SACCSIV – blog ortodox

Artistul satanist DAVID BOWIE si-a lansat albumul BLACKSTAR cu doua zile inainte de a muri. Analiza VIGILANT CITIZEN: Universul ocult al lui David Bowie si intelesul lui Blackstar

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 27, 2016

David Bowie:

“Rock-ul a fost mereu muzica diavolului, nu ma puteti convinge ca nu-i asa. Sincer, cred tot ceea spun, rock and roll este periculos … Simt ca noi doar vestim ceva chiar mai intunecat decat noi insine. Acolo de unde am vazut ca e condus, aduce era intunericului.” (DAVID BOWIE, Rolling Stone, February 12, 1976, p. 83).

Pe 8 ianuarie, in ziua in care implinea 69 de ani, a lansat oficial albumul Blackstar. Dupa doua zile a murit.

Iata piesa ce da titlul albumului:

Iata si ce putem citi la The Occult Universe of David Bowie and the Meaning of “Blackstar” de pe Vigilant Citizen:

Universul ocult al lui David Bowie şi înţelesul lui Blackstar

În urma morții lui David Bowie, ultimul său album, „Blackstar”, este cântecul său de lebădă, o concluzie enigmatică a unei cariere punctate de alter-ego-uri din altă lume și simbolism ezoteric. Vom privi sensul lui „Blackstar” în contextul carierei lui David Bowie.

Foarte puțini artiști se pot lăuda cu longevitatea lui David Bowie în industria muzicală, în condiţiile în care cariera sa s-a întins peste cinci decenii și a produs 28 albume. De-a lungul deceniilor, Bowie a migrat de la un gen muzical la altul, și chiar de la o persoană la alta, dar o constantă a rămas: El a fost înconjurat de o aură din altă lume.

Prin intermediul muncii sale, Bowie s-a transformat pe sine într-un „maestru ascendent” al muzicii, o figură gnostică gen Hristos care a atins un nivel ridicat de iluminare și care a căutat să comunice un mesaj criptic umanităţii. În timp ce multe dintre excentricitățile lui Bowie ar putea fi atribuite drogurilor și rock and roll-ului, nu se poate defini o imagine completă a acestui artist fără a menționa obsesia lui cea mai îndelungată: ocultismul vestic.

David Bowie, născut ca David Robert Jones, in 1947, este considerat de unii ca un fel de „Om renăscut”, a cărui declarată „universalitate” este o încercare de a arăta vârful evoluției prin reasamblarea pieselor fragmentare ale societății noastre; În acest fel, el seamănă cu mulţi ocultiști.

Cu toate acestea, spre deosebire de cei mai mulţi ocultiști, Bowie are avere o considerabilă, aprecierea criticilor, inteligenţă penetrantă și frumuseţe durabilă; El pare setat pentru a urca pe culmi încă şi mai mari și realizări. Ce urmează, dumnezeirea? Există un element faust/mefisto aici. Cum altfel se poate explica zenitul absolut al traiectoriei lumești a acestui om? De fapt, există oameni care sunt convinși că succesul său uriaş nu ar fi existat fără un anumit ajutor din altă lume. (…)

Cu toate acestea, nu poate fi ignorat faptul că Bowie şi-a alcătuit persoana publică din diferite părți ale puzzle-ului, care stau la originea ocultismului modern. El a folosit unele dintre aceste piese la vârsta timpurie de 16 ani.
– Peter R. Koenig, The Laughing gnostic – David Bowie și Ocultismul

De-a lungul carierei sale, de multe ori Bowie s-a transformat într-un simplu vas el împrumutându-şi corpul diferitelor persoane care au vorbit prin el, de multe ori comunicând mesaje de semnificație ocultă profundă.

Ultimul album al lui Bowie „Blackstar” nu este o excepție. De fapt, acesta este un „meticulos planificat” capitolul final al „Cărţii lui Bowie”, unul care confirmă adevăratul sens al operei sale și inspirația ocultă din spatele ei. Prin urmare, în scopul de a înțelege Blackstar, trebuie să înțelegem mai întâi unele dintre mai pregnante imagini definitorii.

Ocultul Bowie

Dacă cineva ar trebui să selecteze un citat care să-l poată defini pe ocultul David Bowie, probabil că ar fi acesta:

„Sunt mai aproape de Golden Dawn (mişcarea ocultă)
Cufundat în uniforma lui Crowley
Eu nu sunt un profet sau un om din epoca de piatră,
Doar un muritor cu potential de superman ”
– Nisipuri mişcătoare

În aceste patru versuri, Bowie dezvăluie o sursă de viziune asupra lumii sale ezoterice: societatea secretă Golden Dawn.

„Golden Dawn a fost o societate secretă de magie, o glorie încoronată a renașterii oculte care a înflorit la sfârșitul secolului al 19-lea și a promovat un amestec unic de misticism iudaic (denumit Cabbala sau Kabbalah, întâlnit, de asemenea, în simbolismul lui Bowie), călătorii astrale, magie, yoga (de asemenea practicată de Bowie) și cum să comunice cu îngerii și demonii. Pentru această din urmă comuniune, era mai întâi necesar să se golească mintea, pentru a face loc necunoscutului să intre – ceva care este asemănător cu metoda lui Bowie „cut-up” de a scrie versuri „.

Când Bowie afirmă că el este „cufundat în uniforma lui Crowley”,se referă la Aleister Crowley, ocultistul britanic al secolului 20, care a fost un membru al Golden Dawn și fondator al OTO (Ordo Templi Orientis). El a fost cunoscut mai ales pentru munca sa din domeniul Sex Magick, magie neagră și filosofia lui, Thelema (citeste articolul meu complet despre Crowley aici).

Tehnicile de magie au devenit populare prin scrierile lui Aleister Crowley, care a fost odată membru al Golden Dawn, iar mai târziu al Templi Orientis Ordo (OTO), care a fost (și încă mai este) profund implicat în magia sexuală. Percepția publică atât în legătură cu Golden Dawn dar și cu Ordo Templi Orientis este aceea că sunt organizații pseudo-masonice în care aspirantul (sau membrul) trece prin etape de inițiere ceremonială purtând costume semi-egiptene – similare cu cel pe care Bowie l-a purtat pentru o sesiune foto cu Brian Ward în 1971.

bowiecrowley

Aleister Crowley (stânga) și David Bowie (dreapta), pe coperta interioară a versiunii de CD a albumului Space Oddity.

În 1976 Bowie a declarat:

„Interesul meu imperariv a fost cu privire la Kabbalah și Crowleyism. Acea complet întunecată și destul de înfricoșătoare nelume din partea greșită a creierului. ”
– David Bowie, din: „Bowie cu Bowie: Interviuri și întâlniri cu David Bowie” de Sean Egan

Într-un interviu din 1983, Bowie a adăugat:

„Am avut acest interes mai mult decât trecător pentru egiptologie, misticism și Kabbalah. În acel moment părea evident ce fel de răspuns la viaţă era. Toată viața mea s-ar fi transformat în această lume-fantezie bizară nihilistă de eminentă osândă, cu personaje mitologice și totalitarism iminent. ”
– David Bowie, muzician, mai 1983

Având în vedere importanța ocultismului în viaţa lui Bowie, cele mai importante persoane din cariera sa capătă un nivel suplimentar de semnificație, nivel care este întărit în Blackstar.

Major Tom

În 1969, Bowie a lansat Space Oddity, un single care a fost lansat inteligent doar cu nouă zile înainte de aterizarea pe lună a lui Apollo II, ceea ce face din acest single tema neoficială a acestui eveniment istoric. Piesa vorbeşte despre maiorul Tom, un astronaut care a fost lansat în spațiu și a cărui soartă finală rămâne incertă. Cântecul într-adevăr, se încheie cu cuvintele:

„Iată-mă, plutesc” în jurul containerului,
Departe deasupra lunii
Planeta Pământ este albastră
Și eu nu pot face nimic ”
– Space Oddity (Ciudăţenie spaţială)

La nivel ezoteric, maiorul Tom reprezintă ascensiunea muritorilor către divinitate – o interpretare care este aparent confirmată în videoclipul din 2015 făcut pentru piesa Blackstar.

În 1972, Bowie introduce un nou alter ego, care coboară pe Pământ din ceruri.

Ziggy Stardust

ziggystardust

Cele două forme ale lui Ziggy Stardust. Cea din stânga subliniază semnul de pe un ochi (de pe albumul Aladdin Sane), iar cealaltă subliniază glanda pineală, adică al treilea ochi (de pe albumul The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars).

Pentru al cincilea album, Bowie a introdus alter ego-ul Ziggy Stardust, un star rock androgin extraterestru care a fost trimis de către „Infiniţi” să anunţe venirea oamenilor stelari pe pământ.

În performanța vizionară a lui Bowie, civilizația se îndreaptă către colaps şi „infiniţii” vor veni. Ziggy Stardust a fost trimis să anunțe venirea acestor „stelari” aducători de speranță. Ziggy este profetul lor, mesia care ajunge la înălțimi spirituale incredibile și este ținut în viață de devotamentul discipolilor săi. Când în cele din urmă sosesc stelarii, aceştia iau fărâme şi bucăţi din Ziggy astfel încât să se poată manifesta ca ființe fizice reale. În cele din urmă îl rup în bucăți pe scenă în timpul interpretării piesei „Rock’n’Roll Suicide”. În momentul morții lui Ziggy, stelarii îi preiau esenţa şi devin vizibili.

Cu Ziggy Stardust, Bowie întruchipează arhetipul „Dumnezeu care moare”, un salvator trimis de sus, care sfârşeşte prin a-şi sacrifica viaţa..

Natura androgină a lui Ziggy Stardust reprezintă în mod ocult o stare de nivel spiritual superior. În ocultism, cel mai înalt stadiu de iluminare se realizează prin internalizarea dualităţii și echilibrului între forțele opuse – bine și rău, activ și pasiv, sex masculin și sex feminin. Acest concept este simbolic reprezentat de încornoratul, hermafroditul zeul Baphomet. De asemenea, este reprezentat în simbolism alchimic ca fiind androginul alchimic.

2015-06-05-15_18_32-The-Secret-Teachings-of-All-Ages-M-P-Hall.pdf-Adobe-Acrobat-Reader-DC

Acest simbol de pe Turbæ Philosophorum (1750) reprezintă o figură hermafrodită ca realizarea unui opus magnum. Principiile active și pasive ale Naturii au fost adesea descrise de figuri masculine și feminine, iar atunci când aceste două principii au fost armonios unite în oricare natură sau organism era obiceiul de a simboliza această stare de echilibru perfect, prin figura compusă aratată mai sus.

Ziggy Stardust întruchipează, de asemenea, opoziția lumilor spirituală şi respectiv materială: În timp ce el reprezintă un nivel ridicat de iluminare spirituală, tot el este, de asemenea, un promiscuu bisexual star rock îngenuncheat de utilizarea drogurilor grele.
În sens invers faţă de maiorul Tom care a urcat de pe Pământ la cer, Ziggy Stardust coboară din „ceruri”. El este o „ființă superioară”, care ia forma unui om, în scopul de a comunica un mesaj, cam ca Iisus Hristos.

Station to Station

În 1976, Bowie a lansat Station to Station, un album despre înregistrarea căruia el a afirmat că abia îşi aminteşte, în principal din cauza consumului greu de cocaină. El chiar a adăugat că a fost munca unei „persoane complet diferite”.
„Bowie însuşi nu-şi amintește aproape nimic din producția albumului, nici măcar studio-ul, în cele din urmă admițând:” Eu știu că a fost în LA pentru că aşa am citit „.

În ciuda acestui fapt, albumul tratează simbolismul ocult greu. Piesa Station to Station se referă la călătoria prin cabalisticul arbore al vieţii.

„Aici suntem noi
o mișcare magică
de la Kether la Malkuth”

– Station to Station
„Kether” şi „Malkuth” sunt două dintre cele 10 de elemente ale Arborelui cabalistic al Vieţii – cea mai mare și respectiv cea mai mică parte.

6354939_f520-e1452611384674

Dacă urmați calea descrisă de Bowie mai sus, de la Keter la Malkuth descrie coborârea din Dumnezeire către domeniul fizic. Tema „coborârea din cer” a fost întotdeauna în centrul muncii lui Bowie.

Într-un interviu din 1997, Bowie extinde sensul „magic” al piesei și cum nicio sursă de mass-media nu l-a înţeles vreodată.

„Albumul „Station to Station „are foarte mare legătură cu „opririle crucii” (din religia catolică). Toate trimiterile din cadrul piesei au de-a face cu Kabbala. Este albumul care se apropie cel mai mult de un tratat de magie pe care l-am scris. N-am citit nicio recenzie care într-adevăr să-l înţeleagă. Este un album extrem de întunecat. Trăim timpuri mizerabile, trebuie să spun. ”
– Q Magazine, Modificări Fifty Bowie „1997

Pe coperta albumului îl găsim pe Bowie desenând arborele cabalistic al vieţii:

bowiecaballah

Bowie desenând arborele cabalistic al vieţii

Câteva zeci de ani mai târziu, în 2015, Bowie se confruntă cu propria sa mortalitate și simte nevoia de a oferi fanilor săi o operă finală. Blackstar ia toate elementele menționate mai sus (și mai mult) pentru a crea o dramă finală enigmatică şi ritualică.

Blackstar

Lansat cu două zile înainte de moartea sa, Blackstar este cântecul de lebădă al lui David Bowie în care încheie mitologia pe care a cultivat-o timp de cinci decenii. Videoclipul cu același nume este o tapiţerie de imagini întunecate. În centrul a toate: o ființă umană devenind zeu.

blackstar1

Videoclipul începe cu un astronaut mort pe o planetă îndepărtată.

Este maiorul Tom? Îi vedem locul de veci? O tânără deschide casca astronautului și găsește un craniu împodobit.

blackstar5

Craniul încrustat cu bijuterii reprezintă ascensiunea astronautului către dumnezeire.

Craniul este apoi venerat ca un fel de artefact al zeilor.

blackstar4

O „mare preoteasă” ține craniul stând între două rânduri de femei care nu se pot abţine din tremurat în prezența sa.

Cântat în manieră de incantație, cuvintele primei strofe fac aluzie la un ritual ocult:

În vila lui Ormen, în vila lui Ormen
Stă o singură lumânare, ah-ah, ah-ah
În centrul a toate, în centrul a toate
Ochii tăi

În înregistrarea video, bărbații și femeile sunt separaţi, fapt care transmite ideea a două energii opuse (bărbați și femei). Ambele grupuri sfârșesc prin a ne face martori la un ritual magic sexual indirect.

blackstar6

Pe de o parte, femeile „își asumă poziția”.

blackstar7

Pe de alta, trei sperietori răstignite (care par a fi animate de o forță malefică), îşi mişcă şoldurile într-un mod sugestiv.

Combinația dintre magia sexuală şi inversarea răstignirii lui Hristos dă videoclipului o puternică direcție „Crowleyiană”.
Într-un interviu, regizorul clipului, Johan Renck, discută despre Crowley.

„Ei bine, eu sunt un mare fan Crowley, am fost întotdeauna. Am încercat să fac un film despre viața lui în urmă cu câțiva ani, dar nu am reușit să-l montez. Îmi place Crowley pentru că a fost un om îndrăzneț la un anumit moment dat. Cred că a fost înțeles greșit. A fost un băiat bun, dar i s-a făcut un portret de om rău, şi el n-a fost aşa”.
– Vice News, în spatele „Blackstar”: Un interviu cu Johan Renck, regizorul filmului lui David Bowie Ten-Minute Short Film

Numele albumului în sine, Blackstar, se referă la un important concept ocult: Midnight Sun (soarele din miez de noapte).

„Apuleius a spus atunci când descrie inițierea sa (vide ante): „La miezul nopții am văzut soarele strălucind cu o lumină splendidă”. Soarele nopţii a fost, de asemenea, o parte din misterul alchimiei. El simboliza spiritul din om care strălucește prin intunericul organismului său uman. De asemenea, se face referire la soarele spiritual din sistemul solar, pe care misticul l-ar putea vedea la fel de bine la miezul nopții și la amiază, pământul material fiind neputincios în a obstrucţiona razele acestei divine sfere. Despre luminile misterioase care luminează templele egiptene în timpul orelor nocturne s-a spus că ar fi reflecțiile soarelui spiritual adunate de puterile magice ale preoților. Lumina ciudată văzută la zece mile sub suprafața pământului în I-AM-THE-MAN în acea alegorie masonică remarcabilă Etidorhpa (Aphrodite scris invers) se poate referi foarte bine la misteriosul soare de la miezul nopții al ritualurilor antice”.
– Manly P. Hall, Învățăturile secrete ale tuturor vârstelor

Având în vedere moartea iminentă a lui Bowie, versurile melodiei capătă un sens foarte personal:

„Ceva s-a întâmplat în ziua în care a murit
Spiritul s-a înălţat cu un metru și a păşit într-o parte
Cineva i-a luat locul, și a strigat cu curaj
(Eu sunt o stea neagră, eu sunt o stea neagră) ”
– Blackstar

Se referă Bowie la propria sa moarte? Se referă el la corpul său lipsit de spirit ca fiind preluat de un blackstar? Este aceasta o altă aluzie la preluarea lui Bowie de către o fiinţă misterioasă care declară:
Eu sunt Cel Mare Eu Sunt (eu sunt un blackstar)

„Eu Sunt Cel Ce Sunt” este răspunsul lui Dumnezeu folosit în Biblia ebraică atunci când Moise L-a strigat pe nume.

În înregistrarea video, Bowie joacă rolul a trei personaje distincte.

blackstar8

„Adeptul orb” cu butoane în loc de ochi. Acest personaj reprezintă omul simplu, ignorant.

blackstar10

Predicatorul promovând „Cartea lui Blackstar” – cu adepți uluiţi în spatele lui.

blackstar9

„Jonglerul bombastic”, care pare să fi preluat corpul îmbătrânit al lui Bowie cu maniere excentrice.

Prin urmare, clipul înfăţişează mai multe straturi asociate cu cunoaşterea ocultă. Acestea sunt cei care se află în contact direct cu „sursa lui adevărată”, în timp ce masele oarbe sunt fascinate de o versiune degradată a sa, vândută de către figuri carismatice. David Bowie indică faptul că este, în același timp, un om simplu, orb, și un iniţiat ocult – un blackstar.

Lazăr

Videoclipul final al lui Bowie poartă numele unui personaj biblic important: Lazăr.

În Noul Testament, Lazăr a murit de boală și a fost înviat patru zile mai târziu, de către Iisus Hristos. În contextul bolii fatale a lui Bowie, titlul Lazăr transmite ideea de nemurire, în timp ce se joacă constant cu ideea ca el să fie din „altă lume”.

În înregistrarea video, Bowie joacă aceleaşi roluri ca în Blackstar.

lazarus1

În rolul „orbului”, Bowie este un om în vârstă, care este slab fizic, întins pe patul de moarte și speriat de ce se va întâmpla.

Uită-te sus aici, eu sunt în ceruri
Am cicatrici care nu pot fi văzute
Am drama mea, ce nu poate fi furată
Toată lumea mă cunoaște acum
– Lazăr

Dintr-un dulap din colțul camerei (posibill simbolizând un portal către o altă dimensiune), apare un alt Bowie, magicianul, veșnic tânărul Bowie.

lazarus2

Acest Bowie nu moare – el chiar se tratează cu câteva mișcări de dans.

Costumul purtat de acest Bowie se referă la o relicvă specifică din trecutul său.

bowie_kabbalah

Bowie poartă aceeaşi ţinută așa cum se vede pe coperta albumului „Station to Station”, în care el desenează arborele cabalistic al vieţii.

După cum s-a menționat mai sus, conform lui Bowie, acest album a fost scris în 1976 „de către o persoană complet diferită”.

În „Lazăr”, asistăm la întoarcerea acestei ființe nemuritoare.

lazarus3

Cu mişcări teatrale, acest Bowie scrie febril, ca animat de o forță mai mare. Este aceasta sursa de inspiratie a lui Bowie de-a lungul anilor?

lazarus4

Deși trupul muritor al lui Bowie a cedat bolii fizice (care este soarta finală a tuturor oamenilor), o altă parte din el trăiește, acea ființă nelumească ce i-a preluat trupul de-a lungul carierei sale.

lazarus5

Videoclipul se încheie cu ocultul Bowie ce se retrage înapoi în dulap închizând uşa.

În Lazăr, prin urmare, Bowie îşi ia rămas bun de la lumea fizică, dar ne amintește că o parte din el continuă să trăiască … aceeași parte a lui care a urcat în spațiu fiind maiorul Tom şi a coborât pe Pământ ca Ziggy Stardust. Acest Bowie călătoreşte de la lumea fizică la cea spirituală cu aceeași ușurință cu care călătorește din „Station to Station”( staţie în staţie) prin Pomul cabalistic al Vieții.

În concluzie

Deși cariera lui David Bowie întinsă pe mai multe decenii a produs 28 albume și a exploatat tot felul de concepte enigmatice, un aspect a rămas constant: El a proiectat aura unei ființe din altă lume, una care nu aparține cu adevărat pământului, care a părut uneori fie spiritual iluminată sau demonic posedată.

Ultimul său album, Blackstar, este o continuare directă a „mitului Bowie”. Meticulos planificat pentru a transforma moartea sa într-o operă de artă, imagistica lui Blackstar strânge împreună câteva momente definitorii din cariera lui Bowie într-o singură naraţiune finală, una care confirmă importanța extremă a ocultismului în lucrarea sa.

Lazăr, cadoul final de despărțire al lui Bowie, transmite un mesaj important: Bowie a fost un vas pentru ceva mai mare, ceva mai adânc, ceva mai întunecat si ceva mai profund decât se va realiza vreodată. Revendicarea „Eu sunt Cel Mare Eu Sunt”, această Fiinţă i-a dat lui Bowie inspiraţia de a deveni un simbol nemuritor și îi conduce pe fanii lui la a se aduna în spatele declarației că „Bowie este Dumnezeu”.

   Comentariu saccsiv:

A recunoscut si ca a intretinut relatii homosexuale, ca si Aleister Crowley de altfel:

Aleister Crowley si REVOLUTIA SATANISTA (rock, sexualitate, droguri) – video si completari necesare

Referitor la prima strofa, conform http://genius.com/8257966 Ormen este numele unui sat din Norvegia. In traducere, Sarpe.

 

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Erdbeben said, on ianuarie 28, 2016 at 5:49 am

    David Bowie n-a murit ci a fost reciclat,iată-l aici facându-și propriul necrolog https://www.youtube.com/watch?v=Gt2ba3R51aI

    Apreciază

    • Paul222 said, on ianuarie 28, 2016 at 7:28 pm

      Exact asta vroiam sa zic si eu! Si-a inscenat moartea probabil pentru a se pensiona in liniste. Un update video si aici, este comparat adevaratul Jack Steven cu cel interpretat de David Bowie…

      Apreciază

    • blue said, on ianuarie 29, 2016 at 12:38 pm

      Ntz! Când compari două fotografii sau două imagini şi vrei să descoperi dacă e vorba de aceeaşi persoană, niciodată să nu te uiţi la asemănări, ci să cauţi deosebiri.

      Apreciază

  2. sky said, on ianuarie 28, 2016 at 12:09 pm

    Sa dus la taicăsu…..

    Apreciază

  3. ion hodor said, on ianuarie 28, 2016 at 9:12 pm

    Acum e un Backstar!

    Apreciază

  4. Spaceman said, on februarie 1, 2016 at 1:15 pm

    Apreciază

  5. minnaxs said, on februarie 18, 2016 at 9:56 am

    in primul rând articolul este foarte bun chiar dacă sunt unele greșeli(poza egipteană nu e din space oddity ci din interiorul albumului hunky dory.cât despre coperta albumului station to station ati greșit,este vorba de altă imagine).nu mi-a plăcut titulatura de satanist.Bowie a fost un geniu,o somitate,un artist unic,mai mult decât un om simplu,mai mult decat un muritor de rând.și eu sunt interesată de ocultism dar asta nu mă face satanistă.pur și simplu mă pasionează subiectul.Bowie este nemuritor,o legendă,a reușit să revitalizeze arta,e unic!A reușit ce n-a reușit nimeni.pe mine m-a ajutat enorm tot ce a creat,m-afacut să mă redescopăr,să mă accept,să îmi exersez talentul în muzică,pictură,poezie,de la el am aflat de o grămadă de alți artiști,muzicieni,pictori,actori…de la el am învățat ca nu e imposibil să schimbi lumea în bine.Atât,renunțați la titulatura de satanist,jignește profund!

    Apreciază

  6. minnaxs said, on februarie 18, 2016 at 10:03 am

    satanismul este ceva care implica ritualuri macabre cu sacrificare,venerarea idolilor satanici.ocultismul se refera la cunoasterea lumii invizibile,a lumii spirituale.

    Apreciază

  7. minnaxs said, on februarie 18, 2016 at 10:06 am

    nu,nu este.ocultismul se refera la lumea spirituala,la invizibil.

    Apreciază

  8. minnaxs said, on februarie 18, 2016 at 10:17 am

    nu vreau sa fiu gresit inteleasa.imi place sa citesc despre ocultism dar nu imi fac din asta un stil de viata,nu ma ghidez dupa practicile oculte.

    Apreciază

  9. […] Artistul satanist DAVID BOWIE si-a lansat albumul BLACKSTAR cu doua zile inainte de a muri. Analiza …. […]

    Apreciază

  10. […] Artistul satanist DAVID BOWIE si-a lansat albumul BLACKSTAR cu doua zile inainte de a muri. Analiza …. […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.