SACCSIV – blog ortodox

Ce-i impinge pe oameni sa se aventureze cu masinile prin viscol?

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 18, 2016

masini-inzapezite

Foto: http://www.gds.ro/Local/2014-12-29/dolj-zeci-de-autoturisme-inzapezite-pe-cateva-drumuri-din-judet/

Vad la televizor masini, uneori cu copii, blocate de zapada pe drumuri. Multe, multe, multe.

Si se revolta nefericitii inghetati in fata camerelor de filmat impotriva autoritatilor: de ce sunt drumurile blocate, de ce nu le aduce nimeni ceai, de ce nu vin senilatele mai repede sa-i scoata de acolo?

Asa e, autoritatile actioneaza prost in tara asta. Dar nu de azi, ci de multi ani. Adica e o treaba cunoscuta de toata lumea. Si fiind cunoscuta, tu ca sofer de ce nu o iei in calcul?

Ba mai mult, cand vine viscolul, uneori nici tarile “ca afara” nu fac fata.

Dar in general vremea rea nu vine brusc, ci ni se tot spune la tv, radio si ziare ca va veni si ni se spune cu multe zile inainte. Si nu cred ca tu ca sofer chiar n-ai vazut nici macar una din aceste stiri. De ce nu ti-a pasat?

Nu cred ca toti aceia ce-i vedem la tv cu masinile prin nameti chiar au avut o situatie de urgenta galactica de s-au aventurat pe drumuri.

Atunci ce-a fost in mintea lor?

 

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ionutignat111 said, on ianuarie 18, 2016 at 8:42 am

    cum „ce-i impinge” ? increderea prea mare in tehnologie si binecunoscutul ” doar n-o sa mi se intample mie” . sau uni chiar nu au ce face pe acasa si pleaca la drum aiurea prin zapada…

    Apreciază

  2. ultimul mohican said, on ianuarie 18, 2016 at 9:17 am

    Ii impinge de la spate dorinta de distractie: merg la sindrofii, rude, prieteni, schi, etc. Sunt si cazuri, probabil mai putine, cand fac naveta la servici, aprovizionare, duc copiii la scoala sau incearca sa rezolve probleme medicale. Mai e si categoria inconstientilor.

    Apreciază

  3. Ionut said, on ianuarie 18, 2016 at 9:32 am

    In frumoasa noastra tara sunt atatea probleme nerezolvate si agravate, incat daca ai vrea sa te apuci de treaba, n-ai stii cu ce sa incepi. Ma gandesc in primul rand la perdelele forestiere care, acolo unde mai erau, au fost defrisate cu salbaticie, una din explicatii fiind ca exista pericolul sa cada copacii peste sosea.
    De ce pleaca soferii pe vreme rea? Sunt mai multe posibile explicatii. Eu am patit-o de 2 ori, fiind in interes de serviciu. O data am plecat de la Buzau spre Brasov si, in loc s-o iau prin Ploiesti, am gresit drumul si am luat-o peste munti (ghidandu-ma dupa un indicator). Am facut 5 ore pentru un drum de 2 ore, ceea ce n-a fost tocmai rau, dar imi transpirasera mainile pe volan. La un moment dat am trecut dintr-un judet cu zapada pe sosea, in altul in care soseaua era curata complet, exact de la limita dintre cele 2 judete 🙂
    A doua oara am prins o zona cu polei, pe o serpentina de munte. Starea drumului poate sa difere foarte mult de la o zona la alta, in cativa km se pot schimba complet datele problemei. Atunci veneam spre Petrosani, iar dupa ce am trecut prin defileul Jiului, nu mai era zapada aproape deloc.
    In fine, sunt intamplari de acum aproape 10 ani, atunci nu prea avea multa lume internet pe telefon ca sa verifice in timp real starea drumurilor.
    Probabil ca o alta explicatie ar fi ca te gandesti ca nu ti se poate intampla tocmai tie, si ca o sa te descurci cumva.

    Apreciază

  4. Bradi said, on ianuarie 18, 2016 at 10:53 am

    Buna intrebarea.
    chiar nu pot nici eu intelege de ce totusi pleaca de acasa si nu asteapta .in aceste conditii extreme ,nu poti acuza dupa aceeia autoritatile .la cum arata vremea chiar nu se poate interveni .

    Apreciază

  5. Vasile said, on ianuarie 18, 2016 at 11:15 am

    As mai adauga pe lista si faptul ca de multe ori cod gablen sau portocaliu nu inseamna ca ramai blocat in nameti sau iti cade un copac peste masina. Ca in povestea cu Ionica si lupul…

    Apreciază

  6. George said, on ianuarie 18, 2016 at 11:57 am

    Satana ii impinge

    Apreciază

    • nikodim said, on ianuarie 18, 2016 at 5:04 pm

      Omul zilelor noastre a devenit in general un revoltat impotriva firescului „plictisitor”. Luati aminte la cei din jur si nu se poate sa nu observati nemultumirea evidenta si perpetua impotriva firescului: Vara, cand este cald(ca doar e vara) este „canicula”,”iad”,”infern” si majoritatea sunt nemultumiti si ofteaza. Daca cumva, tot vara, ploua…e jale! Vremea e „cainoasa”, „nemiloasa” si strica dispozitia litoralistilor sau a prasitorilor la camp Duminica(porumbul sa creasca, in rest nu conteaza).Numai vaiete si carcoteli.
      Iarna- cum ninge putin, gata, e „iadul alb”, „iarna de cosmar”. Daca nu ninge iar nu e ok, ca nu simtim „magia” sezonului( ca de zapada depinde traiul nostru, doar latifudiarilor strangatori de profit le mai pasa).
      Toata lumea este mereu nemultumita si revoltata pe vreme si pentru satisfactia nemultumirii civice, cineva ar fi cazul sa si-o „primeasca”. Deocamdata administratia publica…insa Dumnezeu, cel care ni le da pe toate nu este departe de a fi tinta oprobiului comunitatii europene civilizate…ca doar asta suntem acum si avem pretentii ca Dumnezeu sa nu ne priveze de „drepturile fundamentale” ca bronzatul pe litoral sau schiatul la munte sau gratarul de 1 mai.

      P.S. Defapt ii uitam pe rusi, ca daca n-ar mai fi ei, ar huzuri si palmierii democratiei plantati de Agathon pe litoralul nostru si nici probleme in trafic aparute iarna „prin surprindre” n-ar mai fi, ca doar rusii ne trimit iarna aici, de mii de ani incoa’. Niste misei!

      Apreciat de 1 persoană

  7. Ioan said, on ianuarie 18, 2016 at 1:12 pm

    Daca trebuie sa pleci, pleci! Normal ar fi ca sa existe perdele de copaci iar cel putin un drum sa fie deszapezit intre localitati. Daca e viscol, corect e sa fie inchis traficul pana scade vantul si se poate circula. Problema e ca la noi vezi plugurile cind nu e zapada, iar cand apare zapada brusc se volatilizeaza sau mai raman doar putine pe traseu ca au cheltuit deja motorina cind nu mai era cazul. Asa a fost la ninsoarea de la inceputul lui Ianuarie in Constanta, cind de a doua zi se anunta ca se incalzeste puternic, mai pe seara au scos plugurile….sa nu piarda ocazia sa mai bifeze o iesire pe drumuri.
    Deci autoritatile trebuie sa stie clar de la ce nivel se inchid drumurile, care se inchid in functie de directia vantului , daca are rost sa deszapazeasca sau e mai eficient sa astepte. Ceea ce fac in general e sa incurce lucrurile si atunci exista cei care pot sa se descurce bine pe zapada si se aventureaza pt ca nu cred in balivernele de la tv si inconstientii care cred ca un telefon la 112 ii scoate din nameti. Cum zicea Pavel Stratan: …'”nu dati la nimeni drumu’n drum”…

    Apreciază

  8. abc Marin said, on ianuarie 18, 2016 at 2:12 pm

    o femeie îmbrăcată foarte sumar stătea agitată la un colț e stradă , un înger oprește o persoană și o întreabă ce ar putea fi cu acea femeie , persoana spune , este vreo curvă ce așteaptă un client , după o vreme vine altă persoană și îngerul o întreabă cei cu femeia , aceasta răspunde că ar putea fi o soție infidelă care a fost gonită de soț și a plecat în fugă , după o vreme apare un monah bătrân și este întrebat și acesta de înger ce poate fi cu femeia acesta ,se gândește o clipă și răspunde , aceia este o mamă disperată ce așteaptă mașina salvării pentru copilul ei bolnav. văd aici mulți ce-i judecă pe cei ce pleacă la drum pe vremea aceasta de parcă Vasile a încriminat pe cineva care a plecat la drum iarna , el doar a pus problema , dar sunt oameni cu probleme de sănătate , dialize , diabetici , femei gravide , copii bolnavi ,cei care lucrează ca noi să avem apă , curent , căldură , autobuze , trenuri , pâine , ETC.

    Apreciat de 2 persoane

  9. Cristian said, on ianuarie 18, 2016 at 3:08 pm

    Incerc si eu un raspuns: cred ca tine de domeniul psihologiei… La fel si cand ploua in Bucuresti, toata lumea se grabeste sa plece de acasa (de dimineta) cu masina ca o sa fie VAI si o sa fie RAU si… sa nu stea sa astepte autobuzul in ploaie, ca o sa vina greu etc. (desi o simpla umbrela ar putea fi suficienta, cum si este pentru multi care se multumesc si cu autobuzele) Deci e un fel de panica, de genul „neaparat trebuie sa iau masina, ca uite ca ploua si ce ma fac eu fara masina”. Ceva similar cred ca e si cu nametii de zapada. Eu nu pot sa cred ca toti oamenii aia aveau urgente, dialize, se duceau la servici etc. (poate unii chiar asa si erau dar nu as crede ca TOTI!) S-ar fi putut gandi putin, ar fi putut sa fie mai prevazatori, ar fi putut sa amane ceea ce nu era strict urgent, pentru ca …pana la urma a doua zi (azi, luni) deja nu mai este viscolul si zapada deja a inceput sa se topeasca (cel putin in Bucuresti). Dar… eu vad ca e vorba de un fel de sentiment de panica: „ce ma fac fara masina! trebuie sa merg, trebuie sa rezolv” etc. E foarte interesant de studiat aceasta panica, de unde apare, de ce ii dam frau liber si nu o putem infrana. Cred ca este ceva de origine demonica, un atac… un demon care ne chinuie cu ganduri care noi credem ca sunt ale noastre si de fapt sunt din exterior.

    Ar mai fi ceva: mai exista si panica INDUSA de mass-media! Pentru ca la fiecare ploaie sau ninsoare, oricat de mica, imediat toate posturile de televiziune si presa on-line, VUIESC LA UNISON ce situatii grave, ce probleme uriase, oameni inzapeziti, trafic dat peste cap etc. etc. Si la auzul unor asemenea vesti, rezultatul este PANICA! Iar efectul… culmea e ca e invers logicii: in loc sa evitam aglomeratiile, mai rau sarim in mijlocul lor – cu masina in traficul infernal (cand toti ies cu masina din aceeasi panica: sa nu-i ploua pe freza 🙂 ) sau printre nameti, prin viscol si probleme.

    Sentimentul asta de panica intuneca gandiea, ratiunea! Devenim robi sentimentelor, impulsurilor emotionale de moment si actionam… ilogic! Si apoi tot manati de impulsuri emotionale de moment sau de ganduri de cartire si razvratire, incepem sa dam vina pe autoritati (care e drept ca nu sunt tocmai sfinte dar… nu stiu daca ei ar putea gandi si lua decizii in locul nostru).

    Apreciază

    • hilohi bogdan said, on ianuarie 18, 2016 at 8:49 pm

      omul simte nevoia să facă ceva ca să demonstreze că deţine controlul iar asta o face pretutindeni.De exemplu la cutremurul din 1986 august 31, absolut toţi posesori de automobile au dat cheie să plece nicăieri, de a intervenit miliţia cu megafonu

      Apreciază

  10. gandeste liber said, on ianuarie 18, 2016 at 4:11 pm

    poi eu de ex. nu ma uit la tv si nici pe net la vreme, mi se pare o nascocire, exact ca si horoscopul, poate sunt eu prea contemporan, dar sunt ortodox si ma ghidez dupa cum vrea Dumnezeu, nu ma incred in oameni.

    Apreciază

    • mihai said, on ianuarie 18, 2016 at 8:55 pm

      Ma uit si eu cu uimire dar si cu scarba in acelas timp de cata dobitocie si prosti poate sa dea presa in special tembeliziunile vizavi de vreme: cand vine prima zapada parca nau mai vazut in viata lor iarna, deasemenea cand la vara vine caldura la fel parca nau mai vazut in viata lor caldurâ, efectiv te scarbeste la culme astfel de atitudini care de fapt sunt niste lucruri firesti

      Apreciază

    • rozalia said, on ianuarie 20, 2016 at 10:46 pm

      totusi daca pleci la drum, te interesezi de cum va fi vremea… cam asa ar trebui, cred…

      Apreciază

  11. Radu said, on ianuarie 19, 2016 at 2:48 am

    foarte simplu duhul necurat al slavei desarte, mandria si nesabuinta…lipsa de maturitate
    „adica cum ma face pe mine iarna? is tare da tat am bmw cum sa nu ? ” cam asa gandesc tipii astia…

    Prostia si mandria se tin la brat…

    Ei sunt de vina cel putin 50% ca sunt idioti si nu vad realitatea ( iarna ger de crapa pietrele viscol )
    si restul vinei autoritatilor de cacat care nu sunt in stare sau poate intentionat fac asa sa nu vrea sa isi faca treaba…nu trebuie sa excludem rea vointa…

    In Finlanda,Rusia,Mongolia,Kazahstan aia ce sa mai zica cu -20 pana la – 40 noaptea? si ninge serios nu ca la noi…si uite ca nu exista situatii de asa ceva, autoritatile isi fac treaba nu se intampla asemenea cazuri…pentru ei e o normalitatea vremea grea iarna…

    Nesimtirea in Bucuresti e mare si la primariile de sector dar si lumea este asa…
    Asteapta sa le faca primaria treaba daca se poate si in propria ograda si fata blocului…putine sunt scarile de bloc cu oameni gospodari
    Nu mai spun de turturi ca NORMAL e sa puna avertisment si sa ii dea jos de pe streasina si burlan ca de la o inaltime poate sa omoare pe cineva si e caz penal…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.