SACCSIV – blog ortodox

NICOLAE MANOLESCU vrea sa-l bage la puscarie pe MARIU IANUS pe motiv de LEGIONARI

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 2, 2016

foto-nicolae-manolescu-primit-titlul-de-doctor-honoris-causa-al-ubb-cluj_0

Foto: Nicolae Manolescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB Cluj

Iata ce putem citi la http://www.literaturadeazi.ro/rubrici/autobiografice/legea-morala-7053 scris de Nicolae Manolescu:

Daniel Cristea-Enache: Paul Cernat, în a cărui comisie de doctorat ați fost, a făcut de curând o recomandare cititorilor ziarului „Adevărul”, la care colaborați. Din toate cărțile de poezie apărute în România în anul editorial 2015, a recomandat una la care el însuși făcuse prefața. Câteva fragmente din postfața acestei cărți, semnată de autorul ei, „fratele” Marius Ianuș: „legionarii au fost elita spirituală și morală a laicatului românesc”; „nu sunt nicidecum niște criminali”; „sunt niște oameni care au vrut să-și apere țara și cultura ei și să ridice neamul lor către Cer”; „ei sunt condamnați azi de oameni fără Dumnezeu, vânduți străinilor sau crunt îndoctrinați de aceștia”; „nu mă dezic de mucenicii noștri” (pp. 134-135). Și recomandarea făcută cititorilor „Adevărului” de către criticul prefațator: „Poezia n-am urmărit-o atent în 2015 dar, atât cât am urmărit-o, nu mi-a atras atenţia prin apariţii ieşite din comun, aşa încât prefer să mă abţin de la orice clasament. O recomandare, totuşi: antologia de autor «Jos masca, Marius Ianuş!» de, evident, Marius Ianuş, la Editura Garofina.”.

Uniunea Scriitorilor, al cărei Președinte sunteți, a fost acuzată de multe (deși nu de mulți). Dar este oare o organizație de breaslă, numărând atâția membri, responsabilă pentru comportamentul public al unuia dintre ei? Altfel spus, are vreo vină USR pentru recomandarea făcută unei cărți cu o postfață prolegionară de către colegul nostru Paul Cernat?

Nicolae Manolescu: Este și nu este. Este responsabilă din punct de vedere moral și are datoria de a reacționa, nu neapărat printr-un comunicat oficial, dar prin publicarea în „România literară” sau în altă revistă de sub egida ei a protestului unuia sau mai multor scriitori. E cazul tău, care ai denunțat suportul indirect, dar limpede, acordat de Paul Cernat, membru al USR și colaborator la „România literară” până nu demult, aberațiilor legionaroide ale lui Marius Ianuș, care nu este, el, membru al USR. Prefațându-i cartea și elogiindu-i valoarea, Cernat se face vinovat de complicitate ideologică.

USR nu are mijloacele necesare de a combate astfel de atitudini aberante. O responsabilitate ca organizație de breaslă poate fi luată, desigur, în considerare. Dar nu prea cred în eficiența ei. Mă gândesc, de exemplu, că am putea semnala în numele USR cartea lui Ianuș instituțiilor care veghează la respectarea legii antidiscriminare sau celei care combate afirmarea publică a unor poziții ideologice totalitare, fasciste sau comuniste. Ianuș este, peste toate, și un antisemit virulent. Cum el se prezintă drept călugăr, aparținând de nu știu ce mănăstire, ar trebui sesizate autoritățile religioase. Cât îl privește pe Cernat, nu văd ce poate face USR. El nu afirmă cu gura lui ororile cu pricina, doar le menționează favorabil, fără a intra în amănuntele lor ideologice scabroase. Astfel de aprecieri nu cad sub incidența legii propriu-zise, ci doar sub incidența legii morale, cum spuneam. Ar merita dat afară din USR, fără îndoială, dar nu sunt sigur că justiția, căreia i se va adresa în mod cert, va fi de acord cu excluderea.

În asemenea situații, nu sunt adeptul unei abordări nuanțate. Francezul are o vorbă: c’est à prendre ou à laisser.Nu e rău totuși să discutăm un pic despre importanța fenomenului, dacă fenomen este și nu accident. Ca și despre persoanele implicate, despre ce reprezintă ele în ochii opiniei publice literare. Cu Ianuș, lucrurile sunt relativ simple. El nu mai este creditat ca poet nici măcar de cei care au văzut în debutul lui o promisiune. Cum te numeri printre ei, înțelegi perfect ce vreau să spun. Ai recunoscut-o cu onestitate în articolul din „România literară”. Textele poetice sau așa-zicând teoretice ale lui Ianuș sunt, de la o vreme, absolut delirante și de o trivialitate de limbaj care șochează și murdărește. Ar trebui lăsate în plata Domnului căruia Ianuș i se închină cu falsă umilință. Aici intervine cauționarea lor de către Cernat. Mai inteligent și bucurându-se de o audiență mai mare, în media virtuală, mai ales, ca toți congenerii lui, Cernat nu pare dus cu pluta ca Ianuș, ceea ce reprezintă, desigur, o circumstanță agravantă, nicidecum o scuză. Și, apoi, el nu e singur pe lume: aparține unei echipe de zgomote, cum i-am spus odată, capabile să inducă în mintea unora și altora tot soiul de idei greșite, de acuzații nefondate, de injurii nedemne de un intelectual.

Ajungem, iată, la posibilul caracter de fenomen al urâtei afaceri Ianuș-Cernat. Nu mi se pare, am mai spus-o, că ideologia de extremă dreaptă mai înseamnă mare lucru în momentul de față. Prin urmare, se prea poate să exagerăm importanța redescoperirii de către cei doi protagoniști a tezelor Căpitanului și ale acoliților lui de odinioară. Dacă acceptăm acest lucru, nu ne aflăm cu adevărat în fața unui fenomen, pe care să merite a pune artileria grea. Cine știe dacă declararea unui război nu se va dovedi contraperformantă, aducând apologiei fascismului o popularitate periculoasă și creând premisele unui fenomen general. În definitiv, trag în mod conștient spuza pe turta temerii de răspândire a epidemiei cu pricina: nici Ianuș, nici Cernat nu au anvergura necesară spre a deveni populari, dincolo de granițele micii lor comunități intelectuale, mai degrabă pamfletar-agresive decât dotate pentru polemica de idei.

Și totuși: ce-i de făcut? În condițiile internetului, bolile spiritului circulă la fel de greu de stopat cum circulă bolile trupului în condițiile globalizării. E cât se poate de evident că trebuie să fim atenți. Și să nu lăsăm nespus ce se cuvine spus contra lor. E nevoie, sunt convins, doar de puțin timp până când nu vom mai auzi de un ins certat cu logica și cu bunacuviință ca Ianuș. Nu atât de ușor de neutralizat este Cernat. Chiar dacă el însuși ne dă, tot mai frecvent în vremea din urmă, o mână de ajutor, compromițându-se singur. Cauționarea cărții lui Ianuș îl discreditează într-o măsură mai mare decât majoritatea luărilor lui publice de poziție de până acum. Îi aștept pe stângiștii de la CriticAtac: fie îl combat, fie tac și se fac de râs. Nu mai sunt atât de tineri și de naivi încât să nu înțeleagă miza jocului. Și să nu profite de ocazie.

Din volumul Convorbiri cu Nicolae Manolescu, în lucru

   Comentariu saccsiv:

Nu-mi mai place de Marius Ianus din motive ce n-are rost insa sa le expun in acest articol. Va puteti face insa o idee citind comentariul sorei Mirela:

https://saccsiv.wordpress.com/2015/12/31/la-multi-ani-fratii-mei-dragi-3/comment-page-1/#comment-298144

Insa aceste pasaje scrise de Nicolae Manolescu ma oripileaza:

Mă gândesc, de exemplu, că am putea semnala în numele USR cartea lui Ianuș instituțiilor care veghează la respectarea legii antidiscriminare sau celei care combate afirmarea publică a unor poziții ideologice totalitare, fasciste sau comuniste.

E nevoie, sunt convins, doar de puțin timp până când nu vom mai auzi de un ins certat cu logica și cu bunacuviință ca Ianuș.

Nicolae Manolescu era considerat la un moment dat de multi ca fiind cel mai bun critic literar in viata. De fapt, daca nu scria el ceva despre tine era ca si cand nu existai ca scriitor.

Unii l-au considerat chiar a fi fost un soi de disident in perioada comunista.

Eu consideram pana acum insa ca este doar un ratacit:

NICOLAE MANOLESCU nu crede in existenta dracilor, aseamana Sfintii Parinti cu vracii si considera Sfintele Moaste a fi o afacere …

Totusi, nu-l credeam in stare de asemenea dorinte, pe care foarte probabil ca le va si pune in aplicare.

Putea sa-l desfiinteze pe Marius Ianus ca scriitor. Dar cu pixul sau cu tasta.

Putea sa cocheteze cu meseria de istoric si sa demonteze ce-o fi scris Marius Ianus despre legionari. Apropo, eu nici nu stiu de fapt in detaliu ce-a scris. O fi scris bine, o fi batut campii, habar nu am. Dar a dori sa bagi pe cineva la puscarie pe acest motiv, repet, pentru mine e oripilant.

Caci asta inseamna ceea ce a scris Nicolae Manolescu acolo: puscarie.

Si cum se numeste ceea ce vrea sa faca? Delatiune, turnatorie.

Cititi va rog si:

„Paul Goma antisemit” – un lot select

PROCESUL PAUL GOMA VS. „ANTISEMITIZATORII” (2006-2013)

 

111 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ultimul mohican said, on martie 2, 2016 at 1:44 pm

    Ochii sunt fereastra sufletului. Privirea lui Nicolae Manolescu este aceeasi cu a Anei Pauker, a lui Patapievici, a lui Achimas si a atator alti uratori de neam si credinta romaneasca.

    Ma bucur ca ai sarit in apararea lui chiar daca nu-l mai simpatizezi.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Apa trece, pietrele raman said, on martie 2, 2016 at 2:12 pm

    Este trist ca un om a carui inteligenta o admir critica sfintenia in loc sa acceada spre ea si sa propuna acest lucru si tinerilor. Cel mai mare dar oferit oamenilor este sa le transforme trupurile in sfinte moaste. Domnul Manolescu nu intelege ca hula impotriva sfintelor moaste este hula impotriva Duhului Sfant. Iar daca asta nu intelege, celelalte greseli sa nu ne mire.

    Apreciat de 1 persoană

  3. marciusquintus said, on martie 2, 2016 at 3:02 pm

    Cand pe la inceputul anilor 2000 Marius Ianus putea sa scrie o poezie numita „Muie Romania” era felicitat si vazut ca un poet de viitor.Atunci nu mai era oripilat nenea Manolescu.Acum,cand omul si-a gasit un drum al Damascului si regreta prostiile primei tinereti ,dracii ai batrani il judeca.

    Apreciază

  4. mikke12 said, on martie 2, 2016 at 4:08 pm

    Salutare , ieri si azi au fost două zile senine ieri am lucrat ceva in livada am putut observa multe avioane iar marea majoritate nu sunt de linie sunt prea zgomotoase sa fie de pasageri .acum cateva zile tata a vazut un Hercules sa mirat de asa avion mare ,nu mai zic elicopterul trece de 2 ori pe zi, sper sa fiu eu paranoic …. Lucrurile se precipită

    Apreciază

    • Commando said, on martie 2, 2016 at 4:32 pm

      mikke12,
      cand vezi trenuri multe cu blindate si tunuri gonind catre rusi, atunci se aproie furtuna cea mare. Nu se face razbelul doar cu avioane…decat daca e unul cu rachete nucleare…atunci raman cati au vazut Parintii: mai nimeni!

      Apreciază

      • marinela said, on martie 2, 2016 at 6:37 pm

        Ce privire de repla are omul asta ,`ti-ngheata singele in vine,iar roba aia ce-o are pe el ,pare o chestie masonica sau mi se nazare mie si vad numai masoni peste tot?!Oricum e un om rau pus pe „fapte mari”,vai de cei care -i intra in „vizorul” lui!

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on martie 3, 2016 at 11:15 pm

        marinela

        da de unde arata ca o baba acrita proasta REA si banuitoare in trentze de casa tocami iesita din baie cu halatul penibil de tzoapa pe ea

        Apreciat de 1 persoană

    • ultimul mohican said, on martie 2, 2016 at 7:14 pm

      In alta ordine de idei, ieri de 1 martie, in Bistrita unde eram cu masina, i-a tras o ploaie cu grindina cum niciodata n-am mai vazut la o asemenea data. Nu stiu daca s-a prezentat pe la stiri ca nu ma prea uit. Grindina a fost mare, cam cat o jumatate de aluna, nu sunt sigur daca nu a lasat si urme pe tabla masinii.

      Ma duce din nou cu gandul la o carte a Aspaziei Otel Petrescu care spunea tot asa ca inainte de prigoana bolsevica a fost martora unui fenomen meteorologic care prin aprilie a imbracat in gheata o padure intreaga, imagine stranie pe care ulterior a considerat-o semn prevestitor al raului ce urma sa vina.

      Oi fi si eu vreun apocaliptico-conspirationist, dar tot asa ceva mi se pare ca reprezinta …

      Apreciat de 1 persoană

      • marinela said, on martie 2, 2016 at 11:04 pm

        Erata,
        Am vrut sa scriu reptila,dar m-am grabit,scuze.

        Apreciază

  5. Paul said, on martie 2, 2016 at 6:18 pm

    Se face prea mult caz despre crimele legionare,pentru a se acoperi crimele comunismului „de omenie”,cum ii spunea,cu sinceritate,in 1990,Ion Iliescu.Daca nu ar fi existat legionrii,multi slujitori ai comunismului nu ar fi avut indrazneala sa se faca remarcati in prezent.Cinismul si nerusinarea politica de orice culoare nu au limite.

    Apreciază

  6. valentindortodox said, on martie 2, 2016 at 6:33 pm

    dacă îl bagă pe el la închisoare să mă bage şi pe mine că şi eu cred la fel

    dar problema e că ei nu mai vor să fac ceva cu o amploare la fel de mare ca moartea Căpitanului şi omorârea publică a mii de oameni pe străzi

    sunt mult mai îndrăciţi, mai dibaci şi pregătiţi în rău.

    Dar Hristos a spus bucuraţi-vă! Şi a spus sincer.

    Apreciază

  7. monahulteodot said, on martie 2, 2016 at 6:35 pm

    Doamne ajuta lui Marius si tuturor prietenilor Mișcării Legionare. Osândă tuturor potrivnicilor.

    Apreciază

    • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 2, 2016 at 8:40 pm

      Mulțumesc Părinte! Să vă ocrotească Măicuța Domnului și pe Sființia Voastră, mereu!

      Apreciază

    • mircea.v said, on martie 2, 2016 at 9:17 pm

      Parinte Teodot,

      Maica Domnului si Sfintii Inchisorilor sa va aiba in paza!

      Apreciază

    • Erdbeben said, on martie 3, 2016 at 12:14 am

      Părinte Teodot , ascultându-vă predicile am învățat un lucru foarte important de la dumneavoastră ați spus NU VA TEMEȚI Primii care se vor duce în iad sunt fricoșii.,La fel a zis și Domnul Iisus :„ Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena.

      Apreciază

  8. templier's blog said, on martie 2, 2016 at 7:56 pm

    Azi se împlinesc 111 ani de la nașterea poetului Radu Gyr, născut pe 2 martie 1905. A fost condamnat de comuniști la moarte pentru poezia ”Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”
    https://templierblog.wordpress.com/2016/03/02/ziua-lui-radu-gyr-nascut-pe-2-martie-1905/

    Apreciază

  9. Ionut said, on martie 2, 2016 at 8:28 pm

    Cu greu m-am abtinut sa nu astern pe hartie toate „calificativele” care mi-au trecut prin minte.
    Iata un articol, dar mai interesant decat articolul e primul comentariu la acest articol:

    http://www.revista22.ro/dosarul-studentului-nicolae-manolescu-povestea-unei-exmatriculari-1183.html

    Cu ani in urma, „dreptaciul” N. Manolescu povestea cu nonsalanta cum tineri ASCOR-isti se rugau de ei („onorabilii” domni parlamentari), inainte de vot, sa nu dezincrimineze homosexualitatea. Ca si cum (farade)legile ar trebui sa aiba ceva in comun cu Biserica sau morala…

    Sper sa-ti treaca Dumnezeu cu vederea imbecilitatile astea. Om batran si …

    Apreciază

  10. Ionut said, on martie 2, 2016 at 8:34 pm

    Fratilor, cred ca e vremea sa ne rugam pentru Rege. A fost urat de comunisti si „intoxicat” de oculti si secreti. La 20 si ceva de ani, e foarte greu sa-ti asumi conducerea unei tari aflate in razboi.
    Maica Domnului si Arhanghelul Mihail sa-l aiba in paza. Si sa aiba in paza si Romania.

    Apreciază

  11. Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 2, 2016 at 8:39 pm

    Mulțumesc pentru semnalarea acestui caz, Frate Vasile! Multă lume are așteptări mari de la Nicolae Manolescu pentru că îi cunoaște activitatea și scrierile doar din auzite. Dar cineva care a citi fie și doar acest interviu pe care i l-a luat lui Iliescu imediat după mineriadă – https://yanush.files.wordpress.com/2016/03/romlit.gif – sau care a ascultata ședințele USR în care era înfierat și apoi interzis în publicațiile USR Paul Goma, tot pentru „antisemitism”, nu prea mai are ce așteptări să aibă…

    Apreciază

  12. paul said, on martie 2, 2016 at 8:52 pm

    După poligamie, tineretul liberal din Suedia cere legalizarea incestului și a necrofiliei de la vârsta de 15 ani

    http://www.activenews.ro/externe/Dupa-poligamie-tineretul-liberal-din-Suedia-cere-legalizarea-incestului-si-a-necrofiliei-de-la-varsta-de-15-ani-130469

    Romania arunca in aer prejudecatile.Filmul „Ilegitim”,o iubire intre frati, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

    http://www.evz.ro/romania-arunca-in-aer-prejudecatile-ilegitim-o-iubire-intre-frati-la-berlinale.html

    Apreciază

  13. dante said, on martie 2, 2016 at 8:57 pm

    @Apa trece, pietrele raman
    Dar ma rog, ce inteligenta asa de mareata admiri la la Manolescu? Este plin iadul de asa oameni inteligenti, insa ideea este ca inteligenta sa o raportezi la Hristos, altfel este sminteala si vinare de vint. Domnul Manolescu face parte din categoria Plesu-Patapievici-Tismaneanu( era sa zic Turcanu), care este urmasul celor ce au omorit in puscariile comuniste crema intelectualitatii crestine romanesti, iar daca vremurile se vor intoarce din nou acesti mari „deontologi” isi vor face cu brio serviciul in slujba partidului. Niste lepadaturi ingimfate.
    Niste pigmei care nu vor putea sa ajunga prin inteligenta lor obtuza nici pina la glezna acelor legionari, care nu au avut alta vina decit aceea ca si-au iubit tara si pe pe Hristos.
    Cititi cartea „Imn pentru Crucea purtata” scrisa de Virgil Maxim si veti intelege de acolo marturii de viata si de fapte date in beciurile securitatii de catre legionari la care acesti mameluci de intelectuali contemporani nici nu pot sa viseze.
    Dintre toti detinutii politici din Romania, singurii care au facut puscarie in toate cele trei dictaturi: carlista – antonesciana -bolsevica au fost legionarii, iar asta spune tot. Cum poti sa-i cataloghezi pe legionari fascisti cind tocmai fascistii i-au dat jos de la guvernare pe legionari. Cum poti sa-i numesti antisemiti pe legionari, cind acestia i-au ajutat pe toti ceilalti detinuti, indiferent de nationalitate sau confesiune in gulagul romanesc.
    Mai mult decit atit, Miscarea Legionara a fost absolvita de orice vina de catre tribunalul de la Nurenberg, ori atunci pe ce criterii sint numiti acum fascisti?

    Doamne ajuta!!

    Apreciat de 1 persoană

  14. Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 2, 2016 at 9:59 pm

    De fapt, totul a pornit de la o luptă între două găști de scriitori, pentru șefia USR.
    Eu am fost asociat acestui scandal, deși nu sunt membru USR, în urma unor scrisori deschise:
    https://yanush.wordpress.com/tag/nicolae-manolescu/
    Cei de la USR au căutat să-mi răspundă în câteva numere ale revistei Roamnia Literara, apoi scandalul s-a generalizat (Adevarul, Catavencii, Observator Cultural):
    https://yanush.wordpress.com/tag/daniel-cristea-enache/
    Un jurnalism cripto-comunist, care cauta sa acopere problema de fond: https://yanush.wordpress.com/2016/01/26/decaderea-literaturii-romane-1/

    Cât despre antipatia Fratelui Vasile în privința dragostei pe care o port Sfântului Părinte Arsenie Boca, pe care ține să o afirme chiar și în acest context (nu cred că era cazul…)… nu o înțeleg. Ce problemă poate să aibă cineva cu dragostea pe care i-o poartă un credincios unui sfânt? Cât despre „comentariul Mirelei” la care trimite – nu stiu daca e corect sa argumenteze cu roadele obtinute in urma unor provocari repetate. Tot ce citeaza aceasta Mirela acolo e perfect adevarat, dar lucrurile trebuiau spuse pe alt ton. (Dar e greu de gasit tonul acela cand te piseaza tot felul de oameni agresivi, al caror vis e, de fapt, sa te faca sa te dezici de cel mai puternic sfant al romanilor, Parintele Arsenie Boca…) Ma nemultumeste la Fratele Vasile si faptul ca ii judeca prea usor, zic eu, pe monahi si arhierei, și ca exagereaza un pic in privinta iminentei Apocalipsei. Draga Frate Vasile, mai sunt multe profetii neimplinite – Sfantul Kuska vorbeste, de pilda, despre scoaterea calugarilor din manastiri. Eu nu cred ca se poate intampla asa ceva in mai putin de zece ani, asa ca eu vad inceputul sfarsitului undeva peste zece-cincisprezece ani. Sa ma iertati daca gresesc. Mai sunt câțiva ani în care putem să ne pregătim, iar cel mai bun lucru de făcut în anii aceștia e să mărim programul de rugăciune și puterea noastră de a ajuta aproapele, dăruirea noastră. În plus, ar trebui refăcut sistemul de cuiburi și cetățui întemeiat de Căpitan și căutate, în aceste cuiburi, cele mai bune soluții pentru vremea prigoanei. Eu am început să fac un mic îndrumar aici: https://yanush.wordpress.com/cum-vom-trai-in-munti/

    Tratez cu toată seriozitatea amenințările tovarășului Manolescu: https://yanush.wordpress.com/2016/03/01/tovarasul-nicolae-manolescu-doreste-sa-dispar/

    Am mai fost amenințat o dată în acest fel de un culturnic, evreul Dan Shafran, iar atunci am pățit-o destul de rău: https://yanush.wordpress.com/2013/12/31/doua-procese-pe-care-le-am-pierdut/

    Așa că… parcă văd că o să le fac o bucurie atât tovarășilor culturnici care nu m-au înghițit niciodată, pentru că nu pot înghiți, de fapt, adevărul/sinceritatea, cât și mirelelor și preot-duhovnic-elilor de pe aici.

    Dar voi răzbi eu, cu ajutorul Lui Dumnezeu și al Sfinților Săi!

    Apreciază

    • Mirela said, on martie 3, 2016 at 12:48 am

      Ianuş,

      Prevezi că mă bucură necazul tău cu aceeaşi minte cu care ai făcut afirmaţiile la care ţi-am dat replici. Chiar dacă, la postări tembele, ţi-am răspuns la un mod pe care l-ai perceput drept duşmănos, nu înseamnă că îţi doresc să primeşti altfel de corecţii decât cele prin cuvânt şi idei.
      Nu mă bucură situaţia şi nu mă bucură nedreptatea!

      Apreciat de 1 persoană

      • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 3:08 pm

        Mirela, discuția nu are sens, pentru că tu rămâi blocată în minciunile și calomniile tale. Limbajul pe care îl folosești față de un om care, totuși, trăiește într-o mănăstire – „postări tembele” – nu îți face deloc cinste. Vrei să vedem cine e temebel dintre noi doi? Uite ce îți propun – eu am dat mai multe teste de inteligență în liceu (Liceul Militar din Breaza), teste la care ieșeam mereu printre primii din an. Dă și tu un test de inteligență la un psiholog autorizat și, dacă obții trei sferturi din punctajul meu îmi spui cum vrei, iar dacă nu, faci ce ar fi trebuit să faci de la bun început: să îți ții gura. (Rezultatele mele îs ușor de obținut, printr-o adresare la liceul respectiv.)

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 3, 2016 at 3:28 pm

        Fratele începător Marius (Ianuș)

        Esti dus rau …

        Apreciat de 1 persoană

      • Mirela said, on martie 3, 2016 at 6:51 pm

        Ianuş

        Sunt de acord cu tine că dicuţia între noi nu are sens, doar că eu văd alte motive. Mă acuzi că atitudinea faţă de tine şi aprecierea „postări tembele” nu-mi fac cinste. Îţi răspund că m-aş fi bucurat să nu fie cazul să scriu astfel de cuvinte, că le-am scris cu durere şi că îmi menţin părerea.
        Din nefericire, NECINSTEŞTI PROFUND CĂLUGĂRIA, luându-ţi o mască de „frate începător” sub care se ascunde o părere de sine cât se poate de evidentă. Din Pateric şi din Vieţile Sfinţilor ai învăţat să te autopreţuieşti pe baza testelor de inteligenţă?
        Sfatul meu sincer, de care sunt sigură că nu vei ţine cont, este să laşi mascarada cu mănăstirea şi să te recunoşti mirean, căci PENIBILUL de care dai dovezi neîncetate ca „frate” depăşeşte orice decenţă.
        Să te lumineze Dumnezeu!

        Apreciază

  15. Matei said, on martie 2, 2016 at 11:19 pm

    Mai Vasile, dar o fi fost Seraphim de Sarov mai mare decat alti Duhovnici din vremea Lui ?

    Si daca te uiti prin Pateric,gasesti sau nu numerosi Sfinti tineri care au depasit batranii vremii lor ?

    Cred ca cei care se opun cu vehementa laudelor aduse Parintelui Arsenie Boca, pentru masurile la care ajunsese, stralucind in Duhul Sfant, nu inteleg ca „solidaritatea lor” cu „duhovniciI ” sunt de fapt povestea iar meschinaria prin care vor sa-i puna pe toti pe aceeasi treapta ( intre timp decizand dupa mintile lor ca Arsenie Boca ar fi fost inselat, in ciuda minunilor – despre care ei, prin descoperiri „ingeresti” au ajuns sa spuna ca erau dracesti ) este nimic mai mult decat un joc al numerelor ce li se face in minte. Au nevoie de consecventa si egalitate, cumva fraternitate si libertate, necumva sa fie unul „Deasupra” caci se raneste mandria proiectata prin jertfa altora. Una e CINSTEA mai Mirela si alta e MANDRIA.

    Din pacate pentru mirela se pare „solidaritatea” era pe prim plan, folosindu-se de amintirea patimirii duhovnicilor ca sa puna la zid. In fapt duhovnicii despre care vorbeste ea erau in mare parte sub BINECUVANTAREA Pr. Arsenie Boca dintre ei multi cunoscandu-l si cinstindu-l. In esenta CRED ca intr-adevar Arsenie Boca ajunsese de devreme la masura unor batrani din vremea lui si ca intr-adevar ajunsese la masura vederii clare impreunate cu alte daruri si cu multa stiinta si carturarie despre Imparatia Cerurilor. Cred ca avea rugaciunea curata si ca vorbea cu Dumnezeu. Cred ca a fost ales de Dumnezeu pentru o lucrare inalta avand MULTE DARURI naturale impreunate cu IMENSE daruri Duhovnicesti.

    Din nefericire unii sunt atat de slabi de inger cat si slab in cunoastere si CUNOSTINTA CUGETARII incat in momentul cand au vazut rahatul ala de film defaimator cu cei doi calugari mincinosi( si relativ batrani) care de asemenea socotind cu socoteli omenesti spuneau ca Arsenie Boca ar fi avut relatii intime u Maica Mihaela.

    Credeti astfel de rahaturi, scuipate din niste guri neintelegatoare care desi in haina calugareasca socotesc inca cu judecata…oraseneasca ??

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 2, 2016 at 11:28 pm

      Matei

      Rahat e ceea ce ai scris tu, indraznind sa vorbesti astfel despre 2 mari duhovnici precum Arsenie Papacioc si Ioanichie Balan.

      Apreciază

      • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 3:14 pm

        Frate Vasile, limbajul pe care îl folosești în comentarii, și mai ales tonul, mult prea autoritar, s-a transmis și comentatorilor tăi. Încurajezi o atitudine care e foarte departe de creștinism.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 3, 2016 at 3:38 pm

        Fratele începător Marius (Ianuș)

        Unul ca tine caruia inca nu-i este clar ca catolicii sunt eretici nu are discernamantul necesar pentru a emite judecati de tipul cat de aproape sau departe de crestinism este o oarece atitudine.

        Apreciat de 1 persoană

      • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 3:39 pm

        Dar tu cine ești să spui altceva decât ce spune Biserica, măi Frate Vasile?

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 3, 2016 at 3:44 pm

        Fratele începător Marius (Ianuș)

        Si ce spune Biserica?

        Apreciază

      • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 3:49 pm

        Biserica spune despre catolici că sunt „schismatici”. Așadar, câtă vreme nu ești vreun călugăr îmbunătățit, luminat direct de Dumnezeu, asta trebuie să spui și tu.

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 3, 2016 at 7:18 pm

        Ianuş,

        Vai de capul tău mândru şi ignorant! Dar tu nu ai timp de studiat dogmatică ortotoxă sau scrierile Sfinţilor Părinţi, căci eşti prea ocupat cu scris acatiste şi cărţi pe care le vrei premiate (ca să nu mai pomenesc de poeziile obscene din trecut). Zici că nu spune Biserica despre catolici că sunt eretici? Citeşte şi poate îţi intră în cap (dacă n-o fi prea plin de inteligenţă)!

        Sfintul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului (+1444):
        ” Noi pentru nimic altceva nu ne-am despartit de latini, decit pentru ca sunt nu numai schismatici, dar si ERETICI. Pentru aceasta nu trebuie nicidecum sa ne unim cu ei!”
        „Acela care il pomeneste pe papa ca arhiereu ortodox este vinovat si latino-cugetatorul trebuie considerat ca un tradator al credintei. Prin urmare, fugiti de ei, fratilor, ca si de impartasirea cu ei, pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni. Nu este altceva de mirare daca si ispititorii lui Satana se preschimba in ingeri ai dreptatii, al caror sfirsit va fi dupa faptele lor.”

        Sfintul Paisie de la Neamt (+1794):
        „Au ERETICI sunt rimlenii (romano-catolicii) cu al lor papa? Bine stiu ca vei zice ca sunt eretici. Si de vreme ce sunt eretici, precum si cu adevarat sunt, atunci Sfinta noastra Biserica ii afuriseste pe dinsii. Si pe care Sfinta Biserica ii afuriseste si eu, impreuna cu Biserica, fiul ei fiind, ii afurisesc.”

        Sfintul Iustin Popovici (+1979):
        „Din unica si nedespartita Biserica a lui Hristos, in diferite timpuri, s-au desprins si s-au taiat ereticii si schismaticii, care au si incetat sa fie madulare ale Bisericii. Unii ca acestia au fost… romano-catolicii si protestantii si unitii si toata cealalta legiune eretica si schismatica. Ecumenismul e numele de obste pentru toate pseudo-crestinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. In el se afla cu inima lor toate umanismele europene cu papismul in frunte, iar toate aceste pseudo-crestinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decit erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obste este acela de „pan-erezie” (erezie universala). De ce? Fiindca in cursul istoriei, felurite erezii tagaduiau sau denaturau anumite insusiri ale Dumnezeului-Om Hristos, in timp ce ereziile acestea europene indeparteaza pe Dumnezeul-Om in intregime si pun in locul Lui pe omul european. In aceasta privinta nu e nici o deosebire esentiala intre papism, protestantism, ecumenism si celelalte secte, al caror nume este „legiune”.

        Patriarhul Constantinopolului Gherman al II-lea: (+1240):
        „… Pentru aceasta, va legiuiesc si voua, tuturor mirenilor care sunteti adevarati fii ai unicei Biserici Universale (Sobornicesti): sa fugiti alergand departe de preotii care s-au pus in slujba catolicilor. Si nici la adunarile Bisericii sa nu va strangeti impreuna cu ei, nici obisnuita binecuvantare sa nu o primiti din mainile lor. Este mai bine sa va rugati luI Dumnezeu singuri in casele voastre, decat sa participatila adunarile comune impreuna cu latino-cugetatorii” [Epistola a II-a catre Ciprioti]

        Sfantul Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779):
        „Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza… Noi avem o poruca ce spune sa anatemizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre [Preofetii despre urgiile ce vor veni]”

        Sfantul Paisie de la Neamt (+1794):
        „Nu a prapadit oare Dumnezeu Sodoma si Gomora pentru sodomism? Atunci cum pe ramleni ii va cruta pentru EREZIE? Nu va fi aceasta! Si s-au dezlipit de la Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a rasaritului, intemeiata pe piatra de capatai Hristos si pe marturisirea ortodoxa a Sfintilor Prooroci si Apostoli, si s-au zidit pe staulul cel ramlenesc, intemeiat pe nisipul minselaciunii , a carui prabusire va fi mare, chiar pana in tararul iadului […] Drept aceea, daca esti inca in stare de a scapa, ia-o la fuga, fugind de blestemata Unie ca si Lot de Sodoma, nu-ti fie mila nici de avere, nici de neamuri, daca vor dori inca sa te asculte, ci izbaveste-te scapandu-ti sufletul de la pierzanie. Caci nimic nu-ti este mai de trebuinta decat sufletul tau, iar pentru el Hristos a murit. Si fugind, nu cauta inapoi cu inima pentru grabnica pierdere a averilor, ca sa nu fii cuprins de focul papistasilor, mai cumplit decat al gheenei, caci mai bine-i pentrutine caa intr-un cuptor sa arzi decat sa defaimezi Duhul Sfant, precum hulesc ramlenii. […] Iesi si fugi de Unie cat poti de repede, ca sa nu ti se intample tie moaretea in Unie si vei fi numarat cu ereticii, iar nu cu crestinii”. [Cuvinte si scrisori duhovnicesti, Chisinau, 1998]

        Sfantul Ignatie Briancianinov (+1867):
        „In chip hulitor, papismul atribuie unui om insusiri dumnezeiesti si ii da aceastuia o inchinare cuvenita si potrivita numai lui Dumnezeu”.

        Sfantul Teofan Zavoratul (+1894):
        „La prima vedere, noi avem cu romano-catolicii multe asemanari. La o cercetare amanuntita este evident oricui cat de departe sunt de adevar. Propagandisti vicleni, incearca sa ne sminteasca cu imaginea de ansamblu, ascunzandu-ne deosebirile.”

        Sfantul Ioan din Kronstad (+1908):
        „Ca urmare a abaterilor de la adevarul evanghelic, papii si catolicismul au devenit obiectul unei incinse dispute cu privire la adevar; si catolicii aparandu-si nedreptatea, se manie pe ortodocsi, ii urasc, ii ocarasc cu tot felul de cuvinte nedrepte si hulitoare si defaima insasi credinta noastra, credinta cea adevarata. Dar sa se lepede papii de parerile lor mincinoase, vatamatoare si pierzatoare si sa ajunga la conglasuire cu ortodocsii pentru a se reface dreptatea si pacea? De unde! Se socotesc in drept sa apere minciuna, sa trambiteze sus si tare minciuna, spre pierzarea lor si a catolicilor. Catolici, veniti-va in fire, treziti-va! V-au dus in ratacire! Intorceti-va la adevar![..] Iar papii s-au inchipuit pe sine capi ai Bisericii si temelia ei, si chiar loctiitori ai lui Hristos, lucru care este prostesc si cu totul nepotrivit. Si de aici toata ingamfarea dupa bunul plac a intregii Biserici universale. Ei bine, au si comis papii, in ‘biserica’ lor papista […] felurite dogme mincinoase, care duc la falsuri atat in credinta cat si in viata. Aceasta este o biserica pe de-a-ntregul ERETICĂ. Iar invatatura dogmatica a catolicilor – vai, cate EREZII, inovatii, abateri de la adevar! O pierzator sistem papist!”

        Apreciat de 2 persoane

    • Mirela said, on martie 3, 2016 at 12:37 am

      Matei,

      Ar fi bine să vorbeşti în cunoştinţă de cauză când te lansezi să o faci. Argumentele pe care mă bazez în infirmarea sfinţeniei pr. Arsenie Boca au fost expuse în diverse comentarii, pe care nu cred că te-ai ostenit să le citeşti sau să le înţelegi, căci e mai uşor să fii instruit direct de către duhuri (vezi care!) decât să studiezi. Deci, negarea sfinţeniei pr. AB nu e o consecinţă a solidarităţii de turmă, aşa cum e la tine venerarea lui. Şi se vede cât de tare cunoşti chestiunea din afirmaţia că AB nu ar fi avut relaţii intime cu „Maica Mihaela” şi din alte tâmpenii pe care le-ai scris, cu care nu merită să-mi pierd vremea.

      Apreciază

      • cosminmatiu said, on martie 3, 2016 at 8:30 am

        Trebuie sa citesti foarte mult din Sfintii Parinti ca sa iti dai seama ca Pr Arsenie Boca a fost inselat.

        Sunt curios cati din cei care il considera sfant au citit cartile:

        Sf Iustin Popovici – Biserica Ortodoxa si ecumenismul
        Sf Ignatie Briancianinov – Despre inselare
        Ecumenismul fara masca
        Patericul Egiptean (mai ales capitolul despre inselare)

        Apreciat de 1 persoană

      • Raluca said, on martie 3, 2016 at 7:07 pm

        Mirela,
        Traim intr-o lume a barfelor, si eu nu fac exceptie. Cum putem stii totusi cu certitudine si precizie care a fost viata intima a cuiva pe care nu l-am cunoscut niciodata, si care nu mai e demult printre noi? Poate din afirmatiile altora? Dar daca si aceia au gresit in unele dintre judecatile lor, pentru ca si ei poate nu au vazut cu ochii lor, ci au auzit de la altii, si tot asa? Ce facem? Ne adaugam niste pacate, asa, fara rost?
        Mi s-a intamplat de mai multe ori in viata sa judec diferiti oameni pentru lucruri pe care eram “sigura” ca le faptuisera, pentru ca le “vazusem” chiar eu. Si mi-am dat seama ca ma inselasem, si ceea ce facusem eu se numea barfa, defaimare si calomniere. Mi-a parut foarte rau, atat de rau incat mi-am spus ca nu voi mai face asa ceva oricat de “sigura” asi fi. Asta nu ma impiedica insa sa judec si sa critic naravurile societatii in care traim.

        Apreciază

      • Mirela said, on martie 3, 2016 at 11:52 pm

        Raluca,

        Referirea mea, pe care o consideri judecată, nu era la viaţa intimă a pr. Arsenie Boca, ci la persoana pomenită de @Matei. Care „maica Mihaela”?
        Referitor la maica Zamfira, chiar dacă sunt de părere că nu este în duh patristic faptul că a împărţit casa cu pr. AB ani de zile, nu cred că a avut relaţii sexuale cu el în sensul brut al cuvintelor.
        Şi stai liniştită, că nu mă preocupă viaţa intimă a nimănui, aspectele pe care le combat la pr. AB sunt de natură dogmatică.

        Apreciază

    • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 3:10 pm

      Dragă Matei, nu trebuia să te aprinzi. Adevărul rămâne Adevăr, oricum am vorbi noi despre El. Mă bucur că mai apare câte un om cu minte limpede și printre susținătorii Fratelui Vasile. Te rog să îmi scrii la adresa marius.ianus@gmail.com

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 3, 2016 at 3:33 pm

        Fratele începător Marius (Ianuș)

        Adica ceilalti au mintea tulbure? Deci esti si nesimtit. Ramane cum ti-am mai zis. Nu mai scrie pe acest blog.

        Am scris articolul pentru ca nu sunt de acord sa ajungi la puscarie. Puteai macar aici sa te abtii la a semnaliza cat de habauc esti.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on martie 3, 2016 at 11:21 pm

        saccsiv

        abia cum vad :”Ramane cum ti-am mai zis. Nu mai scrie pe acest blog.”____ cea mai buna decizie pentru infatuatul asta IGNORANT obraznic si limbar purtat de draci ca o zdreanta in bataia vantului
        nu ajunge ca PUTE DUHNESTE internetul, massmedia si toate maculatura cur-papier de propaganda lui guru boca, trebuie sa vina debilul sa-si aduleze IDOLUL scarbavnic si aici? macar sa se scalambaie pe batatura lui

        Apreciază

      • valentindortodox said, on martie 5, 2016 at 3:17 am

        între voi spune apostolul să nu fie aceste … nu ştiu eu tot cuvântul – dar e vorba despre aceste cuvinte, care pot răni f. mult sufletul, nu sunt bune pentru mântuire.

        Apreciază

  16. Ioana said, on martie 3, 2016 at 12:02 am

    http://www.elefant.ro/carti/biografii-memorii/memorii-jurnale/lumina-faptei-din-lumina-cuvantului-impreuna-cu-tatal-meu-dumitru-staniloae-6010.html

    http://daniel71rojurnal.blogspot.ro/2015/07/pr-anitulesei-gheorghe-fenomenul.html

    si aici, comentarii:

    ioana L.

    „Inca odata: Arsenie Boca s-a lepadat de votul monahal, a stat impreuna cu Julieta Constantinescu( o dereglata psihic) in aceeasi casa 30 de ani, a pictat absolut necanonic o Biserica, nu a dat niciodata semn ca s-ar fi pocait, nu a revenit in manastire chiar daca a fost chemat si indemnat la asta. Toata nebuneala asta de la mormantul lui nu e semn de sfintenie, ci de psihoza in masa. Eu personal nu cred in mintea mea, ci in ceea ce spun asa parinti mari si imbunatatiti: D.Stanilaoe, Ioanichie Balan, Ilie Cleopa, Fagetianu, Lecca etc. Daca vreti sa-l urmati pe Boca nu aveti decat. Vorba parintelui Ioanichie: „sunt oameni nascuti pentru iad”

    DE CITIT CU ATENTIE COMENTARII

    DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de la Biserica din Draganescu?

    https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/22/de-ce-parintele-arsenie-boca-si-a-pictat-propiul-chip-in-reprezentarea-sfantului-ioan-botezatorul-de-la-biserica-din-draganescu/

    Daca nici dupa cercetati (sau nu cerecetati ca va e lene) nu mai e nimic de facut cu voi, neam indaratnic! 😦

    BAAAII NATANGILOR si PUTUROSIILOR! – cercetati intai toate cartile, opiniile marilor duhovnici, DOVEZILE VIZUALE, marturiile fratilor si surorilor, asa cum au facut CEI TREJI, si dup-aia incercati sa va faceti mintea natanga SA PRICEAPA ADEVARUL.

    BAAAI, si cascati bine ochii aia, CA MERGETI CA ORBII la Prislop, ca niste magari la morcov! CASCATI OCHII LA PICTURA BLASFEMIATOARE DIN PRIDVORUL MANASTIRII PRISLOP! BAAAIII SI SA NU AI CARTE DOAR VAZAND PICTURA DE LA PRISLOP DIN PRIDVOR TE PRINZI CA BOCA E UN MANDRIT DRACESC SI INSELAT! Si deschideti-va sufletul si simtirea duhovniceasca si veti vedea ce duh puturos, iubitor de minuni-vrajitorii, ezoteric si de gloata se manifesta pe la carabanirea asta in masa la Prislop. Si uitati-va prin oras la vitrine FENG-ȘUI, că și acolo vedeți fotografii cu BOCA guru! Sarman suflet mandru si cazut in capcane vrajitoresti! mai lasati-l in pace orbilor, avem atatia Sfinti de cinstit, CARTI DE CITIT, RUGACIUNI DE FACUT! SA NU MAI PIERDEM TIMPUL CU LUCRURI DESARTE!

    DACA NICI ACUM nu pricepeti sunteti NISTE NEGHIOBI iubtori de desfatari lumesti si inselaciuni cu „minuni”!

    Iertare și luminarea minții de la Dumnezeu!

    Apreciază

    • Partizanu said, on martie 3, 2016 at 11:00 am

      Frate mai lasa-ne cu TEORIA. In 89 ma aflam in armata si cind a trecut par. la cele vesnice foarte multe cadre din armata au intrat in forfota. Unde imi faceam eu stagiul militar erau multe unitati militare inclusiv rachete. Vreau sa spun ca la noi in unitate s-a si facut o aplicatie cu ATAC TERORIST(cu mult inaintea prabusiri turnurilor …). Paza dubla la depozite, camuflaj, alarma noaptea. Deci cineva „l-a iubit” mult pe PARINTELE BOCA in schimbul iredentistului TOKES. Am vazut cu toti ce a urmat. Plus de asta inainte de a deschide GURA PACATOASA iti doresc sa o zi de temnita ca a PARINTELUI. FERICIREA LENESULUI E MANDRIA INTELEPTULUI. Amin.

      Apreciază

      • Ioana said, on martie 3, 2016 at 12:00 pm

        Daca cineva a patimit in temnita nu inseamna neaparat si ca nu poate fi oricand supus inselarilor. CERCETATI TOT SI DUPA AIA VORBITI. Sfintenia inseamna 100 % viață în adevăr. Nu merge cu proporții și cu ORBIRE. Ce dacă părintele Boca a suferit în temniță, ce dacă slujea slujbe la miezul noptii, dacă a cazut in MANDRIE, EREZII și ÎNȘELĂRI DRĂCEȘTI și vrăjitorești! Se pare că nu vreți să cercetați și O SINGURĂ MINUNE (părută) sau NU ȘTIU CE SUFERINȚĂ din viața cuiva vă face să ziceți că e sfânt, ignorând CĂDERILE și SMINTELILE PROVOCATE altora.

        Să citești cărțile recomandate de cosminmatiu

        La fel s-a intamplat si cu Ioan Krestiankin in Rusia

        ”Diavolul este nespus de viclean: pe părintele Ioan Krestiankin nu a reuşit să-l biruie în lupta deschisă, când în închisoare prin slugile sale îi fractura degetele, însă l-a prins pentru slujire sieşi prin viclenie. Da, într-adevăr, diavolul prin ai săi se va strădui „să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi” (Mat. 24, 24). … ce răspuns va da el lui Hristos pentru sufletele pierdute? ”

        Stareții despre vremurile de pe urmă, pag. 58

        http://toaca.md/site/toaca.md/userfiles/_bibl/8

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on martie 3, 2016 at 11:27 pm

        Partizanu

        ahaaa, acum pricep de unde ti se trage si tie dileala…. de la guru boca, sunt „duhurile” lui stricatoare de minte,te-ai molipsit si tu de blenoragia asta „sprituala”, aveti grija cu curvia asta IDOLATRA ca DESPARTE pe om de Dumnezeu Mirele sufletului
        si eu care credeam ca esti mai „beningn”….. ai grija de tine sa nu o iei pe aratura ca guru vostru boba-boca care vedea „sfinti” si alte aratari cu care se sfatuia si la care se mai si spovedea… tztztz

        Apreciază

      • Jean Vladoiu said, on martie 4, 2016 at 12:08 am

        A reapărut Partizanu care are cele mai tari comentarii de pe aici. Ori o fi vreun mare profet neinteles de noi, ori e pericol social!

        Apreciază

  17. Mirela said, on martie 3, 2016 at 12:56 am

    Se pare că, pentru unii, titlurile şi poziţiile înalte contează mai mult decât cinstirea memoriei părinţilor. Mi se pare incredibil ca un intelectual considerat de calibru să sugereze întemniţarea cuiva pentru delict de opinie, cu atât mai mult cu cât proprii lui părinţi au făcut puşcărie politică.
    Istoria ne arată că nu există curvie mai gravă decât cea a minţii! Trist!

    Apreciază

  18. Alin said, on martie 3, 2016 at 8:59 am

    S-a întors din morţi, chiar înainte ca medicii să-i preleveze organele! Gestul care a salvat-o

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/s-a-intors-din-morti-chiar-inainte-ca-medicii-sa-i-preleveze-organele-cum-a-fost-posibil_1898026.html#ixzz41owjHmIM

    Apreciază

  19. Apa trece, pietrele raman said, on martie 3, 2016 at 10:56 am

    Exista o marturie, care urmeaza sa fie publicata, in care se spune ca Parintele Arsenie Boca slujea mereu Sfanta Liturghie la miezul noptii pana in jur de ora doua. Singur. Cati dintre noi ne mai rugam noaptea, cand rugaciunea e de aur?

    Apreciază

  20. Cristian said, on martie 3, 2016 at 11:34 am

    Propunere de postare:

    https://rodiagnusdei.wordpress.com/2016/03/02/stirile-pro-tv-tot-mai-multe-tari-recunosc-oficial-casatoriile-intre-persoane-de-acelasi-sex/

    Harta arata ca o harta de razboi, cu tarile deja cucerite si tarile necucerite INCA! Practic „noua Sodoma” vine spre noi, spre Romania!…

    Apreciază

  21. mircea.v said, on martie 3, 2016 at 2:49 pm

    Marius Ianus,

    Iti voi spune cam ce cred eu, si voi incheia cu niste ziceri ale Sf Ioan Gura de Aur.

    De mai multe ori s-a spus aici pe blog, ref la cei pro si contra pr Boca, ca parca se vorbeste de 2 persoane diferite. Cei pro, fac referire la scrierile pr Boca de pana in 1950, cei contra fac referire la viata si activitatea sa de dupa 1958. Voi incerca sa explic cazul meu, si voi incerca sa fac referire la ambele perioade.
    Am inceput sa citesc niste carticele scoase la Petru-Voda, carticele care mi-au placut mult, mi-au fost de folos, nici o greseala de dogma samd. Parintele biciuia cu cuvantul si asta mi-a placut, ca te lasa fara justificari in fata pacatului. Apoi am citit o carte cu familia, tinerii, in care apareau niste explicatii si conexiuni Dumnezeu – fiziologie – glande… Asta nu mi-a placut, ca unde e Dumnezeu s-a terminat cu explicatiile omului, adica, omul nu il poate explica pe Dumnezeu. Am zis ca nu-i nimic, iau doar cele duhovnicesti ca astea sant importante. Tot pe partea de medicina-fiziologie am mai gasit o greseala, si asta m-a dezamagit destul de rau. Adica e bine sa nu amestecam borcanele: adica cele duhovnicesti cu cele ale stiintei, ca cele duhovnicesti au valoare absoluta, cele ale stiintei au valoare relativa. Ok, trec si peste asta. Asa ca, pana in 1950, pe ansamblu, scrierile sant de folos, mai ales ca exista si acea zicere ca omul cand se departeaza de Dumnezeu devine un numar, nu mai este un nume, si ca pt lucrul asta o sa dea seama toti inzestratii lui Dumnezeu. Pt perioada asta am scris intotdeauna „Parintele Boca”.

    Vine momentul 1958 parca, atunci cand parintele Boca este exclus din viata monahala. Din acest moment Parintele Boca devine mireanul Zian Boca. Se tunde, nu mai poarta barba, poarta haine de mirean, si sta in aceiasi casa cu o femeie. Nu ma intereseaza relatiile dintre ei – voi reveni la acest subiect la final. Picteaza unele lucruri bune, dar la final, da cu mucii in fasole la propriu la Biserica Draganescu. Nu e pictura canonica, nu respecta Traditia Ortodoxa. Nu e o pictura de biserica ortodoxa – nu mai dezvolt subiectul. De ex. Parintele Calciu a lasat cu limba de moarte, ca la noua biserica ce se construia la Washington, pictura sa fie bizantina, conf Traditiei, si a accentuat ca sa fie fara inovatii si alte influente moderne.
    Revin la subiectul coabitarii cu o femeie. Pt un mirean nu e nici o problema, nu sminteste pe nimeni asa ceva. Daca vrem sa consideram ca pr Boca este inca Parintele Boca si dupa 1958, si nu mireanul Zian Boca, atunci intra sub incidenta spuselor Sfantului Ioan Gura de Aur.

    Fragment de cartea „Gura de Aur, atletul lui Hristos” – Virgil Gheorghiu.

    „Săracii şi dezmoşteniţii îl venerau. între timp Gură de Aur a sfârşit prin a evacua din palatul episcopal tot ceea ce nu-i plăcea lui Dumnezeu. Apoi a făcut turul
    clerului. Mulţi preoţi, episcopi sau diaconi aveau în casa lor o femeie care le făcea menajul. În Apus, aceste femei care locuiau cu clerul erau numite mulieres subintroductde sau „femei subintroduse”.
    În Răsărit ele purtau un nume mai frumos, agapete, agape fiind iubirea de Dumnezeu în opoziţie cu eros care este iubirea pământească. Preotul lua la el o orfană sau o tânără fată care vroia să se dedice Bisericii, o declara soră agapetă şi o păstra ca menajeră toată viaţa sa. Lui Gură de Aur nu-i plăcea această viaţă comună a monahilor şi tinerelor fete. Era convins că Dumnezeu nu iubea această coabitare, oricât de castă ar fi fost ea. Viaţa în aceeaşi casă cu o femeie era deja o voluptate. Era nesănătos pentru un monah să aibă tot timpul pe lângă el prezenţa unei tinere femei.
    „În concepţia mea, viaţa comună cu o femeie nu este lipsită de voluptate, spune sfântul, voluptate chiar în afara unirii conjugale şi a oricăror relaţii trupeşti/’. Sfântul se scuză cu candoare neştiind exact despre ce e vorba, pentru că nu încercase niciodată să trăiască sub acelaşi acoperiş cu o femeie, dar îşi imaginează că simplul fapt de a trăi în aceeaşi casă, cu toate uşile închise, împreună cu o femeie, era o voluptate. […]
    Gură de Aur încearcă să-i convingă pe monahi că această coabitare este încărcată de păcat. Cel care spune contrariul minte. „Veacul nostru a văzut mulţi oameni care îşi legau trupul cu lanţuri, se acopereau cu un sac, se retrăgeau pe vârfurile munţilor; ei trăiau în privegheri şi posturi neîncetate, dând exemplu de cea mai aspră disciplină, interzicând riguros oricărei femei să treacă pragul acoperişului lor sărăcăcios şi, cu toate aceste rigori exersate asupra lor înşişi, abia puteau respinge furia patimii”
    Pe lângă păcat, există şi scandalul provocat în afară de aceste coabitări. Gură de Aur a interzis de aceea tuturor episcopilor, preoţilor, diaconilor, întregului cler al diecezei sale, să aibă femei în casele lor. Această decizie a episcopului a declanşat o furtună de proteste. Monahii şi fecioarele au devenit duşmanii
    înverşunaţi ai episcopului care „le-a interzis viaţa în comun”. Gură de Aur nu s-a lăsat intimidat. El ştia că aceste coabitări nu plac Domnului şi aduc prejudiciu Bisericii. El a spus că, dacă ar tolera astfel de coabitări ilegitime, el însuşi, episcopul, s-ar face vinovat de acelaşi păcat ca şi proxeneţii.
    Gură de Aur a ordonat acestor fecioare să părăsească numaidecât locuinţele preoţilor. Le-a sfătuit să se mărite dacă voiau să trăiască cu un bărbat, coabitarea cu preoţii fiind mai condamnabilă decât conduita prostituatelor. Preotul este un atlet al lui Hristos.
    „Sfântul Pavel spunea: „Nu fiţi robii oamenilor.” Eu vă voi spune: încetaţi să fiţi sclavii femeiuştilor care vă duc împreună cu ele la pierzanie. Hristos vrea ca oştirea Sa să recruteze soldaţi veghetori, atleţi viguroşi pe care lupta îi lasă în picioare, şi nu ne-a înarmat cu arme duhovniceşti ca noi să trăim ca slujitori ai unor fete ticăloase, printre lânuri şi fuse”.
    Sfântul episcop era sever, ireductibil. El i-a scos din Biserică pe episcopii şi preoţii care nu s~au supus ordinului de a concedia aceste tinere fete. Prima armată de duşmani ai lui Gură de Aur era deja formată. Dar sfântul nu a dat înapoi. Ştia că a nemulţumit clerul, dar că a plăcut lui Dumnezeu şi a curăţat Biserica lui Hristos.”

    Distrugatoare cuvintele astea.

    Eu am pornit pe carte, asta a fost educatia mea religioasa, si nu m-a interesat un preot, monah, sfant in mod special. Pictura bisericeasca am considerat ca nu ma poate invata ceva, la nivelul la care sant eu, dar, stiu ca trebuie sa respecte tot ceea ce inseamna Ortodoxie si Traditie. Am luat ce am gasit bun si am mers mai departe. Exceptie face Parintele Calciu; viata lui m-a impresionat asa de tare, ca am cautat sa aflu cat mai multe despre Parinte, si am aflat, mai ales ca era contemporan cu noi.

    Apoi, pe masura ce se tot discuta pe blog, am aflat si detaliile perioadei de dupa 1958. In prima parte l-am aparat pe pr Boca doar prin prisma celor citite, adica prin prisma perioadei de pana in 1950.

    In concluzie, scrierile parintelui Boca le consider de folos (pana in 1950). Pictura de la Draganescu sminteste, iar cine considera ca avem de-a face cu parintele Boca si dupa 1958 trebuie sa-si rezolve pr care o are cu Sf Ioan Gura de Aur. Ce anume l-a facut pe mireanul Zian Boca sa picteze dupa capul sau si sa nu asculte de Ortodoxie, asta e alta poveste. Ca mandrie, ca femeie, ca draci, e clar ca influenta celui rau. S-ar mai putea spune multe pe subiectul monah, monahism, preotie in perioada comunista, adica in sensul ca cine a vrut din tot sufletul sa devina/ramana monah, preot, si-a indeplinit dorinta, cu ajutorul lui Dumnezeu, si in niste conditii aparent imposibile (sant destule exemple).

    Inteleg si mi se pare firesc ca cine a inceput cu perioada de dupa 1958 sa nu vrea sa citeasca scrierile de pana in 1950 (cred ca si eu as face la fel), dar pt mine parintele Boca e important pt acea zicere cu numerele si numele de botez (mai ales ca acum e cald subiectul, cu ocazia explicatiilor Parintelui Vasile Novikov pe tema asta – numere, nume de botez). Oricum, sant tone de scrieri ale Sfintilor Parinti, si cine cauta, gaseste.

    Nu pot spune ca este in iad sau in rai, si nici cum se aplica pilda cu „Talharul si poetul” in acest caz, date fiind si cele bune si cele rele. Eu imi vad de ortodoxie si de pacatele mele, si las judecata acolo unde este scris ca este, adica la Dumnezeu.

    Cam asta e parerea mea de mirean la acest moment.

    Apreciază

    • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 3:20 pm

      Vorbesc despre pictura bisericească niște oameni care nu cunosc nici normele acestei picturi, nici normele artei în general. Părintele Arsenie Boca a fost absolut ortodox în pictura sa: https://yanush.wordpress.com/2015/12/04/scrisoare-unor-critici-de-arta/

      Apreciază

      • Mirela said, on martie 3, 2016 at 7:35 pm

        Ianuş,
        Iar îţi dai cu părerea după mintea ta neroadă. Comentatorii picturii lui AB şi-au făcut publice CV-urile sau competenţele, de ştii tu că sunt „niște oameni care nu cunosc nici normele acestei picturi, nici normele artei în general”???
        Schimbă-ţi numele în PENIBIL IANUŞ, că ar fi mult mai potrivit!

        Apreciază

      • el said, on martie 3, 2016 at 10:49 pm

        yanush

        TEMBELULE ia spune macar ai deschis vreodata in viata ta tavalita ERminia? Stii ce e aia? Catehismul Ortidox l-ai citit vredata cu baagre de seama?
        daca ai facut toate astea si INCA debitezi asemnea EREZII inseamna ca esti PIREDUT DEFINITIV, poat nu ti.ar stica un sejour la „mititica” unde vrea sa te trimita „meser” manolica sa te mai dezinflamezi la mintea aia basicata de dracii si PUTREDA de INSELARE

        Apreciază

    • mircea.v said, on martie 3, 2016 at 11:01 pm

      Marius Ianus,

      o parere legata de ceea ce spune Sf Ioan Gura de Aur?

      Apreciază

  22. Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 3:38 pm

    Ceea ce nu înțeleg defel e înverșunarea celor care luptă împotriva Sfântului Părinte Arsenie Boca.
    De unde vine ea? Ce îi deranjează la Sfântul nostru? Că îi îndemna pe oameni să trăiască în curăție? Că era aspru și nu avea nicio îngăduință pentru păcat? Prin ce anume smintește el lumea?!?
    E clar că această atitudine de împotrivire vine de la diavol și e atât de dementă, atât de furibundă, anume pentru că Părintele Arsenie Boca are tot mai mare putere asupra sufletelor acestei țări…
    Ideea vehiculată de acești ultraortodocși, aflați în solda necuratului, potrivit căreia sfinții au fost sută la sută puri e necanonică. Niciun om nu e fără păcat. Așa că da, duhovnici de nivelul Ioanichie Bălan / Arsenie Papacioc se poate să fi avut și scăpări. Până și Părintele Cleopa sau Părintele Justin Pârvu, care aveau totuși alt nivel, mai aproipiat de cel al Părintelui Arsenie Boca, mai aveau și dubii…
    Așadar, mai ușor cu gura și mai tare cu mintea, dacă se poate, vă rugăm.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on martie 3, 2016 at 7:24 pm

      Ai cititi aceste carti:

      La un momend dat si Athosul era plin de calugari inselati

      Sf Iustin Popovici – Biserica Ortodoxa si ecumenismul
      Sf Ignatie Briancianinov – Despre inselare
      Ecumenismul fara masca
      Patericul Egiptean (mai ales capitolul despre inselare)

      Apreciază

    • el said, on martie 3, 2016 at 8:26 pm

      yanush

      „Ce îi deranjează la Sfântul nostru? „____DELIREZI si confunzi indracitii cu Sfintii si pe Hristos cu dracul

      boca era INDRACIT si un ERETIC (vezi HULELE si mazgalelie de pe Biserica Draganescu care TREBUIE scoase cu dalta iar Biseriac RESFINTITA !) un OBRAZNIC si o musca proasta fara cap__FARA duhovnic, se spovedea la DRACI care ii apareau in nalucirea Sf Serafim de Sarov.
      boca ea fost un CURVAR, FUDUL, si un OM LUMESC , un TRADATOR al Monahismului si un iubitor de MODE si toale prostesti mai rau ca femeile cele mai superficiale, ca cel din urma dandy de cartier fudul si inchipuit cu nasul ppe sus si labele in buzunar!
      un NERUSINAT care si-a aratat TUTUROR in vazul lumii ciolanele in CHILOTI inaintea CURVEI isterice si psihopate cu si langa care traia!

      asa au facut Sfintii?

      baaai du-te si te leaga de calorifer si TACI pana al Judecata de Apoi ca ti.agonisit IADUL TAMPITULE !

      daca „modelul” tau de „sfintenie” e boca ai sa sfaseti la BALAMUCdupa ce ai trecut prin BORDEL !

      a zici MERCI daca te baga Manolescu in psucarie ca te impeodica sa faci si sa-ti faci mai mult rau decat acum!

      Apreciază

  23. Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 7:06 pm

    Nici sincretist, dar nici ultraortodoxist:

    Două rătăciri fac ravagii în Biserica noastră.
    Prima, cea a celor mai puțin duși la Biserică și a celor care s-au amestecat cu cei de alte credințe, e sincretismul religios (greșit denumit de unii prin termenul „ecumenism”). A pune pe același plan toate credințele, că „toți se roagă aceluiași Dumnezeu”.
    Acesta este un fals. Iată ce spune Sfântul Nicolae Velimirovici pe această temă: „Nu le-a grăit Hristos evreilor: „Iată, se va lăsa casa voastră pustie” (Mt, 23,38)? Prorocia s-a împlinit, evreii nu au nici jertfe, nici preoție, amândouă au trecut la cei botezați, în clipa când catapeteasma templului s-a rupt de sus până jos. Nici musulmanii nu au nici jertfe, nici preoție.” („Scrisori misionare”)

    A doua rătăcire este cea ultraortodoxistă. Niște oameni care au cunoștințe duhovnicești, dar neasimilate/netrăite, în baza unor lecturi făcute în grabă, cu multă mândrie, se apucă să defăimeze tot ceea ce li se pare că nu are legătură cu ortodoxia, înțeleasă fariseic, ca un cumul de norme absolutiste.
    Rătăcirea acestora se vede din comportament, pentru că au o atitudine foarte agresivă, profund necreștină.
    Iată ce spunea Părintele Serafim Rose pe această temă: „Uneori, zelul nostru pentru Ortodoxie poate fi atât de exagerat, încât ne duce la situaţii similare cu cea care a făcut-o pe o bătrână rusoaică să remarce referitor la un entuziasm convertit american: „Pai e limpede că-i ortodox, dar oare este creştin?” A fi ortodox dar nu creştin, este o stare care în limbajul creştin are un nume aparte: înseamnă a fi un fariseu, a fi atât de prins de litera legiuirilor bisericeşti, încât să pierzi duhul care le dă viaţa, duhul adevăratului creştinism.”

    Am ajuns să fiu văzut de cei cu vederi sincretiste drept un extremist ultraortodoxist, iar de cei ultraortodocsiști, drept un om cu vederi sincretiste. Iulian Capsali m-a banat pe facebook, după ce m-a declarat extremist, pentru că i-am spus să nu mai mănânce de la veciunul său sirian, care are o băcănie, pentru că mahomedanii jertfesc carnea pe care o mănâncă idolului lor, Alah, care e cel puțin o imagine greșită a Lui Dumnezeu, o plăsmuire omenească. Iar Fratele Vasile susține exact contrariul, că aș fi un aproape rătăcit de tip sincretist, pentru că îl iubesc pe Sfântul Părinte Arsenie Boca și pentru că nu îi declar pe catolici „eretici” (Biserica noastră îi declară schismatici. Cei care le spun „eretici” își arogă o putere pe care nu sunt îndreptățiți să o pretindă decât călugării foarte sporiți sau ierarhii. Și să ne amintim că și călugări foarte sporiți, cum a fost Sfântul Siluan Atonitul, fugeau de asemenea dispute…)

    Cele două viziuni asupra mea, corelate, mă bucură. Când unul aflat pe partea stângă a drumului te vede umblând pe dreapta, iar unul aflat pe dreapta te vede umblând pe stângă, lucrurile sunt clare: tu mergi chiar pe mijlocul drumului. Așadar, nu am niciun dubiu: poziția mea e poziția corectă. Eu sunt drept credincios, iar cei aflați în pragul unor rătăciri sunt, să mă ierte, chiar ei.
    Dar să mă țină Dumnezeu pe drumul cel bun și de acum înainte, că sunt slab și oricând pot să cad…

    Apreciat de 1 persoană

    • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 8:08 pm

      P.S.: Dar trebuie să remarc că atât Fratele Vasile cât și Iulian Capsali m-au susținut în acest moment mai dificil, exprimându-se public în favoarea mea. (Ceea ce arată că putem trece, la o adică, peste aceste neînțelegeri, cauzate de neputințele noastre firești, și ne putem uni împotriva celor care sunt cu adevărat împotriva Domnului Hristos.) Le mulțumesc și le doresc să îi ocrotească Măicuța Domnului mereu, împreună cu toți cei dragi lor!

      Apreciază

  24. Ioana said, on martie 3, 2016 at 7:08 pm

    Toti oamenii sunt supusi greselilor, dar una sunt pacatele personale pentru care se pocaiesc, altele sunt smintelile si ereziile. Si Origen a fost anatemizat, chiar daca are foarte multe lucrari teologice de seama, pentru erezie. Nu suntem deloc niste habotnici exagerati care pun accentul doar pe forma. Dar discernamantul este ESENTIAL in Ortodoxie. Iertare pentru vorbele mele nesabuite de baietoi vagabond dinainte, pe langa asta am adus si eu niste teme, marturii, cuvantari, in discutie. Si parintele Gheorghe Anitulesei spune ca nu avem nimic cu parintele Arsenie Boca, dar nici nu putem sa lasam oamenii sa il cinsteasca ca pe un sfant cand el a avut caderi si inselari smintitoare, eretice, mandre si vrajitoresti, dupa cum se vede cercetand cu mare grija viata lui.

    Si aici e si o marturie a Parintelui Adrian Fageteanu, care cu mare sfiala spune ca Arsenie Boca avea niste calitati superioare, dar parintele Adrian marturiseste smerit ca parintele Arsenie Boca cazuse in mandrie si inselare, se pare ca sub influenta acelei Julieta…

    Iar cat despre pictura, duhul ei este unul intristat, mandru, nelinistitor, necanonic (nu zic acum de Draganescu, unde sunt multe nereguli dupa cum s-a tot aratat, DAR si LA Prislop in pridvor sunt picturi cu Mantuitorul, Sfantul Ioan Botezatorul, Sfantul Prooroc Ilie care au chipul lui Arsenie Boca!) Plus ca si la Prislop si la Draganescu este pictat ERETICUL Francisc de Asissi despre care Sfantul Ignatie Breanceaninov a zis ca era in cele mai cumplite inselari DRACESTI!

    DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de la Biserica din Draganescu?

    https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/22/de-ce-parintele-arsenie-boca-si-a-pictat-propiul-chip-in-reprezentarea-sfantului-ioan-botezatorul-de-la-biserica-din-draganescu/

    Si aici un cuvant despre discernamant:

    Se povestea despre avva Agathon, ca odata, au venit la dansul cativa frati, caci auzisera ca avea mare discernamant. Si vrand sa-l incerce daca se manie, i-au zis:

    – Tu esti Agathon? Am auzit ca esti curvar si plin de mandrie.

    – Da.

    – Flecar si barfitor?

    – Eu sunt acela.

    – Tu esti Agathon, ereticul?

    El insa a raspuns: „Nu sunt eretic”. Atunci ei l-au intrebat: „De ce ai acceptat tot ce ti-am spus pana acum, iar ultimul cuvant nu l-ai suportat?”. El raspunde: „Cele dintai acuze mi le insusesc, pentru ca sunt de folos sufletului meu. Dar a fi eretic inseamna a te rupe de Dumnezeu, si eu nu vreau sa ma rup de Dumnezeu”. Ei l-au ascultat si, minunandu-se de discernamantul lui, au plecat ziditi sufleteste.

    http://www.crestinortodox.ro/pilde/nu-sunt-eretic-141301.html

    Apreciază

    • Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 10:29 pm

      Ioana, nu se cuvine oricui să vorbească despre „ereziile” altora. Nu cred că vei fi fiind o maică atât de sporită încât să-ți permiți asta. Vezi că e foarte mare păcat să judeci călugării. Ei sunt sfințiți printr-un jurământ uriaș. Ești într-o mare primejdie: citește ce am scris mai sus despre rătăcirea ultraortodoxistă. Mai cu seamă citatul din Părintele Serafim Rose. Am răspuns deja la întrebările tale, pe blogul meu, așadar tu „mă combați” fără ca măcar să citești ce am scris: https://yanush.wordpress.com/2015/12/04/scrisoare-unor-critici-de-arta/

      Apreciază

      • el said, on martie 3, 2016 at 10:45 pm

        yanush

        bai DOBITOCULE ia lasa-ne in pace SPCRACIUNE cu DRACII TAI si cu INDRACITUL boca de pe aici

        scuipa-ti balele jegoase la tine pe blogiul ala de cacat unde de „destept” ce sti NIMENI NU se uita si doar DOBITOCII ca tine aplauda INSELATUL guru IDOLUL vostru bicisnicii IADULUI

        a plecat radu iacoboaie alt DOBITOC si ai ramas tu aici sa-i ti lcul la debitat EREZII si STUPIZENII din preaplinul mintii tale BOLNAVE de INSLARE DRACEASCA?

        Saccsiv

        te rog sa.i dai SPAM dobiticului astuia cata vreme umbla dupa draci

        PS: ma straduiesc sa fiu cat mai vulgar si „suburban” cu tine cum zice alt filfizon despre mine ca NU MERITI alta adresare INDARATNIC BICISNIC si jucaria DRACILOR ce esti

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 3, 2016 at 11:08 pm

        el

        Asa voi si face, dar daca tot e articolul despre el, il mai las doar pe aici oleaca.

        Apreciat de 1 persoană

      • Mirela said, on martie 4, 2016 at 12:34 am

        Ianuş,

        Persişti în tembelismul părerilor proprii şi al părerii de sine.
        „Frate” JALNIC, care HABAR N-ARE de ortodoxie, dar scrie acatiste cu calea rătăcirii pe care nu-i ajunge că este el, ci vrea să-i tragă pe toţi!!!

        Ia vezi ce spune Sf. Teodor Studitul!
        “Atunci cînd Credinta e primejduitã, porunca Domnului este de a nu pãstra tãcere. Dacã e vorba de Credintã, nimeni nu are dreptul sã zicã: “Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un cîrmuitor? Nici acesta nu doreste sã aibã vreun amestec. Sau un sãrac care de-abia îsi cîstigã existenta? … Nu am nici cãdere, nici vreun interes în chestiunea asta. Dacã voi veti tãcea si veti rãmîne nepãsãtori, atunci pietrele vor striga, iar tu rãmîi tãcut si dezinteresat?”

        Să îţi fie ruşine, impostorule, care râvneşti la haina călugăriei pentru cinste şi pentru pomeni! Pune mâna şi învaţă dogmatică, citeşte scrierile Sfinţilor Părinţi şi nu mai dechide gura zece ani, că o deschizi doar spre a te osândi!

        Apreciază

    • Ioana said, on martie 3, 2016 at 11:01 pm

      Nu judec nimic, EU NU VORBESC SI NU COMBAT NIMIC DE LA MINE, am aratat ce au spus alti duhovnici si sfinti. Uf, „Cine are urechi de auzit sa auda”
      iMI PARE RAU CA MA RISIPESC IN ATATEA VORBE DESARTE pe internetul acesta plin de radiatii si de mesaje subconstiente de la cine stie cine… Parintele Vasile Novikov si Parintele Nicolae Gurianov nu iubeau deloc internetul. O fi el folositor, dar eu sunt sigura ca exista alternative sa comunicam intre noi si fara net si curent electric, ar fi chiar interesant sa zapacim sistemul folosind doar metode mecanice, pe care nu au cum sa le manipuleze dupa bunul lor plac
      Si in loc sa stam agatati de net, cum facem unii din noi toata ziua, mai bine am citi cele sfinte, caci vremea e scurta si nu se stie cat timp mai avem sa ne insusim invataturile bune,,, Si ar trebui sa facem mici brosuri legate si sa le impartim si altora. Si mai multa viata tainica, rugaciune, pocainta… ne lipseste cu desavarsire la multi! Nu mai zic nimic pe tema asta, am subliniat si eu ca naiva niste marturii care oricum s-au aratat de sute de ori la postarile precedente despre Arsenie Boca. Cel ce crede binele va crede binele in continuare, cel ce crede inselaciunii va crede inselaciunii in continuare.
      Nu sunt nici o maica, nu sunt nimica, sunt o pacatoasa natanga.

      Apreciază

      • el said, on martie 3, 2016 at 11:35 pm

        Ioana

        daca observi la fiecare articol de importanta mare al lui saccsiv apare cel putin cate un bicisnic trimis de dracii mandriei lui de smecheras „patristic ” si in loc sa lase oamenii sa se cocentreze la informtaita folositoare de suflet…. duce e discutia in derizoriu prin maruntisuri si certuri strerile pe cuvinte , daca nu chiar cu idei eretice/inselate sau impotrivitoare sfaturilor Sfintilor si Staretilor…… e culmea ( iertareca si rabdarea si rezistenta mea a prostie/VICLENIE e limitata dupa atata hartuaia cu lumeaasta la care de bou ce sunt slujesc inca ca un sclav)

        Apreciază

      • Romanasul said, on martie 4, 2016 at 2:54 am

        Saccsiv, sper ca de data asta sa-mi lasi comentariul.
        N-am sa-mi exprim nicio parere despre sfintenia sau inselarea Pr. Arsenie Boca, cum nici atunci nu am facut-o, dar ti-am respectat alegerea. Doar cateva corectii in virtutea adevarului faptic:
        1. Pr. Staniloaie nu s-a exprimat niciodata cu privire la o posibila inselare a lui A. B., ci
        2. Lidia, fiica dansului ar fi avut rezerve. Si folosesc trecutul, pt. ca in prezenta mea si a altor catorva zeci de persoane, la Biserica Sf. Nicolae de langa Arhitectura, a tinut o conferinta, unde intrebata fiind despre sfintenia Pr. A.B., a raspuns fix asta (citez din memorie): ” nu stiu daca aveti cunostinta, dar aseara BOR a dat un comunicat prin care anunta ca incepe analizarea dosarului de canonizare a sa. Deci sa lasam Biserica sa se pronunte” (se poate verifica data conferintei, dupa aceasta info, fiind la o zi dupa comunicatul BOR, si puteti intreba preotii de acolo pt. confirmare). Atat si nimic mai mult.
        3. Nici Pr. Cleopa nu a formulat niciodata rezerve la adresa lui A.B. Mai mult decat atat, pe cand era egumen la Slatina daca retin bine, i-a scris in doua randuri lui A.B. pt. a-i cere cuvant de invatatura atat duhovniceasca, cat si administrativa, scrisori ramase fara raspuns. Ele sunt publice deja, sunt si pe net.
        4. Mircea.V, de la manastiri de calugari unde din diferite motive sunt maici aciuite sau cu ascultare, pana la maici colocuitoare cu episcopi si mitropoliti, e plina Romania. Acestea din urma sunt chiar nelipsite din locuintele Inaltilor. A se vedea chiar interviul cu maica ” de casa” a lui Anania in care povesteste despre tabieturile lui. Si daca tot il amintim, sa citam si declaratia scrisa data la securitate in care formuleaza explicit ca nu are nici cea mai mica indoiala asupra moralitatii lui A.B. vizavi de viitoarea maica Zamfira. Este de asemenea publica, pe net.

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 4, 2016 at 1:25 pm

        @Romanasul,

        Pai si cine are dreptate? Sf Ioan Gura de Aur sau „e plina Romania….” ?
        In general vorbind, „e plina Romania…” nu are absolut nici o relevanta ca argument.

        Apreciază

      • Romanasul said, on martie 4, 2016 at 7:22 pm

        Mircea frate drag,
        Eu cred ca tu ai inteles foarte bine ce am vrut sa subliniez. Aici nu e vorba de dreptate, ci de a judeca cu aceeasi masura. Prea cautam tot timpul dreptatea, sa mai cautam si pacea, ca-i mai mare de patru ori, parca asa ne invata Pr Arsenie Papacioc.

        Apreciază

      • el said, on martie 4, 2016 at 8:20 pm

        Romanasul

        aum inteleg „sensibilitatea” ta fata de mine, de la IDOLUL boca ti se trage….ai grija de tine NIMIC INTINAT/NECURAT de INSELARE NU va intra in Imparatia Cerurilor !
        boca e una din lucrarile ISCUSITE ale dracilor la cernerea poporului roman !

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 4, 2016 at 9:57 pm

        Romanasul,

        acele cuvinte erau pt Ianus, pt ca spunea ca pr Boca este cel mai tare sfant roman. Si atunci, cel mai tare ar trebui sa indeplineasca toate criteriile si exigentele. Asta era ideea. Oricum e aiurea sa zici ca sfantul x e cel mai tare, ca pe cei mai multi nici nu ii stim. Si apoi ii avem pe cei ce au trecut pe la Pitesti, Gherla, Aiud. Avem pe Constantin Brancoveanu si copiii sai, avem pustnicii Moldovei si cati si mai cati… Putem zice ” e un mare sfant”. Dupa durata suferintelor indurate, am gasit intr-o carte, ca mucenicii de la Pitesti, Gherla sant mai mari decat cei din primele secole. Asa, la modul general, cu asta sant de acord, si asa cred si eu, dar nu as putea sa spun ca Sfantul Mucenic y este cel mai mare, chiar daca a trecut el pe la Pitesti si Gherla.

        Ref la comentariul tau, sa-l luam pe IPS Anania. Banuiesc ca exista o cladire oficiala unde era IPS Anania, si maica respectiva era desemnata sa-l ajute. Da nu se retrageau seara in alta cladire doar ei 2. Cred ca fortezi un pic comparatiile.

        Ref la „pace”, daca nu ai citit deja, iti recomad „Cele 7 Cuvinte catre tineri” – Parintele Calciu. Acolo la un moment dat se vorbeste despre pace, adevar, compromis si in ce relatie sant. Vezi ca in vremurile astea, „pacea” e cuvantul de ordine, si cu trambitarea pacii se lucreaza si ecumenism si biometrii si cipuri si pasi spre insemnare.

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 4, 2016 at 10:38 pm

        Romanasul,

        Da cred ca si tu ai inteles ca e vorba daca un ceva e pacat sau nu, pt un monah. Este vorba despre definirea unui pacat. Nici nu ne intereseaza persoana x sau y. Si un mare sfant spune ca e pacat si aduce argumente. Ce treaba are pacea aici?
        Daca zicem ca homosexualitatea nu e pacat, asta inseamna pace? Poate pt unii da, da e o pace mincinoasa, care nu are legatura cu Adevarul.

        Parintele Papacioc se referea la cauze lumesti, cand lui x i se face o nedreptate de catre y, nu la asa ceva.

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 11:39 am

        Romanasul

        sorry aseara era rupt si NU am remarcat MINCIUNA asta in trancanelie tale de mai sus :

        „3. Nici Pr. Cleopa nu a formulat niciodata rezerve la adresa lui A.B.”_______ MINCIUNA SFRUNTATA !
        TOTI ucenicii Par Cleopa ( vezi Iachint care MARTURISESTE) si CALUGARII care l-au cunoscut la Sihastria STIU ca Par Cleopa a zis despre boca , asta din ce stiu eu incepand cu anii 1990 ( nu conteaza ce scrisori in NECUNOSTINTA de cauza a scris el vreodata DEDEMULT despre INDRACITUL tau idol boca ) :
        boca NU ESTE in Duhul Bisericii !!! = TEXTO pararea Parintelui Cleopa Ilie, marturisita de MULTI barbati vrednici ieromonahi si calugari care l-au cunoscut ! Inclusiv Parintele Antim Gaina ieromonah cu metania in Sihastria acum la Bistrita. Duhovnicul meu a auzit-o din gura Par Cleopa !!

        Tu CINE esti sa te credem pe cuvant si CE DOVEZI ai in afara de o scrisorica de e vremuri cand PARASUTA boca circarul facea valuri in toata Romania comunista dandu-si arere de „vazator”( cu duh pitoniesc insa) , „facator de minuni” (DRACESTI ) iar Parintele Cleopa era preocupat cu sinceriate de ceea ce trebuie sa se preocupe un calugar care vrea sa se sfinteasca/mantuiasca si NU de cerectat „fenomele” de vodevil care agitau peisajul „duhovnicesc ” atunci in plina PRIGOANA comunista cand SFINTII MUCENICI piereau chinuti in Inchisorile comuniste?

        Stii mai trancalau ieftin CE interpelare „cuviincioasa” i-a facut INDRACITUL VRAJTOR boca Parintelui Cleopa venit sa cerceteze viata calugareasca acolo in Adreal si care SMERIT a vtut sa-i sarute mana ca uni preot calugar ?
        ia asculta ce zice DRACUL din guru boca : ” ce bai moldoveanul ai venit sa ne inveti tu pe noi duhovnicia?”

        Asadar CUM INDRAZNESTI sa MINTI obraznicule in cele sfinte? Asta e „evlavia” si „cinstea” voastra de IDOLTARI fata de Hristos ? Si CUM INSELI aici pe altii crezand ca NU vei da socoteala de RASPANDIREA INSELARII in popor?

        pai pamant cu ochi cu INSELAREA asta in care te balacesti ca porcul fericit in muradria lui poti sa arzi nu numai toate cardurle bancare, permisele si cipurile din ce vrei tu , …. poti sa arzi chiar si hoitul tau ca DEGEABA este !!!!

        baga de seama : NIMIC SPURCAT/INSELAT NU va intra in Imparatia Cerurilor !

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 11:46 am

        Romanasul

        baa pe voi astia bocaitii nu mai e nevoie sa va ia dracii cei mari ai INSLEARII de pe urma a lui anticrist !

        pe voi V-AU INHATZAT DEJA dracii inselarii cu RATACIREA voastra boca-boca , ca va inchinati/ chemati la DRACI si confundati DRACISMELE cu sfintenia

        Apreciază

      • Romanasul said, on martie 5, 2016 at 1:29 pm

        De ce nu postezi Saccsiv? De ce incurajezi marsavia asta cand eu sunt f clar in ce spun?

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 5, 2016 at 1:51 pm

        Romanasul

        Ce sa postez?

        Apreciază

      • Romanasul said, on martie 5, 2016 at 2:22 pm

        Am trimis un comentariu kilometric azi-noapte

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 5, 2016 at 2:54 pm

        Romanasul

        Altceva decat am aprobat deja nu vad de azi noapte.

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 2:29 pm

        Romanasul

        https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/dreptul-canonic-ortodox/a-despre-ortodoxia-neindoielnica-a-credintei-celui-despre-care-se-trateaza/e-monahul-iachint-ucenicul-de-chilie-al-parintelui-cleopa-ilie/

        Opinia Parntelui Iachint ucenicul Parintelui Cleopa despre jucarelul dracilor boca guru vostru

        21. 02. 2015

        Mănăstirea Sfântul Pavel

        Sfântul Munte Athos

        Iubiți frați întru Hristos

        În începutul acestei scrisori vă mărturisesc bucuria mea de a găsi o adresă a voastră, a celor de la Editura Babel și Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca.

        Mă numesc Iachint și acum fac parte din obștea Mănăstirii Sfântul Pavel, din Sfântul Munte Athos. Cred că nu aș fi avut ce să vă scriu acum dacă bunul Dumnezeu nu rânduia să fiu ucenic de chilie Părintelui Cleopa Ilie.

        Aici sunt rânduit pe lângă ascultarea de paraclisier să le traduc creștinilor români când se scot Sfintele Moaște și să le vorbesc. Apoi mai mereu sunt nevoit să le vorbesc și de Părintele Arsenie Boca. Iar pentru că spun creștinii că cele ce le aud și le primesc în scris de la mine nu se potrivesc cu cele ce le spuneți și scrieți frățiile voastre iată aveți pe acest DVD, în dosarul „Iachint”, toate lucrările mele. Cercetați, vă rog, mai întâi pliantul cu numele „Mărturisitori” și cartea „Creștinii cred și mărturisesc întru Adevărul lui Dumnezeu”, care se află în dosarul „1 Creștinii mărturisesc”, mai cu seamă ultimul capitol: „Legându-ne cu inima de cineva sau de ceva numai putem fi liberi și mărturisitori”. Iată, aștept corectările voastre, al vostru este a lămuri lucrurile cu privire la Părintele Arsenie Boca întru Adevărul lui Dumnezeu, ca să nu pierdem cugetul Bisericii Ortodoxe, să nu pervertim conștiința Bisericii a aproapelui nostru, să nu aducem babilonia în Biserică.

        Iubiților, să nu amestecăm mierea cu otravă! Domnul nostru Iisus Hristos pe toți ne face atenți, zicând: „Că ce folos este omului de ar dobândi lumea toată, iar sufletul său îşi va pierde? (Matei 16, 26)” . „Nu judecaţi după faţă, zice, ci dreaptă judecată judecaţi” (Ioan 7, 24). Zice să nu-i judecăm pe oameni deloc când cad în păcate, dar nu se leapădă de credință, ca să nu fim judecați (Matei 7, 1). Dar când e vorba de cei care caută să ne lipsească de mărgăritarele Credinței Lui ne poruncește să nu le dăm curs, ci să-i judecăm ca fiind câini și porci (Matei 7, 6).

        Părinții noștri Cleopa, Arsenie Papacioc, Adrian Făgețeanu, Paulin Leca și alții, care l-au cunoscut pe Părintele Arsenie Boca, nu au spus tot, au spus câte ceva ca să ne liniștim, să nu ne smintim căutând să-l scoatem sfânt. Iată, cine ține cu tot dinadinsul să-l scoată sfânt pe Părintele Arsenie Boca îi arată a fi bârfitori și invidioși pe acești Părinți care nu au căutat decât slava lui Dumnezeu[1].

        Cred că este de datoria frățiilor voastre să cercetați cu luare aminte cărțile care apar cu privire la Părintele Arsenie Boca. Mai întâi cele ce apar la editura voastră, poate că arătând adevărul care ne face liberi veți îndrepta și numele editurii. Vedeți ce scrie Dan Lucinescu în cartea Părintele Arsenie Boca un sfânt al zilelor noastre, la p. 16, atunci editura Siaj – 2009. Ce adevăr mărturisește acest cunoscător al sfințeniei Părintelui Arsenie Boca prin cuvintele: „Părintele Arsenie Boca ajunsese încă de tânăr la stadiul de mare evoluție spirituală, specifică celebrilor eremiți, existenți în lamaseriile tibetane, înainte de ocuparea Tibetului de către comuniștii chinezi ai lui Mao Zedong”?

        Părintele Arsenie Papacioc nu mințea când ne spunea (scriu din cele ce îmi aduc aminte): „Eu care l-am cunoscut pe Arsenie, acum când sunt întrebat de credincioși dacă este bine să-i citească Acatistul vreau nu vreau trebuie să le spun câte ceva, ca să nu se smintească, să nu-și pervertească credința. Eram odată mai mulți tineri la el, la Sâmbăta de Sus, și ne-a spus, printre alte: „Vedeți locurile acestea, pe aici am fost acum 300 de ani cu duhul lui Ilie”. Pentru că am văzut și auzit atâtea lucruri neortodoxe de la el când am fost călugărit și mi s-a pus numele Arsenie m-am întristat, înțelegând că mulți mă vor lua drept ucenicul lui. Apoi când m-am întâlnit cu el în București, când era dat afară din mănăstire, și mi-a spus:

        „- Acum tu rămâi în locul meu!” Eu i-am răspuns:

        „- Nu! fiecare cu locul lui”.

        Citiți în cartea Jurnal duhovnicesc, al Părintelui Paulin Leca, editura Stadion, Bacău 2013, pp. 70-71; 109-l10. Acest Părinte îl considera „văzător cu duhul” și „sfânt” pe Părintele Arsenie Boca, vroia să devină ucenicul lui (p. 47), dar cunoscându-l mai bine a ajuns să afirme: „… n-am văzut o lepădare publică a sa de toate acele rătăciri spiritiste și erezii steineriene”. Este bine să vedeți și Nota 10, de la sfârșitul acestei cărți (pp. 386-387), făcută de cel care a îngrijit această ediție, Doctorul Ioan Gându.

        Dar cred că Părintele Arsenie Boca se prezintă cât a putut de clar, cum s-a prins de înșelare, în Cărarea Împărăției, p. 210, unde zice printre altele: „… precum urmărim o armonie între facultățile sufletești, tot așa trebuie să urmărim și o armonie și între cunoștințele din cât mai multe domenii, precum și o sinteză a acestora cu viața. Multă știință apropie pe om de Dumnezeu, puțină știință îl îndepărtează și de știință și de Dumnezeu. Iar omul atâta prețuiește câtă apropiere de Dumnezeu și-a câștigat în sine. Dumnezeu i-a dat o valoare mare, însă trebuie și el să și-o câștige”.

        Este știut că Părintele Arsenie nu a căutat să se zidească printr-un părinte duhovnicesc, întru Hristos. Care este lauda lui? Lauda lui Hristos este Tatăl, zice: „Eu de la Mine nu am grăit; ci Tatăl cela ce M-a trimes pe Mine, Acela poruncă Mi-a dat, ce voi zice și ce voi grăi” (Ioan 12, 49); și în alt loc: „Eu slava care Mi-ai dat-o Mie, am dat-o lor ca să fie una, precum Noi una suntem; Eu întru ei și Tu întru Mine, ca să fie ei desăvârşit întru una și ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimes” (Ioan 17, 22-23). Cine este Părintele său duhovnicesc? Mitropolitul Nicolae Bălan când a văzut că avea talent la caricaturi, la trimes la școală, la trimes în Sfântul Munte Athos și văzându-l că are priză la popor la hirotonit și avansat. Apoi tot el la dus la Mănăstirea Prislop și tot el la chemat de acolo. Atunci, din păcate, Părintele Arsenie, (cred) nu a făcut ascultare și de aici i-a venit căderea, el l-a rugat pe Mitropolit să-l lase în continuare la Prislop[2]. Atunci neascultându-l nici pe Părintele Dumitru Stăniloae, care dorea ca la Prislop împreună cu Părinții Dometie și Antonie Plămădeală să lucreze la Filocalie, o introduce pe Julieta cu care avea legătură de la Sâmbăta de Sus și îi determină pe aceștia să plece. Într-un an o face stareță pe aceasta și apoi vin problemele. Acest Părinte al său, Mitropolitul Nicolae Bălan, se spovedea la Părintele Cleopa și (cred) se plângea cu privire la el. De asemenea și Mitropolitul Nicolae Mladin, P.S. Andrei Magerul și Mitropolitul Antonie Plămădeală, care a fugit cu motiv întemeiat de la Prislop la Mănăstirea Slatina, se spovedeau la Părintele Cleopa și (cred) se plângeau cu privire la Părintele Arsenie Boca. Cele auzite de la aceștia (cred) l-au determinat pe Părintele Cleopa să-i scrie acele scrisori, cu smerenie, Părintelui Arsenie, în care îl ruga să vină la Mănăstirea Slatina să-i folosească duhovnicește. Dar Părinte Arsenie nu a venit la Slatina. Apoi, știu din gura Părintelui Cleopa că dus fiind de Sfântul Sinod să pună rânduială în mănăstirile din Ardeal, mai cu seamă la Mănăstirea Arad Gai, l-a întâlnit pe Părintele Arsenie la Episcopia Aradului și a dorit să i-a binecuvântare, să-l îmbrățișeze, dar nu a reușit. Părintele Arsenie i-a zis batjocoritor: „Ce măi moldovene vii tu să ne înveți călugărie!”

        Odată Părintele Cleopa mi-a mărturisit de ce nu dădea binecuvântare la oameni să-i citească Acatistul Părintelui Arsenie Boca și băga cuvântul, ca să nu se smintească aceștia: „Nu-i citiți Acatistul căci nu e canonizat!” Înțelegerea sfinției sale cu privire la Părintele Arsenie era precum a majoritatea Părinților duhovnicești, care l-au cunoscut, aceea că: „Împrietenirea cu Julieta i-a adus căderea”.

        Iată, este știut, lauda Părintelui Cleopa sunt Părinții lui, în primul rând Duhovnicul Paisie Olaru și Starețul Ioanichie Moroi. Cu Părintele Arsenie nu stau lucrurile la fel, nu a ținut la aceasta, după cum mărturisește el însușii, a căutat să se apropie de Dumnezeu prin „cunoștințele din cât mai multe domenii”, până chiar și din magie. Cine, dintre cei care au fost aproape de Părintele Arsenie Boca și au dorit să rămână întru Hristos, Mântuitorul nostru, nu au mărturisit adevărul? Iată, până și Părintele Teofil Părăian, cel care a îndrăznit să spună că: „Un ortodox se poate împărtăși și la catolici, dacă nu are unde”, care mărturisea evlavia sa la „Sfânta Maria Tereza” chiar și aici în Sfântul Munte, zice: „nu am un cult pentru el”[3].

        Așadar, v-am scris acestea vouă, cu sinceritate, după cum vedeți, ca înainte de a căuta să vă împliniți visele care vi le-ați propus voi: „Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca” și „Editura Babel”, să căutați să vă limpeziți și să limpeziți lucrurile cu privire la Părintele Arsenie Boca întru Hristos. Până acum, sincer vă spun, pe bună dreptate vă identificați „Editura Babel – Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca”, amestecare.

        Oare nu vedeți cum prin Părintele Arsenie Boca se lucrează apostazia (lepădarea de credință) în chip tacit? Ecumeniștii s-au arătat că nu-l canonizează, tocmai ca să se strângă semnături. Câți din cei care au dat semnătură pentru canonizarea Părintelui Arsenie au știut că dând semnătură pentru canonizarea lui dau semnătură pentru canonizarea ereticilor Francisc de Assisi și Wulfila semiarianul, pictați de el cu aureolă de sfinți în biserica Drăgănescu? Sfântul înseamnă Canon, fiind canonizat, oricine va putea picta în bisericile ortodoxe pe eretici precum a pictat Părintele Arsenie. Ecumeniști canonizându-l nu zic că e sfântul lor, cel mai mare proroc al lor, ci al vostru. Iată, pervertesc conștiința ortodoxă a credincioșilor ca să se bucure de „unirea Bisericii”, adică de apostazie. Dacă acum cei care au „evlavie” la Părintele Arsenie îndreptățesc pictarea ereticilor de către el cu minunile care le face, gândiți-vă, ce va fi după acea „unire”, când vor fi și mai părăsiți de har cei care o acceptă. Ce o să zică cei care îl văd sfânt pe Părintele Arsenie? Foarte posibil, vor zice: „Iată această unire este de la Dumnezeu, Părintele Arsenie ne-a arătat-o demult!” Dar noi știm clar, Sfinții Părinți, între care se numără și Cuviosul Lavrentie al Cernigovului, ne atenționează: „Luați aminte, zice, la toate cele ce vă spun căci totul se pregătește cu foarte mare viclenie. Toate bisericile și mănăstirile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogății, ca niciodată, dar să nu mergeți în ele… Bisericile vor fi deschise, dar creștinul ortodox (trăitor, viu cu sufletul) nu va putea intra în ele să se roage, căci în ele nu se va mai aduce jertfa fără de sânge a lui Iisus Hristos. În ele va fi toată ,,adunarea satanică”… Încă o dată vă repet să nu intrați în aceste biserici, căci Hristos și binefacerea Lui nu vor fi acolo”[4].

        Iată ce va fi cu bisericile care acceptă ca sfinți pe Francisc de Assisi și pe Wulfila semiarianul, cel care îl vedea pe Hristos creatură și nu Dumnezeu-Om. Iată de ce este nevoie să-l iubim întru Hristos pe Părintele Arsenie Boca și să mărturisim acum, cât mai avem cu cine ne înțelege, că ce a făcut acolo înseamnă urâciunea pustiirii. Iată înțelegerea cea mai favorabilă pentru Părintele Arsenie, la care am ajuns, cu darul lui Dumnezeu[5]:

        „E foarte posibil ca Părintele Arsenie să fi pictat ereticii în biserica Drăgănescu cu gândul ca noi să pricepem că ecumenismul, acceptarea că Biserica – Trupul lui Hristos este dezbinată, „unirea Bisericilor”, recunoașterea ca sfinți a tuturor ereticilor și povățuitor pe Papa, însemnează „urâciunea pustiirii, care s-a zis prin Daniil prorocul (9, 26), stând în locul cel Sfânt, cel ce citește să înțeleagă” (Matei 24, 15). A accepta că Biserica – Trupul lui Hristos este dezbinată, înseamnă a tăgădui Dumnezeirea lui Hristos, înseamnă al accepta ca Sfânt pe Wulfila semiarianul, care tăgăduia Dumnezeirea lui Hristos. Al accepta pe Papa Francisc, Povățuitor, înseamnă al accepta ca Sfânt pe Francisc de Assisi. Apoi este știut că aceia care se vor împărtăși la altarele bisericilor care acceptă „unirea Bisericii”, acceptă ca sfinți toți ereticii, nu se împărtășesc cu Trupul lui Hristos, Dumnezeiesc și omenesc. Unirea lor este în „hristosul” lui Wulfila semiarianul”.

        Iată, v-am scris acestea crezându-vă sinceri, cred că și voi mă veți înțelege că v-am scris sincer și mă veți corecta și mă veți bucura făcând ce depinde de voi.

        Bunul Dumnezeu, Cel în Sfânta Treime slăvit și închinat, pentru Născătoarea de Dumnezeu, să vă ajute tuturor să săvârșiți tot lucrul bun, după voia Sa, spre slava Sa. Amin.

        Iachint

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 3:02 pm

        Romanasul

        desigur te referi la acele 2 scrisorele nefercite VECHI ARHIVECHI ale Parintelui Cleopa de pe vremea cand NU STIA cine e VRAJITORUL boca :
        Prima dintre scrisorile păstrate de Securitate datează din 6 iulie 1950.
        Ultima scrisoare interceptată de Securitate datează din 30 octombrie 1950, cu mai puţin de trei luni înainte ca arsenie boca să fie ridicat de la mănăstirea Prislop şi trimis în închisoare.!!!!

        ASTEA sunt „dovezile” tale?
        ce-ar fi sa vina si dracii cu hrisovul PACATELOR tale deja spovedite la Hristos si sa le aminteasca ? Crezi ca ar fi credibili la DUmnezeu, ar mai atarna acele greseli ale tale SPOVEDITE si IERTATE la judecata?

        Asa si aici !

        Parintele Ioanichie Balan STIA parerea Parintelui Cleopa si a MARTURISIT IMPOTRIVA lui boca.
        Parintele Antim Gaina Ieromonah la Sihastria STIA parerea Parintelui Cleopa IMPOTRIVA lui boca si MARTURISESTE si el.
        Duhovnicul meu la fel!
        Ieromonahul Iachint UCENICUL Parintelui Cleopa STIA parerea Parintelui despre INSELATUL boca si marturiseste si el IMPOTRIVA lu boca !
        Parintele Gheorghe Anitulesei care INITIAL se lasase si el amagit de „sfintenia” RACEASCA a lui boca si-l piscate in pridvorul Bisericii a auzit PERSONAL SFATUL si parerea Parintelui Arsenie papacioc si a Parintelui Cleopa si A STRES hula de pe peretele Bisericii sale.( de sinceritatea Parintelui Antitulesei NU se poate nimeni indoi caci pe net circula si predicile sale din vremea cand inca era pacalit de aparenta „sfntenie” a lui boca !!!)
        Toti acestia MINT?

        Si MULTI altii care au trecut prin Sihastria in ULTIMA VREME a vietii Parintelui Cleopa la fel marturisesc despre parerea Parintelui Cleopa fata de boca!!!

        ANUME citez TEXTO :” boca NU ERA in Duhul Bisericii !!!
        Iata ACEASTA este MARTURIA DE LA URMA A Parintelui Cleopa despre INDRACITUL VRAJITOR fudul boca.
        Marturie data de el pesonal MULTOR Parinti care TRAIESC pana azi si marturisesc si ei cui are inima fra viclesug mai departe spre folos.

        Restul DOBITOCIII MINCINSOII si AHITATII de INSELARE ca tine si GLOATELE bocaite trimise cu mare alai pana si de massmedia la boca calduros ( ca CARE Sfant a mai trimis massmedia de CACASTOARE crestinii in afara de boca undeva vreodata ????) iau in brate si pupa/citeaza in nestire aceste nefercite scrisori line de GRESEALA si NU VOR sa afle ca insusi autorul lor SI-A SCHIMBAT RADICAL opinia !!!

        si tu aduci aici dept „DOVEZI ” niste MACULATURA de pe vremea STRAVECHE cand Parintele Cleopa TANAR si INCA NEAJUNS la masura harului din ultima sa vreme scria niste GRESELI ale lui , din naivitatea si buna lui inima, care fara cercetare luase de bune INSELARILE MASCARICIULUI boca !
        Aceste greseli ale lui de aprceire de pe vremea cad era TANAR si FARA experinta fara greseala a harului sunt DEMULT materie de istorie si Parintele Cleopa ALTFEL MARTURISEA la sfarsitul vietii lui incercate si de acum pline de har.

        Astea sunt „dovezile” tale pe care le vehiculati la nesfrasit ! Antichitati din 1950 !!! (ce varsta, cati ani de calugarie/pustinicie/ostenela duhovniceasca si cata experinta harica avea atunci Parintele Cleopa? si CARE erau preocuparile lui atunci? )

        ORICE om chiar si Sfintii pot la un moment dat sa greseasca, ERETIC si INSELAT este cel acre PERSISTA in GRESEALA/EREZIE/INSELARE !!! Ca voi acum cu boca-boca jucaria dracilor in tot timpuvietii lui ratacite si acum ajuns carligul de agatat VICLENII si crestinii falsi cei cu duh MINCINOS in ei

        Iata Parintele Cleopa ca un om al Lui Dumnezeu NU A RAMAS in greseala de atunci , voi insa STARUITI INDARATNIC in INSELAREA voastra , spre OSANDA bicisnicelor voastre suflete.

        Apreciază

      • Romanasul said, on martie 5, 2016 at 4:42 pm

        Ok. Am sa incerc sa fiu cat mai scurt. Eu de fel nu sunt transant in exprimare si nu emit judecati de valoare decat atunci cand consider ca se impune. In rest caut calea de mijloc pt a nu (ma) sminti. Sau cel putin ma stradui in sensul asta. De aia sunt rezervat in a judeca eu cine e sfant si cine nu. Si vreau sa stau in adevar. A devenit o obsesie pt multi cazul A. Boca. Si pt ca vad ca a acuza pe toata lumea de arsenism fara a citi macar cu atentie ce spune omul (in cazul meu de ex care doar ceream sa stam in adevar cand aducem argumente, ci nicidecum nu luam apararea arsenistilor), imi aduce aminte de eticheta de legionari pusa inclusiv celor care nici macar nu erau sarmanii, am sa te hranesc cu laptic, draga El, caci hrana tare mi-e limpede ca n-o poti mesteca (pricepe). Esti un tip inteligent insa de tip matematic. Nu pricepi nuantele si asta nici macar nu-i un lucru rau duhovniceste daca-i cauta curat. Tu-i tragi pe toti dupa calapodul tau. Trebuie musai sa-ti dai opinii tari ca altfel te catalogheaza El si esti „arsenist”. Bine frate. Na opinia mea. Diger-o: AB pt mine e un fost monah cu potential duhovnicesc, dar cazut grav in inselare. Foarte inzestrat dpdv artistic (si stiu ce spun ca am habar, nu ca altii care-i neaga aceste calitati recunoscute chiar si de Pr Papacioc), dar ale carui picturi murale sunt in afara Erminiilor si chiar cu duh eretic. Dar mie mi-e de-ajuns sa stiu opiniile marilor duhovnici despre AB, pt a nu-l urma in inselare. Cararea Imparatiei nu m-a smintit. Deci acest om e clar ca a patit-o pe parcurs (parca si Mircea zicea cred la fel). Cu alte cuvinte, a cazut. Ca drept am eu sa-l judec public, avand in vedere sminteala in care pot cadea cei multi care merg poate o data la Prislop si afland de inselarea lui renunta la credinta? Pt ca asta- i pericolul, pe care si marii duhovnici l-au sesizat. Inclusiv in citatul tau El, din Pr Ioaniche de la Athos. Cu atat mai putin eu, care-s mult mai neputincios si mai slab. Cum stie si Saccsiv dintr-un post neaprobat pt a nu sminti, vinovati direct pt ascensiunea lui daniel la Mitropolie si apoi Patriarhie sunt doi titani ai Bisericii noastre. Unul e si inregistrat cand il sustine aproape virulent. Amandoi cu viata sfanta. Ce facem, ii judecam si pe ei?
        Sa-i vedem pe marii nostrii duhovnici ca fiind infailibili ar fi cea mai mare greseala. Ei ne sunt indrumatori spirituali si pietre de intarire, insa nu idoli. Sigur ca Boca nu e Cleopa sau ceilalti. Dar pt mine e de-ajuns sa stiu c-a fost monah si sa nu-l judec. Mi-e de-ajuns sa stiu parerea greilor mentionati pt a nu-l urma si gata! Adevarul razbeste prin pronie si fara judecatile noastre la adresa celor care-l urmeaza. Si cu consecinte mult mai benigne pt credinciosi.
        De aici plecand, am considerat ca nu-i nevoie de inexactitati sau neadevaruri aduse ca argumente pt ca trebuie sa ramanem curati in cuget. Eu cand am spus ca nu ex marturia Par Cleopa, se intelegea de la sine ca e vorba despre cea de tip direct, scrisa sau inregistrata, ca in cazul celorlalte cunoscute. Pt ce ma faci mincinos? Este foarte bine ca ai postat scrisoarea par athonit pt o mai buna edificare. Eu de ex nu o stiam. Iar daca as fi stiut-o poate ca n-as fi facut referirea la par Cleopa. De aia e bine sa putem comunica liber si fara jigniri si judecati de valoare gratuite, pt a ne putea construi o parere cat mai corecta. Si daca tot am adus vorba, frate El, am sa-ti spun si tie ce am spus si altora care foloseau atat de ostentativ un limbaj vulgar, ca a te ascunde in spatele teoriei formelor fara fond, adica a spune ca tu esti un baiat bun dar asta e stilul tau si ca nu conteaza cum spui ci esenta a ceea ce spui, e o mare inselare. Exista violenta fizica. Si doare. Exista violenta verbala.Si doare si ea, poate chiar mai tare, pt ca loveste partea launtrica. Cuvintele dor, biciuesc, au o putere fantastica. Nu uita ca Dumnezeu a facut lumea cu Cuvantul. Cuvintele au nimb de obarsie divina. Ele sunt expresia a ceea ce avem noi mai nobil. Sigur ca orice extrema este blamabila. Un limbaj fals reverentios e din aceeasi plamada cu unul foarte vulgar. Mai ales aici, intre crestini, ar trebui aleasa buna masura. Pt ca altfel, suntem fix in linia corectitudinii politice care transforma binele in rau de nu mai stie omul ce s-aleaga. Sunt in schimb favorabil fermitatii in discurs, ba uneori chiar si unor formulari mai ciupitoare, pt a trezi din amorteala.
        Iar pt Mircea, frate, admitand derogarea de la regulile Sf Ioan Gura de Aur pt Anania, nu realizezi ca judeci cu doua masuri? Iar pacea, frate drag, se face, nu se trambiteaza.

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 6:27 pm

        Romanasul

        trec peste debilitatile tale de argumentare unde ti se pare ca aducand INDOIELI la adresa INSELARII lui boca in RARELE LOCURI unde se marturiseste ADEVARUL despre aceasta OTRAVITOARE de suflet INSELARE( blogul acesta, ca in rest massmedia de CACASTOARE si maculatura cur-papir plus miile carti si osanele stupide si delirate plus miile de bloguri ale smintitilor care POLUEAZA peste masura intreg intrenetul____da un search pe numele lui si ai sa vezi ….___) ti se pare ca esti KLAR CRISTAL, logic si marturisitor in ce priveste pararea ta despre INSELAREA lui boca

        zici in aceasi „logica ” ILOGICA a ta „smerit ” : „ce drept am eu sa-l judec public, avand in vedere sminteala in care pot cadea cei multi care merg poate o data la Prislop si afland de inselarea lui renunta la credinta? Pt ca asta- i pericolul, pe care si marii duhovnici l-au sesizat”_________ mai tovarase „intelept al nunatelor,” dupa Sf Parinti, si ei erau MATEMATICI si CLARI CRISTAL cand spuneau ceva ( dupa cucvantul sa fie vorba voastra ce este da DA si ce este nu NU ,restul e de la diavol!_____ „nuantele” alea laudate de tine, vorba francezului „diavolul se ascunde in nunate si detalii!”) !”) SMINTELA in care cad cei care merg la Prislop si se inchina la un INSLELAT este INFINIT mai mare !

        Inchinatorii la INSELAT se inchina la DIAVOLUL (din inselat) si cei care invoca ajutorul unui INSELAT (revine la a invoca ajutorul unu „harsimatic”, vraci, vrajitor) CHEAMA DIAVOLII din inselat !

        Deci ce este mai rau: ca erau inainte reci fata de credinta sau indiferenti sau acum ca ducandu-se acolo s-au facut din indiferenti INCHINTAORI la DIAVOL ??? Ce spune stiinta „nunatelor” la tine? Ca matematica mea spune ca acestia au iesit din lacul/baltoaca pacatelor materialismului de rand, ca sa se arunce in prapastia IADULUI chemarii diavolului si lucrarilor lui in viata/fiinta lor!

        CARE Sf Parinte te-a invata pe tine „intelepciunea ” asta? Adica lasa-ii sa mearga la ERETICI/INSELATI ca sa nu-i „smintim” sarmanii si sa se indeparteze de Biserica???? Ce „matematica” e asta la tine? Ca NICI UN Sfant NU asa a facut !!! Ba TOTI au COMBATUT pe viata si pe moarte EREZIA/INSELAREA si nu s-au ascuns dupa tufisul „smereniei” debile cu „motivatii” sucite de draci de genul celor aduse de tine!

        Cat despre restul frazei aia cu :”Pt ca asta- i pericolul, pe care si marii duhovnici l-au sesizat””_____e UN FALS, inca un „inteles” in „nunate” pe care ti l-au nazarit tie DRACII !
        TOTI acesti duhovnici au spus CLAR ca boca era INSELAT/INDRACIT ( vezi Par Cleopa, Par Arsenie Papacioc, Par Ioanichie Balan, Par Adrian Fageteanu) celor cu mintea intreaga si tuturor celorlalti. Ceea ce ti se pare tie ca”talcuiesti” despre atitudinea Par Cleopa povesita in Scrisoarea Par Iachint este PARERE, Par Cleopa le spunea SA NU SE INCHINE la el, indiferent ce motivatie le dadaea la mintile lor bicisnice , SFATUL era CLAR, FARA OPTIUNE de RASTALACIRE : NU VA DUCETI / NU VA ICHINATI !!!

        pricepi „nuanta” ? sau sunt iar prea „matematic”?

        asa ca las-o ca macane. Mintea ta e scrticata de FALSA smerenie care te invata sa faci/zici ceea ce faci si zici tu pe tema INSELARII boca.

        daca tu ai priceput ca boca era un INDRACIT si un INSELAT SPUNE sa se foloseasca si altii NU balmaji minciuni si balarii ca NICIUN Parinte NU a facut asa.

        Numeste deci raul RAU si binele BINE, asta e „matematica” pe care ne-au invatat-o Sfintii ! Fara „nuante”!!

        cat despre „talentul” artistic de „mare pictor” lui boca mie imi produce o GREATA si un DEZGUST PROFUND , ca dupa o ancare alterata cand toxinele bacteriilor din ea ataca simturile , e pictura psihedelica a drogatilor si a traitorilor in duhului MINCIUII care TRANSPARE CLAR din MAZGALELILE si HULELE cu care a batjocorit el o Biserica si NU a asculatt de Chiriarhu locului care i-a zis ca nu e bine ce sminteli mazgaleste el acolo( PS Roman) . pictura lui nu e uai FARA HAR e si FARA talent, cenusie, oribila, necizelata, fara „matematca” picturii Bizantine. Talent au picturile lumesti ale lui Leonardo da Vinci NU mazgalelile de joasa calitate pictriceasca ale „amicului ” pictor INCHIPUIT !
        Par Arsenie Papacioc nu e critic de arta ca sa decida cine are har LUMESC de pictor si cine nu, si in plus cred ca a spus-o asa din marinimie ca sa ii gaseasca si lui macar o „calitate”, ca oricum restul la boca e o RUINA VESNICA si o RUSINE VESNICA !

        asa ca mai Romanasule cauta sa fii CLAR in toate ale tale ca dracul e expert in „(ras)talmaciri” !

        iti recomand CALDUROS studirea cu atentie a materialelor relative la INSELAREA lui boca de pe blogul :

        https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 6:50 pm

        Romanasul

        „A devenit o obsesie pt multi cazul A. Boca”____mai degraba vrei sa spui ca a devenit o OBSESIE IDOLATRIA generalizata in mase la boca ! Si RARI sunt cei care o combat si PTINE sun vocile care se rdica impotriva ei. Si tu TOCMAI pe alea vrei sa le faci sa taca , ca sa spune „stiinta nunatelor” din tine nu?

        „Dar pt mine e de-ajuns sa stiu c-a fost monah si sa nu-l judec”_____ da, dupa „logica” asta a ta „imbatabila” si Arie NU era de combatut ca doare era Preot, la fel Origen ca era calugar, sau chiar Iuda ca era Apostol, ….ori poate diavolul ca el chiar INGER si cel mai mare intre ei a fost nu doar aspirant la viata ingereasca ca boba-boca calugarasul patit LEPADAT si de preotie si de calugarie !

        mai @Romanasule noi nu judecam pacatele de rand pe care toti/fiecare dintre noi le avem intr-o masura sau alta si pentru Cuvantul Lui Hristos,: dar EREZIA/INSELAREA /APOSTAZIA TREBUIE sa o JUECAm si sa o RUSINAM, sa o VADIM, sa o strigam de pe acoperisuri ca nu cazand in ea sa se piarda sufletele celor ai slabi ! Asta NU eu ci Sfintii Parinti ne-au invatat si cu cuvantul si cu FAPTA lor ! Tu ce zici ? Te incadrezi in modelul lor? Ai grija de tine cu duhul asta al „tolerantei” la EREZIE/INSELARE din tine ca de la diavolul ecumenismului/reeducarii si relativizarii vine ! iar boca este un exponent magistral si al ERZIEI si al INSELARII …si al TRADARII CALUGARIEI pe care atata o admiri si cinstesti la el, ei bine si d eaia s-a LEPADAT ! „mucenicul” Inchisorilor jucarelul dracilor si fudulul dandy de cartier tras la 4 ace si in chiloti pe munte cu muierea langa el in vreme ce SFINTII ADEVRATAI au MURIT au PUTREZIT CHINUITI in acele Inchisori si NU au cedat nici o cirta din Credinta si onoarea lor de oameni, iar cei scapti din Inchisori au iesit DUPA ultiul decret de gratiere sau ca Par Calciu si NU S-AU DEZIS in nici unfel de Crezul lor in afara Inchisorii ca bubulica al dracilor rasfatatul boca …ajuns azi guru crestinilor cu duh mincinos !

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 6:58 pm

        Romanasul

        „Tu-i tragi pe toti dupa calapodul tau”_______ nu mai Romansule, eu spun raului RAU si binelui BINE ! CLAR ! Si asta NU dupa calapodul meu ci dupa Invatatura si Dogma Biserici si a Sfintilor si prin raportare la ei.

        cat despre „claritatea” ta …..mai reflecteaza si vezi daca eu sunt „vinovat” ca nu am inteles ce parere ai tu despre boca-boca sau exprimarea/”argumentele” tale insasi din comentarul cu pricina nu TOCMAI CONTRARIUL il vadesc …..

        Apreciază

      • el said, on martie 5, 2016 at 7:19 pm

        Romanasul

        si acum ca mi-ai spus ca esti anticiparaie si anti boca mi-ai devenit simpatic ! 🙂
        iar daca in general sunt asa colturos, te tema boca sa stii ca chiar am si o „scuza”( zic eu) : am devenit alergic!
        NU o mai sufar dupa ANI de lamurit bicsnici care catrehismul Ortodox il ignora cu desavarsire, o carte a Sf Parinti nu ar deschide nici batuti nici rugati in genunchi, dar sa citeasca cu fervoare maculatura cur-papir si balariile lui boca sunt sarguinciosi ( la fel cu ardoarea” „evlaviei” la INSELAT , plini de sarg , dar o metanie n-ar face, un canon al duhovnicilor li se pare greu, un pelerinaj/sa cerceteze vreun parinte inbunatatit pe la vreo manastire le e greu… dar sa alerge cu limba scoasa si sa linga tarana la prislop sunt neintrecuti avizi dupa semne si minuni si rezolvari hocus-pocus la vietile lor rasfatate si cheama dracii cu entuziasm acolo fericiti ca au gasit „reteta magica” la „viata duhovniceasca” pe care li s epare ca au apucat-o ei „miraculos” dupa vizita la locurile cu pricina, mai ceva ca la Ierusalim merg)___plus astia ducatorii clasici si „avizati „la Biserica „corect politic” in ostenelile lor duhovnicesti dar care il adora pe boca cu o dragoste vecnia cu nebunia_____ legiuni de gloate de toate felurile care toate alearga ademenite de draci dupa boca…… ce sa fac am si eu limitele mele !

        asadar pe scurt mi-e o SILA/SCRABA/REPULSIE pana la Cer de tema boca …..

        Apreciază

  25. Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 3, 2016 at 11:50 pm

    Într-o ultimă încercare de a vă salva din rătăcirea voastră, chiar ultima, vă promit, vă îndemn să citiți discuția dintre Sfântul Siluan Athonitul și un ultraortodox de-al vostru:

    Să vă lumineze mințile Sfântul Siluan și Măicuța Domnului și să vă învețe să vorbiți mai creștinește, ca să aveți speranță la mântuire!

    Rămâneți cu bine, eu nu voi mai călca pe aici!

    Apreciază

  26. ioanaz2sagwa said, on martie 5, 2016 at 4:35 pm

    el, foarte bune precizarile de pe blogul adevarul-despre-arsenie-boca. Mulţumim! Saccsiv, poate preiei intr-un articol (daca nu ai dat aceste explicatii mai demult cumva), desi nu stiu daca nu vor sari iarasi bietii bocaiti natangi, comozi si orbi ca pop-cornul 😦

    Apreciază

    • Raluca said, on martie 6, 2016 at 10:34 pm

      E un studiu de caz foarte amplu si bine documentat. Cred ca au muncit mai multe persoane pentru a-l realiza. Am citit doar o parte din el. Iti trebuie timp, pentru ca are sute de pagini. Sunt lucruri pe care nu le stiam si la care nu ma gandisem, in parte din ignoranta. Ar fi bine sa-l citeasca toti crestinii interesati de acest subiect.

      Apreciază

  27. ioanaz2sagwa said, on martie 5, 2016 at 6:40 pm

    Din neatentie m-am autentificat cu userul de wordpress. Ma voi stradui sa nu se mai intample. Romanasul, verifica daca acel comentariu lung e in asteptare, adica iti apare tie pe pc autentificat fiind. Daca nu, inseamna ca poate ceva s-a intamplat si nu l-ai trimis. Se mai intampla…

    Apreciază

  28. Adrian said, on martie 7, 2016 at 7:23 pm

    Cam cum văd eu situația asta:
    1) individul pe nume Nicolae Manolescu îl acuză pe ”Fratele începător Marius (Ianuș)” de anti-semitism și practic îl amenință cu puscăria pentru asta (evident, nu-i așa, în baza legii !!!) – de unde am putea trage concluzia, că ”Fratele începător Marius (Ianuș)” este, cel puțin, un admirator al Mișcării Legionare = admirabil, dacă ar fi adevărat !;
    2) ”Fratele începător Marius (Ianuș)” este un fan, de neoprit, al lui Arsenie Boca – ”sfântul Ardealului” = asta e problema lui !!!;
    3) ”deoarece s-a demonstrat ca Parintele ARSENIE BOCA n-a fost nici verde, nici nationalist si nici de dreapta”, în consecință, pentru canonizarea ”sfâtului Ardealului” s-a primit undă verde de la fundația teroristă E.W. (https://saccsiv.wordpress.com/2014/12/25/aseara-la-romania-tv-pr-conf-univ-dr-constantin-necula-a-zis-cam-asa-pana-acum-elie-wiesel-s-a-opus-dar-deoarece-s-a-demonstrat-ca-parintele-arsenie-boca-n-a-fost-nici-verde-nici-nationalist-si/ … precum și … https://www.youtube.com/watch?v=-FCGT4mvtSU) = cel puțin dubios !!!

    Oameni buni, cum vine asta ?!

    Eu cred că Arsenie Boca va fi canonizat, spre delirul fanilor acestuia, tocmai pentru a se pune capăt ”poveștii” canonizării ADEVĂRAȚIOLR SFINȚII MĂRTURISITORI ROMÂNI pătimitori ai închisorilor comuniste !!!

    De aceea revin cu întrebarea, în mod special pentru ”Fratele începător Marius (Ianuș)”: de ce fanii lui Arsenie Boca nu așteaptă, sau nu-și manifestă dorința ca acesta să fie canonizat deodată/împreună cu SFINȚII MĂRTURISITORI ROMÂNI pătimitori ai închisorilor comuniste, și vor să fie canonizat singur ?!
    Probabil, datorită faptului că … <>, parcă așa erau afirmațiile tale (https://saccsiv.wordpress.com/2015/12/31/la-multi-ani-fratii-mei-dragi-3/comment-page-1/#comment-298144)

    În altă ordine de idei, ”Fratele începător Marius (Ianuș)”: cum stai cu varianta a 2-a a ”acatistului căii” ?. Grăbește-te, că îndată-i canonizat ”sfântul nostru” și tu …

    Omule, lasă deoparte tot felul de căi, smerește-te, pocăiește-te (că și eu mă strădui spre acestea !), ca în acest fel să ai (să avem) nădejde ca din mila Bunului Dumnezeu să dobândim mântuirea ! Amin.

    Iertare de îndrăzneală !
    Doamne ajută !

    Apreciază

  29. Fratele începător Marius (Ianuș) said, on martie 25, 2016 at 8:51 pm

    Dacă mai credea cineva că Manolescu ar avea vreun fior religios: http://www.literaturadeazi.ro/rubrici/autobiografice/gresea-foarte-tare-doamne-iarta-ma-karl-marx-8704
    (Nicolae Manolescu: „Nu cred în Dumnezeu.”)
    În privința minciunilor și imprecațiilor unora dintre comentatorii de mai sus, am răspuns: https://yanush.wordpress.com/2016/03/09/nici-sincretist-dar-nici-ultraortodoxist/
    Doamne ajută!

    Apreciat de 1 persoană

  30. mihaelmarius said, on martie 26, 2016 at 8:35 pm

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/03/26/iata-primul-episcop/ Da. Si daca tot vorbim… spuneti un cuvant despre Prislop, pe care l-ati mai spus Sfintia Voastra>> [ PS Galaction ].
    – Acum, despre Prislop, eu le-am mai spus crestinilor; cumva si eu am tras un semnal de alarma, pentru ca, cercetand si unele carti ale ucenicilor parintelui Arsenie Boca, mi-am dat seama ca-s multe rataciri si acum a iesit o cartulica numita “Fenomenul Arsenie Boca” si cine-i interesat si verea sa se mantuiasca, atuncea trebuie sa judece si sa gandeasca in duh ortodox. In duh ortodox, ca asa, omeneste, putem da cate si cate interpretari, mai stiu eu, sa-i luam apararea unuia sau altuia in duh lumesc, dar nu, mantuirea nu-i in duh lumesc! Mantuirea este in duhul ortodox, in duhul invataturii Sfintilor Parinti. Si daca analizam lucrarea de la biserica Draganescu, cu pictura lu Francisc de Asisi si Ulfila, doi eretici intr-o biserica ortodoxa!, apar intrebari. Cum le-am mai spus si altadata: trebuie sa-si puna fiecare semn de intrebare: mergand acolo sau sustinand ideea ca Arsenie Boca este sfant, oare nu si tu te faci partas la toate stricaciunile pe care le-a lasat in Biseerica Ortodoxa? Atunci si mantuirea proprie a acelora..
    – E sub semnul intrebarii.
    – Negresit, negresit e cu semnul intrebarii
    pagina 14 , februarie 2016 – interviu luat de Ing. geolog Gabriel BARBIER in CREDINŢA-ORTODOXĂ – Revista de cultură, atitudine şi spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului – Articolul “Paziti-va de misionarii ecumenismului” (partea a 2-a)

    Apreciază

    • mihaelmarius said, on martie 28, 2016 at 11:57 am

      interviu luat Par. Antim Gadeoi, de la Man. Bistrita Neamt, de catre Ing. geolog Gabriel BARBIER in Revista CREDINŢA-ORTODOXĂ, a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului

      Apreciază

  31. Fratele începător Marius (Ianuș) said, on aprilie 2, 2016 at 3:54 pm

    Le mulțumesc tuturor adversarilor mei de pe lista de comentarii de la această postare, dar îi avertizez că de acum nu le voi mai răspunde. Am lucruri mult mai importante de făcut, iertați-mă.

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.