SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Cum va prosteste un academician

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 19, 2015

Asta e din categoria INVETI CE VREM NOI:

studio-disciplinante-e-omologante

Foto: http://www.controappuntoblog.org/2014/07/24/la-social-art-di-pawel-kuczynski/

   Iata ce putem citi la La anul 1592 un cronicar maghiar spune că în Maramureş se vorbea „SERMO-GETICUS” adică limba getică. Cu toate astea, un academician ne învaţă că „graiul getic” era de fapt limba latină şi că maramureşenii erau de fapt daci romanizati veniţi din sud, din fosta provincie romană Dacia:

Cum latinizăm limba getică.

Pentru ca aşa vrea muşchiul lui, academicianul Ioan Aurel Pop, ne bagă în cap că maramureşenii vorbeau latina şi că dacii liberi erau de fapt latini sau daci romanizaţi veniţi din bucăţica de Dacie cucerită de romani şi părăsită de împăratul Aurelian la 271 dupa Hristos.

Dar cronicarul spune clar: localnicii vorbeau SERMO GETICUS! Mi-e greu să cred că un cronicar învăţat ar fi putut să numească latina ca limba getică, cu excepţia cazului când latina si geta erau una şi aceeaşi sau asemănătoare. Dar asta putea fi valabil în antichitate, căci în evul mediu, cu greu puteai confunda latina medievală chiar şi cu geto-daca-româna.

Că cineva afirmă că în Maramureş, spaţiul prin excelenţă, al dacilor liberi, se vorbea limba getică, nu e întâmplător având în vedere ce spun istoricii antici:

Geții (în latină Getae) au fost un popor tracic, care în jurul anului 339 î.e.n. locuia pe ambele maluri ale cursului inferior al Dunării. Istoricul antic Strabo a arătat că dacii și geții „vorbesc aceeași limbă”. Iar Trogus Pompeius afirma căgeții și dacii erau identici. Singura deosebire între cele două grupuri consta în împrejurarea că geții locuiau la câmpie în timp ce dacii trăiau în zonele mai înalte, montane.

Herodot i-a introdus în istorie prin următoarea mențiune: „geții sunt cei mai bărbați și mai drepți dintre traci”. Istoricul Tucidide spune că geții aveau aceleași arme și mergeau călări ca și sciții. În timpul expediției lui Darius I (522-486 î.e.n.) împotriva sciților (513 î.e.n.), geții i s-au opus, însă în cele din urmă au fost înfrânți, împreună cu celelalte neamuri tracice din dreapta Dunării. După înlăturarea ocupației persane (în sec. V î.e.n.), geții din dreapta Dunării plăteau tribut Regatului Odris, până ce acesta a fost supus de Filip II, regele Macedoniei (aprox. 340 î.e.n.). Întrucât geții din dreapta Dunării deveniseră dependenți de Macedonia, regii macedoneni au ridicat pretenții de stăpânire și asupra geților din nordul Dunării, însă încercările lui Alexandru cel Mare (335 î.e.n. și 327 î.e.n.) și Lisimah (310 î.e.n.) de a-i supune au eșuat.

Ulterior, geții din stânga Dunării au avut ciocniri cu bastarnii, un popor germanic care între 200 și 100 î.e.n. au ocupat poalele nord-estice ale Carpaților și malurile Nistrului. După lupte îndelungate, bastarnii au fost învinși de daci, locuitorii regiunilor muntoase, care mai apoi rămân stăpâni și pe câmpia răsăriteană până la Nistru.

Din sec. I î.e.n., în nordul Dunării predomină numele și neamul dac, iar numele geților se păstrează mai ales în sudul Dunării. În Scythia Minor (Dobrogea) au mai domnit trei regi geți:RolesDapyx și Zyraxes. După ce romanii au ocupat teritoriile tracice din sudul Dunării, geții sud-dunăreni au fost consemnați în izvoarele scrise cu denumirea moesi. Sursa: wikipedia.org

„Acesti volohi nu sunt nici romani, nici bulgari, nici wölsche, ci vlahi, urmaşi ai marii şi străvechii seminţii de popoare a tracilor, dacilor şi geţilor, care şi acum, îşi au limba lor proprie şi cu toate asupririle, locuiesc în Valachia, Moldova, Transilvania şi Ungaria în număr de milioane.” (Schlözer, Russische Annalen- sec XVIII)

„Dachii prea veche a lor limbă osebită având, cum o lăsară, cum o lepădară aşa de tot şi luară a romanilor, aceasta nici să poate socoti nici crede.” (C.Cantacuzino)

Comentariu saccsiv:

   Vorbim asadar despre un document din 1592, adica de pe vremea lui Mihai Viteazul.

Iata transcriptul unui fragment al inregistrarii de mai sus, incepand cu min. 1:54

Scribul zice ca hotarnicirea n-o poate da in latineste caci oamenii astia vorbesc sermo geticus, adica limba getica.

Dar cand da hotarnicirea, ea suna in felul urmator:

Hotarul porneste din Munte si se duce spre o inaltime care se numea in graiul getic, si acuma vine exact cum va spun eu, restul am tradus, Gruiul Vinului, de unde se intinde catre Gruiul Broscului, de unde vine mai departe spre Gruiul Piatra Rosie si apoi spre Pasul Prislop si spre Piuta pana spre Gruiul Muncelui si apoi prin fata Izvorului Ursului si mai sus pe cursul apei numite in acelasi grai getic, Repede.  

   Comentariu saccsiv:

Partea asta a documentului este exceptionala si ar trebui sa fie de natura sa aprinda toate beculetele in capul oricarui istoric sau lingvist. Insa academicianul Ioan Aurel Pop reuseste s-o umple de sange. Si evident, nu e singurul care procedeaza astfel.

Iata cam cum functioneaza mecanismul prin care “specialistii” au reusit sa-si impuna versiunea lor oficiala:

Intai au venit cu “postulatul”: limba dacilor a disparut. Dar n-au mai venit si cu vreo demonstratie, caci de aia e postulat …

Apoi au luat la rand toate cuvintele limbii si au hotarat: alea sunt latine, caci seamana cu cele latinesti, celelalte sunt slave, ceva neologisme iar mana de cuvinte ramase neincadrabile au binevoit sa le considere ca fiind probabil dacice.

Dupa care vin cu “demonstratii” precum cele din clipul de mai sus: cuvintele din document nu sunt getice, caci iata, alea si alea sunt latine iar celalalt e slavon.

Si evident vine si concluzia:

Dacii liberi cu care se mandresc maramuresenii sunt de fapt latini. Romanizati din vechime, roiti din vechea provincie Dacia inspre Maramures dupa retragerea aureliana.

Super mega tare. Stiinta totala. Ca doar nu degeaba l-a desemnat Marea Loja pe Ioan Aurel Pop membru al Comisiei Nicolae Titulescu, comisie ce s-a ocupat cu desemnarea castigatorilor premiilor:

Marea Lojă, gală de premiere a personalităților. Vezi câștigătorii

Astfel procedeaza stiinta oficiala in absolut toate domeniile, fratii mei dragi. Cel mai celebru exemplu fiind evolutionismul.

E o bataie de joc la adresa conceptului de cercetare si de logica.

Cititi va rog si:

Parintele Dumitru Staniloae: DACII = PROTOLATINI. Aici s-a format latinitatea

DOCHIA/DACIA si „LATINITATEA” românilor. Despre legatura GOTI – GETI

VIDEO REMARCABIL: Limbile romanice sunt surori dar mama lor nu e latina. Erau acolo inainte de venirea romanilor. Un interviu cu cercetatoarea spaniola CARMEN JIMENEZ HUERTAS

LIMBA DACILOR. De ce seamana enorm Tatăl Nostru în limba celtă cu româna?

Documentar: DACII – ADEVARURI TULBURATOARE (2012). Sunt românii urmasii Romei? Atentie insa si de unde ne informam despre chestiunea dacica

IMPERIUL ROMANO – BULGAR (Țaratul vlaho-bulgar, 1185-1258) se intindea de la Adriatica si pana la Nistru … Romanii sunt daci? Ce limba vorbeau dacii?

Foto: PLACILE (tablitele) DE LA SINAIA …

De ce francii vorbeau despre DACI in anul 800 iar istoria oficiala ne invata altceva?

 

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mihai444 said, on octombrie 19, 2015 at 11:03 pm

    https://georgevalah.wordpress.com/2015/10/19/stiri-scurte-19-10-2015/ Vladimir Putin da „sah mat”elitei bancare si Noii Ordini Mondiale, care s-ar putea sa nu mai poate fi instaurata asa cum se planifica! „Daca vestul va furniza teroristilor rachete sol-aer „Stinger”, inseamna ca se situaeza de partea acestora si Rusia va aduce aceasta problema in fata Consiliului de Securitate al UN” declara acelasi Antonov. Camionetele Toyota cu care lupta ISIS, au fost furnizate de US care le-au dat „moderatilor” Al Nusra- o ramura locala Al Qaeda, spune ziarul german DWN! Civilii sirieni ii ajuta pe rusi in identificarea pentru atacurile aeriene a tintelor ISIS. cum ar fi centrele de pregatire cu instructori straini ale sinucigasilor cu centuri de explozibil… Putin infrange mai mult decat ISIS in Siria: o mentalitate imperialista si de „exceptionalism” a vestului!Epuizati de loviturile aeriene ale Rusiei, luptatorii ISIS isi taie barbile si fug in Turcia! Inre-un interviu de sambata, PM al Rusiei Medvedev spune ca „administratia US e slaba, nedecisa si incompetenta”! Patru ani de razboi in Siria au condus la 4 milioane de refugiati care si-au parasit tara!US ” e socat” sa constate ca pe un tanc Abrams din cele vandute irakienilor a fost instalata o mitraliera calibrul .50 ruseasca iar munitia folosita e … iraniana! Adica deja irakienii prefera sa colaboreze cu acestia in dauna americanior!„Terorismul a crescut odata cu venirea trupelor americane in Afganistan” spune fostul presedinte Karzai!Vice Ministrul Apararii Rusiei Anatoly Antonov a declarat sambata la 6th Xiangshan Security Forum ca „revolutiile colorate prin care vestul a incercat sa-si impuna propria lor vointa. au fost cauza care a produs haosul de azi din Orientul Mijlociu!”Cu nave militare americane indreptandu-se spre insulele disputate ale Chinei din Marea Chinei de Sud, China avertizeaza: „Ce anume ii face sa creada (pe americani) ca vom tolera asa ceva”? Si asa US pare ca se pregateste sa confrunte Rusia si China in acelasi timp?Germania vrea sa construiasca gard la granita cu Austria din cauza emigrantilor! :)))Ukraina cumpara 40.000t carbune/zi de la separatistii din Dombas. :)))

    Apreciază

  2. Ionica popa said, on octombrie 19, 2015 at 11:17 pm

    Ion a pop cred e mahmur de la cheful de duminica, nu trebuie sa-l bagati in seama ca vorbeste vinul din el si palinca si ce o mai fi servit, iertati-l, cat o fi el de historic da cred ca a incurcat harta si idea de baza.

    Apreciază

    • Aurora said, on octombrie 20, 2015 at 12:01 am

      Nu e beat, e un nemernic.

      Apreciază

    • Grig said, on octombrie 20, 2015 at 12:11 pm

      Cu perversitatea caracteristica, acest ardelean palincar care se vrea si patriot si impaciuitor, o va coti spre Hungaria mintenas, daca va fi in context vreo cedare teritoriala. A parvenit la cel mai inalt nivel, ocupand locul cuvenit altuia, un adevarat patriot. Si ca el, muuulti ca el… Si in multe locuri-cheie!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Paul222 said, on octombrie 20, 2015 at 12:16 am

    De ultima ora, oamenii de stiinta de la CERN spera sa contacteze un univers paralel in cateva zile… http://www.express.co.uk/news/world/565315/Scientists-at-Large-Hadron-Collider-hope-to-make-contact-with-PARALLEL-UNIVERSE-in-days

    Apreciază

  4. Prahovean said, on octombrie 20, 2015 at 12:41 am

    Precum am mai spus, atfel de denumiri sunt atavisme istorice, și bizantinii numeau perși pe turcii selgiucizi, în cronici. Niște protocroniști turcofili ar conchide de aici că persanii antici erau turci și vorbeau o limbă turcă, ceea ce este o enormitate. Noi aici ne aflăm supuși instinctului teluric, care ne spune să credem că suntem crescuți aici, ca brazii, de la începuturile lumii și că noi nu ne deplasăm și sacrificăm orice (sau aproape orice) de dragul menținerii autohtonismului. În fața prăbușirii mitului formării poporului român învățat de școala secularizantă antiorthodoxă, a apărut curentul protocronist, denumit și dacoman sau dacopat, care este o îmbrățișare irațională, adesea fanatică, a ideii că românii sunt autohtoni ca arborii, care, dacă îi dezrădăcinezi, mor. Adevărul crunt (sau mai puțin crunt, dacă ai și mintea, și inima deschise) este că oamenii se deplasează, chiar neamurile sedentare. Forțați o fac mai brusc, o fac mai lent alteori, într-un ritm imperceptibil la nivel de om, dar o fac. Oamenii se mai mută din case, din satul vecin, după un loc de muncă, după o viață mai bună. Și toate aceste mișcări la nivel mirco, cumulat, în timp, duc la schimbări la nivel macro, în timp.
    Protocroniștii daciști, dacă nu ești de acord cu ei, țipă că nu ești patriot sau chiar că ești trădători de țară. Mitul băgat pe gât atâtora generații cade, să avem grijă să nu îl înlocuim cu altul cel puțin la fel de nociv. Dacă deschidem ochii, poate vom afla niște lucruri noi despre noi, despre cine suntem cu adevărat. Căci am uitat aproape în întregime, am fost spălați pe creier și am pus și noi mâna să ne spălăm pe creier, după ce dușmanii au început. Oameni buni, în afară de teoria oficială, a romanizării dacilor prin influență, în afară de cea protocronistă, care pune semnul egal între vechea limbă dacă și limba română, negând total romanizarea, în afară de teoria lui Roesler, există și alte posibilități, este momentul să nu fim capete înfierbântate și să încercăm să vedem că poate mai sunt și alte posibilități decât acestea, care nu le-am văzut până acum, și vom afla cine suntem.

    Apreciază

    • silv said, on octombrie 20, 2015 at 8:21 am

      Mai Prahovean, Ai denigrat si atacat pe „dacomani” intr-un comentariu fara sens, lung si fara sa aduci un argument solid la ceea ce ataci. Fii Mai scurt, cu argumente!

      Apreciază

    • Ionica popa said, on octombrie 20, 2015 at 12:17 pm

      Prahovean stii tu ciuma Romaniei care distruge poporul roman de 25 de ani incoace, vorbesti ca unul dintre politicieni, in termeni elevati dar seci, vorbesti mult si nu transmiti nimic, pacat de timpul alocat citind comentariul tau, ca nu aduci nici un argument solid, ne irosesti timpul pretios

      Apreciază

    • Arpad said, on octombrie 20, 2015 at 12:17 pm

      Nu, asta pute a ardelenism anti-dacic, e d-ala cu scoala ardeleana, cu greco catolicii, e de-al lui Janos-Aurel Papp.

      Apreciază

      • Prahovean said, on octombrie 20, 2015 at 7:07 pm

        Ha, eu care sunt elenofil și papistașiofob… Citiți aici docamdată, dacă vreți argumente http://www.oocities.org/cogaionon/large/r73.htm
        Și citiți în Alexiada Annei Comnena despre cum sunt numiți perși turcii.

        Apreciază

      • Prahovean said, on octombrie 20, 2015 at 7:31 pm

        Și pentru cine mai vrea, găsiți informații pe blogul lui Dan Alexe, dau linkuri. Da, omul este antiorthodox, dar precum spunea și Sfântul Vasile cel Mare, din păgână să alegem lucrurile de folos, precum albina din flori, cu discernământ, nu să aruncăm totul la gunoi din râvnă fără discernământ. Nu zic să fiți de acord cu concluziile lui, dar dă niște informații ce țin de lingvistică destul de interesante, dacă vrea cineva să parcurgăhttps://cabalinkabul.wordpress.com/2013/07/22/despre-legaturile-subterane-ale-romanei-cu-albaneza/https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/03/12/striga-si-strigoialte-spaime-comune-cu-albanezii/

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 20, 2015 at 8:10 pm

        Prahovean

        DAN ALEXE vorbeste despre dacopati si “explica” CUM DE SI-AU PIERDUT DACII LIMBA …

        https://saccsiv.wordpress.com/2014/03/16/dan-alexe-vorbeste-despre-dacopati-si-explica-cum-de-si-au-pierdut-dacii-limba/

        Apreciază

      • Prahovean said, on octombrie 20, 2015 at 9:54 pm

        Precum am mai spus, concluziile lui sunt una, dar dă o serie de informații destul de utile, care pot fi separate de concluzii.

        Apreciază

  5. mihai said, on octombrie 20, 2015 at 3:02 am

    Scuzatimi expresia dar astfel de ,,academicieni” cred ca sau documentat din w.c-u

    Apreciază

  6. energein7 said, on octombrie 20, 2015 at 8:24 am

    Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

  7. Mihail said, on octombrie 20, 2015 at 8:47 am

    Nu vă grăbiți să-l acuzați pe Ioan Aurel Pop, omul l-a combătut pe așa-zisul istoric antiromân Lucian Boia.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 20, 2015 at 9:48 am

      Mihail

      Cand compari curva de lux cu cea de pe centura, aia de lux pare aproape fata mare …

      Apreciază

    • Da, said, on octombrie 20, 2015 at 12:21 pm

      Boja pe centura, Pop la cacademie…

      Apreciază

  8. gogol said, on octombrie 20, 2015 at 12:51 pm

    nu știu ce să spun în legătură cu istoricul Aurel Pop.Eu l-am găsit acum câțiva ani recomandat pe ortodoxia tinerilor cu lucrarea „Din mâinile valahilor schismatici” titlul referindu-se la acuza regatului ungar împotriva noastră ca nu primeam papismul.Dacă susține o idee greșită de la el e una dar dacă o face la „recomandarea” altora e altceva.Oricum, pentru istoria românilor,recomandați de părintele și istoricul Mihai Aldea sau de Ioan Vlăducă(Pagini din istoria neamului românesc prezentate în lumina adevărului ortodox) rămân istoricii Nicolae Iorga,Constantin C.Giurescu și Dinu Giurescu.

    Apreciază

    • danielvla said, on octombrie 21, 2015 at 1:12 pm

      Pr. Mihai Andrei Aldea este de alta parere. Este impotriva asa-zisului protocronism (sau dacopatism, cum ii zice Dan Alexe):

      Apreciază

  9. Paul Mogosanu said, on octombrie 21, 2015 at 6:12 pm

    Multi indivizi, fara un rost in viata, ratacesc pe calea scrisului.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.