SACCSIV – blog ortodox

Filmul “CHAPPiE” sau SUFLETUL pe STICK. Un film manifest al RELIGIEI TRANSUMANISTE pentru o LUME NOUA

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 12, 2015

   Iata trailerul:

   Iata si ce putem citi la “CHAPPiE” and the New Transhumanist Religion de pe VigilantCitizen.com:

leadchappie-702x336

CHAPPiE e un film despre un robot politist, ce dispune de un sistem avansat de inteligenta artificiala, rapit de niste gangsteri. Povestea este o alegorie plina de simboluri: CHAPPiE reprezinta renuntarea la vechile religii, pentru una noua, transhumanista.

CHAPPiE este opera lui Neill Blomkamp, regizorul sud-african ce a produs filmele District 9 si Elysium. La fel ca in primele lui filme, Blomkamp ascunde un mesaj profund in spatele armelor, robotilor si a gansterilor. Un mesaj filozofic si spiritual.

La prima vedere filmul pare doar un amestec SF cu o estetica „Zef” (numele dat unei subculturi de strada din Africa de Sud promovata de catre cuplul de rapperi Die Antwoord, cuplu ce joaca si in film). Filmul contine foarte mult simbolism, ce ne duce la un substrat al filmului ce spune o alta poveste. La suprafata e doar povestea unui robot cu constiinta de sine ce isi descopera propria mortalitate (bateria lui e pe moarte) evocand astfel teme religioase si intrebari existentiale in lumea reala unde robotii inteligenti sunt pe cale sa se amestece cu umanitatea. Filmul insa nu ridica problema in mod direct si nu indeamna catre reflectie. Ci ofera un raspuns direct. Si acest raspuns ofera ce toate religiile au tot promis inca de la inceputurile timpurilor: nemurirea. Ce ne propune de fapt CHAPPiE? Transumanismul.

Transumanismul

Acest concept a fost prezentat foarte des pe acest site [vigilantcitizen.com] pentru ca reprezinta un punct important din planul mass mediei. Pe scurt, transumanismul inseamna unirea oamenilor cu parti robotizate in scopul „imbunatatirii” lor. Dar in paralel cu partea pragmatica, stiintifica a transumanismului exista si un sistem filozofic ce se opune conceptiei crestine ce spune ca creatia lui Dumnezeu este perfecta si ca oamenii nu ar trebui sa se joace „de-a Dumnezeu”.

Max More, parintele transumanismului, a descris foarte elocvent doctrina spirituala a acestei miscari in eseul sau publicat in 1990 „Elogiu Diavolului”. Mai jos un fragment din acest eseu, puteti sa gasiti articolul intreg aici.

„Diavolul – Lucifer – este o forta a binelui (unde definitia „binelui” este acel ceva pe care eu pun valoare, nu doresc sa ofer o valoare universala acestui cuvant). Lucifer inseamna „cel ce aduce lumina” si acesta este primul indiciu al importantei sale simbolice. Legenda spune ca Dumnezeu l-a aruncat pe Lucifer din rai pentru ca Lucifer a inceput sa-i puna intrebari lui Dumnezeu si ii facea pe ingeri sa se revolte. Dar trebuie sa realizam ca aceasta poveste ne este spusa din punctul de vedere al celor aflati de partea lui Dumnezeu si nu de catre cei de partea lui Lucifer (voi folosi termenul de luciferieni de acum inainte, pentru a ma delimita de satanisti, cu al caror sistem de credinte am cateva probleme fundamentale). Adevarul ar putea fi ca Lucifer si-a dat „demisia” din rai.

Dumnezeu, dupa toate dovezile pe care le avem, fiind un sadist, a incercat sa-l tina pe Lucifer prin preajma pentru a-l pedepsi si pentru a-l tine sub puterea lui. Cel mai probabil Lucifer se saturase de imparatia lui Dumnezeu, de sadismul sau, de nevoia sa de conformitate si ascultare, de episoadele de furie psihotice dezlantuite la descoperirea semnelor gandirii independente la cineva din jur. Lucifer a realizat ca nu va putea fi independent niciodata sub controlul lui Dumnezeu. Asa ca a ales sa plece din rai, statul spiritual totalitar aflat sub controlul lui Iehovah, si a fost insotit de ingerii care au avut curaj sa puna sub semnul intrebarii autoritatea lui Dumnezeu si sistemul lui de valori. Lucifer reprezinta ratiunea, inteligenta si gandirea critica. El se opune dogmei lui Dumnezeu si oricarei dogme de orice fel. El reprezinta idealul explorarii unor noi idei si a unor noi perspective in vederea gasirii adevarului.
Max More, „Elogiu Diavolului”, Atheist Notes 003

Dupa cum e clar din eseul lui, More il descrie pe Lucifer ca pe o forta a binelui ce oferta umanitatii posibilitatea sa lupte impotriva tiraniei lui Iehova. Acest punct de vedere e perfect aliniat cu doctrina luciferica a elitelor ce este invatata in toate societatile secrete oculte.
CHAPPiE face primii pasi in aceasta doctrina folosindu-se de imagini si simboluri ce pot fi intelese de catre toata lumea. De asemenea promoveaza o idee ce este foarte populara in ultimul timp atat in filme, cat si in jocuri video: un corp de robot e mai bun decat un corp uman.

Premisa

In viitorul apropriat al anului 2016, orasul cu o criminalitate foarte ridicata, Johannesburg, si-a inlocuit politistii cu o armata de roboti programati sa combata crima. Acesti roboti sunt foarte eficienti si au un avantaj: nu pot fi omorati si pot fi reparati foarte usor.

chappie3-e1444157141194

Acest robot este reparat rapid de catre un muncitor. Nu poti sa inlocuiesti bratul unui politist atat de usor. Filmul subliniaza in repetate randuri avantajele practice ale unui robot fata de fragilitatea corpului omenesc. Acesta este unul din punctele pe care transumanistii incearca sa le promoveze: vulnerabilitatea corpului omenesc si superioritatea partilor robotice.

Deon Wilson, creatorul acestor politisti roboti este aclamat pentru inventia sa. El insa are un proiect si mai important in dezvoltare. Un robot cu o inteligenta artificiala atat de avansata incat sa poata sa invete de unul singur, sa aiba sentimente si chiar sa scrie si poezii. I-a pus numele de CHAPPiE.

CHAPPiE este „rapit” de niste gangsteri ce vor sa-l invete sa comita infractiuni. Si de aici incep numeroase „aventuri” ce nu prea au sens. De-a lungul filmului insa intalnim numeroase simboluri ce spun o alta poveste, intr-o dimensiune… spirituala.

Umanizarea unui robot

Desi nu este viu, CHAPPiE este umanizat pe parcursul intregului film. Pentru ca inteligenta lui artificiala trebuie sa invete totul de la zero, CHAPPiE are inocenta dragalasa a unui copil mic. Yolandi devine „mamica” lui ce il trateaza ca pe un copil. La un moment dat ea spune: „Ce dragut e! E ca un bebelus.” Ii citeste si povesti inainte de culcare.

chappie5

Yolandi ii pune mana pe inima lui CHAPPiE… acolo unde ar trebui sa fie daca ar avea una.

Dupa ce termina de citit o poveste inainte de a-l pune la culcare, Yolandi ii spune o serie de lucruri ce nu au nicio legatura cu el… pentru ca el este un robot. Dar ea nu intelege lucrul asta.

„Nu conteaza cum arati. Conteaza ce e inauntru. Asta de face diferit. Cine esti cu adevarat. E inauntru. E sufletul tau.
Vezi tu… ce e in exterior, e doar temporar. Cand mori, sufletul dinlauntrul tau merge… in alt loc. Ce e inauntru… asta e ce iubeste mamica ta. Mamica ta te iubeste!”

Apoi ia robotul in brate.

chappie6

CHAPPiE are o papusa ce o reprezinta pe „mama” lui, starnind empatie audientei ce probabil se gandeste: „Awwww robotul stie ce e dragostea! Si eu il iubesc!”

chappie7

La un moment dat o vedem pe Yolandi purtant un tricoul (ce probabil ca l-a facut intre toate luptele de strada) ce-l prezinta pe CHAPPiE cu o inima. Tot in efortul de a-l umaniza pe robot.

Dupa ce audineta este impinsa sa adore micutul robot, il vedem trecand prin momente dificile. Un artificiu bun pentru a starni si mai multa empatie din partea audientei.

chappie8

„Tatal” lui CHAPPiE il lasa pe strazi pentru a-l „intari” putin. Ajunge sa fie batut de catre o banda de copii in timp ce o melodie dramatica se aude pe fundal. Saracul CHAPPiE!

O lupta spirituala

Pe masura ce inteligenta lui CHAPPiE creste, apar si intrebarile existentiale cu care oamenii s-au confruntat de la inceputurile timpurilor. Se loveste de doua filozofii opuse. La inceput, CHAPPiE il cunoaste pe cel ce l-a construit, Deon. Acesta se refera la el insusi drept „creatorul” sau, in acest fel sugerandu-ne ca Deon, il reprezinta pe Dumnezeu.

chappie4

Creatorul robotului, vazut din perspectiva acestuia, in timp ce acesta il invata ce inseamna un ceas.

Stiind ca CHAPPiE este inconjurat de caractere dubioase, Deon incearca sa-l invete cateva valori morale.

„CHAPPiE te rog sa ma respecti. Sunt creatorul tau. Asculta-ma, sunt creatorul tau. Eu te-am adus pe lumea asta, ok? E foarte important. Nu trebuie sa participi si tu la alegerile pe care le-au facut oamenii astia. Fara narcotice, fara jafuri, fara crime.
Si trebuie sa-mi promiti mie, creatorului tau, ca nu vei face niciodata lucrurile astea, da? Nu poti sa incalci o promisiune”.

„Parintii” lui CHAPPiE nu au aceleasi valori morale. Dimpotriva, „tatal” lui CHAPPiE il invata ca lumea e un loc dur, unde doar cei puternici supravietuiesc.

chappie9

Invatandu-l despre cruda realitate a vietii, si facandu-l sa-si inteleaga propria mortalitate, Ninja il intoarce pe CHAPPiE impotriva creatorului sau.

Dupa ce a vazut o lupta de caini, Ninja ii spune lui CHAPPiE:

– Acolo afara, in aceasta jungla… e greu. Ori esti cainele ala [arata spre cainele ce este inca in viata] sau ala [arata spre cainele mort]. Daca vrei sa traiesti CHAPPiE… trebuie sa lupti. Ce o sa faci cand o sa ramai fara baterie?
– Eu mor? CHAPPiE moare?
– Deon te-a pus intr-un corp defect.
– Deon e creatorul meu. Nu inteleg. Nu m-ar face doar ca sa mor. Deon ma iubeste, tata.
– Pot sa-ti fac rost de un corp nou, dar e nevoie de mult banet.

In acest dialog scurt, putem sa vedem pe scurt intreaga filozofie transumanista. Robotul inteligent isi intelege propria mortalitate si realizeaza ca Deon, creatorul sau, l-a pus intr-o situatie imposibila. Pentru ca singura lui posibilitatea de a evita moartea este sa incalce legea. In timp ce Deon, creatorul sau, il invata valorile morale, argumentele lui Ninja sunt materialiste. El il reprezinta pe Satan ce se opune lui Dumnezeu.

chappie10

Numarul masinii lui Nina contine numarul 666. Numarul acesta ne indica faptul ca Ninja il reprezinta pe Satan, cel ce i se opune Creatorului.

Dupa ce alege stilul de viata al lui Ninja, CHAPPiE isi intalneste creatorul din nou. Urmeaza un dialog ce ar putea fi interpretat a avea loc intre umanitate si Dumnezeu.

– „Tati” mi-a spus adevarul despre tine Deon. Cum mi-ai facut un corp ce urmeaza sa moara. Tu esti creatorul meu. De ce m-ai facut muritor?

– Nu te-am facut ca sa mori, CHAPPiE.

– Vreau sa traiesc, vreau sa fiu langa mama mea. Nu vreau sa mor.

– Ai devenit ceva mult mai avansat decat mi-am imaginat vreodata. De unde era sa stiu ca vei deveni… tu?

In acest dialog Dean spune ca nu ar fi putut sa prezica faptul ca CHAPPiE va deveni un robot cu constiinta de sine. Aceasta reprezinta un alt aspect al filozofiei transumaniste ce spune ca umanitatea per ansamblu a atins un nivel de inteligenta ce-l depaseste pe cel al restului creatiei si de aceea Dumnezeu ii limiteaza potentialul, plasand umanitatea in lumea fizica unde este osandita la moarte. Avand credinta ca pot transcende moartea si ca pot deveni ei insisi zei, transumanistii cauta sa atinga acest scop folosindu-se de tehnologie.

chappie11

Programul sursa al robotului CHAPPiE este numit genesis.dat. Un alt simbol cu radacini biblice.

In timp ce CHAPPiE incearca sa scape de corpul sau pentru a evita moartea iminenta (bateria lui e pe terminate), Deon ii tot repeta ca este imposibil si ca ar trebui sa-si accepte soarta. CHAPPiE insa e convins ca poate sa obtina cunostiintele necesare pentru a-si atinge scopul sau si refuza sa asculte avertismentele creatorului sau:

– Problema nu o reprezinta doar bateria. Pentru ca esti constient. Nu poti sa fi copiat, pentru ca constienta nu reprezinta doar informatie. Nu stim ce reprezinta constienta… si nu stim cum s-o mutam.
– CHAPPiE poate sa afle. Voi afla ce este si apoi ma voi muta.
– Nu poti sa iti muti constienta. Imi pare rau.
– Mi-ai spus sa nu las pe cineva sa-mi spuna ca nu pot sa fac ceva. Tati mi-a spus ca poate sa-mi faca rost de un corp nou in schimbul banilor. Te urasc… pleaca de langa mine.

Dialogul descrie refuzul transumanistilor de a accepta ca „joaca de-a Dumnezeu” nu este morala. Transumanistii cred ca tarie ca stiinta si tehnologia poate sa le ofere numurire.

Dar mai exista un obstacol in calea lui CHAPPiE: Vincent Moore, un badaran… care este crestin.

Personajul negativ: Crestinul                                                                                     

La fel ca Deon si Vincent Moore construieste roboti pentru compania Tetravaal. Robotul sau insa e groaznic.

chappie12

Vinvent Moore, „dusmanul” lui CHAPPiE poarta o cruciulita la gat, ce ne indica ca este crestin. In spate robotul politist construit de el, Moose.

Desi nu e clar chiar de la inceput, pe parcurs filmul lasa destule indicii ca Moore este un crestin devotat. La un moment dat ii spune lui Deon ca ar trebui sa mearga impreuna la biserica (dupa un episod in care il ameninta cu o arma). Mai tarziu cand il aude pe CHAPPiE vorbind despre nemurire, il vedem pe Moore facandu-si cruce. Apoi il numeste pe CHAPPiE un „ciudat rupt de Dumnezeu”. Pe masura ce CHAPPiE devine tot mai constient, Vincent, devine personajul negativ al filmului, provocand batai de cap lui CHAPPiE si creatorului sau.

In timp ce Deon a creat roboti inteligenti si autonomi ce sunt folositi ca forta de politie a orasului Johannessburg, robotul lui Vincent e mare si… prost. Are nevoie de sa fie comandat de o persoana umana. Oare robotul Moose este o reprezentare a crestinilor ce nu sunt in stare sa gandeasca singuri?

chappie19

Vincent isi controleaza robotul folosindu-se de calculatoare.

Un lucru e cert. Vincent il uraste pe CHAPPiE si tot ce reprezinta acesta. La un moment dat, il rapeste cu scopul de a-i face rau.

chappie13

Vincent ii taie lui CHAPPiE unul din membre pentru ca nu-l place. Desi taie o bucata de metal, filmul prezinta momentul ca pe o atrocitate, ce are loc pe fundalul plansetelor de copil ale lui CHAPPie. Audienta probabil ca-si spune: „Saracul CHAPPiE 😦 Il urasc pe Vincent!”

Vincent ii spune lui CHAPPiE:

„Stii ca e doar un program care iti spune ca esti real. Dar stii ceva? Nu esti. Esti doar o adunatura de fire.”

Si are dreptate. Dar fiind personajul negatic, audienta nu-l va crede. De asemenea, fiind personajul negativ, Vincent mai face si alte fapte reprobabile. Starneste haos in oras oprind toti politistii roboti. Apoi o omoara pe mama lui CHAPPiE, folosindu-l pe Moose, robotul sau prost.

CHAPPiE apoi devine furios. Il gaseste pe Vincent si il snopeste in bataie.

chappie14

Pentru ca nu e robot, Vincent nu-si revine usor dupa bataia incasata.

In final, toata lumea din jurul lui CHAPPiE sunt grav raniti de Moose. Care este oare raspunsul pentru a-i salva pe acesti oameni fragili? Transformarea lor in roboti, desigur.

Cibernetizarea oamenilor

Dupa umanizarea robotului pentru a ne face sa empatizam cu el si sa-l consideram „adorabil”, filmul ii „robotizeaza” pe oameni. Apropiatii lui CHAPPiE, creatorul sau si „mama” lui, se afla in fata mortii dupa ce au fost impuscati.

chappie15

Desi in ochii lui CHAPPiE, Deon este ca un zeu, este totusi un om. Este si el muritor si fragil in comparatie cu robotii.

chappie16

„Mama” lui CHAPPiE a fost impuscata de mai multe ori de catre Moose si a murit. Aici este asezata pentru a se „odihni” insa nu pentru mult timp.

Din fericire pentru ei, CHAPPiE a descoperit o metoda de a salva constienta unei persoane intr-un fisier de date. Si a descoperit cum poate sa fie transferat intr-un corp robotic. Pe scurt a descoperit o metoda de a-i face pe oameni si pe roboti nemuritori. CHAPPiE este Salvatorul umanitatii si ai… robotilor.

chappie17

Dupa ce constienta i-a fost transferata intr-un robot, Deon isi atinge fostul corp uman. La revedere corp uman fragil, bine te-am gasit corp din titanium!

CHAPPiE i-a salvat constienta mamei sale pe un drive USB, astfel incat a putut s-o intoarca din morti. A inviat… la fel ca Iisus.

chappie18à

Filmul se incheie cu Yolandi, mama lui CHAPPiE, avand un nou corp facut special pentru ea, asemanator cu cel uman avut inainte. A inviat… intr-un robot.

Concluzie

Avand aceasta intelegere a ideilor filozofice din spatele filmului, realizam ca CHAPPiE e mai putin un produs de divertisment si mai degraba o „reclama” pentru o noua religie. In spatele efectelor speciale si a scenelor de actiune se afla argumente pro-transumanism ca singura salvare a umanitatii.

De vreme ce transumanismul doreste unirea oamenilor cu parti robotice, filmul incearca sa faca neclara diferenta dintre un om si o masina. CHAPPiE este umanizat complet – la inceput este ca un copil, iar la sfarsit ajunge un geniu ce salveaza umanitatea. Isi iubeste mama foarte mult. Filmul pune si intrebari precum: sunt robotii inteligenti reali? Au si ei drepturi?

Dupa ce ne prezinta fragilitatea corpului uman , filmul prezinta cibernetizarea oamenilor ca cea mai buna cale de a atinge nemurirea. Dupa cum am vazut salvarea a venit dupa o perioada plina de conflicte intre CHAPPiE si creatorul sau. Ce poate fi interpretata ca o perioada necesara de conflicte intre umanitate si Dumnezeu. Rebeliunea lui CHAPPiE impotriva creatorului sau pentru a deveni nemuritor este o alegorie pentru transumanismul ce se opune tuturor religiilor si nu considera creatia lui Dumnezeu ca fiind buna si de nealterat. Pentru transumanistii Dumnezeu i-a lasat pe oameni intr-un corp defect si intr-o lume periculoasa. Si asta trebuie corectat. Precum a declarat si Max More:

Sa nu mai auzim de zei, sau de credinta, sa nu mai lasam timiditatea sa ne tina inapoi. Sa scapam de vechile noastre forme, de ignoranta noastra, de slabiciunea noastra, de moarte. Viitorul este al postumanitatii!
Max More, in „A deveni postuman”

Desi transumanismul se opune religiilor si el cere credinta. Credinta in puterea stiintei si a tehnologiei de a rezolva problema umanitatii si de a atinge nemurirea. Iar CHAPPiE reprezinta una din cartile lor sfinte.

Traducere PIETRELE VORBESC:

Transumanismul este promovat in filmul CHAPPiE: o religie „noua” pentru o lume noua.

 

48 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cosminmatiu said, on noiembrie 12, 2015 at 8:51 pm

    Apreciat de 1 persoană

  2. marinela said, on noiembrie 12, 2015 at 9:34 pm

    Ai primit e-mail-ul meu sau nu?Doamne ajuta!

    Apreciat de 1 persoană

  3. JE said, on noiembrie 12, 2015 at 9:50 pm

    – Senatorul Ioan Ghişe aruncă în aer protestele „Străzii”:
    „A fost o tentativă de lovitură de stat, dejucată de demisia lui Victor Ponta”
    http://bit.ly/1kPtFKE

    – SENZAŢIONAL: Un documentar aruncă în aer „Revoluţia Colectiv”
    Pe net exista din prima zi un desfăşurător al protestelor până în decembrie
    http://bit.ly/1ks3z0N

    Apreciat de 1 persoană

  4. Mirela said, on noiembrie 12, 2015 at 10:00 pm

    Impresia mea este că filmul este o altfel de reclamă făcută cipului implantat. Ca şi informaţiile scrise sau video în care suntem copleşiţi cu binefacerile cipurilor (poţi să slăbeşti, deci devii mai frumos, devii mai sănătos, devii mai deştept şi mai cult, căci ţi se bagă o bibliotecă întreagă „în cap” şi inteligenţă artificială, dobândeşti puteri şi avantaje pe care nu le aveai etc.), filmul prezinţă omul făcut de Dumnezeu ca pe o fiinţă imperfectă, ce poate fi îmbunătăţită prin intervenţii tehnice.
    O altă gogoaşă oferită pentru înstrăinarea omului de Dumnezeu, creatorul său, şi pentru acceptarea semnului antihristic.

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu said, on noiembrie 12, 2015 at 11:01 pm

      EXACT !
      Pana sa se ajunga la simbioza aia daca e posibila…..sunt sanse ca asa ceva in realitate sa nu se poata realiza nici acum nici peste ani sau decenii,sute de ani.

      Cum sa transferi constiinta sau sufletul pe un HDD sau un dispozitiv memorie USB ??? e o aberatie…poate amintirile desi si alea nu cred ca se poate…

      Sufletul si constiinta nu sunt materiale si nici nu au cum sa devina materiale niciodata.

      PRIMUL OBIECTIV E CIPUL EVIDENT alea pe termen lung sunt la fel de bine niste prostii pana se vor realiza daca e posibil asa ceva…

      Apreciază

      • tataia said, on noiembrie 13, 2015 at 12:48 am

        Pai nici informatile de pe hdd sau stick nu sint materiale. Tu numesti cimpurile magnetice sau electrice materie?

        Apreciază

      • el said, on noiembrie 13, 2015 at 12:24 pm

        tataia

        DA tataia campurile si energia sunt forme subtile de MATERIE ! DEFINITIV !

        tu ce ai invatat la fizica?
        sau poate „duhovniceste” ti se pare ca sunt „imateriale”= duh(Spirit, inger, suflet, sau cum mai vrei sa mai denumesti realitatea imateriala ) ????

        Apreciază

      • tataia said, on noiembrie 13, 2015 at 9:33 pm

        Frate „el” nu te certa acum cu mine…eu chiar am invatat la fizica. Materialitatea sau imaterialitatea cimpurilor electrice, magnetice etc este discutabila. Dar nu vad de ce ar putea o astfel de discutie sa ne invrajbeasca pe noi din punct de vedere duhovnicesc. Oricum nu este posibil sa transferi sufletul pe stick…sau pe hdd. Oricit de materiala sau imateriala ar fi informatia de pe acestea. Singura problema este ca intunecatii nu inteleg acest lucru.

        Eu daca bine imi aduc aminte definitia cimpului magnetic sau electric din fizica de a 6-a suna ceva de genul….”forma de existenta a materiei aflata in jurul un corp incarcat electric/unui magnet…etc…care se caracterizeaza prin….” Deci o definitie ambigua. „forma de existenta a materiei dar nu stim precis daca este materie sau nu…Pina la urma si omul si calculatorul au virusi….doar ca nu sint interschimbabili. Ca om nu poti lua un virus de la un calculator si nici invers. Virusi de om sint materiali…in timp ce cei de calculator sint imateriali. Sau materiali daca vrei tu neaparat. Dar tot nu sint compatribili unii cu altii…

        Fizica in general lucreaza cu chestii materiale…mai ales mecanica clasica…un corp cu masa de ..se misca cu viteza de…In schimb matematica lucreaza cu chestii imateriale. Sint cifrele materie? Dupa mine nu…

        Dar daca datele de pe stick sint materie sau nu este o chestie de prea putina importanta duhovniceasca…oricum nemurire prin uploadarea sufletului pe server nu exista si nu va exista….citeste ce am scris mai jos.

        Apreciază

      • el said, on noiembrie 14, 2015 at 3:11 am

        tataia

        eu nu am nici o intentie a ma invrajbesc cu fratii mei (tu in speta aici) dar energia si campurile sunt MATERIE!!!
        STIU ce vorbesc caci ca om am o anume cunoastere intelectuala de un anume nivel si si duhovniceste se confirma.
        INFORMATIA e altceva , e patternul de organizare a materiei dar in ceea ce priveste lumea vazuta si ea are nevoie de un vehicul material ca sa se manifeste( de ex. ADN organismelor vii care reprezinta „pattern-ul” lor lasat de la Ziditor care se auto-intretine si auto-reproduce dupa regulile fixate lui cu o precizie matematica, dar are nevoie de acizi aminati si alte structri ca sa se automemorizeze(intretina) si sa se manifeste in lumea vie de exemplu.
        informatia impersonala ( ex. de calculator) este si sa imateriala in principiu caci si ea reprezinta scheme ale creatiei ( umane) dar si ea ca sa se manifeste ar nevie de un suport fizic ( grosso modo sa zicem hard-ul), toate acestea au analogie cu omul care si el e informatie pentru partea sa fizica dar are si DUH, IMATERIAL = SUFLETUL.
        in lumea fapturilor inteligibile = ingerii si ierarhiile ceresti cum au fost ele descrise de Sf Dionisie Areopagitul lucurile satu altfel.

        pe scurt retine: energia si capurile( de energie organzata ) sunt MATERIE ! fara nici undubiu indiferent de definitiile lor vagi date de stiinta elementara.

        lumea IMATERIALA are alte legi si suporturi , ea e reprezentata de Energiile lui Dumnezeu necreate, si de Faptura Sa imateriala = ingerii si sufletul omenesc. Aceste NU sunt se incadreaza la categoria de functnare mai sus pomenita, au legile lor de fiintare si intretinere.

        e mult de deslusit aici dar sunt obosit si nu ma pt concentra dupa satpama grea pe care am avut-o si care NU sa terminat pentu mine de munca ….

        Apreciază

    • nimeni said, on noiembrie 13, 2015 at 12:52 am

      Dar simbolul acela gen cap de drac de pe pieptul aceluia cu haine de soldat l-ati remarcat?

      Am mai vazut parca astfel de lucruri prin filme.

      Apreciază

  5. Radu said, on noiembrie 12, 2015 at 10:56 pm

    Din moment ce se promoveaza asa ceva pentru vulg pentru pleava e clar ca intentia celor care au finantat filmul este ca prostimea sa devina pentru ei daca se poate roboti ei NU…bineinteles

    Robot vine din limba rusa daca nu gresesc si inseamna „a munci” = rabota. (Работа)

    Adica sclavii lor si ei stapani asta e visul lor frumos un fel de feudalism modern cu antihrist in frunte despot absolut.

    Partea cu robotii e pentru noi prostimea sa ni se para ceva de dorit ceva de viitor… sa muncim pe nimica si continuu pentru ei ca robotii.

    Robotii sunt ca sa ne serveasca pe noi pe toti NU noi pe ei.

    Bineinteles ca e destul de greu realmente sa se ajunga la simbioza asta ca sa zic asa e doar o utopie deocamdata.

    PRIMUL OBIECTIV pe termen SCURT e sa bage cipul pe prostii carora o sa li se para ca devin roboti ca devin ceva mai „bun” si asa pica in plasa lor.

    Multe capcane si curse a intins diavolul se pare in secolul nostru mai ales ca e ajutat si de niste tradatori din varful natiunilor si organizatiilor internationale.
    diavolul nu e chiar asa de genial cum cred ei ca e, oamenii care s-au dat de partea lui i-au dat idei si l-au ajutat…

    Personal nu am avut timp sa vad filmul asta. Prefer pe cele de drama,actiune, razboi si uneori comediile.
    Se pare ca filmul e pe piata de ceva luni a aparut prin martie anul asta.

    Apreciază

    • tataia said, on noiembrie 13, 2015 at 1:01 am

      NU cred ca oamenii i-au dat idei diavolului ci mai degraba invers. NU stiu cit de intelegent este diavolul dar trebuie sa intelegem ca el ne studiaza de mii de ani…a avut o gramada de timp sa ne invetre obiceiurile, slabiciunile, etc.

      Si dracii sint organizati ntr-o ierarhie si specializati pe diferite pacate….Cei de rind care indeamna omul la betie, curvie, bataie, etc sint prosti gramada…de aia nici nu prind astia la oamenii inteligenti…dar asta nu inseamna ca pentru oamenii inteligenti nu exista ispite…Ii ispitesc si pe aceia draci mai inteligenti…care ii indeamna pe oameni sa creada prostiile new-age…timpeniile ecologiste…deci exista ispite pentru toate categoriile de oameni…iar dracul ala mare de tot…satana, ne place sau nu este chiar inteligent…

      Apreciază

      • dasvik said, on noiembrie 13, 2015 at 10:14 am

        tataia, cred ca treaba cu datul ideilor este cu sens dublu.

        Am auzit o intamplare in care un calugar avea in chilia sa un ou, pe care voia sa-l manance, insa nu avea cum sa-l gateasca. Si s-a tot gandit el cum sa faca, si pana la urma i-a venit ideea sa-l fiarba / prajeasca / coaca la lumanare. Si in timp ce facea asta, a venit staretul manastirii la el si l-a prins cu matza-n sac, ca sa zic asa. In momentul acela, calugarul a inceput sa se scuze, ca „diavolul m-a ispitit, diavolul m-a invatat…” Si la aceste cuvinte ale lui se aude un glas din chilie „asta (fiertul oului la lumanare) nici eu n-am stiut-o.”

        Parca parintele Cleopa spunea ca diavolul nu are imaginatie. El invata din ceea ce fac oamenii, are metodele, trucurile, ispitirile lui, insa nu poate sa nascoceasca lucruri noi. Aia o fac oamenii dupa ce sunt ispititi. Cam asta am inteles eu din ce spunea pr. Cleopa, nu garantez ca este 100% exact.

        De-asta nici nu sunt foarte de acord cu discutiile gen „acum au provocat cutare lucru, daca se folosesc de pretextul asta ca sa…” pentru ca s-ar putea sa fie anumite lucruri care nu le-au dat prin cap elitelor, si nici diavolilor, si sa le furnizam noi ideile si metodele cu care sa ne atace. E bine sa fim vigilenti, dar nu stiu daca e bine sa fim speculativi fara o baza concreta a speculatiilor.

        Apreciază

      • saccsiv said, on noiembrie 13, 2015 at 10:25 am

        dasvik

        Stai linistit ca nu furnizam noi nimic.

        Apreciază

  6. stef said, on noiembrie 12, 2015 at 11:21 pm

    O Europa fara lideri reali si fara caini de paza – globalistii fac ce vor si cum vor!

    Apreciază

  7. el said, on noiembrie 12, 2015 at 11:30 pm

    frate saccsiv NU POT sa cred ca oamenii se uita la asemenea chestii debile, e RIDICOLA toata snoava asta ieftina, eu nici cand eram copil mic si departe de Dumnezeu NU PUTEAM sa accept/umaresc aberatii de genul asta, CUM se poate ca acesti contemporani ai nostri adulti sa fie intr-atat prostiti incat sa „ingereze” un asemnea nonsens??? e TRAGIC…. omenirea asta e pierduta IREVERSIBIL… pai anticristul pe langa povestea asta de 2 bani e un „zeu” si „povestea” lui va fi mai credibila decat orice in ochii unora ca astia

    Apreciază

    • saccsiv said, on noiembrie 12, 2015 at 11:42 pm

      el

      Da …

      The film earned $4.6 million in its opening day, $5.3 million on its second day, and $3.5 million on its third day, totaling $13.4 million in its opening weekend, while playing in 3,201 theaters. It had a $4,155 per-theater average and finished first at the box office.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Chappie_(film)

      Apreciază

      • el said, on noiembrie 13, 2015 at 12:36 am

        saccsiv

        TRIST, fara sperante…
        din 2000 nu ma mai uit la tv/nu am tv si filmele ( cu exceptia unora de desene animate gen Ratatouille) ma plictisesc cumplit incat nu pot sa vizionez 10 minute fara sa le dau skip, ORICARE ar fi ele ( pe laptop) ….
        e jale frate, in cativa ai nu vom mai avea oameni ci o multime indobitocita de zomb/ roboti dirijati dinafara lor … anticrist STIM ca s-a nascut, astia sunt GLOATELE lui ( care vor mai scapa din macel DEGEABA sau mai degraba spre o si mai GROAZNICA soarta vesnica)
        eu desi traiesc in „Miezul” civilizat al lumii nu mai sunt demult la curent cu ce se mai indobitocesc/bestializeaza masele azi, colegii mei rad discret si politicos( fatarnic doar din „respect ” pentru ierrarhie) de mine ca-s asa „decalat” de „realitatea” lumeasca… incat MA MINUNEZ de nivelul de tembelizare a maselor cand mai aflu din astfel de articole ce „vizioneaza” cu sete si interes GLOATA prostilor lui anticrist.

        e klar sunt un „inapoiat ” ! 🙂

        Apreciază

  8. Laur B3sT said, on noiembrie 12, 2015 at 11:39 pm

    http://www.realitatea.net/a-descoperit-ca-mama-lui-are-un-amant-i-a-venit-cu-un-plan-incredibil-ce-a-facut-micu-ul_1829284.html
    ….
    o „gluma” la adresa PREOTILOR !!!! ..marca „massmedia libera” !!!!
    –Deasemeni dupa ce ati vazut lista de „SITEURI CE TREBUIE EVITATE” .. va sfatuiesc sa va faceti BACKUP la TOATE SITEURILE / BLOGURILE ce le aveti caci.. URMEAZA INCHIDEREA LOR.. am o cunostiinta in institutiile abilitate ..referitor la control (informatii) ce mi-a zis zilele trecute ca in maxim un an vor incepe sau vor INCHIDE TOT CE NU E „pro-demo(no)cratie” !!!!! ATENTEI cand zic tot.. ma refer la pagini / profile / linkuri / etc.. etc..
    Cautati un host sau un server bun si deaemeni backup zilnic sau macar saptamanal pentru a evita „erorile de server” (caci si serverele pot fi compromise sau IN MOD INTENTIONAT distruse !!!! …iar cei care le administreaza or sa taca malc !!)

    Apreciază

    • el said, on noiembrie 13, 2015 at 12:49 am

      Laur

      „in maxim un an vor incepe sau vor INCHIDE TOT CE NU E „pro-demo(no)cratie” !!!!! ATENTEI cand zic tot.. ma refer la pagini / profile / linkuri / etc.. etc..”___ de ce NU ma mira ?
      se grabesc, timing-ul obliga , profetiile ne spun ca in jur de 2025 anticrist va domni chiar daca sub forma lui „soft”…. se apropie vremea sa ne despartim fizic, rugaciunea si harul vor face legatura NEBIRUITA intre robii Lui Hristos si … premiul de consolare ( daca se poate numi asa ) : JAVRELE acestea ieftine, marunte si inutile ale DRACILOR, astia care decid ACUM vor CRAPA URAT CURAND in prima linie, in MACELUL care sta a usi… inlocuiti fiind de urmasii lor( pentru SCURTA vreme) …

      IS HS NI KA !!!

      Apreciat de 1 persoană

  9. tataia said, on noiembrie 13, 2015 at 12:43 am

    Problema transhumanismului merita dezbatuta mai pe larg…deoarece discutam acest subiect cu amic care mi-a zis ceva de genul: „Elitele au un nou tel acum…nu mai vor bani sau posesiuni materiale, au toti banii din lume au tot ce isi doresc….mai putin un lucru: tinerete fara batrinete si viata fara de moarte”. „Ei vor sa realizeze acest deziderat cu ajutorul tehnologiei. Vor sa transfere sufletul uman intr-un robot…pe un server, etc.” Iar eu i-am raspuns ca asa ceva nu se poate…iar el mi-a raspuns…”Da, dar ei nu stiu asta!” Atita timp cit vor recrea personalitatea unui anumit om in format digital…vor avea acolo toate trasaturile lui de caracter, toate amintirile lui, toate preferintele lui, o data ce le vor uploada intr-un robot ei vor fi convinsi ca acel robot este chiar acel om…cu toate ca sufletul acelui om probabil a ajuns deja la iad…ei vor fi convinsi ca acei roboti sint oamenii reinviati…fiecare isi va da seama de aceasta minciuna abia cind va dori sa se transfere el insusi intr-un corp robotizat…pina atunci nu va avea de unde sa stie si va fi convins ca stiinta si tehnologia au invins moartea…tema de gindire….

    Apreciat de 1 persoană

  10. Zcornea said, on noiembrie 13, 2015 at 1:06 am

    Nu pot sa cred https://www.youtube.com/watch?v=qDKwVGRRkOE

    Apreciază

  11. JE said, on noiembrie 13, 2015 at 1:36 am

    Infractorul Isarescu se pune la adapost!
    Mare atentie cei care aveti bani in banca! Romania este un stat falimentar si urmeaza metoda Cipru!
    – Salvarea băncilor prin confiscarea depozitelor – legală şi la noi
    http://bit.ly/1LcGK65

    Apreciază

  12. JE said, on noiembrie 13, 2015 at 3:35 am

    – MOȘTENIREA DIN SPATELE AVERII IMOBILIARE A LUI KLAUS IOHANNIS
    http://www.riseproject.ro/articol/mostenirea-din-spatele-averii-imobiliare-a-lui-klaus-iohannis/

    Tocmai ne-am făcut de bălălău în toată lumea. Din nou!
    – Romania’s War on Corruption
    http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2015/10/romania-war-corruption-151021134500708.html

    Apreciază

  13. RomeoB said, on noiembrie 13, 2015 at 8:16 am

    Profetie a parintelui Argatu:

    Părintele Ilarion Argatu a făcut o serie de profeții sumbre despre viitorul țării noastre, totul începând din București. “Vin vremuri grele pentru că s-a împuţinat credinţa”, a avertizat unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici români.

    O catastrofă se va abate asupra României și multor alte state, a profețit părintele Ilarion Argatu, care a avut o viziune în acest sens.

    “Va fi pustiu peste tot şi jumătate din Bucureşti va fi sub dărâmături. Am văzut o jumătate de Bucureşti sub dărâmături şi jumătate în picioare, dar pustiu şi gol, fără oameni. Pe străzi erau maşini de tot felul, care mai de care mai frumoase, mai luxoase, dar fără oameni. Puteai să-ţi alegi pe care voiai. Nimeni nu era şi nimănui nu-i trebuiau. Am văzut oraşe şi sate pustii, câmpii verzi, dar pustii.

    Am intrat într-o casă, să mă dumiresc, dacă este cineva acasă. Nimeni. Pe aragaz, încă mai fierbea ceaunul cu mămăliguţă, masa era aranjată. Jos, lângă aragaz, un şorţ şi haine femeieşti, semn că a prins-o moartea pe gospodină făcând mâncare, iar pe scaune şi spătar, haine bărbăteşti şi femeieşti, semn că stăteau la masă. M-am mirat şi eram stupefiat de acea linişte ca de mormânt şi de acel pustiu.

    Începând de la Galaţi şi până în nordul Moldovei, nu ştiu dacă am întâlnit vreo şapte oameni de toţi, aşa de rari şi de departe erau unii de alţii, poate la sute de kilometri. Toţi erau îmbrăcaţi în haine albe, semn că numai atâţi drepţi s-au mai găsit printre oameni când s-a produs cataclismul.

    Am văzut până în Rusia. Până la Moscova, nu ştiu dacă or fi fost șapte oameni pe care i-am întâlnit şi aceia erau îmbrăcaţi în haine albe. Pe aici, locurile erau arse, de parcă ar fi dat cineva foc la munţi şi la câmpii, şi clădiri dărâmate ca la cutremur”, este profeția duhovnicului care a viețuit la Mănăstirea Cernica, relatată în cartea “486 de răspunsuri duhovnicești la întrebările credincioșilor, ale Părintelui Arhimandrit Ilarion Argatu”, potrivit acestei surse.

    Vin „timpurile cele din urmă”

    Părintele Ilarion Argatu crede că se anunță vremuri grele din cauza faptului că mulți și-au pierdut credința.

    „Din cauza sărăciei, oamenii îşi vor vinde sufletul pentru hrană şi îmbrăcăminte. Lumea se va înrăi, vor dispărea dragostea şi mila dintre oameni. Se vor contopi preoţii cu mirenii şi nu va mai fi cine să conducă pe credincioşi. Vor conduce banul şi interesul de a câştiga averi. Totul se va reduce la o simplă afacere. Nu vor mai pune preţ pe mântuire, credinţă, frică de Dumnezeu, datorie, obligaţie, răspundere şi conştiinţă, ci pe bani. Se vor vinde unii pe alţii. Răutatea în lume va fi de nesuportat. Frica de Dumnezeu se va împuţina. Vom trăi timpurile cele de pe urmă”, a mai spus părintele Ilarion Argatu.

    http://www.voceatransilvaniei.ro/profetia-socanta-a-parintelui-ilarion-argatu-despre-viitorul-omenirii-va-fi-pustiu-peste-tot/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=jurnalul-national

    Apreciază

    • saccsiv said, on noiembrie 13, 2015 at 9:10 am

      RomeoB

      Prima parte e bizara.

      Apreciază

      • dd(2d) said, on noiembrie 13, 2015 at 10:43 am

        Existe bombe, cred ca cu neutroni, care nu prea strica lucrurile dar orice lucru organic moare.

        Tara asta este dorita de multi dar oamenii din ea nu.

        Apreciază

      • saccsiv said, on noiembrie 13, 2015 at 10:49 am

        dd(2d)

        Da, dar au disparut de tot. Au ramas ici colo cate unii in alb.

        Apreciază

      • RomeoB said, on noiembrie 13, 2015 at 12:26 pm

        S-ar putea sa apara arme biologice de distrugere in masa.

        Apreciază

      • el said, on noiembrie 13, 2015 at 12:34 pm

        dd(2d)

        ” Jos, lângă aragaz, un şorţ şi haine femeieşti, semn că a prins-o moartea pe gospodină făcând mâncare, iar pe scaune şi spătar, haine bărbăteşti şi femeieşti, semn că stăteau la masă. M-am mirat şi eram stupefiat de acea linişte ca de mormânt şi de acel pustiu.”______ ca au disparut/s-au volatilizat DOAR oamenii este IMPOSIBIL unor lucrari omenesti. Oamenii si hainele sunt alcatuite fizic si chimic din aceleasi Elemente si daca se doreste distrugerea lor prin „volatilizare” vor fi distruse impreuna.
        Armele despre care vorbesti tu UCID DOAR ceea ce este viu lanasnd matreia in pace( case, masini,etc) , adica oamenii sunt MORTI dar NU dispar, raman cadavrele lor alaturi de lucrurile materiale cu care au structura chimico-fizica in comun.
        Asadar daca vorbim si analizan textl stricto-senso din punct de vedere stiintific este o afirmatie imposbila, gresita.
        Dar poate parintele se referea METAFORIC ca au disparut oamenii , vedeniile nu sunt neaparat viziuni de Fragmente de realitate ci posbil cu „intrepretarea” lor metaforica.

        Apreciază

      • el said, on noiembrie 13, 2015 at 12:37 pm

        saccsiv

        ” Au ramas ici colo cate unii in alb.”___ probabil ca este vorba despre o interpretare metaforica si nu de bucati de realitate fizica bruta vizionate in „vedenia” respéctiv.
        oricum si mie mi se pare texul bizar si mai multe din textele parintelui Argatu mi se par …bizare,
        ca sa nu zic ca Avva Adrian Fageteanu il tinea si pe el(P.Argatu) de ….”pe aratura” .

        Apreciază

  14. john said, on noiembrie 13, 2015 at 10:05 am

    Aberatia zilei: „3 zile de foc”-
    Nici nu s-au stins bine „artificiile”de la #colectiv ca Selgros va invita la promotii in perioada 13-15 noiembrie
    In plus, promotiile sunt „incendiare”, preturile sunt „aruncate in aer” sau „topite”. …ca doar se apropie Postul Craciunului si1 Decembrie !

    Mi-a placut acest indemn al parintelui Savatie Bastovoi:
    Nu vă jucați cu moartea. Nu mimați nimic din ce este al morții. Sau n-ați înțeles că în această lume nu există simboluri, ci numai forme ascunse ale realității?
    Rămîneți în lumină, jucați-vă de-a lumina, fiți lumină. Pentru a trăi.

    Apreciat de 1 persoană

  15. ioana said, on noiembrie 13, 2015 at 2:06 pm

    pentru „el” si motanul Ilie

    Fioghin Calistru a distribuit clipul video postat de AdMe.ru.
    15 ore ·

    Apreciază

    • el said, on noiembrie 13, 2015 at 9:09 pm

      ioana

      multumim mult pentru gandurile bune, din pacate nu vedem clipul 😦 , nu e link, unde sa-l caut?

      Apreciază

      • ioana said, on noiembrie 14, 2015 at 12:52 pm

        Nu am reusit sa-l pun.iertare.

        Apreciază

      • el said, on noiembrie 14, 2015 at 7:27 pm

        ioana

        nu-i nimic nu va necajiti , multumim frumos oricum pentru ca va ganditi la noi 2 !
        motanul meu Ilie e un rege perfect si plin de har in felul lui, care ma accepta cu ingaduinta in slujba lui, …. ca sa mai invat si eu cate ceva de la el despre minunatiile Lui Dumnezeu din Creatie, imi bucura zilele si imi imbogateste viata, tovarasul meu de vietuire 🙂 ( si seful….)

        Apreciază

  16. Yogy TheBear said, on noiembrie 13, 2015 at 7:08 pm

    Impresionant sa vad si aicea analiza de pe vigilent citizen .
    Consider ca este foarte bine sa ne informam de pe surse straine , pt ca sunt multe adevaruri despre lumea asta si cei ce o conduc care sunt dezvaluite si accesibile numa in limba engleza (momentan) .
    Consider ca un orthodox trebuie sa stie si despre , cum spun strainii , teoria conspiratiei (din parerea unora) .

    Legat de Transhumanism , eu personal am dat peste el in multe filme si seriale , dar abia mai tarziu m-am prins ca nu este inregula !! Si revelatia nu am avuta din surse orthodoxe . Dupa cunostinta mea transhumanismul nu este abordat inca in orthodoxie calumea si combatut , la fel ca multe curente filozofice vestice .

    Apreciază

  17. […] Filmul “CHAPPiE” sau SUFLETUL pe STICK. Un film manifest al RELIGIEI TRANSUMANISTE pentru o LUME… […]

    Apreciază

  18. […] Filmul “CHAPPiE” sau SUFLETUL pe STICK. Un film manifest al RELIGIEI TRANSUMANISTE pentru o LUME… […]

    Apreciază

  19. […] Filmul “CHAPPiE” sau SUFLETUL pe STICK. Un film manifest al RELIGIEI TRANSUMANISTE pentru o LUME… […]

    Apreciază

  20. […] Filmul “CHAPPiE” sau SUFLETUL pe STICK. Un film manifest al RELIGIEI TRANSUMANISTE pentru o LUME… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.