SACCSIV – blog ortodox

P.S. LONGHIN impotriva MARELUI SINOD: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce dezbinare în Biserică”

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 26, 2016

PS LONGHIN

   Iata ce putem citi la P.S. LONGHIN împotriva Sinodului Panortodox: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce dezbinare în Biserică” de pe Atitudini:

Scrisoare adresată Patriarhului Kiril de către viețuitorii Mănăstirii „Înălțarea Domnului”, Bănceni, Ucraina

Prea Fericirii Sale, Prea Fericitului Kiril, Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii

Prea Fericirea Voastră, Prea Fericite Stăpâne, cu smerenie, cerem binecuvântarea Domnului și sfintele Voastre rugăciuni pentru turma ce V-a încredințat-o Dumnezeu.
Cu multă bucurie și căldură sufletească, ne aducem aminte de vizita Prea Fericirii Voastre pe pământul nostru natal bucovinean, fapt pentru care Vă mulțumim mult și Vă rămânem recunoscători.
Cu durere în suflet ne adresăm Prea Fericirii Voastre, în dorința de a ne păzi să nu ajungem trădători ai sfintei credințe ortodoxe.
În momentul de față, poporul creștin ortodox este adânc tulburat datorită faptului că Biserica Ortodoxă Rusă participă la Soborul înșelător care este hotărât pentru anul 2016 și care are ca scop să ne îndepărteze de la calea cea adevărată.
Biserica lui Hristos ne-a educat în duhul iubirii, blândeții, smereniei, ascultării și cinstirii îndrumărilor duhovnicești lăsate de înaintașii noștri. Biserica Ortodoxă, prin glasul Sfinților Părinți mărturisește că mântuirea poate fi dobândită numai în această Biserică întemeiată de Hristos. Biserica Ortodoxă este adevărata Biserică în care nepătat s-a păstrat Sfânta Tradiție și deplinătatea dumnezeiescului har mântuitor. Ea a păstrat întreagă și curată învățătura Apostolilor și a Sfinților Părinți. Dorim să rămânem credincioși și ascultători mărturisirii lor, urmându-le în credință neclintită și în dragoste înflăcărată pentru Dumnezeu.
CREDINȚA ORTODOXĂ ESTE SINGURA CREDINȚĂ MÂNTUITOARE!
Nu ne vom lepăda de tine, iubită Ortodoxie, nu te vom tăgădui pe tine, credința moștenită de la Sfinții Părinți. În tine ne-am născut, în tine trăim și în tine vom muri. Și, dacă vremea ne-o va cere, de mii de ori vom muri pentru tine, urmând învățăturilor Sfinților Părinți, care ne-au arătat calea spre Împărăția lui Dumnezeu chiar cu prețul vieții lor.
Noi suntem chemați să păstrăm în toată curăția sfânta Ortodoxie lăsată nouă ca moștenire de Sfinții Părinți. Cu orice preț vom apăra credința ortodoxă, urmând învățăturilor dogmatice, Sfintei Tradiții și sfintelor canoane care au fost date la cele șapte Soboare Ecumenice și Locale ale Bisericii Ortodoxe.
Rămânem fermi în hotărârea noastră de a apăra sfânta Ortodoxie, credința Sfinților Părinți și ne rugăm bunului Dumnezeu să dăruiască poporului ortodox putere, înțelepciune, evlavie și statornicie în credință.
Prin cele spuse mai sus, suntem categoric împotriva oricăror întruniri cu cei de alte crezuri: catolici, protestanți și toți ereticii, care s-au rătăcit de la adevăr, întrucât ecumenismul este calea ce duce la pierzare, despărțindu-i pe creștinii ortodocși de Sfânta Sobornicească și Apostolească Biserică.
Suntem gata să-i îmbrățișăm cu toată dragostea întru Hristos pe toți cei ce s-au rătăcit de la Adevăr, dar care doresc să se întoarcă în sânul Bisericii Ortodoxe prin Taina Pocăinței, cerându-și iertare, plângându-și păcatul rătăcirii și primind deplin dogmele și Tradiția sfintei noastre credințe Ortodoxe, care „a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna” (Iuda 3).
Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Îl rugăm pe Domnul cel Preamilostiv să ne dăruiască atotputernicul Său ajutor tuturor creștinilor ortodocși, pentru a rămâne în trezire duhovnicească și în duhul smereniei, să fim hotărâți și devotați fii ai Bisericii noastre Ortodoxe.
Prea Fericirea Voastră, noi viețuitorii Sfintei Mănăstiri „Înălțarea Domnului” din Bănceni, nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce dezbinare în Biserică, protestăm categoric împotriva lui și vrem să rămânem fii devotați ai sfintei noastre credințe ortodoxe, slujind pe Adevăratul Dumnezeu, slăvit în Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin.
Cerem cu umilință ale Prea Fericirii Voastre sfinte rugăciuni, dorindu-Vă din toată inima putere sufletească și trupească, sănătate, pace, înțelepciune și ani mulți întru buna slujire ce V-a încredințat-o Dumnezeu.
Starețul sfintei mănăstiri
„Înălțarea Domnului” – Bănceni
Episcop Longhin (Mihail Jar)
(Scrisoare apărută în cartea Episcopul Longhin: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”)

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Patriarhul GEORGIEI Ilia II RESPINGE documentul despre ECUMENISM pregatit pentru MARELE SINOD

 

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. abc Marin said, on februarie 26, 2016 at 12:45 pm

    „Vrednic este” pentru rugăciunile unora ca aceștia mai avem pace încă . Doamne Ajută !

    Apreciază

  2. Orthodox said, on februarie 26, 2016 at 2:00 pm

    DIN PACATE IERI IN ITALIA SA APROBAT LEGEA HOMOSEXUALITI IN PARLAMENTUL ITALIEI.

    Apreciază

  3. leonardconstantin61leonard said, on februarie 26, 2016 at 3:15 pm

    Stiam ca acest Parinte va fi marturisitor al Adevarului ca si Parintele Justin.

    Fluor

    Fluorul este un element chimic din grupa 17 a sistemului periodic (după stilul vechi grupa a-VII-a principală sau VIIA), grupa halogenilor.

    În stare elementară formează molecule compuse din doi atomi F2, care este singura legătură posibilă dintre cei doi atomi. Este cel mai electronegativ dintre toate elementele.
    Fluorul a fost descoperit de Moissan (Franța) în 1886.

    Timp îndelungat fluorul nu a fost studiat deloc datorită marii sale reactivități și toxicități.

    MERCURUL
    „Acționează ca o otravă asupra tuturor lucrurilor, și găurește urnele, țâșnind din acestea datorită proprietăților sale maligne. Toate substanțele plutesc pe suprafața argintului viu, cu excepția aurului, fiind singura substanță care este atrasă de aceasta. De aici și excelentul rol de rafinare al aurului, datorită abilității ușoare de respingere a impurităților în momentul când se află într-un vas pământiu cu aur. Odată ce aceste superfluități sunt expulzate, nu rămâne nimic de făcut decât să fie separat de aur.[10]”

    Elementul a fost numit după zeul roman Mercur, cunoscut pentru viteza și mobilitatea sa. Totodată, semnul astrologic al planetei a devenit unul din simbolurile din alchimie ale acestui metal. Mercurul este singurul metal al cărui nume este comun cu cel planetar-alchimic.[11]
    Mercurul este un element otrăvitor, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului; acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral; în cazul deversărilor care includ mercurul (precum în cazul termometrelor cu conținut mercuric sau al becurilor fluorescente), sunt întrebuințate anumite tehnici de îndepărtare al metalului pentru a evita expunerea și captarea acestuia.
    Pe termen scurt sau lung, expunerea la mercur conduce la tremurat, fluctuații ale dispoziției, pierderea auzului și orbire, iar factorii aceștia fac ca și cea mai mică cantitate de mercur să fie periculoasă.[133] Pătrunderea mercurului în organism se face fie la nivel cutanat, fie prin vaporii inspirați, fie prin tractul digestiv în momentul consumului alimentelor contaminate cu mercur.[133] Intoxicația acută, datorată unor concentrații mari de mercur, provoacă o serie de tulburări cognitive, comportamentale, senzoriale și motorii. Cele mai evidente simptome includ tremurul, labilitatea emoțională (iritabilitate, timiditate excesivă, pierderea încrederii de sine și nervozitate), insomnie,[134] pierderea memoriei, schimbări neuromusculare (slăbiciune musculară, atrofierea mușchilor și spasme), dureri de cap, polineuropatie (parestezie, reflexe tendonale hiperactive, reducerea vitezei de conducție a nervilor motorii și senzitivi), iar funcția cognitivă este deficitară.[67]
    Sursa : Wikipedia.ro

    Asa ca aveti grija sa nu consumati apa din hipermarketuri,pasta de dinti cu fluor sau sa folositi becuri economice

    Apreciază

    • nimeni said, on februarie 26, 2016 at 9:27 pm

      In padure nu poti lua un container dupa tine ci mai degraba niste unelte folositoare(fierastrau, topor si altele) pentru prelucrarea lemnului cum avea Dick Proenneke care a construit o cabana din busteni cu cateva unelte uzuale, singur si de sapat pamantul pt. un adapost subteran cum avea Parintele Cleopa in pustie unde a locuit.

      Tipuri de adapost pe termen lung:





      Apreciat de 1 persoană

      • cosminmatiu said, on februarie 26, 2016 at 10:29 pm

        Asta cautam eu dar nu am gasit, exact cum a avut Pr Cleopa e cel mai bine. Mult mai bine ce ai gasit tu decat ce am gasit eu.

        Trebuie sa ne pregatim din timp rucsacul cu scule, pe care sa le putem folosi sa facem adapostul.

        Vreau sa va dau niste sugestii pentru ca eu in fiecare luna vreau sa cumpar cate o scula ce va fi necesara:

        Asta voi alege eu personal, din cautarile ce le-am facut (vorbesc strict de cele lumesti, cele duhovnicesti sunt baza: Biblia, Micul ceaslov, Psaltirea, agheasma, tamaie, cruce, iconita, etc)

        – cutit: http://www.cutite-bushcraft.ro/ro/produse/detalii/596-Big_Rock_Camp_Knife_serrated

        – toporisca: http://drujbe-stihl.ro/Toporisca-Stihl

        – briceag: Victorinox Handyman (aici puteti alege ce model ce vreti, alegeti modelul si cautati unde e mai ieftin)

        – fierestrau de mana tip lant: http://www.kaki.ro/produse/fierastrau-de-mana-tip-lant.php

        – cu un fierestrau de acest tip dar de buna calitate si cu lame de schimb poti dobora copaci grosi, este foarte
        important in construirea adapostului
        http://www.dedeman.ro/ro/fierastrau-arc-600mm-lig31600.html

        – lopata : https://www.military-shop.ro/Camping/Lopeti/

        – sac durmit temperaturi scazute :http://www.attasport.eu/saci-de-dormit/sac-de-dormit-pinguin-expert-sac-de-dormit-de-iarna.html

        – manual supravietuire :https://foaienationala.files.wordpress.com/2009/08/manual-de-supravietuire1.pdf

        – lanterna varta indestructible, varta cu dinam + incarcator solar

        – bocanci, panataloni, pluovar, caciula, jeaca, manusi, sosete bumbac, etc

        – instrumente aprins focul: bricheta buna, amnar

        – cort de iarna

        – foia de cort sau folie ce va fi folosita la acoperis

        – patura

        – cana si oale rezistente pentru mancare

        – busola militara si harta pe hartie

        – pelerina ploaie

        – ac si ata

        – funie

        – saltea izopren

        – pentru a lua cu voi biblioteca de carti se poate lua un e-reader cu incarcator solar sau cu dinam si cartile in
        format pdf

        – toate datele si actele personale scanate pot fi puse pe un stick de memorie Corsair Survivor:
        http://www.compari.ro/memory-stick-c3540/corsair/survivor-stealth-32gb-usb-3-0-cmfss3-32gb-p107324817/

        Eu imi aleg de obicei o scula cu raport pret/calitate bun si dupa aceea o caut pe net dupa denumire sa o iau de la cine o vinde mai ieftin. Sculele trebuie sa fie bune pentru ca nu vei putea merge la magazin sa cumperi alta

        Lista este mai lunga, si sper ca voi reveni cu ea complecta.
        In principiu rucsacul e bine sa fie pregatit caci si de ar fi sa pleci iarna la -25 de grade in padure stii ca o sa supravietuiesti. Ajuta enorm la moral sa il stii acolo

        Pentru cei care vor incepe sa comenteze cu voia lui Dumnezeu, etc. le amintesc pilda cu cei care se rugau sa vina ploaia si numai o batranica si-a luat umbrela cu ea. SI faptul ca iti pregatesti rucsacul este o dovada mare de credinta ca ceea ce a spus Dumnezeu prin Sfintii Sai se va implini si te pregatesti. Nu e putin lucru sa rupi niste bani de la alte lucruri mai lumesti si sa investesti in ceea ce unii considera fantezie. Sa facem ce ne sta in putere si sa cerem ajutorul lui Dumnezeu

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on februarie 27, 2016 at 9:00 pm

        @ salut

        „Un învăţat a fost întrebat odată ce înseamnă să crezi, să crezi cu adevărat. Iar el a dat următoarea pildă: într-un ţinut îndepărtat era o secetă cumplită. Sufereau deopotrivă oameni şi animale, tot ce era verde se uscase, vremurile bune păreau doar o amintire. Atunci, preotul i-a chemat la biserică să se roage împreună pentru ploaie, că din atâtea inimi reunite sigur ruga s-ar fi înălţat mai vârtos spre cer. Bucuroşi, toţi oamenii s-au îndreptat spre biserică, ducând cu ei cărţi de rugăciuni, biblii, cruci şi mătănii. Dar din toţi, doar o singură făptură, o fetiţă, şi-a luat cu ea umbrela! Asta, spunea învăţatul, face diferenţa dintre rugăciune şi credinţă! Toţi veniseră să se roage, erau chiar înarmaţi cu instrumente de lumină, dar ei credeau în rugăciune, nu în rezultatul ei. .”

        De ce a fugit in Egipt, Maica Domnului cu Domnul Iisus si dreptul Iosiv de Irod, un amarat de rege ?
        Dumnezeu nu ne mantuieste fara conlucrarea noastra.
        Du-te la un examen si nu invata nimic si roaga-te la Dumnezeu sa iti spuna El lectia sa i-ai nota de trecere. Te ajuta?

        Daca tu crezi ca o sa ramai in lume si sa primesti mucenicia, bravo tie, eu unul ma pregatesc cat tine de mine dar tot in voia lui Dumnezeu ma las si ce va vrea El sa fie. E o dovada de credinta sa te pregatesti.

        Apreciază

    • nimeni said, on februarie 26, 2016 at 10:42 pm

      Uitasem de asta:

      Apreciază

  4. cosminmatiu said, on februarie 26, 2016 at 3:31 pm

    O idee buna pentru vremurile din urma chiar daca se foloseste un container sau recipient mai mic:

    Apreciază

  5. cosminmatiu said, on februarie 26, 2016 at 3:38 pm

    Apreciază

    • Radu said, on februarie 27, 2016 at 5:18 pm

      Sa-ti dea Domnul sănătate și mântuire și tot ce ai nevoie in viata!
      Am urmarit video-urile tale postate foarte utile si trebuie sa stim sa avem aceste aptitudini ca nu se stie ce timpuri mai apucam peste cativa ani…sa fim pregatiti !!!

      Codru-i frate cu românul!

      Apreciat de 1 persoană

  6. cosminmatiu said, on februarie 26, 2016 at 4:02 pm

    Foarte inteligent :

    Apreciază

    • el said, on februarie 26, 2016 at 9:12 pm

      cosminmatiu

      min 2:13 : apare o poza pe perete cu …motanul constructorului !! 🙂 🙂 🙂 ( poti sa zici ca sunt debil, ok!)

      Apreciază

      • cosminmatiu said, on februarie 26, 2016 at 10:30 pm

        Cat timp nu te atasezi de el ca de o fiinta umana nu e nici un bai. Toti trebuie sa avem mici bucurii in viata sa putem merge inainte.

        Apreciază

      • el said, on februarie 27, 2016 at 2:33 pm

        cosminmatiu

        asa este ! multumesc.

        Apreciază

  7. cosminmatiu said, on februarie 26, 2016 at 4:17 pm

    Apreciază

  8. Mary said, on februarie 26, 2016 at 4:23 pm

    Cand va aparea vaccinul anti-cancer sa nu uitam cum a fost obtinut. Cand vedem pe creme si bauturi energizante DNA, Stem Cell, sa nu uitam ce inseamna de fapt.

    http://cnsnews.com/news/article/michael-w-chapman/planned-parenthood-video-it-was-twin-intestines-are-here-eyeballs-are

    “The purpose of this is to obtain cadaver, fetal tissue for humanized mouse model for study: innate and adaptive response to viral cancer autoimmune disorders to facilitate treatment options for deadly human disorders.”

    Scopul acesteia [cumpararii de bebelusi avortati de la clinicile de planificare] este sa obtinem cadavre, tesuturi fetale pentru modelul uman de soarece de laborator: capacitati de raspundere innascute si adaptive la cancerul viral, tulburari de imunitate, sa facilitam optiunile de tratament pentru boli umane mortale.

    „The nurse then rinses the aborted baby parts in a white plastic strainer, like a pasta strainer. Then she puts the body parts in a glass tray on top of a bright white light. The “buyer” then starts to examine some of the aborted baby parts and tissue.
    Buyer: “And now this – Tram Nguyen, can you help me out here? I don’t, I think this is lung, right?”
    Tram Nguyen: “Yes, that’s correct.”
    (…)
    Buyer: “But it’s difficult to find thymus at this gestation?”
    Tram Nguyen: “Yeah.”
    Buyer: “What gestation is this?”
    Tram Nguyen: “This was an 18 week, she was about 18 weeks or so. She [the mother] was also a minor.”
    Buyer: “Oh, so this one wouldn’t be for collection?”
    Tram Nguyen: “No. She was a minor.””

    Sora medicala ridica atunci parti de bebelus avortat intr-un container de plastic ca un borcan pentru spaghete. Apoi pune bucatile de corp intr-o tava de sticla deasupra unei lumini albe puternice. „Cumparatorul” [era de fapt jurnalistul care a scris articolul] incepe sa examineze unele din partile de bebelus si tesuturi.
    Cumparatorul: ‘Si acum asta – Tram Nguyen, poti sa ma ajuti? Nu sunt sigur, asta e un plaman, da?
    Tram Nguyen ” da este corect.”
    Cumparatorul: „Este greu sa gasesti un timus la acest nivel de gestatie?
    Tram Nguyen: „Da.”
    Cumparatorul: „Ce fel de gestatie este aceasta?”
    Tram Nguyen „Acesta a fost unul de 18 saptamni, ea [in engleza bebelusul este la feminin, pentru ca sunt politically correct] avea in jur de 18 saptamani. Ea [mama] era de asemenea o minora.”
    Cumparatorul „Deci acesta n-ar putea fi colectat?”
    Tram Nguyen ” Nu. Ea [mama] era minora.”

    Deci mamele minore ar avorta fara frica ca le va fi colectat bebelusul mort de catre doctori. Nu ca n-ar avea principii nu? Ce sunt niste salbatici? Nu. Sunt oameni de stiinta.

    P.S. Oare de ce zicea David Bowie ca va fi reciclat prin moarte? Nu cred ca se referea c-o sa-l mai foloseasca demonii si dupa moarte la sedintele de spiritism …. ….

    De ce credeti ca refuzat Sora Serafima (tin minte corect numele?) care s-a restras la manastirea Petru Voda tratamentul anti-cancer de la Budapesta? Poate nu stia toate detaliile si doar Dumnezeu prin constiinta i-a spus sa refuze. Sigur se linisteste in pace cu Domnul ca iata in sursa pentru acel tratament.

    Apreciază

    • anador said, on februarie 26, 2016 at 6:58 pm

      Maica Heruvima e numele corect al acelei mucenite.

      Apreciază

      • Mary said, on martie 1, 2016 at 11:02 am

        Maica Heruvima!!!
        Nu pot edita comentariul de mai sus dar voi retine de acum inainte. M-a impresionat asa de mult povestea ei si nu am mai retinut decat imaginea ei din articol (era o fotografie de pe la inceput cred) si ce s-a intamplat.

        Apreciază

  9. lastunnegru said, on februarie 26, 2016 at 6:31 pm

    off topic

    Coaliţia pentru Familie sperie homosexualii, lesbienele şi serviciile. 2.164.156 de semnatari pentru schimbarea Constituţiei. Până acum.

    http://www.ziaristionline.ro/2016/02/25/coalitia-pentru-familie-sperie-homosexualii-lesbienele-si-serviciile-2-164-156-de-semnatari-pentru-schimbarea-constitutiei-pana-acum/

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 26, 2016 at 7:06 pm

      lastunnegru

      Atat de mult ii va speria pe papusari incat fix nimic nu vor reusi cu acest referendum.

      Apreciază

      • lastunnegru said, on februarie 26, 2016 at 7:14 pm

        Saccsiv

        Cel putin este o marturisire a romanilor impotriva homosexualitati.

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on februarie 26, 2016 at 7:20 pm

        lastunnegru

        Asta da.

        Apreciază

      • georgel said, on februarie 26, 2016 at 7:16 pm

        Numai daca vrea Dumnezeu.

        Apreciază

    • Radu said, on februarie 27, 2016 at 5:14 pm

      Da s-au mobilizat preotii la bisericile unde ma duc eu,au spus la lume despre semnaturi si chiar despre vaccinuri si card de sanatate.
      E bine e un semn e un pas inainte.

      Ceva trebuie sa iasa bun din efortul si campania asta cu mila si voia Domnului !!!

      Apreciază

      • el said, on februarie 27, 2016 at 8:28 pm

        Radu

        Slava Domnului !
        aveti grja sa aratati acestor preoti vrednici ca sunteti cu ei, sa se intareasca si ei dupa cuvantul psalmului ” bine wste sa fie fratii impreuna”,
        au si preotii CURAJOSI nevoie sa stie/sa se bucure ca poporul ii iubeste/pretuieste/asculta si tine aproape de ei si ii sprijina si asa vor putea sa ajute si ei mai departe cu mai multa putere !

        Apreciat de 1 persoană

  10. Ioana said, on februarie 27, 2016 at 11:48 pm

    Cum sa biruim mandria. Lectii de vindecare a mandriei din sfaturile Sfintilor Parinti

    Traducere din limba rusa de Adrian Tanasescu-Vlas

    „Ca să pricepi mândria, ca să o simţi, bagă de seamă cum te vei simţi atunci când cei din jurul tău fac ceva aşa cum nu-ţi place ţie, împotriva voii tale. Dacă în tine ia naştere în primul rând nu gândul de a îndrepta cu blândeţe greşeala, ci nemulţumirea şi mânia, să ştii că eşti mândru, şi încă profund mândru.
    Dacă până şi cele mai mici nereuşite te întristează şi te apasă, încât nu te mai înveseleşte nici gândul la Purtarea de grijă dumnezeiască, ce ia parte la treburile noastre, să ştii că eşti mândru, şi încă profund mândru.
    Dacă eşti fierbinte faţă de nevoile proprii şi rece faţă de nevoile celorlalţi, să ştii că eşti mândru, şi încă profund mândru.
    Dacă atunci când vezi restriştile altora, fie aceştia chiar şi vrăjmaşi ai tăi, te bucuri, iar când vezi fericirea neaşteptată a aproapelui te întristezi, să ştii că eşti mândru, şi încă profund mândru.
    Dacă te jignesc chiar şi observaţiile moderate cu privire la neajunsurile tale, iar laudele pentru calităţi pe care de fapt nu le ai îţi fac plăcere, te încântă, să ştii că eşti mândru, şi încă profund mândru.”
    Cartea de faţă reprezintă o antologie din scrierile Sfinţilor Părinţi şi ale câtorva dintre cei mai cunoscuţi duhovnici ai Rusiei moderne cu privire la cea mai importantă dintre cauzele tulburării şi neliniştii sufleteşti: mândria.

    CUM SĂ BIRUIM MÂNDRIA: CALEA CĂTRE LINIŞTEA SUFLETEASCĂ

    – Mandria e cea mai nesuferita, si e greu de biruit dupa ce te-ai invatat cu ea. Toate pacatele te intuneca, dar mandria e de la insusi Satana, ucigatoare a toata dragostea. (nota mea)

    Recomand tuturor, pentru izbavirea de aceasta patima, sa citeasca Acatistul Cuviosului Irosion de la Lainici, sa ne intareasca in aceste vremuri de ispite grozave, sa ne acopere. Sa ne rugam cu frangere a inimii lui Dumnezeu si Sfantului Irodion sa mijloceasca catre El, sa ne acopere pe noi, niste romani nevrednici, cu rugaciunile sale fierbiinti. Minunata, si nestemata de mare pret este viata duhovniceasca, intru toate smerita, a Sfantului, Cuviosului nostru Parinte, Irodion de la Lainici.

    Sfântul Irodion
    Sfântul Prea Cuviosul Părintele nostru IRODION IONESCU
    Stareţul de la Lainici († 3 mai 1900)
    S-a născut în 1821 la Bucureşti primind numele la botez de Ioan. Pe la vârsta de 20 de ani intră ca vieţuitor la Mănăstirea Cernica, atras fiind de viaţa isihastă ce se trăia aici, sub oblăduirea stareţului Calinic. În 1846 este tuns în monahism, primind numele de IRODION. Odată tuns în monahism, tânărul monah IRODION conştientizează marea vocaţie la care a fost chemat adăugând nevoinţă peste nevoinţă. Era foarte iubitor de fraţi, nu discredita pe nimeni niciodată, se ferea de orice vorbire de rău, postea foarte mult, dormea doar 3-4 ceasuri pe noapte şi făcea sute de metanii pe zi. Prin aceste nevoinţe devine foarte iubit de toata obştea, impunând mult respect şi apreciere chiar şi faţă de stareţul său.
    În septembrie 1850 stareţul său Calinic este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea unde şi-a luat cu el mai mulţi ucenici pentru a-i fi spre ajutor în refacerea episcopiei amintite ce era într-o vizibilă decădere.
    Printre ucenicii luaţi este şi monahul Irodion pe care-l va detaşa pe la sfârşitul anului 1851 la Schitul Lainici de pe Valea Jiului şi pe care-l va hirotoni în diacon şi apoi în preot în anul 1853, numindu-l ecleziarh. Iar în 1854 îl numeşte stareţ la schitul Lainici. Între 1854-1900 stareţul IRODION a păstorit 41 de ani acest schit cu mici intermitenţe. A fost cel mai longeviv stareţ al schitului Lainici din toate timpurile.
    După moartea duhovnicului său, Sfântul Calinic, episcopul, îşi ia ca duhovnic pe ucenicul său IRODION, stareţul de la Lainici. Astfel ucenicul îi devine duhovnic avei. Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfântul Calinic îl va numi „Luceafărul de la Lainici”. Simţea o mare uşurare, avea o aleasă încredere şi deosebită apreciere la adresa stareţului Irodion.
    Venea foarte des la Lainici Sfântul Calinic la povaţă şi spovadă. Se cunoaşte faptul că spre sfarşitul vieţii avea la sufletul său acea triadă de mănăstiri – Cernica, Frăsinei şi Lainici, la care ţinea foarte mult şi pe care le susţinea în rugăciunile sale.
    Cuviosul Irodion, ca toţi marii sfinţi, a avut foarte multe ispite din partea confraţilor săi, dar el, formându-se în duhul isihast cernican, le biruia cu smerenie şi cu răbdare. Cu cât înainta în virtute, cu atât i se înmulţeau ispitele, călindu-se în ele precum aurul în foc. Acesta fiind paradoxul sfinţeniei – suferinţa.
    Foarte repede îşi duce faima atât în Oltenia cât şi dincolo de Carpaţi, în Transilvania Imperiului Austo-Ungar. Devenise făcător de minuni din viaţă. Avea puterea de a alunga duhurile necurate din oameni, îi radiografia la prima vedere, spunându-le păcatele lor şi cele ale înaintaşilor lor.
    La un moment dat îi aduce îi aduce în dar, o femeie ce locuia în aceşti munţi, un vas cu lapte. Cuviosul îi refuză categoric vasul cu lapte spunându-i ca nu-l primeşte deoarece nu-i de la capra ei.
    Ba nu, părinte, de la capra mea este. L-am muls acum, este proaspăt.
    Nu, femeie, nu-l primesc pentru că nu mai este cu adevărat de la capra ta. Aseară ai dat-o diavolului şi foarte des ai acest obicei rău. De aceea pentru ca ai dat diavolului capra, laptele nu mai este al ei, ci al diavolului. Te rog iartă-mă, dar nu-l primesc!
    Vădită femeia fiind de păcat s-a întors acasă cu laptele cerându-şi iertare şi făgăduindu-i că nu va mai drăcui niciodată.
    Deci observăm cum stareţul IRODION era văzător cu duhul. Foarte multă lume se vindeca şi afla alinare de la el.
    Pe 3 mai 1900 Cuviosul Irodion se mută la Domnul. La 7 ani de la mutarea sa la Domnul, stareţul Teodosie Popescu, la insistenţele ucenicului Cuviosului Irodion – ieromonahul Iulian Draghicioiu, cere epsicopului Râmnicului blagoslovenia pentru a-l dezgropa. Aceasta fiind o foarte veche tradiţie monahală, care se păstrează mai ales în Muntele Athos până azi ca la 7 ani de la moartea monahului se dezgroapă şi i se face din nou slujba înmormântării.
    Aşa s-a petrecut şi cu trupul Cuviosului Irodion. Este dezgropat, însă cu toţii au rămas surprinşi deoarece trupul era întreg şi neputrezit. Au raportat episcopului faptul acesta, la care episcopul ar fi exclamat: „Aista mi-ai fost, Irodioane” (adica chiar aşa sfânt cu adevărat mi-ai fost, Irodioane).
    Însă, i-au făcut slujba înmormântării şi l-au pus în mormânt, deoarece Lainiciul nu avea osuar sau gropniţă, cum aveau alte mănăstiri mai mari, pentru a fi puse acolo. Cuviosul Irodion fiind în viaţă, a profeţit că la câţiva ani de la mutarea sa la Domnul Lainiciul va fi pustiit. Ceea ce s-a şi întâmplat în Primul Război Mondial. „Fiii mei, să ştiţi că puţin după ducerea mea, schitul acesta va rămâne mulţi ani pustiu. Voi, însă, îngropaţi trupul şi nu uitaţi legămintele călugăreşti ce le-aţi dat lui Hristos”
    ( Patericul românesc, pag. 472, Ioanichie Bălan).
    În acest război mondial ucenicul cuviosului Irodion, ieromonahul Iulian Drăghicioiu este luat prizonier de către armatele germane, deportat în Germania, unde a şi murit în lagăr ca martir. Fotografia părintelui Iulian ne-a fost dăruită în anul 2008 de către o strănepoată de-a dumnealui, socotind această descoperire ca o mare taină ce se vrea desluşită.
    La mormântul Părintelui Irodion se făceau minuni, se vindecau demonizaţii şi se alungau duhurile necurate. Veneau oamenii atât din Regat cât şi din Transilvania să-şi aline durerile şi suferinţele la mormântul Cuviosului Irodion, unde se şi întâmplau.
    În 1929 este numit stareţ la Lainici părintele Visarion Toia împreună cu un grup de 6 monahi de la Frăsinei. Printre monahii veniţi cu Părintele Visarion erau Calinic Cărăvan, următorul stareţ isihast 1952-1975, Părintele Nicodim Sachelarie, Gherontie Ghenoiu şi alţii.
    La mormântul Cuviosului Irodion făcându-se multe minuni, vrăjmaşul diavol sub masca evlaviei a îndemnat pe diverse persoane (probabil şi monahale) să dezgroape mormântul şi să sustragă părticele din moaştele cuviosului. De aceea părintele Visarion găsind această situaţie ingrată, a dezgropat pentru a doua oară moaştele prin anii 1930 (prima fiind în 1907). Am putea numi aceasta ca o a doua aflare a moaştelor Cuviosului Irodion. A pus moaştele într-un alt sicriu mai mic şi le-a îngropat la o adâncime de 2,5 metri. La fundul gropii de 2 metri adâncime a săpat altă gropniţă mai mică de 1,2/0,7 metri, a pus sfintele moaşte în acel sicriu mai mic, le-a îngropat, a pus pământ normal peste ele iar la adâncimea normală a unei gropi de 1,8 – 2 metri a presărat alte oseminte de la alt părinte pentru a deruta pe toţi potenţialii viitori căutători de sfinte moaşte. Toate acestea le-a făcut foarte tainic. Nu ştim dacă următorul stareţ Calinic Cărăvan a ştiut această taină. Cert este că celălalt stareţ de după părintele Calinic, părintele Caliopie 1975 – 1985 a făcut săpături ca să dezgroape sfintele moaşte prin 1985. A săpat la 2 metri adâncimea unei gropi normale, a găsit acele oase puse la derută, a astupat groapa şi a închis subiectul.
    După 1990, cei care au rămas au fost învinuiţi, acuzaţi de diferite persoane evlavioase că nu vor să dezgroape sfintele moaşte. Se ştia că s-a încercat de către Părintele Caliopie în 1983 dar nu se putea spune deoarece s-ar fi produs confuzie şi necredinţă. S-au răbdat toate acele insulte şi s-a aşteptat momentul.
    Mitropoliţii Olteniei de după 1990; Î.P.S. Nestor si Î.P.S. Teofan au dorit să canonizeze pe Cuviosul Irodion cercetându-i viaţa plină de sfinţenie, însă probabil nu se împlinise numărul de rugăciuni.
    Noul mitropolit al Olteniei Î.P.S. Irineu având evlavie specială la Sfântul Calinic şi implicit la duhovnicul său Cuviosul Irodion a purces la demararea procesului de canonizare (cercetare istorică şi dezgroparea mormântului).
    În ajunul Sfântului Calinic, pe 10 aprilie 2009, cu post de câteva zile şi cu rugaciune asiduă, însuşi mitropolitul Irineu împreună cu obştea mănăstirii au participat la dezgropare. Ajungând la 2 metri adâncime s-a dat de acele oseminte străine.
    A fost un examen foarte greu, îi cuprinsese pe toţi deznădejdea că nu s-a găsit ceea ce se căuta. Î.P.S. Mitropolit a poruncit să se sape în continuarea mormântului, cu toate că era iarbă, însă spre surprinderea tuturor s-a dat de un schelet întreg. Iniţial s-a crezut că acesta este dar deznădejde. Era alt vieţuitor, aşa cum scria pe cărămida de sub cap: „Mitrofan schimonahul 1864”.
    Î.P.S. Mitropolit Irineu a poruncit să se sape în partea opusă la celălalt capăt al mormântului. La 2 metri adâncime s-a dat de alte oseminte mai vechi la care se pare că se mai umblase.
    Deznădejde şi dezamăgire i-a cuprins pe toţi. Deja se săpaseră 3 morminte la rând unul în capul celuilalt. Se făcuseră o groapă imensă de 6 metri lungime, 2 metri adâncime şi 1,5 metri lăţime. Toţi se rugau cum puteau şi cum ştiau. Se pare că se năruia orice speranţă. La fundul gropii centrale era pământul mai moale, s-a început evacuarea lui şi spre surprindere, se întrezărea conturul unei alte gropi mai mici. Au inceput să apară semne. S-a găsit la 2,1 metri adâncime un toc de bocanc după care au început să apară cuie ce erau aproape descompuse de rugină.
    Primul impact vizual pozitiv a fost în momentul când a apărut prima parte din sfintele moaşte. Aveau o culoare maronie-portocalie. În al doilea rând erau nefireşti de uşoare, ca un pai, ca o hârtie. Iar în al treilea rând au început să emane un miros plăcut.
    În cele din urmă s-a găsit şi cărămida cuviosului Irodion ce i-a fost pusă sub cap.
    Astfel s-a descoperit marea comoară ascunsă intenţionat a doua oară prin anii 1930 la 2,5 metri adâncime. S-a descoperit în parte marea taină a Luceafărului de la Lainici. După 109 ani Sfântul Irodion se lasă a fi descoperit pentru a treia oară. O putem numi a treia aflare a moaştelor Sfântului Irodion de pe data de 10 aprilie 2009. De data aceasta au fost puse într-o raclă la închinare în biserică spre folosul duhovnicesc al tuturor doritorilor şi al cinstitorilor sfinţilor din ceruri.
    Sfântul Calinic l-a numit pe cuviosul Irodion “Luceafărul de la Lainici” deoarece cu adevărat a fost un mare luceafăr, un mare luminător şi rugător. Sfântul Irodion este ultima verigă a lanţului neo isihast românesc din sec. XIX.
    Neo isihasmul românesc începe la sfârşitul secolului al XVIII-lea prin Vasile de la Poiana Mărului, Sfântul Paisie Velicikovschi Stareţul de la Neamţ, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Calinic de la Cernica şi continuă cu Sfântul Cuvios Irodion, Stareţul de la Lainici.
    Îi multumim Sfântului Prea Cuviosului Părintelui nostru Irodion pentru că a acceptat a fi dezgropat de nevredniciile noastre şi-l rugăm fierbinte să mijlocească şi pentru noi înaintea Prea Sfintei Treimi. Amin!

    Website-ul Sfântului Schit Locurele
    Schit al Mănăstirii Lainici, este amplasat în poiana Locurele situată pe muntele Gropul din masivul Vâlcan.
    Calendar creştin ortodox

    27 S Cuviosii Marturisitori Procopie si Talaleu

    © 2015 Mănăstirea Lainici.

    Apreciază

  11. […] P.S. LONGHIN impotriva MARELUI SINOD: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce… […]

    Apreciază

  12. […] P.S. LONGHIN impotriva MARELUI SINOD: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce… […]

    Apreciază

  13. […] P.S. LONGHIN impotriva MARELUI SINOD: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce… […]

    Apreciază

  14. […] P.S. LONGHIN impotriva MARELUI SINOD: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce… […]

    Apreciază

  15. […] P.S. LONGHIN impotriva MARELUI SINOD: „Nu recunoaștem acest sobor al fărădelegii, care va aduce… […]

    Apreciază

  16. […] 4. Scrisoare adresată Patriarhului Kiril, de către viețuitorii Mănăstirii „Înălțarea Domnului… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.