SACCSIV – blog ortodox

Fotografia zilei: IPS TEODOSIE rugandu-se cu “fratii”?

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 8, 2016

CANONUL 64 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU NECRESTINII ŞI ERETICII)

Dacă vreun cleric sau laic ar intra în sinagogă (adunarea iudeilor sau a ereticilor) spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se şi afurisească.

ips_teodosie_biserica_sfantul_anton1

Foto: http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/imagini-rar-intalnite-cu-ips-teodosie-iata-de-unde-sunt-580065.html

Asta a fost în cadrul săptămânii de rugăciune ecumenică, prilej cu care ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a participat la slujba de la Bazilica Catolică Sfântul Anton de Padova, din Constanța.

Cititi va rog mai multe la:

http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/imagini-rar-intalnite-cu-ips-teodosie-iata-de-unde-sunt-580065.html?print

Desigur, unii vor zice ca nu participa, nici nu se ruga, de fapt nu facea nimic. Statea si el acolo.

Dar ce cauta acolo? Ca doar la saptamana aia ii zice de rugaciune ecumenica.

 

 

Tagged with: ,

109 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gabriel M. said, on martie 8, 2016 at 3:56 pm

    Imi doresc sa fi fost trucata poza asta…

    Apreciază

    • nimeni said, on martie 10, 2016 at 7:53 pm

      monahul-Teodot
      Monahul Teodot – blog oficial
      Ortodoxie sau moarte!
      Skip to content

      Acasă
      About

      2 days ago
      Ilia al II-lea – Singurul patriarh ortodox înainte de sinodul tâlhăresc

      Patriarhul Georgiei Ilia al II-lea este singurul Patriarh Ortodox din zilele noastre. A fost si el implicat in ecumenism, dupa cum erau ordinele de la Moscova, dar ajutat de jertfa unor stareti, monahi, preoti si credinciosi, in 1997 a facut pasul care ii va aduce mantuirea vesnica : iesirea Bisericii Ortodoxe a Georgiei din CMB si din orice organism satanic ecumenist. Dar pentru aceasta a fost nevoie de lupta unor duhovnici, preoti, monahi, credinciosi… ajutati de un arhiereu. Mai intai acestia, in urma unei scrisori deschise, au incetat pomenirea Patriarhului. Acesta i-a caterisit, dar se stie ca in asemenea cazuri nu este valabila caterisirea. Dupa presiuni ale credinciosilor si mustrari de constiinta, Patriarhul a revenit si intr-o Duminica, inainte de Sf. Liturghie s-a intors catre credinciosi, le-a facut metanie si le-a spus : ” Va rog sa ma iertati ca v-am smintit. ” Dupa acea Liturghie, Patriarhul impreuna cu intreg Sinodul au scos BO a Georgiei din CMB si din orice alt consiliu ecumenist.

      ” Sfintii vor judeca lumea. ” – ne spune Sf. Ap. Pavel. Cum adica ? La a doua Venire a Mantuitorului Iisus Hristos toti oamenii vor vedea pe toti de aceeasi varsta si de aceasi ocupatie care au fost mai buni sau mai rai decat ei. Aici, pe pamant, raul se pare ca a invins. Dar numai se pare. Aici presedintii si politicienii dimpreuna cu fortele de represiune mint, chinuie si jefuiesc neamuri si popoare intregi. Si li se pare ca au invins. Dar dupa Infricosatoarea Judecata satisfactia draceasca de acum li se va transforma in chin si rusine vesnica. Toti jefuitorii de Tara si Neam vor fi rusinati atunci de Sfintii Voievozi. Toti patriarhii, mitropolitii, episcopii, preotii… ecumenisti vor fi rusinati de Patriarhul Ilia II si de toti arhiereii drept credinciosi. Iar rusinea si chinul celor dintai nu va avea sfarsit. La fel, bucuria dreptilor nu va avea sfarsit.

      De ce sa alegem chinul cel vesnic datorita ecumenismului ? Pentru slava desarta a scaunului – patriarhal, mitropolitan, episcopal ? Pentru salariile de zeci de milioane de la statul antihristic ? Pentru frica de moarte ? Pana la urma toti vom muri iar bolile ne avertizeaza de pe acum. Dar nu e totuna sa mori dreptcredincios sau ecumenist vandut. Fricosii vor merge primii in iad, inaintea talharilor si desfranatilor.

      Iata lupta ortodocsilor din Georgia :

      Scrisoare deschisă către Patriarhului Ilia al Georgiei

      de la Obştea Mănăstirii Sfântul Shio din Mghvime

      „Hristos Domnul a numit acea Biserică care păstrează mărturisirea cea adevărata şi mântuitoare Biserica Sobornicească. Pentru această mărturisire l-a numit pe Petru binecuvântat, când a declarat că «pe această piatră [adică, a dreptei credinţe] voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui» (Mat. 16, 18)” – Sfântul Maxim Mărturisitorul (Migne PG 90, 132A)

      „Am ajuns orfani, fără de tată” – Plângerile lui Ieremia

      „Cine citeşte să înţeleagă” – Mat. 24,15

      În vechea Sodomă trăia dreptul Lot cu familia sa. Dumnezeul cel îndelung-răbdător, aşteptând convertirea, schimbarea inimilor sodomiţilor, le-a dăruit tot ceea ce aveau de trebuinţă: apă, aer, hrană…viaţa însăşi. Lot era pentru ei o pildă de virtute, un model de îndreptare. Dar în zadar. Măsura fărădelegii şi a păcatului era dincolo de orice limită; Domnul a scos afară familia lui Lot şi a distrus cetatea prin foc, luând acea viaţă pe care le-o dăruise. Ca şi Sodoma se preface acea Biserică în care grozăvia învăţăturilor eretice îşi află un loc de cinste. Îndelung-răbdător şi mult-milostiv este Domnul şi, precum distrugerea Sodomei a fost întârziată de dragul dreptului Lot, la fel, de dragul drepţilor Săi slujitori din vremea aceasta, El nu îşi va îndepărta harul Sfântului Duh de la Biserica aceea care a rătăcit spre bezna ereziei, care Îi este atât de vrăjmaşă. Dar pentru câtă vreme? Unde este limita dincolo de care fărădelegea întrece îndelung-răbdarea şi milostivirea Sa? Dacă vremea pentru un exod precum cel al lui Lot a venit, atunci această vreme înseamnă sfârşitul perioadei [îngăduită pentru pocăinţă], este vremea pentru îndeplinirea judecăţii lui Dumnezeu, vremea pentru mânia cea dreaptă, vremea pentru luarea de la noi chiar a Sfântului Duh. Plecarea din mijlocul păcatului a adevăraţilor fii ai Bisericii slujeşte drept semn al morţii duhovniceşti a ierarhiei Bisericii Locale. Şi doar atunci când Domnul îi va chema la El pe toţi cei credincioşi Lui – adevărata Sa Biserică – harul Sfântului Său Duh va părăsi cu desăvârşire adunarea acelora care vor rămâne în urmă.

      Lot i-a avertizat pe ginerii lui asupra judecăţii lui ce avea să vină în curând, însă aceştia au râs de el. Şi ginerii săi au ars împreună cu sodomiţii.

      Avem şi exemplul ninivitenilor. Ninivitenii s-au pocăit şi judecata lui Dumnezeu nu s-a mai arătat. Dar cel al Sodomei? Era Sodoma în stare să se schimbe? Sodoma, în care nu exista nici măcar conştientizarea nevoii de îndreptare?

      Ecumenismul este erezie! Aceasta este limpede. Mai mult decât atât, este erezia ereziilor.
      Dintre toate erorile aşa-numitului „ecumenism”, eroarea fundamentală şi cea mai profundă este cea referitoare la natura Bisericii înseşi. Aceasta este o erezie ecleziologică. Este contrară mărturisirii de credinţă niceo-constantinopolitane, căci susţine că nu există vreo „Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică”
      Aşa-numitul „Consiliu Mondial al Bisericilor” chiar în denumirea sa conţine o contradicţie a doctrinei creştin-ortodoxe referitoare la Biserică. Şi în a sa „Teorie a Ramurilor” respinge într-un mod desăvârşit această dogmă. Iar „Consiliul” se străduieşte să împlinească această respingere fundamentală prin practica sa militantă a „pluralismului religios”.
      Biserica Ortodoxă, participând la activităţile mai sus numitului „Consiliu Mondial al Bisericilor”, îşi declară consimţământul faţă de toate învăţăturile şi activităţile sale [ale CMB]. Chiar prin acest mijloc ea devine parte a minciunii şi a tuturor greşelilor Consiliului. Ea devine eretică în măsura în care Consiliul însuşi este eretic.
      Această erezie pătrunde şi mai adânc în trupul Bisericii prin participarea ierarhiei în diverse forme de împreună-celebrări liturgice oficiate de instituţiile Consiliului în decursul activităţilor ei obişnuite.
      Biserica Ortodoxă Georgiană (BOG) a fost un membru activ al CMB un răstimp destul de îndelungat (din 1962). Această participare intensă, manifestată în activităţile ierarhilor din treptele superioare, este calea de cădere în erezie sau, mai degrabă, este în fond deja în erezie.
      Atât în numeroasele apariţii publice, cât şi ex cathedra, ierarhii din treptele superioare ale BOG s-au arătat a fi apologeţi şi propovăduitori ai ereziei ecumenismului. La Sinodul Local din 1995 participarea în această mişcare a fost înregistrată în documentele oficiale şi confirmată de autoritatea ecleziastică. Prin acest mijloc, erezia a fost clar inserată în trupul Bisericii Locale Georgiene
      Când Biserica începe în orice grad să accepte învăţături eretice, atunci harul mântuitor slăbeşte întru ea. Odată ce Biserica, luată în întregime, acceptă erezia, atunci harul mântuitor părăseşte comunitatea, deoarece mântuirea pentru membrii ei devine imposibilă, chiar dacă ei şi-ar da vieţile pentru convingerile lor.
      Există doar două căi de scăpare din situaţia care a apărut în BOG: fie Biserica renunţă la greşeala sa, fie cei care îşi doresc mântuirea părăsesc adunarea celor necredincioşi
      Respingerea de către Biserică a ereziei ecumenismului trebuie să fie exprimată prin plecare sa din CMB. Nu există altă cale.
      Aceasta poate fi făcută doar de către ierarhii din treptele superioare ale BOG – acesta este prerogativa lor. Însă ierarhii refuză să facă astfel.
      Unii dintre ierarhi consideră că un asemenea pas ar fi discordant faţă de progresele contemporane de integrare globală. În propriile lor concepţii subordonând viaţa Bisericii simplelor legi prin care funcţionează societatea, ei îi ameninţă pe creştini cu dificultăţi economice, politice, religioase, cu izolare culturală şi o multitudine asemănătoare de orori imaginare.
      Un asemenea mod de gândire se bazează pe lipsa de credinţă în purtarea de grijă dumnezeiască a Creatorului şi Întemeietorului Bisericii pentru aceasta. Ceea ce este necredinţă, este veritabil ateism, ce captivează mintea şi conştiinţa. Ei nu îşi dau seama că Domnul nu îi părăseşte pe adevăraţii Săi slujitori. Ochiul Său nu doarme; şi puternică este mâna Sa cea dreaptă.
      Alţi ierarhi, neavând o conştiinţă creştină adevărată şi nedorind să înţeleagă însăşi esenţa dogmelor Bisericii lui Hristos, socotesc că a fi membru al CMB nu este un păcat atât de mare. Unii ca aceştia caută prin diverse compromisuri să înşele şi pe Dumnezeu, şi pe ei înşişi.
      Aşa că ce îi rămâne de făcut unui creştin ortodox care îşi caută mântuirea, care este sigur că această mântuire nu este posibilă fără o adevărată credinţă, liberă de monstruozitatea ereziei?
      „…iar ei au plecat din faţa sinedriului, bucurându-se că s-au învrednicit, pentru numele Lui, să sufere ocară”. ( Fapte 5, 41)

      „…Cei ce se despart pe sineşi de împărtăşirea cea către întâiul şezător al lor pentru oarecare eres osândit de Sfintele Sinoade, sau de Sfinţii Părinţi, de acela adică care eresul în public îl propovăduia, şi cu capul descoperit îl învăţa, unii ca aceştia nu numai canoniceştii certări nu sunt supuşi, îngrădindu-se pe sineşi despre împărtăşirea numitului episcop, mai înainte de sinodiceasca cercetare, ci şi de cinstea cea cuvenită celor dreptslăvitori se vor învrednici. Că nu au osândit episcopi, ci minciuno-episcopi şi minciuno-învăţători. Şi nu cu schismă au rupt unirea Bisericii, ci s-au silit a izbăvi Biserica de schisme şi de împărţiri.” (Canonul al XV-lea al Primul/al Doilea Sinod local de la Constantinopol)

      În comentariul său asupra Canonului al XIV-lea al Celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic, Zonara scrie: „Sunt de asemenea eretici şi cei care chiar şi numai parţial sunt în dezacord cu învăţătura Bisericii sau care doar o distorsionează uşor”.

      Mănăstirea Dreptului nostru Părinte Shio din Mghvime (cel ce s-a nevoit într-o peşteră) rupe comuniunea cu Preafericitul Părinte Patriarh Ilia al II-lea, Catholicos al Întregii Georgii, din cauza ereziei ecumenismului.

      Arhimandritul Gheorghe, Stareţul Mănăstirii
      Arhimandritul Ioan

      Ieromonahul Nicolae
      Monahul Chiril

      Fratele Visarion

      Fratele Guram

      14/27 aprilie 1997

      Mănăstirea Betania rupe comuniunea cu Preafericitul Părinte Patriarh Ilia al II-lea Catholicos al Întregii Georgii din cauza ereziei ecumenismului.

      Stareţul Mănăstirii, Ieromonahul Agheu

      Monahul Eutihie
      Monahul Gavriil

      18 aprilie / 1 mai 1997

      Stareţul Mănăstirii Zarzma, Arhimandritul Gheorghe, rupe comuniunea cu Preafericitul Părinte Patriarh Ilia al II-lea, Catholicos al Întregii Georgii şi cu Episcopul Serghie de Akhaltsikhe din cauza faptului că au căzut în erezia ecumenismului

      Arhimandritul Gheorghe

      2/15 mai 1997

      Către Preafericitul Părinte Patriarh Ilia al II-lea, Catholicos al Întregii Georgii,
      şi Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Georgiene

      Preafericirea Voastră, Preasfinţiţi Episcopi,

      Cu smerenie vă aducem la cunoştinţă că având binecuvântarea episcopului în funcţie al Eparhiei de Shemokmedi, Episcopul Iosif, o întrunire a clerului din Guria a fost ţinută pe data de 6/19 mai, anul curent. La această întrunire am discutat despre situaţia care a apărut în sânul Bisericii Mamă, mai cu seamă declaraţiile obştilor Mănăstirilor Sfântul Shio din Mghvime, Betania, Sfântul David din Garedzhe. Cu smerenie vă rugăm să nu sfâşiaţi cămaşa Bisericii lui Hristos prin schismă.

      În numele dragostei, hotărâţi-vă să părăsiţi Consiliul Mondial al Bisericilor.

      În caz contrar, vom subscrie deciziei obştilor mai sus menţionate şi vom rupe comuniunea cu Sfinţiile Voastre.

      1 ) Stareţul Mănăstirii Sfântul Nicolae din Shemokmedi, Arhimandritul Nicolae
      2) Părintele duhovnic al Mănăstirii Dzhikheti, Arhimandritul Andrei
      3) Preotul paroh al Catedralei din Shemokmedi, Protopopul Vasile

      4) Preotul paroh al Bisericii Sfinţii Iulita şi Chiric, Preotul Matei

      5) Preotul paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe din Dvabchu, Preotul Constantin
      6) Diaconul Catedralei din Shemokmedi, Pr. Chiriac

      In urma Sinaxei de la Chambesy ( 22-28 ian . 2016 ), 14 preoti romani moldoveni au incetat pomenirea Patriarhului Kiril al Rusiei , a Mitropolitului Vladimir al Moldovei si a tuturor arhiereilor ecumenisti. Intreaga obste a Manastirii Marea Lavra din Athos li s-a alaturat si a demonstrat conform canoanelor ca nu ei au facut schisma in Biserica ci arhiereii eretici ecumenisti. Iata scrisoarea Parintilor Athoniti:

      Sfânta Mănăstire Marea Lavră

      04.03.2016

      Membrul Gherondiei Sfintei Mănăstiri a Marii Lavre

      Sfântul Munte Athos

      Părinților și Mănăstirilor care au întrerupt pomenirea Patriarhului Chiril și a Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Moldovei

      Preacuvioși și preacucernici Părinți și frați în Hristos Domnul,

      Sf. Marea LavraAm aflat prin intermediul internetului despre faptul că în respectabila Biserică Ortodoxă Rusă, mai exact în Soborul Arhieresc care s-a întrunit pe data de 2-3 februarie 2016 s-a votat în unanimitate faptul că, în forma lor actuală, proiectele de documente pentru Sfântul şi Marele Sinod nu încalcă curăţia credinţei ortodoxe şi nu contravin predaniei canonice a Bisericii.

      Cu toată smerenia și dragostea și râvna pentru credința noastră comună ortodoxă, suntem contrariați de acest răspuns al Soborului Bisericii Rusiei, pentru că documentele-proiect ale întrunirii a V-a Presinodale de la Chambesy a Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe au foarte multe nereguli de ordin dogmatic și canonic. Au apărut deja critici serioase la adresa textelor ale unor personalități ale ortodoxiei, cum ar fi Mitropolitul Athanasie de Limasol, Mitropolitul Heroteos Vlahos, Mitropolitul Serafim de Pireu, Mitropolitul Simeon de Nea Smirni, părintele Theodoros Zisis și domnul profesor Dimitrie Tselenghidis, precum și reacții ale altor teologi, profesori, monahi și pustnici aghioriți. Pe lângă multele voci care s-au ridicat împotriva conținutului actelor presinodale, există și decizia Sfântului Sinod al Bisericii Georgiei, care respinge articolul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine” dar și alte articole din cadrul proiectelor de documente.

      Monahii Sfântului Munte sunt foarte îngrijorați de acest text și mulți vor întrerupe pomenirea și comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol în cazul în care acest text se va adopta la „Sfântul și Marele Sinod”. După cum se cunoaste, Sfântul Munte a întrerupt pomenirea Patriarhului Athenagoras, cel care a făcut așa-numita „ridicare a anatemelor” de pe auto-intitulata Biserică Romano-Catolică. Monahii Sfântului Munte, fie că sunt de la chilii, fie din mănăstiri sau schituri sunt îngrijorați și de însăși ideea unui „Sfânt și Mare Sinod Panortodox”, în primul rând pentru că această denumire (de „Sfânt și Mare Sinod Panortodox”) este improprie Bisericii Ortodoxe, care are doar Sinoade Ecumenice și Sinoade Locale. Acest „Sfânt și Mare Sinod” se pune pe sine deasupra Evangheliei și a Sfinților Părinți, a Sinoadelor Ecumenice și Locale și a Sinodiconului Ortodoxiei. În Sinodiconul Ortodoxiei sunt cuprinse toate anatemele asupra ereticilor din toate timpurile și are valoare ecumenică pentru Biserica lui Hristos.

      Un Sinod care nu recunoaște Sinodul de pe timpul Sfântului Fotie cel Mare și de pe timpul Sfântului Grigorie Palama- numit Sinodul Isihast- ca fiind ecumenice, și nu urmează și nu recunoaște Enciclicele Patriarhilor Răsăriteni împotriva papistașilor și a protestanților de până în secolul XIX nu poate să aibă pretenția că este „judecătorul suprem și ultim în materie de credință”, așa cum se vrea acest „Sfânt și Mare Sinod”. Cunoaștem în istoria Bisericii că au fost multe Sinoade tâlharești care aveau pretenția că sunt „judecătorul suprem și ultim în materie de credință”.

      Cu alte cuvinte se vrea introducerea în Biserică a unui nou sistem, postpatristic, de origine papistă, în care papa e inlocuit cu un așa-zis „Sinod Panortodox” care dictează, ex catedra, în Biserică, fără a fi consultată pleroma Bisericii. Cine nu este de acord cu ei sunt automat considerați vrednici de condamnare, afurisire, caterisire și excludere din „Biserică”, „Biserica” însemnând acel grup restrâns de episcopi și Patriarhi care împreună au rolul de Papă infailibil. Adică în loc de sobornicitate, vor un sinod magic, care prin simplul fapt ca e numit „Sinod Mare și Sfânt” se consideră automat a fi infailibil ca și papa de la Roma. Orice Sinod Local sau Ecumenic este Ortodox și se receptează de către pleroma Bisericii în măsura în care este continuator al Sinoadelor Ecumenice și Locale.

      Un alt articol din proiectele de documente se referă la prezența Bisericii Ortodoxe în Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB). Prezența Bisericii Ortodoxe ca membru în așa-numitul Consiliu Mondial al Bisericilor este total inadmisibilă pentru ortodocși, pentru că acolo Biserica Ortodoxa e vazută ca „o Biserică din multitudinea de Biserici” de către grupările protestante din CMB, iar în practică e considerată mai prejos decât cultele protestante, pentru că nu a ajuns să înțeleagă și să accepte căsătoriile de homosexuali și hirotonia femeilor.

      Un alt document se referă la căsătoriile mixte între ortodocși și eterodocși. Aceste „căsătorii” sunt cu totul neacceptabile de către Biserică, canoanele Sinoadelor Ecumenice fiind clare, pentru că nu se pot uni cele de neunit. Cei doi, bărbat și femeie, trebuie să fie creștin-ortodocși, baza căsătoriei fiind credința comună în Adevăr, care este predată și generațiilor următoare.

      Din punct de vedere eclesiologic, textul derutează și transpare din el învățătura în oglindă a Conciliului II Vatican legat de Biserică, și anume că toate celelalte confesiuni creștine se găsesc într-o anumită legatură (invizibilă) cu Biserica cea Una (Biserica Ortodoxă), fiind cumva „Biserici incomplete” dar pe care”Duhul Sfânt le plinește pe cele cu lipsă”. Adică, după cum susțin ei, și confesiunile creștine fac parte într-un anume fel din Biserică. Au folosit ca argument decizia iconomică a unor Sinoade de primire a unor eretici în Biserică fie prin Mirungere, fie prin Mărturisire, transformând în chip nepermis această iconomie în Dogmă și acrivie, și trăgând concluzia (postpatristică) că și acea grupare eretică din care proveneau aceia ar fi „Biserică”. Dar Biserica a utilizat atunci iconomia, în nici un caz aceasta nu e acrivia Bisericii. Biserica nu are nici o legatură cu ereziile, ereziile sunt mlădițele tăiate din Vie, care se usucă și se aruncă în foc prin tăierea lor de către Biserică prin anateme. Această învățătură este erezie eclesiologică și ar trebui anatematizată de către un Sinod Ecumenic.

      Aceste proiecte de documente de la V Chambesy nu schimbă data Sfintelor Paști, nu schimbă calendarul bisericesc, nu schimbă posturile ortodoxe, nu schimbă rânduiala Sfintelor Slujbe, nu schimbă învățătura despre monahism și feciorie, dar schimbă ceva mult mai subtil decât toate acestea, și anume schimbă însăși învățătura despre ceea ce însemnă Biserica, alterând Dogma eclesiologică. Nu poate fi nimic mai grav decât acest lucru.

      Iubiți părinți și frați în Hristos Domnul,

      Măsura pe care ați luat-o și anume întreruperea pomenirii Preafericitului Patriarh Chiril și a Arhiereilor Bisericii Ortodoxe a Moldovei este una lăudabilă, împlinind întru totul porunca Evangheliei prin Sfântul Apostol Pavel care spune: „Chiar dacă noi, sau un înger din Cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o , să fie anatema!” (Galateni 1, 8)

      Prin această măsură canonică nu faceți altceva decât să aplicați Canonul 15 de la Sinodul I-II Constantinopol, pe care și Sfântul Munte în istorie l-a aplicat pentru a se îngrădi de erezii și eretici.

      Întreruperea pomenirii se face, așa cum vedem din practica Sfinților Părinți, ca măsură de protest, până la un timp, până când patriarhii, episcopii, sinoadele, hotărăsc să respingă acea erezie care macină Biserica dar rămânând în deplină comuniune cu toți mărturisitorii ortodocși.

      Vă îndemnăm să fiți duhovnicești și să aveți durere în suflet pentru această mare depărtare de Duhul Evangheliei care domnește astăzi în lume și, din păcate, care a cuprins și arhierei și patriarhi și monahi și pustnici. Prin întreruperea pomenirii ați pus degetul pe rană, ca atenția Sfințiților Arhierei să se îndrepte către voi și să se discute Sinodal respingerea acelor texte și anatematizarea tuturor învățăturilor ecumeniste cuprinse în text în mod viclean și tendențios, abea vizibile pentru ochiul neîncercat în cele ale teologiei. Prin oprirea pomenirii nu însemnă că ați ieșit în afara Bisericii, și nici de sub ascultarea Ei, din contra, acum vă aflați în ascultare deplină față de Biserica cea Una, Biserica Ortodoxă, urmând învățăturii Sfinților Părinți, care au întrerupt pomenirea sinoadelor, patriarhilor, mitropoliților, arhiepiscopilor, episcopilor care au învățat învățături străine Bisericii. De aceea Sfânta Liturghie și toate celelalte Sfinte slujbe trebuie să se desfășoare în mod obișnuit, pentru că Harul preoției nu se depărtează în chip magic de la cei care mărturisesc ortodox, iar nici o caterisire nu poate fi valabilă, atâta timp cât rămâneți în Adevăr.

      Îi rugăm pe Arhiereii Bisericii Ortodoxe Ruse să se dezică de acele texte neortodoxe și să mărturiească pe Hristos scriind public poziția lor, așa cum Mitropoliții Greci și Ciprioți au facut-o.

      Cu durere în suflet ne rugăm cu lacrimi și suspine lui Hristos Dumnezeul nostru, pentru care am venit în această Pustie a Sfântului Munte, pentru ca să biruiască iarăși Ortodoxia și eresurile să fie nimicite sub picioarele ortodocșilor.

      Cu frățească dragoste în Hristos Domnul,

      Gheron Sava Lavriotul,

      Membru al Gherondiei Sfintei Mănăstiri, Marea Lavră, Sfântul Munte

      Gheron Gavriil,

      Am semnat traducerea exactă, după originalul grecesc, în limba română.

      Telefon mobil: +306947011111 fix: +302377-023754
      fax: +302377-023762

      Sfânta Chilie Aghiou Hristodulu, Sfânta Mănăstire Kutlumusiu, Sfântul Munte

      Scriosarea aceasta a fost trimisă astăzi tuturor Sfintelor Mănăstiri, Schituri și Chilii ale Sfântului Munte, urmând a fi semnată de mulțimea monahilor.

      După ce va fi semnată de toți parintii marturisitori atoniti, textul va fi publicat in toata presa ortodoxa de limba greaca. La noi in Romania, oare cine se va ridica ? Daca nu vom lupta, Harul sfantului Duh se va indeparta, iar pedeapsa razboiului si a cotropirii paganilor nu ne va cruta. La 15 ani dupa falsa unire de la Ferrara -Florenta a cazut Constantinopolul si a ramas pana azi in robia islamului. Atunci ca si acum papa facea propuneri de unire a fortelor cu Bizantul impotriva islamului. Asa au cazut toti arhiereii ” ortodocsi ” de atunci – in afara de Sf. Marcu Evghenicos – in capcana ereziei papale. Prin erezie si-au pierdut si sufletele si eparhiile. In nadejdea trezirii unora , am scris acestea. https://monahulteodot.wordpress.com/2016/03/08/ilia-al-ii-lea-singurul-patriarh-ortodox-inainte-de-sinodul-talharesc/

      Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 8:48 pm

        Mulţumim pentru postarea foarte utilă şi edificatoare!

        Apreciază

    • fn said, on februarie 14, 2018 at 6:22 am

      IPS Teodosie si protos. Maxim Vlad

      Apreciază

  2. Delacruce said, on martie 8, 2016 at 4:13 pm

    Dar IPS Teodosie nu se roaga cu ,,fratii”, doar asista. Si aceasta este recomandarea sinodala dupa incidentul cu Nicolae al Banatului

    Apreciază

    • Mirela said, on martie 10, 2016 at 7:09 pm

      Care e scopul prezenţei IPS acolo? Propovăduieşte ortodoxia? Nu este episcopul un model pentru credincioşi? Să facem toţi la fel ca IPS?
      Ştii cuvintele: „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.
      8. Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veşnic.
      9. Şi dacă ochiul tău te sminteşte, scoate-l şi aruncă-l de la tine, că mai bine este pentru tine să intri în viaţă cu un singur ochi, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului.
      10. Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri” ?

      Ce pildă ne oferă IPS? Nu sunt în mare pericol nici cei din ţări străine, care cu greu găsesc biserici ortodoxe? Poţi să îl acuzi pe un creştin neştiutor de dogme şi canoane care face la fel? Şi eşti sigur că nici el nu se roagă acolo?
      Consideri că participarea IPS la o slujbă catolică e în concordanţă cu învăţăturile Sfinţilor Părinţi? De exemplu:

      Sfintul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului (+1444):
      ” Noi pentru nimic altceva nu ne-am despartit de latini, decit pentru ca sunt nu numai schismatici, dar si ERETICI. Pentru aceasta nu trebuie nicidecum sa ne unim cu ei!”
      „Acela care il pomeneste pe papa ca arhiereu ortodox este vinovat si latino-cugetatorul trebuie considerat ca un tradator al credintei. Prin urmare, fugiti de ei, fratilor, ca si de impartasirea cu ei, pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni. Nu este altceva de mirare daca si ispititorii lui Satana se preschimba in ingeri ai dreptatii, al caror sfirsit va fi dupa faptele lor.”

      Sfintul Paisie de la Neamt (+1794):
      „Au ERETICI sunt rimlenii (romano-catolicii) cu al lor papa? Bine stiu ca vei zice ca sunt eretici. Si de vreme ce sunt eretici, precum si cu adevarat sunt, atunci Sfinta noastra Biserica ii afuriseste pe dinsii. Si pe care Sfinta Biserica ii afuriseste si eu, impreuna cu Biserica, fiul ei fiind, ii afurisesc.”

      Sfintul Iustin Popovici (+1979):
      „Din unica si nedespartita Biserica a lui Hristos, in diferite timpuri, s-au desprins si s-au taiat ereticii si schismaticii, care au si incetat sa fie madulare ale Bisericii. Unii ca acestia au fost… romano-catolicii si protestantii si unitii si toata cealalta legiune eretica si schismatica. Ecumenismul e numele de obste pentru toate pseudo-crestinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. In el se afla cu inima lor toate umanismele europene cu papismul in frunte, iar toate aceste pseudo-crestinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decit erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obste este acela de „pan-erezie” (erezie universala). De ce? Fiindca in cursul istoriei, felurite erezii tagaduiau sau denaturau anumite insusiri ale Dumnezeului-Om Hristos, in timp ce ereziile acestea europene indeparteaza pe Dumnezeul-Om in intregime si pun in locul Lui pe omul european. In aceasta privinta nu e nici o deosebire esentiala intre papism, protestantism, ecumenism si celelalte secte, al caror nume este „legiune”.

      Patriarhul Constantinopolului Gherman al II-lea: (+1240):
      „… Pentru aceasta, va legiuiesc si voua, tuturor mirenilor care sunteti adevarati fii ai unicei Biserici Universale (Sobornicesti): sa fugiti alergand departe de preotii care s-au pus in slujba catolicilor. Si nici la adunarile Bisericii sa nu va strangeti impreuna cu ei, nici obisnuita binecuvantare sa nu o primiti din mainile lor. Este mai bine sa va rugati luI Dumnezeu singuri in casele voastre, decat sa participatila adunarile comune impreuna cu latino-cugetatorii” [Epistola a II-a catre Ciprioti]

      Sfantul Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779):
      „Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza… Noi avem o poruca ce spune sa anatemizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre [Preofetii despre urgiile ce vor veni]”

      Sfantul Paisie de la Neamt (+1794):
      „Nu a prapadit oare Dumnezeu Sodoma si Gomora pentru sodomism? Atunci cum pe ramleni ii va cruta pentru EREZIE? Nu va fi aceasta! Si s-au dezlipit de la Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a rasaritului, intemeiata pe piatra de capatai Hristos si pe marturisirea ortodoxa a Sfintilor Prooroci si Apostoli, si s-au zidit pe staulul cel ramlenesc, intemeiat pe nisipul minselaciunii , a carui prabusire va fi mare, chiar pana in tararul iadului […] Drept aceea, daca esti inca in stare de a scapa, ia-o la fuga, fugind de blestemata Unie ca si Lot de Sodoma, nu-ti fie mila nici de avere, nici de neamuri, daca vor dori inca sa te asculte, ci izbaveste-te scapandu-ti sufletul de la pierzanie. Caci nimic nu-ti este mai de trebuinta decat sufletul tau, iar pentru el Hristos a murit. Si fugind, nu cauta inapoi cu inima pentru grabnica pierdere a averilor, ca sa nu fii cuprins de focul papistasilor, mai cumplit decat al gheenei, caci mai bine-i pentrutine caa intr-un cuptor sa arzi decat sa defaimezi Duhul Sfant, precum hulesc ramlenii. […] Iesi si fugi de Unie cat poti de repede, ca sa nu ti se intample tie moaretea in Unie si vei fi numarat cu ereticii, iar nu cu crestinii”. [Cuvinte si scrisori duhovnicesti, Chisinau, 1998]

      Sfantul Teofan Zavoratul (+1894):
      „La prima vedere, noi avem cu romano-catolicii multe asemanari. La o cercetare amanuntita este evident oricui cat de departe sunt de adevar. Propagandisti vicleni, incearca sa ne sminteasca cu imaginea de ansamblu, ascunzandu-ne deosebirile.”

      Sfantul Ioan din Kronstad (+1908):
      „Ca urmare a abaterilor de la adevarul evanghelic, papii si catolicismul au devenit obiectul unei incinse dispute cu privire la adevar; si catolicii aparandu-si nedreptatea, se manie pe ortodocsi, ii urasc, ii ocarasc cu tot felul de cuvinte nedrepte si hulitoare si defaima insasi credinta noastra, credinta cea adevarata. Dar sa se lepede papii de parerile lor mincinoase, vatamatoare si pierzatoare si sa ajunga la conglasuire cu ortodocsii pentru a se reface dreptatea si pacea? De unde! Se socotesc in drept sa apere minciuna, sa trambiteze sus si tare minciuna, spre pierzarea lor si a catolicilor. Catolici, veniti-va in fire, treziti-va! V-au dus in ratacire! Intorceti-va la adevar![..] Iar papii s-au inchipuit pe sine capi ai Bisericii si temelia ei, si chiar loctiitori ai lui Hristos, lucru care este prostesc si cu totul nepotrivit. Si de aici toata ingamfarea dupa bunul plac a intregii Biserici universale. Ei bine, au si comis papii, in ‘biserica’ lor papista […] felurite dogme mincinoase, care duc la falsuri atat in credinta cat si in viata. Aceasta este o biserica pe de-a-ntregul ERETICĂ. Iar invatatura dogmatica a catolicilor – vai, cate EREZII, inovatii, abateri de la adevar! O pierzator sistem papist!”

      Apreciază

      • Adrian said, on martie 11, 2016 at 12:57 pm

        Mirela,

        Mulţumesc mult pentru postarea acestor cuvinte de folos !

        Doamne ajută !

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 11, 2016 at 2:37 pm

        Adrian,

        Doamne-ajută! 🙂

        Apreciază

  3. cosminmatiu said, on martie 8, 2016 at 4:44 pm

    “Celor care nu recunosc Sinoadele Sfinţilor Părinţi
    şi Predaniile lor, în conglăsuire cu revelaţia
    dumnezeiască şi păstrate cu sfinţenie de către Biserica
    Ortodoxă şi Sobornicească: anatema!”

    Apreciază

  4. gabriela said, on martie 8, 2016 at 5:27 pm

    frate saccsiv,, ar trebui sa ne mobilizam si sa organizam un protest inainte de sinodul din iunie, sa spunem cu glas tare ca noi ortodocsii din Romania nu suntem de acord cu unirea Bisericii noastre stramosesti cu cea catolica, sa se stie si vointa poporului, a celor multi, chiar daca clericii nostri vor participa la acest sinod.
    poate, in felul acesta se vor mai trezi si altii la realitate si isi vor da seama inspre ce ratacire sunt atrasi.

    eu sunt din provincie, dar as participa fara sa stau pe ganduri la o asemenea manifestatie, asa avem ocazia sa fim marturisitori ai Lui Hristos.
    Doamne ajuta!!

    Apreciază

    • Riko said, on martie 8, 2016 at 10:51 pm

      Nu ar iesii bine, deja s-au facut studiile pe romani, si nu se vor impotrivii, ci ei chiar vor asta. Am auzit la radio, era o emisiune la care poti suna, iar tema discutiei era, daca este bine sau nu sa se uneasca biserica ortodoxa cu biserica catolica, emisiunea a fost cam la cateva zile dupa intalnirea lu papa cu patriarhul Rusiei. Gazda emisiunii vroia sa para nepartinitoare, desii era pro uniri, iar cam 70-80% din oamenii care au sunat erau si ei pro. Motivele cele mai intalnite find ”dar tot la acelasi Dumnezeu se roaga toti”, eu cand aud asa geva, la cat de des am auzit replica asta, deja ma enerveaza. SI alte lucruri cum ca catolicii sunt mai civilizati, si alte prosti deastea.
      Oamenii sunt efectiv spalati pe creier, si se cred asa destepti si avansati fata de noi oamenii care mai vedem cat de cat limpede lucrurile. A fost faza cu rokul, si ca rocul este muzica satanista si asta sustin insasi cantaretii, dar toti avansatii zilelor noastre zic ceva de genul ”mie nu imi vine sa cred ca in 2016 inca exista oameni care zic ca rokul e muzica satanista, satanismul si rokul sunt total paralele”
      Pur si simplu nu ai cu cine. Nici nu are rost sa-ti racesti gura.
      Vointa poporului?, mai bine nu am face sa se stie vointa poporului, ca inca le mai dam si curaj. (vointa poporului find sa se uneasca) Batranii sunt spalati pe creier, tinerii nu au avut niciodata ceva in el, iar cei de varsta mijlocie sunt ocupati cu problemele vietii, n-au timp si de Dumnezeu.

      Apreciat de 1 persoană

      • Apa trece, pietrele raman said, on martie 9, 2016 at 11:18 am

        Sigur nu au sunat tot de-ai lor? Se mai intampla si asa, din pacate. Pe de alta parte, oamenii nu cunosc diferentele importante dintre ortodoxie si catolicism. Catolicii stiu sa faca prozelitism, iar noi am cam lasat garda jos. Admiram prosperitatea catolicilor si-L vindem pe Hristos pentru un blid de linte.

        Preotii ortodocsi buni nu sunt pretuiti cum ar merita. Omul modern vrea o credinta permisiva, insa habar nu are ca aceasta nu-l ajuta sa se mantuiasca.

        Omul modern e de plans, caci in caz ca trece printr-un necaz, merge mai intai la psiholog, nu la Hristos. Nu e convins de atotputernicia lui Dumnezeu. Necunoscand in profunzime Ortodoxia, cade usor in capcanele pregatite din timp de Sistemul care nu mai e ateu, ci ecumenist! Intrucat Sistemul nu-L mai neaga fatis pe Dumnezeu, naivii pot fi incantati de poleiala ce acopera capcana ecumenista.

        Cad, din pacate, si cei alesi. De aceea spuneau cei din vechime ca aceia care vor rezista ispitelor din aceste vremuri vor fi foarte placuti lui Dumnezeu.
        Doamne, ai mila de noi si de preotii si de ierarhii nostri!

        Apreciat de 1 persoană

      • valentindortodox said, on martie 10, 2016 at 3:03 am

        Sunt sigur că atunci când vor da de greu sevor pocăi de erezie numai unii însă vor mai fi în stare să recunoască Adevărul… Ceilalți vor liniște îndrăciți!

        Apreciază

  5. Adrian said, on martie 8, 2016 at 6:19 pm

    Altul care, cu viclenie, s-a folosit de dragul nostru Părinte Arhimandrit JUSTIN PÎRVU, pentru ca să pară și el în rândul celor DREPT SLĂVITORI ai PREASFINTEI TREIMI !, cum este de asemenea, din păcate, și ÎPS Teofan.

    Am din ce în ce mai mult convingerea că NU MAI AVEM EPISCOPI care să fie ADEVĂRAȚI MĂRTURISITORI AI DREPTEI CREDINȚE în PREASFÂNTA TREIME !

    Iertare de îndrăzneală !
    Doamne ajută !

    Apreciază

    • Alina said, on martie 8, 2016 at 11:30 pm

      n-am inteles ce ati vrut sa spuneti de pr Iustin Parvu.

      Apreciază

      • Adrian said, on martie 9, 2016 at 7:59 pm

        Alina,

        Te rog să mă crezi că n-aș putea vreodată să spun ceva de rău despre Părintele JUSTIN !. Doamne ferește !
        Eu din tot cuvântul pe care l-am citit și ascultat/vizionat de la Părintele, doar debil mintal să fiu să pot spune ceva de rău, sau de-a dreptul satanizat ! Doamne ferește !
        Dacă asta s-a înțeles din postarea mea – îmi cer iertare, n-am vrut să smintesc pe nimeni !

        Și pentru mine, Părintele JUSTI PÎRVU este unul dintre SFINȚII ROMÂNI MĂRTURISITORI ai prigoanei comuniste ! Și-l cinstesc ca atare !

        Așa cum am mai scris, cei doi episcopi nu sunt vrednici de a fi considerați ucenici sau apropiați ai Părintelui !

        – ÎPS Teodosie = e suficientă imaginea de mai sus (or mai fi și altele, cred) – nu are nicio relevanță când a fost făcută poza (în afară de faptul dacă nu e cumva trucată, ceea ce nu cred!) și nu are nicio relevanță dacă s-a rugat sau nu cu ereticii, CE CĂUTA ACOLO ??? – vezi postarea de mai jos a fratelui ___ mircea.v said, on martie 9, 2016 at 1:19 pm, și ai să înțelegi cum stau lucrurile !
        – ÎPS Teofan = sunt multe exemplele de apostazie a acestuia, încât …

        Vezi și ce este postat la acest link: https://saccsiv.wordpress.com/2014/04/21/linia-parintelui-justin-parvu/

        Iertare de îndrăzneală !
        Doamne ajută !

        Apreciază

    • RomeoB said, on martie 9, 2016 at 7:46 am

      In aceasta logica, ar trebui interzisa si circumcizia la evrei si musulmani…

      Pe http://www.turc.ro/ aflam ca:

      Circumcizia băieţilor musulmani la turcii dobrogeni, se face după zone, localităţi şi împrejurări, de regulă între 2 şi 13 ani. Circumcizia confirmă primul pas spre bărbăţie şi intrarea în comunitatea musulmană a băiatului.

      Apreciază

  6. mishuleu said, on martie 8, 2016 at 9:56 pm

    IPS? Ala? Eee. Hai sa fim seriosi. Ala e un banal. Ii dai prea multa importanta.

    Apreciat de 1 persoană

  7. ioannis said, on martie 9, 2016 at 12:24 am

    Am fost dar nu mai sunt fan IPS Teodosie. Totusi încă tin mult la el.
    Stiu că sunt presiuni enorme asupra clerului din partea masoneriei, iar pe vârful muntelui viforul bate cu mult mai tare.
    Asadar, daca un ierarh se mai inclină, e semn că are nevoie de rugaciunile noastre, si nu sa-l osandim si mai mult. Altfel, ne prabusim cu totii. Si aşa nu stiu cât ne mai rabdă Bunul Dumnezeu.

    Apreciază

    • H said, on martie 12, 2016 at 1:13 am

      „Stiu că sunt presiuni enorme asupra clerului din partea masoneriei”…

      Culmea e ca in cazul lui Teodosie lucrurile nu stau deloc astfel, ci se pare ca exact invers. Chiar el este cel care dupa venirea la Constanta a ajuns efectiv sa „zgariei usile templului pentru a fi primit in loja locala”. Lucrurile acestea impreuna cu alte detalii au fost relatate de un membru al respectivei organizatii anti-crestine.
      Dorinta de parvenire e deci in stansa legatura cu simonia [ https://www.youtube.com/watch?v=EB-HLMVJGus ]…

      Dar pentru creduli Teodosie este un ierarh marturisitor.
      Vai, vai, unde poate duce indoctrinarea !

      Apreciază

  8. Iones said, on martie 9, 2016 at 12:46 am

    Da, Arhiepiscopia Tomisului promova cu bucurie evenimentul ecumenist, distribuind numeroase poze

    Apreciază

  9. veaceslav said, on martie 9, 2016 at 7:39 am

    cum se leapada de catolicism, sunt subtitre in engleza

    Apreciază

  10. veaceslav said, on martie 9, 2016 at 7:39 am

    Apreciază

  11. RomeoB said, on martie 9, 2016 at 7:40 am

    Sa nu tragem concluzii definitive. Nu rezulta din fotografie ca a intrat SPRE A A SE RUGA. Pare ca asista numai…
    Vreau sa fiu neutru: nici sa acuz nici sa scuz, dar fotografia nu ofera dovada incriminatoare.

    Era bine totusi sa nu se fi dus acolo, dar or fi si lucruri care nu le stim…

    Apreciază

    • Marinela said, on martie 9, 2016 at 10:45 am

      Doamne iarta-ma, ce a patit mitropolitul?Nu ma asteptam la asa ceva. Stiu ca sunt presiuni enorme asupra lor si-i obliga sa faca ascultare, dar totusi ce se intampla? Stiti daca au facut si rugaciuni impreuna?

      Apreciază

      • mircea.v said, on martie 9, 2016 at 1:19 pm

        Ma distreaza asta cu „presiunile enorme” ca mai zicea cineva mai sus asa ceva. Presiuni atmosferice, hidraulice… :). Acuma fara gluma, pai omul e calugar de meserie, ca sa zic asa. Nu are familie, nevasta, copii, bunuri materiale, e cel mai liber om, deci nesantajabil, netemator de presiuni „Pe toti episcopii ii obliga sa faca ascultare”. Cine ii obliga, ca nimeni nu ii poate obliga. Nici chiar patriarhul, ca sant egali intre ei. Si orice credincios stie ca ascultarea e pana la dogma, canoane. Dar ii obliga compromisurile facute in viata lor. Nu altceva. C’est la vie…

        Apreciat de 2 persoane

      • Alx said, on martie 9, 2016 at 3:58 pm

        O noutate absolută a constituit-o celebrarea, în cadrul întâlnirii, cu începere aproximativ de la orele 18.00 a unei Sfinte Liturghii, concelebrată de pr. Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane și de pr. Nicolae Ovidiu Teodorescu, vicar foraneu român unit, greco-catolic de Timișoara. Predica a fost rostită, parțial în baza lecturilor duminicale, de celebrantul principal, pr. Lauš. La Sfânta Liturghie au asistat majoritatea reprezentanților cultelor participante la întâlnire, alături de o parte din coruri (ortodox, romano și greco-catolic).

        În încheierea Sfintei Liturghii, binecuvântarea finală a fost acordată de către IPS dr. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului și Arhiepiscopul Timișoarei, și de Excelența Sa dr. h. c. Martin Roos, Episcop romano-catolic de Timișoara.

        http://www.catholica.ro/2016/01/27/intalnirea-ecumenica-de-rugaciune-la-timisoara/

        Apreciază

      • Marinela said, on martie 9, 2016 at 7:26 pm

        &Alx Se pare ca stiti multe si sunteti din Timisoara si eu sunt. Despre acest mitropolit s-au auzit numai vorbe bune, sa inteleg ca si el continua politica lui Fostul mitropolit Nicolae? Sau totusi sunt diferente, pentru ca ma uimeste acest lucru si nu doresc sa intru in judecarea unei fete bisericesti!
        Va multumesc.

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 9, 2016 at 7:31 pm

        Mircea,

        M-a ajutat Dumnezeu să fac, în sfârşit, pâine după reţeta ta. Am pus prea multă sare, de mă gândeam că o să mănânc pâine pe post de sărăţele (totuşi, a ieşit rezonabilă), iar la copt, când să dau improvizaţia de capac la o parte, mi s-a părut mai simplu şi mai sigur să fac operaţiunea fără să scot pâinea din cuptor, decizie proastă ce a avut drept consecinţă trei degete arse. Dar tot răul spre bine, căci mi-am adus aminte de o învăţătură care sfâtuia să se pună albuş de ou pe arsuri şi am testat-o în premieră, iar concluzia a fost că e eficientă şi calmează repede durerea, cu condiţia să nu mai lucrezi în mediu cald.
        Am făcut pâine din făină integrală măcinată de mine, din grâu propriu, netratat. Mi-au ieşit 700 de grame de făină, aşa că asta a fost cantitatea, la care am pus un plic de 10 grame de drojdie, că atăta avea şi era complicat să îl împart în două, plus că m-am gândit că la pâine neagră merge mai multă, căci e mai densă. Aluatul a stat în cămară de vreo 13 ore (ulterior, am citit mai cu luare aminte şi am văzut că, mai întâi, trebuie să stea la cald, iniţial am reţinut doar că se pune la loc răcoros), dar crescuse. Am copt la 220 grade, 30 min cu capac şi 12 fără capac, după care am scos-o şi am acoperit-o cu prosop. Nu a crescut în cuptor, a rămas la fel sau poate chiar a scăzut, iar în final mi-a ieşit un fel de turtă ovală, de vreo 4 cm înălţime, 30 lungime şi 20 lăţime. Deşi am lăsat-o pe aragaz vreo oră jumate, în interior e lipicioasă şi nu ştiu cum să procedez data viitoare. Unde am greşit? Trebuia să o las mai mult timp (cu capac sau fără)? Crusta era destul de groasă, dar nu arsă, ci o nuanţă cam ca pâinea, care e neagră tare).
        O altă idee e că parcă îmi aduc aminte de faptul că, citind acum un an cum se face pâinea din făină proprie, se specifica faptul că trebuie să treacă vreo câteva zile (min 7?) de când macini grâul până faci pâinea. Nu ştiu dacă îmi amintesc bine sau mi se pare, dar eu am uitat şi am pus făină din grâu de anul ăsta, măcinată chiar înainte de a face pâinea.
        Calitatea rezultatului muncii e cam greu de estimat, specialiştii l-ar numi eşec răsunător, dar soţul meu a mâncat, totuşi, nu forţat :). Eu, nu, că de vreo 10 ore nu mi-e foame deloc (am făcut pâine pentru slăbit) :). Soţul voia să le dea şi socrilor, dar m-am opus vehement, în încercarea de a nu le oferi dovada că sunt mai nepricepută chiar decât sunt în ale bucătăriei 🙂
        Ce să fac? Ce să corectez? Mă poţi sfătui (tu sau alt specialist)? Că nu mă las, vreau să insist 🙂
        Am şanse de mai bine, sau trebuie să abandonez bucătăritul? 🙂

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 9, 2016 at 11:36 pm

        Mirela,

        Mai intai, mierea de albine e f buna pt arsuri. Regenereaza si pielea. Dai pe arsura de 4-5 ori pe zi si se duce toata mierea in piele de zici ca o mananca. Nu te mai ustura…

        Nu stiu cum se face ca omul incepator incepe cu ce e mai dificil 🙂 Pt inceput e bine de facut cu faina alba. Cand te specializezi cu faina alba, temperatura, timpi, manevrare, treci la ceva mai dificil, un 1/3 integrala si 2/3 alba. Apoi juma – juma. Nu am facut niciodata doar integrala. Dupa mine este suficient juma-juma.
        Respecta ce am spus in reteta si nu are cum sa nu iasa. Mie mi-a iesit la prima incercare, nemaifacand in viata mea de-ale brutariei, patiseriei…

        Faina integrala e mai dificila pt ca necesita si apa mai multa, creste mai greu, mai lipicioasa… De ex la juma-juma trebuie 90% apa fata de 80% daca e doar alba. Si la 1/3 integrala si 2/3 alba o sa vezi ca miezul se face destul de negru. Asa m-am convins si eu ca ce se numeste „integrala” in comert e de fapt un max 30 – 40% integrala si restul alba.

        Nu renunta, ca si Edison cand a facut becul cu incandescenta a testat sute de materiale 🙂 1% inspiratie, 99% transpiratie.

        Eu am inceput cu faina alba. Dupa vreo 5 ture de facut m-am lamurit care sant parametrii optimi, mi-am format un pic mana, ca na, incepator. Apoi am trecut la combinatii.

        Capacul improvizat e bine sa nu fie din aluminiu sau inox. (nu intru in detalii)

        Apreciază

      • blue said, on martie 10, 2016 at 12:27 am

        Mirela, n-am citit reţeta lui Mircea de pâine, dar hai să-ţi spun cum o fac eu. Cumpăr din piaţă de la două surori făină proaspăt măcinată pe care o aduc ele în aceeaşi zi de la moară, după cum urmează: 4 kg de făină de 650 şi 1 kg de făină integrală sau de secară. Folosesc drojdie proaspătă la pacheţel de 50 g din care fac de trei ori. Pun drojdia în jumătate de cană de apă caldă cu două lingurite de făină şi una de zahăr la dospit cca cinci minute. Se va umfla şi va avea tendinţa să dea pe-afară. Răstorn compoziţia într-un lighenuş de plastic şi mai adaug o cană de apă caldă spre fierbinte. Adaug o mănâ de făină integrală şi două căni cu făină de 650. Pun şi sare, destul de puţină, m-am obişnuit aşa. Frământ bine. Mai adaug făină pe parcurs, până obţin un aluat elastic. Adaug şi o lingură de ulei de măsline, nu neapărat extravirgin, Poate fi şi de floarea soarelui. Aluatul trebuie să nu mai rămână pe mâini, dar nici greu de frământat să nu devină. Îl acopăr cu un prosop de bucătărie şi-l pun la căldură, vreo două ore. Va creşte bine. Apoi îl iau din nou la frământat şi adaug în el cam ce mă tentează în momentul acela. De exemplu: seminte de susan, de floarea soarelui, de in, de ce am prin casă. Sau usturoi pisat, sau ceapă, sau măsline tăiate în bucăţele mici. Amestec şi încorporez tot în aluat. Divizez aluatul şi-l aşez in forme. Eu îl pun ori în două forme de pâine, ori într-o tigaie din aceea dry cooker cu o gaură pe mijloc, ori o modelez în chifle şi o aşez pe tavă. Mai las cam jumătate de oră să se umfle în forme, de preferinţă tot acoperit. Bag formele la cuptorul rece pe care îl aprind la jumătate de putere. Se coace timp de o oră. Dar asta depinde de cuptorul fiecăruia. Să devină rozaliu deasupra şi coaja să fie tare. Căteodată rad deasupra caşcaval. Eu zic că e imposibil să nu-ţi iasă.

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 12:09 pm

        Mircea,
        Mulţumesc mult pentru eforturile de a pune o ignorantă ca mine pe linia de plutire 
        Făina integrală este din grâu propriu, fără chimicale, plus că e măcinată de mine la moara proprie, deci ştiu ce mănânc. Nu vreau să mă apuc să cumpăr făină albă căci, pe lângă faptul că nu are proprietăţi nutritive, nu am încredere. Grâul poate fi stropit (zicea cineva pe aici că au murit porumbei pe camp), plus că şi în făină se pot adăuga diverse. Şi chiar dacă mergi la moară cu grîul tău, primeşti făină din grâul adus de cel dinaintea ta. Aşa că sunt sceptică. Decât să fac pâine super bună cu făină albă, prefer turta mea. Vreau pâine neagă tăciune! Şi să ştii că nu am început cu varianta cea mai complicată, căci am făcut cu drojdie, nu cu maia, care e ţinta finală .Mă gândeam ca data viitoare să las făina să stea o săptămână după ce macin grâul şi să ţin mai mult pâinea la cuptor, cu şi fără capac. Nu ştiu dacă să pun mai multă apă, aluatul era destul de moale, ar fi putut să crească dacă ar fi vrut, însă a preferat să se pleoştească. Oricum, orice iese, e comestibil.
        Cât despre capacul improvizat, este un alt vas jena identic celui pe post de tavă, fiecare are vreo 3 litri (peste) şi le-am suprapus. De aici a rezultat accidentul, căci improvizaţia combinată cu ignoranţa are preţul ei. Nu am reuşit să prind suficient de repede “capacul”, mai ales că e şi casant, aşa că m-am jucat cu focul şi m-am ars. Dar nu a fost nici o nenorocire, azi nu mai am nimic decât o zonă roşie, nedureroasă, la degetul cel mai afectat.
        Dacă îmi amintesc bine, ştiam şi de miere şi chiar am aplicat-o la un eveniment similar, dar mi s-a părut mai bun albuşul. Lecuieşte eficent, calmează instantaneu durerea (te mai reapucă, nu cu mare intensitate, mai ales dacă îţi bagi iar zona arsă în ceva cald), dar nu eşti lipicios ca la miere, de să nu poţi să te atingi de nimic.
        Pe scurt, faptul că pâinea s-a mâncat pe jumătate şi chiar a fost oarecum apreciată mi se pare de bun augur, mai ales că soţul meu e destul de fiţos. Nici nu vreau să mănânc una la o masă, ca să trebuiască să îmi schimb hainele cu altele mai mari, nici nu vreau să fie foarte bună la gust, ci vreau doar să fie sănătoasă şi hrănitoare.
        Nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm ca să trăim . Plus că sfinţii ne spun să ne obişnuim să mâncăm puţin şi nesofisticat sau prea bun, căci ştim ce vremuri urmează şi nu e momentul istoric de gâdilat papilele gustative. Singura problemă e că vreau să fie coaptă, în rest e perfectă.
        Mulţumesc încă o dată pentru reţetă, este una grozavă pentru mine şi singura pe care o pot aplica, întrucât cele laborioase nu mi se potrivesc şi nu am condiţie fizică pentru ele. În plus, dacă aş munci mult la frământat şi ar ieşi o eroare, m-aş dezumfla de tot şi nu aş mai avea curaj să mă reapuc. În schimb, la o pâine care se face foarte uşor, nu e nici o nenorocire dacă ratezi, nu suferi că te-ai silit degeaba.
        Să vedem ce mai urmează, te anunţ când reuşesc una coaptă!

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 12:21 pm

        Blue,
        Mulţumesc mult pentru efortul de a detalia reţeta ta, dar nu mi se potriveşte, prea laborioasă. Sunt prea leneşă la bucătărit şi nu mă interesează aşa de mult să iasă ceva grozav încât să mă sacrific prea tare. Avantaj pentru siluetă :).
        Reţeta lui Mircea e extrem de simplă, nu se frământă, doar se amestecă două minute. Ca pentru mine, de aia m-a atras.
        Am destule prietene experte în bucătărit, aş avea de unde să iau reţete şi sfaturi bune (când gătesc totuşi câte ceva, sunt cu telefonul în mână), dar îmi lipsesc interesul şi energia.
        Oricum, sunt sigură că reţeta ta poate fi utilă unor persoane mai harnice şi mai dedicate decât mine!

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 10, 2016 at 2:09 pm

        Maria,

        e f corect ce spui. Eu spuneam de painea alba la inceput doar ca antrenament. Eu mai merg si pe ideea ca daca mai spun un Tatal Nostru, mai fac o cruce si la aluat si la paine, dispare efectul chimicalelor, ca asa ne invata sfintii. Normal, nu cumparam special ceva cu multe chimicale, facem si noi ce putem. Adica in cazul meu, macar evit toate E-urile ce se pun la brutarii. Ceva fac (adica paine in casa), si atunci am nadejde ca ajuta si Dumnezeu in privinta otravurilor din faina. Eu iau faina de la moara.

        Dar, inca o data, filosofia ta e corecta, mai bine ceva mai sanatos si mai putin aspectuos decat ceva frumos si daunator.

        Sant convins ca dupa inca vreo 2-3 incercari o sa iasa asa cum trebuie. Trebuie experimentat un pic. F important, modifica intotdeauna doar un parametru, ca sa stii de unde provine modificarea in rezultatul final.

        Maii poti cauta pe net poate gasesti niste smecherii ref la crescutul aluatului doar cu faina integrala. La mine o singura data a dat inapoi. Cineva mi-a spus sa-i fac paine din faina fara gluten, ca a incercat si nu iese sub nici o forma la masina electrica, si m-a speriat ca nu creste… Atunci am pus apa fierbinte sa accelerez cresterea, a crescut f repede, 2-3 ore, dar pana dimineata se mai dezumflase un pic. A iesit buna, dar am remarcat micsorarea. E de facut un studiu si pe partea asta, in cazul tau.
        Oricum, mai simplu de atat nu se poate, si ma bucur ca nu abandonezi.

        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 10, 2016 at 4:01 pm

        Mirela,

        incearca un timp total de 50 de minute: 35 min cu capac si 15 fara. Apoi, 40 si 10. Apoi, poti merge pe un 230grd C. Observi ce diferente sant, si apoi tragi o concluzie.

        Eu merg pe un timp total de 50 min si un 225grdC.

        Apreciază

      • el said, on martie 10, 2016 at 4:10 pm

        blue

        multumesc, am notat si reteta asta, sper ca intr-o zi sa ma apuc si eu, at e aproape sau departe in viitor va fi asta nu stiu, dar va fi.
        am sa incep cu reteta lui mircea, mise pare ai la „nivelul” meu de NUL ! 🙂
        dar e bine sa am si alta varianta, un plan B, si prefer o reteta deja incertcata de cineva care da marturie din experenta sa iar nu teorie luata de pe net.

        Mirela

        nu deznadajduim in fata niciunui „esec” …. 🙂 va sustin si eu trantorul de departe cu gandul , vorba lui micrea si a lui edison : „succesul este 1% inspiratie si 99% transpiratie !” 🙂

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 7:32 pm

        @Mircea

        Mulţumesc pentru precizările suplimentare, o să încerc de toate!

        @el

        Să ştii că m-am gândit că semănăm în virtuţile culinare :). Şi eu am destule aparate, pe care eram sigură că le voi folosi, iar acum zac şi ocupă inutil spaţiul. De aceea mi-am şi promis ca, în viitor, să am o părere realistă despre mine şi să nu mă mai las vrăjită de capacităţile aparatelor, care par că fac totul singure când sunt utilizate de alţii. Când, însă, vine rândul să fac eu, se schimbă treaba/priorităţile şi piere entuziasmul.
        Dar reţeta lui Mircea chiar e simplă, ca pentru mine, şi nu mă descurajează ideea de a o aplica.
        Mai insist cu ea, nu doar că nu sunt dezolată de rezultat, dar chiar îl consider încurajator. Poate mă hărnicesc şi trec la reţete mai complicate, cu frământat (la robot), varianta Blue,
        Cine ştie ce talente am şansa să descopăr în mine! 🙂

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 8:05 pm

        Blue,

        Am printat reţeta ta, se cheamă pâine Blue 🙂
        Cine ştie, poate după ce mă mai specializez cu pâinea lui Mircea, mă decid să mă laud cu virtuţile mele culinare şubrede şi mă hărnicesc să pun robotul pentru reţeta ta.
        Mulţumesc!

        Apreciază

      • el said, on martie 10, 2016 at 10:01 pm

        Mirela

        „Să ştii că m-am gândit că semănăm în virtuţile culinare :). Şi eu am destule aparate, pe care eram sigură că le voi folosi, iar acum zac şi ocupă inutil spaţiul. „___aici nu cred ca ma depaseste in domeniu cineva, am exclusivitate ! : )
        eu sunt o putoare vesnic flamanda si care ajunge acasa ca un innecat, dar in materie de instrumentar de bucatarie/carti de bucate sunt un EXPERT, super dotat cu ce e mai bun si up-datat sistematic ! Am primit chiar (mandru de mine) laude la scena deschisa de la un parinte ieromonah prieten mare gospodin care gateste foarte bine, pentru dotarea mea „profesionala” in privinta bucatariei, iar niste prietene (mama si fiica) gospodine temeinice mi-au spus ca e o placere sa gateasca la mine ( au facut-o ocazional in trecere fiind pe la mine) fiind dotat cu tot ce-si poate dori un gospodar in materie. Hélas DEGEABA ! Instrumentarul nu face bucatarul ! 🙂 …dar asta nu m-a impiedicat totusi sa ma simt mandru ca un cocos penibil si debil de „performantele” mele bucataresti…. desi vesnic flamand 😦 si prost hranit !

        dar am o caliatate ca fiin dun tip tenace nu ma las pana nu ajung la ce mi-am propus, asa ca retetele de paine ale lui mircea si a lui blue sunt puse de-o parte pentru „vremuri mai prielnice” !

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 11:39 pm

        @el

        „Instrumentarul nu face bucatarul ! 🙂 …dar asta nu m-a impiedicat totusi sa ma simt mandru ca un cocos penibil si debil de „performantele” mele bucataresti…. desi vesnic flamand 😦 si prost hranit !”

        Într-adevăr, nu am exagerat cu aparatura, căci mi-am dat seama din timp că va fi utilizată la mine ca şi pe raftul magazinului. Dar se pare că, spre deosebire de tine, eu sunt mai puţin fomistă (mă satur repede) şi am şansa unor persoane apropiate care îşi fac milă suficient de des de aproapele leneş şi flâmând 🙂
        Deci, m-am orientat mai eficient, chair dacă asta înseamnă să-i cam parazitez pe alţii. Însă nu e chiar o problemă, căci au ocazia să mănânce mai puţin şi să mai dea surplusul jos, plus că se aleg cu o pomană. Deci, pot să zic că le fac şi eu un bine :). Asta e raţiunea care găseşte scuze/justificări în toate!
        Spor la pâine, căci reţeta lui Mircea chiar e simplă, ca pentru leneşii cei mai mari.
        Dacă faci, spune-ne ce ţi-a ieşit, ca să vedem care e mai tare! 🙂

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 11, 2016 at 12:32 pm

        @el,

        cine vine la mine si vrea sa gateasca, il poftesc intr-o magazie de lemne, sa gatim la vreascuri :). Da mai intai mergem in padure sa le adunam. Nu mult, 1kg. Scule de gatit productie proprie.
        Magazie, magazie, dar are mici tablouri pe pereti 🙂

        Apreciază

      • el said, on martie 11, 2016 at 2:50 pm

        mircea.v

        nu suna rau ! soareci/veverite/rozatoare de camp ai pe langa magazia aia ? nu de alta dar sa se bucure si motanul meu de ceva hrana bio( el se descurca si singur si fara vreascuri) … 🙂 si de implinirea vietii lui naturale de vanator( cam contrariat/stopat la mine , ca de nu-mi permit sa-l las prea mult neobservat in lumea salbatica/cruda a „cizilizatiei” curios, vioi si intreprinzator cum e…. ) , e mare cercetas …. scotoceste peste tot temeinic 🙂
        cu instrumentarul nu-i problema zic, pot sa aduc eu din „sculele mele” superperformante : cratiti, oale iscusite, vase de sticla rezistenta, etc merg si la magazie pe pirostrii sa stii , sunt materiale rezistente si inoxidabile, fara tefloane sau alte dracii …

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 11, 2016 at 4:24 pm

        @el,

        tot ce vrea motanul tau :)… Numai ca e concurenta mare, sant vreo 7-8 pisici libere si toata ziua sant la vanat. Mai le fugaresc si niste caini, da face parte din antrenament :). E o casuta abandonata langa mine si acolo e raiul lor.

        Sa stii ca atunci cand am invartiti butonul la „simplificati-va viata”, am trecut instant doar la materiale clasice si testate in timp, adica, ceramica, sticla, inox. Nici o acoperire antiadeziva…. In rest, pirostrii clasice nu am (ca nu sant eficiente termic), oale am, vreascuri am… :). de fapt de la ideea de pirostrii am plecat. Masina mea de gatit e o pirostrie super-izolata termic si deci f eficienta. Are un vas dedicat de inox si doar in ala se gateste. Si are 2 „setari”; mancaruri care se pot lipi, si mancaruri care nu se pot lipi.

        Ma gandeam ca asta cu „simplificati-va viata” are acoperire mare de tot, nu doar in ceea ce priveste existenta materiala. Esti casatorit, posibile mari complicatii, ai copii – alte complicatii, samd… (sa nu se inteleaga acum ca cine e casatorit trebuie sa divorteze… asta ca citeste multa lume).

        In vremuri extrem de dificile, gen vremurile din urma se aplica ce spunea un martir (in viata) al temnitelor comuniste, de fapt asa se numeste un capitol dintr-o carte a lui: „Ca sa fii tare, trebuie sa fii singur”. Alt capitol se numeste „Sa nu-ti faci idoli din oameni in viata”. (Reeducarea de la Aiud – Demostene Andronescu). Stie f bine ce vorbeste…

        Apreciază

      • el said, on martie 12, 2016 at 7:14 pm

        mircea.v

        e concurenta pisiceasca, nici o problema, asa „se caleste” si el ca n-a avut parte de mama lui sa-l invete sa vaneze , de la mine nu a avt nici un training, a ramas deci doar cu ce e scris in instinctele lui de pradator…..asa ca vecinatatea cu pisici mai avizate/destepte ca el nu poate decat sa-i fie folositoare, poate invata si el alte strategii de „lucru” de la ele ! 🙂 ….singura problema ar fi ca e posbil sa-ti lase prin zona niscaiva urmasi roscovani si salbatici/prost crescuti ca el pe acolo, ca e fecioras intreg, necastrat ! 🙂
        cat despre caini, nici o grija, e vioi si rapid, (si acasa e catarator avizat, dintr-un salt e pe mobila cea mai inalta a casei care este de peste 225 cm ! ma si minunez de capacitatile lui… ) .. .. antenament de supravietuire si contactul cu natura

        la capitolul „simplifcati-va viata” eu insa stau prost, sper ca NU pentru multa vreme INCA ! iar cat despre „singuratate” nu am decat o derogare : MOTANUL ! ca sunt un tip responsabil, nu-l las pe drumuri niciodata cu ajutorul Lui Dumnezeu.

        cred ca mai am MULTE de invatat de la tine…. deocamdata trebuie sa pun ordine in niste chestii… apoi ma vedem cu ajutorul Lui Dumnezeu.

        Multumim !
        Doamne ajuta !

        Apreciază

  12. isa said, on martie 9, 2016 at 9:20 am

    Saptamana de rugaciune ecumenista a avut loc in perioada 18-25 ian.2016. Pe 17 ian. IPS Teodosie a fost la hramul unei biserici, unde a tinut slujba- vezi aici: http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/index.php/ierarh/ips/agenda-de-lucru/1025-programul-ips-teodosie-in-perioada-16-17-ianuarie, iar de acolo a plecat direct in Grecia. Sambata, pe 23 ian. a fost inapoi in tara. Intre 23-25 ian. programul sau a fost urmatorul: http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/index.php/ierarh/ips/agenda-de-lucru/1028-programul-ips-teodosie-in-perioada-23-24-ianuarie.
    Din cate stiu, in aceasta saptamana este intotdeauna plecat in Grecia. La ce data a fost facuta poza?
    Ma surprinde, intrucat oricate pacate ar avea ca om (multe mediatizate si probabil exagerate in presa), pana acum nu a dat dovada de contaminare ecumenista, fiind in bune relatii si colaborare cu ierarhi cunoscuti pentru verticalitatea lor.

    Apreciază

    • danielvla said, on martie 9, 2016 at 2:44 pm

      isa
      Ba a dat dovada mai nainte. Dar dupa invitatiile pe care le-a facut lui Serafim de Pireu, Longhin de la Banceni si pr-lui Teodor Zissis am crezut ca o fi inteles si el. Daca poza e de anul asta, se pare ca nu a inteles (ori e santajat in vreun fel)…

      Apreciază

      • isa said, on martie 10, 2016 at 9:19 am

        … Sau mai este si varianta ca trebuie sa faca ascultare, altfel … Da, am cautat articolul-sursa si poza e de anul acesta, din 25 feb.

        Apreciază

      • isa said, on martie 10, 2016 at 11:39 am

        … 25 ianuarie nu februarie, scuze …

        Apreciază

    • danielvla said, on martie 9, 2016 at 2:49 pm

      isa
      Si ar mai fi o varianta: poate e un sarpe viclean si oportunist care vrea sa se puna cu toti…

      Apreciază

    • marinela said, on martie 9, 2016 at 8:19 pm

      Mirela,tot raul spre bine draga mea,ca te ajuta la dieta piinea ce-ai facut-o tu,altfel o mincai si cu ochii si te ingrasai,asa..:))).Am si eu emotii cind ma voi pune la treaba cu facutul piinii,ca nu pot spune ca sint chiar o experta doc in asa ceva.Eu mizez pe bafta principiantului,adica nimeresc din prima,iar a doua oara fiasco total,ca mi s-au mai intimplat din astea.Draga mea ,sigur la a doua incercare iti va iesi un panne coi fiochi,cum zice italianul si ne trimiti o poza de confirmare,ok?

      Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 7:54 pm

        Marinela,

        Mulţumesc pentru susţinere şi pentru încurajări. Să ştii că preţuiesc cele câteva avantaje ale leneviei mele la gătit, îmi vin şi haine de acum 20 de ani, plus că nu fac decât chestii sănătoase. Mă şi speriasem când am citit că pâinea lui Mircea se mănâncă una la o masă 🙂
        Când eşti expert în gătit, cred că e imposibil să nu foloseşti şi ingrediente toxice, aşa că mă mai lipsesc de unele otrăvuri. În plus, când faci mâncare exagerat de bună, mănânci prea mult şi devii fiţos la cea mai puţin bună, ceea ce nici nu vreau, că sunt destul din naştere.
        Îmi mai mângâi papilele cu mâncare căpătată, din când în când, că mă ştiu toate prietenele harnice cât sunt de virtuoasă şi nu mă lasă să mor de foame 🙂
        Deci, cu pâinea sunt încrezătoare. Poze nu pun, că s-ar putea ca alţii să renunţe la făcut sau să se mândrească pe socoteala mea 🙂
        Aşteptăm rezultatul tău, sunt sigură că va fi vrednic de laudă!
        Doamne-ajută!

        Apreciază

  13. un fir de praf said, on martie 9, 2016 at 11:04 am

    doamne ajuta ,a fost la mine acasa un pr si afacut sfestanie de doua ori si aghiasma sa stricat ,am intrebat duhovnicul si a zis sa nu mai duc de la el sa iau din alta parte si cautand si intrband am aflat ca sunt pr si ierarhi care nu au har doar la sf taine ,oare asa sa fie? poate ma poti lamurii ? sau am cautat prea adanc?

    Apreciat de 1 persoană

    • florin said, on martie 9, 2016 at 1:39 pm

      poate s-a stricat din cauza ta…

      Apreciază

      • el said, on martie 9, 2016 at 3:48 pm

        florin

        poate esti si tu vreun popangiu/aspirant la popologie din teologarii de cacat din care se alcatuieste azi majoritatea speciei asteia …. obraznicule, daca nu ai fi prost as zice ca esti platit sa insinuezi aberatii

        Apreciat de 1 persoană

      • danielvla said, on martie 9, 2016 at 7:42 pm

        florin,
        Nu-l lua in seama. E un raspuns tipic pentru comentatorul „el”.
        Fara sa cunoasca situatia in amanunt, insinueaza din start ca neaparat preotul e de vina. Poate e, poate nu e, dar el se arunca cu capul inainte judecand si pacatuind fara socoteala si fara sa ia in seama o minima prezumtie de nevinovatie (a preotului sau a celui ce il apara).
        Aghiazma se poate strica din cauza pacatelor preotului sau din cauza pacatelor omului/oamenilor din acea casa.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on martie 9, 2016 at 8:37 pm

        danielblabla

        zice „exertul ” cunoscut blablabla :”Aghiazma se poate strica din cauza pacatelor preotului sau din cauza pacatelor omului/oamenilor din acea casa.”____aduci si vreun Argument de la Canoane, Sf Parinti sau arunci asa pastila de „expert” de internet ? sa te credem pe cuvant E GREU dupa cate BALARII ai propagat aici !
        adica daca oamenii sunt pacatosi se strica Ageahasma preotului mmm? poate chiar si Sf Imparatasanie dupa „logica ” asta a ta DEBILULE !

        pentru erezia/apostazia preotului se poate strica si agheasma si ORICE LUCAREA harica e invalida de la unul ca acesta, si din pacate sunt DEJA MULTI popolgii din astia ASA desi ductaroilor DEGEABA la beserica li se pare ca-s popi kosher …

        sa asculte omul de duhovnicul lui sau sa asculte de bicisnicul danielblablabla ???

        Apreciat de 1 persoană

      • Riko said, on martie 9, 2016 at 9:03 pm

        florin si danielvla
        Apa sfintita are in ea Sfantul Duh, astfel ca nimeni si nimic nu poate sa schimbe asta. Apa aceia s-a stricat pentru ca nu a fost sfintita inca de la inceput. Parintele respectiv si-a pierdut harul.

        Apreciază

      • danielvla said, on martie 10, 2016 at 3:35 pm

        Riko,
        E si asta o varianta. Dar daca intrebi duhovnicii mai mari iti vor spune ca Si din cauza pacatelor grele, care se fac intr-o casa unde se pastreaza aghiazma, aceasta se poate strica.
        Dumnezeu poate retrage Duhul chiar si din apa sfintita, acolo unde considera El.

        Apreciază

    • valentindortodox said, on martie 10, 2016 at 3:14 am

      Sunt sigur că atunci când vor da de greu sevor pocăi de erezie numai unii însă vor mai fi în stare să recunoască Adevărul… Ceilalți vor liniște îndrăciți!suntlupi în piei de oaie aceia fără har și sunt destui

      Apreciază

  14. Ioan said, on martie 9, 2016 at 3:23 pm

    Am avut ocazia in repetate randuri sa asist la mai multe cursuri de Dogmatica predate de IPS Teodosie si vreau sa zic ca este una din cele mai lucide si luminate minti care patrunde cu adevarat invatatura de credinta, in masura in care ii este permis omului.
    El stie mai bine decat noi care e adevarata treaba cu ,,fratii” astia.
    Fiti pe pace. Aceasta intrevedere nu comporta nici un pericol dogmatic, atata timp cat se pastreaza si se tine cont de propria identitate religioasa! Stiind cu certitudine pozitia IPS-ului, inchei spunand chiar sa nu va faceti griji!!!

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 9, 2016 at 5:38 pm

      Ioan

      Ai aparut si tu de niciunde pe aici si ne ceri ca sa te credem

      Apreciază

    • tanase said, on martie 9, 2016 at 8:01 pm

      Ioan, zici tu ca…”Aceasta intrevedere nu comporta NICI UN PERICOL dogmatic”. Poate ca tu esti un mare expert in dogmatica de iti permiti sa faci asemenea afirmatii. Saccsiv a postat mai sus CANONUL 64 apostolic, mai exista insa si CANONUL 45 ce face referire chiar si la „adunarile amicale” dintre mirenii sau clericii ortodocsi, pe care le-ar avea impreuna cu ereticii.
      Canonul 45 apostolic interzice clericilor – episcop, preot sau dia­con – de A SE RUGA „impreuna cu ereticii”, sub pedeapsa afurisirii, adica a excluderii „pentru un timp mai lung ori mai scurt din comuni­tatea bisericeasca a rugaciunii impreuna cu credinciosii”. Intrucat, po­trivit randuielii canonice a Bisericii Ortodoxe orice eretic este considerat afurisit din comunitatea bisericeasca, I SE INTERZICE deci oricarui cleric sau mirean ortodox „rugaciunea laolalta cu dansii”. Dupa parerea canonistului Balsamon, mireanul se afuriseste si clericul ortodox se cateriseste CHHIAR SI in cazul in care „…intretine numai SIMPLU CONTACT si … PRIVESTE CU BLANDETE spre rugaciunea ereticului…” (Apropo, ia mai uita-te un pic la poza si vezi cum priveste IPS Teodosie!). Dand expresie unei realitati a vremurilor de atunci, dispozitia canonului 45 apostolic a reusit „…nu numai sa fereasca pe ortodocsi de contagiunea spirituala cu ereticii, ci si de neutralitatea in credinta si de indiferentismul fata de Biserica Ortodoxa…”.

      Apreciază

    • Mirela said, on martie 10, 2016 at 9:09 pm

      Ioan

      Cu rămâne cu cuvintele Sf. Ap Pavel: „Dupa intaia si a doua mustrare indeparteaza-te de cel eretic, caci unul ca acesta este pierdut si se osandeste singur” (Tit. 3,10-11).?
      Repostez pentru tine un comentariu anterior, în speranţa că îl vei citi şi îţi vei răspunde măcar ţie, cu sinceritate, la întrebările puse în el.

      Care e scopul prezenţei IPS acolo? Propovăduieşte ortodoxia? Nu este episcopul un model pentru credincioşi? Să facem toţi la fel ca IPS?
      Ştii cuvintele: „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.
      8. Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veşnic.
      9. Şi dacă ochiul tău te sminteşte, scoate-l şi aruncă-l de la tine, că mai bine este pentru tine să intri în viaţă cu un singur ochi, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului.
      10. Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri” ?

      Ce pildă ne oferă IPS? Nu sunt în mare pericol nici cei din ţări străine, care cu greu găsesc biserici ortodoxe, mai ales că văd cum mulţi deja merg la slujbele catolicilor? Poţi să îl acuzi pe un creştin neştiutor de dogme şi canoane care face la fel? Şi eşti sigur că nici el nu se roagă acolo?
      Consideri că participarea IPS la o slujbă catolică e în concordanţă cu învăţăturile Sfinţilor Părinţi? De exemplu:

      Sfintul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului (+1444):
      ” Noi pentru nimic altceva nu ne-am despartit de latini, decit pentru ca sunt nu numai schismatici, dar si ERETICI. Pentru aceasta nu trebuie nicidecum sa ne unim cu ei!”
      „Acela care il pomeneste pe papa ca arhiereu ortodox este vinovat si latino-cugetatorul trebuie considerat ca un tradator al credintei. Prin urmare, fugiti de ei, fratilor, ca si de impartasirea cu ei, pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni. Nu este altceva de mirare daca si ispititorii lui Satana se preschimba in ingeri ai dreptatii, al caror sfirsit va fi dupa faptele lor.”

      Sfintul Paisie de la Neamt (+1794):
      „Au ERETICI sunt rimlenii (romano-catolicii) cu al lor papa? Bine stiu ca vei zice ca sunt eretici. Si de vreme ce sunt eretici, precum si cu adevarat sunt, atunci Sfinta noastra Biserica ii afuriseste pe dinsii. Si pe care Sfinta Biserica ii afuriseste si eu, impreuna cu Biserica, fiul ei fiind, ii afurisesc.”

      Sfintul Iustin Popovici (+1979):
      „Din unica si nedespartita Biserica a lui Hristos, in diferite timpuri, s-au desprins si s-au taiat ereticii si schismaticii, care au si incetat sa fie madulare ale Bisericii. Unii ca acestia au fost… romano-catolicii si protestantii si unitii si toata cealalta legiune eretica si schismatica. Ecumenismul e numele de obste pentru toate pseudo-crestinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. In el se afla cu inima lor toate umanismele europene cu papismul in frunte, iar toate aceste pseudo-crestinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decit erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obste este acela de „pan-erezie” (erezie universala). De ce? Fiindca in cursul istoriei, felurite erezii tagaduiau sau denaturau anumite insusiri ale Dumnezeului-Om Hristos, in timp ce ereziile acestea europene indeparteaza pe Dumnezeul-Om in intregime si pun in locul Lui pe omul european. In aceasta privinta nu e nici o deosebire esentiala intre papism, protestantism, ecumenism si celelalte secte, al caror nume este „legiune”.

      Patriarhul Constantinopolului Gherman al II-lea: (+1240):
      „… Pentru aceasta, va legiuiesc si voua, tuturor mirenilor care sunteti adevarati fii ai unicei Biserici Universale (Sobornicesti): sa fugiti alergand departe de preotii care s-au pus in slujba catolicilor. Si nici la adunarile Bisericii sa nu va strangeti impreuna cu ei, nici obisnuita binecuvantare sa nu o primiti din mainile lor. Este mai bine sa va rugati luI Dumnezeu singuri in casele voastre, decat sa participatila adunarile comune impreuna cu latino-cugetatorii” [Epistola a II-a catre Ciprioti]

      Sfantul Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779):
      „Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza… Noi avem o poruca ce spune sa anatemizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre [Preofetii despre urgiile ce vor veni]”

      Sfantul Paisie de la Neamt (+1794):
      „Nu a prapadit oare Dumnezeu Sodoma si Gomora pentru sodomism? Atunci cum pe ramleni ii va cruta pentru EREZIE? Nu va fi aceasta! Si s-au dezlipit de la Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a rasaritului, intemeiata pe piatra de capatai Hristos si pe marturisirea ortodoxa a Sfintilor Prooroci si Apostoli, si s-au zidit pe staulul cel ramlenesc, intemeiat pe nisipul minselaciunii , a carui prabusire va fi mare, chiar pana in tararul iadului […] Drept aceea, daca esti inca in stare de a scapa, ia-o la fuga, fugind de blestemata Unie ca si Lot de Sodoma, nu-ti fie mila nici de avere, nici de neamuri, daca vor dori inca sa te asculte, ci izbaveste-te scapandu-ti sufletul de la pierzanie. Caci nimic nu-ti este mai de trebuinta decat sufletul tau, iar pentru el Hristos a murit. Si fugind, nu cauta inapoi cu inima pentru grabnica pierdere a averilor, ca sa nu fii cuprins de focul papistasilor, mai cumplit decat al gheenei, caci mai bine-i pentrutine caa intr-un cuptor sa arzi decat sa defaimezi Duhul Sfant, precum hulesc ramlenii. […] Iesi si fugi de Unie cat poti de repede, ca sa nu ti se intample tie moaretea in Unie si vei fi numarat cu ereticii, iar nu cu crestinii”. [Cuvinte si scrisori duhovnicesti, Chisinau, 1998]

      Sfantul Teofan Zavoratul (+1894):
      „La prima vedere, noi avem cu romano-catolicii multe asemanari. La o cercetare amanuntita este evident oricui cat de departe sunt de adevar. Propagandisti vicleni, incearca sa ne sminteasca cu imaginea de ansamblu, ascunzandu-ne deosebirile.”

      Sfantul Ioan din Kronstad (+1908):
      „Ca urmare a abaterilor de la adevarul evanghelic, papii si catolicismul au devenit obiectul unei incinse dispute cu privire la adevar; si catolicii aparandu-si nedreptatea, se manie pe ortodocsi, ii urasc, ii ocarasc cu tot felul de cuvinte nedrepte si hulitoare si defaima insasi credinta noastra, credinta cea adevarata. Dar sa se lepede papii de parerile lor mincinoase, vatamatoare si pierzatoare si sa ajunga la conglasuire cu ortodocsii pentru a se reface dreptatea si pacea? De unde! Se socotesc in drept sa apere minciuna, sa trambiteze sus si tare minciuna, spre pierzarea lor si a catolicilor. Catolici, veniti-va in fire, treziti-va! V-au dus in ratacire! Intorceti-va la adevar![..] Iar papii s-au inchipuit pe sine capi ai Bisericii si temelia ei, si chiar loctiitori ai lui Hristos, lucru care este prostesc si cu totul nepotrivit. Si de aici toata ingamfarea dupa bunul plac a intregii Biserici universale. Ei bine, au si comis papii, in ‘biserica’ lor papista […] felurite dogme mincinoase, care duc la falsuri atat in credinta cat si in viata. Aceasta este o biserica pe de-a-ntregul ERETICĂ. Iar invatatura dogmatica a catolicilor – vai, cate EREZII, inovatii, abateri de la adevar! O pierzator sistem papist!”

      Apreciază

    • sorin said, on martie 11, 2016 at 6:16 pm

      Si Lucifer este una din cele mai luminate si intelepte minti.

      Apreciază

  15. Comaneanu Alexandru said, on martie 9, 2016 at 5:30 pm

    sunteti plini de duh de ura; nicidecum de duhul lui Hristos. Ne-acceptand pe fratele tau doar ptr ca este de alta convingere , fiind totusi crestin, urmas al lui Hristos, asta spune multe… Catolicul acela, sau protestantul este inainte de toate om, care se agata cu disperare de Hristos, se rooaga Lui, il cauta si ii citeste Cuvantul sfant, asa cum intelege el. Si ptr ei a murit Hristos!!! Cred ca toleranta, dragostea, ingaduinta fac mai mult decat ura si ne-acceptarea pe care o afisati. Invatati de la Hristos, cum a trait , ce a facut si urmati-L

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 9, 2016 at 5:47 pm

      Comaneanu Alexandru

      Toti aceia pe care tu-i numesti „totusi crestini” reiau in mare parte ceea ce au combatut Sfintii Parinti la Sinoadele Ecumenice.

      Ce parere ai tu de Sinoadele Ecumenice?

      Apreciază

      • marinela said, on martie 9, 2016 at 9:06 pm

        Comaneanu Alexandru,
        Tu in numele carei iubiri faci lobby ereticilor,ca a unei iubiri crestine ,sanatoase nu ,desigur?!Cum poti tu sa-i numesti „totusi crestini” care se agata cu disperare de Hristos – care Hristos,nu acelas Hristos la care ne rugam noi ortodocsii,desigur?! – cind ei de fapt nu fac altceva decit sa-l batjocoreasca mereu cu erezia lor(filioque,infailibilitatea papala,imaculata conceptie,etc).Studiaza un pic Sinoadele Ecumenice si vezi din ce cauza au fost dati anatema acesti papistasi,care la rindul lor au dat spatiu de creare prin inventiile lor dogmatice si altor „religii”/secte ,una mai mai apostata ca alta.Ceea ce propovaduiesti tu e iubirism in forma pura ,care nu aduce decit vatamare sufletului si implicit pierderea mintuirii .Daca-i iubesti cu adevarat pe acesti sarmani pierduti,le arati greseala in care se afla si-i indemni sa studieze cu luare aminte,sa aprofundeze tainele ortodoxiei,de unde a pornit schisma si de ce,ce implicatii a avut asupra „bisericii catolice”,ca sa vada si ei intr-un final in ce mocirla se scalda cu totii,in ce iad traiesc . Doamne ajuta si mintuire!

        Apreciază

    • el said, on martie 9, 2016 at 7:00 pm

      comaneanu alexandru

      „Catolicul acela, sau protestantul este inainte de toate om, care se agata cu disperare de Hristos, se rooaga Lui, il cauta si ii citeste Cuvantul sfant, asa cum intelege el. „____ daca nu ar fi fost Sf Parinticate SECOLE INTREGI au invatat Ortodoxie, au lasat Scrieri, Canoane, Randuieli si Biserici, MODELE de vIATA SI TRAIRE si INVATATURI ar mai avea cuvant de dezvinovatire KAKAtolicul si protestantul ala de care zici tu. Dar ei IN CIUDA acestora raman la mintea lor si asta INCAPATATANT !! asa se roaga la „dumnezeu” si paganul si inchinatorul la idoli, acelasi tp de evlavie SINCERA” si dupa mintea lor au si ei ca cei pomeniti de tine.

      „Si ptr ei a murit Hristos!!!”___ Hristos a murit si pentru pagani si pentru iudei si pentru truburile inchinatoare la draci, pe scurt PENTRU TOTI OAMENII . si rezultatul care e : PUTINI L-au ASCULATA si L-AU URMAT cu adevarat ! Si de aceea MICA e Turma Tatalui….GLOATELE , INSELATII , incluisv aia de-i pomeneti tu cu emfaza MERG IN IAD ca niste DISPERETUITORI ai Jretfei Lui Hristos , ca niste INDRACITI care AU URAT Invatatura Sf Parinti cea sanatasa si au alergat dupa mintea lor.
      Ca NU a trimis Hristos pe Sf Apostoli sa invete lumea asa la intamplare ce s-o numeri despre Numele Lui ci STRICT : „19. Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh,
      20. Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă”___________ AI INTELES ai auzit CUM , repet :”
      20. Învăţându-le SA PAZEASCA TOATE câte v-am poruncit vouă”!!!

      Au pazit Adevarul de Credita amicii tai ? NU !!! Atunci NU SUNT ai lui Hristos ! ci niste NEASCULATATORI carora NIMIC NU Se va da, si carora NU le e de nici un folos sa pomeneasca Numele Lui Hristos IN DESERT/DEGEABA dupa mintea lor.

      ” Invatati de la Hristos, cum a trait , ce a facut si urmati-L”________ CE a facut Hristos? s-a dus la iudei /pagani si i-a lasat sa credaa ce voiau ei sau le-a adus ADEVARUL? Le-a zis sa meraga in continuare sa cinsteaca pe Dumnzeu dupa minte alor ? NU ! Asa facem si noi ! Pentru aceia Hristos a zis VAI VOUA ! Pentru cei de azi LA FEL zicem si noi ca Stapanul notru : VAI VOUA !

      Apreciază

    • el said, on martie 9, 2016 at 7:09 pm

      comaneanu alexandru

      IA SCULTA CUM le-a vorbit Hristos celor din vremea Sa care se aflau INCAPATANAT pe aratura si in NEASCULATARE ca amici tai KAKAtolici si KAKAprotestanti :

      „13. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.
      14. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua.
      15. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că înconjuraţi marea şi uscatul ca să faceţi un ucenic, şi dacă l-aţi făcut, îl faceţi fiu al gheenei şi îndoit decât voi.
      16. Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceţi: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat.
      17. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfinţeşte aurul?
      18. Ziceţi iar: Cel ce se va jura pe altar cu nimic nu este legat, dar cel ce se va jura pe darul ce este deasupra altarului este legat.
      19. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, darul sau altarul care sfinţeşte darul?
      20. Deci, cel ce se jură pe altar se jură pe el şi pe toate câte sunt deasupra lui.
      21. Deci cel ce se jură pe templu se jură pe el şi pe Cel care locuieşte în el.
      22. Cel ce se jură pe cer se jură pe tronul lui Dumnezeu şi pe Cel ce şade pe el.
      23. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi
      24. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!
      25. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie.
      26. Fariseule orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, ca să fie curată şi cea din afară.
      27. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia.
      28. Aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi drepţi oamenilor, înăuntru însă sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.
      29. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor,
      30. Şi ziceţi: De am fi fost noi în zilele părinţilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui proorocilor.
      31. Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.
      32. Dar voi întreceţi măsura părinţilor voştri!
      33. Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei?
      34. De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci şi înţelepţi şi cărturari; dintre ei veţi ucide şi veţi răstigni; dintre ei veţi biciui în sinagogi şi-i veţi urmări din cetate în cetate,
      35. Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepţilor răspândit pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Varahia, pe care l-aţi ucis între templu şi altar.
      36. Adevărat grăiesc vouă, vor veni acestea toate asupra acestui neam.
      37. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi cu pietre ucizi pe cei trimişi la tine; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu aţi voit.
      38. Iată, casa voastră vi se lasă pustie;
      39. Căci vă zic vouă: De acum nu Mă veţi mai vedea, până când nu veţi zice: Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului. ”

      Asadar cum vezi cum s-a purat si PANA UNDE mergea iubirea Lui Hristos cu oamenii !!!

      Pana la ADEVAR ! Cine NU SE AFLA in Adevar se afla IN AFARA Lui Hristos ORICE ar face el !

      Asa cum a facut Hristos atunci cu RATACITII INCAPATANTI din vremea lui ( si alora li se parea ca „cunosc” si ei pe Dumnezeu ca si astora de azi pomeniti de tine, si CONTRAZICEAU si HULEAU pe Hristos asa cum CONTRAZIC si HULESC astia de azi amici tau Sf Parinti si ADEVARUL !) , ASA FACME si noi cu RATACITII INCAPANATI din vrmea noastra !

      esti un om BOLNAV, CANCERUL IUBIRSMULUI si al TOLERANTEI ADOGMATICE te manaca si ai ajuns o lepaatura PUTREDA , un MORT ambulant amice Alexandru, si ca tine pupuleaza locul de nebuni.
      Vindeca-te cat mai ai timp si inviaza-te din morti ca sa nu ARZI VESNIC in gheena cu NEASULATAORII de Dumnezeu si cu toti care talmacesc dupa mintea lor obraznica si ORBA ceea ce Sfintii NE-AU INVATAT dar voua NU VA PLACE !

      Apreciază

    • danielvla said, on martie 9, 2016 at 7:49 pm

      Comaneanu Alexandru,
      Daca toti catolicii si toti ereticii s-ar agata cu disperare si cu sinceritate de Hristos ar ajunge la descoperirea adevarului Ortodoxiei. Dar ei nu cauta sincer si de aceea raman in minciuna. Si la un loc cu ei va fi asezat si Teodosie si altii ca el daca nu se pocaiesc.

      Apreciază

  16. Andreea said, on martie 9, 2016 at 5:50 pm

    A asistat doar, nu s-a rugat.Eu asta vad!

    Apreciază

    • el said, on martie 9, 2016 at 6:49 pm

      Andreea

      de ce se vede din poza si daca s-a rugat sau nu pe tot parcursul acelei adunaturi satanicesti ? unde….? 🙂 tztztz… unde scrie la Sf Parinti ca ei mergeau la eretici asa de chici maro „sa asiste aical la „slujbele” lor? si asta sistematic ?

      mode noi la „crestini noi” ca astia de azi numai crestini ortodocsi nu sunt: FATADE IPOCRITE si MORMINTE VARUITE

      Apreciat de 1 persoană

    • danielvla said, on martie 9, 2016 at 7:55 pm

      Andreea,
      Simpla afisare impreuna cu ereticii e apostazie (de facto)! Faptul ca nu are cine sa-i cateriseasca pe ierarhii tradatori si Harul inca mai lucreaza prin ei, din mila lui Dumnezeu, e altceva.

      Apreciază

  17. Divort Rapid said, on martie 9, 2016 at 8:26 pm

    Mi se pare o exagerare demna de evul mediu! Unde in invataturile lui Iisus gasim aceasta ura fata de frati in aceeasi credinta, unde intoleranta si habotnicia asta? Ce ne spune pilda cu femeia samarineanca? Dar vindecarea sutasului? Nu cumva tocmai ideea de a fi toleranti si de a nu lasa sa ne desparta niste detalii si sa fim oameni iar filosofia noastra de viata sa fie iubirea de oameni, indiferent cine ar fi aceia?

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 9, 2016 at 8:45 pm

      Divort Rapid

      Dar tu ce cauti mai exact in grupul nostru de bigoti extremisti de ev mediu?

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 9, 2016 at 9:13 pm

      divrtt rapid

      ” ura fata de frati in aceeasi credinta, „_____ care „frati” de credinta? KAKAtolocii si KAKAProtestantii si toate SECTELE iesite din ei ca ciupercile NU SUNT FRATi cu ortodocsii. Si care „credinta” au ei daca CONTRAZIC Credita Ortodoxa , sau crezi ca Invatatura Bisericii Ortodoxe au lasa-o oamenii de la mnte alor? NU ci ei au MARTURISIT de la Duhul Sfant. SI daca KAKAereticii aia care-l pomenesc pe Hristos CONTRAZIC Ortodoxia si umbla dupa mintea lor sunt IMPOTRIVITORI Duhului Sfant Dumnezeu trimis in lume de Hristos de la tatal dupa Inaltarea Sa la Cincizecime si care de la Pogorarea Duhului Sfant ana azi NU A PARASIT ci CRAMUIESTE si INVATA Biserica permanent. Atunci CUM esti tu „frate” cu IMPOTRIVITORII Lui Dumnezeu caruia tu te straduiesti (sau ar trebui sa faci asta) sa ii fii fiu?

      „Ce ne spune pilda cu femeia samarineanca? Dar vindecarea sutasului? „_____ TOCAMI ca aceia desi oameni simplii SE AFLAU IN ADEVAR: Adica AU PRIMIT DE MESIA si CREDEAU ca Hristos este Fiul Lui DUmnezeu si TOCAMI ACESASTA Dreapta Credinta a lor i-a mantuit si din nevoile lor lumesti( boala fiicei cananeencei, vindecarea slugii sutasului) adica ei ERETICI fiind INITIAL S-AU MANTUIT CREZAND in MARTURIA Lui IISUS HRISTOS ! Si asta se numeste Dreapta Credinta. Si CHIAR PENTRU ACEASTA au fost ajutati si LAUDATI FATIS chiar de Dumnezeu Iisus Hristos care i-a laudat PENTRU CE? Pentru CREDINTA lor Si mentioneaza „CREDINTA TA te-a mantuit, fie tie cum doresti” si sutasului „Adevrat spun voua ca nici in Israel NU am gasit atata CREDINTA !”

      Pricepi? Pai acest oameni din pildele pomenite de tinedesi se aflua INITIAL in EREZIE CREZAND in Hrisos si ADRESANDU-SE LUI ca unui MANTUITOR au primit si rezolvarea problemelor lor lumesti si lauda CREDINTEI lor de la Dumnezeu Fiul ! Ba au ramas noua VESNCE EXEMPLE ca MANTUIREA este POSIBILA chiar si celor aflati intre eretici DACA CAUTA CU CREDINTA DREAPTA pe Hristos.

      Nicidecum TOLRENATA se vede aici, caci Hristos a fost INTOLERANT la EREZIE/NSELARE vezi CUM s-a puratat cu FATRANICII ( care doar FATAREAU dreapta credinta) fariseii si carturarii care invatau GRESIT poporul si NEGAU ca EL ar fi Fiul Lui Dumnzeue si NU IL PRIMEAU de Mesia , ba nici macar ca pe un om al lui Dumnezeu sau un Profet ca Profeto cei vechi caci atunci ar fi fost NEVOITI sa IL ASCULTE /URMEZE ceea ce ei NU VOIAU: Asa fac si KAKA-ERETICI de azi de toate coloraturile incepand cu KAKAT-olicii !

      Apreciază

      • gabyel1995 said, on martie 10, 2016 at 8:35 pm

        „el” tu esti ceva dubios sau esti bilbiit ? Dupa cum scrii esti foarte dubios . Parca ar scrie aghiuta care are doar clasa intii terminata .
        Te informez ca pe Mesia il asteapta evreii . Crestinii asteapta Dreapta Judecata de apoi . Chestia asta cu diferentele dintre ortodocsi , catolici , protestanti etc. este pornita de la diavol ca sa invrajbeasca crestinii .
        Toti cei care respecta cele 10 porunci intocmai sint copiii lui Dumnezeu . Dar unirea lor in credinta reprezinta
        o mare putere impotriva antihristului . De aceea cei care sint cu adevarat in slujba celui rau invrajbesc crestinii
        intre ei cu tot felul de momeli fara valoare . Deci atentie Unul singur este Domnul Dumnezeul nostru si trebuie
        sa-L ascultam in toate . El a spus iubeste-ti aproapele . Dar aproapele nu este cel care este vrajmasul tau si al
        credintei tale . In rest toti care iL iubesc sincer pe Dumnezeu reprezinta aproapele nostru .

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 10, 2016 at 9:52 pm

        gabyel1995

        Ce tupeu ai.

        Apreciază

      • el said, on martie 10, 2016 at 10:04 pm

        gaby

        tztztz…. e da afara din casa „stiinta” si „prevederea” !
        ai grija sa nu-l confunzi pe Hristos cu anticrist dupa „discernamantul” de care dai dovada …..

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 11, 2016 at 2:57 pm

        gabyel

        Sau ai tu pricepere în aprecierea inteligenţei şi a pregătirii cuiva în aceeaşi măsură în care se vede că îţi este cunoscută credinţa ortodoxă. Informează-te pe tine şi abia după aceea mai recomandă-le altora să facă asta!
        1995 vine de la anul naşterii?
        Dacă da, poate mai ai o şansă, însă cu suficienţa de sine nu vei obţine nimic de folos. Smereşte-te şi pune-te pe studiat ortodoxia, dacă aspiri la mântuire! Reţine că mântuirea nu e după urechea fiecăruia, ci după regulile lui Dumnezeu, pe care avem datoria să ne silim să le cunoaştem!

        Apreciază

    • Ioio said, on martie 9, 2016 at 9:22 pm

      Ba iubirea de Dumnezeu si de Adevar prima oara.
      Porunca cea mai mare din Lege, a raspuns: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu tot sufletul tau, cu toata inima ta si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca.
      lar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si Proorocii
      Dar apropaele meu nu-i cel ce-L uraste pe Domnul daca lucrul acesta vroiai sa-l interpretezi.

      Si saccsiv, Stop Divortului.

      Apreciază

    • Liliana said, on martie 9, 2016 at 9:35 pm

      Divort Rapid,
      Nu e vorba aici de ura sau dispret,sau resentimente!Noi ,ortodocsii,muncim impreuna cu ceilalti contemporani ai nostri,ii ajutam omeneste cu putem,uneori ne mai si imprietenim cu unii dintre ei,dar nu ne putem ruga cu ei pentru ca nu cred si nu se roaga in Duh si Adevar asa cum a spus-cu exactitate dogmatica-Mintuitorul Nostru IIsus Hristos.Daca o iota sau o cirta se modifica din ce ne-a lasat Dumnezeu sa facem ca sa ne mintuim,pierdem exact mintuirea-adica scopul pentru care ne-am nascut in aceasta viata.Noi trebuie sa marturisim,chiar cu pretul vietii,Adevarul .Intelege ca noi vrem sa ne mintuim.De aceea nu putem -din prietenie pentru pagini sau eretici -sa facem pogoraminte…amicale,pacifiste,de complezenta.Ca da bine sa ne unim -pentru ce?pentru cine?Ca nu pentru Dumnezeu se face aceasta,este evident.Nu ne putem juca cu nici unul dintre cuvintele spuse noua de Hristos!Sa nu fie!
      Doamne ajuta,tuturor!

      Apreciază

    • blue said, on martie 10, 2016 at 12:32 am

      Divorţ rapid? Cum adică divorţ rapid? Şi jurământul din Biserică? Tu zici că eşti creştin ortodox?

      Apreciază

      • Mirela said, on martie 10, 2016 at 9:52 pm

        A omis să scrie tot textul: Divorţ rapid de ORTODOXIE.

        Apreciază

  18. Ioio said, on martie 9, 2016 at 9:13 pm

    Pe la noi prin oras sunt multi care merg ba la ortodocsi ba la papistasi. Una spunea odata ca ea merge la papistasi de Paste (cand cadea in aceiasi zi) fiindca se termina mai repede. Si asta fara sa-i vada pe cei mai mari din Biserica impreuna cu papistasii.
    Da sa vezi dupa ce vad la teveu uniunile astea ecumenice.

    Apreciază

  19. Ioio said, on martie 9, 2016 at 9:33 pm

    Cat de grav este pacatul de a lepada credinta ortodoxa

    Am simţit cum mâna Maicii Domnului care era pe creştetul meu mă ridică deodată până-n cupola bisericii. Mi-am văzut trupul în genunchi la icoană şi am înţeles că sufletul meu s-a ridicat. M-a scos prin acoperiş şi a zburat cu mine pe de-asupra vârfului Athon până în partea cealaltă a muntelui, cu o viteză uimitoare că am crezut că mă azvârle pe stânci sau în mare, dar s-a oprit în dreptul unei grote, a unei peşteri acoperită cu bolovani. Am intrat în ea şi acolo am văzut lungite pe nişte lespezi trupurile neputrezite şi urât mirositoare ale unor călugări care au greşit faţă de Maica Domnului şi pentru care au primit pedeapsa puroierii veşnice.

    – Scrie povestea lor – mi-a spus Maica Domnului. Este despre cei care nu merită nicio iertare. Şi mi-a povestit cum ei au acceptat în timpul prigoanei catolice să renunţe la obiceiurile lor ortodoxe şi să ţină slujbe în rit apusean. Hristos S-a supărat şi a surpat zidurile bisericii peste ei, iar corpurile lor au rămas buhăite, supurând continuu de 730 de ani, emanând un miros de hoit. Toţi care le vedeau se îngrozeau şi înţelegeau ce mare păcat este trecerea la altă credinţă decât cea în care au fost botezaţi.

    Am rămas cutremurat în faţa acelor hoituri din ochii cărora se prelingea un lichid alb-gălbui şi care îmi cereau parcă ajutor din lumea de dincolo. Aş fi rămas multă vreme nemişcat, mut în faţa acelor grozăvii dacă Ea nu m-ar fi ridicat şi nu m-ar fi adus înapoi în biserică, zburând de data asta pe ocolite, arătându-mi alte peşteri în care au vieţuit sfinţi, chilii în care trăiau în sărăcie şi virtute numeroşi călugări, schituri ce păreau asemeni unui stup populat cu harnice albine.

    M-a aşezat la loc în corpul meu, dar n-am mai putut să scot nici un cuvânt. Ceea ce trăisem era mai mult decât puteam duce. Eram copleşit de situaţiile arătate, de miracolul petrecut cu mine în această călătorie de-asupra Athosului. Nici Ea n-a mai spus nimic. Stăteam pe mai departe în genunchi în faţa icoanei. „Să nu uit nimic” – îmi spuneam în gând, încercând să-mi reamintesc fiecare cuvânt şi fiecare întâmplare.

    https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/

    Apreciază

    • el said, on martie 9, 2016 at 10:38 pm

      aveti grija cu MISTIFICATORUL brun stefan, prin el graiesc dracii aceia care au fost numiti in Scriptura „duh de inselaciune” …

      ideea e buna dar la un IDRACIT ca bruno strefan sa ia Numele Lui Dumnezeu in gura sa revine la a HULI.

      NU PRIMIM de la INDRACITI/INSELATI sau de draci NIMIC, nici macar cand ar spune Adevarul!

      unuia ca INDRACITUL bruno sefan care PARE ca slujeste pe Hristos si Adevarul i-a zis Dumnezu in Psalm 49:

      ” 17. Iar păcătosului i-a zis Dumnezeu: „Pentru ce tu istorisești dreptățile Mele și iei legământul Meu în gura ta?
      18. Tu ai urât învățătura și ai lepădat cuvintele Mele înapoia ta.”

      este URACIUNE sa ia Numele Lui Dumnezeu in gura lui cel MINCINOS si o HULA
      iar rugaciunea unora VICLENI ca el se transforma/intoarce in PACAT ! (Ps 108 :, iar rugăciunea lui să se prefacă în păcat)

      Apreciază

  20. Radu said, on martie 9, 2016 at 9:50 pm

    Daca se roaga sau doar asista tot e rau doar in proportii diferite.
    Azi un pas mic maine cu ambele picioare pe calea ecumenismului.

    Sa ii dea Dumnezeu minte curaj si sa ia atitudine sa nu mai asiste la asemenea „slujbe” nu numai ca induce in eroare pe enoriasii prezenti pe drum gresit isi pune propriul suflet in pericol.

    Trezeste-te IPS Teodosie pana nu e prea tarziu !

    Apreciază

  21. Spaceman said, on martie 9, 2016 at 9:51 pm

    Antihristul l-a învățat pe papa Francisc să accepte unirea necondiționată a catolicilor cu Biserica Ortodoxă, deoarece știe că astfel va putea lucra în voie pentru că preoții ortodocși vor fi lipsiți de HAR.

    Iar unii clerici ortodocși își închipuie că vor avea HAR și după al optulea sinod, crezând că așa o să atragă de partea ortodoxiei și mai mulți credincioși.

    Apreciază

  22. Alexandru said, on martie 9, 2016 at 10:16 pm

    Mai avem Ierarhi care tin credinta insa sunt prgoniti , Prea Sfintitul Episcop al Timisoarei Paisie Lugojanul tine randuiala stramoseasca, dar amar mai il terfelesc pe unde il apuca presa. Rugativa pt el, ca sa-l tina Domnul si sa conduca turma Lui Hristos spre mantuire.

    Prea Sfintite Parinte Paisie Lugojanul (AXIOS)

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 10, 2016 at 4:18 pm

      Alexandru

      ne bucura din suflet pentru PS Paisie si il vom pomeni si noi nevrednicii. semnul ca nu este in duh cu lumea APOSTATA este ca este prigonit de ea, ca lumea nu iubeste decat pe cei ca ea, celorlati le duce razboi pana la moarte cum ne-a invatat Mantuitorul si Invatatorul nostru.
      Dar „10. Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor.
      11. Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
      12. Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi.
      13. Voi sunteţi sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni.
      14. Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.
      15. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.
      16. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri. !”

      Ierarhi in Dreapta Credinta si MARTURISTORI ai Lui Hristos ca PS Paisie sunt SAREA PAMANTULUI si LUMINA LUMII !

      Apreciat de 1 persoană

  23. templier's blog said, on martie 10, 2016 at 11:30 am

    Un pastor cunoscut sugereaza ca mesia musulmanilor ar putea fi Antihristul
    https://templierblog.wordpress.com/2016/03/10/sfarsitul-timpului-si-secretul-lui-mahdi/

    Apreciază

    • el said, on martie 10, 2016 at 5:48 pm

      asta spune si sf Paisie Aghioritul :

      „Se vor petrece multe evenimente. Poate veti apuca sa traiti si voi multe din semnele scrise in Apocalipsa. Incet-incet destule incep sa iasa la iveala. Strig si eu netrebnicul de atatia ani! Situatia este infricosatoare, ciudata. Nerozia a intrecut limitele. A venit lepadarea si ramane ca acum sa vina “fiul pierzarii” (2 Tes. 2,3). Totul va deveni un spital de nebuni. In harababura ce va stapani, fiecare stat se va ridica sa faca orice-i spune cugetul. Dumnezeu sa ajute, ca interesele celor mari sa fie astfel incat sa ne ajute. Din ce in ce vom auzi de ceva mai nou. Vom vedea facandu-se lucrurile cele mai neasteptate, mai nerationale. Numai ca evenimentele se vor derula cu repeziciune. Ecumenism, piata comuna, un stat mare, o religie dupa masurile lor. Acesta este planul diavolilor. Sionistii pregatesc pe cineva de Mesia. Pentru ei Mesia este imparat, adica va stapani aici pe pamant. Martorii lui Iehova si ei viseaza la un imparat pamantesc. Sionistii vor prezenta unul si martorii lui Iehova il vor primi. Vor spune “Acesta este“. Se va face mare zapaceala. In mijlocul acestei zapaceli toti vor cere un Mesia, ca sa-i mantuiasca. Si atunci vor prezenta pe unul care va spune: “Eu sunt Imam, eu sunt al cincilea Buda, eu sunt Hristos pe care-l asteapta crestinii, eu sunt acela pe care-l asteapta Martorii lui Iehova, eu sunt Mesia evreilor”. Va avea cinci “eu“-uri ! … Evanghelistul Ioan atunci cand in prima sa epistola spune: “Copiii mei… ca vine antihristul, iar acum multi antihristi s-au aratat…” (1 In. 2, 18), nu intelege ca asteptatul Antihrist va fi ca prigonitorii Maximian si Diocletian, ci ca Antihristul cel asteptat va fi intr-un fel ca un diavol intrupat, care se va prezenta poporului israelian ca Mesia si va insela lumea.

      Vin ani grei, vom avea incercari mari. Crestinii vor avea mare prigoana. Si uita-te: oamenii nici nu inteleg ca traim in semnele vremurilor, ca pecetluirea inainteaza. Traiesc ca si cum nu s-ar intampla nimic. De aceea spune Scriptura ca va cauta sa insele, de va fi cu putinta, si pe cei alesi (Mt. 24,24; Mc. 13,22). Cei care nu vor avea intentie buna, care nu vor fi luminati, se vor insela in anii apostaziei. Pentru ca cel ce nu are harul dumnezeiesc, nu are claritate duhovniceasca, asemeni diavolului.

      – Parinte, sionistii cred cele despre Antihrist?

      – Acestia vor sa stapaneasca toata lumea. Ca sa le reuseasca scopul, folosesc vrajitoria si satanismul. Satanolatria o vad ca pe o putere, care ii va ajuta in planurile lor. Adica vor sa stapaneasca lumea cu putere satanica. Pe Dumnezeu nu-L pun in socoteala lor. Se vor binecuvanta asadar de Dumnezeu? Din asta Dumnezeu va scoate multe lucruri bune. Celelalte teorii satanice au tinut cel putin 70 de ani; ale acestora nici 7 ani nu vor tine.

      – Parinte, atunci cand aud despre Antihrist simt o frica inauntrul meu.

      – De ce te temi? Va fi mai infricosator decat diavolul? Acesta este om. Sfanta Marina l-a batut pe diavol si Sfanta Iustina a alungat atatia. La urma urmei noi n-am venit sa ne aranjam in aceasta lume.”

      Apreciază

    • el said, on martie 10, 2016 at 7:02 pm

      tmpliers„s blog

      Sf Paisie Aghioritul :

      „Se va face mare zapaceala. In mijlocul acestei zapaceli toti vor cere un Mesia, ca sa-i mantuiasca. Si atunci vor prezenta pe unul care va spune: “Eu sunt Imam, eu sunt al cincilea Buda, eu sunt Hristos pe care-l asteapta crestinii, eu sunt acela pe care-l asteapta Martorii lui Iehova, eu sunt Mesia evreilor”. Va avea cinci “eu“-uri ! … Evanghelistul Ioan atunci cand in prima sa epistola spune: “Copiii mei… ca vine antihristul, iar acum multi antihristi s-au aratat…” (1 In. 2, 18), nu intelege ca asteptatul Antihrist va fi ca prigonitorii Maximian si Diocletian, ci ca Antihristul cel asteptat va fi intr-un fel ca un diavol intrupat, care se va prezenta poporului israelian ca Mesia si va insela lumea.

      Vin ani grei, vom avea incercari mari. Crestinii vor avea mare prigoana. Si uita-te: oamenii nici nu inteleg ca traim in semnele vremurilor, ca pecetluirea inainteaza. Traiesc ca si cum nu s-ar intampla nimic

      Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 10, 2016 at 7:12 pm

      templier`s blog

      conform „Traditiei ” musulmane acestia asteapta pe ultimul „Profet” Mahdi= ANTICRIST !

      si aceasta INSELARE se va face cu Proietul BLUE BEAM cand TOTI karkalacii KAKATII omenesti INDRACITI vor vedea , fiecare in „religia” lui , proiectat pe Cer pe Acela pe care-l asteapta fiecare : musulmanii de mahdi, ” crestinii” INSELATI pe „hristos”, iudeii pe „mesia „…. sa traiasca HAARP-ul li si holografia !!!
      cu care BICISNICII care casca gura la cer din toate neamurile si toate „religiile” vor primi pe anticrist ca „dumnezeu” al lor !

      Apreciază

  24. Mary said, on martie 10, 2016 at 2:01 pm

    IPS Teodosie a rostit un cuvant de invatatura (spune in articolul la care a dat link Saccsiv mai sus).

    Nu vad cum de sunt asa orbi preotii nostri. Si surzi? In Roma acum, acum, acum, cand vor ei sa se impace si sa se uneasca, nu umbla nici macar spiritul de ev mediu romano-catolic imediat dupa Schisma.

    Muzica romano catolica de ev mediu: – este psalmul 109 cantat in latina:

    Astazi ce se mai canta la Roma azi:

    Al doilea video este pus de niste catolici si este inregistrare de la slujba de la Roma in primele minute.

    Este de plans nu este de bucurie.

    Apreciază

  25. Aurora said, on martie 11, 2016 at 1:36 am

    Despre stricarea aghiasmei. Va spun un fapt concret. Parintele meu duhovnic si al unei cunoscute de-a mea, vecina, a venit acum cativa ani sa ne faca sfestanie. A facut aghiasma si la mine si la ea. Eu am respectat randuiala de a pastra curatenia trupeasca mai multe zile, dar ea nu a putut, caci sotul ei este foarte impulsiv, ma intelegeti si cam betiv, deci nu a avut cum sa evite momentul intim in seara respectiva dupa plecarea parintelui.. A doua zi, ea, fara sa-si dea seama, a pus mana pe vasul cu aghiasma ca sa-l transfere intr-o sticla. Dar seara a observat ca apa s-a imputit asa de tare ca nu puteai sa stai in preajma. La mine aghiasma a ramas neschimbata. Deci judecati singuri cine e de vina : preotul sau credinciosul ?

    Apreciază

  26. Ioana said, on martie 11, 2016 at 10:26 am


    La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion.
    În sălcii, în mijlocul lor, am spânzurat noi harpele noastre.
    Că acolo ne-au întrebat pe noi, cei ce ne-au robit pe noi, cuvinte de cântări. Și cei ce ne-au robit pe noi: „Cântare, cântați nouă nouă din cântările Sionului!”
    Cum vom cânta Cântarea Domnului în pământ strâin?
    La râul Babilonului…

    Psalmul 136
    1. La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion.
    2. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre.
    3. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: „Cântaţi-ne nouă din cântările Sionului!”
    4. Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin?
    5. De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea!
    6. Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele.
    7. Adu-ţi aminte, Doamne, de fiii lui Edom, în ziua dărâmării Ierusalimului, când ziceau: „Stricaţi-l, stricaţi-l până la temeliile lui!”
    8. Fiica Babilonului, ticăloasa! Fericit este cel ce-ţi va răsplăti ţie fapta ta pe care ai făcut-o nouă.
    9. Fericit este cel ce va apuca şi va lovi pruncii tăi de piatră.

    Va termina Dumnezeu cu foc această lume ticăloșită și hulitoare, iar pe cei aleși ai Săi nu îi va uita!

    Şi am văzut ca o mare de cristal, amestecată cu foc, şi pe biruitorii fiarei şi ai chipului ei şi ai numărului numelui ei, stând în picioare pe marea de cristal şi având alăutele lui Dumnezeu.
    Şi ei cântau cântarea lui Moise, robul lui Dumnezeu, şi cântarea Mielului, zicând: Mari şi minunate sunt lucrurile Tale, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule! Drepte şi adevărate sunt căile Tale, Împărate al neamurilor!
    Cine nu se va teme de Tine, Doamne, şi nu va slăvi numele Tău? Că tu singur eşti sfânt şi toate neamurile vor veni şi se vor închina înaintea Ta, pentru că judecăţile Tale s-au făcut cunoscute. (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, 15, 2-4)

    Bună rețeta de pâinică. Să dăm fuga să luăm fâină de la țărani sau grâu să ne apucăm de treabă. Să aibă timp să se usuce pâinica, pregătire de asceza pentru începutul Sfântul și Marelui Post.

    Din viața Sfântului Gherasim de la Iordan:

    „Strângându-se în jurul său o mulțime de ucenici, atrași de faima nevoinței lui și râvnitori de o viață monahală aspră, Sf. Gherasim a întemeiat în anul 460 o mănăstire de tip lavriot în deșertul Iordanului, la depărtare de un stadiu de râul Iordan. Lavra cuprindea o chinovie pentru frații începători și șaptezeci de chilii sihăstrești.
    Frații erau împărțiți la diferite ascultări, după rânduiala chinovială, ceva mai puțin aspră decât sihaștrii, pentru a se învăța cu nevoințele. Sihaștrii petreceau tot timpul în chilie, rugându-se și împletind coșuri, și venind cu toții la biserica mănăstirii doar sâmbăta și duminica, când se împărtășeau cu Sfintele Taine și luau o masă comună, singurul prilej cu care mâncau mâncare gătită și puteau să bea puțin vin. În zilele obișnuite, mâncau pâine uscată, curmale și beau doar apă. Chiliile lor rămâneau în permanență deschise, și Sf. Gherasim nu îngăduia nici măcar să se aprindă focul în chilii.
    Sf. Gherasim ducea o viață încă mai aspră decât monahii din jurul său: în Postul Mare, se retrăgea în adâncul pustiei, și ținea post negru, luând doar Sfânta Împărtășanie și nimic altceva.”

    http://ro.orthodoxwiki.org/Gherasim_de_la_Iordan

    Și în ce privește ereziile, deși mulți de prin părțile Antiohiei au căzut în erezii, datorită luptei pentru Dreapta Credință a unor Sfinți Mărturisitori ca Eftimie cel Mare și Sfântul Gherasim de la Iordan, s-a păstrat Sfânta Ortodoxie în acele părți până în zilele noastre.

    „În acea vreme, viața bisericească era tulburată de tensiunile iscate între creștinii ortodocși și adepții lui Dioscor I, papă-patriarh al Alexandriei (444-451) și Eutihie, arhimandritul unei mănăstiri din Constantinopol, care susțineau învățătura monofizită despre Hristos. În anul 451, când împărații Marcian (450-457) și Pulcheria au convocat Sinodul Ecumenic de la Calcedon, doctrina monofizită a fost condamnată ca eretică. O parte a creștinilor din Orient, în special din Siria și Egipt au continuat însă să-i urmeze pe monofiziți, ceea ce a dus la o ruptură a Bisericii din Orient. Potrivit „Vieții Sf. Eftimie cel Mare” scrisă de Sf. Chiril al Ierusalimului, cuviosul Gherasim s-a lăsat o vreme înșelat de învățătura eretică a monofiziților. Însă, având obiceiul să meargă adânc în pustie, în locul numit Ruva, l-a întâlnit odată pe Sf. Eftimie cel Mare, care i-a arătat greșeala învățăturii lui Eutihie și l-a îndrumat să se întoarcă la dreapta credință. Cuviosul Gherasim, văzându-și greșeala, s-a pocăit, devenind un înfocat susținător al învățăturii de la Calcedon. A rămas mai multă vreme lângă Sf. Eftimie, petrecându-și viața în pocăință, iar mai târziu, după ce s-a așezat în apropiere de râul Iordan și până la moartea Sf. Eftimie (473), venea adesea la el, rămânând să petreacă o vreme alături de acesta.”

    Mare și minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!

    Apreciază

  27. […] Fotografia zilei: IPS TEODOSIE rugandu-se cu “fratii”? […]

    Apreciază

  28. […] Fotografia zilei: IPS TEODOSIE rugandu-se cu “fratii”? […]

    Apreciază

  29. […] Fotografia zilei: IPS TEODOSIE rugandu-se cu “fratii”? […]

    Apreciază

  30. […] Fotografia zilei: IPS TEODOSIE rugandu-se cu “fratii”? […]

    Apreciază

  31. […] Fotografia zilei: IPS TEODOSIE rugandu-se cu “fratii”? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.