SACCSIV – blog ortodox

PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOPROTESTANTI sa vorbeasca despre ANTIHRIST si ACTELE CU CIP / Iar CALISTRAT CHIFAN zice la fel despre Parintele JUSTIN PARVU …

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 1, 2016

Sfantul Nil Athonitul:

Si toate acestea le vor face oamenii, traind in tihna, necunoscand ca acestea sunt inselaciunile lui Antihrist.

Ba mai rau, sunt preoti care si indeamna la a se face toate acestea.

hqdefault (1)

Foto: https://www.google.ro/search?q=Matei+Vulcanescu&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIgcTJvZqhxwIVq51yCh0OsAIv&biw=1024&bih=559#imgdii=XWo8dIsE6icBPM%3A%3BXWo8dIsE6icBPM%3A%3BFV16QTPpOHNlhM%3A&imgrc=XWo8dIsE6icBPM%3A

Iata ce putem citi la Semnul fiarei. Preot, informații despre buletin și card de pe DC News:

Protoprezbiter Matei Vulcănescu, preotul comunității românești din Pireu, Atena, a transmis pentru DC News un text important despre semnul fiarei și Apocalipsă.

„Sunt actele cu cip semnul fiarei?

În limba greacă, limba apocalipsei, numărul 666 este asocitat cu literele ΧΞΣ adică avem monograma lui Hristos ΧΣ care este spartă de Ξ, deci este monograma lui Hristos spartă.

Cu alte cuvinte semnul fiarei însemna lepădarea de bunăvoie şi în mod liber-conştient de Hristos. Aceasta nu se poate face în ascuns, printr-un cip, ci numai în mod deliberat, conştient. Dacă omul primeşte semnul 666 în ascuns, fără să cunoască ce a primit, el nu este vinovat, nu s-a lepădat de Hristos şi nu poate fi judecat de Hristos că s-ar fi lepădat de El. Când cineva inconştient primeşte ceva rău nu îl afectează decât exterior, nu îi afectează libertatea interioară. Sunt mulţi îndrăciţi, care deşi au demoni în trupul lor, Hristos îi mântuieşte şi chiar îi consideră mucenici, pentru că nu cu voia lor au fost demonizaţi.

De aceea nu există lepădare inconştientă de Hristos, ci numai lepădare conştientă, voită. Atâta timp cât cineva primeşte un buletin cu cip sau card etc şi nu i se cere să se lepede de Hristos atunci nu îl afectează în viaţa lui cu Dumnezeu. Aşa cum spune IPS Serafim de Pireu, ca cineva să fie vinovat pe timpul lui Antihrist, trebuie să colaboreze cu el şi cu organele sale (în mod conştient). Iar Sfântul Porfirie Kapsokalivitul spune că dacă noi am trimite portocale cu semnul crucii în ele la turci, turcii nu devin în mod magic ortodocşi, nu se sfinţesc, pentru că nu devin credincioşi în mod conştient. De aceea Sf Porfirie îl ceartă pe Sfântul Paisie care fusese influenţat de unii monahi influenţaţi de neoprotestanţii din America pe acest subiect”, a transmis preotul Matei Vulcănescu prin intermediul DC News.

Comentariu saccsiv:

Despre aceeasi influenta neoprotestanta, dar referindu-se la parintele Justin Parvu, vorbeste si Calistrat Chifan, intr-o conferinta in care se lauda ca are pasaport biometric, card de sanatate si ca ii va lasa sa-i puna si cip pe mana stanga:

Despre lepadare am scris aici:

666 si LEPADAREA

   Asa ca nu mai reiau.

A spune ca parintele Justin Parvu a fost influentat de eretici intr-o chestiune atat de importanta este o badaranie produsa de o minte fudula.

A spune insa acelasi lucru despre Sfantul Paisie Aghioritul este deja aproape o hula.

La rubrica de comentarii a articolului APOCALIPSA A INCEPUT. Dar asta pricep doar cei ce inteleg PROFETIA Sfantului Nil Athonitul puteti citi o foarte interesanta discutie intre fratii cosminmatiu, mircea.v si el. Iata o postare a lui mircea.v:

Daca tot am pomenit de Sfanta Mucenita Eufimia, toata intamplarea mai jos, povestita chiar de Sfantul Paisie. Se vede cum sfantul isi ia toate masurile de precautie pt a se convinge ca nu e inselare diavoleasca.

„Stareţul se afla în curtea colibei lui, atunci când l-a vizitat un fiu duhovnicesc de-al său şi spunea mereu cu toată inima: „Slavă Ţie, Dumnezeule!” La un moment dat, Stareţul i-a spus:
– Se poate netrebnici cineva şi în înţelesul cel bun.
– Cine, Gheronda?
– Stăteam liniştit în chilia mea când a venit şi m-a uluit. Ce frumos petrec ei acolo sus!
– Ce se întâmplă, Gheronda?
– Iţi voi spune, dar să nu spui la nimeni.
Atunci Stareţul i-a povestit următoarele: „Tocmai mă întorsesem din lume, unde ieşisem pentru o problemă bisericească. Marţi, pe la ora 10 dimineaţa, stăteam în chilie şi făceam Ceasurile. Deodată am auzit o ciocănitură în uşă şi o voce de femeie spunând: „Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri…” Atunci m-am gândit: „Cum de a intrat o femeie in Sfântul Munte?” Cu toate acestea am simţit o dulceaţă dumnezeiască înlăuntrul meu şi am întrebat:
– Cine este?
– Eufimia.
„Care Eufimia? m-am întrebat în sinea mea. Nu cumva vreo femeie a făcut vreo nebunie şi a venit în Sfântul Munte îmbrăcată în haine bărbăteşti? Acum ce să fac?” Aceea a bătut din nou la uşă, iar eu iarăşi am întrebat:
– Cine este?
– Eufimia.
Mă aflam în îndoială şi de aceea nu am deschis. Când a bătut a treia oară, uşa, care era zăvorâtă pe dinăuntru, s-a deschis singură. Apoi am auzit paşi pe hol. Am sărit ca să deschid uşa chiliei şi am văzut înaintea mea o femeie cu capul acoperit. O însoţea cineva care semăna cu Evanghelistul Luca şi care a dispărut îndată. Cu toate că eram sigur că aceasta nu era o nălucire de la cel viclean, pentru că avea o strălucire deosebită, am întrebat-o cine este.
– Muceniţa Eufimia, mi-a răspuns aceea.
– Dacă eşti Muceniţa Eufimia, vino să ne închinăm Sfintei Treimi. Tot ce fac eu să faci şi tu.
Dar când încă se mai afla pe hol, a început să facă metanii, însă nu spre biserică, ci spre chilia mea. La început mi s-a părut ciudat, dar după aceea mi-am amintit că aveam deasupra uşii chiliei mele o iconiţă de hârtie cu Sfânta Treime.
Apoi am intrat în biserică şi am făcut o metanie spunând: „In numele Tatălui.” A repetat şi ea după mine, făcând o metanie. „Şi al Fiului”. „Şi al Fiului”, a repetat ea cu o voce subţire.
– Mai tare, ca să aud şi eu! Iar ea a repetat mai tare.
După ce ne-am închinat şi a treia oară, rostind: „Şi al Sfântului Duh”, i-am spus: „Acum să mă închin şi eu la tine”. M-am închinat ei şi i-am sărutat picioarele şi vârful nasului, căci a o săruta pe faţă am consi¬derat că este o necuviinţă. După aceea sfânta s-a aşezat pe scăunel, iar eu pe cufăr şi mi-a dezlegat nedumerirea pe care o aveam (în legătură cu un subiect bisericesc). Apoi mi-a povestit viata ei. Ştiam că există o Sfântă Eufimia, dar viata ei nu o cunoşteam. Când mi-a povestit mucenicia ei, nu numai că o auzeam, dar parcă o vedeam, o trăiam. M-am înfricoşat.
– Cum ai răbdat astfel de chinuri? am întrebat-o.
– Dacă aş fi ştiut ce slavă au sfinţii în cer, aş fi făcut tot ce aş fi putut ca să îndur chinuri şi mai mari.
După această întâmplare, timp de trei zile nu am putut să fac nimic. Tresăltam de bucurie şi slăveam neîncetat pe Dumnezeu. Nu puteam nici să mănânc, nici nimic altceva să fac… doxologie neîncetată.”
Intr-o epistolă de a sa scria: „în toată viaţa mea nu-mi voi putea plăti marea mea datorie faţă de Sfânta Eufimia care, deşi îmi era necunoscută şi fără să aibă vreo îndatorire faţă de mine, mi-a făcut această mare cinste…” După ce a povestit acest fapt dumnezeiesc, Stareţul a adăugat cu smerenie că Sfânta Eufimia i s-a arătat „nu pentru că aş fi fost vrednic, ci fiindcă în acea vreme mă preocupa un subiect care privea situaţia Bisericii în general. Dar şi pentru alte două motive”. Stareţul a fost foarte impresionat şi se minuna cum de o femeie cu trup atât de firav a putut răbda atât de multe chinuri. „Să fi spus că era una… (voia să spună una voinică şi puternică), dar era o mână de om”.

––––––––––––––

Cam asa primea raspuns Sfantul Paisie cand se framanta in privinta vreunei probleme. Bineinteles, dupa post aspru, rugaciune, nevointe…; sfant, ce sa mai.

Comentariu saccsiv:

Insistenta cu care Matei Vulcanescu si Calistrat Chifan promoveaza din ce in ce mai des documentele cu cip dovedeste faptul ca nu vreo dezbatere pe tema “e sau nu e lepadare” ii mana pe ei in lupta. De fapt acesti preoti nu stiu ce sa mai faca pentru a-i determina pe cat mai multi sa accepte aceste acte.

Dincolo de tema lepadarii, ei se dovedesc astfel a fi unelte, constiente sau nu, ale unui sistem ce nu mai are mult pana la implementarea sinistrului angrenaj cip – disparitia banilor cash – eGuvernare – internetul obiectelor. Componenta esentiala pentru instaurarea NOII ORDINI MONDIALE. Care NOM vrea orice, doar binele omenirii nu. Care NOM va reprezenta o dictatura in comparatie cu care ororile bolsevismului sunt un sirop de trandafir. Deci dincolo de orice discutie pe tema antihrist si semnul fiarei, eu nu inteleg cum doi preoti pot fi activisti ai unei asemenea ticalosii. De fapt actioneaza mult mai mult decat niste simpli activisti. Caci n-am auzit pana acum nici ministrii si nici macar membrii organizatiilor de tip Soros promovand atat de des aceasta napasta. Si cel mai grav e ca o fac din interior. O fac in biserici si conferinte, o fac folosindu-se de denumirea de preoti si o fac imbracati in hainele celor ce ar trebui sa apare credinciosii.

Cititi va rog si:

Preotul MATEI VULCANESCU este un ANTI ECUMENIST sincer? Caci iata ce parere are despre ROCK …

TRASEUL Parintelui CALISTRAT CHIFAN de la Barnova: Oprit de la slujirea Sfintei Liturghii, apoi scos de sub caterisire, dupa care ACTIVIST PRO CIP – eGuvernare – internetul obiectelor – eliminarea banilor cash …

   UPDATE

Cititorul Tiatira1986 ne atrage atentia asupra minutului 3:54 din inregistrarea cu Calistrat Chifan.

Priviti cum tine Sfanta Cruce …

 

119 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Aurora said, on martie 1, 2016 at 2:53 pm

    Doi dobitoci !

    Apreciat de 1 persoană

    • abc Marin said, on martie 1, 2016 at 6:33 pm

      Aurora , nu se cuvine astfel de afirmații la adresa unui cleric indiferent de statut , ierarh sau preot chiar dacă spune aiureli , în cazul celor doi și nu numai , sunt ei mai mulți , și în legătură cu subiectul , sfinții noștri părinții spuneau de astfel de lucruri pe vremea când neoprotestanții mergeau în picioare pe sub pat și se speriau de broscuțe , Doamne Ajută !

      Apreciat de 1 persoană

      • Spaceman said, on martie 1, 2016 at 9:33 pm

        @abc(dar) Marin
        Matei Vulcănescu și Calistrat Chifan sunt doi mari dobitoci, slugoii lui Antihrist și ai banilor, care vor să tragă și pe alții în iad după ei. Așa că i-ați labele de pe Aurora și varsă-ți balele otrăvite de șopârlă în altă parte! Omul fărădelegii trebuie dat pe față. Drept-credincioșii nu vor lua în veci actele biometrice ale trădării și sclaviei veșnice, nu vor primi ecumenismul și nici pe Antihrist! După “al optulea sinod”, Biserica Mântuitoare a Domnului Iisus Hristos, va fi substituită cu biserica ortodoxiei catolice a luminii universale a celui ce va fi cel de-al optulea împărat – Antihrist, în care vor sluji cu drag unii ca dobitocii ăștia de Matei Vulcănescu și Calistrat Chifan.

        Profeția Sfântului Nil Athonitul, despre Antihrist și sfârșitul lumii

        …Atunci se vor schimba obiceiurile și tradițiile creștinilor și ale Bisericii. Curăția va pieri de la oameni și va stăpâni fărădelegea.

        Apreciază

      • Aurora said, on martie 1, 2016 at 10:31 pm

        Mie ,Vulcanescu mi-a spus ca pot sa-mi iau cipuri cate vreau, iar Chifan e o calamitate, nu pierde o ocazie sa laude tehnologia. Vrei sa vorbesc frumos de ei ? Astia duc pe multi la pieire. Sa le zic „Sarut mana, parinte, va multumesc ca ne invatati sa luam cipul ” ?

        Apreciat de 1 persoană

      • Ionut said, on martie 1, 2016 at 11:16 pm

        Asa este.

        Apreciază

      • Stefan Nitu said, on martie 3, 2016 at 6:36 pm

        Din cauza acestui gen de idei au cazut si cad multi preoti. Rolul nostru, al fiecaruia dintre credinciosii Ortodoxi este de a ne cunoaste bine credinta, sfaturile Sfintilor Parinti, Sfintele Canoane si a le respecta. Dupa moarte, preotul nu te v-a tine de mana in fata lui Dumnezeu, vei fi judecat dupa fapta si nu poti spune ca ai cazut in pacat ascultand de preotul care greseste cu sau fara voie. Clericii, indiferent de functie sunt oameni, pot cadea, dar rolul fratilor de credinta este sa le atraga atentia pentru salvarea lor, a credinciosilor si a intregii biserici! Lui Dumnezeu nu-i plac „cei caldicei”, avem exemplele atator martiri ce au spus cu tarie ceea ce aveau de spus intru apararea credintei, chiar in fata maimarilor bisericii. Referitor la subiect, oamenii de stinta au ajuns la concluzia ca acele cip-uri pot functiona doar pe mana dreapta sau pe frunte, deci inca o confirmare a Sfintei Scripturi! Indiferent unde ar fi montat insa, prin acel cip vei fi controlat din toate punctele de vedere; financiar, medical, sentimental si chiar spiritual, avand in vedere ca sentimentele tale vor fi influentate dinafara, iar montarea lui este ireversibila, daca incerci sa il scoti este programat sa te otraveasca. Chiar inainte de a ajunge la cip, prin vaccinuri primim nanocipuri ce se imprastie in corp si se activeaza odata cu cip-ul.Daca aveti credinta nu va jucati, studiati acum cat inca mai gasiti ce studia, caci deja a inceput sa dispara din internet mult material ce poate lamuri problema. Va recomand LA APUSUL LIBERTATII de Hristodul Aghioritul, o carte scrisa in 1998, care confirma ceea ce se intampla si ne arata cat de infiorator este viitorul. Sunt de altfel multi sfinti ale caror prorociri se confirma pe zi ce trece… doar cei cu mintea treaza vor scapa!

        Apreciază

  2. mihai said, on martie 1, 2016 at 3:05 pm

    Acestia precum cei mentionati mai sus de tine frate vasile sunt total inconstienti ei nu realuzeaza ca prin atitudinea lor atrag miliarde de suflete in iad . Acum mai nou ca atacurile impotriva biserici s intetesc in grecia, ministerul invatamintului lea interzis mitropolitilor si episcopilor sa le mai vorbeasca elevilor http://www.lonews.ro

    Apreciază

  3. iustina lupascu said, on martie 1, 2016 at 3:19 pm

    Urat. Doamne, fereste! Lupii in piei de oaie.

    Apreciază

  4. marinela said, on martie 1, 2016 at 3:49 pm

    Vai,vai,cita socoteala vor da acesti preoti vinduti satanei,ca vor raspunde pt atitea suflete, ce se vor pierde din cauza propovaduirii lor mincinoase.Degeaba bat moneda pt antiecumenism,daca nu merg cu propovaduirea pina la capat , sa recunoasca pericolul actelor cu cip,avertizindu-i pe enoriasii sau fiii lor duhovnicesti de aceasta capcana diavoleasca.Dumnezeu sa-i lumineze/trezeasca din dulcea amagire pe toti acesti lupi in piei de oaie,ca sa-si vada greseala in care traiesc ,ducind si pe altii la pierzanie.Doamne mintuieste-ne pre noi!

    Apreciază

  5. ioana L. said, on martie 1, 2016 at 3:56 pm

    Parintele Vulcanescu, parintele Calistrat, parintele Necula, parintele Aldea….vai si amar de ei. Dumnezeu sa-i lumineze!

    Apreciat de 1 persoană

    • Anda said, on martie 1, 2016 at 9:24 pm

      Iarta-ma ca te intreb, de ce parintele Aldea?

      Apreciază

      • ioana L. said, on martie 2, 2016 at 5:22 pm

        mai citeste cate ceva….

        Apreciază

    • Ionut said, on martie 1, 2016 at 11:31 pm

      „Dacă vede cineva pe fratele său păcătuind – păcat nu de moarte – să se roage, şi Dumnezeu va da viaţă acelui frate, anume celor ce nu păcătuiesc de moarte. Este şi păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela.” (1 Ioan 5,16)

      Apreciază

      • el said, on martie 2, 2016 at 1:57 pm

        Ionut

        in cazul popilor acestora VICLENI este vorba de INSELARE si APOSTQZIE care sunt pacate de MOARTE !

        si ti-ai dat singur raspunsul de la Sf Ioan Evanghelistul :” Este şi păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela.” (1 Ioan 5,16)” !!!

        despre asemenea pacate Biserica si Sf Parinti INVATA ca nu numai ca nu e bine sa tacem ci TREBUIE DATE PE FATA ca sa nu se rataceasca si sa merga in iad si altii care i-ar asculta/urma

        Apreciază

  6. Tiatira1986 said, on martie 1, 2016 at 4:17 pm

    Doamne fereste dar in acelasi timp Slava lui Dumnezeu ca singuri prin randuiala Dumnezeiasca se arata vicleni lupii in piei de oaie . Acestia sunt de-a dreptul inconstienti saraci de ei si din pacate multi oameni se pierd din cauza lor si din cauza cuvintelor ucigatoare pe care le scot pe gura . Ba mai mult nu stiu daca a mai vazut cineva dar va rog frumos urmariti cu atentie de la minutul 3.54 la felul cum tine crucea in mana . Cine stie poate sunt eu ticalosul paranoic si dau prea multa atentie la detalile acestea , acum va las si pe voi sa vedeti . Fie ca rugaciunile Sfant Parintelui nostru Iustin Parvu sa mijloceasca la Domnul Dumnezeul si mAntuitorul nostru Iisus Hristos atat pentru noi mirenii cat si pentru Pastori nostri ce din pacate sunt in mare inselare diavoliceasca . Va doresc o zi binecuvantata si mantuire tuturor .

    Apreciat de 1 persoană

  7. energein7 said, on martie 1, 2016 at 4:26 pm

    Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

  8. Mary said, on martie 1, 2016 at 5:16 pm

    Da, se asteapta ca daca ii critica pe neoprotestanti toata lumea va sari in jurul lui, acest preot, in numele traditiei. Si in timpul saptamanii ecumenice se iubeau toti. Saptamana s-a incheiat si acum dragostea e „let’s agree to disagree”.

    Neoprotestantii par ca sunt destul de siguri de unele treburi din realitate.
    http://www.infocrestin.com/soc-la-metroul-din-moscova-o-femeie-a-scos-un-cap-taiat-de-fetita-din-geanta-si-a-strigat-allahu-akbar-video/
    O femeie!
    Sa ii tot angajezi dadaca, ca sunt emigranti si au nevoie de joburi ca doar daca ar avea job s-ar schimba si s-ar occidentaliza, banul cinstit salvand pe om de dementa conform unor teorii ideologico-economice mai moderne.

    P.S. infocrestin este site al baptistilor cred, dar si stiri de-ale penticostalilor. Daca nu stiu dogma si sa descifreze Sfintele Scripturi asta ar insemna ca mint in tot ceeace spun?

    Apreciază

  9. mircea.v said, on martie 1, 2016 at 5:18 pm

    @el, cosmnimatiu

    ca vorbeam de stiinta.
    Un comentator (imi pare rau, nu mai stiu cine) a postat urmatorul comentariu cu ceva vreme in urma.

    ––––––––––––––––––––-

    „ziua zilei spune cuvant si noaptea noptii vesteste stiinta” _ ps18.

    sau altfel spus _ lumina luminii este cuvant si intunericul intunericului vine prin stiinta (tehnologie). adica Hristos _ lumina care vine din lumina, este cuvantul lui Dumnezeu sau mai bine spus este Dumnezeu Cuvantul, iar antihrist, intunericul care vine din intuneric, adica fiul intunericului va veni (cuceri lumea) prin stiinta adica prin progres tehnologic. ps. aceste versete din ps.18 sunt o profetie pt. vremurile din urma.

    ––––––––––––––––––––––

    Adevar greu in psalmul 18, spus in 9 cuvinte.

    Iar Vulcanescu si Calistrat sant raspandacii intunericului.

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 1, 2016 at 8:54 pm

      mircea.v

      ai dreptate 100% !

      Apreciază

    • Romanasul said, on martie 2, 2016 at 12:26 am

      Mircea.V,
      Toata creatia lui Dumnezeu este perfecta. Sa lasam talcuirea Psaltirii pt. cei aflati in duhul ei.

      „Psaltirea în tâlcuirile Sfinţilor Părinţi”

      Cuviosul Eftimie Zigabenul, Sfântul Nicodim Aghioritul:

      2. Ziua zilei spune cuvânt,
      De s-ar fi zidit lumea [de la sine], sau de s-ar mişca singură, cu siguranţă că zilele şi nopţile nu ar fi păzit hotarele [limitele] lor, dar, fiindcă Dumnezeu este atât de pro-socotitor [prevăzător] (înainte-purtător de grijă) al tuturor, din multa bună-rânduială a zidirii se vede că ziua cea dintâi spune întotdeauna despre cea de-a doua, iar a doua pe a treia, şi de aici înainte una pe alta, în virtutea hotarului şi rânduielii, Dumnezeu rânduind fiecăreia din ele cele de trebuinţă, într-un fel, ziua cea dintâi izbucneşte [anunţă], adică vesteşte celeilalte graiul [cuvântul], adică porunca lui Dumnezeu despre aceasta [despre rânduiala şi intenţiile Lui].
      şi noaptea nopţii vesteşte ştiinţă.
      Ceea ce a zis mai sus pentru zile, tot aceasta zice aici şi pentru nopţi, deoarece fiecare noapte vesteşte nopţii celeilalte cunoştinţe, adică învăţătura despre hotarul şi rânduiala pe care Dumnezeu a rânduit-o fiecăreia, încât prima să nu se lăcomească şi să o vatăme pe cealaltă, ci printr-o regulă şi un hotar oarecare prin care, uneori, zilele se fac mai mari decât nopţile, iar alteori, nopţile se fac mai mari decât zilele, şi iarăşi, alteori, zilele se fac întocmai cu nopţile, şi iarăşi nopţile deopotrivă cu zilele, ca să păzească între ele dreptate şi bună armonie. Ori, zicând că ziua spune cuvânt şi noaptea vesteşte ştiinţă, vrea să vădească pronia lui Dumnezeu asupra făpturii, căci rânduiala este învăţător al proniei, adică învaţă că există pronie. Insă zicerea se înţelege şi într-alt chip, ziua este Tatăl, ziua este şi Fiul, pentru strălucirea Dumnezeirii, iar prin aceea că ziua zilei spune cuvânt se arată că Tatăl a grăit Fiului, căci zice Domnul: Eu n-am vorbit de la Mine, ci Tatăl care M-a trimis, Acesta Mi-a dat poruncă ce să spun şi ce să vorbesc (In. 12: 49), şi iarăşi noapte este Hristos după omenire, cumpănind cu Dumnezeirea, Care vesteşte oamenilor cunoştinţa de Dumnezeu[5].
      ______________________
      Sf. Ioan Gura de Aur, Omilia a IX a:
      ” Este de asa fel aceasta rostire încât sa poata fi auzita de toti oamenii. Si nu numai a cerului, ci si a zilei si a noptii. Cum adica, a zilei si a noptii? Daca cerul, si prin frumusete, si prin marime, si prin toate celelalte, face pe privitor sa se minuneze si-1 trimite la minunea creatorului, ziua si noaptea ce au a ne arata?

      Nu au a ne arata nimic asemanator cu cerul, au însa altele care nu sunt mai prejos decât acelea: ritmul, ordinea cu deplina exactitate. Când întelegi cum au împartit anul întreg si cum separa cu precizie ca si când ar masura lungimea timpului, te vei minuna de Cel care a pus atâta ordine. Ca si când ar fi doua surori care-si împart zestrea parinteasca cu multa dragoste, fara sa se nedreptateasca în vreun fel una pe cealalta, la fel si ziua si noaptea cu multa exactitate au împartit în mod egal anul între ele. Fiecare pastreaza cu strasnicie propriile granite si niciodata nu s-a îmbrâncit una pe cealalta; niciodata în timpul iernii nu a devenit mai mare ziua, dupa cum niciodata în timpu] verii nu a devenit mai mare noaptea, desi au trecut atâtea si atâtea generatii, în atâta timp, nici una nu a nedreptatit pe cealalta, nu cu o jumatate de ora, ci nici macar cu durata unei clipiri din ochi.

      3.De aceea si psalmistul, minunându-se de aceasta egalitate, a strigat spunând: „Noaptea noptii vesteste stiinta” (Psalm 18, 2). Daca vezi acestea si filozofezi, te minunezi de Cel care de la început a asezat aceste granite nemiscate. Sa auda acestea lacomii si cei care râvnesc la lucrurile altora si sa urmeze egalitatea dintre noapte si zi. Sa auda acestea cei ce se umfla în pene si se cred mai mari decât ceilalti, care nu vor sa cedeze locurile din fata altora. Ziua cedeaza locul ei noptii si nu patrunde niciodata în granite straine. Tu, cel care te bucuri totdeauna de cinstire, de ce nu suporti sa transmiti aceasta cinstire si fratilor?

      Ia aminte la întelepciunea legiuitorului! în timpul iernii a rânduit sa fie noaptea mai mare, pentru ca semintele sunt mai sensibile si au nevoie de racoare, pentru ca nu ar suporta caldura. Când cresc acestea, creste împreuna cu ele si ziua si devine cea mai mare atunci când roadele ajung la maturitate. Acest lucru este folositor nu numai semintelor, ci si trupurilor oamenilor. Deoarece în timpul iernii si marinarul, si capitanul vasului, si drumetul, si soldatul, si agricultorul ramân cea mai mare parte a timpului la casele lor din pricina frigului, perioada iernii fiind perioada de odihna, Dumnezeu a rânduit ca cea mai mare parte a timpului sa fie timp de noapte, pentru a nu se irosi lungimea zilei, din moment ce oamenii nu pot face nimic în aceasta perioada.”

      Apreciază

      • mircea.v said, on martie 2, 2016 at 8:17 am

        @Romanasul,

        dupa cum stii, pt fiecare propozitie/fraza din Biblie sant mai multe interpretari, fiecare fraza poate avea mai multe sensuri, important este ca aceste interpretari sa fie in duh ortodox. Legat de interpretarile ce tin de sfarsitul vremurilor, multi sfinti, chiar si Sfantul Ioan Gura de Aur, nu au o acuratete prea mare, asta ca sa fiu elegant in exprimare. Si asta mai ales pt ca este vorba de stiinta, de ceva practic, despre o realizare tehnologica, despre cipuri, microelectronica, interactiune microelectronica cu sistem nervos…
        Stim f bine de la sfinti si parinti contemporani, din ceea ce vedem cu ochii nostri, ca sfarsitul vine prin stiinta omului. iarasi, multi sfinti, cand interpretau/vorbeau de subiecte ce aveau legatura si cu stiinta, vorbeau in limbajul si la nivelul stiintific al epocii lor, parandu-ne noua acum ca erau un pic cam naivi. Dar asta era situatia la acel moment, se adresau unor oameni care traiau atunci. Altceva este cuvantul din Biblie, cuvant care se adreseaza oamenilor din toate timpurile.

        Sa nu intelegi de aici ca il dispretuiesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur sau mai stiu eu ce. Am citit Omilii la Matei si de la acest sfant m-am mai lamurit si eu ce inseamna Biblia, interpretarea cuvantului lui Dumnezeu, cum e cu aparentele contraziceri din Biblie, cat de important e fiecare cuvant, fiecare virgula… Il iubesc f tare pe Sf Ioan Gura de Aur.

        In concluzie, nu mi se pare a fi erezie, incalcare de dogma ortodoxa, blasfemie sau ce vrei tu, aceasta interpretare a Psalmului 2, 2.

        Apreciază

      • Romanasul said, on martie 2, 2016 at 12:02 pm

        A DOUA EPISTOLA SOBORNICEASCA
        A SFANTULUI APOSTOL PETRU
        CAPITOLUL 1
        20. Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia;
        21. Pentru ca niciodata proorocia nu s-a facut din voia omului, ci oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu au grait, purtati fiind de Duhul Sfant.
        _________
        Par. Cleopa, si toti marii duhovnici , nu indrazneau sa raspunda decat prin citate din sfinti parinti. Isi incepeau raspunsul prin:” ia uite ce zice sf….sau ai auzit ce zice sf…” Dar noi am terminat cu sf. Parinti, care „n-au acuratete”, zicem noi, „eleganti” fiind. Pt. ca interpretarea sa fie in duh, trebuie ca noi sa fim in duh. Si suntem?

        Apreciază

      • Theodor L. said, on martie 2, 2016 at 12:10 pm

        Romanasule,

        Foarte buna este interventia ta. In niciun caz nu se talcuieste Ps 18, 2 cum a facut-o Mircea V. El a talcuit in afara contextului, cam asa cum fac protestantii. Talcuirea in context tine cont si de Ps 18, 1 adica de versetul: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria.” Talcuirea adevarata trebuie sa fie in legatura cu cele 3 ceruri: Cerul cerurilor care este luminos, cerul-tarie de sub el care se interpune intre cerul cerurilor si cerul-vazduh si creaza intunericul permanent de deasupra cerului-vazduh si subtirele cer-vazduh in care vedem noi ziua datorita dispersiei luminii Soarelui in aerul atmosferic din acest cer, dispersie care, asa cum foarte frumos spune Sf. Vasile cel Mare, aprinde cerul vazduh si creeaza ziua. Daca te ridici pe la 40-50 de km de la sol cerul-vazduh nu mai are proprietati dispersive ale luminii Soarelui si vezi Soarele pe fond intunecat. Fondul acela intunecat pe care vezi Soarele de la acea inaltime provine de la interpunerea tariei intre cerul cerurilor si cerul-vazduh (asta stiu de la Sfantul Efrem Sirul din minunata sa talcuire la Facere, o capodopera patristica). Prin urmare, intunericul noptii pe care il vdem noi este cauzat de 2 feluri de intuneric, anume intunericul provenit de la interpunerea tariei care e imens ca si Soarele se vede pe fond negru in el si intrunericul provenit de la interpunerea Pamantului in calea razelor Soarelui ceea ce face ca pe partea sa umbrita vazduhul sa fie intunecat. Asadar ca sa vezi stelele si planetele noaptea si sa te ocupi un pic de stiinta astronomiei concura doua feluri de intuneric. Eu cred ca noaptea noptii, iti vorbeste despre aceste 2 feluri de intuneric si e in stricta legatura cu taria care vesteste facerea mainilor lui Dumnezeu.
        In rest, si pentru mine sunt normative talcuirea Sf. Ioan Hrisostom, a Cuviosul Eftimie Zigaben si a Sf. Nicodim Aghioritul pe care tu foarte bine le-ai adus in discutie. Or putea fi ele mai multe feluri de interpretari dar nici chiar asa decupate din context precum cea a lui MV, ca daca scoatem din context lucrurile si gandim cum vrem noi fara sa luam aminte la Sfintii Parinti putem sa punem orice pe seama Scripturii.

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 2, 2016 at 2:06 pm

        E postat si mai sus

        „Insă zicerea se înţelege şi într-alt chip, ziua este Tatăl, ziua este şi Fiul, pentru strălucirea Dumnezeirii, iar prin aceea că ziua zilei spune cuvânt se arată că Tatăl a grăit Fiului, căci zice Domnul: Eu n-am vorbit de la Mine, ci Tatăl care M-a trimis, Acesta Mi-a dat poruncă ce să spun şi ce să vorbesc (In. 12: 49), şi iarăşi noapte este Hristos după omenire, cumpănind cu Dumnezeirea, Care vesteşte oamenilor cunoştinţa de Dumnezeu[5].”

        „[5] Iar că ziua zilei spune cuvânt, alţii mai potrivit au înţeles [versetul], [pomenind de vremea] când a zis Fiul: Părinte, preaslăveşte-Ţi numele! Atunci a venit glas din cer: Şi L-am preaslăvit şi iarăşi îl voi preaslăvi (In. 12: 28). Iar noaptea nopţii vesteşte ştiinţă [pomeneşte de vremea] când întunecatul Iuda a vândut pe Domnul întunecaţilor iudei. Preafrumoase sunt şi cele pe care le adaugă alţii: ziua zilei spune cuvânt: Gavriil zicând Fecioarei graiurile buneivestiri, şi noaptea nopţii vesteşte ştiinţă: şarpele grăind Evei cele ale Născătoarei. Şi iarăşi: ziua zilei: Născătoarea de Dumnezeu spune Elisabetei salutul tot astfel şi Elisabeta Născătoarei de Dumnezeu. Iar noaptea nopţii vesteşte ştiinţă: Hristos, în pântecele Fecioarei, ca într-o noapte întunecată aflându-Se, a dat cunoştinţă Mergătorului-înainte, celui ce era în pântecele Elisabetei ca într-o noapte, că ea însuşi este [cea care-L va naşte], iar pruncul a săltat în pântece de bucurie. Zice însă şi Hrisostom: „împărtăşind ca două surori moştenirea Părintelui (adică ziua şi noaptea), în cumpene şi în măsuri, fără a-şi face nedreptate una alteia”.”

        Se vede ca prima parte este in sensul comentariul postat de mine.
        Ziua zilei – teza, noaptea noptii – antiteza. Hristos -teza, antihrist – antiteza. Cuvantul raspunzator pt credinta – teza, stiinta – antiteza. Si acum insumate: Hristos, cuvant, credinta – antihrist, stiinta.
        Toate textele de mai sus arata faptul ca pot fi mai multe intelesuri.
        Inca o data, nu vad nimic smintitor in cele de mai sus. Va rog eu sa nu va smintiti 🙂

        Pace!

        Apreciază

      • el said, on martie 2, 2016 at 2:16 pm

        Romanasul si Theodor L

        sunteti cu atata „acrivie” la talcuirile Sfintilor ca nu pricepeti sensul in care a propus mircea.v „intrepretarea” lui.

        anticrist ca un ANTI Hristos va copia ca o mainutza ieftina pe Dumnezeu folosindu-se de toate mijloacele dracesti si omenesti=stiinta ! Este Hristos Atotstiutor este si mascarici anticrist maimutza lui INFORMAT pinn CONTROLUL INFORMATIEI. ce nu stiu dracii ca nu le da voie Dumnezeu afla oamenii cu tehnologia, ambele „stiinte” in folosul maimutzei anticrist !
        in fine e inutil sa dezvolt aici mai mult daca voi nu sunteti in stare sa sesizati un aspect ci vi se pare ca sunteti voi cu „acrivie si evlavie” daca-l intrepretati cum ca ar fi CONTRAR talcuirilor Sfintilor pentru ca s-a referit la alta nunata.

        va doresc sa fiti la fel de cu acrivie si la COMBATEREA INSELARII boca, la REZUFUL APOSTAZIEI actelor electronice si al sistemului anticristic in care a cuprins lumea ca o plasa ____ ( ca plasa dracilor aruncata peste lume ca sa prinda sufletele in cursele lor si vazuta de Sf Antonie. ACUM la aceasta plasa dracesca deja foarte iscusita isi mai aduce contributia si lucarrea omului ajuns sluga dracilor : net-ul si satelitii si toate dracoveniile care inconjoara tot pamantul ca o plasa de unde si informatii !!! 🙂 )

        succes !

        Apreciază

      • Romanasul said, on martie 2, 2016 at 4:26 pm

        E ultimul meu comentariu.
        Mircea. V,
        Uite traducerea lui Anania ca poate intelegi mai bine de unde ai plecat:
        2 Ziua-i spune zilei cuvânt
        şi noaptea-i vesteşte nopţii cunoaştere.
        Ceea ce tu ai inteles ca protestantii (n-am vrut sa-ti spun asta dar insisti in eroare) ca s-a tradus prin stiinta, are sensul de cunoastere, ci nu de stiinta ca si avans tehnologic. Toate talcuirile sf parinti intaresc asta. Fa diferenta intre acest tip de cunoastere si stiinta ca si vehicul al celui rau prezentata in profetii de genul celei facute de sf. Nil. Ai plecat de la presupunerea gresita ca traducerea cu „stiinta” are sensul insinuat de tine. Acest concept nici nu exista pe atunci. A se vedea in limba greaca. Ori a insista pe asta te plaseaza fix in barca protestantilor.

        El,
        Fratele meu, eu mi-am pus permisul si cardurile bancare pe foc. Am si facut niste poze. Tu cum stai la capitolul asta? Ca de judecat pe altii esti neintrecut..

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 2, 2016 at 5:35 pm

        Romanasul,

        Biblia 1914 e cu „stiinta”, iar Biblia 1688 e cu „minte”

        1688

        „Ziua zilei va izbacni cuvant si noaptea noptii povesteaste minte”

        pt mine, in contextul asta, mintea, cunoasterea, stiinta reprezinta cam acelasi lucru.
        Si Daniel spune ca la sfarsit va creste, mintea, stiinta, cunoasterea.

        Poti sa zici ca sant ca protestantii, nu ma supar. Discutia asta era asa, ca faptul divers, nu e ceva de viata si de moarte, doar ca, nu vrei sa vezi si tu, ca, exista si o interpretare a primei parti aproape identica cu cea din comentariu, si mai e una ref la a 2-a care spune de Iuda…
        Nu contest celelalte interpretari. Nu cred ca am incalcat vreo dogma sau am facut vreo blasfemie in toata discutia asta.

        Ar fi fost foarte rau daca as fi zis ca antihrist si stiinta nu au nici o legatura, de ex.
        Dar, imi pare ca ma faci protestant cam in sensul lui Vulcanescu, cum ca nu ai fi de acord ca stiinta si antihrist ar avea vrei legatura.

        Chiar asa, dupa tine, exista vreo legatura intre stiinta si ah?
        Ca de fapt asta era mesajul.
        Daca zici ca exista o mare legatura, chiar decisiva, atunci totul e ok.

        Apreciază

      • el said, on martie 2, 2016 at 7:45 pm

        mircea.v

        nu te agita, erau pe aici doar ca sa arate cat de „patristici” si atenti cu acrivie si evlaviosi sunt ei la intelegeri si …..cat de prosti si IGNORANTI si neascultatori ai Sfintior suntem noi , lasa-i …. daca ar avea har ar fi priceput demult sensurie si nuantele, dar pe ei ii mana litera si FORMA cu asta si-au dat constiinta de „patristici” cu „acrivie”…
        asta era cel mai „vital” de discutat de ei aici pe o tema a articolului atat de importanta !

        nu te enerva

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 2, 2016 at 9:26 pm

        Multumesc @el,

        nu ma enervez, mai ales ca acum pregatesc aluatul pt 2 paini din alea, bune-bune… :).
        De cate ori fac paine, pt mine e sarbatoare.

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on martie 2, 2016 at 9:58 pm

        De ce spune oare in Biblie:

        „Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lămurit în foc, curăţat de pământ, curăţat de şapte ori.”

        Biblia are multe sensuri care talcuite de oameni plini de Duhul Sfant sunt corecte iar talcuite de altii mandrii dupa capul lor au dus la mii de secte.

        Stim ca Hristos este Lumina Lumii, stim ca este Parinte al Luminilor, stim ca intunericul nu exista, el este doar absenta luminii, unde vine lumina el nu exista.

        Dumnezeu este pretutindeni pe cand diavolii sunt finte localizate asa ca incearca prin tehnologie sa se asemene cu Dumnezeu sa fie si ei pretutindeni prin cipuri si supravegherea acestora. Pecetea nu cred ca era posibila fara electonica.

        De exemplu acum pot merge la metro sau selgros si desi nu am card cer cardul de la cel din fata mea, platesc eu cu bani numerar identificat fiind cu cardul celui din fata mea si pot cumpara, cand nu vor mai fi bani lichizi si cardul va fi cip implantat nu mai pot cumpara.

        Pana la aparitia banilor virtuali si a cipului nu aveai cum opri pe cineva sa cumpere, tehnic pecetea nu era posibila iar daca analizam bine stiinta a facut si face enorm mai mult rau deci este intuneric din moment ce te departeaza de Dumnezeu si te pierzi vesnic.

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on martie 2, 2016 at 10:11 pm

        Hristos spune:

        „Iisus a răspuns: Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta. Dacă împărăţia Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu predat iudeilor. Dar acum împărăţia Mea nu este de aici.”

        „35. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa.
        36. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul?
        37. Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?”

        Toata lumea vazuta nu valoreaza cat un suflet de om, lumea vazuta este „un liceu unde noi ne pregatim de bacalaureat, dar aici nu mai poti da toamna bacalaureatul, ai cazut te asteapta focul vesnic ” iar Sf Serafim de Sarov spune ca scopul vietii este dobandirea Duhului Sfant.

        „Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.”

        Atunci cand vorbeste psalmistul David insluflat de Duhul Sfant sau in orice alt loc din biblie de ce se preocupa Hristos mai mult de lumea asta vazuta si vremelnica care ne serveste ca loc de examen, ce va fi distrusa sau de sufletele noastre si viata vesnica?

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on martie 2, 2016 at 10:25 pm

        Eu dupa mintea mea nu vad nimic gresit in nici o talcuire. Ce vad insa stiind clar caci Hristos este Lumina si diavolul intunericul, este ca in momentul in care cineva vrea sa isi impuna categoric parerea ca fiind numai a lui buna se ascunde in spate: mandrie, trufie si alte patimi.
        Va rog nu ma intelegeti gresit, toti avem patimi cu care trebuie sa luptam, nu am spus asta ca sunt eu mai bun ca voi sau ca si altii. Suntem impreuna toti in acest razboi impotriva: diavolilor, lumii, trupului.

        Apreciază

      • el said, on martie 3, 2016 at 9:06 pm

        mircea.v

        miam miam, papa bun, …sa te gandesti si la mine cand infuleci din painica aia 🙂
        eu azi abia acum am apucat sa manac ceva, nici apa nu bausem pana la 7 pm , si asta nu ca sunt vreun ascet ci…de sclav ce sunt 😦
        plus ca sunt atat de debil ca mi-am pierdut si timpul sa.i raspund fudulului ala bornat de Theodor L. ….adica am pierdut vremea cu chestii IRELEVANTE cand motanul meu saracul sta nebagat in seama si asteapta sa ma joc cu el macar 5 minute pe zi ( azi )…
        Doamne ajuta !

        Apreciază

  10. ultimul mohican said, on martie 1, 2016 at 5:31 pm

    Am avut acum catva timp, la un drum lung de Bucuresti-Sibiu, o discutie cu o declarata credincioasa, fana Arsenie Boca, fosta practicanta yoga, vegetariana convinsa, etc., care era curioasa cum de sunt eu asa sigur ca in ortodoxie e raspunsul. Am incercat sa-i explic ca atunci cand ma simt depasit de amploarea unei probleme apelez la „specialisti” si in acest caz specialistii sunt sfintii parinti. I-am recomandat sa citeasca pe Ilie Cleopa si i-am facut ulterior cadou cartea: „Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie” de Dyonysios Farasiotis. Rezultatul ? Ma tem ca aproape nul. In cel mai bun caz a inceput sa aiba indoieli.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on martie 1, 2016 at 7:05 pm

      Ca tot ai adus vorba de Pr Arsenie Boca, de ce el a primit in urma unei vizite in Athos cred ca la 20 – 30 si ceva de ani (poate stiu altii mai bine) sau nu stiu cati avea in acel moment, „darul facerii de minuni” si altii dupa zeci de ani de puscarie, de mucenicie curata, nimic?

      Adica Sf Ignatie Briancianinov care era plin de Duhul Sfant stia in urma cu 100 de ani ca Francisc de Assisi e un inselat iar Pr Arsenie Boca la care ia spus „dumnezeu” sa il picteze in oameni nu pe pereti nu a stiut. Mare diferenta intre cele doua duhuri. Unul Parinte al Luminilor si celalalt al intunericului.

      Pr Arsenie Boca a ajuns atat de inselat de draci incat nu mai primea sfat de la nimeni, si cum sa primeasca cand el vorbea direct „dumnezeu” si era mult deasupra tuturor.

      O trasatura comuna a celor inselati este faptul ca s-au crezut vrednici sa vada ingeri si sa vorbeasca cu Dumnezeu.

      Problema mare este ca ce lasi in urma lucreaza pentru tine sau impotriva ta si dupa moarte si iti poate modifica starea provizorie pe care o ai pana la judecata de obste:

      Apreciază

    • Adrian said, on martie 1, 2016 at 7:32 pm

      Păi, cum așa ?!, ”Sfântul Ardealului” nu a ”iluminat-o” – așa precum celebrele picturi ! – pe ”declarata credincioasă” despre acest ADEVĂR ?!

      Atunci, la ce se mai duc buluc la Prislop ?
      Toți acești oameni care pur și simplu se lasă, parcă vor să fie înșelați, parcă-s vrăjiți, ar face mai bine să aibă evlavie la un adevărat Sfânt al lui Dumnezeu, și mă refer la Sfântul Ioan de la Prislop ! (http://www.sfintiromani.ro/ro/pagina/249/septembrie_ioan_de_la_prislop_viata.html)

      Dar poate că își dorește să ajungă și ea la o așa performanță precum Arsenie Boca și se teleportează și ea de la București la Sibiu (mult mai ieftin, mult mai rapid !)

      Iertați de îndrăzneală !
      Doamne ajută !

      Apreciat de 1 persoană

      • F said, on martie 1, 2016 at 10:20 pm

        Si Pr. Paisie se ” teleporta ” dintr-un loc in altul, ca si alti Sfinti Parinti. Altii opreau soarele pe cer… Fiecare cu darurile lor de la Dumnezeu. Lasati judecata Pr. Arsenie Boca, ca majoritatea judecam stramb, de cele mai multe ori… si pe cine nu trebuie. Bagi tu mana in foc ca a fost un inselat sau vrei sa mergi in iad sa vezi daca e acolo ? Valabil si ptr. altii care se cred intelepti si vorbesc si scriu ca niste indraciti…

        Apreciază

      • el said, on martie 2, 2016 at 2:01 pm

        F

        aici BINE vorbeste despre tine si cei ca tine : „ca majoritatea judecam stramb, de cele mai multe ori… si pe cine nu trebuie.”

        boca era INDRACIT INSELAT si VRAJITOR . si voi va inchinati la el/il apreciati ca „sfant” ! VAI de vesnicia voastra si mai indrazniti sa credeti si ca veti alege sa stati d epartea lui Hristos si nu a lui antcrits, cand voi DEJA ACUM sunteti ai diavolului prin inselarea voastra.

        bocaitii merg unde s-a dus boca : IN IAD !

        Apreciază

      • el said, on martie 2, 2016 at 2:20 pm

        F

        „Si Pr. Paisie se ” teleporta ” dintr-un loc in altul, ca si alti Sfinti Parinti. Altii opreau soarele pe cer… Fiecare cu darurile lor de la Dumnezeu”_____AEDVARAT ! Dar aceia erau SFINTI si NU contraziceau Dogma si nici viata tavalita si urata a lui boca NU au avut-o !

        boca al tau DE LA DRACI avea „puterile” si ica le are ….pentru voi,astia bicisnicii care CONFUNDATI Sfintii cu vrajitorii si yoghinii pe motiv de „puteri” si duh pitonicesc. legiunile de draci ai lui boca dupa ce l-au aruncat pe el in iad au ramas pe pamant sa va secere pe voi „inchinatorii” lui !

        Apreciază

    • Ionut said, on martie 1, 2016 at 11:26 pm

      Poate ca ar trebui sa stie ce a pictat Pr. Arsenie in biserica de la Draganescu, legat de yoga si celelalte.

      Apreciază

    • marinela said, on martie 3, 2016 at 11:53 pm

      Mircea v,
      Ne faci o pofta cu piinea aia a ta ,ca o sa ma pun si eu pe treaba in postul asta si o sa fac,sa vedem ce-o sa iasa.Am mai facut eu piine de casa ,dar dupa alta reteta,mi-a iesit bunicica,insa reteta ta e mai buna,sint convinsa de asta.Sper sa ma invrednicesc s-o fac,dar mai da-mi o data reteta ,ca nu mai stiu unde ai postat-o mai demult.Doamne ajuta!

      Apreciază

      • mircea.v said, on martie 4, 2016 at 1:44 pm

        Marinela, Marinela, hai ca facem varza articolul 🙂
        Iertare Vasile.

        Cine face, nu mai cumpara din comert. Am un prieten care a trebuit sa intrerupa un pic, ca fiind asa buna s-a ingrasat cam tare. Asta e singurul pericol 🙂

        Fa copy-paste si o ai la tine in calc.

        Reteta de paine din aluat neframantat. Cel care a pus-o pe you-tube este un brutar din New York. Mai jos o varianta si mai simpla si mai comoda. Etape putine, mizerie de curatat la fel.
        1kg faina;
        800 g apa
        3 lingurite rase de sare (sau dupa gust)
        3,5g drojdie instant
        (pt alte cantitati, se respecta proportiile)
        se pune faina, drojdia, sarea intr-un vas cam de 5 litri;
        se amesteca;
        se pune toata apa;
        se amesteca 1-2 min cu o lingura de lemn sa se omogenizeze cat mai bine continutul;
        daca se pune apa calduta incepe imediat sa creasca aluatul; (isi dubleaza volumul cand e crescut la max)
        dupa ce creste, sau creste cam jumate, se pune intr-un loc mai racoros pana a 2-a zi, vasul sa fie acoperit. Trebuie sa stea cam 12-14 ore. (in caz de urgenta ar merge si un 4-6 ore, dar se tine aluatul tot timpul la temperatura camerei)
        Vasul in care se face painea – vas de sticla yena (jenna) , cu capac yena. Volumul vas + volumul capac sa fie cam tot 5 litri. Nu conteaza forma vasului.
        Se pune in cuptor vasul cu capac, si foc la max, 10-15 min, pana ajunge si vasul la temperatura max. Se scoate vasul (manusi), se ia capacul, se presara putina faina pe fund vas; daca faina se face maro inseamna ca temperatura este prea mare si trebuie dat focul un pic mai mic, si se mai asteapta 1 min sa se mai raceasca si vasul de yena. Se presara faina pe fund.
        (Daca temperatura vasului este prea mica sau prea mare painea se va lipi de fundul vasului. Daca T = 180…250grd C, painea nu se lipeste)
        Se rastoarna aluatul in vas, se pune capac, si la cuptor.
        30-35 min cu capac;
        10-15 min fara capac;
        timp total 45-50 min
        Nu se lipeste, nu se arde, totul ok.
        Pt cuptor cu gaz (fara indicator de temperatura), foc la max, si test cu faina pt temp prea mare. Se gasesc in comert si termometre de cuptor, nu sant f scumpe.
        Pt cuptor electric pe la 220-230 grd C. (se lasa sa ajunga si vasul gol la temperatura asta, si apoi se scoate si se pune aluatul in vas)
        Timp mai mare fara capac si temperatura mai mare inseamna o crusta mai crocanta, mai groasa, si mai inchisa la culoare.
        La sfarsit painea trebuie lasata sa se raceasca (1,5-2 ore). Orice paine care nu trece si prin procesul de racire, adica daca se rupe imediat, va avea la interior aspect de miez umed, necopt suficient…
        In general se raceste invelita intr-un prosop, ca sa se mai inmoaie crusta. Dar asta, dupa preferintele fiecaruia, in functie si cat de crocanta rezulta crusta….
        Prosopul sa nu aiba miros (de detergent, cocolino sau alte tampenii…) deoarece daca are, painea va capata gust de detergent.
        Este incredibila ca si aspect si gust. Gust f bun are si varianta 1/3 faina integrala + 2/3 faina alba (in cazul asta e bine sa se puna apa calduta pt a accelera cresterea si 900 g apa la 1kg amestec faina). Se poate folosi orice fel de faina, orice fel de drojdie. Am mai incercat si 1/3 faina de secara si 2/3 faina alba, cu 800g apa – iese f buna. Idem, faina fara gluten, si se mai adauga 5-6 linguri ulei de masline.
        (nu se pun seminte, deoarce la temperatura mare toate uleiurile si ce mai e bun pe acolo se descompune (partial) si rezulta ceva rau si in loc sa mancam sanatos mancam nu bun).
        Cine face si e multumit sa zica o rugaciune mica si pt acest brutar din New York, ca la sfarsitul prezentarii a spus: „sa stie toata lumea”.
        Se poate experimenta un pic, variind doar cate un parametru, in principal temperatura si timpi, pana se obtine cel mai bun rezultat; cuptoarele sant diferite, vasele de jenna pot fi rotunde, ovale… si atunci pot apare mici diferente fata de reteta mai sus prezentata, diferente ce se pot compensa prin mici variatii ale celor 2 parametri de mai sus.

        Pofta buna!
        (Se poate pastra mai multe zile daca se tine intr-un loc mai racoros, si dupa primele 2 zile tinuta tot in vasul yena (cu capac) in care a fost facuta.)

        Apreciază

  11. monahulteodot said, on martie 1, 2016 at 5:56 pm

    Doi preoți care-l ajuta pe antihrist in pecetluire. Păcat de osteneala unuia dintre ei in lupta împotriva ecumenismului.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on martie 1, 2016 at 6:29 pm

      monahulteodot

      Va referiti la Matei Vulcanescu. Consider insa ca nu-i vorba de osteneala ci mai degraba de pacaleala.

      Astfel spera el ca ii prosteste pro cip si pe cei din tabara anti ecumenism.

      Apreciază

    • Apa trece, pietrele raman said, on martie 1, 2016 at 7:29 pm

      Monahutheodot,
      Vai de cei prin care vine sminteala! Vai si de noi cei care suntem caldicei si care suntem in stare sa gasim indreptatiri pentru lipsa fermitatii in credinta in cuvintele unor astfel de preoti. Dumnezeu sa ne intareasca sa putem face fata unor astfel de ispite!

      Apreciază

    • el said, on martie 2, 2016 at 2:23 pm

      monahulteodot

      ” Păcat de osteneala unuia dintre ei in lupta împotriva ecumenismului.”______ vulcanescu e doar un fatarnic IPOCRIT si o mascarada ieftina de antiecumenist.

      Rolul lui : INFILTRAT UTIL ! Iuda ! lucrarea lui : control si manipulare ….

      Apreciază

  12. gabriela said, on martie 1, 2016 at 7:58 pm

    @cosminmatiu, ultimul mohican

    oare suntem noi in masura sa judecam daca pr. Arsenie Boca a fost inselat? a fost cineva din noi in rai sau in iad sa vada unde se afla sufletul lui?
    ca buni crestini nu ar trebui sa judecam; a fost destul de persecutat de comunisti la fel ca toti marii duhovnici ai neamului nostru si asta spune multe.., nu mai vorbim de minunile facute in timpul vietii si dupa trecerea la Domnul. Stie Dumnezeu!!

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  13. mircea.v said, on martie 1, 2016 at 8:04 pm

    Si eu zic ca ultimul nivel de pacalire este sa fii anti-ecumenism, anti -orice erezie/inselare, dar pro-insemnare/pro-pasi ce se fac spre insemnare.

    Apreciază

  14. alextatulea said, on martie 1, 2016 at 8:27 pm

    Dar cum adică cipul in mana stanga nu e de la Antihrist cand de fapt toata miscarea biometrica are rostul de a pregăti finalul prorocit atâta. Ori spunem ca Antihrist va veni si trebuie sa acceptăm chestia asta ca pe o realitate, ori spunem ca nu credem in apocalipsa si proorocii. Dar sa crezi in pecete doar daca este in mana dreapta inseamna sa le dai idei celor care stabilesc locul implantului. Poate gresesc dar decat sa spui ca persoana lui Antihrist este fabulatie; mai bine recunosti ca nu ai curaj sa mărturisesti adevarul si ceri ajutor de la Dumnezeu sa o faci. Daca ne rugam sa dea semn din cer Dumnezeu după ce am primit pecetea pe mana va fi totul pierdut. Cu pecetea nu te joci. E in corpul tau si iti dictează viața total.

    Apreciază

  15. octoviv said, on martie 1, 2016 at 9:23 pm

    Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi și nouă toate;
    Ce e rău și ce e bine
    Tu te-ntreabă și socoate;
    Nu spera și nu ai teamă,
    Ce e val ca valul trece;
    De te-ndeamnă, de te cheamă,
    Tu rămâi la toate rece.

    Mihai Eminescu – Glossă

    Filmare cu patriarhul Iustinian Marina la sărbătoarea Sfântului Dumitru din 26.10.1956
    Emisiunea Universul credinței despre patriarhul Iustinian Marina

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.

    Apreciază

  16. ioan said, on martie 1, 2016 at 10:26 pm

    satan cand a cazut a luat cu el a treia parte din zidire. el vrea sa fie asemenea lui Dumnezeu, adica sa aibe o inparatie si sa fie asemenea LUI, adica unic. dar pana la implinirea intregului ii mai lipsesc celelalte doua treimi. deci 1-1/3=2/3 adica 0,666… adica 0,(6). dar cum 0,(6) este un nr. irational, satan a inteles ca pana la implinirea intregului ii mai lipsesc 666 de parti (adica nr. de om). de aceea tot sufletul pe care pune gheara il socoteste ca fiind din cele 666 de parti lipsa.

    Apreciază

  17. Aurora said, on martie 1, 2016 at 10:59 pm

    Saccsiv frate, ai fost mentionat in emisiunea lui Dragos Patraru – Starea natiei din seara asta. Nu a rostit numele blogului tau, dar l-a aratat in ilustratie ca unul care propaga teorii conspirationiste privind vaccinurile. Patraru, nu stiu daca are copii si daca i-a vaccinat, dar vad ca e un vaccinist de nadejde. Pacat, il simpatizam oarecum…

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 2, 2016 at 6:34 am

      Aurora

      Aici?

      http://www.tvrplus.ro//editie-starea-natiei-423331

      La ce minut?

      Apreciază

      • ultimul mohican said, on martie 2, 2016 at 7:27 am

        La minutul 12:35

        Apreciază

      • livia said, on martie 2, 2016 at 9:16 am

        Omul acesta are o convingere de fier ca are dreptate…offf… imi este mila de cei care au televizor si isi iau ca reper astfel de informatii. E foarte greu sa fi obiectiv cand auzi oameni publici, cu influenta ca sunt covinsi de aceste „adevaruri”. Doamne ajuta sa alegem pana la final calea cea dreapta!

        Apreciat de 1 persoană

      • Aurora said, on martie 2, 2016 at 12:11 pm

        Saccsiv, ti-a raspuns mohicanul. Eu n-am retinut minutul.

        Apreciază

  18. mocanu lorry gheorghe said, on martie 1, 2016 at 11:10 pm

    Dl….Calistrat este un degenerat,care a calugarit minori nenorocindule viata,viitorul….nu la suportat pe pr.Iustin pt ca la certat pt calugariile minorilor(dintre care multi s.au casatorit ,iar altii au ajuns la psihiatrie)….deci un om fara credibilitate….,iar Vulcanescu este un securist infiltrat langa mitop.Serafim de Pireu…asta o schimba cand alba ,cand neagra,ma refer la credinta ortodoxa……Oameni buni!…sa ne rugam cu lacrimi la binul Dumnezeu sa ne lumineze mintea sa ne arate cale pe care trb sa mergem in acest veac tulbure pt ca duhovnicii si arhiereii au luat.o razna….sa ramanem in biserica ortodoxa si Dumnezeu sa ne trimita un povatuitor bun…..

    Apreciază

    • Aurora said, on martie 2, 2016 at 12:16 pm

      Nu stiam astea cu minorii despre Calistrat. Dar circula un zvon acum cativa ani ca ar fi avut si niste inclinatii homo. Sper sa nu fie adevarat.

      Apreciază

      • dedraguladevarului said, on martie 6, 2016 at 6:50 pm

        Si i am spus: „Cand au copiii 18 ani ma cauti si-i calugaresc. „

        Apreciază

  19. Ionut said, on martie 1, 2016 at 11:23 pm

    „[…]nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.” (Matei 5,14)

    „[…] „Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei”.” (Matei 26,31)

    Apreciază

  20. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  21. Paul222 said, on martie 2, 2016 at 12:01 pm

    Am adresat si eu parintelui Vulcanescu pe pagina „Intreaba un preot ortodox” urmatoriul comentariu. Sper sa imi raspunda.

    Doamne ajuta parinte. Cu iertare, va rog sa-mi ingaduiti sa va pun cateva intrebari referitoare la postarea dumneavoastra legata de actele cu cip. Va rog frumos sa imi si raspundeti. Dumneavoastra spuneti ca actele cu cip nu pot fi lepadare. Ok, voi fi pentru moment de acord cu dumnavoastra. Dar, dumneavoastra sunteti de acord ca tot sistemul financiar bancar cat si cel tehnologic digital care coexista si sunt dependente unul de celalalt sunt de origine antihristica? Sunteti de acord ca in momentul in care persoanele care controleaza acest sistem vor impune eliminarea banilor cash, automat orice persoana care va dori sa vanda sau sa cumpere ceva, va trebuie sa faca parte din sistemul lor? Atunci vin si va intreb. Cumparand mancare cu aceste acte cu cip, beneficiind de servicii medicale in exlusivitate printr-un act cu cip, nu va conditionati bunastarea trupeasca de acest sistem antihristic, emitentul actelor cu cip? Nu este aceasta in mod deliberat, constient? Oare nu in mod deliberat si constient, alegeti beneficii din sistemul antihristic pentru sanatatea trupeasca? Oare nu este fix situatia de care ne-a avertizat Mantuitorul in versetele din capitolul 8, Marcu al Sfintei Evanghelii:

    35. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa.36. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul?

    Oare omul constrans de sistemul antirhristic de a-si cumpara mancare si servicii medicale IN EXCLUSIVITATE prin acele carduri, nu tot o forma de lepadare este? Sau ce e mai bine, sa-ti pui nadejdea din Dumnezeu pentru sanatatea trupeasca si cele trebuincioase trupului, sau in carduri?

    Apreciază

    • ultimul mohican said, on martie 2, 2016 at 3:20 pm

      Mai este un aspect si mi se pare esential, toate acestea, carduri bancare, card de sanatate, pasaportul biometric, etc., desi a le primi nu reprezinta in sine lepadare sunt cele ce netezesc calea impunerii obligativitatii semnului de pe frunte sau mana dreapta. Pentru cei ce au vazut inregistarea relatarea despre ce a spus Parintele Iustin Parvu pe patul de moarte este trunchiata: da, a spus sa nu trimita copilul la moarte daca n-are card de sanatate, pentru ca acest card nu reprezinta insemnarea din apocalipsa dar a mai precizat SA NE IMPOTRIVIM DIN TOATE PUTERILE IMPLEMENTARII SISTEMULUI ANTIHRISTIC, care reprezinta anticamera insemnarii finale.

      Iata ce spune cartea „Staretii – Despre vremurile din urma” pag. 221:
      ” Cineva l-a intrebat pe staretul Paisie:
      – Parinte, de ce nu putem lua si folosi cartelele electronice s.a. desi ele sunt altceva decat pecetea de pe frunte si de pe mana ?
      Atunci acesta a raspuns:
      – Asculta, copilul meu, cand vezi ca cineva iti aprinde casa cu un chibrit, atunci, focul fiind abia inceput, este in puterea ta sa-l stingi cu un pahar cu apa. Dar daca nu-l vei lua in seama si vei spune: „Eh, e de nimic focul”, atunci din cauza neglijentei si nepasarii tale focul se va extinde si va arde toata casa; atunci nu vei putea face nimic altceva decat sa te prapadesti de durere neconsolata din cauza mustrarilor de constiinta, sa plangi si sa-ti privesti nenorocirea.

      Fratilor, noi suntem intr-o situatie in care indeosebi e nevoie de trezvie (vigilenta) si atentie: daca nu vom fi atenti acum si vom lua masurile cuvenite, atunci peste putin timp deja va fi tarziu. Daca constientizam unde ne aflam si ce trebuie sa facem, e nevoie sa facem aceasta acum, cat inca mai avem timp.”

      Apreciat de 2 persoane

  22. Theodor L. said, on martie 2, 2016 at 4:04 pm

    el,

    Pentru ca tot mi te-ai adresat am sa-ti raspund, desi e mare pericol ca Saccsiv sa nu posteze, ca asa face el cand tu gresesti in legatura cu mine si ma insulti iar eu iti raspund decent, imi pune tot timpul pumnul in gura si nu posteaza. Este absolut clar ca MV a interpretat in afara contextului si tu te-ai facut de ras dandu-i suta la suta dreptate. Nu este nicidecum o profetie a Psalmistului pentru vremurile din urma. El se minuna pentru frumusetea si intelepciunea facerii mainilor Domnului in care Ii vede maretia si ratiunea creatoare.
    Poate, mv are dreptate in ce spune in general, dar in niciun caz nu poti pune in gura Psalmistului ca spune el acolo ca „antihrist, intunericul care vine din intuneric, adica fiul intunericului va veni (cuceri lumea) prin stiinta adica prin progres tehnologic.” si ca „aceste versete din ps.18 sunt o profetie pt. vremurile din urma”. Pe mine m-a deranjat nu neaparat ce spune mv in sine, ci interpretarea in afara contextului, ca asa fac protestantii, iau o bucatica mica, o talcuiesc cum vor ei si pun pe seama Scripturii chestii care nu au nicio legatura cu versetul respectiv. Acesta este un mare pericol pe care se pare ca tu, care nu visezi altceva decat cipuri si inselare arsenista, ai ajuns sa nu-l mai sesizezi. E un pericol mult mai mare decat inselarera arsenista si cipurile de azi
    Invata tu sa talcuiesti corect Scriptura, in context, si nimeni nu va reusi sa te insele, ba mai mult, poate vei renunta la limbajul suburban, ca nu te invata acolo sa fii asa slobod la gura cum esti tu.
    Eu mi-am facut datoria sa-ti atrag atentia, daca Saccsiv posteaza sau nu, e decizia lui, deasupra noastra este Domnul care vede.

    Apreciat de 1 persoană

    • ioana L. said, on martie 2, 2016 at 5:21 pm

      Theodor L.
      Saccsiv posteaza absolut tot, inclusiv parerile unor „satanisti”. Daca iti pare limbajul fratelui „el”suburban inseamna ca nu stii ce este un limbaj suburban….are exact limbajul pe care-l merita toti ratacitii care cred in inselatul Boca, in ciuda avertismenelor unor mari duhovnici ai neamului nostru. Inca odata: Arsenie Boca s-a lepadat de votul monahal, a stat impreuna cu Julieta Constantinescu( o dereglata psihic) in aceeasi casa 30 de ani, a pictat absolut necanonic o Biserica, nu a dat niciodata semn ca s-ar fi pocait, nu a revenit in manastire chiar daca a fost chemat si indemnat la asta. Toata nebuneala asta de la mormantul lui nu e semn de sfintenie, ci de psihoza in masa. Eu personal nu cred in mintea mea, ci in ceea ce spun asa parinti mari si imbunatatiti: D.Stanilaoe, Ioanichie Balan, Ilie Cleopa, Fagetianu, Lecca etc. Daca vreti sa-l urmati pe Boca nu aveti decat. Vorba parintelui Ioanichie: „sunt oameni nascuti pentru iad”.

      Apreciază

      • Adrian said, on martie 2, 2016 at 7:46 pm

        Să nu uităm să-l includem în această enumerare de MARI PĂRINȚI și pe vrednicul de pomenire Părintele nostru Arhimandrit ARSENIE PAPACIOC !

        Ioana L., DA, ai punctat foarte bine, scurt și cuprinzător !

        Întreb și eu așa…, de ce fanii lui Arsenie Boca nu așteaptă, sau nu-și manifestă dorința ca acesta să fie canonizat deodată/împreună cu SFINȚII MĂRTURISITORI ROMÂNI pătimitori ai închisorilor comuniste, și vor să fie canonizat singur ?!.
        Poate pentru faptul că pentru canonizarea ”sfâtului Ardealului” s-a primit undă verde de la fundația teroristă E.W. (https://saccsiv.wordpress.com/2014/12/25/aseara-la-romania-tv-pr-conf-univ-dr-constantin-necula-a-zis-cam-asa-pana-acum-elie-wiesel-s-a-opus-dar-deoarece-s-a-demonstrat-ca-parintele-arsenie-boca-n-a-fost-nici-verde-nici-nationalist-si/ … precum și …https://www.youtube.com/watch?v=-FCGT4mvtSU) ?!

        Doamne ajută !

        Apreciază

      • Theodor L. said, on martie 3, 2016 at 12:43 pm

        Ioana,

        Nu fi asa convinsa ca Saccsiv posteaza tot. Mie mi-a cenzurat multe mesaje si toate erau scrise decent. Il poti intreba, si-ti va spune adevarul.
        Limbajul lui „el” este chiar suburban. Mai ai vreo doua mostre mai jos. Eu nu mi-am exprimat pe acest blog nicodata vreo parere despre Arsenie Boca, asa ca tu sa poti spune despre mine ca fac parte dintre „ratacitii care cred in inselatul Boca” si ca merit astfel de adresari. Eu pe acest blog nu am discutat decat despre calendarul iulian, despre moarte, despre geocentrism (mai ales despre existenta tariei) si despre talcuirea Scripturii in context.
        Pentru mine cea mai importanta problema la ora actuala este revenirea BOR la calendarul iulian vechi. Pe langa problema asta, problema Boca este cu totul minora si nu am de gand sa-i aloc timp de discutie. Cat despre cip, eu cred ca numai dupa revenirea BOR la calendarul iulian vechi putem lupta eficient impotriva cipuirii.

        Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 2, 2016 at 7:24 pm

      Theodor L.

      racneste din tine dracul mandriei de „smerit” ce esti ! 🙂

      nu a avut nimeni pretentia ca mircea.v a intrepretat ca o Talcuire de la Sf Parinti acel text , ci a remarcat un aspect hazliu care se poate intrepreta si cum zice el, fii pe pace „patristicule” ca nu pretinde nimeni ca asta e MUSAI talcuirea la texul ala, e una din intelegerile lui amuzant de precisa la un moment dat. nu te strofoca ca nu am pus-o „adaus/up-date” la Exegezele Sf Ioan Gura de Aur …… uite mie mi-a placut ! nota 10 !
      daca nu ai fi atat de TAMPIT de dracul afumator de minte al mandriei si parerii de sine ai fi priceut singur demult nuanta ! numai ca vecintatea cu acet drac PROSTESTE IREVERSIBIL, ce sa ai zicem cand materialul era prost din start?

      tare sfintit te mai crezi tu sa presupui ca noi stia anticip si anti boca a fi niste debili care nici n-am auzit nici nu ne calauzim dupa Sf Parinti si de ACRIVIE nici habar nu avem!

      si foaaarte interesanta „pictura” iti deseneaza despre noi dracul ala cu ifose „patristice” din mintea ta… dar sa stii ca pe mine nu ma deranzejaza din principiu ce crede orice debil despre mine !
      numai Achtung baga de seama , IA SEAMA LA TINE ; ca arele asta de superioritate cu care-ti dai damf pe aici vorbesc MULT si CLAR despre ce fumuri ai in cap, sunt SIMPTOME CLARE ale bolii de care bolesti.

      dar asa te aranzeaza sa ne vezi tu de fapt, sarmane fudul inchipuit dar pizmas si razbunator ____(mai bine ia spune tu sincer cu ce te-am calcat pe „bataturi”?: cu boca? cu cipurile/actele pe care le ai/vrei sa le iei ? cu dragostea ta ranita de critiile mele pentru trancalaul gaunos si tavalit in multe mocirle dar recidvist in rataciri de danion? 🙂 sau mai sunt si altele……toaarase cu limbaj urban ????? )

      Apreciază

    • el said, on martie 2, 2016 at 7:38 pm

      Theodor L. ( L. limbar fudul)

      „Invata tu sa talcuiesti corect Scriptura, in context, si nimeni nu va reusi sa te insele, ba mai mult, poate vei renunta la limbajul suburban, ca nu te invata acolo sa fii asa slobod la gura cum esti tu.”_______ iti dovedesti aici MAGISTRAL MANDRIA si fumurile din tine fudulule maruntzel si inchipuit !
      Daca ai fi ajuns la masura pe care pretinzi cu vicleana aluzie ca ai avea-o ( sa talcuiesti corect Scriptura) ai sti si DACA altul o are sau nu, si mai ales ai sti ca nu talcuirea scripturii e virtutea suprema ci e una din multele implicita din cea a dobandirii harului Duhului Sfant, asa incat sfatul tau vadeste insasi masura ta „literatule” de la piciorul LITEREI !
      cat despre limbajul tau „urban”/pieptanat nu te face automat nici mai luminat nici mai sfant , poate cel mult mai fariseu si mai inchipuit.

      Apreciază

      • Theodor L. said, on martie 3, 2016 at 1:06 pm

        ”el”

        imi pare rau ca te-am bulversat in asa hal incat sa produci asemenea texte pline de greseli gramaticale si stilistice. Un tert ar putea sa te judece gresit si sa creada despre tine ca ca esti un mahalagiu agramat si nu este frumos sa ti se puna o asemenea eticheta. Mai gandeste si tu cand scrii. Incearca sa eviti adjectivele care de obicei indica intr-un text o gandire rudimentara, cu judecati de valoare pe care orice om decent si cu bun simt le respinge.
        Cat despre dejectiile verbale care reprezinta cumva o oglinda a sufletului tau, eu te-as sfatui sa te straduiesti sa renunti la ele. Altminteri, acestea creeaza dependenta si nu te vad bine la Judecata atunci cand ar trebui sa te dezvinovatesti in fata lui Hristos cu cuvinte cat de cat decente.
        Felul in care vorbesti arata ca nu ai ajuns la masura talcuirii Scripturii, iar a crede cum zici tu ca un limbaj decent si corect arata despre omul care-l produce ca este fariseu si inchipuit, mi se pare cam exagerat. Am studiat Sfintii Parinti si nu am gasit la ei decat un limbaj corect gramatical si de foarte mult bun simt. Ma rog, tu poate oi fi vreun nebun pentru Hristos si nu-ti stim noi nevointele. Daca asa este, iertare frate.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on martie 3, 2016 at 8:52 pm

        Thedor L.

        teodor cu h ….. „stilat ” sau ..? ca romaneste nicidecum

        calmeaza-te cu imaginatiile ca nu m-ai bulversat debilule, am vazut atatea infumurati ieftini si fanfaroni, cu limbaj „slefuit”/pieptanat si fariseic ca tine ca nu m-ai impresionat cu nimic….chiar cu NIMIC ! nici idei nici exprimare, ….NIMIC ….o bula mare de sapun GOALA
        penru linsitea ta : scriu cu greseli si agramat/dealtfel sunt campionul blogului pe tema asta aici de un an jumate, ca scriu pe fuga debilule, habar nu ai tu ca alti poate muncesc altfel decat tine…. (care ai timp sa iti expui gaunosenia lustruita tacticos si cu formalisme articificiale de „literat” de cartiercu fraze sforaitoare de ingamfare si parere)

        si ma repet cu riscul de a deveni redundant la tine limbajul tau „urban” e doar inca o proba despre IPOCRIZIA si FARSEISMUL care te populeaza si care te-au formatat.

        „Am studiat Sfintii Parinti si nu am gasit la ei decat un limbaj corect gramatical si de foarte mult bun simt.”_____tztztz,, mai ce studios, multumim de informatie, ca noi astia „suburbanii” (crezi tu dupa cum te dai pe fata aici) nu am citit nimic ba nici macar nu am auzit de SF Parinti si Scrierile lor ne sant straine ….. tztztz-…. au ajuns Sf Parinti apanajul unora ca tine …..

        cat despre ce te-a intrebat poate esti sincer si ne raspunzi : „(mai bine ia spune tu sincer cu ce te-am calcat pe „bataturi”?: cu boca? cu cipurile/actele pe care le ai/vrei sa le iei ? cu dragostea ta ranita de critiile mele pentru trancalaul gaunos si tavalit in multe mocirle dar recidvist in rataciri de danion? 🙂 sau mai sunt si altele……toaarase cu limbaj urban ????? )…… mmm?

        Apreciază

      • el said, on martie 3, 2016 at 8:58 pm

        Te(H ?)odor L.

        sa stii ca nu e nevoie sa te exprimi fatis pe anumite tema ca sa ajungi sa URASTI pe cel care expune CONTRARIUL la una/mai multe dintre ele … asa ca e IRELEVANT ce teme ai dezbatut tu aici, ce crezi pe temele celalate ar putea foarte bine sa fie un motiv de raca …

        sa stii ca sunt 2 tipologii de insi : una mai sincera care intra cu contraopinentul in conflict pe fata si spune deschis ce gandeste si de ce l-ai calcat pe batatura, si alta …LASA, muiereasca, ascunsa, fatarnica ( sa ma ierte femeile NU TOATE se califica aici) care tace pizmasa si dospeste otrava fara sa se exprime dar nu fara aceeasi ura , daca nu chiar MAI MULTA …

        Apreciază

  23. Theodor L. said, on martie 4, 2016 at 12:13 pm

    ”el”

    logica la tine nu functioneaza deloc. Ma injuri de cate ori mi te adresezi si pe urma imi ceri deschis sa-ti spun de ce m-ai calcat pe batatura. In fiecare mesaj al meu ti-am scris ca vorbesti urat, suburban, ca esti slobod la gura. Ce vrei sa-ti spun mai mult?
    Mi-ar fi foarte usor sa procedez si eu ca tine, dar asta nu te-ar zidi cu nimic, ar urma doar o escalada de cuvinte urate la care eu nu vreau sa particip. Daca tu nu poti scrie decent si in duhul ortodoxiei, asta nu este problema mea, este doar o neputinta de-a ta. Nu da vina pe timp, ca n-ai timp sa-ti cizelezi discursul, da vina pe tine ca nu poti altfel. Crede-ma, eu scriu mai repede decat tine.
    Ca sa-ti spun sincer, nu cuvintele tale m-au deranjat neaparat (calcat pe bataturi, cum spui tu) ci mai degraba atitudinea lui Saccsiv care cerea limbaj decent, in duhul ortodoxiei, te lasa pe tine sa te sinucizi verbal in direct facandu-ma pe mine in fel si chip, iar atunci cand eu iti raspundeam decent, pentru ca asa e firea mea, sa nu pot vorbi decat decent, ma cenzura si nu posta. Pe mine nu ma interesa o confruntare cu tine, ca n-ai nicio placere sa te lupti cu cineva care deja si-a facut hara-kiri prin felul lui de a se exprima. Pe mine ma interesa sa fac ceva ziditor, in sensul de a te determina si pe tine sa vorbesti decent si in duhul ortodoxiei asa cum isi doreste Saccsiv. Pana acum nu am reusit, imi pare rau, poate mai tarziu voi culege roadele carbunilor incinsi pe care ti i-am pus la tample.
    De acum incolo, fratele meu ai liber cat vrei la jigniri si la injuraturi la adresa mea caci se pare, desi inca nu vreau sa cred, ca esti iremediabil. N-ai decat sa faci ce stii tu mai bine, ca raspuns de la mine nu vei mai avea decat atunci cand vei reusi sa imi trimiti un mesaj decent si corect scris.

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on martie 4, 2016 at 9:40 pm

      T(H?)eodor L.

      si ca sa rezumam( ca-s rupt si azi 🙂 ) ce alta idee se despride in tot sosul sforaitor care mi-l adresezi afectat …decat ca te simti „corodat” de limbajul meu/forma in care ma exprim?

      daca la asta se rezuma intelegerea/nivelul tau esti liber sa te plimbi in extaz pe campiile elizeee ale KAKAdemiei romane de belle litere ( vezi doar ce exemplare MAGNIFICE/de soi dispenseaza acolo „stiinta”/(trancaneala) „formelor frumoase” si a limbajului ipocrit GANUNOS si „cizelat” ____manloescu, culturalnicii TRADQTORI LINGAI si PORCI ca plesu cap de cur, etc).
      aici nu e concurs de gramtica si frazelologie dupa cate stiu eu. ….. si la urma umei ce sa faci, fiecare ia/se folosete de ce poate de unde poate.
      ATAT poti tu sarmane filfizon indignat al limbajului FARA FOND !

      „ca n-ai nicio placere sa te lupti cu cineva care deja si-a facut hara-kiri prin felul lui de a se exprima.”______ MAGISTRAL atunci CALE BATUTA ! da-i bice si manifesta-te victoros unde iti gaseti vreo placere din cele prizate de tine FATRANICULE .

      ” sa te sinucizi verbal in direct facandu-ma pe mine in fel si chip, iar atunci cand eu iti raspundeam decent, pentru ca asa e firea mea, sa nu pot vorbi decat decent” _____ tztztz , ce „rusine” pe mine ticalosul si „sinucigasul”, care mi-a permis sa-ti trag clopotul de alarma la urechea ta aia SURDA ca esti un formalist FATRANIC si GAUNOS cautator al fatadelor varuite iscusit in speranta( DESARTA? ) ca nu vei ramane asa…. si ce „decenta aristocratic_spritu-Oala” pe tine , ….pe scurt : ce sa mai discutam se vede „diferenta” de aprecieri intre noi 2 in scara ta axilogica unde desigur pe treapta SUPREMA te afli tTU MAGNIFICUL ….cu oglinda in care te admiri incantat de ce vezi in extaz !
      ia asculta : „Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş.
      12. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig. ” ( Lc cap 18 , 11-12)______iti suna cumva familiar ? 🙂

      Apreciază

  24. ioana L. said, on martie 4, 2016 at 6:33 pm

    Eu cred ca e foarte important ceea ce spui, chiar daca limbajul e mai dur, colturos, ireverentios, „neortodox”. Asta e fratele „el”. Spun sincer: chiar nu ma intereseaza limbajul, ci ceea ce comunica, mesajul pe care-l transmite si daca are sau nu „dreapta socoteala’. Da, il enerveaza asa zisii crestini, oameni care par pe „linia”cea buna, plin de „idei”, „pareri” corecte si in duhul adevarului, dar care deviaza grav de la adevarata credinta.Nu ne jucam!. O sa cadem ca frunzele daca nu luam aminte. Or, ce se intampla acum la noi e departe de a fi crestinism adevarat, iar fratele „el” a vazut foarte bine aceasta realitate, a intuit perfect pe ce drum periculos suntem. Sigur e coleric (temperamentul nu e dobandit), rau de gura (asa ca , stiu eu, Arghezi), imperfect in relationare, un om foarte singur(vis-a-vis de oameni), dar extrem de aproape de Dumnezeu. Daca o sa intelegeti ca limbajul lui e o forma de aparare, de revolta impotriva lipsei de adevarata credinta si nicidecum de lipsa de iubire fata de aproapele o sa-l iubiti si apreciati ca multi altii de pe acest blog, o sa treceti cu vederea un limbaj mai „suburban”, care va jugneste educatia si delicatetia si, cred, ca o sa fiti chiar prieteni. Doamne ajuta.

    Apreciază

    • el said, on martie 5, 2016 at 11:04 am

      ioana L.

      multumesc draga ioana L. sunteti prea generoasa si ingaduitoare cu pacatele mele si pentru ca aveti un „ochi” bun ma vedeti asa,
      eu in realitate stiu ft bine cum ma situez/sunt inaintea Lui Hristos cat de mizerabil de pacatos !

      Apreciază

      • Adrian said, on martie 5, 2016 at 8:17 pm

        Om bun, frate, realitatea este că pe mulți dintre noi ne deranjează când cineva ne mustră, cu toate că nu ar trebui să fie așa !

        Primul pas către îndreptare ar fi să ne recunoaștem starea de păcătoșenie și de neputință și să ne revenim în fire, precum exemplul din Sfânta Evanghelie cu întoarcerea fiului risipitor … de aceea îmi îngădui să-ți spun … că nu ești singurul care-și vede starea de păcătoșenie și neputință, însă ești printre puținii care mărturisește, chiar și fără menajamente, DREAPTA CREDINTĂ !

        Am o rugăminte la tine, frate, nu asculta zgomotul fără de rost, ci nu renunța și continuă să fii la fel de treaz (cu sensul de trezvie !), că astfel unul ca mine (și poate or mai fi și alții !) mai slab în credință și cu totul neputincios, mai prinde un pic de curaj în lupta pentru mântuirea sufletului !
        Eu, oricum, îți mulțumesc mult, și pentru … (https://saccsiv.wordpress.com/2016/02/04/video-mugur-vasiliu-romanul-ignorant-si-viclenia-mass-mediei/).

        +++

        A iubi înseamnă a mustra câteodată

        Neo-teologia de azi la care se audaugă spiritul secularizat și umanist, ne îndeamnă să acceptăm ereziile și să fim „frați” cu ereticii, în spiritul „iubirii” și al „toleranței”.
        Dar sigur, asta contravine total Scripturii, dar și logicii generale, căci a iubi înseamnă și a mustra câteodată.
        „Tolerant” nu e cel care nu te avertizează când ai groapa în față, ci cel care te ferește de ea.
        Astfel și Hristos a mustrat deseori (Matei 23:13-39), ba chiar a folosit și biciul la nevoie (Ioan 2:15).
        Și Sfinții Apostoli și apoi urmașii lor, Sfinții Părinți, au folosit mustrarea sau anathema pentru a conștientiza pe cei ce greșeau de rătăcirea în care se află (II Petru, 2, Gal 1:8 etc.). Au îndemnat chiar pe alții să mustre ereziile sau să nu fie „toleranți” cu ereticii (Tit 3:10-11, II Ioan 10-11 etc.).
        Sfântul Teodor Studitul a mustrat iconoclaștii pentru erezia lor, Sfântul Ioan Gură de Aur a mustrat-o pe împărăteasa Eudoxia pentru răutatea ei și exemplele pot continua.

        Din pravila bisericească:
        MUSTRARE

        1406. – Mustrarea sinceră, izvorâtă din iubirea aproapelui este o îndemnare cu imputare pentru anumite greșeli sau păcate, făcută cu scopul de îndreptare. Ea se face prin cuvinte, gesturi și fapte. Proorocii, apostolii și păstorii Bisericii, fiind obligați de legea Domnului, după exemplul lui Iisus au sfătuit, au îndemnat și mustrat în diferite feluri pe cei neștiutori, nelegiuiți, rătăciți sau învechiți în rele, ca să le deștepte conștiința spre a se îndrepta și pocăi (Ier. 1,4-19; lez. 3,17-27; Matei 23,1-25; Prov. 8,8).

        1407. – Cine mustră este dator să verifice bine dacă el spune adevărul (F. Ap. 13, 8-12) și dacă cel mustrat este în stare să se îndrepte atunci sau în viitor (II Regi 12, 1-14); „Pe cei ce păcătuiesc mustră-i înaintea tuturor ca și ceilalți să se teamă” (I Tim. 5,20; Gal. 2, 11-13). „Mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândețea și înțelegerea” (II Tim. 4, 2; Tit 1, 13; 2, 15; 1 Tes. 5, 14; Prov. 23, 13-14). Mustrarea trebuie să fie măsurată, ca să nu ducă la un rău și mai mare. „După întâia și a doua mustrare îndepărtează-te de cel răzvrătit, căci unul ca acesta este pierdut și se osândește singur” (Tit. 3,10-11).

        Mulți eretici se plâng că ortodocșii „talibani” și „fundamentaliști” îi mustră pentru ereziile lor. Oare cine iubește cu adevărat te lasă să rătăcești în întuneric sau te mustră?

        Sursa: https://theologiepatristica.wordpress.com/2013/11/15/a-iubi-inseamna-a-mustra-cateodata/

        +++

        PREDICA MITROPOLITULUI AUGUSTIN DE FLORINA LA POMENIREA SFÂNTULUI TEODOR STUDITUL

        ESTE NEVOIE DE MUSTRARE

        În anii de demult, iubiţii mei, era în floare monahismul. Existau multe mănăstiri şi toate aveau călugări. În Eparhia noastră, de pildă, au fost multe mănăstiri: în Kladorrahi – Mănăstirea Maicii Domnului, în regiunea Kaimaktsalan – Mănăstirea Sfântului Haralambie, pe înălţimea istorică a Florinei, la 1033 m – Mănăstirea Sfântului Marcu, în Pisoderi – Mănăstirea Sfintei Treimi, în mica insulă a Sfântului Ahilie două-trei mănăstiri, pe malurile prăpăstioase ale Prespei celei Mari – peşteri-mănăstiri. Şi în toate aceste mănăstiri existau călugări.

        Existau atunci! Astăzi? Astăzi niciun călugăr. Mănăstirile s-au pustiit. Şi doar bisericile lor se mai păstrează şi se adună evlavioşii creştini în zilele de sărbătoare şi-şi amintesc de măreţiile trecute. Nicăieri vreun călugăr! Şi dacă vreodată apare vreun călugăr, oamenii de astăzi imediat îşi deschid gurile şi limbile şi varsă venin împotriva vieţii călugăreşti. Ce vor – zic – călugării în veacul XX? Ce oferă ei lumii?… Oameni nemulţumitori, câţi acuzaţi mănăstirile; dacă n-ar fi existat mănăstirile, n-ar mai fi existat Ortodoxia. Mănăstirile în anii cei de demult erau fortăreţe ale credinţei. Năşteau cuvioşi şi asceţi, martiri şi mărturisitori, dascăli şi părinţi ai Bisericii, care se nevoiau pentru credinţa ortodoxă. Iar în aceste mănăstiri în anii sclaviei, raialele aflau curaj şi mângâiere…
        Unul dintre cei mai mari nevoitori ai petrecerii monahiceşti este şi Sfântul Teodor Studitul, căruia Biserica îi sărbătoreşte pomenirea pe 11 noiembrie. Să vedem repede viaţa lui, ca să ne minunăm de ce eroi au dat Mănăstirile.

        ***
        Sfântul Teodor Studitul s-a născut în Constantinopol în veacul al IX-lea, în vremea necredinciosului împărat Constantin Copronim, care îi prigonea pe toţi cei care venerau sfintele icoane. Părinţii lui erau printre cele mai alese şi evlavioase familii din Cetate. Groaznicul eres al iconomahilor nu a putut să întineze câtuşi de puţin familia Sfântului Teodor. Părinţi şi copii, toată familia, rămăseseră credincioşi Ortodoxiei. În familie se distingeau cei doi fraţi: Teodor şi Iosif. Iosif a devenit Arhiepiscop al Tesalonicului.
        Teodor avu o mare vocaţie faţă de ştiinţa de carte. Părinţii aveau toate mijloacele ca să-l trimită la studii. Şi Teodor a studiat retorica, poezia, filosofia şi alte ştiinţe şi a devenit unul din cei mai educaţi tineri din vremea sa. Ar fi putut să evolueze, să aibă mari funcţii şi să se desfăteze de onoruri şi de slavă. Dar Sfântul Teodor a ales un alt drum; a ales calea cea strâmtă şi îngustă a credinţei şi a virtuţii; a ales drumul Golgotei, viaţa crucificată, viaţa monahilor. În această alegere l-a ajutat mult un important monah din acea vreme, care se numea Platon şi care era unchiul lui, fratele mamei lui. Platon se nevoia într-un munte înalt din Olimpul Bithiniei şi venise în Cetate, ca să lupte pentru credinţa ortodoxă. Platon a fost găzduit în casa surorii lui, în casa Sfântului Teodor. Acolo, l-a cunoscut pe Teodor şi pe fratele său Iosif, şi prin cuvintele lui fierbinţi, dar mai mult decât toate prin exemplul său, a izbutit să aprindă un foc în inimile tinerilor şi în general ale întregii lui familii.
        Teodor l-a urmat pe unchiul său şi s-a făcut călugăr lângă el în mănăstirea Sakudion. Acolo, a arătat o mare smerenie şi ascultare. Făcea cele mai grele munci ale mănăstirii şi se necăjea pe sine ca nimeni altul. Citea continuu Sfânta Scriptură, scrierile Părinţilor Bisericii şi Vieţile Sfinţilor, iar ochii i se umpleau de lacrimi, pentru că vedea în sfintele cărţi cum vrea Dumnezeu să fie omul şi cum omul cade în păcat, şi că de acolo, Dumnezeu Îl ia iarăşi pe păcătos, Îl ridică, Îl înalţă sus, până la stelele cerului, şi-l face să concureze cu sfinţii îngeri şi arhangheli. Slavă puterii şi iubirii Tale de oameni, Doamne!
        Sfântul Teodor a scris nu doar cuvinte şi omilii, ci şi imne. Temele religioase, care îl emoţionau atât de mult, le-a transformat în poeme, în cântari. Şi aşa cum un îndrăgostit cântă ca să-şi exprime erosul lui, dragostea lui, aşa şi Sfântul Teodor făcea poeme religioase, ca să-şi exprime iubirea lui, erosul lui, faţă de Hristos. Frumoasele cărţi ale Bisericii – Octoihul, Penticostarul, conţin multe imne ale lui. Şi nu există în lume poeme religioase mai frumoase ca poemele pe care le conţin aceste cărţi. Picură miere, mierea Ortodoxiei.
        Sfântul Teodor, după moartea unchiului său Platon, a ajuns egumen în mănăstirea Sakudion. După câţiva ani l-au chemat să fie egumen la vestita Mănăstire Studion, care era lângă Constantinopol. Mănăstirea Studion, în anii Sfântului Teodor progresase mult; s-a dovedit un bastion al Ortodoxiei.
        Dar vremurile în care a trăit Sfântul Teodor erau foarte dificile. La palat, Împăratul Constantin, fiul Irinei, şi-a izgonit femeia legiuită şi trăia în chip nelegiuit cu alta. Şi s-a găsit un preot care i-a cununat la palat. Sminteala era mare. Dar nimeni nu a îndrăznit să mustre fărădelegea. Doar Sfântul Teodor Studitul, ca un alt Înaintemergător, l-a mustrat pe împărat şi i-a spus: „Nu ţi se cuvine ţie!”. Pentru această mustrare l-au arestat. L-au lovit şi l-au trimis în exil la Tesalonic. A doua oară a fost exilat când a protestat pentru că Patriarhul nu a vrut să-l caterisească pe acel preot linguşitor, care s-a dus la palat şi l-a cununat în chip nelegiuit pe împărat.
        A treia oară a fost exilat când Împăratul Leon al V-lea Armeanul a vrut să dea jos icoanele. Atunci Teodor a protestat cu toată puterea sufletului său şi a făcut în Cetate un miting sau manifestaţie de protest religios împotriva necredinciosului împărat. Multe a suferit în acest ultim exil al său în Smirna. Nu doar el, ci şi sute din monahii lui, ce au fost exilaţi şi schilodiţi.
        Multele exiluri şi chinuri îl epuizaseră pe Sfântul Teodor. Şi pe 11 noiembrie 826 şi-a dat duhul său lui Hristos, pentru a Cărui credinţă s-a nevoit atât de mult. Cu puţine zile înainte şi-a presimţit moartea, i-a strigat pe monahi, i-a sfătuit să păzească credinţa ortodoxă şi să rămână statornici şi neclintiţi. În ultima zi a spus monahilor să aprindă lumânări şi să cânte: „Fericiţi cei fără prihană”…, iar imediat ce au ajuns la stihul „În veac nu voi uita îndreptările Tale” (Psalmul 118: 93), şi-a dat duhul.

        ***
        Iubiţii mei creştini, câţi aţi citit astăzi viaţa Sfântului Teodor Studitul; trăim şi noi astăzi în vremuri dificile. Fărădelegea şi necredinţa şi-au ridicat capul la înălţime. Îi ameninţă pe toţi. Cine îndrăzneşte să-i mustre pe aceştia care fac nelegiuire? Şi cu toate acestea, decât orice altă epocă, epoca noastră are nevoie de mustrare. Să-L rugăm pe Domnul să trimită iarăşi Bisericii Lui noi asceţi şi predicatori, care să imite exemplul neînfricatului erou al Ortodoxiei, Sfântul Teodor Studitul.

        Sursa: http://acvila30.ro/este-nevoie-de-mustrare/

        +++

        SFÂNTUL TEODOR STUDITUL DESPRE DATORIA MIRENILOR DE A MĂRTURISI CREDINȚA

        “Atunci cînd Credinta e primejduitã, porunca Domnului este de a nu pãstra tãcere. Dacã e vorba de Credintã, nimeni nu are dreptul sã zicã: “Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un cîrmuitor? Nici acesta nu doreste sã aibã vreun amestec. Sau un sãrac care de-abia îsi cîstigã existenta? … Nu am nici cãdere, nici vreun interes în chestiunea asta. Dacã voi veti tãcea si veti rãmîne nepãsãtori, atunci pietrele vor striga, iar tu rãmîi tãcut si dezinteresat?”
        “Sinodul nu este aceasta: sa se întruneascã simplu ierarhi si preoti, chiar dacã ar fi multi; ci sã se întruneascã în numele Domnului, spre pace si spre pãzirea canoanelor… si nici unuia dintre ierarhi nu i s-a dat stãpînirea de a încãlca canoanele, fãrã numai sã le aplice si sã se alãture celor predanisite, si sã urmeze pe Sfintii Pãrinti cei dinaintea noastrã… Sf. Ioan Gurã de Aur a spus deschis cã dusmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci si cei aflati în comuniune cu ei.”
        “Avem poruncã de la însusi Apostolul Pavel cã, atunci cînd cineva învatã ori ne sileste sã facem orice alt lucru decît am primit si decît este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice si locale, acela urmeazã a fi osîndit, ca nefãcînd parte din clerul sfintit. Nici un sfînt nu a încãlcat legea lui Dumnezeu; dar nici nu s-ar fi putut numi sfînt, dacã ar fi cãlcat-o.”
        “Si chiar dacã am fi pãcãtosi în multe, totusi suntem ortodocsi si mãdulare ale Bisericii Universale, îndepãrtîndu-ne de orice erezie si urmînd oricãrui Sinod recunoscut ca ecumenic sau local. Si nu numai acestora, ci si hotãrîrilor pe care le-au luat si le-au propovãduit Sinoadele. Nici nu este ortodox desãvîrsit, ci pe jumãtate, cel care crede cã are dreapta credintã, dar nu se alãturã dumnezeiestilor Canoane.”
        (Migne, PG Epistola II.81)
        Sfîntul Teodor Studitul (+826)

        Sursa: http://www.familiaortodoxa.ro/2012/05/22/sfantul-teodor-studitul-despre-datoria-mirenilor-de-a-marturisi-credinta/

        +++

        Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel
        Capitolul 4
        1. Eu te îndemn deci stăruitor în faţa lui Dumnezeu şi a lui Hristos Iisus, Care va să judece viii şi morţii, la arătarea Lui şi în împărăţia Lui;
        2. Propovăduieşte cuvântul, stăruieşte cu timp şi fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura.
        3. Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci – dornici să-şi desfăteze auzul – îşi vor grămădi învăţători după poftele lor,
        4. Şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme.
        5. Tu fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin!
        6. Că eu de-acum mă jertfesc şi vremea despărţirii mele s-a apropiat.
        7. Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit.
        8. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce au iubit arătarea Lui.
        9. Sileşte-te să vii curând la mine,
        10. Că Dimas, iubind veacul de acum, m-a lăsat şi s-a dus la Tesalonic, Crescent în Galatia, Tit în Dalmaţia;
        11. Numai Luca este cu mine. Ia pe Marcu şi adu-l cu tine, căci îmi este de folos în slujire.
        12. Pe Tihic l-am trimis la Efes.
        13. Când vei veni, adu-mi felonul pe care l-am lăsat în Troada, la Carp, precum şi cărţile, mai ales pergamentele.
        14. Alexandru arămarul mi-a făcut multe rele; Domnul să-i răsplătească după faptele lui.
        15. Păzeşte-te şi tu de el, căci s-a împotrivit foarte mult cuvântărilor noastre.
        16. La întâia mea apărare, nimeni nu mi-a venit într-ajutor, ci toţi m-au părăsit. Să nu li se ţină în socoteală!
        17. Dar Domnul mi-a stat într-ajutor şi m-a întărit, pentru ca, prin mine, Evanghelia să fie pe deplin vestită şi s-o audă toate neamurile; iar eu am fost izbăvit din gura leului.
        18. Domnul mă va izbăvi de orice lucru rău şi mă va mântui, în împărăţia Sa cerească. Lui fie slava în vecii vecilor. Amin!
        19. Îmbrăţişează pe Priscila şi pe Acvila şi casa lui Onisifor.
        20. Erast a rămas în Corint; pe Trofim l-am lăsat în Milet, fiind bolnav.
        21. Sileşte-te să vii mai înainte de începutul iernii. Te îmbrăţişează Eubul şi Pudenţiu şi Linos şi Claudia şi fraţii toţi.
        22. Domnul Iisus Hristos să fie cu duhul tău! Harul fie cu voi! Amin.

        +++

        Iertare de îndrăzneală !
        Doamne ajută !

        Apreciază

      • el said, on martie 6, 2016 at 8:17 pm

        Adrian

        multumesc si eu de incurajare si de cuvantul tau fratesc bun!
        Doamne ajuta !

        Apreciază

    • Theodor L. said, on martie 7, 2016 at 2:59 pm

      Draga Ioana,

      Ce comunica limbajul lui „el”? Hai sa-ti spun eu ce comunica.
      Uite de exemplu te-a facut pe tine sa crezi ca eu sunt unul dintre „ratacitii care cred in inselatul Boca, in ciuda avertismenelor unor mari duhovnici ai neamului nostru.”, un ratacit care merita cu prisosinta toate mascarile din limbajul lui, adica exact contrariul din realitate. Dovada este faptul ca tu ai simtit nevoia imediat sa-mi arati greselile lui Arsenie Boca (ceea ce daca ar fi fost adevarat, ar fi insemnat o reactie decenta si plina de responsabilitate din partea ta). Concluzia: limbajul lui „el” adresat mie te-a indus in eroare si te-a facut sa-ti formezi o impresie falsa despre mine. Acum ca sa te convingi ca si el si tu ati gresit, iti spun intr-o fraza cum il vad eu pe Parintele Arsenie Boca:
      Dincolo de greselile lui din pictura de la Biserica din Draganescu, dintre care cea mai mare din punct de vedere dogmatic este prezentarea invierii Domnului nostru Iisus Hristos ca si cum ar fi o fantoma si nu Om prin excelenta, teologia din cartile lui, chiar si atunci cand este corecta, raportata la scrierile Sfintilor Parinti este foarte diluata, cam apa de ploaie. De aceea, eu consider ca subiectul Aresnie Boca, pe care blogul lui Saccsiv il exacerbeaza, este un subiect minor. Un fel de tara arde si baba se piaptana. Ca o parere personala, toate interventiile agresive ale lui „el” pe tema Arsenie Boca, si sunt nejustificat de multe, nu au nicidecum efectul scontat, ci mai rau ii inversuneaza pe cei care sunt pro-Parintele sa creada ca ”el” s-a contaminat cu un alter ego si din punct de vedere verbal face spume la gura tocmai din cauza ca-l blameaza pe Parintele, dovedindu-i astfel, chipurile, sfintenia, caci prea abunda la gura lui cuvantul de 4 litere care incepe cu d cu care se numeste in popor neprietenul.
      Evident ca si eu cred ca ”el” este un om normal fara nicio astfel de problema, ba chiar are un suflet foarte bun in esenta lui, ca nu orice om ia de pe strada un motanel ca sa-l creasca. Eu am 9 pisici luate de pe strada, printre care un motanel caruia ii lipsea o buna parte din labuta din spate – acum este cel mai frumos motanel din lume, il cheama Marcel – si stiu precis ce inseamna un astfel de gest. „el” este ceva mai deficitar la capitolul exprimare pentru ca exprimarea lui, uite, te-a ghidat pe cai gresite.
      Spre exemplu, pe tine te face sa crezi despre mine, dupa cum te exprimi mai sus, ca as fi unul dintre „asa zisii crestini, oameni care par pe „linia”cea buna, plin de „idei”, „pareri” corecte si in duhul adevarului, dar care deviaza grav de la adevarata credinta”. Arata-mi tu o singura interventie a mea in care eu deviez grav de la dreapta credinta, in care spun vreo erezie, si am sa-mi fac mea culpa.
      Eu iti garantez ca versetul din Scriptura pe care mi l-a adresat (Lc cap 18 , 11-12) se potriveste la toti oamenii, nu numai mie, prin urmare si lui „el”.
      Tu mai spui urmatoarele:
      „Spun sincer: chiar nu ma intereseaza limbajul, ci ceea ce comunica, mesajul pe care-l transmite si daca are sau nu „dreapta socoteala’.”
      Consideri oare ca mesajele lui ”el” fata de mine in care numai la postarile de la acest subiect de pe blogul lui Saccsiv sunt declarat fudul bornat, tampit, debil, bolnav, pizmas, razbunator, viclean, limbar, ipocrit, fariseu, las, muieresc, ascuns, fatarnic, asta ca sa nu mai vorbim ca imi maimutareste in fel si chip numele de botez, de parca ar fi crime faptul ca ma cheama Theodor si faptul ca nu-mi este rusine de acest nume, au ceea ce numesti tu dreapta socoteala?
      ”el” spune ca incercarea mea de a-l determina sa renunte la acest soi de limbaj, care nu face bine nimanui, dar mai ales lui nu-i face bine, e o chestie gaunoasa, fara fond, fara substanta, care-l face pe el sa-si piarda timpul. Conform logicii lui, nu mai avem voie sa vorbim despre Sfintii Parinti, in duhul lor de bun simt, ca ne dam ifose si devenim farisei. Nu avem voie sa semnalam ca un mare pericol o interpretare a unui verset scripturistic scoasa din contextul ei, ca se baga si „el” in discutie doar ca sa jigneasca gratuit. Dar faptul ca vin iehovistii din casa in casa si si ne fura o multime de crestini de-ai nostri doar pentru ca au raspunsuri la orice erezie a lor cu versete scripturistice scoase din context (ca de, vladicii nostrii nu prea se ostenesc pe exegeza biblica), se pare ca nu-l intereseaza. Nu, mai bine sa-i dam la cap lui Theodor ca a scris o parere contrara parerii noastre exprimata putin mai inainte (nici macar nu observasem, ca nu citesem decat mesajul Romanasului care cita din Sfintii Parinti – da, se pare ca e o rusine acum sa-i iubesti si sa te afisezi cu ei, ca devii fatarnic si lipsit de fond).
      Uite aici, Ioana, doua versete scripturistice la care te rog sa iei tu seama, caci sigur „el” nu va lua. Si nu numai tu, ci toti care se adreseaza pe acest blog si vor sa foloseasca un limbaj decent in duhul ortodoxiei:
      Matei 5,21-22
      21. Aţi auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu ucizi”; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă.
      22. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.
      Stii ca vorbele Mantuitorului nostru sunt adevarate. Acum ia si tu la rand epitetele pe care mi le-a adresat „el”, compara-le ca gravitate cu cuvintele netrebnic si nebun caroara le stii sentinta, si incearca sa deduci cam ce vrednicie isi tot acumuleaza ”el” prin limbajul pe care tu i-l aperi crezand ca-i faci un bine.
      Cat despre actiunea mea verbala fata de el, iti spun sincer ca nu a fost altceva decat o incercare de a-i oferi hrana, bautura si haina cuvantului decent care este intotdeauna mai incisiv decat insulta, dar pe care „el” il refuza cu obstinatie, o incercare de a-l scoate din boala cuvantului nesanatos si din temnita in care el insusi se afunda prin astfel de rostiri. Eu am incercat. De el depinde ca sa iasa din temnita cuvintelor urate. Adevarul nu se spune niciodata cu mascari.

      Apreciat de 1 persoană

      • ioana L. said, on martie 8, 2016 at 8:15 pm

        theodor L.

        am citit cu interes comentariul. da, stii sa argumentezi esti interesant, dar…nu stiu de ce cred ca si f.mandru…ei, neputintele si educatia noastra. 1.poate am gresit atribuindu-ti pareri referitoare la arsenie boca(pt.mine nu e parinte), dar nu este de vina fratele”el”. 2. „el”nu a luat 9 pisici de pe strada si faptul ca este foarte atasat de un biet animalut, nu e prilej de ironie (chiar, asa, fina). 3.theo, iti spun inca odata ca „duritatile” lui de limbaj nu inseamna dispret, ura, rautate si nu trebuie sa te simti asa jignit.(dimpotriva, sf.parinti spun sa primim cu bucurie jignirile, sa ne simtim ca niste carpe sub picioarele celorlalti, chiar daca e f.greu, de fapt sa invatam smerenia!).cand vorbesc de „dreapta socotela” la fratele „el”, ma refer in special la probleme de credinta, teologice, nu la lucruri fara importanta.4.in Sfanta Scriptura se intalneste si un limbaj mai dur(chiar cuvantul „nebun”in multe contexte si au rol de indreptare, de atentionare(cel putin asa cred, ca nu sunt o mare specialista in descifrarea Scripturii).5.faptul ca vrei sa-l „disciplinezi”, sa-i oferi hrana, bautura si haina (frumos scris!) cuvantului decent nu inseamna, decat, iarasi spun, te rog de iertare „mandrie”. „el” e rau de gura dar nu are pretentii de corectare decat intru ale CREDINTEI.6.nu incerca sa-l scoti din „temnita, pentru ca nu exista asa ceva si nu „se afunda”, dimpotriva. 7. nu-l trata ca pe un adolescent imberb(„depinde de el ca sa iasa”), ca este un adult extrem de responsabil, care a ales ales bine drumul spre mantuire, ceea ce doresc tuturor si tie si mie, vai de capul meu! Doamne ajuta!

        Apreciază

      • el said, on martie 10, 2016 at 4:57 pm

        T(H?)eodor L.

        tot ce ai scris e blablabla si apa de ploaie de la o mine abucrita de dracul mandriei. ma lasa rece pretentile si evaluarea ta.

        cat despre faptul ca esti ANTI boca si il ti de INSELAT as fi asteptat sa te exprimi CLAR cum au facut si ne-au lasat noua EXEMPLU cu FAPTA Sf Parint iar nu balarii de pe campii si aluzii sau asteptari sa ghicim noi pararea ta. IRELEVANT sa trecem peste lucrurile prostesti ale tale pe care le prezinti cu mare emfaza ca „virtuti” !

        Asadar daca esti deci ANTI-boca si il tii de INSELAT si daca ibuesti animalele ( ai 9 pisici dintre care un motanel cu labutza taiata 🙂 ) esti un prieten al meu cu toata debilitate amandreie care te mana sa ma critici, EGAL, mie nu-mi pasa de pararea nimanui in fara de Hristos.

        sa n crezi ca problema boca e minora cum iti sugereaza subtil” dracul parerii si mandriei. tema boca SECERA mai mult ca altele MILIOANE de suflete la IAD , caci oaenii se inchina la DIAVL si CHEAMA diavolii invocandu-l pe INSELATUL boca. Daca tie , dupa minte ata „subtire” asta ti se pare putin lucru , te inseli intr-o probema GRAVA si treci cu vederea MILIOANELE de suflete care ORBESTE sunt iminse in iad crezand ca tu esti kosher daca stii care e adevarul pe tema sta dar …TACI „academic” ( asa ti se pare tie) !
        iar ca „iehovistii din casa in casa si si ne fura o multime de crestini de-ai nostri doar pentru ca au raspunsuri la orice erezie a lor cu versete scripturistice scoase din context (ca de, vladicii nostrii nu prea se ostenesc pe exegeza biblica), se pare ca nu-l intereseaza.”____ e IRELEVANT aceia fac MULT MAI PUTIN RAU decat INSELAREA boca in poporul „pretins” ortodox ! ORICE ortodox are rezreve fata de un sectar , si aceia sunt demult socotiti sectari in Ro, pe cand catre boca ii impinge insasi TACEREA Biserici si a oamenilr ei !

        In rest MULTE SALUTARI cu DRAG motanelului Marcel si confratilor/surorilor lui din partea mea si a lui Iliutza motanul meu !
        Dumnezeu sa-ti ajute de acum inainte sa faci MULT bine in jurul tau si sa ajuti si MULTE sufletzele chinuite de animale in masura in care poti ! ( eu de pilda traiesc printre niste barbari „civilizati” URATORI de animale/oameni si ma tem in fiecare zi pentr viata/intregritatea motanului meu).

        Apreciază

      • el said, on martie 10, 2016 at 5:05 pm

        T(H?)erodr L.

        Judecatorul !

        „22. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă;”___ esti si inainte vazator de VEZI asezarea sufletului eu si eventuala lui manie? Daca nu delirezi/presupui prostii !

        cate despre „Acum ia si tu la rand epitetele pe care mi le-a adresat „el”, compara-le ca gravitate cu cuvintele netrebnic si nebun caroara le stii sentinta, si incearca sa deduci cam ce vrednicie isi tot acumuleaza ”el” prin limbajul pe care tu i-l aperi crezand ca-i faci un bine.”_____ EU DAU SOCOTEALA Lui Hristos pentru ale mele, si am ASUMAT INTOCMAI !
        Ai grija si tu de ale tale ca desi pari Drept( in ochii tai ca FARISEII de odinoara) sa nu cumva sa te afli in abateri GRAVE, stiut fiind ca inaintea Lui Hristos NU poate minti/simula NIMENI !

        Apreciază

      • el said, on martie 10, 2016 at 5:11 pm

        T(H?)eodor L.

        „ubiectul Aresnie Boca, pe care blogul lui Saccsiv il exacerbeaza, este un subiect minor. Un fel de tara arde si baba se piaptana.”____ creceteaza mai bine si ai sa vezi ca TE INSELI GROSOLAN si MASIV pe tema asta !

        subiect „minor” dupa mintea ta!

        dar care TRIMITE IN IAD ca inchinatori si chematori ai DRACILOR si HUITORI ai Lui Hristos MILIOANE de crestini ortodocsi romani!

        daca Sf Parinti ar fi reactionat asa ca tine la ORICE EREZIE /INSELARE , DEMULT NU s-ar mai fi pomenit de Dreapa Credinta si ar fi fost azi pretutindeni o doar MASA IMENSA DE INSELATI parandu-li-se ca „cinstesc pe Dumnezeu ” !

        mai reflecteaza la enormitatile pe care le sustii , nu de alta dar pentru ca singur pretinzi ca esti cunoscator iti vor fi imputate !

        Apreciază

  25. ayeaye20 said, on martie 6, 2016 at 12:15 pm

    Apreciază

    • el said, on martie 6, 2016 at 8:19 pm

      ayeaye20

      vai de capul VICLEANULUI popa vulcanescu !
      o IUDA limbara si obraznica !

      Apreciază

  26. maria said, on martie 8, 2016 at 10:57 am

    Eu stiu decat atat ca Matei Vulcanescu asta nu e omul lui Dumnezeu, e un lup imbracat in oaie si ca e chipurile „preot” in Grecia,in Pireu pe undeva.nu stiu de ce nu il dau afara pe un asemenea om.a intrat pe un site in Cipru si neintrebat de nimeni a inceput cu de-ale lui, hulit fiind de toti.

    Apreciază

  27. Theodor L. said, on martie 11, 2016 at 12:49 pm

    ”el”

    „In rest MULTE SALUTARI cu DRAG motanelului Marcel si confratilor/surorilor lui din partea mea si a lui Iliutza motanul meu !
    Dumnezeu sa-ti ajute de acum inainte sa faci MULT bine in jurul tau si sa ajuti si MULTE sufletzele chinuite de animale in masura in care poti ! ( eu de pilda traiesc printre niste barbari „civilizati” URATORI de animale/oameni si ma tem in fiecare zi pentr viata/intregritatea motanului meu).”
    Constat cu mare bucurie ca acest text al tau este foarte bine scris. Iti voi aduce cateva lamuriri suplimentare, lamuriri care mie imi va face placere sa le scriu si banuiesc ca si tie iti va face placere sa le citesti.
    Motanelul Marcel face 3 ani in vara, are blana alb cu tigrat roscat, un cap foarte mare, pare un pic cam botos ca are o pata tigrata la barbita, si, in ciuda faptului ca este schiop si topaie tot timpul cand merge, cand galopeaza pe labuta valida se poate lua la intrecere si cu pisici normale. Este deosebit de puternic si reuseste sa se agate cu labutele din fata de grilajul de la balcon (eu stau la parterul unui bloc) si urca grilajul de 3m doar cu aceste labute si ajunge in balcon singur. Odata a reusit performanta de a veni in balcon cu un gugustiuc in gura, ceea ce nu a reusit niciun alt motan pe care l-am avut. L-a luat sotia de mila cand avea doar vreo 3 saptamani si fusese abandonat in fata blocului intr-o naveta impreuna cu alt motanel si 2 pisicute de aceeasi varsta. Probabil ca labuta din spate i-a fost mancata la acea varsta de sobolani.
    Surorile lui Marcel (celalalt motanel pe care-l chema Albus ca era alb cu ochi albastri ni l-au furat la varsta de un an ca era bland si foarte frumos) sunt:
    – Marmota (noi ii spunem si Marmitza) – o pisicuta deosebit de frumoasa ca e siameza mascata dar cu botul decupat in alb cu nasucul roz. Toti care o vad vor sa o fure dar ea nu sta decat la noi sa punem mana pe ea.
    – Crenguta – i-am pus numele acesta ca e frumoasa cu…crengi, e tarcata din aceea cu portocaliu si cu alb pe fond predominant negru – compenseaza handicapul de frumusete prin istetime…E cea mai destepta dintre pisicute.
    Inainte de a veni naveta-„cadou” mai aveam de-ale casei pe:
    – Bunica – o pisica de 9 ani si jumatate, neagra cu patinute albe la labutele din spate. Este cea mai veche dintre pisicutele pe care le-am avut permanent. E foarte iubicioasa nu numai fata de oameni ci si fata de celelalte pisici. Ea a infiat si a educat o multime de pui mici pe care i-am adus la noi. E cam sclifosita la mancare ca nu prea mananca decat peste proaspat prins de mine si dezosat ca i-au cazut dintii. Sunt situatii comice atunci cand vecinii trec pe langa usa noastra si aud frecvent: „Bunica, te omor!” (ii zicem ca nu vrea sa manance dupa ce ne-am chinuit sa-i face platanas regesc cu mancare) sau „Vezi ca s-a urcat Bunica in pom! du-te si da-o jos!” sau „Da-o pe Bunica afara, peste balcon!” (ca e foarte grasa si nu se poate da singura jos – doar de urcat pomul si balconul poate)
    – Nera – e o pisica neagra, decana de varsta ca face 10 ani la sfrasitul lunii. A plecat de la noi cand avea 1 an si jumatate, a stat cu o pisicuta cu care s-a imprietenit ea la un alt bloc si dupa 8 ani, dupa ce i-a murit prietena lovita de masina, a revenit in toamna trecuta la noi, bolnava de pneumonie. A inceput sa se intremeze, desi foarte greu.
    – Tarca – o pisicuta tarcata de 6 ani – cam salbatica, dar foarte juucausa cand are ea chef. A fost aruncata la varsta de stapanul ei la noi in gradina la varsta de 1 an deoarece era gestanta. Doi dintre cei 4 pui ai ei i-am dat la solicitarea unor iubitori de pisici, iar ceilalti doi au murit, o pisicuta calcata de masina, si un motanel muscat de o hita de caini.
    – Gigica – o pisicuta gri, marca Korat, aruncata la noi acum 4 ani. Sunt foarte dificile marca asta, mai ales la mancare, si cam autiste. Ne-a lipsit in doua randuri cate 40 de zile de acasa, dar am gasit-o pana la urma de fiecare data.
    – Yoki – un motanel alb cu negru de un an jumate, adus de mamica lui la noi. Foarte curatel si iubicios, cam scandaliv la mancare.
    – Blanita – ultima achizitie de asta toamna a sotiei, era o pisicuta de o jumatate de luna aproape moarta de foame. Acum este o domnisoara alb-negru care musca si gheruie si, in joaca ei cu Yoki cu care se intelege perfect, ne rastoarna casa cu fundul in sus. In ultima vreme incearca sa „ne scoata din foame”, ca vine in balcon cu bucati de sorici, carnati si crenvusti. Noi ii mai spunem si Agenta Blanita.
    In afara de cei ai casei, sotia, care e pensionata pe caz de boala, mai hraneste zilnic cel putin vreo 20 ai strazii. Acesta este singurul mod in care uita de boala ei care apasa deasupra capului ca o sabie.
    Acestia sunt cei pe care ii avem si ii ingrijim dar foarte multi de-au fost furati si ne-au murit calcati de masina sau otraviti de vecinii nostri uratori de animale asa ca-ti inteleg perfect temerile in legatura cu singuranta motanelului Iliutza.
    Cei care iubesc animalele se aseamana cumva lui Adam si Evei cei de dinainte de cadere, caci singura lor indeletnicire era sa aiba grija de celelete vietuitoare in calitate de stapani ai lor si de cununi ale creatiei Domnului dupa cum ne incredinteaza Sfantul Efrem.

    Domnul cu tine,
    Theodor

    Apreciază

    • el said, on martie 11, 2016 at 4:57 pm

      Theodor L.

      hai ca m-ai dat gata cu postarea asta.
      MINUNAT !
      Ai acolo binecuvantarea sa ai o intreaga arca a lui Noe de pisici, care mai de care mai simpatice si fiecare cu personalitatea ei, ceea ce inteleg ca si eu vad la motanul eu ce caracter specific are.
      Slava Domnului ca mai sunt oameni ca tine si ca sotia ta, Dumnezeu sa o VINDECE si sa-i dea sanatate deplina indiferent de ce ar suferi ea, ca MARE este Mila Lui si pe multi i-a scos si din ghearele mortii chiar cand nimeni nu mai credea !

      Sa stii ca chiar ma intrebam in sinea mea cum o fi aratand Marcel, dar n-am indraznit sa te intreb….ca sa nu par penibil ( mandria deh ! 🙂 )

      motanul meu e roscat complet, cu dungulitze roscat mai inchis, ca un tigru, semisalbatic, chiar ma intreb despre originea lui ,… dupa caracterul lui salbatic pare corcitura de pisica de casa cu pisica salbatica ( gasit intr-o zona citadina dar invecinata unui lant de paduri) … oricum e foarte independent, nu-i place a fie mangaiat, e „Vorbaretz” si foarte vioi, curios si intreprinzator. cand era mic era un pachet de energie, se juca pana obosea si adomea cazut in nas… se carata peste tot , intr-o miscare contiuna…asa face si acum in parte dar altfel. prinde tot ce misca, daca nu misca sta rabdator minute in sir langa prada pana se misca si hatz o inhatza…e mare vanator si daca nu are ce sa prinda…se multumste si cu tzantari, sau viespi… pe care le ia in gura spre groaza mea care ma gandesc ca daca intr-o zi il musca una in gura se umfla si pana ajung cu el la dr. se sufoca…pana acum l-a pazit Dumnezeu, iar eu am maturat multe gramajoare de viespi moarte vanate cu succes de el si gasite de mine seara acasa /pe balcon
      Nu face decat ce-i tuna lui prin cap, nu asculta de nimeni ( eu sunt un fel de sluga a lui) si se lasa mangaiat foarte rar, doar cand doarme si e somnoros, ….atunci toarce ca un motoras, se aseaza rasfatat la magaiat cu burtica in sus in impinge cu labutzele din fata in aer cum fac puii la mama lor cand sug, …. e o minunatie. Dar doar cand are el chef 😦 , altfel musca ca un salbatic, si cere vehement sa fie lasat in pace desi eu nu-l sacai prea des. ii place insa sa stea pe langa mine cand ajung seara acasa dar nu in imediata apropiere( langa mine pe canapea ,pat de exemplu) ci ma observa dintr-un loc strategic de unde ma poate avea sub control la ochi(se urca pe mobile inalte si de acolo scruteaza atent ) , „vorbeste” cu mine , alerga ca un bezmetic aiurit de bucurie, …si nu sufera calculatorul/laptpoul( mi-a distrus 2 pana acum , a sarit cu cele aproape 5 kg ale lui de pe mobila inata pe tastatura provocand demolarea hard-disk-ului prin cine stie ce combinatie de taste) . Daca vorbesc la telefon e prezent SUBIT, apare de oriunde s-ar afla si miauna atat de tare sa-l bag in seama, ca daca vreau sa discut ceva mai serios rebuie sa-l evacuez din camera ca e imposibil sa am pace cu el. E ft gelos, bataus cu motanii din imprejurimi, supravegheaza teritoriul si protesteaza foarte violent daca arunc mancare celorlati sau doar daca ii strig…. sare pe mine, musca, miauna de-mi sparge urechile…. uneori cand vreau sa-l enervez merg la ferestra/balcon si ma prefac ca srig pisicile straine sa vina….atunci isi iese din fire si e innbuit de suparare …. deci cred ca e ft egoist, ceea ce m.a facut reicent sa-i aduc vreun tovaras de joaca desi mi-as fi dorit de mult sa nu mai stea tot timpul singur. Mai reflectez daca asta e o optiune rezonabila in cazl lui de mic sef egoist si exclusiv.Doarme direct pe pdea/parchet sau pe pervazul de lemn al ferestrelor, sau pe mobila, daa ii pun ceva asternt impinge cu picioarele…si daca insist ….face pipi pe ele ostentativ ! 😦 asa a facut de cand era pui foarte mic…la fel a facut cu toate culcusurile „profesonise” pe care i le-am cumparat pana acum si pe care le-am facut cadou alor pisici care leau adoptat icantate ) . Ii place lana, paturile de lana mai ales iarna, nu sufera textilele de plastic,si nici covoarele….. e special ! 🙂 Daca sunt plecat mai multe zile de acasa …se razbuna…face pipi pe perna mea, atat : pe perna, nu in alte parti ( phhhuuuiii!) a repetat manerva asta sistematic cat sa nu mai cred ca ar fi „intamplator”. Nu fac estricauni, are doar o dambla , desi are stalpi speciali de racait pentru pisici …isi ascute ghearele pe canapea tacticos si temeinic, demolatoru !…dar nu pot sa ma supar pe el 🙂
      cred ca e inteligent , ba chiar ca intelege anumite cuvinte(destul de multe am testat) , dar in mare e „intratabil ” obraznicutz si incapatanat.
      De ceva vreme, stiindu-l mereu singur cat lipsesc eu de acasa, ca sa aibe companie si sa nu se plictiseasca, mi-am propus sa-i aduc un fratior, dar tot am rezerve cand il vad asa salbatic si exclusivist cum e… cu un motan adult nu cred ca ar merge nici atat, eventual cu unul cu handicap : orb sau alt defect cat sa -i fie rusine sa-l atace….. tema de cerectat !

      ce sa fac, asta e motanul meu, vedeta si comoara casei… am invatat multe de la el de cand il am, a avut o influenta ft buna asupra mea prezenta lui ( ai sa razi chiar si duhovniceste) , si de cand l-am luat binecuvintez pe Dumnezeu in fiecare zi cel putin pentru ca a facut lucruri atat de minunate …
      Multumesc mult pentru postarea acesta si toate cele bune vietuitorilor vostri cu drag de la noi !
      Dumnezeu sa o bucure pe sotia ta !
      Doamne ajuta !

      Apreciază

      • el said, on martie 11, 2016 at 9:42 pm

        Theodor L.

        Motanelul Marcel e cel mai frumos ai dreptate ! 🙂

        Apreciază

  28. ioana L. said, on martie 12, 2016 at 12:43 pm

    Ma bucur enorm, „el” si „theo” ca ati gasit un punct comun, ceva care va unesti. sa dea Bunul Dumnezeu sa va imprieteniti si sa aveti si puncte comune „duhovnicesti”.
    http://www.click.ro/sites/default/files/styles/imagine_galerie_embeded/public/medias/2016/02/11/rescue-cats-inseparable-brothers-ginger-anyagrapes-5

    Apreciază

  29. ioana L. said, on martie 12, 2016 at 2:27 pm


    pt.fratele „el”

    Apreciază

    • el said, on martie 12, 2016 at 4:55 pm

      ioana L.

      Multumesc frumos !
      sunt minunate lucrurile lui Dumnezeu, noi sa avem intelepciune sa ne bucuram de ele !

      Apreciază

  30. […] Fratele mircea.v ne-a dat la rubrica de comentarii de la PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… o reteta ce ne-a incantat pe multi doar ca inca nimeni n-a si reusit s-o puna in […]

    Apreciază

  31. Theodor L. said, on martie 14, 2016 at 2:45 pm

    „el”

    Din proprie experienta iti spun ca nu trebuie sa-i aduci companion necunoscut motanelului. Prima lui reactie va fi sa-l respinga si apoi, din gelozie, iti va marca toata casa. Daca cunoaste el pe cineva de afara si deja s-a imprietenit, ai putea incerca cu prudenta.
    La noi, de cate ori a adus sotia cate unul mic, ultima a fost Blanita, prima reactie a fost de maxima respingere din partea tuturor celor ale casei. Practic, la noi pleaca afara si nu mai vor sa urce in balcon si trebuie sa alergam noi pe afara sa le hranim. Dupa vreo 2-3 zile il adopta Bunica, ca nu mai hahaie la el si incepe sa-l linga. Dupa aceea procesul e lent si destul de anevoios, si, ca sa-l accepte toate, rand pe rand, dureaza si 3-4 luni.
    O alta mare problema este daca motanelul va intra in calduri, ca va marca peste tot si mirosul de atunci al pipi-ului este extraordinar de puternic fata de simplu pipi, asa ca o simpla marcare iti poate „parfuma” casa o saptamana. Noi a trebuit sa castram motaneii, Marcel mai stropeste si asa, rar, dar nu miroase si daca marcheaza ne arata celelalte pisicute locul si poate fi sters si mirosul indepartat foarte usor. Motaneii trebuie castrati ca altfel mai devreme sau mai tarziu incep sa umble teleleu dupa imperechere, participa la lupte si de-abia se mai intorc dupa zile intregi, raniti, cand ii razbeste foamea. Basca „parfumul” de te da afara din casa. Noi a trebuit sa castram si pisicutele, ca dintr-un pui mic la inceput de an te poti trezi la sfarsit de an cu vreo 20 (am avut pisicute care au ramas gestante si la 5 luni jumate si asa cum le hranim noi, ca sotia le vrea ghiftuite, fac cel putin 4 pui, dar in mod normal 6 de la prima nastere).
    Marcel al meu este chiar si castrat foarte salbatic ca se duce sa se bata cu motanii si ii cam bate ca e mare si puternic, are vreo 7 kile, apoi se intoarce imediat acasa ca Obelix dupa pulpa lui de mistret. Si noi il hranim numai cu hrana premium, bobite Exigent, Digestiv, Echilibrio, Fit 32, Pro Plan + platanasul cu carnita de pui luata de pe tacamuri (ca sa iasa mai ieftin luam cu o zi doua inainte de expirare) si ficat de vita. E singurul care mananca toata gama de hrana, restul de 8 mananca fiecare meniul ei (anumite bobite, anumite pliculete de hrana umeda, la hrana animala unele doar cu carne de pui, altele doar cu ficat, altele doar cu peste). Numai cele de afara mananca tot ce le pui (ficat mai ieftin, uger, cartilaje cu carnita de pe tacamuri – oasele le dam la caini – capete mici de peste, bobite). Marcel e foarte iubicios, toarce si da burtica, da daca e nervos si avertizeaza cu un marait, nu-l vad bine pe cel care mai tine mana prin preajma lui. De fapt toate, in afara de Tarca, care e mai ciufuta, vin si se freaca de noi, apoi se fac covrig pe canapea si pe fotolii langa noi – si noua ne-au cam distrus un fotoliu cu gheruitul. Dar si Tarca da burtica daca vii si o mangai in timp ce doarme.
    O alta problema daca circula si pe afara sunt puricii, mai ales daca pisica nu e castrata ca se poate intoarce deodata cu ciopor de purici de afara. Noi ii dam cu picaturi lunar, ca sa ne coste mai ieftin luam una foarte buna de caine de 40kg si o impartim proportional cu greutatea. Noi am avut la bloc si invazie de purici, ca sareau pe oameni si toate apartemantele in afara de al nostru aveau purici. Sa vezi atunci ce ura indreptata asupra pisicutelor noastre. Pana nu le-am demonstrat ca suntem singurul apartament fara purici (fiind la parter, sotia curata pe jos si cu un detergent eficient impotriva insectelor) si ca pisicile sunt curate si trebuie sa caute alte cauze, nu le-am inchis gura. De obicei, daca moare un caine sau o pisicuta cu purici, ouale se dezvolta pe cadavru si ies puzderie care sar pe tot ce e viu care trece. Infestarea cu purici se produce de la animale moarte, cumva ca o pedeapsa de la Domnul pentru cei ce le omoara.
    Asa ca, draga ”el”, ca tata de motan, te asteapta ceva incercari. Oricum se merita. Nimic nu aduce atata liniste si pace ca o pisicuta facuta ghem care doarme langa tine si toarce in liniste, ca de-aia le-a dat Domnul, sa aduca pace si sa taie stresul. Sa le vezi pe ale noastre, iarna cand e ger afara si viscoleste si trag toate in casa la cald si dorm si torc in pacea lor in buna intelegere, raspandite peste tot, ca ti se umple sufletul de bucurie numai cand le vezi.
    Se pare ca Marcel al meu e frate cu Iliutza ca au acelasi roscat tigrat. Marcel are spatele tigrat, burtica alba cu un butonel pe tigrat mijloc, iar la cap este mascat tigrat la ochi si cu botul decupat in alb cu nasucul roz. In fata are pieptul si labutele albe, iar la spate, la labuta sanatoasa are cizmulita alba. Cealalta labuta incompleta este tigrata. Are o coada tigrata deosebit de frumoasa, zici ca este de racoon. In lumea asta plina de apasare, el este o oaza de bucurie. Sotia a luat naveta atunci pentru el, chiar handicapat cum era, ca-si dorea de mult un tigrat roscat si nu avea. E adevarat ca a ajuns sa cam munceasca o buna parte din zi numai pentru ei, dar tot atat de adevarat este ca Domnul mi-o tine in viata, caci am mare nevoie de ea.
    Iti multumesc din suflet pentru gandurile tale bune legate de starea de sanatate a sotiei. Mi-ai facut un mare bine.
    Dumnezeu sa va rasplateasca si tie si Ioanei,

    Theodor

    Apreciază

    • el said, on martie 17, 2016 at 4:46 pm

      Theodor L.

      Multumesc mult pentru sfaturile pertinente si folositoare.
      Asa ma gandesc si eu ca trebuie sa fiu rezervat cu fratiorul pentru Iliutza. Motanelul meu nu e castrat ca sa nu se deranjeze la rinihci ca am citit ca motanii castrati au slabiciunea de a dezvolta pietre la rinichi si cu timpul insuficienta renala si trebuie hraniti cu hrana pentru pisici castrate care e mai putin toxica la rinichi si aduce si mai putine calorii, caci se pare ca le creste si apetitul dupa castrare ( ba uneori cu consecinta aparitiei la cele mai sensibile a diabetului zaharat, alta pacoste,…. am vazut la dr. veterinar si pisicutze care au nevoie de insulina injectii de 2 ori pe zi sarmanele).
      Desigur ca proportia pisicilor sensibile care vor dezvolta bolile pomenite mai sus e infima fata de cele care NU patesc nimic, insa eu sunt mai suspicios din fire si mai ales nu doresc sa il faca sa ajunga vreodata dependent de medicamente/doctori la fel cum fac si pentru mine, incat sa fim LIBERI la un moment dat de orice dependente de genul asta. Nici nu l-am vacacinat, dar e regulat deparazitat cu diverse produse incat sa nu faca viermi sau pureci sau alti paraziti.
      Ai MARE dreptate cu marcatul, face asta si acum uneori, cand se simte nesigur, dar pentru ca se duce regulat sa-si inspecteze „bravura” practic imi arata singur unde se afla ….si eu merg si o curat cu detergenti puternici si cu apa si otet in proportie 1:1, am citit ca nu le place mirosul de otet si ca in plus otetul e un mijloc natural ft bune de curatare, ceea ce pot sa confirm si eu din mica mea experienta. Si chiar ca marcajul acesta al lui miroase de dau pe spate 🙂 … dar si asa nu pot sa ma supar pe el !
      Asa ca ma tem ca nu stiu de va fi posibil in conditiile date sa aibe vreodata fratior, cu toata buna mea vointa care tot la el ma gandesc sa.i fie lui salbaticului bine. 😦
      Ma bucur ca Marcel e asa nepretentos la mancare, de aceea e si mare si fortzos, pe cand Iliutza are numai 5 kg la varsta lui adulta.
      Iliutza nu e asa mancacios, ba e un mofturos notoriu, am ajuns sa detin un fel de depozit de divesre feluri d emancare de pisici, pt ca aduc tot ce gasesc pe piata mai bun sa-l „ispitesc” ca …e tare ascet !
      Nu mananca mai mult decat simte el ca are nevoie, uneori mi-am zis ca e chiar mai destept ca mine si ca manaca doar atata cat simte organismul lui ca poate metaboliza fara pericol din hrana aceasta care chiar bio sa fie ea tot nesanatoasa este ; ba eu ii dau si mancare nebio dar considerata buna de experti. Desigur ca nue ste asa de reafstat ca pisicle tale ca eu nu ma timp sa-i gatesc;Mmananca bucuros din mana mea, ba cand vin acasa vrea sa ii dau eu, ( asa l.am invatat de mic) si nu manca decat de la mine din mana….cand nu-s acasa mananca si singur din farfuriile lui (are deja vesela lui destul de numeroasa ca ligav fiind ii las multe feluri de mancare deschisa pe farfuriile lui dimineata cand plec de acasa ,ca doar doar va manca ceva mai mult ….pana vin acasa si arunc tot si deschid altele, e cam rispitor rasfatatul, tie nu ma jenez sa-ti spun asta ca ma intelegi ; dar altora mi-e rusine sa spun ca sa nu ma judece ca risipesc pentru motan si sunt oameni/copii care rabda de foame. Nu pot sa ajut decat cat/cum/cu ce pot, asta nu insemana sa las motanul meu nebagat in seama si apoi ce vina am eu daca el e asa mofturos? incat culpabilizarea asta mi se pare debila ).

      Si asa este, faptul ca si Marcel e roscat e ca si cum ar fi frate cu Iliutza, am sentimenul asta de familiar cu toate pisicile roscate ! 🙂
      Cu lasatul afara sunt foarte prudent caci am niste dobitoci de vecini psihopati uratori de animale, care desi au si ei ceva animale de casa NU SUFERA pe alte altora….no comment ! eu asa ceva nu pot sa pricep. Asa ca iese doar scurt si supravegheat si tinand cont de timpul de care dispun eu pentru asta e… mai mult decat insuficient pentru nevoile lui de fiara pradatoare de suprafete largi, ma tem ca e jumate corcitura cu pisica salbatica dupa cum arata cu coada stufoasa ! Mai mare jalea sa-l aduc in casa iar… unde are spatiu foarte mare doar la dispozitia lui( tin toate usile deschise la toate incaperile, dealtfel are „alergie” la usa inchisa, se duce taman acolo si mianuna temenic pana deschid si usa aceea , musai sa aibe acces pretutindeni) si are si terasa/balcon destul de maricel protejat cu plasa incat sa nu fie problema cu evadarile intempestive.

      Totusi as vrea sa-i aduc intr-o zi un fratior mic (macar unul cu handicap) sa vada ca nu are competitie si sa se imprieteneasca mai usor, chiar si asa necastrat fiind. Am citit ca motanii ca si leii dupa ce sunt alungati din vecinatatea matriarhala dupa ce ajung la maturitate, se asociaza si ei uneori in „fratii” /”confrerii” ; caci pot fi si solitari si de gang-uri(mici haite) in caz ca au suficienta hrana la dispozitie si deci nu se mai afla in competitie pentru hrana, cat pentru pisici si asa nu toti motanii ajung sa se imperecheze in viata libera de afara, asa ca sunt cumva si obisnuiti la un fel de „asceza” de tipul asta de nevoie. Numai ca trebuie si asa sa se nimerasca compatibili unul cu altul la caractere …. asa este!

      Inca odata multumesc pentru sfaturi si pentru aceasta discutie.
      Pentru sotia ta Dumnezeu are planul Lui negresit care se va implini la vremea lui, si din cauza dragostei dansei pentru aceste fapturi neajutorate, Dumnezeu poate/va face si o minune sa se bucure NESPUS si sufletul ei bun asa cum a bucurat/bucura si dansa atatea fapturi. O pomenesc si eu pacatosul asa cum pot.

      Multa sanatate si cele bune de la Dumnezeu pentru toate fapturile tale, Domnul sa le randuiasca totdeauna cele de folos si voua la fel.

      Post usor si cu buna sporire duhovniceasca.
      Doamne ajuta !

      Apreciază

      • el said, on martie 17, 2016 at 5:34 pm

        Theodor L.

        „Nimic nu aduce atata liniste si pace ca o pisicuta facuta ghem care doarme langa tine si toarce in liniste, ca de-aia le-a dat Domnul, sa aduca pace si sa taie stresul. „_____ ai 100% DREPTATE ! CONFIRM !
        Tie nu ma rusinez sa-ti marturisec ca SINGURA mea bucurie in viata este sa ajung acasa in zilele libere (RARELE week-end-uri) si sa dormim amandoi, motaneul Iliutza si eu cu palma pe capsorul lui ! Domnul mi-a dat sa realizez multe lucruri in viata, NIMIC NU pretuiesc mai mult ( din cele lumesti desigur) ca prezenta si linistea LINA pe care mi-o aduce motanul meu, si asta nu o poate pricepe decat unul ca tine si ca mine sau ca cei ca noi!
        De cand am motanul , in afara de motivele duhovnicesti, NU MAI PLEC de acasa decat SILIT de vreo nevoie( congres, blablabla, etc din cele lumesti absolut de neevitat si chiar si pt. alea am dezvoltat in parte, cat pot, o strategie___care ma costa MULT deja__ sa le evit trimitand pe altii „convingator” in locul meu 🙂 ) …
        Si aopi CUI as putea sa spun sa asa ceva cum pot sa-ti spun tie acum si sa stiu ca sunt inteles corect?

        Dumnezeu sa te binecuvinteze si sotiei tale sa-i dea sanatate deplina! Sa ai CREDINTA !
        Maica Domnului sa va acopere si sa va mangaie.

        Apreciază

  32. Theodor L. said, on martie 18, 2016 at 2:26 pm

    ”el”

    Randurile tale m-au sunt absolut incantatoare pentru mine.
    Iti multumesc din suflet pentru binecuvantari si urarile de sanatate!

    Daca tu ai atat de multe lucruri fascinante de spus in legatura cu motanasul tau, inchipuie-ti cate lucruri imi stau mie pe limba cu cele 9 pisicute ale mele.
    Daca te intereseaza cum a invatat Bunica latina si greaca si cum se dezgroapa nuggetii din litiera la ora 3 noaptea in balconul inghetat dupa ce tocmai ai dezvoltat un capitol multumitor din Teologia Creatiei in opera Sfantului Efrem Sirul, mai scrie-mi despre Iliutza al tau la adresa de mail:

    docanf@yahoo.com (e adresa de mail de la serviciu, ca acasa nu am, iti raspund in rastimpul luni-vineri)

    sau lasa-mi tu aici pe blog o adresa de mail la care sa-ti scriu.

    Domnul nostrui Iisus Hristos impreuna cu Preacurata Maica Sa sa fie mereu cu tine!
    Sa ai si grabnic ajutor de la Sfantul Efrem Sirul, Sfanutul rugaciunii speciale a Postului celui mare!

    Theodor

    Apreciază

  33. mihaelmarius said, on martie 26, 2016 at 8:38 pm

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/03/26/iata-primul-episcop/ Da. Si daca tot vorbim… spuneti un cuvant despre Prislop, pe care l-ati mai spus Sfintia Voastra>> [ PS Galaction ].
    – Acum, despre Prislop, eu le-am mai spus crestinilor; cumva si eu am tras un semnal de alarma, pentru ca, cercetand si unele carti ale ucenicilor parintelui Arsenie Boca, mi-am dat seama ca-s multe rataciri si acum a iesit o cartulica numita “Fenomenul Arsenie Boca” si cine-i interesat si verea sa se mantuiasca, atuncea trebuie sa judece si sa gandeasca in duh ortodox. In duh ortodox, ca asa, omeneste, putem da cate si cate interpretari, mai stiu eu, sa-i luam apararea unuia sau altuia in duh lumesc, dar nu, mantuirea nu-i in duh lumesc! Mantuirea este in duhul ortodox, in duhul invataturii Sfintilor Parinti. Si daca analizam lucrarea de la biserica Draganescu, cu pictura lu Francisc de Asisi si Ulfila, doi eretici intr-o biserica ortodoxa!, apar intrebari. Cum le-am mai spus si altadata: trebuie sa-si puna fiecare semn de intrebare: mergand acolo sau sustinand ideea ca Arsenie Boca este sfant, oare nu si tu te faci partas la toate stricaciunile pe care le-a lasat in Biseerica Ortodoxa? Atunci si mantuirea proprie a acelora..
    – E sub semnul intrebarii.
    – Negresit, negresit e cu semnul intrebarii
    pagina 14 , februarie 2016 – interviu luat de Ing. geolog Gabriel BARBIER in CREDINŢA-ORTODOXĂ – Revista de cultură, atitudine şi spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului – Articolul “Paziti-va de misionarii ecumenismului” (partea a 2-a)

    Apreciază

    • mihaelmarius said, on martie 28, 2016 at 11:58 am

      interviu luat Par. Antim Gadeoi, de la Man. Bistrita Neamt, de catre Ing. geolog Gabriel BARBIER in Revista CREDINŢA-ORTODOXĂ, a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului

      Apreciază

  34. Gabriela said, on august 6, 2016 at 12:33 pm

    L-am informat pe pr. Matei Vulcanescu despre acest articol, el comentând cu: „asta spune si pr Theodoros ZIsis, ca pr Paisie a fost influentat de niste calugari care la randul lor aufost influentati de neoprotestanti… si sfintii gresesc” ….

    Apreciază

  35. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  36. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  37. SACCSIV - blog ortodox said, on iulie 5, 2018 at 7:51 am

    […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  38. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  39. Naavin said, on martie 12, 2019 at 11:48 am

    Sa-i fie rusine mare si lui Calistrat asta, ca mare se mai tine! Imi placeau predicile lui, dar sa-i fie rusine ca ii invata gresit pe oameni! A N A T H E M A

    Apreciază

  40. […] Aghioritul a fost influentat de neoprotestanti in privinta semnelor vremurilor. Iar preoti precum Calistrat Chifan zic la fel despre parintele Justin […]

    Apreciază

  41. […] Aghioritul a fost influentat de neoprotestanti in privinta semnelor vremurilor. Iar preoti precum Calistrat Chifan zic la fel despre parintele Justin […]

    Apreciază

  42. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  43. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  44. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  45. […] CALISTRAT CHIFAN zice ca Parintele JUSTIN PARVU a fost INFLUENTAT de ERETICI sa vorbeasca despre ANT… […]

    Apreciază

  46. […] CALISTRAT CHIFAN zice ca Parintele JUSTIN PARVU a fost INFLUENTAT de ERETICI sa vorbeasca despre ANT… […]

    Apreciază

  47. […] CALISTRAT CHIFAN zice ca Parintele JUSTIN PARVU a fost INFLUENTAT de ERETICI sa vorbeasca despre ANT… […]

    Apreciază

  48. […] PREOTII lui ANTIHRIST – MATEI VULCANESCU zice: Sfantul PAISIE AGHIORITUL a fost INFLUENTAT de NEOP… […]

    Apreciază

  49. […] CALISTRAT CHIFAN zice ca Parintele JUSTIN PARVU a fost INFLUENTAT de ERETICI sa vorbeasca despre ANT… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.