SACCSIV – blog ortodox

PELERINAJ super mega tare BASILICA TRAVEL: Fatima – locul celor trei păstori cărora li s-a aratat Maica Domnului / Lourdes / Grota Neprihănitei Zămisliri etc. Nu-l ratati si nu va mai luati dupa anti ecumenistii ticalositi

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 11, 2016

Ca sa fie pace si iubire, Patriarhia ne invita intr-un pelerinaj prin locurile “sfinte” ale “bisericii surori”.

Iata ce putem citi la NOU!!! PELERINAJ IN SPANIA – PORTUGALIA – FRANTA / 2016 de pe Basilica Travel:

Ziua 1: Intalnirea in aeroportul international Henri Coanda (Otopeni), sala de asteptare, plecari internationale la ora 06.30. Decolare din Bucuresti la ora 08.30, cursa TAROM, sosire in Barcelona la ora 10.40. Deplasare catre Manastirea Montserrat care adaposteste Sfântul protector al Cataloniei si La Morenetta, Madona Neagră.  Cazare si cina la hotel in Barcelona.

Ziua 2: Mic dejun. Deplasare catre capitala Spaniei – Madrid. Tur de oras panoramic cu city bus local si ghid local: Plaza de la Villa, Plaza Mayor, Plaza de la Paja, Puerta del Sol, Puerta Toledo, Basilica Sf. Martin, Biserica Sf. Stefan, Palatul Regal, Catedrala Almudena, care a fost construita in mai mult de 100 de ani si sfintita de Papa Ioan Paul al II-lea in 1993, catedrala este sediul episcopal al regiunii Madrid. Cazare si cina la hotel in Madrid.

Ziua 3: Mic dejun. Deplasare catre capitala Portugaliei – Lisabona, Tur de oras panoramic cu city bus local si ghid local: Catedrala(casa natala) Sf. Anton, Manastirea Los Jeronimos cu Biserica Sf. Martin, manastirea este patrimoniuUNESCO, aici se afla mormatul lui Vasco da GamaTurnul BelemMonumentul Descoperirilor. Cazare si cina la hotel in Lisabona.

Ziua 4: Mic dejun. Deplasare catre Fatima: Basilica, Monumentul Inimii Neprihănite a Mariei si Inima Sacra a lui Iisus, micul sat „Aljustrel Luar” locul celor trei păstori cărora li s-a aratat  Maica Domnului. Cazare si cina la hotel in Santiago de Compostela.

Ziua 5: Mic dejun.  Santiago de Compostela – Catedrala (mormantul Sf. Ap. Iacob cel Mare) Tur de oras pietonal cu ghid local: Turnul cu Ceas, Piața Argintarilor, Plaza de la Quintana,Plaza  Azabacheria. Vom avea timp pentru a explora orașul vechi. La ora 19.30 putem participa la celebra  slujba „Liturghia pelegrinului”. Cazare si cina la hotel in Santiago de Compostela .

Ziua 6: Mic dejun. Deplasare catre Burgos. Tur de oras panoramic cu city bus local:Catedrala din Burgos este o opera de arhitectura gotica si patrimoniu UNESCO. Aici este ingropat eroul national spaniol El Cid. Arhitectura civilă a orașului are exemple frumoase în Casa Miranda si Casa de Angulo. Cea mai remarcabila arhitectura este inCasa del Cordon, locul unde regii catolici l-au primit pe Cristofor Columb, după a doua vizita sa în America. Cazare si cina la hotel in Burgos.

Ziua 7: Mic dejun. Deplasare catre Franta – Lourdes, important loc de pelerinaj:Grota Revelatiilor, Grota și Bazilica Neprihănitei Zămisliri. Cazare si cina la hotel in Lourdes.  .
Ziua 8: Mic dejun. Deplasare catre MarsiliaCatedrala Notre Dame de la Garde, este o catedrala de impunatoare in Marsilia. Manastirea Sf.Victor intemeiata de Sf. Ioan Casian din Dobrogea.  Cazare si cina la hotel in Marsilia.

Ziua 9: Mic dejun. Deplasare catre Le Vilar, inchinare in Manastirea ortodoxa Adormirea Maicii Domnului. Cazare si cina la hotel in Barcelona.

Ziua 10: Mic dejun. Barcelona – tur de oras panoramic cu city bus local si ghid local cu scurta oprire la Biserica Sagrada Familia (exterior). Vom continua cu Cartierul Gotic si plimbare pe Ramblas. Dupa-amiaza timp liber in  celebra piață Boqueria și zona portuară. În Barcelona există mai multe puncte de interes declarat World Heritage Site de către UNESCO: Parcul Guell, Palau Guell, Casa Mila, Casa Vicens, fațada Nașterii și cripta Sagrada Familia, Casa Batlló, Palau de la Musica. Cazare si cina la hotel in Barcelona.

Ziua 11: Mic dejun. Deplasare la ora 08.30 catre aeroport pentru formalitatile vamale, decolare ora 11.30 cursa TAROM, sosire in Bucuresti la ora 15.35.

TARIF :

1795 euro/persoana

Comentariu saccsiv:

   Despre aparitiile mariane:

Despre INSELARILE DRACESTI de la MEDJUGORJE, FATIMA, LOURDES

„Zamislirea Neprihanita” adica „Immaculata conceptio” a Maicii Domnului a fost proclamata ca dogma de credinta de catre papa Pius al IX, în anul 1854, prin scrisoarea enciclica „Ineffabilis Deus”:

9 decembrie: Pomenirea zamislirii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu de catre Sfanta Ana. Inca una din diferentele dintre ortodocsi si catolici (ce cred in IMACULATA CONCEPTIE)

 

61 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. bogdan said, on februarie 11, 2016 at 3:43 pm

    Apreciază

    • ortprot said, on februarie 11, 2016 at 8:20 pm

      Nu inteleg de ce reprezentantul Patriarhiei neaga. Chiar se strang semnaturi in parohii, de 2 saptamani.

      Apreciază

      • valentindortodox said, on februarie 11, 2016 at 11:06 pm

        nu vă bateți capul cu logica lor că ăia de la patriarhie sunt majoritatea numai nebuni eretici trădători de neam și de Dumnezeu

        Apreciază

    • el said, on februarie 11, 2016 at 11:41 pm

      bogdan

      cine e PSIHOPATUL acesta?

      sarmanul indracit, tocmai pe asta l-au ales de la patrirahie ca purtator de cuvant…. cand el e doar un biet bolav psihic al carui loc ar fi la Sf Masluri si la exorcisme…..

      a cazut APOSTATA Patriarhie romana atat de jos incat a ajuns sa fie reprezentata de indraciti ca psihopatul asta care nu mai are mult si va sfarsi la balamuc …..jalnic !
      acest om este MORT, o MASCA , infricosator

      Apreciază

    • Anda said, on februarie 12, 2016 at 10:50 am

      Domnul asta seamana izbitor de mult cu unul de la inchizitie, nicidecum cu vre-un reprezentant al Bisericii noastre.E rece si impasibil ca o statuie. Oare din figura asta de gheata poate sa iasa vre-o rugaciune ? Imi da fiori reci pe sira spinarii….brrrrr!!!!!!

      Apreciază

      • aha said, on februarie 13, 2016 at 12:23 am

        face si jogging baiatul…asa pe inserat…cam cum fac trupetii americani. oare la ce ar avea nevoie??? probabil sa isi mai aeriseasca putinel mintea incinsa!

        Apreciază

      • el said, on februarie 13, 2016 at 8:20 pm

        aha

        e CUMLIT INDRACIT nenorocitul asta ! are o LEGIUNEin el ! de aia a si fost „promovat” de SLUGA INDRACITILOR dantz ce cu copita despicata din deal, zis si ciobotea ( nume NU intamplator ci din prestiinta lui DUmnezeu de la cioboata, ca sa nu i se vada copita DESPICATA ca la diavol!)

        Apreciază

  2. intelepciuneasfintilor said, on februarie 11, 2016 at 4:04 pm

    Ce e interesant e ca pe site-ul lor ni se vorbeste despre crestinism, dar si baptistii si evanghelistii si luteranii si protestantii se dau drept „crestini”:

    http://www.basilicatravel.ro/despre-noi.html
    „Valorile pe care le impartasim tuturor sunt valorile noastre crestine, dar mai ales idealul suprem al vieti noastre: mantuirea. Cultivam unitatea si solidaritatea umana si insistam asupra valorii educationale a pelerinajului.”

    Cumva au spus bine, valorile lor crestine.

    Pacat.
    Macar sa afle doritorii de pelerinaje ca ceea ce s-a intamplat la Fatima si la Lourdes nu e de la Dumnezeu ci de la vrajmasul iar astfel in cunostinta de cauza sa aleaga daca se duc sau nu intr-un astfel de „pelerinaj”.

    Le voi scrie un e-mail sa aflu explicatia lor.

    Apreciază

  3. Mihail said, on februarie 11, 2016 at 4:15 pm

    Să sperăm că pelerinii ortodocși nu vor da buzna în acest pelerinaj șerpesc.

    Apreciază

    • nikodim said, on februarie 11, 2016 at 6:29 pm

      Speri degeaba! Treaba este deja faptuita. Se vor gasi destui chiar pentru inceput pentru ca altfel servicul de marketing n-ar fi avansat organizarea „pelerinajului”. Si dupa aceea, in scurt timp, se vor scurge mase intregi catre locurile „sfinte cvilizate”. Cum sa nu dea „lumea buna” buzna pe un asemenea „drum frumos pavat”? Nici nu vreau sa-mi imaginez ce urmeaza sa pateasca „intransigentii zeloti” si „antiecumenistii”…
      Si mai zic unii, inclusiv pe aici, ca „ortodocsii nostrii” nu vor accepta nicidecum stabilirea unei date fixe de sarbatorire a Pastilor? Chiar asa??

      P.S. Insa pentru unii „minunatiile” se intampla concret. De exemplu astazi mi-a vizitat biroul noul meu sef…in varsta de 25 de ani, „proptit” in post pe „merite deosebite” si datorita „experientei profesionale indelungate” acumulate in nicio zi de munca pana acum. Dar asta n-ar fi ceva extraordinar in lumea „valorilor” noastre. A vazut omul doua Icoane asezate deasupra mesei mele de lucru si l-a apucat o criza civilizationala euro-atlantica verbal-convulsiva de genul : „crestinismul e o mizerie si o mega-escrocherie prin care popii profita la maximum de incultura celor multi si prosti care isi fac imagini false despre cum ca ar exista vreun dumnezeu”… probabil implicit cei numiti „prosti”, din perspectiva sa, nefiind nici apti profesional… Oricum, viitorul meu se anunta cu „veselie” la cote maxime…
      Doamne ajuta!

      Apreciat de 3 persoane

      • intelepciuneasfintilor said, on februarie 11, 2016 at 10:53 pm

        Să te ajute Bunul Dumnezeu! Cu un așa șef, Doamne miluiește!

        Apreciază

      • Aurora said, on februarie 11, 2016 at 11:26 pm

        Nikodim, sper ca starpitura de ”sef” nu te-a intimidat si ai dat icoanele jos. Lasa-l sa urle ca un lup si tu fa-te ca nu intelegi. In final te va lasa in pace. In timpul asta fa rugaciunea inimii.

        Apreciat de 1 persoană

      • marinela said, on februarie 11, 2016 at 11:42 pm

        Nikodim
        Succes cu noul sef,dar vei avea de tras cu un asemenea specimen ,cunoastem soiul f bine.Doamne ajuta si rabdare multa!

        Apreciază

      • nikodim said, on februarie 12, 2016 at 7:24 am

        Icoanele raman unde sunt! De dat jos, se vor da doar de catre mana cui o indrazni sa o ridice pentru treaba asta si in situatia cand nu voi mai fi pe locul acela si nu voi putea riposta impotriva acelei maini. Ele pica doar dupa ce pic eu. In rest, cum va fi voia Domnului, asa sa fie!
        Problema este ca se inmultesc rapid printre noi nefericitii rataciti care se ridica cu vorba si cu fapta impotriva Sa.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ionut said, on februarie 12, 2016 at 9:31 am

        Cand am citit aceste randuri mi-a venit in minte un sfat :”Pleaca de-acolo si cauta-ti de lucru in alta parte!”. Dar, gandindu-ma mai bine, mi-am dat seama ca Dumnezeu are puterea sa imblanzeasca si fiarele turbate.
        Deci, pana la urma, am un singur sfat: fie ca pleci sau nu, parerea mea e ca trebuie sa ramai calm si senin, sa nu te tulburi. „Cainii latra, ursul merge…”
        As fi curios sa aflu ce ar raspunde la intrebarea : „Tu ai suflet?” . La aceasta intrebare, sunt posibile trei raspunsuri:
        – Da, ceea ce inseamna ca de fapt recunoaste existenta lui Dumnezeu;
        – Nu, ceea ce inseamna ca se considera doar o bucata de carne sortita putrezirii;
        – Nu stiu, ceea ce inseamna ca nu se cunoste pe sine insusi, deci cu atat mai putin poate cunoaste existenta lui Dumnezeu.

        Apreciază

      • ioannis said, on februarie 12, 2016 at 10:51 am

        Nikodime, dar asta nu e caz clar de discriminare si defaimare a unui cult, si nu a oricarui cult ci al celui majoritar? Ar trebui filmat si deferit justitiei, sau daca nu e prea crestinesc a face asta, măcar să-l facem public, sa-l cunoască toată țara.
        Toti marii nostri inaintasi au fost ortodocsi si au luptat pentru pastrarea ortodoxiei. Sa inteleg ca toti au fost niste imbecili iar acel directoras luminat? Ce se va alege de aceasta tara?
        Oricum fratilor, de un lucru va asigur, caderea noastra nu va fi nici din cauza ungurilor, nici a imigrantilor musulmani, nici a rusilor si nici a masoneriei, ci doar din cauza noastra căci suntem campioni mondiali la avorturi si nici nu ne pocăim, am devenit mai răi ca pagânii.

        Apreciază

      • ultimul mohican said, on februarie 12, 2016 at 10:55 am

        @nikodim:
        Stai linistit! Nu mor caii cand vor cainii! Doamne ajuta!

        Apreciază

      • cca70 said, on februarie 12, 2016 at 8:51 pm

        bucura-te , caci esti prigonit pentru dreapta credinta, rezista …si Dumnezeu te va miluii si te vei numara printre cei alesi

        daca vreodata se puna problema sa te convinga sa iei icoanele , sa le spui ca si tu pleci odata cu ele, si daca e necesar demisioneaza..nu ai de ce sa stai intr-un cuib de draci
        cu siguranta pentru jertfa ta, Dumnezeu iti va darui un loc de munca mai bun

        Apreciază

    • valentindortodox said, on februarie 12, 2016 at 12:20 pm

      aș vrea și eu să fie la fel , dar e mare puterea de înșelare a acestor vrăjmași, eu am văzut că își fac din timp vadul – merg întâi gratuit cu autocarul prin bucurești, cu ocazii gen ziua unirii pe 24 ian. acu 2 ani era să merg și eu cu ei că era în bucurești și am văzut că-i gratuit… am văzut unul din autocarele care s-au plimbat…. că erau liste la biserici înainte de eveniment (nu mai știu dacă a fost pe 24 ian. 2014 dar a fost ceva la începutul lui 2014 prin perioada dinainte de paști, calendaristic vorbind …) și mi-a zis o femeie la biserică – mamă dacă vreți să mergeți o zi cu mașina prin bucurești pe la biserici și mânăstiri că organizează patriarhia … iar eu era să mă înscriu dar m-a luat cineva de acolo fără să știe el dar era oarecum un om circumspect care mi-a zis totuși că știe el de hoțiile popilor ăștia … care nu știa cum să le spună pe nume – apostați, dar mi-a zis totuși în final că e și de credință legat pericolul … iar atunci am realizat că era să merg cu ecumeniștii pe la locurile lor de îndoctrinare eretică

      Apreciază

  4. cca70 said, on februarie 11, 2016 at 6:14 pm

    off topic

    Saccsiv, ce se mai aude cu televiziunea?? i-ai dat drumul? unde se poate receptiona?

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 11, 2016 at 6:19 pm

      cca70

      Inca nu. Ne pregatim inca. Voi anunta cu o zi inainte.

      Apreciază

    • valentindortodox said, on februarie 11, 2016 at 9:56 pm

      ne trebuie un sfânt ca Părintele Iustin să spună cuvântul lui cu lumină și să dea și binecuvântare pentru inițiativa cu televiziunea – am auzit că părintelui Savatie Baștovoi i-a zis că toată binecuvântarea pentru ceva de genul Ostrov – voia să facă un film. Poate să ne dea un părinte ca părintele Savatie binecuvântare pentru că la noi s-au cam dat toți după patriarhia căzută în erezia ecumenismului (valentindortodox)

      Apreciază

      • Mirela said, on februarie 12, 2016 at 10:37 pm

        Pr. Savatie s-ar putea să fie prea ocupat cu rucodelia şi cu administrarea banilor obţinuţi din vânzări. Creaţia artistică te cam acaparează, iar părintele, devenit brand, se pare că e inspirat în alte direcţii. Vezi:
        http://rucodelie.ro/product-category/femeiesti/
        Ce zici, o fi persoana potrivită în scopul recomandat de tine?

        Apreciat de 1 persoană

      • valentindortodox said, on februarie 13, 2016 at 11:57 am

        mulțumesc, e plecat cu „cele femeiești” și savatie(sorcova , savatie, nu sunt departe , tot cu s)
        Doamne ai milă de el

        Apreciază

  5. marinela said, on februarie 11, 2016 at 6:22 pm

    Ba bine ca nu ,veti vedea ca sint amatori de pelerinaje si-n aceste locuri „sfinte”,ca sint multi care n-au nici un discernamint duhovnicesc si se duc asa ca oile capii unde-i mina aghiuta,fara sa stie ce-i cu ei,vai de mintuirea lor!

    Apreciază

  6. Felix Stancu said, on februarie 11, 2016 at 7:22 pm

    Mihai Urzică: Biserica şi viermii cei neadormiţi, Editura Anastasia, Bucureşti, 1998:.

    Apariţii spectaculoase atribuite Maicii Domnului, de pe urma cărora au apărut grave rătăciri, s-au petrecut, în repetate rânduri, în special în Occidentul catolic, afectând în cea mai mare măsură acea confesiune. Asemenea pretinse teofanii au fost însoţite uneori şi de vindecări neobişnuite precum şi de alte semne cu aparenţe suprafireşti, pentru a câştiga astfel nu numai încrederea lumii, dar mai ales a autorităţii eclesiastice. Pe locurile acelor arătări s-au ridicat biserici si aşezăminte religioase, devenind centre de mare faimă şi pelerinaj, cunoscute în toată lumea.
    Mulţi credincioşi, în curăţenia inimii lor, dau crezare acestor apariţii dubioase, considerându-le, cu toată evlavia, ca fiind adevărate revelaţii, iar aceasta cu atât mai mult cu cât, pentru unii dintre ei, s-au produs şi vindecări senzaţionale. Ca urmare a diferitelor apariţii cu aspect miraculoase, însuşite de Romano-Catolicism, s-au răspândit, în decursul timpului, devoţiuni păgubitoare şi dogme greşite care s-au menţinut până în ziua de azi, aducând tot felul de rătăciri credincioşilor. Aşa este, de pildă, credinţa deşartă legată de gajul mântuirii sau de privilegiul sabatin, oficializat prin decretul din 20 ianuarie 1613 de către papa Paul al V-lea prin Sacra Congregaţie a Sfintei Inchiziţii, pe baza dubioasei vedenii a Maicii Domnului, pe care a avut-o conducătorul Ordinului Carmel, Simon Stock, trecut apoi în rândul sfinţilor catolici.
    Documentele arată că Prea Fericita Fecioară i s-a arătat carmelitului Simon însoţită de o mulţime de îngeri şi, ţinând în mână scapulariul ordinului (un mic pieptăraş care acoperă umerii), i-a spus abatelui: Iată privilegiul pe care ţi-l dau ţie şi tuturor fraţilor şi surorilor carmeliţi. Oricine va muri purtând acest veşmânt nu va fi în suferinţa focului veşnic, adică va fi mântuit.
    Această făgăduinţă a fost ulterior prezentată sub denumirea de privilegiul sabatin, prin decretul papei Paul al V-lea, care hotăra: Se permite preoţilor carmeliţi să predice că Prea Fericita Fecioară Maria va ajuta sufletele confraţilor şi surorilor (din arhiepiscopia Notre Dame du Mont Carmel) decedaţi în credinţă, care în timpul vieţii lor au purtat veşmântul său, printr-o protecţie specială ce le va acorda-o după moartea lor, cu deosebire dacă au murit sâmbăta (privilegiul sabatin).
    Gajul mântuirii sau al privilegiului sabatin, făgăduit Sfântului Simon pentru devoţiunea purtării scapulariului, a fost reamintit şi prin apariţia din 1857, de la Lourdes.
    Estelle Faguette, vizionara de la Pellevoisin, a întărit, prin mesajul pe care l-a primit în 1876, pe o aceeaşi cale, de la pretinsa vedenie a Maicii Domnului, devoţiunea legată de scapulariu. Mesajul era: Iată darurile pe care le voi revărsa asupra acelora care îl vor purta cu încredere şi care vor ajuta la răspândirea acestui veşmânt: înţelepciune, pietate, convertire, voinţă. În vârstă de 33 de ani, Estelle era bolnavă de presupusă peritonită tuberculoasă şi, în această stare, a avut vedenia Maicii Domnului, care i-a făgăduit vindecarea deplină; lucru care s-a şi întâmplat după cinci zile, pentru a dovedi originea sfântă a arătărilor.
    Obiectivul principal urmărit de apariţia respectivă a fost întărirea devoţiunii scapulariului şi a sfintei inimi carnale a lui Iisus, imagine reprodusă pe unul din colţurile acelei mici bucăţi de stofa albă a veşmântului pe care îl purta apariţia. Nimic nu-mi va fi mai plăcut, s-a pronunţat vedenia, decât să văd acest veşmânt pe fiecare din copiii mei. Te-am ales pe tine să publici slava mea şi să răspândeşti această devoţiune. Apoi a adăugat: Vei merge la preot şi-i vei spune să te ajute cu toată puterea lui.
    Este de remarcat că, în timpul primelor cinci apariţii (în total au fost cinsprăzece), Estelle a avut, concomitent cu vedenia Fecioarei, şi pe cea a diavolului, care o înfricoşa; închipuita arătare a Maicii Domnului o apăra şi îl mustra pe Cel Rău, spunându-i să se depărteze de patul bolnavei. Printre înşelăciunile cu care Satana încearcă să deruteze pe credincioşi, pentru a le câştiga încrederea şi a le infiltra credinţa vătămătoare şi superstiţioasă, pot figura uneori şi asemenea dedublări.
    Este uşor de presupus că, datorită înşelăciunii atât de meşteşugite, Estelle nu a avut nici o îndoială că Maica Domnului i s-a arătat cu adevărat şi a izbăvit-o de înfricoşările diavolului; ca urmare, cele spuse şi cerute de vedenia Sfintei Fecioare nu puteau fi decât comandamente sacrosancte. La rândul său, papa Leon al XIII-lea, care şi-a manifestat fără rezerve încrederea faţă de apariţiile Maicii Domnului de la Pellevoisin, a acordat, în anul 1892, o indulgenţă plenară pen¬tru pelerinajul la locul arătării, care a avut loc la 9 septembrie în acelaşi an.
    Pentru a atenua gravitatea superstiţiei – deja înrădăcinată în lumea catolică – referitoare la purtarea scapulariului, aşa după cum se vestise încă din 1613, papa Pius al Xl-lea a făcut cunoscut prin scrisoarea sa Petis in quidem, din 18 martie 1922, că Fecioara iubeşte într-adevăr pe cei care o iubesc, dar nimeni nu poate spera că Preacurata îl va sprijini în ceasul morţii, dacă în timpul vieţii nu a meritat această graţie, fie prin îndepărtarea de păcat, fie prin practicarea Cultului Maicii Domnului. Însă această revenire făcută de papa Pius al Xl-lea asupra textului original al mesajului ceresc nu a putut şterge rătăcirea propagată timp de trei secole de vizionara de la Pellevoisin şi nici nu s-a putut schimba originea tenebroasă a mesajului care trezea duhul mândriei în sufletele tuturor acelor credincioşi.
    O altă gravă superstiţie bazată, pe o credinţă talismanică s-a răspândit şi s-a statornicit în Catolicism prin Catherine Laboure, sanctificată în 1947. în anii 1830-1831, în urma a cinci apariţii a Sfintei Fecioare, Catherine a primit solia să introducă în lume medalia cu monograma Mariei (M), încadrată de douăsprezece stele şi având reprezentate două inimi alăturate: una a lui Iisus, înconjurată cu o cunună de spini, şi alta a Fecioarei – co-mântuitoarea – străpunsă de o sabie.
    Medalia miraculoasă, după cum a fost denumită, poartă şi o invocare: O, Marie, concepută fără de păcat, roagă-te pentru noi, cei care recurgem la tine! Prin această rugăciune, condiţionată de o credinţă eretică, s-a propagat şi s-a admis de către Catolicism dogma rătăcită a imaculatei concepţiuni, iar prin medalia respectivă s-a întărit şi cultul sfintei inimi a lui Iisus şi a inimii Mariei, o altă devoţiune cu totul străină de Sfânta Tradiţie şi de sensul adevărat al spiritualităţii creştine.
    Din relatarea vizionarei Catherine Laboure reiese că Maica Domnului a asigurat-o că toate persoanele care vor purta la gâtul lor, cu devotament, această medalie şi care vor face această scurtă rugăciune, vor primi mari daruri. Numai că orice rugăciune care, prin conţinutul ei, cuprinde o rătăcire de credinţă, cum este şi cea a imaculatei concepţiuni, strecurată cu subtilitate de tatăl minciunii în acea invocare, atrage după sine şi prezenţa demonului, inspiratorul acelei rătăciri.
    Superstiţia înscăunată prin medalia cu monograma Mariei aminteşte şi de superstiţia transmisă, pe aceeaşi cale ocultă, vizionarei de la Vladimireşti. Acesteia, pretinsa vedenie a Maicii Domnului i-a spus: Niciodată să nu ieşi din mănăstire până nu te vei ruga în faţa icoanei mele, iar când vei vedea litera „M” să ştii că este semn de plecare; altfel să nu ieşi; şi tot aşa şi pentru celelalte surori, acelaşi semn. În acest fel, diavolul a adus în subordonarea lui întreaga obşte a acelei mănăstiri, care nu mai acţiona decât sub această ascultare ocultă.
    Din îndemnul Vicleanului, prin care credincioşii catolici au fost încurajaţi să poarte la gât medalia miraculoasă, încredinţaţi că vor primi prin aceasta mari harisme, s-a ajuns la falsa evlavie, ca în numeroasele cazuri în care acest semn talismanic a fost preferat sau a înlocuit Sfânta Cruce.
    Prin bula Miserentissimus Redemptor, papa Pius al XI-lea a prezentat creştinilor devoţiunea către sfânta inimă, ca o dovadă de cucernicie către inima carnală a lui Iisus, simbol al dragostei Lui jignite (prin păcatele oamenilor) şi care pretinde o devoţiune reparatorie.
    În linia aceloraşi apariţii dubioase care duc la credinţe rătăcite şi care stabilesc, prin invizibile fire, o legătura cu demonul, a fost cazul petrecut la Lourdes, în anul 1858. Fetiţa Bernadette a avut în total optsprezece viziuni. în ziua de Buna Vestire 1858, vedenia Fecioarei Maria a întâmpinat-o cu cuvintele: Eu sunt imaculata concepţiune. Această repetată şi accentuată mărturisire, prin care s-a confirmat încă o dată, pe aceeaşi cale, aparent miraculoasă, noua dogmă promulgată de Romano-Catolicism, a contribuit şi mai mult la răspândirea şi înrădăcinarea rătăcirii respective în sufletele credincioşilor catolici. La vedenii s-a adăugat şi faptul că la locul respectiv s-au petrecut multe vindecări neobişnuite, în special de paralizii, care i-au impresionat pe pelerinii.
    O altă apariţie a Maicii Domnului a fost semnalată în 1917, la Fatima, în Spania; acea vedenie cerea să se instituie în toată lumea devoţiunea către inima imaculată a Fecioarei. Celor ce vor să priBiserica şi viermii cei neadormiţi,Editura Anastasia, Bucureşti, 1998. mească acest cult le făgăduiesc mântuirea, iar aceste suflete vor fi iubite de Dumnezeu, ca nişte flori cu care va împodobi Tronul Său.
    Ca şi în celelalte rătăciri pomenite, şi în făgăduinţele apariţiilor de la Fatima se ascunde, subtil, duhul trufiei. Neînţelegând acest lucru, Romano-Catolicismul a introdus erezia imaculatei concepţiuni (lansată şi răspândită de diavol) chiar şi în exorcismele contra Satanei: Puternica Maică a Domnului, Fecioara Maria a imaculatei concepţiuni, îţi porunceşte ţie, diavole.
    În cultul Bisericii Ortodoxe, Dumnezeu Tatăl este invocat pentru a-l certa pe diavol, ca să iasă din făpturile Lui, prin moliftele Sfântului Vasile. În Romano-Catolicism este invocată Maica Domnului ca să-l alunge pe diavol, iar exorcismele care se fac – cuprinzând erezia „Imaculatei Concepţiuni”, condamnabilă faţă de dreapta credinţă – zădărnicesc lucrarea de izbăvire.
    Cultul Sfintei Inimi a lui Iisus, susţinut şi propagat prin vedeniile avute de Catherine Laboure în 1831, îşi are originea într-un alt caz de presupusă teofanie, petrecut în Franţa anului 1674, la Paray-le-Monial, cu Marguerite Marie, canonizată ulterior ca sfântă. Această vizionară a avut apariţia materializată a Mântuitorului: El i-a încredinţat misiunea de a face cunoscut oamenilor să i se cinstească inima, înfăţişând-o pe pieptul său printr-o inimă carnală a cărei icoană să fie expusă chiar pe partea inimii… Şi oriunde va fi expusă această imagine pentru a fi venerată, El va răspândi daruri şi binecuvântări. Ispita subtilă strecurată prin această cerinţă a rămas neobservată şi, ca urmare, Romano-Catolicismul şi-a însuşit fără rezerve cultul Sfintei Inimi, ca pe o nouă devoţiune. Astfel, în anul 1854, sub pontificatul lui Pius al II-lea, s-a proclamat, pe baza apariţiilor pe care le-a avut Catherine Laboure, această dogmă rătăcită a imaculatei concepţiuni, condamnată de Biserica Ortodoxă ca şi de marii înaintaşi ai teologiei catolice. Sub acelaşi pontificat, în anul 1870, s-a decretat şi greşita dogmă a infailibilităţii papale.
    Neprihănita zămislire sau imaculata concepţiune a reprezentat o părere veche, reactualizată în Apus încă din secolul al VIII-lea, prin care s-a susţinut că Fecioara Maria s-a născut fără păcatul strămoşesc. Această învăţătura contrazice dogma consacrată a transmiterii, fără excepţie, a păcatului protopărinţilor întregului neam omenesc. Susţinerea punctului de vedere al imaculatei concepţiuni nu-şi găseşte nici o recunoaştere, nici în Sfânta Scriptură şi nici în Sfânta Tradiţie. Dimpotrivă, textele Scripturii precizează categoric că toţi oamenii moştenesc păcatul strămoşesc, afară numai de Fiul lui Dumnezeu, care s-a născut din Tatăl, fără mamă, şi din mamă, fără tată. Imaculata concepţiune a fost respinsă şi de cei mai reputaţi scolastici ca Toma d’Aquino şi Bernard. Nici unul din Sfinţii Părinţi nu a apărat această susţinere, iar fericitul Augustin, marele teolog al Occidentului, chiar a condamnat-o.
    Propagarea unor credinţe deşarte, provenite prin intermediul unor apariţii neobişnuite, cu aspecte suprafireşti, dovedesc originea lor necurată. Apostolul Iacov se întreabă: Oare din aceeaşi vână a izvorului poate să ţâşnească şi apă dulce şi amară? (Iac. 3, 11). Iar Mântuitorul atrage atenţia: Se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi (Mt. 24, 24).
    În cazul falselor teofanii pomenite, apariţia tuturor vedeniilor a fost precedată de fenomene fizice spectaculoase: rafale de vânt, fulgere,
    tunete, siluete de îngeri, fascicule luminoase care iradiau căldură în jurul apariţiilor.
    Semne şi minuni materializate s-au produs uneori şi în văzul unor mulţimi numeroase, adunate cu pietism pe locurile în care apăruseră viziuni. în Spania, şi anume la Fatima, în amiaza zilei de 13 septembrie 1917, în faţa unei mulţimi de peste douăzeci de mii de oameni, soarele strălucea pe un cer senin, când, deodată, a început să-şi piardă puţin câte puţin strălucirea, iar atmosfera a căpătat o tentă gălbui-aurie. Era ziua celei de-a cincea apariţii a Maicii Domnului în acele locuri. Cu toţi aveau privirile aţintite spre cer. Un glob luminos se deplasa de la Răsărit spre Apus şi aluneca încet şi maiestuos, străbătând spaţiul; globul degaja o lumină strălucitoare, dar plăcută la vedere; când dispăru această apariţie, începură să cadă din cer un fel de flori albe sau de fulgi de zăpadă care nu atingeau pământul, ci se spulberau la o oarecare înălţime. Un nor alb învăluia stejarul verde (pe care apărea în mod obişnuit vedenia Maicii Domnului) iar apoi se risipea în înălţime până dispărea. La 13 septembrie 1917 s-a produs, în acelaşi loc, a şasea apariţie, în faţa unei asistenţe tot atât de numeroase: în jurul soarelui a apărut chipul Sfintei Fecioare şi al bătrânului Iosif cu pruncul in braţe. Din cele scrise de sora Lucia, vizionara acestui ultim caz, reiese că minunea anunţată de Fecioara Maria se produse în faţa tuturor. Imensa mulţime contemplă un semn nemaiauzit. Ploaia care cădea a încetat, norii s-au răspândit şi soarele, care apăru la orizont, era asemănător unui disc de argint. După puţin, soarele începu să salte, să se balanseze, să se rotească în jurul lui ca o roata de foc şi să împrăştie în toate direcţiile jerbe de lumină. Timp de patru minute, luminozitatea lui a devenit, succesiv, galbenă, verde, albastră, violetă… După o bruscă oprire, şi-a reluat dansul fantastic. Martorii erau încremeniţi, uluiţi. Soarele s-a desprins apoi din cer, a coborât spre mulţime şi căldura lui a devenit din ce în ce mai mare. Poporul stătea în genunchi, în noroi, şi se auzeau strigăte din toate piepturile: Minune! Minune!, în timp ce alţii spuneau crezul. Apoi soarele şi-a reluat locul obişnuit pe cer….
    Cu aceeaşi viclenie s-a travestit diavolul în chipul Maicii Domnului şi la Vladimireşti, când Veronica, fosta stareţă a acelei mănăstiri, a văzut-o pe Sfânta Fecioară pe un nor, în haine aurii, cu o coroană pe cap, de o frumuseţe ce nu se poate spune, şi cu braţele cruce pe piept.
    Prin apariţiile de la Salette, din 1846, vedenia cu chipul Maicii Domnului i-a încredinţat fetiţei Melanie Cavat o taină prin care să zdruncine încrederea credincioşilor faţă de proorocirile autentice.
    Astfel, pentru multele păcate ale omenirii, apariţia a vestit că în anul 1864, Lucifer împreună cu un număr de demoni vor fi eliberaţi din iad, iar în anul 1865 se va vedea urâciunea în toate locurile sfinte”. în continuarea aceluiaşi mesaj, presupusa apariţie a Maicii Domnului a mai spus: în mănăstiri, florile Bisericii vor fi putregăite şi demonul se va înscăuna ca stăpânitor al inimilor. Apariţia a mai vestit şi că în aceeaşi vreme se va naşte Antihristul.
    Iată însă că de atunci a trecut mai bine de un secol şi încă nu sunt semne că Antihristul s-ar fi născut. Pe de altă parte, nu s-a pomenit niciodată, în toată tradiţia Vechiului şi Noului Testament, ca dezvăluirile cereşti, sau proorocirile, sau prezicerile să cuprindă date calendaristice. Totodată, dacă mulţi membri ai clerului s-au năimit cu tot felul de păcate, atât în Occident cât şi în Orient, nu înseamnă că acest oprobiu poate fi aruncat peste tot clerul şi nici că abominaţiunea s-ar fi înscăunat încă din anul 1865 în mănăstiri şi în toate locurilor sfinte. Pare de asemenea ciudat că, vorbindu-se despre naşterea Antihristului, nu s-a pomenit nici un cuvânt despre venirea lui Hristos ca Judecător.
    Presupusele teofanii şi anghelofanii, în urma cărora au apărut rătăciri, dintre care şi cele pomenite, s-au petrecut, în general, cu copii sau cu adolescenţi, dinadins aleşi de Ispititor, pentru ca nevinovăţia lor să servească drept garanţie a sfinţeniei acelor apariţii. Alteori au fost folosite în aceleaşi scopuri persoane în vârstă, foarte credincioase, dar uşor influenţabile, înclinate a crede tot ceea ce era învăluit în suprafiresc. în toate cazurile menţionate, nălucirile diferitelor întruchipări cereşti, şi în special ale Maicii Domnului, urmăreau să câştige încrederea vizionarilor prin tot felul de promisiuni, recompense şi aprecieri măgulitoare, flatându-le amorul propriu şi stârnind în sufletul lor un duh de mândrie şi de slavă deşartă. Vedeniile au comunicat şi secrete, pe care vizionarii nu aveau voie să le spună nimănui, ceea ce îi subordona şi mai mult nălucirii respective. Asemenea atitudini sunt însă potrivnice spiritului autenticelor teofanii, cunoscute din tradiţia Bisericii şi din vieţile sfinţilor.
    Ca să întărească Diavolul şi mai mult convingerea lumii că arătările şi vestirile pe care le difuzează sunt de la Dumnezeu, şi deci nu au o origine dubioasă, el se serveşte uneori şi de închipuirea crucii.
    Căci nu îi este greu să înşele prin semnul biruinţei Mântuitorului, dacă înşeală prin chiar chipul Biruitorului.
    În sens tradiţional, o viziune poate fi obiectivă când provine de la o percepere exterioară (vizuală sau auditivă) sau poate fi subiectivă când provine de la perceperea unei imagini interioare (prin imaginaţie şi raţiune). De cele mai multe ori, profeţii au avut – pe cât se pare – viziuni interioare precum şi viziuni pur intelectuale, prin care Dumnezeu le-a făcut anumite comunicări, fără imagini materializate, iar aceasta mai ales atunci când profetul îşi anunţa mesajul prin cuvintele: Aşa grăieşte Domnul. Dar niciodată o descoperire de la Dumnezeu nu a fost făcută unui profet prin măguliri, prin promisiuni de binefaceri cereşti şi printr-o tendinţă de a-i trezi mândria, lăsându-l să creadă că este neprihănit şi că i se va rezerva un loc de mare cinste în cer.
    Apariţii dubioase ale Maicii Domnului, cu un caracter miraculos şi cu răsunet mondial au mai fost semnalate în Franţa, la Salette, cu Melanie şi Maximin, în 1846; la Pontmain, în 1871; la Fatima, în Spania, în 1917 (cu reveniri în 1921 şi 1943); apoi la Bauvaing şi la Kerezineu în Bretania, cu 71 de pretinse teofanii şi anghelofanii, din 1936 şi până în 1965.
    Uneori ademeniri s-au făcut şi unor înalţi pontifi, prin mesajele transmise de unii vizionari. Este astfel revelatoriu cazul petrecut în timpul războiului civil din Spania, în 1936, cu o femeie paralizată, din Portugalia, Alexandrina Maria da Costa, din satul Balazas, la nord de Porto, căreia i s-a arătat închipuirea materializată a Mântuitorului care-i spunea: Altădată am cerut consacrarea neamului omenesc divinei mele inimi. Acum o cer pentru inima imaculată a prea Sfintei Mele Maici. (…) La Roma, Sfântul Părinte îi va consacra lumea şi o va invoca sub denumirea de Regina Lumii, Maica noastră a biruinţelor. Cum acestui mesaj nu i s-a dat curs, aceeaşi apariţie a revenit după un an şi a ordonat să i se comunice papei că daca nu se va împlini voinţa Sa, flagelul Spaniei se va întinde peste toată lumea. Dar nici de astă dată apelului nu i s-a dat curs. După un an, la 3 octombrie 1938, aceeaşi vedenie a Mântuitorului a făgăduit că va conduce pe Sfântul Părinte de-a dreptul în cer, fără să mai treacă prin purgatoriu, dacă va face consacrarea lumii, imaculatei inimi a Mariei.
    Într-un asemenea apel se vedea desluşit nu numai momeala întinsă Pontifului, dar şi propagarea acelei devoţiuni a imaculatei inimi, precum şi confirmarea dogmei purgatoriului, osândită de Sfânta Tradiţie a Bisericii Dreptmăritoare.
    În urma acestor viziuni şi a unor noi reveniri de acelaşi fel. la 24 iunie 1941 şi la 29 mai 1942, Papa Pius al XII-lea, devenit din anul 1939 succesorul lui Pius al XI-lea, s-a decis şi a promulgat în ziua de 8 decembrie 1942, în bazilica vaticană, în prezenţa unei mulţimi de circa 80.000 de persoane, actul solemn de consacrare a întregii lumi imaculatei inimi a Mariei, pe temeiul repetatelor cereri adresate de vedeniile Maicii Domnului şi ale Mântuitorului. În acest scop a spus: Am voit ca de sărbătoarea Imaculatei Concepţiuni a Prea Fericitei Fecioare Maria, din anul 1942, să fie consacrat tot neamul omenesc Imaculatei inimi. Iar la 7 iulie 1952, acelaşi papă a consacrat, într-un mod cu totul special, toate popoarele Rusiei, Imaculatei inimi a Maicii Domnului, ca urmare a faptului că, în 1929, presupusa Sfântă Fecioară ceruse această consacrare şi promisese că va împiedica prin acest mijloc propagarea erorilor acestei ţări şi va asigura convertirea ei.
    Prin această consacrare specială s-a urmărit să se ajungă la convertirea Rusiei, adică nu numai la îndepărtarea comunismului, ci, în realitate, la integrarea Rusiei în sânul Catolicismului.
    Nălucirile dracilor au cerut ca Ortodoxia să revină la unitatea catolică şi la supunerea şi ascultarea faţă de pontiful roman, adică oaia să se pocăiască pentru că lupul a voit s-o mănânce, iar acum să se bucure pentru că o cheamă la el.
    De altfel, această concepţie eretică se desprinde în mod vădit şi din actul solemn de consacrare a cultului inimii imaculate a Mariei, pronunţat la 31 octombrie 1942 de papa Pius al XII-lea, în mesajul adresat naţiunii portugheze cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la apariţiile de la Fatima. Prin acest solemn act s-a făcut, între altele, şi următoarea replică, adresată Sfintei Fecioare: Popoarelor separate, datorită rătăcirii sau discordiei, şi în special acelora care nutresc pentru Tine (Prea Sfântă Fecioară) un anumit cult (…), dă-le lor pacea şi întoarce-i pe ei la staulul unic al lui Christ, sub unicul şi veritabilul Păstor.
    Din câte se vede, pravoslavnica Rusie şi celelalte ţări ortodoxe au fost acuzate pentru rătăcirea şi discordia de a se fi separat de unicul staul al lui Christ, de la Roma, cerându-se ca aceste popoare separate să se reîntoarcă sub unicul şi veritabilul Păstor. Totodată, consacrarea întregii lumii şi, în mod cu totul special, a Rusiei la cultul imaculatei inimi a Mariei reprezintă o practică inovatorie a Catolicismului, care contravine spiritului evanghelic şi Sfintei Tradiţii. Căci ce poate însemna, în realitate, să i se consacre Mântuitorului Hristos sau Maicii Domnului întregul neam omenesc, deci inclusiv şi credincioşii altor confesiuni creştine, dimpreună cu evreii, cu musulmanii şi cu toţi păgânii, dar fără participarea liber-consimţită?
    Orice abatere de la dreapta credinţă şi de la adevăr este o rătăcire; şi orice rătăcire are o origine tenebroasă, indiferent de mijloacele şi de căile prin care a provenit. Prin orice credinţă greşită pe care Ispititorul o provoacă, el urmăreşte să câştige încrederea credinciosului, a unor întregi comunităţi creştine, pentru a le compromite mântuirea sufletelor. Şi astfel, atât credinciosul care s-a înşelat cât şi cei care au girat asemenea cazuri dubioase şi obscure, ajung în cele din urmă să poarte stigmatul Satanei.
    O rătăcire acceptată pe o astfel de cale şi strecurată în obştea credincioşilor cu binecuvântări sacerdotale, antrenează apoi şi alte rătăciri mai mari, în măsura în care Dumnezeu îngăduie asemenea uneltiri ale Satanei, din pricina stării de păcat în care se află lumea. Dumnezeu pune astfel la încercare evlavia creştinilor şi înţelegerea duhovnicească a purtătorilor de grijă ai lor, cu privire la păstrarea nealterată a credinţei precum şi a bunei îndrumări pe care ei trebuie să le-o dea credincioşilor. Dar, din păcate, multe se poticnesc, iar unii dintre cârmuitorii turmei lui Hristos lasă să intre în staul lupi răpitori în blană de oaie. Va veni totuşi o zi – cândva – când atât ei cât şi toţi cei însetaţi de false teofanii vor vedea, cu alţi ochi, că arătările din care s-au împărtăşit aveau, de fapt, coarne şi coadă de capră.

    Apreciază

    • valentindortodox said, on februarie 11, 2016 at 11:10 pm

      pe Mihai Urzică l-a remarcat părintele Arsenie Papacioc – a scris bine zice părintele – în cartea lui Mihai Urzică despre minuni și false minuni , unde critică fenomenul Vladimirești cu Maica Veronica, o înșelare pe care unii chiar ucenici de-ai lui Calistrat o venerează ca pe o sfântă, niște amăgiți din Bârlad de la mine care nici nu vor să audă despre ce le spun și spun că sunt eu rătăcit…
      nu trebuie să ne complicăm să le înțelegem logica lor – sunt rătăciți și atât

      Dar aș vrea să găsesc mai multe de Mihai Urzică pentru că eu cred că a scris cu har și a tras linia dreaptă între falsele minuni și adevăratele minuni și între falsele credințe și adevărata credință

      Apreciază

    • Mary said, on februarie 12, 2016 at 11:30 am

      La Fatima cred ca este foarte simplu de ce este inselaciune: cum face Maica Domnului miracole pentru cei ce o cheama? si cum s-au simtit cei care au vazut aparitia dupa aparitie? Acei copii s-au simtit rau, vroiau sa moara si sa se duca sa se joace cu ea in rai. Ce este mai clar de atat?
      La Medjugorie – doar un search pe youtube poate arata cum se comporta calugaritele de pe acolo in prezenta „maicii domnului” care o cheama sau le viziteaza: tremura, vorbesc in dodii, se taie si dau cu sange pe icoane etc.
      In plus toate, absolut toate aceste aparitii contin amenintari la adresa bisericii si ii indeamna implicit pe oameni sa se indeparteze de biserica ca este plin de rau acolo, asta e o constanta.
      Este foarte simplu de vazut ce se intampla si daca demonii n-ar fi asa de puternici peste cei care trebuiau sa inteleaga semnele (popii papei) le-ar fi vazut. Dar iata cat de adanca este orbirea iadului.
      P.S. vad ca pelerinajul patriarhiei este pentru bunii crestini care traiesc din rugaciune si credinta, cu un pret modic de doar 1 800 euro (au pus in euro ca sa nu puna in lei si era cifra mai lunga). Dar este fara indoiala un pret bun fata de ce ai obtine pe cont propriu de la o agentie de turism. Macar in pret intra si cursa Tarom de la Otopeni nu low cost de la Baneasa. Dar nu e rau ca pretu-i mare – nu se vor pierde prea multi prea usor pe acolo.

      Apreciază

  7. Mirela said, on februarie 11, 2016 at 8:24 pm

    După părerea mea, acest „pelerinaj” reprezintă un next level al celor la „locurile sfinte”.
    Chiar pelerinajele organizate de preoţi ortodocşi în Israel includ, sub titlul de vizitare a „locurilor sfinte”, destule biserici catolice (ce nici măcar repere istorice sau artistice nu sunt), în care eşti invitat să cânţi şi să te rogi, impresia finală a ortodocşilor adogmatici fiind aceea că suntem fraţi de credinţă, că şi catolicii au sfinţi/har/locuri sfinte şi că e o virtute să înţelegi asta.
    Tare cred că, între evlavioşii ortodocşi clienţi ai acestui pelerinaj, unii au trecut pe la clasa mai mică reprezentată de pelerinajul în Israel, în cel vest-european urmând să-şi desăvârşească „deschiderea”.

    Apreciat de 1 persoană

  8. cosminmatiu said, on februarie 11, 2016 at 8:36 pm

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on februarie 11, 2016 at 8:42 pm

      Ca nu trebuie sa luam nici o atitudine sa aparam biserica lui Hristos face parte din aceeasi categorie cu faptul ca de ce a trebuit sa fuga Fiul lui Dumnezeu si Maica lui Dumnezeu de Irod cand il putea omora ca pe un vierme?.

      Dumnezeu are nevoie de conlucrarea noastra pentru ca sa ne poata mantui, vrea sa vada ca Il iubim ca vrem sa fim cu El, vrea sa vada intentia noastra de a dobandi viata vesnica. Dumnezeu nu are nevoie sa aparam noi biserica pentru ca ar fi El neputincios.

      Apreciat de 2 persoane

      • valentindortodox said, on februarie 12, 2016 at 12:28 pm

        dar oamenii nu-nțeleg, acest comentariu chiar încă nu e înțeles destul de bine de mulți.
        adică trebuie să spunem clar ce înseamnă – că ne opunem ereziei, că nu e aceeași poveste ca atunci – chiar dacă Hristos Prunc, era și Dumnezeu și putea face orice, Atotputericul Dumnezeu fiind El, S-a smerit și atunci, a fost avertizată Maica Domnului de înger să plece în Egipt. Dar noi nu avem acest lucru de făcut. Nouă ne-a zis părintele Iustin să mărturisim credința ortodoxă.

        Apreciază

    • valentindortodox said, on februarie 11, 2016 at 9:59 pm

      e mincinos și nu repectă ce a zis părintele Iustin, părintele Iustin Popovici, Părintele Nicolae Velimirovici, Părintele Gheorghe Calciu și Părintele Paisie Aghioritul care a fost la greci un luptători împotriva acelor schimbări la cartele magnetice încă din începuturile lor – anii ’90 înainte de ’94

      Apreciat de 1 persoană

  9. Pr. dr. Ciprian Staicu said, on februarie 11, 2016 at 9:11 pm

    Pacat ca nu se duc la cel mai frumos loc din Barcelona – biserica romaneasca Sf. Gheorghe. Am slujit acolo.
    Iar Sagrada Familia este un colos de catedrala, inchinata unei erezii – cea despre Sfanta Familie.
    Dar, ce sa faci, pentru unii numai banii conteaza.
    Maica Domnului sa ne pazeasca si sa ne indrume cat mai des, pe noi barbatii, spre Sfantul ei Munte, locul cel mai frumos de pe pământ, unde Fecioara Maria este prezenta mai tot timpul.
    L-am intrebat pe un parinte athonit – imi spuneti o minune a Maicii Domnului? Mi-a spus ca nu poate sa aleaga, se intampla zilnic. Trebuie doar sa ai ochii deschisi si inima curata…
    Pr. Ciprian

    Apreciat de 1 persoană

  10. picasso said, on februarie 11, 2016 at 9:46 pm

    Propun ca cei car pot sa distribuie acest material.Sa luam atitudine. In Rep. Moldova e jale !!! http://stirilocale.md/moldova-raiul-violatorilor.html

    Apreciază

  11. valentindortodox said, on februarie 11, 2016 at 10:29 pm

    despre erezie făcută prin mijloace înșelătoare – de ex. turism și apoi propagarea ei prin portavoci plătite ca vicari de episcopi și chiar episcopi, că pelerinii se strâng prin aceste portavoci, iar apoi se bagă și câte un popă gen Calistrat chifan să facă niște afirmații că el nu e ca a n t i e c u m e n i ș t i i care aruncă cu noroi în patriarhia română, el curat fără de prihană aproape mai are oleacă și îi pupă picioarele securistului ăla de Ciubotea care a fost numit prea-îndrăcit de părintele Adrian Făgețeanu

    Părintele Adrian Făgețeanu nu a aruncat cu noroi, a ferit turma lui Hristos de un eretic periculos… pentru că a contat foarte mult ce a făcut Părintele Adrian !

    Apreciază

  12. Aurora said, on februarie 11, 2016 at 11:41 pm

    Patriarhia merge din cadere in cadere. Vai de biata turma ! Mi-e mila de credinciosii care merg duminica la slujba acolo. Ei toti sunt convinsi ca Patriarhul este omul lui Dumnezeu si nu mai vad padurea din cauza copacului. Deci iata ca a ajuns Dealul sa faca pelerinaje si la papistasi. Vai, vai, vai ! E clar ce urmeaza sa se intample la sinodul din Cipru ! Probabil se va arata si fiul pierzarii pe acolo.

    Apreciază

  13. victor s said, on februarie 11, 2016 at 11:54 pm

    urmeaza pelerinaj la mecca !!!

    Apreciază

    • mircea.v said, on februarie 12, 2016 at 10:46 am

      apoi Tibet, India… 🙂

      Nasol. Eu din 2009 sant lamurit cu BOR oficial. Imi pare rau pt situatie, dar nu sant surprins. Pai numai cand te uit la ce studii a facut patriarhul prin RFG pe timpul lui Ceausescu, te lamuresti. Da cred ca repede-repede se va face schisma in BOR – cu ocazia stabilirii unei date comune pt Paste. Daca se ajunge la asta, schisma e inevitabila, si atunci toata lumea se linisteste. Se mai separa apele…

      Apreciază

    • Aurora said, on februarie 12, 2016 at 11:03 am

      N-ar fi de mirare !

      Apreciază

    • Mirela said, on februarie 12, 2016 at 11:09 pm

      La Mecca nu te primesc islamiştii, că le spurci locul. Acolo nu pot să meargă decât musulmani, deci de pelerinajul la Mecca ne feresc ei. Însă, dacă insistăm să descoperim universuri noi, ne rămâne să ne orientăm către „locurile sfinte” de înaltă spiritualitate ale hinduismului etc.
      La drept vorbind, căderea prin acest „pelerinaj” nici nu ar trebui să ne mire. Oare împărtăşirea unui mitropolit „ortodox” din potirul greco-catolicilor e mai puţin lucru decât pelerinajul catolic? Iar acest lucru, din câte am înţeles, se petrece frecvent în Ardeal şi în rândurile „credincioşilor”, care se împărtăşesc pe unde apucă.
      Ce putem să mai aşteptăm bun de la ierarhii care trec cu vederea astfel de grozăvii?

      Apreciază

      • el said, on februarie 13, 2016 at 8:46 pm

        Mirela

        MULTUMESC pentru precizari!
        la ariticolele la care intreveniti dv e inutil sa intervin si eu, inca odata multumesc !
        Doamne ajuta, sanatate si tarie de la Hristos !

        Apreciază

      • Mirela said, on februarie 13, 2016 at 9:24 pm

        @el

        Mulţumesc din suflet pentru urări!
        Dumnezeu să te întărească, să te miluiască şi să vă păzească, pe tine şi pe motănel, de toate relele!

        Doamne-ajută!

        Apreciază

  14. Orthodox said, on februarie 12, 2016 at 1:03 am

    Evreii sunt nostalgici dupa Romania: „Aici este tara stramosilor nostri”

    TUPEU FARA LIMITA!
    CICA TARA LOR!

    Apreciază

    • marinela said, on februarie 14, 2016 at 7:55 pm

      Ar vrea ei tara noastra cu miini si cu picioare,dar sa-si mai puna pofta -n cui ovreii!

      Apreciază

  15. victor s said, on februarie 12, 2016 at 1:05 am

    urmeaza pelerinaj la mecca!!!

    Apreciază

  16. Orthodox said, on februarie 12, 2016 at 1:18 am

    ALT TICNIT PLATIT !

    Apreciază

  17. Orthodox said, on februarie 12, 2016 at 1:21 am

    ARE DREPTATE !

    Apreciază

  18. Orthodox said, on februarie 12, 2016 at 1:37 am

    BINE LE MAI ZICE !!!

    Apreciază

  19. […]    Iata si comentariul fratelui nikodim postat la PELERINAJ super mega tare BASILICA TRAVEL: Fatima – locul celor trei păstori cărora li s-a arata…: […]

    Apreciază

  20. Raluca said, on februarie 14, 2016 at 4:47 pm

    Pelerinajul din Spania, Portugalia și Franța costă o mică avere. Majoritatea creștinilor ortodocși nu și-ar putea permite așa ceva. Optzeci de milioane de lei vechi …
    Am fost și eu cu „Basilica Travel” în pelerinaje în Grecia și Turcia prin 2006-2007. Din păcate organizarea a lăsat mult de dorit. Și am mai observat un lucru. Am vrut să merg de exemplu în pelerinaj la Istanbul de Sf. Eufimia (11 iulie, sau 16 septembrie), și pelerinajele erau planificate în așa fel încât ori se terminau cu o zi două înaintea acestor date de prăznuire, ori se pleca în pelerinaj după aceste date. Sau am vrut să merg într-un pelerinaj în Grecia, care să includă și insulele Kefalonia și Corfu, pelerinaj care să fie organizat în perioada postului Maicii Domnului pentru ca să fim prezenți și la sărbătoarea Sf. Spiridon, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cu vizitarea mănăstirii unde apar șerpii, și a celei unde înfloresc crinii uscați, precum și la prăznuirea Sf. Gherasim, și, surpriză, insulele Kefalonia și Corfu se vizitau în cu totul alte perioade decât cele care includeau sărbătorile amintite mai sus. Mi s-a părut foarte ciudat că ocolesc anumite sărbatori atunci când planifică datele pelerinajelor. Anul ăsta nu am mai verificat să văd dacă situația s-a schimbat.
    În ceea ce priveste pelerinajele din Israel, catolicii și-au construit și ei biserici pe niște locuri biblice cu adâncă încarcătură spirituală și istorică, în care Iisus Hristos și-a desfășurat activitatea Sa mântuitoare. Aceste locuri de referință pentru creștinism nu pot fi pur și simplu ocolite pentru că acolo există biserici catolice. Sunt incuse în pelerinaje pentru semnificația lor biblică. Este o situație diferită de cea a aparițiilor ”marianice” recente din țările catolice.

    Apreciază

    • Mirela said, on februarie 18, 2016 at 4:28 pm

      Deşi mulţi laudă vizitarea “locurilor sfinte”, vorbesc despre trăiri fantastice şi au convingerea unei evoluţii duhovniceşti, eu sunt foarte sceptică şi rămân la principiul că pomul se cunoaşte după roade. Care sunt roadele pelerinajelor în Israrel?
      1. Primirea de către mulţi pelerini a actelor cu cip. Mai importantă decât ascultarea de marii duhovnici şi sfinţi prin care Dumnezeu ne avertizează să respingem actele biometrice li se pare unora acest pelerinaj, chiar dacă pentru asta iau paşaport cu cip. Oare nu ne învaţă Dumnezeu că mai plăcută e ascultarea decât jertfa şi că cel care Îl iubeşte Îl ascultă? Avem noi, precum musulmanii, vreo poruncă a pelerinajului? Ce e mai important: să mergi pe urmele paşilor fizici ai lui Hristos sau pe Calea învăţăturii Lui? Ce fel de următori ai lui Hristos sunt cei care se împărtăşesc acolo pe apucate, fără nici un fel de post anterior, pe motiv că sunt pelerini şi au dezlegare, deşi restaurantul e plin de mâncăruri de post? Ăsta e drumul crucii? Hristos pătimind şi pelerinul ghiftuit, dar cu impresia că vai, ce evlavios e şi cum s-a sfinţit acolo! Păi, dacă doar locul sfinţeşte, nu trebuiau să fie israelienii cei mai mari sfinţi? La fel şi fariseii?
      2. Un alt rod este “înfrăţirea” cu catolicii, la un nivel mai mult sau mai puţin conştient. Când le-am spus unor preoţi că nu mi se pare în regulă să te rogi şi să cânţi în locaşuri catolice, unul a zis Să nu fim zelotişti!, iar altul: Catolicii au har, cum să fie eretici? Şi am văzut “evoluţia” oamenilor, care rămâneau cu convingerea că suntem fraţi de credinţă şi că e bine să se roage în locaşuri catolice.
      3. Botezul în Iordan. Ce rol are parodia prin care oamenii se bagă în Iordan cu totul, iar preotul îi “binecuvintează” cu o formulare fără suport canonic? (nu mă pricep la acest aspect, dar un preot mi-a spus că formula “În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” nu e canonic să fie utilizată astfel pentru o persoană). Prevăd cărţile de slujbă ortodoxe astfel de binecuvântări, cu preotul şi cu credincioşii în apă? De ce, în programul pelerinajului, acest act apare cu denumirea “botez în Iordan”, cu toate prevederile canonice despre unicitatea botezului? Rămân sau nu oamenii adogmatici cu impresia că s-au botezat? De ce, după acest act, oamenii sărutau plini de evavie mâna preotului şi îi spuneau un Săru” mâna, părinte din inimă, cu o recunoştinţă de care nu am văzut la o binecuvântare preoţească “normală”? De ce ar trece atâţia oameni prin disconfortul intrării cu totul într-o apă rece (plus 10 dolari costul cămăşii), dacă nu ar avea impresia că prin asta se sfinţesc? Este normal ca Sfintele Taine să fie contrafăcute?
      4. În afară de bisericile catolice construite pe locuri cu rezonanţă hristică, în aceste pelerinaje se vizitează şi biserici care nu au nimic istoric sau hristic. De exemplu, la Tabgha (loc legat de înmulţirea pâinilor şi a peştilor), sunt două biserici catolice. Una este ridicată în locul unei vechi biserici bizantine, din care se păstrează un mozaic, dar nu pe aia am vizitat-o, ci pe cealaltă, care nu avea nimic. De ce? Câţi preoţi care ghidează aceste pelerinaje, ştiind că intră în locaşuri catolice, îi avertizează pe oameni, asupra ereziilor catolice şi asupra condamnării catolicismului ca eretic de către Sfinţii Părinţi? Or fi fiind? Poate câţiva.
      5. Un alt rod, în opinia mea, este acest pelerinaj catolic în vest, în locurile generatoare de erezii bazate pe revelaţii satanice (citiţi Mihai Urzică, măcar ce a fost postat aici!). Oare de ce acest pelerinaj nu a apărut mai demult? Poate pentru că avea nevoie de o pregătire a terenului, care s-a făcut inclusiv prin vizitarea “locurilor sfinte” din Israel, cu includerea de biserici catolice asupra cărora nu cred că avertizează mai nimeni?
      Oare de ce o profeţie spune ca, în vremurile din urmă, să nu mergem la Ierusalim? (a fost postată şi pe aici, nu am reţinut cărui sfânt aparţine).

      Fiecare crede şi face ce vrea. În ceea ce mă priveşte, am văzut că multe dintre înşelările dracilor lucrează prin generarea de impresii/senzaţii “evlavioase”: Ce har am simţit! Ce fericire de nedescris! Ce lacrimi m-au inundat! etc. Deci, nu mă iau după păreri şi simţiri, ci pentru mine reperul urmării lui Hristos este respectarea poruncilor Lui, respectarea canoanelor, respectarea Legii. Chiar dacă pare o cale rigidă şi formalistă, ce e adesea desconsiderată, cred că asta e calea sfinţilor.
      Închei cu ceea ce scria Dimitrie Cantemir: „nu este alt rit pe care să-l urască mai mult decât pe cel roman […], căci spun ei că celelalte erezii se văd de la sine şi că uşor se poate observa că s-au depărtat de la biserica cea adevărată, papistaşii însă (căci ei nu numesc catolici decât pe fiii bisericii răsăritene) ascund sub piele de oaie o fire de lup, dau celor care ţin de biserica grecească uneori numele de fraţi, alteori de schismatici şi de άκέφαλo, fiindcă nu se închină papei, capul văzut al bisericii, şi câteodată chiar de eretici, din care pricină MULŢIMEA NEŞTIUTOARE CU GREU POATE SĂ DISTINGĂ ADEVĂRUL DE MINCIUNĂ ŞI SĂ SE PĂZEASCĂ DE OTRAVA LOR”
      Se pare că strămoşii noştri erau mai precauţi şi mai vigilenţi!

      Apreciat de 1 persoană

      • Raluca said, on februarie 21, 2016 at 5:15 pm

        Wow! Apreciez faptul că ai folosit o parte din timpul tău pentru a scrie un răspuns așa de elaborat. Păi să o luăm in ordinea numerică.

        1. În ceea ce privește actele cu cip, îți reamintesc că o țară întreagă NU a ascultat de sfaturile marilor duhovnici și sfinți contemporani prin care Dumnezeu ne avertizează să respingem aceste acte, atunci când românii ortodocși au acceptat în masă cardul de sănătate. Acesta a fost un precedent foarte periculos. Și Biserica nu a explicat și argumentat cu seriozitate și insistență marele pericol reprezentat de aceste carduri. Lumea nu a fost informată, și iată ce s-a întâmplat. Pe internet erau odată unii foarte vocali în privința actelor cu cip, acum glăsuiesc anemic și fără prea mare convingere … Oare de ce?
        Si acum revenind la pașapoarte. Pe ce fel de raționament s-ar baza cineva care spune că pașapoartele celor care merg în pelerinaj în Israel sunt biometrice? O parte a oamenilor au pașapoarte vechi care încă n-au expirat, și care mai pot fi valabile înca câțiva ani, alți oameni au posibilitatea să-și facă pașapoarte temporare. În ambele cazuri pașapoartele nu sunt biometrice. Așadar nu știm ce tip de pașaport are fiecare pelerin în parte, deci nu putem să-l ”înfierăm” că și-a făcut pașaport biometric special pentru ca să meargă în pelerinaj …
        Pelerinajul în Israel poate fi o experienţă spirituală unică, și a merge pe urmele pașilor lui Hristos nu exclude urmarea Căii Învățăturii lui Hristos. Sau crezi că ar trebui să se excludă una pe cealaltă? Am fost și eu în pelerinaj in Israel acum câțiva ani, pelerinaj organizat de o Mitropolie din provincie, nu de Patriarhie, dar îți spun sincer că nu m-a preocupat să urmăresc ce mănâncă și cât mănâncă fiecare, dacă se împărtășește sau nu, și dacă în prealabil a ținut sau nu post. Fiecare e responsabil pentru ceea ce face.
        Nu, noi creștinii nu avem vreo poruncă a pelerinajului, dar nu avem nici o interdicție pentru pelerinaj. Am văzut în Israel ortodocși din mai multe țări: sârbi, ruși, greci. Crezi că ei se comportau exemplar? Sunt și ei tot niște oameni ca și noi. Păi țin să spun că rușii se comportau ca niște sălbatici, și dacă nu mă trăgea dintr-o ambuscadă un om de ordine, polițist ce-o fi fost (israelian!), rușii m-ar fi călcat pur și simplu în picioare. Era Săptămâna Mare.
        Nu știu ce roade are pelerinajul la LOCURILE SFINTE pentru ficare în parte. Depinde de fiecare om. Nu știm ce e în inima fiecăruia și cum lucrează Dumnezeu cu fiecare. Poate roadele să se arate mai repede sau mai târziu. Nu suntem noi pentru a judeca asta.
        2. Când am fost eu în pelerinaj nu a preocupat pe nimeni nicio ”înfrățire” cu niciun catolic. Dar cine și de ce s-ar fi gândit la așa ceva? Pur și simplu am avut un program foare încărcat, am vizitat toate locurile importante, și atunci când ne-am rugat am facut-o în bisericile ortodoxe și nu în cele catolice, pe care le-am vizitat pentru importanța istorică a locului pe care fuseseră ele construite.
        3. În ceea ce privește ”botezul” în Iordan, cred că niciun creștin zdravăn la cap nu-l consideră ca pe un botez real, adevărat. Când am ajus la Iordan preotul a citit niște rugăciuni, cine a vrut să-și cumpere acea cămașa a cumpărat, cine nu, nu, iar oamenii s-au stropit cu apă din Iordan, pentru că la început de aprilie nu prea puteai să te bagi cu totul în apă … Dacă vreun preot spune niște rugaciuni asemănătoare celor de la botez, sau lasă să se înțeleagă că a citit acolo mai mult decât niște rugăciuni de binecuvântare, este responsabilitatea lui și nu a pelerinilor.
        4. Pelerinajul din Israel la care am articipat a avut ca scop vizitarea LOCURILOR SFINTE și nu discutarea și combaterea ereziilor diferitelor culte creștine. În Biserica Sfântului Mormânt toate cultele și denominațiunile creștine: eretice, sectare, schizmatice, etc., etc., au câte o capelă. Nu și-a propus nimeni să studieze așa ceva în pelerinaj. Nu pentru asta ne dusesem în Israel ca să combatem miile de erezii din lumea asta. Ar fi fost aberant.
        5. Pelerinaje la Međugorje, Fatima și Lourdes de exemplu sunt organizate de mulți ani, și nu neapărat de către biserica catolică, ci și de numeroase agenții de turism. Ciudat și total nepotrivit este intr-adevăr faptul că Patriarhia organizează așa ceva.
        Dar ce legătură poate fi între pelerinajul din Israel și acest tip de pelerinaj la locuri ”sfinte” catolice? Scopul pentru care un ortodx merge la Ierusalim este clar. De ce amestecăm lucrurile?
        În privința mersului la Ierusalim există intr-adevăr profeții care ne avertizează să nu mergem acolo după întronarea antihristului. Eu asta am citit. Nu există nici o profeție care să avertizeze oamenii să nu meragă în Israel în perioada în care antihristul nu și-a făcut incă apariția. Sau dacă există astfel de profeții, să ne spui care sunt acelea.
        Înșelările dracilor pot lucra atât în pelerinaje, cât și în oricare altă împrejurare a vieții. Important este să fim în permanență pregătiți să facem față acestor înșelări.
        Într-adevăr ”reperul urmării lui Hristos este respectarea poruncilor Lui, respectarea canoanelor, respectarea Legii”, și nu este deloc o cale rigidă şi formalistă, dar pelerinajul în Israel n-ar trebui înțeles ca și o încălcare a acestora. Sunt unii care se lasă înșelați de impresii și senzații evlavoioase, dar sunt alții, și nu sunt puțini, care se folosesc de aceste pelerinaje. În ce fel numai Dumnzeu știe. Nu este nouă a judeca.
        Adevărate cele scrise de Dimitrie Cantemir, cu o singură remarcă: strămoșii noștri nu trecuseră prin deșertul comunist și al ”capitalismului de tranziție”. Bineînțeles că asta nu e o scuză, dar este totuși o realitate pe care nu o putem ignora. Nu ne mai putem întoarce din păcate în timpurile lui Dimitrie Cantemir.

        Apreciază

      • Mirela said, on februarie 22, 2016 at 1:42 am

        Fiecare om are experienţe şi trăiri proprii şi e liber să creadă şi să facă ce consideră. Nu e problema mea ce crezi despre pelerinajele în Israel, eu doar am sesizat nişte aspecte şi nişte probleme pe care le-am văzut şi care nu mi se par în regulă. Cui i se par normale, îl priveşte.
        Trecând peste faptul că nu înţeleg rostul şi căderea ironiei cu care ţi-ai început comentariul, îţi răspund punctual:
        1. Spui: “Pe ce fel de raționament s-ar baza cineva care spune că pașapoartele celor care merg în pelerinaj în Israel sunt biometrice?” ______ Nu mă bazez pe nici un raţionament, ci pe ceea ce am văzut: cam jumătate dintre pelerini sau peste jumătate aveau paşapoarte cu cip. Ştii că se mai strâng paşapoartele când e vorba de grup, pentru formalităţi? Le-am văzut nu pentru că mă interesa, ci pentru că mi-a sărit în ochi când le-am împărţit. Iar un preot mi-a şi spus că le-a făcut paşapoarte cu cip copiilor, ca să poată merge în acest pelerinaj, întrucât cele temporare nu sunt acceptate (aşa zicea el, însă ulterior am văzut că nu e aşa)
        2. Spui: “îți spun sincer că nu m-a preocupat să urmăresc ce mănâncă și cât mănâncă fiecare, dacă se împărtășește sau nu, și dacă în prealabil a ținut sau nu post.”_______Şi eu îţi spun sincer că, fără să mă preocupe ce fac alţii, am mai remarcat unele lucruri. Preocuparea era să nu încalc canoanele, din îndemn pastoral. La a se împărtăşi a fost invitat tot grupul (cine vrea), împărtăşirea a fost joi spre vineri, apoi vinerea aia unii mâncau carne (am remarcat la un preot), iar joia fusese “drumul crucii”. Alţii au şi argumentat că, dacă zeamă mănânci, zeamă lucrezi.
        Tu, mai virtuoasă fiind, nu remarci astfel de lucruri, ca unii mai puţin sfinţiţi (între care mă regăsesc). Şi tot sincer, recunosc că pentru mine drumul crucii nu e acesta.
        3. Spui: “Când am fost eu în pelerinaj nu a preocupat pe nimeni nicio ”înfrățire” cu niciun catolic.” ____________ Asta ai văzut tu, eu am văzut altceva. Între altele, pe când aveam un pic de timp liber, o pelerină a văzut că mă preocupă studiul şi m-a invitat cu căldură să vizitez o biserică catolică de pe acolo (Mai e o biserică catolică acolo, mergeti!). Exemple similare mai sunt, dar nu vreau să lungesc discuţia.
        4. Spui: “Pur și simplu am avut un program foare încărcat, am vizitat toate locurile importante, și atunci când ne-am rugat am facut-o în bisericile ortodoxe și nu în cele catolice”_________Noi am avut vreo 2-3 ore pentru vizitat magazinul de cosmetice de la Marea Moartă (nu şi muzeul, mi s-a zis că n-am ce să văd) şi tot vreo două ore pt magazinul de diamante, unde am fost invitaţi stăruitor să ne cumpărăm, că-s preţuri bune, că se deduce TVA-ul etc. Când i-am zis preotului ghid că nu-mi plac diamantele, mi-a recomandat să-mi iau pietre zodiacale.
        Tot despre asta, a cânta Fericirile în locaş catolic e bine?
        5. Spui: “În ceea ce privește ”botezul” în Iordan, cred că niciun creștin zdravăn la cap nu-l consideră ca pe un botez real, adevărat.”––––– Am altă părere.
        Am formulat nişte întrebări în comentariul precedent. Pe scurt, care e rolul? E o astfel de binecuvântare mai “cu har”? De ce nu s-a făcut pe uscat binecuvântarea, separate de baie?
        6. Spui: “Dacă vreun preot spune niște rugaciuni asemănătoare celor de la botez, sau lasă să se înțeleagă că a citit acolo mai mult decât niște rugăciuni de binecuvântare, este responsabilitatea lui și nu a pelerinilor.”____________A te lua după un preot care deraiază nu e deloc responsabilitatea creştinului şi nici nu are vreo consecinţă negativă asupra lui? Ştii cuvintele lui Hristos: “nici pe voi nu vă mântuţi, nici pe alţii nu-I lăsaţi?” Şi “cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare”?
        7. Spui: “Pelerinajul din Israel la care am articipat a avut ca scop vizitarea LOCURILOR SFINTE și nu discutarea și combaterea ereziilor diferitelor culte creștine”._____________ Ce înţelege un creştin evlavios, dar puţin ştiutor de carte sau măcar adogmatic dacă intră în biserici catolice ca la locuri sfinte, fără ca nimeni să îi spună anterior depre erezia catolicismului?
        8. Spui: “Pelerinaje la Međugorje, Fatima și Lourdes de exemplu sunt organizate de mulți ani, și nu neapărat de către biserica catolică, ci și de numeroase agenții de turism. Ciudat și total nepotrivit este intr-adevăr faptul că Patriarhia organizează așa ceva.”__________Depre ultima parte era vorba, nu reproşa nimeni pelerinajele la Medjugorje organizate de catolici sau de agenţii oarecare.
        9. Spui: “Dar ce legătură poate fi între pelerinajul din Israel și acest tip de pelerinaj la locuri ”sfinte” catolice? Scopul pentru care un ortodx merge la Ierusalim este clar.”_________Chiar dacă scopul e unul, rezultatul poate fi altul.
        10. Spui: În privința mersului la Ierusalim există intr-adevăr profeții care ne avertizează să nu mergem acolo după întronarea antihristului. Eu asta am citit. Nu există nici o profeție care să avertizeze oamenii să nu meragă în Israel în perioada în care antihristul nu și-a făcut incă apariția. Sau dacă există astfel de profeții, să ne spui care sunt acelea.”__________ Chiar dacă nu am reţinut cui aparţine profeţia şi textul exact, conţinutul este: În VREMURILE DIN URMĂ (nu doar când e antichrist instalat) să nu mergeţi! Dacă tu vrei să crezi că doar în timpul antihristului (când ni se spune clar să fugim în munţi, nu se pune problema pelerinajelor.,) nu te opresc eu.
        Tu cu experienţa ta, eu cu a mea! Poate ai remarcat că am scris că este vorba despre părerea mea despre pelerinaj. Tu poţi să mergi cât doreşti şi să crezi de doreşti.

        Apreciază

      • Raluca said, on februarie 22, 2016 at 6:27 pm

        Într-adevăr fiecare om cu propriile experiențe. Sunt de acord că nu trebuie să fie pentru tine nici o problemă ce cred eu despre pelerinajele în Israel. Am avut doar un punct de vedere care se bazează ca și în cazul tău pe ceea ce am văzut și trăit, la care tu ai reacționat cu propriul punct de vedere. Mi se pare OK. Nimeni n-ar trebui să se simtă deranjat. Nu reiese de nicăieri că sunt de acord, sau că mi se par normale anomaliile semnalate de tine. Pur și simplu te-ai confruntat cu altceva, și cam asta e tot.
        Ca să n-o mai iau și eu pe pucte, îți spun că eu n-am avut acces la pașapoartele pelerinilor, și în continuare cred că, existând două alternative de pașapoarte fără cip, o parte dintre pelerini vor apela la aceste alternative. Nu putem avea o statistică generală ca să vedem câți preoți și mireni au acceptat aceste acte biometrice. Ne rezumăm tot la o limitată experiență personală.
        Faptul că nu am urmărit ce fac ceilalți pelerini nu ține deloc de vreo virtute. Pur și simplu am păcatul judecării altora, și îmi ajung lucrurile care vin ele peste mine fără să vreau, și pe care le judec la greu, lucruri pe care mulți se fac că nu le văd, și nu e vorba de canoane și cipuri …
        Am avut și noi timp liber la Marea Moartă, dar eu m-am odihnit într-un loc amenajat, un fel de plaja la malul apei, și habar n-am avut de niciun magazin de bijuterii, și nici pe unde am fost nu m-a invitat nimeni să vizitez nicio biserică catolică sau a altui cult.
        Orice pelerinaj are un preot însoțitor, care de obicei nu este preotul de parohie pe care-l cunoști. Dacă preotul se dovedește a fi mai ecumenist, și dacă ”botează” pe oameni la Iordan tu cum procedezi, îi spui între patru ochi că greșește, îl atenționezi public, sau pur și simplu nu participi la ce face el?
        Da, ar trebui să li se explice oamenilor despre erezia catolicismului. Eu care am trăit doi ani într-o țară catolică știu foarte bine despre ce este vorba. Dar oamenii nu sunt lămuriți. Și asta se întâmplă mai ales în Transilvania cu amestecul de culte și denominațiuni creștine care abundă acolo. Nu trebuie să te duci tocmai în pelerinaj în Israel ca să dai de preoți ecumeniști și de creștini confuzi, cand îi ai chiar acasă.
        Sf. Lavrentie de Cernigov spunea:
        ”Luaţi aminte la toate cele ce vă spun căci totul se pregăteşte cu foarte mare viclenie . Toate bisericile şi mănăstirile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogăţii, ca niciodată, dar să nu mergeţi în ele. Antihrist va fi încununat ca împărat în marea biserică din Ierusalim cu participarea clerului şi a Patriarhului. Intrarea şi ieşirea din Ierusalim va fi liberă pentru orice om, dar ATUNCI să vă străduiţi să nu vă duceţi, căci totul va fi spre a vă linguşi pe voi, ca să vă atragă în ispită.”
        Foarte explicită această profeție.

        Spui: ”Tu poţi să mergi cât doreşti şi să crezi ce doreşti.”
        Păi tot omul este creeat de Dumnezeu liber. Eu mă străduiesc să doresc și să cred ceea ce învață Biserica ortodoxă. Nu cred că reiese altceva din ceea ce am spus. Iar în Israel am fost special acum câțiva ani pentru ca să nu mă apropii prea mult de zilele pe care le trăim, și care vor veni. Și un pelerinaj îmi este suficient.
        În rest îți doresc numai bine, și mântuire.

        Apreciază

      • Mirela said, on februarie 22, 2016 at 7:34 pm

        Mulţumesc pentru urări.
        Poate tu ai avut şansa de a merge într-o perioadă în care lucrurile “anormale” pentru un pelerinaj erau mai rare sau poate au fost aspecte pe care nu le-ai observat.
        Afirmi că “Dacă preotul se dovedește a fi mai ecumenist, și dacă ”botează” pe oameni la Iordan tu cum procedezi, îi spui între patru ochi că greșește, îl atenționezi public, sau pur și simplu nu participi la ce face el?”
        Frustrarea mea era că erau 4 preoţi şi se cam potriveau în gândire. Unul era mai evlavios, el mi-a spus că nu e canonică folosirea Sfintei Treimi la acea binecuvântare/”botez”, dar tot el a fost aşa de indignat când m-a auzit spunând de catolici că sunt eretici încât mi-am dat seama că nu are sens continuarea vreunei discuţii. De fapt, credea despre catolici ceea ce se învaţă în facultăţile de teologie de vreo jumătate de secol, se pare (nu era tânăr), anume că ar avea mai puţin har decât ortodocşii, dar nicidecum că sunt eretici, că nu sunt Biserică sau că sunt lipsiţi de har şi de Sfinte Taine. Era preot de ţară şi, se pare, nu s-a mai ostenit mult cu cercetarea sau nu a avut ocazia.
        Totuşi, durerea mea mare nu era de preoţi, care au DATORIA să se informeze şi să călăuzească DREPT turma încredinţată lor, ci era de câteva creştine care se vedea că sunt blânde, bune, evlavioase, şi care la final se rugau în locaşuri catolice ca în cele ortodoxe. Deci, dacă la începutul pelerinajului nu aveau faţă de catolicism nici o atitudine (în baza învăţăturii tradiţionale că ortodoxia e credinţa adevărată), la sfârşit rămâneau cu ideea că şi catolicii au sfinţenie. De ele îmi părea rău, dar ce puteam eu să fac? Cine m-ar fi crezut pe mine, când acolo erau 4 preoţi care vorbeau împotrivă? Şi nu doar pentru că nu ştiau, ci şi din acomodarea cu situaţia sau din interes. Ce putere de convingere poate să aibă o femeie în faţa poporului, când “în opoziţie” sunt 4 preoţi?
        Dealtfel, am mai constatat că preoţii nu sunt preocupaţi de vremurile actuale, că au impresia că Apocalipsa e o poveste care, dacă va deveni vreodată realitate, va fi peste vreo 2000 de ani, că iau cipuri fie ştiind că-s rele (ce să facem?), fie cu maximă uşurătate, fie dispreţuind părerea celor care le consideră nocive, încât dialogul mi se pare tot mai dificil şi mai fără consecinţe.
        Dialog al surzilor!
        De aceea, părerea mea este că pericole acestui pelerinaj sunt destule şi serioase
        Cam atât!
        Numai bine şi mântuire şi ţie!

        Apreciază

  21. […] PELERINAJ super mega tare BASILICA TRAVEL: Fatima – locul celor trei păstori cărora li s-a arata… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.