. Are proprietati imunostimulatoare , antioxidante , previne imbatrinirea si tumorile canceroase , ajuta la buna functionare a sistemului circulator, nervos si muscular , mentine buna functionare a glandei tiroide , a inimii , semintele incoltite de secara fiind ,,vaccin” pentru imunitate. Restul mai cercetati si voi.
    Iata cum Dumnezeu ne-a lasat tot ce ne trebuie pentru a fi sanatosi , cu conditia sa le consumam asa cum ni le-a dat , nu rafinate si superprocesate. Va doresc multa , multa sanatate si experimentati singuri pina ajungeti la formula care va convine.
    MIRARE ! Cea de-a patra zi anul acesta cu 30 minute de soare. Restul…parca sint intr-un cavou. Umbla, umbla avioanele de parca s-ar fi declansat razboiul .
    ,,Hrana sa va fie medicament si medicament sa va fie hrana”.-Hipocrat

    Apreciază

    • safimvigilenti said, on martie 13, 2016 at 11:08 pm

      ai dreptate Ozana, din pacate nici graul actual nu prea mai are legatura cu graul asa cum a fost lasat el de Dumnezeu, am vazut medici care sustin ca e toxic, provoaca dementa si alte minunatii, fie integral, fie el oricum…
      trebuie gasite acele ingrediente care inca mai sunt curate si nemodificate, nu stiam ca si secara adevarata a disparut, chiar asa sa fie ?

      Apreciază

      • ozana said, on martie 14, 2016 at 10:30 am

        @safimvigilenti
        Alegerea unei hrane sanatoase a devenit forma mea de revolta impotriva sistemului diabolic. Eu una REFUZ sa le fac buzunarul mare cumparind mizeriile lor , rahatul lor poleit si ambalat frumos.Mereu am indemnat cititorii sa nu mai cumpere nimic strain , nimic procesat si ambalat. Frate drag, ai dreptate in ceea ce priveste calitatea griului dar pentru cei interesati , exista griul SPELTA , soi vechi de peste 5000 de ani. Nu suporta nimic chimic prin urmare este complet ecologic si cu multe proprietati terapeutice dar foarte scump.Din el au facut oamenii piine mii de ani.
        Proprietati griu spelt(a), denumita si alac sau cereala magica : amintita si in Vechiul Testament ca fiind principala cereala din care se prepara piinea, ea ajuta la detoxifierea organismului , regenereaza celulele , creste potentialul intelectual , efect benefic asupta splinei si a maduvei , indicata bolnavilor de leucemie , accelereaza activitatea rinichilor , recomandata in boli de inima , ateroscleroza , diabet.
        Eu una traiesc cu certitudinea ca pervertirea gusturilor noastre cu ,,pinea alba” care provoaca pe linga altele si idiotenia , a fost ridicata in slavi tot de oculta mondiala pentru a ne prosti si a ne degrada grav sanatatea , ceea ce pe ei ii ajuta enorm , nu-i asa ? Cit despre maiaua folosita pe vremuri pentru fermentare , intradevar este indicat a fi folosita dar formarea acestei maiele este laborioasa si dureaza sapte zile. O singura data am facut in casa si m-am lasat pagubasa.Totusi , indata ce s-a obtinut, ea poate fi uscata la soare si pastrata timp de un an. Piinea preparata cu maia facuta in casa nu ingrasa, nu baloneaza, este bine tolerata de diabetici, se mentine proaspata pina la o luna, Iata de ce oamenii erau inainte sanatosi pina la 100 de ani. Faina alba nu contine nimic sanatos. Apret pentru gulere !
        Gasiti aici reteta pentru modul de preparare al maielei :
        http://www.retetelemeledragi.com/2015/06/maia-pentru-paine.html/

        Apreciază

    • Constantin-Alexandru Vasiliu said, on martie 14, 2016 at 9:22 am

      Buna ziua!
      Ma intereseaza si pe mine o moara de bucatarie. Dati-mi va rog, cateva detalii cate sa ma ajute pentru a-mi procura si eu una. Multumesc!
      Post cu folos!
      Doamne ajuta!

      Apreciază

      • adrian said, on martie 14, 2016 at 9:54 am

        Constantin, eu am cumparat de aici moara. O am inca din 2012 si sunt multumit de ea. http://www.kingstore.ro/moara-de-cereale/
        Mai gasesti si in alta parte, dar tot online, in magazine n-am vazut.

        Apreciază

      • ozana said, on martie 14, 2016 at 10:37 am

        @ Constantin-Alexandru Vasiliu
        Te rog cauta pe Google ,,moara de bucatarie”. Sint mai multi distribuitori cu preturi usor diferite. Sint din lemn , macinisul se face cu pietre de moara si costa cam 1200 lei noi. Te felicit pentru faptul ca vrei sa maninci sanatos. Doamne ajuta !

        Apreciază

      • Constantin-Alexandru Vasiliu said, on martie 14, 2016 at 10:19 pm

        Multumesc Ozanei si lui Adrian pentru informatii. Doamne ajuta!

        Apreciază

  5. ozana said, on martie 13, 2016 at 5:10 pm

    Frate saccsiv , iar am lasat un comentariu care s-a evaporat. Era despre piine. Multumesc.

    Apreciază

  6. Ala said, on martie 13, 2016 at 5:36 pm

    Nu este buna reteta din cauza drojdiei. Cautati documentare despre acest tip de drojdie si o sa va ingroziti, va spun doar atat ca drojdia a fost introdusa in masa la initiativa lui Hitler ca arma de razboi.
    Faceti paine pe baza de maia sau botcale, gasiti tutoriale. Eu deja coc in acest mod aproape un an. Este cu totul altfel de paine. Bine eu folosesc si faina integrala, dar oricum, este o mare diferenta dintre painea coapta de parinti cu drojdie si cea coapta de noi. Nu mergeti pe piste false. Traiectoria corecta este cea traditionala data de bunicii nostri. Nu trebuie sa asteptam ca cineva sa ne confirme ca varza murata este un fel de ingredient minune, odata ce stim ca bunicii nostri o foloseau la maximum. Nu asteptati retete minune vindecatoare, totul este dat spre mostenire de la strabuni. Cercetati ce faceau ei in toate aspectele vietii.
    Totul ce este industrializat in alimentatie nu este bun.

    Apreciat de 1 persoană

    • Aurora said, on martie 13, 2016 at 7:24 pm

      Ala, fii buna si explica-ne ce fel de drojdie folosesti tu, da-ne mai multe informatii ! Am auzit si eu ceva de ”huste” sau ceva de la producerea vinului, nu prea inteleg cum e cu maiaua asta. Astept detalii.

      Apreciază

      • Mirela said, on martie 14, 2016 at 12:09 am

        Maiaua e în loc de drojdie, este fermentul de creştere constând în aluat de la coptura pecedentă. Maiaua se folosea în vechime, căci despre drojdia de bere citisem şi eu că s-a întrodus în sec XX. Spun mulţi că pâinea cu maia e diferită, că e mai sănătoasă, nu îngraşă şi tine vreo săptămână (din ceea ce am citit, că n-am testat nimic).
        Din ceea ce ştiu, prescurile se fac cu maia, am şi eu de gând să procur printr-o atare filieră.

        PS. Despre botcale nu am auzit, dar e clar că e un alt substitut pentru actuala drojdie.

        Apreciază

      • el said, on martie 14, 2016 at 12:26 am

        Aurora

        „nu prea inteleg cum e cu maiaua asta. Astept detalii.”_____ ufffff ! multumesc pentru intrebare!

        incepusem sa cred ca singurul tampit de pe aici sunt eu care NU INTELEG CUM/DE UNDE isi procura exertele astea Maia pentru painea lor bio ! incepusem sa ma gandesc ca poate mintea de brabat nu pricepe ce pricepe feeia si incepusem sa-mi fac probleme. pe NICIUNUL din linkurile meseriaselor ” de mai sus( date de userul @ documenteortodoxe) NU APARE NIMIC despre Maia ! sunt eu debil sau ele ILOGICE? de unde sa deduc eu ce e, de unde si cum obtin ele Maia-ua ?

        in fine oi fi eu prea pe chestii KLARE / matematic setat, dar nu mi se pare normal sa vorbesti despre lucruri despre care interlocutorii/ascultatorii/cititorii NU AU DE UNDE sa priceapa/deduca ce-s EXACT , ….si sa mai astepti si sa fii urmat/ ti se dea dreptate in propunerea ta/ sa convingi !

        ori spui TOT si CLAR ori TACI !

        Apreciază

      • Ala said, on martie 14, 2016 at 10:40 am

        Imi este greu sa ma explic in scris. Ideal ar fi ca cineva sa arate. Mestesugurile se invata in timp prin imitatie si practica.
        Eu am facut un fel de combinatie intre informatia gasita pe net si amintirile de la bunica.
        Bunica facea niste „botcale” dintr-un amestec de faina de porumb (se are in vedere faina aceea traditionala care era data la macinat cu o parte din tarate), adica vreau sa zic a nu se confunda cu malai de porumb. Deci faina de porumb cu spuma de la mustuitul vinului. Se faceau niste turtite si se uscau la soare, intorcandu-le din cand in cand. Asta e ceea ce imi aduc aminte. Nu am experimentat sa vad cum iese, dar stiu ca functiona.

        Eu am crescut maia, apoi am framantat-o cu faina integrala si am facut si eu asa niste turtite pe care le-am uscat. Cand vreau sa coc, vineri dimineata pun o turtita la inmuiet (va rog sa ma iertati de un limbaj mai arhaic). Pe la amiaza sau dupa masa amestec continutul cu 300-500 gr faina si apa calduta (tineti cont, totul trebuie sa fie in „armonie” faina la temperatura camerei, iar apa calduta, dar nu fierbinte). Amestecul trebuie sa iasa asa ca o smantana mai groasa. Se pune la cald. Si restul tine de intuitie, daca o verificati peste cateva ore, si este crescuta, atunci mai adaugati faina si apa. Acest lucru la noi se numeste „plamadeala”.

        Pana dimineata, plamadeala practic trebuie sa fi terminat procesul de fermentare si cel mai probabil ca deja se aseaza. Iarasi conteaza cat de cald a fost. Daca este rece, s-ar putea sa nu fermenteze de fel. In fine, dimineata framantati. Framantati atat aluat de cat aveti nevoie. Intrucat plamadeala este multa, nu va faceti problema daca o sa va ajunga suficient ferment. De obicei daca este putin, atunci aluatul are nevoie sa stea mai mult, daca este prea multa plamadeala, atunci aluatul va creste repede si o sa puneti mai repede la cuptor. Orientativ cam 4 ore se lasa sa creasca. Deseori am lasat peste noapte, dar e prea mult. Painea va face faramituri.
        Vasul in care este aluatul, trebuie sa fie bine invelit, daca e mai racoare. Vara il puteti pune la soare, dar totul trebuie sa fie acoperit. Nu stati cu ceasul, sa calculati orele. Painea iubeste dragoste si buna vointa. Cand mama cocea, si daca nu se primea painea, atunci toti stiam ca in ziua aceea, mama a avut vreun necaz, sau o scarba.

        In caz ca se apuca cineva serios, imi scrieti la cifloresti@gmail.com
        Nu va temeti de nimic. Important este sa va apucati. O sa va reuseasca. Oare Dumnezeu nu ajuta celor pe care Il iubesc?

        Apreciază

      • Ioana said, on martie 14, 2016 at 2:01 pm

        Aurora,
        scrie-i te rog Alei. Asflel vom putea obtine mailul dumneavoastra. Nu vreau sa il necajesc pe fratele Vaile, primeste multe mailuri si are multe de facut pentru blog si pentru alte proiecte.
        Doamne ajută!

        Ala,
        O sa va scriu, mulțumim pentru reteta de maia. Si eu am auzit ca e foarte buna painea facuta astfel, am auzit si de unele brutarii unde se face paine cu maia.

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 14, 2016 at 5:04 pm

        Eu m-aş bucura ca orice indicaţie preţioasă referitoare la modul de realizare a pâinii cu maia să fie pusă pe blog, nu în conversaţii particulare. Cred că destulă lume ar putea fi interesată să facă, reuşita stă în detalii. dar, pentru un nepriceput, lucruri banale şi de bun simţ pentru un experimentat pot fi noutăţi absolute.
        Eu chiar vreau să fac pâine cu maia din făină integrală, mă bate buna intenţie de peste un an, iar @Ala mi se pare pricepută şi cred că am putea mulţi să beneficiem de pe urma cunoştinţelor ei.
        De ce să muncească explicând fiecăruia? De ce doar unul să profite de munca ei? Pe cine nu interesează tema poate sari lesne peste comentariile depre pâine.
        Mulţumim, @Ala!

        Apreciază

  7. cosminmatiu said, on martie 13, 2016 at 6:35 pm

    7. Nimeni însă nu poate să scape de la moarte, nici să plătească lui Dumnezeu preţ de răscumpărare,
    8. Că răscumpărarea sufletului e prea scumpă şi niciodată nu se va putea face,
    9. Ca să rămână cineva pe totdeauna viu şi să nu vadă niciodată moartea.
    10. Fiecare vede că înţelepţii mor, cum mor şi cei neînţelepţi şi nebunii, şi lasă altora bogăţia lor.
    11. Mormântul lor va fi casa lor în veac, locaşurile lor din neam în neam, deşi numit-au cu numele lor pământurile lor.
    12. Şi omul, în cinste fiind, n-a priceput; alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte şi s-a asemănat lor.
    13. Această cale le este sminteală lor şi celor ce vor găsi de bune spusele lor.
    14. Ca nişte oi în iad sunt puşi, moartea îi va paşte pe ei.

    http://kankan.md/mii-de-persoane-vor-masturba-in-public–pe-1-iunie–in-centrul-orasului-praga–71266.html

    Apreciază

  8. ionutignat111 said, on martie 13, 2016 at 7:45 pm

    Bunica sotiei face reteta prezentata de mirceav de ani de zile. Faina este alba obtinuta din grau crescut la Ciorani de Prahova si o consumam zilnic. Cu o felie din aceasta paine la o masa te saturi garantat. Pana acum nici nu am realizat cat suntem de binecuvantati sa avem paine de casa pe masa. Va doresc un post cu folos si mantuire!

    Apreciază

  9. io said, on martie 13, 2016 at 8:12 pm

    Retete rapide cu ingrediente naturale, crude si sanatoase, se fac in doua minute .

    Pate natural de casa:

    -100 gr. miez de floarea soarelui decojit (este ieftin si sanatos),
    -4-5 linguri cu varf miez de nuca macinat,
    -cateva migdale(optional, in lipsa se mai pune o.lingura doua de nuca macinata),
    -2 linguri de ulei de palmier (da consistenta dar se poate folosi si uleiul de masline),
    -moare de varza aproximativ 200 ml, initial se pun 150 ml si apoi se mai adauga sa fie pasta consistenta (daca este foarte sarata si foarte acra se poate dilua cu apa)/ in lipsa se poate folosi suc de lamaie cu apa dar nu este acelasi lucru,
    -piper dupa gust sau chili,
    – eventual sare sau sos de soia sau alte condimente dupa preferinta (usturoi, rosii uscate, ardei uscati/cruzi sau ciuperci crude/uscate).
    Se pun semintele si migdalele la inmuiat in apa, cel putin o ora, apoi se pun toate ingredientele intr-un blender vertical si se mixeaza pana se face pasta. Daca aveti rabdare il lasati la frigider pana se mai intareste. Pofta buna!

    Acest pate se alterneaza cu humus( se gaseste reteta) simplu de facut si sanatos sau cu icre de fasole de post iar alaturi o salata regeasca cu grausor, leurda, stevie, salata, loboda, ridichi si suc de rosii facut de toamna.

    Tot cu blenderul vertical (sunt si la 30 de lei) se pot face tot felul de sucuri din care putem sa ne luam vitaminele.
    Ex: -o mana buna de patrunjel verde sau o mana de urzici crude sau frunze de leurda, grausor spanac etc in combinatie cu catina (pusa de toamna la borcan cu miere) sau afine, sau orice fel de fructe vreti voi (mere, banane, portocale e.t.c.) cu putina miere, apa si/sau optional scortisoara, ghimbir, pulberi de grau, orz sau spirulina. Cand nu este post pun un ou de tara crud.
    Sanatate la minut.

    Mancati nuci de ale noastre dar si nucile de cocos, costa intre doi si trei lei bucata, sunt ieftine si sanatoase. Se gauresc, se scoate sucul apoi se sparg si se dau pe razatorea mare si se blenduiesc cu apa calda. Ce rezulta se stoarce bine apoi zeama rezultata se lasa la frigider cateva ore. La suprafata se ridica untul de cocos, ieftin si sanatos, care uns pe paine cu putina miere este nemaipomenit sau inlocuieste margarina.
    Va rog din tot sufletul nu mai consumati margarina si pateuri vegetale din comert sunt moarte pentru organism.In loc de zahar folositi miere sau zahar brut, in loc de orez folositi orez brut.
    Fulgii de cocos se combina cu miere, cacao, alune si avem desert rapid si sanatos.
    Ar fi bine sa evitam legumele care nu sunt de sezon la noi( ardei, rosii si altele). puneti de toamna la borcane, congelator sau cel mai bine ucati la deshidrator (isi pastreaza proprietatile si au un gust extraordinar). Mancati simplu, putin si sanatos, legume facute la aburi sau coapte cu mujdei de usturoi sau moare.
    Reteta de mujdei:- usturoi, miere de albine un varf de lingurita, cateva alune prajite sfarimate sau o lingura miez de nuca, ulei, sare. Se piseaza usturoiul se freaca cu mierea si sarea pana se face ca o maionaza , se adauga uleiul si la sfarsit se pune nuca.Cu cartofi copti este o minunatie.

    Si daca este post ne putem abtine macar o saptamana sa nu mai judecam pe nimeni? Sa ne rugam pentru mantuirea noastra si a lumii. Dumnezeu ii v-a schimba pe toti cand noi cei care ii judecam vom avea atatea lacrimi la rugaciune incat se v-a albi si sufletul nostrum si al lor. Spunea parintele Iustin : de 40 de rugatori are nevoie tara aceasta. Cand stim ca nu putem fi noi aceia si nici nu incercam cum mai putem judeca? Putem fi noi crestini adevarati macar o saptamana? Trebuie sa avem mila pana si de diavol.
    Un post binecuvantat cu folos duhovnicesc, ietati-ma si Dumnezeu sa va ierte.

    Apreciază

  10. Aurora said, on martie 13, 2016 at 8:21 pm

    Fratilor,
    Vin in fata domniilor voastre cu o veste buna , dar si cu o rugaminte ! Vestea buna este ca un tanar penticostal se pregateste sa devina ortodox, iar rugamintea este sa-l ajutam si noi atat cu rugaciunea cat si cu un mic suport financiar, caci baiatul este foarte sarac si trebuie sa strabata un drum care costa ceva bani.
    Tanarul este un baiat de 17 ani din jud. Hunedoara, nascat intr-o familie de penticostali cu 11 copii. Baiatul a inceput de vreo cativa ani sa-si puna intrebari legate de mantuire si citind din scrierile Sfintilor Parinti a inteles ca adevarata credinta este Ortodoxia. A mers pe la preotii locali si unii i-au propus simpla mirungere, altii i-au spus ca fara bani nu il boteaza si aceasta daca ar fi, doar prin tripla afundare a capului. Baiatul a simtit ca ceva nu e complet in raspunsurile primite si s-a rugat la Dumnezeu sa-l ajute sa-si faca botezul asa cum se face in Ortodoxie, cu afundare de trei ori cu tot trupul si capul deopotriva. La scurt timp, un frate de pe aici de pe blog (m-a rugat sa pastrez discretie deocamdata) a aflat despre el si s-a oferit sa-i gaseasca un preot corect si sa-i devina si nas. Povestindu-mi despre caz, i-am spus ca eu cunosc un parinte asa cum trebuie, dar mai la sud de Bucuresti. Am vorbit deja cu parintele si m-a asigurat cu nu cere nici un ban, ba ii va asigura si transportul cu masina personala in orasul in care slujeste dansul. Trebuie sa va spun ca si viitorul nas este intr-o situatie materiala precara si parintele s-a oferit sa-i ia pe amandoi cu masina. O sa mai ajut si eu cu ce pot, dar , din nefericire nu-i pot plati transportul baiatului pana in Bucuresti… Avand in vedere ca un drum costa cam 100 ron, deci 200 dus-intors, plus alte mici cheltuieli inerente cand pornesti la drum, m-am gandit ca ar fi nevoie de vreo 300 ron ca sa-l ajutam pe baiat. Daca ati fi de acord sa ajutati, multa bucurie s-ar face in ceruri.( Nu v-am spus pana acum, dar pt. copiii din Norvegia si pt. Ionut din Malaezia, niste suflete nobile au sarit deja in ajutor cu bani de acatiste pe un an). Nu m-am gandit la o modalitate de expediere a banilor, am o idee pe care v-o pot spune daca ma contactati pe e-mail. Va rog sa cereti de la fratele Saccsiv adresa mea de e-mail ca sa ne consultam impreuna. Va multumesc ca m-ati ascultat si astept cu emotie raspunsurile voastre. Vin si cu o completare : daca se vor strange mai multi bani decat e necesar ii voi dona baiatului din partea voastra sau la vreo biserica unde este nevoie de reparatii. Va rog sa ma iertati daca v-am suparat prin apelul meu. Doamne ajuta !

    Apreciază

    • Aurora said, on martie 14, 2016 at 6:22 pm

      Dragii mei, revin la commentul de mai sus privind botezul tanarului, cu o completare: cred ca e mai bine sa-mi scrieti direct mie . Fratele Saccsiv are si asa destula activitate, nu trebuie sa-l incarcam cu toate problemele. Deci imi puteti scrie pe adresa de e-mail : auroradumitru_ad@yahoo.fr. Va multumesc.

      Apreciază

  11. Mustafa said, on martie 13, 2016 at 8:55 pm

    http://www.infowars.com/soros-funded-moveon-org-takes-credit-for-violence-in-chicago/
    George Soros se afla in spatele violentelor de la Chicago care au anulat intalnirea lui candidatului republican favorit in cursa prezidentiala, Donald Trump, cu sustinatorii sai.
    Anterior evenimentului, Trump a intrat in conflict cu establishmentul partidului Republican sustinand o politica nationalista, anti-imigratie, pro-Rusia, pro-Assad, denuntand razboiul din Irak si promotand o pozitie neutra in conflictul Israeliano-Palestinian.
    „Ei vor sa mergem la razboi cu Rusia, ei vor al treilea razboi mondial, uitati de al treilea razboi mondial, eu nu vreau al treilea razboi mondial” – Donald Trump

    Apreciază

    • Radu said, on martie 15, 2016 at 3:50 pm

      Ori cat de tare si bogat ar fi Donald Jay Trump nu cred ca are sanse sa castige sa fim seriosi.
      NU il vor lasa baietii din umbra.

      La facut muci pe Obama mai demult cand a sustinut ca el nu este nascut in SUA nu are certificatul de nastere american e din Kenya si e MUSULMAN ceva de genu asta daca imi mai aduc aminte.
      Barack Hussein Obama pe numele complet.

      Apreciază

  12. ines said, on martie 13, 2016 at 9:20 pm

    GENIILE CONTEMPORANE ROMANESTI IN SLUJBA RAULUI

    Asta seara, poporul roman a palpitat de emotie afland ca Viviana Gradinaru va da mana cu presedintele Obama.

    Viviana este de loc, din Vaslui, dar pentru ca a avut parte de profesori exceptionali, a fost invitata sa isi valorifice stiinta de carte si aptitudinile ca biofizician la California Institute of Tehnology.

    Motivul pentru care vasluianca va participa la ceremonia de la Casa Alba este inventarea tehnicii in urma careia corpul unui soarece a devenit transparent ( inima, rinichii, plamanii, intestine, creier).

    Va imaginati ce perspective deschide inventia tinerei cercetatoare?
    Viviana nu este o exceptie in domeniul dezvoltarii „stiintelor viitorului’. Institutele de cercetare in domeniul nano-ingineriei medicale sunt practic invadate de genii scolite in Romania.

    Intrebarea se pune daca acesti copii, deveniti prea repede adulti, sunt pregatiti pentru compromisurile morale ce li-se vor impune ca specialisti, cumparati de marile universitati din occident.

    In urma cu cateva zile, am urmarit un documentar cutremurator:
    „Uterul artificial, pantecul nimanui

    Cumunitatile homosexuale si ateii care conduc lumea sunt in extaz: „stiinta ne face dreptate, s-a terminat cu privilegiul femeilor de a purta copii”.

    Fara complicitatea geniilor de laborator, aceste cosmaruri nu ar putea prinde viata.

    Oare parintii si dascalii romani, realizeaza faptul ca au obligatia de a le inocula copiilor principii morale crestine, atunci cand ii trimit sa isi desavarseasca studiile si cariera departe de casa, sau isi fac doar calcule de beneficiu financiar si de imagine?

    Apreciază

    • Radu said, on martie 15, 2016 at 4:02 pm

      Suntem vinovati noi ca ROMANI si guvernarea ca nu suntem in stare sa sustinem stiinta si oamenii inteligenti sa ramana in tara si sa lucreze pentru stiinta si progresul nostru.

      Fiecare are dreptul sa caute unde poate oportunitatile in viata sa fie fericit daca a putut sa ajunga ceva pe picioarele proprii si sa iasa din anonimat foarte bine.
      Ideal ar fi sa se intoarca in Romania dar nu prea cred.

      Eu admir oamenii care au putut prin propriile puteri sa ajunga ceva in viata ca sunt niste raritati cei mai multi se scalda intr-o balta nici calda nici rece de mediocritate si asteapta cineva sa ii ridice din mizeria in care se afla…

      Fiecare om primeste de la Dumnezeu un talent/talant pe care trebuie sa il bata cu batul sa il inmulteasca nu sa tina talentul talantul pentru el ci sa il puna in slujba societatii a celorlalti.

      Si Nicolae Teslea a lucrat pentru americani si pe el care era ORTODOX il pui la aceeasi categorie?

      Apropo aceasta „copila” are 34 de ani…

      Apreciază

  13. Mustafa said, on martie 13, 2016 at 10:11 pm


    Hillary Clinton vs Donald Trump

    Apreciază

  14. Isihastu said, on martie 13, 2016 at 10:18 pm

    Astazi a murit staretul de la Frasinei.
    Vine razboiul!

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 14, 2016 at 1:01 am

      Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte ! Vesnica lui pomenire cu Sfintii ! Dumnezeu ii ia la El pe cei BUNI dintre Parintii batrani sa nu apuce suferintele CUMPLITE care vor veni peste lume, incet incet i-a adunat mai pe toti.
      Sf Calinic de la Cernica sa ne apere !

      de ce zici ca vine razboiul relativ la adormirea preacuviosului?????

      razbelul asta a asteptat si asa PREA MULT, era demult vremea sa vina, asta inseamna ca timpul ramas ni l-am cheltuit DEGEABA caci cu cat razbelul vine mai tarziu cu atat TIMPUL RAMAS pana la anticrist e mai scurt,

      ADIO Profetii de „bunastare „/”inflorire” __ chiar si pt scurta vreme___ a Ortodoxiei, din cele facute de Sf Parinti mai vechi ( Sf. Metodie al Patarelor de ex.) sau mai noi ( cele atribuite de unii Parintelui Iosif Vatopedinul „profetii” despre care eu am MARI semne de intrebare ) !!!

      chiar si Profetiile Sf Paisie Aghioritul despre „scurta perioada buna” pentru Ortodoxie devin obsolete in contexul acesta, caci timpul alocat lor ACESTA in care razbelul a fost INTARZIAT de rugaciunile Sfintilor si Pustinicior A FOST ( pe care noi l-am pierdut in ocupatii fara rost, capatuileli lumesti si diverse desertaciuni in ideea ca :lasa ca mai vedem noi dupa razbel ) !
      GATA !

      Urmeaza in ordine si FARA „intremerzzo pentru vistorii de vremuri bune pentru Ortidoxie : razbelul si IMEDIAT anticrist ! VAI celor LIPITI de capatuiala lumeasca si care INCA viseaza la derogari !___
      parerea mea! sa dea Dumnezeu sa ma insel ! cu durere o spun !

      Apreciat de 1 persoană

      • isihastu said, on martie 14, 2016 at 3:31 pm

        Parintele Cleopa a profetit ca al 3-lea razboi mondial va veni imediat dupa ce staretul de la Frasinei se va muta la Domnul.

        Apreciază

    • el said, on martie 14, 2016 at 1:03 am

      razboiul vine dupa Sinodul talharesc al APOSTATILOR !

      Apreciază

  15. documenteortodoxe said, on martie 13, 2016 at 10:34 pm

    el,
    Acel post l-am pus din greseala. De fapt,ma gandeam la cea cu Maia.Cu siguranta doar painea cu Maia e buna. Eu am facut si este superbuna.ok.

    Apreciază

    • el said, on martie 14, 2016 at 12:09 am

      documenteortodoxe

      ok, asa mi se parea si mie logic.
      problema e ca eu tot nu pricep cum e cu maiaua aia,
      pe site-urile femeilor (ILOGICE) care prezinta retete de paine NU E CLAR de unde au si cum au produs maiaua lor, sunt incomplete explicatiile lor, vorbesc de maia dar NU SPUN CUM au obtinut-o si li se pare ok !… no comment !
      in fine poate sunt eu debil si nu pricep dar UNDE spune CUM produc maiaua?

      videoul tau cu stafidele e o optiune dar nici aia clara. chiar nu e nici o femeie din gospodinele astea care mai de care trancanitoare de limbi straine dar ILOGICE in limba lor icapabila sa descrie EXACT/CLAR CUM produce maiua pe care o foloseste ulterior la facutul painii ?

      multumesc sa-mi explici tu CUM obtii maia pentru painea despre care zici ca o produci singur !

      Apreciază

      • Ala said, on martie 14, 2016 at 10:59 am

        Fiindca in raspunsul anterior nici eu nu am scris cum se face maiua, fiindca am dorit sa ii raspund Aurorei, crezand ca nimeni altcineva nu este interesat. In fine, ma bucur ca am gresit.
        Deci, cum am „facut” maiaua mea.
        1. Iei un borcan de un litru. Amesteci faina integrala cu apa calduta ca o smantana groasa cam o patrime de borcan. Pui pe o sursa de caldura pana la 40 grade. Acoperi cu ceva panza, tifon este ideal. Astepti sa inceapa a face bule si sa creasca. Acest amestec va creste pana la un moment dat, iar apoi va incepe sa descreasca. Va lasa urme pe borcan si asa iti vei da seama ca descreste.
        2. Acum mai adaogi faina si apa mai putina, dar atat ca sa iti iasa aceiasi consistenta de smantana groasa.
        3. Faci acest lucru vreo saptamana, apoi eu am framantat cu faina integrala un aluat mai vartos si am facut niste turtite si le-am uscat.

        Un pont foarte bun. Daca aveti „bors de casa facut pe tarate” de cela care se acreste ciorba, puteti folosi in aceasta maia care va grabi procesul. Borsul nu trebuie sa inlocuiasa apa. Se pune asa la ochi.
        Nu va stresati, nu calculati ore. Intuitiv intelegi ca iata maiaua a fermentat, a crescut, iar la descrestere inseamna ca procesul s-a consumat si astfel are nevoie de inca faina pentru a continua procesul. Aceasta chestie se numeste „hranirea maielei”
        Pentru alte intrebari, o sa incerc sa va urmaresc aici, dar ma gasiti si la cifloresti@gmail.com

        Apreciat de 1 persoană

      • Mirela said, on martie 14, 2016 at 11:23 am

        Diverse reţete de maia:
        https://www.google.ro/?gws_rd=ssl#q=cum+se+face+maia

        Apreciază

      • ozana said, on martie 14, 2016 at 5:02 pm

        @ el
        Vezi ca gasesti link-ul cu reteta pentru preparare in comentariul meu de mai sus. Ti-am lasat raspunsul dar nu te uiti cu atentie.

        Apreciază

      • Mary said, on martie 14, 2016 at 6:49 pm

        Maiaua este inlocuitor de drojdie fiind un produs facut in casa. Este o faina care este lasata sa fermenteze. Se amesteca apa cu faina si combinatia va da nastere la fermenti (bacterii dar bune) care inlocuiesc drojdia.
        Conform retetei:
        http://www.lalena.ro/1121-reteta-Maia-pentru-paine-Starter1.html
        La fiecare folosire se adauga din nou apa si faina, o parte se foloseste pentru paine, restul merge la frigider.
        Reinnoire maia:
        http://www.lalena.ro/1124-reteta-Reinnoire-maia-din-starter2.html#.VuboAeJ96t8

        Fiind un ferment aceasta maia este cu atat mai puternica cu cat a fost reinnoita (pe site-uri spun „hranita” dar este acelasi lucru, este adaugata faina si apa peste fermentul vechi ca sa creasca cantitatea) de mai multe ori. Este reciclata adica (ha! n-a inventat-o nici pe asta lumea moderna).

        O reteta de paine cu maia:
        http://www.lalena.ro/1221-reteta-Paine-Taraneasca-cu-maia.html#.Vubo9OJ96t8

        Eu n-am facut doar studiez, studiez, este ca si borsul, tot ma sperie procesul ca e complicat.

        Este un produs similar hustilor care se prepara pentru a face bors.

        P.S. este normal ca painea (cumparata de la magazin) sa mucegaiasca? Ma gandesc ca e semn bun tot ceea ce se strica, ca nu are e-uri si alti conservanti. Dar poate e anormal de fapt..

        Apreciază

  16. Radu Filip said, on martie 14, 2016 at 12:10 am

    transmite-mi te rog emailul aurorei pt ce frate care vrea sa treaca la dreapta credinta. multumesc

    Apreciază

    • Ioana said, on martie 18, 2016 at 8:06 am

      Radu Filip,

      sper sa mai verifici sa citesti
      Aurora si-a lasat mailul in alt comentariu de aici.

      Uite:

      Aurora said, on martie 14, 2016 at 6:22 pm
      Dragii mei, revin la commentul de mai sus privind botezul tanarului, cu o completare: cred ca e mai bine sa-mi scrieti direct mie . Fratele Saccsiv are si asa destula activitate, nu trebuie sa-l incarcam cu toate problemele. Deci imi puteti scrie pe adresa de e-mail : auroradumitru_ad@yahoo.fr. Va multumesc.

      Apreciază

  17. Iones said, on martie 14, 2016 at 12:57 am

    Ortodocșii recunosc Casa „Sfintei Fecioare de la Loreto”

    Sâmbătă, 5 martie 2016, mai mulți Ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe din Albania, Georgia, ROMANIA, Rusia și Serbia s-au adunat la Loreto, în Italia, pentru o zi de studiu și rugăciune în sanctuarul care păstrează Casa în care a locuit Sfânta Familie de la Nazaret, adusă aici în 1294. Prin această inițiativă, lumea ortodoxă recunoaște în mod oficial cea mai veche relicvă mariană, citim în materialul de pe situl Radio Vatican. Liderii ortodocși din toată Europa s-au adunat în bazilica de la Loreto, sub conducerea Mitropolitului Ghenadie al Italiei și Maltei, cu ocazia celui de-al VII-lea centenar de la fondarea bazilicii pontificale.

    http://www.catholica.ro/2016/03/08/ortodocsii-recunosc-casa-sfintei-fecioare-de-la-loreto/

    Apreciază

  18. RomeoB said, on martie 14, 2016 at 7:50 am

    Eu am incercat sa fac paine de casa cu masina Moulinex. Pui toate ingredientele, apesi pe buton si dupa 2 ore o scoti calda. Prin urmare este fara euri. Problema: painea este foarte deasa; greu sa te obiscnuiesti sa mananci asa ceva.
    Masina Moulinex ramane buna doar pt framantat… Cresterea si bagatul la cuptor dupa aceea.

    Stie cineva o solutie cu roboti de bucatarie prin care se obtine o paine normala ?

    Apreciază

  19. carmen said, on martie 14, 2016 at 9:27 am

    http://www.cocoon.ro/?p=13624

    Apreciază

  20. Olivia said, on martie 14, 2016 at 9:31 am

    Off-topic: circula pe fb acest material…Omul asta e dus cu pluta, e din categoria „batran, degeaba”-ghiveci sincretist: admiratie pentru greco-catolici, ortodocsi+ panteism, yoga, „iadul e pentru prosti”: Acad. Prof. Dr. Ovidiu Bojor:

    „Eu nu sunt religios, sunt credincios. Sunt anumite lucruri din religie cu care nu sunt de acord. De pildă, felul în care se spune în liturghie “Cu frică faţă de Dumnezeu să vă apropiaţi!” Cum adică? Spre Dumnezeu trebuie să te duci cu dragoste. Sau alta “şi nu ne duce pe noi în is­pită”. Păi, nu Dum­nezeu ne duce în ispită, noi singuri ne ducem. Corect ar fi “şi fereşte-ne pe noi de ispită”. Eu nu cred nici în iad, iadul e pentru proşti. Dumnezeu nu te arde cu smoală şi nici nu te fierbe-n ca­zane! Dar pe unii oameni nu-i poţi convinge să facă binele decât de frică! Cu timpul, m-am îndepărtat de lucru­rile astea, am învăţat să comunic în­tr-un anumit fel cu natura şi am înţeles că natura e Dumnezeu.”
    http://www.expunere.com/acad-ovidiu-bojor-ati-observat-cum-oamenii-depresivi-usca-florile-din-jurul.html
    III doresc sa mai traiasca si sa-i dea Dumnezeu mintea cea buna!

    Apreciat de 1 persoană

  21. ozana said, on martie 14, 2016 at 10:48 am

    @ el
    Am lasat un link pentru modul de preparare al maielei dar nu functioneaza.Da cautare pe Google pentru ,,Cum preparam maiaua de piine in casa”. Link-ul era http://www.retetelemeledragi.com/2015/06/maia-pentru-paine.html/
    Formarea ei dureaza sapte zile. Gasesti acolo toti pasii de urmat. Succes.

    Apreciază

  22. acelas said, on martie 14, 2016 at 11:29 am

    cati nenorociti dinastia or fi prin presa, prin lumea asta ?

    http://www.stiripesurse.ro/cine-este-jurnalistul-care-l-a-desfiintat-pe-iohannis-in-spiegel-freelancer-care-a-colaborat-cu-icr_986015.html

    cica freelancer. Ne-a mancat zilele si acum cativa ani. Un ins a batut peste 8 milioane de cetateni care au votat intr-o tara, cu articolele lui din revistele „de renume” din Germania. Se vede cat de „renume” sunt daca un astfel de om pus de Elite are puterea sa scrie cand vrea si cand trebuie facand manevre colosale. Bineinteles, toate astea n-ar fi fost posibile daca la noi in tara nu ar fi fost alte capete de pod, cozi de topor, care au trambitat tot ce a debitat ala…

    .

    Apreciază

  23. acelas said, on martie 14, 2016 at 12:52 pm

    altfel, altadata ..

    http://www.cotidianul.ro/articol-191504/

    .

    Apreciază

  24. blue said, on martie 14, 2016 at 1:21 pm

    Eu fac pâine de casă de cca şase ani. Nu mai pot mânca pâine din comerţ, iar când plec mai mult timp şi nu am condiţii să fac, prefer să renunţ la pâine. Cea cumpărată mi se pare dulce, sărată, cu consistenţă de carton. Nu am maşină de făcut pâine pentru că, contrar a ceea ce se spune, să frămânţi un aluat durează maxim zece minute. Aluatul stă la dospit vreo două ore, dacă e căldură în cameră. Cu copt cu tot, durează vreo patru ore, iar muncă fizică propriu-zisă este de un sfert de oră. ( două minute se pune la dizolvat maiaua, zece minute frământatul, două minute refrământatul şi un minut cât se bagă şi se scoate pâinea din cuptor.) Nu cred că maşina de făcut pâine e sigură, dat fiind faptul că nu cunosc din ce e făcut interiorul care vine în contact cu aluatul. Cât priveşte drojdia, folosesc doar proaspătă, din aceea turcească. Nu conţine nimic în afara ingredientelor fireşti, Cea uscată nu mi se pare grozavă. E bine de citit ce conţine, dar câteodată nu sunt trecute tpate ingredientele, sau nu se specifică procesul de producţie ( adică cum se face deshidratarea).
    Dacă ne e lene să frământăm câteva minute pentru sănătatea noastră, nu e bine. Cunosc persoane care au maşină de pâine şi le e lene s-o folosească şi pe aceea. Nu e bine, zic. Dacă vrem să ne luăm ca modele de viaţă pe bunicile noastre, ar trebui să începem să ne folosim mai mult mâinile la bucătărie. Că dacă ni se taie curentul, nici măcar o păine nu mai ştim să alcătuim. Doamne ajută şi post cu folos tuturor!

    Apreciază

  25. Romanasul said, on martie 14, 2016 at 1:38 pm

    SRI devine organ de cercetare penala – sapte comentarii
    Ce mancam. Retete – 150 de comentarii……
    O sa platim cu varf si indesat

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu said, on martie 15, 2016 at 4:04 pm

      Dovada excelenta ca burta si haleala primeaza mai mult decat chestii mai rasarite si elevate si complexe precum drepturile omului, constitutia etc.

      Astia sunt unii dintre romani cu parere de rau nu au trecut de nivelul primar si de baza al vietii.

      Apreciază

    • Ioana said, on martie 15, 2016 at 10:08 pm

      „Şi precum a fost în zilele lui Noe, aşa va fi venirea Fiului Omului.
      Căci precum în zilele acelea dinainte de potop, oamenii mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie,
      Şi n-au ştiut până ce a venit potopul şi i-a luat pe toţi, la fel va fi şi venirea Fiului Omului.
      Atunci, din doi care vor fi în ţarină, unul se va lua şi altul se va lăsa.
      Din două care vor măcina la moară, una se va lua şi alta se va lăsa.
      Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru.
      Aceea cunoaşteţi, că de-ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte vine furul, ar priveghea şi n-ar lăsa să i se spargă casa.”

      – Matei 24, 37-43

      Apreciază

    • el said, on martie 16, 2016 at 1:22 pm

      Romanasul

      si ai lamurit tu ceva mai ADANC acolo la articolul ala cumva?
      CE CREZI ca mai poti tu sa faci LUMESTE impotriva astora care au luat puterea in mana?
      CUM crezi tu ca mai pot fi ei combatuti ALTFEL decat duhovniceste?
      si chiar intreventia unora din ce priceputi in parghiile lumesti legale ca sa combata lucrarea astora NU E DE NASUL oricui care are calculator posteaza pe internet parerea lui,… si si aceea ca sa IZBANDEASCA TREBUIE MULT sprijin duhovnicesc din partea tututor. altfel DE CE ar izbandi pentru un popor FATRANIC si INSELAT?

      asa ca inainte sa critici /faci analize „pretioase” cugeta un pic… e de folos cuiva observatia ta, indemi tu la o fapta cu consecinte/folos REAL?
      ca de „critici” IUNTILI nu duce lipsa peisajul…

      ai tu vreo propunere REAL UTILA si EFICACE? sau vrei doar sa caraim/protestam asa aiurea despre ce oricum nu cu caraieli din astea aici se poate schimba?

      cat despre ce/sa manacam sanatos e INCA UTIL sa discutam si are o consecinta/ultiltate/folos imediat,

      despre tema ta lamureste tu ceva SIGUR DE FOLOS ! noi atat putem pe tema asta, de, suntem mai tampiti si nu putem altceva mai mult …. mai multa smerenie si vederea limitelor proprii nu v-ar strica „inteleptule” !

      Apreciază

      • el said, on martie 16, 2016 at 10:05 pm

        Romanasul

        de „painea noastra cea de toate zilele da-ne noua astazi ” ai auzit?
        sau si Hristos se ocupa aici de „chestii marunte”?…. fariseismul n-a murit atunci , ASTAZI are el INFLORIREA deplina !

        Apreciază

    • Ioana said, on martie 16, 2016 at 9:25 pm

      Romanasul & Radu

      „Doamne şi Stăpânul vieţii mele,
      duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.

      Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.

      Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi SĂ NU OSÂNDESC PE FRATELE MEU, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.

      E foarte folositor articolul despre rețete de post, tocmai pentru că acolo discutăm despre POST, nu despre îmbuibare. Și am lămurit și aspecte stricătoare de suflet ca nemaipomenita cură de pește ce se tot predică prin bisericile ecumeniștilor, sau prin bieți preoți mai neștiutori. Am lămurit că peștele e tot carne, să nu înghițim cămila, că doar putem zice – la pescuit am prins un pește și cîrligul i s-a infipt adânc în CARNE. Ba mulți frați și surori au subliniat importanța ascezei, MAI ALES în Postul Mare, postul pocăinței.

      Iar cuvintele Mântuitorului din Evanghelia după Matei se adresează zăbavnicilo și iubitorilor de îmbuibare, care nu se lămuresc nici să le explici prin cuvinte de Sfinți, care nu vor decât propășire lumească; chiar și preoți fricoși nu văd alt ideal decât agoniseala aceasta pământească, la semnele vremurilor și la grozăviile din lume nu iau seamă. și deși ciesc această Evanghelie în biserici, ochii lor sunt ținuți să nu vadă, pentru că iubesc plăcerile nu pe Dumnezeu. Acum !, când bate soborul fărădelegii la ușă cu toată uriciunea pustiirii la pachet și apoi se vor ridica împărățiile unele peste altele.

      Apreciază

      • Ioana said, on martie 16, 2016 at 9:30 pm

        și de asemenea, cu toții trebuie să luăm aminte.

        Apreciază

  26. documenteortodoxe said, on martie 14, 2016 at 9:21 pm

    el, e simplu de tot facut maiaua.
    Stafide- o manuta la un borcan mic, un mar bine copt taiat felii, puse intr-un borcan cu apa, inchis ermetic si agitat in fiecare zi. El practic incepe sa „fiarba”, adica sa se activeze drojdiile salbatice de pe fructe, pana cand solutia devine acidualta.. Cand „sfaraie” solutia, dupa[ 6-7 zile, amesteci cu faina (eu am pus normala, altii spun ca e buna combinatia de integrala + secara) si lasi la „crescut” la un loc cald.. Dupa ce a crescut, dai jumatate din ea afara, pui faina proaspata si reiei ciclul de 1 zi, pana creste.
    Maiaua- drojdia salbatica – are nevoie sa se hraneasca permanent, de aceea ii schimbi faina zilnic saula maxim 2 zile (ei zic ca la frigider sta si 7 zile).
    Maiaua este un organism viu care se hraneste cu faina+apa.
    Singura diferenta e ca dospeste mai greu, in 4-6 ore si nu creste asa de „mare” ca cea facuta cu drojdiile termofile.
    Cauta ateleierul de paine pe net si acolo gasesti reteta perfecta.. este si pe youtube un clip foarte bine detaliat cum se face paine cu maia.
    Are un gust super fain..

    Apreciat de 1 persoană

  27. el said, on martie 15, 2016 at 8:59 pm

    mutumesc tuturor fartilor si surorilor care mi-ati adus lamuriri la intrebarea despre maia

    Apreciază

  28. mircea.v said, on mai 8, 2020 at 3:35 pm

    Aluatul creste si daca se folosesc 0,5 grame drojdie uscata la 1 kg faina. Timpul acelasi, 10-12 ore.
    Microorganismele din orice drojdie, inclusiv aia „termonucleara”, mor la 40 grdC.
    Se poate pastra si aluat vechi si „putin aluat vechi il dospeste pe cel nou”.
    Este bine sa se lase la dospit peste 8 ore, ca cica daca se lasa mai putin, nu se intampla tot ce trebuie pe acolo. Adica, asa, cu peste 8 ore, painea e mai sanatoasa, mai utila organismului, decat in varianta sub 8 ore.

    Apreciat de 1 persoană

  29. […] facut aluatul din 1kg faina, dupa reteta postata de mine (articolul RETETA de PAINE DE CASA a lui Mircea), si l-am impartit in 4. Am uns cu un servetel imbibat un pic cu ulei tigaia, am asteptat sa se […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.