SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (20.11.2015): Avem nevoie de marturisitori si nu maraitori!

Posted in Uncategorized by saccsiv on Noiembrie 20, 2015

Iata ce putem citi la Miercuri, 18 noiembrie 2015, ora 11:21, Avem nevoie de marturisitori si nu maraitori! de pe Jurnal Duhovnicesc:

Citesc aici  marturisirea curajoasa a episcopului Greciei si Atenei, Ieronim al II-lea despre incercarile de degradare a ortodoxiei venite de la batrana Europa. Stau si ma uit la reactiile pastorilor nostri vis-a-vis de aceleasi lucruri pe care le traim noi. Sunt manifestari in surdina, ca ale unui copil pedepsit, pus la colt care mai maraie din cand si care la tipatul  „Ce-ai zis ?” raspunde scurt „Nimic !”.

In acelasi timp, pe retelele de socializare si offline am vazut ca multi oameni au  fost alaturi de biserica incercand , cum au putut, sa pareze, sa contracareze incercarile de intimidare, minimalizare si subminare a Bisericii noastre. Cu alte cuvinte s-a incercat sa se faca o marturisire personala riscand, asa cum s-a vazut in postarea precedenta, sa fie batuti in piata purtatorii de icoana.

Recent am citit o carte, „Mărturisitorul de care vă temeţi”, de Sergiu Ciocârlan, o carte închinată Sfințitului Mărturisitor Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Asa cum stiti, in plina prigoana comunista parintele Gheorghe s-a impotrivit daramarii bisericilor, ateismului si a incercat sa aduca tinerii seminaristi aproape de Hristos prin 7 predici saptamanale.

As asemana atitudinea ierarhilor si preotilor anului 2015 cu atitudinea celor ai anului 1978. Toti incearca sa nu supere puterea motivand ca in felul acesta se face un bine mai mare si Biserica, Restul poate sa dainuie mai departe. Nu avem nevoie sa ne dam bine cu statul pentru a termina constructia Catedralei, pentru a primi fonduri in timp ce in problema alungarii religiei din scoli tacem (maraim) , in privinta problemei casatoriei LGBT tacem (maraim) s.a.m.d.

Pe scurt, avem nevoie de marturisitori nu  de maraitori. Avem nevoie de noi purtatori de cuvant si aparatori ai lui Hristos !

„Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Mt.10,32)

 

Anunțuri

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Adrian said, on Noiembrie 20, 2015 at 2:50 pm

  O radiografie clara – scurt si la obiect – a starii de lasitate, care tinde spre apostazie, a tuturor ierarhilor din sinodul B.O.R., fata de diversele si concertatele atacuri la CREDINTA DREPTSLAVITOARE, traditionala si specifica POPORULUI ROMÂN, credinta ce sta la baza BISERICII ORTODOXE ROMÂNE !
  Subscriu intru totul (cuvant cu cuvant !)

  Doamne ajuta !

  Apreciază

 2. Ioan said, on Noiembrie 20, 2015 at 3:13 pm

  programul android pas cu pas: https://www.facebook.com/BBCSouthToday/videos/934795656611025/

  Apreciază

 3. ayeaye20 said, on Noiembrie 20, 2015 at 8:10 pm

  Da asa e

  Apreciază

 4. mihai said, on Noiembrie 20, 2015 at 9:23 pm

  Mitropolia Pireului care bineinteles prin MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU trage un semnal de alarma, despre atacul neopaginilor la adresa bisericii, sursa graiul ortodox

  Apreciază

 5. Alex said, on Noiembrie 20, 2015 at 10:14 pm

  Dragă Saccsiv, eu te apreciez cum se cuvine, de ani de zile…Nu voi ȋncepe cu formule sforăitoare, de falsă smerenie – “Sunt un păcătos și un nevrednic” – ci permite-mi să-ți semnalez un caz pe care ȋl consider elocvent pentru lumea ȋn care (suntem siliți să) trăim. Concret, renumitul ziar “Adevărul” practică o cenzură la fel de odioasă ca ȋn vremurile “roșii”. Acolo, și mai renumitul, dar, totodată, vremelnicul “filosof” Andrei Pleșu se zbate să dea bobârnace (“ȋntemeiate”, cum nu) Ortodoxiei milenare. Cu puținele mele cunoștințe duhovnicești (mai bine mă pretind prost decât păcătos), am ȋncercat să-i ofer o replica viguroasă, dar am primit prompt eticheta dorită de dânșii: “comentariu neaprobat”. N-am folosit cuvinte obscene, n-am apelat nici la invective, n-am instigat la nimic ilegal și, totuși, “democrații” respectivi mi-au retezat-o categoric: niet! Mă ȋntreb contrariat: pentru ce ideal suprem s-a murit ȋn dec. 1989? Pentru “libertatea de expresie” ? Mda, bine. Ȋntrebarea mea este: ai fi de acord să găzduiești aici replicile care mi-au fost refuzate de “Adevărul” (ironică denumire, nu?) ? După aceea, să te pronunți dacă rândurile mele pot fi considerate mărturisire sau apologetică sau nici una, nici alta, urmând să nu te mai deranjez niciodată.

  Apreciază

  • saccsiv said, on Noiembrie 21, 2015 at 1:18 am

   Alex

   Posteaza.

   Apreciază

  • mihai said, on Noiembrie 21, 2015 at 1:00 pm

   Aceasta latrina cu chip de ,,publicatie” zis ,, adevarul”, este urmasa ziarului bolsevic scanteia , care in mare parte misuna lingai si latrai de dinainte de 89 si este si ,, normal” sa procedeze asa

   Apreciază

 6. carla said, on Noiembrie 21, 2015 at 3:42 am

  Cei care hulesc credinta unui neam, ar trebui sa priceapa si ei ca insulta chiar acel popor, care nici nu-i va respecta, si, nici nu-i va urma spre pierzanie. Sa nu ceara simpatia poporului, cei care-i hulesc biserica si pe Hristos.
  Romanilor atata le-a mai ramas: credinta parintilor. Si fiind ei atat de saraciti si obiditi, acolo le este toata nadejdea. Cu greu vor razbi hulitorii.
  Preotii sa nu demobilizeze: sa zica ca stapanii, sa faca ca ei: rezistenta pasiva, ca n-au cum se pune contra vantului.
  Da, se va scoate religia din scoala? Nu-i nimic, sa organizeze scoli duminicale. Oricum scoala a fost si ea atat de atacata, incat a ajuns o batjocura generalizata in scoli, in aplauzele televiziunilor. In scoli se poarta caterinca, nu sfiala.
  Pe vremea lui Ceausescu trebuia sa fim agnostici. Ei, si ce-au obtinut? Era atata lume la biserica, incat era plina toata imprejurimea de credinciosii care nu incapeau in biserici.
  Stapanii acestia, de context, cel mult, vor obtine reactie inversa.

  Apreciază

 7. Alex said, on Noiembrie 21, 2015 at 10:53 am

  Pe 13 nov. a.c., Andrei Pleșu a publicat pe Adevărul online articolul “Despre smerenie și surâs”. Nu-l voi reproduce (ȋl puteți accesa prea lesne), ci voi afișa aici replica mea refuzată de acea publicație.

  Domnule Pleșu, vă aflați ȋn eroare perpetuă, ba chiar de când v-ați născut. Și eu la fel, ca să nu vă mirați. De fapt, toți cei vii! Magnum argumentum? “Nimeni să nu se amăgească. Dacă i se pare cuiva, între voi, că este înţelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înţelept. Căci înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu, pentru că scris este: „El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor”. Şi iarăşi: „Domnul cunoaşte gândurile înţelepţilor, că sunt deşarte”.” (1 Corinteni 3:18-20). Desigur, eu sunt praf și cenușă ȋnaintea lui Dumnezeu, dvs. la fel, dar ȋntre noi, oamenii, “trebuie” să ȋncapă prețiozități și politețe nemăsurată, că de! noi ne cultivăm propria noastră dumnezeire (repetăm la infinit fatalitatea lui Lucifer, care l-a retrogradat ireversibil din inestimabila demnitate angelică) și ȋncă ne place teribil s-o ierarhizăm, astfel că trecem unii ȋn fața altora: nimicul-șef, nimicul-adjunct, nimicul-executant, nimicul-purtător de idei/cuvânt, nimicul-traficant de bârfe, nimicul-operator de curățenie (corectitudinea politică nu ne mai permite să-l numim măturătorul de pe stradă sau femeia de serviciu). Ȋn altă ordine de idei, tocmai fiindcă vă apreciez…nimicnicia genială, vă rog să nu cădeți și dvs. (și tu, Pleșus?) ȋn cea mai rafinată și, totodată, (deja devenită) cea mai ordinară capcană a ȋntunericului antihristic, recte a ȋmpinge clerul să se cunune ȋntruna cu păcatul (de orice fel și la orice intensitate a gravității) pentru ca plebea mireană să găsească “motive ȋntemeiate” de a-l mitralia la stâlpul infamiei, uitând cu (adevărată) gravitate că Biserica (a nu se confunda esențialmente cu instituția clerică actuală, este just, dar mare atenție la…agresivitatea limbajului) nu poate fi ȋnțeleasă, acceptată și urmată altfel decât ȋn calitatea ei inalterabilă de Una, Sfântă, SOBORNICEASCĂ și apostolească (am subliniat al treilea termen fiindcă tot aud că “se pune” de-al optulea sinod, dar, dacă se va petrece, atunci categoric nu va fi ecumenic, ci ecumenist! – orice prost ȋși dă seama). Ȋn al treilea și ultimul rând, menirea adevărului nu este de a fi “integrabil”, “democratic”, “civic”, “echilibrat”, “moral”, “ameliorant”, “la ordinea zilei”, “armonic”, “vesel” (“Vai vouă celor ce astăzi râdeţi, că veţi plânge şi vă veţi tângui” – Luca 6:25) sau pernă “adecvată” pentru un somn odihnitor și reconfortant, ci el trebuie văzut ca fanta cuțitului Rambo III, care, precum știți, ȋndeplinește un singur rol, dar cel mai important cu putință: ȋmpiedică ȋnchiderea rănii…De fapt, rana nevăzută (ascunsă cu grijă) a lumii contemporane rămâne același odios și parcă interminabil : “somnul cel de moarte”. Iar pericolul cu atât mai puțin nu-l realizează nimeni, nici măcar vajnicii noștri râvnitori de “mai bine” din Piața Universității: “să nu vă găsească vrăjmașul (Antihrist) dormind și să vă omoare” (Cuv. Filotei Zervakos).

  Apreciază

 8. Alex said, on Noiembrie 21, 2015 at 5:32 pm

  Al doilea articol pe care l-am incriminat, scris tot de Andrei Pleșu, s-a intitulat “Un mesaj binevoitor, dar eșuat”. Așijderea, punctul meu de vedere n-a fost luat ȋn seamă de redactorii “Adevărului”.

  Cei mai ȋnverșunați vrăjmași ai Ortodoxiei rămân tot…intelectualii (au carte, și citită, și publicată, dar, una peste alta, mulți dintre ei sunt furajați masonic). Dorința lor ideală ar fi să nu (mai) existe Biserica lui Hristos-Dumnezeu, dar, fiindcă, aidoma tartorului din mintea lor, sunt conștienți că nu li se poate satisface chinuitorul hatâr, adoptă cea mai perversă tactică posibilă – “dezbină și stăpânește, dar, mai ȋntâi, iubește” – cică convenind la “dogmele incontestabile ale credinței creștine”, dar, fiind scris fatidic ȋn firea lor să nu se poată abține, ȋși dau imediat arama pe față (subtilitatea este muza intelectualilor, nu?), adică se indignează (de mama focului, plus o ard neologistic, nu oricum) pe maidan civic față de “predica desuetă a clerului”, “neadaptarea mesajului spiritual la realitățile prezentului” și “blamabila neimplicare ȋn frământările societății”. Deh! acum și-au călcat mândria ezoterică ȋn picioare, renunțând joviali la ancestrala distanță aseptică față de prostimea “incultă” și, automat, la disprețul nativ cu care o sancționau “just”, devenind ȋn schimb – miraculos de inedit și totalmente antiprobabilistic – portavocele autorizate ale “străzii” și vajnicii purtători ai speranțelor deșarte ale vulgului (ca să nu ziceți că soarta tabuurilor n-ar fi aceea de a cădea pe rând, unul câte unul). Toată această jenantă “retrogradare” metafizică eminenții noștri acceptă de bună voie să li se ȋntâmple lor ȋnșiși – cu uluitoare lejeritate și supersonică viteză – pentru a beneficia de crăcane zdravene pentru mitralierele cu care ȋi iau ȋn cătare pe “dușmanii poporului”, care, bineȋnțeles, poartă mitre, sutane, stihare și patrafire. Și chiar dacă, prin absurd (dar pe placul dumnealor), Biserica de nepervertit ar căpăta ȋntocmai și ȋntru totul chipul veacului (al “așteptărilor” acestuia, ca să-l citez pe don profesor), adică tagma preoțească ar ajunge să asculte și să aplice sfaturile lor “binevoitoare”, “realiste” și “constructive”, ȋn acord cu pretențiile mulțimii (Experimentul Comunism a fost ȋnlocuit cu pașnicul, eurodemocraticul, măgulitorul și irezistibilul Experiment Consumism, dar efectul este același, ba chiar mai accentuat: spălarea creierelor) – metamorfoză, totuși, imposibilă, din moment ce Ȋnsuși Arhiereul Suprem al Bisericii, Iisus Hristos, a statornicit că “porțile iadului nu o vor birui” (prin expresia “porțile iadului” referindu-Se strict la buzele cărturarilor din toată lumea și din toate timpurile, dintre care se detașează ființa care poate absolvi mii de facultăți lumești pe secundă, nimeni altul decât “teologul ȋntunericului și filosoful iadului”) – atunci, fără ȋndoială, filosofarzii cei sentențioși tot ar continua, eminamente turbați, cu căutarea nodului ȋn papură, cu detractarea și cu vociferarea ȋmpotriva dreptei credințe, fiindcă viermele care grăiește cu adevărat din dânșii nu obosește niciodată, nefiind condiționat de limite fiziologice, și nici nu se simte vreodată liniștit și mulțumit, tot părându-i-se că n-a dăunat ȋndeajuns Căii, Adevărului și Vieții. Biserica lui Hristos și-a ȋnceput marșul și epopeea prin istorie pe trei planuri interdependente și fundamentale: Biserica-Duh, Biserica-Instituție (Cler) și Biserica-Lăcaș. Pe parcurs, cel de-al doilea ipostas n-a fost deloc menajat, ci, dimpotrivă, a fost strașnic zguduit de potrivnicul din adâncuri, iar despre al treilea s-a profețit că va fi ȋmpodobit strălucitor la sfârșitul lumii. Așadar, aceste două ipostasuri ȋncăpând astăzi ȋn ghearele prea-vicleanului, i-a mai rămas de luat cu asalt ultima baricadă a rezistenței ȋmpotriva lui: Duhul din noi (nu mă refer la Duhul Sfânt ca atare, ci la…alungarea Lui din trupurile noastre, care sunt sau ar trebui să fie temple pentru Acesta). Aici intervine, ȋn mod covârșitor, liberul nostru arbitru, bunul neprețuit pe care ȋngerii nu-l dețin, ei fiind hărăziți ascultării desăvârșite și slujirii minunate. Astfel, noi alegem ceea ce vrem să devenim: pavăză invincibilă contra ȋntunericului (chemând ȋn ajutor pe Ȋnsăși Preasfânta Treime, adică fiind noi ȋnșine o parte palpabilă din Biserica pe care “porțile iadului nu o vor birui”) sau preș așternut la picioarele osânditului suprem, pe care să-l urmăm, tăcuți, vinovați și ȋnfricoșați, ȋn “sejurul” veșnic…”Calea de mijloc” sau “alternativa neutră”, adică ateismul, te condamnă din start, fără drept de apel (“cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu” – Ioan 3:18) , fiind socotit acolo Sus, ca și sinuciderea, hulă ȋmpotriva Duhului Sfânt, care, precum știm și am fost avertizați dincolo de orice dubiu sau echivoc, nu se va ierta nici acum, nici ȋn veacul ce va veni (eternitatea).
  La urma urmei, imaginați-vă un scenariu apocaliptic: don prof. univ. dr. docent Pleșu vârât din proprie inițiativă – cu bucurie sinceră, nemărginită și ȋnvederată – sub povara de neslăbit a crucii asumate personal, căzut umil ȋn genunchi, ȋnecat ȋn lacrimi de pocăință și prididind cu semnul Sfintei Cruci (să stăm calmi, căci suntem bântuiți de iluzia că numai generațiilor anterioare de creștini le erau specifice asemenea gesturi de evlavie vie, lucrătoare și statornică, iar noi, generația TBC – Tehnologie, Bani, Confort – nu suntem prea convinși că s-ar cuveni să ne manifestăm la fel). Ce credeți? Onorabilul don profesor și scamator de vorbe alese ȋși va simți vreodată sufletul invadat de “slavă întru cei de sus lui Dumnezeu” (Luca 2:14), fără să fie apoi ispitit de năruitorul demon al grafomaniei, care ȋi injectează “la greu” vanitas vanitatum et omnia vanitas?…

  Apreciază

 9. VIO 333 said, on Noiembrie 21, 2015 at 6:11 pm

  ALEX I-ai dat o replica foarte corecta si ar fi trebuit ( in mod normal ) sa-l trezeasca ,dar daca duhovniceste este mort , nu este posibil ! La super inteligenta pe care ( crede el ) o are ( vezi modul in care vorbeste cind apare pe sticla ) ar trebui sa-i citeasca sau sa-i vada in interviurile date pe un Petre Tutea , Ioan Ianolide , Calciu Dumitreasa si probabil ( daca ar fii intelligent cum se crede ) atunci si-ar da seama ca subiectul tratat de el este total necunoscut ptr. dansul .UNORA LE PLACE SA SCRIE DE DRAGUL DE A AVEA O ACTIVITATE , ALTORA LE PLACE SA VORBEASCA DE DRAGUL DE A SE ASCULTA ……. DOAMNE , mare e gradina TA !!!

  Apreciază

 10. john said, on Noiembrie 21, 2015 at 9:11 pm

  Copiii unui român din Norvegia au fost luați din familie cu Poliția. Părinții ar fi fost denunțați pentru „creștinism radical și îndoctrinarea copiilor“
  http://www.activenews.ro/stiri/Copiii-unui-roman-din-Norvegia-au-fost-luati-din-familie-cu-Politia.-Parintii-ar-fi-fost-denuntati-pentru-%E2%80%9Ecrestinism-radical-si-indoctrinarea-copiilor-127050
  Astazi, hackerii au anuntat ca ISIS pregateste opt atacuri pentru ziua de duminica, 22 noiembrie. Ei au publicat o lista de evenimente care vor avea loc in Franta, SUA, Italia, Indonezia si Liban ce vor deveni tinte ale jihadistilor. Printre acestea se numara un campionat de wrestling in Atlanta (SUA) si un concert de heavy metal la Milano (Italia).
  „Acesta este un avertisment catre cei care vor merge la vreunul dintre evenimentele de mai jos”, suna anuntul Anonymous
  http://www.express.co.uk/news/world/621120/Anonymous-publish-a-list-of-ISIS-targets-after-hacking-their-terrorist-network

  Apreciază

 11. Ecaterina said, on Decembrie 2, 2015 at 3:40 pm

  Admin, nu mai este timp. Lucrurile se petrec cu foarte mare viteză. Sistemul antihristic urmărește acum ca toate Bisericile să aibă planul de risc pus la punct până la cel târziu 01 ianuarie 2016 – aceasta însemnând camere video în Biserici, alarme, etc. Mă întreb și eu, și poate că vom găsi un răspuns, cum ne vom mai ruga cu uneltele diavolului deasupra capetelor noastre? Eu deja îmi fac probleme cu acest lucru, iar când am întrebat câțiva preoți despre aceste lucruri, mi-au răspuns foarte sarcastic și tăios. Sunt total răvășită. Nu știu ce voi face.

  Fraților, cei care cunoașteți situația, ce facem? Să nu-mi spuneți că o să intrați în Biserică ca și până acum și o să vă rugați ca și când nimic nu se întâmplă. Vă rog din suflet, un cuvânt de folos.
  Doamne, ajută!

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: