SACCSIV – blog ortodox

Preotul EUGEN TANASESCU vrea MOSCHEE si ii numeste pe opozanti XENOFOBI si CRUCIATI INTOLERANTI

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 3, 2015

Iata comentariul fratelui Iones postat la VICTOR PONTA intra definitiv in LADA DE GUNOI a istoriei: A CERUT CONDAMNAREA celor ce au pus Crucea pe terenul MOSCHEEI:

Intr-o postare pe contul lui de Facebook, Eugen Tanasescu de la Constanta, parintele pro-cip, ii numeste pe opozantii moscheii „XENOFOBI” si „CRUCIATI INTOLERANTI”.
http://tinypic.com/r/5lza7k/8

Comentariu saccsiv:

   Iata si ce a zis pe tema asta in emisiunea Revista Presei de miercuri 2 septembrie 2015. Vizionati va rog incepand cu minutul min. 7:30

La min. 17:25 zice ca terenul pentru moschee este un soi de rasplata pentru biserica ce se va construi la Istambul. Treaba amintita si in articolul „Atentatul cu porci“ la marea moschee, desfiinţat de preotul Eugen Tănăsescu: „Nu vă islamizează nimeni cu forţa! Calmaţi-vă!“:
Frica de terorism a orbit raţiunea, care n-a mai văzut că moscheea de la Bucureşti este un gest reciproc faţă de biserica românească din Istanbul. Un gest democratic şi uman, la care nemulţumiţii din România nici nu s-au gândit, pentru că nu-şi iubesc nici concetăţenii creştini aflaţi în Turcia, nici concetăţenii musulmani din România. Nu, ei iubesc doar postările extremiste de pe Facebook, de unde îşi iau idei inepte, cum e cea de a îngropa porci în terenul alocat.
   Dar nu-i adevarat. Nu se va construi nici o biserica acolo:

“Reciprocitate”: FARA BISERICA ORTODOXA la ISTANBUL …

Si ne mai zice el ca nu e bine sa ne razboim intre noi, chiar daca avem confesiuni diferite. Dar care “noi”? Ca moscheea nu e pentru romani convertiti la islam. Si nici macar pentru dobrogeni de etnie turca sau tatara. E pentru cei care au venit dupa 1990. Deci care “noi”?

Ba mai mult, nu pot sa nu leg constructia acestei moschei si ce va mai fi pe langa ea de valul de islamisti ce ne va invada,

Cititi va rog si:

Pr. Eugen Tanasescu, Directorul Media al Arhiepiscopiei Tomisului: NU VA EXISTA nici SEMNUL FIAREI 666, nici ANTIHRISTUL …

Preotul EUGEN TANASESCU face lumina: CHEMTRAILS = TEORIE HAZLIE A CONSPIRATIEI

 

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cosminmatiu said, on septembrie 3, 2015 at 9:28 pm

    Poza se poate mari pentru a fi citita si se poate face download la ea:

    https://extraterestriidemascati.wordpress.com/islamismul-inselare-diavoleasca/

    Apreciază

    • andrei-d said, on septembrie 3, 2015 at 10:42 pm

      Pr. Eugen Tanasescu, SA VA FIE RUSINE!!!

      Apreciază

      • Irina said, on septembrie 4, 2015 at 12:05 pm

        Foarte frumos parinte, dar noi dam dovada de exces de zel si nu construim doar o moscheie ci o megamoscheie si nu cred ca la Instambul se va construi o megacatedrala ci o bisericuta care nu trebuie sa depaseasca marimea unei moschei. Ma intreb oare realizeaza ca musulmanii oricat de pasnici ar parea sunt niste diavoli in chip uman si imi pare rau sa spun asta despre niste frati de-ai nostri nascuti tot din Adam, dar asta este realitatea, religia lor cu care i-a inselat vrasmasul ii transforma in demoni, asa cum orice om care devine slujitor al satanei ajunge asemenea stapanului. Eu cred ca se apropie sau mai bine zis se pregateste de catre papusari un moment tragic al istoriei, razboaiele din Orientul mijlociu, acum invazia refugiatilor din aceste tari musulmane + cea mai mare moscheie din Europa ce se construieste in inima unei tari ortodoxe nu pot duce decat catre un singur scop, asigurarea loviturii de gratie a crestinismului, a Ortodoxiei in special. Sa vedeti ce prigoana va incepe in viitorul apropiat cum nu s-a mai vazut mai ales in tarile Ortodoxe pentru ca in Apus totul va decurge foarte usor. Din cate mi-aduc aminte si pr Elpidie a spus aceste lucruri ca masonii se vor folosi de musulmani pentru prigonirea crestinilor. Iata un articol interesant ce l-am salavat acum ceva timp este cat se poate de explicit.

        Materialul de mai jos, este cumplit, dar trebuie stiut si raspandit.
        ––––––––––––––––––––––––––––––––
        Extrase din: The historical roots and contemporary threat.
        de Dr. Peter Hammond (autorul deţine un doctorat în teologie)

        MODUS OPERANDI
        Islamul nu este o religie sau un cult. În forma sa, e un stil de viaţă complet. Islamul are componente religioase, juridice, politice, economice, sociale şi militare. Componenta religioasă serveşte pentru a le masca pe toate celelalte. Islamizarea demarează atunci când o ţară are suficient de mulţi musulmani pentru a începe să pretindă concesii de natură religioasă. Când societăţile deschise la diversitatea culturală, la corectitudinea politică şi la toleranţă consimt la cererile de natură religioasă ale comunităţii musulmane, celelalte componente se înfiltrează treptat.
        Iată cum funcţionează:
        Atâta timp cât populaţia musulmană rămâne în jurul valorii de 2% sau mai puţin, indiferent de ţară, aceasta va fi percepută ca fiind o minoritate paşnică, şi nu ca o ameninţare de către alţi cetăţeni. Acesta este cazul în prezent în:
        Australia – musulmani 2,25%
        Spania – musulmani 2,3%
        Statele Unite ale Americii – musulmani 2%
        Italia – musulmani 2,6%
        Între 2% şi 5%, conversia din celelalte minorităţi etnice şi din grupurile marginalizate începe prin recrutarea de deţinuţi în închisori şi de tineret din zona marginalizată a bandelor de stradă. Acesta este cazul în:
        Germania – musulmani 5%
        Canada – musulmani 3%
        Danemarca – musulmani 4,1%
        Norvegia – musulmani 3%
        Marea Britanie – musulmani 4,6%
        Când ajung 5%, musulmanii au deja o influenţă excesivă în raport cu procentul lor în populaţie. Ei vor începe să facă presiuni pentru introducerea de produse alimentare „Halal” (curate, conform standardelor islamice), asigurând angajarea musulmanilor în prepararea lor. Vor spori presiunea asupra lanţurilor de desfacere / comercializare a alimentelor, astfel încât acestea să introducă asemenea produse în vânzările lor, ameninţându-i cu represalii până la faliment dacă nu se conformează cererilor lor. Asta se întâmplă în:
        Olanda – musulmani 5,5%
        Suedia – musulmani 4,9%
        Elveţia – musulmani 5,7%
        Olanda – musulmani 5,5%
        Trinidad / Tobago – musulmani 7%
        Ajunşi în acest stadiu, musulmanii se vot înfiltra treptat în toate sferele de influenţă şi vor acţiona pentru ca Guvernele să le permită să se guverneze ei înşişi (în interiorul unor enclave de tip „ghetou”) în conformitate cu legislaţia sharia (legea islamică), scopul final al islamiştilor fiind instaurarea sharia în toate ţările din lume.
        Când numărul musulmanilor se apropie de 10% din populaţie, se amplifică nerespectarea legilor mergând până la provocări deschise, pledând pentru condiţii de viaţă conforme cu cultura şi credinţele lor. La Paris, vedem cu regularitate incendieri de automobile în enclavele musulmane. Orice acţiune percepută ca anti-musulmană are ca rezultat revolte şi ameninţări ale mulţimilor, ca în Amsterdam, unde s-au opus violent la benzile de desene animate cu Mohamed şi filmele despre Islam. La momentul când scriem aceste rânduri, 12 persoane au fost tocmai ucise în Charlie Hebdo Paris … Astfel de tensiuni apar zilnic, în special în enclavele musulmane din:
        China – musulmani 10%
        Franţa – musulmani 9,6%
        Guyana – musulmani 7%
        Israel – musulmani 16%
        Filipine – musulmani 10%
        Thailanda – musulmani 10%
        Când ajung la 20% din populaţie, ţările receptoare se confruntă cu focare de violenţă declanşate chiar pentru probleme minore, formarea miliţiilor jihadiste, crime, incendierea de biserici creştine şi de sinagogi evreieşti, ca în:
        India – musulmani 20%
        Kenya – musulmani 33%
        Rusia – musulmani 19%
        La 40%, naţiunile gazdă vor experimenta masacre sporadice, atacuri teroriste repetate şi de gherilă militare, incendieri de biserici creştine şi de sinagogi evreieşti fără răgaz, cum se întâmplă prezent în:
        Ciad – musulmani 50%
        Etiopia – musulmani 50%
        De la 60%, naţiunile vor asista la persecuţia neîngrădită a cetăţenilor non-musulmani (necredincioşi) aparţinând tuturor religiilor (inclusiv musulmani care nu se conformează ideologiei fundamentaliste), purificarea etnică, utilizarea legii sharia ca o armă de represiune şi aplicarea „Jizya” (taxă asupra necredincioşilor), astfel ca în:
        Albania – musulmani 79,9%
        Bosnia – musulmani 60%
        Malaezia – musulmani 60,4%
        Qatar – musulmani 77,5%
        Dincolo de 80%, întimidarea este permanentă, opresiunea şi jihadul violente şi agresive, epurarea etnică este etatizată mergând până la genocid. Fundamentaliştii persecută sau elimină toţi necredincioşii (non-convertiţii) căci ţările pe care le ocupă trebuie să devină 100% musulmane, ca în:
        Bangladesh – musulmani 90,4%
        Egipt – musulmani 95%
        Indonezia – musulmani 88%
        Iran – musulmani 99%
        Irak – musulmani 97%
        Iordania – musulmani 94%
        Liban – 99% musulmani
        Maroc – musulmani 99%
        Pakistan – musulmani 96,3%
        Palestina – musulmani 98%
        Sudan – musulmani 97%
        Siria – musulmani 90%
        Turcia – musulmani 99,8%
        Când scopul final este atins şi populaţia a devenit 100% musulmană, s-ar putea presupune că asta va conduce la „Dar es Salaam”, Casa Islamică a Păcii. Toţi locuitorii sunt musulmani, madrasele sunt singurele şcoli, iar Coranul este singurul cuvânt, aşa ca în:
        Afganistan – musulmani 100%
        Arabia Saudită – musulmani 100%
        Somalia – musulmani 100%
        Yemen – musulmani 100%
        Din păcate, niciodată nu va fi pace, pentru că în aceste ţări, 100% musulmane, cei mai radicali vor exercita un control total şi vor deţine puterea absolută, şi îşi vor satisface setea insaţiabilă de sânge ucigându-i pe coreligionarii lor care sunt mai puţin radicali decât ei …
        Este important să înţelegem că, în unele ţări, cu populaţii musulmane mult sub 100%, cum ar fi Franţa, oamenii care trăiesc în aceste enclave (ghetouri) sunt 100% musulmani; această populaţie trăieşte în conformitate cu legislaţia Sharia. Poliţia naţională franceză nu intră în interiorul acestor enclave. Acolo nu există nici jurisdicţie de stat, nici şcoli, nici facilităţi religioase non-musulmane. Copiii frecventează madrasa (şcoli religioase islamice), învaţă doar Coranul. Simplul fapt de a avea contacte cu necredincioşii este pasibil de pedeapsa cu moartea. În consecinţă, în unele locuri din unele ţări, Imamii musulmani şi extremiştii exercită mai multă putere decât autorităţile alese şi forţele de poliţie …
        Astăzi, cei peste 2 miliarde de musulmani constituie 28% din populaţia lumii. În acelaşi timp, rata natalităţii la musulmani depăşeşte cu mult rata natalităţii la creştini, hinduşi, budişti, evrei, şi alţi credincioşi sau necredincioşi. În acest fel, musulmanii vor depăşi 50% din populaţia lumii până la sfârşitul secolului.
        ––––––––––––––––––––––––––––––––
        Vă rugăm să transmiteţi aceste informaţii tuturor acelora dintre apropiaţii dv care sunt pe bună dreptate îngrijoraţi de viitorul sumbru care stă în faţa noilor generaţii, dacă nu vom avea curajul şi forţa morală să inversăm acest curent religios malefic pentru umanitate. Este şi lupta voastră !!!
        „Înainte de vârsta de nouă ani am învăţat canonul care guvernează viaţa arabă: eu împotriva fratelui meu, eu şi fratele meu împotriva tatălui meu, familia mea contra verilor clanului, clanul contra tribului, tribul contra întregii lumi, şi noi toţi contra necredincioşilor”.
        Leon Uris, „The Haj” (citat din roman)
        „Un mediator este cineva care hrăneşte un crocodil, sperând că va fi ultimul care urmează să fie mâncat.” Winston Churchill
        „Singura condiţie pentru triumful răului este pasivitatea oamenilor de bine.” Edmund Burke

        Apreciază

      • nikodim said, on septembrie 4, 2015 at 5:39 pm

        Ei ce rusine sa-i fie? Nu ii este deloc. Trepadusul in sutana este prea patruns de „umanismul ecumenic” si de „valorile fundamentale” ca sa mai fie calauzit de Duhul Adevarului.
        Ce mai spui „Doamne ajuta”? Zi-i direct „Allah ajuta” parinte si fugi direct in Siria-Irak in statul islamic si ajuta-i acolo, locco, pe „saracii” viitori refugiati taietori de capete…

        Al’de astia nu numai ca vor fi exponentii de seama ai prigoanei, dar isi vor arata si obrazul cameleonic ecumenist transformandu-se din crestini in „credinciosi” politic corecti ai religiei care se cere la un moment dat de catre sistem, invocand ca si in filmarea de mai sus motive „umanitare”.

        Apreciază

      • nikodim said, on septembrie 4, 2015 at 5:57 pm

        Si „parintele” asta massmedia-ist are o dictie specifica prezentatorilor din radio-televizunile comerciale, cu modulatii fonetice care sa descreteasca fruntile ascultatorilor indobitociti care nu mai au capacitatea de realiza ca toate aceste tonuri mishtocare a’la Seinfeld ( stil specific si „conferentiarului parinte” C-tin Necula) sunt defapt blasfemii fatarnice mai mult sau mai putin voalate care nu ar trebui sa se manifeste la adevaratii slujitori ai Domnului. Ei nu mai vorbesc in Duhul Adevarului si nici Invatatura Bisericii nu o mai marturisesc, ci doar le place sa se auda mamutarindu-se cu expresii moderne „mishto” ca sa-si imbunatateasca audienta si reitingul de scamatori religiosi. Ei, aceste iude, deja respira cu placere in spiritul mizeriilor audio-vizuale gen „carcotasii” sau „mondenii”

        Apreciază

      • cca70 said, on septembrie 4, 2015 at 8:10 pm

        s-a imbracat un diavol in straie preotesti

        apropo, de unde stii ca e preot? doar pentru ca isi spune ‘ preot”?
        pai asa si eu sunt regele Spaniei…:)

        Apreciază

  2. lastunnegru said, on septembrie 3, 2015 at 9:47 pm

    Parerea mea este ca crestin ortodocsi sa nu ii prigoneasca pe alti oamanii care au alta credinta.

    Crestin ortodocsi si musulmani au trait pana acuma in pace si buna intelegere dar eu cred ca aceasta moscheie se va construi special in Bucuresti pentru ca sa se incepe: ura,cearta plus alte lucruri rele intre crestini ortodocsi si musulmani din Romania. Mai ales cu aceste valuri uriase de emigranti in majoritate musulmani care vin spre Europa ma tem ca aceasta moschee este vreun plan al SISTEMULUI pentru ca se constuieste mai ales in acest moment. Eu nu cred ca daca batjocoresti credinta altcuiva iti aperi credinta ta, ma refer la treaba cu porci ingropati pe pamantul unde va fi contruita acea moschee. Daca statul roman le da terenul gratis e un lucru rau dar cred ca se puteau gasi ale metode ortodoxe pentru a se arata ca nu dorim ca statul roman sa dea acel teren gratis pentru acea moschee.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    http://paginiortodoxe.tripod.com/vsian/01-02-sf_silvestru.html

    Sfîntul episcop Silvestru a grăit împăratului: „Nu într-alt chip se cade ţie, împărate, ca să intri într-acea baie, dacă nu vei crede mai întîi fără de îndoire în Dumnezeul pe Care L-au propovăduit apostolii, care s-au arătat ţie”. Răspuns-a împăratul: „De nu aş fi crezut că Iisus Hristos este Unul Dumnezeu, atunci niciodată nu te-aş fi chemat la mine”. Sfîntul i-a grăit: „Se cuvine mai întîi să posteşti, ca astfel cu rugăciunea, cu lacrimile şi cu mărturisirea păcatelor tale să milostiveşti pe Dumnezeu. Să lepezi porfira şi coroana şapte zile şi să te închini în cămările palatului tău în sac şi în cenuşă, să faci pocăinţă, plîngînd şi căzînd la pămînt, apoi să porunceşti să se închidă templele idoleşti, iar jertfele lor să înceteze şi pe creştinii care sînt izgoniţi să-i liberezi, iar celor ce şed în legături să le dăruieşti pace; apoi să fii bun celor ce te roagă, toate cererile cele drepte să le împlineşti şi să dai din averile tale săracilor milostenie multă”. Deci, a făgăduit împăratul ca toate acestea cu lucrul să le împlinească, iar episcopul, punînd mîna pe capul său, s-a rugat şi l-a pregătit pentru Botez.

    Adunînd pe toţi credincioşii, le-a poruncit ca şi ei să postească şi să se roage ca să înceteze prigonirea asupra Bisericii lui Dumnezeu şi să se izgonească întunericul închinării idoleşti, iar lumina cea mîntuitoare să răsară tuturor. Sosind a şaptea zi, sfîntul a mers la împărat şi, învăţîndu-l multe despre tainele credinţei în Sfînta Treime, i-a pregătit baia Sfîntului Botez, în care a intrat împăratul şi l-a cufundat Sfîntul Silvestru, chemînd peste dînsul numele Preasfintei Treimi.

    Atunci a strălucit o lumină mare din cer, mai frumoasă decît razele soarelui şi a umplut casa de multă strălucire; apoi împăratul s-a curăţit îndată de lepră, căzînd de pe trupul lui ca nişte solzi de peşte în apă şi a ieşit din baie sănătos, încît nu s-a mai văzut nici urmă din bubele ce au fost pe trupul lui. Îmbrăcîndu-se în hainele cele albe, după Sfîntul Botez, a spus singur: „Cînd m-am cufundat în apă, am simţit o mînă de sus, întinzîndu-se şi atingîndu-se de mine”. Şi îndată a poruncit ca nimeni să nu mai îndrăznească a huli pe Hristos sau a mai face rău creştinilor. Apoi a zidit în curtea sa împărătească o biserică în numele Mîntuitorului Hristos şi a poruncit ca să se boteze toţi cei ce ar voi să fie creştini; iar haine de botez albe să ia de la împărăteasca vistierie. Deci s-a botezat în acel ceas mulţime de popor şi, din zi în zi, creştea şi se înmulţea Biserica lui Hristos, iar închinarea la idoli se împuţina.

    A fost multă bucurie pentru numărul mare de credincioşi, ce se afla acum în Roma, încît trebuiau să fie izgoniţi din cetate toţi cei care nu voiau să fie creştini. Dar împăratul a oprit poporul, zicînd: „Domnul nostru nu voieşte ca cineva să vie la dînsul silit, ci de se apropie cineva de bunăvoie şi cu gînd bun, pe acela îl primeşte cu milostivire. Deci, liber este fiecare să creadă cum voieşte şi să nu se prigonească unul pe altul”. Acest răspuns împărătesc a înveselit şi mai mult poporul, căci îi lăsa pe toţi să vieţuiască în libera lor credinţă.

    Apreciat de 1 persoană

    • cosminmatiu said, on septembrie 3, 2015 at 10:12 pm

      Eu nu stiu nici un ortodox care sa fi taiat capul unui musulman ca nu crede in Hristos dar romani cu capul taiat poate o sa vezi curand.
      Creada in ce vor ei dar temple dracesti pentru allah sa isi faca in tara lor ca nu le are nimeni baiul.

      Apreciat de 1 persoană

  3. dd(2d) said, on septembrie 3, 2015 at 10:29 pm

    A venit urgia.

    Apreciază

  4. john said, on septembrie 3, 2015 at 10:31 pm

    off:
    Presa britanica dezvaluie planul UE: Romania, cota de 7.000 de imigranti. Marea Britanie nu primeste niciunul
    Romaniei i-ar reveni sa primeasca 6.937 de refugiati, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost intocmit de lideri europeni in vederea distribuirii a 160.000 de refugiati pe continent, scrie site-ul tabloidului britanic Daily Mail joi, invocand un document „divulgat” in presa.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3221243/Britain-RACIST-not-taking-refugees-claims-Hollywood-star-Emma-Thompson.html?ito=social-facebook

    Apreciază

  5. Mustafa said, on septembrie 3, 2015 at 11:01 pm

    Apreciază

  6. Felix Stancu said, on septembrie 3, 2015 at 11:41 pm

    Sfântul Nicolae Velimirovici

    „Îmi aduceţi la cunoştinţă că aţi avut o viziune neobişnuită în biserică la rugăciune. Aţi văzut cum Hristos a ieşit din altar şi s-a oprit. După aceea a ieşit cineva ca un rabin evreu şi a stat de-a dreapta lui Hristos. Apoi a mai ieşit cineva cu o cealma pe cap a stat de-a stânga lui Hristos. Atunci au întins amândoi mâinile şi s-au luat de mână cu El. Iar ca tâlcuire de la tâlcuitorii mincinoşi îmi aduceţi la cunoştinţă următoarele: Dumnezeu vrea ca toate credinţele să se împace şi să se facă o singură credinţă în toată lumea! Oricine este iniţiat în tainele împărăţiei lui Dumnezeu vă poate spune că şi viziunea este mincinoasă, şi tâlcuirea e mincinoasă. Nălucirea pe care aţi văzut-o înaintea dumneavoastră nu este de la Dumnezeu, ci de la cel ce întotdeauna îşi ridică coarnele împotriva credinţei lui Hristos. «Tatăl nostru» se încheie cu rugăciunea către Dumnezeu ca El să ne izbăvească de cel viclean. Omul lui Dumnezeu, cine se poate ţine de mână cu Hristos? Cine poate sta alături de Hristos? Nu le-a grăit Hristos evreilor: iată, se va lăsa casa voastră pustie (Matei 23, 38)? Prorocia s-a împlinit. Evreii nu au nici jertfe nici preoţie. Amândouă au trecut la cei botezaţi în acel ceas când catapeteasma Templului s-a rupt de sus până jos. Nici musulmanii nu au jertfe, nici preoţie. Nu le spune, oare, evreilor evreul Pavel, apostolul lui Dumnezeu: Hristos e sfârşitul Legii (Romani 10, 4)? Aşadar, cum se poate ca ceea ce este pustiit, ceea ce este lepădat şi înlocuit cu altceva nou, să fie pus pe picior de egalitate şi să se ţină de mână cu credinţa vie a lui Hristos? Şi Mahomed însuşi, cu toată duşmănia sa faţă de creştini, recunoaşte şi pune în Coran faptul că Iisus, fiul Mariei, va judeca lumea, prin urmare şi pe Mahomed însuşi. Şi atunci, de unde această nivelare şi egalizare? De unde poate veni o asemenea viziune, întrebaţi? De la ispititorul. Cercetaţi-vă viaţa şi cugetaţi la ea şi veţi vedea. În zilele noastre se vorbeşte mult – de către cei slabi în credinţă, fireşte – despre împăcarea şi egalizarea tuturor credinţelor. Una este pacea socială şi politică, alta e împăcarea credinţelor. Şi una este egalitatea în drepturile şi îndatoririle cetăţeneşti, şi alta este egalizarea credinţelor. Creştinilor li s-a poruncit cu stricteţe să fie milostivi faţă de toţi oamenii, fără deosebire de credinţă, dar, în acelaşi timp, şi ţinerea cu stricteţe a credinţei lui Hristos. În calitate de creştin, vă puteţi jertfi pentru cei de altă credinţă atât averea, cât şi viaţa, dar nicidecum şi adevărul lui Hristos – fiindcă averea şi viaţa sunt proprietatea dumneavoastră, iar adevărul lui Hristos, nu”

    Nicolae Steinhardt scria

    i se poate oricui pretinde sa nu dea mai mult decît i se cere. Portia
    impusa ajunge, nu este nevoie sa îndepartezi cu un gest larg al bratului lingurița
    ce ti se întinde si sa smulgi polonicul, linguroiul, ciorbalîcul pentru a înfuleca,
    morfoli si molfai cu nesat din materia urît mirositoare.

    Cred că Pr Tănăsescu a ajuns în acest stadiu să prefere să mănânce rahat cu polonicul! Așa au avansat în grad și Nicolski, Crăciun și toți ceilalți torționari… probabil că și Pr Tănăsescu va fi ridicat în grad de colonel, director de închisoare, când vor dori să ne închidă…

    Apreciază

  7. Mustafa said, on septembrie 4, 2015 at 1:14 am

    Liderul Rus Republicii Lugansk este acuzat de antisemitism:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Plotnitsky#Anti-Semitism

    In June 2015, Plotnitsky told an audience at a Russian university that Ukraine’s Euromaidan revolution was masterminded by a cabal of Jews, and that the name „Euromaidan” was really „Evreimaidan„, which translates from Russian to ‘Jewmaidan.’ He also referred to President Poroshenko as „Valtzman,” which was his father’s surname. He also said: „I have nothing against the Jews as a people” Jewish leaders commenting on his remarks agreed they were anti-Semitic. The Anti-Defamation League also condemned Plotnitsky.

    Apreciază

  8. Patricia said, on septembrie 4, 2015 at 1:24 am

    Desigur ca asa e planificat,de catre sistem,diminuarea drastica a Crestinismului prin introducerea in Europa a mii de musulmani.Visul islamului uite ca se implineste.Eu locuiesc in Rotterdam si in cartierul meu zilnic vad sute de musulmani,si nu-mi vine sa cred ca ma aflu in Olanda,de multe ori ma simt in Turcia,nici decum in Europa.Asa ca orice ar face Romanii degeaba fac ,deoarece asta e planul elitelor.Ii deranjaja tare de tot Crestinismul si numele lui HRISTOS.Acum sa ne rugam sa ne dea Domnul putere sa-l marturisim cu pretul vietii daca e nevoie,dar asta e cruda realitate.Dar sa cititi sa vedeti de cind e planificata treaba asta; Scrisoarea lui Albert Pike catre Mazzini despre cele trei razboaie mondiale.

    Apreciat de 2 persoane

    • Giovanni Onika said, on septembrie 6, 2015 at 11:23 am

      Ba nu, Patricia …avem ce face, il avem pe Dumnezeu Hristosul cu noi, cu El si prin El vom trece si peste asta…stramosii nostri au facut,si noi la randul nostru vom face, ne vom apara „saracia, nevoile si neamul” suntem de milenii aici si ne-am pastrat credinta si vom ramane prin credinta si nadejde in Dumnezeu. ..vom lupta pentru ca daca ne gandim bine, dupa cum ne vom apara credinta tine de cum si unde vom ajunge cand vom trece la cele vesnice. Pana la urma asta poate fi testul suprem. Stefan cel Mare si Sfant l-a trecut in felul lui, Brancovenii in felul lor, dar toti au ramas in Hristos. Noi cum il vom trece ?

      Doamne ajuta-ne !

      Apreciază

  9. ccc said, on septembrie 4, 2015 at 3:13 am

    nenorocitu asta e necuratu in sutana! astia nu apara Ortodoxia, astia apara sistemul bestiei!
    cred ca numai mucenicia inidividuala ne va mai salva de la macelul care se pregateste Ortodoxiei si Neamului Romanesc.
    e din ce in ce mai clar pentru credinciosi ca acesti falsi pastori ne arunca in ghearele hoardelor cainelui turbat mohamedan.
    sinistru va fi ca acest Stat deturnat va lucra impotriva noastra, a turmei Lui Hristos.
    a spus Sfantul Parinte Arsenie ca vremea sfintilor a trecut si ca vine vremea muceniciei? a spus. sa ne pregatim pentru e mai rau, portile iadului se deschid si dracii se vor imbata cu sangele credinciosilor marturisitori mucenici.
    cred ca se va ajunge la rezistenta ortodoxa in Muntii nostri Sacri. sa ne rugam sa ne apere Maica Domnului si Dumnezeu Cel Adevarat in Sfanta Treime pentru ca adevarat suntem cei din urma.

    Doamne ajuta si mantuire!

    Apreciat de 1 persoană

  10. Mustafa said, on septembrie 4, 2015 at 4:52 am

    Interviu cu fostul actor Dragos Paslaru, astazi monah

    Regret foarte tare că am făcut acel film( Drumet in calea lupilor). Îi arăta pe legionari așa cu n-au fost! Tare necăjit am fost! Legionarii n-au fost fasciști!”.

    Simpatia sa pentru curentul legionar și pentru Căpitanul Corneliu Zelea- Codreanu este evidentă. „Sigur că l-am simpatizat… Ce voia Codreanu? Ca neamul românesc să devină ceea ce fusese! Să revină la ortodoxie și să aibă o conduită normală! Ca România să fie a românilor! Să iasă bărbați și femei adevărate, nu niște…, ale unei societăți în derivă!”
    http://www.evz.ro/spovedania-calugarului-valerian-fostul-mare-actor-dragos-paslaru-in-90-au-vrut-sa-ma-omoare-am-fost-foarte-fericit.html

    Apreciat de 1 persoană

  11. minionita said, on septembrie 4, 2015 at 10:40 am

    Poate nu e o idee rea cea cu fluturasul. La urma urmei orice”tolerant” ar trebui sa isi scoata degetul din ochi si sa se intrebe la ce le trebuie 11000 de metri pt. o moscheie de 1000 de persoane? Moscheia are 1000 si restul e parcare?Sau fac biblioteca? Cred ca nici Biblioteca Nationala nu e atat de mare. Vai, sa invete copilasii abc-ul islamului. Nu exista pentru asta mult hulita ora de religie? Din cate stiu asta e una din cultele recunoscute deci se organizeaza cursuri si pentru musulmani daca exista solicitari. Sincer, nu ii inteleg pe oamenii astia. Cei care au ramas la noi nu s-au intors la ei pentru ca nu era bine. Acuma le-ar place sa faca si la noi cum este la ei.

    Apreciază

  12. Ionut said, on septembrie 4, 2015 at 12:00 pm

    Pr. Eugen, imi cer iertare ca ma bag in vorba. Stiu ca stiti mai multa carte decat mine, dar, totusi, nu credeti ca ar fi bine sa mergeti putin la Budapesta la specializare? Si luati-l si pe Victoras al nostru, poate invata si el ceva meserie, ca de trei ani nu e decat … Pinocchio legat cu sfori…
    „Premierul maghiar Viktor Orban a făcut declaraţii şocante la Bruxelles
    afirmând că afluxul de refugiaţi, în majoritate musulmani, pune în
    pericol identitatea creştină a Europei.” (adevarul.ro)

    Apreciază

  13. Ecaterina said, on septembrie 4, 2015 at 2:28 pm

    Pentru Preotul Eugen Tănăsescu – Părinte, doar Dumnezeu știe de ce V-a acceptat ca păzitor de turmă. Să pierdeți turma aruncând cu pietre în oi, este ceva foarte grav. Aveți grijă să nu ajungeți în IAD! După cum vorbiți, după faptele dumneavoastră, cred că acolo vă doriți să ajungeți. Să vă lumineze Dumnezeu și să reveniți la cele sfinte, că tare v-ați îndepărtat de Calea Domnului.

    Apreciază

    • nikodim said, on septembrie 4, 2015 at 6:02 pm

      Acesta arunca cu pietre nu numai in oile turmei sale. Smintitul arunca cu pietre in insusi Mantuitorul si in Biserica Sa!

      Apreciază

  14. Mălin said, on septembrie 4, 2015 at 4:24 pm

    Nu ştiu dacă la ora actuală mai susţine această învăţătură sau dacă s-a dezis de ea, însă, după cum spuneam şi într-un comentariul anterior, pr. Eugen Tănăsescu promova sabelianismul în transmisiune directă la tv.
    Totuşi, sper că până la urmă să fi respins această învăţătură…
    https://saccsiv.wordpress.com/2015/01/19/a-inceput-saptamana-uraciunii/#comment-251484

    După cum se cântă în sfintele slujbe ale Bisericii:
    „Pe o Dumnezeire în trei străluciri cu dreaptă credinţă să o lăudăm, strigând: Sfânt eşti Părinte fără de început, Fiule cel împreună fără de început şi Duhule cel dumnezeiesc; luminează‑ne pe noi, care cu credinţă slujim Ţie, şi ne scoate din focul cel de veci.”
    http://www.ceaslov.org/bine%20esti%20cuvintat.htm

    În Pidalion se spune: „Şi savelianii, şi arianii, sunt întocmai după eresuri, precum zice Teologul Grigorie.” Întocmai este spre păgânatate, şi savelianeşte a împreuna, şi arieneşte a desparţi, cea întâi adică cu faţa, iar cea a doua, cu firile. Şi iarăşi, că răul în amândouă este de-o potrivă, măcar de şi se afla în cele potrivnice. Şi socoteala lui Savelie introduce Iudaismul, după sfinţitul Fotie, iar cea a lui Arie, bagă pe Elinismu? Pentru ce
    dar cei ce sunt deopotrivă dupa eresuri, nu s-au primit deopotriva de către Sobor?”
    https://archive.org/stream/IndreptareaLegii.PravilaCeaMare1652/IndreptareaLegii.PravilaCeaMare1652_djvu.txt

    Iar Sf. Ioan Damaschin spune în Dogmatică următoarele: „Din contră, noi gândim că Duhul lui Dumnezeu este o putere substanţială, care există într-o ipostasă proprie ei însăşi, care purcede din Tatăl şi se odihneşte în Fiul şi îl face cunoscut. Nu poate să se despartă de Dumnezeu, în care există, şi de Cuvântul, pe care îl însoţeşte, şi nici nu se pierde în neexistenţă, ci există în chip substanţial după asemănarea Cuvântului. Duhul Sfânt este viu, liber, de sine mişcător, activ, voieşte totdeauna binele, şi în orice intenţie a Lui puterea coincide cu voinţa, este fără de început şi fără de sfârşit. Niciodată Cuvântul nu a lipsit Tatălui, nici Duhul Cuvîntului.

    In chipul acesta, prin unitatea naturii dumnezeieşti, se nimiceşte rătăcirea politeistă a elinilor; iar prin acceptarea Cuvântului şi a Duhului se distruge învăţătura iudeilor; iar din amândouă ereziile rămâne ceea ce este folositor; din concepţia iudaică, unitatea firii, iar din concepţia elenismului numai deosebirea persoanelor.

    Iar dacă iudeul se opune acceptării Cuvântului şi Duhului, să fie combătut şi să i se închidă gura de dumnezeiasca Scriptură. Căci despre Cuvânt a spus dumnezeiescul David: „în veci, Doamne, Cuvântul Tău
    rămâne în cer” 68 . Şi iarăşi: „A trimis Cuvântul Lui şi i-a vindecat” 69 . Dar cuvântul, care se rosteşte cu gura, nu este trimis şi nici nu rămâne în veci.
    Iar despre Duhul acelaşi David zice: „Trimite -vei Duhul Tău şi se vor zidi” 70 . Şi iarăşi: „Prin Cuvântul Domnului s-au întărit cerurile şi prin Duhul gurii Lui toată puterea lor” 71 . Şi Iov: „Duhul cel Dumnezeiesc m-a
    făcut; iar suflarea celui atotputernic este aceea care mă ţine” 72 . Iar Duhul care se trimite, care zideşte, care întăreşte, care ţine, nu este o suflare ce dispare, după cum nici gura lui Dumnezeu nu este un mădular trupesc. Pe amândouă trebuie să le înţelegem într-un chip vrednic de Dumnezeu.”
    …………………………………………………………………………………………………………………………

    „Cu privire la Dumnezeirea cea infinita nu putem vorbi ca despre noi de o departare spatiala, deoarece ipostasele sunt unele in altele, nu in sensul ca ele se amesteca, ci in sensul ca sunt unite, potrivit cuvantului Domnului, care zice: „Eu sunt in Tatal si Tatal in Mine”( Ioan XIV, 11), intre ipostasele Dumnezeirii nu exista deosebire de vointa sau de gandire sau de activitate sau de putere sau de altceva din acelea care dau nastere in noi la deosebire complet reala.

    Pentru aceea nu spunem ca Tatal si Fiul si Sfantul Duh sunt trei Dumnezei, ci, din contra, ca Sfanta Treime este un singur Dumnezeu, Fiul si Duhul se raporteaza la o singura cauza; nu sunt nici alcatuiti, nici contractati in sensul contopirii lui Sabelie (Sabelie, un eretic monarhian patripasian, a tr ait la sfarsilul secolului II si inceputul secolului III.). Caci, dupa cum am spus, ipostasele Sfintei Treimi se unesc, nu in sensul ca ele se amesteca, ci in sensul ca ele exista unele in altele; iar intrepatrunderea reciproca a ipostaselor este fara contractare si fara amestecare. Ele nu sunt departate unele de altele, si nici impartite in ce priveste fiinta, in sensul impartirii lui Arie (Arie, eretic crestin, a trait in secolul III si IV. A murit probabil in anul 318. Doctrina sa, in origini, apartine monarhienilor dinamici. Arie tagaduieste deofiintimea Fiului cu Tatal, invatatura lui se poate rezuma in aceste cuvinte ale lui insusi: Era un timp cand Fiul nu exista”. Arie a fost condamnat la sinodul I ecumenic de la Niceea din 325.). Caci daca trebuie sa spunem pe scurt, Dumnezeirea este neimpartita in cele ce se impart, dupa cum in trei corpuri solare, care exista unul in altul si sunt nedespartite, avem o singura unire si apropiere a luminii. Asadar, cand privim la Dumnezeire, la prima cauza, la singura stapanire si la una si la aceeasi, ca sa spun asa, miscare si vointa a Dumnezeirii, la identitatea fiintei, a puterii, a activitatii, a domniei, atunci avem in mintea noastra o unitate. Dar cand privim la acelea, in care este Dumnezeirea, sau ca sa spun mai precis, care sunt acelea din care este Dumnezeirea si care sunt de acolo din prima cauza in afara de timp, de aceeasi slava si nedespartite, adica ipostasele Fiului si Duhului, atunci trei sunt acelea la care tre buie sa ne inchinam. Un Tata, Tatal, care este fara de inceput, in sensul ca este necauzat. Caci nu este din cineva. Un Fiu, Fiul, care nu este fara de inceput, in sensul ca nu este necauzat. Caci este din Tatal. Dar daca ai raporta termenul de „inceput” la timp, atunci si Fiul este fara de inceput, caci el este facatorul timpurilor si prin urmare nu cade sub timp. Un Duh, Sfantul Duh, care este din Tatal, nu in chip firesc, ci purces. Tatal nu este lipsit de nenastere, pentru ca a nascut, nici Fiul de nastere, pentru ca a fost nascut din cel nenascut – dar cum? – si nici Duhul nu se schimba in Tatal sau in Fiul, pentru ca purcede si este Dumnezeu, insusirea este ceva netransmisibil; cum ar putea sa ramana insusire ceea ce se transmite sau se preface? Caci daca Tatal este Fiul, atunci nu este cu adevarat Tata, caci unul este cu adevarat Tatal. Si daca Fiul este Tatal, atunci nu este cu adevarat Fiu, caci unul este cu adevarat Fiu si unul Duhul Sfant.

    Trebuie sa se stie ca nu spunem ca Tatal este din cineva, ci spunem ca El este Tatal Fiului. Pe Fiul nu-L numim nici cauza, nici Tata, ci spunem ca El este din Tatal si este Fiu al Tatalui. Iar Duhul cel Sfant spunem ca este din Tatal, si-L numim Duh al Tatalui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar il numim Duhul Fiului. „Daca cineva nu are Duhul lui Hristos, spune dumnezeiescul apostol, acela nu este al lui” (Romani VIII, 9.). Marturisim ca s-a facut cunoscut si se da noua prin Fiul. „A suflat, spune Sf. Scriptura, si a zis ucenicilor sai: Luati Duh Sfint”( Ioan XX, 22). Fiul si Sfantul Duh sunt din Tatal, dupa cum raza si lumina sunt din soare. Soarele este izvorul razei si al luminii. Prin raza ni se da lumina si ea este aceea care ne lumineaza si cu care ne impartasim. Dar nu spunem ca Fiul este Fiu al Duhului si nici din Duhul.”
    https://archive.org/stream/Sfantul_Ioan_Damaschin-Dogmatica/Sfantul_Ioan_Damaschin-Dogmatica_djvu.txt

    Apreciază

  15. Carmen said, on septembrie 4, 2015 at 10:37 pm

    continua sa dezamageasca .parintele…acum cativa ani..ascultam cu interes emisiunile sale la radio dobrogea..imi placea cum explica in general pe intelesul tuturor…acum este schimbat complet..pare foarte pus pe glume aiurea.ce nu si au rostul..observam pe facebook multe vorbe spuse parca de altcineva..imi venea f.greu sa accept ca el putea sa posteze asa ceva…eu astept in continuare sa se trezeasca din acesta stare de mandrie .cred ca este..si sa revina la ce a fost inainte.Doamne ajuta!

    Apreciază

  16. sireteanu T. said, on septembrie 5, 2015 at 2:57 am

    exista o coloana a cincea si in biserica – dovada ca se desconspire intr-un mod ridicol acest individ care din pacate are acces la TV itrebarea este cine l-a pus acolo? Nu cumva Helmovici itic Strul?

    Apreciază

  17. Felix Stancu said, on septembrie 5, 2015 at 10:07 am

    @Carmen spune: si sa revina la ce a fost inainte. Doamne ajuta!

    Despre asceza fraierului sau cenzură, autocenzură ca rod al spălării creierului sau reeducare la Pr Eugen Tănăsescu și la toți ceilalți scriitori, comentatori, redactori, jurnaliști ai sistemului…

    Nicolae Steinhardt scria:

    Cu autocenzura merge însă mai greu; intrată adânc în suflet, glande de secrețiune internă, inimă, pântece, mădulare, bojoci, rărunchi, fibre, măduvă, în străfundurile cele mai insidioase și mai tainice, ca și treponema în ascunzișurile marilor organe, operează cu neîndurată, neostenită și (mai ales) neadormită energie; e nelipsită; e culmea și e idealul realizat al îndoctrinării, îndobitocirii și pervertirii; e rodul suprem al spălării creierului și reeducării, chezășuiește (mereu prezentă) preschimbarea ființei omenești, ale cărei reacții sunt neașteptate, în automat, în golem, în robot, în animal dresat, în marionetă cibernetică autoreglată pe care stăpânul nu mai trebuie s-o controleze, supravegheze și dirijeze ( și nici măcar să o teleghideze) pentru că singură ( prin feed-back) se cenzurează mai strașnic decât orice cenzură exterioară. Fiindcă uneori cenzura se întreabă: nu merg prea departe? și are oricum limitele, șovăielile, defecțiunile ei; pe când insul terorizat și condiționat dă mai mult decât ar îndrăzni tiranul sau torționarul să-i ceară. Și dă gratuit, fără a primi absolut nimic la schimb. În acest sens terorizatul, ca și credinciosul, este înzestrat cu sentimentul infinitului. De unde Mântuitorul cere să-ți lași ogorul și familia în schimbul dobândirii vieții veșnice, terorizatului i se cere o neantizare fără compensații. Diavolul e mai exigent decât Divinitatea, în locul demnității și menținerii personalității el nu oferă decât golul deznădejdea pură. Turnătorul își vinde sufletul, rudele și prietenii pentru nimic. Asceza fraierului – căci fraier este cel ce dă totul fără primi ceva în schimb – este deci mai severă decât a marilor pustnici, iar tatăl minciunii și prințul spaimelor e un stăpân nespus mai pretențios decât Cel ce ne îmbie cu jug dulce.

    Nu-i compromisul un soi de pact cu diavolul, iscălit cu sânge?

    Eu am oroare de oamenii lipsiţi de caracter, de codoşi, de delatori, informatori care sunt cei mai lipsiţi de caracter. Am avut mare dezamăgire în viaţa mea, fiind „turnat,” trădat de cunoscuţi, prieteni. Cea mai sinistră categorie de oameni, adevăraţi denaturaţi, monştri, este aceea a turnătorilor de profesie, ciripitorii, informatorii, care nu merită decât dispreţ, desconsiderare, scuipaţi. Rău face regimul că încurajează în întreprinderi această oribilă categorie de oameni declasaţi, veroşi, cretini în general, lipsiţi de bun-simţ şi de conştiinţă, mai ales care-şi vând rudele, prietenii, cunoscuţii. Niciodată un regim politic nu are lungă durată, nu are un fundament solid dacă se sprijină pe delaţiune, pâră, lipsă de caracter, trădare. Trebuie să se cultive încrederea în oameni, nu neîncrederea, entuziasmul, nu frica, onoarea, nu dezonoarea. Delaţiunea e o metodă necinstită, condamnabilă, de condamnat, pentru că datorită ei au fost suprimate numeroase vieţi de oameni, cei mai valoroşi.

    Apreciază

    • Carmen said, on septembrie 5, 2015 at 4:42 pm

      mie asa mi s a parut ..ca acum cativa ani era mai linistit.mai adunat..acum parca e imprastiat in toate directiile..e preocupat de orice nimicuri…nu stiu..

      Apreciază

  18. Carmen said, on septembrie 5, 2015 at 4:54 pm

    iar in subiecte importante cum este si acesta cu moscheea…reuseste mereu sa si adune impresii proaste prin parerile lui .

    Apreciază

  19. Felix Stancu said, on septembrie 5, 2015 at 7:13 pm

    @Carmen spune:

    reuseste mereu sa si adune impresii proaste prin parerile lui .

    Pr Tănăsescu a început în 2009 prin intriga mediatică făcută între Părintele Iustin Pârvu și Părintele Arsenie Papacioc, apoi a continuat etichetând pe cei care au manifestat împotriva tehnologiei biometrice ca cip-ciripitori teologi, apoi pe cei care și-au declarat apartenența la neam ca fiind eretici după erezia numită filetism, a răstălmăcit Cartea Apocalipsei, capitolul 13, și câte și mai câte….

    Nicolae Steinhardt:

    Ne vindem sufletul pentru blid de linte ( în care Dumnezeu știe câte boabe sunt), trăim pe două planuri ( al realității, al minciunii) ca și cum aceasta ar fi starea normală a omului, gata suntem în orice clipă a ne lepăda și rușina de Hristos, a ne vinde fratele!

    Apoi să nu uităm talentul nu-i un bun interschimbabil; drept vorbind, nu-i proprietatea celui talentat; e un depozit; nu e o marfă, e taină. Trebuie dat la rodire cu grijă multă și cuviință. Cred că un scriitor se poate rata ieremediabil, se poate compromite cu ușurința cea mai fantastică, poate intra în rândurile mânuitorilor de condei. Depersonalizarea acesta-i pericolul de moarte! Aici intră și adjectivele din gama largă a cuvioșiei fățarnice: intrigant, slugarnic, mieros, laș, șmecheresc… Teroarea în literatură poate avea o înrâurire totală: cucerește totul, sterilizează totul, paralizează totul. Teroarea e cancerigenă. Compromisul nu atât în sine e primejdios cât prin consecințele lui: odată primul pas făcut, se va putea oare opri din mers cel care a cedat și s-a învoit? Nu va merge din cedare până la capătul nopții, până în fundul abjecțiunii? Nu-i compromisul un soi de pact cu diavolul, iscălit cu sânge?

    Nu oricine e la înălţimea suferinţei pe care o îndură. Nu oricine e vrednic de tragedia pe care o trăieşte. Nu oricine ştie să-i corespundă, să-şi asume rolul. Li se cere victimelor o măreţie, o capacitate corespunzătoare loviturii sortite lor.
    Nu laşitatea mă supără. Frica e normală. Nu putem cere oamenilor fapte de eroism.
    Dar suntem îndreptăţiţi să pretindem oamenilor să nu facă exces de zel. Le putem cere mai puţină conştiinciozitate.
    Asta este de reproşat: o conştiinciozitate fanatică, absolută, imbecilă. Mai cu seamă românilor le-aş cere mai puţin zel: un popor domol, înzestrat cu darul ironiei, care niciodată nu a pus mare preţ pe coinciderea formei cu fondul. Lor le putem cere să aplice ordinele alene, iavaş-iavaş iată bacalâm, cu rea şi leneşă voinţă. Asta da, asta suntem în drept a le cere.
    Când colo! Viteză maximă, străşnicie, polonic, vigilenţă absolută, denunţuri . Vai, românii s-au molipsit de la jidani, i-a apucat şi pe ei eficienţa, conştiinciozitatea, aplicarea necruţătoare a tuturor gugumăniilor şi absurdităţilor. Am devenit mai riguroşi, mai regulamentari, mai disciplinaţi decât germanii! Vai nouă, popor mereu ferit de excese, mereu predispus către soluţii tranzacţionale, băşcălie, relativitate. Asta-i nenorocirea, că ne-am pierdut bunul-simţ, indulgenţa, superficialitatea, împăcarea cu forma fără fond. Cât de preţioasă şi blândă poate fi o civilizaţie a formei care nu ia fondul în tragic. Din senin ne-au lovit zelul şi conştiinciozitatea!

    Mai atrag atenţia asupra unui punct important:
    Raţionamentul: de ce să rezist? Că până la sfârşit tot o să fac cum vrea el o să-şi impună punctul de vedere, este greşit. Poţi rezista într-o anumită măsură, nu poţi schimba procesul şi sentinţa. Dar o poţi oarecum influenţa. Ceea ce însemnează că rezistența este mereu utilă şi că înfrângerea, chiar înfrângerea asigură celui care a rezistat un alt regim decât ăluia care s-a aplecat în primul rând. Acela-i tratat ca un câine şi ca un slugoi, iar ăstalalt este tratat ca un adversar. I se impun condiţii grele, dar nu-i se leagă ştreangul de gât. E tratat ca om şi-i se permite ca totuşi să trăiască în condiţii cvasi-omeneşti. E o mare diferenţă între a fi înfrânt şi sclav răstignit.

    Teama de un pericol real şi imediat – localizat în timp şi spaţiu – se numeşte frică şi este un simţământ normal. Teama stârnită de o simplă virtualitate (de multe ori zămislită de o închipuire ce a prins aripi) poartă numele de laşitate. Frica: de automobilul care vine cu viteză mare către mine e natural să mă feresc, de nebunul care se repede asupră-mi cu un cuţit fug. Mă atacă un câine turbat, mă dă maiorul Jack Simon cu capul de pereţi: tresare în mine teama. Abjecţiunea creatoare de catastrofe începe o dată cu formula: Să nu se spună că… Să nu se cheme că… Dar dacă cumva, ia mai bine să mă duc eu să-l denunţ…
    Laşitate e şi panica terorizatului. Panica terorizatului îl excită pe terorist, jocul acesta de oglinzi dispune de o putere amplificatoare analoagă intensificării unui izvor de lumină aşezat între două suprafeţe reflectante.
    Pe cât este frica de normală (definţia fricii au dat-o englezii: curajos se numeşte omul care ştie doar el cât îi este de frică) pe atât poate – prin gratuitatea ei – scoate laşitatea din sărite pe omul cel mai îngăduitor.
    Provocarea aceasta a răului (căci îl stârnim), măsurile acestea de apărare luate în vid, chezăşuirea aceasta aprigă a unui viitor incert (prin urmare disponibil), invitaţia la necruţare şi demenţă lansată călăului se îmbină constituind un bloc de îndărătnicie mai rece decât un gheţar, o masă densă şi lucioasă la care nu încape acces.
    Laşitatea slujbaşului care nu se hotărăşte să ia o măsură perfect legală. Laşitatea autorilor de referinţe pe care nimeni nu-i obligă să spună absolut tot ce ştiu. Refuzul încăpăţânat de a da curs cererii legale şi inofensive a solicitatorului sub cuvânt că s-ar putea să se creadă că… Laşitatea corului de adulatori care-l îmbie pe tiran şi-l fac să piardă orice fărâmă de bun simţ. Mucarerul, voluntar, plătit peste haraciu. La trei ani, la un an. Imaginaţia la pândă, neadormită. Întrecerea între terorizaţi, care va da mai mult. Devansarea gândurilor pe care teroristul nu le gândeşte şi poate nu îndrăzneşte să şi le formuleze; ori nu-i îndeajuns de sofisticat în arta chinuirii pentru a le formula. Diabolică, neagră, pervertită gătire şi netezire a căilor răului.
    Ori poate că secretul teroarei este de a pune pe terorizat în situaţia de a-l provoca pe terorist să ceară din ce în ce mai mult. De a stabili între cei doi o strânsă colaborare, ca între partenerii actului sexual, ca între operat şi chirurg. De a-l obliga pe terorizat să refacă procesul de gândire al teroristului şi a-i atribui intenţii mai crude şi raţionamente mai subtile decât are în realitate.
    Numai în felul acesta îmi explic imaginea rămasă mult timp neclară pentru mine: a învinuitului care ajută ancheta (şi pretenţia acesteia de a fi ajutată).
    Suntem mereu înclinaţi a pierde din vedere că terorizaţii, cu vremea, ajung mai răi, mai netrebnici, mai inventivi în abjecţie decât teroriştii. Ei dau mai mult decât li se cere, mai mult chiar decât teroriştii cutează să le ceară ori şi-ar închipui că pot cere. Terorizaţii devansează cererile cele mai îndrăzneţe ale teroriştilor şi-i incită a fi mai răi decât sunt.
    Acesta-i un punct esenţial, eu am avut prilejul să-l descopăr la anchetă şi în viaţa de puşcărie (unde mulţi deţinuţi ajunseseră mult mai răi şi mai periculoşi decât administraţia).

    Ce ar spune azi Socrate într-o piață de la noi? Prieteni, cetățeni, vă pun patru întrebări:

    de ce mințiți așa ușor?
    de ce aplaudați atât de frenetic?
    de ce aplicați cu atâta zel dispoziții și legi pe desigur le considerați nedrepte?
    de ce, de ce oare vă denunțați atât de sârguincios unii pe alții?

    Ce înseamnă să ai „suflet politic”? Însemană să nu fii tont, să nu te lași îmbătat cu apă rece, să știi să vezi, să simți, să pricepi la iuțeală, să fii sensibil la microsemnale, să te doară de năpasta altora, să consideri problema pâinii aproapelui tău ca pe o datorie spirituală, iar nu ca pe o problemă materială, să poți deveni un om public în zile de urgie. Suflet politic? Vai de capul bărbatului care nu-l are și mare pierdere, zău, nu era dacă nu se năștea.
    Asta-i criza cea mare: a pierit din conștiința oamenilor sufletul politic, au devenit niște roboți nătângi. Și niște lași, sufletul politic, presupune o doză minimală de curaj.

    Când avem de a face cu sisteme subtile şi grijulii de salvarea aparenţelor – unde se lucrează sistematic şi savant – depistarea este incomparabil mai grea şi în faţa istoricului se iveşte problema crimei perfecte. Aflarea adevărului în acest caz a înfrânt mulţi specialişti şi detectivi de seamă. Istoricul sau cercetătorul, acum, trebuie să dea dovadă de însuşiri neobişnuite şi să nu ezite a se referi la metode aparent străine de ştiinţa istoriei şi disciplina politicii. El trebuie să nu se ferească de a recurge la metode proprii detectivilor şi medicilor. Vreau să vorbesc de microsemnalele care, singure de obicei, îngăduie străpungerea stratului de vid înapoia căruia este izolată crima perfectă. Regimurile totalitare au grijă să ia toate măsurile necesare – mergând foarte departe pentru acoperirea adevărului.

    Oamenii răi, tiranii, propaganda ideilor rele caută să încurce lucrurile, să le ieie aşa, încât secundarul şi principalul să se amestece, şi ochiul omului să nu mai poată desprinde limpede ceea ce este esenţial din masa de detalii nesemnificative. Şi eu am dat un exemplu. Nu ştiu dacă voi aţi citit cartea mea intitulată între viaţă si cărţi. Acolo am eu un capitol despre Ioana d’Arc şi despre procesul ei. Şi de acolo am trecut la nişte consideraţii generale asupra proceselor montate. Şi am spus că ceea ce fac ăia care montează procese false, cu hotărârea dinainte stabilită, e să se prezinte lucrurile în aşa fel încât amănuntele să orbească oamenii de bună credinţă şi ei să creadă că într-adevăr procesul a fost drept şi am comparat această acţiune cu ceea ce face prestidigitatorul. El apare pe scenă, îşi suflecă mânecile, arată jobenul publicului să vadă că jobenul nu conţine nimic într-însul, îşi scutură mâinile şi braţele şi pe urmă scoate un iepure din joben. Şi toată lumea e fermecată şi minunată de cum de-a ieşit iepurele din joben. Dar, el ca să facă această operaţie o pierde într-o serie întreagă de detalii. Muzică, lumini, gesturi, în aşa fel ne orbeşte, ne pierde cu detaliile încât noi nu observăm pe unde iese cu adevărat iepurele. E o operaţie de prestidigitaţie care urmăreşte să ne distragă privirea, să ne ameţească.

    Asta cred că fac oamenii ăştia. Ne orbesc ca să nu avem capacitatea de-a prinde esenţialul, de a discerne esenţialul. Şi spiritele mari – cum e Eliade şi alţii, foarte mulţi ca el – sunt oameni care s-au priceput, neduşi cu vorba, neduşi cu luminile, cu zgomotul, cu efectele secundare, cu regia. Neduşi cu regia. Ei dincolo de regie disting esenţa şi ştiu să vadă că în procesul Ioanei d’Arc, bunăoară, femeia era nevinovată şi dânşii vroiau să o piardă, să o compromită, să o prezinte ca pe o vrăjitoare, deşi nu era. Iar la toate celelalte procese politice să arate că vinovatul – care în fond e nevinovat şi e de altă părere decât judecătorii lui – are altă concepţie politică, dar altfel e nevinovat.

    Deci, trebuie să fim foarte atenţi. Clarviziunea este într-adevăr o însuşire esenţială a tuturor spiritelor mari. Toţi marii scriitori, toţi marii gânditori, toţi marii oameni politici, cu adevărat mari, au avut această clarviziune. Au ştiut să vadă. Există o întreagă artă a vederii. Ne lăsăm foarte uşor orbiţi, foarte uşor ameţiţi, distraşi. E o artă, arta vederii.

    Nu deci prin simptome a căror examinare stă la îndemâna oricui se va putea rezolva misterul. Numai microsemnalele – acele amănunte infime ori efecte secundare ori imprevizibile consecinţe datorate evoluţiei creatoare pe care nici criminalul cel mai prudent şi mai organizat nu le poate prevedea şi evita – sunt în măsură să arunce lumină asupra acestor „afaceri tenebroase”. (Numai crima absurdă şi gratuită – a maniacilor, bunăoară – ar putea să pară înzestrată ca o forţă absolut sfidătoare. Dar absurdul e şi el absurd, nu e previzibil – şi-n momentul în care te încrezi în absurd şi hazard dai dovadă de o credinţă raţională în absurd şi hazard, credinţă inconsecventă, absurdă!)

    Intuiţia clinicianului este şi ea întemeiată pe astfel de microsemnale pe care numai deprinderea specialistului de bună credinţă şi inteligent le percepe, deîndată. Acestea sunt cele care nu-l pot amăgi, oricât de ticluite, derutante ar fi simptomele. Boala şi minciuna (bolile mint şi ele, se camuflează) sunt depistate de fulgerătoarea sensibilitate la microsemnale a specialistului ori cercetătorului cinstit care nu se mărgineşte să analizeze ceea ce vinovatul – boala sau tiranul – îi prezintă cu făţarnică obiectivitate spre analiză.
    Medicul specialist sau cercetătorul serios, dintr-o lovitură de mână aruncă-ncolo vraful de probe adunate metodic şi-şi alege el calea spre adevăr oprindu-se asupra acelor amănunte izvorâte din complexitatea vieţii – care-i prea fertilă şi încâlcită spre a putea fi în întregime prevăzută de regizorul crimei perfecte – care-i vorbesc lui.

    Dumneata pleci de-acasă, cu soţia dumitale şi cu fetiţa, şi-ţi laşi casa singură. Eu intru în casa dumitale, forţez uşile, fur tot ceea ce se află în casă, absolut totul, nu las nici o ceapă, nu las nici un cartof în casă, covoare, mobile, tot ce ai dumneata în casă, tot, tot, tot. Când vii acasă, găseşti casa pustie. Ei, şi pe urmă, ca să arăt că nu sunt un tâlhar şi ultimul dintre oameni, a doua zi te invit la o cafea şi îţi ofer o cafea. E adevărat, e un progres. Vorba lui Brătescu-Voineşti la sfârşitul lui Niculăiţă Minciună: „Nu-l mai răstigneşti, îl laşi să se sinucidă.” Am făcut mari progrese, nu-i mai răstignim pe oamenii cumsecade, îi punem să se sinucidă. Le publicăm o poezie: Ah, ce frumos!Am scăpat. Nici nu mai suntem tirani. Suntem nişte oameni adulaţi. Nişte admiratori ai culturii, nişte iubitori ai culturii. Praf in ochi! Astea sunt trucuri ieftine, ieftine, îţi fur toate din casă, dar îţi ofer o cafea. Păi, de cafeaua mea ai nevoie dumneata sau eu să-ţi restitui toate mobilele dumitale?

    Apreciază

    • Carmen said, on septembrie 5, 2015 at 8:38 pm

      aceasta nu am stiut.eu am scris cum mi s a parut mie la inceput si mesajul pe care l transmitea cand avea doar emisiunea de la radio si era mai la debut.sa zic asa..

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.