SACCSIV – blog ortodox

20 noiembrie: Pomenirea Preacuviosului Grigorie Decapolitul

Posted in Uncategorized by saccsiv on Noiembrie 20, 2015

250px-Sf_Grigorie_Decapolitul

Foto: http://ro.orthodoxwiki.org/Grigorie_Decapolitul

În luna noiembrie, în ziua a douăzecea, pomenirea Preacuviosului şi de Dumnezeu purtătorului Părintelui nostru Grigorie Decapolitul.

Acest sfânt era din Isauria, născut şi crescut într-una din cele zece cetăţi, ce se cheamă Irinopol, fecior al lui Serghie şi al Mariei, în vremurile necredincioşilor luptători împotriva icoanelor. Când a fost de opt ani a fost dat la carte şi învăţând s-a făcut de vârstă şi se găteau părinţii să-l însoare; iar el fugind pe ascuns, mai ales pentru eresul luptătorilor împotriva icoanelor umbla din loc în loc, sărutând pe cei ce mărturiseau pentru sfintele icoane şi strângând la sine de la aceia folos sufletesc. Apoi, supunându-se pe sine la toată înfrânarea şi aspra petrecere, s-a luptat cu multe ispite şi mai ales cu cele aduse de la demoni; pentru care s-a şi arătat mare făcător de minuni. Acesta a mers şi în Asia şi la Bizanţ dorind să mărturisească pentru sfintele icoane. Iar de acolo s-a dus la Roma şi, străbătând tot Apusul şi spăimântând pe mulţi cu semnele şi cu minunile ce făcea, iarăşi s-a întors la Bizanţ; şi de acolo s-a dus la muntele Olimpului. Deci suindu-se acolo şi topindu-se foarte, s-a îmbolnăvit de idropică, încât numai după glas era cunoscut de cei ce-l ştiau. Deci pogorându-se din munte s-a dus la Tesalonic şi de acolo venind iarăşi la Bizanţ a aflat pe Simeon mărturisitorul şi purtătorul de Dumnezeu închis în temniţa pentru sfintele icoane. Şi închinându-i-se şi rugându-l mult să se roage pentru el, cu pace s-a săvârşit. Sfintele moaşte, ale acestui Sf. Grigorie, se află întregi în România la sfânta Mănăstire Bistriţa-Vâlcea, care este făcută din temelie de răposatul ban Barbu Craiovescul. Acesta cu multă cheltuială a adus aceste sfinte moaşte la această sfântă mănăstire, unde se află şi până astăzi făcătoare de minuni, prin care şi sfânta mănăstire de multe primejdii este ferită şi pământul acesta multă folosinţă şi ajutor are; iar cine merge la sfântul cu smerenie şi cu credinţa află folosinţă şi tămăduire atât trupeşte cât şi sufleteşte.

Cititi va rog si:

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1321765200

Vlad Herman: Viaţa Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

 

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ORTODOXIE said, on Noiembrie 20, 2015 at 4:28 pm

  Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!.

  Apreciază

 2. maria said, on Noiembrie 20, 2015 at 11:57 pm

  Sfîntul Grigorie Decapolitul (+842) – Povestire despre un musulman care s-a botezat

  „Pe asta ai liturghisit, câine hain, ricălos şi ucigaş? Oare nu am văzut eu cum ai luat un prunc şi l-ai împuns, i-ai scurs[6] sângele în potir, iar trupul i l-ai măcelărit în bucăţi şi l-ai pus pe disc? Oare nu am văzut eu toate acestea, ticălosule şi ucigaşule? Oare nu am văzut eu cum ai mâncat şi ai băut trupul şi sângele pruncului, dând dintre acestea şi celor ce erau de faţă? Chiar şi acum ei mai au în gurile lor carne însângerată.”
  Auzind acestea, iereul a spus uluit: „Stăpâne! Eu sunt un păcătos şi nu pot vedea o taină atât de mare. Dar dacă tu, Stăpâne, ai văzut o asemenea taină, atunci mă încred în Dumnezeu că eşti un mare om.”

  http://manastirea.petru-voda.ro/2015/11/20/sfintul-grigorie-decapolitul-povestire-despre-un-musulman-care-s-a-botezat/

  E cutremurător să auzi asa cuvinte si nu poti să-ti imaginezi că atîtia NEVREDNICI(cu păcate opritoare)se infruptă din acel ”prunc!!

  Apreciat de 1 persoană


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: