SACCSIV – blog ortodox

IPS IRINEU al Olteniei la HANUKA …

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 12, 2015

Canonul 70 Apostolic:

Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon, sau oricare din catalogul clericilor ar posti cu iudeii, sau ar prăznui sărbătorile cu ei, sau ar primi de la ei darurile de sărbătoare, precum azimele sau ceva de acest fel, să se caterisească, iar dacă ar fi laic, să se afurisească.

Cititi-le va rog pe toate:

CANOANELE APOSTOLICE

IPS Irineu al Olteniei n-are insa nici o treaba:

evrei-31

   Iata ce putem citi la Rabinul Rafael Shaffer a aprins lumânările de Hanuka, la Craiova de pe Cuvantul Libertatii:

Sărbătoarea de Hanuka 5776  i-a adunat, miercuri seara, pe membrii comunităţii evreieşti la sinagoga din Craiova. În acest an, bucuria a fost mare pentru toţi participanţii, lumânărelele fiind aprinse de însuşi rabinul şef, Rafael Shaffer, care le-a fost alături, împărtăşindu-le din gândurile sale. Prim cantorul Iosif Adler a fost şi el prezent la Craiova şi a încântat, cu vocea sa, întreaga asistenţă. O latură aparte a sărbătorii din acest an a fost dată de prezenţa ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit membrilor comunităţii despre lumină şi prietenie. Omul care a făcut ca seara de Hanuka să fie una cu totul specială este acad. dr. Corneliu Sabetay, cel care a pus mult entuziasm la pregătirea acestei sărbători, una cu o semnificaţie deosebită.

Sărbătoarea de Hanuka a început cu un moment special oferit de cunoscutul actor craiovean, Emil Boroghină, care a recitat un fragment din „Cântarea Cântărilor”, un spectacol pe care l-a prezentat recent la Tel Aviv. Deşi nu a avut o recuzită ca pe o scenă de teatru, vocea sa inconfundabilă a impresionat audienţa odată cu primul vers: „Mai tare decât moartea e iubirea!”.

Au fost intonate apoi Imnurile Naţionale ale României şi Israelului, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova, Corneliu Sabetay, subliniind originea românească a Imnului Israelului care provine dintr-un cântec vechi ”Cucuruz cu frunza-n sus”. „Este o zi specială în care suntem onoraţi de prezenţa unor personalităţi, rabinul Rafael, cantorul şef Adler şi ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Alături de noi se află comandantul IPJ Dolj, Constantin Nicolescu, fostul prefect Ilie Ştefan şi directorul programului Shakespeare, Emil Boroghină. Sunt prezenţi profesori universitari, actori ai Teatrului Naţional, distinşi ingineri. Profesorul Silviu Iser, împreună cu soţia, a sosit cu avionul tocmai din Australia”, le-a urat bun venit tuturor oaspeţilor gazda, profesorul Corneliu Sabetay.

Corneliu Sabetay: „Important este miracolul care a apărut”

Corneliu Sabetay le-a vorbit membrilor comunităţii, dar şi invitaţilor, despre importanţa acestei sărbători. „Este o seară de sărbătoare, o seară în care trebuie să înţelegem care este semnificaţia acestei sărbători. Toate sărbătorile iudaice nu vin să proslăvească un eveniment militar, pentru că aici este vorba de victoria Macabeilor. Important pentru iudei nu este victoria militară, ci miracolul care a apărut. S-a găsit un ulcior cu ulei sfinţit care putea să ardă câteva ore, dar a ars 8 zile. Aceasta este sărbătoarea de Hanuka, sărbătoarea lumânărelelor care se aprind timp de 8 zile (n.r. – miercuri seara s-a aprins cea de-a patra lumânare) pentru a simboliza faptul că lumina a învins întunericul”.

Rabinul Shaffer: „În sufletul fiecăruia se află un ulcior cu ulei sfânt”

Rabinul şef Rafael Shaffer a fost cel care a aprins lumânărelele de Hanuka, apoi prim cantorul Iosif Adler a interpretat mai multe cântece religioase.

„Mă bucur că suntem împreună. Sărbătorim, de fapt, o victorie militară şi avem de învăţat cum o sărbătorim: fără nici o urmă de armă, uniformă sau însemn militar, cu cu această lumânărică cu care aprindem hanukiile. Sărbătorim motivul pentru care am luptat, de a ne păstra lumina.  Dar cea mai importantă învăţătură de Hanuka este alta. Dacă omul se străduieşte peste puteri, atunci este vrednic să i se facă un miracol. Deci să facem tot ce putem, tot ce ne stă în putinţă şi atunci avem parte de miracole în viaţa noastră. să avem această îndrăzneală de a începe ceva, de a acţiona, iar când reuşim să nu ne luăm noi meritul, să fim modeşti. Şi mai este ceva. De ce aprindem această lumânare? Ulciorul este o metaforă. În sufletul fiecăruia se află câte un ulcior cu ulei sfânt, care este acoperit cu cenuşă, dar el există, scânteia este vie. Lumina trage la lumină şi să ne folosim de sărbătoarea de Hanuka pentru a o găsi în fiecare dintre noi”, au fost cuvintele rabinului Rafael Shaffer.

ÎPS Irineu: ”Prietenia este cel mai sfânt sentiment”

O prezenţă îmbrăţişată cu căldură de membrii comunităţi a fost ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care s-a aflat la prima participare în sinagogă, de sărbătoarea Hanuka. „Mă onorează să fiu aici. Este o sărbătoare a biruinţei şi a luminii, biruinţa luminii împotriva întunericului. Biruinţa este legată de lumină care efectiv arată ce este în noi. Se spune că dacă nu am avea ceva din soare nu l-am putea vedea niciodată. Lumina este ceva în interiorul nostru, lumina este strălucirea a ceea ce noi vrem să fie în viaţa noastră. Pentru noi, Biserica Ortodoxă Română, Macabeii sunt sfinţi pentru că lumina este legată de sfinţenie. Lumina este prietenie pentru că prietenia este cel mai sfânt sentiment pe care îl avem unii pentru alţii”, a fost mesajul de prietenie pe care Mitropolitul Olteniei l-a îndreptat spre toţi membrii comunităţii evreieşti.

Sărbătoarea de Hanuka nu se putea încheia fără cadourile oferite copiilor şi o masă îmbelşugată de pe care nu au lipsit gogoşile cu ciocolată şi dulceaţă, tradiţionale pentru acestă zi.

 

Tagged with: , ,

90 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cosminmatiu said, on decembrie 12, 2015 at 8:29 am

    Bine zice IPS Irineu : ” Se spune că dacă nu am avea ceva din soare nu l-am putea vedea niciodată.” Numai ca soarele evreilor e negru, negru.

    Apreciază

    • isihastu said, on martie 19, 2016 at 10:51 am

      Daca prietenia, dupa IPS Irineu al Olteniei este „cel mai sfant sentiment”, inseamna ca extazul duhovnicesc, stravederea, inaintevederea sau simpla rugaciune este un sentiment mai putin sfant. Ce mai… Un apologet iubit de gagicarii de pretutindeni, pentru ca la ei prietenia e la ea acasa.

      Adevarul este ca prietenia nu este deloc un sentiment sfant deoarece intotdeauna e bazata pe interes.

      Apreciază

  2. mihai said, on decembrie 12, 2015 at 9:27 am

    Fara cuvinte

    Apreciază

  3. pcd said, on decembrie 12, 2015 at 10:06 am

    Cu tot respectul, canonul face referire la practicarea sarbatorii(asta inseamna praznuire), adica impreuna serbare si acceptare. IPS Irineu, care este un mare Ierarh al nostru nu a praznuit nimic acolo. A fost pur si simplu invitat si ca Episcop trebuia sa se duca. Asta nu inseamna ca a lepadat ortodoxia sau mai stiu eu ce traznai. Eu sunt total impotriva ecumenismului, dar aici e vorba doar de relatii firesti intr-o comunitate. Sa fim atenti si sa nu dam cu piatra cand nu este cazul. Post usor in continuare.

    Apreciază

    • saccsiv said, on decembrie 12, 2015 at 11:20 am

      pcd

      Nu trebuia sa se duca la sarbatoare.

      Putea sa se duca pentru relatii firesti intr-o comunitate, alta data si in alta parte.

      Apreciază

      • ihtiscrist said, on decembrie 12, 2015 at 11:32 am

        Nu a fost in anii precedenti, putea la fel de bine sa nu o faca nici acum.

        Apreciază

    • cosminmatiu said, on decembrie 12, 2015 at 12:41 pm

      Prntru un ortodox acea sarbatoare nu exista asa ca nu avea ce cauta acolo

      Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 12, 2015 at 1:31 pm

      pcd

      Acest „mare ierarh al nostru” o fi fiind mai mare şi mai înţelept decât sfinţii? Or fi fost mulţi dintre ei la sinagogi? Decât să vorbeşti aiurea după mintea/ignoranţa ta, mai bine citeşte ce spune Sf. Ioan Gură de Aur:

      „sinagoga nu este numai casa de desfrau si teatru, ci si pestera de talhari, si locuinta de fiare salbatice. „Pestera de hiena a ajuns pentru Mine casa voastra” , spune Profetul. Casa lor n-a ajuns locuinta unei fiare oarecare, ci locuinta unei fiare necurate. Si mai spune Profetul: „ Am lasat casa Mea, am parasit mostenirea Mea”. Iar cand Dumnezeu paraseste casa, ce nadejde de mantuire mai poate fi? Cand Dumnezeu paraseste casa, locul acela ajunge locuinta draceasca.
      Dar, negresit, mi se va spune ca si iudeii se inchina lui Dumnezeu. Doamne fereste! Sa nu se spuna una ca asta! Nici un iudeu nu se inchina lui Dumnezeu.
      – Cine spune asta?
      – Fiul lui Dumnezeu! „Daca ati sti pe Tatal Meu, spune El, M-ati sti si pe Mine; dar nici pe Mine nu Ma stiti, nici pe Tatal Meu nu-L stiti” . Ce marturie mai vrednica de credinta decat aceasta sa-ti aduc?
      Mai indrazneste cineva dar sa spuna ca sinagoga nu-i locas de inchinare la idoli, odata ce iudeii nu-L cunosc pe Tatal, odata ce iudeii L-au rastignit pe Fiul, odata ce iudeii au respins ajutorul Duhului? In sinagoga lor nu I se slujeste lui Dumnezeu, Doamne fereste! Sinagoga lor e locas de slujire idoleasca.”

      http://www.apologeticum.ro/2011/04/cuvantul-sf-ioan-gura-de-aur-despre-iudei-popor-blestemat-ce-se-inchina-satanei-iar-sinagoga-lor-este-casa-de-desfrau/

      Aşa-i că exact ăsta e locul potrivit pentru „un mare Ierarh al nostru”? Nu cumva vrei să îi spui şi Sf. Ioan Gură de Aur „Sa fim atenti si sa nu dam cu piatra cand nu este cazul”???

      Apreciază

      • Adrian said, on decembrie 12, 2015 at 4:59 pm

        Dragă doamnă Mirela, aveți mare dreptate în cele ce mărturisiți, ca și concluzie, în finalul postării dvs.

        Foarte bine că ați adus în atenția noastră a tuturor, inclusiv în atenția ”marelui ierarh”, mărturisirea plină de curaj și adevăr făcută de Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, cu adevărat MARE IERARH ce ar trebui să fie un model demn de urmat de toți (absolut toți !) ierarhii sinodului B.O.R.. Dar din nenorocire pentru noi …

        Ierarhilor noștri nu le mai pasă absolut deloc de ceea ce au hotarât Sfinții Părinți în canoanele stabilite la Sfintele Sinoade (foarte mulți dintre Sfinții Părinți erau Episcopi !), ci doar fac bravadă prin predicile lor, multe dintre ele teatrale, pentru ca să impresioneze auditoriul cu câtă de multă teologie cunosc ei !.

        Trist dar ăsta e adevărul !

        În prezent, în Biserica Ortodoxă Română, nu mai sunt ierarhi care să fie adevărați urmași ai Sfinților Apostoli și ai Sfinților Părinți, ci avem niște ”șefi care oficiază servicii religioase” !

        În ceea ce-i privește, pentru noi ei nu mai pot să ne întărească sentimentul că … iată un ierarh la care … ”vorba sună și fapta tună” !

        Acești ierarhi au uitat, de exemplu, ce pericopă evanghelică se citește în cadrul săvârșirii Sfintei Liturghii, la praznicul unui Sfânt Ierarh ?
        Aceasta este:
        Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 10:
        9. Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla.
        10. Furul nu vine decât ca să fure şi să junghie şi să piardă. Eu am venit ca viaţă să aibă şi din belşug să aibă.
        11. Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale.
        12. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte.
        13. Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi.
        14. Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine.
        15. Precum Mă cunoaşte Tatăl şi Eu cunosc pe Tatăl. Şi sufletul Îmi pun pentru oi.
        16. Am şi alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Şi pe acelea trebuie să le aduc, şi vor auzi glasul Meu şi va fi o turmă şi un păstor.

        Iertați de îndrăzneală
        Doamne ajută !

        Apreciază

      • pcd said, on decembrie 12, 2015 at 5:38 pm

        Eu am comentat strict in calitatea mea de teolog pe marginea interpretarii eronate a textului canonic. Acu’ daca si muierile au ajuns sa-mi dea lectii de teologie si drept canonic poate s-o dus la necuratu Biserica si n-am aflat eu. Mai femeie, tu crezi ca daca ai citit doua omilii gata ai inteles Teologia? Sfantul Ioan vorbeste acolo despre „lepadarea lui Israel – chemarea neamurilor”, asa ca mai usor cu injuriile referitoare la ‘ignoranta mea’. Toti Episcopii Bisericii participa din toate timpurile la evenimentele la care sunt invitati. Asta nu-i face eretici si nici lepadati de Biserica. Din punct de vedere moral, da, n-ar fi trebuit sa se duca si cat il cunosc eu pe Vladica nu s-ar fi dus nici mort. Dar, repet, n-a incalcat Canonul si ca Episcop nu s-o dus cand o vrut el cum mai sugera cineva pe aici ci cand o fost invitat. As vrea vitejii astia sa stati vreo 2-3 luni pe langa o episcopie si sa intelegeti ca Biserica nu-i rupta de lume. Nu poti sa starnesti dusmanii in stanga si dreapta. Te invita omul, te duci ca nu traiesti in padure. Dar este si un alt aspect, cu tot ecumenismul asta ar trebui sa taiem toate vizitele. Aici va dau dreptate, dar nu chiar pana la a-l ataca pe Irineu. Pana la urma hai sa nu mai dam cu pietre in ierarhi, mai ales cand nu au facut nimic. Poate ca decat sa tipe muierea asta pe la mine ca sunt ignorant si mai stiu cum, ar trebui sa fiti mai atenti la radicalismul asta care va face sa dati cu pietre si cand nu e nimic in neregula. Mai femeie, daca vrei sa stii ce-i cu Vladica Irineu de este ‘mare Ierarh al nostru’ intreaba Parintii de la Frasinei unde o fost calugar. Uita-te ce a facut in Mitropolia Olteniei, a infiintat scoli pentru copii saraci superdotati, a facut o lucrare de iti sta mintea in loc. Inainte sa dai din gura ca muierea in targ, documenteaza-te. Post binecuvantat.

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 12, 2015 at 7:55 pm

        pcd

        Dupa e-mail confirm ca ai mai zis ca esti teolog si de asemenea confirm ca ai comentat bine pana acum. Asta daca te intereseaza parerea mea.

        Dar argumentul de gen “Mirela e o muiere, Mirela trebuie sa taca” nu e un argument. Nu in cazul Mirelei. Nu e o bucatareasa care s-a trezit si ea de la cratita sa-si dea cu parerea. Comentariile ei pe acest blog sunt pertinente si cred ca pe multe chiar le-ai si citit.

        Eu inteleg ca e jenant ca teolog, probabil usor misogin, sa-ti dovedeasca o femeie ca ai gresit. Dar te rog sa te limitezi in dialogul cu ea strict la argumente teologice.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 12, 2015 at 8:48 pm

        pcd

        mai esti si teolog !
        O RUNSINE mai mare nu se putea nefericitule.

        Au ajuns femeile sa predice Adevarul si sa povaduiasca cuvantul Sf Parinti care VA PUTE VOUA si IL BATJOCORITI RECURENT cu faptele apostaziei si RUSINII voastre, cu „ierarhi mari” si „teologi” ca voi bai SIMITITILOR.
        Macar ai priceput bicisnicue CINE vorbeste aici? Sf Ioan Gura de Aur pe care voi IL BATJOCORITI cu ierarhii vostri APOSTATI si cu telogi ca tine care „justifica” ratacirea si apostazia. Ai ajuns sa te contrazici si cu Sf Ioan Gura de Aur pe care-l pomeniti la fiecare Sf Liturghie, „teologul” BEZNEI si rastalmaciii Ortodoxiei. Voi si pe Hristos CONTRAZICETI si rastalmaciti iudelor.
        Mai bine ti-ar fi fost sa te faci cioban decat asa un „teolog”, VAI de invierea ta cu asa marturisire smintitule.

        ” „O să înceapă mare învălmăşeală în Biserică, eu n-o s-o prind, dar voi o s-o prindeţi.E aproape timpul cînd cărţile ortodoxe vor fi nesemnate şi se vor răspîndi din mînă în mînă. Atunci vor propovădui femeile, ca pe vremea sfinţilor apostoli, deoarece preoţii nu o vor putea face. Dreapta credinţa va fi păstrată prin epistole răspîndite printre credincioşi, deoarece partea oficială a Bisericii nu va mai propovădui adevărul.”____Parintele Selafiil de la Noul Neamt.

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 12, 2015 at 9:26 pm

        Domnu teolog pgd

        Iertaţi că a îndrăznit muierea să vorbească!
        Iertaţi şi că nu a înţeles, ca sfinţia dvs., ce spune Sf: Ioan Gură de Aur! Nu ştiu cum de oi fi crezut că acesta a zis că sinagoga e rea, când el a zis că e loc plin de Duh Sfânt şi de adevăr, pe unde trebuie să treacă orice „mare ierarh” (sau, poate, orice ierarh care vrea să fie mare în ochii lumii?)
        Redusă fiind cu înţelegerea, după cum aţi văzut deja, îndrăznesc să vă mai întreb unele lucruri, sperând ca mintea mea proastă să priceapă răspunsurile sfinţiei dvs.
        Afirmaţi că „Toti Episcopii Bisericii participa din toate timpurile la evenimentele la care sunt invitati.” Intră aici şi Sf. Ioan Gură de Aur? Dar IPS Serafim de Pireu, care strigă anatema rabinilor?
        https://apologeticum.wordpress.com/2012/03/12/video-ips-serafim-de-pireu-rostind-anatema-catre-ereticii-de-ieri-dar-si-de-azi-papa-ratzinger-benedict-al-xvi-lea-monofiziti-musulmani-rabini-iehovisti-si-ecumenisti/
        Mai exact, între ortodocşi îi anatemizează pe rabini, dar apoi merge la sinagogă şi-i pupă? Sau nu e invitat, deci nu merge, caz în care vă întreb de ce nu o fi fiind invitat? Eventual, să le zicem rabinilor din Craiova să-l invite, ca să nu se simtă exclus?

        Canon 39 Laodiceea: „Nu se cuvine a tine sarbatorile cu paganii si a ne face partasi de nelegiuirea lor.” Nu a fost cazul, desigur!

        “Evreul imi spune ca Hristosul meu e un copil din flori si Preasfinta Fecioara a mea e o desfrinata, iar Sfinta Evanghelie imi spune ca acest lucru e de la diavolul. Mai am acum ochi sa ma uit la evreu? Daca un om ma ocaraste, imi omoara mama, fratii, copiii, dupa care imi scoate ochii, ca si crestin am datoria sa-l iert. Dar sa-L ocarasca ei pe Hristosul meu si pe Preacurata Fecioara a mea! Eu nu vreau sa-i mai vad, dar domniile voastre cum va rabda inima si mai faceti afaceri si tocmeli cu evreii?
        Sfintul Cuvios Mucenic Cosma Etolianul (+1779)

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 12, 2015 at 9:59 pm

        Domnu teolog pcd,

        Pe lângă cele două omilii pe care aţi identificat că le-am citit fără folos, aş vrea să citesc şi surse potrivit cărora, aşa cum ziceţi, „Toti Episcopii Bisericii participa din toate timpurile la evenimentele la care sunt invitati”. Aşadar, înţeleg că sunt mulţimi de dovezi ale prezenţei sfinţilor ierarhi şi a episcopilor vrednici la sinagogi (la spirale MISA n-or fi fost?)
        Spuneţi că „Te invita omul, te duci ca nu traiesti in padure”, deci în două milenii presupun că s-au strâns zeci de mii de dovezi. Vă rog să faceţi un mic efort, chiar dacă e pentru o muiere proastă! Văd că sunteţi foarte învăţat şi, câtă vreme aţi făcut această afirmaţie, sunt sigură că ea se bazează pe probe de netăgăduit.
        Pe de altă parte, întrucât când „Te invita omul, te duci ca nu traiesti in padure”, am reuşit să înţeleg, datorită sfinţiei vs., că e urât şi nevrednic să mai acuzăm pe careva de participare la rugăciuni ecumeniste. Ce să facă ierarhii, dacă au fost invitaţi şi nu trăiau în pădure?!

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 12, 2015 at 10:56 pm

        ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei: „Mă onorează să fiu aici. Este o sărbătoare a biruinţei şi a luminii, biruinţa luminii împotriva întunericului.”

        CANONUL 37 Laodiceea: Nu se cuvine a lua daruri de sărbători de la iudei ori eretici, NICI A SERBA ÎMPREUNĂ CU EI.

        CANONUL 11 Trulan (CREŞTINII SĂ NU AIBĂ ÎMPĂRTĂŞIRE CU IUDEII)
        Nici unul dintre cei număraţi în starea preoţească, sau (vreun) laic să nu mănânce azimile cele de la iudei SAU SĂ SE ÎNSOŢEASCĂ (ÎNTOVĂRĂŞEASCĂ) CU ACEŞTIA, sau să-i cheme la boli şi să ia doctorii de la ei, şi nicidecum să se scalde cu aceştia în băi. Iar dacă cineva s-ar încumeta (s-ar apuca) să facă una ca aceasta, dacă ar fi cleric, să se caterisească, iar dacă ar fi laic, să se afurisească.

        Dar „Te invita omul, te duci ca nu traiesti in padure”!!!
        Poate e cazul să ne gândim la trăit în pădure!

        Apreciază

      • el said, on decembrie 12, 2015 at 11:07 pm

        pcd

        dar TOCMAI pentru ca unii ca voi, VICLENI fiind, CADETI din Sf Ortodoxie cu trambitatoare „justificari” se va trezi RAVNA iudeilor si vor veni ei la Hristos in locul vostru CURAND.
        I-ati intrecut in viclesug si cadere.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 12:51 am

        Mirela

        „Nici unul dintre cei număraţi în starea preoţească, sau (vreun) laic să nu mănânce azimile cele de la iudei „___vezi bine ca aici zice DOAR de azimi….nu SI de „gogosile cu ciocolata si dulceata traditionale in aceasta zi””___iti va raspunde onor „teologarul” ! q.e.d 🙂 🙂 🙂

        au ajuns de rasul lumii cu sofismele lor de 2 bani…”teologii” care se cred EXPERTII EXCLUSIVI peste Dogma in Invatatura Ortodoxa….ca au studiat ei nevoie are …la „sorbonica” ecumenista de la veo fac. de teologie 4 ani licenta+1(eventual2) master si …..üpentru cei „MERITUOSI” BOUUUUM :doctoratul la eretici protestanti sau catolici…ca da bine la CV, te propulseaza protopop cu braul rosu …la o adica si episcopar ( pe cei mai sarguinciosi)….

        astia „impart” teologia ortodoxa azi de la pagare, OFICIALII…..si pazea neamule „anatema” pe cei care nu-s ca ei „scoliti” la „sobonica” lor, aia nu au dreptul sa cunoasca Ortodoxia!!!…legea lui papa( lapte) DIXIT !

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 13, 2015 at 2:45 am

        el,

        „Nici unul dintre cei număraţi în starea preoţească, sau (vreun) laic să nu mănânce azimile cele de la iudei „___vezi bine ca aici zice DOAR de azimi….nu SI de „gogosile cu ciocolata si dulceata traditionale in aceasta zi”

        După cum bine ai sesizat, acest canon nu interzice ortodocşilor decât azimile, ceea ce înseamnă că „marii ierarhi” au liber la mâncat ciuperci când merg prin sinagogi. Nu le mai urăm, politicos, poftă bună, căci se pare că au destulă.

        http://www.funcatpictures.com/wp-content/uploads/2013/10/funny-cat-pics-meh1.jpg 🙂

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 5:23 pm

        Mirela

        haideti sa-i spunem teologului EXCLUSIVIST @pcd :

        @pcd

        @pcd: sa nu se mai tulbure sufletzelul tau de „teolog” jignit , IATA si sora noastra @Mirela a studiat Teologia (PRINTRE ALTELE, ca ea nu e asa „exclusivista” ca unii la „inaltele” lor studii) .
        Ce zici are voie si ea sa poarte titlul de cinste de „teolog” arogat cu multa emfaza de tine, sau e REZERVAT numai la Ne-„muieri”? Ce spun canoanele, ia vezi? ce „talcuire” dai? 🙂
        ca doar nici nu nu l-ai capatat cu alte osteneli mai”inalte”/distinse decat aceasta pe care A FACUT-O si ea nu?

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 7:38 pm

        pcd

        🙂
        sorry pentru incurcatura, nu stiu cum am nimerit din graba si neatentie …caci nu tablita cu proverbul de mai sus voiam sa ti-o trimit ci poza aceasta:

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 13, 2015 at 9:14 pm

        Dragă frate el,

        Răspunsuri:

        1. Dl. Pcd: Uite ce înseamnă să “studieze” proastele de muierile teologie, îndrăznesc să vorbească în faţa bărbaţilor, când Sf. Apostol Pavel spune că nu îngăduie ca femeile să înveţe, ci să tacă.

        Deci, femeile mai bine aşteaptă să vorbească pietrele.

        2. Chiar mă întrebam cum e posibil să fiu atât de tembelă încât, pe de o parte, să nu pricep deloc ce zic Sf. Ioan Gură de Aur (care nu vorbeşte defel “cifrat”) şi canoanele Bisericii (deşi informaţiile din canoane sunt destinate tutror ortodocşilor) şi, pe de alte parte, să am diplome de studii superioare la universităţi de prestigiu (cu distincţii) şi să fiu apreciată pozitiv tocmai de unii precum cei care l-au făcut teolog şi pe dl. pcd.
        Concluzia: vai de capul meu, dacă nici ceea ce e destinat tuturor ortodocşilor nu pricep! Dealtfel, mai era pe aici o comentatoare care mă avertiza repetat că sunt pe arătură, că nu am învăţat nimic, că debordez de prostie, că induc lumea în eroare, că gândesc cu picioarele şi că nu se vede deloc că am studii teologice. Deci, oarecum ştiam 
        În faţa atâtor avertismente, m-am temut să mai cercetez opera socială a marelui ierarh Irineu, la care mă trimisese IPS teolog pgd, căci a afirmat că, dacă faci asta, “îţi stă mintea în loc”. Nu ştiu dacă vorbea din experienţă proprie, dar mi-a fost frică să nu-mi paralizeze/moară şi cei doi neuroni de care dispun, pierzând astfel cele două omilii pe care le-am citit, chiar dacă fără folos.
        Adică, nu am vrut să păţesc asta:

        3. Nu am fost atât de deşteaptă/capabilă pe cât ar fi trebuit, încât am avut nevoie de traducător pentru textul în germană. Mi-a fost comunicat rezultatul: Înţelepții află de la toți și de toate, normalii din experienţele lor şi proștii le știu pe toate mai bine.
        Nu e necesar să se mai obosească IPS teolog pcd să îmi spună că se vede că sunt în a treia categorie. Dar nu sufăr, căci se ştie că prostia nu doare 🙂

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 4:16 am

        Mirela

        sarmanul beit frustrat @pcd e din categoria celor care ar spune si Maicii Domnului sa treaca la cratita dupa mintea lui smintita daca cumva Preasfanta l-ar mustra cu ceva, asa ca nu-i nevoie sa detaliem mai mult.

        Sf Ap Pavel spune sa TACA femeia dar IN BISERICA unde se cade preotului si episcopului sa invete poporul, dar daca preotii si episcopii sunt RATACITI sau APOSTATI, cum deja ati precizat din Scripturi, SI PIETRELE VOR STRIGA Adevarul, caci Dumnezeu si din pietre poate sa faca fii Lui Avraam si Lui Dumnezeu care sa-L marturiseasca pe El !
        Sf Ap Pavel avea ucenita iubita pe VREDNICA Sf Tecla, MAREA Apostolita ! si…. nu-i spunea sa treaca la cartitza si sa inchida gura, cum face onor/HORROR „teologul” @pcd FARA sa cerceteze CINE este mai drept intre el si dv.
        Opera sociala a ORICARUI Ierarh este UN MARUNTZIS pe langa DATORIA LUI de a INVATA si MARTURISI Adevarul in lume si de a LUMINA poporul binecredincios, pentru aceasta a luat harul hirotoniei, NU pentru lucrari TRUPESTI (desigul utile si importante si alea cand NU le mai face nimeni altcineva) care sunt date MIRENILOR, ba chiar si paganii si ERETICII se DISTING in astfel de lucrari bune si de folos dar……TRUPESTI si NEMANTUITOARE !
        Un ierarh sau un preot care IGNORA partea intai , cea dumnezeiasca a INDATORIRILOR sale DEGEABA face lucare sociala, la IAD merge cu binefaceriele lui LUMESTI FARA cele dumnezeiesti pentru care rimit ungerea cu harul Hirotoniei, caci A NEGLIJAT pe Dumnezeu si DATORIA pentru care a fost investit cu putere de Sus. Asa ca nici o paguba daca nu v-ati aplecat asupra „inaltimii”…LUMESTI a operei.. LUMESTI a PS Irineu !
        E echivalenta cu darea de zeciuala din izma si din marar a fariseilor si IGNORAREA faptelor GRELE ale Legii Dreapta Credinta si Dragostea de fratele ( spre MANTUIREA lui iar NU simplu si marunt spre folosul trupesc, bun si acela dar IRELEVANT pentru mantuire caci stim ca se mantuiesc si invatatii si cei simpli, si cei saraci si cei bogati,etc …DAR NICIUNUL FARA Dreapta Credinta !!!)

        Iar faptul ca stim sau nu o limba straina e de decor la mantuire. 🙂 ( ps: asa-i cum sune proverbul: cel destept invata de la toti si din toate, cel „normal” doar din propria experienta , iar prostul ” le stie pe toate”(asa i se pare lui) …si deci NU invata nimic !) 🙂
        Cat despre prostie asa m.a invatat si pe mine bunica mea care zicea :” mama daca ar durea prostia jumatate din omenire ar muri pe loc iar restul …MAJORITATEA ar umbla URLAND pe strazi de durere !) ___era hazlie bunica mea si cel mai inteligent om pe care l-am cunoscut vreodata in viata mea, iata TOT o femeie…. ( si slava Domnului cunosc multi invatati ai lumii, inclusiv laureati nobel! 😦 )

        Apreciază

    • tanase said, on decembrie 12, 2015 at 9:50 pm

      @pcd zici tu; „A fost pur si simplu invitat si ca Episcop TREBUIA sa se duca”??? Cu siguranta nu stii ca pedepsele pentru clerici sunt mai mari si mai severe, caci, zice Mantuitorul: „Vai omului aceluia PRIN CARE VINE SMINTEALA” (Matei XVIII, 7; Luca XVII,1). Apoi mai zice Mantuitorul; „Şi CINE VA SMINTI pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare.” (Marcu 9;42)
      Asa incat … „cu tot respectul” ar trebuit sa stii ca una este politetea in relatiile cu alte culte – confesiuni si cu totul alta este misiunea ierarhului fata de proprii credinciosi si fata de ortodoxie insasi! Zici tu ca esti „impotriva ecumenismului” dar asta nu te pune pe tine automat in postura de adevatat crestin ortodox, intrucat si o parte dintre yoghinii sunt anti ecumenisti, anti francmasoni, etc.
      Si nu e vorba de „dat cu piatra” aici, doar ca o asemenea atitudine din partea unui ierarh nu-l arata ca fiind un „trezvitor”, iata gestul lui sminteste pe multi si nu e bine deloc.

      Apreciază

    • el said, on decembrie 12, 2015 at 10:13 pm

      pcd

      ” canonul face referire la practicarea sarbatorii(asta inseamna praznuire), adica impreuna serbare si acceptare”____si cum talcuiesti tu atunci prezenta lui acolo, in caliatate de ajutor de bagator de seama, si CUM ALTFEL AR PUTEA un ne-iudeu si cleric sa „practice sarbatoarea” decat prin asistarea la ea, ca doar nu are voie sa slujeasca acolo cu aceia?

      maaai iscusit va mai „talcuieste” dracul canonist Canoanele Sf Parinti si nu numai ….

      foarte bine si ne bucuram de lucarerea lui SOCIALA, dar un episcop este DATOR INTAI cu Dreapta Credinta, cu MARTURISIREA ei si cu LUMINAREA poporului, ABIA APOI cu ajutrrarile sociale, asa cum a facut de oilda Sf Vasile cel Mare…. INATI DOGMA si respectarea /marturisie´rea ei si ABIA APOI….RESTUL…maruntisurile lumesti… pe alea le pot face la fel de bine , ba chiar mai bine si MIRENII, ba inca le fac si paganii si ereticii…vezi „lucaraile sociale” a la maica theresa s.a……

      da-te jos din corcodus si SMERSTE-TE si ASCULTA si IMPLINESTE INTOCMAI ce au invata Sf parinti, nu scoate si tu „talmacirii” din burta ta ca suntem satui in Biserica de ecumenisti si secularism.

      auzi neica moda noua la „tlogii” de azi, sa mearga la sinagogi si sa se viziteze cu ereticii si cu iudeii…..maaaai ce „intelepti” ssunteti voi…
      Din care Sf Tradititie ati scos aceste „manifestari” duhovnicesti pe care le practica cletul ECUMENIST ca asta de acum cu felicitatul iudeilor de Hanucka?

      CARE Sf Parinti si CARE Biserici in Sf Traditie au lasa asa un obicei „binecuvantat” TEOLOGARULE ????

      si mai si racnesti aici ca tu esti „expert” si ca „nu s-au incalcat ” canoanele….in „talcuirea” TA ca a Sfintilor parinti VEDEM din Traditia Bisericii ca NU ESTE !

      bai SOFISTULE , adica SA TACA ALTII care marturisesc ca SF Parinti, ca v-ati gasit voi mai „destepti” si mai „luminati” ca Sfintii sa faceti „traditie” noua …de hanuka si nu numai….

      pentru UNII CA VOI vine anticrist, i-ati netezit calea bicisnicilor.

      Apreciază

      • pcd said, on decembrie 14, 2015 at 9:52 am

        Doamne ce potop de injuraturi, curat crestineste! Dincolo de toate atacurile murdare, cu adevarat demne de niste crestini aflati si in post pe deasupra pe care nu le-am vazut in tipul zilelor de slujba(da, noi astia mai ereticii suntem ocupati cu Sfintele Altare sambata si Duminica). Poate ar trebui sa il dati afara si pe Apostolul Pavel din Sinaxare ca a indraznit sa se duca in mijlocul ereticilor in Aeropag, sa le vorbeasca de ‘Dumnezeul necunoscut’. Pana la urma s-a intors un suflet din cei de acolo, si ce suflet! Sfantul Dionisie Aeropagitul. Si daca to a studiat ‘sora’ teologia, nu a aflat ca ‘Episcopul este in Biserica si Biserica in Episcop” – Cartagina? Si iar zice Cartagina „Cine se ridica asupra Episcopului sa fie Anatema”. Si iarasi zice canonul – ca tot va plac asa de mult canoanele, dar numai alea care nu va privesc pe voi mirenii, adica pastoratia si cele ale preotiei cu care n-aveti voi nicio legatura, alea care vi se adreseaza voua nu le mai cunoasteti: „Alcatuirea de partide in sanul Bisericii este schisma si sa fie anatema cei fac acestea”. Aprecierea la adresa Episcopului se face in Sinodul local, apoi cel Mitropolitan si la urma Sinodul Bisericii care reuneste toate Mitropoliile. Episcopul a informat despre vizita Pastorala ca urmare a invitatiei, in Sinodul local. Daca era in afara Canoanelor si a Ortodoxiei se ridicau preotii asupra lui nu voi. Exista doua grupuri radicale in Biserica: ‘canonistii’ si ecumenistii. Voi sunteti din prima grupa, a ‘canonistilor’ si ce sa zic, nici nu va crapa obrazul de rusine sa injurati preotii si Arhiereii in halul in care o faceti pe aici. Daca asta numiti voi crestinism, vai de capul vostru. S-a dus Vladica acolo in Pastoratia lui Arhiereasca, si da, chiar n-a ajuns muierea sa invete preotii si Arhiereii unde sa se duca si ce sa spuna, cu toata ‘teologia’ ei. Faptul ca a intrat in Sinagoga si le-a vorbit de Biserica Ortodoxa si semnificatia Macabeilor in Ortodoxie nu il face nici eretic nici lepadat cum dati voi cu pietre pe aici. Puteti cita cate canoane vreti, dar va lipseste unul mare de tot: dreapta socoteala. Gradul asta de radicalism vecin cu fanatismul pe care il afisati pe aici n-are nicio legatura cu ortodoxia. Canonul nu se interpreteaza de muieri isterice si nici de pseudo crestini care injura preotii, teologii si Arhiereii pe unde apuca la adapostul internetului. Daca era Arhiereul in afara slujirii lui il atacau preotii in Sinodul local, n-aveti voi nicio legatura cu Pastoratia Arhiereului pana in clipa in care nu incepe sa propovaduiasca impotriva Ortodoxiei. Ce faceti voi aici se cheama schisma si tulburare in Biserica in probleme care nu va privesc si de care habar nu aveti. La gradul de ura si fanatism pe care le vad aici orice explicatii v-as da, sunt inutile. Faceti ce va taie capul eu am treaba sa-mi mantuiesc sufletul si sa ajut cat pot pe altii care mai pot fi ajutati. Cata vreme nu primiti sfatul sa fiti sanatosi, da o sa vedeti voi in ce hal o sa ajungeti cu radicalismul asta vecin cu schisma. Eu am iesit din randul vostru si mi-am scuturat si maneca hainei de praf.

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 14, 2015 at 10:29 am

        pcd

        In primul rand, esti nesimtit.

        In al doilea rand, dovedeste ca a vorbit de Hristos in sinagoga.

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 14, 2015 at 11:41 am

        Dle/IPS teolog pgd

        Iertaţi că, muiere proastă, isterică şi limbută fiind, am câteva nelămuriri vizavi de ceea ce aţi scris:

        Afirmaţi că: ‘Episcopul este in Biserica si Biserica in Episcop” – Cartagina. Si iar zice Cartagina „Cine se ridica asupra Episcopului sa fie Anatema”.
        Contează credinţa şi dreapta mărturisire a episcopului? (Nu fac vreo referire la IPS cu pricina)

        Spuneţi că “„Alcatuirea de partide in sanul Bisericii este schisma si sa fie anatema cei fac acestea”.
        Puteţi să precizaţi ce partid/partidă am făcut în sânul Bisericii?

        Mai spuneţi că “Aprecierea la adresa Episcopului se face in Sinodul local, apoi cel Mitropolitan si la urma Sinodul Bisericii care reuneste toate Mitropoliile.”
        Vă rog să precizaţi ce aprecieri am făcut la adresa IPS. A posta un comentariu cu ce zice Sf. Ioan Gură de Aur despre sinagogă e “apreciere la adresa episcopului”?

        Spuneţi că “Daca era in afara Canoanelor si a Ortodoxiei se ridicau preotii asupra lui nu voi”
        După această logică, să înţelegem că tot ce se petrece în sânul BOR (ecumenism, simonie etc.) e în cadrul canoanelor?

        Ziceţi că “S-a dus Vladica acolo in Pastoratia lui Arhiereasca,”
        Pastoraţia nu e propovăduirea lui Iisus Hristos? La sinagogă, IPS L-a propovăduit pe Hristos?

        Îmi exprim şi regretul că nu aţi binevoit să ne oferiţi mie şi altor potenţiali interesaţi de chestiune dovezile faptului că “toti Episcopii Bisericii participa din toate timpurile la evenimentele la care sunt invitati”. Şi să ne explicaţi şi cum e cu IPS Serafim de Pireu.
        Dar e libertatea dvs. de a nu vă ocupa de fleacuri, ci de mântuire!

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 14, 2015 at 2:24 pm

        După (i)luminarea noastră de către IPS pcd, cred că ar fi fost în duhul adevărului ca articolul să transmită următorul mesaj:
        IPS Irineu al Olteniei, Mare şi Vrednic ierarh, ne-a dat o lecţie de pastoraţie arhierească în duhul Sfinţilor Părinţi şi, în lumina canoanelor şi a Duhului Sfânt, a mers la Sinagoga din Craiova, asemenea Sf. Ap Pavel în Areopag făcându-se.
        Să lăudăm grandioasa lui operă de zidire sufletească şi de slăvire a lui Dumnezeu şi faptul că, prin această invitaţie, virtutea i-a fost recunoscută chiar şi de către poporul ales şi plin de lumină, şi să nădăjduim ca, prin el, să ne înălţăm şi noi sufletele!
        Vrednic este!!!

        PS. Aşa e bine, IPS?

        Apreciază

      • Ecaterina said, on decembrie 14, 2015 at 3:19 pm

        ”Daca era in afara Canoanelor si a Ortodoxiei se ridicau preotii asupra lui nu voi.” – Adică noi suntem nimicuri. Un fel de slugi „libere”. Mai întâi ne pui în cârcă injurături și aruncări cu pietre, apoi, ne spui să ne ținem gurile închise, după care vii și ne spui că suntem fanatici și plini de ură – mai pe românește BANDIȚI. Așa e, tovarășe teolog? Adică voi puteți face ce vreți în Sfânta Biserică, pentru că oricum, noi sărmanii și femeile ce nu ar trebui sa avem limbă, n-avem nici un drept de a vorbi. Păi dacă toată ierarhia voastră este aleasă după mulțimea darurilor oferite sectanților politruci și altor sectanți jidovi, voi TEOLOGII nu aveți parte nicicum de judecată dreaptă. Iar asta o știți prea bine. În felul acesta, ultimul bastion de rezistență creștină este tocmai omul de rând, de care voi vă bateți joc în văzul tuturor.

        „Cata vreme nu primiti sfatul sa fiti sanatosi, da o sa vedeti voi in ce hal o sa ajungeti cu radicalismul asta vecin cu schisma.” – Iar în încheiere ne mai și ameninți. Află de la mine, tovarășe, că schisma nu va va fi făcută în veci de omul de rând.

        Ia-ți pâcla de pe ochi, deschideți sufletul, mintea și urechile. De ură să te scuturi pcd, și nu de noi. Ura este praful care s-a lipit de tine. Dă-l jos.

        Doamne, ajută! Le vom duce pe toate. Faca-se voia Domnului!

        Apreciază

      • maxim said, on decembrie 14, 2015 at 5:24 pm

        Frate, astia nu mai au nevoie de Sfintii Parinti si de Duhul Adevarului. Astia vor cere inchiderea adevaratilor credinciosi si preoti:

        http://intreabapreotul.webs.com/

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 5:42 pm

        pcd

        esti de o URA si o VICLENIE INDRAJITA era sa zic INDRACITA EXACT ca fariesii si la fel de ORB ca ei!

        „Gradul asta de radicalism vecin cu fanatismul pe care il afisati pe aici n-are nicio legatura cu ortodoxia. Canonul nu se interpreteaza de muieri isterice si nici de pseudo crestini care injura preotii, teologii si Arhiereii pe unde apuca la adapostul internetului. Daca era Arhiereul in afara slujirii lui il atacau preotii in Sinodul local, n-aveti voi nicio legatura cu Pastoratia Arhiereului pana in clipa in care nu incepe sa propovaduiasca impotriva Ortodoxiei. „_____Gradul asat de RADICALISM , BA MAI MULT il aveau Sf Parinti de la care am invata si noi. Tu de la CARE Sfant Parinte si din CARE TRaditie ai invata sa se duca arhiereul la sarbatoarea jideoveasca si sa-i laude ca au „lumina” si SA TACA despre Hristos? Hai RASPUNDE indracitule!!!

        Talcuirea Canoaneor si intraga Dreapta Crednita a fost data de Hristos prin SFINTI TUTUROR, Nu voua dobitoace PRETINS „invatate” …cu 4 ani de sorbonica KAKODOXA si restul …la lins blide/bocanci la eretici si iudei !
        Popii vostri sunt ca voi MAJORITATEA , si de aia tac si LING slugarnic laba „preasfintitului” sl NU MARTURISESC si multi nici NU CUNOSC Invatatura de Credinta a Sfintilor ci aia „propovaduite” la sorbonica voastra de facultate KAKODOXA scolastica si secularizata ! De aia TAC, ca sa i-ati spalat pe creieri sa creada ca e bine sau i-ati ingrozit cu ABUZUL de putere „arhiereasca” FALS inteles de voi.

        Ce a propovaduit PENTRU Ortodoxie acolo Irineu al tau vicleanule? Ca pretinzi FARA DOVEZI ca nu a propovaduit IMPOTRIVA Ortodoxiei, dar felicitatul iudeilor pe la „srabatorile” lor si TACEREA despre Hristos in mijocul sinagogii calificata de tine drept „pastoratie arhiereasca” este IMPOTRIVA Ortodoxiei.

        Si a propos ca sa nu mai MINTI despre „virtutea” ta pe care o sugerezi EXCLUSIVA TIE/alora de teapa ta, aceea de mergator la Sf Altare sambata si duminca „politcosule „, lasa ca ne ocupam si noi cu mersul la Biserica si NU DEGEABA ca tine sambata si duminica si cu imparatasirea cu Sf Taine nu numai tu VICLEANULE si lingaule al RATACITULUI tau Irineu!

        Si acum HAI MARS sa prinzi din zbor ciozvarta aruncata de Irineu pentru „bune si loiale servicii” de „aparator” al PS-ului !

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 5:57 pm

        pcd

        „Poate ar trebui sa il dati afara si pe Apostolul Pavel din Sinaxare ca a indraznit sa se duca in mijlocul ereticilor in Aeropag, sa le vorbeasca de ‘Dumnezeul necunoscut’”______DOVEDESTE ca Irineu al tau A VORBIT depre HRISTOS FATIS !!!

        Ca Sf Ap Pavel cel pomenit de tine acolo NU s-a multumit sa aminteasca DOAR de „dumnezeul necunoscut” si ATAT. El L-a propovaduit apoi FATIS PE HRISTOS in Areopag, cazatura ratacita de „teolog”KAKODX.
        SI in afara de asta Areopagul NU era locul de inchinare a idolilor la grecii antici unde se aduceau jertfele si inchinarea la diavoli cum e sinagoga satanei a iudeilor de azi si nici nu se serba ATUNCI in Areopag vreo sarbatoare paganessca cand a venit Sf Pavel cel RASTALMACIT de tine cu NERUSINARE si a vorbit FATIS despre Hristos ! Iar Hristos NU este „dumnezeu necunoscut” iudeilor ci este Cel al carui sange l-au cerut SA CADA asupra lor si a urmasilor lor !!!….si pe care IL REFUZA ei ca Mesia si il HULESC ei ca Dumnezeu !…si asta de 2000 ani…..asa ca nu e Hristos „necunoscut” la ei si nici ca S-a vestit pe Sine Fiul Lui Dumnezeu INTAI iudeilor nu este necunoscut acelora, ca sa vina neica Irineu al tau sa li-L prezinte pe „necunoscutul” HRISTOS !…ba Irunei NICI n-a pomenit de Hristos! …atunci CUM asemeni tu RATACIREA lui si TACEREA lui despre Hristos cu propovaduirea FATISA a Lui Hristos de catre Sf Ap PAvel in Areopag???

        sau te-ai oprit cu cititul Scripturilor la fraza cu „dumnezeul necunoscut si ai UITAT restul?

        Asadar Sf Pavel ramane in Calendar dar TU AI CAZUT din Biserica sofistule ca indraznesti sa-l RASTALMACTESTI spre pieirea sufletului tau intunecat!

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 9:53 pm

        saccsiv

        ai vazut frate cum si-a dat arama pe fata si CUM lucreaza baiatul „teolog”?
        ii dam in urmariri generale, amenintari cu psihiatria pe toti care nu se inroleaza si nu bat din palme la „ortodoxia” propovaduita/practicata de ei, etc…. No comment!

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 15, 2015 at 5:24 pm

        Canon al teologilor ultra/supersfinţiţi: Celor care au obrăznicia să vadă un lup, anatema!

        Apreciază

    • maxim said, on decembrie 12, 2015 at 10:41 pm

      http://gropariiortodoxiei.webs.com/

      Apreciază

    • el said, on decembrie 12, 2015 at 11:03 pm

      pcd

      „canonul face referire la practicarea sarbatorii(asta inseamna praznuire), adica impreuna serbare si acceptare”____de CAND primesc iudeii goimi la sarbatorile lor ca oficianti/praznuitori EFECTIVI iar nu ca „impreuna serbare si acceptare” de pe pozitia de goi/vulg : asistent/bagator de seama de buna voie, ?

      oare trebuia MUSAI sa citeasca Irineu rugaciuni din cartea lor de rugaciuni ca asa fie kosher „talcuirea” ta BETON la canon? daca facea asa era DEJA iudeu DECLARAT, ca altfel nici nu era primit sa faca asta ca fiind un „necurat”.

      asa au facut si fariseii cu „talcuirile” lor la Canoane si Scripturile lasate lor de Moise si Prooroci si au ajuns….la Talmud ! ….din „tlacuire” in „talcuire”…pe modelul tau ! 🙂

      Apreciază

      • pcd said, on decembrie 14, 2015 at 8:51 pm

        Nu stiu cine esti mai ‘el’ dar accesele tale de furie satanica la adresa mea necesita tratament psihiatric. Ma indoiesc profund ca esti o persoana normala ca sa fiu sincer. Ca sa ma numesti ‘indracit’, ‘eretic’ ca ‘ling laba ‘prea sfintitului’ pt o ciozvarta si cate alte laturi mi-ai aruncat in cap, cred ca depaseste orice limita umana si crestina. Eu sunt foarte calm in fata acestor atacuri ca asa am fost invatat sa fiu. Si tu si Saccsiv si ceilalti care proferati si tolerati asemenea atacuri la adresa unor fete Bisericesti si la urma urmei a unor crestini trebuie sa fiti confruntati cu faptele voastre. Nu ma ocup cu cautatul oamenilor si nici nu ma intereseaza daca se poate sa fiti gasiti(desi am inteles de la un frate care se ocupa cu retele ca puteti fi gasiti foarte usor dupa nu stiu ce adrese cum mi-a explicat el). Insa nici nu este nevoie de asa ceva pentru ca veti raspunde in fata lui Dumnezeu pentru atata ura si tulburare cata provocati. Dar incearca sa te potolesti cu injuriile la adresa mea ca daca imi pun in gand te gasesc foarte usor si te fac te mirul lumii in fata oamenilor. E suficient sa citesc familiei si duhovnicului tau vreo doua postari de-ale tale ca sa nu mai scoti capul in lume mai tulburatule. Nu crede ca te ascunzi in spatele unei tastaturi si poti sa scrii tot ce iti trece prin minte la dresa mea si a ierarhilor fara consecinte.

        Prin atitudinea voastra provocati tulburare si schisma in Biserica si rataciti sufletele mai influentabile. Lasati Biserica si preotii si Arhiereii in pace, ca deocamdata sunt si Euharistia si Spovedania si celelalte Taine neatinse. Nu e nicio erezie in Biserica si voi nu aveti nici Duhul, nici pregatirea nici treapta canonica sa judecati Preotii si Arhiereii. Dupa Canon singurii indreptatiti sa-i judece pe preoti si Arhierei sunt Consistoriul si Sinodul. Postarea de extrase din Canoanele Apostolice, sugerand ca, vezi Doamne, ar fi Arhiereul eretic e o mare miselie si o lipsa de cunoastere dogmatica, pastorala si canonica. Canonul respectiv face referire la secta iudaizantilor, crestini proveniti din randul evreilor care doreau sa tina si sarbatorile vechi iudaice. Deci va spun pentru ultima oara: habar nu aveti ce vorbiti, Arhiereul n-a incalcat niciun Canon. Vedeti-va de barna din ochiul vostru si ocupati-va de pacatele voastre nu de Pastoratie ca n-aveti nicio treaba cu asta. Treapta voastra este ascultarea de preot si Arhiereu si practicarea Tainelor si a virtutilor crestine. Dupa halul de confuzie si ura care domnesc pe aici sunteti vai de capul vostru asa ca mai bine ocupati-va de ce veti raspunde la Judecata nu de ce vizite face un Ierarh. Cata vreme IPS Irineu nu a indemnat pe nimeni la vreo erezie, nu v-a chemat sa celebrati o sarbatoare straina, nu a facut vreo declaratie eretica etc. nu aveti dreptul sa il judecati.

        Ma intreba persoana ‘Mirela’ pe langa multele tampenii pe care le sustine(chiar te prefaci ca nu ai acuzat de erezie, o acuza extraordinar de grava, un arhiereu, cu postarile tale? chiar te prefaci ca nu m-ai acuzat de erezie prin insinuarile tale?) daca am si exemple din Sfintii Parinti care mergea in vizita la eretici. Pai poate vrei sa-l dai afara din calendar pe Sfantul Grigorie Teologul ca a avut nenumarate intalniri si discutii cu ereticii arieni. Prin diplomatie si tact Pastoral a reusit sa intoarca toate Bisericile ariene la ortodoxie, afara de una singura. Sfantul Ioan Gura de Aur a lasat un frate Ierarh cazut in erezie sa slujeasca in locul lui cand a fost vizitat de acesta si abia la cateva luni i-a scris o scrisoare in care il ruga frateste sa se corecteze. S-a pocait acela. Nu credeti ca dand cu bata se rezolva tot si repet, are drepul canonic sa fac vizite Pastorale chiar si la sectari. Cata vreme a vorbit despre semnificatia sarbatorii in Biserica Ortodoxa prin asta a facut Misiune in Sinagoga si nu este afara Canonului. Si daca mai citi prin Epistolele Apostolice mai cu atentie o sa vedeti ca si Apostolul Pavel a facut primele lui misiuni in Sinagogi. Nu am nici timp nici nervi sa va explic toate greselile pe care le faceti. Nu mai bine dati dovada de cumintenie si lasati voi pastoratia in seama pastorilor alesi de Dumnezeu? Dumnezeu i-a ales Dumnezeu ii va si judeca: „Nu vicleniti cu Alesii Mei caci Ma voi judeca Eu cu ei”. Ultima mea postare vreodata pe aici, dar sper sincer ca nu mai am de-aface cu asemenea atacuri la persoana mea ca pana la urma sa recurg si la lege ca sa ma apar.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 9:45 pm

        pcd

        bai michidutza esti exemplarul TIPIC al „crrectului politic” in Biserica apostata !

        Tu NU esti NUMAI RATACIT de rand ci si din gasca celor PERICULOSI care PRIGONESC si VOR PRIGONI Biserica in vremea de pe urma care a si iceput, ma refer la Biserica Lui Hristos NU la „oficilaii” vostri manjiti cu erezia in ascuns crezand ca nu se vede si in afara daca INCA nu propovaduiesc GROSOLAN EREZIA in care au cazut, EREZIA ECUMENISTA.

        Ia uite ce spui tu cand ti arat Adevarul CALCAT de voi :”accesele tale de furie satanica la adresa mea necesita tratament psihiatric”
        si INCA seCURistilor :”Nu ma ocup cu cautatul oamenilor si nici nu ma intereseaza daca se poate sa fiti gasiti(desi am inteles de la un frate care se ocupa cu retele ca puteti fi gasiti foarte usor dupa nu stiu ce adrese cum mi-a explicat el). ”

        Ca ASA au facut Sfintii au cercerat cu politia secreta unde sunt ereticii ca sa-i bage la parnaie sau la psihiatrie!!
        AFERIM ! Asta de la serviciile secruostice care va binecuvanteaza atu invata si ASA VETI FACE CURAND , veti URMARI si PRIGONI pe adevratii crestini !

        Dupa cu a spus despre VOI Sf Anatolie al Optinei :”Viclenia vrăjmaşului şi uneltirile lui vor fi îndreptate împotriva unui număr foarte mic, al celor încercaţi în viaţa duhovnicească. Ereticii vor pune mâna pe Biserică, îşi vor numi peste tot slugile,” si INCA:”După lucrare, adevărata lor slujire este prigonirea adevăraţilor păstori, întemniţarea lor, căci fără această slujire, turma duhovnicească ar putea să nu fie prinsă. Drept aceea, fiul meu, când vei vedea în biserică batjocorindu-se lucrarea dumnezeiască, învăţăturile Părinţilor şi orânduirea lăsată de Dumnezeu, să ştii că ereticii au şi apărut, chiar dacă pentru o vreme s-ar putea să-şi tăinuiască relele voiri sau vor strâmba pe nesimţite credinţa dumnezeiască pentru a izbuti mai bine, înşelându-i pe cei neiscusiţi.”

        Îi vor prigoni nu doar pe păstori, ci şi pe slujitorii lui Dumnezeu, căci diavolul, care ocârmuieşte rătăcirea, nu poate suferi vieţuirea după rânduiala lui Dumnezeu. Asemenea lupilor în piei de oaie, vor fi cunoscuţi după firea lor îngâmfată, iubirea de desfătări şi pofta de putere– aceia vor fi trădători care vor pricinui ură şi răutate pretutindeni; şi de aceea a spus Domnul că se vor cunoaşte „după roade” (Luca 6, 43-45).

        Ba voi DEJA sunteti sub ANAMETMA caci sunt Sinoade si Episcopi ORTODOCSI nu morminte varute ca aia pe care-i aperi tu ( vezi IPS Serafim al Pireului si atitudinea lui EXPLICITA si despre sinagoga satanei laudata si linsa slugarnic de agarici Irineu al tau „dreptul” si „neprihanitul”) care au ANATEMATIZAT DEJA erezia ecumenismului si pe urmatorii ei, si asta fac si ANUAL in Duminica Ortodoxiei la Sinodiconul lasat de Sf Parinti si pe care ERETICII vostri de vladici NU il mai respecta( caci CUM ar putea sa se anatematizeze pe ei insisi ?)

        Zici tu cu viclesug ” Lasati Biserica si preotii si Arhiereii in pace, ca deocamdata sunt si Euharistia si Spovedania si celelalte Taine neatinse. Nu e nicio erezie in Biserica”_______ DEOCAMDATA NU se vede APOSTAZIE si EREZIA popilor si episcopilor vostri vicleni , dar DEOCAMDATA…CURAND isi vor dasi arama pe fata FATIS sa vada toti ce au semnat ei ca HOTII in ascuns, ce ACTE ate EREZIEI si CADERII la Chambesy si Balamand .

        Uite ce zice DESPRE VOI si CLERUL VOSTRU Sf Anatolie al Optinei, ASTA faceti voi acum:

        „Nu va începe prin lepădarea dogmelor despre Sfânta Treime, Dumnezeirea lui Iisus Hristos sau Născătoarea de Dumnezeu ci pe nesimţite va începe a strâmba învăţăturile Sfinţilor Părinţi primite de la Duhul Sfânt- însăşi învăţătura Bisericii.__________ PE NESIMTITE, in adunaturi stanicesti ecumenice si altele asemenea unde ati JERTFIT DIAVOLULI deja.

        ” În vremea aceea, monahii vor îndura mari strâmtorări din partea ereticilor, iar viaţa monahală va fi luată în batjocură. Obştile monahale vor fi sărăcite, numărul monahilor se va împuţina. Cei rămaşi vor îndura silnicii.

        Aceşti urâtori ai vieţii monahale, care au numai înfăţişarea credinţei, se vor nevoi să-i atragă pe monahi de partea lor, făgăduindu-le ocrotire şi înlesniri lumeşti, dar ameninţându-i cu exilul pe cei care nu se supun. Din pricina acestor ameninţări, cei împuţinaţi cu sufletul vor fi foarte umiliţi, chinuiţi de propria neputinţă.

        De vei trăi să vezi acel veac, bucură-te, căci în vremea aceea cei credincioşi care nu au alte virtuţi, vor primi cununi numai pentru stăruinţa în credinţă, după cuvântul Domnului: „Oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, mărturisi-l-voi şi Eu înaintea Tatălui Meu celui Ceresc” (Matei 10,32).”____ASTIA SUNTETI VOI prigonitorii Adevarului si ai crestinilor PUTINI care VOR MAI tine Dreapta Credinta a Sfintilor cea BATJOCORITA si schimonosita de voi cu „innoiri si „dezlegari” la rugacuni cu eretici si vizite la „sarbatorile” iudeilor si ale paganilor/eretici si NU NUMAI acestea!!!

        Inca odata MINTI si RASTLAMACESTI dupa ce ai facut-o cu Apostolii ai trecut la Sf Parinti Trei Ierarhi :”Pai poate vrei sa-l dai afara din calendar pe Sfantul Grigorie Teologul ca a avut nenumarate intalniri si discutii cu ereticii arieni. Prin diplomatie si tact Pastoral a reusit sa intoarca toate Bisericile ariene la ortodoxie, afara de una singura. „_______pai bine ma ratacitule Sf Grigorie s-a dus si a TACUT despre Ortodoxie acolo? Sau s-a dus sa MARTURISEASCA? Ce a facut Irineu al tau? A felicitat iudeii si a bagat coada intre picioare ca un catzeluls slugarnic si…A TACUT despre Hristos si despre Dreapta Credinta !

        Uite care e „expertiza” ta : ” Dar incearca sa te potolesti cu injuriile la adresa mea ca daca imi pun in gand te gasesc foarte usor si te fac te mirul lumii in fata oamenilor””Nu crede ca te ascunzi in spatele unei tastaturi si poti sa scrii tot ce iti trece prin minte la dresa mea si a ierarhilor fara consecinte. „_______Aferim ! Bravo tie , CINE face asa? SECURISTII, astia sunt MODELUL si „puterea” ta ? Tu iti dai seama ca te-ai dat de gol cum lucrezi? Am trait sa vad si aceasta PRIGONITORULE pe fata !

        „Prin atitudinea voastra provocati tulburare si schisma in Biserica si rataciti sufletele mai influentabile.”____de CARE schisma vorbesti tu aici? Ca inaintea Lui Hristos ECUMENISTII si ERETICII NU mai sunt in Biserica indiferent cat de ascunsa si vicleana ar fi lucrarea lor.

        bai parerea ta despre mine NU ma intereseaza ratacitule!
        Dar TE-AI DAT PE FATA CINE esti !!!

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 14, 2015 at 10:47 pm

        pcd

        Felicitări! Asta e arma preotului modern: ameninţarea de urmărire/ identificare securistică şi procesele! Astea-s noile arme ale Duhului, după sfinţii părinţi mai noi de printre noi!
        Acesta e noul mod de a lucra la mântuire!
        Cinste ţie!

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 11:34 pm

        pcd

        am si eu o nedumerire la domnu`”teolog” : cum se afla duhovnicul cuiva …de pe internet fara ca persoana sa-l dezvaluie…sau ti se pare ca sunteti demni sa aflati de la fiecare cine este duhovnicul sau? iata pentru tine nu am duhovnic ! 🙂 …. sau aveti RETELE dezvoltate de informatori profesionisti care fileaza si fiseaza tot?ori de tortionari? sau credeti ca orice duhovnic se afla pe tralaua voastra jurisdictica sau la „colegii” intru „slujire”?
        sau credeti ca puteti pune laba pe orice parinte inbunatatit, chiar si pe cei ascunsi in pustietati de har…mai era unu´ tot episcopar care voia sa „recenzeze” toti pustincii si pustnicele , sa ii repereze/intregstreze si sa le dea „certificate de pustnic”…eventual si cu cip pentru „siguranta” maxima !… numai ca inainte sa-si atinga telul l-au mutat pustincii cu rugaciunile lor ! 🙂 ….la mai mare

        cat despre mine ca vad ca te intereseaza, familie alta decat Biserica NU am, asta ca sa nu te strofoci prea tare cu toooaaarasii tai de pe la servicii.

        mai era unu´ PRO-boca militant aici, unul @artion care spunea exact ca tine ca las´ ca afla el cine sunt impotrivitorii INSELARII boca de pe Internet… de la tovarasii lui intru lucrare si cerea ajutor pentru aceasta si tovarasului lui intru inselare radu iacoboaie, ……sunteti probabil colegi daca aveti aceleasi metode de lucru….no comment !

        apucaturi „patristice” la tine… no comment „teologule”!

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 14, 2015 at 11:49 pm

        13. Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare.
        14. Staţi deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcându-vă cu platoşa dreptăţii,
        15. Şi încălţaţi picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii.
        16. În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului.
        17. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.
        18. Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri, şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi sfinţii.

        Să adăugăm, la aceste arme învechite ale lui Dumnezeu, armele mai noi descoperite de duhul (Gadarei?) IPS post-patristici:
        – te caut, te gasesc si te fac te mirul lumii in fata oamenilor, ca sa nu mai scoti capul in lume
        – în faţa atacurilor la persoana mea, recurg la lege ca sa ma apar.

        Şi, cum zice IPS pgd că „Nu e nicio erezie in Biserica” (referindu-se la BOR, că nu zice nimeni dintre noi că ar fi vreo erezie în Una, sfântă şi apostolească Biserică), să felicităm BOR pentru participarea la sfintele rugăciuni ecumeniste!
        Priviţi despre ce „ortodoxie” şi mărturisire a ei este vorba pe acolo:

        Participarea BOR este atestată în partea a II-a, la min 7.30.
        Tot foarte ortodoxă a fost şi slujirea patriarhului Teoctist cu papa Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, aşa-i, IPS pgd? Aşa-i că nici canoanele alea referitoare la interzicerea slujirii/rugăciunii cu ereticii sau în locaşurile lor nu le pricepem? Iar de „săptămâna de rugăciune comună” nici nu s-a pomenit în BOR, aia e pe lună!
        pgd, ne zici şi nouă dacă patriarhul Daniel e ecumenist? Da sau nu?

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 15, 2015 at 11:03 am

        pcd

        “Acuzaţia de erezie e foarte gravă”, în timp ce erezia e virtute, nu?
        Întrucât te dai foarte ştiutor, presupun că ştii următoarele idei din Talmud (iar dacă nu le ştii, eşti ignorant, cum îţi spusesem iniţial):

        -Gittin 57a: „Iisus este in Iad si este pedepsit prin a fi fiert in sperma. Crestinii sunt fierti in balegar.”
        -Sanhedrin 43a: „Iisus a meritat executia: In ajunul Pesah (Pastele evreiesc), Iisus a fost spanzurat… Presupui ca era unu pentru care putea fi facuta o aparare? Nu a fost el ademenitor?
        -Sanhedrin 56a-b: „Ea care este descendenta printeselor si a guvernantilor (Fecioara Maria) a curvit cu tamplarii.”
        -Sanhedrin 90a: „Cei care citesc Noul Testament (carte necanonica) nu vor avea o portie din lumea care va veni.”
        -Sanhedrin 105ab: „Iisus a facut sex cu magarul sau.”
        -Sanhedrin 106a: „Mama lui Iisus a fost o tarfa.”
        -Shabbath 104b: „Mama lui Iisus, Miriam frizerita a facut sex cu multi barbati.”
        -Talmud Gittin 57a: „Iisus este in iad, fierbe in excrement fierbinte.”–––––

        Deci, IPS Irineu e onorat să sărbătorească alături de evreii care cred astfel de lucruri şi-i laudă că au lumină, ceea ce este, din punctul tău de vedere, Pastoraţie!

        -Erubin 21b: „Oricine nu se supune rabinilor merita moarte si va fi pedepsit prin a fi fiert in excremet fierbinte in iad.” ––––– De asta s-a temut IPS?

        -Baba Necia 114,6: „Evreii sunt fiinte umane, dar natiunile lumii nu sunt umane ci bestii.”
        -Nidrasch Talpioth, p. 225-L: „Iehova a creat non-evreul in forma umana pentru ca evreul sa nu trebuiasca sa fie servit de bestii. Non-evreul este prin urmare un animal in forma umana condamnat sa serveasca evreul zi si noapte.”
        -Kerithuth 6b pagina 78, Jebhammoth 61a: „Doar evreii sunt oameni, non-evreii nu sunt oameni, ci vite.” ––––– Calificativele astea îţi plac, aşa-i? Doar ale lui @el şi ale mele nu ţi-au plăcut!

        Sari ca ars că-ţi dau muierile isterice lecţii, te simţi jignit de orice nu e laudă la adresa ta şi a IPS, dar că „Mama lui Iisus a fost o tarfa.”, “Iisus este in iad, fierbe in excrement fierbinte.” etc. ţi se par în regulă! Tot aşa Îl lauzi tu pe Domnul, la Sfintele Altare? Cu învăşături de astea lucrezi la mântuire?
        Creştinii care te jignesc trebuie urmăriţi şi judecaţi, dar cine crede astfel de lucruri mizerabile despre Iisus şi Fecioara Maria merită lăudat!
        Bravo!!!
        Am descoperit mai târziu decât saccsiv şi el că eşti viclean şi nesimţit.
        Adaug şi că eşti pregătit teologic de te rupi, câtă vreme ignori cuvântul AREOPAG şi scrii AERopag şi Dionisie AERopagitul (în comentariul din decembrie 14, 2015 at 9:52 am), deşi nu scrii la repezeală şi, în rest, nu inversezi literele.
        Ruşine ţie!

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 15, 2015 at 1:07 pm

        Test de acuitate vizuală duhovnicească: ce vedeţi în această imagine?:

        1. Dacă vedeţi două temple sau doi porumbei, vederea dvs. duhovnicească este perfectă! Sunteţi iluminaţi de Duhul Sfânt! Doar SSfinţiile voastre puteţi citi şi interpreta canoanele Bisericii şi scrierile Sfinţilor Părinţi! Axios!
        Vă revine misiunea păstoririi oilor umane tembele, pentru a căror bună călăuzire utilizaţi biciul duhovnicesc!

        2. ALERTĂ MAXIMĂ: vedeţi un delfin şi un bou/o vacă. Aceasta este cea mai ticăloasă situaţie! Sunteţi fie muieri tâmpite şi isterice, fie radicali fanatici/ satanişti/ tulburaţi pseudocreştini. Să vă crape obrazul de ruşine! Necesitaţi tratament psihiatric de urgenţă şi carceră! Să nu cumva să îndrăzniţi să deschideţi ochii şi gurile voastre spurcate, că habar nu aveţi ce vorbiţi. Vedeţi-vă de barna din ochiul vostru si ocupaţi-vă de păcatele voastre nu de canoane şi sfinţi, că n-aveţi nicio treabă cu asta! Treapta voastra este ascultarea de iluminaţii din prima categorie. Orbilor, nemernicilor, căzuţilor din har! Muţi ar fi trebuit să vă facă Dumnezeu, proşti şi ticăloşi ce sunteţi!

        3. Nu vă încadraţi nici în prima, nici în a doua categorie: Nu e foarte bine, dar mulţumiţi lui Dumnezeu că nu sunteţi în cea de a doua! Orice aţi vedea, o pajişte cu maci maro, o turmă de gheparzi sau o maimuţă într-un brad, e cu mult mai bine decât nenorocirea de a vedea un delfin şi o vacă!

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 15, 2015 at 2:06 pm

        Mirela

        Si daca vezi ca e un trucaj cu un delfin si o vaca?

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 15, 2015 at 2:29 pm

        saccsiv,

        Dacă vezi că e un trucaj, ANATEMA!!!! 🙂

        Trebuie să învăţăm din bancul:

        Ion vine şi o găseşte pe Maria lui în pat cu Vasile:
        Ion: Ce faci, nevastă, mă înşeli?
        Maria: Doamne fereşte, Ioane, cum să fac aşa ceva?
        Ion: Păi, nu te văd eu în pat cu Vasile?
        Maria: Ioane, tu crezi ce vezi, sau ce-ţi spun eu?

        Deci, dacă un preasfinţit contemporan ne spune că nu ştim să citim, să ne fie clar că nu ştim să citim. Fără comentarii! Claaar?

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 15, 2015 at 5:17 pm

        Ultrasfinţitului pcd

        Citezi canonul ‘Episcopul este in Biserica si Biserica in Episcop” – Cartagina.
        Ai văzut, în filmul postat, unde e episcopul (patriarhul)? Poate ne spui dacă aici e şi trebuie să fie BOR.
        Pricepurăm că eşti foarte împotriva ecumenismului, e evident. Poate ne spui dacă asta e ortodoxia pe care o propovăduieşti tu la Sfintele Altare, lucrând la mântuire:

        Participarea BOR este atestată în partea a II-a, la min 7.30

        Apreciază

    • Ecaterina said, on decembrie 14, 2015 at 2:06 pm

      pcd, sinagoga este casa satanei. IPS Irineu avea interzis (de canoanele Sfinților Părinți) să meargă în astfel de locuri. Și DA pcd, el acolo a sărbătorit. Este suficient să bei fie și un pahar cu apă, este suficient să fi acolo. Sărbătoarea lor începe cu prima zi. Acești nefericiți antihristici, sărbătoresc vărsarea de sânge. Pentru ortodocsi, asta e de ajuns.
      Neferictul IPS Irineu, prin prezenta dânsului a recunoscut această sărbătoare, a participat la ea, a mâncat și băut. Să nu îmi spuneți mie că s-a dus în vizită într-un asemenea loc și a refuzat tot ce i s-a oferit. Bre, chiar ne luați de proști?

      Apreciază

    • ihtiscrist said, on decembrie 14, 2015 at 2:16 pm

      Daca Irineu este un mare ierarh, atunci de ce atunci cand merge la manastirea-i de metanie Frasinei, toti calugarii ii intorc spatele si se feresc de el ? Este binecunoscuta deja disperata-i remarca: ”Ce au astia de se tot feresc de mine?” L-o fi sfintit scoala si studiile din strainatate mai mult decat 30-40 de ani de nevointa fara a iesi din manastire cum au unii calugari de acolo. Ce sa mai… esti penibil pcd cu toata teologeala ta !

      Apreciază

      • pcd said, on decembrie 14, 2015 at 8:55 pm

        „ihtiscrist” Asta e o minciuna sfruntata de care vei da socoteala in fata lui Dumnezeu. Eu merg frecvent la Frasinei si Parintii de acolo plang dupa IPS Irineu de dragul lui. S-au rugat de el o gramada sa nu plece de la Manastire la Mitropolie, il vroiau Staret acolo. De cate ori se duce sta ca un simplu calugar in strana, e tare smerit. Il iubesc Parintii foarte tare, nu stiu de unde veniti cu inventiile astea.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 9:48 pm

        ihticrist

        vezi frate ca acum te da si pe tine in urmarire generala pe la servicii.
        Astia sunt PRIGONITORII Bisericii din pustie in vremea anticristului, SI-AU INCEPUT lucrarea lor DEJA !

        Apreciază

  4. JE said, on decembrie 12, 2015 at 12:58 pm

    – Lista celor o mie de rabini americani, care sprijina imigratia musulmana masiva in SUA.

    Dă clic pentru a accesa hias_1000_rabbis_support_refugees.pdf

    Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 12, 2015 at 7:32 pm

      Nu înţeleg, pe lista aia de rabini sunt multe nume de femei.
      ???

      Apreciază

  5. ban said, on decembrie 12, 2015 at 2:20 pm

    Se vede ca nu a fost acolo doar sa asiste, ci sa induca maselor o idee. Se vede din discursul lui, zicand ca iudeii mozaici au lumina sfinteniei, deci el spune ca au lumina fara Hristos, deci o cam huleste. Nefericitu, si cand te gandesti ca noi, fata de greci, nu avem nici un episcop marturisitor-antiecumenist.

    Apreciază

  6. Mihaela said, on decembrie 12, 2015 at 3:15 pm

    Sunt tare curioasa daca ar veni ei la noi cu ocazia vreunei sarbatori crestine…

    Apreciază

    • Mirela said, on decembrie 12, 2015 at 7:36 pm

      Nu e talmeş-balmeş de religii pe la întâlnirile/rugăciunile ecumeniste? Sigur că vin, dar oare ne trebuie asta?

      Apreciază

  7. alin craioveanul said, on decembrie 12, 2015 at 3:37 pm

    pt pcd
    prietenas… tu ai citit cu atentie articolul????!!!!citez din ceea ce a spus Ips: „Mă onorează să fiu aici. Este o sărbătoare a biruinţei şi a luminii, biruinţa luminii împotriva întunericului. Biruinţa este legată de lumină care efectiv arată ce este în noi,, din ce ai citit tu ti se pare ca ips a fost la o intalnire de protocol sau de dialog afirma el lucrul asta?? sau mataluta citesti printre randuri.In primul rand recunoaste pe fata ca participa la o sarbatoare sau praznuire ,in al doilea rand daca ar fii decat o intalnire de dialog ar trebuii conform spuselor domniei sale ca toti rabinii si evreii de acolo sau o mare parte din ei sa se converteasca la ortodocsie dupa plecarea lui si atunci daaa…ar fii o biruinta a luminii asupra intunericului,sau poate ca tu te-ai interesat ai fost acolo si ai vazut cu ochii tai minunea asta!!!!nu prietenas …. este un pas mare catre ecumenism spus serpeste ,codificat adica intunericul este dezbinarea intre religii ,lumina este unificarea religiilor intr-una singura new age,si este data pe gura de un varf al BOR,prietenas!!!!!

    Apreciază

  8. adriandav said, on decembrie 12, 2015 at 4:12 pm

    Se pregateste debarcarea lui Daniel. Se coace pozitia inlocuitorului …

    Apreciază

    • el said, on decembrie 12, 2015 at 8:54 pm

      adriandav

      daca e p`asa au pe MOLUSCA intru toata apostazia OBEDIENTA ERETICA si APOSTATA teofan la frigider…

      🙂 …spuneti-ii lui neica Irineu asta fericit cu Hanuka lui ca nu are sanse , concurenta e acerba, baietasii au state grele la Apostazie…mai are el de laudat tot calindrul iudaic si tot degeaba…. 🙂

      Apreciază

      • adriandav said, on decembrie 13, 2015 at 1:39 am

        Imi place „optimismul” tau. Poate ar fi chiar bine ca lucrurile sa fie oarecum sub control. Insa semnele sunt atat de clare …

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 11:42 am

        adriandav

        „Poate ar fi chiar bine ca lucrurile sa fie oarecum sub control.”____ce vrei sa spui, ai venit aici sa SPUI CLAR ceva sau graiesti in sarade….. ti.e frica de „superiori”?

        Apreciază

    • mihai said, on decembrie 12, 2015 at 9:27 pm

      Adrian unde a aparut stirea ?

      Apreciază

    • maxim said, on decembrie 12, 2015 at 10:45 pm

      Stati linistit, vine sosia lui!

      Apreciază

    • Ecaterina said, on decembrie 14, 2015 at 3:27 pm

      Nici pe asta nu o mai cred. Este o informație pe care slugile satanei au aruncat-o prin mulțime ca să ne amorțească simțurile. Stați de veghe fraților și scoateți adevărul la lumină. Știți că necuratul nu suferă adevărul. STAȚI DE VEGHE!

      Apreciază

  9. Un pacatos said, on decembrie 12, 2015 at 11:51 pm

    „Nu judeca pentru ca sa nu fii si tu judecat!”

    Nu uitati semnificatia visului Sf. Petru, cand Dumnezeu i-a poruncit sa junghie si sa manance din toate vietatile pamantului iar cand Petru a refuzat, spunand ca e spurcaciune, Dumnezeu L-a certat, zicandu-i sa nu numeasca spurcaciune ceea ce El a curatat pentru Petru. Ganditi-va ca aceia despre care se spune ca ne vad ca pe animale (goym) au invitat pe unul dintre noi la sarbatoarea lor. Daca vrei pace si intelegere, adica daca esti crestin, ce faci, intorci spatele, spunand ca e „spurcaciune”? Presupunand ca ar fi un razboi intre iudaism si crestinism, daca dusmanul face pace pentru o zi si te invita la sarbatoarea lui, oare asta nu te onoreaza? Oare a-ti iubi dusmanul nu e mai mult decat a-ti iubi prietenii? Daca esti smerit, accepti. IPS Irineu nu cred ca a aratat ca ar fi ecumenist, eu cred ca a aratat smerenie!

    In plus, fratilor, ce-ati fi vrut sa zica Irineu? Ce discurs ati fi vrut sa aiba? Sa arunce anatema pe tot auditoriul? Stim noi oare ce alte ratiuni au stat la baza deciziei de a accepta invitatia? Stiti voi ca IPS Irineu nu s-o fi consultat si cu Patriarhia? La cata propaganda anti-BOR este prin ziare, ca numai pentru incalzirea globala nu au gasit vinovata Biserica (inca!…), nu cumva refuzul ar fi fost un nou prilej de a arata lumii ce obtuza e Biserica Ortodoxa? Abia asteptau d-alde „Gandul” si alte asemenea canale de spalat creiere sa mai aiba un os de ros privind „Godporatia” (mi-e si sila sa scriu idiotenia asta americaneasca)…

    Mai mult, un refuz l-ar fi pus intr-o postura de inferioritate, de „victima”. Intr-o tara predominant crestin-ortodoxa, sarbatorirea Hanuka cu presa si cu invitati de marca ar trebui sa fie interpretata ca o sfidare pentru ortodoxie, nu? Nu. Daca ar fi refuzat, ar fi insemnat ca s-ar fi considerat sfidat ori, prin asta, cumva deja invins… V-ati gandit vreodata asa inainte de a da cu parul in Irineu?

    Smerenia e cea mai buna diplomatie…

    Fereasca Dumnezeu sa fiu ecumenist! Dar gestul lui Irineu eu nu-l vad de condamnat. Irineu s-a dus acolo in primul rand printre oamenii din parohia lui. Daca, prin gestul lui, Irineu a reusit macar unuia singur dintre cei de acolo sa le deschida si sa le incalzeasca putin inima si tot e un castig urias… Asa cred ca ar trebui sa judece un crestin…

    Sper ca n-am suparat pe nimeni…

    Doamne-ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on decembrie 13, 2015 at 12:57 am

      Un pacatos

      De unde va vin ideile astea?

      Iata ce scrie in Sfanta Scriptura:

      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=26&cap=10

      1. Iar în Cezareea era un bărbat cu numele Corneliu, sutaş, din cohorta ce se chema Italica,
      2. Cucernic şi temător de Dumnezeu, cu toată casa lui şi care făcea multe milostenii poporului şi se ruga lui Dumnezeu totdeauna.
      3. Şi a văzut în vedenie, lămurit, cam pe la ceasul al nouălea din zi, un înger al lui Dumnezeu, intrând la el şi zicându-i: Corneliu!
      4. Iar Corneliu, căutând spre el şi înfricoşându-se, a zis: Ce este, Doamne? Şi îngerul i-a zis: Rugăciunile tale şi milosteniile tale s-au suit, spre pomenire, înaintea lui Dumnezeu.
      5. Şi acum, trimite bărbaţi la Iope şi cheamă să vină un oarecare Simon, care se numeşte şi Petru.
      6. El este găzduit la un om oarecare Simon, tăbăcar, a cărui casă este lângă mare. Acesta îţi va spune ce să faci.
      7. Şi după ce s-a dus îngerul care vorbea cu el, Corneliu a chemat două din slugile sale de casă şi pe un ostaş cucernic din cei ce îi erau mai apropiaţi.
      8. Şi după ce le-a istorisit toate, i-a trimis la Iope.
      9. Iar a doua zi, pe când ei mergeau pe drum şi se apropiau de cetate, Petru s-a suit pe acoperiş, să se roage pe la ceasul al şaselea.
      10. Şi i s-a făcut foame şi voia să mănânce, dar, pe când ei îi pregăteau să mănânce, a căzut în extaz.
      11. Şi a văzut cerul deschis şi coborându-se ceva ca o faţă mare de pânză, legată în patru colţuri, lăsându-se pe pământ.
      12. În ea erau toate dobitoacele cu patru picioare şi târâtoarele pământului şi păsările cerului.
      13. Şi glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie şi mănâncă.
      14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat şi necurat.
      15. Şi iarăşi, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curăţit, tu să nu le numeşti spurcate.
      16. Şi aceasta s-a făcut de trei ori şi îndată acel ceva s-a ridicat la cer.
      17. Pe când Petru nu se dumirea întru sine ce ar putea să fie vedenia pe care o văzuse, iată bărbaţii cei trimişi de Corneliu, întrebând de casa lui Simon, s-au oprit la poartă,
      18. Şi, strigând, întrebau dacă Simon, numit Petru, este găzduit acolo.
      19. Şi tot gândindu-se Petru la vedenie, Duhul i-a zis: Iată, trei bărbaţi te caută;
      20. Ci sculându-te, coboară-te şi mergi împreună cu ei, de nimic îndoindu-te, fiindcă Eu i-am trimis.
      21. Şi Petru, coborându-se la bărbaţii trimişi la el de Corneliu, le-a zis: Iată, eu sunt acela pe care îl căutaţi. Care este pricina pentru care aţi venit?
      22. Iar ei au zis: Corneliu sutaşul, om drept şi temător de Dumnezeu şi mărturisit de tot neamul iudeilor, a fost înştiinţat de către un sfânt înger să trimită să te cheme acasă la el, ca să audă cuvinte de la tine.
      23. Deci, chemându-i înăuntru, i-a găzduit. Iar a doua zi, sculându-se, a plecat împreună cu ei; iar câţiva din fraţii cei din Iope l-au însoţit.
      24. Şi în ziua următoare au intrat în Cezareea. Iar Corneliu îi aştepta şi chemase acasă la el rudeniile sale şi prietenii cei mai de aproape.
      25. Şi când a fost să intre Petru, Corneliu, întâmpinându-l, i s-a închinat, căzând la picioarele lui.
      26. Iar Petru l-a ridicat, zicându-i: Scoală-te. Şi eu sunt om.
      27. Şi, vorbind cu el, a intrat şi a găsit pe mulţi adunaţi.
      28. Şi a zis către ei: Voi ştiţi că nu se cuvine unui bărbat iudeu să se unească sau să se apropie de cel de alt neam, dar mie Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat.
      29. De aceea, chemat fiind să vin, am venit fără împotrivire. Deci vă întreb: Pentru care cuvânt aţi trimis după mine?
      30. Corneliu a zis: Acum patru zile eram postind până la ceasul acesta şi mă rugam în casa mea, în ceasul al nouălea, şi iată un bărbat în haină strălucitoare a stat în faţa mea.
      31. Şi el a zis: Corneliu, a fost ascultată rugăciunea ta şi milosteniile tale au fost pomenite înaintea lui Dumnezeu.
      32. Trimite, deci, la Iope şi cheamă pe Simon, cel ce se numeşte Petru; el este găzduit în casa lui Simon, tăbăcarul, lângă mare.
      33. Deci îndată am trimis la tine; şi tu ai făcut bine că ai venit. Şi acum noi toţi suntem de faţă înaintea lui Dumnezeu, ca să ascultăm toate cele poruncite ţie de Domnul.
      34. Iar Petru, deschizându-şi gura, a zis: Cu adevărat înţeleg că Dumnezeu nu este părtinitor.
      35. Ci, în orice neam, cel ce se teme de El şi face dreptate este primit de El.
      36. Şi El a trimis fiilor lui Israel cuvântul, binevestind pacea prin Iisus Hristos: Acesta este Domn peste toate.
      37. Voi ştiţi cuvântul care a fost în toată Iudeea, începând din Galileea, după botezul pe care l-a propovăduit Ioan.
      38. (Adică despre) Iisus din Nazaret, cum a uns Dumnezeu cu Duhul Sfânt şi cu putere pe Acesta care a umblat făcând bine şi vindecând pe toţi cei asupriţi de diavolul, pentru că Dumnezeu era cu El.
      39. Şi noi suntem martori pentru toate cele ce a făcut El în ţara iudeilor şi în Ierusalim; pe Acesta L-au omorât, spânzurându-L pe lemn.
      40. Dar Dumnezeu L-a înviat a treia zi şi I-a dat să Se arate,
      41. Nu la tot poporul, ci nouă martorilor, dinainte rânduiţi de Dumnezeu, care am mâncat şi am băut cu El, după învierea Lui din morţi.
      42. Şi ne-a poruncit să propovăduim poporului şi să mărturisim că El este Cel rânduit de Dumnezeu să fie judecător al celor vii şi al celor morţi.
      43. Despre Acesta mărturisesc toţi proorocii, că tot cel ce crede în El va primi iertarea păcatelor, prin numele Lui.
      44. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toţi cei care ascultau cuvântul.
      45. Iar credincioşii tăiaţi împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiţi pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat şi peste neamuri.
      46. Căci îi auzeau pe ei vorbind în limbi şi slăvind pe Dumnezeu. Atunci a răspuns Petru:
      47. Poate, oare, cineva să oprească apa, ca să nu fie botezaţi aceştia care au primit Duhul Sfânt ca şi noi?
      48. Şi a poruncit ca aceştia să fie botezaţi în numele lui Iisus Hristos. Atunci l-au rugat pe Petru să rămână la ei câteva zile.

      Ce asemenare vezi intre cele de mai sus si fapta IPS Irineu?

      Apreciază

      • Un pacatos said, on decembrie 13, 2015 at 1:50 am

        @saccsiv

        Pai, frate saccsiv, singur ti-ai raspuns:

        „28. Şi a zis către ei: Voi ştiţi că nu se cuvine unui bărbat iudeu să se unească sau să se apropie de cel de alt neam, dar mie Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat.”

        Asta insemna visul lui Petru. Daca nu s-ar fi dus, nu ar fi fost ca si cum i-ar fi considerat spurcati sau necurati? N-ar fi contrazis invatatura Sf. Petru, care venea de la Dumnezeu?

        Dar daca ar fi sa-i consideri spurcati, atunci cu atat mai mult trebuia sa se duca intrucat sarcina lui e sa duca acolo lumina lui Hristos, iar asta se face cu intelepciune, nu cu sabie. Uite la ce ma refer:

        „30. Oricui îţi cere, dă-i; şi de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
        31. Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;
        32. Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
        33. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.
        34. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.
        35. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.
        36. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.
        37. Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi şi veţi fi iertaţi. ” (Luca,6)

        Daca a raspuns invitatiei lor este ca si cum le-ar fi dat „credit”, le-a facut un bine, exact cum spune Scriptura. Le-a aratat iertare, fara sa le-o spuna… Nu mai lua vorbele intotdeauna doar asa cum sunt, si nici faptele, incearca sa le intelegi si diferitele sensuri mai ascunse. Iarta-ma, te rog, nu am nici-o cadere sa-ti dau eu sfaturi, nu sunt teolog, preot sau vreun intelept/filozof/invatat dar strict acum mi s-a parut ca nu ai sesizat sau ca ai uitat si sensurile mai abstracte ale invataturii…

        Logica din spatele versetului 37 este ca, neavand toate informatiile, orice judecata ai emite, are toate sansele sa fie gresita! Am mai spus-o tot aici, cu alte ocazii…

        Oare n-a spalat Mantuitorul picioarele apostolilor Lui? A folosit un gest simbolic pentru a ne arata ce inseamna smerenia. Te-ai gandit ca acceptarea invitatiei de catre Irineu poate fi un spalat de picioare? Nu ale unor apostoli, ci ale unor pacatosi? Asta nu e o dovada de crestinism?

        Cine isi asuma sa sminteasca pe aproapele lui? Eu unul nu si daca pot, incerc sa opresc si pe altul sa faca asta. De asta am intervenit: toata lumea l-a pus la zid pe Irineu fara sa aiba habar daca au existat si alte motive pentru care s-a dus decat cele strict teologice. Nici tu, nici eu si nici ceilalti de pe aici habar n-avem despre ce este vorba. Ne luam strict dupa un articol de ziar… Halal sursa de informatie! Tocmai d-aia nici nu-l judec. Eu n-am spus nicio secunda ca a facut bine, v-am dat doar motive sa nu dati cu piatra… Ca niciunul nu suntem fara pata…

        Doamne-ajuta!

        Apreciază

      • saccsiv said, on decembrie 13, 2015 at 5:46 am

        Un pacatos

        Tu esti orb sau esti cu treaba. Apostolul Petru nu s-a dus la un pagan sa-i zica: Vai ce sarbatoare luminoasa aveti voi aici.

        Nu exista absolut nici o asemanare. Evreii nu l-au chemat pe IPS Irineu ca sa se boteze ci l-au chemat in templul satanei ca sa participe la sarbatoarea lor spre smintirea ortodocsilor.

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 12:26 pm

        @un VICLEAN

        si dai lupta si lupta si dai neicusorule…. bai tembelule esti o priveliste de prostie militanta …

        „„28. Şi a zis către ei: Voi ştiţi că nu se cuvine unui bărbat iudeu să se unească sau să se apropie de cel de alt neam, dar mie Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat.”

        Asta insemna visul lui Petru. Daca nu s-ar fi dus, nu ar fi fost ca si cum i-ar fi considerat spurcati sau necurati? N-ar fi contrazis invatatura Sf. Petru, care venea de la Dumnezeu?”____

        asadar CUMVA CA SA PROPOVADUIASCA DESCOPERIT pe Hristos s-a dus Irineu acolo NU?

        Caci citatul dat de tine se refera a realitatea INVERSA care arata ca EVREII tin de „NECURATI” pe TOATE celelate neamuri. Si Sf Petru CA SA PROPOVADUIASCA DESCOPERIT pe Hristos mergea acolo !
        vezi cumva vreo asemnare cu fapta „duhovniceasca” a lui neica al tau Irineu de aici?? SAPRE MINCINOS!

        A AMINTIT neica al tau Irineu ACOLO DESCHIS de Numele Lui Hristos care este LUMINA lumii? De CARE „lumina” a amintit smintiul acolo? aia din sufletele si mintile voastre ! A propovaduit el aclo pe Hristos ? ASA au „propovaduit” Sf Apostoli citati de tine sau TOTI Sf Parinti pe Hristos ? cu asemenea vobaraie incalcita, mincinoasa, falsa si draceasca?

        sau ai iesit si tu la lins laba lui Irineu ca sa te capatuiesti cu vreo parohie mai buna pe viitor ca un baiet prevazator ce esti?
        inca un „teologar” al linsului bocancilor vladicilor ecumenisti….. crezi ca o sa te promoveze neica Irineu?
        sau ti se pare ca ASA „cinstesti” tu pe Dumnezeu HULIND Scripturile Canoanele Bisericii si pe Hristos cu „talcuiri” din burta si din „parere”?
        UNDE ai invatat tu asa o „talcuire” la Sf Parinti?
        sau asa va dsacalesc „parintii vostri profesori” pe la facultatile de teologie KAKODOXA care se intrec in a produce „justificari” dupa „justificari” la noua „ortodoxie” PRACTICATA/propovaduita de ecumenistii vostri „vladici”?

        si zice DRACUL din tine :

        „Oare n-a spalat Mantuitorul picioarele apostolilor Lui? A folosit un gest simbolic pentru a ne arata ce inseamna smerenia. Te-ai gandit ca acceptarea invitatiei de catre Irineu poate fi un spalat de picioare? Nu ale unor apostoli, ci ale unor pacatosi? Asta nu e o dovada de crestinism?”____

        DA bai APOSTATULE, dar Hristos a splat picioarele APOSTOLILOR , NU ale iudeilor si nici ale altor eretici din vremea lui!! Pricepi DIFERENTA ??? Sau sa-ti fac un desen , a tine NU mai e nici o deosebire intre Apostoli /crestintii ORTODOCSI si alte specii de ERETICI?
        Ai iesit voi vieii CURULUI sa ne invatati „teologia” Spalatului picioarelor a la papa Francisc, ca si ala a BATJOCOIT pe Hristos spaland picioarele ERETICILOR ca sa VA INVETE PE VOI ….APOSTATII din noul trend al „crestinismului” ANTIRISTIC! la fel ca papa Francisc asa si tu : 2 anticristi !

        „Asta nu e o dovada de crestinism?”______NU ! Asta e o dovada ELOCVENTA de PROSTIE si de APOSTAZIE ! de RASTALMACIRE a Lui Hristos si a Scripturilor !…. fripturistule trancalau !

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 12:30 pm

        @un VICLEAN

        zice:

        „Oare n-a spalat Mantuitorul picioarele apostolilor Lui? A folosit un gest simbolic pentru a ne arata ce inseamna smerenia. Te-ai gandit ca acceptarea invitatiei de catre Irineu poate fi un spalat de picioare? Nu ale unor apostoli, ci ale unor pacatosi? Asta nu e o dovada de crestinism?”_____________

        TANTANAAA…. hollywood, bollywood ne prezinta noua „INSCENARE” a pildei Spalatului picioarelor : PARODIA ANULUI …si a Scripturilor!

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 12:40 pm

        @ un VICLEAN si un ERETIC

        zice dandu-si pe fata RATACRIREA cea mai urata in care zace sufletul lui plin de „intelepciunea draceasca:

        ” Le-a aratat iertare, fara sa le-o spuna… Nu mai lua vorbele intotdeauna doar asa cum sunt, si nici faptele, incearca sa le intelegi si diferitele sensuri mai ascunse. Iarta-ma, te rog, nu am nici-o cadere sa-ti dau eu sfaturi, nu sunt teolog, preot sau vreun intelept/filozof/invatat dar strict acum mi s-a parut ca nu ai sesizat sau ca ai uitat si sensurile mai abstracte ale invataturii…

        Logica din spatele versetului 37 este ca, neavand toate informatiile, orice judecata ai emite, are toate sansele sa fie gresita! Am mai spus-o tot aici, cu alte ocazii… „________

        ne invata pe noi astia niznaii „logica” „sensurile ASCUNSE „, „ABSTRACTE” ale Scripturii …..ce n-a priceput INTRABA Biserica si Sfintii PANA AZI, s-a „descoperit” unuia ca el ! Aferim bibicule ! o sa te „canonizam” dupa ce vei „breveta” INVENTIA la Consiliul Mondial al Besericilor!

        „Le-a aratat iertare, fara sa le-o spuna…”_______asa-i ma basinosule, ai ajuns tu sa dai „iertarea” UCIGASILOR Lui Hristos, EXACT ca PAPA care ” a ABSOLVIT” si el de vina pe evrei pentru Rastignirea Lui Hristos ! acum si tu …cu vladica al tau !! ….esti farte cu „papa” si tu anticristule MILITANT.

        baaai goarna curului ….. mergi si sufla putorile pestilentiale ale iadului din tine in alte urechi, la fratii tai intru EREZIE si APOSTAZIE !

        tu NU MAI ESTI In Biserica Lui Hristos cu asemnea pareri !

        Apreciază

    • el said, on decembrie 13, 2015 at 1:19 am

      un pacatos

      se verifica si cu tine zicala :”daca taceai filosof ramaneai”!

      „. Irineu s-a dus acolo in primul rand printre oamenii din parohia lui. Daca, prin gestul lui, Irineu a reusit macar unuia singur dintre cei de acolo sa le deschida si sa le incalzeasca putin inima si tot e un castig urias…”_____DE CAND sunt iudeii in parohia episcolului locului?
      si DE CAND felicitatul ERETICILOR ar avea efectul paradoxal al incalzirii inimii lor spre Ortodoxie? Adica ii felicita, II INTARESTE in ratecirea lor, ca uite e bine, pana si episcoparul ortodox vine sa ne felicite…snem kosher , NOI l-am „incalzit” pe el la inima.

      bai debilule epicoparul asta NU TREBUIA sa mearga acolo si PUNCT !
      CARE Sf parinte a facut as aca sa-l ai tu ca exemplu si sa incuviintezi RATACIREA si SMINTEALA lui Irineu???
      Sau acum NU MAI SUNT Sfintii modelele voastre ci „tolerantii” si debilii sentimentalo-lacrimogeni ca tine?
      Ai citit in viata ta MACAR O DATA Catehismul Ortodox?

      restul e delirul tau mistic, …..si fereasca-te Dumnezeu…dar tu CHIAR ESTI UN ECUMENIST TIPIC in gandire/simtire, gata formatat , un dobitoc standard din noul trend KAKODOX si nici nu.ti dai seama ..IGNORANT in Dreapta Credinta dar inca dai si lectii de „talcuire” altora.

      Apreciază

      • Ecaterina said, on decembrie 14, 2015 at 4:10 pm

        „el”, ești „belea de belea” (iartă-mi expresia, dar am râs cu lacrimi).

        „tu NU MAI ESTI In Biserica Lui Hristos cu asemnea pareri !” – Crezi că a fost vreodată?

        Apreciază

      • el said, on decembrie 14, 2015 at 8:27 pm

        Ecaterina

        pai a fost soro, cum a nu. ce frumusete a scos parintele din ape cand l-a botezat pe el. atata slava ii daduse Dumnezeu ca s-au infricosat toti diavolii care l-au vazut atunci.
        si acum, ce „aratare” a mai ramas din el….si-au luat diavolii pizmasi de atunci „revansa”..
        se supara el indignat de „mirosul” cuvintelor mele care-l caracterizeaza, dar daca ar vedea/mirosi uraciunea lui de acum si care se ridica inaintea Lui Dumnezeu ca un miros de” REA mireasma duhovniceasca”…ar muri de scraba !

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 14, 2015 at 9:02 pm

        el,

        Cam aşa? 🙂

        Apreciază

      • el said, on decembrie 15, 2015 at 9:27 pm

        Mirela

        TARE ! nasul fin si fara greseala al felinei….. 🙂 … tot un dar de Sus, de la Dumnezeu…

        aveti un simt al Adevarul …dar si al umorului remarcabil!
        Dumnezeu sa va umple de har si sa va binecuvinteze, sa fie cu dv totdeauna !

        Apreciază

      • Mirela said, on decembrie 15, 2015 at 10:38 pm

        @el,

        Mulţumesc, frate, să ne lumineze Dumnezeu pe toţi, să ne întărească pe calea mântuirii şi să ne dea nădejde şi putere duhovnicească!
        Fac şi eu haz de necaz, deşi plâng de supărare văzând câtă ticăloşie e în lume şi ce ocean de legi nemernice se revarsă peste noi din preaplinul de scârnăvie al antihriştilor moderni, care dau lecţii de jigodism
        şi dracilor.
        Mă gândeam azi că satanizarea călăilor actuali e cu mult mai avansată decât cea a chinuitorilor păgâni din vechime, căci vieţile sfinţilor ne arată că, văzând răbdarea mucenicilor şi minunile pe care Dumnezeu le făcea cu ei, mulţi dintre torţionari deveneau creştini, martiri şi chiar sfinţi.
        Cei de acum mai au vreo sensibilitate sau vreun dumnezeu? Dacă citeşti cum au fost chinuiţi sfinţii temniţelor comuniste nu poţi să nu te CUTREMURI! Ce bestii au putut fi călăii! Unde să mai cauţi chipul lui Dumnezeu în acei nelegiuiţi?
        Sunt foarte supărată de legea cu oile, căci nu m-aş fi aşteptat ca românii să fie aşa de dobitoci încât să împuşte un câine aflat pe proprietatea stăpânului lui sau să dea amenzi ciobanului din fundul ţării pentru că are „5 (cinci)” căini!!!!!!!!!!!!!! Aşa scriau deştepţii, de parcă ar fi fost 5 milioane de câini!
        Dar, suntem sub vremi, cum scria Miron Costin, şi nu ne rămâne decât să ne rugăm bunului Dumnezeu să ne dea putere să ducem această greutate tot mai amară!
        Doamne-ajută, să te păzească Dumnezeu şi să te mângâie cu iubirea Lui şi cu motănelul!

        Apreciază

    • el said, on decembrie 13, 2015 at 1:39 am

      un pacatos

      „In plus, fratilor, ce-ati fi vrut sa zica Irineu? Ce discurs ati fi vrut sa aiba? Sa arunce anatema pe tot auditoriul? Stim noi oare ce alte ratiuni au stat la baza deciziei de a accepta invitatia? Stiti voi ca IPS Irineu nu s-o fi consultat si cu Patriarhia? La cata propaganda anti-BOR este prin ziare, ca numai pentru incalzirea globala nu au gasit vinovata Biserica (inca!…), nu cumva refuzul ar fi fost un nou prilej de a arata lumii ce obtuza e Biserica Ortodoxa? Abia asteptau d-alde „Gandul” si alte asemenea canale de spalat creiere sa mai aiba un os de ros privind „Godporatia” (mi-e si sila sa scriu idiotenia asta americaneasca)…

      Mai mult, un refuz l-ar fi pus intr-o postura de inferioritate, de „victima”. Intr-o tara predominant crestin-ortodoxa, sarbatorirea Hanuka cu presa si cu invitati de marca ar trebui sa fie interpretata ca o sfidare pentru ortodoxie, nu? Nu. Daca ar fi refuzat, ar fi insemnat ca s-ar fi considerat sfidat ori, prin asta, cumva deja invins… V-ati gandit vreodata asa inainte de a da cu parul in Irineu? „____ _____LACRIMOGEN !

      sarmanul Irineu…”mucenicul” , tztztz…. cum „il silesc” pe el dusmanii cu invitatii sa INCALCE Poruncile Bisericii….si el ce „marinimos” , ce „iubitor de vrasmasi” s-a aratat INCALAND CANOANELE ca sa faca pe plac LUMII si iudeilor.

      lasa-L pe Hristos ca Acela e in Cer, departe, vai de ei episcoparii „prigoniti” din mijlocul vrasmasilor de azi care-i silesc cu invitatii la gogosi umplute cu ciocolata ca pe bietul Irineu… tztztz…. mai sa-mi dea lacrimile de mila lui 🙂

      Apreciază

      • Un pacatos said, on decembrie 13, 2015 at 1:34 pm

        @saccsiv, el

        Fratilor, imi pare rau pentru vorbele voastre. Mai „ortodoxie” decat asta nici ca se putea…

        „Esti orb sau esti cu treaba”. Saccsiv, daca prin „cu treaba” intelegi ca m-a pus cineva sa scriu pe forumul tau, gresesti. Nu sunt vreun trol, eram chiar un fan al blogului tau, il citeam zilnic. Nici nu-l cunosc pe Irineu sau pe vreun apropiat de-al lui. Ramane varianta cu orbul, pe care n-o resping si n-am respins-o niciodata. Accept ca poate vezi tu mai bine lucrurile… Dar deocamdata nu m-ai convins. Eu n-am spus ca Irineu s-a dus sa boteze, nici macar n-am afirmat ca a facut bine, eu am spus ca probabil a facut o miscare tactica necesara pentru a nu aprinde spiritele si mai mult. Asa cred eu. Dar ma opresc aici… Si cu comentariile, si cu cititul acestui blog. Imi cer iertare ca m-am bagat in seama…

        Mai am ceva de zis pentru „el”

        „Bai debilule”, „delirul tau mistic”, „dobitoc standard”… Astea, frate „el”, nu-ti fac mare cinste! Si, trebuie s-o spun, nici lui saccsiv, care permite asemenea vorbe. Nu e prima data cand ai un asemenea comportament. Cred ca daca eram fata in fata, mi-ai fi tras si vreo trei pumni, nu? Pacat! Daca astea sunt argumentele tale, n-are rost sa mai continuam…

        Am sa mai spun totusi ceva: ma intrebi daca am citit sau nu Catehismul Ortodox… La biserica la care te duci tu duminica, asa iti vorbeste preotul? Prin vorbele tale, tu ai senzatia vreo secunda ca faci catehizare? Caci, pana la urma, rostul unui asemenea blog si al acestui forum este, pe cat posibil si asta, al catehizarii, nu?

        Tu nu realizezi ca furia iti intuneca judecata si ca, prin vorbe ca astea, cu mana ta sapi indoiala si in mintea altora care citesc comentariile tale… Exact ca si pe Irineu, nu te judec insa nici pe tine! Poate ca vei fi avand si tu motivele tale sa te porti asa, habar n-am! De aceea nu-ti raspund la insulte. Dar ai grija, ca nici tu nu stii ce pacate iti poti atrage vorbind asa…

        Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

        Apreciază

      • el said, on decembrie 13, 2015 at 2:28 pm

        @un VICLEAN

        bai NU GASESC, NU am destule cuvinte SI mai urate ca acestea ca sa va arat URACIUNEA din voi, e SARAC vocabularul omenesc in vorbele de ocara pe care LE MERITATI ratacitilor !

        de-a lugul anilor auzindu-va, LEGIUNI de INSELATI si RATACITI hulitori mi s-a SCARBIT PESTE MASURA sufletul de uraciunea din voi, de hulele, ereziile, inselarea si apostaziile voastre, incat MA STRADUIESC CAT POT sa va raspund cu „respectul” pe care IL MERITATI si ……inca NU reusesc sa va raspund dupa masura uraciunii din voi.

        Voi care OTRAVITI BIserica cu EREZII si HULE, cu INSELARI ,ECUMENISME, si APOSTAZII luati aminte daca nu va plac cuvintele mele sa stiti ca MAI INFECTE decat acestea se ridica „buna mireasma” a faptelor vastrs „duhovnicesti” la Dumnezeu !

        si cata vreme veti campa in aceasta pozitie de VANZATORI/TRADATORI ai lui Hristos SA NU ASTEPTATI cuvinte frumoase de la mine, LEPADATURILOR !

        Apreciază

    • el said, on decembrie 13, 2015 at 11:40 am

      un pacatos

      ba propagandistule murdar al „noii ortodoxii” aia dupa mintea voastra BOLNAVA, Citatul din Scriptura cu Sf petru dat de tine se potriveste la APOSTAZIA lui Irineu ca nuca in perete!

      Pai bne mai TEMBELULE Sf Petru mergea acolo la pagani si iudei ca sa-i FELICITE de Hanuka sau de sarbatorile lor? Sau SA II MUSTRE si SA PROPOVADUIASCA pe Hristos.

      UNDE a propovaduit ratacitula al de Irneu pe Hristos la adunatura aia sataniceasca? UNDE a pomenit el acolo de Hristos care a zis : „EU SUNT LUMINA lumii!”…..unde dobitocule , cand el tocmai CONTRAZICE pe Hristos cel HULIT de iudei si pe care-i complimenteaza el ca ar avea si ei „lumina”……CARE lumina au ei si LAUDA bicisnicul ala de Irineu acolo? „lumina” IADULUI !!!

      v-ati invatat sa luati in gurile voastre spucate de compromisul cu diavlul, lumescu si APOSTAZIA cuvintele Scripturii si ale Sf Parinti si sa le molfaiti amestecandu-le fara rusine cu KAKATUL din sufletele voastre si scuipandu-le apoi in auzul crestinilor ca „talcuirea justa” la ce va convine voua !! Asa e la voi „teologia”!

      „teologia” VOASTRA bicisnicilor si NU a Bisericii si a Sf Parinti !

      naparci otravitoare ati iesit din sanul Bisericii ca sa OTRAVITI poporul nestiutor dupa ce ati sfasiat pantecele care v-a purtat al Bisericii !
      SERPI si NAPARCI ! SA VA TEMETI de irgai viitoare, IATA sta deasupra voastra si DACA NU vreti sa va pocaiti IN RATACIREA vastra VETI CRAPA ……CURAND !

      Apreciază

    • el said, on decembrie 13, 2015 at 11:49 am

      un pacatos…mai EXACT @un VICLEAN

      „„Nu judeca pentru ca sa nu fii si tu judecat!””_______CINE a judecat aici pe Irineu pentru pacate personale???
      Dar pentru EREZIE si APOSTAZIE este spus sa FUGIM de ORICINE care NU propovaduieste ca Sf Parinti si ca Biserica, o spune Sf Pavel. Dar daca ai ajuns tu sa-l rastamacesti pe Sf Petru ce te-ar imiedica sa-l rastalmacesti SI pe Sf Ap. Pavel!

      MAGISTRAL ! : intr-un cuvant de 3 fraze ai CONTRAZIS pe Corifeii Apostolilor !

      la asa performanta ….nici dracii nu au ajuns, pana si aia se rusineaza si se tem de Cuvantul Lui Dumnezeu, …..NUMAI VOI CAZATURILOR ati ajuns mai rau si ca dracii in obrazniicie si viclesug….si va mai atingeti si de Hristos fara frica crezand ca ati ajuns voi sa dispensati acum „ortodoxia ” voastra cum va place in locul celei a Sf Parinti….

      ca asa au zis si „vladicii „vostri CAZUTI plini de nerusinata TRUFIE : ” episcopi au fost si aceia(Sfintii) episcopi suntem si noi! DE CE sa nu randunim si noua asa cum ni se pare Biserica si Invatatura de Credinta!”””

      Apreciază

      • Ecaterina said, on decembrie 14, 2015 at 4:17 pm

        „el”, nu știu cine ești frate, dar Te iubesc. Le spui după sufletul meu. Mulțumesc. Dumnezeu să te ocrotească!

        Apreciază

  10. […] el ne reaminteste la rubrica de comentarii a articolului IPS IRINEU al Olteniei la HANUKA … de o vorba a parintelui Selafiil de la Noul […]

    Apreciază

    • Dinu T. said, on decembrie 26, 2015 at 4:44 pm

      Slava PreaSfintei Treimi,Dumnezeului nostru, ca inca mai sunt oameni care apara Ortodoxia si ii rusineaza pe unii clerici care cred eronat ca Biserica este clericalista.Nu clericii detin puterea in Biserica lui Hristos,dupa modelul papistas,ci ei trebuie sa slujeasca poporul,sa-l calauzeasca in Adevar,catre mantuire. Acum e cernerea,acum se vadeste ortodoxia fiecaruia.Sfantul Maxim Marturisitorul a fost singurul care a aparat Ortodoxia,in vremea lui,in timp ce toate Patriarhiile erau eretice.Sunt foarte asemanatoare vremurile din timpul Sf.Maxim,numai ca azi, ecumenismul este inmiit mai grav decat monotelismul.Pr.Arsenie Papacioc spunea ca: ”Cu o moarte toti suntem datori dar una-i ortodox sa mori si alta-i ecumenist vandut.Si daca numai unul tine Adevarul,acolo e Biserica,nu e numai o fractiune din Biserica,ci e toataBiserica.Aveti ocazia sa fiti acel unu…Adevarul il poate apara oricine,ca acolo unde e Adevarul,acolo e Biserica..Pentru ca aparand Adevarul toate cerurile stiu,toti Sintii,Toata Imparatia de Sus stie ca tu ai aparat Adevarul,si nu te lasa..Vreti sa fiti fericiti?Muriti pentru Adevar!”.Cat despre ”schisma si neascultare”,gasim tot la Sf.Maxim:”Unitatea Bisericii sta in pazirea intreaga si si nevatamata a invataturilor Dreptei Credinte Ortodoxe lasate noua de Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti..si deci dezbinati de Biserica,schismatici sunt toti cei care cugeta osebit de Sfintii Bisericii..Hristos a numit Soborniceasca Biserica Sa deoarece ea pastreaza Adevarul si Marturisirea de Credinta”.Asa ca cei care se amesteca,in orice fel cu ereticii(vizite,rugaciuni in comun etc.),se impotrivesc Sfintilor Parinti si se exclud pe ei insisi din Biserica lui Hristos.Dumnezeu sa va ajute sa nu taceti,pentru a nu ne rusina pietrele.

      Apreciază

  11. Spaceman said, on decembrie 13, 2015 at 1:29 pm

    Urmează CRĂCIUNUKA !? După modelul jurnalistei britanice Tanya Gold și soțul ei Andrew Watts, care zice ea că este creștin practicant?

    Tanya Gold a scris pentru Daily Mail, The Guardian, The Independent, The Spectator…

    Dintre articolele ei…

    implicată în „alegeri”…

    Sau poate ca urmează ZOMBICRĂCIUNUL după modelul lui Jasen Dixon din Ohaio

    http://www.nydailynews.com/news/national/officials-order-ohio-man-kill-zombie-nativity-scene-article-1.2457059

    Apreciază

    • el said, on decembrie 13, 2015 at 2:42 pm

      Spaceman

      paganii si ereticii astia indraciti reflecta INTOCMAI ACDEREA si APOSTAZIA Bisericii Ortodoxe, ca si acestia care sunt SUNT OGLINDA DECADERII lumii, LE FEL si aceia „teologarii” si „rastalmacitorii” PRETINS „ortdocsi” de astazi aceleasi HULE SI URACIUNI arunca Lui Hristos in Fata.

      pe scurt: acestia sunt OGLINDA duhovniceasca a ecumenistilor si INSELATILOR din Biserica Ortodoxa de azi care „talmacesc ” Scripturile si Sfintii dupa mintea lor.

      ACELSI „miros de buna mireasma” DEGAJA si „teologarii” si clerul ECUENIST SI INSELAT cu felurite RATACIRI de azi , cum DEGAJA si INDRACITUL acesta de clown !

      IATA OGLINDA APOSTAZIEI Bisericii !
      Iata CHIPUL „noilor invatatori” ai „ortodoxiei” dupa noul trend anticristic, LA FLE fac si acestia in plan duhovnicesc, ACELASI URACIUNI SI HULE!

      Multumim pentru demostratia magistrala a NIVELULUI „duhovniecs” si OGLINDA duhovnicsca INTOCMAI apostatilor si ecumenistilor si inselatilor de toate culorile din Biserica Ortodoxa de azi !

      Apreciat de 1 persoană

  12. […] IPS IRINEU al Olteniei la HANUKA … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.