SACCSIV – blog ortodox

AU INCEPUT negocierile pentru SFINTELE PASTI LA DATA FIXA intre Biserica Anglicană, cea Catolică şi cea a Ordodocşilor Copţi

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 18, 2016

   Iata ce putem citi la Biserica Anglicană, cea Catolică şi cea a Ordodocşilor Copţi negociază transformarea Paştelui în sărbătoare cu dată fixă de pe Adevarul:

Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane, a declarat că poartă discuţii cu Papa Francisc şi Patriarhul Tawadros al II-lea, care conduce Biserica Ortodoxă Coptă din Alexandria, pentru ca Paştele să fie sărbătorit în aceeaşi zi a fiecărui an, punând astfel capăt uneia dintre cele mai mari dispute dintre confesiunile creştine.

Liderul Bisericii Anglicane a anunţat, la finalul unei întâlniri cu episcopii din subordinea sa, că negociază deja cu Papa Francisc şi Tawadros al II-lea pentru fizarea Paştelui, astfel încât cea mai importantă sărbătoare creştină să nu mai aibă dată variabilă şi să fie marcată în acelaşi timp de adepţii tuturor cultelor creştine, transmite BBC.

În prezent, creştin-ortodocşii stabilesc data Paştelui în funcţie de fazele lunii, după indicaţiile lăsate în urma primul Sinod Ecumenic, în anul 325. Atunci, liderii creştinilor au stabilit ca Paştele să fie sărbătorit în funcţie de Echinocşiul de Primăvară (21 martie). Mai exact, în prima duminică după prima lună plină apărută după Echinocţiu. Dacă prima lună plină apare într-o duminică, atunci Paştele se sărbătoreşte peste o săptămână, nu în acea zi – regulă impusă la început pentru ca sărbătoarea creştinilor să nu coincidă cu Paştele iudeilor.

Arhiepiscopul de Canterbury şi-a exprimat încrederea că schimbarea va avea loc în următorii 5-10 ani, „înainte de pensionarea” sa. Dacă va fi acceptată, modificarea va fi una dintre cele mai importante pentru confesiunile creştine din ultimele sute de ani.

Ideea nu este deloc una nouă. Papa Francisc a mai discutat despre posibilitatea fixării Paştelui încă de anul trecut, la o reuniune cu arhiepiscopi catolici din întreaga lume. Atunci, Papa Francisc a declarat că „trebuie să găsim o soluţie”, potrivit Catholic News Agency.

Comentariu saccsiv:

   Cititi va rog si:

PAPA FRANCISC I vrea SFINTELE PASTI la DATA FIXA. A discutat deja cu Patriarhul Constantinopolului si cu Patriarhul Moscovei … Vor renunta cu totii la regulile Sinodului de la NICEEA din 325?

 

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. AKRITAS said, on ianuarie 18, 2016 at 9:00 am

    Eminescu batjocorit de ziua lui la TVR de Patapievici şi Boia, care “prezic” dispariţia poetului “în ceaţă”. Modorcea: “Cel mai reprezentativ dintre români a fost mereu în ceaţă în perceperea gunoierilor culturali”
    http://www.ziaristionline.ro/2016/01/18/eminescu-batjocorit-de-ziua-lui-la-tvr-de-patapievici-si-boia-care-prezic-disparitia-poetului-in-ceata-modorcea-cel-mai-reprezentativ-dintre-romani-a-fost-mereu-in-ceata-in-perceperea-gu/

    Apreciază

  2. Ionut said, on ianuarie 18, 2016 at 9:35 am

    Si, in cazul acesta, exista vreo sansa ca Pastele sa fie sarbatorit public si de birocratii de la Bruxelles, Londra, Paris altfel decat cu „felicitari de sezon”?

    Apreciază

  3. Apa trece, pietrele raman said, on ianuarie 18, 2016 at 1:51 pm

    Ce se va intampla cu Sfanta Lumina daca Sfintele Pasti vor deveni o sarbatoare cu data fixa? La acest aspect cine se gandeste?

    Apreciază

    • Mihail said, on ianuarie 18, 2016 at 2:50 pm

      Anglicanii, catolicii și ortodocșii copți sunt eretici. Sfânta Lumină apare doar la ortodocși !

      Apreciază

      • Ecaterina said, on ianuarie 18, 2016 at 3:15 pm

        Pentru eretici nu contează unde apare Sfânta Lumină. Oricum îi vor scoate afară din Sfânta Biserică pe ortodocși. Tot atunci va începe și prigoana pe față.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 18, 2016 at 3:57 pm

        Mihail

        coptii NU sunt ortodocsi ci MONOFIZITI adica ERETICI !!!

        A NU se numicoptii : „ortoocsi” copti caci este oe EREZIE , ei in NIMIC NU sunt ortodocsi, ci intru toate eretici si ANATEMATIZATI de Biserica si Sf Parinti inca de la Sindoul 4 Ecumenic.

        Numirea FALSA, anume aleasa ca sa induca in eroare de „ortodocsi copti” este introdusa recent de catre IUDELE si tradatorii Ortodoxiei APOSTATII ecumenisti dupa semnaturile ERETICE de la Chambesy.

        la fel anglicanii si papistasii= ERETICI ANATEMATIZATI !

        Asadar frate Saccsiv ar fi bine sa NU mai folosesti denumirea de „ortodocsi copti” caci este o HULA !

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 18, 2016 at 6:17 pm

        el

        Foarte corect. Am preluat insa titlul din stire.

        In rest insa, e foarte grav cu data asta fixa.

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 18, 2016 at 7:27 pm

        Saccsiv

        desigur ca este extrem de grav. untai se unesc astia apoi vor adera si ortodocsii care facand aceatsa vor deveni si ei ERETICI VANDUTI de vladicii si popangii lor !
        sunt ca si „saptamana rugaciunilor in comun” pasi preliminari ai EREZIEI ecumenismului pentru „unirea” tuturor „crestinilor” in religia lui anticrist. se eludeaza diferentele, se practica minimalismul dogmatic pana a starea ADOGMATICA si cuand inchinarea la anticrist ca „unificatorul” tuturor „diferentelor” …

        Apreciază

    • Ecaterina said, on ianuarie 18, 2016 at 3:13 pm

      ACUM vom vedea cine merge de la BOR. Pentru că, nu-i așa…, preanefericitul slujește la doi domni. Asta oficial. Neoficial, lucreaza doar pentru tatăl lui – satana. De data asta nu se va mai putea ascunde. Am ajuns să nu mai merg la Sfânta Biserică din cauza acestui rătăcit. În această săptămână – pe care nefericitul a declarat-o ecumenică – eu trebuia să mă spovedesc și să mă împărtășesc. Trebuia să particip și la o Cateheză. În loc de acestea, mă voi ruga acasă, iar cuvântul de folos îl voi cere de la un Părinte în casa sa proprie. Din păcate, în curând, aceste lucruri le vom face tot mai des. Nu ne rămâne decât să ținem cât mai strâns de Preasfințiții nostri Părinți care nu s-au rătăcit de la dreapta credință. Dumnezeu să-i ocrotească!

      Rugați-vă pentru preoți, căci mulți dintre ei se vor pierde de frica foamei.

      Apreciat de 1 persoană

  4. petr said, on ianuarie 18, 2016 at 8:18 pm

    Mai este o sansa si o biserica nepatata care este placuta lui dumnezeu ea nu are zbarcitura dar trebui sa ai discernamant sa afli cine este aceasta

    Apreciază

  5. el said, on ianuarie 18, 2016 at 8:41 pm

    „i Patriarhul Tawadros al II-lea, care conduce Biserica Ortodoxă Coptă din Alexandria”______ce MINCIUNA SFRUNTATA ERETICUL twardos conduce sinagoga MONOFIZITA iar NU Biserica Ortdoxa din Alexandria !

    Apreciază

  6. john said, on ianuarie 18, 2016 at 10:18 pm

    Într-o liniște mediatică asurzitoare, creștinii din Franța suportă zi de zi atacurile asupra lăcașurilor lor de cult.
    Trebuie tras un semnal de alarmă asupra tratării cu dublă măsură din partea presei și a autorităților a actelor de profanare a lăcașurilor de cult creștine, pe de o parte, și a moscheilor sau mormintelor evreiești, pe de alta. Relatări despre aceste evenimente grave au apărut, în cel mai bun caz, în presa cotidiană locală. Având în vedere indiferența autorităților publice, șansele de a afla cine sunt făptuitorii tind către zero.
    http://www.activenews.ro/externe/Crestinofobia-incepe-sa-devina-ceva-obisnuit-in-Franta-45-de-biserici-lacasuri-de-cult-crestine-au-fost-vandalizate-si-profanate-intr-o-luna-si-jumatate.-Autoritatile-reactioneaza-doar-la-atacarea-moscheilor-129068

    „Binecuvantari”papale prin smartpohne..
    The hand of God: The touching moment Pope Francis blesses a photograph of a young child on a woman’s mobile phone
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3402562/Pope-Francis-takes-time-busy-schedule-bless-lady-s-photograph-young-child-phone.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490

    SFÂNTUL MARCU EVGHENICUL ÎMPOTRIVA PAPEI
    Alt lup care s-a arătat şi a tulburat şi iarăşi tulbură Biserica Ortodoxă este papa. Papa ? Ce spuneţi ? Papa este „iubit frate în Hristos”. Mai nimic nu ne desparte de papa după cunoscutele întâlniri de la Ierusalim, Fanar şi Roma. Un singur lucru mai lipseşte unirii. Dar dacă acest lucru întârzie a se realiza pentru a veni binecuvântata zi a unirii, pentru amânare fanaticii vor da seama! Iar ultimul pas care lipseşte este coliturghisirea sărbătorească a patriarhului ecumenic şi a papei şi împărtăşirea din acelaşi sfânt potir. Aşadar, după atâtea încercări pentru unire, cum veniţi voi şi-l numiţi pe papa lup?
    http://acvila30.ro/sfantul-marcu-evghenicul-impotriva-papei/

    O, omul! A ajuns o fiară ştiinţifică.
    MITROPOLITUL AUGUSTIN DE FLORINA: PĂMÂNTUL SE VA TRANSFORMA ÎNTR-UN CĂRBUNE…
    http://acvila30.ro/mitropolitul-augustin-de-florina-pamantul-se-va-transforma-intr-un-carbune/#more-107204

    Apreciază

  7. vasile said, on ianuarie 18, 2016 at 11:18 pm

    Ecaterina, soro, ai grijă că mergi prea departe. Sfânta Biserica este casa lui Hristos nu a unui patriarh vremelnic

    Apreciază

  8. Patricia said, on ianuarie 19, 2016 at 1:53 am

    Ecaterina nu te departa de biserica din cauza unor slugi netrebnice

    Apreciază

    • Ecaterina said, on ianuarie 19, 2016 at 9:34 am

      Fraților, spuneți-mi voi ce e de făcut atunci când vedeți că ereticii sunt la loc de cinste în Sfânta Biserică și rugaciunea are loc în comun (curând și în Sfântul Altar) în cadrul Sfintei Liturghii? Iar după predică să auziți cum Părintele îl anunță cu trâmbița pe eretic să vină să predice și el. Anul trecut nici nu am știut că ereticii sunt în Biserică în timpul Sfintei Liturghii. Abia după predică Părintele l-a anunțat cu cinste pe eretic să vină în fața Sfântului Altar.
      Spuneți-mi voi care este soluția, că pe mine mă ia deja amețeala.

      Patricia, deocamdată am găsit o Bisericuță mică de cartier, cu preoți minunați. Slabe șanse să intre prea curând un eretic acolo.
      Vasile, și tuturor, mulțumesc pentru orice sfat. Doamne, ajută!

      Apreciază

  9. Vasile said, on ianuarie 19, 2016 at 2:40 pm

    Stie cineva totusi de ce Pastele se sarbatoreste in zile diferite la catolici si la ortodocsi? Ca mi se pare ca prea sare lumea la concluzii pripite, fara sa cunoasca adevarul istoric…

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 19, 2016 at 3:19 pm

      Vasile

      Noi pe aici cam toti stim.

      Tu ce stii?

      Apreciază

      • Vasile said, on ianuarie 19, 2016 at 4:01 pm

        Istoria pe scurt din cate stiu e asa: s-a discutat trecerea la calendarul gregorian, de catre biserica ortodoxa (la Constantinopol), dar aici au aparut niste disensiuni, si lumea ortodoxa s-a impartit in doua. Romania era in tabara celor care doreau trecerea, desi si in Romania erau destui care nu doreau acest lucru.

        Nu stiu daca tot atunci, sau ulterior, s-a hotarat totusi ca Pastele sa se sarbatoreasca dupa calendarul iulian, ca intreaga lume ortodoxa sa-l sarbatoreasca in acelasi timp, si intrucat partea rusa, sarba, era de neinduplecat.

        Deci practic noi sarbatorim tot in afara de Paste dupa calendarul Gregorian.

        Gresesc?

        Tehnic, la Conciliul de la Niceea s-a stabilit data Pastelui in functie de un eveniment astronomic. Problema este ca bisericile au fixat datele acestui echinoctiu (pe 21 martie). Calendarul iulian a devenit total desincronizat cu realitatea astronomica, deci ce s-a hotarat la Niceea nu prea se mai respecta. Nu e un domeniu la care ma pricep, si de aceea nu inteleg, poate ma lamuriti voi – unde este erezia? De ce ar fi erezie faptul ca se doreste trecerea la calendarul Gregorian, si nu faptul ca nu se mai respecta hotararea de la Niceea? Probabil ca e mai complicat de atat, si de aceea s-a si discutat atat pe tema asta…

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 19, 2016 at 10:10 pm

        Vasile

        si gregorienii si iulienii RESPECTA hotararea reguilii Sarbaori Pastelui dupa hotararile Sinodului 1 Ecumenic.
        Numai ca iulienii dupa datele calendarului lor vechi cu 13 zile in urma celui gregorian si greogrienii dupa calendarul lor zis „nou”.

        Sf Lumina coboara la Sf Pasti DUPA REGULA stabilita de Sinodul 1 Ecumenic in calendarul IULIAN !
        La fel semnul MINUNII Intoarcerii apelor Iordanului inapoi la Boboteaza( Teofanie) si aparitia Norului Luminos minunat de la Schimbarea la Fata!
        TOATE pe VECHI, dupa calendarul iulian !

        Tu dupa mintea ta ce crezi? Semnele acestea sunt de la Dumnezeu sau nu?
        Si daca de la Dumnzeu sunt, Dumnezeu Care este Creatorul Veacurilor si al timpului, CUM de respecta El TOCMAI calendarul iulian cel „invechit”/gresit , „necorespunzator” astronomic?

        Cum de Sfintii Parinti ca Sf Antonie, Marii Pustinci la a caror rugaciunea STTEA Soarele pe Cer ( SF Sisoe cel Mare, Sf Moise Proorcul si Prietenul Lui DUmnezeu) ) Sf Grigorie Teologul, Vasile cel Mare, Grigorie Palama, Maxim Marturisitorul, si MULTITUDINE MARE de Sfinti Parinti dintre care MULTI cu AVANSATE cunostinte stiintifice dupa nivelul stiintelor vremii, ba chiar Sf Apostoli Prietenii si APROPIATII Lui Hristos TOTI ai respectat Sarbatorile dupa Calendarul IULIAN, cel „gresit” dupa „invatatii” moderni ?

        CUM se explica ca acesti CORIFEI si MARI Sfinti ai Ortodoxiei care VEDEAU pe Dumnezeu in Fata NU au primit DIRECT de la Acesta, Creatorul Veacurilor si a timpului cuvant de invataura sa „corecteze” Calendarul, ei care au primit DIRECT Cuvant sa invete Dogmele cele MARI FARA greseala?

        Tu intelegi ca viata duhovniceasa care are 3 trepte, si inca de pe treapta a 2 a CONTEMPLATIEI omul PRICEPE/VEDE intreaga Creatia si Legile puse in ea de Dumnezeu?
        Atunci CUM nu s-au ridicat ei VAZATORII sa „indepteze” Calendarul ?

        CUM Inteleptul Solomon cel mai intelept om din lume NU a corectat Calendarul daca era atat de „important”?

        CUM acesti MARI Sfinti care ne-au invatat pe noi Dogmele, despre Sfanta Treime si CINE l-a vazut pe Dumnezeu FARA Duhul Sfant? NU au corectat si Calendrul daca era asa de placut Lui Dumnezeu si important pentru mantuire???

        Ce este mai mare Dogma Sf Treimi sau Calendarul?Cum acesti Sf parinti NU au gresit in Dogma Sf Treimi si au lasat Caledarul „gresit”?

        Atunci CUM de acesti Sf Parinti care invatand in Biserica Dogmele cele MARI spuneau cu atata siguranta : ” parutu-s-a Duhului Sfat si noua …!” si NU au „indreptat” si Calendarul si s-au gasit niste ERETICI sa o faca ?

        Crezi tu ca acesti MARI Sfinti Parinti care vedeau Fata Lui Dumnezeu erau lipsiti de stiinta astronomica ?
        Si daca Ei carora Tainele Lui Dumnezeu NU le erau straine NU au facut-o, DE CE crezi tu ca ar fi PLACUT Lui Dumnezeu sa o faca niste eretici ?

        Nu intelegi tu ca Dumnezeu Facatorul Veacurilor, al vesniciei si al amaratului de timp NU se incurca in socoteli lumesti dupa mintea omeneasca CAZUTA?

        DE CE va este atat de greu sa ascultati de Dumnezeu si de Sfinti decat de mintea vosatra TAMPA si de „stiinta” voastra TEMBELA?

        Apreciază

  10. Vasile said, on ianuarie 20, 2016 at 1:35 am

    Nu cred ca meritam sa ma faci TAMP, ce fel de crestin esti tu?

    Apreciază

  11. Vasile said, on ianuarie 20, 2016 at 2:10 am

    Si sa stii ca „Stiinta noastra tembela” a fost si poate este una dintre lucrarile importante ale bisericii. Primele scoli, universitati, au aparut sub obladuirea bisericii. Aceasta separare care ni se baga noua pe gat, care cica s-ar fi intamplat odata cu Copernic si Galilei este mai mult rezultatul propagandei din ziua de astazi, care-si doreste sa separe stiinta de credinta si biserica.

    Inca de pe vremea lui Cezar se stia despre problemele calendarului, deci cu siguranta toata lumea a stiut in tot timpul acesta. Doar ca numarul de zile diferenta a tot crescut, pana s-au adunat cateva zile bune. Acum nu stiu, poate se mai putea astepta, poate un an nu trebuie neaparat sa fie un an astronomic, poate ajungea in iulie sa ninga si asta nu reprezenta o problema, n-am idee.

    Logica cu Dumnezeu care respecta calendarul Iulian si aprinde lumina sfanta dupa acesta mi se pare cel putin aiurea. Miracolul Luminii Sfante dateaza de inainte de conciliul de la Nicea. Nu as lega acest miracl de data la care se intampla.

    Inteleg intr-un fel istoric toata problema legata de erezii, si anume este vorba despre unitatea bisericii. Constantin stia ce inseamna divide et impera, asa ca a facut tot posibilul sa nu se intample asta si cu crestinismul. Cu timpul, orice divergenta de opinie insemna slabirea bisericii crestine. Vedeti acum toate sectele astea ce mult sapa la baza religiei noastre, si tocmai de aia sunt sponsorizate atata, pentru slabirea bisericii ortodoxe.

    Deci din punctul meu de vedere lumea a luat-o cam razna, si a inteles mesajul gresit. Este vorba de pastrarea unitatii, nu ca Dumnezeu a ales calendarul iulian.

    Bine, si nu inteleg pana la urma – banuiesc ca esti stilist. Adica mi s-ar pare ridicol sa ai argumente de genul Dumnezeu a ales calendarul iulian, si Sfintii Parinti la fel, si sa nu fi stilist, nu?

    Ma rog… s-ar putea sa va supar cu ideile astea, dar poate acceptati si opinia unui om nu foarte cunoscator, dar cu intentii bune.

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 20, 2016 at 1:46 pm

      Vasile

      „Logica cu Dumnezeu care respecta calendarul Iulian si aprinde lumina sfanta dupa acesta mi se pare cel putin aiurea. Miracolul Luminii Sfante dateaza de inainte de conciliul de la Nicea. Nu as lega acest miracl de data la care se intampla. „_____ du-te si spune-i Lui Dumnezeu ca are o logica aiurea si ca a gresit data la care trebuie sa coboare IN FIECRAE AN pana AZI Sf Lumina, ca au corectat amicii tai „stiintificii” greorieni „greseala „. Poate Dumnezeu inca nu e la curent cu noile „progrese” ale stintei !

      „Bine, si nu inteleg pana la urma – banuiesc ca esti stilist.”____ dupa ce ca nu intelegi mai si banuiesti PROSTII!

      cand iti spun ca esti tamp te superi in loc sa cauti sa te vindeci, sau ai ajuns la intelepciunea suprema si nu mai ai loc de progresat?

      mergi tu baiete mai bine la gasca de raspandaci ai aluia din deal (care colonizeaza si pe aici pe blog trolli nostri de fiecare zi ) ca te lamuresc ei cu „argumente” despre „binele” Calendarului nou in Ortodoxie adus de MASONUL Meletie Metaxakis patriarh KAKODOX ecumenic, cel APOSTAT si mort nebun intr-un ospiciu din Elvetia mancandu-si singur cacatul si urland in rarele momente de luciditate : „am daramat Biserica Lui Hristos !”

      Apreciază

    • el said, on ianuarie 20, 2016 at 2:03 pm

      „Si sa stii ca „Stiinta noastra tembela” a fost si poate este una dintre lucrarile importante ale bisericii.”______Stiinta NU desparte de Dumnezeu ci CONCORDA cu El !

      Voi nu din pricina marii vaostre „stiinte” contraziceti pe Dumnezeu ci pentru ca sunteti tampi si condusi la minte de diavol care va da „invataturi” CONTRARE Sf Parinti.

      Calendarul nou sau vechi e bullshit !

      Important este sa ASCULTI de Dumnezeu si daca Dumnezeu ASA a binevoit sa lase randuiala Anului Bisericesc dupa un Calendarul „invechit” NU din nestiinta a facut-o ci pentru ca asa i-a placut Lui.
      Si veniti voi niste tembeli cu 2 fituici debile sa -L trageti pe Dumnezeu la raspundere ca DE CE n-a indreptat El Creatorul stihiilor si a Veacurilor si al timpului Calendarul ca va supra pe voi la lingurica neconcordanta astronomica. Ba mai RAU va puneti voi NETRIMISI de Dumnezeu sa schimbati Randuilile si Poruncile Lui.

      N-ati auzit ca :”Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor” (Ev Matei cap 5) si talmacieste Sf Ioan Gura de Aur textul si ne invata ca „foarte mic ” in Imparatia Cerurilor inseamna ca NU SE VA MANTUI !!!

      Sau crezi ca daca Dumnezeu HOTARASTE ceva in Biserica o face prin niste terchea- berchea ca „stiintificopatii” vostri eretici sau iudele TRADATOARE ale Ortodoxiei vladicii ecumenisti?

      Ba Vasilica Dumnezeu vorbeste Bisericii prin SFINTI ca Duhul Sfant nu sufla in vasele SPURCATE !
      Si CARE Sfinti au invata sa „indrepteze” calemdarul? Sau NU au mai fost Sfinti de la gregorieni incoace?

      Tu dupa mintea cui crezi ca se calauzeste Biserica al carei Cap este Hristos?
      A vladicior „luminati” ca meletie metaxakis KAKODOXUL si mancatorul de cacat ?

      Apreciază

  12. Vasile said, on ianuarie 20, 2016 at 3:25 pm

    Amice, m-am convins, esti cu capul. Nu pot sa am o discutie logica cu tine. Debitezi aiurea pe langa subiect, esti incoerent, faci spume la gura, si jignesti.

    Mai intai zici de calendarul Iulian, folosit de Sfintii Parinti, si ca cel Gregorian e o prostie, dupa care mi s-a parut normal sa te intreb daca esti stilist, acum imi zici ca calendarul nou sau vechi e bullshit. Esti incoerent.

    Eu am pus o intrebare punctuala si tu ai luat-o razna pe langa subiect, si spumegi de parca eu as fi vreun mason sau ecumenist, sau mai stiu eu ce… penibil.

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 20, 2016 at 5:59 pm

      Vasile

      da am zs o greseala ca ar fi calendarul vechi bullshit, nu este asa caci daca asa l-a lasat Dumnezeu ca Randuiala a Sarbatorilor de peste an inseamna ca l-a cinstit pe el, asa inexact astronomic cum este dupa stiinta gregorienilor.
      Voiam doar sa subliniez ca ASCULTAREA de Dumnezeu e mai mare decat parere mintii omului.

      Aici da ai dreptate. restul e adevarat si SUSTIN indiferent ca forma de exprimare te sminteste pe tine.
      Mai bine intreaba-te DE CE esti asa de senisbilos, stiind ca mandria intuneca mintea si te face sa ti se para si ce nu este (de pilda : logica elementara iti poate spune ca daca nu-mi lace calendarul nou nue echivalent cu a fi stilist ci ca poate pur si simplu calendarul nou e gresit/NEPLACUT Lui DUmnezeu de vreme ce El isi trimiste semnele minunate de Sarbatorile pe vechi si nici un Sfant NU a vorbit despre „corectarea” Calendraului desi aveau stiinta de la Dumnezeu mai mare si mai multa ca a „stiintificilor” vostri amarati …dar s-au gasit s-o faca niste masoni si ecumenisti al caror sfarsit macar poate da de gandit asupra „pertinentei” lucrarilor lor in Biserica! ; apoi : de unde reiese ca te-am considerat mason? sau ca :”Debitezi aiurea pe langa subiect, esti incoerent, faci spume la gura, si jignesti.”? )

      ai grija sa nu verifici si tu vorba inteleapta : ” prostul pana nu-i fudul parca nu e prost destul !”, adica cauta intai cinstit sa pricepi despre ce se vorbeste si nu te opri la ce ti se pare tie ca ai inteles , si nu te da repede jignit cand ti se spune ca poate esti pe aratura, altfel nu vei reusi niciodata sa iesi din nivelul incare te afli/sa inveti ceva.

      Apreciază

      • Vasile said, on ianuarie 20, 2016 at 6:40 pm

        Ok, deci esti tu apreciezi ca stilistii au dreptate, dar tu nu esti stilist, ok… cam ciudat, dar fie… E ciudat mai ales ca tu ai un discurs foarte agresiv in aceasta directie. Daca ai fi zis ca tu crezi ca nu stiu ce… era altceva.

        Ma rog, repet intrebarea mea pe care nu ai inteles-o, si ai luat-o pe aratura:

        Conciliul de la Niceea s-a stabilit data Pastelui in functie de un eveniment astronomic. De ce ar fi stabilirea in functie de acest eveniment astronomic o erezie?

        Sau mai mult – nerespectarea deciziei de la Niceea nu este ea insasi o erezie?

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 20, 2016 at 8:48 pm

        Vasile

        „Conciliul de la Niceea s-a stabilit data Pastelui in functie de un eveniment astronomic. De ce ar fi stabilirea in functie de acest eveniment astronomic o erezie? „_____UNDE am zis eu ca ar fi o erezie?

        Eu am spus doar ca ambele Calendare RESPECTA hotararea aceasta de calcul al Datei Pastelui, discordanta intre datele Pastelui intre cele 2 calendare provine de la cele 13 zile cu care este in urma Calendarul iulian vechi fata de Calendarul gregorian zis si nou.

        Ca Biserica si Sfintii (pana la meletie metaxakis MASONUL si KAKODOXUL) au respectat Calendarul vechi iulian cel „inexact” astronomic arata ca lui Dumnezeu ii este placuta aceasta Randuiala a zileor anului fara sa se sinchiseasca de „exactitudinea” ei astronomica.

        GRESIT si NEASCULTARE este ca unii s-au trezit mai destepti sa „corecteze” ei pe Dumnezeu si pe Sfinti.

        Apreciază

    • el said, on ianuarie 20, 2016 at 6:35 pm

      Vasile

      si cand am spus ca calendarul nou sau vechi e bullshit voiam sa spun ca Dumnezeu e deasupra Calendarului care NU e Dogma neaparat, de vreme ce din pogoramant primeste Hristos si Slujbele si Sarbatorile pe calendarul nou NU pentru „precizia” lui ci pentru Ortodoxia Bisericii, macar ca A GRESIT adoptandu-l pe Calendarul acesta nou si ascultand NU de Sfinti ci de masonii ecumenisti care au introdus schimbarrea cu pretexte aiurisitce de „exactitate” astronomica de parca ar avea Dumneze nevoie de „stiinta” lor beteaga.

      astia nu sunt rupti de dorul exctitatii ci vor sa CORUPA incet incet Biserica prin diverse astfel de „innoiri” caci odata facut COMPROMISUL NEASCULTARII de Dumnezeu si acceptarii unei „innoiri” scade RIGOAREA ascultarii de Dumnezeu si trezvia si …..iata ca incet incet au ajuns sa semneze/introduca si alte EREZII ecumeniste.

      si daca Calendarul e o greseala „mica”( desi nici o neascultare de Dumnezeu NU e mica!cum spuneam ”Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor” (Ev Matei cap 5) si talmacieste Sf Ioan Gura de Aur textul si ne invata ca „foarte mic ” in Imparatia Cerurilor inseamna ca NU SE VA MANTUI !!!) GRESEALA pe care Dumnezeu INCA ASTEAPTA sa o CORECTAM, cele ce au urmat dupa el sunt de-a dreptul EREZII IMENSE combatute si anatematizate de Sinoade, Sfinti si Biserica ( vezi acceprarea papistasilor, si categorisirea de „ortodocsi a MONOFIZITILOR !!!)

      acum sper ca pricepi, sau…. ?

      Apreciază

      • Vasile said, on ianuarie 21, 2016 at 12:19 am

        „Conciliul de la Niceea s-a stabilit data Pastelui in functie de un eveniment astronomic. De ce ar fi stabilirea in functie de acest eveniment astronomic o erezie? „_____UNDE am zis eu ca ar fi o erezie?”

        Am recitit ce am scris, si nu m-am exprimat corect, scuze. Intrebarea era de fapt asta:

        La conciliul de la Niceea s-a stabilit data Pastelui in functie de un eveniment astronomic. In acest moment ortodocsii nu respecta acest mod de calcul. Mai in detaliu, echinoctiul de primavara s-a punctat in calendarul iulian, desi la Niceea nu s-a spus despre asta. Echinoctiul de primavara in loc sa fie data la care ziua este egala cu noaptea, este data care a fost calculata in calendarul iulian, data cu timpul a devenit din ce in ce mai departata de realitate. Pana la urma chiar Sfitnii Parinti de la Niceea au eliminat ei insisi 2 zile pentru a sincroniza calendarul iulian cu realitatea.

        Sunt convins ca la Conciliul de la Constantinopol au fost argumente serioase in privinta asta. Sa zicem ca banuiesc contextul in care aceasta schimbare a fost facuta, si asocierea schimbarii cu un fel de echivalent al protestantismului, sau asocierea cu ideea de modernitate. Adica inteleg ca schimbarea aceasta era un fel de mar otravit… ceea ce a si fost pana la urma, pentru ca a divizat lumea ortodoxa. Si intr-un fel inteleg aspectul negativ. Sau sa zicem ca s-a vrut sa fie un mic pas catre unificarea religiilor. Deci de aici inteleg reticenta…

        Dar eu incerc sa scot problema din acest context sa zicem politic, si s-o inteleg fara a lua acest lucru in considerare. Adica care sunt si care au fost argumentele „ne-politice” pentru pastrarea calendarului iulian?
        Are sens ce intreb?

        Apreciază

  13. Apa trece, pietrele raman said, on ianuarie 20, 2016 at 5:51 pm

    Rugaciune catre Sfantul Lavrentie de Cernigov

    O, preacinstite si preafericite, Parintele nostru Lavrentie, mare si preaminunat facator de minuni, invatator si ocrotitor al credintei ortodoxe, mustratorul ereticilor, aparatorul Bisericii, din tineretile tale ai iubit sa mergi pe drumul crucii, nevoindu-te in rugaciuni si osteneli, in posturi, privegheri si in tacere, chip al credintei fiind pentru calugari, jertfa vie, sfanta si placuta aducandu-te lui Dumnezeu. Cand insa, dupa sfarsitul tau, manastirea Sfintei Treimi, din rautatea ateilor, a fost ruinata, pangarita si pustiita, avand mare indrazneala la imparatul ceresc, prin mijlocirea Maicii Domnului si a ta a fost innoita, iar moastele tale sfinte si cinstite au fost asezate aici. Iar noi, credinciosii, care venim la racla sfintelor, si cinstitelor tale moaste, te rugam pe tine, pastorul si mijlocitorul nostru cel bun, nu inceta sa te rogi la Domnul si Dumnezeul nostru, sa stinga toate eresurile si schismele care vin din uneltirile vrajmasului mantuirii noastre, intarindu-ne intru evlavie si curatie, iar cu roua harului Sau sa omoare vapaia patimilor noastre si sa ne incinga cu putere de sus impotriva lui Antihrist si a hoardelor lui, impotriva vrajmasilor nostri vazuti si nevazuti; pe demoni izgonindu-i, izbavindu-ne de toate bolile sufletesti si trupesti si pazindu-ne de toate relele, sa ne daruiasca tot binele si sa ne ocroteasca cu pace si bunastare, ca noi toti petrecand in pace, in liniste si fara sminteala sa preaslavim Preasfanta Treime, pe Unul Dumnezeu, Tatal si Fiul si Sfantul Duh si milostiva ta mijlocire pentru noi in veci. Amin.

    Apreciază

  14. rozalia said, on ianuarie 21, 2016 at 10:25 am

    @vasile
    sa nu te superi pe fratele ‘el’, chiar daca e dur, stie si cunoaste multe, avem de invatat de la el. Ne disciplineaza uneori rau de tot si atunci când o face nu urmareste doar sa te corecteze ci iti testeaza si mandria si te invata sa fii umil, ca ai nevoie si de umilinta ca sa fii pe ‘drum’…
    Dumnezeu si Maica Domnului sa ne lumineze, si sa ne ocroteasca!

    Apreciază

    • Vasile said, on ianuarie 21, 2016 at 4:43 pm

      Sunt de acord, am multe de invatat, si recunosc asta. Si cred ca ar fi bine sa invat si sa fiu mai umil, corect. Dar asta e valabil pentru toata lumea, chiar si pentru el, eu asa consider…

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.