SACCSIV – blog ortodox

COMUNICAT DE PRESA Astradrom referitor la FURTUL MAINII Sfantului Haralambie

Posted in Uncategorized by saccsiv on octombrie 9, 2015

Iata ce putem citi la Comunicat de presa de pe blogul Astradrom:

In urma evenimentelor nedorite (referitor la furtul moastelor Sfantului Haralambie – mana stanga) petrecute saptamana aceasta la Manastirea Mega Spileo din Grecia, conducerea ASTRADROM a fost contactata de catre presa pentru informatii.

Ca raspuns precizam ca ASTRADROM nu are nici o implicatie in acest eveniment si nu a organizat acest pelerinaj. Anuntul cu pelerinajul in Grecia a fost postat si pe blogul nostru la cererea organizatorilor din Satu Mare.

In ce priveste prezenta lui Danion Vasile ca ghid al acelui grup, nu ne asumam responsabilitatea. ASTRADROM il considera pe Danion o persoana controversata si nu are nici o colaborare cu el.

Mentionam ca Bogojel Claudia este in acel pelerinaj in calitate de translator si nu este membra ASTRADROM. Noi am avut colaborari cu Claudia si o cunoastem destul de bine, astfel incat nu ne indoim de corectitudinea ei. Daca a luat apararea faptasilor a facut-o din motive emotionale pentru ca cele petrecute sa nu afecteze imaginea Bisericii Romane si a tarii noastre in strainatate.

Au aparut informatii ca pelerinii ar fi fost din Bihor, Bucuresti sau Hunedoara. Mentionam ca pelerinii din Bihor nu sunt implicati in acea fapta, iar din Hunedoara nu este nici macar o persoana. Din Bihor nu este nici un preot in acel pelerinaj. Cei trei preoti implicati sunt din Satu Mare: vezi si http://www.voceatransilvaniei.ro/situatie-incredibila-in-grecia-trei-preoti-din-satu-mare-complici-la-furtul-moastelor-sfantului-harlambie/

Speram ca acest eveniment sa fie invatatura de minte pentru toti cei ce cad in extrema extravagantei si a unei false evlavii. Sa ne rugam pentru cei ce sunt in acel pelerinaj sa se intoarca cu bine acasa.

Anca Avram, presedinte.

646x404 (11)

   Iata si ce putem citi la Planul diabolic al celor trei preoţi români care au furat moaştele Sf. Haralambie din Grecia: au pus la cale un schimb de oseminte sustrase din mănăstiri de la noi de pe site-ul Adevarul:


Trei preoţi români şi un laic plecaţi în pelerinaj la una dintre cele mai vechi mănăstiri din Grecia au uimit pe toată lumea după ce ar fi furat mâna stângă a Sfântului Haralambie. De teamă să nu fie descoperiţi, aceştia ar fi încercat să scape de mâna sfântului, ascunzând-o printre pomi.
Vestea că trei preoţi români şi un laic ar fi furat mâna Sfântului Haralambie a făcut înconjurul lumii şi i-a uimit pe toţi credincioşii. Cei trei preoţi implicaţi în acest scandal sunt din Protopopiatul Oaş, judeţul Satu Mare: Popa Daniel, din parohia Aliceni, Oros Emanuel din Mesteacăn şi Borhidan Marius, preot la spitalul Negreşti Oaş.

Filmul furtului

În urmă cu câteva zile, mai mulţi români care locuiesc în nordul ţării, în zona Maramureşului, au plecat într-o călătorie spre Grecia, unde ar fi urmat să viziteze şi una dintre cele mai vechi mănăstiri greceşti din zona Kalavrita.

Ajunşi aici, patru dintre cei care au participat la această călătorie, printre care cei trei preoţi şi un laic, ar fi pus la cale un plan cel puţin diabolic reuşind, în cele din urmă, să fure o bucată din moaştelele Sfântului Haralambie. Mai exact, aceştia ar fi sustras din raclă mâna stângă a sfântului Haralambie, însă ar fi fost prinşi la scurtă vreme după incident, după cum notează presa internaţională.

Concret, aceştia ar fi intrat în încăperea în care se aflau moaştele Sfântului Haralambie şi, în timp ce unii i-ar fi distras atenţia grecului care păzea moaştele, un preot român ar fi spart cu ajutorul unui obiect ascuţit racla în care se aflau sfintele moaşte. Unul dintre cei trei preoţi implicaţi ar fi ascuns mâna sfântului sub hainele negre, după care şi-ar fi continuat nestingheriţi călătoria alături de ceilalţi români care ajunseră în Grecia cu autocarul turistic. La scurtă vreme, paznicul moaştelor şi-a dat seama că acestea lipsesc şi a alertat imediat poliţia. Cei patru români au continuat să se poarte de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat şi s-au oprit, alături de restul grupului, la un restaurant pentru a lua masa. Intuind că există posibilitatea ca poliţia să fie pe urmele lor, aceştia au decis să ascundă moaştele furate într-o zonă împădurită.
Oseminte suspecte

Cu toate acestea, suspecţii au fost prinşi şi moaştele au fost recuperate, însă poliţiştii au avut parte de o altă supriză în momentul în care au ajuns la românii pe care îi suspectează de furtul moaştelor. Asupra unuia dintre preoţi ar fi fost găsite două cranii neidentificate şi un maxilar despre care presa elenă presupune că ar fi fost furate de la o altă mănăstire din Grecia.

„Problema e că ei au avut la ei nişte oseminte, pe care le-au primit de la Aiud. E vorba de martiri, oseminte ale unor martiri, foşti deţinuţi politici, de la Aiud, şi voiau să facă o raclă pentru ele acolo, în Grecia. Probema este că nu au avut documente de provenienţă asupra lor”, a precizat preotul Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Acesta a mai spus că cei trei preoţi nu au avut binecuvântarea pentru a pleca în pelerinaj, făcând doar o cerere de concediu, fără a obţine însă acordul ierarhului pentru a pleca în străinătate. „Ei n-au avut acest acord şi ăsta a fost principalul motiv pentru care sunt suspendaţi, decoamdată, de la slujire. Noi nu ştim care e situaţia în acest moment, pentru că unii zic că doi laici ar fi furat mâna Sfântului Haralambie, dar au oprit tot grupul acolo, toţi pelerinii. Nu ştim exact care-i situaţia şi alte hotărâri nu putem lua deocamdată”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Episcopiei. Potrivit acestuia, ar exista o variantă a întâmplării în care preoţii nu ar fi furat moaştele, ci alte două persoane din grup. Până acum, niciunul dintre cei trei preoţi nu a mai fost implicat în astfel de scandaluri şi niciunul nu a fost până acum sacţionat, în cei circa zece ani de vechime în preoţie.
Cine a fost Sfântul Haralambie

Sfantul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, actuala Turcie, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus unor chinuri crunte pentru că nu a renunţat la credinţa în Hristos. Potrivit legendei, în timpul torturilor la care a fost supus, mâinile guvernatorului Lucian s-ar fi lipit de trupul sfântului şi ar fi rămas aşa până când mucenicul a făcut o rugăciune. În faţa acestei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creştinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la o moarte cruntă, însă chiar înainte de a i se tăia capul cu sabia acesta ar fi făcut o rugăciune care ar fi deschis cerurile. Atunci, Sfântul Haralambie i-ar fi cerut lui Dumnezu să ferească de foamete şi boli pe cei care vor sta în locul în care va rămâne trupul său. Sfântul a murit înainte de a fi executat şi acum bucăţi din trupului lui se găsesc în mai multe mănăstiri ale lumii.
Comentariu saccsiv:

   E clar ca putine sunt clare in istoria asta. Dar evident ca in bucuria sa draceasca, mass-media din Romania s-a bulucit cu tot soiul de titluri. In acest contex a venit si realizatorul emisiunii “In gura presei” cu nauceala:

MIRCEA BADEA propune: SA NI SE INTERZICA sa mai facem SEMNUL CRUCII la volan

Reclame

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. anonim said, on octombrie 9, 2015 at 1:59 pm

  Furtul asta vine intr-un context si nu poate fi scos din context. In momentul de fata Grecia ofera bani si pensii etnicilor aromani care se declara greci in Albania si nu recunoaste existenta minoritatii aromane si implicit prezenta Bisericii Ortodoxe Romane dincolo de Athos. E o problema etnica acoperita cu o campanie de compromitere la fel cum erau etichetati romanii in Italia dupa cazul tiganului Mailat.
  Care e identitatea membrilor grupului? In ce partide sau grupari erau implicati? Care erau afacerile lor si care e cazierul lor?

  Apreciază

 2. Mihail said, on octombrie 9, 2015 at 2:05 pm

  Pe Părintele Emanuel îl cunosc într-o oarecare măsură, fiindcă am fost în pelerinaj la Mesteacăn. Este un preot vrednic, mărturisitor, nu cred că este implicat în niciun fel în acel furt de sfinte moaște. Cred că preoții au căzut la mijloc, întrucât, din câte am aflat , ei s-ar fi aflat în acel moment în altar, alături de părintele grec de la mănăstire. Timp în care un bezmetic laic aflat în pelerinaj a furat sfintele moaște.Dar presa anti-ortodoxă nu scapă niciun prilej de a ataca Biserica Ortodoxă.

  Apreciază

 3. Ionut said, on octombrie 9, 2015 at 9:21 pm

  Foarte tare! Nimic despre prezumtia de nevinovatie, despre antepronuntare etc.

  Apreciază

 4. Patricia said, on octombrie 10, 2015 at 3:34 am

  Dar daca Grecii ar fi furat din Romania Sf Moaste nu cred ca se facea vilva si nici nu auzea cineva ceva

  Apreciază

 5. pop adriana said, on octombrie 10, 2015 at 6:12 pm

  Se va dovedi, cu siguranţă, nevinovăţia celor 3 preoţi. Pe părintele Emanuel îl cunosc personal, şi îmi este foarte clar că este vorba de o eroare, neavând cum să fie implicat în aşa ceva.. Însă câţi din cei care s-au grăbit să le ignore drepturile,(din tagma preoţească ,din presă sau autorităţi zeloase)vor fi dispuşi să le repare prejudiciul de imagine produs?

  Apreciază

  • Ioan C. said, on octombrie 10, 2015 at 8:36 pm

   Până la proba contrar sunt nevinovaţi.
   Apropo, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a dat un comunicat cu privire la acest incident.

   Apreciază

 6. ortodoxiacatholica said, on octombrie 10, 2015 at 11:34 pm

  ASTRADROM spune minciuni denigrand pe fratele Danion Valsile. Iata si adevarul: http://www.satmareanul.net/2015/10/09/exclusiv-care-este-adevarul-in-cazul-furtului-moastelor-sfantului-haralambie/

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: