SACCSIV – blog ortodox

NICOLAE STEINHARDT despre trufia celui ce s-a lasat de fumat sau de curvit sau de orice alt pacat

Posted in rubrica incepatorului, Uncategorized by saccsiv on ianuarie 2, 2016

646x404 (7)

Foto: http://adevarul.ro/cultura/arte/document-audio-glasul-nicolae-steinhardt-intr-oinregistrare-arhiva-1_50b48cac7c42d5a663a49c16/index.html

Iata ce putem citi la Lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus de pe Informatia Zilei:

parintele-nicolae-steinhardt“…

Cînd un om reuşeşte să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbeşte se uită cu dispreţ la graşi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceşte nasul dispreţuitor cînd altul se bălăceşte, încă, în viciul său.

Dacă unul îşi reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreţ şi cu trufie către păcătosul, care se căzneşte să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte! Ceea ce reuşim ne poate spurca mai ceva decît păcatul însuşi. Ceea ce obţinem se poate să ne dea peste cap reperele emoţionale în aşa manieră încît ne umple sufletul de venin.

Banii care vin spre noi ne pot face aroganţi şi zgîrciţi, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoşător al patimilor sufleteşti. Drumul către iubire se îngustează cînd ne uităm spre ceilalţi de la înălţimea vulturilor aflaţi în zbor. Blîndeţea inimii se usucă pe vrejii de dispreţ, de ură şi de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reuşita sa cu modestia şi graţia unei flori. Tot ce reuşim pentru noi şi ne aduce energie, dacă nu avem smerenie, va urma a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferinţă şi-n păcat.

Dacă reprimi foamea în timp ce posteşti, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mîncăruri gustoase şi alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar şi în somn, pentru ca, în ziua următoare, înebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreţ sfidător faţă de cel ce nu posteşte. Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului şi a izbînzii trufaşe asupra poftelor. Dar, dincolo de orice, trufia rămîne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.

Ochii noştri nu sunt concepuţi pentru dispreţ, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căzneşte să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur.

Dacă ai reuşit în viaţă, nu te agăţa de nereuşitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului şi patima înfumurării. Reuşita este energia iubirii şi a capacităţii tale de acceptare a vieţii, dar ea nu rămîne nemişcată, nu este ca un munte sau ca un ocean. Îngîmfarea şi trufia reuşitei te coboară, încetul cu încetul de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieţii tale evenimente specifice lor.

Slăbeşte, bucură-te şi taci! Lasă-te de fumat, bucură-te şi taci! Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. Căci între vecin şi gunoiul din curte există o relaţie ascunsă, nişte emoţii pe care nu le cunoşti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată şi cauze ce vor rămîne, poate, pentru totdeauna ascunse minţii şi inimii tale.

Între omul gras şi grăsimea sa există o relaţie ascunsă. O înţelegere. Un secret. Un sentiment neînţeles. O emoţie neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Şi în viaţa noastră nu există profesori mai severi decît viciile şi incapacităţile noastre.

[…]

Comentariu saccsiv:

Ba chiar mai rau. Slabi ce n-au fost niciodata grasi se fudulesc si ii dispretuiesc pe toti grasii, fara a se gandi macar ca printre ultimii sunt si unii ce chiar se straduie sa duca o foarte grea lupta cu kilogramele. La fel cei ce n-au fumat niciodata sau cei ce prin natura lor n-au fost vreodata presati de sexualitate.

Si asta nu e tot. Altii sunt exemplificari perfecte ale vorbei “rade ciob de oala sparta”. Iar o parte dintre ei merg cu ticalosia si mai departe, procedand precum musca ce cauta cu tot dinadinsul balega de la radacina oricarei frumoase flori. Si o cauta si cu lupa. Iar de n-o gasesc, o inventeaza.

Cititi va rog si:

De bagat la cap: CALUGARUL BETIV

Parintele Nicolae Steinhardt: Cu STATUL MAMONA nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare

Wikipedia: Evreul NICOLAE STEINHARDT = RASIST aderent la ideile LEGIONARE, caci iata ce scria despre TIGANI

 

Reclame

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mihai said, on ianuarie 2, 2016 at 9:12 am

  Interesante aceste pilde ale Parintelui, adica cei mai multi uita de unde pleaca iar din momentul in care se ajung gata nu mai sunt nimeni ca ei.

  Apreciază

 2. Cosmin said, on ianuarie 2, 2016 at 9:58 am

  Un articol ce indeamna la trezvie.

  Trebuie sa fim foarte atenti la ce gandim.

  Am citit odata intr-o carte faptul ca, atunci cand ne deranjeaza ceva la cineva, acea patima a aproapelui salasluieste si in noi. Si in tandem merge si impunerea punctului propriu de vedere, cu orice pret, chiar daca atunci exista sanse foarte mari sa ne-nselam.

  Daca tot ne luam cu inconstienta greoaia sarcina de a judeca aproapele, trebuie sa avem in vedere nu numai legile morale, ci si cele etice. Daca un hot fura o gaina, il judecam dupa lege ca a gresit. Inainte de a-l pedepsi, trebuie sa analizam si contextul care l-a impins pe acel om sa fure. Abia apoi putem aplica o pedeapsa echitabila.

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 2, 2016 at 11:05 am

   Cosmin

   Ceea ce in justitia romana nu se mai aplica demult. Ci gainarii sunt pedepsiti cu maxima asprime comparativ cu marile infractiuni economice sau chiar cu … crimele. Am vazut acolo infractiuni economice mici cu pedepse spre 10 ani si crime pedepsite cu mult sub 10 ani. Si n-ai cum sa nu te intrebi pentru justitia asta cam care e echivalentul unei vieti umane?

   Apreciază

   • Cosmin said, on ianuarie 2, 2016 at 11:48 am

    Cu siguranta daca viitorii implicati in sistemul judiciar(procurori, avocati, judecatori, politisti etc etc) ar presta o stagiatura de 7 zile in sistemul penitenciar, umar la umar cu detinutul, atat conditiile de penitenciar cat si pedepsele, ar avea o alta fata.

    Apreciază

 3. cosminmatiu said, on ianuarie 2, 2016 at 10:41 am

  Cand duci o lupta cu tine insuti sa nu mai cazi in pacate abia atunci vezi cat este de greu si nu mai ai voie sa judeci pe nimeni decat pe tine. Este atat de greu incat nu poti birui fara Dumnezeu si daca alti oameni sunt mai departati de Dumnezeu pana nu se vor apropia de El nu au cum reusi.

  Apreciat de 1 persoană

  • mihai said, on ianuarie 2, 2016 at 2:38 pm

   Ieri de exemplu la haznaua antena3 se facea o emisiune despre jaful din ultimi 26 de ani, pintre care si jaful din paduri, ei bine acel neica nimeni pieleanu a gasit pintre vinovati si biserica ortodoxa, acest raspindac ce nu rateaza absolut nici o ocazie de a ataca biserica el nu stie sau nu vrea sa stie ca bisericii ortodoxe romane nu i sa restituit absolut nimic sau aproape nimic din ce i sa confiscat de catre statul iudeo-masonico-bolsevic, acest raspindac si altora ca el care vad precum bufnita in parti sau mai bine zis se fac ca nu vad, nu scot absolut un cuvint de cadorisirile facute in ultima vreme catre secte si catre masoni, un exemplu din toate astea sunt impropietarirea cu terenuri masoneriei in buc. pt asi face templu, respectiv musullmanilor pt asi face moschee, si acum recent la oradea masoneriei o cladire pt asi face muzeu, probabil ca acestia cind vor muri or vrea sa fie impaiati ca la antipa

   Apreciat de 1 persoană

 4. Radu said, on ianuarie 2, 2016 at 4:42 pm

  Mandria sau trufia sunt mai rele decat celelalte pacate si patimi.
  Pe cei care sunt mai slabi decat noi sau sub tirania pacatelor si patimilor sa ii ajutam sa scape cu sfaturi vorbe bune poate si indemnuri mai severe uneori sa se trezeasca.

  Drogurile mi se par cele mai grave ca fenomen mondial flagel de pe urma caruia toate guvernele in mod secret profita prin plati informale.
  Betia si prostitutia/ adulterul /curvia vin pe locul doi domenii profitabile pentru organizatiile criminale si nu numai.
  Fumatul pe locul 3 in scadere semnificativa in ultimii ani. Personal mi se par cel mai usor de scapat (fumatul) si tinut sub control fata de primele trei pacate.

  Dar mai sunt vicii si patimi cum ar fi barfa invidia ura care exista in multi oameni chiar si la manastiri si sunt uneori mai grave fata de cele de mai sus.
  Multi le ignora dar sunt la fel de grave ptr ca sunt pacate care nu se vad nu se observa direct ca betia,fumatul,drogurile sau curvia…

  Cunosc personal unii chiar daca sunt betivani curvari/curve etc etc tot critica pe altii la fel ca ei sunt duplicitari poarta masti se comporta diferit cum le convine lor.
  Multe fete si femei sunt duplicitare si ipocrite le place sa fie iubite de amanti dar cand si lor li se intampla ceva asemanator si sufera se comporta de parca ar fi fara de pata nu au nicio vina niciodata ceilalti sunt vinovati mereu.

  Dumnezeu sa ne apere de toate patimile, daca le avem sa luptam sa scapam de ele ca sunt ca niste tirani stapani de sclavi din vechime fata de cel care se afla sub puterea lor.

  Apreciază

 5. Aurora said, on ianuarie 2, 2016 at 7:13 pm

  Cand scapi de o patima sa zici „Doamne, scapa-l si pe fratele meu/sora mea cum m-ai scapat pe mine”. Eu sunt foarte indulgenta cu fumatorii, caci am trecut prin aceasta dependenta care m-a tinut in lanturi timp de 25 de ani si m-a izbavit de ea numai mila lui Dumnezeu si rugaciunile Maicii Domnului.

  Apreciază

 6. Alin said, on ianuarie 3, 2016 at 7:47 am

  La o prima citire iti vine sa zici ca decat sa lasi un viciu mai bine il pastrezi.
  Circula pe internet o maxima zicere : ” Cel mai bun mod de a lupta cu o ispita este sa te abandonezi ei”
  Dar de fapt apelul este : lupta cu mandria si orgoliul trebuie sa fie continua.

  Căci firea pămîntească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pămînteşti: sînt lucruri protivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi. Galateni 5:17

  Parabola din webcultura :
  Odata, un om batran i-a dezvaluit nepotului sau un secret mare:
  – In fiecare dintre noi exista o lupta, la fel ca lupta intre doi lupi. Un lup este rau: invidia, gelozia, durerea, egoismul, ambitia, minciuna.
  Iar celalalt lup este bun: pacea, dragostea, speranta, adevarul, bunatatea si credinta.
  Nepotul a ramas un pic confuz si la intrebat pe bunic:
  – Si care lup castiga intr-un final?
  Batranul a zambit si a raspuns:
  – Castiga lupul pe care il hranesti.

  Apreciază

 7. akuzatu said, on ianuarie 3, 2016 at 12:02 pm

  Apreciază

 8. […] NICOLAE STEINHARDT despre trufia celui ce s-a lasat de fumat sau de curvit sau de orice alt pacat […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: