SACCSIV – blog ortodox

Evreica ECATERINA FERMO despre LEGEA ANTI LEGIONARA

Posted in Uncategorized by saccsiv on septembrie 1, 2015

   Iata ce putem citi la Bunicul meu evreu, ucis de comuniști și protejat de românii ortodocși:

Bunicul meu evreu, ucis de comuniști și protejat de românii ortodocși
Câteva observații asupra legii anti-legionare
de Monahia Ecaterina Fermo

Nu putem avea viitor, dacă nu ne respectăm trecutul„Nu putem avea viitor, dacă nu ne respectăm trecutul”(Regele Mihai I)
Din cutiuța amintirilor mele, în ultimele săptămâni a ieșit la iveală unul dintre cele mai impresionante momente din viața mea: după-amiaza zilei de 29 iunie 1986, când plină de întrebările vârstei de 33 de ani și uimită de răspunsuri, primeam “PECETEA HARULUI DUHULUI SFÂNT”, din Taina botezului la mănăstirea Cernica, sub mâna ocrotitoare a părintelui Ilarion Argatu. Totul a fost uimitor, divin, strălucitor, în paraclisul mănăstirii, unde avea loc evenimentul, cu pridvorul ce amintea de anii copilăriei mele la bunici, cu mirosul de tămâie și ceară, dar mai ales privirea mi-a fost atrasă de o carte veche cu coperți de piele și cu litere chirilice, din care părintele Argatu a citit toată slujba. Dar ceea ce îmi revine de o vreme în amintire, ca o privire în oglindă, este momentul șocant când, folosindu-se de un canon al Sfinților Părinți, din cartea cu coperți de piele și litere chirilice pe care o zărisem pe masă, părintele a început să-mi citească „lepădările”, la care trebuia să răspund eu, pentru că eram matură și răspunzătoare de cuvintele mele. După cum bine știm la bebeluși este nevoie de naș ca să facă acestea.
-„Te lepezi de satana?”
-„Mă lepăd!”
-„Întoarce-te și scuipă-l de trei ori”.


Da! L-am scuipat și m-am lepădat chiar în clipa aceea și până la sfârșitul vieții mele de toate ororile gândite și făcute. Și totuși, la următoarea lepădare am simțit că se adună în mine toată mândria, ura, revolta și răzbunarea de care aș fi fost capabilă și în câteva secunde partea întunecată din mine (Monica cea revoltată și nebotezată) a vrut să se scoale și să-l scuipe pe preot și să fugă, auzind cuvintele: „Te lepezi de toată credința rătăcită a strămoșilor tăi care L-au prigonit pe Iisus Hristos?
Cu toată mândria lezată pe care o simțeam împungându-mă aproape fizic, o forță uriașa nevăzută mă ținea țintită în genunchi … și am răspuns hotărâtă și uimită, chiar șocată:
-„Mă lepăd !”
-„Și te închini Lui ca unui Împărat și Dumnezeu?”
-„Mă închin Lui ca unui Împărat și Dumnezeu!”
Nu poate fi explicat în cuvintele din nicio limbă pământească cât Har și dragoste divină, câtă înțelepciune și umilință izbăvitoare am simțit înfierbântându-mi inima și topind pe loc ura, mândria și răzbunarea moștenită de la moșii și strămoșii mei nebotezați. Atât ei cât și orice alt împotrivitor lui Hristos, nu-mi mai puteau face nimic, căci toată inima și tot cugetul le pusesem la Picioarele Împăratului cel Adevărat.
M-am îndulcit mult săptămânile acestea, învăluindu-mă cu aceste amintiri. Dar ele nu au țâșnit întâmplător din cutiuța amintirilor, ci ca un răspuns divin la frământările care m-au cuprins de când s-a declanșat în societatea noastră disputa pro și contra așa-zisei legi anti-legionare, prin care se interzice promovarea legionarismului, mișcare politică-religioasă interbelică generatoare chipurile, de antisemitism și nazism.
Recunosc că în ceea ce privește subiectele istoriei interbelice nu am nici calitatea, nici vârsta unei exegeze pertinente. Dar cred că, alături de mari nume din literatura românească și de istorici și comentatori contemporani, pot să-mi spun și eu umila mea părere despre subiectul acesta fierbinte, mai ales ca antecedentele familiei mele îmi permit să cunosc în parte adevărul istoriei.

02-atac2Bunicul meu evreu, îndrăgit de creștini
Dar să începem cu începutul… În 2002 Guvernul României a interzis organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii. Actul normativ incrimina totodată negarea Holocaustului, definit ca „persecuția sistematică sprijinită de stat și anihilarea evreilor europeni de către Germania nazistă, precum și de aliații și colaboratorii săi din perioada 1933-1945”.
Patru ani mai târziu, cu ocazia aprobării și modificării ordonanței de către legislativ, două comisii ale Parlamentului României au adoptat un amendament prin care se elimină din definiția Holocaustului sintagma „aliații și colaboratorii săi”. Apoi în perioada iunie-iulie 2015, au fost adoptate și promulgate noi amendamente ale ordonanței care, de data aceasta, aduc un plus de specificitate locală actului normativ. Spre deosebire de versiunea anterioară, ultimele amendamente definesc Holocaustul din România, interzic promovarea simbolurilor și ideologiilor legionare și extind interdicția cultului public asupra persoanelor vinovate de crime de război și genocide.
Nu aș vrea să intru în polemici politico-ideologice, nici măcar nu aș vrea să nominalizez, înfierând pe Președintele Iohannis sau pe fostul lider PNL, Crin Antonescu, vinovații actuali ai aprobării actualei legi. Oricum ei dau vina pe legislația europeană!
Crin Antonescu: Mai întâi, nu sunt singurul inițiator al legii, în al doilea rând este o lege care a reunit la dezbaterea ei un vot aproape unanim. Completarea ordonanței din 2002, a venit din necesitatea de a pune în concordanță și legislația românească cu legislația europeană în acest sens, o legislație îndreptată împotriva negaționismului și anumitor fenomene care au căpătat o anumită amploare în ultimii ani, mai ales în spațiul european, nu P1380484doar în România”.
În ultimele săptămâni toată mass-media, toată presa scrisă și toate site-urile și blogurile au înfierat sau nu, prin dezbateri și polemici cu personalități ale culturii și istoriei românești, acest fierbinte subiect.
Aproape în unanimitate concluzia a fost aceeași: Legea anti-legionari este pretextul unor abuzuri incredibile împotriva democrației românești.
Poate nu întâmplător, cele mai multe lucrări care analizează Mișcarea Legionară ca fiind o organizație fascistă aparțin unor cercetători „reputați” din străinătate: Stanley Payne, Roger Griffin, Robert Paxton, Philip Morgan etc., la care se adaugă studiile semnate de Radu Ioanid, Mihai Chioveanu și Constantin Iordachi (lista nu este exhaustivă), dar și Raportul Comisiei Wiesel, asumat în 2004 de către statul român.
Este cât se poate de adevărat că noi, nepoții celor ce au trăit acele vremuri, primim drept „adevăr” ceea ce ni s-a oferit în cărțile de școală, de specialitate, ba chiar și în cultură. Așa am fost îndoctrinați de „fiară roșie” de 50 de ani încoace. Abia acum își fac timid apariția în media, timide glasuri ale intelectualității romanești pentru a afirma cu tărie existența unui alt adevăr decât am învățat noi în manualele bolșevice – acela în care de două mii de ani, pe pământul românesc istoria și creștinismul au mers mana în mâna și au aparat împreună granițele și neamul românesc de orice altă influență istoric-filozofico-religioasă.
Asta am înțeles din primele clipe ale încreștinării mele. De aceea am început acest comentariu cu imaginile lepădărilor din rânduiala botezului, pentru că atunci am înțeles că orice voi face în viață sau orice voi gândi va fi în lumina și adevărul creștin, care a călăuzit poporul român de două mii de ani. Cam așa trebuie că au P1380485gândit și marii noștri învățați și filozofi și oameni de cultură, care au trecut la cele veșnice, dar care riscă să fie înfierați acum de „noua lege”…Cioran, Eliade, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu și mulți, mulți alții. Nu mai vorbesc aici de mari preoți și duhovnici care nu au făcut nimic altceva decât că au călăuzit poporul spre mântuire, folosindu-se desigur de toate forțele umane care împărtășeau același deziderat creștin – așa cum a fost și Mișcarea Legionară. S-a făcut atâta discuție pe tema antisemitismului propagat de cei ce au simpatizat cu ideile creștine ale Mișcării Legionare. Eu, care provin din neamul evreiesc și nu neg existența holocaustului, ci încerc să sufăr odată cu tot cel ce este nedreptățit și osândit, fie el evreu, roman sau orice altă națiune, totuși românii și mai ales elita culturală interbelică, nu au fost antisemiți și nici rasiști. Acești apologeți ai creștinismului nu au propovăduit decât mila creștină, înveșmântată însă în haina demnității românești. Iar acum nici nu poate fi vorba de antisemitism, nu există un pericol real în societatea românească de azi. În anul 2015 mai putem vorbi de antisemitism în România, când numărul evreilor nu depășește câteva mii?
Faptul că o stradă sau o asociație va purta numele unui filozof sau preot sau om de mare cultură românească ce a împărtășit aceleași idealuri creștine de mântuire cu membrii Mișcării se poate numi antisemitism?
Dovadă este chiar la mine în familie, unde bunicul meu evreu, Iosif Fermo, a activat ani buni ca ziarist de prima mână la ziarul Universul, care se știe că avea orientare creștină de dreapta. Iată câteva amintiri ale colaboratorilor săi:
Stelian Popescu dădea atribuții, în sensul că dădea ordine și gurile rele spuneau că și articolele lui erau scrise de altcineva. Și cam îl știu pe cine, era unul, Iosif

Stelian Popescu

Fermo, care era puțin evreu, ori se știa că tenta Universului nu era antisemită pe față, dar nici cu mare simpatie nu era; și totuși Fermo ăsta, care era bun prieten cu Titulescu, se pare că ăsta îi făcea marile lui articole, care se terminau întotdeauna cu o chestie foarte serioasă: Vom trăi și vom vedea”.
„După deconcentrarea mea prin august 1942, din dorința de a începe o eventuală carieră jurnalistică, am apelat la Victor Popescu care mi-a înlesnit angajarea ca redactor stagiar la ziarul Universul cu un salariu de 5000 lei atunci când solda de sublocotenent era de 7000 lei. Am fost reținut grație cunoștințelor mele de limba engleză la colectivul redacțional de politică externă, condus de Ion Lugosianu, secondat de Romulus Seișanu și de Iosif Fermo, care fiind evreu, nu mai lucra pe postul său, din cauza legilor antisemite elaborate în 1938, dar de care directorul ziarului Stelian Popescu nu prea ținea cont și găsea mijloacele financiare să-și susțină colaboratorii, chiar dacă erau evrei” (DAN BRĂTESCU – fragment din cartea Octogenar în jurul globului).
Dragul meu bunic s-a căsătorit cu o creștină, neam de os domnesc pur românesc și creștin, care a ctitorit multe biserici și mănăstiri – Voievodul Neagoe Basarab, apoi și-a creștinat toți copiii și …surpriza vieții …a fost arestat de evrei, de regimul ANA PAUKER – născută HANNA RABINSONH – și învinuit de trădare cu agenții de presă străină – dar mai ales creștine!
Atunci, în anii 50 toată familia a suferit din cauza pierderii bătrânului Fermo. Dar eu astăzi îi mulțumesc Domnului că a rânduit să am și eu un bunic a cărui viață s-a încheiat în infernul penitenciarului Aiud, dar mai ales mă bucur că numele lui e trecut pe pereții memorialului de la Aiud alături de adevărații mărturisitori creștini omorați de regimul comunist.
Din păcate, unii știm că în spatele tuturor acestor masacre, fie ele creștine, fie evreiești – sunt organizațiile oculte, care conduc lumea din umbră, folosind istoria și popoarele ca pe o armă, asmuțindu-i unii împotriva altora pentru a domina ei pământul!
Pentru mine, ca și creștin ortodox, nu există decât un singur adevăr absolut: cel al Domnului nostru Iisus Hristos – om și Dumnezeu: „Eu sunt calea, adevărul și viața”.
Când vom avea și noi curajul să spunem și să acționăm conform adevărului creștin?
Iată o iau înainte alte neamuri ce vor să țină steagul creștinătății sus:
„Cei mai mulți australienii cred în Dumnezeu. Nu este vorba despre «dreapta creștină» sau «presiuni politice», este o realitate faptul că această națiune a fost fondată de bărbați creștini și femei cu principii creștine. Este, cu siguranță, adecvat de a afișa această realitate pe pereții școlilor noastre! Dumnezeu vă deranjează? Dacă DA, vă sugerez să luați în considerare o altă parte a lumii pentru a trăi acolo, pentru că Dumnezeu este parte a culturii noastre” – Julia Gillard Prim ministrul Australiei.
Luați aminte popor român creștin!

 

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. energein7 said, on septembrie 1, 2015 at 10:23 am

    scuze, mi-a disparut butonul de Reblog, cine stie cum pot sa-l fac sa apara? mersi!

    Apreciază

    • valentin said, on septembrie 1, 2015 at 10:57 am

      asta da, Crucea să fie. Crucea învinge păgânătatea.

      Apreciat de 2 persoane

    • SD said, on septembrie 1, 2015 at 11:32 am

      Singura solutie e ca la constructia acestei moschei sa ,,planteze” un cap de porc in fundatie si atunci nimeni nu mai poate face nimic. dar ce fac imamii lor? Ei fac ,,slujbe de sfintire” ca la crestini si nu mai e mult si o sa-i si spovedeasca pe islamisti.

      Apreciat de 1 persoană

      • safimvigilenti said, on septembrie 1, 2015 at 2:29 pm

        cei care mai ingropati maruntaie de porc pe terenul ala, fiti inteligenti si nu mai filmati reperele, nu mai dezvaluiti locul exact, ca sa nu mai poata curata nimeni in urma voastra.

        Apreciat de 1 persoană

      • SD said, on septembrie 1, 2015 at 6:00 pm

        @safimvigilenti: E acelasi lucru:paintball+ proiectile cu untura.

        Apreciat de 1 persoană

  2. SD said, on septembrie 1, 2015 at 11:42 am

    In tot blatul asta pentru constructia unei mega-moschei nu a vorbit nimeni despre meglo-romanii colonizati in Turcia la schimbul de populatii din 1919 pentru ca Turcia nu recunoaste existenta minoritatilor. Si atunci apare o contradictie intre varianta oficiala despre ,,prietenia” istorica si cea neoficiala. Dar nimeni nu a vorbit nici de masacrele cerchezilor de la 1877 si nimeni nu i-a trecut in categoria masacrelor anti-romanesti si nimeni nu i-a comemorat vreodata. Mai tare, un ziar ,,central” obsedat de impunerea corectitudinii politice prezinta ,,descalecarea ” turcilor in Dobrogea ca un eveniment de succes cultural-economic intr-o provincie pustie nelocuita de romani. Dobrogea si Cadrilaterul fac parte din spatiul etnogenezei natiunii romane in care si astazi in centrul Constantei gesesti patru catedrale si biserici romano-bizantine pe care s-a construit sau pe care se plimba turistii de care habarn nu au si in ,,corectitudinea politica” a istoricilor si ziaristilor de azi nimeni nu vorbeste de masacrarea valahilor ,,diceni” dobrogeni .

    Apreciat de 2 persoane

  3. Irina said, on septembrie 1, 2015 at 12:42 pm

    In general in Europa se observa o protejare a musulmanilor, si asta se vede prin faptul ca tari din Europa, ca Franta, Germania, Belgia, Anglia mai nou tarile nordice colcaie de cetateni de origine araba sau turca si credinta musulmana. Cred ca scopul iudeo-masonilor este clar de a se folosi de marea masa musulmana pentru a-si indeplini planurile barbare asupra crestinatatii. Probabil vor sa atraga un numar mare de musulmani si in zona ortodoxa a Europei si cum la noi tradatorii misuna prin institutiile statului ca viermii, au ales ca in Romania sa se constriasca aceasta megamoscheie pentru acest scop. De ce au ales Romania, pai este simplu, pentru ca poporul roman nu este in stare sa-si apere valorile spre deosebire de celelalte tari ortodoxe ca Grecia, Serbia si chiar Bulgaria care este o tara cu mai multa demnitate decat a noastra. Normal ar fi trebuit sa iesim in strada in numar foarte mare, pentru a cere ca aceasta moscheie sa nu se construiasca. Dar cine sa iasa? Asta este dormim, dar cand ne-om trezi va fi prea tarziu, probabil mai bine de jumatate din romance vor fi musulmance vrednice, moscheile se vor inmulti, bisericile se vor goli fie din cauza masacrelor pe care paganii le vor face cu acceptul nostru al tuturor fie din cauza racirii credintei noastre. Sa ne fereasca Dumnezeu, sau mai bine zis sa ne ajute sa ne trezim si sa actionam la timp, pana nu e prea tarziu. Totusi cine stie poate ca Dumnezeu ingaduie sa se abata acest lucru din cauza pacatelor noastre, poate doar prigoana ne vatrezi din somnul nostru.

    Apreciază

    • Virgil A said, on septembrie 2, 2015 at 6:15 am

      „Sau poate credinta a scazut” si ma refer la negotul cu Dumnezeu savarsit de o parte a clerului care pun pret pe taina botezului, a cununiei, a slujirii colivei etc. Ori toate astea si inca mai multe altele sunt total impotriva legii Domnului Iisus. Iar Patriarhia tace, iar cei mai multi nu inteleg, se prefac ori nu vor sa inteleaga si sa ia atitudine ferm si civilizat nu, ca unii postaci, huliganic.

      Apreciază

      • Irina said, on septembrie 5, 2015 at 3:10 pm

        Ai dreptate pe de-o parte Virgil, dar in acelasi timp si preotii trebuie sa traiasca din ceva. Inainte preotii nu primeau salariu si traiau din ceea ce le dadeau oamenii cred ca asa era normal. Insa ai dreptate ca nu trebuia sa se ajunga la taxe pentru Sfintele Taine, pentru ca de aceea multi tineri prefera poate sa ramana doar cu cununia de la primarie si sa nu mai mearga in fata altarului pentru binecuvantarea unirii lor, tocmai din cauza acestor taxe, care macar ar trebuii sa tina cont de nivelul social al persoanelor. Pe de alta parte conform oragnizarii financiare a BOR, preotii trebuie sa dea banii castigati la episcopie si de acolo primesc salariul.

        Apreciază

    • valentin said, on septembrie 1, 2015 at 1:01 pm

      din cuprinsul articolului

      Oare cine va urma?

      Aşa se încheie, în mod aproape profetic, materialul care dezvăluie abuzurile din 2003. În mediile ortodoxe se cunosc astăzi mai multe cazuri „care au urmat”. Cel mai recent este cel de la mănăstirea Petru Vodă din Bucovina, unde stareţul Iustin Pârvu a fost înlocuit cu un mason ( NR????ramane de verificat asta). Acest lucru a dat naştere unor ample proteste din partea călugărilor şi credincioşilor, care au fost înăbuşite cu ajutorul poliţiei. Se urmăreşte chiar eliminarea din rândul monahilor „recunoscuţi” a celor care nu sunt de acord cu masonizarea şi ecumenizarea Bisericii Ortodoxe.

      Apreciază

      • valentin said, on septembrie 1, 2015 at 1:04 pm

        foarte interesant

        Un alt caz este cel al părintelui Calistrat de la mănăstirea Bârnova, care a îndrăznit să îl „mustre” în public pe Daniel, mitropolitul Moldovei (pe vremea când acesta încă nu era Patriarh), trăgându-l chiar în glumă de barbă, fapt care a făcut să fie interzis de la cele sfinte pe termen nelimitat.

        Părintele Amfilohie Brânză de la schitul Diaconeşti din Bacău, discipol al lui Cleopa, este şi el ameninţat cu caterisirea (răspopirea) deoarece i-a spus în public unui episcop că trebuie „să ascultam mai mult de Dumnezeu decât de conducătorii de tot felul”. Şi cum acesta nu a fost de acord cu această afirmaţie, Amfilohie l-a întrebat în mod inevitabil: „Prea-sfinţia voastră sunteţi mason?”. Iar episcopul, lăsând la o parte orice menajamente i-a răspuns: „Băi băiatule, tu nu ştii ce e asta, ia cel mai mare mason şi îmbracă-l în veşmintele arhiereşti şi se topeşte tot răul din el”. Părintele Amfilohie nu s-a lăsat: „Dacă sunteţi mason, Prea-sfinţite nu vă mai pomenesc la sfintele slujbe, că mulţi sfinţi şi sinoade au condamnat masoneria!”

        Apreciază

      • Cristian said, on septembrie 1, 2015 at 5:51 pm

        M-am prins, cum îmbracă rasa devin îngerași. De aici, probabil, vine vorba că haina face omul. Sus, în deal, numai lupi ce se jură că s-au făcut asemenea oilor, vegetarieni. Cel mai mult îmi place cum sunt tunși regulamentar, militărește, parcă ar fi membri în diverse instituții secrete… Sau discrete?

        Apreciază

  4. Ioan said, on septembrie 1, 2015 at 1:16 pm

    Saccsiv, nu scrii un articol si pentru inceputul noului an bisericesc 7524 de la facerea lumii?
    La multi ani!

    Apreciază

  5. RomeoB said, on septembrie 1, 2015 at 1:56 pm

    Un argument cu bun simt s-a spus acum 2 zile pe Antena 3:
    Din cei 4 milioane de comunist ai lui Ceausescu, numai o mica parte sunt vinovati de crime si delicte pt a fi adusi in justitie. Nicaieri in tarile post-comuniste nu s-a dat o lega care sa vizeze in aceasta proportie pe fostii comunisti.

    PS: Intrarea in PCR, insemna lepadarea de Hristos, cu tot ce decurge de aici. Peste bolsevicii din 1917, B.O Rusa a pus o anatema.

    Apreciază

  6. AKRITAS said, on septembrie 1, 2015 at 2:23 pm

    astazi este Anul Nou ! La multi ani !

    Pentru ca toti santem tarani, românii au fost tarani dintoteauna, agricultori…. lucrul pamantului, cresterea vitelor….cea mai nobila indeletnicire…trebuie sa sarbatorim adevaratul Nou An la 1 septembrie ! Pentru ca, Anul Nou incepe odata cu anul agricol, adica la 1 septembrie, si…tot acum Mantuitorul Iisus Hristos a inceput misiunea de propavaduire a Sf. Evanghelii !
    Asadar, acum se cade a sarbatori Noul An, si nu in Ianuarie, pentru a eclipsa sarbatoarea Nasterii Domnului !

    La multi ani tuturor taranilor ce formeaza poporul crestin !

    De aceea vanzarea pamantului catre straini, trebuie interzisa urgent, pentru a putea sarbatori intru multi ani, si a pastra nealterata identitatea poporului român crestin taranesc ! Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu ! La multi ani !

    Apreciat de 1 persoană

    • Paul Mogosanu said, on septembrie 1, 2015 at 8:04 pm

      Fiecare pasare, pe limba ei piere.Multi tarani,dar mai ales din cei tineri,frecventeaza mai des carciuma din sat,decat Biserica si prefera sa vanda pamantul,sau sa-l arendeze.Dar sa nu uitam,ca pestele de la cap se strica.

      Apreciază

    • Irina said, on septembrie 8, 2015 at 3:49 pm

      Asa este

      Apreciază

  7. Gabriel said, on septembrie 1, 2015 at 3:16 pm

    Apreciat de 1 persoană

  8. Mustafa said, on septembrie 1, 2015 at 4:17 pm

    @Saccsiv

    Julia Gillard NU a zis niciodata asa ceva. Eu o stire falsa care a devenit virala:
    http://www.hoax-slayer.com/gillard-muslims-leave.shtml

    Iată o iau înainte alte neamuri ce vor să țină steagul creștinătății sus:
    „Cei mai mulți australienii cred în Dumnezeu. Nu este vorba despre «dreapta creștină» sau «presiuni politice», este o realitate faptul că această națiune a fost fondată de bărbați creștini și femei cu principii creștine. Este, cu siguranță, adecvat de a afișa această realitate pe pereții școlilor noastre! Dumnezeu vă deranjează? Dacă DA, vă sugerez să luați în considerare o altă parte a lumii pentru a trăi acolo, pentru că Dumnezeu este parte a culturii noastre” – Julia Gillard Prim ministrul Australiei.
    Luați aminte popor român creștin!

    Apreciază

  9. Mihail said, on septembrie 1, 2015 at 4:40 pm

    Mă tem că aceste acțiuni (îngroparea porcilor, ridicarea crucii creștine) sunt zadarnice, totul fiind deja bătut în cuie. După cum declarau înalți oficiali musulmani de pe la noi, moscheea se va ridica. De altfel, nici românii nu s-au ridicat în mod semnificativ să protesteze împotriva mega-moscheii, darămite împotriva templului masonic despre care nici nu prea se vorbește. Măcar Cătălin Berenghi rămâne vrednic de admirat pentru lupta sa, dusă aproape de unul singur.

    Apreciază

    • Mustafa said, on septembrie 1, 2015 at 5:06 pm

      Eu nu cred ca cineva care darama o Cruce va sfarsi bine( daca nu se pocaieste si nu incearca sa-si indrepte greseala)… Chiar si invadatorii si tiranii anti-crestini din vechime care omorau sfinti si cucerea pamaturile crestine tot ajungeau sa fie pedepsiti de Dumnezeu.

      Apreciat de 1 persoană

    • valentin said, on septembrie 1, 2015 at 9:55 pm

      sunt zadarnice din eventuala perspectiva a gloriei lumesti sau a unei politici, dar din perspectiva crestina eu cred ca initiativa cu Crucea are sorti de izbanda – ca initiativa la nivel spiritual i-a mai imbarbatat pe unii – cel puțin pe moment, dar cred că o cruce dă mai multe izbânzi dacă e făcută cu credință

      Apreciat de 1 persoană

  10. Apologetica said, on septembrie 1, 2015 at 5:06 pm

    On topic:

    Apreciat de 1 persoană

    • Paul Mogosanu said, on septembrie 1, 2015 at 8:49 pm

      Toti suntem fiii aceluiasi creator,conceptiile religioase diferite ne separa,dar aceasta situatie nu ne obliga sa nu ne iubim aproapele.Poate cineva sa spuna care dintre aceste religii este cea adevarata ?

      Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 1, 2015 at 9:03 pm

        Paul Mogosanu

        Nici o religie nu e adevarata.

        Iar Ortodoxia nu este o religie.

        Apreciat de 2 persoane

      • tanase said, on septembrie 1, 2015 at 10:33 pm

        @saccsiv – bine punctat!

        Apreciază

      • valentin said, on septembrie 1, 2015 at 11:02 pm

        este o credință adevărată totuși – credința creștin-ortodoxă

        cu privire la religii, ele sunt niște sisteme
        dex :
        RELÍGIE, religii, s. f. 1. Ansamblu de idei, sentimente și acțiuni împărtășite de un grup și care oferă membrilor săi un obiect de venerare, un cod de comportament, un cadru de referință pentru a intra în relația cu grupul și universul; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.

        Apreciază

  11. geo said, on septembrie 1, 2015 at 8:03 pm

    ​Romanii au un deficit de toleranta si, uneori, “si un grad de neintelegere a problemelor globale”, a declarat Ligia Deca, consilierul lui Iohannis pe Educatie. Prezenta la o conferinta organizata de Institutul de Studii Populare, Deca a afirmat: “in ultima vreme discutam despre migratie, dar cati oare dintre cei care voteaza inteleg foarte bine care sunt cauzele acestui fenomen si care sunt efectele lui? Probleme similare am avea, de exemplu, si cu problemele climatice. Probleme similare am putea avea si cu zona resurselor naturale. Cred eu ca este cazul ca sistemul educational (…) sa ne pregateasca sa fim oameni activi, care atunci cand discuta probleme care pana la urma fac ca oamenii sa aleaga sau nu un anumit partid pentru guvernare – sa inteleaga foarte bine problematica in discutie”.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20390600-ligia-deca-consilierul-lui-iohannis-educatie-populatia-romaniei-are-deficit-toleranta-uneori-are-grad-neintelegere-problemelor-globale.htm

    Toti mai outin duduia…pai cine duduie e vinovat de astfel de lucruri? Nu cumva mizerabilul sistm cleptocomunist? Ca la palavre toti sintem buni…

    Apreciat de 1 persoană

  12. […] Evreica ECATERINA FERMO despre LEGEA ANTI LEGIONARA […]

    Apreciază

  13. […] Evreica ECATERINA FERMO despre LEGEA ANTI LEGIONARA […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.