SACCSIV – blog ortodox

La sfarsitul lunii februarie LEGEA VACCINARII OBLIGATORII va fi pusa in DEZBATERE PUBLICA

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 24, 2016

Indiferent de guvernare, ceea ce impun papusarii trebuie rapid pus in aplicare.

Iata ce putem citi la PROIECTUL privind VACCINAREA OBLIGATORIE, finalizat la sfârşitul lunii februarie. SANCŢIUNILE, introduse progresiv de pe Romania tv:

Proiectul de lege în ceea ce priveşte vaccinarea obligatorie la copii a fost definitivat din punct de vedere tehnic. Varianta sa finală ar putea fi pusă în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Totodată, medicul a vorbit şi despre eventualele sancţiunile care ar putea fi introduse progresiv, în cazul în care unii părinţi refuză vaccinarea.
Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Mai multe vaccinuri vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală. În România vor deveni obligatorii următoarele vaccinuri: BCG (anti-tuberculoză), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulară, adică împotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive, „magareasca”), VPi (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola şi anti-oreion), precum şi vaccin pneumococic conjugat – în funcţie de fondurile disponibile (împotriva otitei, meningitei, pneumonii provocate de pneumococ).
Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii acoperirii vaccinale. Proiectul de lege a fost finalizat din punct de vedere tehnic, însă trebuie evaluat şi din punct de vedere juridic.

„Proiectul de lege este definitivat din punct de vedete tehnic. Din punct de vedere tehnic, al oamenilor din zona de sănătate publică, medici de familie, epidemiologi, microbiologi, e făcut. Acum este evaluat din punct de vedere juridic de Ministerul Sănătăţii şi când o să fie gata, o să fie pus în dezbatere publică. Trebuie să fie făcut în aşa fel încât să nu contravină altor acte normative. O să aducă modificări şi completări. Ceea ce cred eu că este cel mai important este că oferă perspectiva asigurării de vaccinuri fără întreruperi, responsabilizează foarte clar toţi actorii din sistem, începând cu ministrul Sănătăţii, Direcţii de Sănătate Publică, medici de familie şi oferă posibilitatea constituirii unor corpuri de experţi la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică şi la nivel central care să coordoneze şi să răspundă direct de această activitate de vaccinare”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Totodată, potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, proiectul „stabileşte modalitatea şi responsabilităţile în ceea ce priveşte informarea”. „Campaniile nu trebuie desfăşurate doar periodic, ci continuu în ceea ce priveşte vaccinarea. Trebuie să existe nişte comitete tehnice la nivel judeţean şi naţional care să poată să facă tot timpul consiliere şi consultanţă celor care vor să afle lucruri despre vaccinuri, despre siguranţa vaccinurilor, despre eficacitatea vaccinării”, susţine președintele Societății Române de Microbiologie.

La sfârşitul anului 2015 au apărut în presă informaţii potrivit cărora părinţii care refuză vaccinarea obligatorie la copiii lor pot primi amenzi. Alexandru Rafila a precizat că scopul „nu este al amenzilor, ci să fie introduse progresiv eventuale sancţiuni”.

„Ei lucrează la chestiunea asta ca să poată să fie în corcondanţă cu legislaţia din vigoare sau cu alte acte normative care există în momentul de faţă. Scopul nu este al amenzilor, ci să fie introduse progresiv eventuale sancţiuni, încât să nu producă bulversare într-un fel în societate”, a declarat medicul.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că proiectul va fi finalizat şi pus în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie.

„Eu cred că o să avem o variantă finală cam în 30 de zile probabil, la sfârşitul lunii februarie”, a spus medicul Alexandru Rafila.

Conf.dr. Alexandru Rafila a fost numit secretar de stat in MS

Foto: http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/conf-dr–alexandru-rafila-numit-secretar-stat-ms_5932/

 

41 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Alin said, on ianuarie 24, 2016 at 11:21 pm

    Off topic: la unul dintre articolele trecute era un link cu o familie care avea nevie de ajutor. Știu ca e ciudat dar reținusem ceva cu tatăl suferă de hemoroizi. Poate cineva să mă ajute cu linkul ca eu nu îl mai găsesc.

    Apreciază

  2. Cosmin said, on ianuarie 24, 2016 at 11:37 pm

    In finalul listei de vaccinuri obligatorii, enumera: „vaccin pneumococic conjugat – în funcţie de fondurile disponibile (împotriva otitei, meningitei, pneumonii provocate de pneumococ)”

    Sa vedem insa ce este cu acest vaccin.

    „Vaccinul antipneumococic : o luptă cu morile de vânt

    Cu ajutorul vaccinurilor antipneumococic, Hib și antimeningococic, se dorește o reducere a cazurilor de otite, pneumonii și meningite date de aceste bacterii. De ce acest lucru nu este altceva decât o luptă cu morile de vânt?
    Pneumococul, alături de meningococ și Hib (Haemophilus influenza), sunt microorganisme care se află în mod obișnuit pe suprafața mucoaselor din organismul nostru, fără a ne îmbolnăvi. Doar în anumite condiții, ele devin patogene pentru om, provocând infecții. Toate aceste infecții sunt tratabile cu ajutorul antibioticelor.
    Din cauza vaccinurilor dar și a abuzului de antibiotice (recunoscut de altfel de către lumea medicală), s-a modificat mult în ultimii ani etiologia otitelor, pneumoniilor și a menigitelor. Locul agenților patogeni care le provocau a fost luat de către alții. Cu toate că a fost introdus vaccinul Hib iar apoi cel antipneumococic (în țările din Occident iar anul acesta va fi introdus și în România), nu a scăzut deloc incidența meningitelor bacteriene. La fel s-a întâmplat cu otitele și pneumoniile. Astfel, meningita bacteriană nu mai este provocată atât de frecvent de către meningococ și pneumococ, cum era până acum, ci tot mai des de către Borrelia burgdorferi (9,4%), streptococ (8%), stafilococ (4,5%), Listeria monocytogenes (8,9%), Escherichia coli (1,3%), de alte microorganisme în 8,9% iar în 21,9% din cazuri de către agenți patogeni necunoscuți. Sistemul imun al persoanelor vaccinate este suprasolicitat, ceea ce duce inevitabil la tot mai multe infecții bacteriene. Vaccinurile pot provoca o leziune a barierei hematoencefalice la sugar și copilul mic, ceea ce explică de ce aceștia sunt expuși la un mare risc de a face meningite bacteriene.
    S-a constatat că, copiii nevaccinați fac doar rar infecții bacteriene, folosesc rar antibiotice și nu suferă de meningite bacteriene. Dacă se renunță de tot la vaccinuri, nu sunt necesare nici aceste 3 vaccinuri.

    1. Infecțiile cu pneumococ
    Pneumococul, denumit Streptococcus pneumoniae, este un agent microbian cunoscut în întreaga lume și face parte din flora microbiană normală a cavității bucale.
    În anumite condiții, el poate deveni patogen, provocând infecții bacteriene la sugari și copii: otite, sinuzite, pneumonii, meningite, septicemii. Aceste condiții sunt:
    – Lipsa alăptării/ părinte sau părinți fumători/ copii crescuți în creșe primii doi ani de viață.
    – copii cu sindrom Down, copii sunbnutriți, deficiențe imune, cancer, SIDA, etc.
    – copii vaccinați cu mai multe vaccinuri.
    La adulți, condițiile favorizante sunt: bolile cronice cardio-vasculare, renale, pulmonare, etc. La fumători crește de asemenea frecvența pneumoniilor pneumococice. Infecțiile respiratorii severe sunt provocate sau complicate deseori de către pneumococ.
    Nu există epidemii cu pneumonii pmneumococice, deoarece boala este condiționată aproape în mod exclusiv de o scădere a imunității. Laptele matern oferă sugarului imunitatea necesară și astfel îl apără de infecții bacteriene, inclusiv de cele pneumococice.

    2. Vaccinul antipneumococic
    A. Generalități. Ineficiența vaccinului
    – A fost sintetizat în SUA și preluat apoi de țările europene.
    – La început, vaccinul era doar recomandat în Germania (și în alte tări din Occident) în anumite condiții: după splenectomie, în deficiențe imune congenitale sau dobândite, la diabetici și la bolnavi cu boli cronice cardiace și pulmonare. În anul 1998, vaccinul a fost recomandat tuturor vârstnicilor de peste 60 de ani. Cu toate acestea, lipsesc studiile despre eficiența vaccinului la toate aceste grupe de risc ! Rămâne un semn de întrebare cât de eficient este vaccinul.

    – La ora actuală există mai multe vaccinuri antipneumococice, din care voi descrie primele două sintetizate in SUA:
    a.) Pneumovax 23:
    – este un vaccin care se administrează adulților și copiilor de peste 2 ani. El conține antigene de la 23 de tipuri de pneumococ mai frecvent implicate în infecții.
    – Cu toate acestea, eficiența lui este foarte scăzută iar folosul acestui vaccin este unul îndoielnic. Într-un studiu dublu-orb, Pneumovax nu a arătat nicio reducere a morbidității și mortalității date de pneumococ la oamenii vaccinați cu vârsta cuprinsă între 50 și 85 de ani. La pacienții cu HIV/SIDA,
    – chiar a crescut incidența infecțiilor cu pneumococ după acest vaccin, posibil printr-o distrugere a limfocitelor B de către componentele din vaccin.
    b.) Prevenar (PVC 7-valent) :
    – este un vaccin antipneumococic care a fost introdus în 2001 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani. El este administrat începând cu luna a 3-a de viață. La fel ca și în cazul vaccinului Hib, vaccinul antipneumococic este unul “conjugat” iar proteina folosită are rolul de a induce formarea de anticorpi. Fosfatul de aluminiu este folosit drept adjuvant.
    – Dozele de vaccin necesare unui sugar nu sunt încă bine cunoscute. Există la ora actuală mai multe scheme de vaccinare și fiecare țară o folosește pe cea pe care o crede mai bună… Whitney face o afirmație cel putin bizară: “vaccinul este eficient , chiar dacă nu este folosită schema standard.”
    – Vaccinul Prevenar a fost sintetizat în SUA și se spune (…) că a redus mult frecvența infecțiilor cu pneumococ.
    – În Europa, rezultatele sunt contradictorii: în Franța ar fi redus incidența cu 20-25%, pe când în Spania vaccinul nu ar fi avut niciun efect asupra infecțiilor grave cu pneumococ. În schimb, cei vaccinați s-au îmbolnăvit cu tulpini pneumococice agresive care nu existau în vaccin. Ca urmare “eficiența vaccinului împotriva infecțiilor grave cu pneumococ, este foarte redusă”, afirmă Barricarte. În Portugalia, eficiența vaccinului a fost practic nulă dar s-a observat în schimb creșterea enormă a unor infecții
    – pneumococice cu tulpini patogene care nu sunt incluse în vaccin și care sunt rezistente la antibiotice. Toate aceste rezultate dezastroase s-au observat și în țările lumii a 3-a, unde din cauza subnutriției, boala evoluează mult mai grav.
    – ineficiența vaccinului este pusă pe seama așa zisului “serotype replacement”, ceea ce înseamnă că, tulpinile din vaccin sunt înlocuite în organism de către alte tulpini pneumococice. Vaccinul, asemenea unui antibiotic, face o selecție a tulpinilor de pneumococ și creează un gol care va fi umplut de alte tulpini. Făcând un studiu între copiii vaccinati antipneumococic si cei nevaccinati, s-au găsit la cei vaccinați în sfera ORL (nas-gât-ureche), alte tulpini de pneumococ decât cele din vaccin dar diferite și de cele găsite la cei nevaccinati. Chiar și microbii din intestin sau stafilococii “pot lua locul” pneumococilor din vaccin. Ce rol joacă aceste “substituții”, nu este menționat în niciun studiu. În Germania nu există niciun studiu care să ateste cu adevărat eficiența vaccinului. Este unul din motivele pentru care scopul vaccinului nu poate fi atins iar eșecul se remarcă în scurt timp. În timpul unui studiu finlandez important, s-a constatat că la cei vaccinați a crescut cu 33% frecvența infecțiilor cu tulpini pneumococice rezistente la antibiotice și care nu existau în vaccin. Şi în Germania s-au înregistrat infecții pneumococice grave la cei vaccinați cu Prevenar. În Spania, după introducerea vaccinului, au fost relatate cazuri frecvente de infecții pneumococice cu tulpini foarte agresive. În Barcelona, după introducerea vaccinului Prevenar, a crescut frecvența infecțiilor
    – pneumococicice grave la copii cu până la 150%! În Anglia, după introducerea vaccinului, a crescut de 10 ori (!) incidența pneumoniilor date de pneumococ, astfel că anual au fost înregistrate 1 000 de astfel de cazuri. Chiar și în SUA- țara de origine a vaccinurilor antipneumococice – a crescut mult numărul tulpinilor de pneumococ rezistente la vaccin și se înregistrează tot mai multe cazuri de pneumonii grave cu astfel de tulpini.
    – în unele regiuni se înmulțesc mult tulpinile de pneumococ rezistente la toate tipurile de antibiotice. Este cunoscut faptul că unul din argumentele introducerii vaccinului a fost tocmai acest motiv: rezistența infecțiilor pneumococice la antibiotice. Producătorii de vaccinuri consideră că acesta este un motiv serios pentru care tot la un interval de 5-10 ani va trebuie introdus un nou vaccin antipneumococic care să conțină alte tulpini. Rămâne o întrebare fără răspuns: ce fel de microbi vor înlocui “locurile libere” rămase în noul vaccin.
    – Cu toate că nu există studii suficiente și nici transparență legată de vaccinul Prevenar, el a fost introdus în Germania în anul 2001, fiind administrate la sugari 4 doze de vaccin: la 2, 4, 6 și 12 – 14 luni). În 2006, in Germania, vaccinul era recomandat sugarilor cu afecțiuni cronice, deficite imunologice și afecțiuni neurologice precum și la sugarii prematuri și la cei cu o greutate mică la naștere (sub 2500 gr). După vârsta de 2 ani urma o revaccinare cu Pneumovax 23. În vara anului 2006, vaccinul Prevenar a fost recomandat tuturor sugarilor în primii doi ani de viață. Dar criticile nu au întâtrziat să apară. Revista Arznei-telegramm (AT 2006) a criticat faptul că datele cerute privitoare la eficiența vaccinului nu au fost făcute publice. De asemenea a fost criticat faptul că nu au fost făcute publice tipurile de tulpini
    – pneumococe agresive din Germania care afectează copiii. Deci lipseau și motivele introducerii vaccinului Prevenar. STIKO (Comisia permanentă pentru vaccinuri din Germania) a fost aspru criticată pentru faptul că a preluat un vaccin din alte tări unde etiologia pneumoniilor este diferită de cea din Germania și unde este posibil să circule alte tulpini de pneumococ. Este o metodă inacceptabilă și total nesigură. Același lucru se întâmplă acum și in România. Noi vom prelua un vaccin Prevenar care nu a fost adaptat tuplinilor pneumococice care circulă în țara noastră iar costul foarte ridicat vorbește de la sine…
    – Este de temut faptul că în regiunile în care tipurile de pneumococ rezistente la vaccin sunt deja într-un număr însemnat, vaccinurile vor duce la răspândirea accelerată și de nedorit al acestora. Este cazul Germaniei iar STIKO nu a luat nicio măsură în acest sens. Nu sunt înregistrate reacțiile adverse ale vaccinului și nici alte date…Prietenia strânsă dintre STIKO și Industria Farmaceutică își spune din nou cuvântul…

    B. Reacțiile adverse ale vaccinului Prevenar 7-valent
    – Efectele secundare și reacțiile adverse ale vaccinului antipneumococic nu au fost suficient de bine studiate și nici nu au fost făcute publice,
    – reacții adverse posibile ale vaccinului Prevenar au fost urmărite doar în primele două săptămâni de la vaccinare,
    – ca și în cazul altor vaccinuri, vaccinul Prevenar a fost pus pe piață înainte ca să se cunoască toate riscurile la care sunt expuși cei vaccinați, mai ales a sugarilor,
    – în SUA, studiul nu s-a efectuat cu vaccinul Prevenar singur, ci doar în combinație cu alte vaccinuri! Este o metodă care ne duce cu gândul la o manipulare a statisticii! Cele 4 doze de vaccin conțin și aluminiu
    – (neurotoxic) despre care se știe că poate provoca afecțiuni neurologice garve .
    – dacă acest vaccin este combinat cu alte vaccinuri, nu se va ști niciodată care dintre reacțiile adverse vor fi date de Prevenar și care de celelate vaccinuri. Același lucru s-a intâmplat si cu vaccinurile DTP, ROR, etc.
    – în aproape 40% din cazuri apari reacții locale la vaccin: înrosire, tumefierea și dureri la locul injecției ,
    – în combinație cu alte vaccinuri (la 2,4, 6 și 12 luni), reacțiile secundare sunt mai multe și mai accentuate: febră, somnolență, iritabilitate, vărsături, diaree sau lipsa poftei de mâncare. La 3% din copiii vaccinați s-au observat țipete prelungite (ca cele din encefalite) iar la 1 copil din 107 un episod hipoton-hiporeactiv ( o posibilă reacție encefalitică). La Institutul Paul-Ehrlich din Germania au fost înregistrate în perioada 2001-2005 un număr de 232 de reacții adverse după Prevenar, cele mai frecvente fiind convulsiile și febra mare. Frecvența convulsiilor este la fel de mare ca și cea dată de vaccinul antipertussis (vaccinul cu cele mai multe și grave reacții adverse). Au mai fost raportate cazuri de encefalite postvaccinale, 14 cazuri de episoade hipotone-hiporeactive și 31 de decese, dintre care 22 cazuri după combinarea vaccinului Prevenar cu Hexavaccinul. În SUA au fost raportate în perioada 2000-2007 un număr de 217 cazuri de decese după vaccinul Prevenar!

    C. Reacțiile adverse ale vaccinului Pneumovax 23
    – Pneumovax 23 provoacă la 50% din cazuri dureri la locul injecției,
    – vaccinări repetate cu Pneumovax 23 pot provoca fenomenul Arthus care este o reacție foarte dureroasă indusă de o reacție antigen-anticorp la locul injecției.
    – La câteva ore până la câteva zile de la vaccin s-a observat uneori apariția următoarelor simptomelor: febră, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare.
    – La 1% din cazuri apari reacții puternice și febră mare. Rar: reacții alergice și șoc anaflicatic .
    – Despre ineficiența acestui vaccin am amintit anterior.

    În România:
    – conform anunțului făcut de Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, “ministerul de resort intenționează ca, până la sfârșitul acestui an, să existe necesarul de vaccin antipneumococic începerii vaccinării gratuite pentru copiii în vârstă de până la doi ani, și lucrează la elaborarea unei legi speciale privind prevenţia.”
    – Este vorba de vaccinul Prevenar 13 . Denumirea comercială este “Prevenar 13 suspensie injectabilă. Vaccin pneumococic polizaharidic conjugat (13-valent, adsorbit) “ și care va fi administrat sugarilor în 4 doze: la 2,4,6 și la 12-15 luni. Mai multe date despre acest vaccin le găsiți la adresa atașată. Voi prezenta în continuare doar cele mai importante reacții adverse.
    – Vaccinul Prevenar 13 nu diferă cu mult de vaccinul Prevenar 7, descris in acest articol. Vaccinul conţine conform prospectului, aceleaşi 7 serotipuri incluse în Prevenar (plus alte serotipuri noi), utilizând aceeaşi proteină transportoare CRM197: “Prevenar 13 conţine cele 7 polizaharide capsulare pneumococice incluse în Prevenar (4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F) plus 6 polizaharide suplimentare (1, 3, 5, 6A, 7F, 19A), toate conjugate cu proteina transportoare CRM197”, ceea ce înseamnă că toate reactiile
    – adverse precum și pericolele la care sunt expuși copiii noștrii dacă vor fi vaccinați, sunt cel puțin la fel de mari .
    – Din prospect aflăm că atunci când vaccinul “Prevenar 13 este administrat concomitent cu Infanrix hexa (DTPa-HBV-IPV/Hib), frecvenţa reacţiilor febrile este similară cu cea observată în cazul administrării concomitente a Prevenar (7-valent) şi Infanrix hexa.” Asta înseamnă că vom putea asista cel puțin la aceleași reacții adverse ca și după vaccinul Prevenar 7, adică stări febrile, grețuri, vărsături, convulsii, episoade hipoton-hiporeactive, encefalite și chiar decese! Din prospect aflăm că unele din aceste reacții pot apare, dar mai rar. Nu sunt menționate în prospect encefalitele și decesele!
    Reacțiile adverse menționate în prospect (“in cadrul studiilor clinice”):
    – Tulburări ale sistemului imunitar: Rare: reacţii de hipersensibilitate, incluzând edem facial, dispnee, bronhospasm.
    – Tulburări ale sistemului nervos: Rare: convulsii (incluzând convulsii febrile), episod hipotonic-hiporeactiv
    – Tulburări gastro-intestinale: Foarte frecvente: apetit alimentar scăzut . Mai puţin frecvente: vărsături, diaree
    – Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: Rare: erupţii cutanate tranzitorii, urticarie sau erupţii de tip urticarian 8
    – Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: Foarte frecvente: febră, iritabilitate, orice eritem apărut la locul de vaccinare, induraţie/tumefiere sau durere/sensibilitate, somnolenţă, somn de slabă calitate . Eritem la locul de vaccinare sau induraţie/tumefiere de 2,5 cm–7,0 cm (după doza de rapel şi la copii mai mari [cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani]) . Frecvente: febră > 39°C, afectare a mişcărilor la locul de vaccinare (din cauza durerii), eritem la locul de vaccinare sau induraţie/tumefiere de 2,5 cm–7,0 cm (după schema de vaccinare pentru sugar) . Mai puţin frecvente: eritem la locul de vaccinare, induraţie/tumefiere > 7,0 cm, plâns.
    Reacţii adverse raportate după punerea pe piaţă a Prevenar 13 :
    – Tulburări hematologice şi limfatice: limfadenopatie (localizată în regiunea locului de vaccinare)
    – Tulburări ale sistemului imunitar: reacţie anafilactică/anafilactoidă, incluzând şoc, angioedem
    – Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: eritem polimorf
    – Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: urticarie la locul de vaccinare, dermatită la locul de vaccinare, prurit la locul de vaccinare, eritem facial tranzitoriu
    – Apnee la nou-născuţii prematuri cu vârstă foarte mică (născuţi la ≤ 28 săptămâni de sarcină) ….etc. ”
    Concluzii:
    – un copil nevaccinat și alăptat la sân de o mamă nefumătoare, va avea o imunitate bună și nu va fi afectat de infecții grave pneumococicce sau de altă etiologie, și nici nu va fi predispus la alergii sau boli neurologice;
    – un copil vaccinat va suferi de tulburări ale sistemului imun și va fi predispus nu doar la infecții grave pneumococice sau de altă natură, dar va avea un și un mare risc pentru boli alergice și neurologice (provocate de neurotoxinele din vaccinuri),
    – Vaccinurile Prevenar 7 –valent, 13-valent sau 23-valent, sunt doar alte trei vaccinuri care vor sacrifica sănătatea copiilor noștrii…. Nu se vor opri aici… Vaccinuri vor fi inventate în continuare până când nu va mai fi niciun copil sănătos…”

    Dr.Christa Todea-Gross,
    Cluj-Napoca,
    13. 07.2013

    Apreciază

  3. Cosmin said, on ianuarie 24, 2016 at 11:45 pm

    Despre ROR (anti-rubeola, anti-rujeola şi anti-oreion):

    „Legătura dintre autism şi vaccinul ROR ( rujeolă-oreion-rubeolă)
    Medicii care iau atitudine împotriva vaccinurilor sunt “scoşi din Sistem”

    La mijlocul anilor’90, mulţi părinţi a căror copii aveau autism, au observat o legătură între debutul bolii şi vaccinul ROR (MMR). (Martin Hirte 2008, p. 268). În anul 1998, medicul gastroenterolog Wakefield scria în revista medicală Lancet, despre 11 cazuri de autism la copiii care sufereau în acelaşi timp şi de infecţii intestinale cronice, o posibilă cauză a autismului fiind vaccinul ROR. (Wakefield 1998). El descrie boala ca fiind o “enterocolită autistă”, adică o infecţie intestinală cronică ( boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică, etc) combinată cu autism. ( Wakefield 2000). Wakefield scria: ”am descoperit la copii o enterocolită cronică asociată cu tulburări neuro-psihice. În cele mai multe cazuri simptomele apari după vaccinul MMR (ROR). Este nevoie în continuare de studii pentru a demonstra legătura dintre acest sindrom şi vaccinul MMR (ROR).”
    Și din analiza Sistemului American al SUA – VAERS – reiese un risc crescut pentru autism la copiii care sunt vaccinaţi cu toate cele trei vaccinuri simultan: împotriva rujeolei, a oreionului şi a rubeolei.(Geier 2004). În Japonia sunt relatate rezultate asemănătoare. (Takahashi 2003).
    După teoria lui Wakefield, vaccinul ROR produce reacţii încrucişate între tipurile variate de virusuri vaccinale şi sistemul imun al copilului care induc boli autoimune cronice cu o evoluţie nefavorabilă, chiar dezastroasă. Se pare că unii oameni au un sistem imun particular ( cu o predispoziţie genetică) care reacţionează greşit la vaccinuri şi alţi factori externi, provocând în final boli autoimune, inclusiv autismul. De aceea în unele familii autismul afectează mai mulţi membrii. ( Comi 1999).
    Mulţi alţi autori observă acelaşi lucru în urma unor studii. Rezultatele analizelor efectuate la copiii cu autism arată o înmulţire dramatică a virusurilor în organism, cu formarea unor anticorpi atipici, total ineficienţi. Analizele arată următoarele modificări patologice ( Singh 1993, Vijendra 1999, Kawashima 2000, Uhlmann 2002, Singh 2003, Sandal 2003) :
    – anticorpi anti-ROR atipici la nivelul peretelui intestinal;
    – titru (concentraţie) foarte mare de anticorpi antirujeolici atipici în sânge;
    – material genetic viral rujeolic în LCR ( lichid cefalorahidian).
    După ce Wakefield îşi enunţă teoria conform căreia vaccinul ROR este în strânsă legătură cu debutul autismului la copii, a scăzut dramatic vaccinarea în Anglia, în special cu ROR. Drept urmare, Wakefield a fost atacat în mod vehement de către unii dintre colegii săi dar mai ales de către autorităţile sanitare din Anglia. În final Wakefield îşi pierde serviciul de gastroenterolog de la Royal Free Hospital din Londra şi se vede nevoit să emigreze în SUA. Unii dintre colegii săi care au fost coautori la revista Lancet, se distanţează de el şi îşi retrag afirmaţiile. Între timp s-au “găsit” împotriva lui şi alte “dovezi” conform cărora el ar fi primit sume mari de bani de la un Birou de avocaţi care coordonează şi despăgubeşte părinţii afectaţi şi păgubiţi. Wakefield ar fi primit aceste sume drept recompensă pentru activităţi de consiliere şi alte binefaceri. (Kaulen 2007). O serie de studii au fost făcute pentru ca teoria lui Wakefield să fie combătută, printre care şi un studiu danez, folosindu-se actele medicale a 500.000 de copii (Madsen 2002) dar rezultatele obţinute au fost refuzate categoric spre publicare de către cele două mari reviste medicale JAMA şi Lancet. Un alt studiu a fost făcut şi finanţat de către conducerea Marii Britanii (Demicheli 2005). Concluziile la care s-a ajuns sunt lesne de înţeles : nu există nicio cauzalitate între autism şi vaccinul ROR. Peter Fletcher, fostul Director al secţiei pentru cercetare al Ministerului Sănătăţii şi membru al Comitetului pentru vaccinuri, caracterizează conducerea Marii Britanii în legătură cu descrierea vaccinului ROR în Mail on Sundaydin 5 februarie 2006, ca fiind de o “indiferenţă absolută şi de neînţeles”. Ca întotdeauna, reacţiile secundare foarte rare rămân necunoscute, fără studii medicale. Fiind lipsite de o bază ştiinţifică, ele nu pot fi nici dovedite…. În schimb tot mai multe date clinice şi ştiinţifice arată că “ virusurile vii din vaccinul ROR pot produce, la o anumită categorie de copii, grave modificări la nivelul creierului, a intestinului şi a sistemului imun (…). Este uşor de înţeles că sistemul imun la o anumită categorie de copii este total depăşit prin prezenţa a trei virusuri vii la care se adaugă vaccinurile tot mai multe din ultimii ani”.(The Mail 2006).
    Să nu uităm că şi Harris Coulter face legătura între autism şi vaccinul DTP iar apoi ROR. El afirma că modificările produse de virusuri la nivelul creierului produc o “encefalită autoimună”, care duce în final la autism sau/şi sindromul ADHD, pe care le-a clasificat în “sindromul postencefalitic”. După Harris Coulter au urmat multe alte studii (mai ales din ultimii 5-8 ani) care au demonstrat că la baza acestei “encefalite autoimune postvaccinale” stau nu doar modificările produse de către virusurile vii ( cum s-a crezut până atunci) ci şi metalele grele ( aluminiu şi mercur) din vaccinuri. Toate împreună alergizează sugarul şi afectează în mod grav sistemul imun al acestuia, provocând reacţii alergice (la nivelul creierului, a intestinului, etc) care se cronicizează şi în final duc la boli alergice ( astm bronşic) sau boli autoimune : digestive ( boala Crohn, celiachia, colita ulcero-hemoragică, etc), nervoase ( autism, ADHD, etc), reumatismale ( ARJ la copii şi Poliartrita reumatoidă la adult, scleroza multiplă), etc. Nu este nevoie întotdeauna de o reacţie particulară a sistemului imun a copilului la vaccinuri ca să se producă aceste boli. Și la copiii cu un sistem imun sănătos se poate produce o alergizare a acestora, cu bulversarea sistemului imun care este suprasolicitat de atâtea virusuri dar este şi intoxicat de metalele grele şi alte substanţe chimice din vaccin. Doar odată cu înmulţirea vaccinurilor şi combinarea acestora ( trivaccin, tetravaccin, hexavaccin, heptavaccin) din ultimii 40-50 de ani ne confruntăm cu boli noi apărute la copii şi adulţi şi mai ales cu o explozie a cazurilor de boli rare şi cronice din trecut. Bolile acute sunt tratate cu mult “succes” cu ajutorul antibioticelor care sunt tot mai multe, mai variate şi mai scumpe ( nelipsite şi ele de atâtea efecte secundare) dar pentru cele cronice nu este vindecare… În schimb se fac eforturi mari în continuare pentru obţinerea de noi vaccinuri, “de viitor”, “consumabile“, din roşii, banane şi cartofi modificate genetic. (Nicht impfen-was dann?, Dr.Friedrich P. Graf, 2010). Copiii noştrii vor trebui doar să le consume…”

    Dr. Christa Todea-Gross,
    Cluj-Napoca, 14.01.2011

    Apreciază

  4. Cosmin said, on ianuarie 24, 2016 at 11:52 pm

    Despre vaccinul Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b):

    „Vaccinul anti Haemophilus Influenzae tip b (Hib)

    Haemophilus Influenzae tip b (Hib) este o bacterie ce se gaseste si la oamenii sanatosi, la nivelul nasului si al gatului, si doar in conditii speciale devine patogena (sistem imun imatur sau afectat), provocand infectii, uneori foarte grave (meningite, encefalite, etc). Un procent de 2-5% din populatie sunt purtatori sanatosi cu HIb (Martin Hirte 2008, p. 187).

    Acest tip „b” se deosebeste de celelalte tipuri de Haemophilus Influenzae prin faptul ca detine o capsula care este greu de recunoscut si de atacat de catre sistemul imun imatur al sugarului.

    Infectiile cu Hib sunt: laringitele acute, meningite, encefalite, osteomielite, septicemie.

    Un procent de 90% dintre infectiile cu Hib se produc la copiii sub 5 ani iar un procent de 60% la sugari, cu un varf in lunile 6-7 de viata. Oamenii de stiinta suedezi au observat un procent foarte redus al acestor infectii la copiii alaptati la san. (Silfverdal 1997)

    Cu fiecare saptamana in plus de alaptare, scade riscul la aceste infectii si se mentine scazut si dupa oprirea alaptarii pana la varsta scolara. De asemenea la copiii dintr-un mediu unde se fumeaza (fumatori pasivi), riscul infectiilor creste de 6 ori. (Nordheim 1992)

    Vaccinul anti-Hib

    1.) Generalitati

    a.) A fost introdus in Germania in anul 1990 iar in Romania in 1999, fiind optional pana in 2010, de cand a devenit un vaccin „obligator” (conform noului Program National de Vaccinari din Romania, dupa ORDINUL NR.1.318 DIN 19.10.2009);

    b.) Este un vaccin inactivat, ce contine particule din capsula bacteriei. A fost dificila crearea acestui vaccin deoarece copiii cu varsta de 0-18 luni nu raspund la vaccinuri ce contin particule din capsula virala.

    Cauza o constituie lipsa proteinelor din vaccin, care in mod normal stimuleaza sistemul imun. De aceea este nevoie de adaugarea de proteine straine, animale, din toxina tetanica sau difterica, pe care sa se fixeaza aceste particule din capsula virala, crescand astfel raspunsul imun al copilului. Vaccinul rezultat se numeste „vaccin conjugat”.

    Astfel de vaccinuri se folosesc tot mai des la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 luni si 2 ani. Doar in acest fel sistemul imun poate fi „pacalit” pentru ca un copil de 2-3 luni sa raspunda la vaccin, motiv pentru care a fost combinat cu alte vaccinuri care contin proteine animale si de care se va lega antigenul Hib : vaccinul antitetanos care contine toxina tetanica / vaccinul antidifteric care contine toxina difterica / bacterii meningococicice, etc. (Martin Hirte 2008, p. 189);

    c.) Vaccinul se gaseste in comert fie sub forma monovalenta, numit ACT-Hib ( conjugat cu toxina tetanica), fie combinat cu mai multe vaccinuri: pentavaccin si hexavaccin.

    Vaccinarea in Germania se face incepand cu varsta de 3 luni si se fac 4 administrari. Daca se administreaza de la varsta de 1 an este suficienta o singura injectie. Vaccinul (indiferent care dintre ele) este recomandat doar pana la varsta de 5 ani. (Martin Hirte 2008,p.189-190).

    In Romania vaccinarea incepe deja de la 2 luni si se fac tot 4 administrari: la 2,4,6 si 12 luni.

    2.) Ineficienta vaccinului si aparitia de noi tulpini patogene

    a.) Desi s-au pus mari sperante in acest vaccin care urma sa previna infectiile grave la copii cu bacteria Haemophilis Influenze tip B (laringite, meningite, encefalite), s-a observat in ultimii ani ca s-au inmultit foarte mult infectiile cu alte tipuri de bacterii, denumite „Haemophilus non-B”, pe care vaccinul nu le previne.

    Doar in provincia canadiana Manitoba s-au gasit 60 de astfel de infectii. (Ribeiro 2003, Bajanca 2004, Tsang 2006). Și in Germania s-au dublat aceste infectii intre anii 1998-2002. (ESPED 2004)

    Acest lucru schimba radical epidemiologia acestor bacterii si pune sub semnul intrebarii succesul vaccinului anti-Hib. (Butler 2006)

    b.) Eficienta vaccinului actual anti-Hib lasa de asemenea de dorit: in Alaska s-au inmultit infectiile cu acest tip de bacterii incepand cu anul 1996. (Galil 1999)

    Acelas lucru se observa si in Olanda iar in Marea Britanie s-au triplat infectiile cu Hib intre anii 1996-2000. (Rijkers 2003, Pushparajah 2003)

    Ineficienta vaccinului nu a fost explicata pana la ora actuala. Unii o pun pe seama combinatiei cu alte vaccinuri, mai ales in cazul pentavaccinului cand se constata o concentratie de trei ori mai scauta de anticorpi in comparatie cu o imunizare cu vaccinul monovalent. (Kondler-Budde 1999);

    c.) copiii mai mari, adolescentii si adultii au mai rar contact cu bacteria Hib, motiv pentru care isi pierd in timp imunitatea (care nu mai este reactualizata prin formare de anticorpi).

    De aceea ei risca sa faca infectii grave. S-au relatat astfel de infectii la adolescenti de peste 15 ani in Anglia si Wales. (Mc Vernon 2004)

    3.) Efecte secundare

    a.) Generalitati

    – concentratia mare de endotoxine din vaccin, face ca acesta sa fie mult mai greu suportabil decat vaccinurile antitetanos, antipolio sau antidifteric. (Ochiai 2004)

    – CDC (Centru de Control al bolilor din SUA) da urmatoarele date : la unul din 4 au loc reactii locale cu inrosirea pielii, durere si inflamatie; la unul din 100 se produc febra, varsaturi, diaree sau tipat prelungit (CDC 1999 a). Acest „tipat prelungit” ne duce cu gandul la „tipatul encefalitic”;

    – vaccinurile combinate sunt mai bine tolerate (De Noon 1998), dar mai putin eficiente;

    – reactiile secundare ale vaccinului monovalent (ACT-Hib) nu au fost studiate in mod sistematic iar acest lucru nu se va mai intampla nici de acum incolo deoarece vaccinul monovalent tinde sa dispara din comert; de aceea nici nu se va mai afla vreodata ce reactii secundare ar putea provoca componentele vaccinului Hib care acum nu se mai gaseste decat in combinatiile cu alte vaccinuri. Cand vor apare reactii adverse dupa pentavaccin sau hexavaccin nu vom sti care dintre componente le-a provocat. (Martin Hirte 2008, 192).

    – in anii’90 au fost raportate la Institutul Paul-Ehrlich din Germania o serie de reactii adverse dupa vaccinul monovalent ACT-Hib : reactii alergice, tulburari de coagulare a sangelui, complicatii neurologice (convulsii, paralizii, meningite, encefalite, sindromul Guillain-Barre) si decese.(Impfreactionen 1995). O descriere amanuntita a sindromului Guillain – Barre cu un titru ( concentratie) foarte mare de anticorpi indreptati impotriva proteinelor din vaccin se poate citi la P.E.Klass (1992).

    b.) Infectii grave cu Hib

    – daca un copil este vaccinat anti Hib intr-un moment in care el este infectat cu acest microb (lucru pe care nu-l stim), nivelul anticorpilor poate sa scada dramatic in zilele sau orele de dupa vaccinare si infectia cu Hib poate avea o evolutie foarte grava. O stare generala alterata, cu febra ridicata dupa vaccinare trebuie intotdeauna sa ne dea de gandit. In SUA o astfel de infectie grava este recunoscuta in mod oficial ca o complicatie postvaccinala. (Basson 1996, HRSA 1997)

    c.) Astmul bronsic

    – dupa vaccinarea anti-Hib, riscul de face un astm bronsic pana la varsta de 6 ani, creste cu 7%. (DeStefano 2002)

    d.) Diabet zaharat tip I (insulinodependent)

    – vaccinul anti-Hib, conform unor studii epidemiologice, creste riscul la copii de a face diabet zaharat tip I (Dokheel 1993, Gardner 1997, Classen 1997, 2003). Acest tip de diabet este o boala autoimuna prin care sunt distruse celulele pancreatice ce secreta insulina. (Martin Hirte 2008). In lipsa insulinei, glicemia creste necontrolat si copilul moare in coma diabetica. Tratamentul consta in administrarea de insulina zilnic, sub forma injectabila, pe tot parcursul vietii. Diabetul zaharat tip I este o boala cronica, nevindecabila.

    – la copiii vaccinati anti-Hib la varsta de 1 an, se observa in mod frecvent formarea a doua tipuri de anticorpi indreptati impotriva celulelor pancreatice (IA-2A,GADA) secretoare de insulina .(Wahlberg 2003). Tot al doilea copil care prezinta aceste tipuri de anticorpi se va imbolnavi de diabet zaharat in urmatorii 6 ani.( Siegmund-Schultze 2007);

    – in SUA si multe alte tari din Europa de Vest, dupa introducerea vaccinului anti-Hib, a crescut foarte mult incidenta diabetului zaharat tip I la copii: in Germania cu 40% intre anii 1993-2001 (ESPED 2002), in Finlanda cu 60% iar in SUA cu 20.000-27.000 de cazuri in decurs de 10 ani. (Martin Hirte 2008, p. 193). „Rezultatele arata ca studiile din trecut privind vaccinul anti-Hib sunt gresite fiindca ele nu arata o legatura dintre acest vaccin si boli autoimune precum diabetul zaharat tip I.” (Classen 1997). Classen afirma ca boala debuteaza la 24-36 de luni dupa vaccinare ( Classen 1999a/b,2003) si riscul este de 1 : 1700, crescand la 1 : 50 cand in familie sau la rudele apropiate mai exista un caz de DZ tip I.(Classen 2008). La cei nevaccinati, riscul de a face acest tip de diabet este de 1 : 100.000 in Germania. (Martin Hirte 2008, p. 194).
    CONCLUZII

    – o prevenire corecta si lipsita de orice pericol a unei infectii cu Hib se poate face prin alaptarea la san a copiilor si neexpunerea acestora la fum de tigara;

    – o prevenire a infectiilor Hib prin vaccinare expune copiii la o serie de boli grave, cronice si nevindecabile: astmul bronsic, diabetul zaharat tip I, etc. Vaccinarea devine astfel o „prevenire care imbolnaveste” si uneori chiar ucide;

    – se impune un studiu corect al acestor vaccinuri, cu recunoasterea tuturor efectelor secundare grave pe care le are iar cei care decid asupra vaccinarii unui copil sa nu fie Statul, ci parintii.”

    Dr.Christa Todea-Gross,
    Cluj-Napoca, 16.01.2011

    Apreciază

  5. Orthodox said, on ianuarie 24, 2016 at 11:55 pm

    Apreciază

  6. Cosmin said, on ianuarie 24, 2016 at 11:59 pm

    Despre vaccinul VPi (anti-polio poliomielitei):

    „Vaccinul antipolio (oral şi injectabil): reacţii adverse periculoase !

    http://www.impfschaden.info/impfen/polio-impfung.html

    Astăzi se cunosc două feluri de vaccin: vaccinul oral (Sabin) care nu mai este folosit în ţările din Occident şi vaccinul injectabil (Salk).

    1.) Vaccinul oral (Sabin) conţine virusurile poliomielitice viu atenuate (tip I, II si III) care au fost cultivate pe rinichi de maimuţă sau pe linie celulară continuă Vero (celule care provin de la mamifere, în cazul de faţă din rinichi de maimuţe africane verzi). La aceste celule se adaugă albumină lactică, antibiotice, săruri de amoniu şi alţi adjuvanţi. Dar acest vaccin nu mai este folosit în ţările occidentale, nici în Germania, deoarece chiar vaccinul este cel care poate declanşa o poliomielită în unele cazuri (poliomielita postvaccinală). Celulele “vero” sunt cele care pot fi infectate de către anumiţi viruşi precum: v.Influenza (gripale), v.poliomielitic, v.rujeolic, etc.

    2.) Vaccinul injectabil (Salk): conţine viruşi morţi în suspensie injectabilă care nu pot provoca o poliomielită. Ca şi adjuvanţi vaccinul conţine aldehidă formică sau fenoxietanol. Lipseşte în schimb imunitatea la nivelul intestinului (anticorpi IgA secretori) care se formează doar în cazul vaccinului oral, având în vedere că virusul pătrunde în organism prin mucoasa intestinală! Deci titrul anticorpilor va fi mult mai mic.

    Adjuvanţi:
    1.) Aldehida formică: în 2004 a fost considerată de către WHO (World Health Organization) ca fiind o substanţă cancerigenă, din grupul substanţelor CMR (carcinogene, mutagene şi toxice pentru reproducere).
    http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Formaldehyd&oldid=34525099

    2.) Fenoxietanol: este o substanţă chimică şi este folosită în compoziţia vaccinurilor ca şi adjuvant dar şi în produse dermatologice ca şi conservant. Are şi un efect bactericid pentru bacteriile gram-negative.

    În trecut virusul poliomielitic era cultivat pe celule din rinichi de maimuţă şi nu putea fi evitată o posibilă infectare a acestor celule cu alte virusuri periculoase. Rezulta astfel un vaccin infectat. Este cunoscută infectarea vaccinului antipolio cu virusul Simian 40. După datele furnizate de către Shah Nathanson s-au infectat peste 30 milioane de americani şi peste 100 milioane de oameni din întreaga lume cu virusul Simian. (Shah K, Nathanson N.:Human exposure to SV40: review and comment.Am J Epidemiol. 1976 Jan;103(1):1-12). Acestei infectări se datorează şi numeroase tumori cerebrale şi tumori canceroase.

    Imunitate
    Imunitatea, adică protecţia faţă de virusul poliomielitic este considerată a fi peste 90% în cazul vaccinului Salk şi peste 95% în cazul vaccinului Sabin (Impfreaktionen, Quast, Thilo, Fescharek, HippokratesVerlag 1993, S.111). Această imunitate se bazează pe titrul (concentraţia) anticorpilor care vor fi sintetizaţi de către organism după vaccinare. Dar fiindcă anticorpii nu reprezintă singura modaliatate de apărare a organismului (importantă este şi imunitatea celulară), cifrele prezentate mai sus sunt privite cu un oarecare scepticism.

    1.) Problema care se ridică în cazul vaccinului injectabil Salk este faptul că virusul omorât nu va putea declanşa o imunitate suficient de mare la nivelul intestinului (pe unde pătrunde virusul în organism) (Herremans TM, Reimerink JH, Buisman AM, Kimman TG, Koopmans MP.Induction of mucosal immunity by inactivated poliovirus vaccine is dependent on previous mucosal contact with live virus.J Immunol. 1999 Apr 15;162(8):5011-8.).

    2.) Problema care se ridică în cazul vaccinului Sabin (oral) este aceea că virusul din acest vaccin este eliminat în apele din mediu unde virusul suferă mutaţii şi circulă în continuare (können Yoshida H, Horie H, Matsuura K, Miyamura T.:Characterisation of vaccine-derived polioviruses isolated from sewage and river water in Japan.Lancet. 2000 Oct 28;356(9240):1461-3.). Virusul poliomielitic poate suferi mutaţii înapoi spre forma lui originală, sălbatică, chiar şi în intestinul celui vaccinat! (Impfen, Routine oder Individualisation, Arbeitsgruppe für differenzierte Impfungen2 Aufl. März 2000, S. 26)

    Reacţii adverse şi complicaţii

    – simptome asemănătoare cu gripa, diaree şi pareze;
    – rar: poliomielită postvaccinală după vaccinul oral (Sabin);
    – oamenii vaccinaţi sunt contagioşi (!) pentru ceilaţi o perioadă cuprinsă între 1 săptămână şi 2 luni de la vaccinare; în anii’90 existau în Europa şi în SUA mai multe cazuri de poliomielită postvaccinală (adică la cei vaccinaţi şi la cei care veneau în contact cu cei vaccinaţi recent!) decât cazuri de adevârată poliomielită, cu virusul sălbatic; (Martin Hirte: Impfen : Pro und Contra, S. 123);
    – în revista “Arzneitelegramm” (23.11.1999), au fost relatate câteva cazuri cu vasculită, purpură, paralizii de nervi faciali, parestezii si encefalite;
    – deorece în poliomielită este afectat sistemul nervos, este de asteptat ca să apară şi efecte secundare neurologice; Dr. Ehrengut relatează despre sindromul Guillan – Barre, paralizii şi convulsii, atât după vaccinul oral (Sabin) cât şi după cel injectabil (Salk).
    (Erfahrungen eines Gutachters über Impfschäden in der BRD von 1955-2004, Wolfgang Ehrengut, S.37-42, 61-72) Langzeitstudien liegen hierüber aber nicht vor.
    – în perioada 1956-1966 au apărut mai multe cazuri de Panencefalită sclerozantă (PESS) în nordul Noii Zeelanda. Este vorba de o afecţiune care, în timp, distruge sistenul nervos. S-au pus aceste cazuri de boală pe seama vaccinării în masă cu vaccinul injectabil Salk în anul 1956. Se spunea că “Vaccinarea în masă cu vaccinul antipolio injectabil Salk în Noua Zeelanda este în strânsă legătură cu apariţia cazurilor PESS.” (Baguley DM, et al, 1973, Lancet, 6.Oktober, 763-765)”

    Traducere: Dr. Christa Todea-Gross: 25.11.09., Cluj-Napoca

    Apreciază

  7. Riko said, on ianuarie 25, 2016 at 12:01 am

    Avand in vedere miscarile ecumeniste din BOR, cand vom spune oficial cu durere: „Biserica Ortodoxa Romana a cazut” „Prigoana a inceput”
    Pana acum ma gandeam ca o sa merg paralel cu lumea si cu toate ale ei pana la auzul acestor cuvinte. Imi e greu sa cred ca se intampla acum ce se intampla. Nu exista indoiala ca anul 2016 este ultima suflare de viata a Romaniei ca tara. Biserica era tot ce a mai ramas din ea. Notiunea de BOR va deveni ceva gen BUR. Trebuie sa ne Spovedim si Impartasim cat mai avem unde, ar putea fi ultima data. Ma doare cand bestea imi fura neamul si familia. Nu am puterea sa salvez pe altii cand de abea indraznesc sa cred ca voi reusii sa ma salvez pe mine. Nu ramane decat nadejdea in Dumnezeu

    Apreciază

  8. Cosmin said, on ianuarie 25, 2016 at 12:02 am

    Despre vaccinul DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulară, adică împotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive, „magareasca”):

    „Vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis) poate fi letal?
    Câţi dintre părinţi ştiu că, în urma acestui trivaccin, copilul lor poate suferi leziuni cerebrale sau chiar poate muri ? Câti oameni cunosc faptul că vaccinul anti-pertussis (componenta P din DTP) are o istorie de-a dreptul dramatică, trecută sub tăcere timp de cel puţin 50 de ani de către medici, oameni de ştiinţă, producătorii de vaccinuri şi Instituţiile de Sănătate? Câţi cetăţeni americani ştiu (dar şi esteuropeni, inclusiv românii) că vaccinul antipertussis nu mai este recomandat în unele ţări vesteuropene, deoarece s-a ajuns la concluzia că riscul vaccinării este mult mai mare decât boala însăşi (tusea convulsivă de care suferă copiii la ora actuală fiind o formă moderată de boală).
    Cu toate că numărul victimelor acestui vaccin este necunoscut, se ştie însă că el este foarte mare în întreaga lume. Autorii cărţii “ A Shot in the Dark ”(“O împuşcătură în întuneric”), ne descriu o serie de cazuri din care relatez doar unul, pentru a scoate în evidenţa lipsa de informare a medicilor precum şi indiferenţa acestora, lipsa de informare a părinţilor şi lipsa recunoaşterii complicaţiilor grave, postvaccinale, de către medici şi Instituţiile de Sănătate:
    “În data de 12 ianuarie 1983, mă pregăteam să-l duc pe fiul meu Richie, în vârstă de 2 luni, la un consult medical. […].Cumnata mea mă sunase în aceeaşi zi să mă întrebe dacă am văzut un show al lui Phil Donnehue despre efectele secundare ale vaccinurilor. I-am răspuns că nu am avut timp, dar o voi întreba mai târziu despre asta […].” Mama (Janet), povesteşte în continuare că Richie mânca foarte bine, copilaşul ei fiind un sugar sănătos, vesel şi tare ager, cu toate că îl mai chinuiau uneori colicile. După consultaţie, medicul pediatru îi spune mamei că sugarul este sănătos, că nu are nicio problemă şi îi administrează pentru prima dată vaccinul DTP şi vaccinul antipolio oral, cu recomandarea ca, în primele 4 ore de la vaccin, să-i administreze o jumătate de doză de aspirină pentru copii. Mama cunoştea deja problemele ce pot apare după acest vaccin căci şi fiul ei mai mare, Ryan, acum în vârstă de 5 ani, avusese reacţii adverse după fiecare vaccin DTP. Ea ne relatează: “ de fiecare dată îi creştea febra peste 40 grade Celsius, scotea ţipete ascuţite, neîntrerupte şi nu-l puteam linişti cu absolute nimic. […] I s-a înroşise şi se tumefiase foarte tare coapsa unde i se făcuse injecţia, încât mă temeam că nu-i mai circulă sângele prin picior. Copilul mai avea diaree şi vărsături.Toate acestea dureau 48 de ore după fiecare DTP. De câte ori l-am sunat pe medicul pediatru, acesta îmi spunea că, sunt de fapt efectele secundare normale după vaccinul DTP şi să nu-mi fac griji.” Janet lucrează ca asistentă medicală într-o secţie de Ortopedie şi Neurologie a unei Clinici din SUA şi unde, nu a fost informată niciodată în legătură cu existenţa unor reacţii adverse grave postvaccinale sau a unor contraindicaţii. Nimeni din colegii ei, chiar şi cei cu studii superioare, nu-i puteau da un răspuns concret despre efectele secundare ale vaccinurilor. Janet spune că acum, după ce a aflat şi cunoaşte atâtea lucrurui despre vaccinul DTP, regretă enorm că medicul ei pediatru, nu a întrebat-o niciodată despre istoricul familial, al ei şi al soţului, adică despre antecedentele heredo-colaterale. Ea se gândeşte că poate acestea ar fi putut fi o contraindicatie a
    vaccinului, ceea ce este însă puţin probabil […]. (Nu cunosc bine situatia din SUA, dar ştiu că medicii de familie pediatrii din România, nu sunt informaţi în acest sens şi vaccinarea sugarilor cu DTP se face fără ca să se ţină cont de aceste antecedente. ) D-na Janet enumeră aceste boli familiale: epilepsie, un caz de surditate, boli reumatice, diabet zaharat şi alergii, inclusiv alergie la lapte de vacă. Încrederea totală în medicul ei pediatru a determinat-o să-şi vaccineze ambii băieţi, dar, din nefericire, problemele pe care le-a avut primul ei băiat au început să se repete şi cu cel de-al doilea. Janet relatează: ”În seara zilei în care l-am vaccinat, coapsa lui Richie a început să se umfle la locul injecţiei şi să se coloreze în violet, iar apoi să se extindă tumefierea şi coloraţia la întreaga coapsă. Nu avea febră şi mânca, dar ţipa când îi atingeam coapsa. Noaptea s-a trezit pe la orele 1,30 ţipând iar după câteva înghiţituri de lapte a adormit şi s-a trezit la ora 6 dimineaţa, când a început iar să ţipe.Tipătul era ciudat şi semăna cu cel al unei pisici care are dureri. Apoi, fiind obosit, adormea. Pe la ora 8 fără un sfert s-a trezit iar plângând, dar de data asta plângea mai încet. Era moale, fără vlagă şi nu-şi putea ţine nici capul.[…] A adormit din nou şi pe la orele 8,30 începe să elimine zgomotos un scaun diareic. Mă miram că nu se trezeşte fiindcă nu dormea de obicei când era murdar […]. Când l-am schimbat, scutecele erau murdare, cu scaun diareic, cu mult mucus, de culoare maro deschis.[…] Copilul era foarte transpirat, scutecele şi hainele erau ude de transpiraţier şi emanau un miros puternic şi neplăcut, pe care n-o să-l mai uit niciodată.” Janet, în continuare, i-a făcut baie copilului care, deşi era treaz, nu reacţiona aproape deloc, era moale şi avea mânuţele reci. Peste zi a mai avut 3 scaune diareice. Cu toate acestea, nu l-a sunat pe medic ştiind că şi băiatul cel mare a avut simptome asemănătoare şi medicul nu intervenise. Era liniştită şi fiindcă copilul nu prezenta febră. Se mira chiar că temperatura era mai mică decât normal. La ora 16, sugarul a vărsat din nou puţinul lapte pe care îl mâncase. La ora 20, copilul tot nu avea febră dar mânuţele lui erau tot mai reci şi era apatic. La ora 22,45 mama încearcă să-l trezească ca să-i dea lapte, dar copilul suge doar de două ori după care nu mai reacţionează. Deşi mama îl scutură, copilul nu schiţează nicio reacţie, fruntea îi este rece. Speriată, mama îl sună de data aceasta pe medicul pediatru şi îi explică starea copilului şi toate simptomele pe care le-a avut începând din ziua vaccinării. Medicul nu se arată îngrijorat, dar recunoaşte că poate fi o reacţie postvaccinală, fără însă să recomande internarea lui. Doar când mama îi transmite că soţul ei tocmai observase lipsa reflexului pupilar la lumină a copilului, medicul îi recomandă în sfârşit internarea la spital, dar nu de urgenţă, adică cu salvarea. În timp ce părinţii se pregătesc să plece la spital, fratele mai mare observă că micuţul Richie are privirea ţintită în sus şi suspină, iar apoi nu mai respiră deloc. Părinţii începi speriati să-l resusciteze dar nu mai reuşesc. Deşi vine ambulanţa, copilul nu mai poate fi salvat. La 33 de ore după vaccinul DTP, copilul murise.
    Urmează un dialog telefonic între medicul pediatru şi mamă, imediat după moartea copilului:
    Mama (disperată): ”De ce nu mi-ati spus că un vaccin poate provoca moartea unui copil? “
    Medicul:” Oh, dar nu vaccinul este de vină!”
    Mama:”Nu-mi povestiţi aşa ceva, că şi celălalt fiu al meu a avut diaree, i s-a umflat piciorul..”
    Medicul:” Vaccinul nu poate da diaree..”
    Mama:” Atunci cum vă explicaţi că amândoi au făcut diaree doar după vaccinul DTP şi asta din prima zi de după vaccin…?”
    Medicul nu i-a mai dat niciun răspuns […], dar, între timp, numeroase studii au dovedit modul în care vaccinurile provoacă enterocolite, encefalite şi toate celelalte simptome, inclusiv decesul, care are loc uneori în mod brusc la copilul vaccinat, fără alte simptome premergătoare. Decesul în acest cazuri, a fost denumit incorect “Sindromul morţii subite la sugar”, adică o moarte fără o cauză cunoscută […]. În alt articol am descris astfel de cazuri în care, la autopsie, se constată modificări la nivelul SNC, provocate de acest vaccin.
    Ca o concluzie la acest caz, putem spune că, encefalita acută, dată de vaccin, i-a fost fatală sugarului de 2 luni. Necunoaşterea şi indiferenţa uni cadru medical vorbesc de la sine…,iar încrederea oarbă a unei mame într-un cadru medical o va marca pe viaţă. A învăţat din greşeli, dar a fost prea târziu pentru micuţul Richie.
    Singura ţară care a dispus scoaterea componentei pertussis (P) din vaccin, a fost Japonia unde, ca şi în alte ţări s-au înregistrat decese după vaccinul DTP, dar unde au fost recunoscute ca fiind cauzate de acesta. Ulterior s-a reintrodus componenta pertussis dar vaccinarea cu DTP nu s-a mai făcut la vârsta de sugar, ci s-a amânat până când împlineşte copilul 2 ani, când sistemul lui imun este mai matur şi sistemul nervos mai dezvoltat. Nu s-au mai înregistrat cazuri de morti subite la sugari. Chiar şi aşa, japonezii nu au mai avut încredere în vechiul trivaccin şi s-a înregistrat o scădere drastică a vaccinărilor, motiv pentru care Japonia, în anul 1981, a sintetizat şi a pus pe piaţă un nou vaccin antipertussis, “acelular” (componenta aP din nou trivaccin: DTaP ), despre care se consideră că este mai puţin toxic (în procent de 10% faţă de cel cu bacteria întreagă de Bordetella Pertussis).
    Cu toate acestea, în SUA (ţara cu cea mare rată de vaccinare), noul vaccin a fost pus pe piaţă doar în primăvara anului 2005, iar în România, vaccinul DTP, cu vechea componentă antipertussis celulară, este administrat în continuare, gratuit, tuturor sugarilor la 2, 4 şi 6 luni de zile, cu rapeluri la 12 luni şi la 30 – 35 luni (5 doze în total). Efectele secundare de temut rămân în continuare convulsiile epileptice, encefalopatia acută şi decesul, ce pot apare în primele 7 zile de la vaccin. Ele sunt mai frecvente în familiile cu cazuri cunoscute cu epilepsie, dar pot apare la orice copil, indiferent de antecedentele heredo-colaterale. Noul vaccin se poate procura şi la noi în ţară din farmacii, dar contra cost. Cu toate acestea, nu a fost eliminată toxicitatea vaccinului în întregime (lucru imposibil, indiferent de vaccin!), la care se adaugă şi efectele celorlalte două vaccinuri: antidifteric şi antitetanos, descrise în alte articole.(vezi: http://www.pentruviatacluj.ro).”

    Dr Christa Todea-Gross,
    26.08.2011, Cluj-Napoca

    Apreciază

  9. valentindortodox said, on ianuarie 25, 2016 at 1:01 am

    e absurd ca cineva să voteze sau să admită în materie de vaccinare obligativitatea, noi românii suntem împotrivă pentru că încă mai gândim măcar puțin

    Apreciază

  10. ROmanul said, on ianuarie 25, 2016 at 1:48 am

    Obligativitatea vaccinului daca vor introduce aceasta lege va spune cu alte cuvinte ca nu mai avem voie sa traim asa cum ne-a facut Dumnezeu.

    Se induce ideea ca Dumnezeu ne-a facut imperfecti incapabili sa rezistam bolilor si ei trebuie sa ne tuneze sau upgradeze. Ce a facut Dumnezeu nu e ok, au ei niste imbunatatiri de adus.

    E o chestie grava si daca se accepta asa ceva, am putea pe viitor sa ne trezim cu legi care sa ne oblige sa ne facem circumcizie ca ne fereste mai tarziu de nu stiu ce, sa ne scoatem apendicele de la nastere, sa ne taiem degetul mic de la picior ca s-a constatat ca nu stiu de ce boli ne protejeaza ori sa se introduca obligativitatea computerului conectat la creier pentru copiii de scoala ca astfel ii ajuta sa invete mai usor.

    Iar Biserica Ortodoxa Romana si nu numai ar trebui sa apere dreptul oamenilor de a trai asa cum i-a facut Dumnezeu fara upgradari si modificari de orice fel.

    Apreciază

  11. Ionut said, on ianuarie 25, 2016 at 9:48 am

    Strict parerea mea. Cred ca vaccinurile care se faceau inca de pe vremea lui Ceausescu, cele pe care le-au facut majoritatea dintre noi, e bine sa fie facute. Prin vaccinare a fost eradicata variola, de exemplu.
    Dar e o problema. Prin impunerea vaccinarii, fara explicatiile de rigoare, se induce o atitudine de respingere in bloc a tuturor vaccinurilor. Mai este si interesul concernelor farmaceutice. Si probabil ca sunt si alte lucruri oculte care se urmaresc.
    Daca diriguitorilor Romaniei LE PASA DE COPII, ar trebui sa faca pasi concreti in ceea ce priveste alimentatia si poluarea, pentru ca asa cum se stie, anual, se inregistreaza 500 de NOI CAZURI DE CANCER la copii. Si impotriva cancerului nu s-a inventat inca nici un vaccin.
    Mai mult decat atat. Copiilor le scade imunitatea si din cauza stress-ului. Dar de ce stress poate fi vorba la copii? E vorba de stress-ul parintilor lor pe care il induc si copiilor, pentru ca un parinte mereu apasat de grija zilei de maine, tot timpul pe drumuri, nu se mai poate ocupa de copilul lui asa cum ar trebui.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 25, 2016 at 11:07 am

      Ionut

      Sa presupunem ca vaccinurile vechi erau bune. Ce te face sa crezi ca cele de azi sunt aidoma?

      Sau altfel spus. Mancam sandwich pe vremea lui Ceausescu? Mancam. La McDonald nu e tot un soi de sandwich? Este. Dar nu e bun …

      Apreciază

    • carla said, on ianuarie 26, 2016 at 2:09 am

      Pe atunci vaccinurile erau produse la noi in tara, deci erau exact ce pretindeau ca sunt.

      Apreciază

  12. isihastu said, on ianuarie 25, 2016 at 11:58 am

    Caut rusoaica ortodoxa sa ma ajute sa ma stabilesc in Rusia, pentru ca in Romania m-am saturat de politicienii aserviti pana la sclavie Vestului Salbatic !

    Apreciază

  13. Claudiu said, on ianuarie 25, 2016 at 1:14 pm

    Off topic: https://m.youtube.com/watch?feature=youtube_gdata_player&v=P6Sqr6mnaGQ

    Un frate care ar putea face o traducere la video..cred ca e de importanta maxima..

    Apreciază

    • lastunnegru said, on ianuarie 27, 2016 at 7:47 pm

      Claudiu

      Pe scurt

      Wayne Levi Price are unele clipuri video folositoare impotriva microcipurilor pe canalul lui de youtube dar clipul video: A virus that kills your desire for God: Inside the Microchip – 666 RFID

      Un virus care ucide dorinta ta pentru Dumnezeu: în interiorul microcip – 666 RFID

      trebuie cercetat cu mare atentie pentru ca:

      1 Nu este vorba de nici un microcip RFID in clipul video.

      2 Clipul video pare a fi o inregistrare video a unei sedinte din Pentagon unde se vorbeste despre realizarea unui virus pentu a opri fudamantalismul religios din Orientul Mijlociu( cred ca despre musulmani este vorba ) prin modificarea genei V-MAT-2 care se zice acolo ca ar fi gena sau o zona responsabila de credinta. Virusul pe care l-ar fi facut cineva prentru oprirea distrugere fundamantalismului religios s-ar numi FUNVAX. M-am uitat destul de putin la ce zic alti oameni despre acest presupus vaccin care ucide dorinta despre Dumnezeu si s-ar parea ca este o falsa sau daca daca te uiti la datele despre el vei vedea ca este invaluit in niste lucruri foarte ciudate si neclare. Si daca te uiti in clip cand vorbeste acel om de stiinta vezi ca buzele nu i se misca o data cu vocea.

      Pe larg aici

      Uite aici cineva care a anaizat acest clip mai profund care se pare ca tot reapare din 2011

      Conspiracy Analysis 0: Funvax

      Daca nu stii engleza nu este nimic intra pe paginea asta:

      http://downsub.com/

      Pune clipul video de sus acolo in pagina aia dai download si alege in ce limba vrei sa ti se dowlodeze subtitrarea, alege Romanian, Moldavian, Moldovan si salveazal pe calclulator sau citestel online.

      ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

      Eu cred ca acest clip este ori fals sau o amestecatura de lucruri fara sens special facuta pentru a discredita pe cei care arata ca cipurile pot influenta minte si o pot schimba.

      Apreciază

    • lastunnegru said, on ianuarie 27, 2016 at 7:54 pm

      Claudiu

      Acel site http://downsub.com/ si in general pe youtube nu traduce perfect dar cel putin iti faci idea generala despre ce este vorba in analiza clipului video.

      Apreciază

  14. Paul222 said, on ianuarie 25, 2016 at 3:07 pm

    Acum sa vedem si ce inseamna dupa ei dezbatere „publica” ca daca e cu ONG-urile lui Soros atunci stim de pe-acuma care va fi rezultatul… sunt multi spalati pe creier care cred ca vaccinurile sunt necesare si ar baga chiar ei parintii care nu vor in inchisoare de „iresponasabili” ce sunt

    Apreciază

  15. dante said, on ianuarie 25, 2016 at 8:01 pm

    paul 222
    „Dezbaterile” publice sint de fapt impuneri publice si este modul „democrat” prin care turma este obligata sa accepte o cale sau alta. Curata democratie, aidoma tribunalelor bolsevice.
    E ca la vot, votezi cu cine vrei si iese cine trebuie.
    Ne trebuie oameni cu singe in instalatie in aceste momente caci altfel copii nostri si generatiile viitoare nu vor fi decit niste zombi.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  16. ios said, on ianuarie 25, 2016 at 10:36 pm

    BOR va subcomba cat de curand zilele ei sint numarate din vazi motive anume schimbarea caledarului tacerea in ziua cand l-am omorat pe Nicolae si Elena si tupeul care o caracterizeaza de a nu-si vedea gunoiul din curtea lui ,V-a declansa automat o trezire a enoriasilior vazindu-se deposedati de cascaval sistematic la sf Liturghie , pentru ca atat urmareste biserica ortodoxa sa vi ca client ,pentru profit in schimb de la ei nu ai sa vezi minuni, minuni de care multa lume are nevoie neaparat in zilele astea grele si cu mari necazuri cu care le ducem cu greu .Vazand lumea ca sint o adunatura de hoti vor migra spre borsv Nu mai zic de catedrala ca e bani aruncati in timp ce mor de foame crestini

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 26, 2016 at 1:00 am

      ios

      Tu esti stilist?

      Apreciază

      • el said, on ianuarie 26, 2016 at 10:25 am

        saccsiv

        nu e stilist , e doar „Inspirat” si cu „viziuni” si „aratari” cum spunea sigur. de la cine e inutil sa intrebam !

        Apreciază

  17. el said, on ianuarie 25, 2016 at 10:45 pm

    interesant ca in poza postata de Saccsiv apae pe hainele vaccinatorilor cu sila numele : zion = sion(-istii au poruncit?) astia nu se mai jeneaza de nimic, isi dau poalele peste cap ca sa vada toti cine comanda in lume….

    Apreciază

  18. isa said, on ianuarie 26, 2016 at 10:41 am

    Cine sunt cei care urmaresc, de fapt, sa ajunga la copii: http://www.cocoon.ro/?p=12747
    Toti dezaxații …

    Apreciază

  19. Alina said, on ianuarie 26, 2016 at 11:09 am

    Republica Moldova impotriva Soborului Pan-Ortodox 2016!!!
    http://www.aparatorul.md/recomandam-sfantul-si-marele-sinod-al-bisericii-ortodoxe-se-cuvine-sa-speram-sau-sa-fim-nelinistiti/

    Apreciază

  20. Mirela said, on ianuarie 28, 2016 at 5:22 pm

    Se pare că a început campania de impunere a vaccinurilor.

    „In proiectul legii vaccinarii vor exista si sanctiuni care insa vor fi aplicate parintilor care nu isi imunizeaza copiii, numai dupa ce au parcurs sesiuni de informare si consiliere psihologica.
    Se discuta despre amenzi. Mai mult, parintii care refuza sa isi imunizeze copiii ar trebui sa precizeze acest lucru in scris. Ministerul Sanatatii vrea ca ei sa fie reclamati la Protectia Copilului pentru rele tratamente aplicate minorilor.
    Parintii vor primi compensatii in bani de la autoritati daca in urma vaccinarilor obligatorii la copii apar efecte adverse grave.” == Dacă vreun părinte e prost să creadă aşa ceva, o să aştepte mult şi bine compensaţii financiare de la stat, căci pentru a primi doi lei va trebui să demonstreze că efectele adverse au fost cauzate de vaccin. Şi nu va reuşi aşa ceva niciodată, căci teoria spune că vaccinurile sunt foarte bune. În schimb, va îngriji toată viaţa o legumă şi îşi va da zilnic cu pumnii în cap pentru că a fost laş şi tâmpit.

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/sanctiuni-pentru-parintii-care-nu-isi-vaccineaza-copiii-ce-alte-lucruri-mai-prevede-viitoarea-lege.html?

    Apreciază

  21. […] La sfarsitul lunii februarie LEGEA VACCINARII OBLIGATORII va fi pusa in DEZBATERE PUBLICA […]

    Apreciază

  22. […] La sfarsitul lunii februarie LEGEA VACCINARII OBLIGATORII va fi pusa in DEZBATERE PUBLICA […]

    Apreciază

  23. […] La sfarsitul lunii februarie LEGEA VACCINARII OBLIGATORII va fi pusa in DEZBATERE PUBLICA […]

    Apreciază

  24. […] La sfarsitul lunii februarie LEGEA VACCINARII OBLIGATORII va fi pusa in DEZBATERE PUBLICA […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.