SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Penticostalul KENNETH HAGIN. Adica HAHAIALA IADULUI si turma de tremurici

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 25, 2015

Cica:

Cultul baptist şi cel penticostal vor fi predate în şcoli

In cazul asta, hai sa vedem ce-i cu penticostalii astia. Iata-l de exemplu pe pastorul Kenneth Hagin manifestandu-se:

De la minutul 17 incolo veti observa ca ii apuca rau de tot.

Iata si ce putem citi la https://ro.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Hagin despre el:

Conform spuselor sale, Kenneth Hagin, a avut în copilărie o boală incurabilă de sânge și o inimă deformată. La vârsta de 16 ani, în 1933, a murit și a văzut intrările iadului și pe când să cadă în iad, puterea Domnului l-a salvat și l-a înviat. În 1934 el a fost vindecat în mod miraculous. A scris cărți pe această temă: Kenneth Hagin, I Went to Hell și What Faith Is.

Cititi va rog si:

AUDIO – IPS SERAFIM JOANTA: elogiu penticostalilor …

VIDEO: Cornel Nistorescu despre rolul penticostalilor din Chicago in actulala politica a guvernului de distrugere a Romaniei

 

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gabriel M. said, on octombrie 25, 2015 at 7:10 pm

    Sa condamnam tot ce insemna erezii si rataciri.
    Toate sunt de la draci. …la fel si toate sectele nenorocite care batjocoresc pe MAICA DOMNULUI SI CARE NU ISI FAC SFANTA CRUCE huliti-le si defaimati-le.
    Luptati-va pentru invatatura ORTODOXA. SINGURA invatatura curata si dreapta preluata direct de la apostolii lui Hristos.
    Oameni buni nu uitati ca toate sectele sunt biserici inventate acum cativa ani in urma. Singura biserica adevarata este cea pornita direct de la apostolii lui Hristos ADICA ACUM 2000 DE ANI adica cea ortodoxa. Abia dupa 1054 ani s-au ramificat catolicii de noi.
    Si apoi au tot aparut ciupercile dupa ploaie, secte si rataciri.
    Sa fim in stare sa marturisim credinta cu toata inima noastra si daca e sa murim pentru ea .. sa murim zambind si fericiti pt ca vom muri in Adevar si vom invia in Adevar. Hristos este Viata, ADEVARUL SI SINGURA CALE CATRE DUMNEZEU TATAL. Nimeni nu ajunge la dumnezeu decat prin Hristos Mantuitorul nostru.
    Buda a murit de diaree Hristos s-a inaltat la cer precum a spus. Mahomed era un semianalfabet care dresa porumbeii sa ii manance din ureche semintele ca sa ii pacaleasca pe prosti ca ii vorbeste duhul sfant la ureche. iar Hristois a fost marturisit chiar de Dumnezeu tatal atat la botezul lui Ioan cat si la schimbarea la fata si cu atat mai mult in vechiul testament (vezi Isaia, Daniel , Zaharia, Moise etc..)

    „Sectarii vor ajunge cu biblia sub brat in iad”.(Arsenie Boca) Arsenie Boca ura sectarii din tot sufletul lui. El ii simtea de la distanta si ii defaima in fata tuturor. Nu mai cadeti atat de usor in capcana massmedia care il batjocoreste pe Arsenie Boca si il idolatrizeazamai presus de Hristos.
    E o capcanaaaaa. chiar nu vedeti chiar nu simtiti. Parintele Arsenie Boca este un sfant ortodox iar noi cadem in plasa dracilor care prin televizor si internet ne tampesc si ne fac sa il defaimam. (EL, ANDREI-D, G-MAN e o capcana prieteni. nu va mai grabiti sa il batjocoriti pe parintele Arsenie Boca. e ortodox si il iubea pe Hristos ca si noi si il marturiusea si il preamarea zi de zi prin minunile si faptele lui.) Nu va mai pierdeti in doua picturi sau in doua cuvinte gresite prin masmedia ca nu sunt adevarate, arseine Boca era in stare oricand sa isi dea VIATA PENTRU MANTUITORUL NOSTRU. VOI SUNTETI? Eu sincer as vrea sa fiu..

    Pe sotia mea ieri alaltaieri o acostau pe strada femei cu pliante in mana sa o corupa si sa ii fure sufletul. Oameni buni nu stati muti ci marturisiti, vorbiti si strigati in fata sectarului pe strada in vazul tuturor: „Ortodoxia este singura invatatura dreapta . Il iubesc pe Hristos Fiul Lui Dumnezeu si ma inchin Lui. Du-te sectarule cu dumnezeul tau si vorbeste in limbi cat vrei. Eu voi ramane ortodox si voi muri ORTODOX. „

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 25, 2015 at 8:20 pm

      Gabriel M.

      Nu sunt doua picturi, ci toate. Si sunt HULE.

      Apreciază

      • Gabriel M. said, on octombrie 25, 2015 at 8:49 pm

        saccsiv tu spui: „Nu sunt doua picturi, ci toate. Si sunt HULE.” eu iti spun ca printre picturile lui este si cea a Mantuitorului pe cruce sau cea a invierii. tu spui ca sunt hule toate? oare nu te grabesti tu putin cu comentariile?
        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • maria said, on octombrie 26, 2015 at 1:30 am

        Gabriel M.
        Daca s-au scris atâtea despre acest inselat…sau adus multime de argumente convingatoare si de pictura si de invataturile lui ratacite si tu vii din nou cu asa ceva?!!….pai e limpede ca esti unul din aia care fura din timpul mântuirii altora pentru care vei raspunde amarnic inaintea lui Dumnezeu.Nu faci altceva decât sa zadarasti lumea ca sa piarda din nou timpul aducându-ti argumente care sa te trezeasca,,,,ca de fapt tu nu esti unul din ăia care cauta sa afle adevarul…ci unul din ăia care cauta să ne impună minciuna lor….ia aminte de ce duhuri esti purtat…si cauta acum cât mai ai timp să te pocăiesti ca nu cumva să nu mai ai timp si să vina mânia lui Dumnezeu peste tine,raspăndind asa nebunii.Pune măna pe Sf Scriptura pe Sfintii Parinti si cauta sa afli adevarul daca vrei sa nu te astepte dincolo cine nu te astepti.

        Monahii fară străpungerea inimii

        Astfel, nu din fire, cum socotesc unii, ci din alegerea voinţei ajunge orice om fie smerit şi uşor de înclinat spre străpungere, fie aspru la inimă, învârtoşat şi lipsit de stră- pungere; căci de unde, spune-mi, se va străpunge la suflet şi va vărsa lacrimi din ochii săi cel care-şi petrece aproape toată ziua umblând încoace şi în colo şi neîngrijindu-se nici de tăcerea buzelor, nici de rugăciune, nici de citire, nici de liniştire, ci uneori vorbind cu vecinii în timpul slujbelor, lipsindu-se nu numai pe sine însuşi de folos, ci şi pe cei ciî care vorbeşte, iar alteori luând în râs şi defăimând pe fraţii cei mai evlavioşi şi chiar pe egumen? Când va dobândi străpungere cel ce scrutează cu curiozitate lucrurile mănăstirii şi nu numai cele ale mănăstirii, ci şi viaţa fiecăruia în parte, zicând uneori unora dintre fraţi: „Am auzit ieri cutare şi cutare”, alteori: „Ai aflat ce s-a întâmplat cu cutare, săracul?” Şi iarăşi: „Aţi auzit de nenorocirea lui cutare?” îşi mai aduce aminte oare unul ca acesta de răutăţile pro- prii ca, îndurerându-se, să verse lacrimi din ochii lui când iese de la Liturghie în timpul citirii dumnezeieştilor Scrip- turi aşezându-se aproape sau mai departe şi vorbind cu unii, povestindu-şi, când acela când ceilalţi, întâmplări nefolositoare şi grăind aşa: „Aţi auzit ce-a făcut egumenul cutărui frate?”, iar altul: „Dacă vă spun ce a făcut cutare, săracul, ce veţi spune?” Cel care discută unele ca acestea, şi mai rele decât acestea, cel care îi ocupă pe alţii şi se ocupă si pe sine însuşi cu asemenea flecăreli, când oare va ajunge la conştiinţa păcatelor proprii şi se va plânge pe sine însuşi?
        Sfantul Simeon Noul Teolog: SA NU NE IMPARTASIM FARA LACRIMI SI FARA STRAPUNGEREA INIMII! Sa nu ne cautam scuze, sa nu ne amagim… | Cuvântul Ortodox

        DECI :cel care îi ocupă pe alţii şi se ocupă si pe sine însuşi cu asemenea flecăreli,

        DECI :IA AMINTE SA NU-TI BATI JOC DE TIMPUL ALTORA CA NU CUMVA SA FII PE SCAUNUL OSANDITILOR SI PENTRU ASTA CAUTA SI CERCETEAZA

        Apreciază

      • mircea.v said, on octombrie 26, 2015 at 3:32 pm

        saccsiv,

        „… ci toate”. Pictura de la Biserica Sf Elefterie Nou din Bucuresti intra in categoria „toate” ?

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 26, 2015 at 3:51 pm

        mircea.v

        Frate, n-o stiu. Ma refeream la Biserica Draganescu.

        Apreciază

      • mircea.v said, on octombrie 26, 2015 at 3:35 pm

        saccsiv,

        „… ci toate”. Pictura de la Biserica Sf Elefterie Nou intra la categoria „toate” ?

        Apreciază

  2. Gabriel M. said, on octombrie 25, 2015 at 7:34 pm

    Cati de pe forumul asta , daca vine islamistul cu kalasnicovul la cap spunand „ori mori pt Hristosul tau ori traiesti tu si familia ta si de inchini lui alah” spun: „MOR PENTRU HRISTOS DUMNEZEU SI EU SI FAMILIA MEA” ?
    Cati dintre noi se ridica de la masa revoltati , cand prietenii de la masa batjocoresc pe Hristos sau biserica ortodoxa? Cati spun: „eu ma mut la masa de alaturi , nu stau cu voi la masa. voi batjocoriti pe Dumnezeul pe care eu Il iubesc. NU VOI MANCA CU VOI, NU VOI BEA CU VOI!!!”

    Cati dintre noi, cand seful la servici il ia in ras pe Mantuitorul nostru Iisus Hristis, au curajul sa spuna „sefule las-o ,mai usor cu comentariile, ca asta e credinta mea si imi iubesc invatatura ortodoxa si Il iubesc pe Mantuitorul Hristos. Sefu.. sa nu se mai repete comentariile astea ca nu imi plac…eu sunt ortodox

    Cati dintre noi spunem nu vrem moscheie mahomedana cand Brancoveanu si-a sacrificat toata familia pentru Hristos Dumnezeu? si a murit pentru credinta ortodoxa?

    Cati dintre noi vor spune „da vreau religia in scoala pentru copilul meu, pentru ca religia este ora de educatie la care copilul meu invata cum e sa iti iubesti aproapele si cum e sa iti iubesti Dumnezeul tau UNIC , Cel care te-a creat „?

    Cati dintre noi vor raspunde sectarului pe strada :”Du-te cu dumnezeul tau.. eu raman cu Dumnezeul meu Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu cel Viu. Du-te cu invataturile tale ratacite. EU IUBESC BISERICA MEA ORTODOXA.”

    Apreciază

  3. Gabriel M. said, on octombrie 25, 2015 at 8:04 pm

    Piesa asta ma unge la suflet. o recomand tuturor.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 25, 2015 at 8:24 pm

      Gabriel M.

      Tu nu prea stii cum e cu Ortodoxia si muzica.

      Apreciază

      • Gabriel M. said, on octombrie 25, 2015 at 8:54 pm

        Tu esti cam mandru si nu prea vii cu argumente in comentariile tale. Ori ai ceva cu mine iar fara motiv..?

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 25, 2015 at 10:10 pm

        Gabriel M.

        Pe acest blog s-a scris enorm despre acele desene. Ce vrei sa mai argumentez?

        Apreciază

      • mihai444 said, on octombrie 25, 2015 at 11:23 pm

        bey,Gabytza,bocaieste-te tu si lasa-i pe ceilalti.”esprimate” in alta parte. du-te pe fb. ai acolo 34 de conturi cu boca.

        Apreciază

      • Gabriel M. said, on octombrie 25, 2015 at 11:29 pm

        Ma refeream la comentariul tau : „Tu nu prea stii cum e cu Ortodoxia si muzica.” In fine . hai sa nu ne certam ca nu asta e tema . ideea e sa nu judecam pe cei din jur. Iarta-ma daca te-am suparat cu comentariile mele. Doamne ajuta.

        Apreciază

      • Gabriel M. said, on octombrie 26, 2015 at 9:53 am

        Mihai444 mistoul asta cu care imi vorbesti spune multe despre tine. Poate ti-ai gresit nikul si voiai sa scrii mihai666. Sa fiti sanatosi. Cititi cu atentie comentariul meu si vedeti ca il marturisesc pe Dumnezeu Iisus Hristos iar voi ma luati in ras. Dar nu ma supar.. fericiti cei prigoniti pentru dreptate.. Doamne ajuta.

        Apreciază

      • Habacuc said, on octombrie 26, 2015 at 12:35 pm

        inainte de a asculta versurile acestui cantec doream sa-ti scriu intrebarea: care este motivul emotional al acestuiu cantec cunoscand rolul soldatului roman in NATO ! Dar este vorba despre cei care au fost cu adevarat soldatii Romaniei si nu au luptat ca legionari ci ca aparatori ai unei tari , popor , traditii , cultura si stiinta deci EROI ! Versurile sunt emotionante cu adevarat. Cat despre legatura dintre religie si muzica : cine stie sa-mi spuna cate procente de religie(ma refer la influenta religiilor in muzica) pot fi ,,simtite” in Bolero-ul lui Ravel:-)))))))))

        Apreciat de 1 persoană

  4. Carmen said, on octombrie 25, 2015 at 8:05 pm

    se simte f.mult prezenta diavolului…este o atmosfera infricosatoare printre acei oameni.Doamne fereste!

    Apreciază

  5. lastunnegru said, on octombrie 25, 2015 at 8:30 pm

    Tot din categoria lui Kenneth Hagin

    Minutul 11:45, 12:18, 13:13, 18:30, 29:00, 30:00-30:22… sau mai bine urmairiti tot clipul video de jos ca sa ramaneti socati de Kenneth Hagin si alti din categoria sa

    Church Apostasy! Demonic Spirits Exposed! Endtimes! Satan is Running a Muck!!

    Apreciază

  6. Radu Humor said, on octombrie 25, 2015 at 8:49 pm

    Regulile propagandei si manipularii in mass media

    Propaganda si manipularea sunt practicile de facto ale mass-mediei straine si romanesti aservite intereselor tiranice globaliste, prin care s-a urmarit si se urmareste directionarea controlata a mentalului colectiv inspre adoptarea unor anumite comportamente si decizii, in prezent ajungandu-se la o perfectare cantitativa si calitativa a metodelor (vizand deturnarea gandurilor si perceptiei persoanelor) care atinge cote nemaintalnite in istoria cunoscuta.

    Indiferent ca vorbim de televiziuni, posturi de radio, ziare sau publicatii online apartinand de variate asociatii si organizatii, tehnicile utilizate pentru inducerea in eroare si controlarea publicului sunt folosite la foc continuu, prin rotatie. Pentru cei care stiu destul de putin ce inseamna propaganda si manipularea prin intermediul mediilor publice de informare, iata principalele tehnici folosite, precum si scopurile din spatele utilizarii acestor metode..

    http://www.fortasigratie.ro/realitati-contemporane/controlul-si-manipularea-din-mass-media.htm

    Apreciază

  7. cosminmatiu said, on octombrie 25, 2015 at 8:54 pm

    Saracii de ei. Dumnezeu sa ii aduca la credinta cea dreapta ortodoxa.

    Apreciază

  8. lastunnegru said, on octombrie 25, 2015 at 9:02 pm

    Demonic Manifestations in The Church

    Manifestari demonice in ” biserica ”

    2:35-3:00, 4:40-5:20, 5:35, 6:30, 8:06, 8:28

    Apreciază

  9. cosminmatiu said, on octombrie 25, 2015 at 9:07 pm

    Din moment ce ai darul inainte vederii si rugaciunea inimii inseamna ca Duhul Sfant locuieste in tine.
    In momentul in care ai facut cea mai mica gresala pierzi rugaciunea inimii.

    Nu stiu cum Pr Arsenie Boca avand darul inainte vederii a pictat eretici slujind Sf Liturghie si a ramas si cu darul in continuare. Poate oare un om in care locuieste Dumnezeu sa picteze eretici? Poate numai daca este alt duh.

    Acum puteti sari ca arsi ca asa facem si eu la inceput pana m-am linistit si am citit Nou Testament si am vazut smerenia Domnului nostru Iisus Hristos, am citit vietile mai multor sfinti.

    Au murit in temnite si yoghini pentru crezul lor, dar degeaba.

    Un pustnic care spune cum a pierdut rugaciunea inimii:

    Apreciază

  10. Cosmin said, on octombrie 25, 2015 at 10:23 pm

    Mda, comportament similar si la cultele de factura orientala. Cauza e una si aceeasi: posesia demonica in forma cronicizata.

    Apreciază

  11. Exacustodian said, on octombrie 25, 2015 at 11:17 pm

    Priviţi aici ce propovăduiesc aceşti smintiţi. Nu ştiu exact căror culte aparţin propovăduitorii din filmuleţ.
    Subtitrarea e în rusă, dar se vorbeşte în engleză, ceea ce uşurează traducerea, întrucât bănuiesc că mult mai mulţi cunosc engleza, decât rusa.
    Momente ieşite din comun (de fapt toate sunt) vedeţi la minutul 13:50. E vorba de vindecarea orbului de către Mântuitorul.

    Dar ascultaţi, cei ce cunoaşteţi engleza şi poate cineva va traduce, ce zice un pastor începând cu minutul 16:05, mare atenţie.

    Apreciază

  12. ortodoxiacatholica said, on octombrie 25, 2015 at 11:49 pm

    Parintele Matei Vulcanescu este interzis in Mitropolia Munteniei si Dobrogei. Hotarare a Sfantului Sinod Mitropolitan! https://oanaiftime.wordpress.com/2015/10/25/mitropolia-munteniei-si-dobrogei-oficializeaza-argumentum-ad-baculum-pastoris-i-e-argumentul-batei-pastorale/

    Apreciază

  13. minionita said, on octombrie 26, 2015 at 12:56 am

    Oribil

    Apreciază

  14. florin said, on octombrie 26, 2015 at 9:26 am

    Care minutul 17? Mie mi se pare ca l-a apucat chiar de la inceput.

    Apreciază

  15. florin said, on octombrie 26, 2015 at 9:33 am

    „Minunata” predica;
    Eu chiar credeam ca o sa zica ceva; a fost ca in planeta maimutelor cand se isterizau maimutele. Pacat de oamenii aceia, atat de decazuti.

    Apreciază

  16. paul said, on octombrie 26, 2015 at 8:56 pm

    oare asa l-o apuca si pe Gadea predicatorul? Doamne fereste!

    Apreciază

  17. Ioan C. said, on ianuarie 27, 2018 at 1:04 pm

    VORBIREA ÎN LIMBI. MAI ESTE AZI PREZENT ACEST DAR?

    Glosolalia, un dar al Bisericii primare

    Vorbirea în limbi (glosolalia) = darul de a vorbi într-o limbă necunoscută, neînvăţată mai înainte.

    “În tot pământul a ieşit vestirea lor, şi la marginile lumii cuvintele lor.”
    (Psalmul 18:4, dar psalmul 19:4 în versiunile protestante)
    * Darul vorbirii în limbi s-a dat Bisericii primare, de către Duhul Sfânt, pentru a răspândi credinţa în Hristos peste tot în lume. Odată ce Creştinismul s-a extins (“În tot pământul a ieşit vestirea lor), acest dar nu a mai fost necesar.

    “1. Dar după aceea, vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, şi fiii şi fiicele voastre vor profeţi, bătrânii voştri visuri vor visa iar tinerii voştri vedenii vor vedea.
    2. Chiar şi peste robi şi peste roabe voi vărsa Duhul Meu.
    3. Şi vă voi arăta semne minunate în cer şi pe pământ: sânge, foc şi stâlpi de fum;
    4. Soarele se va întuneca şi luna va fi roşie ca sângele, înainte de venirea zilei celei mari şi înfricoşătoare a Domnului.”
    (Ioil 3:1-4)
    * Vorbirea în limbi a fost unul dintre darurile Duhului Sfânt, vezi mai jos capitolul Fapte 2.

    “Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne: în numele Meu, demoni vor izgoni, în limbi noi vor grăi
    (Marcu 16:17)

    “Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu.”
    (Ioan 3:5)
    * Botezul cu apă şi Duh sunt asociate, nu există separat Botez cu Duh (urmat de vorbirea în limbi), cum spun unii, vezi mai jos Efeseni 4:5.

    “1. Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc.
    2. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei.
    3. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei.
    4. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi.
    5. Şi erau în Ierusalim locuitori iudei, bărbaţi cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer.
    6. Şi iscându-se vuietul acela, s-a adunat mulţimea şi s-a tulburat, căci fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa.
    7. Şi erau uimiţi toţi şi se minunau zicând: Iată, nu sunt aceştia care vorbesc toţi galileieni?
    8. Şi cum auzim noi fiecare limba noastră, în care ne-am născut?
    9. Parţi şi mezi şi elamiţi şi cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea şi în Capadocia, în Pont şi în Asia,
    10. În Frigia şi în Pamfilia, în Egipt şi în părţile Libiei cea de lângă Cirene, şi romani în treacăt, iudei şi prozeliţi,
    11. Cretani şi arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu!
    12. Şi toţi erau uimiţi şi nu se dumireau, zicând unul către altul: Ce va să fie aceasta?

    13. Iar alţii batjocorindu-i, ziceau că sunt plini de must.
    14. Şi stând Petru cu cei unsprezece, a ridicat glasul şi le-a vorbit: Bărbaţi iudei, şi toţi care locuiţi în Ierusalim, aceasta să vă fie cunoscută şi luaţi în urechi cuvintele mele;
    15. Că aceştia nu sunt beţi, cum vi se pare vouă, căci este al treilea ceas din zi;
    16. Ci aceasta este ce s-a spus prin proorocul Ioil:
    17. “Iar în zilele din urmă, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul şi fiii voştri şi fiicele voastre vor prooroci şi cei mai tineri ai voştri vor vedea vedenii şi bătrânii voştri vise vor visa.
    18. Încă şi peste slugile Mele şi peste slujnicele Mele voi turna în acele zile, din Duhul Meu şi vor prooroci.
    19. Şi minuni voi face sus în cer şi jos pe pământ semne: sânge, foc şi fumegare de fum.
    20. Soarele se va schimba în întuneric şi luna în sânge, înainte de a veni ziua Domnului, cea mare şi strălucită.”
    (Fapte 2:1-20)
    * Darul vorbirii în limbi însemna a vorbi în limbi neînvăţate mai înainte, astfel că toţi străinii (parţi, mezi, elamiţi etc.) care erau în acele zile, la Cincizecime, în Ierusalim înţelegeau propovăduirea Apostolilor şi se mirau auzindu-i fiecare pe Apostoli propovăduind în limbile lor, vezi mai ales versetele 8, 9, 10 şi 11. Cei din versetul 13 care îi batjocoreau pe Apostoli erau evreii localnici, care nu vorbeau în limba parţilor, în limba mezilor ori în cea a elamiţilor sau în limbile celorlalţi credimcioşi care nu erau localnici, dar erau sosiţi în Ierusalim la sărbătoarea Cincizecimei. Evreii localnici vorbeau în secolul I în aramaică, dar evreii din diaspora, din străinătate uitaseră aramaica, dar acestora din urmă, pe limbile lor, le propovăduiseră Apostolii. Vorbirea în limbi era o dovadă a puterii lui Dumnezeu, străinii rămânând uimiţi că li se predica pe limba lor de către nişte galileeni , dintre care unii erau pescari fără studii (cum erau mulţi dintre apostoli), care înainte nu le cunoşteau limba. Numai că acele limbi erau înţelese şi pricepute de cătrei cei cărora le erau adresate, că altfel cum puteau fi convertiţi?

    “5. Şi auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus.
    6. Şi punându-şi Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt a venit asupra lor şi vorbeau în limbi şi prooroceau.”
    (Fapte 19:5-6)
    * La început, când Creştinismul (credinţa în Hristos) nu era foarte răspândit, noii convertiţi puteau primi darul vorbirii în limbi ca să răspândească credinţa creştină.
    Versetul 5 ne arată că unii s-au botezat creştini, după ce înainte aveau doar botezul lui Ioan Botezătorul:
    “3. Şi el a zis: Deci în ce v-aţi botezat? Ei au zis: În botezul lui Ioan.
    4. Iar Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocăinţei, spunând poporului să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică în Iisus Hristos.” (Fapte 19:3-4)

    “4. Iar cuvântul meu şi propovăduirea mea nu stăteau în cuvinte de înduplecare ale înţelepciunii omeneşti, ci în adeverirea Duhului şi a puterii,
    5. Pentru ca credinţa voastră să nu fie în înţelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu.”
    (I Corinteni 2:4-5)
    * Vorbirea (inteligibilă) în limbi era o dovadă a puterii lui Dumnezeu.

    “4. Darurile sunt felurite, dar acelaşi Duh.
    5. Şi felurite slujiri sunt, dar acelaşi Domn.
    6. Şi lucrările sunt felurite, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează toate în toţi.
    7. Şi fiecăruia se dă arătarea Duhului spre folos.
    8. Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înţelepciune, iar altuia, după acelaşi Duh, cuvântul cunoştinţei.
    9. Şi unuia i se dă întru acelaşi Duh credinţă, iar altuia, darurile vindecărilor, întru acelaşi Duh;
    10. Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi şi altuia tălmăcirea limbilor.”
    (I Corinteni 12:4-10)
    * În biserica din Corint erau creştini care aveau darul vorbirii în limbi, numai că ei adresându-se credincioşilor din aceeaşi biserică nu erau înţeleşi, căci nu le vorbeau în greacă, limbă in care vorbeau corintenii, ci în alte limbi, de aceea era nevoie de oameni care să tălmăcească cele rostite în alte limbi (versetul 10). A se vedea şi nota la I Corinteni 14:1-40.

    “28. Şi pe unii i-a pus Dumnezeu, în Biserică: întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învăţători; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecărilor, ajutorările, cârmuirile, felurile limbilor.
    29. Oare toţi sunt apostoli? Oare toţi sunt prooroci? Oare toţi învăţători? Oare toţi au putere să săvârşească minuni?
    30. Oare toţi au darurile vindecărilor? Oare toţi vorbesc în limbi? Oare toţi pot să tălmăcească?
    (I Corinteni 12:28-30)
    * În versetul 28 găsim menţionat darul vorbirii în limbi ca ultimul dintre daruri, deoarece Biserica rămâne Biserică şi fără darul limbilor, dar fără episcopi, urmaşii Apostolilor, deci fără ierarhie, Biserica nu ar mai fi Biserică. Iar versetul 29 ne arată că nu toţi creştinii din Biserica primară aveau darul vorbirii în limbi, căci nu vorbirea în limbi a fost punctul central al cultului în Biserica primară, ci “frângerea Pâinii” (Sfânta Euharistie): “Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni” (Fapte 2:42).

    “De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.”
    (I Corinteni 13:1)
    * Sfântul Vasile cel Mare explică expresia “limbi ingeresti” în felul următor: “Că de am vieţui cu sufletul fără trup, îndată ne-am înţelege unii cu alţii din gânduri; dar fiindcă sufletul nostru acoperit cu învelitoarea trupului lucrează întelegerile, are trebuinţă şi de numiri, ca să arate şi altora cele ascunse în adânc. Drept aceea şi îngerii ca nişte minţi fără trup vorbesc numai prin înţelegere unii cu alţii, fără a avea trebuinţă de limbă şi de cuvânt grăitor”.
    Sursa: http://www.crestinortodox.ro/dictionar-religios/limbi-ingeresti-85605.html

    “Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi”
    (I Corinteni 13:8)
    * Text cât se poate de clar: “darul limbilor va înceta”; odată ce Biserica s-a extins la mai toate popoarele cunoscute atunci, darul limbilor, cu timpul, a dispărut.

    “1. Căutaţi dragostea. Râvniţi însă cele duhovniceşti, dar mai ales ca să proorociţi.
    2. Pentru că cel ce vorbeşte într-o limbă străină nu vorbeşte oamenilor, ci lui Dumnezeu; şi nimeni nu-l înţelege, fiindcă el, în duh, grăieşte taine.
    3. Cel ce prooroceşte vorbeşte oamenilor, spre zidire, îndemn şi mângâiere.
    4. Cel ce grăieşte într-o limbă străină pe sine singur se zideşte, iar cel ce prooroceşte zideşte Biserica.
    5. Voiesc ca voi toţi să grăiţi în limbi; dar mai cu seamă să proorociţi. Cel ce prooroceşte e mai mare decât cel ce grăieşte în limbi, afară numai dacă tălmăceşte, ca Biserica să ia întărire.
    6. Iar acum, fraţilor, dacă aş veni la voi, grăind în limbi, de ce folos v-aş fi, dacă nu v-aş vorbi – sau în descoperire, sau în cunoştinţă, sau în proorocie, sau în învăţătură?
    7. Că precum cele neînsufleţite, care dau sunet, fie fluier, fie chitară, de nu vor da sunete deosebite, cum se va cunoaşte ce este din fluier, sau ce este din chitară?
    8. Şi dacă trâmbiţa va da sunet nelămurit, cine se va pregăti de război?
    9. Aşa şi voi: Dacă prin limbă nu veţi da cuvânt lesne de înţeles, cum se va cunoaşte ce aţi grăit? Veţi fi nişte oameni care vorbesc în vânt.
    10. Sunt aşa de multe feluri de limbi în lume, dar nici una din ele nu este fără înţelesul ei.
    11. Deci dacă nu voi şti înţelesul cuvintelor, voi fi barbar pentru cel care vorbeşte, şi cel care vorbeşte barbar pentru mine.
    12. Aşa şi voi, de vreme ce sunteţi râvnitori după cele duhovniceşti, căutaţi să prisosiţi în ele, spre zidirea Bisericii.
    13. De aceea, cel ce grăieşte într-o limbă străină să se roage ca să şi tălmăcească.
    14. Căci, dacă mă rog într-o limbă străină, duhul meu se roagă, dar mintea mea este neroditoare.
    15. Atunci ce voi face? Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga şi cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta şi cu mintea.
    16. Fiindcă dacă vei binecuvânta cu duhul, cum va răspunde omul simplu “Amin” la mulţumirea ta, de vreme ce el nu ştie ce zici?
    17. Căci tu, într-adevăr, mulţumeşti bine, dar celălalt nu se zideşte.
    18. Mulţumesc Dumnezeului meu, că vorbesc în limbi mai mult decât voi toţi;
    19. Dar în Biserică vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca să învăţ şi pe alţii, decât zeci de mii de cuvinte într-o limbă străină.
    20. Fraţilor, nu fiţi copii la minte. Fiţi copii când e vorba de răutate. La minte însă, fiţi desăvârşiţi.
    21. În Lege este scris: “Voi grăi acestui popor în alte limbi şi prin buzele altora, şi nici aşa nu vor asculta de Mine, zice Domnul”.
    22. Aşa că vorbirea în limbi este semn nu pentru cei credincioşi ci pentru cei necredincioşi; iar proorocia nu pentru cei necredincioşi, ci pentru cei ce cred.
    23. Deci, dacă s-ar aduna Biserica toată laolaltă şi toţi ar vorbi în limbi şi ar intra neştiutori sau necredincioşi, nu vor zice, oare, că sunteţi nebuni?
    24. Iar dacă toţi ar prooroci şi ar intra vreun necredincios sau vreun neştiutor, el este dovedit de toţi, el este judecat de toţi;
    25. Cele ascunse ale inimii lui se învederează, şi astfel, căzând cu faţa la pământ, se va închina lui Dumnezeu, mărturisind că Dumnezeu este într-adevăr printre voi.
    26. Ce este deci, fraţilor? Când vă adunaţi împreună, fiecare din voi are psalm, are învăţătură, are descoperire, are limbă, are tălmăcire: toate spre zidire să se facă.
    27. Dacă grăieşte cineva într-o limbă străină, să fie câte doi, sau cel mult trei şi pe rând să grăiască şi unul să tălmăcească.
    28. Iar dacă nu e tălmăcitor, să tacă în biserică şi să-şi grăiască numai lui şi lui Dumnezeu.
    29. Iar proorocii să vorbească doi sau trei, iar ceilalţi să judece.
    30. Iar dacă se va descoperi ceva altuia care şade, să tacă cei dintâi.
    31. Căci puteţi să proorociţi toţi câte unul, ca toţi să înveţe şi toţi să se mângâie.
    32. Şi duhurile proorocilor se supun proorocilor.
    33. Pentru că Dumnezeu nu este al neorânduielii, ci al păcii.
    34. Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea.
    35. Iar dacă voiesc să înveţe ceva, să întrebe acasă pe bărbaţii lor, căci este ruşinos ca femeile să vorbească în biserică.
    36. Oare de la voi a ieşit cuvântul lui Dumnezeu sau a ajuns numai la voi?
    37. Dacă i se pare cuiva că este prooroc sau om duhovnicesc, să cunoască că cele ce vă scriu sunt porunci ale Domnului.
    38. Iar dacă cineva nu vrea să ştie, să nu ştie.
    39. Aşa că, fraţii mei, râvniţi a prooroci şi nu opriţi să se grăiască în limbi.
    40. Dar toate să se facă cu cuviinţă şi după rânduială.”
    (I Corinteni 14:1-40)
    * “Pentru că cel ce vorbeşte într-o limbă străină nu vorbeşte oamenilor, ci lui Dumnezeu” (versetul 2) – vezi nota la I Corinteni 12:4-10.
    Orice dar este şi trebuie să fie “spre zidirea Bisericii” (versetul 12), iar nu pentru spectaculozitate, deci, Apostolul Pavel recomandă hotărât la a nu se vorbi în alte limbi între credincioşii care vorbesc aceeaşi limbă (versetul 19), tot el continuând cu “cele ce vă scriu sunt porunci ale Domnului.” (versetul 37);
    “necredincioşi” (versetul 22) = necreştini.

    “14. Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii.
    15. Nu este deci lucru mare dacă şi slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptăţii, al căror sfârşit va fi după faptele lor.”
    (II Corinteni 11:14-15)
    * Vorbirea în limbi necunoscute poate fi şi un semn de posesiune demonică, nu neapărat un dar de la Dumnezeu.

    “22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,
    23. Blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege.”
    (Galateni 5:22-23)
    * Adevărata roadă a Duhului şi dovadă a prezenţei Duhului Sfânt în viaţa credinciosului nu e vorbirea în limbi, care poate fi măsluită, ci dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia. Acestea sunt semnele adevăratului creştin, pe acestea trebuie să le căutăm, iar nu vorbirea în limbi.

    “Este un Domn, o credinţă, un botez”
    (Efeseni 4:5)
    * Vezi nota la Ioan 3:5.

    Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.”
    (I Ioan 4:1)
    * Vezi nota la II Corinteni 11:14-15.

    “Avva Ioan povestea: „Ne-am dus, odată, din Siria la avva Pimen, pentru că voiam să-l întrebăm despre împietrirea inimii. Bătrânul nu ştia greceşte şi n-am găsit nici tălmaci. Văzându-ne supăraţi, el a început să vorbească greceşte, zicând: «Apa este moale din fire; piatra, tare. Dar dacă agăţăm ulciorul deasupra pietrei, picătură cu picătură apa găureşte piatra. Tot aşa, cuvântul lui Dumnezeu este moale; inima noastră, tare. Omul care ascultă des cuvântul lui Dumnezeu îşi deschide inima şi se teme de Dumnezeu».“
    (Patericul sau Apoftegmele Părinţilor din pustiu, Ed. Polirom, Iaşi, 2003, pag. 297)
    * Un exemplu din Pateric de vorbire în limbi, în concordanţă cu cuvintele Scripturii: “îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu!” (Fapte 2:11).

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.